Syllabus NATO 2014-2015

22
NATO SCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE DEPARTAMENTUL DE RELATII INTERNATIONALE SI INTEGRARE EUROPEANA MASTERUL DE SECURITY AND DIPLOMACY CURS: NATO CURS OBLIGATORIU = 8 CREDITE SYLLABUS SEMINAR 2014-2015 SEMESTRUL 2 Informatii administrative utile: Coordonatori curs si seminar : Titular curs: prof.univ.dr. Ioan Mircea PAȘCU Birou: Bd. Expozitiei 30A, biroul 321 Program de consultari: la cerere Titular seminar: dr. Simona SOARE Email: [email protected] Birou: Bd. Expozitiei 30A, biroul 321 Program de consultari: miercuri, orele 17.00-20.00 (cu anunt prealabil) Programarea cursurilor si seminariilor Zi/Orar curs: Vineri, 17.00-18.30 Locatie curs: Sala --, campus Bd. Expozitiei 30A Zi/Orar seminar: Miercuri, 15.30-17.00 Locatie seminar: Sala 410, campus Bd. Expozitiei 30A Descrierea seminarului : Seminarul reprezinta o introducere in istoria Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a principalelor etape de evoluție ale Alianței (atât din punct de vedere al extinderii sale, cât și al evoluției capabilităților și gândirii strategice a acesteia), a instrumentelor, institutiilor si mijloacelor de actiune a NATO, a nivelului de ambitie strategica al Aliantei, a principalelor factori ce afecteaza 1

description

NATO Syllabus SNSPA

Transcript of Syllabus NATO 2014-2015

NATO

SCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE DEPARTAMENTUL DE RELATII INTERNATIONALE SI INTEGRARE EUROPEANA

MASTERUL DE SECURITY AND DIPLOMACY

CURS: NATO CURS OBLIGATORIU = 8 CREDITE

SYLLABUS SEMINAR 2014-2015SEMESTRUL 2

Informatii administrative utile:

Coordonatori curs si seminar:

Titular curs: prof.univ.dr. Ioan Mircea PACU Birou: Bd. Expozitiei 30A, biroul 321Program de consultari: la cerere

Titular seminar: dr. Simona SOARE Email: [email protected] Birou: Bd. Expozitiei 30A, biroul 321Program de consultari: miercuri, orele 17.00-20.00 (cu anunt prealabil)

Programarea cursurilor si seminariilor

Zi/Orar curs: Vineri, 17.00-18.30Locatie curs: Sala --, campus Bd. Expozitiei 30A

Zi/Orar seminar: Miercuri, 15.30-17.00Locatie seminar: Sala 410, campus Bd. Expozitiei 30A

Descrierea seminarului: Seminarul reprezinta o introducere in istoria Organizaiei Tratatului Atlanticului de Nord, a principalelor etape de evoluie ale Alianei (att din punct de vedere al extinderii sale, ct i al evoluiei capabilitilor i gndirii strategice a acesteia), a instrumentelor, institutiilor si mijloacelor de actiune a NATO, a nivelului de ambitie strategica al Aliantei, a principalelor factori ce afecteaza actuala evoluie a Aliantei in contextul mediului de securitate post-Razboi Rece, post-11 septembrie 2001 si post-Ucraina (2014), a principalelor provocari emergente de securitate la adresa Aliantei, etc. La definitivarea acestui seminar, studentii ar trebui sa aiba o intelegere buna, de baza a evolutiei i functionarii NATO, a principalelor elemente care au determinat sau facilitat evolutia acesteia, precum si a actualelor problematici de securitate cu care aceasta se confrunta in prezent. Totodata, la definitivarea seminarului studentii ar trebui sa aiba o baza teoretica, factuala si conceptuala solida pentru asumarea unor cursuri mai specializate de profil.

