ZN Suceava 24 iunie 2016

40
AGENDA TA DE TIMP LIBER SUCEAVA 24 IUNIE - 7 IULIE 2016 www.zilesinopti.ro

description

 

Transcript of ZN Suceava 24 iunie 2016

Page 1: ZN Suceava 24 iunie 2016

AGENDA TA DE TIMP LIBERSUCEAVA24 IUNIE - 7 IULIE 2016

www.zilesinopti.ro

Page 2: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 3: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY ESSENTIALS DE VĂZUT

3

ÎN REVISTĂ CITY STORIES

OBICEIURI ȘI SUPERSTIȚII DE SÂNZIENE, ÎN BUCOVINA PAG. 6 ȘI 8

CITY CULTFESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL ȘCOLILOR DE TEATRU PAG. 10

CITY EVENTSPRIMA SERIE DE ABSOLVENȚI A CURSURILOR „VOI FI MĂMICĂ”

PAG. 22

26.0610.00 - 15.00

CREAȚIE ȘI DISTRACȚIEATELIERELE KIDS CITY -

ART CRAFTShopping City Suceava

26.0618.00

MUZICĂ RELIGIOASĂCONCERT AL CORALEI

„CIPRIAN PORUM-BESCU ”

Biserica „Sfântul Mina” cartierul Obcini

SuceavaIntrare liberă

CITY CULTFESTIVALUL MONDIAL AL CINEMATOGRAFIEI NONPROFESIONALE PAG.12

SPORTCINCI MEDALII LA CAMPIONATUL NAȚIONAL ȘCOLAR LA LUPTE GRECO-ROMANE PAG. 34

CITY BREAK-TURISMCENTRUL DE VIZITARE AL PARCULUI NAȚIONAL CĂLIMANI

PAG. 36

28.0610.00- 18.00EXPOZIȚIE„BUCOVINA SUFLETU-LUI MEU”Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din mu-nicipiul Suceava

28.06FESTIVAL „SILVESTRU LUN-GOCI” CONCURS INTERJUDEȚEAN DE INSTRUMENTE AE-ROFONECăminul Cultural Horodnic de Jos

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL ȘCOLILOR DE

TEATRU PAG. 10

OBICEIURI ȘI SUPERSTIȚII DE SÂNZIENE, ÎN BUCOVINA PAG. 6 și 8

ATELIAR DE CREAȚIE MICII MEȘTEȘUGARI PAG. 4

CENTRUL DE VIZITARE AL

PARCULUI NAȚIONAL CĂLIMANI

PAG. 36

Page 4: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY CULT CARTE, MUZICA, SPECTACOL

4

Pentru cea de-a XIX-a ediţie a Atelierului de

creaţie „Micii Meşteşugari” ce se va desfășura la Muzeul Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, în perioada 4 - 23 iulie, au început înscrierile. Ținte sunt copiii cu înclinaţii artistice din municipiul Suceava, cu vârsta între 10 - 16 ani, în limita a 20 de locuri/atelier. Atelierele de pictură icoane pe sticlă, încondeierea

Ilie Vasile Tipa, un bucovinean din satul

Soloneţ strămutat pe meleaguri bănăţene a publicat de curând, la Editura Waldpress din Timişoara, un Album fotoetnografic al satului Soloneţ, încercând astfel să surprindă din fotografiile vechi (ce

Sucevenii sunt invitați să fie

părtașii unor clipe de o deosebită înălțare spirituală având ocazia să asculte piesele interpretate de Corala CIPRIAN PORUMBESCU. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală „Creştinii Bucovinei”.

ouălor, prelucrarea artistică a lemnului, modelaj în lut, cusături vor fi coordonate de profesori, meşteri populari, artişti plastici şi muzeografi. Înscrierile se fac pe baza fişei de participare, care poate fi completată la Hanul Domnesc (Muzeul de Etnografie) din municipiul Suceava (Str. Ciprian Porumbescu, nr. 5). Taxa de înscriere este de 30 de lei/copil. Locurile disponibile pe fiecare atelier se vor ocupa în ordinea înscrierii.

imortalizează chipuri şi costume populare, unele depăşind de multă vreme un secol) „spectacolul” fără sfârşit al lumii acestui sat devenit arhetip, matrice şi spaţiu interiorizat al contemplaţiei, reanimând şi întreţinând vie flacăra unor timpuri iremediabil apuse.

SE FAC ÎNSCRIERI PENTRU ATELIERUL DE CREAȚIE „MICII MEȘTEȘUGARI”

MUZICĂ RELIGIOASĂ@CONCERT AL CORALEI „CIPRIAN PORUMBESCU”

PUBLICAȚIE@ALBUM FOTOETNOGRAFIC AL SATULUI SOLONEȚ

_De: MIHAELA IRINA BUCȘINESCU

Unde: Hanul Domnesc SuceavaCând: până pe 30 iunieInfo: 0330 401 917

Unde: Biserica „Sfântul Mina” cartierul Obcini SuceavaCând: 26 iunieOra: 18.00Intrarea: liberă

Page 5: ZN Suceava 24 iunie 2016

Iulius Mall, etaj

Page 6: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY STORIES COVERSTORY

6

ÎN UNELE SATE ŞI ASTĂZI SE MAI PRACTICĂ OBICEIURI DE DIVINAŢIE, DE AFLAREA URSITEI ŞI A NOROCULUI ÎN GOSPODĂRIE.

Ziua de Sânziene sau Drăgaica - 24 iunie, deşi asociată

sărbătorilor creştine Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi Aducerea moaştelor Sfântului mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, această sărbătoare îşi are rădăcinile într-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată, probabil, de la Sancta Diana, zeiţa Silvestra. În credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, nişte adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne, ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Tradiţia spune că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23, spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rodul holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor. Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice, aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni şi foarte dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoşi, cu „lanţul Sânzienelor”, stârnind din senin vijelii, aducând grindina, lăsând câmpul fără rod şi florile fără leac.

_Scris de: ??

