Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

24
ZIARUL AS Anul II, nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010 / apare în fiecare LUNI 24 pagini / pret: 1 leu / ISSN 2066-5164 http://issuu.com/ziarulas SĂPTĂMÂNALUL COMUNITĂŢII URBANE ARIEŞ Handbal: Victorie fără dubii în ultima etapă Un bătrân, tâlhărit în propria casă! Marcel Pavel a fost la Câmpia Turzii Noul transportator de persoane, prezent la Turda PAGINA 7 – ECONOMIC PAGINA 5 – SOCIAL PAGINA 12 – SHOW&VEDETE PAGINA 16 - SPORT Minciuni ociale, marca Turism Arieşul! PAGINA 9 – INVESTIGAŢIE Seso îşi ia adio de la locul 1 PAGINA 17 – SPORT Străzile şi termenele de nalizare ale lucrărilor de infrastructură subterană PAGINA 8 - LOCAL Liberalul Iosif Şandor şi-a recunoscut vina! PAGINA 4 – ACTUAL Apartament ANL primit cu falsuri! Şeful Serviciului Administraţie Publică Locală din cadrul Primăriei Şeful Serviciului Administraţie Publică Locală din cadrul Primăriei municipiului Câmpia Turzii, Niculae Ştefan, a pus mâna pe un apartament municipiului Câmpia Turzii, Niculae Ştefan, a pus mâna pe un apartament ANL pe baza unor falsuri. Titularul cererii a fost soţia sa, Ştefan Sanda ANL pe baza unor falsuri. Titularul cererii a fost soţia sa, Ştefan Sanda Daniela. Aceasta a obţinut exact atâtea puncte câte îi trebuiau pentru a Daniela. Aceasta a obţinut exact atâtea puncte câte îi trebuiau pentru a primi un apartament cu 2 camere. Însă, există indicii că s-au făcut falsuri primi un apartament cu 2 camere. Însă, există indicii că s-au făcut falsuri grosolane pentru întocmirea punctajului! grosolane pentru întocmirea punctajului! PAGINA 3 – DEZVĂLUIRI PAGINA 3 – DEZVĂLUIRI

description

10.05.2010

Transcript of Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

Page 1: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARUL

ASAnul II, nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010 / apare în fi ecare LUNI

24 pagini / pret: 1 leu / ISSN 2066-5164 http://issuu.com/ziarulas

SĂPTĂMÂNALUL COMUNITĂŢII URBANE ARIEŞ

Handbal:Victoriefără dubii în ultima etapă

Un bătrân, tâlhărit în propria casă!

Marcel Pavel a fost laCâmpia Turzii

Noultransportator de persoane, prezent la Turda

PAGINA 7 – ECONOMIC

PAGINA 5 – SOCIAL

PAGINA 12 – SHOW&VEDETEPAGINA 16 - SPORT

Minciuniofi ciale, marca Turism Arieşul!

PAGINA 9 – INVESTIGAŢIE

Seso îşi ia adio de la locul 1

PAGINA 17 – SPORT

Străzile şi termenele de fi nalizare ale lucrărilor de infrastructură subterană

PAGINA 8 - LOCAL

Liberalul Iosif Şandor şi-a recunoscut vina!

PAGINA 4 – ACTUAL

Apartament ANL primit cu falsuri!

Şeful Serviciului Administraţie Publică Locală din cadrul Primăriei Şeful Serviciului Administraţie Publică Locală din cadrul Primăriei municipiului Câmpia Turzii, Niculae Ştefan, a pus mâna pe un apartament municipiului Câmpia Turzii, Niculae Ştefan, a pus mâna pe un apartament ANL pe baza unor falsuri. Titularul cererii a fost soţia sa, Ştefan Sanda ANL pe baza unor falsuri. Titularul cererii a fost soţia sa, Ştefan Sanda Daniela. Aceasta a obţinut exact atâtea puncte câte îi trebuiau pentru a Daniela. Aceasta a obţinut exact atâtea puncte câte îi trebuiau pentru a primi un apartament cu 2 camere. Însă, există indicii că s-au făcut falsuri primi un apartament cu 2 camere. Însă, există indicii că s-au făcut falsuri grosolane pentru întocmirea punctajului!grosolane pentru întocmirea punctajului!PAGINA 3 – DEZVĂLUIRIPAGINA 3 – DEZVĂLUIRI

Page 2: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

02 as info ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Raluca POPRaluca POP

În 4 mai, în jurul orei 15.30, poliţişti din În 4 mai, în jurul orei 15.30, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpia Turzii cadrul Poliţiei Municipiului Câmpia Turzii şi jandarmi au oprit pentru control un auto-şi jandarmi au oprit pentru control un auto-turism care circula pe strada Laminoriştilor turism care circula pe strada Laminoriştilor din Câmpia Turzii, condus de P. Alin Ioan, din Câmpia Turzii, condus de P. Alin Ioan, de 27 ani, din Turda.de 27 ani, din Turda.

În urma verifi cărilor efectuate, s-a con-În urma verifi cărilor efectuate, s-a con-

statat că autorizaţia provizorie de circulaţie statat că autorizaţia provizorie de circulaţie este expirată.este expirată.

În cauză se efectueaza cercetări sub În cauză se efectueaza cercetări sub aspectul săvârşirii infractiunii de „con-aspectul săvârşirii infractiunii de „con-ducere pe drumurile publice a unui auto-ducere pe drumurile publice a unui auto-vehicul neînmatriculat”, faptă prev. şi ped. vehicul neînmatriculat”, faptă prev. şi ped. de art. 85, alin 1 si 2 din O.U.G.195 /2002 de art. 85, alin 1 si 2 din O.U.G.195 /2002 republicată.republicată.

Daciana DERDADaciana DERDA

După programul “O săptămână la După programul “O săptămână la munte” ANAT lansează “Litoralul pentru munte” ANAT lansează “Litoralul pentru toţi”. Turiştii care vor să profi te de preţuri toţi”. Turiştii care vor să profi te de preţuri bune pentru o vacanţă pe litoralul româ-bune pentru o vacanţă pe litoralul româ-nesc în perioada 3 mai-14 iunie 2010 pot nesc în perioada 3 mai-14 iunie 2010 pot apela la programul “Litoralul pentru toţi”, apela la programul “Litoralul pentru toţi”, unde pachetele turistice au preţuri cuprinse unde pachetele turistice au preţuri cuprinse între 160 şi 500 de lei.între 160 şi 500 de lei.

Un sejur de 6 nopţi/persoană la un ho-Un sejur de 6 nopţi/persoană la un ho-tel de 1 stea, fără mic dejun, costă 159 de tel de 1 stea, fără mic dejun, costă 159 de

lei şi ajunge la 189 de lei pentru hotelurile lei şi ajunge la 189 de lei pentru hotelurile de 2 stele şi 219 lei în cazul celor de 3 de 2 stele şi 219 lei în cazul celor de 3 stele. Preţurile sunt mai mari în cazul of-stele. Preţurile sunt mai mari în cazul of-ertelor care includ şi micul dejun: 249 de ertelor care includ şi micul dejun: 249 de lei (2 stele), 349 de lei (3stele), 419 lei (4 lei (2 stele), 349 de lei (3stele), 419 lei (4 stele) şi 499 de lei (5 stele). Programul este stele) şi 499 de lei (5 stele). Programul este lansat de către Asociaţia pentru Promovar-lansat de către Asociaţia pentru Promovar-ea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta ea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, Asociaţia Naţională a Agenţiilor Dunării, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism şi patronatele hoteliere, sub de Turism şi patronatele hoteliere, sub brandul “Minipreţuri de vacanţă - Litoralul brandul “Minipreţuri de vacanţă - Litoralul pentru toţi”.pentru toţi”.

Daciana DERDADaciana DERDA

Poate o sa găsim răspunsul fi ecare din-Poate o sa găsim răspunsul fi ecare din-tre noi... Nici nu a început bine campania tre noi... Nici nu a început bine campania “Fiecare secundă contează!” că deja au “Fiecare secundă contează!” că deja au apărut problemele în trafi c. Şoferii clujeni apărut problemele în trafi c. Şoferii clujeni se arată insensibili la problemele seme-se arată insensibili la problemele seme-nilor şi nu acordă prioritate autoutilitarelor nilor şi nu acordă prioritate autoutilitarelor angrenate în operaţiuni de salvare a unor angrenate în operaţiuni de salvare a unor vieţi.vieţi.

Reprezentanţii Serviciului Rutier Cluj, Reprezentanţii Serviciului Rutier Cluj, au urmărit respectarea priorităţii de trecere au urmărit respectarea priorităţii de trecere a acestor autovehicule atât în mediul urban, a acestor autovehicule atât în mediul urban, cât şi în afara localităţilor. În patru situaţii, cât şi în afara localităţilor. În patru situaţii, conducătorii autovehiculelor nu au respec-conducătorii autovehiculelor nu au respec-

tat prevederile legale, fi ind avertizaţi de tat prevederile legale, fi ind avertizaţi de poliţişti cu privire la consecinţele acţiunii poliţişti cu privire la consecinţele acţiunii lor, în cazul în care ar fi fost o intervenţie lor, în cazul în care ar fi fost o intervenţie reală.reală.

Activitatea face parte din proiectul Activitatea face parte din proiectul “Fiecare secundă contează!”, în cadrul “Fiecare secundă contează!”, în cadrul căruia Inspectoratul de Poliţie al Judeţului căruia Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj este partener, alături de Napoca Rally Cluj este partener, alături de Napoca Rally Academy şi Vitrina Advertising. Campania Academy şi Vitrina Advertising. Campania iniţiată este în folosul Serviciului Mobil de iniţiată este în folosul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, pentru Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, pentru intervenţia cât mai rapidă a specialiştilor la intervenţia cât mai rapidă a specialiştilor la evenimentele rutiere grave. evenimentele rutiere grave.

Să nu uităm că pentru salvarea unei Să nu uităm că pentru salvarea unei vieţi, fi ecare secundă contează!vieţi, fi ecare secundă contează!

Daciana DERDA Daciana DERDA

În anul 1936 cu ocazia introducerii În anul 1936 cu ocazia introducerii reţelei vechi de canalizare, mulţi dintre reţelei vechi de canalizare, mulţi dintre parohii bisericii au consemnat în documen-parohii bisericii au consemnat în documen-tele vremii, prezenţa unor ziduri de piatră. tele vremii, prezenţa unor ziduri de piatră. „Conform unei monografi i realizate la „Conform unei monografi i realizate la sfârşitul secolului XIX, se pare că acolo a sfârşitul secolului XIX, se pare că acolo a existat turnul bisericii pe care l-a decopertat existat turnul bisericii pe care l-a decopertat deocamdată doar parţial...este o construcţie deocamdată doar parţial...este o construcţie mare, este consemnată existenţa acestui turn mare, este consemnată existenţa acestui turn şi faptul că el ar fi fost demontat în 1822”, şi faptul că el ar fi fost demontat în 1822”, spune Horaţiu Groza de la muzeul de istorie spune Horaţiu Groza de la muzeul de istorie al Turzii.al Turzii.

După încheierea cercetării arheologice, După încheierea cercetării arheologice, se va găsi o soluţie pentru protejarea zonei se va găsi o soluţie pentru protejarea zonei dar în acelaşi timp şi pentru continuarea dar în acelaşi timp şi pentru continuarea lucrărilor de introducere a reţelei de canali-lucrărilor de introducere a reţelei de canali-zare.zare.

Actuala Biserică Romano-Catolică din Actuala Biserică Romano-Catolică din Turda a fost construită cel mai probabil în-Turda a fost construită cel mai probabil în-tre anii 1475-1504, pe amplasamentul unei tre anii 1475-1504, pe amplasamentul unei biserici mai vechi.biserici mai vechi.

A fost înconjurată iniţial de clădiri-an-A fost înconjurată iniţial de clădiri-an-exe, dependinţe şi de un zid protector. Nu-exe, dependinţe şi de un zid protector. Nu-meroasele morminte distruse de fundaţiile meroasele morminte distruse de fundaţiile bisericii actuale, monedele găsite aici, bisericii actuale, monedele găsite aici, emise în secolul XIV şi în prima jumătate emise în secolul XIV şi în prima jumătate a secolului XV, precum şi fragmentele de a secolului XV, precum şi fragmentele de frescă descoperite, indică un lăcaş de cult frescă descoperite, indică un lăcaş de cult mai vechi, a cărui existenţă s-a încheiat în a mai vechi, a cărui existenţă s-a încheiat în a doua jumatate a secolului XV.doua jumatate a secolului XV.

Nu este exclus ca unele fragmente din Nu este exclus ca unele fragmente din vechea biserică să fi fost folosite în cladi-vechea biserică să fi fost folosite în cladi-rea actuală, aşa cum sugerează situaţiile rea actuală, aşa cum sugerează situaţiile surprinse în secţiunea interioară şi într-una surprinse în secţiunea interioară şi într-una din cele exterioare. Biserica a luat aspectul din cele exterioare. Biserica a luat aspectul actual cu ocazia restaurărilor din anul 1822. actual cu ocazia restaurărilor din anul 1822. În perioada interbelică (1918-1944) era În perioada interbelică (1918-1944) era considerată cea de a treia biserică ardeleană considerată cea de a treia biserică ardeleană în ce priveşte mărimea şi frumuseţea inte-în ce priveşte mărimea şi frumuseţea inte-riorului.riorului.

Ea este înscrisă pe lista Monumentelor Ea este înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Min-Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Min-isterul Culturii si Cultelor din România în isterul Culturii si Cultelor din România în anul 2004.anul 2004.

Daciana DERDADaciana DERDA

Echipa de intervenţie de la SC.Electrica Echipa de intervenţie de la SC.Electrica S.A a fost solicitată să repare un cablu de S.A a fost solicitată să repare un cablu de curent care făcea legătura între staţia de curent care făcea legătura între staţia de transformare şi Salina Turda. Defecţiunea transformare şi Salina Turda. Defecţiunea a survenit în cursul serii trecute şi a fost a survenit în cursul serii trecute şi a fost reparat abia în această dimineaţă.reparat abia în această dimineaţă.

Costan Trifan, şeful echipei de Costan Trifan, şeful echipei de intervenţie, spune că este vorba despre un intervenţie, spune că este vorba despre un cablu subteran care se întinde pe aproape 1 cablu subteran care se întinde pe aproape 1 km. „Este nou şi în mod normal nu trebuia km. „Este nou şi în mod normal nu trebuia să avem probleme cu el, încă nu ştim cauza să avem probleme cu el, încă nu ştim cauza defecţiunii”, explică Trifan.defecţiunii”, explică Trifan.

Printre altele a fost afectată şi staţia me-Printre altele a fost afectată şi staţia me-teo situată în zona Băilor Sărate.teo situată în zona Băilor Sărate.

Nepăsare, nesimţire, Nepăsare, nesimţire, intoleranţă?intoleranţă?

De la munte la... mareDe la munte la... mare

A condus cu autorizaţia provizorie A condus cu autorizaţia provizorie de circulaţie expiratăde circulaţie expirată

Un cablu defect a lăsat Un cablu defect a lăsat fără curent Salina Turdafără curent Salina Turda

Lucrările de introducere a canalizării în zona centrală a oraşului au Lucrările de introducere a canalizării în zona centrală a oraşului au dus la identifi carea unor vestigii importante care vor marca isto-dus la identifi carea unor vestigii importante care vor marca isto-ria localităţii... La efectuarea lucrărilor de decopertare s-au găsit ria localităţii... La efectuarea lucrărilor de decopertare s-au găsit rămăşiţele unui turn aparţinând bisericii romano-catolice.rămăşiţele unui turn aparţinând bisericii romano-catolice.

Descoperire arheologică Descoperire arheologică importantă în centrul Turziiimportantă în centrul Turzii

Page 3: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as dezvăluiri 0303nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Gelu FLOREA Gelu FLOREA

Şeful Serviciului Administraţie Şeful Serviciului Administraţie Publică Locală din cadrul Primăriei Publică Locală din cadrul Primăriei municipiului Câmpia Turzii, Niculae municipiului Câmpia Turzii, Niculae Ştefan, a pus mâna pe un apartament Ştefan, a pus mâna pe un apartament ANL pe baza unor falsuri. Titularul ANL pe baza unor falsuri. Titularul cererii a fost soţia sa, Ştefan Sanda cererii a fost soţia sa, Ştefan Sanda Daniela. Aceasta a obţinut 80 de puncte Daniela. Aceasta a obţinut 80 de puncte (conform HCL 84/2004, care conţine (conform HCL 84/2004, care conţine punctajele solicitanţilor), adică exact punctajele solicitanţilor), adică exact atâtea câte îi trebuiau pentru a primi un atâtea câte îi trebuiau pentru a primi un apartament cu 2 camere.apartament cu 2 camere.

Alţii, tot cu 80 de puncte, au fost Alţii, tot cu 80 de puncte, au fost plasaţi pentru... garsonieră! plasaţi pentru... garsonieră!

CriteriileCriteriileCriteriile de departajare sunt foarte Criteriile de departajare sunt foarte

clare. Au fost stabilite prin HCL clare. Au fost stabilite prin HCL 46/2004. Însă, criteriile respective au o 46/2004. Însă, criteriile respective au o parte introductivă, ce conţine aşa-zisele parte introductivă, ce conţine aşa-zisele “criterii restrictive”, pentru repartiţia “criterii restrictive”, pentru repartiţia de blocuri tinerilor. Ei bine, la punctul de blocuri tinerilor. Ei bine, la punctul A4 scrie foarte clar: “Titularul cererii A4 scrie foarte clar: “Titularul cererii trebuie să-şi desfăşoare activitatea în trebuie să-şi desfăşoare activitatea în municipiul Câmpia Turzii”. Cu pre-municipiul Câmpia Turzii”. Cu pre-cizarea că trebuia adus, ca dovadă, cizarea că trebuia adus, ca dovadă, adeverinţă de la locul de muncă şi copie adeverinţă de la locul de muncă şi copie de pe cartea de muncă completată la zi.de pe cartea de muncă completată la zi.

Problema este că, conform Problema este că, conform informaţiilor noastre, soţia lui Ştefan informaţiilor noastre, soţia lui Ştefan (titulara cererii), NU LUCRA! În (titulara cererii), NU LUCRA! În acest caz, fi e dosarul nu conţine nici o acest caz, fi e dosarul nu conţine nici o dovadă, deci trebuia respins. Fie conţine dovadă, deci trebuia respins. Fie conţine o dovadă falsă. Deci, trebuie verifi cată! o dovadă falsă. Deci, trebuie verifi cată! Interesant este că Niculae Ştefan era, la Interesant este că Niculae Ştefan era, la acea vreme, juristul comisiei care stabi-acea vreme, juristul comisiei care stabi-lea priorităţile, din informaţiile pe care lea priorităţile, din informaţiile pe care le deţinem.le deţinem.

PuntajulPuntajulDacă de criterii a trecut cum a trecut Dacă de criterii a trecut cum a trecut

(dubios, până la verifi care!), să vedem (dubios, până la verifi care!), să vedem cum a ajuns la un punctaj de 80 de cum a ajuns la un punctaj de 80 de puncte. Reţineţi: era punctajul minim puncte. Reţineţi: era punctajul minim pentru a intra în posesia unui aparta-pentru a intra în posesia unui aparta-ment cu două camere, alţi solicitanţi cu ment cu două camere, alţi solicitanţi cu 80 puncte primind... garsonieră.80 puncte primind... garsonieră.

Deci, s-o luăm metodic…Deci, s-o luăm metodic…

Situaţia locativă actuală:Situaţia locativă actuală:Varianta maximă e 15 puncte Varianta maximă e 15 puncte

(chiriaş în localitate limitrofă sau toler-(chiriaş în localitate limitrofă sau toler-at în spaţiu, în Câmpia Turzii). La asta at în spaţiu, în Câmpia Turzii). La asta se mai adaugă un punctaj rezultat din se mai adaugă un punctaj rezultat din suprafaţa locuibilă deţinută, pentru un suprafaţa locuibilă deţinută, pentru un

membru al familiei. Aici e şi o variantă membru al familiei. Aici e şi o variantă de 10 puncte, dacă suprafaţa e mai mică de 10 puncte, dacă suprafaţa e mai mică de 8 mp/membru, dar refuz să cred că de 8 mp/membru, dar refuz să cred că Niculae Ştefan a stat într-o chicineaţă. Niculae Ştefan a stat într-o chicineaţă. Deci, varianta cea mai bună la punctaj Deci, varianta cea mai bună la punctaj este 3 puncte, pentru suprafaţă de 8-12 este 3 puncte, pentru suprafaţă de 8-12 mp/membru de familie.mp/membru de familie.

Total maxim posibil: 18 puncte.Total maxim posibil: 18 puncte.Starea civilă actuală:Starea civilă actuală:La căsătorit se primeşte 10 puncte. La căsătorit se primeşte 10 puncte.

Se mai poate adăuga 5 puncte, pentru Se mai poate adăuga 5 puncte, pentru un copil minor în întreţinere. mai sunt un copil minor în întreţinere. mai sunt şi variante cu puntaje bune, de genul că şi variante cu puntaje bune, de genul că soţia lui Niculae Ştefan ar proveni din soţia lui Niculae Ştefan ar proveni din “case de ocrotire socială” sau că a adop-“case de ocrotire socială” sau că a adop-tat un copil de acolo, dar din câte ştim tat un copil de acolo, dar din câte ştim nu e cazul.nu e cazul.

Total maxim posibil: 15 puncte.Total maxim posibil: 15 puncte.

Starea de sănătate actuală:Starea de sănătate actuală:Se primeşte 10 puncte dacă solicit-Se primeşte 10 puncte dacă solicit-

antul sau soţul au o boală care necesită antul sau soţul au o boală care necesită însoţitor sau o cameră în plus. Din câte însoţitor sau o cameră în plus. Din câte ştim, soţia nu are bolo dea-astea, iar ştim, soţia nu are bolo dea-astea, iar posibilele “boli” pe care le are soţul posibilele “boli” pe care le are soţul sunt de cu totul altă natură. Deci...sunt de cu totul altă natură. Deci...

Total maxim posibil: 0 puncte.Total maxim posibil: 0 puncte.

Vechimea cererii solicitantului:Vechimea cererii solicitantului:Aici lucrurile sunt simple, pentru că Aici lucrurile sunt simple, pentru că

ştim când a depus cererea Ştefan Sanda ştim când a depus cererea Ştefan Sanda Daniela, respectiv în anul 2001 (dacă Daniela, respectiv în anul 2001 (dacă n-o fi şi asta o mânăreală!). Deci, se n-o fi şi asta o mânăreală!). Deci, se încadrează la intervalul 3-4 ani şi putea încadrează la intervalul 3-4 ani şi putea acumula 3 puncte.acumula 3 puncte.

Total maxim posibil: 3 puncte.Total maxim posibil: 3 puncte.

Venitul mediu net pe membru de Venitul mediu net pe membru de familie:familie:

Există 3 variante: mai mic decât Există 3 variante: mai mic decât salarul minim pe economie - 15 punc-salarul minim pe economie - 15 punc-te, între salarul minim şi venitul me-te, între salarul minim şi venitul me-diu - 10 puncte, peste venitul mediu pe diu - 10 puncte, peste venitul mediu pe economie - 5 puncte. Unde credeţi că se economie - 5 puncte. Unde credeţi că se încadrează? La ăia “săracii”?! Hai să-încadrează? La ăia “săracii”?! Hai să-l punem şi acolo, să vedem dacă-i iese l punem şi acolo, să vedem dacă-i iese punctajul...punctajul...

Total maxim posibil: 15 puncte.Total maxim posibil: 15 puncte.

Locul de muncă:Locul de muncă:Ups, oare unde era angajată Ştefan Ups, oare unde era angajată Ştefan

Sanda Daniela?! La o instituţie publică?! Sanda Daniela?! La o instituţie publică?! Doar dacă a făcut un fals! Deci, pică Doar dacă a făcut un fals! Deci, pică varianta de 20 de puncte. La o com-varianta de 20 de puncte. La o com-panie sau regie locală?! Doar dacă a panie sau regie locală?! Doar dacă a făcut un fals! Deci, pică şi varianta de făcut un fals! Deci, pică şi varianta de

15 puncte. Aşa că, hai să admitem că 15 puncte. Aşa că, hai să admitem că a făcut rost de o adeverinţă de undeva a făcut rost de o adeverinţă de undeva (dacă se confi rmă treaba “penală” cu (dacă se confi rmă treaba “penală” cu faptul că nu lucra, cum nu lucrează nici faptul că nu lucra, cum nu lucrează nici acum). Aşa că...acum). Aşa că...

Total maxim posibil: 10 puncte.Total maxim posibil: 10 puncte.

Titular de brevet L42/1990:Titular de brevet L42/1990:Asta e aia cu “revoluţionarii”. Şi mă Asta e aia cu “revoluţionarii”. Şi mă

îndoiesc că Ştefan Niculae ar fi putut îndoiesc că Ştefan Niculae ar fi putut merge atât de departe cu falsurile, pen-merge atât de departe cu falsurile, pen-tru 5 puncte în plus. Dar... e de verifi cat! tru 5 puncte în plus. Dar... e de verifi cat! Mai ales că “tartorele” certifi catelor era Mai ales că “tartorele” certifi catelor era fratele său, Ştefan Constantin Dănuţ, fratele său, Ştefan Constantin Dănuţ, care la vremea respectivă era prieten cu care la vremea respectivă era prieten cu fi liera falsifi catorilor de certifi cate, din fi liera falsifi catorilor de certifi cate, din sudul ţării.sudul ţării.

Total maxim posibil: 0 puncte.Total maxim posibil: 0 puncte.

Nu dă, la adunare!Nu dă, la adunare!Şi acum să facem totalul... Şi acum să facem totalul...

18+15+0+3+15+10+0=61!!! Acum 18+15+0+3+15+10+0=61!!! Acum înţelegeţi de ce Primăria Câmpia Tur-înţelegeţi de ce Primăria Câmpia Tur-zii a refuzat să facă public dosarul de zii a refuzat să facă public dosarul de atribuire a apartamentului ANL pen-atribuire a apartamentului ANL pen-tru soţia lui Niculae Ştefan? Pentru că tru soţia lui Niculae Ştefan? Pentru că sunt nereguli! Ştiţi care e diferenţade sunt nereguli! Ştiţi care e diferenţade

punctaj? 20 de puncte!!! Poate spune punctaj? 20 de puncte!!! Poate spune cineva de unde?! Aştept cu interes ca cineva de unde?! Aştept cu interes ca Niculae Ştefan să poată răspunde nu Niculae Ştefan să poată răspunde nu numai cu înjurături, ci şi cu explicaţii numai cu înjurături, ci şi cu explicaţii pentru oamenii nevoiaşi sau pentru cei pentru oamenii nevoiaşi sau pentru cei care au ratat primirea unui apartament care au ratat primirea unui apartament ANL din cauza lui! Dacă poate, dacă ANL din cauza lui! Dacă poate, dacă nu... poate o va face la organele de cer-nu... poate o va face la organele de cer-cetare penală, acolo unde voi depune o cetare penală, acolo unde voi depune o plângere penală în acest sens.plângere penală în acest sens.

Şi asta nu e tot! Iniţial, apartamentul Şi asta nu e tot! Iniţial, apartamentul în care a intrat Niculae Ştefan, i-a fost în care a intrat Niculae Ştefan, i-a fost atribuit unui poliţist de la Rutieră, din atribuit unui poliţist de la Rutieră, din Turda, respectiv Furdui Horea Sorin. Turda, respectiv Furdui Horea Sorin. Însă, în momentul în care acesta a mers Însă, în momentul în care acesta a mers să-şi ridice contractul, acesta era modi-să-şi ridice contractul, acesta era modi-fi cat la numărul apartamentului, unde fi cat la numărul apartamentului, unde s-a trecut un alt număr, care corespun-s-a trecut un alt număr, care corespun-dea unei garsoniere! Ia ghiciţi cine era dea unei garsoniere! Ia ghiciţi cine era persoana care verifi ca/valida aceste persoana care verifi ca/valida aceste contracte? Aţi ghicit: Niculae Ştefan! contracte? Aţi ghicit: Niculae Ştefan! Motiv pentru care există serioase du-Motiv pentru care există serioase du-bii că modifi carea a făcut-o el, din pix, bii că modifi carea a făcut-o el, din pix, atribuindu-şi un apartament, deşi merita atribuindu-şi un apartament, deşi merita garsoniera (mai ales că punctajul e du-garsoniera (mai ales că punctajul e du-bios rău!).bios rău!).

Strigător la cer: Strigător la cer: Funcţionar public a înşfăcat un apartament ANL cu Funcţionar public a înşfăcat un apartament ANL cu falsuri! Solicităm deschiderea unei anchete!falsuri! Solicităm deschiderea unei anchete!

Ai un PONT?Ai un PONT?Vrei să faci publică o ÎNCĂLCARE A LEGII?Vrei să faci publică o ÎNCĂLCARE A LEGII?Crezi că ţi s-a făcut o NEDREPTATE?Crezi că ţi s-a făcut o NEDREPTATE?Vrei să dai ÎN GÂT pe cineva?Vrei să dai ÎN GÂT pe cineva?Cunoşti cazuri SCANDALOASE şi vrei să ni le spui şi nouă?Cunoşti cazuri SCANDALOASE şi vrei să ni le spui şi nouă?

ACUM ai cui să te adres ezi:ACUM ai cui să te adres ezi:

0744-694876 0744-694876 Ziarul AS îţi garantează prot ec ţia identităţii!Ziarul AS îţi garantează prot ec ţia identităţii!

Reacţia furibundă a funcţionarului public Niculae Ştefan, Reacţia furibundă a funcţionarului public Niculae Ştefan, în faţa dezvăluirilor:în faţa dezvăluirilor:“Cât despre investigaţiile tale învaţă mai întâi să citeşti şi abia apoi treci la interpre-“Cât despre investigaţiile tale învaţă mai întâi să citeşti şi abia apoi treci la interpre-tarea legilor. Ceea ce ai citat tu într-un articol se aplică locuinţelor sociale şi nu celor tarea legilor. Ceea ce ai citat tu într-un articol se aplică locuinţelor sociale şi nu celor pentru tineret, dar manipulator de vagoane cum eşti ai face orice să mă jigneşti. Şi mai pentru tineret, dar manipulator de vagoane cum eşti ai face orice să mă jigneşti. Şi mai slăbeşte-mă cu invetigaţiile tale, papagalule; mai bine îndreaptă-te spre prietenii tăi care slăbeşte-mă cu invetigaţiile tale, papagalule; mai bine îndreaptă-te spre prietenii tăi care te susţin fi nanciar şi vezi cum au acumulat averi incomensurabile din afaceri cu statul te susţin fi nanciar şi vezi cum au acumulat averi incomensurabile din afaceri cu statul (ca şi tine, de altfel) în timp ce eu stau într-un ANL pentru tineri şi am maşină din credite (ca şi tine, de altfel) în timp ce eu stau într-un ANL pentru tineri şi am maşină din credite bancare. Încearcă să te obişnuieşti cu gândul că eşti aşa de mic încât foarte uşor lumea bancare. Încearcă să te obişnuieşti cu gândul că eşti aşa de mic încât foarte uşor lumea te confundă cu o ploşniţă. Ceea ce şi eşti de fapt. (…) Şi, reţine boule cu două clase ca te confundă cu o ploşniţă. Ceea ce şi eşti de fapt. (…) Şi, reţine boule cu două clase ca liniile de cale ferată (sunt ale tale) că cea care a obţinut apartamentul este nevastă mea. liniile de cale ferată (sunt ale tale) că cea care a obţinut apartamentul este nevastă mea. Dar cum în cap ai numai tărâţă, este normal să nu înţelegi”.Dar cum în cap ai numai tărâţă, este normal să nu înţelegi”.

Niculae Ştefan a scăpat. Deocamdată!Niculae Ştefan a scăpat. Deocamdată!Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda l-a absolvit pe Niculae Ştefan de acuzaţia de Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda l-a absolvit pe Niculae Ştefan de acuzaţia de ameninţare la adresa jurnalistului Gelu Florea, deşi acesta din urmă a prezentat, pe lângă ameninţare la adresa jurnalistului Gelu Florea, deşi acesta din urmă a prezentat, pe lângă proba cu martorii şi probe privind identitatea virtuală sub care s-a ascuns Niculae Ştefan, proba cu martorii şi probe privind identitatea virtuală sub care s-a ascuns Niculae Ştefan, respectiv folosirea pseudonimului “Scipio”.respectiv folosirea pseudonimului “Scipio”.Procurorul Ştefan Balaban a motivat că Ileana Kovacs a declarat că Niculae Ştefan şi Procurorul Ştefan Balaban a motivat că Ileana Kovacs a declarat că Niculae Ştefan şi Gheorgeh Ştefan nu i-au adresat jurnalistului ameninţări, în timp ce Viorel Crişan a Gheorgeh Ştefan nu i-au adresat jurnalistului ameninţări, în timp ce Viorel Crişan a susţinut că au existat şi ameninţări. Ileana Kovacs susţine că ea nu a declarat aşa ceva, susţinut că au existat şi ameninţări. Ileana Kovacs susţine că ea nu a declarat aşa ceva, motiv pentru care va fi depusă o plângere la prim-procurorul Lucian Tomas, existând motiv pentru care va fi depusă o plângere la prim-procurorul Lucian Tomas, existând dubii serioase în privinţa soluţiei date de Parchetul Turda.dubii serioase în privinţa soluţiei date de Parchetul Turda.

Page 4: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

04 04 as actual ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Site-ul TurdaNews.net a lansat un Site-ul TurdaNews.net a lansat un sondaj de opinie online, privind intenţia de sondaj de opinie online, privind intenţia de vot a alegătorilor din Turda şi Câmpia Tur-vot a alegătorilor din Turda şi Câmpia Tur-zii, respectiv formaţiunea politică care ar fi zii, respectiv formaţiunea politică care ar fi preferată în cazul în care duminica viitoare preferată în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri. Din cele 512 voturi ex-ar avea loc alegeri. Din cele 512 voturi ex-primate, 33,4% au indicat PNL, iar 30,3% primate, 33,4% au indicat PNL, iar 30,3% PD-L. Cele două partide de dreapta se afl ă la PD-L. Cele două partide de dreapta se afl ă la mare distanţă de PSD, care are doar 16,4% mare distanţă de PSD, care are doar 16,4%

din opţiunile exprimate.din opţiunile exprimate.Pe locurile următoare se afl ă: PRM Pe locurile următoare se afl ă: PRM

– 7,4%, PNG, Partidul Verde – ambele câte – 7,4%, PNG, Partidul Verde – ambele câte 2,3%, UDMR – 0,8%, Partida Romilor – 2,3%, UDMR – 0,8%, Partida Romilor – 0,6% şi UNPR – 0,4%. 4,9% dintre cei care 0,6% şi UNPR – 0,4%. 4,9% dintre cei care şi-au exprimat votul au ales varianta „nu şi-au exprimat votul au ales varianta „nu votez”, iar 1,2% au spus „nu ştiu”.votez”, iar 1,2% au spus „nu ştiu”.

Precizăm că acesta este un sondaj ba-Precizăm că acesta este un sondaj ba-zat exclusiv pe opţiunile cititorilor site-ului zat exclusiv pe opţiunile cititorilor site-ului TurdaNews.net şi nu are valoare de cerce-TurdaNews.net şi nu are valoare de cerce-tare ştiinţifi că.tare ştiinţifi că.

Raluca POPRaluca POP

În luna aprilie, într-o a doua etapă a proi-În luna aprilie, într-o a doua etapă a proi-ectului Turda: istoria locurilor – poveştile ectului Turda: istoria locurilor – poveştile noastre a avut loc campania de recrutare a noastre a avut loc campania de recrutare a voluntarilor din liceele turdene. Tinerilor voluntarilor din liceele turdene. Tinerilor interesaţi li s-a prezentat proiectul şi au interesaţi li s-a prezentat proiectul şi au primit răspuns la întrebările ivite. În luna primit răspuns la întrebările ivite. În luna mai echipa începe sesiunea de training-uri, mai echipa începe sesiunea de training-uri, în cadrul căreia, la fel ca echipa voluntarilor în cadrul căreia, la fel ca echipa voluntarilor de la Centrul de Voluntariat „Ion Raţiu”, vor de la Centrul de Voluntariat „Ion Raţiu”, vor învăţa despre clădirile şi monumentele din învăţa despre clădirile şi monumentele din oraş şi din împrejurimile acestuia. Primele oraş şi din împrejurimile acestuia. Primele obiective prezentate vor fi Cetatea Tur-obiective prezentate vor fi Cetatea Tur-zii (împreună cu ruinele încă existente) şi zii (împreună cu ruinele încă existente) şi vechea cetate a Turzii din Moldoveneşti.vechea cetate a Turzii din Moldoveneşti.

