Presentation 1 Fa Bule

Post on 13-Dec-2015

213 views 0 download

Transcript of Presentation 1 Fa Bule

Înv. Moisă MonicaŞc. cu cls. I-VIII LunaStructura Luncani

Vulpea cu coada ruptăO vulpe îşi pierduse vârful cozii într-o capcană.De necaz, încercă să le sfătuiască şi pe celelalte vulpi să-şi scurteze cozile.Chipurile, aşa le stătea mai bine!Una dintre ele îi spuse: - Surată, ce ne spui tu e spre binele tău; dacă n-ar fi fost aşa, ne mai dădeai tu sfatul ăsta?Morala :Fereşte-te de cei care îţi dau sfaturi numai pentru binele lor.

Scrieţi câteva însuşiri ale vulpii

În ce poveşti aţi mai întâlnit personajulvulpea? Dar fabule?

Lupul şi iedul din curte

Într-o zi, un ied ce se afla într-o curte văzu un lup care trecea pe acolo.Apărat de gard, iedul începu să-l jignească pe lup în fel şi chip.Lupul se opri şi-i spuse: - Bietul de tine! Nu ai fi tu aşa grozav, dacă n-ar fi gardul după care te-ai ascuns de mine.Morala :Nu valoarea, ci ocazia sau locul îi ridică pe cei neînsemnaţi.

-A făcut bine ieduţul că l-a jignit pe lup? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? - De ce a devenit el atât de curajos?-Ce credeţi că s-ar întâmpla dacă întâlnirea ar avea loc în câmp?

Scrieţi câteva însuşiri ale fiecărui personaj

Leul şi broasca

Pe când se plimba prin pădure, un leu auzi un orăcăit puternic.Crezu că numai un animal mare putea să aibă un asemeneaglas.Dintr-o dată, o văzu pe broască ieşind din lac.-Tu, atât de mica, cum de strigi aşa de tare?! se mânie el.- Si, cu laba, o strivi dintr-o lovitura.Morala :Uneori e bine să nu atragi atenţia celor mai puternici decât tine.

-De ce s-a supărat leul pe orăcăitul broaştei?-De ce a strivit broscuţa?-Găsiţi sinonime pentru cuvântul “strivit”

Cum este?Cum este ?

Cei doi magari

Doi măgari, unul încărcat cu aur, iar altul cu ovăz, mergeau liniştiţi pe drumul lor. Deodată, doi bandiţi apărură în faţa lorpentru a fura comoara. Cum măgarul se împotrivea, hoţii îl ciomăgiră pâna căzu la pământ.-Sărmanul de mine! - se plângea măgarul - şi când te gândeşti că tu, tovarăşul meu de drum, n-ai păţit nimic!-Nu întotdeauna îţi prieşte o muncă de seamă -îi zise celălalt măgar.Morala:

Bogăţiile atrag întotdeauna hoţii.

De ce nu au fost atacaţi ambii măgăruşi?De ce s-a împotrivit măgăruşul atacat?Ce proverb se potriveşte întâmplării?

Enumeraţi câteva însuşiri ale măgăruşului