Download - apel lansare sesiune cereri proiecte 1

Transcript
 • Programul Naional de Dezvoltare Rural Program finanat de Uniunea European i Guvernul Romniei

  Grupul de Aciune Local ara Vrancei

  Data publicrii: 9.04.2012 Data lansrii sesiunii:9.04.2012 Numrul de referin al sesiunii de proiecte: 1

  Grupul de Aciune Local ara Vrancei anun lansarea sesiunii de proiecte pentru: Msura 121-Modernizarea exploataiilor agricole, Msura 312-Sprijin pentru crearea i dezvoltarea de micro-ntreprinderi, Msura 313-ncurajarea activitilor turistice, Msura 322-Renovarea satelor, mbuntirea serviciilor de baz pentru econonomia i populaia rural i punerea n valoare a motenirii rurale, ncepnd cu data de 9 aprilie 2012. Data limit de depunere a proiectelor pentru aceasta msura este 23 mai 2012 ora 12.00. Depunerea proiectelor se va face la sediul GAL ara Vrancei (loc. Nruja, jud. Vrancea), zilnic de luni pn vineri, n intervalul orar 09:0014:00.

  -Fondurile totale disponibile pentru Msura 121-Modernizarea exploataiilor agricole sunt de 300.000 Euro i suma maxim nerambursabil care poate fi acordat pentru finanarea unui proiect din cadrul Msurii 121 este de 50.000 euro. - Fondurile totale disponibile pentru Msura 312-Sprijin pentru crearea i dezvoltarea de micro-ntreprinderi sunt de 500.000 Euro i suma medie nerambursabil care poate fi acordat pentru finanarea unui proiect din cadrul Msurii 312 este de 35.000 euro dar nu mai mult de 43.000 euro. - Fondurile totale disponibile pentru Msura 313-ncurajarea activitilor turistice sunt de 600.000 Euro i suma medie nerambursabil care poate fi acordat pentru finanarea unui proiect din cadrul Msurii 313 este de 35.000 euro dar nu mai mult de 42.000 euro. - Fondurile totale disponibile pentru Msura 322-Renovarea satelor, mbuntirea serviciilor de baz pentru econonomia i populaia rural i punerea n valoare a motenirii rurale sunt de 600.000 Euro i suma maxim nerambursabil care poate fi acordat pentru finanarea unui proiect din cadrul Msurii 322 este de 50.000 euro.

  Comitetul de Selecie al proiectelor va fi format din 7 membri, dintre care: 1 membri din sectorul public al parteneriatului i 6 membri din sectorul privat al parteriatului.

  Procesul de Selecie se va face ncepnd cu data de 24 iunie 2012. Se va face publicarea Raportului preliminar al Comitetului de Selecie pe pagina web www.tara-vrancei.ro, iar anunarea rezultatelor pentru cererile de finanare depuse n aceast sesiune se va face dup aprobarea Raportului de Selecie de ctre Directorul General al Autoritii de Management. GAL ara Vrancei i va notifica n scris n termen de 3 zile i prin intermediul paginii web www.tara-vrancei.ro pe toi solicitanii privind rezultatul evalurilor cererilor de finanare depuse de ctre acetia la sediul GAL ara Vrancei. Contestaiile privind evaluarea proiectelor se vor depune la sediul GAL ara Vrancei n termen de 5 zile de la data primirii notificrii. Dup verificarea contestaiilor depuse se va emite Raportul Comisiei de contestaii, care se va publica pe pagina web www.tara-vrancei.ro , precum i la sediile primriilor din teritoriul ara Vrancei n maxim 30 de zile. Anunarea rezultatelor finale se va face n maxim 5 zile de la finalizarea Raportului de Contestaii i se va face pe pagina web a GAL ara Vrancei.

 • Solicitantul de finanare trebuie s ndeplineasc cerinele minime de conformitate i eligibilitate menionate n Fia Msurii i n Ghidului Solicitantului aferent fiecrei msuri. Pentru a fi selectat pentru finanare proiectul trebuie s depeasc punctajul minim prevzut pentru fiecare msur, conform criteriilor de selecie locale.