Activităţile proiectului (ianuarie - sep-Activităţile proiectului (ianuarie - sep-tembrie 2010) au vizat crearea unui grup de tembrie 2010) au vizat crearea unui grup de voluntari, din rândul tinerilor de la Centrul voluntari, din rândul tinerilor de la Centrul de Voluntariat „Ion Raţiu” şi a unui grup din de Voluntariat „Ion Raţiu” şi a unui grup din liceele turdene. La terminarea programului liceele turdene. La terminarea programului ei vor fi prezenţi la Centrul de Informare ei vor fi prezenţi la Centrul de Informare

Turistică Turda pentru a însoţi turiştii sau Turistică Turda pentru a însoţi turiştii sau pentru a oferi informaţii relevante despre is-pentru a oferi informaţii relevante despre is-toria şi starea actuală a obiectivelor turistice. toria şi starea actuală a obiectivelor turistice. Participând la training, tinerii afl ă informaţii Participând la training, tinerii afl ă informaţii exacte dar şi poveşti, legende urbane pe care exacte dar şi poveşti, legende urbane pe care au prilejul să le spună mai departe. Volun-au prilejul să le spună mai departe. Volun-tarii vor fi prezenţi la Centrul de informare tarii vor fi prezenţi la Centrul de informare Turistică Turda în perioada iulie - septem-Turistică Turda în perioada iulie - septem-brie.brie.

Scopul proiectului este creşterea gradu-Scopul proiectului este creşterea gradu-lui de conştientizare a valorii istorice şi lui de conştientizare a valorii istorice şi culturale a unor clădiri istorice, locaţii şi culturale a unor clădiri istorice, locaţii şi monumente din municipiul Turda şi împre-monumente din municipiul Turda şi împre-jurimi şi încurajarea locuitorilor Turzii de a jurimi şi încurajarea locuitorilor Turzii de a spune poveştile pe care le cunosc referitoare spune poveştile pe care le cunosc referitoare la acestea. la acestea.

Iniţiativa Centrului Raţiu pentru Iniţiativa Centrului Raţiu pentru Democraţie şi a Asociaţiei Turda Fest este Democraţie şi a Asociaţiei Turda Fest este fi nanţată de Guvernele Islandei, Principatu-fi nanţată de Guvernele Islandei, Principatu-lui Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecan-lui Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecan-ismul Financiar al Spaţiului Economic Eu-ismul Financiar al Spaţiului Economic Eu-ropean.ropean.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Consilierul PNL Câmpia Turzii, Iosif Consilierul PNL Câmpia Turzii, Iosif Şandor, s-a prezentat la Compania de Apă Şandor, s-a prezentat la Compania de Apă Arieş SA – sucursala Câmpia Turzii, pen-Arieş SA – sucursala Câmpia Turzii, pen-tru a intra în legalitate. Remus Filip (foto), tru a intra în legalitate. Remus Filip (foto), angajat al Companiei, dar şi consilier local angajat al Companiei, dar şi consilier local din partea PD-L, a susţinut la postul local din partea PD-L, a susţinut la postul local One TV Turda că Iosif Şandor şi-a recuno-One TV Turda că Iosif Şandor şi-a recuno-scut vina, respectiv aceea că a consumat scut vina, respectiv aceea că a consumat apă fără a încheia contrat, iar apoi a efec-apă fără a încheia contrat, iar apoi a efec-tuat o reţea de alimentare clandestină, fără tuat o reţea de alimentare clandestină, fără să anunţe Compania de Apă.să anunţe Compania de Apă.

Remus Filip a precizat că regulile Remus Filip a precizat că regulile Companiei sunt foarte clare şi nu au nimic Companiei sunt foarte clare şi nu au nimic de-a face cu politica, ci cu respectarea po-de-a face cu politica, ci cu respectarea po-

liticii societăţii, respectiv aceea că toate liticii societăţii, respectiv aceea că toate persoanele fi zice şi juridice trebuie să fi e persoanele fi zice şi juridice trebuie să fi e tratate egal. Pe de altă parte, Remus Filip tratate egal. Pe de altă parte, Remus Filip a precizat că justifi carea iniţială a lui Iosif a precizat că justifi carea iniţială a lui Iosif Şandor, cum că n-ar fi cunoscut „reulile” Şandor, cum că n-ar fi cunoscut „reulile” Companiei, nu se justifi că, în condiţiile în Companiei, nu se justifi că, în condiţiile în care la vremea respectivă, liberalul a fost care la vremea respectivă, liberalul a fost membru în Consiliul de Administraţie al membru în Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă.Companiei de Apă.

Vă reamintim faptul că ofi cialii Com-Vă reamintim faptul că ofi cialii Com-paniei de Apă au acuzat fi rma liberalului, paniei de Apă au acuzat fi rma liberalului, SC Prelter SRL, că a consumat apă fără SC Prelter SRL, că a consumat apă fără a plăti şi că, ulterior, a efectuat o reţea a plăti şi că, ulterior, a efectuat o reţea clandestină de alimentare cu apă, situaţie clandestină de alimentare cu apă, situaţie în care risca sistarea totală a furnizării în care risca sistarea totală a furnizării apei.apei.

Raluca POPRaluca POP

Biblioteca Municipală Turda continuă Biblioteca Municipală Turda continuă iniţiativa de a prezenta, periodic, lucrările iniţiativa de a prezenta, periodic, lucrările unor artişti plastici turdeni, careşi expun unor artişti plastici turdeni, careşi expun lucrările în incinta instituţiei de cultură tur-lucrările în incinta instituţiei de cultură tur-

dene. De data aceasta, este vorba de lucrările dene. De data aceasta, este vorba de lucrările pictorului Adrian Ţop.pictorului Adrian Ţop.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 1-Expoziţia poate fi vizitată în perioada 1-21 mai a.c. şi intrarea este liberă. Cei care 21 mai a.c. şi intrarea este liberă. Cei care doresc să îl contacteze, o pot face la tel. doresc să îl contacteze, o pot face la tel. 0740.92.26.92.0740.92.26.92.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Liberalii din Câmpia Turzii şi-au in-Liberalii din Câmpia Turzii şi-au in-augurat vineri după-amiaza noul sediu augurat vineri după-amiaza noul sediu al partidului, amplasat central, la câţiva al partidului, amplasat central, la câţiva metri de sediul Primăriei. Senatorul Mar-metri de sediul Primăriei. Senatorul Mar-ius Nicoară, prezent la inaugurare, susţine ius Nicoară, prezent la inaugurare, susţine că este dovada clară a ascensiunii PNL în că este dovada clară a ascensiunii PNL în municipiu.municipiu.

Preşedintele PNL Câmpia Turzii, avo-Preşedintele PNL Câmpia Turzii, avo-

catul Dorin Lojigan, e sigur că noul sediu catul Dorin Lojigan, e sigur că noul sediu al partidului e un prim pas de apropiere al partidului e un prim pas de apropiere faţă de Primăria municipiului, pe care faţă de Primăria municipiului, pe care liberalii susţin că o vor câştiga în 2012, liberalii susţin că o vor câştiga în 2012, concomitent cu câştigarea locului 1 pe concomitent cu câştigarea locului 1 pe eşichierul politic local.eşichierul politic local.

După inaugurarea sediului şi “stropi-După inaugurarea sediului şi “stropi-rea” cu şampanie, liberalii s-au retras la un rea” cu şampanie, liberalii s-au retras la un restaurant din localitate, unde au sărbătorit restaurant din localitate, unde au sărbătorit evenimentul.evenimentul.

Liberalul Iosif Şandor Liberalul Iosif Şandor s-a conformat regulilor s-a conformat regulilor Companiei de Apă:Companiei de Apă:şi-a recunoscut vina!şi-a recunoscut vina!

Liberalii din Câmpia Liberalii din Câmpia Turzii, mai aproape de Turzii, mai aproape de Primărie... Cu sediul!Primărie... Cu sediul!

La aproape o lună de la lansarea La aproape o lună de la lansarea sondajului online, partidele de dreapta sondajului online, partidele de dreapta domină Turda şi Câmpia Turzii!domină Turda şi Câmpia Turzii!

Expoziţie de pictură Expoziţie de pictură Adrian Ţop, la Bibioteca Adrian Ţop, la Bibioteca MunicipalăMunicipală

Turda: istoria locurilor Turda: istoria locurilor – poveştile noastre– poveştile noastre

Page 5: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as social 0505nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Raluca POPRaluca POP

Marţi seara, în jurul orei 22.30, lucrători Marţi seara, în jurul orei 22.30, lucrători din cadrul Poliţiei municipiului Câmpia Tur-din cadrul Poliţiei municipiului Câmpia Tur-zii i-au prins în fl agrant pe M. VIOREL RE-zii i-au prins în fl agrant pe M. VIOREL RE-MUS, de 39 ani, domiciliat în Luduş şi pe MUS, de 39 ani, domiciliat în Luduş şi pe S. AURELIAN ADRIAN, de 36 ani, domi-S. AURELIAN ADRIAN, de 36 ani, domi-ciliat în com. Mihai Viteazu, care au sustras ciliat în com. Mihai Viteazu, care au sustras

din utilajele pe care lucrau cantitatea de 80 din utilajele pe care lucrau cantitatea de 80 litri motorină, cu scopul de a o valorifi ca.litri motorină, cu scopul de a o valorifi ca.

Prejudiciul în valoare de 328 lei a fost Prejudiciul în valoare de 328 lei a fost recuperat.recuperat.

În cauză s-au întocmit acte premergătoare În cauză s-au întocmit acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt califi cat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. califi cat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 208, 209 alin.1 lit. a şi g din Codul Penal.208, 209 alin.1 lit. a şi g din Codul Penal.

Daciana DERDA Daciana DERDA

După consultări, s-a hotărât amâna-După consultări, s-a hotărât amâna-rea grevei până pe data de 21 Mai, decizie rea grevei până pe data de 21 Mai, decizie susţinută şi de Federaţia Naţională a Sindi-susţinută şi de Federaţia Naţională a Sindi-catelor din Administraţie.catelor din Administraţie.

„Având în vedere faptul că am fost „Având în vedere faptul că am fost chemaţi la negocieri, asta ne dă o undă chemaţi la negocieri, asta ne dă o undă de speranţă. Conform legii, suspendăm de speranţă. Conform legii, suspendăm deocamdată acţiunea de protest”, spune Bu-deocamdată acţiunea de protest”, spune Bu-

cur.cur.La Primăria Turda sunt peste 280 de La Primăria Turda sunt peste 280 de

sindicalişti, dintre aceştia peste 90% erau sindicalişti, dintre aceştia peste 90% erau dispuşi să intre în grevă pe termen nelimi-dispuşi să intre în grevă pe termen nelimi-tat!tat!

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de dimin-Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de dimin-uarea drastică a veniturilor în urma aplicării uarea drastică a veniturilor în urma aplicării legii de salarizare unică, ce nu respectă con-legii de salarizare unică, ce nu respectă con-tractul colectiv de muncă şi încalcă hotărâri tractul colectiv de muncă şi încalcă hotărâri judecătoreşti.judecătoreşti.

Daciana DERDADaciana DERDA

Campania de strângere de semnături pentru schimbarea legii privind drepturile Campania de strângere de semnături pentru schimbarea legii privind drepturile pacienţilor anunţată la Turda săptămâna trecută, stă pe loc. Motivul? Reprezentanţii Guver-pacienţilor anunţată la Turda săptămâna trecută, stă pe loc. Motivul? Reprezentanţii Guver-nului nu au trimis datele clare pe care trebuie să le conţină formularele cu pricina, fapt care nului nu au trimis datele clare pe care trebuie să le conţină formularele cu pricina, fapt care poate atrage anularea lor la fel cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri.poate atrage anularea lor la fel cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri.

“Noi aşteptăm un semn de la centru. Am mai trimis astfel de formulare, dar nu au fost “Noi aşteptăm un semn de la centru. Am mai trimis astfel de formulare, dar nu au fost luate în considerare pentru că nu conţineau anumite specifi caţii. Nu are rost să pornim o luate în considerare pentru că nu conţineau anumite specifi caţii. Nu are rost să pornim o campanie până nu avem date concrete”, spune Maria Mesaroş, preşedintele Fundaţiei - campanie până nu avem date concrete”, spune Maria Mesaroş, preşedintele Fundaţiei - Speranţa Diabeticilor din Turda.Speranţa Diabeticilor din Turda.

Campania de la Turda va fi susţinută de vountarii şi benefi ciarii FundaţieiCampania de la Turda va fi susţinută de vountarii şi benefi ciarii FundaţieiEa va decurge după sistemul strângerii de semnături pentru campania 2%. Organizatorii Ea va decurge după sistemul strângerii de semnături pentru campania 2%. Organizatorii

vor merge prin instituţii, pe stradă, vor apela la cunoştinţe şi prieteni pentru a aduna cât mai vor merge prin instituţii, pe stradă, vor apela la cunoştinţe şi prieteni pentru a aduna cât mai multe semnături care să impresioneze conducerea ţării şi ministerul sănătăţii pentru a nu multe semnături care să impresioneze conducerea ţării şi ministerul sănătăţii pentru a nu “tăia” fonduri importante ce pot salva vieţi, dar şi pentru a schimba în bine destinul unor “tăia” fonduri importante ce pot salva vieţi, dar şi pentru a schimba în bine destinul unor oameni afectaţi de deciziile guvernamentale de multe ori luate în detrimentul lor!oameni afectaţi de deciziile guvernamentale de multe ori luate în detrimentul lor!

Campania aparţine Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).Campania aparţine Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Daciana DERDADaciana DERDA

Pensiile vor scădea cu 15%, salariile Pensiile vor scădea cu 15%, salariile bugetarilor cu 25%, inclusiv salariul min-bugetarilor cu 25%, inclusiv salariul min-im pe economie, iar ajutorul de şomaj cu im pe economie, iar ajutorul de şomaj cu 15%! Măsurile vor intra în vigoare de la 1 15%! Măsurile vor intra în vigoare de la 1 iunie şi se vor aplica până la sfârşitul aces-iunie şi se vor aplica până la sfârşitul aces-tui an. De asemenea, vor fi reduse masiv tui an. De asemenea, vor fi reduse masiv subvenţiile, iar banii recuperaţi din acestea, subvenţiile, iar banii recuperaţi din acestea, vor fi alocaţi ţintit către cei care în mod real vor fi alocaţi ţintit către cei care în mod real au nevoie de sprijin fi nanciar.au nevoie de sprijin fi nanciar.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Tra-Anunţul a fost făcut de preşedintele Tra-ian Băsescu după întâlnirea cu reprezentanţii ian Băsescu după întâlnirea cu reprezentanţii

Fondului Monetar Internaţional.Fondului Monetar Internaţional.Scăderea salariilor bugetarilor cu 25% Scăderea salariilor bugetarilor cu 25%

de la 1 iunie, convenită cu FMI, va duce de la 1 iunie, convenită cu FMI, va duce la reducerea cheltuielilor cu aproximativ la reducerea cheltuielilor cu aproximativ şapte miliarde de lei (circa 1,7 miliarde şapte miliarde de lei (circa 1,7 miliarde de euro), potrivit datelor care reies din de euro), potrivit datelor care reies din execuţia pentru primul trimestru, con-execuţia pentru primul trimestru, con-fi rmate de Ministerul Finanţelor. După fi rmate de Ministerul Finanţelor. După primele trei luni, cheltuielile de personal primele trei luni, cheltuielile de personal înregistrate de bugetul general consolidat înregistrate de bugetul general consolidat s-au ridicat la 11,7 miliarde lei, ceea ce ar s-au ridicat la 11,7 miliarde lei, ceea ce ar corespunde cu un fond de salarii la nivelul corespunde cu un fond de salarii la nivelul întregului an de 46,7 miliarde lei.întregului an de 46,7 miliarde lei.

Daciana DERDADaciana DERDA

O persoană de vârsta a treia a fost O persoană de vârsta a treia a fost tâlhărită sâmbătă dimineaţă în localitatea tâlhărită sâmbătă dimineaţă în localitatea Mihai Viteazu. Din spusele martorilor, Mihai Viteazu. Din spusele martorilor, bătrânul locuia singur, iar acum la bătrâneţe bătrânul locuia singur, iar acum la bătrâneţe în loc să aibă parte de linişte şi alinare, a în-în loc să aibă parte de linişte şi alinare, a în-casat o bătaie soră cu moartea!casat o bătaie soră cu moartea!

Pragul casei sale a fost trecut de un grup Pragul casei sale a fost trecut de un grup de indivizi a căror identitate nu este încă de indivizi a căror identitate nu este încă cunoscută, afl aţi în căutare de bunuri mate-cunoscută, afl aţi în căutare de bunuri mate-riale pe care ulterior doreau să le comercial-riale pe care ulterior doreau să le comercial-izeze. Nu a fost sufi cient că l-au pădat, dar izeze. Nu a fost sufi cient că l-au pădat, dar

i-au şi administrat câţiva pumini şi picio-i-au şi administrat câţiva pumini şi picio-are “drept recunoştinţă”! Victima se afl ă are “drept recunoştinţă”! Victima se afl ă acum internată la spital, este conştientă, iar acum internată la spital, este conştientă, iar medicii sunt optimişti în privinţa evoluţiei medicii sunt optimişti în privinţa evoluţiei pozitive a stării de sănătate.pozitive a stării de sănătate.

Contactat telefonic, comandantul Contactat telefonic, comandantul poliţiei Turda, comisarul Marcel Bogdan poliţiei Turda, comisarul Marcel Bogdan a confi rmat incidentul, dar s-a ferit să facă a confi rmat incidentul, dar s-a ferit să facă alte declaraţii până la defi nitivarea an-alte declaraţii până la defi nitivarea an-chetei. Conform unor surse, ar fi fost vorba chetei. Conform unor surse, ar fi fost vorba de 4 indivizi, iar bătrânul tâlhărit este pen-de 4 indivizi, iar bătrânul tâlhărit este pen-sionar din cadrul Armatei.sionar din cadrul Armatei.

Drepturile pacienţilor mai au Drepturile pacienţilor mai au de aşteptat... după formularede aşteptat... după formulare

Cetăţenii care au avut treabă pe la Primărie, săptămâna trecută, au pu-Cetăţenii care au avut treabă pe la Primărie, săptămâna trecută, au pu-tut răsufl a uşuraţi! Greva s-a amânat! Adrian Bucur, liderul sindicatului tut răsufl a uşuraţi! Greva s-a amânat! Adrian Bucur, liderul sindicatului „Potaissa 98” al funcţionarilor publici din Primăria Turda spune deciyia „Potaissa 98” al funcţionarilor publici din Primăria Turda spune deciyia s-a luat la şedinţa biroului executiv a formaţiunii pe care o reprezintă.s-a luat la şedinţa biroului executiv a formaţiunii pe care o reprezintă.

Funcţionarii publici nu mai intră Funcţionarii publici nu mai intră în grevă. Deocamdată!în grevă. Deocamdată!

I-au prins în timp ce I-au prins în timp ce sustrăgeau motorină de la sustrăgeau motorină de la propriile utilajepropriile utilaje

Mihai Viteazu: Un bătrân, Mihai Viteazu: Un bătrân, tâlhărit în propria casă!tâlhărit în propria casă!

„Cadouri guvernamentale”: „Cadouri guvernamentale”: salarii, pensii, ajutoare de salarii, pensii, ajutoare de şomaj mai mici!şomaj mai mici!

Page 6: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

06 06 as actual ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Prins băut la volan,Prins băut la volan,în Câmpia Turziiîn Câmpia Turzii

Raluca POPRaluca POP

Sâmbătă seara, în jurul orei 22.50, poliţiştii au oprit Sâmbătă seara, în jurul orei 22.50, poliţiştii au oprit pentru control un autoturism condus de T. B. Gheorghe, pentru control un autoturism condus de T. B. Gheorghe, de 50 ani, din judeţul Bistriţa Năsăud. Conducătorul auto-de 50 ani, din judeţul Bistriţa Năsăud. Conducătorul auto-turismului a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat turismului a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,71 mg/l în aerul expirat, motiv pentru care valoarea de 0,71 mg/l în aerul expirat, motiv pentru care bărbatul a fost condus la Spitalul municipal Câmpia Turzii, bărbatul a fost condus la Spitalul municipal Câmpia Turzii, unde i s-au recoltat doua probe de sânge în vederea stabi-unde i s-au recoltat doua probe de sânge în vederea stabi-lirii alcoolemiei.lirii alcoolemiei.

În cauză au fost întocmite acte premergătoare pentru În cauză au fost întocmite acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o imbibaţie a unui autovehicul de către o persoană care are o imbibaţie alcoolică ce depăşeşte 0,80 mg/l alcool pur în sânge, faptă alcoolică ce depăşeşte 0,80 mg/l alcool pur în sânge, faptă prevăzută de art. 87,al.1 din O.U.G 195/2002 republicată.prevăzută de art. 87,al.1 din O.U.G 195/2002 republicată.

Daciana DERDA Daciana DERDA

Au fost prezenţi: viceprimarul Mircea Irimie, Au fost prezenţi: viceprimarul Mircea Irimie, reprezentanţii Gărzii de Mediu- comisariatul regional reprezentanţii Gărzii de Mediu- comisariatul regional Cluj, Asociaţia Bioplastic, WILO, Rigips, SC.Rosal Grup Cluj, Asociaţia Bioplastic, WILO, Rigips, SC.Rosal Grup SRL, Compania de Salubritate Turda, Centrul Regional de SRL, Compania de Salubritate Turda, Centrul Regional de Protecţia Mediului.Protecţia Mediului.

În cadrul mesei rotunde au fost dezbătute teme ca: În cadrul mesei rotunde au fost dezbătute teme ca: Eligibilitatea în cadrul proiectului ,,Casa VERDE”; Man-Eligibilitatea în cadrul proiectului ,,Casa VERDE”; Man-agementul sectorului apă şi apă uzată; Accesarea fon-agementul sectorului apă şi apă uzată; Accesarea fon-durilor europene pentru IMM-uri; Finanţare POS Mediu şi durilor europene pentru IMM-uri; Finanţare POS Mediu şi Administraţia Fondului pentru Mediu; Implementarea Di-Administraţia Fondului pentru Mediu; Implementarea Di-rectivei 2002/96/EC privind deşeurile de echipamente elec-rectivei 2002/96/EC privind deşeurile de echipamente elec-trice şi electronice (DEEE); Proiectarea şi funcţionarea de-trice şi electronice (DEEE); Proiectarea şi funcţionarea de-pozitelor de deşeuri în România şi statele UE; Programe de pozitelor de deşeuri în România şi statele UE; Programe de reducere a poluării; Incinerarea deşeurilor, noi instalaţii de reducere a poluării; Incinerarea deşeurilor, noi instalaţii de incinerare; Colectarea şi reciclarea selectivă a ambalejelor incinerare; Colectarea şi reciclarea selectivă a ambalejelor şi deşeurilor de ambalaje etc.şi deşeurilor de ambalaje etc.

„Ofensiva Verde” a ajuns la Turda după Huedin şi Cluj „Ofensiva Verde” a ajuns la Turda după Huedin şi Cluj Napoca, în program fi ind incluse 21 de localităţi din în-Napoca, în program fi ind incluse 21 de localităţi din în-treaga ţară.treaga ţară.

În acest an trebuie să se ajungă la 4 kg/persoană În acest an trebuie să se ajungă la 4 kg/persoană deşeuri reciclatedeşeuri reciclate

Potrivit datelor transmise Biroului european de Potrivit datelor transmise Biroului european de statistică, România a reciclat în 2008 numai 1% din totalul statistică, România a reciclat în 2008 numai 1% din totalul deşeurilor municipale. La nivelul întregii UE, 40% din can-deşeurilor municipale. La nivelul întregii UE, 40% din can-titatea medie de deşeuri generate, de peste jumătate de tonă titatea medie de deşeuri generate, de peste jumătate de tonă de persoană, a fost depusă la gropile de gunoi, 20% a fost de persoană, a fost depusă la gropile de gunoi, 20% a fost incinerată, 23% reciclată, iar 17% a ajuns în composturi.incinerată, 23% reciclată, iar 17% a ajuns în composturi.

Anul trecut, Comisia Europeană a aprobat primul proi-Anul trecut, Comisia Europeană a aprobat primul proi-ect de management integrat al deşeurilor din România, de ect de management integrat al deşeurilor din România, de 36 milioane euro, din care aproape 75% este fi nanţat din 36 milioane euro, din care aproape 75% este fi nanţat din fonduri europene. Conform datelor transmise la jumătatea fonduri europene. Conform datelor transmise la jumătatea anului trecut de Ministerul Mediului, România va primi de anului trecut de Ministerul Mediului, România va primi de la Comisia Europeană, prin Programul Operaţional Sectori-la Comisia Europeană, prin Programul Operaţional Sectori-al “Mediu”, 1,17 miliarde euro în perioada 2007-2013 pen-al “Mediu”, 1,17 miliarde euro în perioada 2007-2013 pen-tru proiecte vizând managementul integrat al deşeurilor.tru proiecte vizând managementul integrat al deşeurilor.

7 mai – Ziua victoriei împotriva deşeurilor elec-7 mai – Ziua victoriei împotriva deşeurilor elec-trice!trice!

Ziua de 7 mai a fost marcată într-un mod cu totul spe-Ziua de 7 mai a fost marcată într-un mod cu totul spe-cial la Turda. În urmă cu câteva săptămâni locuitorii Tur-cial la Turda. În urmă cu câteva săptămâni locuitorii Tur-zii au fost informaţi cu privire la faptul că pe data de 7 zii au fost informaţi cu privire la faptul că pe data de 7 Mai au putut să se descotorosească de deşeurile electrice şi Mai au putut să se descotorosească de deşeurile electrice şi electronice pe care le deţin, într-o nouă etapă a campaniei electronice pe care le deţin, într-o nouă etapă a campaniei “Marea Debarasare”.“Marea Debarasare”.

De această dată lucrurile a decurs puţin altfel, acţiunea De această dată lucrurile a decurs puţin altfel, acţiunea s-a va întins pe parcursul întregii zile.s-a va întins pe parcursul întregii zile.

Potrivit inspectorului Camelia Mic din cadrul comparti-Potrivit inspectorului Camelia Mic din cadrul comparti-mentului tehnic al Primăriei Turda, în oraşul nostru au fost mentului tehnic al Primăriei Turda, în oraşul nostru au fost amplasate două puncte fi xe unde cetăţenii au putut duce amplasate două puncte fi xe unde cetăţenii au putut duce DEE-urile. Primul: la sediul serviciului de salubritatea Tur-DEE-urile. Primul: la sediul serviciului de salubritatea Tur-da, situat pe strada Petru Maior la nr.4, iar cel de-al doilea da, situat pe strada Petru Maior la nr.4, iar cel de-al doilea pe strada Tineretului în parc. În plus, pentru cei care din pe strada Tineretului în parc. În plus, pentru cei care din diverse motive nu s-au putut deplasa la aceste locaţii, fi e diverse motive nu s-au putut deplasa la aceste locaţii, fi e că aparatele sunt prea mari şi nu au cu ce să le transporte, că aparatele sunt prea mari şi nu au cu ce să le transporte, un camion cu însemnele campaniei a circulat pe străzile un camion cu însemnele campaniei a circulat pe străzile oraşului şi a colectat direct de la populaţie aceste materi-oraşului şi a colectat direct de la populaţie aceste materi-ale.ale.

Campania „Ofensiva VERDE Continuă!” reprezintă o Campania „Ofensiva VERDE Continuă!” reprezintă o continuare a iniţiativelor de mediu derulate de Grupul de continuare a iniţiativelor de mediu derulate de Grupul de presă REPORTER sub patronajul Ministerului Mediului în presă REPORTER sub patronajul Ministerului Mediului în anii trecuţi.anii trecuţi.

“Principalul obiectiv al acestei campanii îl reprezintă “Principalul obiectiv al acestei campanii îl reprezintă conştientizarea celor din jurul nostru că o viaţă mai bună nu conştientizarea celor din jurul nostru că o viaţă mai bună nu înseamnă neapărat un serviciu mai bun, nu înseamnă întot-înseamnă neapărat un serviciu mai bun, nu înseamnă întot-deauna o relaţie bună în familie, o viaţă mai bună înseamnă deauna o relaţie bună în familie, o viaţă mai bună înseamnă inclusiv un mediu înconjurător mai curat. Acest obiectiv inclusiv un mediu înconjurător mai curat. Acest obiectiv va fi atins în momentul în care cetăţenii nu vor mai avea va fi atins în momentul în care cetăţenii nu vor mai avea nevoie de stimulente ca să conştientizeze importanţa unui nevoie de stimulente ca să conştientizeze importanţa unui mediu curat. Prin derularea acţiunii de colectare de DEEE-mediu curat. Prin derularea acţiunii de colectare de DEEE-uri dorim conştientizarea populaţiei asupra efectelor nocive uri dorim conştientizarea populaţiei asupra efectelor nocive ale deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, dar şi ale deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, dar şi să lansăm noi abordări menite să infl uenţeze pozitiv mediul să lansăm noi abordări menite să infl uenţeze pozitiv mediul înconjurător”, spun organizatorii.înconjurător”, spun organizatorii.

Evenimentul a fost realizat de Grupul de presă RE-Evenimentul a fost realizat de Grupul de presă RE-PORTER, sub patronajul Agenţiei Naţionale pentru PORTER, sub patronajul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu, în colabo-Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu, în colabo-rare cu Primăria Turda.rare cu Primăria Turda.

SPAS Turda aSPAS Turda aterminatterminatcampania de campania de distribuţie adistribuţie aajutoarelor venite ajutoarelor venite din partea UEdin partea UE

Daciana DERDADaciana DERDA

După aproape o jumătate de an, Serviciul Public de După aproape o jumătate de an, Serviciul Public de Asistenţă Socială din Turda a reuşit să distribuie în între-Asistenţă Socială din Turda a reuşit să distribuie în între-gime ajutoarele comunitare venite din partea Uniunii Eu-gime ajutoarele comunitare venite din partea Uniunii Eu-ropene. Campania s-a încheiat săptămâna trecută când au ropene. Campania s-a încheiat săptămâna trecută când au fost oferite şi ultimele kilograme de făină şi zahăr pentru fost oferite şi ultimele kilograme de făină şi zahăr pentru persoanele nevoiaşe.persoanele nevoiaşe.

La Turda au ajuns 72.645 kilograme de făină şi La Turda au ajuns 72.645 kilograme de făină şi 21.300 zahăr21.300 zahăr

De-a lungul campaniei SPAS Turda a încercat diverse De-a lungul campaniei SPAS Turda a încercat diverse strategii pentru ca destinatarii produselor să intre în posesia strategii pentru ca destinatarii produselor să intre în posesia lor. În primă fază au fost distribuite la un centru situat în lor. În primă fază au fost distribuite la un centru situat în spatele cantinei Electroceramica, apoi când cei îndreptăţiţi spatele cantinei Electroceramica, apoi când cei îndreptăţiţi să obţină ajutoarele umanitare nu s-au arătat interesaţi să să obţină ajutoarele umanitare nu s-au arătat interesaţi să vină după ele, angajaţii s-au mobilizat şi au trecut la di-vină după ele, angajaţii s-au mobilizat şi au trecut la di-verse informări în presă, distribuţie de „fl uturaşi” şi chiar la verse informări în presă, distribuţie de „fl uturaşi” şi chiar la a trimite zahărul şi făina aproape de locuinţa acestora prin a trimite zahărul şi făina aproape de locuinţa acestora prin închirierea unui camion care să se deplaseze pe cartiere în închirierea unui camion care să se deplaseze pe cartiere în anumite zile din săptămână de unde turdenii să poată să le anumite zile din săptămână de unde turdenii să poată să le ridice, fi ind înştiinţaţi prealabil. Recent, ajutoarele au fost ridice, fi ind înştiinţaţi prealabil. Recent, ajutoarele au fost ridicate de la cantina de ajutor social de pe strada Emi-ridicate de la cantina de ajutor social de pe strada Emi-nescu.nescu.

Categoriile de persoane care au benefi at de aceste aju-Categoriile de persoane care au benefi at de aceste aju-toare sunt : pensionarii sistemului public de pensii ale căror toare sunt : pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi obţinute din pensie sau din pensii cumulate sunt drepturi obţinute din pensie sau din pensii cumulate sunt sub 400 lei lunar; persoanele cu handicap grav şi accentuat; sub 400 lei lunar; persoanele cu handicap grav şi accentuat; adulţii şi copiii neistituţionalizaţi; şomerii care benefi ciază adulţii şi copiii neistituţionalizaţi; şomerii care benefi ciază de indemnizaţie de şomaj, conform legii 76/2002. De ase-de indemnizaţie de şomaj, conform legii 76/2002. De ase-menea, familiile şi persoanele singure care au stabilit prin menea, familiile şi persoanele singure care au stabilit prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza legii 416/2001.garantat acordat în baza legii 416/2001.

Activităţile fac parte dintr-un program mai amplu care se întinde pe tot parcursul zilei de astăzi Activităţile fac parte dintr-un program mai amplu care se întinde pe tot parcursul zilei de astăzi şi care bucură de succes la nivel naţional. Campania Naţională de Educaţie şi Mediu este şi care bucură de succes la nivel naţional. Campania Naţională de Educaţie şi Mediu este realizată cu sprijinul Gărzii Naţionale de Mediu, sub coordonarea grupului de presă REPORTER, realizată cu sprijinul Gărzii Naţionale de Mediu, sub coordonarea grupului de presă REPORTER, în parteneriat cu Reciclare RoRec.în parteneriat cu Reciclare RoRec.

Garda Naţională de Mediu Garda Naţională de Mediu face lobby pentru colectarea face lobby pentru colectarea selectivă a deşeurilorselectivă a deşeurilor

Page 7: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as economic 0707nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Daciana DERDA Daciana DERDA

Valoarea totală a proiectelor eligibile pentru a obţine bani din fondul european de Valoarea totală a proiectelor eligibile pentru a obţine bani din fondul european de cofi nanţare este de aproximativ 52 de milioane de lei.cofi nanţare este de aproximativ 52 de milioane de lei.

Investiţiile pentru care se poate obţine o garantare a creditului vizează printre altele: Investiţiile pentru care se poate obţine o garantare a creditului vizează printre altele: producţia agricolă vegetală şi animală; investiţii în utilaje şi instalaţii; realizarea de obiec-producţia agricolă vegetală şi animală; investiţii în utilaje şi instalaţii; realizarea de obiec-tive noi şi/sau fi nalizarea celor existente pentru prelucrarea produselor agricole; realizarea tive noi şi/sau fi nalizarea celor existente pentru prelucrarea produselor agricole; realizarea de către consiliile locale a lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii rurale cofi nanţate din de către consiliile locale a lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii rurale cofi nanţate din fonduri europene etc.fonduri europene etc.

Informaţii suplimentare se pot obţine la adresa:Informaţii suplimentare se pot obţine la adresa:Fondul de Garantare a Creditului Rural SAFondul de Garantare a Creditului Rural SAStr. Occidentului, nr. 5, sector 1, BucurestiStr. Occidentului, nr. 5, sector 1, BucurestiTel./Fax: 021/312 54 63; 021/312 54 64; 021/312 54 65Tel./Fax: 021/312 54 63; 021/312 54 64; 021/312 54 65e-mail: [email protected]; [email protected]: [email protected]; [email protected]

Daciana DERDADaciana DERDA

În luna aprilie, Autoritatea Naţioanlă În luna aprilie, Autoritatea Naţioanlă pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a dispus controlarea unităţilor de frizerie, a dispus controlarea unităţilor de frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică, coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, tratament şi machiaj cosmetic.tratament şi machiaj cosmetic.

Potrivit ANPC, au fost constatate aba-Potrivit ANPC, au fost constatate aba-teri de la legislaţie la 720 dintre cei 750 teri de la legislaţie la 720 dintre cei 750 de operatori economici controlaţi. Pentru de operatori economici controlaţi. Pentru

nerespectarea prevederilor legale au fost nerespectarea prevederilor legale au fost aplicate 312 amenzi contravenţionale în aplicate 312 amenzi contravenţionale în valoare de 1.119.900 lei şi 408 avertis-valoare de 1.119.900 lei şi 408 avertis-mente. Pentru toţi operatorii economici mente. Pentru toţi operatorii economici care prezentau abateri s-a dispus măsura care prezentau abateri s-a dispus măsura opririi temporare a prestării serviciului. În opririi temporare a prestării serviciului. În cazul a 45 de operatori economici s-a dis-cazul a 45 de operatori economici s-a dis-pus măsura opririi defi nitive de la utilizare pus măsura opririi defi nitive de la utilizare a produselor fără elemente de identifi care a produselor fără elemente de identifi care şi caracterizare sau cu termen de valabil-şi caracterizare sau cu termen de valabil-itate expirat.itate expirat.

