Testare Tehnician de Telecomunicatii

of 563

Embed Size (px)

description

Instrumente de evaluare pentru testare

Transcript of Testare Tehnician de Telecomunicatii

nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC

Instrumente de evaluare

Domeniul: ELECTRONIC AUTOMATIZRICalificarea: TEHNICIAN DE TELECOMUNICAIINivel 32009

Cuprins31. Introducere

52. Alegerea i utilizarea testelor

123. Instrumente de evaluare

13Modulul: COMPONENTE I CIRCUITE ELECTRONICE N TELECOMUNICAII

14PARTEA I

86PARTEA II

154TEST SUMATIV 1

158TEST SUMATIV 2

163Modulul: REELE DE COMUNICAII

164PARTEA I

206PARTEA II

237TEST SUMATIV 1

239TEST SUMATIV 2

244Modulul: MEDII DE TRANSMISIE

245PARTEA I

286PARTEA II

327TEST SUMATIV 1

331TEST SUMATIV 2

334Modulul: TEHNICI DE COMUTAIE I DE TRANSMISIUNI

375TEST SUMATIV 1

383TEST SUMATIV 2

3904. Bibliografie

3945. Anexe

1. Introducere

Aceast colecie de instrumente de evaluare reprezint unul dintre rezultatele activitilor desfurate de cadrele didactice n cadrul Proiectului cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013 nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC. Prin activitile sale proiectul i-a propus s realizeze cadrul favorabil creterii calitii programelor de formare profesional n opt meserii legate ntr-un mod semnificativ de TIC. Instrumentele de evaluarea cuprinse n acest material au fost elaborate pentru a fi utilizate de persoanele care, n cadrul liceului tehnologic, au responsabiliti n formarea profesional din domeniul Electronic Automatizri, calificarea Tehnician de telecomunicaii, nivelul 3 de calificare.n elaborarea lor s-a avut n vedere creterea calitii pregtirii elevilor prin promovarea unei evaluri riguroase a proceselor de nvare i rezultatelor nvrii asociate unor module eseniale pentru calificarea tehnician de telecomunicaii. Acestea sunt:

1. Circuite electirce

2. Componente i circuite electronuice n telecomunicaii

3. Reele de comunicaii

4. Medii de transmisie

5. Tehnici de comutaie i de transmisiuni

6. Reele de calculatoare Majoritatea instrumentelor de evaluare prezentate n continuare reprezint modaliti de susinere a nvrii i se integreaz n categoria evalurilor formative prin care se asigur msurarea progresului elevilor n atingerea competenelor specifice fiecrui modul al calificrii. Sunt selectate, de asemenea, i instrumente cu ajutorul crora putei stabili existena suportului necesar pentru atingerea obiectivelor unei lecii sau a unui grup de lecii pe care elevii urmeaz s le parcurg. O parte a instrumentelor elaborate sunt proiectate pentru evalurile sumative, orientate n direcia documentrii consistente pentru obinerea certificrii ulterioare a calificrii.

Instrumentele propuse solicit att sarcini legate de activitile prezentate n cadrul materialelor de nvare, realizate n cadrul proiectului pe care le putei gsi pe site-ul acestuia, dar i realizarea de activiti complementare. Un numr important de teste prevd activiti cu caracter de sintez, care urmresc msurarea capacitii dobndite de elevi de a rezolva sarcini de lucru complexe specifice calificrii prin integrarea mai multor competene. Sunt inserate n aceast culegere 196 teste dintre care 86 au un grad ridicat de integrare a cunotinelor, deprinderilor i competenelor. Prin 8 dintre aceste teste putei realiza evaluri sumative ale cror rezultate, n conformitate cu cadrul normativ specific al nvmntului profesional i tehnic, documenteaz atingerea rezultatelor nvrii vizate i sunt luate n considerare n cadrul procedurilor de certificare a calificrii profesionale n conformitate cu prevederile metodologiilor de certificare n vigoare.2. Alegerea i utilizarea testelor

Informaiile, dovezi privind cunotinele, deprinderile i competenele dobndite de elevi, sunt furnizate de ctre acetia prin realizarea unora dintre activitile de nvare organizate de profesori sau pe acelea special proiectate pentru stabilirea progresului n nvare i a performanelor. Acestea pot fi transmise de elevi numai oral, numai n scris, sunt identificate de profesor prin observarea unor activiti practice i/sau analiza produselor acestor activiti, sunt raportate de alte persoane implicate n pregtirea practic sau sunt o combinaie a acestora care are n vedere inclusiv utilizarea tuturor facilitilor oferite de TIC. Lund n considerare toate acestea, n cadrul prezentei lucrri, s-a utilizat drept definiie de lucru pentru instrumentele de evaluare formularea conform creia acestea reprezint solicitrile specifice adresate elevilor de a genera, n contexte precizate, i transmite informaii ntr-un mod specificat n vederea aprecierii i emiterii unor judeci de valoare referitoare la procesele de nvare i rezultatele nvrii n raport cu criterii prestabililte. n literatura de specialitate i n activitatea curent instrumentele de evaluare se ntlnesc sub diferite denumiri: item, ntrebari, test, prob de evaluare, exerciii, tem, ascultare oral, colocviu, lucrare practic, referat, potofoliu, lucrare de laborator, prob practic, experiment, lucrarea scris, extemporal, tez, proiect, examen, etc. Pentru prezentarea lor s-a optat pentru denumirea generic de test. Datorit faptului c unele cerine sunt ndeplinite prin efectuarea unei combinaii de activiti practice, de probe scrise i/sau orale s-a folosit adeseori n prezentare denumirea de prob de evaluare cu sensul de ncercare la care va fi supus elevul prin care urmeaz s se constate i s se decid asupra atingerii rezultatelor nvrii asociate unei calificri descrise de Standardul de Pregtire Profesional al acelei calificri. Numai utilizarea corespunztoare a instrumentelor de evaluare poate conduce la colectarea de informaii corecte, clare i suficiente pe baza crora s fie posibil formularea unor decizii credibile i documentate privind procesul de nvare i rezultatelor nvrii. Este astfel necesar nelegerea exact i aplicarea corect, la momentul oportun, a procedurilor de evaluare, numai n scopul pentru care au fost elaborate, pentru a realiza o evaluare de calitate. De asemenea, indiferent de modalitatea prin care sunt transmise/furnizare dovezile, pentru o corect evaluare este necesar realizarea unor activiti pregtitoare viznd organizarea evalurii i a administrrii testelor, pregtirea aprecierii dovezilor colectate i a lurii deciziilor i a modului de transmitere a rezultatelor i a unor noi sarcini de nvare elevilor sau/i altor persoane. Despre toate acestea sunt oferite detalii pentru fiecare test, atunci cnd ele sunt necesare.

Evaluarea promovat n aceast lucrare este parte a procesului de nvare i este ea nsi o experien de nvare. Procedurile folosite n evaluare au grade de complexitate diferite, care pot fi concretizate printr-o palet larg de solicitri adresate elevilor de la un singur item (de exemplu un item cu alegere dual cu rspuns oral) pn la activiti complexe, desfurate pe o perioad mai mare de timp, eventual n echip, cum este cazul unor proiecte. Pe de alt parte, n funcie de complexitatea rezultatelor nvrii, acestea pot fi evaluate adecvat prin msurare, cu un grad mare de obiectivitate, sau prin apreciere, cu un nivel ridicat de subiectivism. Dac ne referim de exemplu la cunotine, n cadrul taxonomiei lui Bloom trecerea de la simplu la complex prin succesiunea : cunoatere, nelegere, aplicare, analiz, sintez, evaluare, este nsoit de instrumente de evaluare care, pentru adecvare, mresc deschiderea rspunsurilor date de elevi: itemi obiectivi, ntrebri de genul ce nelegi prin..., exerciii, probleme, subiecte de sintez, dizertaie. Testele propuse au inut seama de aceste aspecte. Cel care utilizeaz probele de evaluare propuse este sprijinit, prin indicaiile din prezentarea testelor, s stpneasc procesele de msurare, apreciere i decizie cerute de fiecare instrument n parte, elaborat adecvat obiectivelor vizate.

Probele de evaluarea selectate n prezenta culegere au fost elaborate avnd ca repere obiectivele evalurii i localizarea, n cadrul programului de formare, a momentului oportun de utilizare. Obiectivele evalurii au fost grupate n dou mari categorii de beneficii aduse de aprecierile i judecile emise pentru o perioad de nvare, respectiv direcionarea dominant ctre procesul de nvare sau ctre rezultatele nvrii. Desigur pot fi identificate, pe lng obiectivele de evaluare, multe alte criterii dup care s se organizeze prezentarea instrumentelor de evaluare realizate. O atfel de abordare are avantajul organizrii n succesiunea fireasc a momentelor cnd se realizeaz evaluarea, i dimensioneaz implicit ce i ct se evalueaz.

Autorii instrumentelor de evaluare le-au grupat n funcie de orientarea dominant i de momentul realizrii evalurii n urmtoarele categorii:

a. Evaluri realizate pentru aprecierea i susinerea procesului de nvare1. La nceputul leciei. Sunt teste care stabilesc existena suportului adecvat pentru atingerea obiectivelor leciei care urmeaz a se realiza. Aceasta categorie este constituit din teste construite preponderent din itemi obiectivi a cror administrare se realizeaz ntr-un timp scurt, cteva minute. Sunt de regul teste orale prin care se asigur realizarea unui feedback rapid i pregtirea participrii elevilor la activitile de nvare planificate. 2. n timpul leciei. Sunt instrumente de evaluare adecvate activitilor specifice temei leciei care permit identificarea atingerii intelor de etap. Sunt utilizate pentru asigurarea feedbackului, pentru controlul i susinerea nvrii n clas. Unele dintre ele consolideaz nvarea prin cerine legate de exersare/dezvoltare. Alte instrumente propuse sunt integrate metodelor active de nvare recomandate de autori pentru atingerea obiectivelor operaionale. Aici se gsesc propuse instrumente adecvate unei diversiti de activiti de nvare i diferitelor moduri de organizare a nvrii: evaluri individuale, colegiale, evaluarea activitilor grupurilor de lucru, referitoare la aspecte teoretice sau practice ale leciei. 3. La sfritul leciei. Instrumente care rezum i verific atingerea obiectivelor leciei. O parte dintre propuneri sunt unitar legate de metoda de nvare promovat pentru tema respectiv, aa cum aceasta este prezentat de fiele de documentare i activitile de nvare elaborate ca materiale de nvare i explicate n fiele suport care pot fi consultate pe site-ul proiectului la seciunea Materiale de predare. De altfel, aceast legtur prin care procedurile de evaluare sunt integrate nvrii se poate constata i pentru alte categorii de instrumente de evaluare integrate acestei selecii. 4. La sfritul unui grup de lecii (tem). Instrumente de evaluare a obiectivelor integratoare pentru tem, aflate n strns legtur cu competenele din Standardul de Pregtire Profesional al calificrii.b. Evaluri realizate pentru aprecierea rezultatelor nvrii

1. La sfritul unui grup de teme (capitol) . Instrumente de evaluarea care evideniaz rezultatele nvrii i modul n care acestea se raporteaz la performanele prevzute de SPP. Evaluarea are rol formativ de identificare a gradului de finalizare cu succes a unei etape a programului de formare de ctre fiecare elev i de identificare a nevoilor individuale de completare/sprijinire a nvrii n vederea finalizrii ei. Evaluarea fundamenteaz deciziile privind programele individuale remediale sau de dezvoltare precum i pe cele legate de proiectarea i planificarea reevalurilor. 2. La sfitul modulului. Probe de evaluare sumativ a ntregului modul. Evaluarea evideniaz dobndirea tuturor competenelor prevzute de SPP pentru acel modul i este n strns legtur cu procedura de certificare a calificrii profesionale, n condiiile constatrii ndeplinirii standardelor de ctre fiecare elev. n funcie de modul i de cerinele cuprinde n SPP privind evaluarea rezultatelor nvrii, evaluarea integral a acestuia se poate realiza prin cteva probe, deci unele dintre testele sumative vizeaz numai o parte dintre competene sau propun numai anumite situaii, care se regsesc n condiiile de aplicabilitate prevzute, context n care autorii au considerat c elevii pot dovedi convingtor competenele dobndite.

