Supliment Solutii de amenajare pentru bai octombrie 2012

24
octombrie 2012 Soluţii de amenajare pentru se distribuie gratuit împreună cu revistele Casa Mea, Planul Casei Mele, Căminul și Domus un produs băi

description

Supliment Solutii de amenajare pentru bai octombrie 2012

Transcript of Supliment Solutii de amenajare pentru bai octombrie 2012

octombrie 2012

Soluţii de amenajare pentru

se distribuie gratuit împreună cu revistele casa mea, planul casei mele, căminul și domus

un produsbăi

2 Soluţii de amenajare pentru băi | octombrie 2012

Noutăţi – Care sunt cele mai proaspete tendinţe?

Dacă în 2012 accentul a fost pus pe originalitate, obiecte unicat, culori naturale şi printuri uni, anul 2013 se va remarca prin eleganţă şi funcţionalitate.

Nici baia nu scapă de impulsurile momentului, transformându-se într-un “protagonist” dezinvolt şi graţios.Pentru a ţine pasul cu trendul, v-am pregătit un top al celor mai hot detalii ale anului 2013, care vor garanta succesul unei amenajări moderne.

Plăci ceramice mariIndiferent că vorbim de pereţi sau pardoseală, plăcile ceramice de mari dimensiuni vor da naştere unei băi cu stil, fără să estompeze din senzualitatea celorlalte accesorii şi obiecte.Utilizarea lor se va dovedi foarte eficientă şi dintr-un alt

punct de vedere: baia nu va mai fi brăzdată în lung şi-n lat de liniile care dau de gol mărimea plăcilor, iar numărul rosturilor se va reduce considerabil.Pentru siguranţa beneficiarului, specialiştii recomandă montarea unor modele antiaderente.Cu toate acestea, există şi un mic inconvenient: plăcile de mari dimensiuni se pretează exclusiv în spaţiile mari, generoase.

Culorile anului 2013Pe ce culori ne vom baza anul viitor pentru a fi în trend? Ei bine, natura reprezintă din nou o sursă de inspiraţie pentru

3SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

4 SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

interioarele noastre. Astfel, atât culorile de pământ, cât şi cele fresh vor scoate din anonimat baia în 2013, compunând un decor relaxant. De altfel, aceleaşi tonuri au dominat şi anul acesta şi se pare că îşi vor menţine domnia şi-n următorii doi ani.

O baie cât mai naturală, asta se va căuta în anul care vine. Utilizarea materialelor reciclate, precum sticla, reprezintă noul curent care acaparează baia. Pentru cei care îndrăgesc lemnul şi care îl doresc pretutindeni în casă avem o veste bună: plăcile ceramice

porţelanate cu aspect de lemn şi de parchet vor ocupa un loc fruntaş în topul celor mai căutate şi apreciate modele de gresie şi faianţă.Prezenţa finisajelor ceramice în baie are drept efect sporirea luminozităţii, ceea ce înseamnă că puteţi opta pentru ceramică emailată. Pentru un look plin de personalitate, mizaţi pe imprimeuri ce imită pielea şi lemnul.

Cabine de duş şi culori îndrăzneţeCabinele de duş sunt perfecte pentru băile mici. Pentru a se încadra în tendinţele momentului, amenajările creative trebuie să conţină piatră, cuarţ, sticlă şi ceramică. Culorile sunt cele care dau viaţă oricărui decor, aşa că nu ezitaţi să folosiţi cu încredere tonurile care vă caracterizează şi obiectele de design pe care le îndrăgiţi.

Stilul anului 2013În privinţa stilului, trebuie să ştiţi că baia anului 2013 este mai mult modernă decât tradiţională, chiar dacă accentul se va pune

pe materiale naturale. Inserarea accentelor şi finisajelor ceramice porţelanate sau din sticlă nu va face decât să extindă ideea de modernism. Corpurile de iluminat, culorile pieselor de mobilier şi, în general, ale ansamblului, toate trebuie să fie moderne. Drept urmare, între ele trebuie să existe o fuziune naturală. Numai astfel veţi reuşi să creaţi baia viitorului, modernă, luminoasă şi funcţională.

PublisherViorica IORGULESCU

RedactoriElena TURCUCătălina COCADesign graficToni KISSPrelucrare de imagineDaniel DRAGOMIRCorecturăLucia LAZĂR

FotografiiShutterstockIkeaPressloftSxc.huCasaraPublicitateRadu GĂVRUȘ 0722.354.115Mihaela BALABAN 0727.089.273Șerban I. CORTISO

0723.677.353Adrian DINU 0722.250.070Bogdan TOMA 0723.358.877Marketing ManagerCătălin BINDEATra�c ManagerClaudia IONIŢĂDirector de producţieMihai VOIVODCorespondenţă

O.P.33, C.P.52, BucureștiDate de contactNerva Traian nr. 3,Bl. M 101, et. 5, sector 3, București021-20.28.270 (t)021-20.28.269 (f)TiparRadin Print prin reprezentantul pentru Romania 4 Colourswww.4colours.ro

6 SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

Ce stiluri de amenajare pot fi abordate într-o baie mică?

