Tehnician Optometrist

of 34 /34
EVALUAREA RISCURILOR DE IMBOLNAVIRE SI ACCIDENTARE PROFESIONALA LA LOCUL DE MUNCA: TEHNICIAN OPTOMETRIST SOCIETATEA:

Embed Size (px)

description

Evaluare tehnician Optometrist

Transcript of Tehnician Optometrist

EVALUAREA RISCURILOR DE IMBOLNAVIRE SI ACCIDENTARE PROFESIONALA LA LOCUL DE MUNCA: TEHNICIAN OPTOMETRIST SOCIETATEA:

DESCRIEREA LOCULUI DE MUNCA LOCUL DE MUNCA: Tehnician optometrist cadrul PROCESUL DE MUNCA: Examinarea pacientilor cu acuitate vizuala deficitara, prescrierea si montarea ochelarilor de corectie si a lentilelor de contact, acordarea consultatiilor cu privire la utilizarea acestora, asigurand intretinerea echipamentelor necesare exercitarii ocupatiei; Efectuarea de masuratori optice pentru lentile; Efectuarea masuratorilor de ametropie si astgmatism cornean; Finisarea lentilelor; Instruirea si consilierea clientilor in utilizarea tehnicilor de corectie cu lentile; Montarea lentilelor; ELEMENTELE COMPONENTE ALE SISTEMULUI DE MUNCA EVALUAT MIJLOACE DE PRODUCTIE: MATERII PRIME:

Sticla optica organica si anorganica; Sticla brut / blocuri de sticl cu duritate i densitate diferite; Lentile adaptate (la temperatur i ocuri); Preslinguri (lentile brute) DK4, RC2, RC4, RC6; Sticla color. Pelicul antireflex - AR sau QAR MATERIALE: Vat hidrofil; Beioare speciale din lemn de tei; Piese optice LENTILE: convergente; plan concave; plan convexe; divergene; biconvexe; biconcave; lentile progresive; lentile de contact ECHIPAMENTE Autorefractometru; Biomicroscop; Foropter; Proiector; Trus lentile; Ortotip; Pupilmetru; Teste; Trus lentile de contact; Scaun pacient; Dioptimetru; Mas de lucru Documente: registre de evidenta, formulare etc. Mobilier, telefon SARCINA DE MUNCA: Examinarea pacientilor cu acuitate vizuala deficitara, prescrierea si montarea ochelarilor de corectie si a lentilelor de contact, acordarea consultatiilor cu privire la utilizarea acestora, asigurand intretinerea

echipamentelor necesare exercitarii ocupatiei; Efectuarea de masuratori optice pentru lentile; Efectuarea masuratorilor de ametropie si astgmatism cornean; Finisarea lentilelor; Instruirea si consilierea clientilor in utilizarea tehnicilor de corectie cu lentile; Montarea lentilelor; Oferirea consultatiilor oftalmologice primare. Intampina clientii cu politete la intrarea/ iesirea din unitate. Clientii sunt salutati cu respect in conformitate cu regulile si normele de conduita. Cerintele clientilor sunt stabilite printr-un limbaj adaptat pentru trasnmiterea si primirea corecta si fidela a informatiilor. Clientul este ascultat incurajandu- se libera exprimare a opiniilor pentru obtinerea informatiilor relevante scopului urmarit. Divergentele cu clientii, opiniile si sesizarile acestora sunt comunicate operativ sefului directpentru rezolvarea lor cu promptitudine in vederea satisfacerii exigentelor clientilor. Stabileste necesarul de materii prime si piese optice.