Daciana DERDADaciana DERDA

Consilierii locali au aprobat în cadrul Consilierii locali au aprobat în cadrul şedinţei extraordinare din această săptămână şedinţei extraordinare din această săptămână proiectul de hotărâre ce prevede scutirea de proiectul de hotărâre ce prevede scutirea de la plată a majorărilor de întârziere datorate la plată a majorărilor de întârziere datorate de SC.Compania de Apă Arieş SA.de SC.Compania de Apă Arieş SA.

Practic, în urma unei erori, impozitul pe Practic, în urma unei erori, impozitul pe profi t datorat s-a virat în continuare la bugetul profi t datorat s-a virat în continuare la bugetul consolidat, spune contabilul şef al societăţii, consolidat, spune contabilul şef al societăţii, Mariana Civică. În urma cererii depuse de Mariana Civică. În urma cererii depuse de CAA la Direcţia Generală a Finanţelor Pub-CAA la Direcţia Generală a Finanţelor Pub-lice a judeţului Cluj şi a verifi cării efectu-lice a judeţului Cluj şi a verifi cării efectu-

ate de reprezentanţii acesteia, în luna mar-ate de reprezentanţii acesteia, în luna mar-tie 2010, s-a restituit companiei suma de tie 2010, s-a restituit companiei suma de 283.970 lei, bani proveniţi din impozitul pe 283.970 lei, bani proveniţi din impozitul pe profi t plătit la bugetul consolidat şi care au profi t plătit la bugetul consolidat şi care au fost viraţi integral Primăriei Turda.fost viraţi integral Primăriei Turda.

Reprezentanţii companiei au solicitat Reprezentanţii companiei au solicitat anularea majorărilor motivând buna credinţă anularea majorărilor motivând buna credinţă a CAA care a virat în întregime şi la timp, a CAA care a virat în întregime şi la timp, toate sumele datorate faţă de bugetul con-toate sumele datorate faţă de bugetul con-solidat, dar şi faţă de bugetele locale, în plus solidat, dar şi faţă de bugetele locale, în plus modifi carea declaraţiei privind impozitul pe modifi carea declaraţiei privind impozitul pe profi t s-a efectuat la iniţiativa Companiei şi profi t s-a efectuat la iniţiativa Companiei şi nu ca urmare a unui control.nu ca urmare a unui control.

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN Conform ofi cialilor STP Alba Iulia, Conform ofi cialilor STP Alba Iulia,

autobuzele care vor fi aduse la Turda vor autobuzele care vor fi aduse la Turda vor fi moderne, o parte dintre ele având 0 ani fi moderne, o parte dintre ele având 0 ani vechime.vechime.

Autobuzele vor fi dotate cu sisteme Autobuzele vor fi dotate cu sisteme GPS, care vor permite ulterior introduce-GPS, care vor permite ulterior introduce-rea tăbliţelor informative în staţii (care rea tăbliţelor informative în staţii (care afi şează momentul în care ajunge următorul afi şează momentul în care ajunge următorul autobuz), dar şi anunţarea staţiilor, prin autobuz), dar şi anunţarea staţiilor, prin informaţiile furnizate în interiorul autobu-informaţiile furnizate în interiorul autobu-zului.zului.

Dotate cu încălzire şi cu aer condiţionat, Dotate cu încălzire şi cu aer condiţionat, noile mijloace de transport vor asigura noile mijloace de transport vor asigura condiţii moderne călătorilor, inclusiv per-condiţii moderne călătorilor, inclusiv per-soanelor cu probleme de locomoţie.soanelor cu probleme de locomoţie.

Transportatorii ilegali protestează!Transportatorii ilegali protestează!Noul transportator va avea exclusivitate Noul transportator va avea exclusivitate

pe traseele interne din municipiul Turda, pe traseele interne din municipiul Turda, drept obţinut în baza unei licitaţii. Vestea drept obţinut în baza unei licitaţii. Vestea

că vor fi scoşi de pe trasee îi nemulţumeşte că vor fi scoşi de pe trasee îi nemulţumeşte pe transportatorii privaţi, care au desfăşurat pe transportatorii privaţi, care au desfăşurat această activitate în condiţii nu tocmai această activitate în condiţii nu tocmai legale. Ei au afi şat în aceste zile, pe mi-legale. Ei au afi şat în aceste zile, pe mi-jloacele lor de transport, banere informative jloacele lor de transport, banere informative ce conţin protestul lor şi în care acuză con-ce conţin protestul lor şi în care acuză con-siliul local şi primarul PD-L Tudor Ştefănie siliul local şi primarul PD-L Tudor Ştefănie că intenţionează “eliminarea noastră de pe că intenţionează “eliminarea noastră de pe piaţă”.piaţă”.

Directorul STP Alba Iulia, Stelian Nico-Directorul STP Alba Iulia, Stelian Nico-la, noua societate care va efectua transpor-la, noua societate care va efectua transpor-tul de persoane în Turda, susţine că această tul de persoane în Turda, susţine că această activitate este privită ca un monopol, toc-activitate este privită ca un monopol, toc-mai pentru că trebuie să existe o unitate mai pentru că trebuie să existe o unitate benefi că cetăţenilor (bilete şi abonamente benefi că cetăţenilor (bilete şi abonamente de un singur tip) şi că singurul moment în de un singur tip) şi că singurul moment în care se poate exercita “concurenţa” este care se poate exercita “concurenţa” este momentul licitaţiei, la care fi rma din Alba momentul licitaţiei, la care fi rma din Alba Iulia a avut câştig de cauză. El a sugerat Iulia a avut câştig de cauză. El a sugerat şoferilor de pe Maxi-Taxi să se angajeze la şoferilor de pe Maxi-Taxi să se angajeze la noul operator, dacă îndeplinesc cerinţele de noul operator, dacă îndeplinesc cerinţele de serviabilitate faţă de călători.serviabilitate faţă de călători.

Compania de Apă Compania de Apă Arieş va fi scutită de Arieş va fi scutită de plata a 53.000 leiplata a 53.000 lei

Miercuri, la Cluj, a fost lansat programul de cofi nanţare din fondul de Miercuri, la Cluj, a fost lansat programul de cofi nanţare din fondul de garantare a creditului rural. Programul se adresează agricultorilor care garantare a creditului rural. Programul se adresează agricultorilor care benefi ciază de proiecte europene referitoare la modernizarea fermelor benefi ciază de proiecte europene referitoare la modernizarea fermelor şi creşterea valorii adăugate la produsele agricole şi forestiere.şi creşterea valorii adăugate la produsele agricole şi forestiere.

START la programul de START la programul de cofi nanţare a agricultorilorcofi nanţare a agricultorilor

Amenzi pentru neregulile găsite în Amenzi pentru neregulile găsite în cabinetele de înfrumuseţarecabinetele de înfrumuseţare

Noul operator care va asigura transportul public local de călători în Noul operator care va asigura transportul public local de călători în municipiul Turda, STP Alba Iulia, a adus primele autobuze sâmbătă, municipiul Turda, STP Alba Iulia, a adus primele autobuze sâmbătă, 8 mai. S-au f[cut probe pe trasee, pentru ca cetăţenii municipiului să 8 mai. S-au f[cut probe pe trasee, pentru ca cetăţenii municipiului să vadă noile condiţii de transport.vadă noile condiţii de transport.

De sâmbătă, noul operator De sâmbătă, noul operator a preluat transportul public a preluat transportul public de persoanede persoane

Page 8: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

08 08 as local ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Concursul de desene Concursul de desene Societatea Culturală FILARMONIA şi Poliţia de Proximitate Turda organizează Societatea Culturală FILARMONIA şi Poliţia de Proximitate Turda organizează

astăzi un concurs de desene, având ca temă drepturile copilului. “DESENEAZĂ-MI UN astăzi un concurs de desene, având ca temă drepturile copilului. “DESENEAZĂ-MI UN DREPT!” este un eveniment dedicat Zilei de 9 Mai, Ziua Europei, şi se înscrie în cadrul DREPT!” este un eveniment dedicat Zilei de 9 Mai, Ziua Europei, şi se înscrie în cadrul parteneriatului pe care Societatea Culturală FILARMONIA îl are cu Poliţia de Proximi-parteneriatului pe care Societatea Culturală FILARMONIA îl are cu Poliţia de Proximi-tate Turda. tate Turda.

Afl at la a 3-a ediţie, concursul, la care vor participa copii din clasele I-IV de la şcolile Afl at la a 3-a ediţie, concursul, la care vor participa copii din clasele I-IV de la şcolile primare din municipiu, se va desfăşura în curtea sediului Poliţiei şi le va da prilejul copi-primare din municipiu, se va desfăşura în curtea sediului Poliţiei şi le va da prilejul copi-ilor să deseneze pe asfalt, un drept al lor.ilor să deseneze pe asfalt, un drept al lor.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Asociaţia Turda Arieş 2010 a fost Asociaţia Turda Arieş 2010 a fost înfi inţată cu scopul relansării turismului în înfi inţată cu scopul relansării turismului în zona noastră. În cadrul unei şedinţe de lucru zona noastră. În cadrul unei şedinţe de lucru care s-a desfăşurat în Sala Mare a primăriei care s-a desfăşurat în Sala Mare a primăriei Turda a fost aleasă structura de conducere a Turda a fost aleasă structura de conducere a Asociaţiei şi s-au discutat liniile generale de Asociaţiei şi s-au discutat liniile generale de acţiune pentru perioada următoare. acţiune pentru perioada următoare.

La întâlnire au participat printre alţii, La întâlnire au participat printre alţii,

viceprimarul municipiului Câmpia Turzii, viceprimarul municipiului Câmpia Turzii, Ioan Moldovan, administratorul public al Ioan Moldovan, administratorul public al Turzii, Radu Crişan şi mai mulţi primari sau Turzii, Radu Crişan şi mai mulţi primari sau viceprimari ai comunelor care au aderat la viceprimari ai comunelor care au aderat la această structură. această structură.

Se are în vedere întocmirea mai multor Se are în vedere întocmirea mai multor proiecte de fi nanţare pentru diferite obiec-proiecte de fi nanţare pentru diferite obiec-tive turistice, printre acestea numărându-se tive turistice, printre acestea numărându-se şi reactivarea mocăniţei.şi reactivarea mocăniţei.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Prezent săptămâna trecută la „Un-doi”, Prezent săptămâna trecută la „Un-doi”, în studioul ONE TV Turda, viceprimarul în studioul ONE TV Turda, viceprimarul Mircea Irimie a dat publicităţii o listă cu 40 Mircea Irimie a dat publicităţii o listă cu 40 de străzi care trebuie fi nalizate din punct de de străzi care trebuie fi nalizate din punct de vedere al infrastructurii subterane până la vedere al infrastructurii subterane până la fi nalul lunii august. Administraţia locală va fi nalul lunii august. Administraţia locală va intra apoi pe toate aceste străzi pentru as-intra apoi pe toate aceste străzi pentru as-faltare şi Mircea Irimie spune că termenele faltare şi Mircea Irimie spune că termenele trebuiesc respectate. În acelaşi timp, imediat trebuiesc respectate. În acelaşi timp, imediat ce vremea o va permite se va începe şi asfal-ce vremea o va permite se va începe şi asfal-tarea străzilor care sunt deja gata pregătite tarea străzilor care sunt deja gata pregătite pentru stratul de asfalt.pentru stratul de asfalt.

„Sunt străzi importante din municipiul „Sunt străzi importante din municipiul nostru şi de mult timp reclamate de către nostru şi de mult timp reclamate de către cetăţeni. Aceste străzi trebuiesc terminate cetăţeni. Aceste străzi trebuiesc terminate

cel târziu la fi nalul lui august, deci mai avem cel târziu la fi nalul lui august, deci mai avem doar patru luni. Noi vrem să prindem cât mai doar patru luni. Noi vrem să prindem cât mai mult timp bun pentru a putea asfalta cât de mult timp bun pentru a putea asfalta cât de multe străzi în acest an. Aceste străzi întră multe străzi în acest an. Aceste străzi întră într-o primă fază. Biroul tehnic, împreună cu într-o primă fază. Biroul tehnic, împreună cu Compania de Apă vor stabili apoi următoarele Compania de Apă vor stabili apoi următoarele priorităţi. Noi va trebui să trecem urgent la priorităţi. Noi va trebui să trecem urgent la fi nalizarea studiului de trafi c, pentru că în fi nalizarea studiului de trafi c, pentru că în momentul în care intri şi lucrezi pe Raţiu, de momentul în care intri şi lucrezi pe Raţiu, de exemplu, trebuie să duci trafi cul pe undeva şi exemplu, trebuie să duci trafi cul pe undeva şi Raţiu este o stradă extrem de importantă din Raţiu este o stradă extrem de importantă din acest punct de vedere. Va trebui să ducem acest punct de vedere. Va trebui să ducem cursiv şi coerent lucrările. Pot interveni şi cursiv şi coerent lucrările. Pot interveni şi lucruri neplăcute care să mai întârzie câteva lucruri neplăcute care să mai întârzie câteva zile lucrările, poate interveni natura, plus-zile lucrările, poate interveni natura, plus-minus o săptămână se mai acceptă”, a spus minus o săptămână se mai acceptă”, a spus Mircea Irimie.Mircea Irimie.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Lucrările de introducere a noilor reţele Lucrările de introducere a noilor reţele de canalizare şi apă pe zona centrală au de canalizare şi apă pe zona centrală au scos la iveală vestigii importante datând de scos la iveală vestigii importante datând de sute de ani. Este vorba de un vechi turn al sute de ani. Este vorba de un vechi turn al bisericii romano catolice din centrul Turzii bisericii romano catolice din centrul Turzii şi ziduri impunătoare care sunt în aceste şi ziduri impunătoare care sunt în aceste zile intens studiate de muzeografi . zile intens studiate de muzeografi .

Descoperirea a dus la oprirea lucrărilor, Descoperirea a dus la oprirea lucrărilor, dar viceprimarul Mircea Irimie spune că în dar viceprimarul Mircea Irimie spune că în tot răul este şi un bine. Administraţia locală tot răul este şi un bine. Administraţia locală are în plan demararea unui proiect de ame-are în plan demararea unui proiect de ame-najare a centrului istoric al Turzii, iar în najare a centrului istoric al Turzii, iar în faţa Catedralei Romano Catolice va apărea faţa Catedralei Romano Catolice va apărea

o platformă de sticlă prin care trecătorii o platformă de sticlă prin care trecătorii vor putea vedea o parte din istoria vechii vor putea vedea o parte din istoria vechii Potaissa.Potaissa.

„Intenţia noastră este de a amenaja cen-„Intenţia noastră este de a amenaja cen-trul istoric. Şi nu o vom face cu pavaje de trul istoric. Şi nu o vom face cu pavaje de beton ci cu piatră naturală, vom avea alei, beton ci cu piatră naturală, vom avea alei, lampadare, băncuţe şi tot ceea ce presupune lampadare, băncuţe şi tot ceea ce presupune o zonă de acest fel. Dorim să creăm acolo o zonă de acest fel. Dorim să creăm acolo o platformă de sticlă aşa cum aţi văzut şi o platformă de sticlă aşa cum aţi văzut şi în alte oraşe. Astfel, în momentul în care în alte oraşe. Astfel, în momentul în care traversezi pe acolo vei putea şi vizita acest traversezi pe acolo vei putea şi vizita acest monument istoric. Au întârziat lucrările monument istoric. Au întârziat lucrările aceste descoperiri, dar am câştigat un punct aceste descoperiri, dar am câştigat un punct de atracţie”, a spus viceprimarul Mircea Ir-de atracţie”, a spus viceprimarul Mircea Ir-imie, prezent în studioul ONE TV Turda.imie, prezent în studioul ONE TV Turda.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Comunitatea Urbană Arieş continuă Comunitatea Urbană Arieş continuă implementarea proiectului referitor la un implementarea proiectului referitor la un sistem GIS care va deservi fi ecare locali-sistem GIS care va deservi fi ecare locali-tate. Persoanele numite de către fi ecare tate. Persoanele numite de către fi ecare administraţie au încheiat cursurile organi-administraţie au încheiat cursurile organi-zate în acest sens şi în primăriile din Turda, zate în acest sens şi în primăriile din Turda, Câmpia Turzii, Aiton, Călăraşi, Frata, Luna, Câmpia Turzii, Aiton, Călăraşi, Frata, Luna, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Sănduleşti, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Sănduleşti, Tritenii de Jos şi Viişoara vor funcţiona bi-Tritenii de Jos şi Viişoara vor funcţiona bi-rouri standard, echipate cu staţii grafi ce, cu rouri standard, echipate cu staţii grafi ce, cu ecran de plasmă, imprimante, scannere şi ecran de plasmă, imprimante, scannere şi soft-ul necesar. soft-ul necesar.

Sistemul Informatic Geografi c(GIS) Sistemul Informatic Geografi c(GIS) este un sistem utilizat pentru a crea, stoca, este un sistem utilizat pentru a crea, stoca, analiza şi prelucra informaţii distribuite analiza şi prelucra informaţii distribuite spaţial printr-un proces computerizat. Teh-spaţial printr-un proces computerizat. Teh-nologia GIS poate fi utilizată în diverse nologia GIS poate fi utilizată în diverse

domenii ştiinţifi ce cum ar fi managementul domenii ştiinţifi ce cum ar fi managementul resurselor, studii de impact asupra mediu-resurselor, studii de impact asupra mediu-lui, cartografi e sau planifi carea rutelor. lui, cartografi e sau planifi carea rutelor.

De un astfel de sistem vor benefi cia De un astfel de sistem vor benefi cia cetăţenii din întreg arealul Comunităţii cetăţenii din întreg arealul Comunităţii Urbane. Bugetul proiectului mai prevede Urbane. Bugetul proiectului mai prevede achiziţionarea a trei echipamente GIS pro-achiziţionarea a trei echipamente GIS pro-fesionale şi a trei autoturisme de teren. fesionale şi a trei autoturisme de teren. Proiectul benefi ciază de un buget total Proiectul benefi ciază de un buget total de 558.148 de euro. Cele 11 localităţi din de 558.148 de euro. Cele 11 localităţi din CUA, partenere în derularea acestui proi-CUA, partenere în derularea acestui proi-ect participă la cofi nanţarea proiectului cu ect participă la cofi nanţarea proiectului cu o cotă de 16,5 la sută din valoarea totală. o cotă de 16,5 la sută din valoarea totală. Promotorul proiectului, Primăria Turda, Promotorul proiectului, Primăria Turda, contribuie cu peste 45 de mii de euro, contribuie cu peste 45 de mii de euro, Câmpia Turzii cu 22 de mii de euro, iar Câmpia Turzii cu 22 de mii de euro, iar cele nouă comune, vor veni cu 25 de mii cele nouă comune, vor veni cu 25 de mii de euro.de euro.

Ziarul AS vă prezintă străzile şi termenele de fi nalizare ale Ziarul AS vă prezintă străzile şi termenele de fi nalizare ale lucrărilor de infrastructură subterană:lucrărilor de infrastructură subterană:

*Barbu Lăutaru 1.06.2010*Barbu Lăutaru 1.06.2010*A.I.Cuza, Tunel, P-ţa Basarabiei 15.06.2010*A.I.Cuza, Tunel, P-ţa Basarabiei 15.06.2010*Bucovinei 01.07.2010*Bucovinei 01.07.2010*Războieni 30.05.2010*Războieni 30.05.2010*A.Vlaicu, Abatorului 30.05.2010*A.Vlaicu, Abatorului 30.05.2010*Baladei, Rapsodiei 20.06.2010*Baladei, Rapsodiei 20.06.2010*Aleea Plopilor 22.05.2010*Aleea Plopilor 22.05.2010*I.Opriş, Trandafi rilor, Liliacului, Crinilor 01.06.2010*I.Opriş, Trandafi rilor, Liliacului, Crinilor 01.06.2010*Primăverii, Viorelelor, Teilor, Izvor, Fabricii 10.06.2010*Primăverii, Viorelelor, Teilor, Izvor, Fabricii 10.06.2010*N.Iorga, M.Eminescu 01.07.2010*N.Iorga, M.Eminescu 01.07.2010*Dr.I.Raţiu 01.07.2010*Dr.I.Raţiu 01.07.2010*G.Bariţiu 01.08.2010*G.Bariţiu 01.08.2010*Hotarului, Cucului, Racului 11.06.2010*Hotarului, Cucului, Racului 11.06.2010*I.Corvin 21.05.2010*I.Corvin 21.05.2010*Panseluţelor 02.06.2010*Panseluţelor 02.06.2010*M.Viteazu 28.08.2010*M.Viteazu 28.08.2010*Haţegului, Grădinilor 21.05.2010*Haţegului, Grădinilor 21.05.2010*Poiana 21.05.2010*Poiana 21.05.2010*Florilor 09.06.2010*Florilor 09.06.2010*Gen.I.Taraş 07.05.2010*Gen.I.Taraş 07.05.2010*Scurtă 28.05.2010*Scurtă 28.05.2010*Bucegi 01.07.2010*Bucegi 01.07.2010*Valea Racoşei 01.07.2010*Valea Racoşei 01.07.2010*Republicii 01.06.2010*Republicii 01.06.2010*Panait Cerna 30.05.2010*Panait Cerna 30.05.2010

S-a ales structura de conducere S-a ales structura de conducere pentru Turda Arieş 2010pentru Turda Arieş 2010

40 de străzi fi nalizate 40 de străzi fi nalizate până în augustpână în august

Primele echipamente GIS Primele echipamente GIS în posesia primăriilorîn posesia primăriilor

Platformă de sticlă în Platformă de sticlă în centrul Turziicentrul Turzii

Page 9: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as investigaţie 0909nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Gelu FLOREAGelu FLOREA Astfel, în săptămânalul local Ziarul 21 Astfel, în săptămânalul local Ziarul 21

a apărut “punctul de vedere al societăţii” la a apărut “punctul de vedere al societăţii” la “problemele de la Turism Arieşul”, pe care “problemele de la Turism Arieşul”, pe care organul media respectiv nici măcar nu le-a organul media respectiv nici măcar nu le-a scris! Însă, vorba anchetatorilor americani: scris! Însă, vorba anchetatorilor americani: “Atenţie: tot ceea ce spui poate fi folosit îm-“Atenţie: tot ceea ce spui poate fi folosit îm-potriva ta!”.potriva ta!”.

Să luăm punctul de vedere “ofi cial” şi Să luăm punctul de vedere “ofi cial” şi să-l disecăm, aşa cum ar trebui să facă orice să-l disecăm, aşa cum ar trebui să facă orice organ de media neservil. organ de media neservil.

Ofi cialii de la Turism Arieşul susţin:Ofi cialii de la Turism Arieşul susţin:“Astfel, cauza pentru care s-a procedat “Astfel, cauza pentru care s-a procedat

iniţial la aplicarea măsurilor de disponi-iniţial la aplicarea măsurilor de disponi-bilizare colectivă o reprezintă încetarea, bilizare colectivă o reprezintă încetarea, la sfârşitul anului 2009, a contractului pe la sfârşitul anului 2009, a contractului pe care SC TURISM ARIEŞUL SA TURDA care SC TURISM ARIEŞUL SA TURDA l-a încheiat cu CNPAS. Menţionăm împre-l-a încheiat cu CNPAS. Menţionăm împre-jurarea potrivit căreia măsura de disponibi-jurarea potrivit căreia măsura de disponibi-lizare colectivă a fost luată, în conformitate lizare colectivă a fost luată, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, cu con-cu dispoziţiile legale în vigoare, cu con-sultarea prealabilă a salariaţilor, care nu au sultarea prealabilă a salariaţilor, care nu au contestat această măsură, conştienţi fi ind de contestat această măsură, conştienţi fi ind de importanţa pe care respectivul contract îl importanţa pe care respectivul contract îl avea pentru activitatea societăţii noastre”.avea pentru activitatea societăţii noastre”.

Care-i problema:Care-i problema:Concedierea de la Turism Arieşul a fost Concedierea de la Turism Arieşul a fost

anunţată de TurdaNews, în 24 decembrie anunţată de TurdaNews, în 24 decembrie 2009. La vremea respectivă s-a spus că 2009. La vremea respectivă s-a spus că această concediere sa făcut pentru că soci-această concediere sa făcut pentru că soci-etatea îşi încetează activitatea pe perioada etatea îşi încetează activitatea pe perioada iernii, iar cei disponibilizaţi fi e aveau con-iernii, iar cei disponibilizaţi fi e aveau con-tracte pe durată determinată, fi e le expirau tracte pe durată determinată, fi e le expirau contractele (în fond, aceeaşi situaţie, însă contractele (în fond, aceeaşi situaţie, însă explicată în două moduri diferite!). Numai explicată în două moduri diferite!). Numai că, minciună: printre cei disponibilizaţi că, minciună: printre cei disponibilizaţi erau şi persoane care au contract de muncă erau şi persoane care au contract de muncă pe perioadă nedeterminată! Ca să nu mai pe perioadă nedeterminată! Ca să nu mai amintim că încheierea unor contracte pe amintim că încheierea unor contracte pe durată determinată, pentru persoane care durată determinată, pentru persoane care lucrau de ani de zile pe acelaşi post, e niţel lucrau de ani de zile pe acelaşi post, e niţel cam legal!cam legal!

Ofi cialii de la Turism Arieşul susţin:Ofi cialii de la Turism Arieşul susţin:“Referitor la schimbările din structura “Referitor la schimbările din structura

angajaţilor noştrii, subscrisa consideră angajaţilor noştrii, subscrisa consideră ca fi ind absolut normală încercarea de ca fi ind absolut normală încercarea de îmbunătăţire permanentă a calităţii servici-îmbunătăţire permanentă a calităţii servici-ilor prestate. În cazurile în care preocupările ilor prestate. În cazurile în care preocupările noastre nu coincid cu cele ale unora dintre noastre nu coincid cu cele ale unora dintre angajaţii noştri, este fi resc ca drumurile noas-angajaţii noştri, este fi resc ca drumurile noas-tre să se despartă. Angajarea unor persoane tre să se despartă. Angajarea unor persoane

pregătite în locul unor foşti angajaţi cărora pregătite în locul unor foşti angajaţi cărora le lipsesc califi cările necesare - cunoştinţe le lipsesc califi cările necesare - cunoştinţe elementare de limbi străine, atestate de tur-elementare de limbi străine, atestate de tur-ism - o considerăm ca fi ind absolut corectă ism - o considerăm ca fi ind absolut corectă şi necesară. Menţionăm faptul că subscrisa şi necesară. Menţionăm faptul că subscrisa a atenţionat permanent angajaţii (în spe-a atenţionat permanent angajaţii (în spe-cial receptionerele) în privinţa necesităţii cial receptionerele) în privinţa necesităţii perfecţionării profesionale, însă aceste per-perfecţionării profesionale, însă aceste per-soane nu au binevoit să ia în seamă sugesti-soane nu au binevoit să ia în seamă sugesti-ile noastre pertinente”.ile noastre pertinente”.

Care-i problema:Care-i problema:Poziţia SC Turism Arieşul este de Poziţia SC Turism Arieşul este de

înţeles... Ce nu e de înţeles: dacă vroiau înţeles... Ce nu e de înţeles: dacă vroiau “profesionalizare”, de ce nu au respec-“profesionalizare”, de ce nu au respec-tat legislaţia în vigoare, respectiv Codul tat legislaţia în vigoare, respectiv Codul Muncii, care stipulează foarte clar faptul Muncii, care stipulează foarte clar faptul că ANGAJATORII au obligaţia de a asig-că ANGAJATORII au obligaţia de a asig-ura participarea la programe de formare ura participarea la programe de formare profesională pentru TOŢI angajaţii (art. 190 profesională pentru TOŢI angajaţii (art. 190 şi 191). În plus, nu se puteau disponibiliza şi 191). În plus, nu se puteau disponibiliza persoane de pe un anumit post, fără ca în persoane de pe un anumit post, fără ca în prealabil să existe măsuri concrete (şi pro-prealabil să existe măsuri concrete (şi pro-bate!) de “atenţionare” a lor, pentru a se an-bate!) de “atenţionare” a lor, pentru a se an-gaja ulterior... alte persoane! Aşa cum recu-gaja ulterior... alte persoane! Aşa cum recu-nosc ofi cialii societăţii, care se autoacuză! nosc ofi cialii societăţii, care se autoacuză!

Şi asta nu e tot: există dovezi certe că nu Şi asta nu e tot: există dovezi certe că nu s-a respectat nici timpul normat de muncă, s-a respectat nici timpul normat de muncă, acesta fi ind depăşit adeseori, ilegal, fără acesta fi ind depăşit adeseori, ilegal, fără plata corespunzătoare a orelor suplimen-plata corespunzătoare a orelor suplimen-tare.tare.

Ofi cialii de la Turism Arieşul susţin:Ofi cialii de la Turism Arieşul susţin:“Subscrisa a manifestat şi manifestă “Subscrisa a manifestat şi manifestă

o preocupare permanentă în vederea o preocupare permanentă în vederea respectării legalităţii în derularea activităţii respectării legalităţii în derularea activităţii noastre, astfel încât putem afi rma cu certitu-noastre, astfel încât putem afi rma cu certitu-dine că nereguli de genul celor incriminate, dine că nereguli de genul celor incriminate, nu ne caracterizează şi nu sunt cunoscute de nu ne caracterizează şi nu sunt cunoscute de către conducerea societăţii. În mod evident, către conducerea societăţii. În mod evident, vom trata şi tratăm cu seriozitate orice sug-vom trata şi tratăm cu seriozitate orice sug-estii de îmbunătăţire a calităţii serviciilor, estii de îmbunătăţire a calităţii serviciilor, în condiţiile în care acestea sunt formulate în condiţiile în care acestea sunt formulate pertinent şi punctual, iar nu tendenţios şi pertinent şi punctual, iar nu tendenţios şi vag”.vag”.

Care-i problema:Care-i problema:Sub masca “nevinovăţiei” afi şate într-Sub masca “nevinovăţiei” afi şate într-

un organ de media neinteresat de afl a-un organ de media neinteresat de afl a-rea adevărului, ofi cialii societăţii lansează rea adevărului, ofi cialii societăţii lansează minciuni pe bandă rulantă! “Putem afi rma minciuni pe bandă rulantă! “Putem afi rma cu certitudine că nereguli de genul celor cu certitudine că nereguli de genul celor

incriminate, nu ne caracterizează”, susţin incriminate, nu ne caracterizează”, susţin cei de la SC Turism Arieşul! Au fost aşa cei de la SC Turism Arieşul! Au fost aşa convingători, că era să-i credem! Problema convingători, că era să-i credem! Problema e că... NEREGULILE AU FOST CONFIR-e că... NEREGULILE AU FOST CONFIR-MATE OFICIAL!MATE OFICIAL!

Şi... aşteptăm reprezentanţii societăţii să Şi... aşteptăm reprezentanţii societăţii să dezmintă!dezmintă!

Ofi cialii societăţii Turism Arieşul SA Turda, care deţine şi hotelul Arieşul din Băi, au apelat la presa servilă pentru a transmite public punctul lor Ofi cialii societăţii Turism Arieşul SA Turda, care deţine şi hotelul Arieşul din Băi, au apelat la presa servilă pentru a transmite public punctul lor de vedere, faţă de unele dezvăluiri şi acuzaţii apărute pe site-ul TurdaNews.net şi în săptămânalul local Ziarul AS.de vedere, faţă de unele dezvăluiri şi acuzaţii apărute pe site-ul TurdaNews.net şi în săptămânalul local Ziarul AS.

Minciuni ofi ciale: tot ce spun cei de la Turism Minciuni ofi ciale: tot ce spun cei de la Turism Arieşul poate fi folosit împotriva lor!Arieşul poate fi folosit împotriva lor!

Page 10: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

10 10 as invăţământ ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Raluca POPRaluca POP

Centrul Raţiu pentru Democraţie în Centrul Raţiu pentru Democraţie în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Asociaţia Română de Dezbateri, Cluj şi Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică Transilvania (ARDOR Oratorie şi Retorică Transilvania (ARDOR Transilvania) organizează “Debate în liceu” Transilvania) organizează “Debate în liceu” în perioada 22 aprilie –14 mai, în cadrul în perioada 22 aprilie –14 mai, în cadrul proiectului cu acelaşi nume. Proiectul proiectului cu acelaşi nume. Proiectul urmăreşte promovarea dezbaterilor academ-urmăreşte promovarea dezbaterilor academ-ice în liceele din judeţul Cluj unde această ice în liceele din judeţul Cluj unde această activitate se afl a încă la început.activitate se afl a încă la început.

Pentru proiect au fost selectate 14 licee: Pentru proiect au fost selectate 14 licee: Colegiul „Emil Negruţiu”, Colegiul Tehnic Colegiul „Emil Negruţiu”, Colegiul Tehnic „Dr. Ioan Raţiu”, Liceul Teoretic „Liviu „Dr. Ioan Raţiu”, Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” din Turda, Colegiul „Victor Un-Rebreanu” din Turda, Colegiul „Victor Un-gureanu” din Câmpia Turzii, Grupul Şcolar gureanu” din Câmpia Turzii, Grupul Şcolar de Construcţii Montaj şi Grupul Şcolar de Construcţii Montaj şi Grupul Şcolar “Someş” din Dej, Liceul Teoretic „Gelu “Someş” din Dej, Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău, Grupul Şcolar „Octavian Voievod” Gilău, Grupul Şcolar „Octavian Goga” Huedin, Grupul Şcolar de Protecţia Goga” Huedin, Grupul Şcolar de Protecţia Mediului, Grupul Şcolar “Aurel Vlaicu”, Mediului, Grupul Şcolar “Aurel Vlaicu”, Colegiul Tehnic “Napoca” şi Grupul Şcolar Colegiul Tehnic “Napoca” şi Grupul Şcolar “Tehnofrig” din Cluj-Napoca, Grupul “Tehnofrig” din Cluj-Napoca, Grupul Şcolar „Ştefan Pascu” Apahida şi Grupul Şcolar „Ştefan Pascu” Apahida şi Grupul

Şcolar Gherla. În fi ecare dintre aceste licee Şcolar Gherla. În fi ecare dintre aceste licee se urmăreşte organizarea a câte unui club se urmăreşte organizarea a câte unui club de debate şi a unei competiţii interne. Fie-de debate şi a unei competiţii interne. Fie-care liceu va fi reprezentat de câte o echipă care liceu va fi reprezentat de câte o echipă formată din trei elevi la etapa judeţeană a formată din trei elevi la etapa judeţeană a competiţiei care se va desfăşura la Turda, la competiţiei care se va desfăşura la Turda, la Centrul Raţiu pentru Democraţie, în data de Centrul Raţiu pentru Democraţie, în data de 14 mai 2010. 14 mai 2010.

Proiectul “Debate în liceu” este inclus în Proiectul “Debate în liceu” este inclus în cadrul programului Ministerului Educaţiei, cadrul programului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului intitulat Cercetării, Tineretului şi Sportului intitulat “Oferte educaţionale inclusive extracurricu-“Oferte educaţionale inclusive extracurricu-lare şi extraşcolare pentru formarea stilului lare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active” şi de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active” şi este cofi nanţat din Fondul Social European este cofi nanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Echipa de proiect este formată din Dan-Echipa de proiect este formată din Dan-iela Sălăgean (inspector şcolar în cadrul In-iela Sălăgean (inspector şcolar în cadrul In-spectoratului Şcolar Judeţean Cluj), Florin spectoratului Şcolar Judeţean Cluj), Florin Stan (coordonator de proiect în cadrul Cen-Stan (coordonator de proiect în cadrul Cen-trului Raţiu pentru Democraţie), Ştefan trului Raţiu pentru Democraţie), Ştefan Strilciuc şi Grigore Pop (traineri în cadrul Strilciuc şi Grigore Pop (traineri în cadrul ARDOR Transilvania).ARDOR Transilvania).

Daciana DERDADaciana DERDA

Elevii claselor a VIII-a vor fi examinaţi Elevii claselor a VIII-a vor fi examinaţi începând de astăzi la examenul scris de lim-începând de astăzi la examenul scris de lim-ba şi literatură română. Proba de astăzi va ba şi literatură română. Proba de astăzi va fi urmată, joi, 6 mai, de examenul scris la fi urmată, joi, 6 mai, de examenul scris la Limba şi literatura maternă, iar în data de 12 Limba şi literatura maternă, iar în data de 12 mai, de proba scrisă la Matematică.mai, de proba scrisă la Matematică.

