Tipuri de Pahare

18

description

paharele utilizate in restaurante

Transcript of Tipuri de Pahare

Pentru a invata sa preparam diverse cocktail-uri, dar si pentru a sti sa servim corect bauturile trebuie mai intai sa cunoastem tipurile de pahare care se gasesc intr-un bar. Acestea variaza in functie de forma si capacitate. Vom invata impreuna ce bauturi se servesc in fiecare tip de pahar.

Iata tipurile de pahare si recipiente pe care trebuie neaparat sa le cunoastem:

Halba de bere: Este recipientul tipic din care se serveste berea, cel pe care il cunoastem foarte bine cu totii. Are peretii foarte rezistenti si este prevazuta cu maner.

Volum : 300 - 1000 ml

Paharul de brandy sau coniac: Acest pahar este folosit pentru brandy sau coniac si are un picior scurt ce permite plasarea degetelor mijlociu si aratator pentru a tine paharul. Aceasta tehnica de tinere a paharului permite coniacului sau brandy-ului sa se incalzeasca in timp ce este tinut.Datorita metodei de tinere a paharului, acesta favorizeaza eliberarea aromelor delicate in momentul degustarii. In unele baruri sau restaurante paharele de coniac se incalzesc la aburii expresorului inainte de servire.

Volum: 150 - 700 ml

Fluta de sampanie: Paharele folosite pentru servirea acestei bauturi sunt unele inalte, iar forma ingusta nu permite acidului sa iasa foarte repede din bautura, astfel isi pastreaza pentru mai mult timp aroma si aciditatea.

Volum: 180 - 300 ml

Paharul Collins: Paharul Collins sau Sonda cum mai este cunoscut la noi, este un pahar inalt si subtire, fara picior si a fost denumit dupa celebra bautura Tom Collins. Este folosit pentru servirea bauturilor slab alcoolizate, sucuri si alte amestecuri de bauturi usoare.

Volum: 300 - 500 ml

Paharul Cordial: Este un pahar de dimensiuni mici, cu picior sau fara, folosit pentru servirea lichiorului si in general a bauturilor consumate dupa masa, diverse creme sau Amaretto.

Volum: 30 - 120 ml

Paharul Highball: Acesta este cel mai cunoscut si cel mai utilizat pahar dintr-un bar, fiind folosit pentru servirea multor cocktailuri si amestecuri de bauturi. Este foarte rezistent si poate fi folosit atat in combinatiile simple cum e vodca tonica sau ceai cu gheata, cat si pentru a servi cocktail-uri precum Mojito sau Long Island Ice Tea.

Volum: 240 - 360 ml

Paharul Hurricane: Acest pahar are o forma alungita, de lampa si este folosit pentru servirea a diverse coctailuri exotice, in straturi sau viu colorate, precum si pentru servirea unor bauturi mixate in blender precum Pina Colada.

Volum: 350 - 700 ml

Paharul Irish Coffee: Este un pahar, sau mai degraba o canuta dotata cu un picior scurt si prevazuta cu maner. Este facuta dintr-un material dur, foarte rezistent in care se servesc bauturile calde, in general cafele. Acest recipient a fost facut special pentru Irish Coffee (cafea irlandeaza).

Volum: 240 - 300 ml

Paharul de Margarita: Este un recipient cu o forma aparte si a fost facut special pentru a servi bauturile Margarita si Daiquiri, dar poate fi folosit si pentru a alte bauturi. Forma acestui pahar este un speciala, avand o deschidere larga ce permite consumatorului sa simta aromele bauturilor servite. Cocktail-urile servite in acest pahar se consuma fara gheata si trebuie baute fara ajutorul unui pai.Volum: 200 - 350 ml

Paharul de Martini: Este un pahar cu picior, elgant, cunoscut sub denumirea general de Pahar de Cocktail. Pahar este de forma literei "V" si este folosit pentru bauturi si cocktailuri ce se servesc fara gheata.

Volum: 180 - 350 ml

Paharul Old Fashioned: Este paharul clasic in care se servesc in general bauturile spirtoase, whisky, vodca si alte tarii. Bauturile consumate din acest pahar sunt in general servite "on the rocks", cu multe cuburi de gheata. Acest recipient se mai foloseste si pentru cocktailu-rile simple, ce au la baza o bautura spirtoasa, combinata cu inca un ingredient.

Volum: 150 - 180 ml

Paharul Pilsner: Este o fluta mai inalta, fara picior, folosit pentru servirea berii, datorita formei ce permite carbonarea berii si in acelasi timp pastrarea gulerului de spuma.

Volum: 250 - 480 ml

Pitcher: Este echivalentul carafei romanesti, doar ca difera putin ca aspect, aratand mai degraba ca o halba mai mare. Acesta este facut dintr-un material dur si este prevazut cu o toarta ce perimte turnarea continutului in mai multe pahare. In baruri se foloseste, in special, pentru turnarea berii sau a vinului.

Volum: 900 - 1800 ml

Shot-ul: Este un pahar mic si rezistent, folosit pentru servirea bauturilor tari, atat simple cat si in amestec. Datorita dimensiunilor reduse poate fi folosit si ca masuratoare pentru bar.

Volum: 30 - 120 ml

Paharul de vin: Aceste pahare sunt de doua feluri, pahare pentru vin rosu si pentru vin alb. Cele folosite pentru servirea vinului rosu au o capacitate si o deschidere mai mare, pentru a permite vinului sa respire. Paharul pentru vin alb este mai mic si mai ingust decat cel de vin rosu. Cand serviti vinul, intotdeauna tineti paharul de picior, astfel incat sa nu schimbati temperatura vinului.Volum: 240 - 300 ml

Tipuri de Pahare

Exist tipuri variate de pahare de diferite forme i dimensiuni, care deservesc fiecare scopului sau. Ca sa te asiguri ca servesti o butur de calitate superioar te invitam sa studiezi tipurile de pahare si recipiente pentru diverse cocktail-uri. De asemenea informatiile de mai jos pot fi de ajutor oricarui barman incepator.

