Murray Rothbard - Schimbul Indirect Si Avantajele Utilizarii Banilor

Post on 20-Nov-2015

221 views 3 download

description

Schimbul indirect si avantajele utilizarii banilor

Transcript of Murray Rothbard - Schimbul Indirect Si Avantajele Utilizarii Banilor

  • Schimbul indirect i avantajele utilizrii banilor1

    Schimbul indirect

    [] Prin ncercare i eroare, omul a descoperit drumul care i permite s ajung la o economie incomparabil mai extins: schimbul indirect. n condiiile schimbului indirect, fiecare i vinde produsul nu pe un bun care s i satisfac n mod direct o nevoie, ci pe un alt bun care poate fi vndut, la rndul su, contra bunului dorit. La prima vedere, acest lucru d impresia unei operaii stngace i ocolite. Dar el constituie, de fapt, acel instrument minunat care face posibil dezvoltarea civilizaiei.

    S lum cazul lui A, fermierul, care dorete s cumpere pantofii fcui de B. Cum B nu are trebuin de ou, A afl ce dorete de fapt B s zicem c unt. A i schimb atunci oule pe untul lui C i i vinde apoi lui B untul n schimbul pantofilor. El cumpr mai nti untul nu pentru c i-ar satisface n mod direct vreo nevoie, ci pentru c i faciliteaz achiziionarea pantofilor. La fel Smith, deintorul unui plug, i va vinde plugul n schimbul unei mrfi (unt, de exemplu) pe care o poate diviza i vinde mai uor i va schimba apoi pri din cantitatea de unt pe ou, pine, haine etc. n ambele cazuri, superioritatea untului - motivul pentru care el beneficiaz de o cerere suplimentar, n afar de aceea pentru consum - se explic prin vandabilitatea (marketability) sa mai mare. Dac un bun este mai vandabil dect altul - adic dac toi vor fi ncreztori c el poate fi vndut mai uor - atunci pentru acel bun va exista o cerere mai mare pentru c va fi utilizat ca mijloc de schimb. El va fi instrumentul prin care cineva specializat ntr-o anumit producie i va schimba bunurile pe cele ale altor productori specializai.

    Dar aa cum n natur avem o mare varietate de aptitudini i resurse, tot aa exist i o gradaie n vandabilitatea bunurilor. Unele bunuri sunt mai cerute dect altele, unele sunt mai uor divizibile n uniti mai mici fr a-i pierde din valoare, altele se pstreaz mai uor pe perioade lungi de timp, iar altele pot fi transportate fr dificulti pe distane mari. Toate aceste avantaje fac ca o marf s fie mai vandabil. Este limpede c n orice societate bunurile cele mai vandabile vor fi ncet-ncet selectate ca mijloace de schimb. Pe msur ce aceast selecie a mijloacelor avanseaz, cererea pentru ele crete datorit acestei noi utilizri i n acest fel ele devin i mai vandabile. Rezultatul e o spiral auto-ntreinut: vandabilitatea mai mare duce la o mai larg utilizare ca mijloc de schimb care, la rndul ei, duce la o vandabilitate mai mare, etc. n cele din

    urm, unul sau dou bunuri vor fi n mod obinuit utilizate ca mijloace universale - n aproape toate schimburile - i acestea sunt numite bani.

    De-a lungul istoriei, multe bunuri au fost utilizate ca mijloace de schimb: tutunul n Virginia

    colonial, zahrul n Indiile Occidentale, sarea n Abisinia, vitele n Grecia antic, cuiele n Scoia, arama n Egiptul antic precum i grnele, perlele, ceaiul, pieile de animale i crligele de undi. n decursul timpului, dou mrfuri, aurul i argintul, au ajuns la stadiul de bani prin libera concuren de pe pia i au eliminat din acest rol celelalte bunuri. Ambele au o vandabilitate ieit din comun, sunt intens cerute pentru fabricarea podoabelor i exceleaz n

    1 Textul prezentat aici este o preluare din cartea What has Government done to our money? a lui Murray N. Rothbard. Traducerea integral a crii poate fi regsit pe site-ul Institutului Ludwig von Mises din Romnia: http://mises.ro/233/

  • privina tuturor celorlalte atribute necesare. n vremurile mai apropiate de noi, argintul, devenind relativ mai abundent dect aurul, a fost utilizat cu precdere n schimburile de valoare mai mic, pe cnd aurul se vdete mai potrivit pentru tranzaciile de valoare mare. n orice caz, ceea ce conteaz e c, indiferent de motiv, piaa liber a socotit aurul i argintul ca fiind cele mai potrivite pentru a juca rolul de bani.

    Acest proces - dezvoltarea cumulativ dintr-o marf a unui mijloc de schimb pe o pia liber - este singura modalitate prin care o moned poate veni la existen. Nu se poate nchipui nici o alt cale de generare a unei monede; o moned nu se poate nate nici prin decizia brusc a unui grup de a o crea dintr-un material nefolositor, nici prin emiterea de ctre guvern a unui decret prin care anumite buci de hrtie s fie numite bani. i aceasta pentru c cererea de moned are ncorporat n ea informaiile despre preurile exprimate n moned din trecutul imediat; spre deosebire de bunurile de consum sau de producie, ce pot fi utilizate direct, o moned are nevoie de preuri preexistente pe care s se ntemeieze o cerere (de moned). Dar singura posibilitate ca acest lucru s se ntmple este s pornim de la un bun util n condiii de barter i apoi s suprapunem cererea pentru acel bun n calitate de mijloc de schimb peste cererea anterioar ca bun direct utilizabil (de exemplu, n cazul aurului, cererea pentru fabricarea de podoabe)

    2. Prin

    urmare orice guvern este neputincios cnd e vorba s creeze moned pentru o economie; aceasta poate fi dezvoltat numai prin procesele dinamice ale unei piee libere.