Intocmeste Lista de comanda catre furnizor. Receptioneaza materiile prime (sticla optica organica si anorganica, sticla bruta, blocuri de sticla cu duritate si densitate diferita,lentile adaptate la socuri/ temperatura, preslinguri, DK4, RC2, RC4, RC6, sticla color, abrazivi, lubrifianti, protectie, materiale) si produsele optice (lentile convergente, plan concave, plan convexe, divergente, biconvexe,biconcave, lentile progresive, lentile de contact). Produsul optic si montajul sunt orientate catre receptie pentru a fi supuse controlului tehnic de calitateatat in prima etapa de verificare cat si in verificarea ulterioara refacerii rebuturilor. Identifica starea tehnica a echipamentelor (autorefractometru, biomicroscop, foropter, pupilmetru, teste etc.) Regleaza si remediaza echipamentele. MEDIUL DE MUNCA: Executantul isi desfasoara activitatea in program de 8 ore/zi, in majoritatea timpului la interior. Pe durata programului poate fi expus la: pozitie ortostatica suprasolicitari vizuale iluminare slaba

zgomot in anumite zone FACTORII DE RISC IDENTIFICATI: A. Factori de risc EXECUTANT Actiuni gresite Cadere la acelasi nivel prin impiedicare, dezechilibrare, alunecare (F1) Executarea defectuoasa de operatii manevre, pozitionari, fixari - efectuate necorespunzator (F2) Stationarea in zone periculoase pe caile de acces ale autovehiculelor (F3) Efectuarea de operatii neprevazute prin sarcina de munca pornire echipamente de munca pentru care nu are calificaea necesara (F4) Diagnosticarea eronata a pacientilor, greseli de montaj a produsului optic (F5) Interventii la echipamentul electric, in cazul aparitiei defectiunilor sau blocajelor (F6) Utilizarea unor cabluri si prelungitoare in dezordine, care traverseaza caile de acces sau care sunt intinse in apropierea acestora (F7) Prezentarea la program in stare de oboseala, ebrietate, sub influenta substantelor halucinogene (F8)

Neatentie in manipularea lentilelor si materialelor utilizate in efectuarea sarcinii de munca (F9) Ingerare accidentala sau voluntara de substante toxice medicamente (F10) Depozitarea obiectelor pe traseul de deplasare pedestra (F11) Pozitii incorecte si neergonomice pe scaun in timpul lucrului (F12) Omisiuni Nerespectarea regimului depozitarii deseurilor biologice containere speciale incinerarea lor (F13) Ridicarea manuala a unor sarcini grele, in pozitii necorespunzatoare ale corpului (F14) Omiterea verificarilor periodice a echipamentelor de munca specifice activitatii desfasurate (F15) B. Factori de risc SARCINA DE MUNCA Continut necorspunzator in rap. cu cerintele de securitate Agresare fizica si verbala a angajatului de catre pacienti (F16) Metode de munca necorespunzatoare utilizarea de instrumentar incorect, nesterilizat etc. (F17)

Sarcina sub/supradimensionala in raport executantul Stres psihic datorita lucrului cu regim strict de atentiei (F18) Stres psihic datorita lucrului in mediul cu risc de contact cu virusi si microorganisme infectioase (F19) Solicitare fizica prin pozitii de lucru fortate sau vicioase lucru preponderent asezat (F20) Decizii dificile in timp scurt in cazul urgentelor medicale ale pacientilor (F21) C. Factori de risc MEDIUL DE MUNCA Factori de risc Fizic Umiditate ridicata sau scazuta a aerului functie de conditiile atmosferice (F22) Efort vizual datorita iluminarii slabe si artificiale (F23) Calamitati naturale: seisme, trasnete (F24) Pericol de lezare fizica sau psihica amenintari, violente, insulte din partea pacientilor (F25) Zgomot continuu in cazul unui numar mare de pacienti adulti si copii dupa caz alearga, tipa, striga, discuta (F26) Curenti de aer aer conditionat usi geamuri deschise (F27)

Pulberi de praf in suspensie in aer (F28) Radiatii electromagnetice in camera, generate de monitorul calculatorului (F29) Factori de risc Chimic Depozitarea substantelor chimice toxice in recipiente nemarcate (F30) Ingerarea acidentala de substante, medicamente otravire (F31) Factori de risc Biologic Contact cu microorganisme (virusi, bacterii) in suspensie in aer sau contact direct cu pacientii, pe diferite materiale (F32) Factori de risc Termic Variatii de temperatura mai mari de 15 grade, la deplasari interior-exterior pe timp de iarna (F33) Contact direct cu suprafete fierbinti etuva, cuptoare materiale puse la sterilizat (F34) D. Factori de risc MIJLOACE DE PRODUCTIE