  Documentele justificative, cerinele de conformitate i eligibilitate, descrierea criteriilor de selecie i punctajele aferente criteriilor de selecie local pentru fiecare msura n parte sunt prezentate pe pagina web www.tara-vrancei.ro.

  Msura 121-Modernizarea exploataiilor agricole

  Documente justificative:

  1. a) Studiul de Fezabilitate pentru proiecte cu lucrri de construcii i / sau montaj sau b) Memoriul Justificativ pentru proiecte fr lucrri de construcii i/ sau montaj 2. Situaiile financiare (bilan - formularul 10, contul de profit i pierderi - formularul 20, formularele 30 i 40). 3. Declaraia de inactivitate nregistrat la Administraia Financiar. Pentru persoane fizice autorizate, ntreprinderi familiale i ntreprinderi individuale: Declaraie special privind veniturile realizate n anul precedent depunerii proiectului / Declaraia de inactivitate nregistrat la Administraia Financiar/ Situaiile financiare (bilan, cont de profit i pierderi, formularele 10, 20, 30 i 40). 4. Document nsuit de un expert contabil din care s rezulte c veniturile din activiti agricole reprezint cel putin 50% din veniturile de exploatare ale solicitantului/Declaratie pe propria raspundere a solicitantului c veniturile din activitile agricole reprezint cel puin 50% din total venituri. 5. Copie dup actul de proprietate al terenului. 6. Copie din Registrul Agricol emis de Primrii care s certifice dreptul de proprietate i/ sau de folosin (arend/concesionare) al terenului. 7. Actul de proprietate asupra cldirii. 8. Documente care s certifice dreptul de folosin al terenului; 9. Document eliberat de catre ANSVSA/ DSVSA din care s rezulte efectivul de animale deinut n proprietate. 10. Certificat de urbanism sau autorizaie de construire pentru proiecte care prevd construcii (noi, extinderi sau modernizri). 11. Clasarea Notificrii/Adresa de negaie; sau Decizia etapei de ncadrare n care se specific faptul c proiectul nu se supune procedurii de evaluare a impactului asupra mediului i procedurii de evaluare adecvat; sau Acord de Mediu/ Aviz Natura 2000 sau Decizia etapei de evaluare iniial. 12. Documente de la solicitant care s dovedeasc capacitatea i sursele de cofinanare. 13. Certificate care s ateste lipsa datoriilor restante fiscale i sociale . 14. Notificare care s ateste conformitatea proiectului cu legislaia n vigoare / Adresa de la ANSVSA / DSVSA 15. Aviz sanitar/Notificare privind conformitatea proiectului cu condiiile de igien i sntate public 16. Autorizaie sanitar/ Notificare de constatare a conformitii cu legislaia sanitar - Autorizaie sanitar veterinar/Dovada nregistrrii unitii sanitare-veterinare i pentru sigurana alimentelor

 • - Nota de constatare privind condiiile de mediu 17. Certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerului care specific codul CAEN - Certificatul de nregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerului conformlegislaiei n vigoare /Hotrre judectoreasc definitiv pronunat pe baza actului de constituire i a statutului propriu (n cazul Societilor agricole) nsoit de Statutul Societii Agricole. 18. Pentru soiuri nobile de vi de vie pentru vin: - Declaraia de sortiment viticol; - Declaraie de defriare a viei de vie; - Cerere de autorizare a replantrii viei de vie i de nscriere n Registrul plantaiilor viticole; 19. Autorizaia de plantare pentru proiectele care vizeaz nfiinarea sau reabilitarea plantaiilor pomicole, de arbuti fructiferi i vi de vie pentru struguri de mas; 20. Raport asupra utilizrii programelor de finanare nerambursabil ntocmit de solicitant. 21. Fia de nregistrare a productorilor n agricultura ecologic. 22. Document emis de ctre grupul de productori/ societatea cooperativ/cooperativ agricol/organizaie de mbuntiri funciare/Organizaia Interprofesional pentru Produsele agroalimentare (OIPA) privind calitatea de membru.