Obiectivele seminarului (OS):

La definitivarea seminarului, studentii ar trebui sa isi fi insusit urmatoarele competente: Demonstrarea unei intelegeri critice a principalelor abordari teoretice si istorice a: etapelor de evolutie a compenentei membrilor, dar si a gandirii strategice si a capabilitatilor Aliantei; principalelor directii generale ale Conceptului Strategic din 2010 al Aliantei, principalele necesitati privind pregatirea si inzestrarea trupelor, bugetarea apararii si interoperabilitatea in cadrul Aliantei; principalele provocari emergente de securitate cu care se confrunta in prezent Alianta si rolul acesteia in a le solutiona; Dezvolarea capacitatii de analiza critica a textelor academice, precum si a altor surse de informare; Pregatirea, cercetarea, structurarea si scrierea unui eseu academic informat si persuasiv, bazat pe testarea teoriilor si conceptelor de profil prin utilizarea datelor/evenimentelor empirice;

Cerinte obligatorii minimale in vederea evaluarii la seminar:

prezenta (activa) la minim 50% din seminarii, conform prevederilor Cartei Universitare a SNSPA; Depunerea la timp[footnoteRef:1] atat a mini-eseului (midterm paper), cat si a eseului final de seminar (term paper), in format electronic (la [email protected]) si tiparit (la secretariatul DRIIE); [1: Pentru intarzieri in depunerea celor doua eseuri la termenele stabilite in prezentul se vor aplica penalitati la nota obtinuta de studenti pentru aceste materiale. Vezi sectiunea Penalizari de mai jos. ]

Sustinerea a minim 1 (una) prezentare de seminar pe parcursul semestrului;

Termene-limita importante

Item evaluare si conditii% din nota seminarOSTermen predare

1Mini-eseu (midterm paper), 1500-2000cuv30%1,36 aprilie 2015

2Eseu final (term paper), 3000-3500cuv50%1,2,3 13 mai 2015

3Prezentare seminar (20 min)20%1,2continua pe parcursul seminarului

Intrabarile pentru Mini-eseu (midterm paper) si Eseul final (term paper)

1. Ce impact considerati ca are.poate avea istoria din ultimile sapte decenii a Aliantei pentru dislocarea comandamentelor si trupelor NATO catre flancul estic necesara in noul mediu de securitate post-Ucraina (2014) 2. Considerati ca una dintre cele 3 misiuni de baza ale Aliantei ar trebuie sa fie prioritizate de aliati? Raportandu-va la deciziile Summitului de la Wales si la evolutiile din cadrul Aliantei din ultimele luni, cum apreciati performanta Aliantei in atingerea obiectivelor stabilite in raport cu misiune de baza a acesteia pe care ati selectat sa o investigati. 3. Considerati ca NATO trebuie sa isi mentina capabilitatea nucleara tactica si strategica? De ce? Argumentati folosind cel putin trei exemple concrete de amenintari/provocari de securitate pe care capabilitatile nucleare aliate le descurajeaza sau la combaterea carora sunt indispensabile.

4. Cum schimba securitatea cibernetica paradigma prevalenta privind atacul asupra unui stat membru NATO si conceptia apararii colective? Analizati critic doua exemple concrete in sprijinul argumentelor dvs.

5. Ce rol considerati ca trebuie sa aiba partenerii globali ai NATO in politica Aliantei prin raportare la schimbarea mediului international de securitate si, implicit, a pivotului american si european catre Asia? Indicati trei exemple concrete si relevante in sprijinul argumentului dvs.

Precizari privind selectia temelor pentru mini-eseu si respectiv eseul final: Studentii vor selecta una dintre cele cinci teme mai sus mentionate pentru fiecare dintre cele doua eseuri ce trebuie elaborate si predate in cadrul seminarului NATO.

Studentii nu pot selecta aceeasi tema pentru ambele eseuri in cadrul seminarului NATO.

De asemenea, studentii nu pot selecta temele de eseu in aceeasi arie tematica a prezentarii pe care o realizeaza in cadrul seminarului.

Criterii evaluare:

Prezentare generala a eseului/prezentarii Forma adecvata de prezentare (nume, data, curs la care este elaborat eseul, titlul, etc.) Corectitudine gramaticala Formatare tehnica: pentru eseuri documente .DOC sau .DOCX, double-spaced, iar pentru prezentari documente PPT Specificarea word count (pentru eseuri)

Teza de cercetare Concisa, incadrata si relevanta specificului disciplinei Precizarea in clar a tezei de cercetare si respectiv a intrebarii de cercetare Incadrarea metodologico-teoretica a demersului academic

Analiza si argumente prezentate Eseu/Prezentarea contine elemente de analiza, nu numai de descriere Argumentele prezentate sunt echilibrate, deopotriva in favoarea si impotriva tezei de cercetare Prezentarea concisa a concluziilor demersului academic si a implicatiilor acestora pentru tema de cercetare