OBICEIURI ȘI SUPERSTIȚII DE SÂNZIENE, ÎN BUCOVINA

ÎNTREBUINȚĂRI ALE CORONIȚEI DIN SÂNZIENE

În satele din Bucovina, în ajunul sau în ziua de Sânziene şi astăzi se mai practică obiceiuri de divinaţie, de aflarea ursitei şi a norocului în gospodărie. În dimineaţa sărbătorii, la răsăritul soarelui, sătenii strâng buchete de Sânziene pe care le împletesc în coroniţe şi le aruncă pe acoperişurile caselor. Se consideră că omul va trăi mai mult în cazul în care coroniţa rămânea pe casă sau, dimpotrivă,

Page 7: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 8: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY STORIES COVERSTORY

8

că va muri repede, atunci când coroniţa aluneca spre marginea acoperişului sau cădea de pe acoperiş. Fetele strâng flori de Sânziene, pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credinţa că astfel îşi vor visa ursitul. În unele zone, fetele îşi fac coroniţe din Sânziene, pe care le lasă peste noapte în grădini sau locuri curate. Dacă dimineaţa găsesc coroniţele pline de rouă, este semn sigur de măritiş, în vara care începe. Se mai găsesc aşezări unde se joacă Drăgaica, dans ritualic. În noaptea de Sânziene, flăcăii aprind focuri, învârt făclii şi strigă: „Du-te soare, vino lună,/ Sânzienele îmbună, Şă le crească floarea-floare,/ Galbenă, mirositoare,/ Fetele să o adune,/ Să le aseze în cunune,/ Să le prindă-n pălărie,/ Struţuri pentru cununie,/ Boabele să le răstească,/ Până-n toamnă să nuntească“!.Gospodarii încearcă să afle care le este norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene. În seara din ajunul sărbătorii agaţă cununi de Sânziene la colţul casei orientat către răsărit şi dacă a doua zi sunt prinse pene de la păsări, puf sau păr de la anumite animale, se consideră că anul va fi bun şi pentru acestea. În noaptea de Sânziene animalele capătă grai de om şi vorbesc. Să poţi să le asculţi, vei afla de la ele multe din neaşteptatele mistere ale existenţei!

CULEGEREA PLANTEEELOR DE LEAC

Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce, sunt duse la biserică în unele zone pentru a fi sfinţite şi sunt păstrate apoi pentru diverse practici magice. Sărbătoarea Sânzienelor, care marchează mijlocul verii, era considerată a fi momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Tot acum se fac previziuni meteorologice: în funcţie de momentul în care răsare Constelaţia Găinuşei, se determină perioada prielnică pentru

Sub aspect religios, în ziua de 24 iunie, în Bucovina se sărbătoreşte, cu mare fast, Aducerea moaştelor Sfântului

Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Acum, la Suceava se adună pelerini din judeţele limitrofe, dar şi din Ardeal, din Maramureş, Basarabia şi Polonia, pentru a participa la slujba religioasă, oficiată la Biserica Sfântul Mucenic Gheorghe, la ceremonia scoaterii moaştelor Sfântului Ioan şi plimbarea acestora prin oraş.

Page 9: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 10: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY CULT CARTE, MUZICA, SPECTACOL

10

„Sunt patru şcoli din străinătate. Ne-am orientat anul acesta către şcolile care vin din spaţiul est-european, balcanic, în perspectiva unei dezvoltări pe care o preconizăm a acestui festival, care dincolo de această manifestare, de spectacole, de prezenţă efectivă, poate genera chiar proiecte la nivel european, balcanic. Cred că asta ar fi direcţia pe care acest festival ar trebui să se dezvolte în viitor”

_DIRECTORUL FES-TIVALULUI, ACTORUL PAUL CHIRIBUŢĂ.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL ȘCOLILOR DE TEATRUCEA DE-A TREIA EDIŢIE A FIST DĂ STARTUL LA SU-CEAVA UNUI MARATON DE SPECTACOLE STUDEN-ŢEŞTI CU PARTICIPAREA A 10 ŞCOLI ATÂT DIN ŢARĂ, CÂT ŞI DIN STRĂINĂTATE.

Ediţia 2016 a festivalului aduce spec-tacole reprezentative ale şcolilor de teatru din România: Universitatea de Arte Târgu Mureş - Facultatea de Arte, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu - Facultatea de Teatru, Univer-sitatea de Arte „George Enescu” Iaşi - Facultatea de Teatru, Universitatea din Craiova, Universitatea „Babeş-

Bolyai” Cluj-Napoca – Facultatea de Teatru şi Televiziune şi Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi - Facultatea de Arte. Acestora li se adaugă o componentă internaţională, respec-tiv 4 şcoli din străinătate: Academia de Muzică şi Arte Plastice Chişinău- Republica Moldova, Şcoala de Film Lodz- Polonia, Universitatea de Arte Bratislava- Slovacia, Academia Naţională de Teatru şi Film Sofia- Bulgaria.La finalul celor 7 zile de festival, spectatorii vor alege cel mai bun spectacol al acestei ediţii.

Unde: Teatrul Municipal „Matei Vişniec” SuceavaCând: 4-11 iulieIntrarea: liberă

Page 11: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 12: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY CULT CARTE, MUZICA, SPECTACOL

12

FESTIVALUL MONDIAL AL CINEMA-TOGRAFIEI NONPROFE-SIONALE, LA SUCEAVA

CONCURENȚĂ PENTRU GĂZDUIREA FESTIVALULUI

COMITETUL DE COORDONARE AL FESTIVALULUI MONDIAL AL CINEMATOGRAFIEI NONPROFESIONALE, SUCEAVA, EDIŢIA DIN ACEST AN AVÂND NUMĂRUL 78, SE ÎNTRUNEŞTE PENTRU A STABILI PRIMELE DETALII ORGANIZATORICE ALE MANIFESTĂRII DIN LUNA AUGUST.

La Suceava are loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale cu

participare internaţională din ultimul sfert de secol, municipiul urmând a fi gazdă a delega-ţiilor din peste 30 ţări. Comitetul de coordo-nare urmează a stabili inclusiv locul în care va avea loc deschiderea oficială a Festivalului. În calcul este luată - dacă vremea o va permite - inclusiv Cetatea de Scaun a Sucevei, în caz contrar întrunirea inaugurală urmând a se desfăşura la Centrul Cultural „Bucovina”.

