VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde...

9
VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din 2017. Lista secretelor din ,,Un pas in urma serafimilor" Sinziana Ionescu, Semnele ascunse plasate in cel mai bun film romanesc al anului 2017, ,,Un pas in urma serafimilor", au fost dezvaluite de regizorul premiat Daniel Sandu, la o proiectie speciala ce a avut loc in weekend, la Plaja de Carte din Vama Veche. O proiectie speciala a celui mai bun film romanesc din 2017, ,,Un pas in urma serafimilor", marele castigator al Galei Gopo 2018, a avut loc in weekend, la Plaja de Carte din Vama Veche, in prezenta regizorului Daniel Sandu si a patru dintre tinerii actori - Stefan Iancu (Gabriel), Ali Amir (Aid), Stefan Mihai (Dorneanu), Cristian Bota (Voinea). Filmul descrie experienta (reala, traita chiar de regizorul Daniel Sandu) a lui Gabriel Maris, elev de seminar teologic din Moldova anilor '90, care descopera ca lumea in care intrase - la dorinta fierbinte a parintilor - este construita pe tradare, fiind mai perversa, mai marsava si mai meschina decat lumea oamenilor de rand. Spalierele, liniile Vechiului Testament

Transcript of VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde...

Page 1: VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici,

VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din 2017. Lista secretelor din ,,Un pas in urma serafimilor"

Sinziana Ionescu,

Semnele ascunse plasate in cel mai bun film romanesc al anului 2017, ,,Un pas in urma serafimilor", au fost dezvaluite de regizorul premiat Daniel Sandu, la o proiectie speciala ce a avut loc in weekend, la Plaja de Carte din Vama Veche.

O proiectie speciala a celui mai bun film romanesc din 2017, ,,Un pas in urma serafimilor", marele castigator al Galei Gopo 2018, a avut loc in weekend, la Plaja de Carte din Vama Veche, in prezenta regizorului Daniel Sandu si a patru dintre tinerii actori - Stefan Iancu (Gabriel), Ali Amir (Aid), Stefan Mihai (Dorneanu), Cristian Bota (Voinea).

Filmul descrie experienta (reala, traita chiar de regizorul Daniel Sandu) a lui Gabriel Maris, elev de seminar teologic din Moldova anilor '90, care descopera ca lumea in care intrase - la dorinta fierbinte a parintilor - este construita pe tradare, fiind mai perversa, mai marsava si mai meschina decat lumea oamenilor de rand. 

Spalierele, liniile Vechiului Testament 

Page 2: VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici,

Regizorul Daniel Sandu (40 ani, din Piatra-Neamt) a dezvaluit publicului cateva dintre semnele ascunse din film. Actiunea poate fi mai bine inteleasa deslusind indiciile plasate de-a lungul povestirii careia nu-i ghicesti finalul. 

Cand Gabriel descopera capela seminarului, intra in spatele usilor de la altar si, minunat de tainicul loc, sparge linistea cu un fluierat scurt; avea sa afle apoi pe pielea sa ce inseamna sa fluieri in biserica. 

Regizorul explica de ce capela din film are spaliere pe pereti: ,,Paraclisul real era construit intr-o fosta sala de clasa. Cel din film este intr-o fosta sala de sport a scolii. Ne-am gandit ca spalierele ar reprezenta Vechiul Testament. Si ca peste el s-a construit Noul Testament, sub forma de paraclis, peste o fosta sala de sport. Plus ca la seminar nu se face sport".

La socanta scena a bataii din clasa, cand Gabriel este lovit cu bestialitate de preotul-diriginte, Daniel Sandu atrage atentia asupra a ceea ce este scris pe tabla. Acolo era Raiul, in sala era Iadul: ,,Sunt versete biblice despre iertare, in contradictie cu ce se intampla acolo". Acela este momentul in care liceanul isi pierde inocenta si da cu capul, la propriu, de dura realitate. 