Este necesar menionarea faptului c ntre cele dou direcii dominante ale evalurii utilizate exist o unitate evident. Clasificarea are doar scopul de a orienta, prin organizarea instrumentelor de evaluare dup momentul i durata alocat pentru evaluare, obiective, complexitatea organizrii pentru colectarea dovezilor de competen, resursele necesare a fi alocate, dimensiunea i/sau complexitatea activitilor teoretice sau practice realizate de elevi pentru ndeplinirea cerinelor.Datorit diversitii dispozitivelor de evaluare, respectiv a modalitilor prevzute pentru culegerea, prelucrarea, interpretarea informaiilor i prezentarea rezultatelor evalurii, precum i a contextelor i scopurilor pentru care sunt folosite, prezentarea lor presupune grade diferite de detaliere.

Autorii au avut n vedere la prezentarea testelor n primul rnd posibilele nevoi ale colegilor, cu eventual mai puin experien n nvmnt, care doresc s-i mbunteasc prestaia de evaluator. n general, utilizatorului i sunt necesare informaii privind destinaia, cerinele i modul de administrare, resursele necesare, modul de corectare i notare. Aceste informaii au fost grupate n categoriile descrise n continuare.

Prezentarea testului. Fiecare test este prezentat pe scurt. Sunt artate n cteva fraze recomandrile privind utilizarea testului, localizarea, n cadrul programului de formare, a perioadei optime de utilizare, instruciuni utile de aplicare a testului, precum i alte informaii relevante privind natura activitilor elevilor, evaluatori etc.Obiectivele evalurii. Ce se va evalua, n strns legtur cu modul cum vor fi folosite rezultatele obinute, este cuprins n obiectivele evalurii. Acestea sunt raportate la competene i criteriile de performan asociate lor, dar uneori i la procesele pe care urmeaz s le desfoare elevii, la obiective operaionale sau la coninuturi tematice. Indiferent de varianta de prezentare pentru care s-a optat, obiectivele de evaluare sunt puse n relaie cu competenele, criteriile de performan i condiiile de aplicabilitate care le subsumeaz. Obiectivele evalurii se pot identifica cu o parte sau cu toate criteriile de performan asociate uneia sau mai multor competene. Pentru evalurile sumative obiectivele se regsec printre competenele modulului.Resursele necesare. Cnd este necesar, testele ofer toate informaiile necesare privind: aparatele, materialele, auxililarele (liste de coduri, scheme, cri tehnice etc.) necesare realizrii evalurii.

Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea. n aceast seciune sunt oferite date privind locaia recomandat pentru realizarea evalurii (sal, laborator, atelier, secie de producie etc.), eventualele elemente de organizare a spaiilor (lucru individual, cte doi, grupe) i a procedurilor (schimbarea punctelor de lucru, lucrul individual urmat de o anumit organizare, pe grupe sau n plen), modul n care sunt asistai elevii pe timpul desfurrii probelor, cum i de ctre cine. n general sunt prezentate informaiile care standardizeaz procedura de evaluare, altfel spus sunt reglementate condiiile de administrare astfel nct s se asigure calitile testului n oricare unitate de nvmnt n care este folosit.Durata evalurii. Timpul de lucru (10 min, 30 min, 1 or, etc.) sau durata evalurii ( 2 luni pentru realizarea unui proiect i 15 min. pentru prezentarea lui etc.) reprezint un element cheie de care s-a inut cont. Pentru unele instrumente de evaluare nu este necesar sau nu poate fi estimat acesat durat, dar pentru altele reprezint un element important, fiind criteriu de evaluare menionat corespunztor.Cerinele adresate elevului Testul propriu-zis sau enunul. Prezentarea cerinelor, a sarcinilor de lucru pentru elevi, este influenat de metoda de evaluare pentru care s-a optat. Vei gsi cerine cu rspuns oral, probe scrise, practice sau combinaii ale lor integrate, de regul, strategiei de nvare i adecvate metodei alese.

Instruciuni pentru elevi. Au rolul de a prezenta clar, fr ambiguitate modul de ndeplinire a cerinelor, procedurile care trebuie respectate, dac acestea nu sunt cuprinse i transmise implicit de enun. Instruciunile au o palet larg de prezentare de la instruciuni simple, ncercuii rspunsul pe care l considerai corect, la unele riguroase i complexe cum sunt cele n legtur cu realizarea unui experiment sau produs. Ele pot conine i atenionri, avertizri, recomandri sau restricii, dar n aceeai msur pot fi indicaii/proceduri pentru situaii speciale: dac ai ncercuit din greeal un rspuns incorect atunci..... Au fost inserate numai instruciunile strict necesare.

Criteriile de evaluare i notare. Toate testele prezint riguros modul de apreciere indiferent dac s-a optat pentru notarea analitic sau cea holistic (global). n funcie de test, aceasta se concretizeaz simplu prin Bine, Corect, Incorect, Greit, etc. prin descrierea performanei sau prin acordarea de puncte care cumulate conduc la valoarea final a notei. Uneori, prin luarea n consideraie a tuturor variantelor de rspuns posibil sau pentru prezentarea modului de notarea holistic aceast seciune are cea mai mare ntindere din prezentarea testului.

Pentru c elevul trebuie s fie informat despre criterii i modul de notare, despre performana minim acceptat pentru promovare i punctajul minim corespunztor, prezentarea acestei s-a fcut cu mare rigoare. Instruciuni pentru asisteni i evaluatori. Sunt prezentate limitele n ceea ce privete asistena acordat elevilor pentru realizarea cerinelor sau precizri privind conduita evaluatorului. Sunt prezentate detalieri privind aprecierile pentru cazurii absolut necesare, n special pentru cele calitative i/sau eventuale pricizri suplimentare privind notarea. Se vor regsi n aceast seciune de prezentare a testelor dou categorii de instruciuni: privind procedurile de ndrumare n realizarea probei i privind procedurile de corectare sau apreciere i notare.Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii. Sugestii privind deciziile care pot fi luate n raport cu performanele elevilor. Ele sunt necesare n special pentru mbuntirea nvrii.

Uneori este necesar transmiterea detaliat a tuturor acestor informaii. n alte cazuri multe dintre informaii sunt furnizate implicit, prin modul de formulare a cerinelor pentru elevi, prin baremul de corectare i de notare sau prin instruciunile care nsoesc testul. Culegerea de teste este nsoit de o selecie a principalelor surse bibliografice i adrese de Internet utile.

Autorii sper c aceast selecie de teste v va fi de un real ajutor n activitatea didactic. Orice observaie privind aceast lucrare sau sugestie de mbuntire a unora dintre probele de evaluare prezentate pot fi transmise persoanelor de contact, a cror adres a gsii pe site-ul Proiectului cofinanat din Fondul Social European n cadrul POS DRU 2007 2013 nvmntul profesional i tehnic n domeniul TIC.3. Instrumente de evaluareModulul: Circuite electrice

AUTOR:

IORDACHE FLORIN inginer comunicaii - Colegiul Tehnic de Comunicaii Nicolae Vasilescu-Karpen Bacu

CONSULTAN:

VIOREL IGNESCU expert CNDIPTIOANA CRSTEA expert CNDIPT

ANGELA POPESCU expert CNDIPT

DANA STROIE expert CNDIPT

EVALUARE INIIAL

Nu se noteaz n catalog i nu se primete un punct din oficiu

Timp acordat : 20min1. Unitatea de msur a rezistenei electrice este:

a. voltul;

b. amperul;

c. ohmmul

2. Un semnal sinusoidal se reprezint prin:

a. linie dreapt

b. sinusoid

c. impuls dreptunghiular

3. Rezistena electric a unui conductor este invers proporional cu:

a. seciunea conductorului

b. lungimea cionductorului

c. rezistivitatea materialului conductorului.

4. Divizorul de tensiune, este un circuit alctuit din dou rezistene legate n serie cu scopul de a obine:

a. un curent mai mic dect curentul aplicat la bornele sistemului

b. o tensiune mai mic dect tensiunea U aplicat la bornele sistemului

c. un curent i o tensiune mai mare dect tensiunea U aplicat la bornele sistemului

5. Sarcina electric este o mrime a crei unitate de msur este :

a. amperul (A)

b. voltul (V)c. coulombul (C)

6. Legea lui Ohm se scrie :

a. P = RI2b. R = U/I

c. C =q/ U

7.Pentru rezolvarea unui circuit avnd n noduri i l laturi cu ajutorul celei de-a doua teoreme a lui Kirchhoff se scriu ecuaii n numr de :

a. n - 1

b. l - n + 1

c. n-l+1

8. Siguranele fizibile sunt aparate de:

a. protecie

b. comutaie

c. semnalizare

9. Plafoniera este un corp de iluminat pentru lmpi:

a. fluorescente de nalt presiune

b. fluorescente de joas presiune

c. cu incandescen

10. n realizarea circuitelor electrice, legturile la bornele aparatelor electrice de joas tensiune se vor realiza cu conductoare de seciune corespunztoare:

a. curentului nominal al aparatului

b. tensiunii nominale a aparatului

c. puterii nominale a aparatului.