Cei care din anumite motive nu vor Cei care din anumite motive nu vor putea participa la aceste examene, vor fi putea participa la aceste examene, vor fi reprogramaţi, în cadrul unei sesiuni spe-reprogramaţi, în cadrul unei sesiuni spe-ciale. Astfel vor fi testaţi la limba şi literatura ciale. Astfel vor fi testaţi la limba şi literatura română în data de 25 mai, iar la matematică română în data de 25 mai, iar la matematică

în data de 2 iunie.în data de 2 iunie.Subiectele pentru Evaluarea naţională Subiectele pentru Evaluarea naţională

sunt elaborate în cadrul Centrului sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar. Examenele au Învăţământul Preuniversitar. Examenele au un nivel mediu de difi cultate şi permit rezol-un nivel mediu de difi cultate şi permit rezol-varea în 120 de minute. Fiecare lucrare este varea în 120 de minute. Fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori evaluată de către doi profesori evaluatori din unitatea respectivă de învăţământ. Note-din unitatea respectivă de învăţământ. Note-le obţinute de elevi la evaluările naţionale le obţinute de elevi la evaluările naţionale vor conta la admiterea la liceu în proporţie vor conta la admiterea la liceu în proporţie de 25 la sută.de 25 la sută.

Daciana DERDADaciana DERDA

Aproape 4.600 de locuri îi aşteaptă pe Aproape 4.600 de locuri îi aşteaptă pe cei peste 7.000 de copii de trei ani care do-cei peste 7.000 de copii de trei ani care do-resc să înveţe primii paşi spre defi nitivarea resc să înveţe primii paşi spre defi nitivarea educaţiei. Numărul este total insufi cient şi educaţiei. Numărul este total insufi cient şi îi pune deja pe părinţi pe gânduri... se caută îi pune deja pe părinţi pe gânduri... se caută alternative.alternative.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj dă asigurări că nimeni nu va rămîne dă asigurări că nimeni nu va rămîne “pe dinafară” , dar părinţii nu sunt prea “pe dinafară” , dar părinţii nu sunt prea încrezători şi se îndreaptă spre unităţile încrezători şi se îndreaptă spre unităţile preşcolare din mediul privat.preşcolare din mediul privat.

Situaţia se repetă în fi ecare anSituaţia se repetă în fi ecare anReprezentanţii Inspectoratului Şcolar Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar

Judeţean (ISJ) Cluj afi rmă că astfel de Judeţean (ISJ) Cluj afi rmă că astfel de probleme se regăsesc numai în mediul probleme se regăsesc numai în mediul

urban. Soluţia la care vor recurge con-urban. Soluţia la care vor recurge con-ducerile grădiniţelor pentru rezolvarea ducerile grădiniţelor pentru rezolvarea problemei este suprapopularea grupelor. problemei este suprapopularea grupelor. În mod normal o grupă are aproximativ 20 În mod normal o grupă are aproximativ 20 de prichindei, dar acum ele vor fi nevoite de prichindei, dar acum ele vor fi nevoite să funcţioneze cu “efective lărgite” de 30 să funcţioneze cu “efective lărgite” de 30 sau chiar 35 preşcolari. Potrivit legii “în sau chiar 35 preşcolari. Potrivit legii “în învăţământul preşcolar, grupa cuprinde in învăţământul preşcolar, grupa cuprinde in medie 15 prescolari, dar nu mai multe de medie 15 prescolari, dar nu mai multe de 20”, dupa cum spune Articolul 104 din Le-20”, dupa cum spune Articolul 104 din Le-gea Invatamantului Preuniversitar.gea Invatamantului Preuniversitar.

În plus, Autoritatea pentru Sănătate În plus, Autoritatea pentru Sănătate Publică (ASP) a emis o înştiinţare către Publică (ASP) a emis o înştiinţare către toate instituţiile de învăţământ preşcolar toate instituţiile de învăţământ preşcolar conform căreia numărul copiilor trebuie conform căreia numărul copiilor trebuie să fi e proporţional cu spaţiul clasei. Altfel să fi e proporţional cu spaţiul clasei. Altfel spus, o sală nu trebuie să fi e suprapopulată, spus, o sală nu trebuie să fi e suprapopulată, pentru că afectează sănătatea copiilor!pentru că afectează sănătatea copiilor!

Daciana DERDADaciana DERDA

Deputaţii din Comisia de învăţămant, Deputaţii din Comisia de învăţămant, au stabilit, miercuri, că disciplinele Isto-au stabilit, miercuri, că disciplinele Isto-ria românilor şi Geografi a României pot fi ria românilor şi Geografi a României pot fi predate în limbile materne ale minorităţilor predate în limbile materne ale minorităţilor naţionale doar la ciclul primar, cele două naţionale doar la ciclul primar, cele două materii urmând să fi e predate obligatoriu în materii urmând să fi e predate obligatoriu în limba română la gimnaziu şi liceu.limba română la gimnaziu şi liceu.

Iniţial, varianta Guvernului prevedea că, Iniţial, varianta Guvernului prevedea că, “în cadrul învăţământului preuniversitar cu “în cadrul învăţământului preuniversitar cu

predare în limbile minorităţilor naţionale, predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele se studiază în limba toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepţia disciplinei Limba şi maternă, cu excepţia disciplinei Limba şi literatura română”. Deputaţii au motivat literatura română”. Deputaţii au motivat că această prevedere este necesară pentru că această prevedere este necesară pentru a explica faptul că “în învăţământul primar a explica faptul că “în învăţământul primar elevii aparţinând minorităţilor naţionale nu elevii aparţinând minorităţilor naţionale nu au sufuciente cunoştinţe de limba română au sufuciente cunoştinţe de limba română pentru a studia Istoria românilor şi Ge-pentru a studia Istoria românilor şi Ge-ografi a României la clasa a IV-a în limba ografi a României la clasa a IV-a în limba română”.română”.

Debate în licee, organizat deDebate în licee, organizat deCentru Raţiu pentru DemocraţieCentru Raţiu pentru Democraţie Istoria şi Geografi a Istoria şi Geografi a

României vor fi predate României vor fi predate în limba maternăîn limba maternă

A început Evaluarea NaţionalăA început Evaluarea Naţională Grădiniţele clujene nu au locuri Grădiniţele clujene nu au locuri sufi ciente pentru prichindeisufi ciente pentru prichindei

Page 11: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as oraşul 1111nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

AICI POATE FI RECLAMA TA!AICI POATE FI RECLAMA TA!LA CELE MAI MICI PREŢURI!LA CELE MAI MICI PREŢURI!

Cu doar 35 lei/apariţie*! Cu doar 35 lei/apariţie*! Şi la o suprafaţă dublă, cu doar 70 lei/apariţie*!Şi la o suprafaţă dublă, cu doar 70 lei/apariţie*!

Sună acum la 0722-317922!Sună acum la 0722-317922!

ATENŢIE: Oferta este LIMITATĂ!ATENŢIE: Oferta este LIMITATĂ!* La contracte încheiate pe cel puţin 3 luni, cu plata lunară.* La contracte încheiate pe cel puţin 3 luni, cu plata lunară.

Raluca POPRaluca POP

În 3 mai 2010, poliţiştii clujeni au fost În 3 mai 2010, poliţiştii clujeni au fost sesizaţi de M. Angela, de 50 ani, din Cluj sesizaţi de M. Angela, de 50 ani, din Cluj Napoca, despre faptul că în 29.04.2010, Napoca, despre faptul că în 29.04.2010, în jurul orei 20.00, M. Alexandru-Radu, în jurul orei 20.00, M. Alexandru-Radu, de 54 ani, din Cluj-Napoca, s-a prezentat de 54 ani, din Cluj-Napoca, s-a prezentat la domiciliul ei, fi ind însoţit de alte două la domiciliul ei, fi ind însoţit de alte două persoane şi i-a solicitat în mod nejustifi cat persoane şi i-a solicitat în mod nejustifi cat suma de 14.000 euro. În caz contrar, femeia suma de 14.000 euro. În caz contrar, femeia a fost ameninţată că o va arunca de la etaj şi a fost ameninţată că o va arunca de la etaj şi îi va răpi fi ul. îi va răpi fi ul.

În urma primelor cercetări efectuate de În urma primelor cercetări efectuate de lucrătorii Biroului de Investigaţii Crimi-lucrătorii Biroului de Investigaţii Crimi-nale – competenţi în soluţionare - a reieşit nale – competenţi în soluţionare - a reieşit faptul că în luna aprilie a anului 2008, fe-faptul că în luna aprilie a anului 2008, fe-meia a împrumutat suma de 4.000 euro de meia a împrumutat suma de 4.000 euro de la M. Alexandru-Radu pe termen de o lună, la M. Alexandru-Radu pe termen de o lună, fi indu-i percepută o dobândă de 30%. fi indu-i percepută o dobândă de 30%.

La data scadenţei, femeia nu a reuşit La data scadenţei, femeia nu a reuşit restituirea integrală a sumei de 5200 euro restituirea integrală a sumei de 5200 euro (împrumut şi dobânda aferentă), fapt pen-(împrumut şi dobânda aferentă), fapt pen-tru care s-a înteles cu M. Alexandru-Radu tru care s-a înteles cu M. Alexandru-Radu să-i remită datoria eşalonat. să-i remită datoria eşalonat.

Până în vara anului 2009, femeia i-a Până în vara anului 2009, femeia i-a restituit lui M. Alexandru-Radu, în dif-restituit lui M. Alexandru-Radu, în dif-erite tranşe, aproximativ 10.000 euro şi erite tranşe, aproximativ 10.000 euro şi

5.000 lei, partea vătămată considerând că 5.000 lei, partea vătămată considerând că s-a achitat de datorie. De precizat faptul că s-a achitat de datorie. De precizat faptul că atât cu ocazia luării împrumutului de 4.000 atât cu ocazia luării împrumutului de 4.000 euro, cât si de fi ecare dată cănd a achitat euro, cât si de fi ecare dată cănd a achitat ratele, între cele două părţi nu s-a incheiat ratele, între cele două părţi nu s-a incheiat niciun înscris, iar M. Alexandru Radu nu a niciun înscris, iar M. Alexandru Radu nu a întocmit vreo chitanţă cu sumele primite.întocmit vreo chitanţă cu sumele primite.

Din momentul în care partea vătămată Din momentul în care partea vătămată nu i-a mai dat bani, bărbatul a făcut presiuni nu i-a mai dat bani, bărbatul a făcut presiuni asupra femeii atât telefonic, cât şi personal asupra femeii atât telefonic, cât şi personal la domiciliul femeii, ameninţând-o cu acte la domiciliul femeii, ameninţând-o cu acte de violenţă. de violenţă.

În 29 aprilie 2010, M. Alexandru Radu În 29 aprilie 2010, M. Alexandru Radu a obligat-o pe femeie să semneze un însc-a obligat-o pe femeie să semneze un însc-ris, din care reiesea faptul că se obligă să-ris, din care reiesea faptul că se obligă să-i restituie suma de 14.000 euro, sumă pe i restituie suma de 14.000 euro, sumă pe care o va înapoia în două tranşe, până la care o va înapoia în două tranşe, până la sfârşitul lunii iunie a.c. sfârşitul lunii iunie a.c.

În urma activităţilor efectuate de În urma activităţilor efectuate de poliţişti, bărbatul a fost reţinut pe bază poliţişti, bărbatul a fost reţinut pe bază de ordonanţă, pentru o 24 de ore, fi ind de ordonanţă, pentru o 24 de ore, fi ind apoi prezentat Parchetului de pe lângă apoi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, cu propunere de Judecătoria Cluj Napoca, cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul săvârşirii arestare preventivă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, faptă prevăzută şi infracţiunii de şantaj, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 194, alin. 1 din Codul Pe-pedepsită de art. 194, alin. 1 din Codul Pe-nal.nal.

Ştefan STANCIUŞtefan STANCIU Totul s-a petrecut la sfârşitul anului Totul s-a petrecut la sfârşitul anului

trecut, când bărbatul din muncipiul Turda, trecut, când bărbatul din muncipiul Turda, arestat pentru înşelăciune într-un dosar care arestat pentru înşelăciune într-un dosar care data din august 2008, a fost prezentat în faţa data din august 2008, a fost prezentat în faţa instanţei pentru a i se prelungi perioada de instanţei pentru a i se prelungi perioada de arest preventiv. Ioan Gheroghe Paşcalău, arest preventiv. Ioan Gheroghe Paşcalău, unul dintre agenţii care îl păzeau pe bărbat, unul dintre agenţii care îl păzeau pe bărbat, a povestit că în momentul ieşirii din sala de a povestit că în momentul ieşirii din sala de judecată, bărbatului i s-a făcut rău. “După judecată, bărbatului i s-a făcut rău. “După ce l-am scos din sală pentru a-l duce în ar-ce l-am scos din sală pentru a-l duce în ar-estul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului estul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, acesta şi-a pierdut cunoştinţa pe hol şi Cluj, acesta şi-a pierdut cunoştinţa pe hol şi a solicitat o ambulanţă. Am chemat medicii, a solicitat o ambulanţă. Am chemat medicii, care au încercat să-l resusciteze. Personalul care au încercat să-l resusciteze. Personalul de pe salvare a decis să îl ducă la Unitatea de pe salvare a decis să îl ducă la Unitatea de Primire a Urgenţelor, din cadrul spitalu-de Primire a Urgenţelor, din cadrul spitalu-lui municipal Turda, de unde ni s-a comu-lui municipal Turda, de unde ni s-a comu-nicat că nu este nevoie să îl interneze. Am nicat că nu este nevoie să îl interneze. Am încercat timp de 30 de minute să-l ducem la încercat timp de 30 de minute să-l ducem la autospecială, dar afi rma că îi este în contin-autospecială, dar afi rma că îi este în contin-uare rău. Apoi a cerut să fi e dus la toaletă, uare rău. Apoi a cerut să fi e dus la toaletă,

unde a fost însoţit de un coleg de-al meu. unde a fost însoţit de un coleg de-al meu. Când s-a întors s-a aşezat pe un scaun şi Când s-a întors s-a aşezat pe un scaun şi apoi dintr-o dată a ţâşnit şi a luat-o la fugă”, apoi dintr-o dată a ţâşnit şi a luat-o la fugă”, a povestit poliţistul.a povestit poliţistul.

Lucian Man a fugit din spital, a sărit Lucian Man a fugit din spital, a sărit gardul acestuia şi apoi a traversat strada gardul acestuia şi apoi a traversat strada până la o frizerie din apropiere, unde s-a as-până la o frizerie din apropiere, unde s-a as-cuns în vestiar. “L-am văzut că intra în fugă cuns în vestiar. “L-am văzut că intra în fugă în frizerie şi a fugit în baie şi apoi în ves-în frizerie şi a fugit în baie şi apoi în ves-tiar. În spatele său am văzut un alt bărbat, tiar. În spatele său am văzut un alt bărbat, îmbrăcat în civil, care a fugit după el la îmbrăcat în civil, care a fugit după el la vestiar. M-am dus să văd ce se întâmplă şi vestiar. M-am dus să văd ce se întâmplă şi ei deja se încăierau. Unul dintre ei a stri-ei deja se încăierau. Unul dintre ei a stri-gat că este poliţist, dar nu mi-a arătat nicio gat că este poliţist, dar nu mi-a arătat nicio legitimaţie”, a povestit şi Liviu Botoş, unul legitimaţie”, a povestit şi Liviu Botoş, unul dintre angajaţii frizeriei.dintre angajaţii frizeriei.

Lucian Man a fost prezentat în fata Lucian Man a fost prezentat în fata judecătorilor Tribunalului Cluj, fi ind acu-judecătorilor Tribunalului Cluj, fi ind acu-zat de evadare. Avocatul acestuia a arătat, zat de evadare. Avocatul acestuia a arătat, însă, că bărbatul se putea să nu fi avut însă, că bărbatul se putea să nu fi avut discernământ din cauza medicaţiei care i-discernământ din cauza medicaţiei care i-a fost aplicată, fapt pentru care a solicitat a fost aplicată, fapt pentru care a solicitat audierea medicilor de pe ambulanţă.audierea medicilor de pe ambulanţă.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

La una dintre ultimele acţiuni ale La una dintre ultimele acţiuni ale societăţii care asigura controlul călătorilor societăţii care asigura controlul călătorilor pe liniile de transport din municipiul Turda, pe liniile de transport din municipiul Turda, respectiv Discret Alarm Security, angajaţii respectiv Discret Alarm Security, angajaţii societăţii au organizat un fi ltru, timp de o societăţii au organizat un fi ltru, timp de o oră şi jumătate, în cadrul căruia au cont-oră şi jumătate, în cadrul căruia au cont-rolat 42 de autobuze ale RATL. În cadrul rolat 42 de autobuze ale RATL. În cadrul acestui control au depistat 24 de persoane acestui control au depistat 24 de persoane care circulau fără bilet sau abonament. În care circulau fără bilet sau abonament. În fi ecare caz, s-au aplicat amenzi în valoare fi ecare caz, s-au aplicat amenzi în valoare de 5 lei, o sumă mult prea mică pentru a de 5 lei, o sumă mult prea mică pentru a fi un mijloc coercitiv, care să-i determine fi un mijloc coercitiv, care să-i determine

pe călătorii frauduloşi să-şi cumpere bilet pe călătorii frauduloşi să-şi cumpere bilet sau abonment . Comparativ, în Alba Iulia, sau abonment . Comparativ, în Alba Iulia, de unde provine noul operator de transport de unde provine noul operator de transport local de persoane, cuantumul unei amenzi local de persoane, cuantumul unei amenzi varianză între 60 şi 120 lei.varianză între 60 şi 120 lei.

„În mare parte au fost depistaţi călători „În mare parte au fost depistaţi călători din categăria de vârstă a celor tineri şi de din categăria de vârstă a celor tineri şi de etnie romă, care nu au avut bilete sau abon-etnie romă, care nu au avut bilete sau abon-amente vizate la zi şi care au motivat că nu amente vizate la zi şi care au motivat că nu au bani, nu au de unde să-şi cumpere bilete au bani, nu au de unde să-şi cumpere bilete sau că... sunt ruda cuiva”, a precizat Doru sau că... sunt ruda cuiva”, a precizat Doru Sigmerean, directorul pe Turda – Câmpia Sigmerean, directorul pe Turda – Câmpia Turzii a societăţii de pază.Turzii a societăţii de pază.

Nu mai există control?!Nu mai există control?!Conform informaţiilor noastre, noua societate de transport local, STP Alba Iulia, nu a Conform informaţiilor noastre, noua societate de transport local, STP Alba Iulia, nu a apelat la serviciile societăţii specializate care a asigurat controlul pe mijloacele de trans-apelat la serviciile societăţii specializate care a asigurat controlul pe mijloacele de trans-port în comun. Din câte se pare, STP Alba Iulia ar fi posibil să folosească, în prima fază, port în comun. Din câte se pare, STP Alba Iulia ar fi posibil să folosească, în prima fază, foşti angajaţi ai regiei, care ar urma să fi e reprofi lţi pe postul de controlor, o soluţie care foşti angajaţi ai regiei, care ar urma să fi e reprofi lţi pe postul de controlor, o soluţie care ar putea genera, din nou, creşterea incidentelor de transport fraudulos.ar putea genera, din nou, creşterea incidentelor de transport fraudulos.

Un bărbat din Turda a încercat sa evadeze, din custodia Poliţiei, chiar Un bărbat din Turda a încercat sa evadeze, din custodia Poliţiei, chiar după ce a fost scos din sala de judecată în care s-a dispus arestarea după ce a fost scos din sala de judecată în care s-a dispus arestarea sa. Bărbatul a pretins că îi este rău şi profi tând de neatenţia poliţiştilor sa. Bărbatul a pretins că îi este rău şi profi tând de neatenţia poliţiştilor a fugit şi s-a ascuns într-o frizerie.a fugit şi s-a ascuns într-o frizerie.

A încercat să evadeze după A încercat să evadeze după ce s-a decis arestarea sace s-a decis arestarea sa

Criza economică, urmată Criza economică, urmată de criza cămătarilor:de criza cămătarilor:O femeie din Cluj a fost O femeie din Cluj a fost şantajată că-I vor fi şantajată că-I vor fi aruncaţi copiii de la etaj!aruncaţi copiii de la etaj!

Într-o oră şi jumătate, 24 de Într-o oră şi jumătate, 24 de persoane depistate fără bilet!persoane depistate fără bilet!

Page 12: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

12 as show & vedete ZIARULAS

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Primăvara Culturală s-a încheiat cum nu se poate mai bine la Câmpia Turzii. A doua Primăvara Culturală s-a încheiat cum nu se poate mai bine la Câmpia Turzii. A doua ediţie a demonstrat că se poate şi cu bani mai puţini, asta dacă organizatorii îşi fac treaba ediţie a demonstrat că se poate şi cu bani mai puţini, asta dacă organizatorii îşi fac treaba ca la carte şi, foarte important, pun sufl et în ceea ce fac. Am avut un concert de excepţie de ca la carte şi, foarte important, pun sufl et în ceea ce fac. Am avut un concert de excepţie de operă şi operetă, o expoziţie care a scos încă o dată la iveală talentul artiştilor plastici locali, operă şi operetă, o expoziţie care a scos încă o dată la iveală talentul artiştilor plastici locali, o întâlnire de zile mari între cititori şi scriitori, pentru ca săptămâna trecută să cânte pe scena o întâlnire de zile mari între cititori şi scriitori, pentru ca săptămâna trecută să cânte pe scena Casei de Cultură „Ionel Floaşiu” Marcel Pavel.Casei de Cultură „Ionel Floaşiu” Marcel Pavel.

Publicul l-a primit cu multă căldură, iar acesta, cu vocea sa impresionantă l-a răsplătit Publicul l-a primit cu multă căldură, iar acesta, cu vocea sa impresionantă l-a răsplătit cu o muzică adevărată, de mare artist. cu o muzică adevărată, de mare artist.

La Mulţi Ani, Corul Astra!La Mulţi Ani, Corul Astra!Ediţia a II-a a Primăverii Culturale s-a încheiat cu Festivalul Coral de Primăvară. Acesta Ediţia a II-a a Primăverii Culturale s-a încheiat cu Festivalul Coral de Primăvară. Acesta

a ajuns la ediţia cu numărul 19 şi a fost unul aparte, Corul Astra, sufl etul evenimentului, îm-a ajuns la ediţia cu numărul 19 şi a fost unul aparte, Corul Astra, sufl etul evenimentului, îm-plinind 20 de ani. Reînfi inţat în anul 1990, Corul Astra a participat la numeroase manifestări plinind 20 de ani. Reînfi inţat în anul 1990, Corul Astra a participat la numeroase manifestări corale în ţară şi în străinătate, obţinând în 1997 locul II la Concursul de muzică sacră de la corale în ţară şi în străinătate, obţinând în 1997 locul II la Concursul de muzică sacră de la Orăştie. Are două CD-uri şi un repertoriu de peste 180 de piese corale, laice şi religioase. Orăştie. Are două CD-uri şi un repertoriu de peste 180 de piese corale, laice şi religioase. Condus în prezent de Rodica Trandafi r, Corul Astra a fost dirijat în cei 20 de ani de activitate Condus în prezent de Rodica Trandafi r, Corul Astra a fost dirijat în cei 20 de ani de activitate de cristian Trifan, Ciprian Para, Cornel Groza, Mihaela Goje şi Vladimir Lungu. de cristian Trifan, Ciprian Para, Cornel Groza, Mihaela Goje şi Vladimir Lungu.

În deschiderea Festivalului s-au acordat mai multe diplome omagiale, după care, rând pe În deschiderea Festivalului s-au acordat mai multe diplome omagiale, după care, rând pe rând, au urcat pe scenă corurile „Magnifi cat”, „Camerata Academica Porolissensis”, „Ar-rând, au urcat pe scenă corurile „Magnifi cat”, „Camerata Academica Porolissensis”, „Ar-monia” şi în fi nal „Astra”.monia” şi în fi nal „Astra”.

Marcel Pavel la Câmpia Turzii şiMarcel Pavel la Câmpia Turzii şi20 de ani pentru Corul Astra20 de ani pentru Corul Astra

foto: Alin POPfoto: Alin POP foto: Alin POPfoto: Alin POP

foto: Alin POPfoto: Alin POPfoto: Alin POPfoto: Alin POP

Page 13: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

ZIARULAS as fotoreportaj 13

Pentru tine, să deschizi robinetul de apă e ceva fi resc... Noi facem din asta o pasiune...

Compania de Apă Arieş SAMereu alături de tine

www.caaries.rowww.caaries.ro

Imaginile săptămânii vin de la Dej, acolo unde SESO Câmpia Turzii a pierdut şi ultima speranţă de a ajunge din urmă liderul Voinţa Sibiu. De-Imaginile săptămânii vin de la Dej, acolo unde SESO Câmpia Turzii a pierdut şi ultima speranţă de a ajunge din urmă liderul Voinţa Sibiu. De-zavantajat clar de maniera de arbitraj şi lipsit de o echipă la fel de bătăioasă şi orgolioasă ca şi el, patronul Gheorghe Irimieş îşi duce singur zavantajat clar de maniera de arbitraj şi lipsit de o echipă la fel de bătăioasă şi orgolioasă ca şi el, patronul Gheorghe Irimieş îşi duce singur războiul. Un război în care a pus mult sufl et, timp şi mai ales bani.războiul. Un război în care a pus mult sufl et, timp şi mai ales bani.

Singur împotriva tuturorSingur împotriva tuturor

Page 14: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

14 14 as local ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Pr. Florian Simonca, Coordonator Pr. Florian Simonca, Coordonator CentruCentru

Odată cu venirea primăverii natura şi Odată cu venirea primăverii natura şi omul revine, parcă, la viaţă. Acum încep omul revine, parcă, la viaţă. Acum încep să se audă din nou în parcurile oraşului să se audă din nou în parcurile oraşului glasurile cristaline ale copiilor, râsul lor glasurile cristaline ale copiilor, râsul lor gingaş şi vocile ocrotitoare al părinţilor gingaş şi vocile ocrotitoare al părinţilor şi bunicilor, ieşiţi să-i supravegheze.şi bunicilor, ieşiţi să-i supravegheze.

Din nefericire nu toţi copiii pot ben-Din nefericire nu toţi copiii pot ben-efi cia de această plăcere şi bucurie şi nu efi cia de această plăcere şi bucurie şi nu pot să întâlnească şi alţi copii de seama pot să întâlnească şi alţi copii de seama lor. “De ce?”, s-ar întreba unii dintre noi. lor. “De ce?”, s-ar întreba unii dintre noi. Iar răspunsul îl dau statisticile şi numărul Iar răspunsul îl dau statisticile şi numărul prea mare de copii cu diferite dizabilităţi. prea mare de copii cu diferite dizabilităţi. Pentru aceşti copii s-a deschis în oraşul Pentru aceşti copii s-a deschis în oraşul nostru un Centru de recuperare, care are nostru un Centru de recuperare, care are un an de funcţionare şi care în data de 5 un an de funcţionare şi care în data de 5 mai a.c. şi-a sărbătorit patronul spiritual, mai a.c. şi-a sărbătorit patronul spiritual, pe Sfânta Mare Muceniţă Irina, unul din pe Sfânta Mare Muceniţă Irina, unul din sfi nţii ocrotitori ai copiilor. sfi nţii ocrotitori ai copiilor.

Acest Centru, pe lângă tratamentul Acest Centru, pe lângă tratamentul medical acordat, încearcă să le ofere medical acordat, încearcă să le ofere acestor copii şi bucuria de a se integra în acestor copii şi bucuria de a se integra în societate, de a fi ca ceilalţi copii şi posi-societate, de a fi ca ceilalţi copii şi posi-bilitatea de a vizita locuri şi locaţii la care bilitatea de a vizita locuri şi locaţii la care au acces mai greu, din diferite motive. au acces mai greu, din diferite motive.

Astfel, Centrul de Recuperare Psiho-Astfel, Centrul de Recuperare Psiho-Neuro-Motorie pentru Copii cu Handi-Neuro-Motorie pentru Copii cu Handi-cap “Sf. Irina”- Turda împreună cu cap “Sf. Irina”- Turda împreună cu Unitatea de Tip Familial (aici sunt copii Unitatea de Tip Familial (aici sunt copii abandonaţi de părinţi) din oraş au făcut abandonaţi de părinţi) din oraş au făcut o vizită, cu ocazia sărbătoririi Sfi ntei o vizită, cu ocazia sărbătoririi Sfi ntei Mari Muceniţe Irina, la Mănăstirea Sf. Mari Muceniţe Irina, la Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Dimitrie de la Dumbrava, Mare Mucenic Dimitrie de la Dumbrava, judeţul Alba. La această mănăstire copiii judeţul Alba. La această mănăstire copiii au vizitat centrul pentru copii din incintă, au vizitat centrul pentru copii din incintă, copii care au fost abandonaţi de părinţi. copii care au fost abandonaţi de părinţi. S-a vizitat capela de rugăciune a centru-S-a vizitat capela de rugăciune a centru-lui de aici, în care copiii s-au rugat şi au lui de aici, în care copiii s-au rugat şi au cântat împreună. Acelaşi lucru l-au făcut cântat împreună. Acelaşi lucru l-au făcut şi în biserica mare a mănăstirii alături de şi în biserica mare a mănăstirii alături de personalul şi de părinţii care i-au însoţit.personalul şi de părinţii care i-au însoţit.

Pe lângă aceste obiective, copiii au Pe lângă aceste obiective, copiii au mai vizitat animalele şi păsările domestic mai vizitat animalele şi păsările domestic şi sălbatice, pe care le au maicile de aco-şi sălbatice, pe care le au maicile de aco-lo în grijă. După acest tur al mănăstirii, lo în grijă. După acest tur al mănăstirii, maicile vieţuitoare i-au servit pe copii cu maicile vieţuitoare i-au servit pe copii cu dulciuri, gest care i-a bucurat mult. dulciuri, gest care i-a bucurat mult.

După acest răsfăţ dulce ne-am dus După acest răsfăţ dulce ne-am dus cu toţii pe terenul de sport afl at lângă cu toţii pe terenul de sport afl at lângă mănăstire. Aici s-au jucat împreună fot-mănăstire. Aici s-au jucat împreună fot-bal, volei şi alte jocuri pentru copii, con-bal, volei şi alte jocuri pentru copii, con-duse de specialiştii centrului nostru.duse de specialiştii centrului nostru.

Toate activităţile pe care le-au reali-Toate activităţile pe care le-au reali-zat copiii au dus la bucuria de nedesc-zat copiii au dus la bucuria de nedesc-ris a lor, şi-au făcut noi prieteni şi nu ris a lor, şi-au făcut noi prieteni şi nu în ultimul rând s-au simţit “copii” fără a în ultimul rând s-au simţit “copii” fără a mai simţi insufi cienţele fi zice şi psihice mai simţi insufi cienţele fi zice şi psihice pe care le au. Bucuria şi mulţumirea s-pe care le au. Bucuria şi mulţumirea s-au văzut şi pe feţele părinţilor care i-au au văzut şi pe feţele părinţilor care i-au însoţit, dar şi ale personalului specialzat însoţit, dar şi ale personalului specialzat al centrului.al centrului.

Ne-am bucurat, că prin această excur-Ne-am bucurat, că prin această excur-sie-pelerinaj am putut oferi copiilor de la sie-pelerinaj am putut oferi copiilor de la cele două centre o rază lumină şi o undă cele două centre o rază lumină şi o undă de speranţă într-o lume mai bună, bucu-de speranţă într-o lume mai bună, bucu-ria întâlnirii altor copii şi nu în ultimul ria întâlnirii altor copii şi nu în ultimul rând satisfacţia petrecerii unor clipe mi-rând satisfacţia petrecerii unor clipe mi-nunate în natură.nunate în natură.

Ar fi util de precizat faptul că Cen-Ar fi util de precizat faptul că Cen-trul de Recuperare Psiho-Neuro-Motorie trul de Recuperare Psiho-Neuro-Motorie pentru Copiii cu Handicap “SF. IRINA” pentru Copiii cu Handicap “SF. IRINA” Turda este destinat tuturor copiilor cu Turda este destinat tuturor copiilor cu handicap din judeţ şi este situat pe strada handicap din judeţ şi este situat pe strada Gh. Bariţiu nr. 39 A.Gh. Bariţiu nr. 39 A.

Copiii cu Handicap fi zic şi psiho-neu-Copiii cu Handicap fi zic şi psiho-neu-ro-motor benefi ciază, în regim ambula-ro-motor benefi ciază, în regim ambula-tor, GRATUIT, de servicii de recuperare tor, GRATUIT, de servicii de recuperare şi reabilitare constând în:şi reabilitare constând în:

KINETOTERAPIE: -educarea mer-KINETOTERAPIE: -educarea mer-sului, a echilibrului, a sensibilităţii pro-sului, a echilibrului, a sensibilităţii pro-prioceptive şi kinestetice, formarea şi prioceptive şi kinestetice, formarea şi dezvoltarea deprinderilor motorii şi gro-dezvoltarea deprinderilor motorii şi gro-siere, corectarea posturii şi a aliniamen-siere, corectarea posturii şi a aliniamen-tului corpului, creşterea forţei musculare, tului corpului, creşterea forţei musculare,

creşterea mobilităţii articulare, exerciţii creşterea mobilităţii articulare, exerciţii pentru respiraţie, pentru combaterea pentru respiraţie, pentru combaterea spasticităţii.spasticităţii.

FIZIOTERAPIE : ionizări simple, FIZIOTERAPIE : ionizări simple, galvanizări, curenţi interferenţiali TENS, galvanizări, curenţi interferenţiali TENS, curenţi triunghiulari şi dreptunghiulari, curenţi triunghiulari şi dreptunghiulari, magnetoterapie, ultrasunete, laserotera-magnetoterapie, ultrasunete, laserotera-pie.pie.

MASAJ MEDICAL : relaxare MASAJ MEDICAL : relaxare şi tonifi ere muscular, îmbunătăţirea şi tonifi ere muscular, îmbunătăţirea excitabilităţii, contractilităţii şi excitabilităţii, contractilităţii şi elasticităţii fi brelor muscular, redarea elasticităţii fi brelor muscular, redarea supleţii şi mobilităţii articulare, com-supleţii şi mobilităţii articulare, com-baterea stazei şi edemului şi înlăturarea baterea stazei şi edemului şi înlăturarea aderenţelor fi broase, înlăturarea dure-aderenţelor fi broase, înlăturarea dure-rilor ce corespund zonelor tendinoase şi rilor ce corespund zonelor tendinoase şi pregătirea pentru kinetoterapie.pregătirea pentru kinetoterapie.

TERAPIE PSIHOPEDAGOGICĂ : TERAPIE PSIHOPEDAGOGICĂ :

dezvoltarea motricităţii fi ne şi a dezvoltarea motricităţii fi ne şi a coordonării bimanuale, dezvolta-coordonării bimanuale, dezvolta-rea autonomiei personale, sociale şi rea autonomiei personale, sociale şi a capacităţilor cognitive, stimulare a capacităţilor cognitive, stimulare multisenzorială, creşterea capacităţii multisenzorială, creşterea capacităţii atenţionale şi mnezice, terapie psiho-atenţionale şi mnezice, terapie psiho-motrică şi ocupaţională, dezvoltarea motrică şi ocupaţională, dezvoltarea abilităţii de comunicare.abilităţii de comunicare.

TERAPIE LOGOPEDICĂ: exerciţii TERAPIE LOGOPEDICĂ: exerciţii pentru respiraţie, ritm, motricitate pentru respiraţie, ritm, motricitate fonoarticulară, corectarea tulburărilor de fonoarticulară, corectarea tulburărilor de deglutiţie şi salivaţie, educarea grafi s-deglutiţie şi salivaţie, educarea grafi s-mului şi lexiei, stimularea comunicării mului şi lexiei, stimularea comunicării nonverbal şi a emiterii de sunete, nonverbal şi a emiterii de sunete, diferenţierea fonetică şi fonematică con-diferenţierea fonetică şi fonematică con-solidarea şi automatizarea sunetelor defi -solidarea şi automatizarea sunetelor defi -citare, corectarea pronunţiei.citare, corectarea pronunţiei.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

În data de 20 ianuarie 2010, Primăria Municipiului În data de 20 ianuarie 2010, Primăria Municipiului Turda şi Banca Transilvania au demarat o campanie de Turda şi Banca Transilvania au demarat o campanie de stimulare a plăţii impozitelor şi taxelor cu ajutorul cardu-stimulare a plăţii impozitelor şi taxelor cu ajutorul cardu-lui. Campania s-a desfăşurat în perioada 20 ianuarie – 31 lui. Campania s-a desfăşurat în perioada 20 ianuarie – 31 martie 2010.martie 2010.

