Download - Lucrare de Disertatie

Transcript

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURETI

Facultatea Contabilitate i Informatic de Gestiune

Master Audit Financiar i Consiliere

LUCRARE DE DISERTAIE

RECUNOATEREA, CONTABILIZAREA I PREZENTAREA INFORMAIILOR PRIVIND MPRUMUTURILE CONFORM O.M.F.P. 3055/2009

Profesor coordonator:

Prof. univ. dr. Maria MANOLESCU

Masterand, BLAN Ana-Maria

Anul II, Semestrul II, AFC

Bucureti2012CUPRINS:INTRODUCERE...........2CAPITOLUL 1. EVOLUIA I EVALUAREA STADIULUI CUNOATERII PRIVIND MPRUMUTURILE.41.1. Definiii i concepte cheie, delimitri i clasificri conceptuale, aria de cuprindere i aplicabilitate...41.1.1. Definiii i concepte cheie41.1.2. Delimitri i clasificri conceptuale.61.1.3. Aria de cuprindere i aplicabilitate..81.2. Evoluii pe plan naional i internaional.......101.2.1. Evoluii pe plan naional101.2.2. Evoluii pe plan internaional.131.3. Contabilitatea mprumuturilor i a datoriilor unei societi...151.4. Cea mai dezvoltat form de mprumut Leasing-ul. Importana leasing-ului n activitatea unei entiti...19

1.5. Analiz critic a reglementrii sau a practicii i propuneri de perfecionare.22 CAPITOLUL 2. ASPECTE PRACTICE N CONTABILITATEA MPRUMUTURILOR PE TERMEN MEDIU I LUNG PRIVIND OPERAIUNILE DE LEASING24

2.1. Scurt istoric privind dezvoltarea leasing-ului la nivel mondial si naional.242.2. Studiu de caz..252.2.1. Prezentarea societii.......25 2.2.2. Derularea unui contract de leasing financiar n cadrul S.C.ALLEGRIA S.A28CONCLUZII....47Bibliografie...49INTRODUCERECriza de lichiditi cu care se confrunt n prezent societile comerciale din Romnia, care au derulat programe de investiii n anul anterior sau au continuat investiii ncepute n anii precedeni, reflect o situaie dificil n care se afl acestea, att din perspectiva legii societilor comerciale ct i din perspectiva expunerii financiare. n majoritatea cazurilor, societile comerciale care au derulat asemenea investiii, au contractat mprumuturi semnificative n vederea susinerii planurilor lor de afaceri fie de la acionari, fie de la bnci sau alte instituii financiare. n aceast situaie se gsesc societile comerciale care i-au concentrat investiiile n modernizare, dezvoltarea anumitor divizii specializate n interiorul grupului, intrarea pe piaa romneasc i, n consecin, promovarea produselor n vederea atingerii unei cote de pia confortabile, implementarea n interiorul entitii a unor aplicaii sau sisteme informatice complexe. Aadar, mprumuturile pot contribui esenial la creterea economic prin stimularea dezvoltrii unor activiti noi, a ntreprinderilor private care se pot afla la nceput de activitate; de asemenea, pot contribui i la relansarea unor domenii vitale ale economiei.

Dac ne referim la mprumuturile obinute de la bnci sau de la alte instituii financiare, putem susine ideea c acestea permit finanarea peste nivelul resurselor proprii, o cheltuial peste nivelul veniturilor obinute.

Societile comerciale din Romnia apeleaz tot mai frecvent la credite bancare (pe termen scurt sau pe termen mediu i lung) din mai multe motive, dintre care putem aminti:

a) rentabilitate sczut i lipsa de fonduri proprii;

b) imobilizarea resurselor proprii din cauza creanelor mari nencasate;c) acces restrictiv la alte variante de finanare;d) blocajul financiar i arieratele din economia romneasc.Prezenta lucrare i propune s aduc n prim-plan importana mprumuturilor n viaa economic a unei ntreprinderi. Aceasta este structurat pe doua capitole care la rndul lor sunt detaliate n subcapitole. Primul capitol evideniaz o abordare general de la cunoaterea termenilor specifici acestui segment, trecnd prin expunerea evoluiei pe plan naional i internaional a mprumuturilor pn la particularizarea unei categorii de mprumut pe termen mediu i lung, i anume leasing-ul. Recunoaterea, contabilizarea i prezentarea informaiilor privind mprumuturile am evideniat-o n conformitate cu reglementrile n vigoare aplicabile n Romnia i anume Ordinul Ministrului de Finane Publice nr. 3055 / 29.10.2009 publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 10.11.2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu directivele europene.

Partea a II-a din lucrare prezint, pe lng o scurt istorie a leasing-ului, i un studiu de caz unde voi urmri derularea unui contract de leasing financiar din momentul n care conducerea societii comerciale ALLEGRIA S.A. se hotrte s achiziioneze o autospecial pn la nchiderea contractului.

Aceast abordare a mprumuturilor prin prisma leasing-ului financiar am realizat-o innd cont de faptul c, n economia romneasc, tot mai multe societi se confrunt cu imposibilitatea de accesare a creditelor bancare fie din cauza unor msuri de protecie deosebit de riguroase ale bncii, fie din pricina unor situaii financiare nefavorabile pe care le prezint ntreprinderea. n Romnia, majoritatea contractelor de leasing vizeaz autoturismele, puine la numr fiind contractele care privesc retehnologizarea unor sectoare importante de activitate. CAPITOUL 1

EVOLUIA I EVALUAREA STADIULUI CUNOATERIIPRIVIND MPRUMUTURILE1.1.DEFINIII I CONCEPTE CHEIE. DELIMITRI I CLASIFICRI CONCEPTUALE. ARIA DE CUPRINDERE I APLICABILITATE1.1.1. Definiii i concepte cheienelegerea i abordarea unui aspect al vieii economice, att de important i att de vast cum sunt mprumuturile, necesit o cunoatere prealabila a unor noiuni de baz pe care le vom prezenta n cele ce urmeaz.Conform dicionarului economic i financiar, poziia financiar a unei ntreprinderi este definit de resursele financiare pe care le controleaz, de structura financiar a activelor, datoriilor i capitalului propriu, lichiditatea i solvabilitatea valorilor economice i de capacitatea sa de a se adapta la schimbrile mediului n care i desfoar activitatea. Ecuaia fundamental a poziiei financiare este de forma: CAPITAL PROPRIU (ACTIV NET) = ACTIV DATORII (PASIV). O societate are o poziie financiar pozitiv n cazul n care capitalul propriu este mai mare sau cel puin egal cu datoriile cu valoare economica. Aceast condiie indica faptul c ntreprinderea are posibilitatea s plteasc obligaiile faa de teri att pe parcursul desfurrii activitii sale ct i la lichidarea sa.O datorie reprezint o obligaie actual ce decurge din evenimente trecute i prin decontarea creia se ateapt s rezulte o ieire de resurse care incorporeaz beneficii economice. Aceast definiie a datoriei o regsim i n Standardul Internaional de Contabilitate nr. 37 (IAS 37) Provizioane, datorii i active contingente i n Standardul Internaional de Contabilitate nr. 1 (IAS 1) Prezentarea situaiilor financiare.n funcie de termenul de exigibilitate, datoriile se mpart n:Datorii pe termen scurt reprezint sumele care trebuie pltite ntr-o perioad de pna la 1 an de zile.

Datorii pe termen mediu i lung se refer la sumele care trebuie pltite ntr-o perioad mai mare de 1 an de zile.Avnd n vedere faptul c datoriile financiare reprezint o surs strin de finanare a unei societi, acestea fac trimitere la mprumuturi.

mprumutul este o aciune n baza creia o persoan numit mprumutator sau creditor pred altei persoane numit mprumutat sau debitor o cantitate de bunuri consumabile, neconsumabile i/sau o anumit sum de bani, acesta din urm obligndu-se a i le restitui la scaden n anumite condiii. O categorie extrem de importanta i care, n ultima perioad a luat o amploare deosebit, este leasing-ul. Leasing-ul este o tehnic de afaceri economice, anume de comer i de finanare cu bunuri mobiliare i imobiliare, care are la baz un contract de locaie prin care se nstrineaz dreptul de folosin dar se pstreaz cel de proprietate. Specialitii n domeniu ofer o definiie a leasing-ului att din punct de vedere economic ct i din punct de vedere juridic.

Din punct de vedere economic, leasing-ul reprezint o operaiune de finanare, pe baza unui contract de leasing, n care finanatorul asigur beneficiarului fonduri necesare pentru ntreaga investiie. Pe tot parcursul derulrii contractului, cel care nchiriaz (fiind n continuare proprietar) permite chiriaului (utilizator) s foloseasc un anumit bun n schimbul promisiunii celui din urm de a efectua o serie de pli (rate de leasing).

Din punct de vedere juridic, leasing-ul este un contract complex care permite unei persoane s obina i s utilizeze un lucru fr a plti imediat preul cu posibilitatea de a-l cumpra la un pre rezidual. Prin urmare, leasing-ul este o operaiune, prin care o parte denumit locator/finanator transmite pentru o perioad determinat dreptul de folosin asupra unui bun al crui proprietar este, celeilalte pri denumit locatar/utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei pli periodice, denumit rat de leasing, iar la sfritul perioadei de leasing locatorul/finanatorul se oblig s respecte dreptul de opiune al utilizatorului, de a cumpra bunul, de a prelungi contractul de leasing, ori de a nceta raporturile contractuale.n acest context al datoriilor, putem vorbi despre Principiul Prudenei care, menioneaz foarte explicit faptul c activele i veniturile nu trebuie s fie supraevaluate, iar datoriile i cheltuielile, subevaluate. Practic, acest principiu face referire la faptul c managementul ntreprinderii trebuie s fie prevztor i s i ia msuri de protecie prin constituirea de provizioane pentru risc. Provizionul este o datorie incert din punctul de vedere al perioadei de exigibilitate sau al valorii.1.1.2. Delimitri i clasificri conceptualeAa cum am punctat n definiia dat mai sus, datoriile reprezint privarea viitoarelor avantaje economice care decurg din obligaia pe care o are o entitate de a transfera active sau de a presta servicii la/pentru alte entiti ca urmare a operaiilor sau evenimentelor trecute. Dintre acestea putem aminti:

ntruct datoriile sunt recunoscute prin lege, creditorii au dreptul de a cere vnzarea activelor companiei n cazul n care aceasta nu reuete s i achite datoriile. Creditorii au prioritate n faa proprietarilor i trebuie achitai complet naintea recompensrii acestora din urm, chiar dac stingerea unei datorii consum toate activele unei ntreprinderi.

Standardul Internaional de Contabilitate IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare recomand clasificarea elementelor n bilan potrivit criteriilor curent/necurent. Conform acestui standard obligaiile unei ntreprinderi sunt considerate curente atunci cnd acestea vor fi onorate pe parcursul derulrii normale a activitii sau sunt scadente pentru a fi onorate ntr-o perioada de pna la 12 luni de la data bilanului.