Daniel

Sandu, la filmari Sursa cinemagia.ro

In scena lectiei de sex, un personaj din spatele protagonistilor curata un mar, fructul-simbol al pacatului; este exact colegul care toarna tot la directiune. Alt indiciu despre evolutie apare in numerele de inmatriculare a masinilor (TMM, TEV, MZN); acestea sunt acronimele titlurilor urmatoarelor filme ale lui Daniel Sandu. El a explicat si scena alaiului pagan in care Gabriel coboara treptele din curtea bisericii (lacasul Binelui) pana in mijlocul mastilor care-l inconjoara si-l ademenesc. Magia se spulbera cand baiatul are viziunea Raului, dar el este luat de preotul batran, acel inger pazitor, alaturi de care urca treptele inapoi spre biserica. Parintele il invata unde-l gaseste mereu pe Dumnezeu: nu in biserica, nu in jur, ci in suflet.

Page 3: VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici,

Locul unde se uita de Dumnezeu

Intrebat de ce nimeni dintre seminaristi nu se roaga la Dumnezeu in film ca sa scape de profesorii care-i terorizau, regizorul a recunoscut ca relatia cu divinitatea palise in fata sfintilor care te mancau: ,,Nimeni nu se mai ruga, nimeni nu se mai inchina, nu ne mai gandeam la asta. Ne pierduseram speranta".

Daniel Sandu a marturisit ca, de altfel, jumatate dintre colegii sai au renuntat la teologie si s-au lepadat de trecut. ,,Aid este singurul care a vrut sa-i fie mentionat numele real in film. Acum este un prosper om de afaceri din Bacau", spune el. Si personajul principal poarta un nume real: Gabriel este cel de-al treilea nume al regizorului Daniel Sandu (foto jos, in timpul seminarului). 

Premiantul clasei, ajuns consilier al episcopiei Un alt coleg, premiantul Tudor din film, a ajuns consilier tocmai la episcopia din Moldova care n-a vrut sa contribuie la realizarea filmului. Ierarhii de acolo au preferat sa nu dea niciun raspuns solicitarii. ,,Mi-au cerut scenariul si nu am vrut sa-i mint. N-am mai primit niciun raspuns. A fost greu, intr-adevar, sa gasim biserici in

Page 4: VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici,

care sa filmam, dar daca nu ne primeau pana la urma construiam si biserici", rade regizorul Daniel Sandu.

Surpriza din Biserica Cea care a acceptat sa-i gazduiasca a fost Mitropolia Sibiului, care a inteles mesajul filmului. ,,Eu personal le multumesc pentru intelegere si pentru deschidere si ca ne-au ajutat. M-a uimit de asemenea recenzia pozitiva din ziarul Lumina al Patriarhiei Romane. Nu am vrut sa atac Biserica sau sa lovesc in credibilitatea ei, dar aceste lucruri se intampla si trebuia spuse", explica regizorul. 

El nu crede ca filmul sau poate zdruncina in vreun fel credinta oamenilor, pentru ca aceia care ajung la intelesul lucrurilor stiu sa discearna. ,,Daca pentru cineva credinta se clatina, inseamna ca ea era fragila deja", considera Daniel Sandu.

Impacarea cu sine si cu ceilalti Regizorul isi asuma deziluzia traita in seminar, slabiciunea de a se lasa manipulat, revolta impotriva sistemului creat de o persoana care s-a catarat pe cadavre. El a descris si cum a decurs intalnirea peste ani cu maleficul si persuasivul parinte-diriginte, interpretat in film de Vlad Ivanov: ,,Am vorbit numai lucruri obisnuite. Niciun cuvant despre asta". 

Daniel

Sandu, la mare Sursa Sursa Facebook DS

Acum, Daniel Sandu este multumit ca familia i-a inteles, in sfarsit, trauma care l-a facut sa renunte la preotie si sa opteze pentru cinematografie. Nimeni nu s-ar fi asteptat la asa conduita intr-o scoala care pregateste preoti - suflete curate si caractere-model pentru o comunitate care pune pretul pe Adevar si Dreptate. ,,Relatia mea cu Dumnezeu o pastrez pentru mine. Inca negociem", s-a confesat public regizorul.

Mesajul unui director de seminar: ,,Multumesc... "

Page 5: VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici,

Mesajul care l-a impresionat cel mai tare a venit chiar din sanul clerului. ,,Am primit un mesaj care m-a impresionat de la directorul unui seminar din Moldova, care mi-a transmis: 'Multumesc ca ai aratat ce n-am putut noi spune'", a destainuit Daniel Gabriel Sandu.