La această campanie au putut participa posesorii de La această campanie au putut participa posesorii de carduri, persoane fi zice şi juridice care, în perioada 20 carduri, persoane fi zice şi juridice care, în perioada 20 ianuarie – 31 martie 2010, şi-au plătit cu cardul taxele şi ianuarie – 31 martie 2010, şi-au plătit cu cardul taxele şi impozitele la ghişeele Primăriei Municiupiului Turda. Nu impozitele la ghişeele Primăriei Municiupiului Turda. Nu au putut participa la campanie angajaţii organizatorilor, au putut participa la campanie angajaţii organizatorilor, Primăria Municipuiului Turda şi BancaPrimăria Municipuiului Turda şi Banca

Transilvania, ai agenţiilor de publicitate sau ai Transilvania, ai agenţiilor de publicitate sau ai tipografi ilor, dar nici alte persoane care au avut legătură tipografi ilor, dar nici alte persoane care au avut legătură directă cu această campanie.directă cu această campanie.

Ghişeele Primăriei municipiului Turda pentru pla-Ghişeele Primăriei municipiului Turda pentru pla-ta impozitelor şi taxelor locale sunt deschise la sediul ta impozitelor şi taxelor locale sunt deschise la sediul Primăriei municipiului Turda din str.1 Decembrie 1918 Primăriei municipiului Turda din str.1 Decembrie 1918 nr.28 cam.27 si cam.32, în cartierul Turda Nouă la Cole-nr.28 cam.27 si cam.32, în cartierul Turda Nouă la Cole-giul Tehnic şi în cartierul Oprişani pe str. Calea Victoriei giul Tehnic şi în cartierul Oprişani pe str. Calea Victoriei nr.102-104.nr.102-104.

Au putut participa toate persoanele fi zice şi juridice Au putut participa toate persoanele fi zice şi juridice care au îndeplinit cumulativcare au îndeplinit cumulativ

următoarele condiţii: posedă un card bancar emis de următoarele condiţii: posedă un card bancar emis de orice bancă din România şi şi-au plătit cu cardul taxele şi orice bancă din România şi şi-au plătit cu cardul taxele şi impozitele la ghişeele Primăriei Municipiului Turda, înimpozitele la ghişeele Primăriei Municipiului Turda, în

perioada campaniei.perioada campaniei.

Campania “Plăteşte-ţi cu cardul taxele şi impozitele Campania “Plăteşte-ţi cu cardul taxele şi impozitele la Primărie” şi-a stabilit câştigătorii!la Primărie” şi-a stabilit câştigătorii!

Excursie-pelerinaj la Mănăstirea DumbravaExcursie-pelerinaj la Mănăstirea Dumbrava

Page 15: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as administrativ 1515nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Sală de sport fi nalizatăSală de sport fi nalizată

În Primăria municipiului Câmpia Turzii am făcut demersurile necesare în vederea in-În Primăria municipiului Câmpia Turzii am făcut demersurile necesare în vederea in-cluderii şcolii genenerale „Avram Iancu”, în programul de construire săli de sport, demers cluderii şcolii genenerale „Avram Iancu”, în programul de construire săli de sport, demers concretizat prin fi nalizarea obiectivului „Sala de educaţie fi zică şcolară Avram Iancu din concretizat prin fi nalizarea obiectivului „Sala de educaţie fi zică şcolară Avram Iancu din Câmpia Turzii, str. Nouă nr. 8”. Acest obiectiv a fost derulat prin Compania Naţională de Câmpia Turzii, str. Nouă nr. 8”. Acest obiectiv a fost derulat prin Compania Naţională de Investiţii. Investiţii.

Primăria municipiului Câmpia Turzii şi Consiliul Local au asigurat fondurile necesare Primăria municipiului Câmpia Turzii şi Consiliul Local au asigurat fondurile necesare pentru racordarea acesteia la reţelele de utilităţi: apă, canalizare, energie electrică, gaz pentru racordarea acesteia la reţelele de utilităţi: apă, canalizare, energie electrică, gaz metan. metan.

Marţi, 11 mai ora 12.00 va avea loc deschiderea ofi cială a Sălii de educaţie fi zică Marţi, 11 mai ora 12.00 va avea loc deschiderea ofi cială a Sălii de educaţie fi zică şcolară „Avram Iancu”. Aceasta va deservi un număr de 480 de elevi ai şcolii, în vederea şcolară „Avram Iancu”. Aceasta va deservi un număr de 480 de elevi ai şcolii, în vederea desfăşurării activităţilor sportive cuprinse în programa şcolară şi extracuriculară.desfăşurării activităţilor sportive cuprinse în programa şcolară şi extracuriculară.

La acest eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai primarului şi viceprimarului mu-La acest eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai primarului şi viceprimarului mu-nicipiului Câmpia Turzii, specialişti din cadrul Primăriei municipiului care şi-au adus nicipiului Câmpia Turzii, specialişti din cadrul Primăriei municipiului care şi-au adus contribuţia la asigurarea funcţionalităţii, reprezentanţi ai constructorilor SC CON-A SRL contribuţia la asigurarea funcţionalităţii, reprezentanţi ai constructorilor SC CON-A SRL Sibiu, cadre didactice ai şcolii Avram Iancu, elevi şi mass – media.Sibiu, cadre didactice ai şcolii Avram Iancu, elevi şi mass – media.

Serviciul Relaţii Publice şi ComunicareServiciul Relaţii Publice şi Comunicare

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Ziua Europei a fost marcată la Câm-Ziua Europei a fost marcată la Câm-pia Turzii nu doar prin concerte, ci şi pia Turzii nu doar prin concerte, ci şi printr-o dezbatere desfăşurată în sala printr-o dezbatere desfăşurată în sala de şedinţe a Casei de Cultură. Biroul de şedinţe a Casei de Cultură. Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni Câm-de Consiliere pentru Cetăţeni Câm-pia Turzii, în parteneriat cu Fundaţia pia Turzii, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Asociaţia Naţională Konrad Adenauer, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni(ANBCC) din Bucureşti şi Cetăţeni(ANBCC) din Bucureşti şi

Primăria Municipiului Câmpia Turzii Primăria Municipiului Câmpia Turzii au adus în prim plan tema ”Europa în au adus în prim plan tema ”Europa în dialog cu cetăţeanul! Ziua Europei”.dialog cu cetăţeanul! Ziua Europei”.

Dezbaterea a fost moderată de Alina Dezbaterea a fost moderată de Alina Iosifescu, coordonator Relaţii Publice Iosifescu, coordonator Relaţii Publice în cadrul ANBCC şi Bogdan Munteanu, în cadrul ANBCC şi Bogdan Munteanu, jurnalist afaceri externe şi europene. jurnalist afaceri externe şi europene. Nu au lipsit primarul Ioan Vasinca, vi-Nu au lipsit primarul Ioan Vasinca, vi-ceprimarul Ioan Moldovan, mai mulţi ceprimarul Ioan Moldovan, mai mulţi consilieri locali, un reprezentant al Pre-consilieri locali, un reprezentant al Pre-fecturii Cluj şi mai mulţi funcţionari fecturii Cluj şi mai mulţi funcţionari

publici. publici. Au fost aduse în discuţie teme de in-Au fost aduse în discuţie teme de in-

teres general pentru cetăţeni, şi anume: teres general pentru cetăţeni, şi anume: care este rolul instituţiei europene, a care este rolul instituţiei europene, a Parlamentului European, dar şi noutăţile Parlamentului European, dar şi noutăţile anului European 2010 privind combat-anului European 2010 privind combat-erea sărăciei şi incluziunii sociale.erea sărăciei şi incluziunii sociale.

În cadrul întâlnirii s-au dezbătut nu-În cadrul întâlnirii s-au dezbătut nu-meroase subiecte privind familiarizarea meroase subiecte privind familiarizarea cetăţenilor români cu instituţiile euro-cetăţenilor români cu instituţiile euro-

pene, drepturile, libertăţile şi obligaţiile pene, drepturile, libertăţile şi obligaţiile ce le revin prin statutul de cetăţeni ai ce le revin prin statutul de cetăţeni ai Uniunii Europene. La trei ani de la ad-Uniunii Europene. La trei ani de la ad-erarea României la Uniunea Europeană, erarea României la Uniunea Europeană, organizatorii evenimentului au dorit să organizatorii evenimentului au dorit să aducă Europa mai aproape de cetăţeanul aducă Europa mai aproape de cetăţeanul român şi să îl conştientizeze încă o dată român şi să îl conştientizeze încă o dată că acest statut este o condiţie esenţială că acest statut este o condiţie esenţială pentru stimularea acţiunilor participa-pentru stimularea acţiunilor participa-tive ale fi ecăruia în plan european.tive ale fi ecăruia în plan european.

Bloc de locuinţe sociale reabilitatBloc de locuinţe sociale reabilitat

În data de 12 mai ora 12.00 va avea loc recepţia fi nală a lucrării „Reabilitare bloc de În data de 12 mai ora 12.00 va avea loc recepţia fi nală a lucrării „Reabilitare bloc de locuinţe sociale str.Ghe.Bariţiu nr.36”, obiectiv co-fi nanţat prin programul de construire locuinţe sociale str.Ghe.Bariţiu nr.36”, obiectiv co-fi nanţat prin programul de construire locuinţe sociale conform Legii 114/1996 şi bugetul local. Necesitatea şi oportunitatea locuinţe sociale conform Legii 114/1996 şi bugetul local. Necesitatea şi oportunitatea investiţiei constă în faptul că acel imobil, care a fost Cămin de nefamilişti locuiau multe investiţiei constă în faptul că acel imobil, care a fost Cămin de nefamilişti locuiau multe familii, unde dispuneau doar de un grup sanitar pe un nivel.familii, unde dispuneau doar de un grup sanitar pe un nivel.

Prin reabilitarea clădirii s-au creat 56 de apartamente compuse din: o cameră, bucătărie, Prin reabilitarea clădirii s-au creat 56 de apartamente compuse din: o cameră, bucătărie, baie, hol acces, creând astfel condiţii decente de locuit. Valoarea lucrării este de 394.3934, baie, hol acces, creând astfel condiţii decente de locuit. Valoarea lucrării este de 394.3934, 8 lei, valoarea fi nanţată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei este de 79,31% de 8 lei, valoarea fi nanţată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei este de 79,31% de la bugetul de stat, iar diferenţa de 20,69% a fost suportată de către bugetul local. la bugetul de stat, iar diferenţa de 20,69% a fost suportată de către bugetul local.

La recepţia la terminarea lucrărilor sunt invitaţi primarul şi viceprimarul municipiului La recepţia la terminarea lucrărilor sunt invitaţi primarul şi viceprimarul municipiului Câmpia Turzii, Comisia de recepţie formată din specialişti din cadrul primăriei, reprezent-Câmpia Turzii, Comisia de recepţie formată din specialişti din cadrul primăriei, reprezent-ant al IJLOAPT (Inspecţia în Construcţii), proiectantul Lucrării 4 I Invest SA, dirigintele de ant al IJLOAPT (Inspecţia în Construcţii), proiectantul Lucrării 4 I Invest SA, dirigintele de şantier din partea SC DANCONSTRUCT SRL, executantul acestei lucrări SC COMPACT şantier din partea SC DANCONSTRUCT SRL, executantul acestei lucrări SC COMPACT SRL Alba şi mass media. SRL Alba şi mass media.

Serviciul Relaţii Publice şi ComunicareServiciul Relaţii Publice şi Comunicare

„Europa în dialog cu cetăţeanul”, la Câmpia Turzii„Europa în dialog cu cetăţeanul”, la Câmpia Turzii

Page 16: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

16 16 as sport ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

În pauza forţată pe care au avut-o în În pauza forţată pe care au avut-o în Liga 2 (meciul de sâmbăta trecută a fost Liga 2 (meciul de sâmbăta trecută a fost câştigat la “masa verde, iar jocul de mâine câştigat la “masa verde, iar jocul de mâine a fost amânat), fotbaliştii de la FC Arieşul a fost amânat), fotbaliştii de la FC Arieşul au disputat 4 partide amicale. Două pe teren au disputat 4 partide amicale. Două pe teren propriu şi două în deplasare.propriu şi două în deplasare.

Pe teren propriu, ei au remizat 1-1 cu Pe teren propriu, ei au remizat 1-1 cu

AS feleacul şi 1-1 cu Sănătatea Cluj, iar în AS feleacul şi 1-1 cu Sănătatea Cluj, iar în deplasare au învins la scor la Soda Ocna deplasare au învins la scor la Soda Ocna Mureş (6-2), iar ieri au făcut 1-1 la FC Mureş (6-2), iar ieri au făcut 1-1 la FC Zalău.Zalău.

FC Arieşul va disputa următorul meci FC Arieşul va disputa următorul meci ofi cial în campionat, miercuri 12 mai, în ofi cial în campionat, miercuri 12 mai, în etapa intermediară. “Vulturii roşii” vor juca etapa intermediară. “Vulturii roşii” vor juca la “U” Cluj, meciul disputându-se cu în-la “U” Cluj, meciul disputându-se cu în-cepere de la ora 18.00, pe terenul Clujana.cepere de la ora 18.00, pe terenul Clujana.

Raluca POPRaluca POP

Competiţia a avut un nivel ridicat, mai Competiţia a avut un nivel ridicat, mai ales că a participat perechea vicecampioană ales că a participat perechea vicecampioană mondială la dansurile latino, iar perechea mondială la dansurile latino, iar perechea campioană mondială la dansurile standard campioană mondială la dansurile standard a susţinut în a doua zi de concurs un show a susţinut în a doua zi de concurs un show care a ridicat sala în picioare.care a ridicat sala în picioare.

Clubul Potaissa a fost prezent cu Clubul Potaissa a fost prezent cu 6 perechi, rezultatele fi ind mult peste 6 perechi, rezultatele fi ind mult peste aşteptările ofi cialilor clubului.aşteptările ofi cialilor clubului.

Astfel, la clasa Hobby 10-11 ani, au fost Astfel, la clasa Hobby 10-11 ani, au fost trei perechi participante, toate trei reuşind trei perechi participante, toate trei reuşind să ajungă în fi nala competiţiei, Chişiu să ajungă în fi nala competiţiei, Chişiu Christian - Deceanu Bianca ocupând locul Christian - Deceanu Bianca ocupând locul 6, Kovacs Mark - Verneş Vera locul 5, iar 6, Kovacs Mark - Verneş Vera locul 5, iar

Costişor Dragoş - Păcuraru Adelina a urcat Costişor Dragoş - Păcuraru Adelina a urcat pe podium, ocupând un extraordinar loc 2.pe podium, ocupând un extraordinar loc 2.

La concursul Open Internaţional 6-La concursul Open Internaţional 6-11 ani, perechea Oneţ Paul - Pop Tania a 11 ani, perechea Oneţ Paul - Pop Tania a ocupat locul 5 la secţiunea latino şi locul 4 ocupat locul 5 la secţiunea latino şi locul 4 la secţiunea standard, iar la clasa D locul 7. la secţiunea standard, iar la clasa D locul 7. Perechea Pop Doru - Miron Oana au ocupat Perechea Pop Doru - Miron Oana au ocupat locul 10 la clasa D 12-13 ani.locul 10 la clasa D 12-13 ani.

Creşterea de formă a perechii Crişan Creşterea de formă a perechii Crişan Radu - Bolca Simona s-a văzut şi la acest Radu - Bolca Simona s-a văzut şi la acest concurs, reuşind să ocupe un extraordi-concurs, reuşind să ocupe un extraordi-nar loc 4 la Open Internaţional 16-18 ani, nar loc 4 la Open Internaţional 16-18 ani, secţiunea latino.secţiunea latino.

Următorul concurs la care vor participa Următorul concurs la care vor participa perechile clubului va fi la Dej, în data de 22 perechile clubului va fi la Dej, în data de 22 Mai 2010.Mai 2010.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Handbaliştii de la Potaissa Turda au re-Handbaliştii de la Potaissa Turda au re-purtat o victorie fără dubii în ultima etapă purtat o victorie fără dubii în ultima etapă de campionat, într-un meci pe care l-au ju-de campionat, într-un meci pe care l-au ju-cat în dvans cu HC II Odorhei. Chiar dacă cat în dvans cu HC II Odorhei. Chiar dacă la fi nal tabela arăta doar 35-29 (17-10), asta la fi nal tabela arăta doar 35-29 (17-10), asta s-a datorat doar unor eliminări survenite în s-a datorat doar unor eliminări survenite în echipa antrenată de Horaţiu Gal.echipa antrenată de Horaţiu Gal.

De exemplu, în minutul 46 turdenii con-De exemplu, în minutul 46 turdenii con-duceau cu 28-16, pentru ca 4 minute mai duceau cu 28-16, pentru ca 4 minute mai târziu scorul să devină 28-21.târziu scorul să devină 28-21.

Horaţiu Gal a folosit echipa: Medrea Horaţiu Gal a folosit echipa: Medrea - Alisie, Dinescu, Florea, Ţone, Irimiaş, - Alisie, Dinescu, Florea, Ţone, Irimiaş, Suciu. Au mai jucat: Iuraşog - Fzekas, Suciu. Au mai jucat: Iuraşog - Fzekas,

Baciu, Lişiţă, Laszlo, Lucuţă şi Cotiugă.Baciu, Lişiţă, Laszlo, Lucuţă şi Cotiugă.Marcatorii formaţiei turdene au fost: Marcatorii formaţiei turdene au fost:

Florea - 7, Irimiaş - 6, Alisie, Fazekas - câte Florea - 7, Irimiaş - 6, Alisie, Fazekas - câte 4, Baciu, Suciu, Lişiţă - câte 3, Dinescu - 2, 4, Baciu, Suciu, Lişiţă - câte 3, Dinescu - 2, Ţone, Laszlo, Lucuţă - câte 1.Ţone, Laszlo, Lucuţă - câte 1.

Turdenii vor încheia actuala ediţie Turdenii vor încheia actuala ediţie a Diviziei A pe locul 2 sau 3, în funcţie a Diviziei A pe locul 2 sau 3, în funcţie de rezultatul Extrem Baia Mare - HCM de rezultatul Extrem Baia Mare - HCM Făgăraş. Ca să termine pe locul 2, ar trebui Făgăraş. Ca să termine pe locul 2, ar trebui ca băimărenii să învingă. Oricum, ofi cialii ca băimărenii să învingă. Oricum, ofi cialii echipei au spus că sezonul viitor se va trage echipei au spus că sezonul viitor se va trage la promovarea în Liga Naţională, în perio-la promovarea în Liga Naţională, în perio-ada de pauză competiţională urmând a se ada de pauză competiţională urmând a se întări lotul, pentru atingerea acestui obiec-întări lotul, pentru atingerea acestui obiec-tiv.tiv.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Tehnicianul Ioan Tătăran nu s-a lăsat nici Tehnicianul Ioan Tătăran nu s-a lăsat nici el mai prejos la Dej. A protestat vehement la el mai prejos la Dej. A protestat vehement la deciziile centralului şi a intrat în contre dure deciziile centralului şi a intrat în contre dure şi cu spectatorii locali. Nu l-a iertat nici pe şi cu spectatorii locali. Nu l-a iertat nici pe portarul Moldovan căruia i-a reproşat primul portarul Moldovan căruia i-a reproşat primul gol primit. Se pare că gafa de la Dej îl va gol primit. Se pare că gafa de la Dej îl va aduce între buturi pe Zoran Stoica la meciul aduce între buturi pe Zoran Stoica la meciul din etapa intermediară de marţi. SESO va din etapa intermediară de marţi. SESO va juca acasă cu Avântul Reghin, motiv pentru juca acasă cu Avântul Reghin, motiv pentru care duminică dimineaţa jucătorii erau din care duminică dimineaţa jucătorii erau din nou la antrenament.nou la antrenament.

„Da, s-a cam terminat. Ne pregătim în „Da, s-a cam terminat. Ne pregătim în continuare şi aşteptăm decizia Federaţiei. continuare şi aşteptăm decizia Federaţiei.

Dacă se va organiza baraj, atunci mai avem Dacă se va organiza baraj, atunci mai avem o şansă. Dar pentru asta trebuie să fi m o şansă. Dar pentru asta trebuie să fi m pregătiţi pentru că şi acolo am putea întâlni pregătiţi pentru că şi acolo am putea întâlni adversari puternici. Nu mă aşteptam să pier-adversari puternici. Nu mă aşteptam să pier-dem la Dej, dar e greu să lupţi şi împotriva dem la Dej, dar e greu să lupţi şi împotriva arbitrajului, în condiţiile în care îţi şi lipsesc arbitrajului, în condiţiile în care îţi şi lipsesc doi jucători ca Sancira şi Foro. I-aţi văzut doi jucători ca Sancira şi Foro. I-aţi văzut şi voi pe cei din Sibiu. Vin după noi peste şi voi pe cei din Sibiu. Vin după noi peste tot şi nu vin degeaba. Lucrează şi pentru tot şi nu vin degeaba. Lucrează şi pentru meciurile viitoare. Cartonaşul galben la meciurile viitoare. Cartonaşul galben la Grigoroşcuţă a fost cu dedicaţie”, a insinuat Grigoroşcuţă a fost cu dedicaţie”, a insinuat Ioan Tătăran.Ioan Tătăran.

Căpitanul Grigoroşcuţă a primit galben Căpitanul Grigoroşcuţă a primit galben la un fault inexistent şi va fi suspendat pen-la un fault inexistent şi va fi suspendat pen-tru jocul de marţi.tru jocul de marţi.

În acest weekend a avut loc la Baia Mare al doilea concurs În acest weekend a avut loc la Baia Mare al doilea concurs internaţional al acestui an organizat în ţara noastră. Au fost prezente internaţional al acestui an organizat în ţara noastră. Au fost prezente peste 400 perechi de dansatori din 8 ţări şi arbitri din 10 ţări.peste 400 perechi de dansatori din 8 ţări şi arbitri din 10 ţări.

Dansatorii turdeni au Dansatorii turdeni au avut rezultate peste avut rezultate peste aşteptări la Baia Mareaşteptări la Baia Mare

Victorie fără dubii înVictorie fără dubii înultimul joc din campionatultimul joc din campionat

Îşi pun speranţele în barajÎşi pun speranţele în baraj În “pauza forţată”, FC Arieşul a În “pauza forţată”, FC Arieşul a jucat 4 meciuri amicalejucat 4 meciuri amicale

Page 17: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as sport 1717nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

SESO a primit o lovitură neaşteptată la Dej. Cu gân-SESO a primit o lovitură neaşteptată la Dej. Cu gân-dul mai mult la ce fac adversarii din Sibiu, elevii lui Ioan dul mai mult la ce fac adversarii din Sibiu, elevii lui Ioan Tătăran au făcut încă un meci slab şi au ieşit defi nitiv din Tătăran au făcut încă un meci slab şi au ieşit defi nitiv din cărţile promovării. Cu Sancira şi Foro în tribună, echipa din cărţile promovării. Cu Sancira şi Foro în tribună, echipa din Câmpia Turzii nu s-a regăsit deloc, dar la eşec au pus serios Câmpia Turzii nu s-a regăsit deloc, dar la eşec au pus serios umărul centralul şi ratările.umărul centralul şi ratările.

Nici nu trecuseră două minute din meci şi Fertea a fost Nici nu trecuseră două minute din meci şi Fertea a fost tăvălit în careul gazdelor, fără a-l impresiona însă pe cen-tăvălit în careul gazdelor, fără a-l impresiona însă pe cen-tral. Căpitanul Grigoroşcuţă (3) a simţit că echipa sa trebuie tral. Căpitanul Grigoroşcuţă (3) a simţit că echipa sa trebuie să deschidă repede scorul şi a urcat în atac pentru centrarea să deschidă repede scorul şi a urcat în atac pentru centrarea lui Moţet, numai că bara s-a opus reluării sale cu capul. Cei lui Moţet, numai că bara s-a opus reluării sale cu capul. Cei

care se aşteptau la un meci facil pentru oaspeţi au început care se aşteptau la un meci facil pentru oaspeţi au început să-şi pună serioase întrebări la bomba lui Oltean (5), doar să-şi pună serioase întrebări la bomba lui Oltean (5), doar transversala salvându-l pe Moldovan. Nimic nu l-a mai transversala salvându-l pe Moldovan. Nimic nu l-a mai salvat însă la mingea trimisă de acelaşi Oltean (8) de un-salvat însă la mingea trimisă de acelaşi Oltean (8) de un-deva din apropierea fanionului de la colţul terenului. O gafă deva din apropierea fanionului de la colţul terenului. O gafă impardonabilă, cum de altfel am mai văzut şi în meciul cu impardonabilă, cum de altfel am mai văzut şi în meciul cu Zlatna, şi poate atunci am fost prea duri cu tânărul Bogdan Zlatna, şi poate atunci am fost prea duri cu tânărul Bogdan Cârlan.Cârlan.

Golul primit a fost resimţit din plin de SESO şi tot Uni-Golul primit a fost resimţit din plin de SESO şi tot Uni-rea a rămas mai periculoasă. În minutul 19 se putea face rea a rămas mai periculoasă. În minutul 19 se putea face 2-0, după ce în careul lui Moldovan a dat cine a vrut cu 2-0, după ce în careul lui Moldovan a dat cine a vrut cu capul şi tot Oltean a tras aiurea, singur, din colţul careului capul şi tot Oltean a tras aiurea, singur, din colţul careului mic. După un start ezitant, Chişu s-a trezit în poziţie de fi -mic. După un start ezitant, Chişu s-a trezit în poziţie de fi -

nalizare, a tras elegant, dar portarul Mihok a făcut meciul nalizare, a tras elegant, dar portarul Mihok a făcut meciul vieţii. Tătăran l-a schimbat pe Chişu cu Chifor, fără ca asta vieţii. Tătăran l-a schimbat pe Chişu cu Chifor, fără ca asta să aducă vreun plus. Kelemen a urcat şi el pe banda dreaptă, să aducă vreun plus. Kelemen a urcat şi el pe banda dreaptă, a centrat ca la carte pentru Fertea (34), dar s-a opus din nou a centrat ca la carte pentru Fertea (34), dar s-a opus din nou Mihok cu o paradă de zile mari. Apărarea condusă de Paşca Mihok cu o paradă de zile mari. Apărarea condusă de Paşca s-a mai înclinat o dată şi capul lui Feher (43) a lovit din nou s-a mai înclinat o dată şi capul lui Feher (43) a lovit din nou transversala.transversala.

Prima repriză s-a terminat la fel cum a început. Adică Prima repriză s-a terminat la fel cum a început. Adică cu un penalty clar neacordat, după ce Paşca (44) a reluat cu un penalty clar neacordat, după ce Paşca (44) a reluat o centrare spre poartă şi un fundaş a oprit cu mâna mingea o centrare spre poartă şi un fundaş a oprit cu mâna mingea care mergea spre plasă.care mergea spre plasă.

În partea a doua, gazdele au ţinut cu dinţii de rezultat, În partea a doua, gazdele au ţinut cu dinţii de rezultat, semn că atunci când sunt stimulaţi, fotbaliştii joacă total semn că atunci când sunt stimulaţi, fotbaliştii joacă total diferit. Nu conta că tot campionatul au jucat dezastruos şi diferit. Nu conta că tot campionatul au jucat dezastruos şi erau la retrogradare, a fost sufi cientă prezenţa emisarilor erau la retrogradare, a fost sufi cientă prezenţa emisarilor sibieni, pentru ca Dejul să renască. Moţet putea să strice sibieni, pentru ca Dejul să renască. Moţet putea să strice planurile gazdelor, la cinci minute de la reluare. O centrare planurile gazdelor, la cinci minute de la reluare. O centrare bună venită de pe dreapta, lovitură de cap la rădăcina ba-bună venită de pe dreapta, lovitură de cap la rădăcina ba-rei şi încă un refl ex de senzaţie al lui Mihok. După ce în rei şi încă un refl ex de senzaţie al lui Mihok. După ce în minutul 51 Moldovan a avut din nou emoţii la un şut al lui minutul 51 Moldovan a avut din nou emoţii la un şut al lui Găbruş, în minutul 70 a avut ghinionul ca Paşca să devieze Găbruş, în minutul 70 a avut ghinionul ca Paşca să devieze nefericit şutul din afara careului trimis de Faur. 2-0 şi visul nefericit şutul din afara careului trimis de Faur. 2-0 şi visul s-a spulberat. A mai vrut Bar (79) să reînvie speranţa, dar s-a spulberat. A mai vrut Bar (79) să reînvie speranţa, dar golul său din lovitură liberă de la peste 30 de metri, perfect golul său din lovitură liberă de la peste 30 de metri, perfect valabil, a fost anulat pe motiv de offside.valabil, a fost anulat pe motiv de offside.

Sibiul a jucat clar, pe toate fronturile. Dincolo de asta Sibiul a jucat clar, pe toate fronturile. Dincolo de asta însă, SESO trebuia să arate altfel.însă, SESO trebuia să arate altfel.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

La Dej, SESO La Dej, SESO a fost nevoită să a fost nevoită să înfrunte şi dorinţa înfrunte şi dorinţa de revanşă a unor de revanşă a unor foşti jucători ai lui foşti jucători ai lui Mechel Câmpia Mechel Câmpia Turzii. Alin Costea, Turzii. Alin Costea, Zelencz şi Feher Zelencz şi Feher au jucat în trecut în au jucat în trecut în tricoul galben-al-tricoul galben-al-bastru, dar nici unul bastru, dar nici unul dintre ei nu s-au bu-dintre ei nu s-au bu-curat de prea mare curat de prea mare încredere. Acum s-a încredere. Acum s-a văzut clar în jocul lor văzut clar în jocul lor dorinţa de revanşă, dorinţa de revanşă, chiar dacă vorbim chiar dacă vorbim de o altă echipă. Cei de o altă echipă. Cei trei au fost printre trei au fost printre cei mai buni oa-cei mai buni oa-meni ai Unirii. Co-meni ai Unirii. Co-stea a jucat perfect stea a jucat perfect în banda stângă, în banda stângă, Zelencz a hărţuit în Zelencz a hărţuit în permanenţă apărarea permanenţă apărarea oaspeţilor, în timp ce oaspeţilor, în timp ce Feher a fost aproape Feher a fost aproape de gol, reluând de gol, reluând în transversală în în transversală în minutul 43.minutul 43.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Vulcanicul patron al echipei din Câmpia Vulcanicul patron al echipei din Câmpia Turzii a fost un car de nervi la Dej. El şi-a Turzii a fost un car de nervi la Dej. El şi-a început războiul cu brigada încă din primele început războiul cu brigada încă din primele minute ale jocului, atunci când centralul a minute ale jocului, atunci când centralul a refuzat un penalty evident la o pătrundere refuzat un penalty evident la o pătrundere a lui Fertea. A mai venit un cartonaş gal-a lui Fertea. A mai venit un cartonaş gal-ben uşor acordat lui Grigoroşcuţă şi apoi ben uşor acordat lui Grigoroşcuţă şi apoi faza din fi nalul primei reprize, cu henţul în faza din fi nalul primei reprize, cu henţul în careul Dejului, nesancţionat cu lovitură de careul Dejului, nesancţionat cu lovitură de pedeapsă şi poate chiar eliminare. pedeapsă şi poate chiar eliminare.

La pauză Gheorghe Irimieş a protestat La pauză Gheorghe Irimieş a protestat vehement în faţa brigăzii, dar asta nu i-a vehement în faţa brigăzii, dar asta nu i-a

oprit pe fl uieraşi să-şi continue recitalul şi în oprit pe fl uieraşi să-şi continue recitalul şi în partea a doua. Golul anulat lui Bar l-a scos partea a doua. Golul anulat lui Bar l-a scos din minţi pe patron, acesta intrând în teren din minţi pe patron, acesta intrând în teren pentru a protesta. Nu i-a ajutat la nimic, pen-pentru a protesta. Nu i-a ajutat la nimic, pen-tru că a fost trimis în tribună. tru că a fost trimis în tribună.

„Nu e posibil aşa ceva. Cu astfel de oa-„Nu e posibil aşa ceva. Cu astfel de oa-meni nu se poate face fotbal. Se mai miră că meni nu se poate face fotbal. Se mai miră că ajung să aibă probleme au instituţiile statu-ajung să aibă probleme au instituţiile statu-lui. Păi dacă le stă mintea doar la bani şi îşi lui. Păi dacă le stă mintea doar la bani şi îşi bat joc de munca unor echipe cum să avem bat joc de munca unor echipe cum să avem fotbal? Nu am jucat mare lucru, dar nici nu fotbal? Nu am jucat mare lucru, dar nici nu am fost lăsaţi. Penalty la început de meci, am fost lăsaţi. Penalty la început de meci, penalty la fi nal de primă repriză, gol valabil penalty la fi nal de primă repriză, gol valabil anulat, ce să joci?”, a spus Irimieş.anulat, ce să joci?”, a spus Irimieş.

Costea, Zelencz şi Feher, Costea, Zelencz şi Feher, dor de revanşădor de revanşă

Irimieş a luat focIrimieş a luat foc

Cronica unui dezastruCronica unui dezastru

Unirea Dej – SESO Câmpia Turzii 2-0Unirea Dej – SESO Câmpia Turzii 2-0

Au marcat: Oltean 8, Faur 70Au marcat: Oltean 8, Faur 70

Unirea: Mihok – Oltean, Bud, Florea, Costea – Nemeti Unirea: Mihok – Oltean, Bud, Florea, Costea – Nemeti (71 Moldovan), Feher (84 Stupinean), Budean, Găbruş (71 Moldovan), Feher (84 Stupinean), Budean, Găbruş – Roca (63 Faur), Zelencz (72 Petrescu)– Roca (63 Faur), Zelencz (72 Petrescu)Antrenor Eusebiu ŞuvagăuAntrenor Eusebiu Şuvagău

SESO: Moldovan – Kelemen (73 Drăgan), Paşca, Tarcea, SESO: Moldovan – Kelemen (73 Drăgan), Paşca, Tarcea, Siecoban – Grigoroşcuţă, Chişu (26 Chifor), Moţet, Torn-Siecoban – Grigoroşcuţă, Chişu (26 Chifor), Moţet, Torn-yai – Fertea (55 Bar), Petrescuyai – Fertea (55 Bar), PetrescuAntrenor: Ioan TătăranAntrenor: Ioan Tătăran

Avertismente: Zelencz 66, Florea 78 / Grigoroşcuţă 18, Avertismente: Zelencz 66, Florea 78 / Grigoroşcuţă 18, Fertea 55, Tornyai 63, Tarcea 65Fertea 55, Tornyai 63, Tarcea 65Spectatori: 150Spectatori: 150

Page 18: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

18 18 as sport ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Cupa României Cupa României – Faza pe Judeţ:– Faza pe Judeţ:

Unirea Triteni – AS Feleacul 0-5Unirea Triteni – AS Feleacul 0-5Marcatori: Mihai Goia (4, 41), Felecan (21, 90), Avram Marcatori: Mihai Goia (4, 41), Felecan (21, 90), Avram

(64)(64)Unirea: S. Rusu – Crişan (cpt), D. Roşu (62 Constan-Unirea: S. Rusu – Crişan (cpt), D. Roşu (62 Constan-

tin), Cr. Roşu, �imon, S. Gal, M. Rus, C. Gall, V. Baba (62 tin), Cr. Roşu, �imon, S. Gal, M. Rus, C. Gall, V. Baba (62 Ad. Varga), S. Moldovan, Săvan. Ad. Varga), S. Moldovan, Săvan.

Antrenor: Dorin Roşu.Antrenor: Dorin Roşu.AS Feleacul: Biliga – Feşnic, Cecălăcean, Sorcoiu AS Feleacul: Biliga – Feşnic, Cecălăcean, Sorcoiu

(83 Câmpean), Petrean, Avram (65 C. Bozdog), M. Goia, (83 Câmpean), Petrean, Avram (65 C. Bozdog), M. Goia, Cl. Bucur (58 Georgiu), A. Savu (69 R. Mocan), Felecan, Cl. Bucur (58 Georgiu), A. Savu (69 R. Mocan), Felecan, Muntean. Muntean.

Antrenor: Dorel Mureşan.Antrenor: Dorel Mureşan.Arbitru: Gabriel MoceanArbitru: Gabriel MoceanAsistenţi: Radu Herţea �i Adrian Naşc (toţi din Câm-Asistenţi: Radu Herţea �i Adrian Naşc (toţi din Câm-

pia Turzii)pia Turzii)Obs. AJF: Mihai Cuc – Câmpia Turzii.Obs. AJF: Mihai Cuc – Câmpia Turzii.