  23. Declaraie pe propria rspundere n care s se menioneze c responsabilul legal de proiect/ beneficiarul va urma un curs de pregtire profesional, pn la finalizarea proiectului.

  24. Raport de evaluare a cldirii care se renoveaz ntocmit de un evaluator autorizat. 25. Document care s certifice vechimea cldirilor care se demoleaz (autorizaie de construire sau alt document oficial). 26.Alte documente justificative.

  Cerine minime de conformitate i elegibilitate: 1. Proiectul trebuie s respecte conformitatea cu obiectivul general al Msurii i cu cel puin unul dintre obiectivele specific; 2. Proiectul s fie n acord cu potenialul agricol al zonei i s demonstrezembuntirea performanei generale a exploataiei agricole la data drii nexploatare a

  investiiei; 3. Beneficiarul sau reprezentantul legal al proiectului trebuie s dovedeasc o pregtire profesional, n raport cu proiectul; 4. Beneficiarul trebuie s prezinte Memoriul Justificativ sau Studiul de Fezabilitate; 5. Beneficiarul trebuie s declare c asigur cofinanarea investiiei; 6. Beneficiarul trebuie s prezinte dovada c a fcut demersurile pentru a obine toate avizele i acordurile.

 • Punctaj:

  SECTORUL VEGETAL

  Nr. Crt.

  Criterii de selectie Punctaj

  1

  Exploataii din sectoarele prioritare, n ordinea de prioriti prezentat mai jos: Maxim 33

  (i) legume; 33

  (ii) pepiniere i plantatii de pomi i arbusti fructiferi, capsunarii; 33

  (iii) culturi de cmp; 30

  (iv) pepiniere i plantaii de vi de vie 30

  Proiectele din sectorul vegetal de la prioritile i, ii iii i iv care au investiii n sisteme de irigaii 10

  Proiectele din sectoarele prioritare care vor realiza investiii n producerea i utilizarea energiei regenerabile 7

  2 Exploatatii agricole de semi-subzisten 5

  3 Beneficiarul, cu minim 6 luni nainte de lansarea sesiunii pentru care aplic, este constituit ca form asociativ sau este membru al unei forme asociative

  10

  4 Exploataii agricole care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD/FEADR pentru acelai tip de activitate 10

  5 Exploataii vegetale i de cretere a animalelor n sistem ecologic 7

  6 Proiectele care au i investiii pentru procesarea produselor agricole 5

  7 Exploataii agricole deinute de fermieri cu vrsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului 8

  8 Exploataii agricole aflate n zonele defavorizate 5

 • SECTORUL DE CRETERE A ANIMALELOR

  Nr.

  Crt. Criterii de selectie Punctaj

  1

  Criteriul de selecie nr. 2 cumulat pentru cele doua componente (sectoare prioritare i energie regenerabila) poate primi:

  Maxim 50

  Exploataii din sectoarele prioritare, n ordinea de prioriti prezentat mai jos: Maxim 40

  (i) bovine carne 39

  (i) bovine lapte 35

  (ii) ovine i caprine ngrare 35

  (ii) ovine i caprine reproducie 37

  (iii) porcine reproducie 40

  (iii) porcine ngrare 38

  (iv) psri carne 34

  (iv) psri ou 36

  Proiectele din sectoarele prioritare care vor realiza investiii n producerea i utilizarea energiei regenerabile

  10

  2 Exploataii agricole de semi-subzisten 5

  3

  Beneficiarul, cu minim 6 luni nainte de lansarea sesiunii pentru care aplic, este constituit ca form asociativ sau este membru al unei forme asociative, recunoscute conform legislaiei naionale n vigoare

  13

  4 Exploataii agricole care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD/FEADR pentru acelai tip de activitate

  10

  5 Exploataii vegetale i de cretere a animalelor n sistem ecologic 4

  6 Proiectele care au i investiii pentru procesarea produselor agricole 5

 • 7 Exploataii agricole deinute de fermieri cu vrsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului 8

  8 Exploataii agricole aflate n zonele defavorizate 5

  STANDARDELE DIN SECTORUL CRESTEREA ANIMALELOR

  Nr.