Alegerea stilului este o etapă importantă în orice amenajare. Stilul unei încăperi înglobează aproape tot ceea ce se găseşte în ea, de la finisaje şi mobilier până la accesorii şi decoraţiuni. Între toate aceste elemente trebuie să existe corespondenţe, pentru ca imaginea de ansamblu să fie omogenă, plăcută şi să coincidă cu preferinţele personale.

Criterii pentru alegerea stilului Spre deosebire de amenajarea altor camere din locuinţă, cea a băii trebuie gândită foarte bine încă de la început, deoarece orice renovare, oricât de neînsemnată ar fi, implică costuri foarte mari şi o dezordine pe măsură. Cele mai importante două criterii de care trebuie să ţineţi cont în decizia voastră sunt spaţiul şi stilul personal/preferat. Spaţiul are poate cea mai mare pondere, de multe ori dovedindu-se un „inamic” în faţa preferinţelor voastre. Alte criterii pe care trebuie să le luaţi în considerare sunt: tendinţele, bugetul, scopul băii (baie pentru copii, baie de serviciu etc.), orientarea şi forma ei etc.

7SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

Spaţiile mici iubesc stilul minimalist!Niciun alt stil nu este mai potrivit pentru o baie mică decât cel minimalist. Liniile „curate”, drepte, formele geometrice, bine definite, lipsa detaliilor în exces care ar putea sufoca atmosfera reprezintă atuurile unei amenajări minimaliste. Acest „curent” se aplică atât în cazul finisajelor şi pieselor de mobilier, cât şi al obiectelor sanitare sau al corpurilor de iluminat. Exemplificarea noastră începe cu mobilierul. Într-o baie mică vă puteţi limita la un singur corp de mobilier, şi anume la cel care susţine lavoarul. Acesta poate fi de tipul unei console, care să mascheze lavoarul şi totodată să ascundă spaţii de depozitare extrem de utile. O astfel de consolă poate avea un design minimalist, tradus prin mânere subtile, sertare culisante, culori neutre sau pastelate. Este de la sine înţeles că o baie de dimensiuni reduse nu oferă prea multe soluţii pentru depozitare, însă câteva poliţe simple vă vor fi de ajutor mai mult decât credeţi.De asemenea, stilul minimalist se caracterizează prin materiale uşoare, naturale, precum MDF, bambus, răchită etc. Lemnul masiv este exclus, deoarece ocupă mult spaţiu. În plus, dacă baia are o configuraţie mai puţin obişnuită, soluţia cea mai recomandată o reprezintă mobilierul realizat la comandă, cu un design personalizat.

Cabina de duş este esenţială într-o baie, mai ales într-una de mici dimensiuni. Ea poate fi montată inclusiv pe colţ, fiecare centimetru fiind astfel valorificat.

Atmosferă country-chic Dacă stilul modern nu vă caracterizează, iar cel clasic vi se pare mult prea „greoi”, încercaţi să obţineţi o atmosferă country-chic, ce îmbină elemente vintage cu accente feminine şi o atenţie sporită la detalii. Un stil „călduros”, delicat, plăcut la vedere şi adeseori nostalgic. Odată decişi asupra acestui tip de amenajare, trebuie să ştiţi că accesoriile au un rol important, la fel şi finisajele. Accesoriile sunt o completare adusă pieselor de mobilier, în timp ce finisajele de la nivelul pereţilor şi al pardoselii trebuie să fie punctul de plecare al decorului. Lambriul şi parchetul din lemn sablat, vopsit în alb, este cel mai des întâlnit, fiind tratat în prealabil împotriva umidităţii din baie. La nivelul pereţilor, tapetul pune punctul pe „i” şi devine laitmotiv în amenajare. Imprimeurile florale, fie ele mici sau mari, sunt specifice stilului country-chic. Mobilierul din fier forjat (consolă, etajeră, scaun etc.) îşi găseşte şi el întrebuinţarea într-o baie mică. Acesta nu ocupă mult spaţiu, fiind uşor de mutat dintr-o parte în alta a încăperii. Dacă într-o amenajare modernă piesa de rezistenţă este cabina de duş, aici, vedeta este cada cu „picioruşe”. Aşadar, dacă spaţiul vă permite, alegeţi un astfel de model de inspiraţie victoriană.

SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012 8

Radiatoare decorative pentru baie

Faptul că radiatorul nu este doar un emiţător de căldură, ci are şi un important rol estetic în amenajările interioare moderne nu mai reprezintă de mult o noutate.

Doar soluţiile inovatoare şi modelele tot mai atrăgătoare ale celor mai recente radiatoare lansate continuă să surprindă şi să determine atât specialiştii în domeniu, cât şi consumatorii finali să aibă aşteptări tot mai mari şi să caute noi şi noi variante care să se încadreze perfect în stilul adoptat pentru interiorul unei încăperi, indiferent de utilitatea ei. Iar noile radiatoare BAWA SPA şi FATALA SPA de la VOGEL & NOOT pot fi răspunsul potrivit pentru baia ta.