Dacă vrei să-ţi faci echipă pentru a participa în Dacă vrei să-ţi faci echipă pentru a participa în singurul campionat organizat de fotbal pe teren redus, singurul campionat organizat de fotbal pe teren redus, acum e momentul! Ziarul AS a publicat talonul pe acum e momentul! Ziarul AS a publicat talonul pe baza căruia se fac înscrierile (nu se acceptă copii sau baza căruia se fac înscrierile (nu se acceptă copii sau alte forme de înscriere, talonul din ziar fi ind singura alte forme de înscriere, talonul din ziar fi ind singura modalitate valabilă de înscriere!). Campionatul se modalitate valabilă de înscriere!). Campionatul se va desfăşura în sistem „fi ecare cu fi ecare”, meciuri va desfăşura în sistem „fi ecare cu fi ecare”, meciuri tur-retur, pe baza unui Regulament care va fi pus la tur-retur, pe baza unui Regulament care va fi pus la dispoziţia participanţilor de către organizatori (Ziarul dispoziţia participanţilor de către organizatori (Ziarul AS), în timp util. Jocurile se vor disputa pe terenurile AS), în timp util. Jocurile se vor disputa pe terenurile sintetice din Turda şi Câmpia Turzii (echipele nu vor sintetice din Turda şi Câmpia Turzii (echipele nu vor achitacostul închirierii).achitacostul închirierii).

Obligaţiile fi ecărei echipe înscrise:Obligaţiile fi ecărei echipe înscrise:- să aibă minim 7 jucători înscrişi în echipă (orice - să aibă minim 7 jucători înscrişi în echipă (orice

„legitimare” ulterioară se va taxa, conform Regula-„legitimare” ulterioară se va taxa, conform Regula-mentului).mentului).

- jucătorii să aibă mai mult de 16 ani şi să nu fi e - jucătorii să aibă mai mult de 16 ani şi să nu fi e legitimaţi la nici un club activ din Liga 1, 2 sau 3 (în legitimaţi la nici un club activ din Liga 1, 2 sau 3 (în caz contrar, echipa riscă pierderea jocului cu 0-3).caz contrar, echipa riscă pierderea jocului cu 0-3).

- să deţină/achiziţioneze/confecţioneze un echipa-- să deţină/achiziţioneze/confecţioneze un echipa-ment de joc unitar (coloare), care să aibă inscripţionate ment de joc unitar (coloare), care să aibă inscripţionate pe spate numere, de la 1 la...99.pe spate numere, de la 1 la...99.

Campionatul va fi popularizat prin intermediul Campionatul va fi popularizat prin intermediul săptămânalului Ziarul AS şi al portalului informativ săptămânalului Ziarul AS şi al portalului informativ TurdaNews.TurdaNews.

VREI SĂ AJUNGI VEDETĂ CU ECHIPA VREI SĂ AJUNGI VEDETĂ CU ECHIPA CARTIERULUI TĂU?CARTIERULUI TĂU?

ACUM E MOMENTUL!ACUM E MOMENTUL!Relaţii suplimentare la telefon: 0744-694876.Relaţii suplimentare la telefon: 0744-694876.Proprietarii de terenuri sintetice, care vor ca bazele Proprietarii de terenuri sintetice, care vor ca bazele

lor să fi e înscrise în acest campionat, sunt rugaţi să lor să fi e înscrise în acest campionat, sunt rugaţi să sune la telefon: 0744-694876.sune la telefon: 0744-694876.

Liga 2 – Seia VestLiga 2 – Seia VestEtapa 28 – RezultateEtapa 28 – Rezultate

FC Argeş – Dacia Mioveni 0-1FC Argeş – Dacia Mioveni 0-1Nistor (35)Nistor (35)Minerul Lupeni – Fortuna Covaci 2-0Minerul Lupeni – Fortuna Covaci 2-0R.Cristian (14), Kalay (78)R.Cristian (14), Kalay (78)CS Otopeni – FC Silvania 3-2CS Otopeni – FC Silvania 3-2Pârvu (11), Fl.Manea (38), Drăghici (88) / R.Crişan (48), Pârvu (11), Fl.Manea (38), Drăghici (88) / R.Crişan (48), Brata (52)Brata (52)FC Baia Mare – FC Bihor 2-1FC Baia Mare – FC Bihor 2-1Tănasă (13), Bota (45-pen) / Iambor (34-pen)Tănasă (13), Bota (45-pen) / Iambor (34-pen)FCM Tg.Mureş – CSM Rm.Vâlcea 2-0FCM Tg.Mureş – CSM Rm.Vâlcea 2-0Vancea (41, 73)Vancea (41, 73)FC Arieşul UTA AradFC Arieşul UTA Arad(amânat pentru 2 iunie, ora 18.00)(amânat pentru 2 iunie, ora 18.00)FC Drobeta – “U” Cluj 0-3FC Drobeta – “U” Cluj 0-3Mureşul Deva – Jiul 3-0Mureşul Deva – Jiul 3-0Gaz Metan CFR Craiova a stat. Gaz Metan CFR Craiova a stat.

CLASAMENTCLASAMENT

ETAPĂ INTERMEDIARĂETAPĂ INTERMEDIARĂ(miercuri, 12 mai, ora 18.00)(miercuri, 12 mai, ora 18.00)

CSM Rm.Vâlcea – FC Argeş PiteştiCSM Rm.Vâlcea – FC Argeş PiteştiFC Silvania – Minerul LupeniFC Silvania – Minerul LupeniDacia Mioveni – CS OtopeniDacia Mioveni – CS Otopeni

Fortuna Covaci – Gaz Metan CFR Fortuna Covaci – Gaz Metan CFR FC Bihor Oradea – FC Drobeta 3-0FC Bihor Oradea – FC Drobeta 3-0

Jiul Petroşani – FCM Târgu Mureş 0-3Jiul Petroşani – FCM Târgu Mureş 0-3Universitatea Cluj – Arieşul TurdaUniversitatea Cluj – Arieşul Turda

UT Arad – Mureşul DevaUT Arad – Mureşul Deva(se dispută în 11 mai, ora 17.00)(se dispută în 11 mai, ora 17.00)

FC Baia Mare – stăFC Baia Mare – stă

ETAPA 30ETAPA 30(sâmbătă, 15 mai, ora 11.00)(sâmbătă, 15 mai, ora 11.00)

FC Baia Mare – Fortuna CovaciFC Baia Mare – Fortuna CovaciGaz Metan CFR Craiova – SilvaniaGaz Metan CFR Craiova – SilvaniaCS Otopeni – CSM Râmnicu VâlceaCS Otopeni – CSM Râmnicu Vâlcea

Minerul Lupeni – Dacia MioveniMinerul Lupeni – Dacia MioveniFC Drobeta – Arieşul Turda 0-3FC Drobeta – Arieşul Turda 0-3

Mureşul Deva – Universitatea ClujMureşul Deva – Universitatea ClujFCM Târgu Mureş – UT AradFCM Târgu Mureş – UT Arad

(de la ora 13.00)(de la ora 13.00)FC Argeş Piteşti – Jiul Petroşani 3-0FC Argeş Piteşti – Jiul Petroşani 3-0

FC Bihor Oradea – stăFC Bihor Oradea – stă

Liga 3 – Seria 6Liga 3 – Seria 6Etapa 28 - RezultateEtapa 28 - Rezultate

AFC Od.Secuiesc - Luceafărul Oradea 2-5AFC Od.Secuiesc - Luceafărul Oradea 2-5Csiki (8), O. Lazăr (57) / Rus (7), Dumiter (10), Ghinea Csiki (8), O. Lazăr (57) / Rus (7), Dumiter (10), Ghinea (27), Paina (41), Lupaşcu (81 - pen.)(27), Paina (41), Lupaşcu (81 - pen.)Voinţa Livezile - FC Cisnădie 2-0Voinţa Livezile - FC Cisnădie 2-0Diudea (24), Apostolache (31)Diudea (24), Apostolache (31)Voinţa Sibiu - CS Zlatna 5-2Voinţa Sibiu - CS Zlatna 5-2Suciu (3), I. Szabo (16, 65), I. Popa (21), Neguţ (88) / Suciu (3), I. Szabo (16, 65), I. Popa (21), Neguţ (88) / Ciofu (40), Mureşan (50)Ciofu (40), Mureşan (50)Unirea Dej - FC Seso Câmpia Turzii 2-0Unirea Dej - FC Seso Câmpia Turzii 2-0Olteanu (8), B. Faur (65)Olteanu (8), B. Faur (65)Avântul Reghin - CS Marmaţia 2-1Avântul Reghin - CS Marmaţia 2-1L. Moldovan (45), R. Dan (35) / Achim (5)L. Moldovan (45), R. Dan (35) / Achim (5)Sănătatea Cluj - Gloria II Bistriţa 1-1Sănătatea Cluj - Gloria II Bistriţa 1-1Nicula (30) / Predescu (28)Nicula (30) / Predescu (28)Bihorul Beiuş - CSM Sebeş 0-2Bihorul Beiuş - CSM Sebeş 0-2Bălaş (70), P. Ciucă (78)Bălaş (70), P. Ciucă (78)Unirea Ungheni - Gaz Metan II Mediaş 0-2Unirea Ungheni - Gaz Metan II Mediaş 0-2Boaru (56, 77)Boaru (56, 77)Turul Micula - FC Zalău 0-3Turul Micula - FC Zalău 0-3Micula s-a retras şi pierde meciurile rămase cu 3-0Micula s-a retras şi pierde meciurile rămase cu 3-0

CLASAMENTCLASAMENT

ETAPĂ INTERMEDIARĂETAPĂ INTERMEDIARĂ(marţi, 11 mai, ora 18.00)(marţi, 11 mai, ora 18.00)

SESO Câmpia Turzii - Avântul ReghinSESO Câmpia Turzii - Avântul ReghinCS Zlatna - CS Voinţa LivezileCS Zlatna - CS Voinţa Livezile

CS Marmaţia - Voinţa SibiuCS Marmaţia - Voinţa SibiuFC Cisnădie - AFC Od.SecuiescFC Cisnădie - AFC Od.Secuiesc

Luceafărul Oradea - Turul Micula 3-0Luceafărul Oradea - Turul Micula 3-0FC Zalău - Sănătatea ClujFC Zalău - Sănătatea Cluj

Gaz Metan II Mediaş - Unirea DejGaz Metan II Mediaş - Unirea DejGloria Bistriţa II - Bihorul BeiuşGloria Bistriţa II - Bihorul Beiuş

CSM Sebeş - Unirea UngheniCSM Sebeş - Unirea Ungheni

Etapa 30Etapa 30(vineri, 14 mai, ora 18.00)(vineri, 14 mai, ora 18.00)

FC Zalău - Luceafărul OradeaFC Zalău - Luceafărul OradeaTurul Micula - FC Cisnădie 0-3Turul Micula - FC Cisnădie 0-3AFC Od.Secuiesc - CS ZlatnaAFC Od.Secuiesc - CS Zlatna

Voinţa Sibiu - SESO Câmpia TurziiVoinţa Sibiu - SESO Câmpia TurziiVoinţa Livezile – CS Marmaţia Voinţa Livezile – CS Marmaţia Sănătatea Cluj - Bihorul BeiuşSănătatea Cluj - Bihorul Beiuş

Unirea Ungheni - Gloria Bistriţa IIUnirea Ungheni - Gloria Bistriţa IIUnirea Dej - CSM SebeşUnirea Dej - CSM Sebeş

Avântul Reghin - SC Gaz Metan IIAvântul Reghin - SC Gaz Metan II

Au început înscrierile pentru Campionatul Au început înscrierile pentru Campionatul de Fotbal pe teren redus, pentru amatori!de Fotbal pe teren redus, pentru amatori!

Page 19: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as info 1919nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Institutul European pentru Democraţie Institutul European pentru Democraţie Participativă - Qvorum, în parteneriat cu In-Participativă - Qvorum, în parteneriat cu In-spectoratul Şcolar Cluj, ARDOR Transilva-spectoratul Şcolar Cluj, ARDOR Transilva-nia şi Centrul Raţiu pentru Democraţie, au nia şi Centrul Raţiu pentru Democraţie, au organizat la fi nal de săptămână, cu ocazia organizat la fi nal de săptămână, cu ocazia Zilei Europei, prima ediţie a concursului Zilei Europei, prima ediţie a concursului „Olimpiada Europeană”. Concursul s-a „Olimpiada Europeană”. Concursul s-a desfăşurat la Şcoala Internaţională Cluj. desfăşurat la Şcoala Internaţională Cluj.

Sâmbătă a avut loc proba scrisă a concur-Sâmbătă a avut loc proba scrisă a concur-sului, iar duminică proba orală, organizată sului, iar duminică proba orală, organizată sub forma unui concurs de dezbateri pe sub forma unui concurs de dezbateri pe teme europene. Printre cei 35 de elevi care teme europene. Printre cei 35 de elevi care au participat la concurs s-au numărat şi elevi au participat la concurs s-au numărat şi elevi de la Colegiul Tehnic „Dr. I. Raţiu” Turda şi de la Colegiul Tehnic „Dr. I. Raţiu” Turda şi Colegiul „Emil Negruţiu” Turda). Cei mai Colegiul „Emil Negruţiu” Turda). Cei mai buni elevi din concurs au fost recompensaţi buni elevi din concurs au fost recompensaţi cu excursii gratuite la sediul Parlamentului cu excursii gratuite la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, precum şi cu alte European de la Bruxelles, precum şi cu alte premii. premii.

„Olimpiada Europeană” este evenimen-„Olimpiada Europeană” este evenimen-

tul care marchează încheierea primului an al tul care marchează încheierea primului an al proiectului desfăşurat sub motto-ul „Licee-proiectului desfăşurat sub motto-ul „Licee-nii de azi, cetăţeni ai Europei de mâine”, pe nii de azi, cetăţeni ai Europei de mâine”, pe parcursul căruia aproximativ 100 de elevi parcursul căruia aproximativ 100 de elevi din liceele clujene au luat parte la o serie de din liceele clujene au luat parte la o serie de traininguri menite să le transmită informaţii traininguri menite să le transmită informaţii de bază despre Uniunea Europeană, despre de bază despre Uniunea Europeană, despre calitatea României de membră a UE şi de-calitatea României de membră a UE şi de-spre drepturile şi obligaţiile pe care le au în spre drepturile şi obligaţiile pe care le au în calitate de cetăţeni europeni. calitate de cetăţeni europeni.

Scopul proiectului este de a crea o Scopul proiectului este de a crea o cultură europeană în rândul tinerei generaţii. cultură europeană în rândul tinerei generaţii. De asemenea, prin acest proiect se doreşte De asemenea, prin acest proiect se doreşte stimularea dezbaterilor pe teme europene în stimularea dezbaterilor pe teme europene în cadrul sistemului educaţional din România, cadrul sistemului educaţional din România, precum şi în întreaga societate românească. precum şi în întreaga societate românească. Pentru al doilea an al proiectului, organiza-Pentru al doilea an al proiectului, organiza-torii îşi propun extinderea lui în cel puţin torii îşi propun extinderea lui în cel puţin alte trei judeţe, astfel încât „Olimpiada alte trei judeţe, astfel încât „Olimpiada Europeană” să capete treptat un caracter re-Europeană” să capete treptat un caracter re-gional şi, mai apoi, naţional.gional şi, mai apoi, naţional.

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Şeful Staţiei de Epurare, Remus Filip Şeful Staţiei de Epurare, Remus Filip şi inginerul Cornel Asaftei s-au afl at timp şi inginerul Cornel Asaftei s-au afl at timp de două zile la Constanţa, acolo unde s-a de două zile la Constanţa, acolo unde s-a desfăşurat un important seminar legat de desfăşurat un important seminar legat de managementul apelor uzate. European Ex-managementul apelor uzate. European Ex-perience of Urban Waste Water Treatment perience of Urban Waste Water Treatment s-a desfăşurat între 29 şi 30 aprilie la Ma-s-a desfăşurat între 29 şi 30 aprilie la Ma-maia şi a reunit experţi în domeniu din mai maia şi a reunit experţi în domeniu din mai multe ţări europene.multe ţări europene.

Evenimentul a fost organizat în colab-Evenimentul a fost organizat în colab-orare cu Ministerul Mediului din Româ-orare cu Ministerul Mediului din Româ-nia şi a fost un bun prilej pentru schim-nia şi a fost un bun prilej pentru schim-buri de experienţă. Au făcut prezentări buri de experienţă. Au făcut prezentări reprezentanţi ai ministerelor de mediu din reprezentanţi ai ministerelor de mediu din

Germania, Scoţia, Irlanda, Belgia, Austria Germania, Scoţia, Irlanda, Belgia, Austria sau România.sau România.

„Având în vedere faptul că în curând „Având în vedere faptul că în curând vom benefi cia şi noi de o staţie de epurare vom benefi cia şi noi de o staţie de epurare modernă, la cerinţele Uniunii europene, ast-modernă, la cerinţele Uniunii europene, ast-fel de seminarii nu pot decât să fi e benefi ce. fel de seminarii nu pot decât să fi e benefi ce. Am fost extrem de impresionaţi de modul Am fost extrem de impresionaţi de modul în care se lucrează în alte ţări şi de modul în care se lucrează în alte ţări şi de modul extrem de serios în care este tratat acest extrem de serios în care este tratat acest subiect în ţările Uniunii Europene. Suntem subiect în ţările Uniunii Europene. Suntem destul de departe ca tehnologie, dar graţie destul de departe ca tehnologie, dar graţie proiectului european derulat de Compania proiectului european derulat de Compania de Apă Arieş, cel puţin zona noastră va re-de Apă Arieş, cel puţin zona noastră va re-cupera foarte mult în acest domeniu”, a de-cupera foarte mult în acest domeniu”, a de-clarat Remus Filip într-o emisiune la ONE clarat Remus Filip într-o emisiune la ONE TV Turda.TV Turda.

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj va fi dotat cu autospeciale performante. al judeţului Cluj va fi dotat cu autospeciale performante. Asta graţie unui proiect al Consiliului Judeţean, cu scopul Asta graţie unui proiect al Consiliului Judeţean, cu scopul de a îmbunătăţi serviciul de intervenţie de urgenţă. de a îmbunătăţi serviciul de intervenţie de urgenţă.

Reprezentanţii Autorităţii de Mangement a Programului Reprezentanţii Autorităţii de Mangement a Programului Operaţional Regional şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Operaţional Regional şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord Vest în calitate de Organism Intermediar pentru de Nord Vest în calitate de Organism Intermediar pentru POR, au efectuat o evaluare a documentaţiei înaintate de POR, au efectuat o evaluare a documentaţiei înaintate de către Consiliul Judeţean Cluj în cadrul aplicaţiei spre către Consiliul Judeţean Cluj în cadrul aplicaţiei spre fi nanţare a proiectului „Îmbunătăţirea dotării cu echipa-fi nanţare a proiectului „Îmbunătăţirea dotării cu echipa-mente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de mente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord” înaintat de către judeţele urgenţă din Transilvania de Nord” înaintat de către judeţele din Regiunea de Nord-Vest (Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, din Regiunea de Nord-Vest (Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj) prin intermediul Asociaţiei Maramureş, Satu Mare şi Sălaj) prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”. de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”.

Proiectul a fost depus la Agenţia de Dezvoltare Proiectul a fost depus la Agenţia de Dezvoltare Regională de Nord Vest în data de 28 octombrie 2009. Regională de Nord Vest în data de 28 octombrie 2009. Obiectivul general al proiectului se referă la îmbunătăţirea Obiectivul general al proiectului se referă la îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice de urgenţă din Regiunea de Nord calităţii serviciilor publice de urgenţă din Regiunea de Nord Vest prin reducerea timpilor de intervenţie pentru acordarea Vest prin reducerea timpilor de intervenţie pentru acordarea primului ajutor califi cat, consolidarea capacităţii de colabo-primului ajutor califi cat, consolidarea capacităţii de colabo-rare şi conlucrare operaţională între centrele judeţene de rare şi conlucrare operaţională între centrele judeţene de urgenţă, precum şi achiziţionarea de echipamente specifi ce urgenţă, precum şi achiziţionarea de echipamente specifi ce moderne, efi ciente şi performante. moderne, efi ciente şi performante.

În acest sens vor fi achiziţionate 30 de autospeciale pen-În acest sens vor fi achiziţionate 30 de autospeciale pen-tru lucru cu spumă şi apă, 21 de ambulanţe pentru prim ajutor tru lucru cu spumă şi apă, 21 de ambulanţe pentru prim ajutor şi trei pentru reanimare, 6 autospeciale pentru descarcerări şi trei pentru reanimare, 6 autospeciale pentru descarcerări grele, două autospeciale pentru cercetare N.B.C.R. (nu-grele, două autospeciale pentru cercetare N.B.C.R. (nu-clear, biologic, chimic, radiologic), o autospecială pentru clear, biologic, chimic, radiologic), o autospecială pentru intervenţie la accidente colective şi pentru salvări urbane, intervenţie la accidente colective şi pentru salvări urbane, precum şi a unui centru unic de comandă şi control.precum şi a unui centru unic de comandă şi control.

Benefi ciarii indirecţi sunt cei 2.758.978 de locuitori Benefi ciarii indirecţi sunt cei 2.758.978 de locuitori din regiunea de Nord-Vest, valoarea totală a proiectului din regiunea de Nord-Vest, valoarea totală a proiectului fi ind de 49.868.560,79 lei, din care 41.906.353,60 lei val-fi ind de 49.868.560,79 lei, din care 41.906.353,60 lei val-oare eligibilă, din care asistenţa fi nanciară nerambursabilă oare eligibilă, din care asistenţa fi nanciară nerambursabilă solicitată este în sumă de 41.068.226,53 lei iar contribuţia solicitată este în sumă de 41.068.226,53 lei iar contribuţia

benefi ciarului (Agenţia de Dezvoltare Regională de Nord benefi ciarului (Agenţia de Dezvoltare Regională de Nord Vest) este de 838.127,07 lei, adică 2% din valoarea eligibilă Vest) este de 838.127,07 lei, adică 2% din valoarea eligibilă a proiectului. a proiectului.

Pentru Baza Operaţională Regională (Inspectoratul Pentru Baza Operaţională Regională (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu”), situat în Cluj-pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu”), situat în Cluj-Napoca, vor fi achiziţionate 5 autospeciale pentru lucru Napoca, vor fi achiziţionate 5 autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, patru ambulanţe de prim ajutor şi câte o cu apă şi spumă, patru ambulanţe de prim ajutor şi câte o autospecială de intervenţie la accidente colective şi pentru autospecială de intervenţie la accidente colective şi pentru salvări urbane şi una de descarcerare, la care se adaugă salvări urbane şi una de descarcerare, la care se adaugă

o ambulanţă de reanimare. Bugetul aferent Consiliului o ambulanţă de reanimare. Bugetul aferent Consiliului Judeţean Cluj, proporţional cu valoarea echipamentelor Judeţean Cluj, proporţional cu valoarea echipamentelor achiziţionate, este în valoare de 8.445.820,80 de lei din achiziţionate, este în valoare de 8.445.820,80 de lei din care contribuţia proprie la procentul de 2% este în sumă care contribuţia proprie la procentul de 2% este în sumă de 141.947,57 de lei. Cheltuielile neeligibile (TVA), care de 141.947,57 de lei. Cheltuielile neeligibile (TVA), care trebuiesc suportate de Consiliul Judeţean Cluj sunt în sumă trebuiesc suportate de Consiliul Judeţean Cluj sunt în sumă de 1.348.492,40 lei. Durata de implementare a proiectului de 1.348.492,40 lei. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.este de 18 luni.

Elevi turdeni la Olimpiada EuropeanăElevi turdeni la Olimpiada Europeană

Seminar de informareSeminar de informare

Dotări pentru intervenţii de urgenţăDotări pentru intervenţii de urgenţă

Page 20: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

20 20 as religios ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Pr. Marius MATEI, Capela Sf. Luca -Spitalul Municipal Pr. Marius MATEI, Capela Sf. Luca -Spitalul Municipal TurdaTurda

Titlul “Viaţa ca o ciornă” este inspirat din volumul Titlul “Viaţa ca o ciornă” este inspirat din volumul

“Catacombe. Totul e viu aici”, scris de către Florin Caragiu. “Catacombe. Totul e viu aici”, scris de către Florin Caragiu. Ideile de mai jos sunt împrumutate din operele lui Andrei Ideile de mai jos sunt împrumutate din operele lui Andrei Kuraev, Antony de Mello, Blaise Pascal şi Alphonse Goett-Kuraev, Antony de Mello, Blaise Pascal şi Alphonse Goett-mann. La Dumnezeu nu există vacanţe (Andrei Kuraev). El mann. La Dumnezeu nu există vacanţe (Andrei Kuraev). El nu mă cruţa de devenire. Vreau să exist? Existenţa e doar nu mă cruţa de devenire. Vreau să exist? Existenţa e doar Dumnezeu. Trupul lui Hristos trebuie să patrundă în toate Dumnezeu. Trupul lui Hristos trebuie să patrundă în toate articulaţiile, pentru creştinarea mea deplină. Altfel, pot vor-articulaţiile, pentru creştinarea mea deplină. Altfel, pot vor-bi despre Hristos, dar nu despre creştinism. Suntem bi despre Hristos, dar nu despre creştinism. Suntem îndemnaţi nu să devenim copii, ci să devenim ca nişte copii îndemnaţi nu să devenim copii, ci să devenim ca nişte copii (Antony de Mello). Trebuie să ne reîntoarcem la stadiul de (Antony de Mello). Trebuie să ne reîntoarcem la stadiul de copil – însă fără să fi m copii. Primul lucru pe care trebuie copil – însă fără să fi m copii. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să intraţi în contact cu sentimentele negative să-l faceţi este să intraţi în contact cu sentimentele negative de care nu sunteţi conştienţi. Mulţi oameni au sentimente de care nu sunteţi conştienţi. Mulţi oameni au sentimente negative de care nu sunt conştienţi. Mulţi oameni sunt negative de care nu sunt conştienţi. Mulţi oameni sunt deprimaţi, fără să fi e conştienţi că sunt deprimaţi. Doar deprimaţi, fără să fi e conştienţi că sunt deprimaţi. Doar când fac cunoştinţă cu bucuria, ajung să înţeleagă cât de când fac cunoştinţă cu bucuria, ajung să înţeleagă cât de deprimaţi sunt. Nu poţi trata un cancer pe care nu l-ai depis-deprimaţi sunt. Nu poţi trata un cancer pe care nu l-ai depis-tat. Nu poţi scăpa de gărgăriţele care ţi-au atacat plantele de tat. Nu poţi scăpa de gărgăriţele care ţi-au atacat plantele de bumbac, dacă nu eşti conştient de existenţa lor. Primul lu-bumbac, dacă nu eşti conştient de existenţa lor. Primul lu-cru pe care trebuie să-l faci, este să-ţi conştientizezi senti-cru pe care trebuie să-l faci, este să-ţi conştientizezi senti-mentele nega tive. Ce sentimente negative? Mohoreala, de mentele nega tive. Ce sentimente negative? Mohoreala, de exemplu. Te simţi mohorât şi indispus. Simţi că te urăşti, te exemplu. Te simţi mohorât şi indispus. Simţi că te urăşti, te simţi vinovat. Simţi că viaţa n-are sens, că n-are nici un simţi vinovat. Simţi că viaţa n-are sens, că n-are nici un rost; ai un sentiment de suferinţă, te simţi nervos şi încor-rost; ai un sentiment de suferinţă, te simţi nervos şi încor-dat, încearcă, mai întâi, să intri în contact cu aceste senti-dat, încearcă, mai întâi, să intri în contact cu aceste senti-mente. Nu există nici un eveniment pe pământ care să aibă mente. Nu există nici un eveniment pe pământ care să aibă puterea să vă tulbure sau să vă rănească. Nici un eveniment, puterea să vă tulbure sau să vă rănească. Nici un eveniment, condiţie, situaţie sau persoană. Nimeni nu v-a spus asta; toţi condiţie, situaţie sau persoană. Nimeni nu v-a spus asta; toţi v-au spus contrariul. De aceea sunteţi acum într-o aseme-v-au spus contrariul. De aceea sunteţi acum într-o aseme-nea situaţie încurcată. De aceea sunteţi adormiţi. Nu vi s-a nea situaţie încurcată. De aceea sunteţi adormiţi. Nu vi s-a spus asta niciodată - deşi este mai mult decât evident. spus asta niciodată - deşi este mai mult decât evident. Niciodată să nu te identifi ci cu acel sentiment. Nu are nimic Niciodată să nu te identifi ci cu acel sentiment. Nu are nimic de a face cu ,eu-ul’. Nu defi ni sinele tău esenţial în termenii de a face cu ,eu-ul’. Nu defi ni sinele tău esenţial în termenii acelui sentiment. Nu spune: „Eu sunt deprimat”. Dacă vrei acelui sentiment. Nu spune: „Eu sunt deprimat”. Dacă vrei să spui: „E deprimant”, atunci este în regulă. Dacă vrei să să spui: „E deprimant”, atunci este în regulă. Dacă vrei să spui că depresia există, e bine; dacă vrei să spui că mo-spui că depresia există, e bine; dacă vrei să spui că mo-horeala este prezentă, e bine. Dar nu: „Eu sunt posomorât”. horeala este prezentă, e bine. Dar nu: „Eu sunt posomorât”. Tu te defi neşti pe tine însuţi în termenii sentimentului. Tu te defi neşti pe tine însuţi în termenii sentimentului. Aceasta este iluzia ta; aceasta este greşeala ta. Depresia Aceasta este iluzia ta; aceasta este greşeala ta. Depresia există, este pre zentă chiar acum, există sentimente de există, este pre zentă chiar acum, există sentimente de tristeţe chiar acum, dar lasă-le să existe, lasă-le în pace. Vor tristeţe chiar acum, dar lasă-le să existe, lasă-le în pace. Vor trece. Totul trece – totul. Trezirea ar trebui să te ia prin sur-trece. Totul trece – totul. Trezirea ar trebui să te ia prin sur-prindere. Când nu te aştepţi să se întâmple un lucru şi aces-prindere. Când nu te aştepţi să se întâmple un lucru şi aces-ta se întâmplă, eşti sur prins. Oamenii îşi imaginează că, ta se întâmplă, eşti sur prins. Oamenii îşi imaginează că, dacă ar obţine cutare slujbă, se vor odihni la urmă cu plăcere dacă ar obţine cutare slujbă, se vor odihni la urmă cu plăcere şi nu simt natura nesătulă a lăcomiei lor. Ei cred sincer că şi nu simt natura nesătulă a lăcomiei lor. Ei cred sincer că odihna este ceea ce caută, dar ei nu caută decât tumultul odihna este ceea ce caută, dar ei nu caută decât tumultul (Pascal). Din faptul că vina ne exclude din comunitatea oa-(Pascal). Din faptul că vina ne exclude din comunitatea oa-menilor, o vină cu adevărat gravă necesită o discuţie, pentru menilor, o vină cu adevărat gravă necesită o discuţie, pentru a mă putea simţi din nou om printre oameni. Prizonier al a mă putea simţi din nou om printre oameni. Prizonier al disperării şi al angoasei lui fi ind, ateul îşi refulează fără în-disperării şi al angoasei lui fi ind, ateul îşi refulează fără în-cetare fi inţa lui profundă. Din această suferinţă care cetare fi inţa lui profundă. Din această suferinţă care zvâcneşte, inexplicabilă la început pentru conştiinţa zvâcneşte, inexplicabilă la început pentru conştiinţa obişnuită, se poate naşte o imensă nostalgie, nostalgia a obişnuită, se poate naşte o imensă nostalgie, nostalgia a ceva ce nu cunoaştem şi care totuşi ne locuieşte (Alphonse ceva ce nu cunoaştem şi care totuşi ne locuieşte (Alphonse Goettmann). Prin nostalgia lui, omul actual presimte, în se-Goettmann). Prin nostalgia lui, omul actual presimte, în se-cret, existenţa unei plenitudini eliberatoare, dincolo de orice cret, existenţa unei plenitudini eliberatoare, dincolo de orice

„a avea, a putea, a şti” care înlănţuie şi reduc eul lui la „a avea, a putea, a şti” care înlănţuie şi reduc eul lui la zădărniciile lumeşti. Nostalgie a infi nitului pe care nimic zădărniciile lumeşti. Nostalgie a infi nitului pe care nimic din ceea ce este fi nit n-o va putea satisface vreodată, ea este din ceea ce este fi nit n-o va putea satisface vreodată, ea este semnul unui Altceva. Dar acest dincolo nu este un altunde-semnul unui Altceva. Dar acest dincolo nu este un altunde-va: el este în adâncul omului, este propria lui profunzime. va: el este în adâncul omului, este propria lui profunzime. Intuiţie tot mai puternică şi mai exigentă pe măsură ce o Intuiţie tot mai puternică şi mai exigentă pe măsură ce o nouă conştiinţă sapă, nu în raţiunea ci în inima omului. Şi nouă conştiinţă sapă, nu în raţiunea ci în inima omului. Şi iată-l că începe să ia în serios momentele privilegiate ale iată-l că începe să ia în serios momentele privilegiate ale vieţii lui, scurte şi fulgurante. Momente despre care vieţii lui, scurte şi fulgurante. Momente despre care păstrează o amintire de neşters: ziua, ora, locul precis în păstrează o amintire de neşters: ziua, ora, locul precis în care prezenţa Fiinţei l-a traversat ca o lumină, i-au marcat care prezenţa Fiinţei l-a traversat ca o lumină, i-au marcat defi nitiv memoria. Fiecare dintre noi îşi reaminteşte aceste defi nitiv memoria. Fiecare dintre noi îşi reaminteşte aceste puncte luminoase care presară astfel existenţa noastră. Br-puncte luminoase care presară astfel existenţa noastră. Br-usc şi într-un mod cu totul neaşteptat, fără nici o legătură, usc şi într-un mod cu totul neaşteptat, fără nici o legătură, suntem transplantaţi într-o cu totul altă realitate, uluitoare. suntem transplantaţi într-o cu totul altă realitate, uluitoare. Aceasta poate dura câteva secunde numai, dar ştim că o altă Aceasta poate dura câteva secunde numai, dar ştim că o altă dimensiune, care nu are nimic de a face cu spaţiul şi timpul, dimensiune, care nu are nimic de a face cu spaţiul şi timpul, tocmai ne-a atins. Ocazia este adeseori insignifi antă; totuşi, tocmai ne-a atins. Ocazia este adeseori insignifi antă; totuşi, omul face de multe ori experienţa aceasta, când se loveşte omul face de multe ori experienţa aceasta, când se loveşte de limita extremă a raţiunii sale existenţiale, zidurile micu-de limita extremă a raţiunii sale existenţiale, zidurile micu-lui său eu, şi când nenorocirea îl scufundă într-o noapte de lui său eu, şi când nenorocirea îl scufundă într-o noapte de deznădejde: el poate fi literalmente sesizat de această deznădejde: el poate fi literalmente sesizat de această lumină şi poate fi proiectat în afara oricărei angoase, lipse lumină şi poate fi proiectat în afara oricărei angoase, lipse de sens sau singurătăţi! Pericolul este acela de a ne opri pur de sens sau singurătăţi! Pericolul este acela de a ne opri pur şi simplu la o experienţă şi de a spune „a fost bine, a fost şi simplu la o experienţă şi de a spune „a fost bine, a fost minunat!”, fără a fi conştientizat despre ce este vorba. N-ar minunat!”, fără a fi conştientizat despre ce este vorba. N-ar mai rămâne decât o amintire, extraordinară fără îndoială, mai rămâne decât o amintire, extraordinară fără îndoială, dar numai o amintire. Când, de fapt, a fost vorba de o che-dar numai o amintire. Când, de fapt, a fost vorba de o che-mare spre rai: omul s-a văzut, pentru o clipă, un cu totul mare spre rai: omul s-a văzut, pentru o clipă, un cu totul altul, cel care este într-adevăr, şi cel care este chemat să altul, cel care este într-adevăr, şi cel care este chemat să devină. De acest răspuns depinde fericirea lui.Reducerea devină. De acest răspuns depinde fericirea lui.Reducerea omului la „eul” său raţional şi obiectivant, exclusiv omului la „eul” său raţional şi obiectivant, exclusiv funcţional şi utilitar, a introdus marea sciziune în el. Divi-funcţional şi utilitar, a introdus marea sciziune în el. Divi-zat în sine şi, în consecinţă, separat de restul universului, al zat în sine şi, în consecinţă, separat de restul universului, al cărui rezumat era el însuşi într-un anume fel, separat de la cărui rezumat era el însuşi într-un anume fel, separat de la Sursa de viaţă, el s-a întors spre „micul eu” de suprafaţă Sursa de viaţă, el s-a întors spre „micul eu” de suprafaţă care exacerbează voinţa lui proprie. Şi iată că domeniul ne-care exacerbează voinţa lui proprie. Şi iată că domeniul ne-limitat al misterului lui devine o închisoare minusculă în limitat al misterului lui devine o închisoare minusculă în care el, singur, ajunge să se adore pe sine însuşi! Descentrat care el, singur, ajunge să se adore pe sine însuşi! Descentrat fi ind de Dumnezeu, concentrat asupra sa, ateul se situează fi ind de Dumnezeu, concentrat asupra sa, ateul se situează pe sine însuşi ca scop ultim al vieţii lui. Mai mult, corpul pe sine însuşi ca scop ultim al vieţii lui. Mai mult, corpul însuşi, Templu profanat de acum, lipsit de Sfântul Sfi nţilor, însuşi, Templu profanat de acum, lipsit de Sfântul Sfi nţilor, este literalmente ca şi aruncat în afară, extravertit prin toţi este literalmente ca şi aruncat în afară, extravertit prin toţi porii şi prin cele cinci simţuri, dedat avariţiei şi posesiunii, porii şi prin cele cinci simţuri, dedat avariţiei şi posesiunii, parazitajului universului ambiant şi al cosmosului întreg. A parazitajului universului ambiant şi al cosmosului întreg. A „păcătui”, într-unul din sensurile lui etimologice, înseamnă „păcătui”, într-unul din sensurile lui etimologice, înseamnă a rata ţinta, a se înşela asupra direcţiei şi deci de a rata a rata ţinta, a se înşela asupra direcţiei şi deci de a rata scopul. De aceea convertirea, marea întoarcere a fi inţei, scopul. De aceea convertirea, marea întoarcere a fi inţei, până la moartea ego-ului, este cheia de boltă a întregului până la moartea ego-ului, este cheia de boltă a întregului mesaj biblic. O experienţă uimitoare pe care fi ecare este mesaj biblic. O experienţă uimitoare pe care fi ecare este invitat să o facă: „Veniţi şi vedeţi”. Ea este turnanta vieţii, invitat să o facă: „Veniţi şi vedeţi”. Ea este turnanta vieţii, care ne dă în sfârşit „urechi de auzit, ochi de văzut şi inimă care ne dă în sfârşit „urechi de auzit, ochi de văzut şi inimă pentru a înţelege”.În defi nitiv, aventura cea mai eroică a pentru a înţelege”.În defi nitiv, aventura cea mai eroică a omului nu este explorarea universului său exterior, oricât omului nu este explorarea universului său exterior, oricât de infi nit ar fi acesta, ci aceea de a deveni om. Atunci, în de infi nit ar fi acesta, ci aceea de a deveni om. Atunci, în profunzimea acestei tăceri omeneşti, va coborî Tăcerea lui profunzimea acestei tăceri omeneşti, va coborî Tăcerea lui Dumnezeu. Adâncul cheamă Adâncul. Prin abandonarea sa Dumnezeu. Adâncul cheamă Adâncul. Prin abandonarea sa totală, Maria s-a deschis abandonării totale a lui Dumnezeu. totală, Maria s-a deschis abandonării totale a lui Dumnezeu. Virginitatea ei cheamă maternitatea, tăcerea cheamă Virginitatea ei cheamă maternitatea, tăcerea cheamă Anunţul (Vestirea) şi orice adevărată rugă devine o Buna Anunţul (Vestirea) şi orice adevărată rugă devine o Buna Vestire, o sărbătoare a Rădăcinii cum o numea Ioan Gură de Vestire, o sărbătoare a Rădăcinii cum o numea Ioan Gură de