  Crt. Criterii de selectie Punctaj

  1. 1. Exploataii agricole care se adapteaz la standardele comunitare nou introduse 40

  2.

  Criteriul de selecie nr. 2 cumulat pentru cele doua componente (sectoare prioritare i energie regenerabila) poate primi: Maxim

  20

  Exploataii din sectoarele prioritare, n ordinea de prioriti prezentat mai jos: Maxim

  10

  (i) bovine carne 10

  (i) bovine lapte 10

  (ii) ovine i caprine ngrare 10

  (ii) ovine i caprine reproducie 10

  (iii) porcine reproducie 10

  (iii) porcine ngrare 10

  (iv) psri carne 10

  (iv) psri oua 10

  Proiectele din sectoarele prioritare care vor realiza investiii n producerea i utilizarea energiei regenerabile 10

  3. Exploataii agricole de semi-subzisten 5

 • 4. Beneficiarul, cu minim 6 luni nainte de lansarea sesiunii pentru care aplic, este membru al unei forme asociative, recunoscute conform legislaiei naionale n vigoare

  8

  5. Exploataii agricole care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD/FEADR pentru acelai tip de activitate 2

  6. Exploataii vegetale i de cretere a animalelor n sistem ecologic 5

  7. Proiectele care au i investiii pentru procesarea produselor agricole 5

  8. Exploataii agricole deinute de fermieri cu vrsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului 5

  9. Exploataii agricole aflate n zonele defavorizate 10

  Msura 312-Sprijin pentru crearea i dezvoltarea de micro-ntreprinderi

  Documente justificative:

  1.Studiul de Fezabilitate/ Memoriul justificativ

  2.n cadrul documentului se vor regsi obligatoriu urmtoarele elemente- codul CAEN al firmei de consultant; devizul general i devizele pe obiect; existena foii de capt, care conine semnturile colectivului; detalierea capitolului 3 cheltuieli pentru proiectare i engineering i capitolul 5; prile desenate din cadrul seciunii B (planuri de amplasare n zon, planul general, relevee, seciuni etc.), s fie semnate, tampilate. 3.Situaiile financiare/ Pentru persoane fizice autorizate, ntreprinderi individuale i ntreprinderi familiale - declaraie special privind veniturile realizate n anul precedent depunerii proiectului / Declaraia de inactivitate nregistrat la Administraia Financiarn cazul solicitantilor care nu au desfurat activitate anterior depunerii proiectului /Situaiile financiare pentru verificarea ncadrrii solicitantului n categoria firmelor n dificultate. 4.Documente pentru terenurile i cladirile / document ncheiat la notariat care s certifice dreptul de folosin al terenului sau dreptul de folosinta prin concesionare/Document care s ateste dreptul de proprietate asupra cldirii / document ncheiat la notariat. 5.Certificat de urbanism/ Autorizaie de construire. 6.Clasarea notificrii / Adresa de negaie / Decizia etapei de ncadrare / Acord de mediu. 7.Documente de la solicitant care s dovedeasc capacitatea i sursele de cofinanare ale proiectului (unul sau mai multe dintre ele emise de instituii financiar bancare). 8.Document de la banc cu datele de identificare ale bncii i ale contului aferent proiectului. 9.Certificate de atestare fiscal.

  10.Graficul de ealonare a datoriilor, n cazul n care aceasta ealonare a fost acordat. 11.Notificare, care s certifice conformitatea proiectului 12.Avizul sanitar/ Notificare privind conformitatea proiectului cu condiiile de igien / Notificare c investiia nu face obiectul evalurii condiiilor de igien.

 • 13.Autorizaia Sanitar/Notificarea de constatare a conformitii unitii cu legislaia sanitar / Autorizaia Sanitar-veterinar/Dovada nregistrrii pentru sigurana alimentelor/Nota de constatare privind condiiile de mediu. 14.Actul constitutiv al societii cooperative meteugreti / de consum. 15.Certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerului. 16.Declaraia pe propria rspundere c i va deschide punct de lucru n spatiul rural. 17.Declaraia privind ncadrarea n categoria micro-ntreprinderilor. 18.Certificatul de nregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerului conform legislaiei n vigoare/Certificat de nregistrare n Registrul unic al cabinetelor medicale umane/veterinare.