Factori de risc Mecanic Alunecare, rostogolire, rasturnare, cadere libera a obiectelor in timpul manipularii lor (F35) Taiere, intepare la contactul cu suprafete periculoase - taietoare, intepatoare - cutite, cioburi, etc. (F36) Caderea accidentala a obiectelor manipulate datorita impiedicarii sau alunecarii (F37) Zgomot generat numarul de pacienti (F38) Proiectare de particule (bucati de sticla la finisarea lentilelor) in ochi. (F39) Autodeclansari sau autoblocari contraindicate ale miscarilor functionale ale echipamentelor de munca: compresor aer, aparatura specifica activitatii desfasurate (F40) Vibratii ale echipamentelor de munca compresoare aer, micromotoare, freze etc. (F41) Obosirea sistemului vizual datorita radiatiilor electromagnetice generate de monitor (F42) Factori de risc Chimic Alergii manifestate la diferite substante aflate in componenta medicamentelor, substantelor utilizate ca dezinfectanti etc. (F43)

Factori de risc Termic Contact direct cu suprafete si produse fierbinti la manipularea materialelor puse la sterilizat in etuva (F44) Varsarea accidentala de produse fierbinti arsuri termice (F45) Factori de risc Electric Electrocutare prin atingere directa, in cazul deteriorarii izolatiei cablurilor aferente aparaturii electrice (F46) Curgere sau varsarea lichidelor pe aparatura electrica (F47) Actionarea intrerupatoarelor/stecherelor cu mainile ude (F48) Folosirea unor surse de alimentare electrica ce nu au impamantare, sau care au impamantare necorespunzatoare (F49) Factori de risc Biologic Culturi sau preparate cu microorganisme bacterii, virusuri etc. (F50)

UNITATEA SLOCUL DE MUNCA: optometrist Componenta sistemului de munca EXECUTANT tehnician

FISA DE EVALUARE A LOCULUI DE MUNCA EVALUATOR : coordonator serviciu extern Forma concreta de manifestare a factorului de risc (desciere, parametri)

NUMAR PERSOANE EXPUSE 1 DURATA EXPUNERII 8 ore/zi

Factori de risc identificati Actiuni gresite

1. Cadere la acelasi nivel prin impiedicare, dezechilibrare, alunecare (F1) 2. Executarea defectuoasa de operatii manevre, pozitionari, fixari - tratamente efectuate necorespunzator (F2) 2. Stationarea in zone periculoase pe caile de acces ale autovehiculelor (F3) 4. Efectuarea de operatii neprevazute prin sarcina de munca pornire echipamente de munca pentru care nu are calificaea necesara (F4) 5. Diagnosticarea eronata a pacientilor, greseli de montaj a produsului optic (F5) 6. Interventii la echipamentul electric, in cazul aparitiei defectiunilor sau blocajelor (F6)

Consecinta maxima previzibila ITM 3-45 zile INV. Gr. III Deces Deces

Clasa de gravitate 2 4

Clasa De probabilitate 3 2

Nivel de risc 2 3

7 7

1 1

3 3

INV. Gr. III Deces

4 7

2 2

3 4

7. Utilizarea unor cabluri si prelungitoare in dezordine, care traverseaza caile de acces sau care sunt intinse in apropierea acestora (F7) 8. Prezentarea la program in stare de oboseala, ebrietate, sub influenta substantelor halucinogene (F8)Componenta sistemului de munca EXECUTANT Factori de risc identificati Actiuni gresite Forma concreta de manifestare a factorului de risc (desciere, parametri)

