Vopsea Sticky

download Vopsea Sticky

of 23

 • date post

  03-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  90
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Vopsea Sticky

Analiza de Marketing - Lansare Vopsea Sticky

PAGE 21Proiect Marketing Vopseaua Sticky

LANSAREA UNUI PRODUS PE PIA

-analiza de marketing-

Vopseaua lavabil de interior

STICKY

Rezumat introductiv

Piaa de lacuri i vopsele a cunoscut dup 1990 o evoluie sinuoas. Dac cu 15 ani n urm producia intern de profil era de 100.000 tone, n 1994 total pia reprezenta 20.000 tone. n acelai timp, aproape s-au triplat importurile.

n ultimii ase ani, piaa de lacuri i vopsele a nceput s se redreseze. Din 2001, practic producia a devenit preponderent fa de importuri. Faptul c producia intern i importurile se tatoneaz arat concurena acerb de pe pia. Importurile provin, n cea mai mare parte pentru produse diluabile n solveni organici, din Germania (32%), Italia (21%), Turcia (10%) i Frana (8%).

Pentru produsele diluabile cu apa, 25% vin din Germania, 20% din Ungaria, 12% din Bulgaria, iar 9% din Grecia. n ultimii trei ani, din total producie mai mult de jumtate au fost produse diluabile cu apa, tendin n consonan cu aceea din UE, date fiind avantajele vizavi de protecia mediului. Proporia de compui organici volatili care intr n atmosfer prin utilizarea de astfel de produse este mult mai mic dect n cazul produselor diluabile n solveni.

Societatea Sarcom s.r.l. s-a infiintat in septembrie 1993, ca o societate noua cu capital integral privat romanesc.

In primii ani de activitate societatea a produs doar diluanti si antigel, fiind prima societate cu capital privat autorizata de RAR pentru producerea antigelului.

Din 1994 si pana in prezent societatea si-a diversificat permanent gama productiei, dezvoltarea si introducerea de noi produse si modernizarea tehnologiilor din resurse financiare proprii. Din 1998 s-a inceput fabricarea produselor STICKY ca marca inregistrata la OSIM de catre societatea noastra. A inceput colaborarea cu firme de prestigiu pe plan mondial (BASF, RHODIA, HOECST, BAYER) , in prezent societatea realizand aprovizionarea numai cu materii prime de calitate.

Prezentul proiect analizeaz obiectivele firmei SC SARCOM SRL de producere vopsele, grunduri, lavabile, lacuri, diluanti, adezivi privind lansarea unui nou produs, vopseaua lavabila de interior Sticky, pe piaa autohtona.

Sortimentul produciei firmei noastre este format din:

Vopsele acrilice (de marcaj rutier) i alchidice;

Grunduri i diluani;

Lavabile universale (de interior si exterior);

Adezivi;

Lacuri.

Lansarea noului produs, vopseaua lavabila de interior Sticky, este rodul unei munci susinute a departamentului de cercetare-dezvoltare n colaborare cu departamentul de marketing. Conducerea firmei a dat credit echipei special constituite pentru producerea i lansarea acestui produs, alocnd fonduri importante.

Noul tip de vopsea este un produs bazat pe materii prime de calitate, capabil s surclaseze mrcile concurente i s ocupe un loc frunta n cerinele consumatorilor. Calitile sale ecologice i de rezistenta mare la intemperii si umezeala, i asigur o poziionare de top pe piaa de specialitate.

Un prim obiectiv urmrit este acela de a gsi un echilibru ntre ceea ce ne propunem noi i ceea ce caut consumatorul. Pentru aceasta va fi nevoie de o cercetare riguroas a pieii. Vrem s oferim consumatorilor bunuri de cea mai bun valoare posibil, s ne atragem ct mai muli clieni.

Ne propunem ca n primul an de producere a noului sortiment de vopsea lavabila s ne creem o clientel stabil, s ocupm un loc n frunte n ceea ce privete cota de pia i s realizm o cifr de afaceri lunar de cca 5 mil. RON i un profit brut de 58.000 RON pe lun.

Capitolul

1

1.1. Identificarea pieei (a produsului generic)

n Romnia, cererea de vopsele a crescut odat cu dezvoltarea domeniului construciilor de locuine i industriale,.

Vopselele sunt produse care se adreseaz consumatorilor casnici i industriali. Tendina manifestat n ultima perioada (1998, 1999) este cea a orientrii firmelor productoare sau importatoare ctre consumatorii casnici, acetia reprezentnd un segment de pia cu un potenial de consum n continu cretere, dei aici concurena este deosebit de puternic. Un avantaj al abordrii cu mai mult atenie al acestui segment de pia este cel al recuperrii sigure i mult mai rapide a creanelor dect n segmentul consumatorilor industriali. Acest fapt explic creterea ponderii consumatorilor casnici la 33.5% n 1999, fa de 21% ct reprezenta aceasta n 1998.

1.2. Caracterizarea pieei (a produsului generic)

Piaa produselor chimice: vopsele, chituri, grunduri, diluani, lacuri, adezivi se caracterizeaz prin concentrare, stabilitate i concuren intens.

Piaa vopselelor a nceput s se structureze, treptat. n prezent, exist civa mari productori interni, att strini, ct i fostele fabrici de stat, dar i importatori.