România a fost aleasă să organizeze ediţia din 2016 a

festivalului, pe lângă Bucovina fiind propuse mai multe zone în care ar fi putut avea loc acţiunile în cauză, iar în concurenţă au intrat inclusiv litoralul Mării Negre, Băile Herculane şi muni-cipiul Braşov. Suceava a câştigat în faţa municipiului Constanţa în com-petiţia pentru găzduirea festivalului şi a Congresului Uniunii Internaţionale de Cinema (UNICA), manifestările fiind programate pentru luna august. În septembrie 2015, o delegaţie a mu-nicipiului Suceava a participat la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului Mondial al Cinematografiei Nonprofesionale de la Sankt Petersburg, prilej cu care, în cadrul unei seri româneşti, primarul Ion Lungu a preluat steagul „Unica” şi l-a adus în Suceava.

DE _ MIHAELA IRINABUCȘINESCU

Page 13: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 14: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 15: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 16: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY CAUSES CAUZE

16

OPT SUCE-VENI CU DIZABILI-TĂȚI EXPUN LASCHWABEN - GERMANIA

PARTENE-RIATREGIONAL

OPT BENEFICIARI ŞI ŞAPTE ÎNSOŢITORI DIN CADRUL COMPLEXULUI DE RECUPERARE NEURO-PSIHO-MOTORIE „BLIJDORP - O NOUĂ VIAŢĂ” ŞI SERVICII MULTIFUNCŢIONALE PENTRU COPILUL AFLAT ÎN DIFICULTATE EXPUN ÎN CADRUL UNOR EXPOZIŢII ORGANIZATE ÎN SCHWABEN, GERMANIA.

Măşti tradiţionale, tablouri, felicitări, semne de carte, pernuţe ţesute şi

alte produse realizate în atelierele de lucru şi abilităţi practice fac obiectul exponatelor. Se direște sprijinirea beneficiarilor la partici-pare activităților zilnice din cadrul atelierelor ocupaționale, activități destinate să dezvolte și să îmbunățească acestora deprinderi de viață independentă și să le faciliteze integrarea socio-profesională.

Acţiunea face parte din cadrul

manifestărilor dedicate zilei Regiunii Schwaben, la care participă toţi partenerii regiunii - Suceava, Cernăuţi şi Mayenne. Proiectele de incluziune socială pentru persoanele cu dizabilităţi ocupă un loc distinct în cadrul acestor manifestări, iar sprijinul Regiunii Schwaben pentru centre de plasament, spitale, şcoli şi organizaţii neguvernamentale din Suceava a fost semnificativ în toţi aceşti ani de parteneriat regional.

Page 17: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 18: ZN Suceava 24 iunie 2016

18 CITY EDU CURSURI

Page 19: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 20: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY FILMS PREMIERE

20

NOUA GENERAȚIE INDEPENDENCE DAY ACUM PE ECRANE

TRIVIA

„E extraordinar să vezi predarea ștafetei de la o generație la alta,” spune regizorul. „Avem eroii veterani din primul film care deschid drumul celor noi. Cu distribuția inițială pe platou, e ca o reuniune de clasă după 20 de ani—promoția ‘96.”

PREMIERĂ: ZIUA INDEPENDENȚEI: RENAȘTEREA

După douăzeci de ani de la invazia extratereștrilor care aproape că a de-

cimat planeta, lumea se află în fața unei nou amenințări. Națiunile de pe Pământ au cola-borat la un proiect de apărare imens pentru protejarea planetei, folosind tehnologiile ex-traterestre recuperate în urma primului atac. Însă nimic nu ne poate pregăti pentru forța avansată și fără precedent a extratereștrilor.

Cum ți se pare spectacolul următor: Dubai cade efectiv pe Paris, iar cea mai înaltă

clădire din lume, Turnul Burj Khalifa, se dez-integrează etaj după etaj, cu Turnul Eiffel. În această vară pregătește-te de o nouă bătălie cu extratereștrii!

ACȚIUNE, AVENTURI, SF24 IUNIE

Regia: Roland Emmerich

Cu: Vivica A. Fox, Maika Monroe, Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman

Gen film: Acțiune, Aventuri, SF

Premiera: 24 iunie

Distribuit de: Odeon Cineplex

Page 21: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 22: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY FILMS PREMIERE

22

PREMIERĂ: TRĂIND PRINTRE DEMONI 2

Regizorul James Wan aduce pe marile ecrane filmul horror „Trăind printre de-

moni 2”, continuarea filmului de succes lansat în 2013 care urmăreşte viata renumiţilor spe-cialişti în demonologie, Ed şi Lorraine Warren, prinşi într-un nou caz supranatural. Vera Farmiga şi Patrick Wilson revin în rolurile so-ţilor Warren care trebuie să investigheze unul dintre cele mai terifiante cazuri din profesia lor. Aceştia ajung în nordul Londrei pentru a ajuta patru copii şi pe mama lor care locuiesc într-o casă bântuită de spirite malefice terifiante. O producţie Warner Bros. Pictures, „Trăind printre demoni 2” are premiera pe marile ecrane din România din 1 iulie.

SCANEAZĂ PENTRU TRAILER

„TRĂIND PRINTRE DEMONI 2”, CONTINUAREA FILMULUI DE SUCCES LANSAT ÎN 2013

James Wan, regi-zor, producător și scenarist este cunoscut pentru numeroasele sale filme horror de succes din seria „Saw”, „Puzzle mortal”, „Insidio-us” și „Annabel-le”. Regizorul va surprinde din nou prin abordarea sa originală a genu-lui și prin joaca sa cu orizontul de așteptare al spectatorului.

Titlu film The Conjuring 2Regia James Wan

Distribuția Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe, Frances O’Connor, Neal Parks

Gen HorrorPremiera 24 inie 2016

Distribuit de Freeman Entertainment

HORROR24 IUNIE

Page 23: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 24: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY FILMSPREMIERE

24

PREMIERĂ: ÎNAINTE SĂ TE CUNOSC

„Înainte să te cunosc / Me Before You” este o adaptare a cărţii cu

același titlu, scrisă de romanciera Jojo Moyes. Drama romantică spune poves-tea Louisei Clark (Emilia Clarke), o tână-ră care ajunge să lucreze ca îngrijitoare personală pentru William Traynor (Sam Claflin), un tânăr bogat, rămas paralizat în urma unui accident. Cei doi ajung să se îndrăgostească, iar ea va dori să-i demonstreze lui că viața e frumoasă și că merită să fie trăită din plin. Astfel, cei doi, au parte de întâmplări ce le vor modifica felul în care percep lumea cum nici măcar nu își puteau imagina. Acesta este primul lungmetraj semnat de Thea Sharrock, dar ea a mai regizat până acum piese de teatru în Marea Britanie.