Datoriile pe termen lung fac parte din categoria pasivelor necurente. Pasivele necurente sunt definite ntr-o maniera rezidual ca fiind alte datorii dect cele curente.

mprumuturile i datoriile pe termen lung sunt structuri de capitaluri strine pentru care ntreprinderea are obligaia de a le restitui la termen i, pentru care, trebuie s plteasc o dobnd. Acestea fac parte din structura capitalurilor permanente. n contabilitate i n rapoartele financiare, datoriile se clasific dup diferite criterii:

Criterii de clasificareTipuri de datoriiExplicaii

Coninutul economicfinanciareinclude datoriile legate de angajarea capitalului atras, pe care l constituie creditele bancare, mprumuturi n valut naional i strin primite de ctre ntreprindere de la alte persoane fizice i juridice, pe termen stabilit i pentru o anumit plat

comercialecuprind angajamente de plat ale ntreprinderii fa de furnizori, personalul ntreprinderii, organele asigurrilor sociale, companiile de asigurri, bugetul de stat, diveri creditori

calculatedatoriile fa de alte persoane fizice i juridice, n special fa de personalul ntreprinderii, organele asigurrilor sociale, companiile de asigurri, bugetul de stat, diveri creditori

Termenul de achitarepe termen lungcu termen de achitare mai mare de 1 an

pe termen scurtcu termen de achitare sub 1 an

Modul de achitareconvertibileachitarea lor poate fi efectuata prin cedarea unei pri din capitalul statutar (aciuni sau cote de participaie)

neconvertibileachitarea lor poate fi efectuat prin alte mijloace i nu prevede cedarea unei pri din capitalul statutar

Particulariznd, datoriile financiare includ datoriile legate de angajarea capitalului atras. La rndul su, capitalul atras este constituit de creditele bancare i mprumuturile n valut naional sau strin primite de ntreprindere de la alte persoane fizice sau juridice, pe un termen stabilit i cu o anumit plat. Datoriile financiare includ:

n categoria mprumuturilor pe termen lung i datoriilor asimilate sunt incluse: mprumuturi din emisiuni de obligaiuni

Credite bancare pe termen lung

Datorii privind imobilizrile financiare

Alte mprumuturi pe termen lung i datorii asimilate (ex: leasing) Dobnzile aferente mprumuturilor pe termen lung i datoriilor asimilate1.1.3 Aria de cuprindere i aplicabilitaten vederea realizrii obiectului de activitate, ntreprinderea intr n relaii cu mediul economic-social. Astfel, pentru a-i asigura existentul de bunuri economice de natura activelor imobilizate, activelor circulante sau altor bunuri necesare desfurrii propriei activiti, aceasta intra n relaii de colaborare cu tere persoane fizice sau juridice.

Problematica datoriilor, n spea a mprumuturilor, este tratat n O.M.F.P. 3055 / 29.10.2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu directivele europene. Reglementrile acestui Ordin se aplic societilor comerciale aducnd n prim-plan principiile contabile eseniale pentru poziia datoriilor n situaiile financiare ale unei entiti. Putem aminti doar cteva: principiul evalurii separate a elementelor de active i datorii. Acestea se evalueaz separat; principiul necompensrii este strict interzis orice compensare ntre elementele de active i datorii. Toate datoriile se nregistreaz n contabilitate numai n baza documentelor justificative reflectnd astfel adevrul economic. principiul prevalenei economicului asupra juridicului se refer la faptul c prezentarea valorilor din bilan i contul de profit i pierdere se face innd seama de fondul economic al tranzaciei i nu numai de forma juridic a acesteia. De exemplu, ncadrarea de ctre utilizatori a contractului de leasing n leasing operaional sau financiar.

De asemenea, societile comerciale au obligaia ca, n situaiile financiare anuale, s prezinte o imagine fidel, conform cu realitatea economic a activelor, datoriilor, poziiei financiare, profitului sau pierderii acestora. Elementele de activ, datorii i capital propriu sunt prezentate n Bilan la finele fiecrui exerciiu financiar, grupate fiind dup natur i lichiditate (n cazul activelor) i dup natur i exigibilitate (n cazul datoriilor).

Standardul Internaional de Contabilitate IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare se aplic fiecrei ntreprinderi care face raportare n conformitate cu IAS; aici ne referim i la bnci i societi de asigurare. Bncile reprezint un motor deosebit de important al vieii economice. Diverse persoane fizice sau juridice apeleaz frecvent la bnci, fie pentru a contracta un mprumut/credit, fie pentru depozite. Bncile joac un rol major n meninerea ncrederii n sistemul monetar prin intermediul relaiei apropiate cu organismele de reglementare i cu cele guvernamentale. Ca urmare a acestui fapt, se observ manifestarea unui interes maxim privind buna funcionare a instituiilor bancare n special privind lichiditatea i solvabilitatea acestora raportate la diverse riscuri specifice acestui tip de activitate. Categoriile de persoane juridice care pot beneficia de credite la bncile din Romnia, sunt:

regii autonome, companii i societi naionale

societi comerciale cu capital de stat sau privat

societi comerciale cu capital integral strain sau mixt, constituite conform legii

uniti administrativ-teritoriale, organizate potrivit legii

asociaii de proprietari i alte forme de asociere prevzute de lege

alte persoane juridice, organizate n conformitate cu legea i care desfoar activiti legale.O societate comercial NU va beneficia de un mprumut n cazul n care:

nregistreaz pierderi

nu contribuie cu capital propriu la finanarea activelor circulante sau la realizarea proiectelor de investiii

au datorii faa de banc i nu prezint programe de redresare viabile

s-a instituit procedura de reorganizare sau falimentAstfel, bncile acord mprumuturi ctre ntreprinderi numai dac respect anumite condiii, cum sunt cele legate de poziia financiar, mai precis cele privind solvabilitatea. Majoritatea bncilor acord mprumuturi doar dac rata de ndatorare (datorii totale/capitaluri proprii) este subunitara. Pot exista contracte de mprumut care s cuprind clauze potrivit crora, n cazul n care ntreprinderea nu respect anumite condiii, s cear rambursarea creditelor care nu sunt scadente. 1.2 EVOLUII PE PLAN NAIONAL I INTERNAIONAL

1.2.1. Evoluii pe plan naional

Ordinul Ministrului Finanelor Publice nr. 3055/29.10.2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu directivele europene a fost publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 10.11.2009. Prin acest Ordin este abrogat Ordinul Ministrului Finanelor Publice nr. 1752/ 17.11.2005.

Realiznd o paralel ntre cele dou reglementri, putem constata diferene la nivelul segmentului analizat n prezenta lucrare, dup cum urmeaz:O.M.F.P. 1752/2005 aplicabil de la 01.01.2006O.M.F.P. 3055/2009aplicabil de la 01.01.2010Comentarii

o datorie reprezint o obligaie actual a entitii ce decurge din evenimente trecute i prin decontarea creia se ateapt s rezulte o ieire de resurse care incorporeaz beneficii economice.O datorie reprezint o obligaie actual ce decurge din evenimente trecute i prin decontarea creia se ateapt s rezulte o ieire de resurse care incorporeaza beneficii economice. O datorie este recunoscut n contabilitate i prezentat n bilan atunci cnd este probabil c o ieire de resurse incorpornd beneficii economice va rezulta din decontarea unei obligaii prezente i cnd valoarea la care se va realiza aceast decontare poate fi evaluat n mod credibil.Acest articol este completat cu informaii privind modul de recunoatere i prezentare a unei datorii n bilan.

Principiul necompensrii. Orice compensare ntre elementele de activ i de datorii sau ntre elementele de venituri i cheltuieli este interzis. Eventualele compensri ntre creane i datorii ale entitii fa de acelai agent economic pot fi efectuate cu respectarea prevederilor legale, numai dup nregistrarea n contabilitate a veniturilor i cheltuielilor la valoarea integral.Principiul necompensrii. Orice compensare ntre elementele de activ i de datorii sau ntre elementele de venituri i cheltuieli este interzis.

Toate creanele i datoriile trebuie nregistrare distinct n contabilitate, pe baz de documente justificative. Eventualele compensri ntre creane i datorii fa de aceeai entitate, efectuate cu respectarea prevederilor legale, pot fi nregistrate numai dup contabilizarea veniturilor i cheltuielilor corespunztoare.Articolul a fost completat cu specificaia c toate creanele i datoriile trebuie nregistrate distinct n contabilitate pe baz de documente justificative.

Evaluarea la inventar a creanelor i datoriilor se face la valoarea lor probabil de ncasare sau plat. Este introdus un nou articol privind evaluarea creanelor i datoriilor.

Creanele i datoriile n valut se nregistreaz n contabilitate att n lei, la cursul de schimb de la data efecturii operaiunilor comunicat de B.N.R., ct i n valut.Creanele i datoriile n valut, rezultate ca efect al tranzaciilor entitii se nregistreaz n contabilitate att n lei ct i n valut, cu respectarea urmtoarelor prevederi:

n cazul datoriilor de leasing financiar n valut acestea se nregistreaz la cursul de schimb al pieei valutare comunicat de B.N.R. la data acordrii finanrii. n situaia n care data acordrii finanrii este zi nebancar, la calculul diferenelor de curs valutar aferente se va avea n vedere cursul de schimb al pieei valutare comunicat de B.N.R. n ultima zi bancar anterioar acesteia. Prevederile prezentului alineat se aplic i n cazul datoriilor de leasing financiar n lei, cu decontare n funcie de cursul unei valute

Diferenele de curs valutar care apar cu ocazia decontrii creanelor i datoriilor n valut la cursuri diferite fa de cele la care au fost nregistrate iniial pe parcursul lunii sau fa de cele la care sunt nregistrate n contabilitate trebuie recunoscute n luna n care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferene de curs valutar. Atunci cnd creana sau datoria n valut este decontat n decursul aceleiai luni n care a survenit, ntreaga diferen de curs valutar este recunoscut n acea lun. Atunci cnd creana sau datoria n valut este decontat ntr-o lun ulterioar, diferena de curs valutar recunoscut n fiecare lun, care intervine pn n luna decontrii,se determin innd seama de modificarea cursurilor de schimb survenit n cursul fiecrei luni.

Diferenele de valoare care apar cu ocazia decontrii creanelor i datoriilor exprimate n lei, n funcie de un curs valutar diferit de cel la care au fost nregistrate iniial pe parcursul lunii sau fa de cele la care sunt nregistrate n contabilitate trebuie recunoscute n luna n care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare. Atunci cnd creana sau datoria este decontat n decursul aceleiai luni n care a survenit, ntreaga diferen rezultat este recunoscut n acea lun. Atunci cnd creana sau datoria este decontat ntr-o lun ulterioar, diferena recunoscut n fiecare lun, care intervine pn n luna decontrii, se determin innd seama de modificarea cursurilor de schimb, survenit n cursul fiecrei luni.

Acest articol este modificat i completat prin adugarea unor prevederi privind datoriile de leasing financiar, diferenele de curs valutar ce apar cu ocazia decontrii creanelor i datoriilor. Totodat, articolul dezvolt i trateaz prevederi legale pentru tranzaciile n valut.

La finele fiecrei luni creanele i datoriile n valut se evalueaz la cursul de schimb al pieei valutare comunicat de B.N.R. din ultima zi bancar a lunii n cauz. Diferenele de curs nregistrate se recunosc n contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferenele de curs valutar, dup caz. Prevederilor anterioare li se aplic i creanelor i datoriilor exprimate n lei, a cror decontare se face n funcie de cursul unei valute. Diferenele se nregistreaz la venituri sau cheltuieli financiare, dup caz. Ordinul 3055/2009 aduce noi reglementri privind evaluarea creanelor i datoriilor n valut precum i recunoaterea n contabilitate a diferenelor nregistrate.