EVALUARE INIIAL

Barem de corectare i notare

Nu se noteaz n catalog i nu se acord un punct din oficiu

Fiecare subiect este notat cu 1 punct.

1-c; 2-b; 3-a; 4-b; 5-c; 6-b; 7-b; 8-a; 9-c; 10-a

Testul 1

Modulul: Circuite electrice

Competena: Realizeaz circuite electrice de curent continuuObiectivele evalurii:

identifice rezistoarele dup marcaj; realizeze circuite cu rezistoare dup o schem electric datPrezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 1, ca test oral i practic formativ

Tipul testului: Prob practic i oral

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare elev sau grup de 2-4 elevi va primi o foaie cu cerinele testului, materialele necesare i va rezolva subiectul.

Durata evalurii

Timp de lucru: 50 min

PROB ORAL

Completai spaiile libere cu informaia corect:a. Rezistorul electric reprezint elementul 1de circuitb. Unitatea de msur a rezistenei electrice este2

c. Rezistoarele sunt folosite pentru a regla valoarea curentului ntr-un circuit, att n domeniul curenilor tari, ct i n cel al curenilor .......3..........d. La rezistoarele marcate cu 4 culori, banda 4 reprezint 4.

e. ntr-un montaj serie, rezistena echivalent este egal cu 5.. rezistenelor componente.

PROB practicEnun:

Completai tabelul de mai jos cu valoarea corespunztoare rezistoarelor:

Rezistoare marcate cu 4 culori

Rezistor

.., toleranta 5%banda 1 [ gri ] -> banda 2 [rou] -> banda 3 [negru] -> x1 => valoarea. banda 4 [auriu] -> toleranta 5%

Rezistor , toleranta 5%banda 1 [portocaliu] -> banda 2 [portocaliu] -> banda 3 [galben] -> x10,000 => valoarea banda 4 [maro] -> toleranta 5%

Rezistoare marcate cu 5 culori

Rezistor ., toleranta 1%banda 1 [ portocaliu ] -> ..banda 2 [negru] -> ..banda 3 [negru] -> banda 4 [rou] -> x100 => valoarea banda 5 [maro] -> toleranta 1%

Rezistor ., toleranta 1%banda 1 [maro] -> banda 2 [alb] -> ..banda 3 [albastru] -> ..banda 4 [maro] -> x10 => valoarea . banda 5 [maro] -> toleranta1%

Criteriile de evaluare i notare

1. La proba oral

completeaz spaiile libere cu informaia corect 5p ( )

2. La proba practic completeaz tabelul cu cele 4 valori ale rezistorilor 4p ( )Se acord 1 punct din oficiu.Modul de transmitere i sugestii de valorizare a rezultatelor evalurii

n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre rezistoare.

Testul 2

Modulul: Circuite electrice

Competena: Realizeaz circuite electrice de curent continuuObiectivele evalurii:

identifice rezistoarele dup marcaj; realizeze circuite cu rezistoare dup o schem electric datPrezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 1, ca test practic formativ

Tipul testului: Prob practic

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare grup de 2-4 elevi va primi un referat de laborator, materialele necesare.

Durata evalurii

Timp de lucru: 50 min

PROB practicEnun:

Msurarea rezistenelor electrice cu aparate analogice

OBIECTIVELE LUCRRII:

1. Elevul s poat lucra practic cu rezistene obinuindu-se cu folosirea unor metode simple de msurare a rezistenelor.

2. Elevul s poat executa practic msurarea unor parametri R, U folosind aparatul de msur MAVO 35.

CUNOTINE TEORETICE NECESARE

Rezistena electric este o mrime egal cu raportul ntre tensiunea electric aplicat ntre capetele unui conductor i intensitatea curentului produs de aceast tensiune n conductorul respectiv. Principiul de funcionare se bazeaz pe legea lui Ohm : R=U/I.

Unitatea de msur pentru rezistena electric n SI este ohmul avnd ca simbol (: 1(=1V/1A.

Rezistena electric se msoar cu ajutorul aparatului de msur numit ohmmetru .

MAVO 35 aparat de msur electric( M- multimetru, A- ampermetru, V- voltmetru, O- ohmmetru, 35- tipul aparatului)

Multimetrul se poate utiliza ca:

voltmetru n c,a, de la 1V-1000V

voltmetru n c.a. de la 1000V-2,5V

ampermetru n c.a. de la 2,5 mA - 5A

ampermetru n c.c. de la 5A -50(A

ohmmetru

decibelmetru(dB)

Scrile aparatului sunt:deasupra oglinzii(scri uniforme cu diviziuni egale ntre ele: de la 0-50 si 0-10 au 100 diviziuni, de la 0-25 au 50 de diviziuni)

sub oglinda sunt 3 scri cu diviziuni inegale

In partea de jos a aparatului se afl comutatorul cu ajutorul cruia se selecteaz tipul de aparat folosit. Intre scrile uniforme din partea de sus a aparatului i domeniile de msurare din partea de jos a aparatului exist o anumit corelaie de multiplu sau submultiplu a puterilor lui 10. Pentru scrile cu diviziuni egale respectiv pentru msurarea tensiunii i intensitii curentului n c.c. i c.a. se calculeaz constanta scrii: Cscara=domeniul maxim al scrii/nr.maxim de diviziuni al scrii.

Scara ohmmetrului este foarte neuniform.

Pe cadranul aparatului de msur electric se nscriu o serie de simboluri dup urmtoarele criterii:

- principiul de funcionare(magnetoelectric cu redresor)

- felul curentului(c.c. si c.a.)

- clasa de precizie(-1.0, ~1.5, ( 1.0)

- poziia normala de funcionare(orizontala, verticala)

- tensiunea de ncercare dielectrica

-unitatea de msura(A, V, (, dB)

- tipul aparatului(MAVO-35)

- marca firmei productoare(AEM)

- seria si anul de fabricaie

- alte date necesare

Datorit faptului c sursa de alimentare de tensiune continu(bateria) mbtrnete n timp(adic crete rezistena sa intern i se modific tensiunea la borne) este obligatoriu ca la ohmmetru sa facem corecia de zero.

Corecia se face astfel:

se scurtcircuiteaz bornele aparatului i cu ajutorul rezistenei variabile R0 se aduce acul indicator la zero.

Corecia aparatului se face la fiecare schimbare de domeniu.

Citirea valorilor rezistentei se face nmulind indicaia acului indicator cu multiplicatorul scrii ohmmetrului care poate fi X1(, X10(, X100(, X1K(.

Cu ajutorul ohmmetrului se poate stabili i scurtcircuitarea unui condensator, ntreruperea unei bobine, ntreruperea sau pierderea capacitii unui condensator electrolitic de capacitate mare.

Platforma electronica P1

Este realizat dup urmtoarea schem:

T1 T2 P1

MATERIALE NECESARE

Platforma de experimentare P1

Aparat de msura(MAVO 35)

Cordoane de legtura

PROCEDURA EXPERIMENTAL DE LUCRU I NREGISTRAREA DATELOR OBINUTE

A. Se realizeaz montajul din figura urmtoare cu ajutorul cruia urmeaz s msurai rezistena ohmic a rezistorului montat ntre bornele 1-2, 3-4, 4-5, 3-5, 6-7, 8-9, 19-20, 16-18 ale platformei.

Msurarea se va face pe toate domeniile ohmmetrului, verificnd de fiecare dat, n prealabil punctul de zero( pentru aceasta se scurtcircuiteaz bornele ohmmetrului i se regleaz butonul de aducere la zero, astfel nct acul indicator s se opreasc exact in dreptul cifrei zero de pe scal). Valorile obinute se noteaz in urmtorul tabel:

ScaraX1X10X100X1K

R1-2(()

Tabel 1

Subliniai domeniul(sau domeniile) pe care apreciai c msurarea (citirea valorii indicate) se face cel mai comod i mai precis. Observai c n cazul cnd domeniul nu este corespunztor ales, acul indicator se oprete n una dintre poriunile de la nceputul sau de la sfritul scalei, n ambele cazuri citirea valorii fiind incomod i imprecis.

B. Msurai rezistena ntre perechile de puncte: 3-4, 4-5, 3-5, 6-7, 8-9, 19-20, 16-18 nscriind valorile obinute n urmtorul tabel:

R3-4R4-5R3-5R6-7R8-9R19-20R16-18

Tabel 2

C. Msurai rezistena ntre punctele 16-17 si 17-18 pentru poziiile extreme i 2 poziii intermediare ale cursorului poteniometrului, completnd tabelul de mai jos:

R16-17

R17-18

Tabel 3

D. Unii ntre ele, cu cordoane de legatur bornele 2-3, 5-6, 4-19 si 19-20. Msurai rezistena ntre perechile de puncte 1-4, 1-5 nscriind rezultatele obinute n urmtorul tabel:

Bornele1-41-5

Valoarea msurat(()

Circuitul msuratR1, R2 serieR1, R2, R3 serie

Tabel 4

Realizai schema electric.

E. Revenii la perechile de puncte 1-2, 3-4, 4-5 i repetai msurrile cu ohmmetrul n ambele polariti, eventual de cteva ori. Sesizai vreo diferent?

F. Msurai rezistena ohmic ntre perechile de puncte 10-11, 10-12, 11-12, 13-14, 13-15 si 14-15 n ambele sensuri de conectare a ohmmetrului i trecei rezultatul n tabelul de mai jos;

R10-11R10-12R11-12R13-14R13-15R14-15

Tabel 5

PRELUCRAREA I INTERPRETAREA DATELOR EXPERIMENTALE

1. Se observ c msurarea se face cel mai comod i precis pe domeniile X100 si X1K. In cazul cnd domeniul nu este corespunztor ales, acul indicator se oprete in una dintre poriunile de la nceputul sau de la sfritul scalei, in ambele cazuri citirea valorii fiind incomod i imprecis.

2. Se poate sesiza c la msurarea unui rezistor valoarea indicat este aceeai, indiferent de sensul de conectare a ohmmetrului.

Tabel 1

ScaraX1X10X100X1K

R1-2(()(10K(10K(10K(

Tabel 2

R3-4R4-5R3-5R6-7R8-9R19-20R16-18

20K(5,2K(25K((creste de la 2M( la 4,5M(45K(25K(

Tabel 3

Val. min.Val. maxVal. intermediare

R16-170 K(25 K(6 K( 10 K( 18 K(

R17-1825 K(0 K(19 K( 15 K( 7 K(

Tabel 4

Bornele1-41-5

Valoarea msurat(()30 K(35 K(

Circuitul msuratR1, R2 serieR1, R2, R3 serie

Tabel 5

R10-11R10-12R11-12R13-14R13-15R14-15

21(21(((((

(((5,8(5,8((

Intre punctele 10-11 aplicnd minus pe borna 10 i plus pe borna 11, polarizm direct baza tranzistorului i vom obine o rezisten direct cu valoarea de 21(; aplicnd minus pe borna 11 i plus pe borna 10, polarizm invers baza tranzistorului i vom avea o rezisten invers foarte mare. La fel se obine i ntre punctele celelalte(ntre 11-12, 14-15 nu avem circuit deci rezistena este ().

