Comertul Electronic

Post on 25-Dec-2015

122 views 23 download

description

comert electronic

Transcript of Comertul Electronic

Comertul electronic

Comertul electronic este procesul de cumparare, vânzare sau schimb de produse, servicii sau informatii prin intermediul retelelor de calculatoare. 

Comertul electronic este un sistem care include nu numai acele tranzactii care se concentreaza pe cumpararea si vânzarea de bunuri si servicii, dar si cele care: “suporta” generarea de venit, cum ar fi:• crearea cererii pentru acele bunuri si servicii sau • facilitarea comunicarii între partenerii de afaceri si toate interactiunile care deriva din acest proces.

Avantaje si dezavantaje în comertul electronic. În cazul comertului electronic exista avantaje atât pentru vânzator cât si pentru cumparator.

Avantajele pentru vânzator sunt urmatoarele: disparitia limitelor geografice de vânzare; publicitatea online poate atinge publicul tinta mai usor; dezvoltarea de noi produse se poate realiza mai usor în concordanta cu cerintele consumatorului; adaptarea la schimbari este mai rapida; disponibilitatea informatiilor despre clienti; economii la vânzarea produsului; îmbunatatirea relatiilor cu clientii; reducerea erorilor prin automatizarea proceselor de plata; operabilitate 24 ore / zi, 7 zile pe saptamana.

Pentru cumparator, comertul electronic aduce urmatoarele avantaje: timpul redus de acces la produs; identificarea mult mai usoara de furnizori si parteneri de afaceri; economii la cumpararea prosusului; negocierea preturilor se face mai usor; scaderea costurilor tranzactiilor prin cresterea vitezei de transfer a informatiei; distribuirea online pentru produse digitale; lucrul la distanta; accesul la produse/servicii din zone aflate la distanta(exemplu: învatamânt la distanta).

Dezavantaje: imposibilitatea de a realiza cu succes transferuri online a unor produse si servicii (exemplu: bijuterii unicat, alte produse imposibil de inspectat la distanta); posibiliatea de non-profit în cazul anumitor produse; credibilitate scazuta; integrarea greoaie a bazelor de date si a software-ului de procesare a tranzactiilor traditionale cu software pentru comert electronic (aceste servicii de integrare pot fi costisitoare).

Tipuri de comert electronic•Comert mobil (m-commerce) – tranzactii si activitati de comert electronic conduse prin mediu electromagnetic;•E-government: Government-to-business (G2B) – model de comert electronic în care o institutie guvernamentala cumpara sau vinde bunuri, servicii sau informatii de la persoanele juridice;•Government-to-consumer (G2C)  – acopera relatii guvern-cetateni la nivel de informare si prestare servicii publice ( ex. platirea taxelor online) 

•Business-to-business (B2B) – model de comert electronic în care toti participantii sunt companii sau alte organizatii;•Business-to-consumer (B2C) – model de comert electronic în care companiile vând la cumparatori individuali – persoane fizice;•Consumer-to-business(C2B) – persoane fizice (consumatori) care utilizeaza Internetul pentru a-si vinde produsele sau serviciile firmelor si/sau cauta vânzatori sa liciteze pentru produsele sau serviciile de care au nevoie;•Consumer-to-consumer (C2C) – consumatori care vând direct la alti consumatori;