La scderea din eviden a creanelor i datoriilor ale cror termene de ncasare sau de plat sunt prescrise, entitile trebuie s demonstreze c au fost ntreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.

Ordinul 3055/2009 aduce noi prevederi referitoare la creanele i datoriile a cror termene de ncasare sau plat au fost prescrise.

n urma analizei efectuate ntre cele dou reglementri contabile constatm c au fost introduse o serie de elemente noi i, de asemenea, cteva noiuni care vin n completarea celor existente deja privind regimul datoriilor. Astfel, se introduce un paragraf nou privind modul de recunoatere a datoriilor n bilan. Acestea se nregistreaz n contabilitate numai pe baza documentelor justificative.

Un element de noutate privete evaluarea la inventar a datoriilor precum i evaluarea datoriilor n valut i recunoaterea n contabilitate a diferenelor nregistrate.

Un aspect foarte important i de noutate n noul ordin l constituie prevederile legate de datoriile a cror termen de plat a fost prescris.

1.2.2. Evoluii pe plan internaional Standardul Internaional de Contabilitate IAS 1 privind Prezentarea situaiilor financiare aduce n atenie politicile privind clasificarea curent/termen lung n Bilan, completnd astfel definiia data activelor i datoriilor societii. Distincia curent/termen lung este reflectat prin perioada de 12 luni de la data bilanului sau printr-o perioad egal cu durata normal a ciclului de exploatare. Aceeai clasificare este preluat i n O.M.F.P. nr. 3055/29.10.2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu Directivele Europene.

Este recomandat societilor care livreaz bunuri sau presteaz servicii s realizeze o prezentare separat a activelor i datoriilor curente fa de cele pe termen lung. De asemenea, separarea acestora se face i dupa criteriile de lichiditate i exigibilitate. Pe lng formularea de politici de prezentare a situaiilor financiare:

,

IAS 1 formuleaz elemente privind recunoaterea i evaluarea elementelor care fac parte integrant din situaiile financiare ale unei entiti. Astfel, conform Standardului Internaional de Contabilitate nr. 1, o datorie este recunoscut n Bilan n momentul n care este probabil ca o ieire de resurse, purttoare de beneficii economice, va rezulta din lichidarea unei obligaii prezente, iar valoarea la care se va realiza aceast lichidare poate fi evaluat n mod credibil. n ceea ce privete procesul de evaluare, acesta se refer la valoarea la care sunt recunoscute structurile situaiilor financiare n Bilan i Contul de Profit i Pierdere. Bazele de evaluare sunt reprezentate de costul istoric, costul curent, valoarea realizabil, valoarea actualizat. Iat, c IAS 1 ofer libertate societilor n alegerea variantei care i se potrivete cel mai bine i care ofer o imagine ct mai apropiat de realitate. Prin comparaie cu IAS 1 observm c, privind procesul de recunoatere i evaluare a elementelor de active, datorii i capital propriu, O.M.F.P. nr. 3055 nu prezint diferene. De asemenea, de remarcat este faptul c standardul n cauz nu impune entitilor un anumit format de prezentare a informaiilor privind poziia financiara ntruct, n funcie de ramura de activitate, aceasta i poate realiza propria structura a situaiilor financiare.

n schimb, se precizeaz faptul c datoriile trebuie prezentate n ordinea exigibilitii lor ns, nu precizeaz dac prin ordinea lichiditii se nelege aranjarea elementelor n ordine cresctoare sau descresctoare. Sistemul contabil romnesc a optat pentru varianta prezentrii n Bilan a datoriilor n funcie de termenul n care se pltesc: datorii curente (perioada mai mica de 1 an) i datorii pe termen lung (perioada mai mare de 1 an). Avantajul acestei clasificri permite unei societi s aib control asupra activului net (dac activele > datoriile) respectiv asupra datoriilor nete (dac datoriile > activele).O atenie deosebit este acordat activelor i datoriilor curente ntruct acestea arat dac societatea are capacitatea de a-i achita datoriile pe termen scurt din activele pe termen scurt. Dei, o mare parte din datoriile curente este reprezentat de datoriile comerciale i cele fa de angajai, n categoria datoriilor curente se include i partea curenta din datoriile purttoare de dobnd, descoperiri de cont, dividende de pltit, impozit pe profit.

Pentru a-i finana activitatea, societile recurg frecvent la finanarea prin intermediul instituiilor de credit. O mare parte din creditele contractate sunt pe termen mediu i lung. n ultimul an de rambursare al creditelor pe termen mediu i lung, o parte a acestor credite devine curent ntruct societatea va trebui s ramburseze creditul n mai puin de 12 luni de la data bilanului. Standardul prevede faptul c societile trebuie s continue clasificarea datoriilor pe termen lung chiar i atunci cnd acestea sunt exigibile n 12 luni de la data Bilanului dac: Termenul iniial a fost pe o perioada mai mare de 1 an

Societatea intenioneaz s fac o refinanare pe termen lung a datoriei

Intenia respectiv este susinut de un acord de refinanare1.3. CONTABILITATEA MPRUMUTURILOR I A DATORIILOR UNEI SOCIETI

n viaa unei societi nevoia de fonduri pentru realizarea activitilor investiionale a condus la gsirea unor soluii pentru crearea de noi surse de finanare, suplimentare, altele dect capitalurile proprii.

Din categoria acestor surse de finanare atrase, fac parte mprumuturile pe termen lung i datoriile asimilate. Sfera de cuprindere a acestora este variat, modalitile de apelare la una din categoriile de mprumuturi pe termen lung i datorii asimilate rmnnd la latitudinea ntreprinderii, fcnd parte din politicile manageriale i financiar-contabile ale acesteia . n categoria mprumuturilor pe termen lung i datoriilor asimilate sunt incluse:

mprumuturi din emisiuni de obligaiuni

Credite bancare pe termen lung

Datorii privind imobilizrile financiare

Alte mprumuturi pe termen lung i datorii asimilate (ex: leasing)

Dobnzile aferente mprumuturilor pe termen lung i datoriilor asimilate

Particulariznd, creditele pe termen lung sunt datorii pe care le contracteaz societile cu bncile comerciale interne i/sau externe i cu alte instituii financiare n scopul finanrii unor investiii sau a unor nevoi. Acestea se constituie n surse de finanare atrase. Creditele bancare sunt dobndite pe baz de contracte de creditare pe o perioada mai mare de 1 an i sunt purttoare de dobnzi.Contabilitatea datoriilor din credite pe termen lung de la banc, sau alte persoane juridice se conduce cu ajutorul contului sintetic de gradul I, 162 "Credite bancare pe termen lung" fiind cont de pasiv. n creditul contului 162 se nregistreaz: creditele pe termen lung primite (debit ct. 512), diferenele nefavorabile de curs valutar rezultate din evaluarea la nchiderea exerciiului financiar a creditelor n valut (debit ct. 665).

n debitul contului 162 se nregistreaz: suma creditelor te termen lung rambursate (credit ct. 512), diferenele favorabile de curs valutar rezultate din evaluarea creditelor n valut la nchiderea exerciiului financiar, precum i la rambursarea acestora (credit ct. 765).

Soldul contului reprezint creditele bancare pe termen lung nerambursate.Contul 162 "Credite bancare pe termen lung" se dezvolt pe apte conturi sintetice de gradul II: 1621 "Credite bancare pe termen lung" 1622 "Credite bancare pe termen lung nerambursate la scaden" 1623 "Credite externe guvernamentale" 1624 "Credite bancare externe garantate de stat" 1625 "Credite bancare externe garantate de bnci" 1626 "Credite de la trezoreria statului" 1627 "Credite bancare interne garantate de stat"Ne mai folosim n nregistrri i de contul 1682 "Dobnzi aferente creditelor bancare pe termen lung", cont de pasiv, care se crediteaz cu dobnzile aferente creditului, se debiteaz cu plata dobnzilor, iar soldul su creditor reprezint dobnda aferenta creditului.

n categoria altor mprumuturi i datorii asimilate care se ine cu ajutorul contului 167 sunt cuprinse depozitele, garaniile, concesiunile, leasing-ul. Contul 167 Alte mprumuturi i datorii asimilate este un cont de pasiv.n creditul contului 167 se nregistreaz: sumele ncasate reprezentnd mprumuturi i datorii asimilate (512), valoarea concesiunilor preluate (205), valoarea imobilizrilor corporale primite n leasing financiar, conform prevederilor contractului (211, 212, 213, 214), diferenele de curs valutar nefavorabile (665).

n debitul contului 167 se nregistreaz: sumele rambursate, valoarea bunurilor preluate n concesiune i restituite conform contractului (205), obligaia de plat a ratelor pe baza facturilor emise de locator la leasing financiar (404), diferenele de curs valutar favorabile.

Soldul curent reprezint alte mprumuturi i datorii asimilate nerestituite nc. Recunoaterea

Orice operaiune economico-financiar efectuat se consemneaz n momentul efecturii ei ntr-un document care st la baza nregistrrilor n contabilitate, dobndind astfel calitatea de document justificativ. Documentele justificative care stau la baza nregistrrilor n contabilitate angajeaz rspunderea persoanelor care le-au ntocmit, vizat i aprobat, precum i a celor care le-au nregistrat n contabilitate, dup caz. Capitolul II Organizarea i conducerea contabilitii din Legea contabilitii nr. 82/1991 republicat cu modificrile i completrile ulterioare prevede n mod expres faptul c deinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar i alte drepturi i obligaii, precum i efectuarea de operaiuni economice, fr s fie nregistrate n contabilitate, sunt interzise.nregistrarea n contabilitate a datoriilor se efectueaz la valoarea lor nominal.

Conform O.M.F.P. 3055/2009 recunoaterea unei datorii n situaiile financiare se realizeaz prin referin la dou criterii ce trebuie ndeplinite cumulativ:

perspectiva unei ieiri de resurse purttoare de beneficii economice

posibilitatea ca evaluarea s fie realizat credibil

Criteriile de recunoatere a datoriilor n bilan sunt prezentate n Standardul Internaional de Contabilitate IAS 39. Conform acestuia, datoriile trebuie recunoscute doar atunci cnd ntreprinderea devine parte a unui contract i ca urmare are obligaia de a plti. De asemenea, unii specialiti romni susin aceeai idee c o datorie este recunoscut n contabilitate i prezentat n bilan atunci cnd:

este probabil ca o ieire de resurse ncorpornd beneficii economice va rezulta din decontarea unei obligaii prezente; i cnd

valoarea la care se va realiza aceast decontare poate fi evaluat n mod credibil.Evaluarea datoriilor La intrarea n patrimoniu: datoriile se evalueaz la valoarea lor nominala nscris n documentele justificative, reprezentnd valoarea de plat.

La inventariere: datoriile se evalueaz la valoarea lor actual, reprezentat de valoarea probabil de plat.