Noile radiatoare decorative pentru baie BAWA SPA şi FATALA SPA nu sunt doar eficiente energetic, ci oferă un aer de eleganţă şi creează o oază estetică de bunăstare în fiecare baie. Modelul BAWA impresionează printr-un design minimalist şi linii curate, în timp ce detaliile, suporturile pentru prosoape şi arhitectura corespund unei băi moderne. În acelaşi timp, designul radiatorului FATALA, care accentuează funcţionalitatea acestuia de radiator port-prosop şi de uscare a prosoapelor şi halatelor de baie, face ca acest proiect elegant să fie asociat perfect cu un concept mai sofisticat. Pentru mai mult răsfăţ, poţi alege modele personalizate din gama de radiatoare decorative VOGEL & NOOT, concepute individual şi oferind peste 1.000 de posibilităţi de configurare personalizată.

BAWA SPA. Eleganţă în linii fine Radiator decorativ cu racordare mediană inferioară, BAWA SPA este potrivit pentru orice baie, indiferent de cromatică sau stil. Rama fină, cu marginile uşor rotunjite în combinaţie cu elementele de încălzire orizontale dispuse la distanţe inegale, conferă radiatorului un stil aparte, care va pune în valoare baia ta, amenajată clasic sau modern. Atrăgător şi uşor de întreţinut, radiatorul BAWA SPA este disponibil în diferite dimensiuni, atât orizontale, cât şi verticale, şi oferă posibilitatea de a alege din cele 45 de culori RAL, metalice sau sanitare, şi versiuni bicolore pe baza acestora.

FATALA SPA. Arhitectură simplistă şi modernă

Elementele de încălzire orizontale, fără ramă într-una dintre părţile laterale, arhitectura simplistă şi racordarea mediană inferioară fac din radiatorul FATALA SPA un etalon pentru radiatoarele decorative de baie. Radiatorul FATALA SPA oferă spaţiu suficient pentru încălzirea şi uscarea prosoapelor şi halatelor de baie, rămânând totodată o soluţie extrem de eficientă energetic pentru un interior plăcut şi confortabil în baie. Uşor de curăţat şi cu funcţionalitate multiplă, radiatorul FATALA SPA este ideal pentru încăperile moderne, impunătoare.

VOGEL&NOOT

TENDINTE ŞI STIL PENTRU BĂILE MODERNE

heatingthroughinnovation.

www.vogelundnoot.comheatingthroughinnovation.

Rettig SRLConsultanţă tehnică şi comercială în România Transilvania-Moldova: Radu Mitraşcă - 0741 168 947 Muntenia-Sud: Horaţiu Croce - 0741 168 946

VOGEL&NOOT

TendinTe Şi sTil penTru bĂile moderne

heatingthroughinnovation.

www.vogelundnoot.comheatingthroughinnovation.

Băile spaţioase şi stilurile de amenajare adecvate

Mulţi dintre noi visăm la băi spaţioase, confortabile, luxoase şi romantice. O baie de mari dimensiuni poate fi extrem de permisivă în ceea ce priveşte designul, însă asta nu înseamnă că este mai uşor de amenajat.

O baie „cuprinzătoare” trebuie să rămână aşa cum este ea, şi anume spaţioasă, luminoasă şi aerisită. Altfel, îşi pierde din atuuri. Când vorbim de stilurile de amenajare pe care le poţi aborda, teoretic, nu există restricţii de tipul „aşa nu”, însă sunt anumite stiluri care se potrivesc mai bine decât altele. De aceea, noi îţi recomandăm două categorii mari de stiluri care cuprind şi alte derivate.

Clasicul, întotdeauna în tendinţeStilul clasic nu are nevoie de nicio prezentare, de niciun artificiu care să îl facă mai pompos. Eleganţa lui este de neegalat şi, indiferent de tendinţe şi sezon, el va rămâne întotdeauna fără cusur şi potrivit în orice situaţie. În primul rând, acest stil de amenajare se remarcă prin materialele şi finisajele de înaltă calitate, care îi asigură o

10 SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

rezistenţă îndelungată. De exemplu, mobilierul masiv, din lemn, cu un design elaborat şi spaţii de depozitare numeroase, constituie un „must” într-o baie clasică. Tot aici, poţi amplasa chiar mai multe corpuri de mobilier (fotolii, scaune, recamiere etc.), pentru a te bucura de un confort absolut. În al doilea rând, finisajele sunt şi ele deosebite. Marmura reprezintă principala alegere în cazul pardoselii, în timp ce mozaicul, granitul sau travertinul se pot regăsi la nivelul pereţilor, sub formă de plăci. Corpurile de iluminat recomandate în acest caz sunt candelabrele cu aplicaţii de cristale şi alte elemente, în timp ce perdelele pot concura cu uşurinţă cu cele din living sau dormitor, datorită ţesăturilor fine din care sunt realizate. Mai mult, dacă într-o baie obişnuită oglinda este un obiect funcţional şi nimic mai mult, într-una clasică ea acaparează privirile prin designul complex sau materialul din care este făcută. Cada dintr-o baie clasică este, cu siguranţă, un simbol al stilului. De cele mai multe ori, vei întâlni un model de inspiraţie victoriană, cu „picioruşe” şi baterii sanitare cu un design specific perioadei. Referitor la culori, nuanţele neutre şi pastelate sunt cele mai indicate dacă vrei să obţii o eleganţă desăvârşită.