Aur. Singurul remediu: o dublă decizie. Mai întâi cea de a-L Aur. Singurul remediu: o dublă decizie. Mai întâi cea de a-L urma pe Hristos şi numai pe El, apoi cea, motivată de pri-urma pe Hristos şi numai pe El, apoi cea, motivată de pri-ma, de a ne crucifi ca patimile. De fermitatea acestei decizii ma, de a ne crucifi ca patimile. De fermitatea acestei decizii depinde toată disciplina ascetică şi în special focalizarea depinde toată disciplina ascetică şi în special focalizarea întregii noastre fi inţe asupra unui singur punct, atenţia.Atât întregii noastre fi inţe asupra unui singur punct, atenţia.Atât timp cât această decizie nu este completă şi totală la om, nu timp cât această decizie nu este completă şi totală la om, nu există nici o garanţie de fi delitate fată de calea pe care vrea există nici o garanţie de fi delitate fată de calea pe care vrea să o ia sau de ne-trădare, el rămâne încleiat în aspiraţii con-să o ia sau de ne-trădare, el rămâne încleiat în aspiraţii con-fuze şi contradictorii. Eu aleg care este binele meu şi răul fuze şi contradictorii. Eu aleg care este binele meu şi răul meu, Eu aleg fericirea mea, referinţa mea în toate sunt Eu. meu, Eu aleg fericirea mea, referinţa mea în toate sunt Eu. Dar cine sunt eu? Este capital să ieşim din generalităţi Dar cine sunt eu? Este capital să ieşim din generalităţi referitoare la toată lumea şi să fi m realişti până în detaliul referitoare la toată lumea şi să fi m realişti până în detaliul banal unde se încrustează răul în mine. Căci „acolo unde banal unde se încrustează răul în mine. Căci „acolo unde este comoara voastră, acolo este inima voastră!”. „Dumn-este comoara voastră, acolo este inima voastră!”. „Dumn-ezeu devine de acum totul pentru tine, pentru că El este ezeu devine de acum totul pentru tine, pentru că El este pentru tine esenţialul lucrurilor pe care le iubeşti (Fer. Au-pentru tine esenţialul lucrurilor pe care le iubeşti (Fer. Au-gustin).” Această perspectivă ne intrduce într-un nou stil de gustin).” Această perspectivă ne intrduce într-un nou stil de viaţă. A ne transforma pe noi înşine astfel încât orice loc, viaţă. A ne transforma pe noi înşine astfel încât orice loc, orice situaţie sau activitate să devină o ocazie pentru noi de orice situaţie sau activitate să devină o ocazie pentru noi de a intra în contact cu misterul nostru cel mai profund sau cu a intra în contact cu misterul nostru cel mai profund sau cu misterul lucrurilor şi persoanelor cu care avem de a face. misterul lucrurilor şi persoanelor cu care avem de a face. Acest timp este foarte scurt, nu este decât un pas, dar are Acest timp este foarte scurt, nu este decât un pas, dar are durata scurtă a unui fulger care iluminează întunericul sau a durata scurtă a unui fulger care iluminează întunericul sau a unei picături de apă care cade regulat în acelaşi loc: ea sapă unei picături de apă care cade regulat în acelaşi loc: ea sapă stânca şi sfârşeşte prin a o despica. Hristos este respins şi stânca şi sfârşeşte prin a o despica. Hristos este respins şi ridiculizat zilnc; este redus la micile noastre vederi omeneşti, ridiculizat zilnc; este redus la micile noastre vederi omeneşti, iar mesajul lui redus la o morală sau la o politică. Ceea ce iar mesajul lui redus la o morală sau la o politică. Ceea ce propune El depăşeşte atât de mult tot ceea ce putem noi propune El depăşeşte atât de mult tot ceea ce putem noi concepe !concepe !

Duminica a VI-aDuminica a VI-adupă Paşti – a Orbuluidupă Paşti – a Orbului

Pr. Conf. Dr. Constantin NECULA – Facultatea de Te-Pr. Conf. Dr. Constantin NECULA – Facultatea de Te-ologie Ortodoxa Sibiuologie Ortodoxa Sibiu

„Duminica Orbului urmează o pedagogie pe care „Duminica Orbului urmează o pedagogie pe care Dumnezeu ne-a pus-o la îndemână odată cu Duminica În-Dumnezeu ne-a pus-o la îndemână odată cu Duminica În-vierii în exerciţiul de a-L vedea pe Dumnezeu aşa cum vierii în exerciţiul de a-L vedea pe Dumnezeu aşa cum este El. Ne-am sfătuit laolaltă cu slăbănogul ce avem a este El. Ne-am sfătuit laolaltă cu slăbănogul ce avem a striga atunci când ne vindecăm. Am ascultat-o pe canaa-striga atunci când ne vindecăm. Am ascultat-o pe canaa-neanca ce sfaturi primeşte pentru a-L vedea pe Dumnezeu neanca ce sfaturi primeşte pentru a-L vedea pe Dumnezeu aşa cum este El. Astăzi, Îl vedem pe Dumnezeu aşa cum aşa cum este El. Astăzi, Îl vedem pe Dumnezeu aşa cum rareori Îl putem vedea cu ochii sufl etului şi ai minţii noas-rareori Îl putem vedea cu ochii sufl etului şi ai minţii noas-tre dinaintea uneia dintre cele mai mari minuni pe care o tre dinaintea uneia dintre cele mai mari minuni pe care o putea săvârşi ca Dumnezeu în mijlocul nostru. putea săvârşi ca Dumnezeu în mijlocul nostru.

Dacă ne oprim doar la nivelul minunii vindecării Orbu-Dacă ne oprim doar la nivelul minunii vindecării Orbu-lui nu am înţelege nimic. În mod normal minune înseamnă lui nu am înţelege nimic. În mod normal minune înseamnă să suspenzi sau să aplici ceva înspre mai binele omului, să suspenzi sau să aplici ceva înspre mai binele omului, dar binele omului era să vadă, iar nu să nu vadă. Şi atunci dar binele omului era să vadă, iar nu să nu vadă. Şi atunci Mântuitorul Hristos întoarce dinspre un ne-bine total, un Mântuitorul Hristos întoarce dinspre un ne-bine total, un ne-bine împotriva fi rii umane îl aşează pe orbul acesta ne-bine împotriva fi rii umane îl aşează pe orbul acesta într-un bine al fi rii umane, într-o normalitate”. într-un bine al fi rii umane, într-o normalitate”.

Viaţa ca o ciornăViaţa ca o ciornă

Page 21: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as naţional 2121nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Termenul limită pentru depunerea Termenul limită pentru depunerea declaraţiilor de venit D 200 şi D 201 este declaraţiilor de venit D 200 şi D 201 este 17 mai 2010. Obligaţia depunerii declaraţiei 17 mai 2010. Obligaţia depunerii declaraţiei de venit D 200, revine contribuabililor per-de venit D 200, revine contribuabililor per-soane fi zice, care în anul 2009 au realizat în soane fi zice, care în anul 2009 au realizat în România următoarele categorii de venituri: România următoarele categorii de venituri: venituri din activităţi independente pentru venituri din activităţi independente pentru care venitul se determină în sistem real, care venitul se determină în sistem real, venituri din activităţi agricole pentru care venituri din activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, veni-venitul net se stabileşte în sistem real, veni-turi din cedarea folosinţei sau câştiguri din turi din cedarea folosinţei sau câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen. la termen.

Nu depun declaraţii de venit persoanele Nu depun declaraţii de venit persoanele care au realizat următoarele categorii de care au realizat următoarele categorii de venituri: numai venituri din salarii, veni-venituri: numai venituri din salarii, veni-

turi din pensii, din salarii din străinătate, turi din pensii, din salarii din străinătate, din activităţi independente impuse pe baza din activităţi independente impuse pe baza normelor de venit, din premii sportive şi normelor de venit, din premii sportive şi jocuri de noroc, din dividende şi dobânzi, jocuri de noroc, din dividende şi dobânzi, câştiguri obţinute în 2009 din transferul ti-câştiguri obţinute în 2009 din transferul ti-tlurilor de valoare, altele decât părţile sociale tlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor în-şi valorile mobiliare în cazul societăţilor în-chise, din agricultură, cu excepţia arendei chise, din agricultură, cu excepţia arendei sau din moşteniri, donaţii, burse, alocaţii de sau din moşteniri, donaţii, burse, alocaţii de maternitate şi şomaj. maternitate şi şomaj.

Persoanele care au obligaţia depunerii Persoanele care au obligaţia depunerii declaraţiei de venit D 200 şi / sau D 201 se declaraţiei de venit D 200 şi / sau D 201 se pot adresa administraţiei fi scale în a cărei pot adresa administraţiei fi scale în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul pentru a pri-rază teritorială îşi au domiciliul pentru a pri-mi formularul de declaraţie în mod gratuit. mi formularul de declaraţie în mod gratuit. Deasemena, formularul poate fi descărcat Deasemena, formularul poate fi descărcat de pe pagina web a Ministerului Finanţelor de pe pagina web a Ministerului Finanţelor Publice.Publice.

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Oricine va putea opta pentru introduce-Oricine va putea opta pentru introduce-rea unui dispozitiv la bordul maşinii, care rea unui dispozitiv la bordul maşinii, care va apela automat numărul de urgenţă. Prin va apela automat numărul de urgenţă. Prin intermediul acestui sistem vor fi furnizate intermediul acestui sistem vor fi furnizate informaţii de bază despre accident, inclu-informaţii de bază despre accident, inclu-siv locul unde s-a produs, chiar dacă niciun siv locul unde s-a produs, chiar dacă niciun pasager nu este capabil să comunice. pasager nu este capabil să comunice.

Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel San-Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel San-du, a semnat, la Bruxelles, un memoran-du, a semnat, la Bruxelles, un memoran-dum prin care proprietarii de autovehicule dum prin care proprietarii de autovehicule pot opta pentru introducerea unui dispozi-pot opta pentru introducerea unui dispozi-tiv la bordul maşinii care va apela automat tiv la bordul maşinii care va apela automat numărul de urgenţă 112 în caz de accident numărul de urgenţă 112 în caz de accident rutier. Alături de România, memorandumul rutier. Alături de România, memorandumul a fost semnat de Malta, Polonia, Belgia, a fost semnat de Malta, Polonia, Belgia, Danemarca şi Luxemburg.Danemarca şi Luxemburg.

Denumit eCall, dispozitivul va indica Denumit eCall, dispozitivul va indica

exact locul producerii accidentului. „La exact locul producerii accidentului. „La nivel european, se doreşte dotarea autotur-nivel european, se doreşte dotarea autotur-ismelor cu acest dispozitiv astfel încât, în ismelor cu acest dispozitiv astfel încât, în caz de accident, să se emită un semnal către caz de accident, să se emită un semnal către cea mai apropiată centrală de intervenţie de cea mai apropiată centrală de intervenţie de urgenţă. Semnalul va transmite atât carac-urgenţă. Semnalul va transmite atât carac-teristicile tehnice ale autovehiculului, cât teristicile tehnice ale autovehiculului, cât şi zona precisă a accidentului. Declanşarea şi zona precisă a accidentului. Declanşarea sistemului poate fi automată sau manual”, se sistemului poate fi automată sau manual”, se precizează într-un comunicat al Ministeru-precizează într-un comunicat al Ministeru-lui Comunicaţiilor.lui Comunicaţiilor.

Înainte ca eCall să devină total Înainte ca eCall să devină total operaţional pe tot cuprinsul UE, ţările care operaţional pe tot cuprinsul UE, ţările care vor implementa faza pilot a sistemului eCall vor implementa faza pilot a sistemului eCall în Europa trebuie să realizeze teste practice în Europa trebuie să realizeze teste practice şi să stabilească standarde comune şi linii şi să stabilească standarde comune şi linii directoare în scopul funcţionării armonioase directoare în scopul funcţionării armonioase a sistemului.a sistemului.

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Anunţul că slariile bugetarilor vor fi Anunţul că slariile bugetarilor vor fi reduse cu 25% şi pensiile cu 15% nu a reduse cu 25% şi pensiile cu 15% nu a rămas fără ecouri în rândul sindicatelor. rămas fără ecouri în rândul sindicatelor. Sindicaliştii din cele cinci confederaţii au Sindicaliştii din cele cinci confederaţii au constituit un comitet de criză ca reacţie constituit un comitet de criză ca reacţie la măsurile anunţate de preşedinte, şi, la măsurile anunţate de preşedinte, şi, ca primă formă de protest, şi-au retras ca primă formă de protest, şi-au retras reprezentanţii din toate organismele tripar-reprezentanţii din toate organismele tripar-tite. Preşedintele României a anunţat că, tite. Preşedintele României a anunţat că, pentru reducerea defi citului public, de la 1 pentru reducerea defi citului public, de la 1 iunie vor scădea cu 25 % salariile bugetar-iunie vor scădea cu 25 % salariile bugetar-ilor, inclusiv salariul minim pe economie, ilor, inclusiv salariul minim pe economie, iar ajutoarele de şomaj şi pensiile vor fi di-iar ajutoarele de şomaj şi pensiile vor fi di-minuate cu 15 procente. minuate cu 15 procente.

În acest context, Cartel Alfa, În acest context, Cartel Alfa, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia, Confederaţia Sindicate-Libere Frăţia, Confederaţia Sindicate-lor Democratice, Blocul Naţional Sindi-lor Democratice, Blocul Naţional Sindi-cal şi Confederaţia Naţională “Meridian” cal şi Confederaţia Naţională “Meridian” vor trimite o scrisoare deschisă şefului vor trimite o scrisoare deschisă şefului statului, guvernului şi Fondului Mon-statului, guvernului şi Fondului Mon-etar Internaţional în care îşi vor exprima etar Internaţional în care îşi vor exprima

nemulţumirea faţă de transferarea efectelor nemulţumirea faţă de transferarea efectelor crizei economice pe umerii lucrătorilor, crizei economice pe umerii lucrătorilor, pensionarilor şi categoriilor defavorizate. pensionarilor şi categoriilor defavorizate. Sindicaliştii au mai anunţat că astăzi vor Sindicaliştii au mai anunţat că astăzi vor stabili calendarul protestelor, care va cu-stabili calendarul protestelor, care va cu-prinde mitinguri şi greve generale. prinde mitinguri şi greve generale.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a anunţat că respinge în to-Administraţie a anunţat că respinge în to-talitate propunerile preşedintelui Traian talitate propunerile preşedintelui Traian Băsescu de redresare economică prin re-Băsescu de redresare economică prin re-ducerea fondului de salarii, a pensiilor şi ducerea fondului de salarii, a pensiilor şi a ajutorului de şomaj. Federaţia va adresa a ajutorului de şomaj. Federaţia va adresa un protest şefului statului, în care vor fi un protest şefului statului, în care vor fi expuse toate nemulţumirile sindicaliştilor expuse toate nemulţumirile sindicaliştilor faţă de măsurile anunţate. „Prin reducerea faţă de măsurile anunţate. „Prin reducerea salariilor bugetarilor, a pensiilor şi a aju-salariilor bugetarilor, a pensiilor şi a aju-torului de şomaj, se reduce masa de im-torului de şomaj, se reduce masa de im-pozitare. Astfel, veniturile din impozitul pe pozitare. Astfel, veniturile din impozitul pe salarii se vor diminua drastic. Guvernul ar salarii se vor diminua drastic. Guvernul ar trebui să adopte cea mai efi cientă măsură trebui să adopte cea mai efi cientă măsură de economisire la bugetul de stat a banilor de economisire la bugetul de stat a banilor publici, şi anume reducerea cheltuielilor publici, şi anume reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile în administraţia cu bunurile şi serviciile în administraţia publică”, se spune într-un comunicat.publică”, se spune într-un comunicat.

Claudia Alexandra LEAHA Claudia Alexandra LEAHA

Comisia de Muncă din Senatul României Comisia de Muncă din Senatul României a dat aviz favorabil la legea care prevede ca a dat aviz favorabil la legea care prevede ca pe 24 ianuarie, de ziua Unirii Principatelor, pe 24 ianuarie, de ziua Unirii Principatelor, românii să aibă zi liberă. Legea va intra în românii să aibă zi liberă. Legea va intra în dezbaterea Senatului, după care va trece în dezbaterea Senatului, după care va trece în Camera Deputaţilor. În prezent, în Româ-Camera Deputaţilor. În prezent, în Româ-nia există 11 zile libere pe an. nia există 11 zile libere pe an.

Ziua de 24 ianuarie ar putea fi declarată Ziua de 24 ianuarie ar putea fi declarată zi de sărbătoare naţională legală şi deci zi zi de sărbătoare naţională legală şi deci zi în care nu s-ar lucra, dacă Senatul va ac-în care nu s-ar lucra, dacă Senatul va ac-cepta recomandarea Comisiei de muncă, cepta recomandarea Comisiei de muncă, care a avizat favorabil un proiect legislativ care a avizat favorabil un proiect legislativ în acest sens. în acest sens.

Proiectul legislativ modifi că preveder-Proiectul legislativ modifi că preveder-ile Codului Muncii, stabilind că 24 ianu-ile Codului Muncii, stabilind că 24 ianu-arie este zi de sărbătoare legală în care nu arie este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, alături de celelalte sărbători se lucrează, alături de celelalte sărbători legale declarate zile nelucrătoare: 1 şi 2 legale declarate zile nelucrătoare: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai,

prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun şi, respectiv, două zile doua zi de Crăciun şi, respectiv, două zile pentru fi ecare dintre cele două sărbători re-pentru fi ecare dintre cele două sărbători re-ligioase anuale, declarate astfel de cultele ligioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. pentru persoanele aparţinând acestora.

Dezbaterile din Comisia de muncă au Dezbaterile din Comisia de muncă au analizat şi ideea că în România ar putea fi analizat şi ideea că în România ar putea fi astfel prea multe zile libere, comparativ cu astfel prea multe zile libere, comparativ cu alte state europene. „Se pune întrebarea alte state europene. „Se pune întrebarea dacă mai avem nevoie de o zi liberă, dar 24 dacă mai avem nevoie de o zi liberă, dar 24 ianuarie este o dată extrem de importantă ianuarie este o dată extrem de importantă pentru istoria poporului roman”, a spus pentru istoria poporului roman”, a spus unul dintre aleşi. Susţinând iniţiativa, un alt unul dintre aleşi. Susţinând iniţiativa, un alt senator a arătat că aceasta este o sărbătoare senator a arătat că aceasta este o sărbătoare pe care nici unul dintre regimurile trecute pe care nici unul dintre regimurile trecute nu a putut s-o ignore, cu atât mai mult cu nu a putut s-o ignore, cu atât mai mult cu cât Unirea Ţării Româneşti cu Moldova la cât Unirea Ţării Româneşti cu Moldova la 24 ianuarie 1859 a fost prima etapă a Marii 24 ianuarie 1859 a fost prima etapă a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.Uniri de la 1 decembrie 1918.

Declaraţiile de venit, până în 17 maiDeclaraţiile de venit, până în 17 mai

România se regăseşte pe primele locuri din Uniunea Europeană ca România se regăseşte pe primele locuri din Uniunea Europeană ca număr de accidente rutiere mortale şi este unul dintre cele 15 state număr de accidente rutiere mortale şi este unul dintre cele 15 state care vor introduce un sistem pilot, pentru reducerea numărului vic-care vor introduce un sistem pilot, pentru reducerea numărului vic-timelor din accidentele rutiere. Şoferii vor putea să-şi doteze maşinile timelor din accidentele rutiere. Şoferii vor putea să-şi doteze maşinile cu un dispozitiv de apelare automată la 112 în caz de accident. cu un dispozitiv de apelare automată la 112 în caz de accident.

112 s-ar putea apela din maşină112 s-ar putea apela din maşină Reacţii la măsurile de Reacţii la măsurile de redresare economicăredresare economică

Încă o zi liberă: 24 ianuarie!Încă o zi liberă: 24 ianuarie!

Page 22: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

22 22 as mica publicitate ZIARULASnr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

VÂNZĂRI VÂNZĂRI GARSONIEREGARSONIERE* Vând garsonieră confort I, etaj I, zona * Vând garsonieră confort I, etaj I, zona

Materna, CT, uşă metalică, termopan. Telefon: Materna, CT, uşă metalică, termopan. Telefon: 0747-384613.0747-384613.

* Vând garsonieră mobilată, CT, G+F, bal-* Vând garsonieră mobilată, CT, G+F, bal-con închis, întabulată, actele la zi. Telefon: con închis, întabulată, actele la zi. Telefon: 0264-316581.0264-316581.

* Vând garsonieră mobilată, confort I, * Vând garsonieră mobilată, confort I, 27,3 mp, CT, G+F, balcon închis, contorizată, 27,3 mp, CT, G+F, balcon închis, contorizată, întabulată, actele la zi, str: Baladei nr. 7 în Micro întabulată, actele la zi, str: Baladei nr. 7 în Micro I. Telefon: 0264-316581.I. Telefon: 0264-316581.

* Vând garsonieră confort 1, în Micro 3, str. * Vând garsonieră confort 1, în Micro 3, str. Amurgului nr. 23, bl. TX, et. 2, ap. 3, modifi cată Amurgului nr. 23, bl. TX, et. 2, ap. 3, modifi cată + centrală şi garaj. Preţ: 21.000 euro, negociabil. + centrală şi garaj. Preţ: 21.000 euro, negociabil. Telefon: 0745-642485.Telefon: 0745-642485.

* Vând garsonieră 1 cameră, 1 bucătărie, 1 * Vând garsonieră 1 cameră, 1 bucătărie, 1 baie, termopan, uşă metalică, gaz, apă, lumină baie, termopan, uşă metalică, gaz, apă, lumină separat, întabulată, interfon. Preţ: 38.000 lei, ne-separat, întabulată, interfon. Preţ: 38.000 lei, ne-gociabil. Telefon: 0743-609243.gociabil. Telefon: 0743-609243.

APARTAMENTE 1 CAMERĂAPARTAMENTE 1 CAMERĂ* Vând apartament 1 cameră, 37 mp, * Vând apartament 1 cameră, 37 mp,

centrală, termopan, parchet, G-F, uşă metalică. centrală, termopan, parchet, G-F, uşă metalică. Preţ: 62.000 lei. Telefon: 0745-015898 sau Preţ: 62.000 lei. Telefon: 0745-015898 sau 0742-250099.0742-250099.

* Vând apartament 1 cameră, 37 mp, * Vând apartament 1 cameră, 37 mp, G+F+P+CT+geamuri termopan, loc de parcare. G+F+P+CT+geamuri termopan, loc de parcare. Totul e nou în el, la cheie. Preţ: 16.000 euro, ne-Totul e nou în el, la cheie. Preţ: 16.000 euro, ne-gociabil. Telefon: 0723-391396.gociabil. Telefon: 0723-391396.

APARTAMENTE 2 CAMEREAPARTAMENTE 2 CAMERE* Vând apartament 2 camere, bucătărie, * Vând apartament 2 camere, bucătărie,

baie, hol, cămară, ultracentral, nou, în Turda, baie, hol, cămară, ultracentral, nou, în Turda, str. Republicii, parchet, geamuri termopane de str. Republicii, parchet, geamuri termopane de lemn, mobilat nou, singur pe etaj, 58mp + 58 lemn, mobilat nou, singur pe etaj, 58mp + 58 mp curte + 98 mp posibilitate mansardare, uşă mp curte + 98 mp posibilitate mansardare, uşă metalică intrare (bun pentru sediu + privatizare metalică intrare (bun pentru sediu + privatizare + cabinet sau locuinţă), cu CF, complet mobilat. + cabinet sau locuinţă), cu CF, complet mobilat. Preţ: 42.000 euro, negociabil. Accept variante! Preţ: 42.000 euro, negociabil. Accept variante! Telefon: 0752-921495.Telefon: 0752-921495.

* Vând apartament în Turda, str. Macilor * Vând apartament în Turda, str. Macilor nr. 9, etaj I, termopane, centrală termică, uşă nr. 9, etaj I, termopane, centrală termică, uşă metalică. Telefon: 0751-152003.metalică. Telefon: 0751-152003.

* Vând apartament 2 camere în Micro III, * Vând apartament 2 camere în Micro III, Calea Victoriei nr. 114, etaj 3, suprafaţă utilă Calea Victoriei nr. 114, etaj 3, suprafaţă utilă 55 mp, centrală gaz, baie cu vană. Preţ: 40.000 55 mp, centrală gaz, baie cu vană. Preţ: 40.000 euro. Telefon: 0753-520560.euro. Telefon: 0753-520560.

* Vând apartament în Turda, strada Macilor * Vând apartament în Turda, strada Macilor nr. 9, etaj 1, termopane, centrală, uşă metalică. nr. 9, etaj 1, termopane, centrală, uşă metalică. Telefon: 0751-152003.Telefon: 0751-152003.

* Vând apartament 2 camere, 40 mp, super-* Vând apartament 2 camere, 40 mp, super-fi nisat şi mobilat, în centru Câmpia Turzii. Tel-fi nisat şi mobilat, în centru Câmpia Turzii. Tel-efon: 0740-190653.efon: 0740-190653.

* Vând apartament 2 camere în Turda, zona * Vând apartament 2 camere în Turda, zona Micro I, semidecomandat, confort I, etaj IV, aco-Micro I, semidecomandat, confort I, etaj IV, aco-perit cu tablă. Preţ 140.000 lei, negociabil. Tel-perit cu tablă. Preţ 140.000 lei, negociabil. Tel-efon: 0740-769399 sau 0788-486685.efon: 0740-769399 sau 0788-486685.

APARTAMENTE 3 CAMEREAPARTAMENTE 3 CAMERE* Vând apartament ultrafi nisat, cu 3 camere, * Vând apartament ultrafi nisat, cu 3 camere,

confort I, micro II, bloc C6. Telefon: 0749-confort I, micro II, bloc C6. Telefon: 0749-499661.499661.

* Vând urgent apartament cu 3 camere, deco-* Vând urgent apartament cu 3 camere, deco-mandat, fi nisat, CT, termopane, parchet, parcare, mandat, fi nisat, CT, termopane, parchet, parcare, beci. Telefon: 0722-496495 sau 0729-831613.beci. Telefon: 0722-496495 sau 0729-831613.

* Vând ultracentral, Piaţa Republicii, aparta-* Vând ultracentral, Piaţa Republicii, aparta-ment 3 camere, 80 mp. Telefon: 0731-353747.ment 3 camere, 80 mp. Telefon: 0731-353747.

* Vând apartament cu 3 camere semideco-* Vând apartament cu 3 camere semideco-mandat, în micro III, et. IV, complet mobilat, mandat, în micro III, et. IV, complet mobilat, gresie, faianţă, parchet, centrală termică şi aer gresie, faianţă, parchet, centrală termică şi aer condiţionat. Preţ negociabil în euro. Telefon: condiţionat. Preţ negociabil în euro. Telefon: 0766-606564.0766-606564.

* Vând apartament 3 camere, decomandat, * Vând apartament 3 camere, decomandat, fi nisat, modifi cat, CT, parcare, beci. Preţ nego-fi nisat, modifi cat, CT, parcare, beci. Preţ nego-ciabil. Telefon: 0722-496495 sau 0728-831613.ciabil. Telefon: 0722-496495 sau 0728-831613.

APARTAMENTE 4 CAMEREAPARTAMENTE 4 CAMERE* Vând apartament 4 camere, situat pe stra-* Vând apartament 4 camere, situat pe stra-

da Armoniei, decomandat, 2 garaje, beci. Preţ da Armoniei, decomandat, 2 garaje, beci. Preţ 80.000 euro. Telefon: 0765-239429.80.000 euro. Telefon: 0765-239429.

* Vând apartament cu 4 camere, întabulat, * Vând apartament cu 4 camere, întabulat, pe strada Republicii din Câmpia Turzii, etaj 2, cu pe strada Republicii din Câmpia Turzii, etaj 2, cu CT, termopane, uşă metalică, două băi, balcon, CT, termopane, uşă metalică, două băi, balcon, modifi cări interioare. Preţ: 185.000 lei, negocia-modifi cări interioare. Preţ: 185.000 lei, negocia-

bil. Telefon: 0264-366546, 0743-842155, 0748-bil. Telefon: 0264-366546, 0743-842155, 0748-032969.032969.

CASECASE* Vând casă în Petreştii de Sus – 2 camere, * Vând casă în Petreştii de Sus – 2 camere,

bucătărie, apă, lumină, grădină şi anexe. Telefon: bucătărie, apă, lumină, grădină şi anexe. Telefon: 0756-703635.0756-703635.

* Vând casă în Sănduleşti, lângă Primărie, * Vând casă în Sănduleşti, lângă Primărie, 1 cameră, bucătărie, pivniţă, curent, apă, 10 ari 1 cameră, bucătărie, pivniţă, curent, apă, 10 ari livadă. Preţ negociabil. Telefon: 0264-314280, livadă. Preţ negociabil. Telefon: 0264-314280, 0264-314839 sau 0754-080801.0264-314839 sau 0754-080801.

* Vând casă construcţie nouă, la 10 km de * Vând casă construcţie nouă, la 10 km de Câmpia Turzii; 2 camere, salon, hol, bucătărie, Câmpia Turzii; 2 camere, salon, hol, bucătărie, baie; parchet, uşă metalică intrare; izolată cu baie; parchet, uşă metalică intrare; izolată cu poliestiren de 10 cm, decorativă exterior; curte poliestiren de 10 cm, decorativă exterior; curte aranjată cu foişor, hintă, mese lemn cu umbreluţe aranjată cu foişor, hintă, mese lemn cu umbreluţe rustice, gazon verde, cu CF, livadă cu pomi fruc-rustice, gazon verde, cu CF, livadă cu pomi fruc-tiferi, 2000 mp total suprafaţă, complet mobilată. tiferi, 2000 mp total suprafaţă, complet mobilată. Preţ informativ: 26.000 euro, negociabil. Accept Preţ informativ: 26.000 euro, negociabil. Accept variante! Telefon: 0752-921495.variante! Telefon: 0752-921495.

* Vând casă cu 3 camere, centru Turda, teren * Vând casă cu 3 camere, centru Turda, teren 800 mp, construcţie 120 mp. Preţ negociabil. 800 mp, construcţie 120 mp. Preţ negociabil. Telefon: 0729-885635.Telefon: 0729-885635.

* Vând casă în Câmpia Turzii, central, lângă * Vând casă în Câmpia Turzii, central, lângă teren tenis, 6 camere, hol, terasă, baie, cămară, teren tenis, 6 camere, hol, terasă, baie, cămară, parter + etaj. Telefon: 0728-937031.parter + etaj. Telefon: 0728-937031.

* Vând casă cu etaj în Turda, str. Mihai * Vând casă cu etaj în Turda, str. Mihai Viteazu nr. 5/A, fi nisată, întabulată, cu CF sau Viteazu nr. 5/A, fi nisată, întabulată, cu CF sau schimb cu apartament + diferenţă. Informaţii la schimb cu apartament + diferenţă. Informaţii la adresă sau la telefon: 0752-234238 sau 0264-adresă sau la telefon: 0752-234238 sau 0264-311522.311522.

* Vând casă solidă, din cărămidă, central * Vând casă solidă, din cărămidă, central Turda, 3 camere, dependinţe, decomandat, teren Turda, 3 camere, dependinţe, decomandat, teren 800 mp, construcţie 120 mp. Preţ: 320.000 lei, 800 mp, construcţie 120 mp. Preţ: 320.000 lei, negociabil. Telefon: 0734-584842.negociabil. Telefon: 0734-584842.

* Vând casă 3 camere, în apropiere de cen-* Vând casă 3 camere, în apropiere de cen-tru Turda, 120 mp construit, 800 mp teren. Preţ tru Turda, 120 mp construit, 800 mp teren. Preţ 69.000 euro, negociabil. Telefon: 0740-577316.69.000 euro, negociabil. Telefon: 0740-577316.

* Vând casă liberă în Pădureni/Triteni, 3 * Vând casă liberă în Pădureni/Triteni, 3 camere, baie, hol închis, bucătărie, grajd, coteţe, camere, baie, hol închis, bucătărie, grajd, coteţe, 1300 mp grădină, gaz şi curent electric, în loc 1300 mp grădină, gaz şi curent electric, în loc agrement. Preţ negociabil: 65.000 lei. Telefon: agrement. Preţ negociabil: 65.000 lei. Telefon: 0264-280389.0264-280389.

TERENURITERENURI* Vând teren intravilan, 1700 mp, cartier * Vând teren intravilan, 1700 mp, cartier

Şarât – Câmpia Turzii. Preţ negociabil. Telefon: Şarât – Câmpia Turzii. Preţ negociabil. Telefon: 0264-365581.0264-365581.

* Vând teren construcţie casă: 2 parcele a * Vând teren construcţie casă: 2 parcele a câte 500 mp fi ecare şi cu front de 19 m la stradă, câte 500 mp fi ecare şi cu front de 19 m la stradă, în cartierul Viitorului, str. George Enescu. Preţ: în cartierul Viitorului, str. George Enescu. Preţ: 14.000 euro/bucata. Telefon: 0757-202428.14.000 euro/bucata. Telefon: 0757-202428.

* Vând teren arabil 53 arii sau îl dau în * Vând teren arabil 53 arii sau îl dau în arendă. Telefon: 0264-367366.arendă. Telefon: 0264-367366.

* Vând urgent 12 ari teren intravilan, loc * Vând urgent 12 ari teren intravilan, loc pentru casă sau cabană, în Mihai Viteazu, în pentru casă sau cabană, în Mihai Viteazu, în cartierul nou de lângă dig, front 18 m. Ofer CF + cartierul nou de lângă dig, front 18 m. Ofer CF + titlu de proprietate. Telefon: 0744-782741.titlu de proprietate. Telefon: 0744-782741.