La nchiderea exerciiului financiar (prezentare n situaiile financiare): evaluarea datoriilor are loc la nivelul valorii contabile (valoarea de intrare) pus de acord cu rezultatele inventarierii. n acest scop, valoarea de intrare se compar cu valoarea stabilit pe baza inventarierii, diferenele fiind soluionate astfel:

dac valoarea de inventar este mai mare dect valoarea de intrare, diferena n plus se nregistreaz n contabilitate pe seama elementelor corespunztoare de datorii

dac valoarea de inventar este mai mica dect valoarea de intrare, diferena n minus nu se nregistreaz n contabilitate; conform principiului prudenei datoriile rmn nregistrate la valoarea lor de intrare. Datoriile n valut trebuie evaluate i prezentate n situaiile financiare anuale utiliznd cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naional a Romniei valabil la data nchiderii exerciiului financiar. Diferenele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, ntre cursul de schimb al pieei valutare, comunicat de B.N.R. de la data nregistrrii datoriilor n valut sau cursul la care acestea sunt nregistrate n contabilitate i cursul de schimb de la data nchiderii situaiilor financiare, se nregistreaz la venituri sau cheltuieli din diferene de curs valutar, dup caz. n situaia datoriilor exprimate n lei, a cror decontare se face n funcie de cursul unei valute, eventualele diferene favorabile sau nefavorabile, care rezult din evaluarea acestora se nregistreaz la alte venituri sau alte cheltuieli financiare, dup caz. Determinarea diferenelor de valoare se efectueaz similar datoriilor n valut. 1.4 CEA MAI DEZVOLTAT FORM DE MPRUMUT LEASING-ul. IMPORTANA LEASING-ului N ACTIVITATEA UNEI ENTITIUna dintre cele mai importante i avantajoase forme de mprumut la nivel mondial, european i naional este reprezentat de finanarea n sistem de leasing.

Finanrile n sistem leasing reprezint n economia rii noastre o important surs de oxigen pentru agenii economici pentru care investiiile reprezint o cerin esenial n dezvoltarea domeniului lor de activitate. ntruct pentru 99% din activiti sunt necesare investiii pentru a se dezvolta, finanrile n sistem de leasing dezvolt un trend ascendent constant.

Leasing-ul s-a impus i la noi n Romnia, aa cum a fcut-o peste tot n lume (poate mai puin n economiile rilor din lumea a III-a) n primul rnd prin simplitate. n condiiile n care mediul concurenial din ara noastr devine tot mai aspru, viteza de reacie a companiilor la schimbrile din mediul extern este esenial. Leasing-ul, prin operativitatea sa, satisface n intervale de timp foarte scurte, nevoia de fonduri pentru investiii a agenilor economici. De asemenea, prin leasing, agenii economici evit procedurile complicate ale contractrii de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societii sau cel privat pentru constituirea de garanii.

Leasingul presupune existena a trei actori: furnizorul, societatea finanatoare (societatea de leasing) i utilizatorul (beneficiarul finanrii). Societatea de leasing cumpr de la furnizor bunul solicitat de utilizator i l cedeaz acestuia din urm pe o anumit perioad de timp contra unor redevene lunare (rata de leasing). Aceasta reprezint, n esen, operaiunea de finanare prin leasing. Avantajele de care beneficiaz utilizatorul n urma acestei operaiuni, pot fi evideniate dup cum urmeaz:

a) i permite realizarea de investiii atunci cnd nu dispune de lichiditile necesare. i cum investiiile contribuie de cele mai multe ori la sporirea cifrei de afaceri, surplusul de venit obinut poate acoperi redevenele lunare. b) i permite s-i foloseasc fondurile pentru sporirea capitalului de lucru (a activelor circulante), cele care sunt aductoare de bani. c) i permite s fie n pas cu noua tehnologie prin aceea c la sfritul contractului de leasing, poate returna bunul societii finanatoare i s nchirieze altul ale crui caracteristici tehnice sporite i pot oferi o eficien mai mare n exploatare.d) i permite s beneficieze de amnarea plii taxelor vamale pn la sfritul contractului pentru bunurile aduse din import. Plata taxelor vamale se va face doar la 20% din valoarea bunului.e) i permite s beneficieze de facilitile fiscale; ntreaga valoare a ratei de leasing este deductibil fiscal pentru IMM-uri.

f) Avnd n vedere rata de leasing fixa i poate planifica mai bine bugetul pentru perioadele urmtoare

Att legislaia naional ct i cea internaional clasific leasing-ul n dou mari categorii: financiar i operaional. Aplicnd principiul prevalenei economicului asupra juridicului, aceast segmentare este realizat n funcie de msura n care riscurile i avantajele aferente titlului de proprietate al unui bun revin locatorului (finanator) sau locatarului (utilizator). Riscurile includ posibilitatea de a nregistra pierderi, ca urmare a unui grad sczut de utilizare a bunului sau a uzurii morale i a unor variaii ale venitului datorate modificrii condiiilor economice. Avantajele pot fi reprezentate de estimarea unei activiti profitabile pe durata de via economic a bunului i a unor ctiguri rezultate din creterea valorii sau din realizarea valorii reziduale.Din punctul de vedere al locatorului, este important faptul c un contract de leasing i protejeaz dreptul de proprietate i deci poate aciona direct asupra bunului n cazul n care utilizatorul nu se achit de obligaiile contractuale. De asemenea, obiectul finanrii fiind legat direct de contract i fiind personalizat, exist posibilitatea urmririi afacerii n intimitatea ei i este mult mai uor de luat o decizie n caz de insolvabilitate temporar a utilizatorului.

Efectele cele mai importante, din punct de vedere economic, se regsesc la utilizator. Acesta poate s plteasc dreptul de folosin i, n cele din urm, s achiziioneze un bun investiional pe msur ce produce. Ratele pot fi astfel dimensionate i cadenate nct s permit plata ratelor i chiar obinerea unui profit fr a supune utilizatorul la sarcini mpovrtoare.

Contractul de leasing se ncheie pe o perioad de cel puin un an. Nu exist o cerin expres ca un contract s fie ncheiat n form scris, dar Ordonana nr. 51 reglementeaz clauzele obligatorii ntr-un contract de leasing, astfel c forma scris trebuie subneleas.

Contractul de leasing constituie titlu executoriu (adic poate fi pus n executare contra utilizatorului fr nevoia parcurgerii vreunei proceduri judiciare) dac utilizatorul refuz s napoieze bunul, n urmtoarele situaii:

la sfritul perioadei de leasing, dac acesta nu a formulat opiunea cumprrii bunului sau a prelungirii contractului;

n cazul rezilierii contractului din vina exclusiv a utilizatorului.

Contractele de leasing referitoare la bunuri mobile sunt supuse nregistrrii n Arhiva Electronic de Garanii Reale Mobiliare, n condiiile Legii nr. 99/1999, pentru opozabilitate fa de teri, dar interesul unei astfel de nregistrri este al locatorului, iar nu al utilizatorului (ca n cazul leasing-ului imobiliar).

Achiziionarea de mijloace fixe (ntre care se includ si echipamentele IT) prin leasing financiar intr sub incidena legislaiei referitoare la amortizare (n principal, Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat n active corporale i necorporale, astfel cum a fost modificat i republicat), astfel nct deductibilitatea ratelor de leasing va fi tratat difereniat. Astfel, o parte a ratei este deductibil ca dobnd, o alt parte ca prim de asigurare i o alt parte ca preul de achiziionare a bunului, acesta din urm fiind determinat conform legislaiei referitoare la amortizare.

n legislaia actual exista i unele reguli speciale privind taxele vamale. Astfel, bunurile care sunt introduse n ar de ctre utilizatori, persoane fizice sau juridice romne, n baza unor contracte de leasing ncheiate cu societi de leasing, persoane juridice strine, sau de societi de leasing persoane juridice romne, n baza unor contracte de leasing ncheiate cu utilizatori, persoane fizice sau juridice romne, bunul se ncadreaz n regimul vamal de admitere temporar, pe toat durata contractului de leasing, cu exonerarea total de la obligaia de plat a sumelor aferente drepturilor de import. Dac utilizatorul opteaz pentru cumprarea bunului la sfritul perioadei de leasing, el va fi obligat s achite taxa vamal calculat la valoarea rezidual a bunului din momentul ncheierii contractului de vnzare-cumprare, care nu poate fi mai mic de 20% din valoarea de intrare a bunului (preul pltit de locator furnizorului). 1.5. ANALIZA CRITIC A REGLEMENTRII SAU A PRACTICII I PROPUNERI DE PERFECIONARE n subcapitolul 1.4 am prezentat, n principiu, avantajele pe care le ofer leasing-ul la nivelul unei societi comerciale. ns, pe lng aceste avantaje, operaiunile de leasing au i ele limitele lor att pentru utilizator ct i pentru furnizor sau societatea de leasing. Putem enumera cteva n cele ce urmeaz:

n principiu, leasing-ul este mai costisitor dect creditul bancar, motiv pentru care se recurge la o astfel de operaiune numai dac, n urma unei analize atente, se constat c sumele economisite pot fi direcionate n tranzacii mai profitabile, sau dac beneficiarul nu dispune de alte surse de finanare; contractul de leasing nu poate fi nchis n mai puin de 12 luni de la data semnrii sale; n cazul ieirii din ar este necesar o mputernicire din partea societii de leasing; leasing-ul se justific numai dac bunul este exploatat pe ntreaga durat a locaiei i dac profitul obinut este mai mare dect cheltuielile de exploatare i nchiriere; sunt situaii n care un utilaj sau echipament utilizat temporar nu-i mai gasete solicitani, dei nu a fost amortizat integral; poate conduce la riscul pierderii tuturor drepturilor de proprietate n cazul imposibilitii de respectare a contractului de ctre chiria sau locator; ratele fixe ale chiriei pot deveni dezavantajoase n timp; avantajul reducerii impozitului pe venit la beneficiar datorat ratelor de leasing este temporar, pierzndu-se la nivelul impozitului global; necesit o instruire special a personalului, att la furnizor ct i la beneficiar, relativ la gestiunea bunului de nchiriat, n special pentru faza iniial i final; clauzele relative la ntreinerea bunului, adeseori sunt greu de respectat n practic, indiferent cui revin acestea, iar consecinele sunt deosebit de grave; pentru societile de leasing, riscurile pot crete pe msura creterii beneficiarilor, a exigenei privind solvabilitatea, a creterii duratei pe care pot aciona factori aleatori, a creterii ponderii tranzaciilor transnaionale; derularea operaiunilor de leasing presupune antrenarea unui numr mare de consilieri i analiti financiari, mrindu-se astfel costul tranzaciilor.Ca urmare a prezentrii diverselor aspecte privind leasingul financiar putem prezenta cteva elemente de mbuntire a activitii de finanare n regim de leasing (n spea, leasing-ul financiar). Unul dintre mijloace i poate chiar cel mai important ar putea fi reprezentat de ncurajarea atragerii capitalului de la instituii financiare strine. De asemenea, majorarea capitalului social al societilor de leasing este o alt posibilitate de perfecionare a activitii de finanare prin leasing. Cum capacitatea financiara a oricrei societi de leasing este dat de valoarea capitalului social, apreciem c aceast limit este insuficient, raportat la complexitatea operaiunilor asumate i riscurilor aferente tranzaciilor

Un rol extraordinar de important n stimularea activitii de finanare prin leasing l are Guvernul, care prin faciliti fiscale este capabil s atrag resursele de finanare ale societilor de leasing. Una dintre metodele de perfecionare ale activitii de leasing este reprezentat de modificarea legislaiei fiscale privind TVA-ul. Dei TVA-ul se pltete ealonat, la fiecare facturare a ratei de leasing, deci poate fi privit ca o finanare, fr dobnd, conform reglementrilor n vigoare, ea nu este deductibil (pentru persoanele juridice) la valoarea rezidual, ceea ce marete costul leasing-ului.Propunem ca taxa pe valoarea adaugat aferent produselor de origine romneasc, ca obiect al contractelor de leasing financiar s nu fie pltit dect la valoarea rezidual a contractului. Obiectele de leasing financiar (echipamente i utilaje) produse n Romnia, contractate de finanatori i destinate utilizrii de ctre beneficiari romni s fie scutite la plata TVA, pe perioada derularii contractului de leasing financiar, iar la final aceast tax s fie pltit numai la valoarea rezidual. Modificarea legislativ propus va permite susinerea dezvoltrii industriei de leasing financiar i mai ales creterea produciei de echipamente romneti.CAPITOLUL 2ASPECTE PRACTICE N CONTABILITATEA MPRUMUTURILOR PE TERMEN MEDIU I LUNG PRIVIND OPERAIUNILE DE LEASING

2.1. Scurt istoric privind dezvoltarea leasing-ului la nivel mondial i naional Inc din perioada Antichitii, oamenii au contientizat faptul c pot obine beneficii de pe urma folosirii unui bun, indiferent cine era proprietarul.