  19.Raport asupra utilizrii programelor de finanare nerambursabil. 20.Angajamentul Persoanelor fizice prin care se oblig s se autorizeze. 21.Copie dupa diploma de studii/ dovada deinerii de aptitudini manageriale/ marketing sau n acord cu activitatea propus prin proiect 22.Declaraie pe propria rspundere a solicitantului cu privire la nencadrarea n categoria firm n dificultate 23.Declaraia, semnat de persoana autorizats reprezinte ntreprinderea 24.Declaraie pe propria rspundere a solicitantului privind respectarea regulii de cumul a ajutoarelor de stat i a ajutoarelor de minimis.

  Cerine minime de conformitate i elegibilitate: 1. Micro-ntreprinderile, att cele existente ct i cele nou infiintate trebuie s fie nregistrate i s-i desfoare activitatea propus prin proiect n spaiul rural; 2. Beneficiarul trebuie s demonstreze viabilitatea investiiei; 3. Micro-ntreprinderea trebuie s nu fie n dificultate; 4. Beneficiarul sau responsabilul de proiect s fac dovada deinerii de aptitudini manageriale/marketing sau n acord cu activitatea propus prin proiect sau s le

  dobndeasc pn la efectuarea ultimei pli; 5. Beneficiarul trebuie s prezinte toate avizele i acordurile necesare investiiei respective; 6. Beneficiarul trebuie s prezinte avizele/ autorizaiile de mediu necesare investitiei; 7. Beneficiarul trebuie s dovedeasc dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmeaz s realizeze investiia sau dreptul de folosin pe o perioad de cel puin

  10 ani;

  8. Beneficiarul trebuie s declare pe proprie rspundere faptul c suma total a ajutorului public nerambursabil accesat de ctre acesta nu depete 200.000 Euro (100.000 Euro pentru activitile din sectorul transportului rutier) pe o perioad de pn la 3 ani fiscali.

 • Msura 313-ncurajarea activitilor turistice

  Documente justificative:

  1. Studiu de fezabilitate (Expertiza tehnic de specialitate asupra construciei )/Documentaie de avizare a lucrrilor de intervenii/ Memoriu justificativ 2. Situaiile financiare (bilant formularul 10, cont de profit i pierderi formularul 20 i formularele 30 i 40) /Declaraie special privind veniturile realizate n anul precedent / Declaraia de inactivitate. 3. Certificat de urbanism/Autorizaie de construire pentru proiecte 4. Pentru comune i ADI-uri - Inventarul domeniului public/ privat si Hotrrea consiliului local (daca exista modificari) / Avizul/ acordul administratorului/ proprietarului terenului si/sau Document ce atest proprietatea asupra terenului 5. Pentru ONG/ Micro-ntreprinderi/Persoane fizice, Document care atest dreptul de proprietate asupra cldirii, Document care atest dreptul de proprietate asupra terenului

 • Sau Contract de concesiune pentru terenul/Alt document ncheiat la notariat Pentru construciile definitive solicitantul trebuie s prezinte documente care s certifice dreptul real principal. Pentru construciile cu caracter provizoriu, un contract de comodat/ locaiune (nchiriere) asupra terenului. 6. Notificare privind intentia de realizare a proiectului

  7. Avizul sanitar / Notificare privind constatarea conformitii proiectului cu condiiile de igien i sntate public 8. Notificare, care s certifice conformitatea proiectului cu legislaia n vigoare pentru domeniul sanitar veterinar. 9. Pentru unitile care se modernizeaz: Autorizaia Sanitar-veterinar/ Dovada nregistrrii pentru sigurana alimentelor/Notificare de constatare si Nota de constatare privind condiiile de mediu. 10. Pentru comune i ADI: Hotrrea Consiliilor Locale pentru instrumentarea proiectului. 11. Pentru ONG-uri: Declaraie pe propria rspundere referitoare la instrumentarea proiectului. 12. Certificat de nregistrare fiscal. 13. Certificatul de nregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerului. 14.Angajamentul Persoanelor fizice prin care se oblig s se autorizeze ca PFA. 15. Pentru ONG:

  a) ncheierea privind nscrierea n Registrul asociaiilor i fundaiilor b) Actul constitutiv

  c) Statutul asociaiei i fundaiei 16. Pentru ADI-uri:

  a) ncheierea privind nscrierea n Registrul asociaiilor i fundaiilor b) Act de nfiinare i statutul Asociaiei de Dezvoltare Intercomunitar 17. Certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerului (cod CAEN, punctual de lucru) 18. Pentru investiiile noi Declaraie pe propria rspundere c i va deschide un punct de lucru n spaiul rural. Declaraia privind ncadrarea ntreprinderii n categoria microntreprinderilor. 19. Raportul asupra utilizrii altor programelor de finanare nerambursabil. 20.Documente de la solicitant care s dovedeasc capacitatea i sursele de cofinanare ale proiectului. 21.Document de la banc/ trezorerie cu datele de identificare ale bncii/ trezoreriei. 22. Certificate de atestare fiscal. 23. Graficul de ealonare a datoriilor, n cazul n care aceast ealonare a fost acordat. 24. Declaraie pe proprie rspundere cu privire la nencadrarea n categoria firme n dificultate. 25. Aviz specific privind amplasamentul i funcionarea obiectivului. 26. Declaraie pe propria rspundere c modernizarea structurii de primire turistic va presupune n mod obligatoriu creterea nivelului de confort cu cel puin o floare/ stea. 27. Certificat de clasificare eliberat de Ministerul Dezvoltarii Regionale i Turismului pentru structura de primire turistic respectiv (n cazul modernizrii/ extinderii).

 • 28. Copie dup diploma de studii/ certificate de formare profesional / Declaraie pe propria rspundere (pana la finalizarea proiectului va urma un curs de pregatire profesionala).

  29. Pentru investiiile n agroturism: Document eliberat de Agenia de Pli i Intervenii pentru Agricultur Declaraie pe propria rspundere a solicitantului privind respectarea regulii de cumul a ajutoarelor de stat i a ajutoarelor de minimis. 30. Adres emis de Consiliul judeean/ ADR care s confirme c investiia se ncadreaz ntr-o strategie de dezvoltare local sau judeean, dac este cazul. 31. Alte documente justificative, avize.

  Cerine minime de conformitate i elegibilitate: 1. Micro-ntreprinderile, att cele existente, ct i cele nou nfiinate, trebuie s fie nregistrate i s-i desfoare activitatea propus prin proiect n spaiul rural (att

  sediul social, ct i punctul de lucru trebuie s fie amplasate n mediul rural). Toti beneficiarii acestei msuri trebuie s fie nregistrai i s-i desfoare activitatea propus prin proiect n spaiul rural.

  2. n cazul investiiilor n agroturism, beneficiarul/ membrul gospodriei agricole trebuie s desfoare o activitate agricol n momentul aplicrii. 3. Beneficiarul trebuie s demonstreze viabilitatea investiiei. 4. Micro-ntreprinderea s nu fie n dificultate.

  5. Structurile de primire turistic rurale vor fi n conformitate cu normele de clasificare prevzute n legislaia naional n vigoare (Ordinul ministrului dezvoltrii regionale i turismului nr. 1051/ 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenelor i brevetelor de turism cu modificrile i completrile ulterioare).

  6. Pentru investiii noi, modernizare i extindere n cazul structurilor de primire turistic rurale, altele dect cele agroturistice, nivelul de confort i calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie s ating standardul de calitate de minimum 3 margarete/ stele

  7. Pentru investiii n structuri de primire agro-turistic se va respecta definiia agroturismului dat n cadrul acestei fie, iar nivelul de confort i calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie s ating standardul de calitate de minimum o margaret.