TRIVIA

Fanii Game of Thrones îi vor descoperi pe Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), alături de Charles Dance (Tywin Lannister) într-o ipostază complet nouă și diferită față de cele din serialul fenomen. Filmul stârnește curiozitatea cel puțin din punctul de vedere al distribuției.

SCANEAZĂPENTRUTRAILER

DRAMĂ1 IULIE

DRAGOSTEA ÎȚI POATE REDA SPERANȚA DE A TRĂI…

Regia: Thea Sharrock

Cu: Emilia Clarke, Sam Claflin, Charles Dance, Jenna-Louise Coleman

Gen film: Dramă

Premiera: 01 iulie

Distribuit de: Forum Film România

Page 25: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 26: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY EVENTS RECOMANDARI PROGRAM

26

Copiii vor beneficia şi ei de o competiţie inclusă în acest eveniment: crosul copiilor, cu o lungime de 1,5 km, pentru care înscrierile se vor face doar la faţa locului. Nu există taxă de participare, dar aceştia vor trebui să fie însoţiţi de cel puţin un părinte sau tutore legal.

SEMIMARATON MONTAN@HIT THE EGG-OUȘORU CHALLENGE

O NOUĂ COMPETIŢIE DE ALERGARE MONTANĂ SE VA ADĂUGA EVENIMENTELOR SPORTIVE DEJA DE TRADIŢIE ALE JUDEŢULUI SUCEAVA. ESTE VORBA DESPRE: „HIT THE EGG - OUŞORU CHALLENGE™”.

Concursul, cu o lungime a traseului de 21 km şi o diferenţă pozitivă de ni-vel de 1.200 m are ca scop facilitarea dezvoltării turismului activ în zona Dornelor, prin promovarea mişcării

în aer liber şi a unui mod de viaţă sănătos. Organizatorii - Tudor Macovei, asociaţia Dorna EcoACTIV, Serviciului Public Salvamont Vatra Dornei, a Jan-darmeriei Montane Vatra Dor-nei - îşi doresc ca acest concurs să devină o tradiţie şi să sprijine consolidarea destinaţiei eco-turistice şi de turism activ „Ţara Dornelor”. Toţi concurenţii vor primi diplo-me de participare, iar cei care termină cursa în timpul maxim admis vor primi medalie de finisher hand made. Pe lângă aceste lucruri, primul concurent (atât masculin, cât şi feminin) ajuns la punctul de control şi alimentare din Vârful Ouşoru (1.639 m) va primi un premiu surpriză.

COLECTĂ PENTRU CÂINII ADĂPOSTULUI DIN DORNA

Dincolo de taxa de participare de 60 lei, partea cu adevărat de apreciat pe considerente umanitare este aceea că orga-nizatorii vin și cu o rugăminte către competitori: „în funcţie de posibilităţile şi dorinţa fiecăruia, să facă un gest nobil aducând hrană pentru căţei, pastile anti-parazitare sau castronele pen-tru hrană. Tot ce se va colecta în ziua concursului se va dona adăpostului de câini din Vatra Dornei. Bineînţeles, aceasta nu este o obligaţie, ci mai degra-bă un ajutor, un favor pentru prietenii noştri necuvântători. Orice şi oricât este binevenit! Vă mulţumim!”

21 KM

Lungimea a traseului de 21

km şi o diferenţă pozitivă de

nivel de 1.200 m

Unde: Munţii SuhardCând: 3 iulieOra: 10:00Detalii: Ora: www. hit-the-egg.ro

Page 27: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 28: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY EVENTS 2828

Pentru a putea asigura buna funcționare a cursurilor mămicile vor achita câte 50 lei per modul. Cursantele își pot alege să participle doar la anumite module, dar atunci prețul per modul va fi de 60 lei.

PRIMA SERIE DE ABSOLVENȚI A CURSURILOR „VOI FI MĂMICĂ”

S-A FINALIZAT PRIMA SERIE DE CURSURI, VIITOARE MĂMICI ȘI TĂTICI PRIMIND DIPLOME CE ATESTĂ CĂ ȘI-AU ÎNSUȘIT NOȚIUNI TEORETICE ȘI PRACTICE PRIVIND ÎNGRIJIREA MICUȚILOR. CURSANTELE AU PRIMIT CÂTE UN CADOU SURPRIZĂ, HĂINUȚE MARCA NAN BY DANINA LINE

Cursurile (structurate în 7 module), derulate prin intermediul Asociației „Rădăcini și Aripi” – Educația Adulților, oferă viitoarelor mame și tați prilejul de a beneficia de Educație Perinatală (pre și postnatală) prin intermediul unor cadre medicale: medicul obstetrician Petronela Vicoveanu, medicul neonatolog Adina Frenţi, medicul pediatru Roxana Gireadă şi asistenta medicală (moașă) Lili Bălan.

La cursul festiv a primei serii au participat 8 viitoare mămici, celelalte 6 născând între timp. „Cursul a început la sfârşitul lunii martie şi am început deja seria a doua, am mers în paralel. Avem şi o parte de consiliere pentru mamele aflate la nevoie, am avut astfel de situaţii care apar pe perioada sarcinii – fie au stări depresive, fie vor să păstreze sarcina şi nu pot, ajutăm pe cele care au nevoie” ne-a spus inițiatoarea proiectului, Alexandra Hlade.

STRUCTURA CURSULUI

Prin intermediul cursurilor viitoarele mămici vor afla răspunsuri la întrebările lor într-un mediu prietenos, de la cadre medicale și psihologi cu experiență. Cursul este

DE _ MIHAELA IRINA BUCȘINESCU

structurat în 7 module ce se vor desfășura pe parcursul a mai multe săptămâni. Principalele subiecte discutate sunt: trimestrele de sarcină, travaliul și nașterea, îngrjirea nou-născutului și a sugarului, alaptarea și somnul bebelușului.

