Silogisme

Post on 16-Dec-2015

6 views 2 download

description

*Proiect logica*Useful datas

Transcript of Silogisme

Silogisme

Sofismele de supoziie sau supoziie nentemeiat sunt raionamente greite la care eroarea rezult din folosirea unor premise corecte dar insuficiente pentru a susine concluzia sau dintr-o presupunere implicit a unei propoziii al crei adevr nu este sigur sau plauzibil. Vom examina cteva sofisme de acest fel, cutnd s identificm supoziia nentemeiat pe care se bazeaz.

Falsa dilem

Acest sofism este cunoscut ca i gndirea n alb i negru. Falsa dilem folosete urmtorul mod de a "raiona":

Fie afirmaia X este adevrat, fie afirmaia Y este adevrat (cnd de fapt X i Y ar putea fi ambele false)

Afirmaia Y este fals.

Deci afirmaia X este adevrat.

Acest raionament este neltor pentru c dac amndou afirmaiile pot fi false, atunci nu poate fi dedus c una este adevrat doar din faptul c cealalt este fals. C aa stau lucrurile se vede din exemplul urmtor:

Premis major: Fie micarea noastr de reform ndeplinete voia lui Dumnezeu, fie biserica mam.

Premis minor: Este limpede c Biserica mam nu ndeplinete voia lui Dumnezeu.

Concluzie: Deci micarea noastr de reform ndeplinete voia lui Dumnezeu.

n cazurile n care cele dou opiuni sunt n realitate singurele posibile, acest tip de raionament nu este fals. De exemplu:

Premis major: Cristos a venit sau trebuie s vin.

Premis minor: Cristos nu a venit.

Concluzie: Deci Cristos trebuie s vin.

Brfa i calomnia, ca i propaganda politic i religioas, se bazeaz mult pe falsa dilem. Adversarii au greeli, doctrinele lor sunt eronate n unele puncte, deci ale noastre rmn s fie alternativa adevrat. Este un fals intelectual! Nimeni nu este bun numai pentru c altul este ru!

Falsa dilem propune un numr limitat de opiuni (de obicei dou), cnd n realitate exist mai multe. Depistarea sofismului const n identificarea opiunilor date i demonstrarea (cu exemple) c exist i alte opiuni.

Exemplu:

"Unii susin c zilele de creaie sunt simbolice (ere) aa de parc Dumnezeu n-ar fi putut crea toate lucrurile n zile de 24 ore". Opiunile propuse aici sunt:

1. Dumnezeu nu poate crea toate lucrurile n zile de 24 ore (caz n care zilele de creaie sunt simbolice).

2. Dumnezeu poate crea toate lucrurile n zile de 24 ore.

Ce nu se spune este c exist i alte opiuni, cum ar fi: Dumnezeu s fi putut crea toate lucrurile n zile de 24 ore, dar s nu fi fcut astfel.