  8. n cazul zonelor deja dezvoltate din punct de vedere turistic, este permis doar modernizarea i extinderea structurilor de primire turistic, exceptnd schimbarea destinaiei unei locuine n structur de primire agroturistic

  9. Construcia, modernizarea i extinderea cldirilor trebuie s respecte prevederile PUG. 10. Construcia, modernizarea i extinderea cldirilor trebuie s respecte/ pstreze arhitectura specific local 11. Pentru investiiile noi n structurile de primire turistic, suprafaa de teren aferent structurii de primire turistic (inclusiv n structuri de primire agroturistic) trebuie

  s fie n conformitate cu prevederile legislaiei naionale n vigoare, n domeniul turismului n vederea evitrii supraaglomerrii i a fragmentrii excesive a peisajului natural.

  12. Angajament din partea beneficiarului c va introduce obiectivul investiional n circuitul turistic. 13. Beneficiarul sau responsabilul legal de proiect trebuie s fac dovada deinerii de aptitudini manageriale/ marketing sau n acord cu activitatea propus prin proiect

  (experien/ cursuri de formare profesional absolvite cel puin nivel de iniiere, cursuri de calificare, etc.) sau s le dobndeasc pn la efectuarea ultimei pli

 • 14. Beneficiarul trebuie s prezinte toate avizele i acordurile necesare investiiei respective. 15. Beneficiarul trebuie s prezinte avizele/ autorizaiile de mediu4 necesare investiiei, s respecte dup caz cerinele de mediu specifice investiiilor n perimetrul

  ariilor protejate sau s prezinte dovada c a fcut demersurile pentru a obine toate avizele i acordurile conform legislaiei n vigoare, n domeniul mediului. n situaia n care beneficiarul nu prezint toate autorizaiile solicitate nainte de semnarea contractului, proiectul devine neeligibil.

  16. Beneficiarul trebuie s dovedeasc dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmeaz s realizeze investiia sau dreptul de folosin pe o perioad de cel puin 10 ani.

  17. Beneficiarul trebuie s declare pe propria rspundere c va asigura cofinanarea proiectului.

 • Msura 322-Renovarea satelor, mbuntirea serviciilor de baz pentru econonomia i populaia rural i punerea n valoare a motenirii rurale

  Documente justificative:

  1. Memoriu justificativ / Studiu de fezabilitate/ Documentatie de avizare a lucrarilor de interventii

  2. Certificatul de urbanism / Autorizatie de construire pentru proiecte care prevad constructii.

  3. Documente pentru teren/cladiri:

  a) Pentru primarii si ADI-uri documente care atesta dreptul de proprietate asupra terenurilor/cladirilor sau contracte de concesiune b) Pentru ONG, asezaminte culturale, institutii de cult - document care atesta dreptul de proprietate asupra terenului si constructiilor sau contract de concesiune

  c) Pentru persoane fizice si juridice - Document care sa ateste dreptul de proprietate

  4. Adeverinta conform Protocolului incheiat ntre APDRP si ANPM sau Acord de mediu insotit, daca este cazul de studiul de impact. 5. Acord de acces pentru investitia de infiintare si extindere a retelei publice locale de alimentare cu gaz.

  6. Avizul de amplasament sau Aviz de racordare

  7. Avizul sanitar / Notificare (conformitatea proiectului cu conditiile de igiena si sanatate publica)

  8. a) Avizul eliberat de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National judeteana.

  b) Aviz din partea Autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.

  9. Expertiza tehnica de specialitate asupra constructiei existente si pentru investitii de restaurare, consolidare si conservarea obiectivelor de patrimoniu

  10. Pentru primarii si ADI-uri: Hotarrea Consiliului Local / Consiliilor Locale pentru instrumentarea proiectului - Pentru celelalte categorii de solicitanti eligibili se va prezenta angajamentul ca vor asigura mentenanta investitiei, pe o perioada de cel putin 5 ani de la data la care

  investitia a fost data n exploatare. 11. Actul de nfiintare si Statutul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara. 12.Certificatul de nregistrare fiscala; 13.Certificatul de nregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului. 14. Certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comertului care specifica: faptul ca societatea este n functiune, codul CAEN conform activitatii pentru care se solicita finantare, existenta punctului de lucru (daca este cazul).