Pahar de vin

Paharul de vin- Sticla transparent, subire, cu tulpin si se continua cu un bol oval alungit care se ngusteaza spre interior la buza paharului.

Dimensiune Tipica : 370 de ml.

____________________________________________________________________

Pahar whiskey sour

Paharul whiskey sour - De asemenea stiut si ca paharul delmonico, este un pahar cu tulpina si cu deschidere larga, asemanator unui pahar de sampanie in miniatura.

Dimensiune Tipica: 150 de ml.

___________________________________________________________________

Pahar Collins

Paharul Collins - Modelat n mod similar ca paharul highball, doar ca este mai nalt, paharul Collins a fost iniial folosit pentru linia de buturi gin Collins, iar acum este, de asemenea, frecvent utilizat pentru buturi rcoritoare, sucuri alcoolice i sucuri tropicale / exotice, cum ar fi Mai Tai.

Dimensiune Tipica: 415 ml

___________________________________________________________________

Pahar Pousse-cafe

Paharul Pousee Cafe este un pahar ingust folosit in general pentru bauturi digestive sau bauturi stratificate. Datorita formei sale alungite si inguste faciliteaza preparearea cocktail-urilor stratificate.

Dimensiune Tipica: 175 ml

___________________________________________________________________

Pahar brandy

Paharul de brandy Forma acestui pahar concentreaza mirosurile alcoolice catre partea de sus a paharului in timp ce mainile incalzesc coniacul.

Dimensiune Tipica: 350 ml

___________________________________________________________________

Halba de bere

Halba de bere Traditionalul recipient pentru bere.

Dimensiune Tipica: 500 ml

___________________________________________________________________

Paharul de Cocktail

Paharul de cocktail Aceast pahar are un design de vas in forma de triunghi cu o tulpina lunga, si este folosit pentru o gam larg de cocktailuri straight-up (fr ghea), inclusiv Martini, Manhattans, Metropolitans, i gimlets (mixuri de gin si suc de lime). De asemenea numele lui este frecvent utilizat ca Paharul de Martini.Dimensiune Tipica: 115 ml 350 ml

___________________________________________________________________

Castron punch

Castronul de punch este un bol semisferic potrivit pentru punch-uri sau mixuri de marimi mari.

Dimensiune Tipica: 5 l 20 l

___________________________________________________________________

Pahar Hurricane

Paharul Hurricane - Un pahar inalt, taiat elegant, denumit dup forma unui felinar de furtuna, folosit pentru buturi exotice / tropicale si frappe-uri.

Dimensiune Tipica: 450 ml

___________________________________________________________________

Pahar Inalt

Paharul inalt sau highball - Un pahar cu fetele drepte, de multe ori folosit ca un mod elegant de a servi mai multe tipuri de buturi mixte, cum ar fi cele servite cu gheata , shot-uri, si mixuri ori buturi alcoolice combinate (de ex. gin tonic).

Dimensiune Tipica: 250 ml 350 ml

___________________________________________________________________

Pahar Margarita

Pahar Margarita sau coupette Acest pahar este o abordare mai mare si mai rotunjita a unui pahar de cocktail, are o margine larga pentru a tine sarea, ideal pentru cocktail-ul Margarita. Este de asemenea utilizat in daiquiri si alte bauturi din fructe.

Dimensiune Tipica: 350 ml

___________________________________________________________________

Pahar de whiskey

Paharul de whiskey - Acest pahar este larg si se subtiaza usor spre fund. Whiskey-ul nu se bea cu gheata iar din acest motiv se poate observa ca ingustarea paharului in partea de jos face dificila folosirea cuburilor de gheata.

Dimensiuni Tipice: 180 ml

___________________________________________________________________

Paharul Parfait

Paharul Parfait se aseamana cu paharul Hurricane, cu o margine abrupta spre exterior si un bol mai mare, de multe ori folosit pentru bauturi care contin fructe sau inghetata.

Dimensiuni Tipice: 350 ml

___________________________________________________________________

Pahar sampanie

Paharul de sampanie este proiectat in forma de lalea pentru a lasa bulele sa valseze de-a lungul paharului.

Dimensiuni Tipice: 180 ml

___________________________________________________________________

Pahar sherry

Paharul sherry Este paharul preferat pentru aperitive, vinuri de Porto, sherry, lichioruri si shot-uri stratificate.

Dimensiuni Tipice: 120 ml

___________________________________________________________________

Tipuri pahare cordial

Pahare Cordial - Sunt pahare mici cu sau fara picior folosite pentru servirea liquor-urilor preferate de dupa masa tip digestive.

Dimensiuni Tipice: 60 ml

___________________________________________________________________

Pahar Vin Rosu

Pahar de vin rosu - Este un pahar asemenator celui pentru vin alb numai ca este de dimensiuni mai mari, tot cu piciorul lung cu scopul de a nu se tine mana direct pe cupa deoarece incalzeste vinul. Paharul se umple cu vin rosu cam o treime.

Dimensiuni Tipice: 250 ml

___________________________________________________________________

Pahar Shot

Paharul de Shot Este un pahar mic potrivit pentru vodka, whiskey, liquor-uri si shot-uri mixate tip B52.

Dimensiuni Tipice: 50 ml

___________________________________________________________________

Pahar irish cofee

Pahar Irish Coffee este un pahar cu picior special pentru bauturile calde care contin de obicei cafea.

Dimensiuni Tipice: 250 ml