Cercetare Cercetare originala a datelor empirice si conceptuale (nu doar manual) Bibliografie de profil adecvata (carti, articole stiintifice, nu doar surse de pe internet)

Bibliografie Bibliografia trebuie sa includa toate sursele citate in cadrul eseului/prezentarii Aparat critic cuprins in textul eseului (Harvard style citation si endnotes!!) Bibliografie relevanta si suficienta pentru acoperirea temei abordate

Extensii ale termenelor limita si penalizari:

Extensii ale termenelor limita

Studentii au dreptul sa solicite individual, pentru motive intemeiate extinderea termenului de predare a unuia dintre itemii de evaluare, fara a i se aplica penalizari. In acest caz, este absolut necesara consultarea cu si informarea in prealabil a coordonatorului de seminar si obtinerea acceptului acestuia.

Nu se acorda extensii de grup ale termenelor de predare a itemilor de evaluare.

Nu se substituie prezentarea de la seminar cu alte forme de evaluare!

PenalizariPredarea intarziata a itemilor de evaluare se penalizeaza dupa cum urmeaza: intarzierea de max. 24h = 0,5pct intarzierea de 25-72h = 1,5pct peste 3 zile = NU se mai accepta predarea materialului si nu se mai noteaza.

Comunicarea cu profesorul coordonator al seminarului:

Studentii vor comunica cu profesorul coordonator al seminarului prin intermediul reprezentantului clasei care va fi ales in cadrul primului seminar. De asemenea, acestia pot contacta individual coordonatorul de seminar la adresa de email mentionata mai sus.

Structura seminarului:

Saptamana DataTematica seminar

Saptamana 1 04.03.2015Elemente introductive privind NATO Definirea NATO ca alianta militara Definirea NATO ca organizatie politico-militara Definirea obiectivului/obiectivelor NATO si a ratiunii de a exista a Aliantei: ce este NATO? Cu ce se ocupa NATO? Cum functioneaza NATO? Prezentarea principalelor instrumente de actiune ale NATO in calitate de alianta militara si respectiv de organizatie politico-militara Discutie asupra intelegerii rolului si importantei articolelor 4 si respectiv 5 ale Tratatului de la Washington

Prezentare coordonator seminar

Saptamana 211.03.2015Principalele etape de evolutie ale NATO Principalele instrumente si roluri ale NATO si evolutia acestora Cele 7 etape ale de evolutie a compozitiei membrilor Aliantei (2015) Patru etape de evolutie a gandirii strategice a Aliantei si principalii factori strategici care le-au determinat Cele 7 conceptele Strategice ale NATO

Prezentare coordonator seminar

Saptamana 318.03.2015NU SE FACE SEMINARUL

Saptamana 425.03.2015Conceptul Strategic al NATO (2010) Principalele evolutii ale mediului de securitate regional si global Principalele principii si directii de actiune ale NATO conform Conceptului Strategic 2010 Principalele interese, amenintari, riscuri, vulnerabilitati si provocari de securitate la adresa Aliantei Vulnerabilitatile Conceptului Strategic 2010 si critica consecintelor ghidajului politic al Aliantei oferit de acesta Evaluarea gradului de indeplinire a prevederilor Conceptului Strategic 2010 si documentelor asociate Modificari ulterioare ale mediului de securitate (Ucraina -> Summitul din Wales, 2014)

Bibliografie obligatorie seminar: 1. Conceptul Strategic al NATO (2010)2. Lisbon Summit Declaration3. Comprehensive approach to Crisis Management4. Missile defense 5. NATO reform

Bibliografie suplimentara: 6. NATO 2020: Assured Security, Dynamic Engagement (2010)7. Davis, C. R. (2010). NATO's Next Strategic Concept: How the Alliance's New Strategy Will Reshape Global Security, Strategic Studies Quarterly. 8. NATO Member States and the New Strategic Concept: An Overview

Saptamana 501.04.2015Capabilitatile si Nivelul de Ambitie Strategic al NATO Principalele evolutii ale capabilitatilor aliate (Defense and Deterrence Posture Review, 2012 si Declaratia asupra Capabilitatilor NATO - NATO Forces 2020) Nivelul de ambitie strategica al Aliantei Principalele directii de dezvoltare a capabilitatilor NATO, vulnerabilitati si disparitati in structura de forte, etc;