Exist dovezi cum c, n urm cu aproximativ 2000 de ani .Hr., samaritenii au folosit o form destul de apropiat a leasing-ului prin care proprietarii nchiriau fenicienilor unelte agricole.

Primele informaii mai detaliate, care fac distincie ntre forme apropiate ale leasing-ului financiar i operaional,dateaza din perioada lui Justinian, fiind consemnate n cartea a III-a din Institue. Grecii i romanii arendau i ei bunurile aflate n proprietate privat. Un exemplu este reprezentat de nchirierea vapoarelor nc de pe vremea fenicienilor.

Tehnicile de nchiriere practicate n Europa au fost preluate i de S.U.A.

Ca tehnic de comer exterior, leasing-ul a aprut n forma sa modern n jurul anilor 1950, n momentul n care D.P.Booth, managerul unei fabrici de produse alimentare din San Francisco a primit o comand considerabil; neavnd utilajele necesare satisfacerii comenzii, managerul le-a procurat prin nchriere, ntruct nu dispunea de fondurile necesare. n urma acestei operaiuni, innd cont de avantajele pe care le ofer leasing-ul, Booth a pus bazele unei companii de leasing United States Leasing Comp. n prezent, aceasta este cunoscut sub denumirea de U.S. Leasing International INC. n perioada 1970-1979, leasing-ul nregistreaz o cretere cu 800% n Europa i Japonia. Spre sfritul acestei perioade, leasing-ul este cunoscut ca principal surs de finanare a investiiilor. n anul 1994 a fost nfiinat prima societate de leasing din Romnia S.C. MISTER D LEASING SRL - primele reglementri legislative, n acest sens fiind elaborate n anul 1995. Urmare a rapiditii cu care s-au dezvoltat operaiunile de leasing, apare prima lege specific i anume O.G. 51/1997, fiind adoptat ca atare n 1998.

Ca urmare a promovrii operaiunilor de leasing i avantajelor acestora, n februarie 1996, sunt nfiinate trei societi de leasing: Demir Romlease (actuala companie UniCredit Leasing), DRT Leasing i Romlib Leasing.La nivelul economiei naionale, leasing-ul reprezint o modalitate modern de relansare a investitiilor i de retehnologizare a societilor comerciale. 2.2. STUDIU DE CAZ2.2.1. Prezentarea societii

Pentru studiul de caz am ales drept model societatea comercial ALLEGRIA S.A., aceasta fiind persoan juridic romn cu sediul social n Romnia, Bucureti, Sector 4, Str. Orhideei, nr 40-42, fiind nfiinat n anul 1993.Obiectul principal de activitate const n colectarea deeurilor nepericuloase, Cod CAEN 3811, conform certificatului constatator al S.C. ALLEGRIA S.A. Obiectul de activitate mai const i n: cultivarea cerealelor, porumbului i a altor plante (cod CAEN 0111), nchirierea i subnchirierea bunurilor imobiliare proprii sau nchiriate (cod CAEN 6820), transporturi rutiere de mrfuri (cod CAEN 4941), etc. S.C. ALLEGRIA S.A. i desfoar activitatea n baza: Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utiliti publice cu modificrile i completrile ulterioare. n conformitate cu aceast lege societatea a fost desemnat ca operator unic prin hotrre de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare pe raza Sectorului 4.Legii nr. 101/25.04.2006 privind serviciul de salubrizare a localitilorHotrrii de Guvern nr. 1061/10.09.2008 privind transportul deeurilor periculoase i nepericuloase pe teritoriul Romniei Cap IV Transportul deeurilor nepericuloaseHotrrii Guvernului nr. 349/21.04.2005 privind depozitarea deeurilor Ordonanei de Urgena a Guvernului nr. 78/16.06.2000 privind regimul deeurilor

Licene de operare i Certificari

-Licena de operare salubrizare Clasa I eliberat de Autoritatea Naional de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Public (A.N.R.S.C.). n baza Legii 101/25.04.2006 privind serviciul de salubrizare a localitilor, S.C. ALLEGRIA S.A. a fcut dovada competenei tehnico-organizatorice, a celei privind calificarea personalului i a asigurrii unei dotari tehnico-materiale adecvate prin care garanteaz capacitatea de a presta serviciul la nivelul parametrilor cantitativi i calitativi prevzui n Regulamentul Serviciului de Salubrizare.

-SR EN ISO 9001:2001 certificarea sistemului de management a calitii

-SR SN ISO 14001/2005: certificarea sistemului privind protecia mediului i prevenirea polurii mediului

-OHSAS 18001/1999: (Occupational Health and Safety Management Systems) standard internaional al managementului sntii i securitatea muncii.

Principalul obiect de activitate l reprezint salubrizarea stradal i menajer (avnd o pondere de 91.07% din totalul activitii), aceasta realizndu-se pe raza sectorului 4 al capitalei i pe raza judeului Bacu.

S.C. ALLEGRIA S.A. mai are ca obiect de activitate antredepozite, agricultura (cultura de cereale i legumicultura), servicii de deratizare, dezinfecie i dezinsecie, ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar pe raza Sectorului 4.

Serviciile de salubrizare se mpart n:

a) salubrizare stradala (curaenia cilor publice CPP) efectuat n Sectorul 4 n baza contractului de delegare a serviciului public de ctre Primaria Sectorului 4; pentru efectuarea acestui serviciu exist Contract de salubrizare semnat ntre S.C. ALLEGRIA S.A. n calitate de Prestator i Primria Sectorului 4 n calitate de Beneficiar.

Agentul economic supus analizei efectueaz serviciul public de salubrizare stradal ncepnd cu anul 25.10.1999 cnd a fost semnat contractul cu Primria Municipiului Bucureti. Ulterior, la data de 11.10.2011 se semneaz un act adiional ntre Primria Muncipiului Bucureti, Primria Sectorului 4 i S.C. ALLEGRIA S.A. prin care Primria Sectorului 4 se substituie Primriei Capitalei privind acest contract.

Serviciul de salubrizare stradal este executat i pe raza Judeului Bacu n baza Contractului de Delegare prin Concesiune a gestiunii serviciilor publice de colectare i transport a deeurilor menajere nr. 170/31.03.2011 ncheiat cu Consiliul Judeean Bacu. Contractul se deruleaz pe o perioad de 8 ani, respectiv pn la 30.03.2018.

b) salubrizare menajer efectuat pe raza sectorului 4 n baza autorizaiei obinute de la Primria de sector pentru 3 categorii de clieni, mprii dup cum urmeaz: ageni economici (firme) contracte ncheiate cu aproximativ 6260 de ageni economici

asociaii de locatari/proprietari contracte ncheiate cu aproximativ 1988 de asociaii

casnici contracte ncheiate cu aproximativ 25785 case/vile

c) serviciul de deszapezire i combatere a poleiului/gheii se efectueaz n baza contractului ncheiat cu Primria Sectorului 4 mai sus amintit. Este o activitate sezoniera i ciclic desfurndu-se n perioada 15.11 15.03 a fiecrui an care atrage pe lng un venit suplimentar i cheltuieli cu combustibili, personal angajat, stocuri de materiale folosite n derularea acestui serviciu.

n urma unei analize preliminare am constatat c S.C. ALLEGRIA S.A. intocmete i prezint situaii financiare anuale n conformitate cu Ordinul Ministrului de Finane Publice nr. 3055/19.10.2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu directivele europene. Avnd n vedere faptul c societatea analizat depete valoarea tuturor celor 3 criterii de mrime prevzute n ordinul menionat mai sus (respectiv total active, cifra de afaceri neta i numrul de salariai), aceasta are obligaia (pe care o i respect) de a ntocmi i prezenta urmtoarele 5 situaii finaciare anuale:

bilan cont de profit i pierdere

situaia modificrilor capitalului propriu

situaia fluxurilor de numerar

note explicative la situaii financiare anualeAceste situaii au fost ntocmite n baza nregistrrilor contabile efectuate att n conformitate cu reglementrile contabile conforme cu directivele europene ct i cu prevederile Legii 82/1991 Legea contabilitii.

Contabilitatea se ine n limba romna. Moneda funcional pentru nregistrrile contabile este leul romnesc.

Conform art. 6 din Legea Contabilitii nr. 82/1991 republicat orice operaiune economico-financiara efectuat se consemneaz n momentul efecturii ei ntr-un document care sta la baza nregistrrilor n contabilitate, dobndind astfel calitatea de document justificativ. Aceste documente justificative angajeaz rspunderea persoanelor care le-au ntocmit, vizat i aprobat, precum i a celor care le-au nregistrat n contabilitate, dup caz.

Rspunderea pentru organizarea i conducerea societii i revine administratorului.

Societatea are obligaia de a ntocmi situaii financiare anuale consolidate ndeplinind criteriile de la art. 7 i art. 8 din O.M.F.P. 3055/2009, prin aplicarea reglementrilor contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitilor Economice Europene.

Entitatea supus analizei ntocmete urmtoarele registre de contabilitate: Registrul Jurnal, Registrul Inventar i Cartea Mare.

Societii comerciale i se aplic i O.M.F.P. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea i efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor i capitalurilor proprii.

2.2.2. Derularea unui contract de leasing financiar n cadrul S.C. ALLEGRIA S.A.Avnd n vedere domeniul principal de activitate al societii, operaiunea de leasing a dezvoltat un trend ascendent de la nfiinare pn n prezent i reprezint un aspect deosebit de important n viaa economic a firmei. Tinnd cont de acest aspect, n cadrul S.C. ALLEGRIA S.A., Preedintele Consiliului de Adminstraie a dispus crearea unui compartiment de leasing ca sub-ramura a departamentului financiar-contabil. S-a hotrt acest lucru ntruct activitatea de leasing desfurat de societate s-a intensificat, solicitnd n mod frecvent un anumit numr de angajai i un coordonator care s rspund direct de toate operaiunile.Astfel, s-a creat un compartiment separat de leasing subordonat Departamentului Financiar-Contabilitate i Directorului General, respectiv Preedintelui Consiliului de Administraie. n cadrul acestui compartiment activeaza 3 angajai dintre care unul este coordonator.