ITM 3-45 zile Deces

2

3

2

7

1

3

SARCINA DE MUNCA

9. Neatentie in manipularea lentilelor si materialelor utilizate in efectuarea sarcinii de munca (F9) 10. Ingerare accidentala sau voluntara de substante toxice medicamente (F10) 11. Depozitarea obiectelor pe traseul de deplasare pedestra (F11) 12. Pozitii incorecte si neergonomice pe scaun in timpul lucrului (F12) Omisiuni 13. Nerespectarea regimului depozitarii deseurilor biologice containere speciale incinerarea lor (F13) 14. Ridicarea manuala a unor sarcini grele, in pozitii necorespunzatoare ale corpului (F14) 15. Omiterea verificarilor periodice a echipamentelor de munca specifice activitatii desfasurate (F15) Continut 16. Agresare fizica si verbala a angajatului de necorespunzator in catre pacienti (F16)rap. cu cerintele de securitate

Consecinta maxima previzibila ITM 3-45 zile Deces ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile INV. Gr. III ITM 45-180 zile

Clasa de gravitate 2

Clasa De probabilitate 3

Nivel de risc 2

7 2 2 2

1 4 4 2

3 2 2 2

2 4

3 2

2 3

3

2

2

Sarcina sub/supradimensio nala in raport executantul Componenta sistemului de munca SARCINA DE MUNCA Factori de risc identificati Sarcina sub/supradimensio nala in raport executantul

17. Metode de munca necorespunzatoare utilizarea de instrumentar incorect, nesterilizat etc. (F17) 18. Stres psihic datorita lucrului cu regim strict de atentiei (F18)

INV. Gr. III ITM 3-45 zile

4

2

3

2

2

2

Forma concreta de manifestare a factorului de risc (desciere, parametri)

19. Stres psihic datorita lucrului in mediul cu risc de contact cu virusi si microorganisme infectioase (F19)

Consecinta maxima previzibila ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 45-180 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile Deces ITM 45-180 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile

Clasa de gravitate 2

Clasa De probabilitate 2

Nivel de risc 2

MEDIU DE MUNCA

Factori Fizic

de

20. Solicitare fizica prin pozitii de lucru fortate sau vicioase lucru preponderent asezat (F20) 21. Decizii dificile in timp scurt in cazul urgentelor medicale ale pacientilor (F21) risc 22. Umiditate ridicata sau scazuta a aerului functie de conditiile atmosferice (F22) 23. Efort vizual datorita iluminarii slabe si artificiale (F23) 24. Calamitati naturale: seisme, trasnete (F24) 25. Pericol de lezare fizica sau psihica amenintari, violente, insulte din partea pacientilor (F25) 26. Zgomot continuu in cazul unui numar mare de pacienti adulti si copii dupa caz alearga, tipa, striga, discuta (F26) 27. Curenti de aer aer conditionat usi geamuri deschise (F27) 28. Pulberi de praf in suspensie in aer (F28)

2 3 2 2 7 3

3 1 1 1 1 2

2 2 1 1 3 2

2

2

2

2 2

1 1

1 1

Factori de risc Chimic

29. Radiatii electromagnetice in camera, generate de monitorul calculatorului (F29) 30. Depozitarea substantelor chimice toxice in recipiente nemarcate (F30) 31. Ingerarea acidentala de substante, medicamente otravire (F31)Forma concreta de manifestare a factorului de risc (desciere, parametri)

ITM 3-45 zile Deces Deces

2 7 7

1 2 1

1 4 3

Componenta sistemului de munca MEDIU DE MUNCA

Factori de risc identificati Factori de risc Biologic Factori de risc Termic

MIJLOACE DE PRODUCTIE

Factori de risc Mecanic

32. Contact cu microorganisme (virusi, bacterii) in suspensie in aer sau contact direct cu pacientii, pe diferite materiale (F32) 33. Variatii de temperatura mai mari de 15 grade, la deplasari interior-exterior pe timp de iarna (F33) 34. Contact direct cu suprafete fierbinti etuva, cuptoare materiale puse la sterilizat (F34) 35. Alunecare, rostogolire, rasturnare, cadere libera a obiectelor in timpul manipularii lor (F35) 36. Taiere, intepare la contactul cu suprafete periculoase - taietoare, intepatoare - cutite, cioburi, etc. (F36) 37. Caderea accidentala a obiectelor manipulate datorita impiedicarii sau alunecarii (F37) 38. Zgomot generat numarul de pacienti (F38) 39. Proiectare de particule (bucati de sticla la finisarea lentilelor) in ochi. (F39)