4. Reglarea punctului de zero se efectueaz la nceputul primei msurri i la fiecare schimbare de domeniu.

Testul 3

Modulul: Circuite electrice

Competena: Realizeaz circuite electrice de curent continuuObiectivele evalurii:

S aleag sursa de alimentare n funcie de parametrii sursei; S realizeze circuite cu rezistoare i surse dup o schem electric dat; S msoare i s noteze parametrii circuitelor de curent continuu; S analizeze circuitele de curent continuu, pe baza valorilor msurate, utiliznd legile i teoremele studiate;Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 2, ca test practic formativ

Tipul testului: Prob practic

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare grup de 3 elevi va primi un referat , materialele necesare i va rezolva subiectul.

Durata evalurii

Timp de lucru: 50 min

Data:

Durata activitii:

Numele elevului/grupei:

Fi de observaie

a surselor de curent continuu

Observai modul de legare a surselor de curent continuu.

Materiale necesare

Materiale necesare:

-voltmetre

-surse de curent continuu(baterii)

-ampermetre

-rezistoare

1. Completai fia de mai jos:

Ce operaiuni pregtitoare au fost desfurate?Care este modul de conectare a aparatelor n circuit?Care este diferena ntre legarea n serie i legarea n paralel a generatoarelor?Ce precauii exist la asocierea generatoarelor?Ce defecte / greuti pot aprea n timpul realizrii ?

Observaii ale maistrului sau tutorelui de practic:

______________________________________________________________________

Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic

Se acord sau nu, prin observare sistematic :

Alege corect componentele

2p ( )

Utilizeaz la fiecare operaie sculele potrivite

1p ( )

Respect etapele realizrii unui circuit stabilizator parametric 2p ( )

Finiseaz i verific lucrarea

2p ( )

Completeaz tabelul corespunztor fiei de observaie 2p ( )

Stabilirea notei finale

Se acord un punct din oficiu. Punctele se acord numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite. Se acord prin observare sistematic.

Testul 4

Modulul: Circuite electrice

Competena: Realizeaz circuite electrice de curent continuuObiectivele evalurii:

S aleag sursa de alimentare n funcie de parametrii sursei; S realizeze circuite cu rezistoare i surse dup o schem electric dat; S msoare i s noteze parametrii circuitelor de curent continuu; S analizeze circuitele de curent continuu, pe baza valorilor msurate, utiliznd legile i teoremele studiate;Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 3, ca test practic formativ

Tipul testului: Prob practic

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare grup de 3 elevi va primi o foaie cu cerinele testului, materialele necesare i va rezolva subiectul.

Durata evalurii

Timp de lucru: 50 min

PROB PRACTIC

Enun:

1. Se realizeaz circuitul din figur

Materiale necesare

- multimetru analogic i digital

- platforme de lucru

-surse de curent continuu

Desfurarea lucrrii

a. se msoar intensitatea curentului I i tensiunea sursei de tensiune variabil E;

b. se msoar intensitile I1, I2, I3

c. se verific prima teorem a lui Kirchhoff

2. Se realizeaz circuitul din figur:

d. se msoar intensitatea curentului I, i tensiunea sursei de alimentare E

e. se msoar tensiunile pe R1, R2, R3, conectnd voltmetrul la bornele fiecrei rezistene

f. se verific a-II-a teorem a lui Kirchhoff

Criteriile de evaluare i notare

Fi de evaluare

TESTUL 4 Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic

Se acord sau nu, prin observare sistematic :

1. Alege corect componentele i aparatele

1p ( )

2. Utilizeaz la fiecare operaie sculele potrivite

1p ( )

3. Respect etapele realizrii montajului

1p ( )

4. Verific etapele realizrii montajului 1p ( )

5. Realizeaz alimentarea circuitului

1p ( )

6. Msoar tensiunea

1p ( )

7. Msoar intensitatea curentului

1p ( )

8. Noteaz observaiile 1p ( )

9. Verific teoremele lui Kirchhoff 1p ( )

Stabilirea notei finale

Se acord un punct din oficiu. Punctele se acord numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite, prin observare sistematic.

Testul 5

Modulul: Circuite electrice

Competena: Realizeaz circuite electrice de curent continuuObiectivele evalurii:

S aleag sursa de alimentare n funcie de parametrii sursei; S realizeze circuite cu rezistoare i surse dup o schem electric dat; S msoare i s noteze parametrii circuitelor de curent continuu; S analizeze circuitele de curent continuu, pe baza valorilor msurate, utiliznd legile i teoremele studiate;Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 4, ca test formativ

Tipul testului: Prob scris, item de completare

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare grup de 3 elevi va primi o foaie cu cerinele testului, materialele necesare i va rezolva subiectul.

Durata evalurii

Timp de lucru: 20 min

Enun: Pornind de la urmtoarele enunuri incomplete, realizai eseu despre metode i teoreme pentru studiul circuitelor de curent continuu. n realizarea eseului trebuie s folosii minim 9 termeni sau noiuni specifice din lista de mai jos.

1. Pentru un circuit de curent 1.cu L laturi i N noduri se pot scrie N-1 ecuaii ntre cele L intensiti ale curenilor prin laturi i L-N+1 ecuaii ntre cele L tensiuni la ...2..laturilor.

2. Teorema ...3..: intensitatea curentului electric prin orice .4.. este suma algebric a intensitilor curenilor pe care i-ar stabili n acea latur fiecare dintre sursele de t.e.m. ale circuitului, dac s-ar afla singur n circuit.

3. Curenii de .5sau curenii ciclici sunt acei cureni ce fiecare parcurge toate laturile ce alctuiesc un ochi6..

4. Metoda potenialelor ..7.se folosete pentru reducerea numrului de ecuaii obinute prin aplicarea teoremelor lui.8, prin alegerea unor noi necunoscute, tensiunile nodurilor.

5. Metoda de transfigurare se aplic pentru .9studiului circuitelor de curent continuu.

Lista de termeni sau noiuni specifice: circuit, continuu, teorema, superpoziiei, latur, curenii, ochiuri, independent, nodurilor, Kirchhoff, transfigurare, simplificarea.

Criteriile de evaluare i notare

Se acord 1 punct din oficiu i cte 1 punct pentru fiecare cuvnt corect folosit n context Punctele se acord numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite, prin observare sistematic.

Barem de corectare i notare

1. Pentru un circuit de curent continuu 1 cu L laturi i N noduri se pot scrie N-1 ecuaii ntre cele L intensiti ale curenilor prin laturi i L-N+1 ecuaii ntre cele L tensiuni la bornele 2 laturilor.

2. Teorema superpoziiei 3: intensitatea curentului electric prin orice latur 4 este suma algebric a intensitilor curenilor pe care i-ar stabili n acea latur fiecare dintre sursele de t.e.m. ale circuitului, dac s-ar afla singur n circuit.

3. Curenii de ochiuri 5 sau curenii ciclici sunt acei cureni ce fiecare parcurge toate laturile ce alctuiesc un ochi independent 6.

4. Metoda potenialelor nodurilor 7 se folosete pentru reducerea numrului de ecuaii obinute prin aplicarea teoremelor lui Kirchhoff 8, prin alegerea unor noi necunoscute, tensiunile nodurilor.

5. Metoda de transfigurare se aplic pentru simplificarea 9 studiului circuitelor de curent continuu.

Testul 6

Modulul: Circuite electrice

Competena: Realizeaz circuite electrice de curent continuuObiectivele evalurii:

S identifice diferite tipuri de bobine i materiale; S msoare i s noteze parametrii circuitelor de curent continuu; S analizeze circuitele de curent continuu, pe baza valorilor msurate, utiliznd legile i teoremele studiate;Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 5, ca test practic formativ

Tipul testului: Prob practic

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare grup de 3 elevi va primi cerinele , materialele necesare i va rezolva subiectul.

Durata evalurii

Timp de lucru: 50 min

Data:

Durata activitii:

Numele elevului/grupei:

Fi de observaie

a bobinelor

1. Identificai diferite tipuri de bobine dup aspect.

2. Msurai valori ale inductivitii diferitelor tipuri de bobine, folosind o punte RLC (analogic sau digital).

3. Identificai materiale conductoare i electroizolante pentru bobinele unui transformator i pentru nfurarea unui motor;

4. Comparai din punct de vedere constructiv a bobinelor din aparatele electromagnetice, feromagnetice i electrodinamice;

5. Determinai inductana unei bobine cu lunginea l=6,25cm, N=1000spire i aria A=10cm2.

Materiale necesare

-bobine

-platforme de lucru

6. Completai fia de mai jos:

Ce operaiuni pregtitoare au fost desfurate?Care este algoritmul de realizare a unui transformator?Care este diferena din punct de vedere constructiv a bobinelor din aparatele electromagnetice, feromagnetice i electrodinamice?Cum arat materialele conductoare i electroizolante pentru bobinele unui transformator i pentru nfurarea unui motor? Precizri ce pot aprea n timpul identificrii

Observaii ale maistrului sau tutorelui de practic:

______________________________________________________________________

Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic

Se acord sau nu, prin observare sistematic :

1. Identific corect bobinele

2p ( )

2. Cunoate algoritmul de realizare a unui transformator 1p ( )

3. Precizeaz corect diferenele 2p ( )

4. Identific materialele conductoare i electrizolante 2p ( )

5. Completeaz tabelul corespunztor fiei de observaie 2p ( )

Stabilirea notei finale

Se acord un punct din oficiu. Punctele se acord numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite. Se acord prin observare sistematic.

Testul 7

Modulul: Circuite electrice

Competena: Realizeaz circuite electrice de curent continuuObiectivele evalurii:

S identifice diferite tipuri de condensatoare; S cunoasc modul de asociere a condensatoarelor; S analizeze circuitele de curent continuu, pe baza valorilor msurate, utiliznd legile i teoremele studiate;Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 6, ca test formativ

Tipul testului: Prob scris

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n sala de curs, laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare elev sau grup de 2-4 elevi va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva subiectul

Durata evalurii

Timp de lucru: 30 min

Enun:

1. Transcriei pe foaia de test, litera corespunztoare fiecrui enun (a, b, c) i notai n dreptul ei litera A, dac apreciai c enunul este corect (adevrat), respectiv litera F, dac apreciai c enunul este fals. Dac apreciai c enunul este fals, reformulai astfel nct s se obin un enun adevrat.

a. Condensatorul electric este un dispozitiv a crui funcionare nu se bazeaz pe proprietatea nmagazinrii unei cantiti de electricitate.

b. Condensatorul este format din dou armturi conductoare separate ntre ele printr-un material electroizolant numit dielectric.

c. Dup material exist condensatoare: fixe, variabile, semireglabile.

d. Capacitatea unui condensator este funcie de suprafaa armturilor, de distana dintre ele i proprietile dielectricului definite prin constanta dielectric sau permitivitatea materialului.

e. Mrimea fizic care definete un condensator este capacitatea electric.