FACILITĂȚI PENTRU TĂTICI

Tăticii participă gratuit la cursurile de Puericultură. Aceștia obțin un Atestat de absolvire al Cursurilor de Puericultură în baza căruia pot obține 10 zile de concediu paternal de la angajator, pe lângă cele 5 oferite de stat (acest concediu se oferă o singură dată). „Am aflat lucruri care nu se găsesc pe internet” ne-a mărturisit unul dintre tătici.

Unde:Liceul cu Program Sportiv Suceava (aripa nouă) Vişniec” Suceava

Înscrieri: www.voifimamica.com/inscriere sau la telefonul dedicat acestui proiect 0770MAMASV (0770 62 62 78).

SCANEAZĂ PENTRU

MAI MULTE DETALII

Page 29: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY FILMS PREMIERE

29CINEMA CITY SUCEAVAIulius Mall Suceava, Calea Unirii nr. 22 www.cinemacity.ro, 0330 403 188Cinema City își rezervă dreptul de a opera modificări în program

AVENTURI AV ACŢIUNE AC ANIMAŢIE AN COMEDIE CO DRAMĂ DR FANTASTIC FA THRILLER TH HORROR H

LEGENDA

Titlu Film Română/Original Rating Gen Dimineaţa10:00 - 13:00

După-Amiază13:00 - 17:00

Seara17:00 - 24:00

AVANPREMIERĂTRĂIND PRINTRE DEMONI 2 2D / THE CONJURING 2 2D

N-15 HR Mi - J 21:40

AVANPREMIERĂAGENȚI APROAPE PERFECȚI 2D / CENTRAL INTELLIGENCE 2D

0 CO Mi - J 19:10

PREMIERĂÎN CĂUTAREA LUI DORY $ DUBLAT / FINDING DORY: $ DUBBED

AG AN,CO

V, L - J 13:20, 15:30 17:40, 18:50

S - D 11:10, 12:10 13:20, 15:30 17:40, 18:50

ÎN CĂUTAREA LUI DORY $ / FINDING DORY: $

AG AN,CO

V, L - J 15:00 17:30, 20:00, 22:30

S - D 12:30 15:00 17:30, 20:00, 22:30

V - J 19:50, 21:00

NOW YOU SEE ME: JAFUL PERFECT 2 2D/NOW YOU SEE ME 2 2D

AP-12 AC,COV, L - J 14:10, 16:50 19:30, 22:10

S - D 11:30 14:10, 16:50 19:30, 22:10

WARCRAFT. ÎNCEPUTUL $ / WARCRAFT $

AP-12 AC,AV V - J 13:00, 15:40 18:10, 20:40, 22:00

MAȘINA DE BANI 2D / MONEY MONSTER 2D

AP-12 CR,DRV, L - J 18:30, 20:40, 22:40

S - D 11:40 18:30, 20:40, 22:40

ȚESTOASELE NINJA 2 $/TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES : OUT OF SHADOWS 2 $

AP-12 AC,AV V - J 16:20

SUPER BĂIEȚI 2D/ THE NICE GUYS 2D N-15 CR,MI V - J 14:30 17:00, 19:20

ALICE ÎN ȚARA OGLINZILOR $ / ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS $

AG AV,FA

V - Ma 13:50 19:00

Mi - J 13:50

X-MEN: APOCALYPSE $ / X-MEN: APOCALYPSE $

AP-12 AC,AV V - Ma 21:30

VECINI DE COȘMAR 2 2D/NEIGHBORS 2: SORORITY RISING 2 2D

N-15 COV, L - J 16:30 21:50

S - D 12:30 16:30 21:50

BACALAUREAT 2D / BACALAUREAT 2D AP-12 DR V - J 13:50

ANGRY BIRDS FILMUL $ DUBLAT / THE ANGRY BIRDS MOVIE $ DUBBED

AG AN,COV, L - J 14:30

S - D 11:50 14:30

ROBINSON CRUSOE $ DUBLAT/ROBINSON CRUSOE $ DUBBED

AG AN S - D 11:00

CARTEA JUNGLEI $ DUBLAT/JUNGLE BOOK $ DUBBED

AG AV,DR V - J 16:40

24 - 30 IUNIE 2016

Page 30: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY EVENTS RECOMANDARI PROGRAM

30

MIERCURI,29.06

10.00- 18.00EXPOZIȚIE

„BUCOVINA SUFLETULUI MEU”

Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor

Bucovinene din municipiul Suceava

TRADIȚIE„TÂRGUL DE VARĂ”

al meșterilor populari

Zona centrală a Sucevei

JOI,30.06

10.00- 18.00EXPOZIȚIE

„BUCOVINA SUFLETULUI MEU”

Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor

Bucovinene din municipiul Suceava

TRADIȚIE„TÂRGUL DE VARĂ”

al meșterilor populari

Zona centrală a Sucevei

VINERI,1.07

EXPOZIȚIE CU VÂNZARE

TÂRG HANDMADEShopping City

Suceava

TRADIȚIE„TÂRGUL DE VARĂ”

al meșterilor populari

Zona centrală a Sucevei

SÂMBĂTĂ,2.07

EXPOZIȚIE CU VÂNZARE

TÂRG HANDMADEShopping City

Suceava

TRADIȚIE„TÂRGUL DE VARĂ”

al meșterilor populari

Zona centrală a Sucevei

VINERI,24.0617.00

ZIUA UNIVERALĂ A IEI

IANA SÂNZIANA- SECRETE ÎNTRE IȚE POVEȘTI ÎN ALTIȚE

Muzeul Satului Bucovinean

Suceava

19.00TEATRU

„CORTINA SUS! ”Teatrul Municipal

MATEI VIȘNIEC Suceava

DIVERTISMENTZILELE SUCEVEI

Parcarea Iulius Mall Suceava

10.00- 18.00EXPOZIȚIE

„BUCOVINA SUFLETULUI MEU”

Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor

Bucovinene din municipiul Suceava

21.30COMEDY

CUM SE FACE de OCTAVIAN

STRUNILĂRestaurant &bar VERSUS Suceava

22.00CONCERT

LIGHT X ECHO24 MILE

Strikers Club Suceava- Iuliul Mall

Suceava

SÂMBĂTĂ,25.06

10.00- 18.00EXPOZIȚIE

„BUCOVINA SUFLETULUI MEU”

Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor

Bucovinene din municipiul Suceava

DIVERTISMENTZILELE SUCEVEI

DUMINICĂ,3.07

EXPOZIȚIE CU VÂNZARE

TÂRG HANDMADEShopping City

Suceava

TRADIȚIE„TÂRGUL DE VARĂ”

al meșterilor populari

Zona centrală a Sucevei

10.00 - 15.00CREAȚIE ȘI

DISTRACȚIEATELIERELE KIDS

CITY - ART CRAFTShopping City

Suceava

LUNI,4.07TEATRU

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL ȘCOLILOR DE

TEATRU Teatrul Municipal

Matei Vișniec Suceava și

Auditorium USV

TRADIȚIE„TÂRGUL DE VARĂ”

al meșterilor populari

Zona centrală a Sucevei

TABĂRĂ INTERNAȚIONALĂ

Parcarea Iulius Mall Suceava

DUMINICĂ,26.06

DIVERTISMENTZILELE SUCEVEI

Parcarea Iulius Mall Suceava

10.00 - 15.00CREAȚIE ȘI

DISTRACȚIEATELIERELE KIDS

CITY - ART CRAFTShopping City

Suceava

18.00MUZICĂ

RELIGIOASĂCONCERT AL

CORALEI „CIPRIAN PORUMBESCU ”

Biserica „Sfântul Mina” cartierul Obcini Suceava

Intrare liberă

LUNI,27.06

21.00- 24.00

VIZITĂCETATEA DE

SCAUN A SUCEVEI- program de

proiecție videoBilet: 10 lei / 3 lei

elevi și studenți

MARȚI,28.06

10.00- 18.00EXPOZIȚIE

„BUCOVINA SUFLETULUI MEU”

Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor

Bucovinene din municipiul Suceava

FESTIVAL „SILVESTRU

LUNGOCI” CONCURS INTERJUDEȚEAN

DE INSTRUMENTE AEROFONE

Căminul Cultural Horodnic de Jos

„LUMINA NORDULUI”- artă

plasticăGura Humorului

MARȚI,5.07TEATRU

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL ȘCOLILOR DE

TEATRU Teatrul Municipal

Matei Vișniec Suceava și

Auditorium USV

TRADIȚIE„TÂRGUL DE VARĂ”

al meșterilor populari

Zona centrală a Sucevei

TABĂRĂ INTERNAȚIONALĂ

„LUMINA NORDULUI”- artă

plasticăGura Humorului

MIERCURI,6.07TEATRU

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL ȘCOLILOR DE

TEATRU Teatrul Municipal

Matei Vișniec Suceava și

Auditorium USV

TRADIȚIE„TÂRGUL DE VARĂ”

al meșterilor populari

Zona centrală a Sucevei

TABĂRĂ INTERNAȚIONALĂ

„LUMINA NORDULUI”- artă

plasticăGura Humorului

JOI,7.07TEATRU

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL ȘCOLILOR DE

TEATRU Teatrul Municipal

Matei Vișniec Suceava și

Auditorium USV

TABĂRĂ INTERNAȚIONALĂ

„LUMINA NORDULUI”- artă

plasticăGura Humorului

TRADIȚIE„TÂRGUL DE VARĂ”

al meșterilor populari

Zona centrală a Sucevei

VEZI LISTA COMPLETĂ A

EVENIMENTE-LOR DIN ORAȘ

Page 31: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 32: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY FOOD GASTRONOMIE

recomandărirestaurante

AristocratScheia,

Str. Humorului,Nr. 141 A

0330.803.800

Casa de PiatrăŞcheia,

Str. Humorului, Nr. 961

0230.526.854

Centru VechiRafinament

ClasicCentru,

Str. Vasile Bumbac

0749.222.202

CinaCentru, Str. V.

Alecsandri, Nr. 90230.220.964

ColibriBurdujeni,

Str. Amurgului, Nr. 1A

0230.516.072

Conacul Domnesc

Şcheia, Str. Agronomului

Nr. 4450230.526.966

FarestinBurdujeni,

Str. Amurgului, Nr. 5

0722691710, 0721991968

KFC SCS, B-dul Unirii

0230.516.441

LatinoCentru,

Str. Curtea Domnească 0230.523.627

Look Up PUBMihai Viteazul,

Nr. 27Tel: 0230.252.598

Lounge Restaurant, Bar

& More Casa de cultură

0755.181.968

MadoIMC,

Str. Calea Unirii, Nr 22

Mc Donald’sStr. Ana

Ipătescu, Nr. 100230.206011

Mc Donald’sIMC, Str.

Calea Unirii, Nr. 22

Medieval GurmandIMC, Str.

Calea Unirii, Nr. 22,

0330.803.803Mesopotamia

IMC, Str. CaleaUnirii, Nr. 22,

Restaurant Mosaik

Blv. Sofia Vicoveanca,

Nr. 680230.220.099

Murilo Str. Universitatii,

Nr. 190758.796.464

NistruObcini,

Bd. 1 Decembrie 1918

0744.787.702

OSCAR WILDE Irish Pub

&Restaurant Str. Ştefan

cel Mare, Nr. 26.

0751 350 5750330 803 102

PadrinoStr Universităţii,

Nr. 150742.365859

Santa FeStr. Prefect

Gavril Todiraş,0330.101191

SHANHAY BARIMC, Str Calea

Unirii, Nr. 22,

SpartanIMC, Calea Unirii,

Nr. 22

Steam BistroMărășești,

Nr. 48B(Vis-a-vis de

Liceul Pedagogic)

0753.833.9690230.558.357

ProgramL-V 8-24

S-D 10-24

Taco Loco Str. Vasile

Bumbac0230.220.032

Restaurant Hotel Zamca

Zamca, Str Zamca, Nr. 28A,

0230 520 985, 0230 521 577

UnionStrada Ana

Ipătescu, Nr. 7(bloc turn Union

parter)vis-a-vis de McDonalds

Tel: 0737 001 913FB: union.

restaurant.sv

Restaurant Vama Veche

Str. Aleea Vamii, Nr. 7, Scheia230.526.939,

Versus B-dul 1 Mai,

Nr. 2A.0752 624 723 0330 803 565

VEZI LISTA COMPLETĂ A

LOCALURILOR DIN SUCEAVA

32

Page 33: ZN Suceava 24 iunie 2016

RECOMANDĂRI

baruri șipub-uri

Apropo CafeBancă

Str. Republicii, Nr. 10

0330.111725L-V 8:00 – 23:00, S-D 09:00-23:00

Pub La Biblioteca

Bd-ul 1 Mai, Nr. 4Tel: 0230.530.296

Club Vstr. Nicolae

Bălcescu Nr. 20731.111.452,

www.club-v.ro L-D: 8:00-02:00

La FierărieMărăşeşti,

Str. Mărăşeşti0771.262.251

L-D 12:00 – ultimul client

CITY NIGHTLIFE BARURI, CLUBURI, CAFENELE

33

La FontanaCalea Uniri, Nr.