    Un adevr esenial despre bani se degaj acum cu claritate din discuia noastr: banii sunt o marf. nsuirea acestei lecii simple este una din cele mai importante sarcini pentru lumea de azi. Prea adesea s-a vorbit despre bani ca despre ceva care ar fi mai mult sau mai puin dect o marf. Banii nu sunt o unitate de calcul abstract, separabil de un bun concret; ei nu sunt un simplu simbol fr nici o valoare, bun doar pentru schimburi; nu sunt nici o crean asupra societii i nici o garanie pentru un nivel stabil al preurilor. Ei sunt pur i simplu o marf. Banii difer de alte mrfuri prin aceea c sunt cerui, n principal, n calitate de mijloc de schimb. ns, cu acest unic amendament, ei sunt o marf - i, ca toate mrfurile, au un stoc existent, se confrunt cu cereri din partea oamenilor de a-i cumpra i a-i deine etc. Ca la orice marf, preul lor - exprimat n celelalte bunuri - este determinat prin interaciunea ofertei totale de bani (sau a stocului) cu cererea total a oamenilor de a-i cumpra i a-i deine. (Oamenii cumpr bani vnznd bunuri i servicii n schimbul lor, tot aa cum vnd bani atunci cnd cumpr bunuri i servicii.)

    Avantajele conferite de utilizarea banilor

    Apariia banilor a fost o mare binefacere pentru rasa uman. Fr bani fr un mijloc universal de schimb - nu ar fi fost posibil o specializare real, nici un progres al economiei dincolo de nivelul primitiv, de supravieuire. O dat cu apariia banilor, toate problemele legate de indivizibilitate i de coincidena nevoilor, ce afectau societatea ce tranzaciona n barter, dispar. Acum Jones poate angaja muncitori pe care i pltete cu bani. Smith i poate vinde plugul la schimb cu uniti de bani. Moneda-marf este divizibil n pri mici i general acceptat n schimburi. n acest fel, toate bunurile i serviciile se vnd pe bani iar banii, la rndul lor, sunt folosii pentru a cumpra alte bunuri i servicii pe care oamenii le doresc. Datorit

    2 Despre originea monedei, cf. Carl Menger, Principles of Economics (Glencoe, Ill.: Free Press, 1950), p. 257-271;

    Ludwig von Mises, Theory of Money and Credit, 3rd ed. (New Haven: Yale University Press, 1951), p. 97-123.

  • banilor, o complicat structur a produciei se poate dezvolta, n care resursele naturale, munca i bunurile de capital coopereaz la avansarea produciei n fiecare stadiu i i primesc plile n bani.

    Statornicirea monedei aduce cu sine i un alt avantaj nsemnat. Cum toate schimburile sunt fcute n bani, toate raporturile de schimb sunt exprimate n bani i astfel oamenii pot acum s compare valoarea de pia a fiecrui bun cu aceea a oricrui alt bun. Dac un televizor se schimb pe trei uncii de aur iar un automobil pe aizeci de uncii de aur, atunci oricine vede c un automobil valoreaz pe pia douzeci de televizoare. Aceste raporturi de schimb se numesc preuri iar moneda-marf servete ca numitor comun pentru toate preurile. Numai i numai prin formarea liber a preurilor n moned pe pia devine posibil dezvoltarea unei economii civilizate pentru c numai aceste preuri permit oamenilor de afaceri s calculeze economic. ntreprinztorii pot acum s aprecieze ct de bine satisfac cererile consumatorilor fcnd o comparaie ntre preurile de vnzare ale produselor lor i preurile pe care trebuie s le plteasc pentru factorii de producie (costurile lor). Cum toate aceste preuri sunt exprimate n moned, ntreprinztorul poate constata dac obine profituri sau sufer pierderi. Acest gen de calcule i orienteaz pe ntreprinztori, muncitori, proprietari de pmnt n cutarea lor continu de venituri bneti pe pia. Numai n temeiul unor asemenea calcule pot fi alocate resursele ctre utilizrile cele mai productive pentru producerea acelor bunuri care satisfac cel mai bine cererea consumatorilor.

    n multe manuale se afirm c banii au mai multe funcii: de mijloc de schimb, de unitate de calcul sau de msur a valorii, de rezerv a valorii, etc. Totui, ar trebui s fie clar c toate aceste funcii sunt simple corolare ale funciei principale: aceea de mijloc de schimb. Deoarece aurul este un mijloc de schimb universal, el este cel mai vandabil, poate fi tezaurizat pentru a

    servi ca mijloc de schimb att n viitor ct i n prezent i toate preurile sunt exprimate n aur3. Datorit faptului c aurul e o marf care joac rolul de intermediar pentru toate schimburile poate el s serveasc drept unitate de calcul pentru preurile prezente i pentru cele viitoare, anticipate. Este important s ne dm seama c banii nu pot fi o unitate de msur abstract sau o crean dect n msura n care servesc ca mijloc de schimb.

    3 Banii nu msoar preurile sau valoarea; ei constituie numitorul comun pentru exprimarea lor. ntr-un cuvnt, preurile sunt exprimate n bani; ele nu se msoar n bani.