Forme surprinzătoare şi materiale inovatoare într-o baie modernăProgresul tehnologic a avut un impact semnificativ şi asupra designului de interior. Cercetările au scos la lumină materiale inovatoare, forme futuriste şi tehnici de realizare care până acum câţiva ani păreau imposibile.

Patricia Urquiola şi Philippe Starck se numără printre designerii internaţionali care setează tendinţele şi devin sursă de inspiraţie pentru pasionaţii de design. Astfel, designerul italian Patricia Urquiola propune o „deviere” de la normele tradiţionale, o ieşire din sfera convenţionalului şi a structurilor rigide. Designul ei reprezintă o celebrare a detaliilor, a varietăţii şi a senzualităţii. Culorile sunt foarte importante într-o baie. Ca atare, din amenajările marca Patricia Urquiola nu lipsesc nuanţele vii, precum verdele.La celălalt pol se află Philippe Starck, care pune mai mult accentul pe confort decât pe design. În viziunea lui, baia trebuie să fie un spaţiu în care să ne regăsim şi să ne relaxăm în voie. Astfel, ea trebuie inclusă şi mai mult în spaţiul de locuit, cu alte cuvinte în viaţa noastră de zi cu zi. Ce spui despre o baie în propriul dormitor, un fel de spa la tine acasă, în care designul, funcţionalitatea şi spaţiul interacţionează armonios?O baie modernă presupune culorii vii, materiale sofisticate (lucioase, lăcuite, cu aplicaţii, gra�ti, oglinzi, sticlă etc.), îmbinări de elemente neaşteptate, jocuri de lumini şi umbre, dar şi dotări de ultimă generaţie, cum ar fi o cabină de duş cu multiple funcţii. În general, stilul modern este caracterizat prin simplitate, printr-un design minimalist, care reuşeşte să surprindă nu prin încărcarea cu detalii a interiorului, ci prin unul-două elemente inovatoare sau cu un design ieşit din tipare (fie prin culoare, fie prin formă).

11SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

12 SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

Pentru că baia s-a transformat într-un sanctuar al relaxării, astăzi, obiectele sanitare nu mai sunt doar funcţionale, ci, prin designul şi materialele din care sunt realizate, pot compune ambiente elegante, sofisticate, glamour sau cosy.

Cât de importante sunt obiectele sanitare?

Ca în orice amenajare interioară, punctul de pornire (în afară de bugetul disponibil) îl constituie stilul care te caracterizează şi te face să te simţi cel mai bine la tine acasă.La acest capitol nu ar trebui să întâmpinăm dificultăţi, întrucât piaţa de specialitate ne pune la dispoziţie o gamă variată de obiecte sanitare, menită să satisfacă cerinţele oricăruia dintre noi, atât din punctul de vedere al materialului (email, porţelan, polipropilenă, piatră, lemn, granit), cât şi al formei (pătrate, rotunde, dreptunghiulare, ovale, inspirate din natură etc.).Problema devine stringentă atunci când suprafaţa de care dispunem este limitată sau când aceasta are o formă neregulată, greu de personalizat.Însă, pentru fiecare situaţie există o rezolvare şi, de cele mai multe ori, soluţia este dată de obiectele sanitare. Ei bine, acestea pot da volum unei încăperi şi totodată pot transforma băile noastre în spaţii practice şi relaxante.Astfel, dacă avem de-a face cu un spaţiu redus, atunci cele mai potrivite obiecte sanitare sunt, evident, cele de mici dimensiuni. În cazul în care baia este mare, putem cocheta cu forme ample, naturale, inedite.De altfel, încăperile mari sunt cel mai uşor de amenajat, pentru că posibilităţile sunt nenumărate.În privinţa căzilor, acestea au evoluat într-atât, încât uneori ni se pare greu de crezut că pot fi integrate în băile noastre.Formele sinuoase, materialele lucioase sau transparente şi culorile vibrante ne cuceresc. De asemenea, modelele realizate din lemn sau „îmbrăcate” în materiale preţioase ne impresionează chiar şi pe cei mai pretenţioşi dintre noi.Şi lavoarul a căpătat în timp proporţii diferite şi culori surprinzătoare.Cu toate acestea, pentru ca obiectele sanitare mult visate să poată fi integrate cu succes în baie, există câteva aspecte pe care oricare dintre noi ar trebui să le cunoască înainte de a începe orice renovare sau amenajare.De exemplu, ele trebuie alese odată cu mobilierul, înainte de a monta gresia şi faianţa. De asemenea, tot înainte de a face aceste achiziţii, este indicat să măsurăm spaţiul din baie, pentru a fi siguri că lavoarul încastrat în blatul comodei, wc-ul suspendat şi cada cu formă futuristă se încadrează perfect în el.