2. Reprezentai simbolul unui condensator i schema electric pentru asocierea serie a n condensatoare. Determinai capacitatea echivalent.

3. Enumerai parametrii condensatoarelor

Criteriile de evaluare i notare

Se acord 100 puncte repartizate astfel:

1. 30p Pentru fiecare rspuns corect se acord cte 6 puncte. Pentru rspuns greit sau lips, se acord 0 puncte.

2. 30p Pentru rspuns corect se acord 30 puncte. Pentru rspuns incomplet 10 puncte, pentru rspuns greit sau lips, se acord 0 puncte.

3. 30p Pentru fiecare rspuns corect (parametru) se acord cte 6 puncte. Pentru rspuns greit sau lips, se acord 0 puncte.

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acord 10 puncte din oficiu.

BAREM DE CORECTARE I NOTARE

TESTUL7

1. 30 p

a.- F; b-A; c-F; d-A; e-A

a. Condensatorul electric este un dispozitiv a crui funcionare se bazeaz pe proprietatea nmagazinrii unei cantiti de electricitate.

b. Condensatorul este format din dou armturi conductoare separate ntre ele printr-un material electroizolant numit dielectric.

c. Dup material exist condensatoare: ceramice, cu carcasa metalic, cu carcasa din material plastic.

d. Capacitatea unui condensator este funcie de suprafaa armturilor, de distana dintre ele i proprietile dielectricului definite prin constanta dielectric sau permitivitatea materialului.

e. Mrimea fizic care definete un condensator este capacitatea electric.

2. 30p

Capacitatea echivalent a ansamblului este1/Ce = 1/ C1 + 1/C2 + + 1/Cn

3. 30p

Parametrii condensatoarelor:

CAPACITATEA NOMINAL: Cn, [F]

TOLERANA: t, [%] TENSIUNEA NOMINAL: Un, [V] REZISTENA DE IZOLAIE: Riz, [] TANGENTA UNGHIULUI DE PIERDERI: tg

Testul 8

Modulul: Circuite electrice

Competena: Realizeaz circuite electrice de curent alternativ

Obiectivele evalurii:

S realizeze circuite de curent alternativ cu rezistoare, condensatoare, bobine; S msoare i s noteze parametrii circuitelor de curent alternativ, folosind soft didactic;Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 7, ca test formativ

Tipul testului: Prob scris, item de asociere

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n sala de curs, laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare elev sau grup de 2-4 elevi va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva subiectul.

Durata evalurii

Timp de lucru: 10 min

Enun:

1. Asociai denumirea corect a circuitelor compuse de curent alternativ din coloana A cu schema de principiu din coloana B.

A. Denumire circuitB. Schem

Criteriile de evaluare i notare

2 puncte pentru fiecare asociere corect a denumirii corecte a circuitelor compuse de curent alternativ

Stabilirea notei finale

Se acord 2 puncte din oficiu. 2 puncte pentru fiecare asociere corect a denumirii corecte a circuitelor compuse de curent alternativ . Punctele se acord numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite. Se acord prin observare sistematic.

BAREM DE CORECTARE I NOTARE

Testul 8

A. Denumire circuitB. Schem

circuitul RL serie

circuitul RC serie

circuitul RLC serie

circuitul RLC paralel

Testul 9

Modulul: Circuite electrice

Competena: Realizeaz circuite electrice de curent alternativ

Obiectivele evalurii:

S realizeze circuite de curent alternativ cu rezistoare, condensatoare, bobine; S msoare i s noteze parametrii circuitelor de curent alternativ, folosind soft didactic; S interpreteze rezultatele obinute pe cale practic i prin simularePrezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 7, ca test practic formativ

Tipul testului: Prob practic

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare grup de 2-4 elevi va primi un referat de laborator, materialele necesare.

Durata evalurii

Timp de lucru: 50 min

PROB practicEnun:

1. Deschidei soft-ul didactic(ORCAD/Schematics)

a. Comportarea elementelor pasive de circuit n curent alternativ

- Alegerea corespunztoare a componentelor din biblioteca de date. Accesarea meniului Draw/Get New Part/Library

b. Gruparea elementelor pasive de circuit R, L, C

- Plasarea componentelor n zona de lucru. Atribuirea de valori componentelor- Dispunerea markerilor de tensiune i curent . Atribuirea valorilor innd cont de multipli i submultiplic. Realizarea schemelor pentru circuitele RL serie, RC serie

c. Realizarea simulrii schemelor

Criteriile de evaluare i notare

Fi de evaluare

TESTUL 9A. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic

Se acord sau nu, prin observare sistematic :

1. Alege corect componentele

1p ( )

2. Utilizeaz la fiecare operaie elementele potrivite 1p ( )

3. Respect etapele realizrii circuitului

1p ( )

4. Verific etapele realizrii circuitului 1p ( )

5. Atribuie corect valori componentelor

1p ( )

6. Poziioneaz corect markerii 1p ( )

7. Folosete corect multipli i submultipli 1p ( )

8. Realizeaz simularea 1p ( )

9. Evideniaz semnalele de intrare i ieire 1p ( )

Stabilirea notei finale

Se acord un punct din oficiu. Punctele se acord numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite, prin observare sistematic.

Testul 10

Modulul: Circuite electrice

Competena: Utilizeaz aparate de curent alternativ de joas tensiuneObiectivele evalurii:

s identifice scopul i caracteristicile aparatelor de protecie

s descrie caracteristicile aparatelor de proteciePrezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 9. Acest procedur de evaluare poate fi utilizat ca o modalitate complementar de documentare a achiziiilor asociate temei propuse avute n vedere i realizate. Este o evaluare formativ, dar i sumativ.

Tipul testului: InvestigaieCondiiile de administrare

Investigaia se poate realiza individual sau n grup de 2-3 elevi, fiecare dintre ei ndeplinind sarcini distincte bine precizate.

Durata evalurii

Timp de lucru: 3 sptmni

Enun: S se realizeze o investigaie privind caracteristicile aparatelor de protecie . Rezultatele investigaiei vor fi cuprinse ntr-un raport care va cuprinde noiunile fundamentale referitoare la tem. Raportul va fi fcut public prin prezentarea oral ntregii clase.

I. Observai cu atenie urmtoarele aparate de protecie:

II. Identificai aceste aparate pe durata efecturii stagiului de practic la agentul economic .

III. Comparai releele electromagnetice de curent i de tensiune, preciznd asemnrile i deosebirile dintre ele. Avei drept criterii de comparaie:

Modul de conectare a bobinei n circuit;

Numrul de spire i seciunea conductorului din care este realizat bobina;

Poziia normal (starea) a contactelor electrice fixe i mobile;

Mrimea de intrare;

Elementele care permit reglarea valorii curentului, tensiunii, de acionare.

IV. Precizai asemnri funcionale ntre sigurane i releele electromagnetice.

V. Montai pe un panou:

Sigurane cu legturi n spate (LS);

Sigurane cu legturi n fa (LF);

Sigurane cu mare putere de rupere (MPR).

Instruciuni pentru elevi

Raportul investigaiei trebuie s cuprind:

1) pagina de gard;

2) prezentarea caracteristicilor aparatelor de protecie3) bibliografie

Recomandare: ntocmii un grafic de realizare a portofoliului n care s fie

marcate termenelor obiectivelor pariale convenite cu profesorul ndrumtor.

Criteriile de evaluare i notare

Fi de evaluare

TESTUL 10Se acord 100 puncte repartizate astfel:

Partea I 20p ( )

Partea II 20p ( )

Partea III 20p ( )

Partea IV 20p ( )

Partea V 20p ( )

Stabilirea notei finale

Punctele se acord numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite, prin observare sistematic.

Testul 11

Modulul: Circuite electrice

Competena: Utilizeaz aparate de curent alternativ de joas tensiuneObiectivele evalurii:

s identifice scopul i caracteristicile aparatelor de comutaie

s descrie caracteristicile aparatelor de comutaiePrezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 10, ca test practic formativ

Tipul testului: Prob practic

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare elev sau grup de 2-4 elevi va primi o foaie cu cerinele testului, materialele necesare i va rezolva subiectul.

Durata evalurii

Timp de lucru: 50 min

Data:

Durata activitii:

Numele elevului:

Fi tehnologic

Aparate de comutaie

1. Completai fia tehnologic pentru aparatele de comutaie , urmrind criteriile din grila de mai jos.

2. Comparai observaiile fcute n fia voastr cu cele ale colegilor care au realizat aceeai fi tehnologic.

Date tehnice ale contactoarelor, ntreruptoarelor automateCaracteristici generale ale aparatelor de comutaiePrecizarea funciilor ndeplinite de un contactor n circuitTipuri de protecii realizate de ntreruptoarele automateOperaii pregtitoare de verificare a unui contactor electromagnetic tripolar, cu micare de translaieOperaii de identificare a subansamblurilor componente unui contactor electromagneticDemontarea subansamblurilor componente ale unui contactor electromagnetic Constatri efectuate pentru fiecare element n parte

Testul 12

Modulul: Circuite electrice

Competena: Utilizeaz aparate de curent alternativ de joas tensiuneObiectivele evalurii:

s identifice scopul i caracteristicile receptoarelor electrice

s descrie caracteristicile receptoarelor electricePrezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 11, ca test oral i practic formativ

Tipul testului: Prob oral i practic

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare elev sau grup de 2-4 elevi va primi o foaie cu cerinele testului, materialele necesare i va rezolva subiectul.

Durata evalurii

Timp de lucru: 50 min

PROB ORAL

Enun: Completai tabelul de mai jos cu descrierea corespunztoare a montajelor corpurilor de iluminat pentru lmpi fluorescente de joas tensiune, din prima linie a tabelului

-dac sunt mai multe lmpi ntr-un corp, fiecare dintre ele se va lega la reea printr-un balast i starter separat; - balastul B1 este o reactan inductiv, iar balastul B2 este o reactan capacitiv; - utilizat pentru lmpi de 40W, montate n corpurile etane FIPA; - cele dou lmpi utilizeaz n comun un balast

PROBA PRACTIC

Materiale necesare

-corpuri de iluminat

- conductoare,

- trusa electricianului

- platforme de lucru

Desfurarea lucrrii

1. Pe o panoplie izolant s se realizeze schema de montaj pentru o lustr cu cinci brae care s aprind, printr-un ntreruptor dublu, pe o poziie, dou becuri i pe cealalt poziie trei becuri:

Identificarea elementelor schemei;

Alegerea aparatelor i sculelor necesare;

Realizarea legturilor ntre elemente;

Respectarea normelor specifice de protecie a muncii.