  15. Pentru ONG-uri si ADI-uri;

  Certificatul de nregistrare solicitat doar pentru institutii de cult; Document privind infiintarea, organizarea si functionarea asezamantului cultural, solicitat pentru asezaminte culturale;

  16. Lista agentilor economici si a institutiilor de interes public si Lista gospodariilor care au depus la primarie adeziunea.

  17. Hotarrea consiliului parohial privind realizarea investitiei si asigurarea Cofinantarii. 18. Precontract cu o firma autorizata, viznd ridicarea, sortarea deseurilor si transportul acestora la un depozit zonal. 19. Declaratie pe proprie raspundere ca va asigura cofinantarea proiectului si cu precizarea sursei de cofinantare.

  20. Document de la banca/trezorerie cu datele de identificare ale bancii/trezoreriei

 • 21 .Declaratie pe propria raspundere a solicitantului privind respectarea regulii de Minimis.

  22. Certificate care sa ateste lipsa datoriilor fiscale si sociale.

  23. Raport asupra utilizarii programelor de finantare nerambursabila.

  24. Autorizatiile de functionare pentru reteaua de alimentare cu apa si/sau canalizare.

  25. Aviz tehnico-economic care sa se certifice ca investitia n apa/apa uzata propusa prin proiect respecta solutia tehnica. 26. Adresa emisa care sa confirme ca investitia se ncadreaza ntr-o strategie de dezvoltare locala sau judeteana. 27. Aviz eliberat de Apele Romne care sa certifice ca investitia n reteaua de alimentare cu apa se realizeaza ntr-o zona n care apa este insuficienta. 28. Buletin de analiza a apei emis de un laborator acreditat

  29. Situatia achizitiilor publice efectuate pna la depunerea Cererii de Finantare 30. Acord de parteneriat

  31. Alte documente justificative (se vor specifica dupa caz).

  Cerine minime de conformitate i elegibilitate: 1. Proiectul trebuie sa fie realizat n spatiul rural conform definitiei din PNDR iar beneficiarul se identifica ntruna din categoriile de beneficiari definite; 2. Nu este permisa dubla finantare a aceleasi activitati / investitii din alte fonduri comunitare sau nationale; 3. Beneficiarul trebuie sa prezinte toate avizele si autorizatiile necesare investitiei. 4. Prin memoriul justificativ / studiul de fezabilitate, proiectul trebuie sa demonstreze oportunitatea si necesitatea socio-economica a investitiei; 5. Proiectul propus este n conformitate cu normele de mediu2 (inclusiv Directiva Cadru Apa3) si legislatia n vigoare cu privire la normele de siguranta ntransport /

  energie;

  6. Proiectele de investitii n infrastructura de apa / apa uzata vor trebui sa prezinte fie un aviz tehnico-economic4 din partea operatorului regional acolo unde acesta exista, fie un aviz din partea consiliului judetean prin care se dovedeste si conformitatea proiectului cu strategia regionala/judeteana de apa/apa uzata, iar n cazul n care un astfel de proiect nu se regaseste n situatiile mai sus mentionate, proiectul va fi nsotit de angajamentul autoritatilor locale de a asigura gestionarea si mentenanta investitiei;

  7. Investitia sa respecte Planul Urbanistic General. 8. Constructia, modernizarea si extinderea cladirilor trebuie sa respecte/pastreze arhitectura specifica locala 9. Orice beneficiar al acestei masuri poate aplica pentru maxim 2 proiecte individuale pe ntreaga perioada de programare (2007- 2013); 10. Pentru investitiile n infrastructura fizica de baza, beneficiarii trebuie sa prezinte lista cu semnaturi ale locuitorilor, agentilor economici si institutiilor publice care au

  depus la primarie adeziunea privind necesitatea investitiei si angajamentul de racordare din surse proprii la reteaua de apa / canalizare / gaze / energie electrica sau

  acordul privind plata colectarii deseurilor;

  11. Beneficiarul se angajeaza sa asigure mentenanta investitiei.

 • Pentru mai multe informaii detaliate v rugm s ne contactai la [email protected], [email protected], telefon fix 0237-677.380, mobil 0725-894.960 sau vizitai www.tara-vrancei.ro .