14 SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

Finisaje cu stil pentru o baie modernă

Amenajarea unei locuinţe presupune luarea multor decizii mai mult sau mai puţin inspirate sau corecte. În plus, unele dintre ele sunt radicale, motiv pentru care trebuie să cântăreşti bine toate aspectele, analizând atât avantajele, cât mai ales dezavantajele oricărei idei de amenajare.

În ceea ce priveşte suprafaţa verticală, poţi apela la funcţionalitatea pereţilor din gips-carton. Cu ajutorul lor, vei avea pereţi drepţi, uşor de personalizat, într-un timp foarte scurt. Ei reprezintă un suport adecvat, rezistent atât pentru vopsea, cât şi pentru plăci ceramice sau tapet.Pe lângă corectarea anumitor defecte sau imperfecţiuni prezente la nivelul pereţilor şi camuflarea instalaţiilor electrice şi sanitare, gips-cartonul mai poate servi la realizarea unor forme volumetrice care vor scoate din anonimat baia. Un alt avantaj al acestui material este şi acela de a izola fonic şi chiar termic spaţiul băii. Cu toate acestea, având în vedere destinaţia lui, în momentul montajului trebuie să ţii cont de câteva aspecte care-i vor garanta o viaţă lungă.

15Soluţii de amenajare pentru băi | octombrie 2012

16 SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

Înainte de toate, trebuie să alegi un model rezistent la umezeală, recomandat pentru băi şi bucătării deopotrivă. Apoi, trebuie să iei în calcul racordarea la pardoseală. Având în vedere că după montarea gips-cartonului trebuie turnată şi o şapă umedă, în care vor fi integrate instalaţiile de pardoseală, racordarea se face etanş, astfel încât infiltrarea apei să fie imposibilă.Cele mai comune finisaje folosite în baie sunt plăcile ceramice, care pot fi aplicate atât pe pereţi, cât şi pe pardoseală. Uşor de întreţinut, acestea se găsesc în magazine într-o gamă vastă de modele şi dimensiuni.Aplicarea lor este recomandată după instalarea şi fixarea obiectelor sanitare. Alegerea acestui tip de finisaj rece oferă numeroase avantaje: rezistenţă în timp, întreţinere uşoară, reproducerea oricărui stil de amenajare dorit.Spre deosebire de plăcile din gips-carton, gresia şi faianţa implică un efort mai mare şi timp mai mult atât în ceea ce priveşte instalarea, cât şi fixarea pe pereţi sau pardoseală.Un truc pentru ca baia ta mică să pară mai mare: foloseşte

finisaje lucioase, în format mic.Cel mai nou finisaj întâlnit în baie este lemnul, un material ce schimbă vădit aspectul acestei încăperi.Utilizat atât la nivelul pardoselii, cât şi al pereţilor, el poate oferi un aer romantic, clasic sau chiar modern, în funcţie de dorinţa ta.Se pare că lemnul în baie este invenţia momentului. Până nu demult, doar pardoseala ar fi putut fi “îmbrăcată” în acest finisaj cald, atât de îndrăgit. Astăzi însă, graţie tehnologiei avansate, au apărut soluţii de acoperire şi pentru pereţi.Deşi prezintă o rezistenţă crescută în faţa umezelii, datorită dilatării şi contractării reduse, lemnul de stejar, acat sau chihlimbar trebuie totuşi lăcuite cu regularitate. De asemenea, apa din abundenţă trebuie ştearsă de îndată, pentru că, în timp, poate afecta calitatea lemnului.La fel de importantă pentru prelungirea sănătăţii lemnului este şi aerisirea băii, recomandată după fiecare baie. Instalarea unui sistem de evacuare a vaporilor de apă formaţi în interior reprezintă o modalitate extrem de eficientă.

17Soluţii de amenajare pentru băi | octombrie 2012

18 SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

Cabină de duş sau cadă? Amenajarea unei locuinţe presupune luarea multor decizii mai mult sau mai puţin inspirate sau corecte. În plus, unele dintre ele sunt radicale, motiv pentru care trebuie să cântăreşti bine toate aspectele, analizând atât avantajele, cât mai ales dezavantajele oricărei idei de amenajare.

Când vine vorba de baie, cea mai mare dilemă se referă la întrebarea: cabină de duş sau cadă? O astfel de hotărâre nu este greu de luat atunci când dispui de un spaţiu mare şi le poţi avea pe amândouă. Dacă însă ai o baie de dimensiuni medii sau mici, trebuie să alegi una.