De 2-3 ani, principalii juctori pe piaa de lacuri i vopsele din Romnia sunt cam aceiai. Astfel, pentru produsele diluabile n solveni, sunt n continuare Kber, Policolor, Guzu Chim, Dfa, dup care la o distan apreciabil vin Azur - Timioara i Victoria Trgovite. Anul trecut, liderul pieei, Kber, a fost concurat i mai serios de Policolor, cele dou companii disputndu-i primul loc pe pia.

La categoria produselor diluabile cu apa, Dfa a rmas n 2004 lider de pia, fiind urmat la foarte mic distan de Policolor, Kber, Grerom, Sarcom, Guzu Chim. Productorii locali au i ei o prezen de luat n seam pe pia, dei nu au o distribuie la nivel naional.

Majoritatea consumatorilor 62% prefer s cumpere vopsele cu nume de marc impus pe pia, n timp ce restul consumatorilor, 38% prefer alte mrci .

Piaa vopselelor nu este fragmentat i are nite mrci majore care s polarizeze vnzrile. Din punct de vedere al cererii, n cazul vopselelor este important att preul ct i calitatea i ambalajul. n continuare, totui piaa va pune din ce n ce mai mult accent pe calitate, fiind dispus n timp, chiar s plteasc mai mult pentru a obine un produs superior din punct de vedere al durabilitii, al imaginii, al strlucirii. La rndul lor, productorii vor ncerca s ofere produse mai sofisticate care s aduc un plus privind caracteristicile celorlalte categorii de vopsele (vopsele epoxidice, poliuretanice i alchidice pentru pardoseli; vopsea special pentru protecia i impermeabilizarea suprafeelor din beton la bazine de not i piscine; vopsele epoxidice cu rezisten la temperaturi de 150 grade Celsius, grunduri i vopsele epoxidice cu rezisten la substane chimice corozive).

Conform statisticilor criteriile care stau la baza cumprrii vopselelor sunt prezentate n urmtorul tabel:

Schimbrile economice i politice care au marcat Europa Central i de Est n anii 90 au creat piee competitive acolo unde anterior existau doar economii planificate. n timp consumatorii decid asupra mrcii lider.

Pozitia de pe piaa de profil impune ca imperios necesara o diversificare a produselor, in vederea crerii unui avantaj fa de competitori si pentru ctigarea segmentelor de pia neacoperite sau preluarea din cotele celorlalti productori.

1.3. Segmentarea pieei (a produsului generic)

Organizaiile care opereaz pe pieele bunurilor de consum i bunurilor comerciale nu se pot adresa tuturor cumprtorilor de pe aceste piee sau, cel puin nu la toi cumprtorii n acelai mod. Cumprtorii sunt foarte numeroi, foarte risipii i foarte variai n ceea ce privete nevoile pe care le au i tehnicile la care recurg atunci cnd achiziioneaz un produs.

Firmele difer semnificativ n funcie de capacitatea de a servi diferite segmente de pia. Dect s ncerce s concureze pe o pia ntreag, uneori mpotriva unor concureni mai autentici, fiecare firm trebuie s identifice partea de pia pe care o poate servi cel mai bine. Segmentarea este astfel un compromis ntre presupunerea greit conform creia toi oamenii sunt identici i cea neeconomic potrivit creia pentru fiecare persoan este nevoie de un efort special de marketing.

Deoarece cumprtorii au nevoi i dorine unice, fiecare cumprtor reprezint n mod potenial o pia separat. n mod ideal, un ofertant ar putea s elaboreze un program de marketing pentru fiecare cumprtor.

Segmentarea pieii se face n funciile de criteriile: sociodemografice, psihografice, geografice, economice i comportamentale.

Conform statisticilor locuitorii din zona urban sunt consumatorii prepondereni de vopsele.

Categoria socioprofesional creia se adreseaz n principal produsul este: toate.

Cel mai mare procent de nonconsumatori se afl n rndul respondenilor cu vrsta ntre 15 25 de ani, iar cel mai mic n categoria peste 35 de ani .

n concluzie, segmentul de consumatori cu cel mai mare potenial pentru piaa vopselelor este cel al cadrelor productive foarte active, cu o sensibilitate deosebit la produsele originale i de marc (antreprenorii) cu vrsta peste 35 de ani din mediul urban.

Frecvena de utilizare a vopselelor este prezentat n urmtorul tabel:

Din punct de vedere geografic vnzrile sunt concentrate n marile orae unde cererea consumatorilor este ridicat. Aici se evideniaz municipiul Bucureti unde competiia ntre firmele productoare poate fi numit acerb fr s se exagereze ctui de puin.

n funcie de criteriul comportamental se disting segmentrile dup importana cumprturii, dup presiunea timpului strns legate ntre ele i dup cantitatea consumat. Spre exemplu, pentru o persoan grbit importana cumprturii va fi medie n timp ce o persoan cu activitate zilnic redus acord o mai mare importan cumprturii, manifestnd preferine i exigene.

Cumprtorii cu venituri medii i mari prefer sau opteaz n timp pentru o anumit marc pentru care raportul pre calitate este foarte important. El difereniaz o anumit marc pentru care manifest fidelitate att timp ct productorii