22, parter Iulius Mall

0749330233

LoungeRestaurant, Bar

& MoreCasa de cultură

0755.181.968

Music PubStr. Mihai

Viteazul, Nr. 40,0230.212.130

L-D 08:00 – 23:30S – D 10:00 – 23:30

Oscar WildeIrish

Str. Ştefan cel Mare, Nr. 26.0751 350 5750330 803 102

L-J 08:00-24:00V 08:00-UCLS 11:00-UCL,

D 11:00-24:00

PadrinoStr Universităţii,

Nr. 150742.365859

Red CafeCentrul Comercial

Zimbru,0745510488

L-V 09:00 -22:00, S 09:00 – 16:00, D 09:00 – 14:00

Ramayana CafeBd-ul 1 Mai, Nr. 2

Suceava

Rai CaffeSuceava, cartier

ObciniProgram: 08.00-

24.00

SakuraStrada Cireşoaia,

Nr. 10755 660 000

8.00 - 22.00

Sueta Cafe SCS, Calea Unirii,

Nr. 27BL-D 09:00 – 22:00

Smart CaffeShoping City

Suceava, Calea Unirii nr 27B

L-D: 9-22

Versus Bar&Restaurant

B-dul 1 Mai, Nr. 2A.0752 624 723 sau

0330 803 565L-M 08:00-24:00,

J-V 08:00-06:00S 11:00-06:00, D

11:00-24:00

4 MeseObcini, Calea

ObcinilorL-D 07:00 – 23:00

VEZI LISTA COMPLETĂ A

BARURILOR ȘI PUB-URILOR

Page 34: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY SPORT EVENIMENTE SPORTIVE

34

„Mă bucur că toţi cei cinci sportivi calificaţi la etapa finală a Campionatului Naţional Şcolar au urcat pe podiumul de premiere. Am fi putut avea mai mulţi sportivi calificaţi în ultimul act al acestei competiţii, dar la faza finală am avut o «piedică», dar nu din partea conducerii LPS Suceava. Ne-am clasat pe locul 3 în clasamentul general pe cluburi şi am demonstrat încă o dată că Suceava are în continuare o şcoală de lupte greco-romane.”,

CINCI MEDALII LA CAMPIONATUL NAȚIONAL ȘCOLAR LA LUPTE GRECO-ROMANE

ÎN PREMIERĂ, MUNICIPIUL SUCEAVA A GĂZDUIT RECENT, ETAPA FINALĂ A CAMPIONATULUI NAŢIONAL ŞCOLAR LA LUPTE GRECO-ROMANE.

În sala LPS Suceava au fost prezenţi peste 120 de sportivi de la 25 de cluburi din toată ţara. Etapa finală a Campionatului Naţional Şcolar la lupte greco-romane a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava.

Toţi cei 5 sportivi suceveni participanţi la competiţie au urcat pe podiumul de premiere. Medalie de aur a cucerit Ioan Moisei, la categoria 50 de kilograme, medalie de argint a obţinut Adrian Agachi, la categoria 69 de kilograme, şi medalii de bronz au câştigat Răzvan Mihalache, la categoria 63 de kilograme, Teodor Chira, la categoria 85 kilograme şi Andrei Rusu la categoria 54 de kilograme. Primii 4 luptători sunt elevi ai Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Suceava, ultimul fiind elev al Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza”. Ioan Moisei şi Răzvan Mihalache sunt antrenaţi de Andrei Bolohan, ceilalţi 3 de Valerică Gherasim.

5 SPORTIVI SUCEVENI

Toţi cei 5 sportivi suceveni

participanţi la competiţie

au urcat pe podiumul de

premiere.

DE _ IONEL POPESCU

_ antrenorul VALERICĂ GHERASIM

Page 35: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 36: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY BREAK TURISM

36

CENTRUL DE VIZITARE AL PARCULUI NAȚIONAL CĂLIMANI

LOC PENTRU EVENIMENTE CULTURALE

Vizitatorii au la dispoziție o expo-

ziţie cu caracter educativ despre valorile din Parcul Naţional Călimani în inte-

DE CURÂND A FOST INAUGURAT CENTRUL DE VIZITARE AL PARCULUI NAŢIONAL CĂLIMANI ÎNTR-UN NOU FORMAT, MULT MAI ATRACTIV DEVENIND UNA DINTRE ATRACŢIILE CENTRALE ALE DESTINAŢIEI PENTRU ECOTURISM ŢARA DORNELOR.

riorul centrului şi o incursiune prin peisajul şi cultura locală în curtea acestuia, un magazin cu produse meşteşugite de localnici şi o potecă tematică special amenajată pentru o incursiune de o oră în lumea nevăzută a tinovului Şaru Dornei. Acesta este gândit pentru a creşte atractivi-tatea destinaţiei şi capacitatea parcului de a comunica vizitatorilor valorile sale naturale şi culturale într-un mod plăcut şi interesant.

Iniţiativa reformării Centrului de vizitare

al Parcului Naţional Călimani se încadrează în eforturile din ultimii ani ale Asociaţiei de Ecoturism din România (AER) de a dezvolta o reţea de zece destinaţii de ecoturism, Ţara Dornelor fiind una dintre ele. Directorul Parcului Naţional Călimani, Basarab Bîrlădeanu, speră ca turiştii care vizitează centrul „să înţeleagă mai multe despre valorile pe care le păstrăm în parc. Totodată, ne dorim ca localnicii să găsească în Centrul de vizitare un loc pentru întâlniri şi evenimente culturale. Centrul nu este numai al administraţiei parcului, ci şi al localnicilor.”

