New Microsoft Office Word Document

Post on 15-Nov-2015

215 views 0 download

description

alcolul

Transcript of New Microsoft Office Word Document

2.7. OrzulDatorit coninutului ridicat n hidrai de carbon i protein, orzul sau orzoaica este folosit n alimentaie, n industria berii i n industria alcoolului rafinat.Compoziia chimic a bobului de orz indic o cantitate mare de substane extractive neazotate i de proteine. Din punct de vedere chimic boabele de orz nu se deosebesc prea mult de boabele altor cereale.Substanele proteice formeaz 7-18% i amidonul 50-68% din substana uscat, n funcie de soi i de condiiile vegetative.Boabele de orz conin o cantitate mai mare de celuloz, datorit plevei, o cantitate mic de grsime, sunt lipsite de caroten, vitamina A i conin puin riboflavin.Un coninut ridicat de amidon se poate obine din orzul cultivat ntr-un climat rcoros i umed.Boabele de orz i orzoaic dup germinare, conin o cantitate mai mare de enzime care favorizeaz hidroliza amidonului.n structura proteinelor de orz intr: 35-45% prolamine, 35-45% glutenine, 10-20% globuline i 3-4% albumine. Proteina orzului hordeina este lipsit de aminoacizii: glicocol, lizin i metionin, iar arginina i triptofanul se gsesc n cantitate mic. Glutelina este foarte srac sau lipsit de gluten, ceea ce indic o nsuire slab de panificaie a finii de orz.Compoziia chimic a bobului de orz este prezentat n tabelul 2.

Tabelul 2Compoziia chimic a orzului

Componentul%

Umiditate13,92

Protein brut10,53

Grsime brut2,08

Extractive neazotate66,18

Amidon55,16

Celuloz4,85

Cenu2,78

2.8. OvzulSe folosete ca aliment, sub form de fulgi, fin, griuri, datorit valorii sale nutritive ridicate.Boabele de ovz conin o cantitate mare de proteine, grsimi, un coninut ridicat n vitamina A i B, precum i fosfor.Sunt bogate n substane grase care sunt localizate n embrion, coninutul acestora variind ntre 5,26-7,23%. Ovzul cultivat are un coninut ridicat de proteine cuprins ntre 10,9-15,6%. n componena proteinelor intr 80% globuline, 10-15% avenine, 5% glutenine i 1% albumine.n orz substanele extractivele neazotate conin 90% amidon, iar restul este format din zaharuri i dextrine. Fraciunea neorganic a boabelor de ovz este urmtoarea: 16,6% K2O, 22,6% P2O5, 3,8% CaO, 2,6% Na2O, 7% MgO, 44,9% SiO2, cantiti mici de mangan, zinc, cupru, fier i alte elemente.

2.9. SorgulSorgul (Sorgum vulgare Pers) aparine fam. Gramineae, se cultiv pentru boabe, iar din tulpin se obine un suc dulce, foarte bogat n zaharuri. Boabele de sorg au o larg utilizare n hrana oamenilor, animalelor i n industrie.Valoarea nutritiv a boabelor de sorg este asemntoare cu a boabelor de porumb.Sorgul i hibrizii de sorg au un coninut redus de caroten i xantofile. Proteinele din sorg sunt deficitare n aminoacizi eseniali: lizin, triptofan i metionin, iar valoarea energetic a boabelor de sorg este egal cu cea a boabelor de porumb. Datorit coninutului ridicat n amidon, sorgul este folosit n industria alcoolului.Compoziia chimic a boabelor de sorg n comparaie cu a boabelor de porumb este redat n tabelul 3.Tabelul 3Compoziia chimic a boabelor de sorg

ComponentSpecia

PorumbSorg

Amidon, %71,573,8

Protein, %10,312,3

Lipide, %4,83,9

Cenu, %1,441,65

2.10. MeiulMeiul (Panicum miliaceum L.) se folosete n hrana oamenilor i animalelor. Boabele de mei conin 10,6% substane proteice, 61,1% substane extractive neazotate, 3,6% grsimi i 8,1% celuloz. Prin decorticare boabele se pierde 20-40% din greutate, iar deeul este folosit ca nutre.

2.11. OrezulOrezul cultivat face parte din fam. Oryza sativa L. i cuprinde mai multe subspecii. Boabele de orez decorticat conin: proteine 7,7%, substane extractive neazotate 75,2%, grsimi 0,4%, celuloz 2,2% i cenu 0,5%. Prin valoarea lui nutritiv i prin cantitatea de calorii, orezul depete cea mai mare parte a alimentelor pe care le consum omul.Condiiile de cultur din ara noastr favorizeaz obinerea unui orez bogat n substane proteice.

2.12. HricaHrica (Fagopyrum sagitatum Gilib., fam. Polygonaceae) este folosit n hrana oamenilor datorit valorii sale nutritive ridicate. Fina de hric conine: 7,9% substane proteice, 1,5% grsimi brute, 76,1% substane extractive neazotate, 0,6% celuloz i 1,1% cenu.Hrica este o plant pretenioas la umiditate si este una dintre cele mai importante plante melifere.

2.13. TriticaleleTriticalele sunt primele cereale creat de om, obinut din ncruciarea grului (Triticum) cu secara (Secale).Ca o particularitate a acestei cereale este proteina, format din gluten, iar fina din triticale se folosete n industria de panificaie pentru fabricarea pinii, a unor sortimentelor de patiserie, a biscuiilor i a pastelor finoase. Triticale au urmtoarele caracteristici:

Tabelul 4Indicatorii de calitate ai triticalelor

Umiditate, %13,7

Proteine, %13,7

Cenu, %1,8

Gluten, %24,0

Indice de deformare gluten, mm9,0

3. Materiile auxiliare i utilitile folosite la fabricarea alcoolului

Materiile auxiliare care intervin n procesul de obinere a alcoolului sunt: drojdia, malul verde, preparatele microbiene enzimatice, srurile nutritive, acidul sulfuric, factorii de cretere, antispumanii, antisepticii, substanele dezinfectante, apa, aerul tehnologic, energia electric i aburul.

3.1. DrojdiileSunt folosite culturi pure de drojdii obinute prin multiplicare, plecnd de la o singur celul de drojdii. n industria alcoolului din cereale, cartofi sau melas, este necesar obinerea unei plmezii de drojdie prefermentat, care o folosim la nsmnare.

Ca exemplu de materie prima de obtinere a alcolului rafinat vom folosii MELASA.