Bibliografie obligatorie de seminar: 1. Summit Declaration on Defence Capabilities: Toward NATO Forces 20202. Connected Forces Initiative3. Smart Defense 4. NATO 2012 Defense and Deterrence Posture Review (Public Summary)Bibliografie suplimentara de seminar:1. The NATO Defence Planning Process

Saptamana 608.04.2015Summit-ul NATO din Wales: Primatul Apararii Colective in fata Razboiului Hibrid si Amenintarii Rusiei Principalele aspecte privind redefinirea amenintarilor, riscurilor si vulnerabilitatilor de securitate ale Aliantei in era post-Ucraina; Amenintarea razboiului hibrid si masurile luate de aliati in vederea contracararii acestuia; Deciziile aliate privind amplasarea comandamentelor NATO pe flancul estic si crearea Very High-Readiness Joint Task Force Impactul conflictului din Ucraina asupra modelarea prioritatilor strategice ale Aliantei (aparare colectiva vs. cooperare de securitate cu partenerii globali) Rusia ca amenintare de securitate sau partener dificil? Implicatiile de securitate ale deciziilor summitului din Wales pentru securitatea europeana si a Romaniei Diferenta de capabilitati (capabilities gap) in relatia transatlantica si impactul dependentei de capabilitatile militare ale SUA asupra relatiei transatlantice in conditiile pivotului american catre Asia

SEMINARUL URMEAZA SA FIE REALIZAT DE UN INVITAT SPECIAL (GUEST LECTURE)

Bibliografie obligatorie de seminar: 1. Wales Summit Declaration2. Statement by the NATO Defence Ministers on the Readiness Action Plan3. Nato Response Force si Very High-Readiness Joint Task Force

Bibliografie suplimentara de seminar:4. Matthew Kroenig (2015) Facing Reality: Getting NATO Ready for a New Cold War, Survival: Global Politics and Strategy, 57:1, 49-70.5. Lawrence Freedman (2014) Ukraine and the Art of Limited War, Survival: Global Politics and Strategy, 56:6, 7-38. 6. Wojciech Lorenz (2014) NATO Narrows Military Gap on Its Eastern Flank, PISM Strategic Files.7. Sam Jones (2014) Ukraine: Russias new art of war Financial Times. 8. Josef Schroefl & Stuart J. Kaufman (2014) Hybrid Actors, Tactical Variety: Rethinking Asymmetric and Hybrid War, Studies in Conflict & Terrorism, 37:10, 862-880.

Atentie! Deadline predare mini-eseu (midterm paper)

13-17.04.2015 VACANTA DE SF. PASTI

Saptamana 7 22.04.2015NU SE FACE SEMINARUL

Saptamana 829.04.2015Noile Amenintari Emergente de Securitate: WMD si Postura Nucleara a NATO Postura strategica nucleara a NATO, conform Deterrence and Defense Posture Review (2012) al Aliantei Capabilitatile nucleare ale Aliantei si dislocarea lor pe teritoriul aliat Necesitatea pastrarii capabilitatilor si a factorului de descurajare nucleara a NATO dupa 2012 Politica strategica nucleara a NATO in conditiile apararii anti-racheta balistica Romania si posibilitatea gazduirii de ogive nucleare pe teritoriul national - risc sau castig de securitate?

Bibliografie obligatorie de seminar:1. Deterrence and Defence Posture Review2. Ji Schneider (2013) Small-state Strategies for Strengthening Deterrence, CEPA. 3. Liviu Horovitz (2014) Why do they want American Nukes? Central and Eastern European positions regarding US nonstrategic nuclear weapons, European Security, 23:1, 73-89.Bibliografie suplimentara: 4. NATOS DETERRENCE AND DEFENCE POSTURE REVIEW AND THE FUTURE OF NUCLEAR WEAPONS5. Damon V. Colletta (2013) Deterrence Logic and NATOs Nuclear Posture, Strategic Studies Quarterly. 6. George Perkovich, Malcolm Chalmers, Steven Pifer, Paul Schulte, Jaclyn Tandler (2012) Looking Beyond the Chicago Summit: Nuclear Weapons in Europe and the Future of NATO, Carnegie Europe

Saptamana 906.05.2015Noile Amenintari Emergente de Securitate: Securitatea Energetica Rolul NATO in asigirarea securitatii energetice a aliatilor Rolul utilizarii fortei in asigurarea securitatii energetice si, respectiv, tipurile de capabilitati militare (si civile) necesare acestui obiectiv strategic Vulnerabilitatile si amenintarile la adresa securitatii energetice a Aliantei si a aliatilor