Mai mult chiar, Mitropolia Olteniei a contactat echipa Serafimilor, exprimandu-si dorinta de a proiecta filmul in Seminarul teologic si in Facultatea de Teologie de la Craiova. ,,Regizorul, fost seminarist, a avut curajul de a pune in lumina lucruri neplacute, pe langa cele bune si foarte bune. Vom discuta cu elevii nostri cele prezentate, se poate invata din asta", a declarat pentru ,,Adevarul" preotul Apostolache Ionita, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Olteniei.

Varianta lunga, pe DVD Filmul de 150 minute mai are o ora nedifuzata, cu scene care se vor regasi pe DVD-ul ce va aparea intr-un viitor nu foarte indepartat. Aici va fi prezentat un siretlic al liceenilor care au descoperit cum sa-l fenteze la extemporale pe profesorul de istorie, scriind lectia pe tabla astfel incat profesorul sa nu-si dea seama ce e, de fapt. Trucul a mers pana cand cineva, ca de obicei, a turnat. 

,,Un pas in urma serafimilor" este considerat cel mai bun film romanesc din anul 2017, fiind marele castigator al Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici, Cel mai bun regizor - Daniel Sandu, Cel mai bun actor intr-un rol principal - Vlad Ivanov, Cel mai bun scenariu - Daniel Sandu, Cel mai bun actor intr-un rol secundar - Ali Amir (pentru rolul Aid), Cel mai bun film de debut - Daniel Sandu, Tanara speranta - Stefan Iancu (Gabriel), Cea mai buna imagine - George Dascalescu, Premiul Romanian Society of Cinematographers - George Dascalescu. 

,,Un pas in urma serafimilor" poate fi vizionat online, pe canalul VIMEO, la pretul unui bilet de cinema - 5 dolari. 

Nisipul pe care se cladesc lucruri durabile La proiectia de sambata seara, 4 august, de la Plaja de Carte, publicul nu s-a clintit de pe nisip pana la sfarsitul filmului. In timpul proiectiei, un strain - care si-a pastrat totusi hainele pe el - a profitat de atentia generala pentru a-si striga, pe fundalul ecranului in aer liber, entuziasmul pentru Vama Veche. O pana de curent a lasat apoi plaja Vamii in bezna pentru cateva momente, apoi alta a bruiat discutiile libere ale regizorului cu spectatorii cei mai curiosi. Nimeni nu a parasit, insa, Plaja de Carte, la vizionarea unde Patriarhul Daniel a avut, simbolic, un loc rezervat. 

Page 6: VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici,

Proiectie

Page 7: VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici,

,,Un pas in urma serafimilor", la Plaja de Carte din Vama Veche Foto Sinziana Ionescu

Plaja de Carte de la Vama Veche (foto sus) este un concept unic in Romania, aparte pentru toata Europa, fiind singura plaja unde turistii se pot relaxa citind, in timp ce stau la soare sau la umbra, savurand o bautura sau mancand o omleta, preparate dupa reteta casei.

,,Vrem sa aratam ca Vama inseamna mai mult decat distractie efemera. Ne straduim sa facem lucruri creative si durabile la Plaja de Carte, unde am amenajat o biblioteca si un spatiu original pentru proiectii de filme, spectacole de muzica si teatru, lansari de carte, concursuri de petanque. Si acesta este doar inceputul", a afirmat Adrian Gurlea, fondatorul Plajei de Carte. 

Page 8: VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici,
Page 9: VIDEO Semnele ascunse in cel mai bun film romanesc din ......Galei Gopo 2018, din martie 2018, unde a cucerit noua premii: Cel mai bun film - producatori Ada Solomon si Ioana Draghici,

Pe aceeasi tema: 

Regizorul Daniel Sandu: ,,Tradarea este cel mai mare pacat intr-un seminar de preoti"

INTERVIU Regizorul Daniel Sandu: ,,Preotii care turnau la Securitate n-au disparut dupa Revolutie. Ei au ramas cu aceleasi reflexe"