* Vând teren intravilan 3.375 mp, cartier * Vând teren intravilan 3.375 mp, cartier Şarât, pentru construcţie case (3 parcele de 1.125 Şarât, pentru construcţie case (3 parcele de 1.125 mp). Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495mp). Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495

* Vând 1000 mp în intravilan în cartierul * Vând 1000 mp în intravilan în cartierul Primăverii, front la stradă 25 m, utilităţi la stradă. Primăverii, front la stradă 25 m, utilităţi la stradă. Telefon: 0740-508585.Telefon: 0740-508585.

* Vând teren în Câmpia Turzii, cartier Şarât, * Vând teren în Câmpia Turzii, cartier Şarât, compus din 3 parcele alăturate, a câte 1125 mp compus din 3 parcele alăturate, a câte 1125 mp fi ecare. Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495.fi ecare. Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495.

* Vând teren situat pe Calea Victoriei, vis-a-* Vând teren situat pe Calea Victoriei, vis-a-vis de cofetăria Ecler (Materna), în suprafaţă de vis de cofetăria Ecler (Materna), în suprafaţă de 1600 mp. Telefon: 0748-242984.1600 mp. Telefon: 0748-242984.

DIVERSEDIVERSE* Vând garaj mare din cărămidă, în centru, * Vând garaj mare din cărămidă, în centru,

pe str. Dragalina. Telefon: 0741-020292.pe str. Dragalina. Telefon: 0741-020292.* Vând cărămidă de Câmpia Turzii, tip bis-* Vând cărămidă de Câmpia Turzii, tip bis-

cuit, ţigle rezultate din demolări. Telefon: 0745-cuit, ţigle rezultate din demolări. Telefon: 0745-928857, 0748-665764.928857, 0748-665764.

* De vânzare: mobilă second din Germania, * De vânzare: mobilă second din Germania, pat extensibil, pat franţuzesc, mobila sufragerie, pat extensibil, pat franţuzesc, mobila sufragerie, cu vitrină, masă de lemn şi sticlă cu scaune, du-cu vitrină, masă de lemn şi sticlă cu scaune, du-lap haine etc.. Telefon: 0741-071618.lap haine etc.. Telefon: 0741-071618.

* Vând costum bărbat, talia 38, nou, preţ * Vând costum bărbat, talia 38, nou, preţ negociabil. Telefon: 0769-661712 sau 0746-negociabil. Telefon: 0769-661712 sau 0746-275297.275297.

* Vând garaj mare din cărămidă, în centru. * Vând garaj mare din cărămidă, în centru. Telefon: 0741-020292.Telefon: 0741-020292.

* Vând mobilă sufragerie, compusă din * Vând mobilă sufragerie, compusă din dulap, 2 corpuri, 1 masă, 6 scaune, 2 fotolii, 1 dulap, 2 corpuri, 1 masă, 6 scaune, 2 fotolii, 1

măsuţă, canapea. Telefon: 0749-079811.măsuţă, canapea. Telefon: 0749-079811.* Vând colţar de sufragerie, 2 paturi de 1 * Vând colţar de sufragerie, 2 paturi de 1

persoană cu saltea “Relaxa”. Telefon: 0753-persoană cu saltea “Relaxa”. Telefon: 0753-136797.136797.

AUTOAUTO* Vând 3 tichete pentru program Rabla. * Vând 3 tichete pentru program Rabla.

Preţ 1.700 lei. Telefon: 0769-661712 sau 0746-Preţ 1.700 lei. Telefon: 0769-661712 sau 0746-275297.275297.

* Vând Mercedes A Clase, an 2001, full op-* Vând Mercedes A Clase, an 2001, full op-tion, acte la zi, diesel, 1698 mc, stare perfectă. tion, acte la zi, diesel, 1698 mc, stare perfectă. Telefon: 0743-942044.Telefon: 0743-942044.

* Vând cutie de viteză, electromotor, alter-* Vând cutie de viteză, electromotor, alter-nator, radiator, toate pentru Saviem şi motoretă nator, radiator, toate pentru Saviem şi motoretă Carpaţi, nouă. Telefon: 0264/367366.Carpaţi, nouă. Telefon: 0264/367366.

* Vând Opel Ascona G 1,6, benzină, com-* Vând Opel Ascona G 1,6, benzină, com-bi, neînmatriculată, an 1986, stare foarte bună, bi, neînmatriculată, an 1986, stare foarte bună, 90.000 km. Telefon: 0748-848408.90.000 km. Telefon: 0748-848408.

* Vând Daewoo Tico Break, 4+1 uşi, an * Vând Daewoo Tico Break, 4+1 uşi, an fabricaţie 1997, gri metalizat, 5 locuri, aer fabricaţie 1997, gri metalizat, 5 locuri, aer condiţionat, alarmă. Preţ: 1300 euro. Telefon: condiţionat, alarmă. Preţ: 1300 euro. Telefon: 0743-394232 sau 0264-323024.0743-394232 sau 0264-323024.

* Vând alternator şi pompă de benzină Ford * Vând alternator şi pompă de benzină Ford Siera. Telefon: 0723-551278.Siera. Telefon: 0723-551278.

* Vând Vaucher pentru Programul Rabla. * Vând Vaucher pentru Programul Rabla. Preţ negociabil. Telefon: 0745-369426.Preţ negociabil. Telefon: 0745-369426.

* Vând remorcă de 800 kg, cu instalaţie * Vând remorcă de 800 kg, cu instalaţie stopuri roţi, papuc, fără acte. Preţ: 400 lei. Tel-stopuri roţi, papuc, fără acte. Preţ: 400 lei. Tel-efon: 0745-847310.efon: 0745-847310.

* Vând VW Golf IV Brec (2001), culoare * Vând VW Golf IV Brec (2001), culoare alb, 200.000 km reali, accept tester, maşina alb, 200.000 km reali, accept tester, maşina merge foarte bine. Preţ: 5.500 euro. Telefon: merge foarte bine. Preţ: 5.500 euro. Telefon: 0744-871949.0744-871949.

CUMPĂRĂRI AUTOCUMPĂRĂRI AUTO* Cumpăr tichet “Rabla”. Telefon: 0747-* Cumpăr tichet “Rabla”. Telefon: 0747-

228341.228341.

AFACERIAFACERI* Vând spaţiu comercial în Câmpia Turzii, * Vând spaţiu comercial în Câmpia Turzii,

suprafaţă 50 mp, format din 2 încăperi de 20 mp, suprafaţă 50 mp, format din 2 încăperi de 20 mp, respectiv 30 mp. Spaţiul este izolat, cu grup so-respectiv 30 mp. Spaţiul este izolat, cu grup so-cial şi corespunde normelor europene în vigoare. cial şi corespunde normelor europene în vigoare. Sau se poate închiria la două societăţi distincte. Sau se poate închiria la două societăţi distincte. Telefon: 0757-202428.Telefon: 0757-202428.

ÎNCHIRIERIÎNCHIRIERIOFERTEOFERTE* Închiriez apartament cu 2 camere, mobilat, * Închiriez apartament cu 2 camere, mobilat,

uşă metalică, geamuri termopan, CT, în zona Mi-uşă metalică, geamuri termopan, CT, în zona Mi-cro I, pe mal. Telefon: 0264-316743.cro I, pe mal. Telefon: 0264-316743.

* Închiriez casă în zona centrală Turda, * Închiriez casă în zona centrală Turda, mobilată, liberă, singur în curte, CT, uşă metalică, mobilată, liberă, singur în curte, CT, uşă metalică, geam termopan, preţ chirie + garanţie. Telefon: geam termopan, preţ chirie + garanţie. Telefon: 0740-866575.0740-866575.

* Închiriez apartament 2 camere, bucătărie, * Închiriez apartament 2 camere, bucătărie, baie, mobilat, centrală termică, uşă metalică, baie, mobilat, centrală termică, uşă metalică, geam termopan, etaj I, zonă centrală Turda, preţ geam termopan, etaj I, zonă centrală Turda, preţ chirie + garanţie. Telefon: 0740-866575.chirie + garanţie. Telefon: 0740-866575.

* Închiriez apartament 1 cameră, 37 mp, * Închiriez apartament 1 cameră, 37 mp, centrală, G-F-P, uşă metalică. Preţ: 300 lei. Tel-centrală, G-F-P, uşă metalică. Preţ: 300 lei. Tel-efon: 0745-015898 sau 0742-250099.efon: 0745-015898 sau 0742-250099.

* Închiriez apartament cu 2 camere în Micro * Închiriez apartament cu 2 camere în Micro II, etaj I, complet mobilat şi dotat, curat, zonă II, etaj I, complet mobilat şi dotat, curat, zonă foarte bună. Preţ: 600 lei/lună. Telefon: 0728-foarte bună. Preţ: 600 lei/lună. Telefon: 0728-074873.074873.

* Dau în chirie garsonieră, confort mărit, * Dau în chirie garsonieră, confort mărit, mobilată şi utilată. Telefon: 0740-282861.mobilată şi utilată. Telefon: 0740-282861.

PRESTĂRI SERVICIIPRESTĂRI SERVICII* Agent de asigurări închei asigurări de orice * Agent de asigurări închei asigurări de orice

tip (RCA, Casco, Locuinţă etc). Telefon: 0735-tip (RCA, Casco, Locuinţă etc). Telefon: 0735-216233.216233.

* Vrei ca petrecerea ta sau a copilului tău să * Vrei ca petrecerea ta sau a copilului tău să fi e perfectă? Sună-l pe clovnul SCAMĂ. Con-fi e perfectă? Sună-l pe clovnul SCAMĂ. Con-

fetti, baloane, picturi pe faţă, surprize pentru tine fetti, baloane, picturi pe faţă, surprize pentru tine şi invitaţii tăi. Atenţie! FURĂ PRĂJITURI... şi invitaţii tăi. Atenţie! FURĂ PRĂJITURI... Telefon: 0754-949905.Telefon: 0754-949905.

* Echipă, executăm lucrări de construcţii: * Echipă, executăm lucrări de construcţii: zugrăveli, gresie, faianţă, rigips, gleturi, ten-zugrăveli, gresie, faianţă, rigips, gleturi, ten-cuieli, izolări termice betoane şi zidării. Oferim cuieli, izolări termice betoane şi zidării. Oferim seriozitate şi preţuri avantajoase. Telefon: 0744-seriozitate şi preţuri avantajoase. Telefon: 0744-517830.517830.

* Zugrav, efectuez amenajări interioare şi * Zugrav, efectuez amenajări interioare şi exterioare, placăm rigips şi poliestiren, gle-exterioare, placăm rigips şi poliestiren, gle-turi, lavabile, gresie, faianţă, parchet, tencuială turi, lavabile, gresie, faianţă, parchet, tencuială decorativă. Preţuri negociabile. Telefon: 0742-decorativă. Preţuri negociabile. Telefon: 0742-218838 sau 0761-627675.218838 sau 0761-627675.

* Zugrav, efectuez fi nisaje: glet – 5 lei/mp, * Zugrav, efectuez fi nisaje: glet – 5 lei/mp, lavabil – 3 lei/mp, parchet laminat – 6 lei/mp, lavabil – 3 lei/mp, parchet laminat – 6 lei/mp, şapă autonivelantă – 4 lei/mp, reparat spaleţi, şapă autonivelantă – 4 lei/mp, reparat spaleţi, bolţi, gips-carton, humă, var, poliestiren etc. Tel-bolţi, gips-carton, humă, var, poliestiren etc. Tel-efon: 0752-939483.efon: 0752-939483.

* Transport cu duba 3,5 tone Mercedes, * Transport cu duba 3,5 tone Mercedes, mobilier, materiale de construcţii etc în Turda, mobilier, materiale de construcţii etc în Turda, Câmpia Turzii şi ţară, non stop. Telefon: 0748-Câmpia Turzii şi ţară, non stop. Telefon: 0748-088643.088643.

LOCURI MUNCĂLOCURI MUNCĂOFERTEOFERTE* Căutăm operatori PC, se lucrează de la dom-* Căutăm operatori PC, se lucrează de la dom-

iciliu. Telefon: 0735-216233 sau prvbogdan@iciliu. Telefon: 0735-216233 sau [email protected].

* Mechel Service Romania, secţia Câmpia * Mechel Service Romania, secţia Câmpia Turzii, angajează şofer categoria C+E, atestat Turzii, angajează şofer categoria C+E, atestat transport marfă. Telefon: 0758-258664.transport marfă. Telefon: 0758-258664.

* Angajez tinichigii, dulgheri, muncitori * Angajez tinichigii, dulgheri, muncitori necalifi caţi. Telefon: 0742-900637.necalifi caţi. Telefon: 0742-900637.

* Eşti o persoană inteligentă? Vrei să ai un * Eşti o persoană inteligentă? Vrei să ai un venit corespunzător muncii tale? Contactează-venit corespunzător muncii tale? Contactează-mă! Telefon: 0742-011346.mă! Telefon: 0742-011346.

* Căutăm consilieri vânzări publicitate pen-* Căutăm consilieri vânzări publicitate pen-tru Ziarul AS şi ziarul online TurdaNews.net. tru Ziarul AS şi ziarul online TurdaNews.net. Informaţii: 0722-317922. Detalii: anunţ pagina Informaţii: 0722-317922. Detalii: anunţ pagina 23.23.

CERERICERERI* Asistentă medicală cu experienţă, caut loc * Asistentă medicală cu experienţă, caut loc

de muncă în domeniul privat, Turda sau Câmpia de muncă în domeniul privat, Turda sau Câmpia Turzii. Telefon: 0724-857094.Turzii. Telefon: 0724-857094.

* Asistentă medicală cu experienţă, caut loc * Asistentă medicală cu experienţă, caut loc de muncă în clinică particulară sau de Stat (Tur-de muncă în clinică particulară sau de Stat (Tur-da – Cluj). Telefon: 0745-880136.da – Cluj). Telefon: 0745-880136.

* Femeie serioasă îngrijesc copii sau per-* Femeie serioasă îngrijesc copii sau per-soane bolnave. Telefon: 0741-116638.soane bolnave. Telefon: 0741-116638.

* Domn, caut loc de muncă, manipulant * Domn, caut loc de muncă, manipulant marfă, paznic sau altă muncă necalifi cată sau marfă, paznic sau altă muncă necalifi cată sau poate am califi carea dorită de Dvs. Telefon: poate am califi carea dorită de Dvs. Telefon: 0720-996004.0720-996004.

* Domn, caut de lucru. Am califi care de ti-* Domn, caut de lucru. Am califi care de ti-nichigiu auto, am 9 ani lucraţi ca vulcanizator nichigiu auto, am 9 ani lucraţi ca vulcanizator auto, dar primesc orice ofertă, inclusiv necalifi -auto, dar primesc orice ofertă, inclusiv necalifi -cat! Telefon: 0264-323857.cat! Telefon: 0264-323857.

MATRIMONIALEMATRIMONIALE* Un domn pentru o doamnă/domnişoară, * Un domn pentru o doamnă/domnişoară,

fără fi ţe, pentru o dragoste fără sfârşit. Telefon: fără fi ţe, pentru o dragoste fără sfârşit. Telefon: 0720996004.0720996004.

CARITABILCARITABIL* Mamă, cu un copil de 5 ani, primesc prin * Mamă, cu un copil de 5 ani, primesc prin

donaţie o măsuţă mică şi bicicletă pentru copil. donaţie o măsuţă mică şi bicicletă pentru copil. Telefon: 0757-718214.Telefon: 0757-718214.

IMPORTANT!IMPORTANT!Acum poţi să-ţi postezi anunţurile GRATUIT şi Acum poţi să-ţi postezi anunţurile GRATUIT şi pe internet, la adresa www.turdanews.net! În pe internet, la adresa www.turdanews.net! În plus, ai posibilitatea să adaugi anunţului şi plus, ai posibilitatea să adaugi anunţului şi

două poze!două poze!

TALON GRATUIT MICĂ PUBLICITATETALON GRATUIT MICĂ PUBLICITATEANUNŢ (maxim 15 cuvinte):ANUNŢ (maxim 15 cuvinte): ……………………....................................................... …………………….....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Nume:________________________________Nume:________________________________Prenume:_____________________________Prenume:_____________________________Adresa:_________________________________________________________________Adresa:_________________________________________________________________Telefon:____________________________Telefon:____________________________

(Taloanele se pot depune în locurile menţionate, până joia, la ora 12.00)(Taloanele se pot depune în locurile menţionate, până joia, la ora 12.00)

UNDE PUTEŢI DEPUNE TALOANELE:UNDE PUTEŢI DEPUNE TALOANELE:

la sediul redacţiei Ziarul AS din Turda.la sediul redacţiei Ziarul AS din Turda.În Turda, la chioşcul de ziare din centru, lângă magazinul Sooters.În Turda, la chioşcul de ziare din centru, lângă magazinul Sooters.În Turda, la chioşcul alb de lângă supermarket Roland (Materna).În Turda, la chioşcul alb de lângă supermarket Roland (Materna).În Câmpia Turzii, la chioşcul albastru din Piaţa Mică (Blocuri).În Câmpia Turzii, la chioşcul albastru din Piaţa Mică (Blocuri).În Câmpia Turzii, la magazinul alimentar Lecotico (lângă fl oraria de lîngă Primărie).În Câmpia Turzii, la magazinul alimentar Lecotico (lângă fl oraria de lîngă Primărie).La aceleaşi adrese puteţi depune orice alte mesaje adresate redacţiei Ziarul AS sau orice alte tal-La aceleaşi adrese puteţi depune orice alte mesaje adresate redacţiei Ziarul AS sau orice alte tal-

oane existente în curpinsul ziarului.oane existente în curpinsul ziarului.

Casă de vânzareCasă de vânzarePersoană fi zică vând casă mare cu etaj în Persoană fi zică vând casă mare cu etaj în

Câmpia Turzii, Cartier Şarât, cu garaj, teren, Câmpia Turzii, Cartier Şarât, cu garaj, teren, pe str. Vasile Goldiş. Preţul negociabil!pe str. Vasile Goldiş. Preţul negociabil!

Informaţii la telefon: 0754 372 253.Informaţii la telefon: 0754 372 253.

Teren de vânzareTeren de vânzarePesoană fi zică vând teren intravilan în Pesoană fi zică vând teren intravilan în Cartierul Şarât din municipiul Câmpia Cartierul Şarât din municipiul Câmpia

Turzii (zona Grajdul Taurilor). Suprafaţă Turzii (zona Grajdul Taurilor). Suprafaţă totală 5500 mp. Preţ negociabil!totală 5500 mp. Preţ negociabil!

Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Garsonieră de vânzareGarsonieră de vânzarePersoană fi zică vând garsonieră, confort Persoană fi zică vând garsonieră, confort II, în Câmpia Turzii, strada Oţelarilor, II, în Câmpia Turzii, strada Oţelarilor,

parter (ideal pentru spaţiu comercial). Preţ parter (ideal pentru spaţiu comercial). Preţ negociabil!negociabil!

Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Casă de vânzareCasă de vânzarePersoană fi zică vând casă în comuna Luna, Persoană fi zică vând casă în comuna Luna,

ideal pentru spaţiu comercial. Poziţie ideal pentru spaţiu comercial. Poziţie centrală (pe strada principală), suprafaţă centrală (pe strada principală), suprafaţă

totală 500 mp, extras CF. Preţ negociabil!totală 500 mp, extras CF. Preţ negociabil!Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Vând casă în Câmpia Turzii, strada Dacia.Vând casă în Câmpia Turzii, strada Dacia.Informaţii la nr. de telefon 0748 870 063Informaţii la nr. de telefon 0748 870 063

Page 23: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

ZIARULAS as divers 2323nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

ZIARULZIARULASASPublicaţie săptămânală distribuită în Turda,Publicaţie săptămânală distribuită în Turda,Câmpia Turzii şi zonele limitrofeCâmpia Turzii şi zonele limitrofeISSN 2066-5164ISSN 2066-5164Turda, strada Mircea cel Bătrân nr. 1Turda, strada Mircea cel Bătrân nr. 1(faţă-n faţă cu Catedrala Ortodoxă)(faţă-n faţă cu Catedrala Ortodoxă)Tel: 0364-101136Tel: 0364-101136Fax: 0364-819322Fax: [email protected]@ziarulas.ro

Societate editoare:Societate editoare:SC VIOGE PRESS SRL TurdaSC VIOGE PRESS SRL TurdaJ12/1191/2009J12/1191/2009CUI 25626299CUI 25626299Asociaţi: Viorel Crişan (50%) şi Gelu Florea (50%)Asociaţi: Viorel Crişan (50%) şi Gelu Florea (50%)

ADMINISTRAŢIE:ADMINISTRAŢIE:0722-3179220722-317922

PUBLICITATE:PUBLICITATE:0722-3179220722-317922

(offi [email protected])(offi [email protected])

REDACTOR ŞEF:REDACTOR ŞEF:Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN(0721-474147)(0721-474147)

[email protected][email protected]

REDACŢIA:REDACŢIA:(0744-694876)(0744-694876)

[email protected]@ziarulas.ro

Gelu FLOREAGelu FLOREADaciana DERDADaciana DERDA

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVANRaluca POPRaluca POP

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

LAYOUT:LAYOUT:Radu-Bogdan ZGÂRVACIRadu-Bogdan ZGÂRVACI

Ziarul AS foloseşte serviciile informaţionale ale Ziarul AS foloseşte serviciile informaţionale ale site-ului turdanews.netsite-ului turdanews.net

Tiparul executat la Tipografi a Garamond Cluj NapocaTiparul executat la Tipografi a Garamond Cluj Napoca

Vrei să faci parte din echipa Ziarul AS?Vrei să faci parte din echipa Ziarul AS?Vino la noi şi convinge-ne că meriţi!Vino la noi şi convinge-ne că meriţi!

Ce căutăm:Ce căutăm:

REPORTERI pentru Turda şi Câmpia Turzii.REPORTERI pentru Turda şi Câmpia Turzii.Dacă ţi-ar place să fi i ziarist(ă), acum e momentul să arăţi ce poţi.Dacă ţi-ar place să fi i ziarist(ă), acum e momentul să arăţi ce poţi.

CORESPONDENŢI în comunele limitrofe municipiilor Turda şi Câmpia Turzii,CORESPONDENŢI în comunele limitrofe municipiilor Turda şi Câmpia Turzii,precum şi în cele care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş.precum şi în cele care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş.

Îţi oferim posibilitatea unui câştig suplimentar, precum şi recunoaşterea locuitorilor din Îţi oferim posibilitatea unui câştig suplimentar, precum şi recunoaşterea locuitorilor din comuna ta! Asigurăm partea de instruire în tehnici de redactare, gratuit.comuna ta! Asigurăm partea de instruire în tehnici de redactare, gratuit.

ZIARULAS

Un jucător la bursă pierduse mulţi bani într-o zi.A doua zi un cunoscut îl întreabă:- Am afl at că ai pierdut mulţi bani ieri. Eşti ok? Cum

te descurci?- Sunt foarte bine. Am dormit aseară ca un

bebeluş.- Da? Cum adică?!- Mă trezeam din două în două ore şi plângeam...

BANCUL SĂPTĂMÂNII

BERBECBerbecii vor fi hipersensibili în următoarele zile şi vor suferi un pic de mânia persecuţiei. Pot să

stea liniştiţi, nu toată lumea trăieşte doar pentru a le face lor rău. Această stare va fi rezultatul unei oboseli pronunţate, care îi va face să exagereze totul. Mare atenţie la bani, pentru că riscul de pierd-ere, sau furt, este sporit. Această perioadă va include şi nişte aspecte pozitive, cum ar fi succesul în dragoste. Cu toată starea lor difi cilă, Berbecii vor avea lipici la sexul opus.

Week-end-ul le va aduce o veste foarte bună.

TAURTaurii trebuie să fi e mai realişti, pentru că vor fi înclinaţi să-şi construiască tot felul de castele

de nisip şi să aibă aşteptări absurde de la cei din jur. Dacă nu vor să fi e dezamăgiţi, să coboare cu picioarele pe pământ (unde le este şi locul, conform caracteristicilor zodiei Taurului). În dragoste, e recomandat să nu mai încerce să se impună mereu în faţa persoanei iubite şi să fi e mai înţelegători. Vor avea ocazia să plece într-o mică excursie şi ar fi bine să profi te.

Vor sta bine cu banii, pentru că reuşesc să obţină un împrumut avantajos.

GEMENIGemenii vor străluci de energie şi voie bună şi, dacă îşi canalizează acest afl ux de forţa aşa cum

trebuie, se pot bucura de succese însemnate pe toate planurile. Dacă nu şi-l canalizează cum trebuie, riscă să-şi abandoneze îndatoririle pentru a se distra, să cheltuiască excesiv pe lucruri de care n-au nevoie li să fl irteze cu oricine au ocazia. Iar aceste exagerări le-ar putea aduce mari necazuri în carieră şi în dragoste, aşa că depinde doar de ei să se controleze cât mai bine.

Atenţie la călătorii, există riscul unor accidente.

RACPentru Raci, se anunţă o perioadă de refacere şi de clarifi care a unor probleme mai vechi. Acum

e timpul să deschidă gura şi să discute despre toate necazurile care îi apasă, să ceară răspunsuri şi să pretindă compensaţii, dacă este cazul. E recomandat să petreacă mai mult timp cu familia şi cu prietenii apropiaţi, pentru că vor avea nevoie de sprijin şi sfaturi bune. Nu este o perioadă bună pentru începerea unor proiecte importante, aşa că e mai bine să amâne orice decizii majore.

În dragoste, se vor bucura de multă tandreţe şi înţelegere din partea persoanei iubite.

LEUPentru Lei, e o perioadă în care trebuie să evite orice schimbări majore în stilul lor de viaţă. Dacă

ceva nu arde, atunci poate fi amânat. E bine să se ocupe de lucrurile care există deja în viaţa lor, de la cele mai nobile la cele mai banale, şi să nu se mai concentreze o vreme asupra celor care vor veni. Vor ieşi la limită şi cu ceva sacrifi cii dintr-o încurcătură fi nanciară. Cu sănătatea vor sta destul de prost, vor fi foarte slăbiţi chiar deprimaţi, şi starea lor îi va afecta şi pe cei din jur.

În dragoste, vor primi constant dovezi că sunt iubiţi, dar nu se vor putea abţine să nu profi te de sentimentele partenerului.

FECIOARĂSăptămâna Fecioarelor va fi una dedicată în special vieţii personale. Deşi nu se vor eschiva de

la îndatoririle lor de serviciu, cariera va rămâne undeva în plan secund. Vor primi o veste proastă despre o boală a cuiva din familie, dar se va dovedi o alarmă falsă. În dragoste, situaţia este mai roz ca niciodată şi vor găsi mereu noi motive să-şi aprecieze partenerul. Nici în privinţa banilor nu se vor putea plânge, pentru că li se va restitui o datorie foarte veche.

Sfârşitul săptămânii va fi marcat de un drum în interes personal.

BALANŢĂÎn zilele următoare, n-ar fi rău ca Balanţele, răutăcioase prin natura zodiei, să încerce să fi e cât

mai conciliante şi mai diplomate, pentru că orice confl ict pe care îl vor avea se va termina în deza-vantajul lor. Atenţie mare la acte şi la declaraţii ofi ciale, riscul unor greşeli este foarte mare. Nici sănătatea nu e perfectă, căci Balanţele vor fi predispuse la afecţiuni digestive. În dragoste, pretenţiile sunt mari, dar rezultatele sunt departe de aşteptări.

Dacă nu vor să se mulţumească cu ce pică, să aştepte măcar câteva săptămâni.

SCORPIONSăptămâna Scorpionilor nu este deloc una rea, dacă sunt atenţi la câteva lucruri. Trebuie să aibă

grijă la tot ceea ce spun, pentru că s-ar putea să fi e înţeleşi greşit şi, din punct de vedere al sănătăţii, să fi e atenţi la ce şi cât mănâncă. Situaţia fi nanciară va fi una mulţumitoare, deşi nu vor face rost de bani chiar la fi x. În viaţa socială, vor fi în centrul atenţiei şi va fi o săptămână în care se vor distra de minune în compania prietenilor.

Cât priveşte dragostea, se bucură de mult succes, au multe ocazii de fl irt, dar încă nu se lipeşte nimic serios.

SĂGETĂTORSăgetătorii vor avea o săptămână foarte plină pe plan personal. Se vor concentra, în principal,

asupra dragostei şi vor avea foarte mult succes la acest capitol. Mulţi dintre ei au chiar şansa de a întâlni iubirea vieţii lor în această perioadă. Ceva certuri cu familia se vor traduce în probleme fi nan-ciare, mai ales pentru cei tineri. Toată această agitaţie îi va face să-şi neglijeze profesia sau studiile, iar ei se vor consola, ca de obicei, cu speranţa unei inspiraţii geniale de ultim moment.

Să nu uite că ulciorul nu merge de multe ori la apă şi să aibă mai multă grijă de carieră.

CAPRICORNCapricornii vor avea o săptămână excelentă, pentru că toate domeniile importante vor fi foarte

bine aspectate. Cei care vor să se implice în relaţii de lungă durată, au toate şansele să facă alegeri foarte bune. Profesional, vor primi nişte propuneri foarte avantajoase, nu trebuie decât să întindă mâna şi să ia. La sfârşitul perioadei, se vor bucura de o revedere foarte plăcută cu un prieten vechi.

Să fi e totuşi atenţi să nu-şi strice echilibrul fi nanciar prin cheltuieli exagerate.

VĂRSĂTORVărsătorii pot avea o săptămână medie spre bună, cu puţin efort. Dacă au de făcut achiziţii mai

importante, e bine să încerce să le facă acum, pentru că pe viitor nu-şi vor mai putea permite. Vor avea nişte mici venituri suplimentare, dar acestea vor fi rezultatul unui noroc de moment şi nu se poate conta pe ele pe termen lung. În dragoste, se recomandă mai multă relaxare şi spontaneitate. Nu e cazul să se gândească acum la ce va fi peste zece ani.

Profesional, vor primi o ofertă care le va reda siguranţa pe calităţile lor.

PEŞTIO perioadă propice schimbărilor în ceea ce-i priveşte pe Peştişori. Cei care doreau să-şi schimbe

serviciul, să se mute, să se căsătorească, pot să demareze acum aceste proiecte, pentru că se vor fi -naliza cu bine. Singura condiţie este să-şi calculeze bine fi ecare mişcare şi să nu se avânte fără câteva garanţii. Au noroc de familia şi prietenii care vor fi lângă ei pentru a le da cele mai bune sfaturi. Atenţie mare la accidentele domestice.

Cei care obişnuiesc să joace la diverse jocuri de noroc, pot spera la nişte câştiguri mai consist-ente.

HOROSCOP SĂPTĂMÂNALHOROSCOP SĂPTĂMÂNAL

CĂUTĂM:CĂUTĂM:Consilieri vânzări publicitateConsilieri vânzări publicitate

Cerinţe:Cerinţe:*Persoane dinamice, cu idei priv-*Persoane dinamice, cu idei priv-

ind vânzările, dispuse la muncă în ind vânzările, dispuse la muncă în echipă, dornice de câştiguri fi nan-echipă, dornice de câştiguri fi nan-ciareciare

*Cunoştinţele de tehnici de vân-*Cunoştinţele de tehnici de vân-zare constituie un avantajzare constituie un avantaj

*Carnetul de şofer sau proprietar *Carnetul de şofer sau proprietar de auto constituie un avantajde auto constituie un avantaj

Atenţie:Atenţie:Poate fi şi un job suplimentar, în ca-Poate fi şi un job suplimentar, în ca-zul în care există doritori care au un zul în care există doritori care au un loc de muncă sau urmează diverse loc de muncă sau urmează diverse cursuri!cursuri!

Responsabilităţi:Responsabilităţi:*Vânzare publicitate pentru *Vânzare publicitate pentru

Ziarul AS / site-ul TurdaNewsZiarul AS / site-ul TurdaNews*Gestionare relaţii cu clienţii de *Gestionare relaţii cu clienţii de

publicitatepublicitate

Benefi cii:Benefi cii:*Câştiguri nelimitate, în raport cu *Câştiguri nelimitate, în raport cu

performanţele obţinute, cu evoluţie performanţele obţinute, cu evoluţie pozitivă în timppozitivă în timp

*Activitate plăcută, în cadrul unui *Activitate plăcută, în cadrul unui colectiv performant, în mass mediacolectiv performant, în mass media

*Contact cu persoane importante *Contact cu persoane importante din urbedin urbe

*Posibilitate de avansare*Posibilitate de avansare

Trimite CV şi scrisoare de intenţie laTrimite CV şi scrisoare de intenţie laoffi [email protected] sau prin fax laoffi [email protected] sau prin fax la

tel. 0364-819322tel. 0364-819322

INFORMAŢII: 0722-317922INFORMAŢII: 0722-317922

Page 24: Ziarul AS nr. 48 (10.05.2010)

nr. 48 / 10.05.2010 - 16.05.2010

24 as internet ZIARULAS

www.TurdaNews.netwww.TurdaNews.netmulţumeşte celor 17.437 de persoane

care au accesat site-ul în luna aprilie 2010

Lor li se datorează locul 1 obţinut de site,la mare distanţă, în topul site-urilor locale!

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

“Dacă sunteţi turdeni sau foşti turdeni, “Dacă sunteţi turdeni sau foşti turdeni, comentaţi, postaţi fotografi ile voastre leg-comentaţi, postaţi fotografi ile voastre leg-ate de acest oraş, amintiile voastre etc”, ate de acest oraş, amintiile voastre etc”, îi invită Sorin Beldean, creatorul aces-îi invită Sorin Beldean, creatorul aces-tei secţiuni de pe Facebook.com. Printre tei secţiuni de pe Facebook.com. Printre membrii acestei pagini se afl ă Mircea membrii acestei pagini se afl ă Mircea Roşca - fotoreporter Mediafax, Anca Roşca - fotoreporter Mediafax, Anca Babaioana – Pro TV Turda, Gelu Flo-Babaioana – Pro TV Turda, Gelu Flo-rea – TurdaNews.net şi Ziarul AS, Eva rea – TurdaNews.net şi Ziarul AS, Eva Mureşan – ex-Radio Transilvania, Alin Mureşan – ex-Radio Transilvania, Alin Roşca – Fundaţia Potaissa, Lucia Golfi n Roşca – Fundaţia Potaissa, Lucia Golfi n – One TV Turda, Asociaţia Slow Food – One TV Turda, Asociaţia Slow Food Turda, Asociaţia Floare de Colţ Turda. Turda, Asociaţia Floare de Colţ Turda.

Asociaţia Trei Fraţi Pătaţi Turda, cantau-Asociaţia Trei Fraţi Pătaţi Turda, cantau-torul turdean Raoul (alias Rareş Borlea) şi torul turdean Raoul (alias Rareş Borlea) şi Marinel Cucluş – UPC/membru în CA la Marinel Cucluş – UPC/membru în CA la Salina din Turda.Salina din Turda.

Deja au apărut şi primele discuţii legate Deja au apărut şi primele discuţii legate de municipiul Turda. Subiectele dezbătte de municipiul Turda. Subiectele dezbătte sunt: “De ce iubim sau nu iubim oraşul sunt: “De ce iubim sau nu iubim oraşul Turda?”, “Ce soluţii ar putea fi pentru pro-Turda?”, “Ce soluţii ar putea fi pentru pro-gresul municipiului Turda?” şi “Stela Fur-gresul municipiului Turda?” şi “Stela Fur-covici – cea mai mare actriţă turdeană”.covici – cea mai mare actriţă turdeană”.

Cei interesaţi pot deveni membrii, pot Cei interesaţi pot deveni membrii, pot lansa discuţii/dezbateri, pot posta comen-lansa discuţii/dezbateri, pot posta comen-tarii, pot încărca poze şi fi lmuleţe cu şi de-tarii, pot încărca poze şi fi lmuleţe cu şi de-spre Turda şi multe altele.spre Turda şi multe altele.

Un turdean s-a gândit să facă o pagină pe site-ul de socializare Fa-Un turdean s-a gândit să facă o pagină pe site-ul de socializare Fa-cebook.com, intitulată “Y Love Turda”. Grupul creat deja are 88 de cebook.com, intitulată “Y Love Turda”. Grupul creat deja are 88 de membrii, iar lista rămâne în continuare deschisă.membrii, iar lista rămâne în continuare deschisă.

Y Love Turda!Y Love Turda!

Dacă ai cont pe Facebook.com(sau îţi faci), grupul “Y Love Turda” poate fi accesat la Dacă ai cont pe Facebook.com(sau îţi faci), grupul “Y Love Turda” poate fi accesat la adresa:adresa:http://www.facebook.com/group.php?gid=113844135304223http://www.facebook.com/group.php?gid=113844135304223