Cabina de duş – spaţiu şi tehnologieCabina de duş reprezintă un produs conceput pentru a se potrivi stilului de viaţă alert al omului modern. La început, a fost privită cu reticenţă, utilizatorii nefiind dispuşi să renunţe la confortul căzii pentru un duş „în picioare”. Însă, mulţumită progresului tehnologic, ea a evoluat atât în ceea ce priveşte designul, cât şi funcţiile de care beneficiază. Astfel, decizia (cabină sau cadă) este strâns legată de stilul tău de viaţă şi de spaţiul de care dispui. O cabină de duş se pretează unei băi mici, având în vedere că ocupă mai puţin din suprafaţă şi mai mult din înălţime. Un alt avantaj: consumul de apă necesar unui duş de 10 minute este mult mai redus decât cel pe care-l presupune o îmbăiere într-o cadă plină cu apă. Aşadar, facturile la întreţinere vor fi mai mici. Evident, consumul de apă poate varia de la o cabină de duş la alta, în funcţie de numărul instalaţiilor şi de intensitatea jeturilor, dar în niciun caz nu îl va depăşi pe cel al unei căzi.În plus, indiferent de materialul din care este realizată, cabina de duş este foarte uşor de întreţinut. Mai exact, cădiţa se curăţă cu detergenţi pentru emailuri, fibră de sticlă şi plastic, iar pereţii, cu detergent pentru geamuri şi sticlă. Nu în ultimul rând, persoanele în vârstă, care au dificultăţi în privinţa mobilităţii, se vor descurca mai uşor cu o cabină de duş. Există însă şi dezavantaje:- etanşeizarea insuficientă sau greşită, care se poate întâmpla atunci când cumperi piesele cabinei (pereţi, cădiţă, instalaţii) de la furnizori diferiţi;- producerea unor accidente în urma

spargerii pereţilor de sticlă ai cabinei;- apariţia unor scurgeri neplăcute, cauzate de neînchiderea uşilor (acest lucru poate surveni după mai multe utilizări, calitatea produsului făcând diferenţa în acest caz) sau de cădiţa prea joasă şi fluxul de apă prea mare.

Cada – relaxare şi design Punctul forte al unei căzi este cu siguranţă confortul. O baie relaxantă, cu spumă şi lumânărele în jur, nu poate fi înlocuită nici de cea mai performantă cabină de duş. De aceea, căzile sunt întâlnite în majoritatea locuinţelor. Designul este cel de-al doilea mare avantaj. Astăzi, nu mai întâlnim doar căzi ovale, standardizate, ci modele cu diverse forme şi culori. Materialul din care sunt realizate variază şi el: fontă, ceramică, acril, sticlă, alamă etc. În comparaţie cu o cabină de duş, cada este o „prezenţă” elegantă într-o baie. Ca atare, cadrul cel mai adecvat pentru instalarea ei sunt amenajările clasice, tradiţionale sau rustice. Montarea ei este mai puţin dificilă decât a unei cabine, având în vedere că este vorba despre un singur corp, deşi există şi căzi cu funcţii de hidromasaj, care necesită mai multă atenţie la etanşeizarea instalaţiilor de apă. Referitor la dezavantaje, primul mare minus este legat de spaţiu. O cadă va ocupa întotdeauna o suprafaţă mai mare decât o cabină. De aceea, asigură-te că instalarea ei nu va afecta accesul în baie sau desfăşurarea activităţilor de aici. Lipsa unor pereţi din sticlă/plexiglas sau a unei perdele de duş poate cauza disconfort, în sensul că stropii de apă pot ajunge pe pardoseală. În ceea ce priveşte întreţinerea, o cadă este mai greu de curăţat decât o cabină (în special dacă este emailată), din cauza suprafeţei sale mai mari, predispusă la murdărire şi zgâriere. Pe lista dezavantajelor se află şi consumul mare de apă, un subiect pe care l-am tratat mai sus. De aceea, înainte de a opta pentru o cadă, gândeşte-te la câţi membri numără familia ta.

20 SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

Cum dăm viaţă unei băi?Oricât de mult îţi îndrăgeşti baia, la un moment dat apare nevoia de a schimba ceva la ea, lucru firesc, de altfel. Orice renovare sau reamenajare va da un suflu nou întregii locuinţe, având un efect pozitiv şi asupra stării tale de spirit. Scopul acestui articol este acela de a găsi soluţii pentru animarea unei băi monotone sau pur şi simplu pentru redecorarea ei.