Prin urmare, eful compartimentului de leasing mpreun cu Directorul General al societii iau hotrrea achiziionrii n regim de leasing privind echipamentul de care consider c este nevoie i aleg ntreprinderea productoare a acestuia, marca i modelul. De asemenea, se negociaz preul. Dup ce echipamentul i aspectele importante au fost specificate, iar contractul de vnzare-cumprare a fost negociat, S.C. ALLEGRIA S.A ncheie un contract de locaiune cu finanatorul-proprietar, negociind cu acesta durata contractului, ratele de leasing, dac taxele de vnzare, livrare, instalare vor fi incluse n preul contractului, precum i alte considerente opionale.

S.C. ALLEGRIA S.A deruleaz operaiuni de leasing financiar i operaional, dar pentru exemplificare vom alege derularea unui contract de leasing financiar n care partenerii vor fi: entitatea analizata n calitate de locatar (utilizator) i societatea de leasing IRIAC LEASING IFN SA n calitate de locator (finanator).

Aparinnd grupului iriac Holdings, iriac Leasing este unul dintre liderii pieei de leasing din Romnia. n principal, iriac Leasing ofer finanare n sistem de leasing financiar intern i leasing operaional pentru ntreaga gama de autovehicule (de la autoturisme pn la marile flote comerciale), aparinnd oricrei mrci sau mix de mrci, precum i o gam larg de echipamente.

Fiind orientat spre client, iriac Leasing urmrete s-i adapteze permanent oferta de servicii de finanare pentru a soluiona prompt i profesional dorinele i exigentele n continu schimbare ale clienilor si.

n vederea suplimentrii efectivului de autogunoiere responsabile pentru o anumit zon din sectorul 4, managementul S.C. ALLEGRIA S.A decide necesitatea achiziionrii n regim de leasing financiar a unei Autospeciale MAN n data de 01.06.2006. Pentru acest lucru, compartimentul de leasing demareaz procesul de achiziionare a utilajului.n prima faza se realizeaz o selecie de oferte, n urma managementul S.C. ALLEGRIA S.A. ia decizia ca furnizorul acestui utilaj s fie S.C. FLORA SERCOM S.A. Selecia de oferte a avut la baz criterii importante dintre care le amintim pe cele mai semnificative: colaborare foarte bun n stabilirea caracteristicilor tehnice (att pentru utilajul care se dorete a fi achiziionat n prezent ct i pentru alte echipamente i utilaje achiziionate n trecut), preul de achiziionare avantajos precum i termenul de livrare (n stoc) n ceea ce privete utilajul ales. Dup ce societatea noastr a ales furnizorul, managementul firmei hotrte s colaboreze cu IRIAC LEASING IFN SA, datorit profesionalismului de care societatea de leasing a dat dovad n timp. Pe lng profesionalism, timpul alocat analizei dosarelor de finanare este foarte scurt, acest criteriu reprezentnd un atuu esenial pentru S.C. ALLEGRIA S.A.Societatea de leasing solicit pentru emiterea acordului de principiu o serie de documente:

cerere finanare persoan juridic privind utilajul ales factura proform de la furnizor, unde este specificat preul de achiziionare al bunului ce urmeaz a fi cumprat n regim de leasing, semnat i stampilat de ctre viitorul utilizator; ultima balan de verificare semnata i stampilat de Directorul Economic i Directorul General ai viitorului utilizator.

Aceste documente sunt preluate de ctre Departamentul de Analiz-Financiar al societii de leasing. n urma analizei efectuate, iriac Leasing emite o opinie favorabil achiziionrii bunului, solicitnd pentru urmtorul pas o alt serie de documente care vor reprezenta completarea dosarului de finanare:

ACTE JURIDICE: hotrrea organelor statutare din care s rezulte acordul acionarilor/asociailor privind achiziionarea bunului n regim de leasing financiar, precum i mputernicirea persoanei ce reprezint firma n negocierea i semnarea contractului de leasing;

copie dupa CUI i Certificatul de nregistrare Fiscala;

copie dupa Actul Constitutiv al societii;

copie dupa cartea de identitate a persoanei care semneaz contractul de leasing.

ACTE CONTABILE: 2 exemplare notificare de cesiune semnat i tampilat;

3 exemplare specificaie tehnic semnat i tampilat;

10 bilete la ordin avalizate de ctre Directorul General;

copia specimenului de semntura de la banc cu tampila bncii conform cu originalul;

formulare tipizate acorduri CRB i Biroul de Credite n original;

formular prezentare persoan juridica copiile ultimelor situaii financiare.

Toat documentaia pregtit de viitorul utilizator - S.C. ALLEGRIA S.A este predat, sub semntur, la sediul societii de leasing urmnd ca aceasta, n termen de 1 zi lucrtoare, s intre n analiz Departamentului de Risc Financiar. Dup ce dosarul trece cu succes de acest departament, se ntrunete Comitetul de Aprobare format din preedintele, vicepreedintele, Directorul General, reprezentani ai departamentului de Risc Financiar i managerul de relaii care reprezint interfaa ntre societatea de leasing i S.C. ALLEGRIA S.A.

Se hotrate aprobarea dosarului de finanare i transmiterea ofertei finale de leasing ctre viitorul utilizator. iriac Leasing se angajeaz s asigure utilajul ce face obiectul contractului de leasing i s l achiziioneze n condiiile pe care societatea ALLEGRIA S.A le-a negociat cu furnizorul.

S.C. ALLEGRIA S.A primete contractul de leasing financiar care trebuie semnat i tampilat pe fiecare pagin inclusiv condiiile de asigurare n 3 exemplare (2 exemplare la iriac Leasing i 1 exemplar la utilizator). Societatea de leasing pltete furnizorului valoarea integral a bunului achiziionat urmnd ca utilizatorul s plteasca prin rate de leasing contravaloarea contractului.

Furnizorul livreaza echipamentul semnnd mpreun cu S.C. ALLEGRIA S.A protocolul de predare-primire care se va nregistra n contabilitatea acestuia din urm.

n conformitate cu prevederile legale n vigoare, contractul de leasing respect cerinele obligatorii, astfel: Prile cuprind locatorul/finanatorul i utilizatorul. n aceast parte a contractului sunt prezentate elementele obligatorii de identificare a prilor (denumire complet, sediu, cod fiscal etc.); Descrierea corect i n detaliu a bunului care face obiectul contractului de leasing. Se trec toate caracteristicile necesare pentru a identifica i individualiza bunul respectiv; Valoarea total a contractului de leasing. n contractul de leasing sunt nscrise sumele reprezentate de: valoarea bunului, dobnda de finanare, comisioanele; Valoarea ratelor de leasing i termenul de plat al acestora. Se ntocmete un desfurtor care cuprinde valoarea ratei de pltit i termenul de plat. Se menioneaz de asemenea dac exist o rat rezidual sau nu la sfritul contractului; Perioada de utilizare (ncheierea contractului). De obicei, aceast perioad este mai scurt dect ciclul de viaa al produsului. n Romnia contractele se ncheie pe o perioada de 12 36 luni sau 12 60 luni; Clauza de asigurare a bunului. Aceast clauz prevede n mod obligatoriu cine asigur bunul: finanatorul sau utilizatorul. Clauza privind dreptul de opiune referitor la cumprarea bunului i condiiile n care se poate face acest lucru la sfritul contractului de leasing financiar.Pentru o mai bun nelegere vom exemplifica derularea contractului de leasing financiar privind achiziia Autospecialei MAN de ctre S.C. ALLEGRIA S.A.Contabilizarea operaiunilor de leasingContractul de leasing nr. 13625/08.06.2006 ncheiat ntre IRIAC LEASING IFN SA n calitate de locator i S.C. ALLEGRIA S.A. n calitate de locatar se prezint astfel:

Obiectul contractului:

AUTOSPECIALA MAN

Valoarea de intrare

104.406,00 euro

Avans

10.440,60 euro

Valoarea finanat

93.965,40 euro

Valoarea rezidual

500,00 euro

Dobnda

15.260,08 euro

Nr. rate lunare

48

Comision de analiz

1566,09 euro

Cheltuieli de import, nmatriculare 700,00 euro

Servicii asigurare

29.760,00 euro

n data de 08.06.2006 se ntocmete procesul verbal de predare-primire al autospecialei.

08.06.20061) nregistrarea mijlocului fix din contractului de leasing

1 euro = 3,4848 lei

104.406 euro x 3,4848 euro/leu = 363.834,03 lei

2131

=

167

363.834,03 lei

Echipamente tehnologiceAlte mprumuturi i datorii asimilate

n situaia acestui contract de leasing financiar care este exprimat n valut, nregistrarea se face la preul CIP.2) nregistrarea dobnzii aferente contractului de leasing n cont extrabilanier:

Calculul dobnzii la cursul de referin : 15.260,08 euro x 3,4848 euro/lei = 53.178,32 lei

Debit cont 8051 Dobnzi de pltit

53.178,32 lei3) nregistrarea facturii de avansa) 10.440,60 euro x 3,4848 euro/leu = 37.048,70 lei%

= 404

56.274,81 lei

Furnizori de imobilizri

232

37.048,70 lei

Avansuri acordate pentru imobilizri corporale

613

2.200,07 lei

Cheltuiala cu primele de asigurare

628

7.757,34 lei

Alte cheltuieli cu serviciile executate de teri

4426

8985.05 lei

TVA deductibil

b) Calculare i nregistrare diferen curs valutarCalcul diferen curs valutar

Curs de referin: 10.440,60 euro x 3,4848 euro/leu = 36.383,40 lei

Curs de facturare: 10.440,60 euro x 3,5485 euro/leu = 37.048,70 lei

= -0,0637= -665,30 lei

4) nregistrare diferen nefavorabil de curs valutar 665

=

167

665.30 lei Cheltuieli din diferene de curs valutarAlte mprumuturi i datorii asimilate5) Stingerea facturii de avans

%

=232

37.048,70 lei

Avansuri acordate pentru imobilizri corporale

167

37.631,05 lei

Alte mprumuturi i datorii asimilate

665

582,35 lei

Cheltuieli din diferene de curs valutar

Calcul diferen curs valutar

Curs de referin: 10.440,60 euro x 3,4848 euro/leu = 37.048,70 lei

Curs de facturare: 10.440,60 euro x 3.6043 euro/leu = 37.631,05 lei

= -0,1192= -582,35 lei

6) nregistrare diferen nefavorabil de curs valutar 665

=

167

582,35 lei Cheltuieli din diferene de curs valutarAlte mprumuturi i datorii asimilate7) Achitarea facturii de avans

404

=5121

56.274,81 leiFurnizori de imobilizri

Conturi la banci n lei

03.07.20068) nregistrare prima factura de leasing (rata 1)%

=

404

23.219,73 lei

Furnizori de imobilizri

167

14.881,87 lei

Alte mprumuturi i datorii asimilate

666(scutit)

2.243,75 lei

Cheltuieli privind dobnzile

613

2.234,67 lei

Cheltuiala cu primele de asigurare

665

510,33 lei

Cheltuieli din diferene de curs valutar

4426

3.349,11 lei

TVA deductibil

Extracontabil, diminuarea dobnzii de plat cu suma de 2.243, 75 lei

Credit cont 8051 Dobnzi de pltit

2.243,75 lei

Calcul diferen curs valutar

Curs de referin: 4.270,52 euro x 3,4848 euro/leu = 14.881,87 lei

Curs de facturare: 4.270,52 euro x 3.6043 euro/leu = 15.392,20 lei

= -0,1195= -510,33 lei

9) nregistrare diferen nefavorabil de curs valutar 665

=

167

510,33 lei Cheltuieli din diferene de curs valutarAlte mprumuturi i datorii asimilate10) Achitarea primei facturi

404

=5121

23.219,73 leiFurnizori de imobilizriConturi la banci n leiSocietatea adopt metoda amortizrii liniare realizat prin includerea uniforma n cheltuielile de exploatare a unor sume fixe stabilite proporional cu numrul de ani ai duratei de utilizare economic a acestora.