SEMINARUL URMEAZA SA FIE REALIZAT DE UN INVITAT SPECIAL (GUEST LECTURE)

Bibliografie obligatorie de seminar: 1. NATOs role in energy security2. Lecture 4 - Energy security: is this a challenge for the markets or for the strategic community as well?, by Dr Jamie Shea, Director of Policy Planning in the Private Office of the Secretary General. 3. NATO Parliamentary Assembly: A SUSTAINABLE ENERGY STRATEGY FOR THE ALLIANCE

Bibliografie suplimentara de seminar: 1. Michael Rhle (2012) NATO and energy security: from philosophy to implementation, Journal of Transatlantic Studies, 10:4, 388-395. 2. Julijus Grubliauska (2014) NATOs Energy Security Agenda, NATO Review. 3. David Koranyi (2014), Transatlantic energy security and the Ukraine-crisis: A blessing in disguise?, NATO Review. 4. EU and NATO's Role in Tackling Energy Security and State Capture Risks in Europe (2015), Center for the Study of Democracy (CSD).

Saptamana 1013.05.2015Noile Amenintari Emergente de Securitate: Securitate si Aparare Cibernetica Strategia NATO cu privire la securitatea si apararea cibernetica Relatiile de cooperare NATO-EU in domeniul securitatii cibernetice Tipurile de amenintari cibernetice cu care este confruntat NATO si masurile de raspuns previzionate de Alianta Capabilitatile NATO in domeniul securitatii cibernetice Militarizarea domeniului securitatii cibernetice

SEMINARUL URMEAZA SA FIE REALIZAT DE UN INVITAT SPECIAL (GUEST LECTURE) = PREZENTA OBLIGATORIE =

Bibliografie obligatorie de seminar: 1. Wales Summit Declaration2. NATO Cyber security3. NATIONAL CYBER SECURITY FRAMEWORK MANUAL (2012)4. Jason Healey, Leendert van Bochoven (2012) NATO's Cyber Capabilities: Yesterday, Today, and Tomorrow, Atlantic Council Reports. 5. Material pus la dispozitie de expertul strain care va sustine prelegerea (va fi transmis studentilor masteranzi in saptamana anterioara prelegerii).

Bibliografie suplimentara de seminar: 1. NATO Cyber Security Strategy Documents2. Marcin Zaborowski, Katarzyna Staniewska (2015) NATO and the EU Should Urgently Strengthen Cyberdefence for Critical Infrastructure, Polish Institute for International Affairs.

Atentie! Deadline predare mini-eseu (midterm paper)

Saptamana 1127.05.2015NATO si Bugetarea Apararii in timp de Austeritate Bugetele NATO si tendintele de evolutie ale acestora in ultimele doua decenii Cerintele minimale de bugetare a domeniului apararii conform conditiilor de membership in cadrul NATO Tendintele de bugetare a sectorului de aparare si securitate la nivelul Aliantei intre 1991-prezent Impactul tendintelor actuale de bugetare a apararii si securitatii la nivelul NATO asupra capabilitatilor statelor aliate si asupra capacitatii acestora de a utiliza eficient si efectiv fortele armate nationale Diferenta de bugetare a apararii si securitatii (budgeting gap) si impactul asupra securitatii transatlantice Bibliografie obligatorie de seminar:1. Schema de finantare a NATO 2. Cota de contributie nationala a aliatilor la bugetele comune ale NATO in 2014-20153. The Wales Declaration on the Transatlantic Bond4. Wales Summit Declaration5. Denitsa Raynova and Ian Kearns (2015) The Wales Pledge Revisited: A Preliminary Analysis of 2015 Budget Decisions in NATO Member States, ELN Policy Brief.

Saptamana 1203.06.2015Noile Amenintari Emergente de Securitate: Terorism, Contrainsurgenta (COIN) si Experienta NATO in Afaganistan Strategia NATO privind operatiunile de contrainsurgenta si contra-terorism Rolul si prioritatea strategica a contrainsurgentei/terorismului in evaluarea amenintarilor cu care este confruntata Alianta Impactul operatiunilor aliate in Afganistan - pre si post 2014 Impactul perceptiilor cu privire la operatiunile aliate din Afganistan asupra evaluarii amenintarilor curente, a mijloacelor de angajare militara cu terte parti adverse, doctrina NATO privind razboiul hibrid, etc.