Accesorii şi decoraţiuni cu personalitateAccesoriile influenţează mult aspectul băii, aducându-i un strop de prospeţime, noutate şi culoare, şi prezintă avantajul că pot fi schimbate periodic. Din categoria lor fac parte: prosoapele, halatele, perdeluţele de duş, covoraşele, suporturile pentru periuţele de dinţi, săpunierele, coşuleţele destinate depozitării produselor cosmetice şi de curăţenie, oglinzile etc. De asemenea, există o mulţime de alte decoraţiuni menite să îţi anime baia, cum ar fi literele volumetrice, tablourile etc. Este foarte uşor să „lucrezi” cu ele, ţinând cont de câteva aspecte importante. Odată ce am stabilit că accesoriile schimbă designul băii, trebuie să ai în vedere că alegerile neinspirate sau greşite îl pot afecta drastic. Aşadar, când mergi la cumpărături, ai grijă ca noul set de accesorii să se potrivească cu stilul de amenajare al băii. De exemplu, evită să achiziţionezi obiecte din plastic, colorate sau cu un look jucăuş pentru o baie clasică, în favoarea unora din porţelan sau sticlă, care să aibă aceeaşi linie elegantă ca finisajele şi mobilierul. Nu uita că şi detalii precum mânerele uşilor trebuie tratate cu atenţie. De asemenea, nu amesteca nuanţele de auriu şi crom cu cele de argintiu. O altă recomandare este ca fiecare membru al familiei să aibă propriul prosop, din motive de igienă. Câteva coşuri din răchită/bambus sau câteva poliţe sunt ideale pentru păstrarea prosoapelor.

Oglinda, un alt accesoriu nelipsit dintr-o baie, trebuie să fie curată ca lacrima, iar designul ei trebuie să se armonizeze cu cel al ambientului.

Corpuri de iluminat „inteligente”Astăzi, iluminatul este absolut necesar. Dovada? Gândiţi-vă câtă agitaţie poate crea o pană de curent de o jumătate de oră într-un oraş suprapopulat. Într-o locuinţă, fiecare încăpere are cerinţele ei în materie de iluminat. De pildă, în baie, corpurile de iluminat trebuie să îndeplinească anumite norme de siguranţă, lăsând la o parte aspectul estetic şi funcţional; cu alte cuvinte, trebuie să-i protejeze pe utilizatori împotriva şocurilor electrice. Revenind la design, schimbarea corpurilor de iluminat cu modele noi şi inovatoare nu se reflectă doar la nivel vizual, ci şi la nivel „spiritual”. Dacă într-o baie clasică candelabrul se poate dovedi cea mai bună alegere, într-una modernă te poţi „juca” mai mult cu formele, culorile şi intensităţile diferite. Aşadar, poţi alege un corp de iluminat care funcţionează pe bază de senzori sau unul care îşi modifică culoarea la un anumit interval de timp. Foarte importantă este şi iluminarea oglinzii. Acest accesoriu necesită o lumină mai puternică şi directă faţă de restul încăperii, obţinută cu ajutorul tuburilor luminoase (tuburi cu neon), al aplicelor sau veiozelor pe perete, al spoturilor încastrate într-o nişă etc.

22 SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

O baie curată este şi atrăgătoare

Chiar dacă baia nu beneficiază de finisaje şi obiecte sanitare de ultimă oră, ea poate arăta bine dacă o întreţineţi corespunzător. Mai exact, igienizarea ei periodică este mai mult decât obligatorie. Altfel, depunerile de calcar, rugina şi condensul îşi vor face de cap, eclipsând din frumuseţea acestui spaţiu.

Gresia şi faianţa pot fi spălate cu un detergent lichid, dezinfectant, care să înlăture petele de apă.Cada de baie trebuie spălată după fiecare utilizare. Altfel, depunerile de calcar, rugina din dreptul robinetului, grăsimea, săpunul şi mizeria îi vor schimba aspectul, impregnându-se în material şi transformând-o într-un obiect sanitar deloc atractiv.Atenţie la firele de păr, care pot fi motivul pentru care scurgerea nu mai funcţionează corespunzător! Chiar dacă nu este plăcut, acestea trebuie îndepărtate frecvent. La nevoie, puteţi folosi o soluţie special concepută pentru desfundarea scurgerilor.Cabina de duş se întreţine mult mai uşor. Un simplu jet de apă caldă şi o soluţie pentru suprafeţe vitrate o vor face să fie asemenea unei oglinzi.

Bateriile sunt cele mai pretenţioase, deoarece intră în contact cu apa cel mai frecvent, finisajul metalic căpătând de la o zi la alta un aspect pătat. În timp, petele vor fi de neîndepărtat dacă nu sunt tratate cu atenţie. Nu încercaţi să folosiţi produse abrazive, întrucât bateriile se vor zgâria şi îşi vor pierde din farmec. Cele mai recomandate sunt soluţiile cremoase, care trebuie lăsate să acţioneze o perioadă mai lungă, astfel încât, ulterior, efortul să fie minim. Pentru vasul de toaletă puteţi utiliza acelaşi detergent. De asemenea, puteţi apela la diverse odorizante care, pe lângă faptul că atenuează din mirosurile neplăcute, au şi rol dezinfectant. Cu siguranţă ştiţi că baia este cea mai predispusă încăpere din casă la igrasie şi mucegai, aburul format aici, mai ales pe timpul iernii, fiind principalul motiv.La ora actuală, în magazine există numeroase soluţii speciale pentru îndepărtarea igrasiei. Izolarea faţadelor, chiar şi în cazul apartamentelor, este însă un demers esenţial. Pe lângă faptul că

igrasia nu-şi va mai face simţită prezenţa, vor exista şi reduceri considerabile în ceea ce priveşte factura de încălzire.Alte variante mai moderne şi mai puţin costisitoare, care au rolul de a ţine igrasia la distanţă pe o perioadă extrem de lungă, sunt utilizarea unor vopsele antifungice sau instalarea unor aparate. În ceea ce priveşte mucegaiul, odată apărut, poate fi îndepărtat cu ajutorul unor soluţii anti-mucegai sub formă lichidă, de praf sau spray.