2. Realizarea montajului unui corp de iluminat cu dou tuburi fluorescente de 20W fiecare, n montaj tandem.

3. Comentarea diferenelor survenite ntre montajul normal al unui corp cu dou tuburi i montajul n tandem.

Criteriile de evaluare i notare

Fi de evaluare

TESTUL 12A. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba oral

Pentru fiecare rspuns corect se acord cte 1 punct. Pentru rspuns greit sau lips, se acord 0 puncte.

B. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic

Se acord sau nu, prin observare sistematic :

1. Alege corect echipamentul necesar

1p ( )

2. Utilizeaz la fiecare operaie sculele potrivite

1p ( )

3. Respect etapele desfurrii lucrrii

1p ( )

4. Verific etapele realizrii montajelor 1p ( )

5. Realizeaz conectarea corect a corpurilor de iluminat 1p ( )

Nota final(oral i practic): 4+5+1= 10 puncte. Se acord 1 punct din oficiu.

Testul 13

Modulul: Circuite electrice

Competena: Utilizeaz aparate de curent alternativ de joas tensiuneObiectivele evalurii:

S realizeze circuite de curent alternativ de joas tensiune cu aparate de protecie, comutaie i receptoare; S verifice funcionarea circuitelor de curent alternativ de joas tensiune.Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul temei de nvare nr. 12, ca test practic formativ

Tipul testului: Prob practic

Condiiile de administrare

Testul poate fi susinut n laboratorul de specialitate sau n atelierul de instruire practic. Fiecare grup de 3 elevi va primi cerinele , materialele necesare i va rezolva subiectul.

Durata evalurii

Timp de lucru: 50 min

PROB PRACTIC

1. ntocmii schema electric i realizai montajul de alimentare i comand pentru pornirea i inversarea sensului de rotaie a motorului asincron trifazat cu rotorul n scurtcircuit.

Pentru a realiza inversarea sensului de rotaie folosii dou contactoare electromagnetice;

ntocmii un tabel cu specificaia echipamentului electric necesar;

Precizai i realizai condiia de interblocaj dintre cele dou contactoare necesar mpiedicrii realizrii schimbrii sensului de rotaie, cnd motorul se nvrte ntr-un anumit sens;

Specificai un alt aparat cu care se realizeaz inversarea sensului de rotaie la motorul trifazat.

2. n specificaia de aparataj a instalaiei de alimentare a unui motor electric asincron trifazat se precizeaz:

Nr. Crt.SimbolDenumire aparatNr. buc.Caracteristici tehniceFurnizorObservaii

1KContactor bipolar1Un/In = 220V/10 A

Ui = 500 V

Ub = 220 VElectroaparataj Bucuresti

Avei sarcina de a alege aparatele pentru montaj.

n magazie gsii dou contactoare pe a cror etichet sunt trecute urmtoarele date:

a) Un/In = 220 V/6A; Ui = 500V; Ub = 220 V.

b) Un/In = 220 V/10A; Ui = 500 V; Ub = 24V.

Analizai situaia i hotri dac: aceste contactoare pot fi folosite, iar dac nu, argumentai decizia.

Criteriile de evaluare i notare

Fi de evaluare

TESTUL 13A. Criterii de apreciere a performanei elevului la proba practic

Se acord sau nu, prin observare sistematic :

1. Alege corect componentele i aparatele

1p ( )

2. Utilizeaz la fiecare operaie sculele potrivite

1p ( )

3. Respect etapele realizrii montajului

1p ( )

4. Verific etapele realizrii montajului 1p ( )

5. Realizeaz alimentarea circuitului

1p ( )

6. Precizeaz corect condiia de interblocaj 1p ( )

7. Cunoate caracteristicile contactoarelor 1p ( )

8. Analizeaz situaia i argumenteaz decizia 1p ( )

9. Completeaz tabelul 1p ( )

Stabilirea notei finale

Se acord un punct din oficiu. Punctele se acord numai criteriilor care sunt considerate ndeplinite, prin observare sistematic.

Modulul: COMPONENTE I CIRCUITE ELECTRONICE N TELECOMUNICAII

PARTEA I

AUTOR:

ANDREI PIIGOI profesor, grad definitiv

COORDONATOR:

MIRELA LIE profesor, gradul I CONSULTAN:

VIOREL IGNESCU expert CNDIPTIOANA CRSTEA expert CNDIPT

ANGELA POPESCU expert CNDIPT

DANA STROIE expert CNDIPT

Testul I.1Modulul: Componente i circuite electronice n telecomunicaii

Competen: Identific componente electronice1. Obiectivele evalurii:

s identifice componentele electronice ntr-o schem

s identifice notaiile mrimilor fizice specifice componentelor electronice s analizeze montaje cu componente analogice2. Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat ca parte a unei evaluri formative pe parcursul nvrii temei Componente analogice sau ca parte a unei evaluri sumative la sfritul acesteia.

Tipul testului: prob practic3. Durata evalurii

Timpul de lucru: 50 minute

4. Condiii n care se recomand a fi realizat evaluarea

Testul are loc ntr-o sal de laborator.Resurse necesare:

Elevul are la dispoziie: - componente electronice

- catalog de componente electronice

- plac de test

- surs de tensiune

- letcon

- aparate de msur

5. Enun:

n figur este reprezentat schematic un circuit polarizarea ledului n c.a:

a. Precizai rolul componentelor care compun circuitul;

b. Alegei componentele necesare realizrii practice a montajului i precizai parametri nominali ai LED - ului;

c. Realizai practic montajul pe o plac de test;d. Msurai intensitatea curentului prin LED.6. Instruciuni pentru elevi:

La sfritul activitii, fiecare elev va realiza o scurt prezentare a activitii.

7. Criterii de evaluare i notare

Se acord 1 punct din oficiu:

Subiectul :

a. 2 puncte cte 1 punct pentru precizarea rolului fiecrei componente din

schem;

0 puncte pentru rspuns incorect sau lipsa rspunsului.

b. 3 puncte cte 0,5 puncte pentru identificarea fiecrei componente necesare;

0 puncte pentru rspuns incorect sau lipsa rspunsului. 1 punct pentru precizarea parametrilor nominali ai LED ului ales; 0,5 puncte pentru utilizarea cataloagelor de componente c. 2 puncte pentru realizarea montajului; d. 2 puncte pentru msurarea curentului prin LED.8. Barem de corectare i notare:

Subiectul:

a. R- rezisten electric pentru limitarea curentului prin LEDD- diod rapid care suprim alternana negativ b. Se vor preciza valorile pentru: IFmax curentul direct maxim;

UF tensiunea de deschidere a jonciunii

UR tensiunea invers

c. Realizarea circuitului:

- preformarea terminalelor componentelor;

- plantarea componentelor electronice;

- lipirea terminalelor pe placa de test;

- verificarea circuitului;

- remedierea defectelor dup caz.

Testul I.2

Modulul: Componente i circuite electronice n telecomunicaiiCompeten: Identific componente electronice1. Obiectivele evalurii:

s identifice componentele electronice dup simbol

s identifice notaiile mrimilor fizice specifice componentelor electronice s precizeze funcionarea componentelor electronice ntr-o schem s analizeze montaje cu componente analogice2. Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat ca parte a unei evaluri formative pe parcursul nvrii temei Componente analogice diode semiconductoare sau ca parte a unei evaluri sumative la sfritul acesteia.

Tipul testului: prob scris

3. Durata evalurii

Timpul de lucru: 50 minute4. Condiii n care se recomand a fi realizat evaluarea

Fiecare elev va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectul.5. Enun:

Subiectul I:1. Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1- 5), alegei litera corespunztoare rspunsului corect:

1. La o jonciune pn polarizat direct sensul curentului direct este :

a. de la n la p

b. dependent de materialul semiconductor

c. de la p la n2. Materialele semiconductoare de tip n se obin prin doparea semiconductorului pur cu elemente:

a. trivalente

b. tetravalente

c. pentavalente

d. bivalente3. Diodele folosite pentru realizarea afioarelor numerice sunt :a. dioda Zenerb. fotodiodac. dioda varicapd. LED 4. La o jonciune pn curentul direct crete cu:

a. tensiunea de polarizare direct;

b. tensiunea de polarizare invers;

c. are o valoare constant cu variaia tensiunii. 5.Elementele componente ale schemei echivalente a unei diode semiconductoare sunt:

a. dou condensatoare i un rezistor legate n paralelelb. dou condensatoare i un rezistor legate n seriec. un condensator i un rezistor legate n paraleleld. un condensator i un rezistor legate n serie

2. Stabilii valoarea de adevr a urmtoarelor enunuri prin scrierea literei A, dac apreciai c enunul este corect (adevrat), respectiv F, dac apreciai c enunul este fals.a. La dioda Varicap, capacitatea estedirect proporional cu tensiunea de polarizare;

b. Dioda Zener funcioneaz cu polarizare invers, n zona de strpungere controlat;

c. Dioda cu contact punctiform se utilizeaz la frecvene de ordinul sute kHz sute MHz;

d. Caracteristica static a diodei nu depinde de temperatur;

3. n coloana A sunt enumerate notaiile mrimilor fizice caracteristice diodelor, iar n coloana B denumirea mrimilor fizice. Scriei pe foaia de examen asocierile dintre cifrele din coloana A i literele corespunztoare din coloana B.

Coloana AColoana B

1. Ustra. Tensiune invers

2. Uinvb. Curent direct

3. UDc. Tensiune de prag

4. Upd. Tensiune direct

5. IDe. Curent invers

6. Iinvf. Tensiune de strpungere

g. Curent de saturaie

Subiectul II

Scriei informaiile corecte care completeaz spaiile libere:

a. Jonciunea pn reprezint suprafaa de contact dintre dou (1). una p i cealalt n, create ntr-un monocristal pur de Ge sau Si prin (2).... cu alte elemente.

b. La aplicarea unei tensiuni (3)., dioda conduce curentul numai cnd alternana pozitiv a tensiunii se aplic pe (4)...

c. Dioda Zener este o o diod semiconductoare care are rolul de a menine ...........(5).......... tensiunea pe o rezistena de sarcin.