Consecinta maxima previzibila ITM 45-180 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 45-180 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile INV. Gr. III

Clasa de gravitate 3

Clasa De probabilitate 2

Nivel de risc 2

2

1

1

2 3

3 3

2 3

2

2

2

2 2 4

2 2 2

2 2 3

40. Autodeclansari sau autoblocari contraindicate ale miscarilor functionale ale echipamentelor de munca: compresor aer, aparatura specifica activitatii desfasurate (F40) 41. Vibratii ale echipamentelor de munca compresoare aer, micromotoare, freze etc. (F41)Componenta sistemului de munca MIJLOACE DE PRODUCTIE Factori de risc identificati Factori de risc Mecanic Forma concreta de manifestare a factorului de risc (desciere, parametri)

INV. Gr. III

4

2

3

ITM 3-45 zile

2

1

1

42. Obosirea sistemului vizual datorita radiatiilor electromagnetice generate de monitor (F42) Factori de risc 43. Alergii manifestate la diferite substante Chimic aflate in componenta medicamentelor, substantelor utilizate ca dezinfectanti etc. (F43) Factori de risc 44. Contact direct cu suprafete si produse Termic fierbinti la manipularea materialelor puse la sterilizat in etuva (F44) 45. Varsarea accidentala de produse fierbinti arsuri termice (F45) Factori de risc 46. Electrocutare prin atingere directa, in cazul Electric deteriorarii izolatiei cablurilor aferente aparaturii electrice (F46) 47. Curgere sau varsarea lichidelor pe aparatura electrica (F47) 48. Actionarea intrerupatoarelor/stecherelor cu mainile ude (F48) 49. Folosirea unor surse de alimentare electrica ce nu au impamantare, sau care au impamantare necorespunzatoare (F49)

Consecinta maxima previzibila ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile Deces

Clasa de gravitate 2

Clasa De probabilitate 1

Nivel de risc 1

2

1

1

2

3

2

2 7

3 2

2 4

Deces Deces Deces

7 7 7

2 2 2

4 4 4

Factori de risc Biologic

50. Culturi sau preparate cu microorganisme bacterii, virusuri etc. (F50)

ITM 3-45 zile

2

3

2

Reprezentare grafic a nivelurilor pariale de risc corespunztor factorilor de risc.

NIVELURI PARTIALE DE RISC7

6

5

4

3

2

1

0 F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9F10 F11 F12 F13 F14 F15 F16 F17 F18 F19 F20 F21 F22 F23 F24 F25 F26 F27 F28 F29 F30 F31 F32 F33 F34 F35 F36 F37 F38 F39 F40 F41 F42 F43 F44 F45 F46 F47 F48 F49 F50

FACTORI DE RISC

REPREZENTAREA GRAFICA A PONDERII COMPONENTELOR SISTEMULUI DE MUNCA

Loc de munca: TEHNICIAN OPTOMETRIST 30.00 % -- EXECUTANT 12.00 % -- SARCINA DE MUNCA 26.00 % -- MEDIUL DE MUNCA 32.00 % -- MIJLOACE DE PRODUCTIE Nivel global de risc: 2.67 %

executant sarcina de munca mediul de munca mijloace de productie

INTERPRETAREA REZULTATELOR SI CONCLUZIILE EVALUARII PENTRU LOCUL DE MUNCA: TEHNICIAN OPTOMETRIST

Nivelul de risc global calculat pentru locul " tehnician optometrist " este 2.67 %, valoare ce il incadreaza in categoria locurilor de munca cu nivel de risc mic. Rezultatul este sustinut de "Fisa de evaluare a locului de munca", din care se observa ca din totalul de 50 factori de risc identificati, 12 % ( 6 ) depasesc ca nivel partial de risc valoarea 3, incadrandu-se in categoria nivelelor de risc mari, putand avea consecinte ireversibile asupra executantului. In ceea ce priveste repartitia factorilor de risc pe sursele generatoare, situatia se prezinta dupa cum urmeaza: 30,00 % sunt factori proprii EXECUTANT 12,00 % sunt factori proprii SARCINA DE MUNCA 26,00 % sunt factori proprii MEDIUL DE MUNCA 32,00 % sunt factori proprii MIJLOACE DE PRODUCTIE Din analiza "Fisei de evaluare a locului de munca" se constata ca gravitatea maxima a 36,00 % ( 18 ) dintre factorii de risc identificati prezinta un nivel de gravitate maxima ce poate avea consecinte ireversibile asupra executantului (deces sau invaliditate). FISA DE MASURI SPECIFICE PROPUSE PENTRU