Valoarea amortizabil = 363.834,03 lei

Durata de utilizare economic = 8 ani (96 luni)

Amortizare lunar n valoare de = 3.789,93 lei (363.834,03/8 ani)11) nregistrare amortizare lunar 6811

=

2813

3.789,93 leiCheltuieli de exploatare privind Amortizarea instalaiilor, mijloaceloramortizarea imobilizrilor

de transport, animalelor i plantaiilor01.08.200612) Se nregistreaz rata a 2-a contractului de leasing (unde s-au nregistrat penalizri)%

=

404

23.729,20 lei

Furnizori de imobilizri

167

14.920,21 lei

Alte mprumuturi i datorii asimilate

666(scutit)

2190,04 lei Cheltuieli privind dobnzile

613

220,41 lei

Cheltuiala cu primele de asigurare

6581(scutit)

650,15 lei

Despgubiri, amenzi i penaliti

665

413,17 lei

Cheltuieli din diferene de curs valutar

4426

3.335,32 lei

TVA deductibil

Extracontabil, diminuarea dobnzii de plat cu suma de 2.190,04 lei

Credit cont 8051 Dobnzi de pltit

2.190,04 lei

Calcul diferen curs valutar

Curs de referin: 4.281,51 euro x 3,4848 euro/leu = 14.920,21 lei

Curs de facturare: 4.281,51 euro x 3,5813 euro/leu = 15.333,38 lei

=- 0,0965= - 413,17lei

13) nregistrare diferen nefavorabil de curs valutar 665

=

167

413,17 lei Cheltuieli din diferene de curs valutarAlte mprumuturi i datorii asimilate14) Achitarea celei de-a doua facturi

404

=5121

23.729,20 leiFurnizori de imobilizriConturi la banci n lei15) nregistrare amortizare lunar

6811

=

2813

3.789,93 lei

Cheltuieli de exploatare privind Amortizarea instalaiilor, mijloacelor

amortizarea imobilizrilor

de transport, animalelor i plantaiilor01.09.200616 )Se nregistreaz rata 3 a contractului de leasing

%

=

404

12.761,05 lei

Furnizori de imobilizri

167

5.523,37 lei

Alte mprumuturi i datorii asimilate

666(scutit)

2.017,57 lei Cheltuieli privind dobnzile

613

2.210,61 lei

Cheltuiala cu primele de asigurare

6581(scutit)

1.387,83 lei

Despgubiri, amenzi i penaliti

665

127,91 lei

Cheltuieli din diferene de curs valutar

4426

1.493,76 lei

TVA deductibil

Extracontabil, diminuarea dobnzii de plata cu suma de 2.017,57 lei

Credit cont 8051 Dobnzi de pltit

2.017,57 lei

Calcul diferena curs valutar

Curs de referin: 1.584,99 euro x 3,4848 euro/leu = 5.523,37 lei

Curs de facturare: 1.584,99 euro x 3,5655 euro/leu = 5.651,28 lei

=- 0,0807= - 127,91 lei

17 )nregistrare diferen nefavorabil de curs valutar 665

=

167

127,91 lei Cheltuieli din diferene de curs valutarAlte mprumuturi i datorii asimilate18) Achitarea celei de-a treia facturi

404

=5121

12.761,05 leiFurnizori de imobilizriConturi la banci n lei19) nregistrare amortizare lunar 6811

=

2813

3.789,93 lei

Cheltuieli de exploatare privind Amortizarea instalaiilor, mijloaceloramortizarea imobilizrilor

de transport, animalelor i plantaiilor

Pentru ratele urmtoare se nregistreaz n mod similar facturile pentru ratele scadente.

Pentru anul 2006 se nregistreaz amortizarea anual.(3.789,93 lei x 6 luni)6811

=

2813

22.739,58 lei

Cheltuieli de exploatare privind Amortizarea instalaiilor, mijloaceloramortizarea imobilizrilor

de transport, animalelor i plantaiilor

Aceeai nregistrare are loc la sfritul fiecarui an pana la sfritul contractului.

n luna iunie 2010, este aprobata Ordonana de Urgena a Guvernului nr. 58/26.06.2010 cu privire la TVA i impozitul pe venit, prin care n luna iulie a aceluiai an societile comerciale sunt obligate s i modifice cota de TVA de la 19% la 24%. 21.09.2010Societatea decide prelungirea contractului cu 12 luni, acest lucru presupunnd modificarea valorii contractului precum i a scadenarului. Acestea se prezint dup cum urmeaz:

Obiectul contractului :

Autospeciala MAN

Valoarea de intrare

104.406,00 euro

Avans

10.440,60 euro

Valoarea finanata

93.965,40 euro

Valoarea rezidual

3.965,55 euro

Dobnda

17.854,97 euro

Nr. rate lunare

66

Comision de acordare

1566.09 euro

Cheltuieli de logistic 700,00 euro

Servicii asigurare

40.920,00 euro

Mai jos prezentm scadenarul dup ncheierea acticolului adiional de prelungire cu 12 luni.

Rata nr.Data

scadent

Capital

(EUR)

nu incl TVADobnd(EUR)

Asigurare

(EUR)

nu are TVATotal plata

ratnu incl TVATotal platratcu TVA

Avans10,440.60-620.0011,060.6013,162.11

Comision--1,566.091,863.65

Rata 1Jul-064,270.51622.52620.005,513.036,442.23

Rata 2Aug-064,281.51611.52620.005,513.036,444.32

Rata 3Sep-061,584.99565.86620.002,770.853,189.80

Rata 4Oct-061,595.49555.36620.002,770.853,191.79

Rata 5Nov-061,606.06544.79620.002,770.853,193.80

Rata 6Dec-061,616.70534.15620.002,770.853,195.82

Rata 7Jan-071,627.41523.44620.002,770.853,197.86

Rata 8Feb-071,638.19512.66620.002,770.853,199.91

Rata 9Mar-071,649.04501.81620.002,770.853,201.97

Rata 10Apr-071,659.97490.88620.002,770.853,204.04

Rata 11May-071,670.96479.89620.002,770.853,206.13

Rata 12Jun-071,682.03468.82620.002,770.853,208.24

Rata 13Jul-071,693.18457.67620.002,770.853,210.35

Rata 14Aug-071,704.40446.45620.002,770.853,212.49

Rata 15Sep-071,715.69435.16620.002,770.853,214.63

Rata 16Oct-07-423.80620.001,043.801,161.60

Rata 17Nov-07-412.35620.001,032.351,150.15

Rata 18Dec-071,750.02423.80620.002,793.823,244.12

Rata 19Jan-081,761.62412.20620.002,793.823,246.33

Rata 20Feb-081,773.29400.53620.002,793.823,248.55

Rata 21Mar-081,785.04388.78620.002,793.823,250.78

Rata 22Apr-081,796.86376.96620.002,793.823,253.02

Rata 23May-081,808.77365.05620.002,793.823,255.29

Rata 24Jun-081,820.75353.07620.002,793.823,257.56

Rata 25Jul-081,832.81341.01620.002,793.823,259.85

Rata 26Aug-081,844.95328.87620.002,793.823,262.16

Rata 27Sep-081,857.18316.64620.002,793.823,264.48

Rata 28Oct-081,869.48304.34620.002,793.823,266.82

Rata 29Nov-081,881.87291.95620.002,793.823,269.18

Rata 30Dec-081,894.33279.49620.002,793.823,271.54

Rata 31Jan-091,906.88266.94620.002,793.823,273.93

Rata 32Feb-091,919.52254.30620.002,793.823,276.33

Rata 33Mar-090241.59620.00861.591,025.29

Rata 34Apr-090241.59620.00861.591,025.29

Rata 35May-090241.59620.00861.591,025.29

Rata 36Jun-090241.59620.00861.591,025.29

Rata 37Jul-091,932.23241.59620.002,793.823,324.64

Rata 38Aug-091,945.03228.79620.002,793.823,324.65

Rata 39Sep-091,957.92215.9620.002,793.823,324.64

Rata 40Oct-091,970.89202.93620.002,793.823,324.65

Rata 41Nov-091,983.95189.87620.002,793.823,324.65

Rata 42Dec-091,997.09176.73620.002,793.823,324.65

Rata 43Jan-102,010.32163.5620.002,793.823,324.65

Rata 44Feb-102,023.64150.18620.002,793.823,324.64

Rata 45Mar-100137.63620.00757.63901.58

Rata 46Apr-100137.63620.00757.63901.58

Rata 47May-102,049.54100.8620.002,770.343,296.70

Rata 48Jun-102,059.5590.79620.002,770.343,296.70

Rata 49Jul-102,069.6080.74620.002,770.343,435.22

Rata 50Aug-102,079.7170.63620.002,770.343,435.22

Rata 51Sep-10497.6891.74620.001,209.421,499.68

Rata 52Oct-10501.3688.06620.001,209.421,499.68

Rata 53Nov-10505.0884.34620.001,209.421,499.68

Rata 54Dec-10508.8280.6620.001,209.421,499.68

Rata 55Jan-11512.5976.83620.001,209.421,499.68

Rata 56Feb-11516.3873.04620.001,209.421,499.68

Rata 57Mar-11520.2169.21620.001,209.421,499.68

Rata 58Apr-11524.0665.36620.001,209.421,499.68

Rata 59May-11527.9461.48620.001,209.421,499.69

Rata 60Jun-11531.8557.57620.001,209.421,499.68

Rata 61Jul-11535.7953.63620.001,209.421,499.68

Rata 62Aug-11539.7649.66620.001,209.421,499.68

Rata 63Sep-11543.7645.66620.001,209.421,499.68

Rata 64Oct-11547.7941.63620.001,209.421,499.68

Rata 65Nov-11551.8437.58620.001,209.421,499.68

Rata 66Dec-11555.9733.45620.001,209.421,499.68

Valoare rezidual3,965.55003,965.554,917.28

TOTAL104,406.0017,854.9741,540.00165,367.06195.628.33

01.10.20101. nregistrare factur dup ealonare %

=

404

6.730,99 lei

Furnizori de imobilizri

167

2.119,85 lei

Alte mprumuturi i datorii asimilate

666

379,55 lei

Cheltuieli privind dobnzile

613

2.672,26 lei

Cheltuiala cu primele de asigurare

628

215,54 lei

Alte cheltuieli cu serviciile executate de teri

665

41,06 lei

Cheltuieli din diferene de curs valutar

4426

1.302,76 lei

TVA deductibil

Extracontabil, diminuarea dobnzii de plat cu suma de 379,55 lei

Credit cont 8051 Dobnzi de pltit

379,55 lei

Calcul diferen curs valutar

Curs de referin: 501,36 euro x 4,2282 euro/leu = 2.119,85 lei

Curs de facturare: 501,36 euro x 4,3101 euro/leu = 2.160,91 lei

= - 0,0819= - 41,06 lei

2) nregistrare diferen nefavorabil de curs valutar 665

=

167

41,06 lei Cheltuieli din diferene de curs valutar

Alte mprumuturi i datorii asimilate31.12.20103) Achitarea facturii

404

=5121

6.730,99 leiFurnizori de imobilizriConturi la banci n lei4) nregistrare amortizare lunar 6811

=

2813

3.789,93 leiCheltuieli de exploatare privind Amortizarea instalaiilor, mijloaceloramortizarea imobilizrilor

de transport, animalelor i plantaiilor

La sfritul anului 2010 societatea face reevaluarea contractului privind cursul valutar.