Subiectul III:

Calculai valoarea rezistenei pentru LED- ul din figur, care are punctul static de funcionare definit pe caracteristica din figur. VCC= 5V

6. Criterii de evaluare i notare

Se acord 1 punct din oficiu:

Subiectul I: 4 puncte

1. 2 puncte cte 0,4 puncte pentru fiecare rspuns corect2. 0,8 puncte cte 0,2 puncte pentru fiecare rspuns corect3. 1,2 puncte cte 0,2 puncte pentru fiecare rspuns corectSubiectul II: 2 puncte

2 puncte cte 0,4 puncte pentru fiecare rspuns corectPentru fiecare rspuns incorect sau lipsa rspunsului se acord 0 puncte.

Subiectul III: 3p1,5 puncte pentru relaie corect1 punct pentru calcul corect 0,5 puncte pentru unitatea de msur7. Barem de corectare i notare:

Subiectul I:

1. 1. c 2. c 3. d 4.a 5. a

2. a. F b. A c. A d. F

3. 1. f 2.-a 3.-d 4.-c 5.-b 6.- eSubiectul II :

a. 1. regiuni 2. impurificare

b. 3. alternative 4. anod

c. 5. constant

Subiectul III:

8. Instruciuni pentru evaluatori

Pentru fiecare rspuns corect, indiferent de formulare sau de formatul de scriere ( text , grafic, schem logic etc.) se va acorda punctajul prevzut n barem.Testul I.3

Modulul: Componente i circuite electronice n telecomunicaii

Competen: Identific componente electronice Analizeaz montaje cu componente analogice1. Obiectivele evalurii:

s identifice componentele electronice ntr-o schem

s identifice notaiile mrimilor fizice specifice componentelor electronice s precizeze funcionarea componentelor electronice ntr-o schem s analizeze montaje cu componente analogice2. Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat ca parte a unei evaluri formative pe parcursul nvrii temei Componente analogice tranzistoare bipolare sau ca parte a unei evaluri sumative la sfritul acesteia.

Tipul testului: prob scris 3. Durata evalurii

Timpul de lucru: 50 minute

4. Condiii n care se recomand a fi realizat evaluarea

Fiecare elev va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectul.

5. Enun:

Subiectul I:

1. Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1- 5), alegei litera corespunztoare rspunsului corect:

1. Regiunea central a unui tranzistor bipolar, de conductibilitate opus regiunilor laterale i mult mai subire, se numete:

a. emitor

b. baz

c. colector

d. catod2. Pentru conexiunea baz comun BC, semnalul de intrare este aplicat ntre :

a. colector i baz

b. emitor i baz

c. colector i emitor3. Pentru tranzistorul bipolar n conexiunea BC a doua ecuaie fundamental are urmtoarea relaie matematic:

a. IC = IE + ICBO

b. IC= IB + ICE

c. IC = IE + ICBOd. IC = IE + ICEO 4. n regimul de saturaie, tensiunea de saturaie este:

a. foarte mic UCEsat= (0,2-0,3)V

b. mic UCEsat= (1-5)V

c. mare UCEsat= (10-50)V

d. foarte mare UCEsat= (100-500)V

5.La un tranzistor n conexiunea emitor comun mrimile electrice de intrare sunt:

a. IC, UCBb. IE, IBc. IB, UBEd. IE, UCB. 2. Stabilii valoarea de adevr a urmtoarelor enunuri prin scrierea literei A, dac apreciai c enunul este corect (adevrat), respectiv F, dac apreciai c enunul este fals. a. Un tranzistor n conexiunea colector comun, CC, amplific n tensiune;

b. Conexiunea CC se mai numete i repetor pe emitor;

c. n cazul regimului de blocare ( tiere ), jonciunea emitorului este polarizat direct;

d. La conexiunea baz comun BC,semnalele de intrare i de ieire sunt n faz;

3. n coloana A sunt enumerate notaiile mrimilor fizice caracteristice tranzistoarelor bipolare i a circuitelor cu tranzistoare bipolare, iar n coloana B denumirea mrimilor fizice. Scriei pe foaia de examen asocierile dintre cifrele din coloana A i literele corespunztoare din coloana B.

Coloana AColoana B

1. UCBa. Amplificare n tensiune

2. UBEb. Amplificare n curent

3. AUc. Factor de amplificare n conexiunea baz comun

4. d. Tensiune baz-emitor

5. (e. Jonciune emitor

6. AIf. Tensiune colector-baz

g. Factor de amplificare n conexiunea emitor comun

Subiectul II

Scriei informaiile corecte care completeaz spaiile libere:

a. Dou trazistoare cu caracteristici ....(1) .... , unul de tip npn i altul de tip pnp, se numesc ...(2)....

b. n regimul de saturaie, tranzistorul se comport ca un(3). nchis avnd o rezisten de ieire Rie foarte (4)...

c. Funcionarea tranzistorului bipolar n regim .(5). presupune inversarea rolului funcional ntre colector i emitor.Subiectul III:

n figura de mai jos este reprezentat un circuit de polarizare a tranzistorului bipolar.a. Precizai tipul circuitului de polarizare;

b. Reprezentai pe schem sensurile curenilor IE, IB,

ICc. Indicai tipul tranzistorului i tipul conexiunii6. Criterii de evaluare i notare

Se acord 1 punct din oficiu:

Subiectul I: 4 puncte

1. 2 puncte cte 0,4 puncte pentru fiecare rspuns corect2. 0,8 puncte cte 0,2 puncte pentru fiecare rspuns corect3. 1,2 puncte cte 0,2 puncte pentru fiecare rspuns corectSubiectul II: 2 puncte cte 0,4 puncte pentru fiecare rspuns corectSubiectul III: 3p

a. 1 punct pentru rspuns corectb. 1,2 puncte cte 0,4 puncte pentru fiecare rspuns corectc. 0,8 puncte cte 0,4 puncte pentru fiecare rspuns corect.7. Barem de corectare i notare:

Subiectul I:

1. 1. b 2. b 3. a 4. a 5. c2. a. F b. A c. F d. A

3. 1. f 2.-d 3.-a 4.-c 5.-g 6.- bSubiectul II :

a. 1. similare 2.complementare

b. 3. comutator 4. mic

c. 5. activ inversSubiectul III:

a. circuit de polarizare cu curent de baz constant. c. tranzistor npn conexiunea EC

Testul I.4

Modulul: Componente i circuite electronice n telecomunicaiiCompetene: Identific componente electronice Analizeaz montaje cu componente analogice1. Obiectivele evalurii:

s identifice componentele electronice ntr-o schem

s identifice notaiile mrimilor fizice specifice componentelor electronice s precizeze funcionarea componentelor electronice ntr-o schem s analizeze montaje cu componente analogice2. Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat ca parte a unei evaluri formative pe parcursul nvrii temei Componente analogice- dispozitive optoelectronice sau ca parte a unei evaluri sumative la sfritul acesteia.

Tipul testului: prob scris 3. Durata evalurii

Timpul de lucru: 50 minute

4. Condiii n care se recomand a fi realizat evaluarea

Fiecare elev va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectul. 5. Enun:

Subiectul I:1. Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1- 5), alegei litera corespunztoare rspunsului corect:

1. Dioda care poate fi utilizat ca un condensator avnd capacitatea controlabil cu ajutorul unei tensiuni continue este de tip:

a. Zener

b. varicap

c. tunel

d. redresoare2. Optocuploarele sunt dispozitive optoelectronice realizate :

a. dintr-un tranzistor bipolar i o fotorezisten

b. dintr-o diod Zener i o fotorezisten

c. dintr-un LED i un fototranzistor

d. dintr-un LED i o diod redresoare3. Cu un afiaj numeric cu apte segmente se pot afia:a. cifre de la 0 la 4

b. cifre de la 0 la 8

c. cifre de la 0 la 9

d. cifre de la 0 la 104. Sub influena unui flux luminos, la bornele fotoelementului apare o tensiune:

a. electrodinamic

b. electrostatic

c. magnetomotoare

d. electromotoare

5. Dispozitivul optoelectronic care poate fi folosit ca celul fotovoltaic (convertor fotoelectric) dac lucreaz fr polarizare exterioar este:

a. fotodiodab. LED-ul

c. fototranzistorul

d. fotorezistena2. Stabilii valoarea de adevr a urmtoarelor enunuri prin scrierea literei A, dac apreciai c enunul este corect (adevrat), respectiv F, dac apreciai c enunul este fals. a. LED - ul emite lumin cnd este polarizat invers;

b. Curentul prin fotodiod nu depinde de tensiunea de polarizare invers;

c. Optocuplorul este cel mai simplu sistem optoelectronic la care intervin proprietile optice ale mediului nconjurtor.;

d. La un optocuplor informaiile se transmit ntr- un singur sens, fr reacie.3. n coloana A sunt enumerate notaiile mrimilor fizice caracteristice componentelor electronice discrete, iar n coloana B denumirea mrimilor fizice. Scriei pe foaia de examen asocierile dintre cifrele din coloana A i literele corespunztoare din coloana B.

Coloana AColoana B

1. Spa. Sensibilitate

2. isatb. Tensiune de deschidere

3. Sc. Curent de ntuneric

4. Uinvmaxd. Sensibilitate spectral

e. Tensiune invers maxim

Subiectul II

Scriei informaiile corecte care completeaz spaiile libere:

a. Dispozitivele optoelectronice sunt dispozitive ce realizeaz operaia de(1). a energiei luminoase (radiaie electromagnetic) n energie (2)..., a energiei electrice n radiaie(3) sau care detecteaz radiaia luminoas prin intermediul unor procese luminoase. b. Caracteristicile statice exprim(4).. dintre tensiunile i curenii ce caracterizeaz un anumit(5). de funcionare.Subiectul III:

1.

Pentru realizarea unei semnalizri luminoase trebuie s utilizai un LED.a. Precizai principiul de funcionare a Led-ului.b. Reprezentai schemele de alimentare n c.c. i n c.a. a unui LED.c. Precizai parametrii LED-ului6. Criterii de evaluare i notare

Se acord 1 punct din oficiu:

Subiectul I: 4 puncte

1. 2 puncte cte 0,4 puncte pentru fiecare rspuns corect2. 0,8 puncte cte 0,2 puncte pentru fiecare rspuns corect3. 1,2 puncte cte 0,2 puncte pentru fiecare rspuns corectSubiectul II: 2 puncte cte 0,5 puncte pentru fiecare rspuns corectSubiectul III: 3p

a. 1,5 puncte Se acord: 1 punct pentru rspuns parial corect sau incomplet;

b. 1 punct cte 0,5 puncte pentru fiecare reprezentare corectc. 0,5 puncte pentru rspuns corect7. Barem de corectare i notare:

Subiectul I:

1. 1.b 2. c 3. c 4. d 5. a2. a. F b. A c. F d. A

3. 1. d 2.-c 3.-a 4.-e Subiectul II :

a. 1. transformare 2. electric 3. luminoas

b. 4. dependena 5. regim

Subiectul III:

a. LED urile au proprietatea de a emite lumin atunci cnd sunt polarizate direct.

b.

n c.c n c.a.c. IFmax curentul direct maxim

UF tensiunea de deschidere a jonciunii

UR tensiunea inversTestul I.5

Modulul: Componente i circuite electronice n telecomunicaii

Competene: Identific componente electronice Analizeaz montaje cu componente analogice1. Obiectivele evalurii:

s identifice componentele electronice ntr-o schem

s identifice notaiile mrimilor fizice specifice componentelor electronice s identifice funcionarea componentelor electronice ntr-o schem s analizeze montaje cu componente analogice2. Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat ca evaluare sumativ la sfritul nvrii temei Componente analogice.

