Sub Romana 2015

1
1. Elevul are dreptul să rezolve subiectele în orice ordine doreşte. 2. Durata probei este de 60 de minute din momentul în care s-a terminat distribuirea subiectelor către elevi. TESTARE CLASA a V-a Limba şi literatura română 29 mai 2015 SUBIECTUL I (60 de puncte) În jurul casei străvechi unde-i aciuiase Dumnezeu, ea făcuse un rai de grădină. Dincolo de gardurile vii, plană și tristă ca o pustă 1 , moșia se întindea fără o umbră de copac, fără un adăpost răcoritor. Îndărătul casei însă, în livada de pomi roditori, vântul de primăvară trecând amesteca florile albe de măr cu trandafiriile flori de piersic. Cireșii și vișinii fulguiau și ei, și ca o plutire de fluturi albi rătăcea pretutindeni. Nucii verzi, ce nu îndură iarba sub adăpostul streșinei lor umbroase, își răspândeau mirosul lor amar. Lăurusca 2 drăgostitoare își întindea vițele pe garduri și un zbor scânteietor de albine alerga fără astâmpăr. Cărările albe, prunduite, ca vadurile de izvoare din care apa a secat, șerpuiau sub ramuri și te duceau în grădina din fața casei, unde florile, cu toată arșița și pământul neprielnic, ajunseseră să se deprindă și să cucerească tot locul. (Dimitrie Anghel, Dușmanul florilor) 1 pustă: câmpie întinsă; 2 lăuruscă (reg.): viță sălbatică al cărei fruct este un ciorchine cu boabe mici, negre. Cerințe 1. Explică, în 3-5 rânduri, înțelesul expresiei rai de grădină, având în vedere conținutul textului dat. 2. Scrie câte un sinonim (cuvânt cu sens asemănător) potrivit pentru înțelesul din text al termenilor: răspândeau, scânteietor, cărări, arșiță. 3. Construiește enunțuri în care cuvintele vii și ca să se scrie altfel decât în textul dat. 4. Alcătuiește enunțuri în care cuvintele miros și zbor să reprezinte alte părți de vorbire decât în text, menționându-le în paranteză. 5. Precizează ce părți de vorbire și de propoziție reprezintă fiecare dintre cuvintele subliniate din structurile: se întindea fără o umbră, trandafiriile flori de piersic. 6. Scrie o propoziție, formată din cinci termeni, în care cuvântul florile să aibă funcția de subiect, iar termenul cireși să fie atribut. SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte) Redactează o compunere, de 15-20 de rânduri, în care să povestești o întâmplare reală sau imaginară, desfășurată în cadrul descris în textul de mai sus. Vei integra fragmentul vântul de primăvară trecând amesteca florile albe de măr cu trandafiriile flori de piersic” și vei da un titlu expresiv! NOTĂ: Se acordă 10 puncte din oficiu. SUCCES!

description

subiecte date la racovita iasi

Transcript of Sub Romana 2015

  • 1. Elevul are dreptul s rezolve subiectele n orice ordine dorete. 2. Durata probei este de 60 de minute din momentul n care s-a terminat distribuirea subiectelor ctre

    elevi.

    TESTARE CLASA a V-a Limba i literatura romn

    29 mai 2015 SUBIECTUL I (60 de puncte) n jurul casei strvechi unde-i aciuiase Dumnezeu, ea fcuse un rai de grdin. Dincolo de gardurile vii, plan i trist ca o pust1, moia se ntindea fr o umbr de copac, fr un adpost rcoritor. ndrtul casei ns, n livada de pomi roditori, vntul de primvar trecnd amesteca florile albe de mr cu trandafiriile flori de piersic. Cireii i viinii fulguiau i ei, i ca o plutire de fluturi albi rtcea pretutindeni. Nucii verzi, ce nu ndur iarba sub adpostul streinei lor umbroase, i rspndeau mirosul lor amar. Lurusca2 drgostitoare i ntindea viele pe garduri i un zbor scnteietor de albine alerga fr astmpr. Crrile albe, prunduite, ca vadurile de izvoare din care apa a secat, erpuiau sub ramuri i te duceau n grdina din faa casei, unde florile, cu toat aria i pmntul neprielnic, ajunseser s se deprind i s cucereasc tot locul.

    (Dimitrie Anghel, Dumanul florilor) 1pust: cmpie ntins; 2lurusc (reg.): vi slbatic al crei fruct este un ciorchine cu boabe mici, negre. Cerine

    1. Explic, n 3-5 rnduri, nelesul expresiei rai de grdin, avnd n vedere coninutul textului dat.

    2. Scrie cte un sinonim (cuvnt cu sens asemntor) potrivit pentru nelesul din text al termenilor: rspndeau, scnteietor, crri, ari.

    3. Construiete enunuri n care cuvintele vii i ca s se scrie altfel dect n textul dat.

    4. Alctuiete enunuri n care cuvintele miros i zbor s reprezinte alte pri de vorbire dect n text, menionndu-le n parantez.

    5. Precizeaz ce pri de vorbire i de propoziie reprezint fiecare dintre cuvintele subliniate din structurile: se ntindea fr o umbr, trandafiriile flori de piersic.

    6. Scrie o propoziie, format din cinci termeni, n care cuvntul florile s aib funcia de subiect, iar termenul cirei s fie atribut.

    SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte) Redacteaz o compunere, de 15-20 de rnduri, n care s povesteti o ntmplare real sau imaginar, desfurat n cadrul descris n textul de mai sus. Vei integra fragmentul vntul de primvar trecnd amesteca florile albe de mr cu trandafiriile flori de piersic i vei da un titlu expresiv! NOT: Se acord 10 puncte din oficiu.

    SUCCES!