23SOLUŢII DE AMENAJARE PENTRU BĂI | OCTOMBRIE 2012

Boilere Velis de la Ariston –combinaţie unică între design şi performanţă!Cu doar 27 cm adâncime, boilerele electrice din gama Velis de la Ariston dispun de funcţii inedite, precum programarea şi memorarea particularităţilor de consum de apă caldă din locuinţă. Boilerele memorează perioadele din zi în care este folosită apa caldă, făcând ca aceasta să fi e gata de utilizare la momentul dorit și în cantitatea folosită în mod obișnuit, reducându-se astfel cu până la 20% consumul de energie. Noua gamă este formată din două modele, Velis şi Velis Premium, fi ecare cu capacităţi de 50, 80 şi 100 de litri. Datorită structurii sale, cu două rezervoare separate, Velis permite o stratifi care optimă a apei, diminuând timpul de încălzire necesar pentru un duş cu până la 60% faţă de boilerele existente pe piaţă. O altă noutate absolută este faptul că boilerele Velis Premium se pot personaliza în raport cu designul locuinţei, oferind posibilitatea de a alege între şase culori diferite de feţe interschimbabile. Gama Velis poate fi găsită în reţeaua de parteneri autorizaţi Ariston. Lista lor completă şi alte detalii despre noile boilere se găsesc pe www.ariston.com/ro/velis.

Promoţie la parchetul Berti Vepal Colours

Parchetul de la Vepal reprezintă o alegere potrivită pentru designul podelelor. Datorită fi nisajelor care amintesc de mediul natural, unde creşte lemnul, această gamă de produse Vepal permite crearea unor spaţii plăcute, care transmit eleganţă şi confort.Parchetul este de tip duşumea lată pre-fi nisată, cu trei straturi, având o grosime totală de 13,5 mm, cu îmbinare pe laturi, ideală atât pentru fi xare prin lipire, cât şi liberă. Fiecare element măsoară o lăţime de 136 mm şi o lungime ce variază între 1.820 şi 2.130 mm. Este compus dintr-un strat superior fi n de lemn (3 mm grosime), un strat de mijloc de placaj de brad, format din straturi încrucişate de 7,5 mm grosime, şi un strat de lemn de esenţă tare, de contrabalansare, de 3 mm grosime.

Preţ de listă: de la 64,10 €+TVA/mp;Preţ promoţional: 48,20 €+TVA/mp.Pentru detalii şi alte promoţii, vă rugăm să vizitaţi showroomul Pazo din strada Paris, nr. 9, sau să sunaţi la nr.: 021.321.00.14.

Decorarea digitalărevoluţionează industria plăcilor ceramice

GRUPUL KAI a implementat cu succes tehnologia de DECORARE DIGITALĂ a plăcilor de gresie porţelanate, creând un portofoliu de produse ce oferă o alternativă completă la materialele naturale cele mai utilizate în amenajările rezidenţiale. Astfel, materiale precum lemn, parchet, o gamă diversă de marmură şi piatră naturală (ardezie, antracit, travertin, rapolano, granit, piatră de râu) se regăsesc fi del în texturile plăcilor porţelanate din portofoliul PROGRES CERAMICA. Acest lucru face posibilă aplicarea culorilor la o rezoluţie de calitate înaltă pe toată suprafaţa plăcii ceramice, de la marginile cele mai ascuţite până la ultimul milimetru din părţile laterale. www.kaiceramics.ro

1. CADĂ RETRO xx 70865677; dim.: 172x85 cm; baterie

inclusă; Preţ: 4.499 lei

2. MOBILIER ELEONORA xx 22700285; dim.: 85 cm;

lemn masiv plop şi OGLINDĂ LEMN MASIV; Preţ: 1.699 lei

3. COLOANĂ ELEONORA xx 22700292; dim.: 34x200x33

cm; picioare din lemn masiv de plop; Preţ: 999 lei

4. BATERIE LAVOAR BONANZA xx 22725127; Preţ: 249 lei

5. GRESIE OXIO BIANCO xx 23149878; dim.: 33x33 cm;

Preţ: 56,90 lei/mp;

6. GRESIE ELITA xx 50397068; dim.: 33,3X33,3 cm;

Preţ: 54,9 lei/mp;

7. FAIANŢĂ ZEBRANO 53 GRI xx 50396818; dim.: 33,3x25

cm; Preţ: 49,99 lei/mp.

Vino în magazinul tău bauMax și

ia-ţi catalogul cu articole sanitare, gratis!

2

4

7

1

5

6

3

www.bauMax.ro