Curs valutar la 31.12.2010 = 4,2282 euro/lei

Curs valutar la 31.01.2011 = 4,2848 euro/lei

Valoarea rmas a contractului la finele anului 2010 este de 9.344,52 euro.

Calcul diferen curs valutar

Curs de referin: 9.344,52 euro x 4,2282 euro/leu = 39.510,50 lei

Curs de facturare: 9.344,52 euro x 4,2848 euro/leu = 40.039,40 lei

= - 0,0566= - 528,90 lei

5) nregistrare diferen nefavorabil de curs valutar 665

=

167

528,90 lei Cheltuieli din diferente de curs valutar

Alte mprumuturi i datorii asimilate31.12.2011

Societatea primete factura de valoare rezidual n sum de 3.965,55 euro.

6) nregistrare factur de valoare rezidual%

=

404

22.102,49 lei

Furnizori de imobilizri

167

17.265,61 lei

Alte mprumuturi i datorii asimilate

628

438,43 lei

Alte cheltuieli cu serviciile executate de teri

665

120,55 lei

Cheltuieli din diferene de curs valutar

4426

4.277,9 lei

TVA deductibil

Calcul diferen curs valutar

Curs de referin: 3.965,55 euro x 4,2848 euro/leu = 16.991,59 lei

Curs de facturare: 3.965,55 euro x 4,3970 euro/leu = 17.436,52 lei

= - 0,1122= - 444,93 lei

7) nregistrare diferen nefavorabil de curs valutar 665

=

167

444,93 lei Cheltuieli din diferene de curs valutar

Alte mprumuturi i datorii asimilate8) Achitarea facturii

404

=5121

22.102,49 leiFurnizori de imobilizriConturi la banci n lei8) nregistrare nchidere contract

167

= 2131

363.834,03 lei

Alte mprumuturi i datorii asimilate

Echipamente tehnologice

9) nregistrarea amortizrii anuale

6811

=

2813

45.479,16 leiCheltuieli de exploatare privind Amortizarea instalaiilor, mijloaceloramortizarea imobilizrilor

de transport, animalelor i plantaiilor

CONCLUZII n ultima perioad, societile comerciale i nu numai, au ales s apeleze tot mai mult la varianta mprumuturilor, fie c sunt ele pe termen scurt fie c sunt pe termen mediu i lung, pentru susinerea activitii lor de investiii sau activiti curente. Recunoaterea, contabilizare i prezentarea mprumuturilor i implicit a datoriilor sunt conforme cu Directivele Europene i cu Standardele Internaionale de Contabilitate. Prezentele reglementri aduc un element de noutate i foarte eficient i anume acela al recunoaterii datoriilor n contabilitate n baza documentelor justificative. De asemenea, se ine cont n mod special de Principiul Prudenei care prevede n mod clar faptul c managementul unei entiti trebuie s aib o atitudine mai degrab pesimist evitnd omisiunea unor datorii previzibile sau poteniale pierderi care pot aprea n cursul exerciiului financiar.n studiul de caz am ncercat s particularizez o form de mprumut pe termen mediu i lung: leasing-ul. Am ales aceast variant ntruct am observat avantajele acestuia pentru o entitate economic ce are nevoie de resurse financiare ntr-un timp extrem de scurt. ns, pe lng aceste avantaje, operaiunile de leasing prezint i o serie de limite care ar putea descuraja clienii sau potenialii beneficiari ai acestui tip de mprumut. O limit a operaiunilor finanate prin leasing este reprezentat de insuficiena valorii capitalului social a societilor de leasing avand n vedere complexitatea operaiunilor asumate i riscurilor aferentre tranzaciilor. Un mijloc de remediere a acestui aspect este reprezentat de ncurajarea atragerii capitalului de la instituii financiare strine i majorarea capitalului social al societilor de leasing. De asemenea, un rol extraordinar de important l are Guvernul care ar putea ncuraja acest tip de mprumut prin modificarea legislaiei privind T.V.A.-ul astfel nct, pentru produsele romneti achiziionate n sistem de leasing, acesta s fie pltibil doar la valoarea reziduala, fapt ce ar duce automat la dezvoltarea industriei leasing-ului financiar i ncurajarea produciei de echipamente romneti. De-a lungul anilor, leasing-ul s-a impus att n lume ct i la noi n ar n primul rnd prin simplitatea sa dezarmant. Este deosebit de important reacia companiilor la mediul concurenial care, n ultima perioad, a devenit tot mai aspru, cel putin n ceea ce privete Romnia. Prin operativitatea sa, leasing-ul este capabil s satisfac n intervale foarte scurte de timp nevoia de fonduri pentru agenii economici. Prin utilizarea finanrii n regim de leasing, agenii economici pot evita procedurile destul de complicate ale contractrii de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societii pentru constituirea de garanii.

Folosirea acestui instrument modern de finanare i investiii va fi benefic i n restructurarea industriei romneti, mai ales pentru retehnologizarea i modernizarea ei.

Consider c leasing-ul va cunoate n viitor o dezvoltare serioas n Romnia; scopurile i avantajele utilizrii lui sunt suficient de cunoscute, managementul companiilor avnd o oarecare experien n domeniu n ceea ce privete modul i posibilitile de utilizare ale acestuia.

Privind oferta de pe piaa leasing-ului i aceasta s-a dezvoltat i se dezvolt n continuare. Din punctul de vedere al cunotinelor profesionale i al puterii de capital, societile de leasing s-au mai consolidat, clientul reuind s gseasc parteneri pentru orice tip de leasing i se potrivete mai bine.

Potenialul de cretere al industriei leasing-ului este extrem de ridicat. Aceasta afirmaie este susinut de existena unei rezerve destul de mari de poteniali clieni, pericolul scderii cererii sub nivelul ofertei fiind aproape inexistent.Prin urmare, leasing-ul este o form de cooperare econonic internaional de investire, care n baza posibilitilor atribuite poate fi un implus de formare a marilor companii i restructurare a economiei n general, fiind de fapt un nlocuitor mai rapid i mai eficient al creditului.

Bibliografie:

1. O.M.F.P 3055/29.10.2009 publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 10/11/2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu Directivele Europene2. Ghid pentru nelegerea i aplicarea Standardelor Internaionale de Contabilitate-Standardul Internaional de Contabilitate IAS 37 Provizioane, datorii i active contingente Editura CECCAR, Bucureti, 20043. Ghid pentru nelegerea i aplicarea Standardelor Internaionale de Contabilitate-Standardul Internaional de Contabilitate IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare Editura CECCAR, Bucureti, 20044. O.M.F.P 1752/17.11.2005 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu Directivele Europene5. Legea contabilitii nr. 82/1991 republicat, cu modificrile i completrile ulterioare6. Contabilitate generala Concepte. Aplicaii i Studii de caz Mihai Deju, Mircea Muntean. Editura ALMA MATER, Bacu, 20117. Revista Gestiunea i contabilitatea firmei Numrul 3, Martie 2008 articol Contabilitatea mprumuturilor pe termen lung i datoriilor asimilate, Seciunea: Capitaluri, fonduri i rezerve; Autori: dr. Dumitru Vian, dr. Corneliu Burada, dr. Claudia Burtescu, dr. Dorina Luta8. Puiu Alexandru - Management Internaional, vol. 2, Editura Independena Economica, Piteti, 20039. Puiu Alexandru Managementul afacerilor economice. Tehnici de afaceri economice interne i internaionale. Editura Independena Economic, Piteti, 2007

Sume datorate furnizorilor pentru bunuri sau servicii achiziionate pe credit

Sume mprumutate adic sume datorate bncilor n urma unor credite de rambursat

Drepturi salariale acordate angajailor

Impozite datorate statului

Servicii ce urmeaz a fi prestate

coninut

structur

prezentare

O.M.F.P 3055/29.10.2009 publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 10/11/2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu Directivele Europene

Leasing-ul se clasific n leasing financiar i leasing operaional. Prin leasing financiar sunt transferate o mare parte din riscuri i avantaje aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Conform OMFP 3055/2009, leasing-ul operaional este operaiunea de leasing care nu intr n categoria leasing-ului financiar.

Puiu Alexandru Managementul afacerilor economice. Tehnici de afaceri economice interne i internaionale. Editura Independena Economic, Piteti, 2007

O.M.F.P 3055/29.10.2009 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 10/11/2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu Directivele Europene

Ghid pentru nelegerea i aplicarea Standardelor Internaionale de Contabilitate-Standardul Internaional de Contabilitate IAS 37 Provizioane, datorii i active contingente Editura CECCAR, Bucureti, 2004

publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 10/11/2009

La nivelul reglementrilor naionale observm o evoluie, n sensul c, spre deosebire de O.M.F.P. 1752/2005, O.M.F.P. 3005/2009 impune nregistrarea n contabilitate a creanelor i datoriilor numai n baza documentelor justificative.

Ghid pentru nelegerea i aplicarea Standardelor Internaionale de Contabilitate-Standardul Internaional de Contabilitate IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare Editura CECCAR, Bucureti, 2004

Ghid pentru nelegerea i aplicarea Standardelor Internaionale de Contabilitate-Standardul Internaional de Contabilitate IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare Editura CECCAR, Bucureti, 2004

Ghid pentru inelegerea i aplicarea Standardelor Internaionale de Contabilitate-Standardul Internaional de Contabilitate IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare Editura CECCAR, Bucureti, 2004

Ghid pentru nelegerea i aplicarea Standardelor Internaionale de Contabilitate-Standardul Internaional de Contabilitate IAS 1 Prezentarea situaiilor financiare Editura CECCAR, Bucureti, 2004

Revista Gestiunea i contabilitatea firmei Numrul 3, Martie 2008 articol Contabilitatea mprumuturilor pe termen lung i datoriilor asimilate, Seciunea: Capitaluri, fonduri i rezerve; Autori: dr. Dumitru Vian, dr. Corneliu Burada, dr. Claudia Burtescu, dr. Dorina Luta

Legea contabilitii nr. 82/1991 republicat, cu modificrile i completrile ulterioare

Contabilitate generala Concepte. Aplicaii i Studii de caz Mihai Deju, Mircea Muntean. Editura ALMA MATER, Bacu, 2011

Contabilitate generala Concepte. Aplicaii i Studii de caz Mihai Deju, Mircea Muntean. Editura ALMA MATER, Bacu, 2011

O.M.F.P 3055/29.10.2009 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 766 din 10/11/2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu Directivele Europene

Ordonana nr. 51/1997, privind operaiunile de HYPERLINK "http://www.euroavocatura.ro/dictionar/1131/Leasing"leasing i societile de leasing

Al Puiu, Management Internaional, vol. 2, Editura Independena Economica, Piteti, 2003

n conformitate cu cerinele europene n vigoare.

2