DE _IONEL POPESCU

Page 37: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 38: ZN Suceava 24 iunie 2016

CITY LIFESTYLEHOROSCOP

38

Publicitate naţională

Valeria Iliescu, Regia MGSI [email protected]

EDIŢIA de SUCEAVAapare bilunar - gratuit, nr. 25, (211), 24 iunie - 7 iulie 2016

Editată de: SC DASIN MEDIA SRLDirector Revistă: Daniel Drăgoi0724 313 485, [email protected]: Mihaela I. Bucsinescu, [email protected]ţie: Marian Onofrei0742 194 560DTP: Robert Aldulea

Ediţiile Zile și nopţi în România: 235.000 exemplare lunar. Săptămânale: Bucureşti, Cluj,Timişoara/Arad. Bilunare: Braşov (Poiana Braşov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Sibiu (Mediaş), Iaşi, Bacău/Piatra Neamţ/Roman, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi/Brăila, Oradea (Felix, 1Mai), Ploieşti (Câmpina, Breaza), Piteşti, Bistriţa, Suceava (Rădăuţi). Lunare: Vâlcea.

Dacă doriţi să semnalaţi un eveniment: e-mail [email protected]. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior.

Suplimente lunare Zile şi Nopţi:

berbec

leu

săgetător

În această perioadă ai nevoie de intensitate și de sondare a adâncurilor. Lucrurile vor lua o și mai mare amploare după 12 iulie, când Venus, planeta dragostei, va intra în casa iubirii și a plăcerilor Berbecului, și vor atinge apogeul în ultima decadă, când Soarele va călca pe urmele lui Venus.

Venus îți aduce farmec, opti-mism, putere de seducție și conjuncturi favorabile demer-surilor amoroase. În cuplurile cu vechime, Venus sporește înțelegerea și hrănește afecțiunea, iar pe cei care caută dragostea, îi ajută să o găsească.Mai mult, Venus face un aspect bun cu stăpânul casei cuplului Leului, Saturn, aflat și el într-o casă sentimentală.

Mercur, stăpânul casei cu-plului Săgetătorului, se află mai toată luna iulie 2016 în preajma lui Venus, planeta iubirii și a armoniei, ceea ce înseamnă că preocupările matrimoniale sau amoroase sunt printre cele mai impor-tante. Dispoziția este mai romantică, mai afectuoasă, iar sex-appealul crește.

taur

fecioară

caprion

gemeni

balanţă

vărsător

rac

scorpion

pești

Marte străbate în pas nor-mal casa cuplului Taurului în perioada 1 iulie-2 august 2016. Marte iubește lucrurile clare și își exprimă dorințele direct, fără ocolișuri. Poate să-ți dea curajul de a face un pas hotărâtor sau de a impulsiona o situație care trenează, dar poate, la fel de bine, să precipite lucrurile sau să te împingă la un gest pripit sau imprudent.

Jupiter, stăpânul casei relațiilor Fecioarei, se află în continuare în Fecioară (până în septembrie 2016), sublini-ind importanța vieții de cuplu.Jupiter îți poate aduce oportunități, dar îți poa-te induce și așteptări disproporționate. Ceva mai mult pragmatism n-ar strica, dacă nu vrei să umbli după iluzii și să rămâi la final cu buzele umflate.

Soarele se află în casa par-teneriatelor Capricornului până pe 22 iulie, iar Venus și Mercur îl însoțesc până pe 12, respectiv 14 iulie 2016. Este un interval excelent pentru a-ți crea noi contacte, pentru a parafa înțelegeri sau pentru a demara un proiect colec-tiv. Clientela poate spori, ai succes în competiții și câștig de cauză în dispute, inclusiv juridice.

Prezența lui Saturn în casa relațiilor te avantajea-ză dacă-ți faci strategii relaționale pe termen lung, dacă te însoțești cu cineva mult mai în vârstă sau mult mai tânăr decât tine ori cu un Capricorn sau cu o persoană care are în harta natală pu-ternice influențe saturniene. Altfel, merge mai greu.

Marte, stăpânul casei cu-plului Balanței, și-a reluat mersul direct la sfârșitul lunii precedente, așa că este de așteptat ca în iulie 2016 relațiile sentimentale ale Balanțelor să cunoască o îmbunătățire, viața lor de cu-plu să fie mai coerentă și mai satisfăcătoare, iar eforturile comune ale cuplului să dea roade mult mai vizibile.

Luna iulie 2016 începe modest pentru viața sentimentală a Vărsătorilor. Probabil că responsabilitățile îți lasă prea puțin timp pentru a întreține o viață relațională după placul tău.Mai este posibil să te simți cum-va subordonat(ă) partenerului/partenerei sau să ai de-a face cu cineva care îți este superior ierarhic. Nu este exclusă o idilă la locul de muncă.

În iulie 2016 senzualitatea Racilor se manifestă cu intensitate maximă.Marte, planeta energiei sexuale și a pasiunii, se află în casa iubirii și a erotismului Racului. Tot acolo s-a aflat și luna trecută, cu diferența că atunci era în mișcare retrogradă, iar acum este în mișcare directă, deci mult mai decis, explicit și eficient.

Cu Marte în mers direct prin Scorpion (30 iunie-2 august), luna iulie 2016 aduce Scorpi-onilor o revitalizare a energiei fizice, inclusiv a celei sexuale, și o mai mare poftă de acțiune și cucerire.Pasiunea ta se manifestă liber, neinhibat, ideile tale sunt mai ușor de pus în practică, dorințele tale sunt mai ușor de exprimat și de împlinit.

În prima decadă din iulie 2016, Jupiter, Marele Benefic, se află în casa cuplului Peștilor, iar Venus, mica Benefică și planeta iubirii, se află în casa erotismului Peștilor. Prin urmare, este o perioadă minunată pentru dragoste, distracții și viață de cuplu.

Su

rsa:

ww

w.e

astr

olo

g.r

o

Page 39: ZN Suceava 24 iunie 2016
Page 40: ZN Suceava 24 iunie 2016