SEMINARUL URMEAZA SA FIE REALIZAT DE UN INVITAT SPECIAL (GUEST LECTURE)

Bibliografie obligatorie de seminar: 1. Allied Joint Doctrine for Counterinsurgency (COIN) (2011)2. NATOs POLICY GUIDELINES ON COUNTER-TERRORISM (2012) 3. NATO Afghan Counterinsurgency Guidance (gen. Petreus, 2010)4. John Nagl and Richard Weitz (2010) Counterinsurgency and the Future of NATO, Chicago Council on Foreign Affairs. 5. Theo Farrell & Sten Rynning (2010) NATO's Transformation Gaps: Transatlantic Differences and the War in Afghanistan, Journal of Strategic Studies, 33:5, 673-699. 6. Alexander Mattelaer (2011) How Afghanistan has Strengthened NATO, Survival: Global Politics and Strategy, 53:6, 127-140. 7. Karl W. Eikenberry (2013) The Limits of Counterinsurgency Doctrine in Afghanistan Foreign Affairs.

Bibliografie generala recomandata la seminar:

Documente oficiale recomandate: The North Atlantic Treaty (1949) Towards the new Strategic Concept A selection of background documents A short history of NATO (Bruxelles: NATO Public Diplomacy Division, 2012).

Suport de curs Suportul de curs al prof.univ.dr. Ioan Mircea Pascu (transmis de coordonator seminar la sfarsitul seminarului)

Bibliografie clasica cu relevanta pentru problematica NATO: Stephen M. Walt, The Origins of Alliance (Ithaca: Cornell University Press, 1987). Glenn H. Snyder, Alliance Politics (Ithaca: Cornell University Press, 1997). Robert Gilpin, War and Change in World Politics (Cambridge: Cambridge University Press, 1983). Hans Morgenthau, Politica ntre Naiuni (Iasi: Ed. Polirom, 2008). Kenneth Waltz, Teoria Politicii Internaionale (Iasi: Ed. Polirom, 2007). John J. Mearsheimer, Tragedia Politicii de For (Bucuresti: Ed. Antet, 2003). Paul Kennedy, The Rise and Fall of Great Powers (Londra: Unwin-Hyman, 1987).

Lucrari stiintifice recente cu relevanta pentru problematica NATO: Joseph S. Nye jr., Is the American Century Over? (Cambridge, UK: Polity Press, 2015). John G. Ikenberry, Liberal Leviathan: The Origins, Crisis, and Transformation of the American World Order (Princeton: Princeton University Press, 2011). Robert Kagan, The World American Made (New York: Alfred A. Knopf, 2012). Fareed Zakaria, Lumea Postamericana (Iasi: Ed. Polirom, 2013). Charles A. Kupchan, No Ones World: The West, the Rising Rest, and the Coming Global Turn (Oxford: Oxford University Press, 2011). Joseph S. Nye, jr., The Future of Power (New York: Public Affairs, 2011). Cristopher Layne, The Peace of Illusions (Ithaca: Cornell University Press, 2006). Jeffrey W. Legro, Rethinking the World: Great Power Strategies and International Order (Ithaca: Cornell University Press, 2007).

