SOLUTII ALCOOLICE FOLOSITE IN FARMACIE.ppt

Post on 30-Dec-2014

90 views 7 download

Transcript of SOLUTII ALCOOLICE FOLOSITE IN FARMACIE.ppt

SOLUTII ALCOOLICE FOLOSITE IN FARMACIE

GRUPA “FARMACISTILOR”Păun Iuliana

Scarlat Lorena Roşulescu Gabriel

Cotelici Daniel Clasa a VII-a A

Coordonator: prof. Crişu Corina

Sunt preparate lichide care au ca vehicul (dizolvant)alcoolul etilic de diferite concentraţii în care se dizolvă diferite substanţe organice şi anorganice, uleiuri eterice, etc.

FORME DE PREZENTARE

ALCOOLATE-preparate extractive alcoolice obţinute prin macerare-distilare din plante proaspete sau uscate, plante ce conţin uleiuri volatile.

SPIRTURI-preparate obţinute prin dizolvarea unor uleiuri eterice sau substanţe aromatice în alcool de 800

ELIXIRE-preparate medicamentoase lichide care conţin în amestec alcool,

apă şi glicerină, amestec folosit pentru dizolvarea unor substanţe medicamentoase sau aromatice.

R.p Camfor-10g Alcool-70g Apă distilată ad.100g

Mod de preparare:Camforul mărunţit se dizolvă în alcool, apoi se adaugă apa în cantităţi mici, agitând energic de fiecare dată. Ordinea de preparare trebuie respectată deoarece astfel rezultă o soluţie opalescentă, dizolvarea camforului făcându-se greu în alcool diluat.Soluţia obţinută este un preparat limpede, incolor, cu miros de camfor şi alcool. Se păstrează în vase bine închise la loc răcoros.Acţiune terapeutică: -efect revulsiv în afecţiuni reumatismale,-efect antipruriginos-antiseptic, cu acţiune locală în afecţiuni dermatologice, degerături, cosmetică, răceli şi gripe.

Mod de preparare: Mentolul , fiind foarte uşor solubil în alcool, prepararea se face direct în sticla de expediţie. Se obţine o soluţie limpede, incoloră, cu miros caracteristic de mentol şi alcool, cu gust arzător.Acţiune terapeutică: acţiune antipruriginoasă

Rp/ Mentol-1gAlcool conc.ad.100g

SOLUŢIA ALCOOLICĂ DE IOD IODURAT

Rp/iod-2gIodură de potasiu-3g45g alcool etilic 96% sau alcool 500 ad. 100g.

Mod de preparare: Se dizolvă KI într-o cantitate mică de alcool, se adaugă iodul şi după dizolvarea completă se completează la cantitatea prescrisă cu alcool de aceeaşi concentraţie. Se obţine o soluţie de culoare brună, cu miros de iod şi alcool, care amestecată cu apa, se tulbură.

Acţiune terapeutică: efect antiseptic, dezinfectant, micostatic în afecţiuni dermatologice.