Tipul testului: prob scris3. Durata evalurii

Timpul de lucru: 50 minute

4. Condiii n care se recomand a fi realizat evaluarea

Fiecare elev va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectul.

5. Enun:

Subiectul I:1. Pentru fiecare din cerinele de mai jos (1- 6), alegei litera corespunztoare rspunsului corect:

1. Pentru a avea loc efectul de tranzistor este necesar ca:

a. baza s aib o lime ct mai mic

b. baza s fie puternic dopat cu impuritic. emitorul s aib o lime mai mic dect bazad. colectorul s aib o lime mai mic dect baza.2. Simbolul alturat reprezint:

a. tranzistor bipolar de tip pnpb. tranzistor cu efect de cmp cu canal p c. tranzistor bipolar de tip npnd. tranzistor cu efect de cmp cu canal n.3. Condensatorul de decuplare a emitorului n curent alternativ trebuie s ndeplineasc condiia:

a. XCE ((RE ;

b. XCE ((RE ;

c. XCE (RE ;

d. XCE ( 1/RE4. Capacitatea de barier a diodei varicap variaz n funcie:

a. tensiunea de polarizare invers;

b. curentul invers;

c. tensiunea de polarizare direct;

d. curentul direct5. Ecuaia fundamental specific conexiunii EC are urmtoarea relaie matematic:

a. IC = IE + ICBO

b. IC= IB + ICE

c. IC = IE + ICBOd. IC =* IE + ICBO 6. La un tranzistor care lucreaz n regim de blocare relaiile ntre cureni sunt:

a. IC( IBb. IB = IC +IEc. IB= IC = IE = 0

d. IC ( IB2. Stabilii valoarea de adevr a urmtoarelor enunuri prin scrierea literei A, dac apreciai c enunul este corect (adevrat), respectiv F, dac apreciai c enunul este fals. a. Curentul prin fotodiod depinde de tensiunea de polarizare invers;

b. Conexiunea CC se mai numete i repetor de emitor;

c. Dac la extremitile unei jonciuni pn se aplic o surs exterioar cu polul pozitiv pe regiunea p i cel negativ pe regiunea n, se spune c jonciunea pn este polarizat invers.

d. Dioda Zener funcioneaz cu polarizare invers, n zona de strpungere controlat.

3. n coloana A sunt enumerate caracteristicile statice ale tranzistorului bipolar n conexiunea EC, iar n coloana B interdependena dintre tensiunile i curenii ce caracterizeaz un anumit regim de funcionare. Scriei pe foaia de examen, asocierile corecte dintre fiecare cifr din coloana A i litera corespunztoare din coloana B. A. Caracteristicile staticeB Interdependena dintre tensiuni i cureni

1. Caracteristica de ieirea. iC = f(uBE) uCE= ct

iC = f(iiB) uCE = ct

2. Caracteristica de intrare b. iC = f(uCE) iB = ct

iC = f(uCE) uB = ct

3. Caracteristica de transferc. uCE= f(uCB) iE = ct

iC = f(uCB) uE = ct

d. iB = (uBE) uCE = ct

Subiectul II

Scriei informaiile corecte care completeaz spaiile libere:

a. Fotodiodele sunt diode cu jonciuni, care au proprietatea de a transforma un (1)..incident ntr-un curent (2)..cu acesta. b. Dioda electroluminiscent este un dispozitiv ...(3) ... care funcioneaz n regim de polarizare...(4).

c. Conexiunile reprezint moduri de .(5). ntr-un circuit a unui tranzistor.

Subiectul III:

a. Identificai tipul tranzistorului;

b. Identificai tipul conexiunii tranzistorului;

c. Scriei ecuaia de funcionare n circuitul de intrare;

d. Scriei ecuaia de funcionare n circuitul de ieire;

e. Scriei a II-a ecuaie fundamental a tranzistorului de mai sus.

6. Criterii de evaluare i notare

Se acord 1 punct din oficiu:

Subiectul I: 3,6 puncte

1. 1,2 puncte cte 0,2 puncte pentru fiecare rspuns corect2. 0,8 puncte cte 0,2 puncte pentru fiecare rspuns corect3. 0,6 puncte cte 0,2 puncte pentru fiecare rspuns corectSubiectul II: 2 puncte cte 0,4 puncte pentru fiecare rspuns corectSubiectul III: 3,4 punctea. 0,2 puncte

b. 0,2 puncte c. 1 punct d. 1 punct

e. 1 punct7. Barem de corectare i notare:Subiectul I:

1. 1. a 2. d 3. b 4. a 5. d 6. c2. a. F b. A c. F d. A

3. 1. b 2.-d 3.-a Subiectul II :

a. 1. flux luminos 2. proporional b. 3. optoelectronic 4. directc. 5. conectare

Subiectul III:a. tranzistor npn

b. conexiune ECc. Ec=RBIB+VBE+ REIE

d. EC=RCIC+VCE +REIE

e. IC=0IB+ICEO

8. Modul de transmitere i sugestii de valorificare a rezultatelor evalurii

n funcie de rspunsurile elevilor se vor relua sau nu anumite informaii despre componentele electronice i apoi, dac este cazul, se reface acest test sau unul asemntor. Testul I.6

Modulul: Componente i circuite electronice n telecomunicaii

Competene: Identific componente electronice Analizeaz montaje cu componente analogice1. Obiectivele evalurii: s identifice componentele electronice ntr-o schem

s identifice notaiile mrimilor fizice specifice componentelor electronice s precizeze funcionarea componentelor electronice ntr-o schem s analizeze montaje cu componente analogice2. Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat ca evaluare sumativ la sfritul nvrii temei Componente analogice.

Tipul testului: prob practic3. Durata evalurii

Timpul de lucru: 50 minute

4. Condiii n care se recomand a fi realizat evaluarea

Testul se desfoar n laboratorul de electronic, fiecare elev va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele.Materiale necesare: platform de laborator, multimetre, surs de tensiune continu

5. Enun:

Ridicai caracteristica static a diodei semiconductoare

n funcie de tensiunea direct aplicat

- realizai circuitul din figura de mai sus

cretei progresiv tensiunea aplicat i msurai tensiunea la bornele diodei, pentru valorile curentului date n tabelul urmtor:

I (mA)0,020,050,070,10,20,40,71510

USi(V)

n funcie de tensiunea invers aplicat

- schimbai polaritatea sursei i msurai curentul la bornele diodei D, pentru valorile tensiunii de polarizare date n tabelul urmtor:U(V)51020

I (A)

Trasarea caracteristicii diodei

cu rezultatele obinute anterior, desenai caracteristica diodei studiate, I=f(U)

determinai valoarea tensiunii de prag a diodei folosind caracteristica trasat

6. Criterii de evaluare i notare

Se acord 1 punct din oficiu:4 puncte cte 2 puncte pentru fiecare tabel completat

2 puncte pentru utilizarea corect a voltmetrului i ampermetrului3 puncte pentru reprezentarea caracteristicii statice.

Testul I.7

Modulul: Componente i circuite electronice n telecomunicaii

Competene: Identific componente electronice Analizeaz montaje cu componente analogice 1. Obiectivele evalurii:

Obiective:

s identifice componentele electronice ntr-o schem

s identifice notaiile mrimilor fizice specifice componentelor electronice s analizeze montaje cu componente analogice2. Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat ca parte a unei evaluri formative pe parcursul nvrii temei Circuite electronice cu componente analogice sau ca parte a unei evaluri sumative la sfritul acesteia.

Tipul testului: prob practic

3. Durata evalurii

Timpul de lucru: 50 minute

4. Condiii n care se recomand a fi realizat evaluarea

Testul are loc ntr-un laborator. Resurse necesare:

Resurse necesare:

Elevul are la dispoziie: - componente electronice

- catalog de componente electronice

- plac de test

- surs de tensiune

- letcon

- aparate de msur

5. Enun:

n figur este reprezentat schematic un circuit de redresare:a. Precizai tipul redresorului reprezentat;

b. Alegei componentele necesare realizrii practice a montajului; c. Realizai practic montajul pe o plac de test;

d. Msurai intensitatea curentului prin rezistena de sarcin;e. Vizualizai tensiunile de la intrarea i ieirea redresorului.6. Instruciuni pentru elevi:

La sfritul activitii, fiecare elev va realiza o scurt prezentare a concluziilor.7. Criterii de evaluare i notare

Se acord 1 punct din oficiu:

Subiectul :

a. 1 punct pentru precizarea tipului de redresor;

b. 2,5 puncte 2 puncte pentru alegerea corect a diodelor;

0,5 puncte pentru utilizarea cataloagelor de componente c. 3 puncte pentru realizarea montajului; d. 1 punct pentru msurarea curentului prin RS e. 1,5 puncte pentru vizualizarea semnalelor8. Instruciuni pentru evaluatori

a. redresor dubl alternan cu punte de diodec. Realizarea circuitului:

- preformarea terminalelor componentelor;

- plantarea componentelor electronice;

- lipirea terminalelor pe placa de test;

- verificarea circuitului;

- remedierea defectelor dup caz.

Referatul se efectueaz scris i se prezint oral de ctre fiecare elev, n timp de 3 minute.

Testul I.8

Modulul: Componente i circuite electronice n telecomunicaii

Competene: Identific componente electronice Analizeaz montaje cu componente analogice1. Obiectivele evalurii:

Obiective:

s identifice componentele electronice dup simbol

s identifice notaiile mrimilor fizice specifice componentelor electronice s precizeze funcionarea componentelor electronice ntr-o schem s analizeze montaje cu componente analogice2. Prezentarea testului

Acest test poate fi utilizat la sfritul studiului noiunilor despre diode i circuite cu diode ca evaluare sumativ.

Tipul testului: prob scris

3. Durata evalurii

Timpul de lucru: 50 minute

4. Condiii n care se recomand a fi realizat evaluarea

Fiecare elev va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectul. 5. Enun:

Subiectul I:1. Pen