Bibliografie SPECIFICA asupra problematicii NATO: Kjell Engelbrekt, Marcus Mohlin, Charlotte Wagnsson, The NATO Intervention in Libya: Lessons Learned from the Campaign (New York: Routledge, 2014). Evanthis Hatzivassiliou, NATO and Western Perceptions of the Soviet Bloc: Alliance Analysis and reporting, 1951-1969 (New York, Routledge, 2014). Ian Jones, Louise Askew, Meeting the Language Challenges of NATO Operations: Policy, Practice and Professionalization (New York: Palgrave MacMillan, 2014). Andreas Behnke, NATO's Security Discourse After the Cold War: Representing the West (New York: Routledge, 2013). Janne Haaland Matlary, Magnus Petersson (eds.), NATO's European Allies: Military Capability and Political Will (Londra: Palgrave MacMillan, 2013). Graeme P. Herd, John Kriendler, Understanding NATO in the 21st Century: Alliance Strategies, Security and global governance (New York: Routledge, 2013). Ellen Hallams, Luca Ratti, Ben Zyla, NATO Beyond 9/11: The Transformation of the Atlantic Alliance (Londra: Palgrave MacMillan, 2013). Mark Webber, James Sperling, Martin A. Smith, NATO's Post-Cold War Trajectory: Decline Or Regeneration (New York: Palgrave MacMillan, 2012). Ivan Dinev Ivanov, Transforming NATO: New Allies, Missions, and Capabilities (New York: Lexington Books, 2011). Sarwar A. Kashmeri, NATO 2.0: Reboot or Delete? (Washington DC: Potomac Books, 2011). James W. Peterson, NATO and Terrorism: Organizational Expansion and Mission Transformation (Londra: CIPG, 2011). Mohammed Moustafa Orfy, NATO and the Middle East: The Geopolitical Context Post-9/11 (New York: Routledge, 2011). Jens Ringsmose and Sten Rynning (eds), NATO's New Strategic Concept. A Comprehensive Assessment (Copenhagen: Danish institute of International Affairs, 2011). Gnlnur Aybet, Rebecca R. Moore, NATO in Search of a Vision (Washington DC: Georgetown University Press, 2010). Stephen J. Cimbala, Peter Kent Forster, Multinational Military Intervention: NATO Policy, Strategy and Burden Sharing (Londra: Ashgate, 2010). Lawrence S. Kaplan, NATO and the UN: A Peculiar Relationship (Columbia, Missouri: University of Missouri Press, 2010). Ellen Hallams, The United States and NATO Since 9/11: The Transatlantic Alliance Renewed (New York: Routledge, 2010). Joel R. Hillison, New NATO Members: Security Consumers Or Producers? (Carslile: US Army War College, 2009). Wallace J. Thies, Why NATO Endures (Cambridge: Cambridge University Press, 2009). Frank R. Douglas, The United States, NATO, and a New Multilateral Relationship (Westport: Paeger, 2008). Lawrence S. Kaplan, NATO 1948: The Birth of the Transatlantic Alliance (New York: Rowan & Littlefield, 2007). Andreas Wenger, Christian Nuenlist, Anna Locher, Transforming NATO in the Cold War: Challenges Beyond Deterrence in the 1960s (New York: Routledge, 2007). John R. Deni, Alliance Management and Maintenance: Restructuring NATO for the 21st Century (Londra: Ashgate, 2007). Martin Reichard, The EU-NATO Relationship: A Legal and Political Perspective (Londra: Ashgate, 2006). Alexandra Gheciu, NATO in the New Europe: The Politics of International Socialization After the Cold War (Stanford: Stanford University Press, 2005). Wallace J. Thies, Friendly Rivals: Bargaining and Burden-shifting in NATO (Bruxelles: NATO, 2003). Charles Krupnick, Almost NATO: Partners and Players in Central and Eastern European Security (New York: Rowan & Littlefield, 2003). Joyce P. Kaufman, NATO and the Former Yugoslavia: Crisis, Conflict, and the Atlantic Alliance (New York: Rowan & Littlefield, 2002). Ronald D. Asmus, Opening NATO's Door: How the Alliance Remade Itself for a New Era (New York: Columbia University Press, 2002). Ted Galen Carpenter (ed.), NATO Enters the 21st Century (Londra: Frank Cass Publishers, 2001). Ivo H. Daalder, Michael E. O'Hanlon, Winning Ugly: NATO's War to Save Kosovo (Washington DC: The Brookings Institution, 2000). Ted Galen Carpenter, NATO's Empty Victory: A Postmortem on the Balkan War (Washington DC: Cato Institute, 2000). Ted Galen Carpenter, Barbara Conry, NATO Enlargement: Illusions and Reality (Washington DC: Cato Institute, 1998). Ted Galen Carpenter, Beyond NATO: Staying Out of Europe's Wars (Washington DC: Cato institute, 1994). Lawrence S. Kaplan, The United States and NATO: The Formative Years (Lexington: The University Press of Kentucky, 1984).

n vederea pregtirii seminariilor, studenilor le este recomnadat consultarea periodic a urmtoarelor publicaii:

http://nato.int/ International SecuritySecurity StudiesEuropean Journal of International RelationsInternational RelationsInternational OrganizationSurvivalForeign AffairsForeign PolicyWorld PoliticsInternational Studies QuarterlyThe Washington QuarterlyJournal of Conflict ResolutionReview of International Studies, European Security, etc.

15