Tehnician optometristNr. Crt. 1. Factor de risc Interventii la echipamentul electric, in cazul aparitiei defectiunilor sau blocajelor (F6) Nivel de risc 4 Masuri propuse/nominalizarea masurii inspectii periodice ale echipamentelor electrice conectarea fiecarui utilaj la sistemul de impamantare verificarea periodica a rezistentei de dispersie a sistemului de impamantare interzicerea folosirii de improvizatii in circuitele electrice orice defectiune de natura electrica se va remedia numai de catre personal autorizat (electrician) Masuri organizatorice - instruire general n probleme de securitate; - fie tehnice de securitate i liste de produse utilizate; - semnalizare general; - semnalizare specific a locurilor/localurilor cu nivel de risc ridicat; - semnalizarea prin culori convenionale; - etichetare conform standardelor; - fie de post i instruire. Organizarea n funcie de riscuri a: - posturilor; - aprovizionrii; - transportului i manipulrii produselor; - depozitrii; - mentenanei. - organizarea serviciului de prim ajutor adecvat; - afiarea coordonatelor medicului de medicina muncii i a serviciului de ambulan; - formarea de salvatori; - truse de prim ajutor.

2.

Depozitarea substantelor chimice toxice in recipiente nemarcate (F30)

4

Nr.

Factor de risc

Nivel de

Masuri propuse/nominalizarea masurii

Crt. 3.

risc Electrocutare prin atingere directa, in cazul deteriorarii izolatiei cablurilor aferente aparaturii electrice (F46) Curgere sau varsarea lichidelor pe aparatura electrica (F47) Actionarea intrerupatoarelor/stecherelor cu mainile ude (F48) Folosirea unor surse de alimentare electrica ce nu au impamantare, sau care au impamantare necorespunzatoare (F49) Masuri tehnice: - acoperiri cu materiale electroizolante ale partilor active (izolarea de protectie) ale instalatiilor si echipamentelor electrice; - ingradiri in carcase sau acoperiri cu invelisuri exterioare; - scoaterea de sub tensiune a echipamentelor electrice - instruirea lucratorilor cu privire la modul de exploatare a echipamentelor de munca actionate electric Masuri organizatorice: 1. Masuri de protectie principale: - folosirea tensiunilor foarte joase de securitate (TFJS); - legarea la pamant; - legarea la nul de protectie; - izolarea suplimentara de protectie aplicata utilajului in procesul de fabricatie; - separarea de protectie. 2. Masuri de protectie secundare: - izolarea amplasamentului; - egalizarea si/sau dirijarea potentialelor; - deconectarea automata in cazul aparitiei unei tensiuni sau unui curent de defect periculoase; - folosirea mijloacelor de protectie electroizolante

4. 5. 6.

FISA DE MASURI CU CARACTER GENERAL PROPUSE PENTRU

LOCUL DE MUNCA tehnician optometrist Insusirea si respectarea legislatiei de securitate a muncii si normele de aplicare a acestora; Desfasurarea activitatilor in asa fel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si pe celelalte persoane participante la procesul de munca; Aducerea la cunostiinta a conducatorului locului de munca despre orice defectiune tehnica sau alta situatie care constituie un pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala; Instiintarea conducatorului locului de munca despre accidentele de munca suferite de propria persoana si de alte persoane participante la procesul de munca; Oprirea lucrului la aparitia unui pericol iminent de producere a unui accident si informarea de indata a conducatorul locului de munca; Utilizarea echipamentului individual de protectie din dotare, corespunzator scopului pentru care a fost acordat;