Sectia chimica-rezumat.doc

download Sectia chimica-rezumat.doc

of 64

 • date post

  29-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  275
 • download

  9

Embed Size (px)

description

Sectia chimica-rezumat

Transcript of Sectia chimica-rezumat.doc

1

1.PRETRATAREA APEIDESCRIERE GENERALA

Apa bruta (tehnologica ), cu care este alimentata statia de tratare chimica a apei din cadrul S.C.E DEVA, este apa riului Mures , care are o salinitate variabila, cu virfuri de 14-16 mval/l, din care minim 12 mval/l cloruri , fiind deseori poluata cu substante organice.

Incepind cu anul 2003 apa tehnologica este asigurata din sursa Riul Mare Retezat si care este o apa de calitate ( cu o salinitate de 1,5-2 mval /l ).

Statia de tratare chimica a apei, are drept scop prepararea :

- apei demineralizate;

- apei dedurizate ;

- apei pentru racire .

Statia de tratare chimica a apei se compune din:

1. Instalatiile de pretratare a apei brute;

2. Instalatiile de demineralizare a apei;

3. Instalatiile de dedurizare a apei ;

4. Instalatiile de apa pentru racire.

DESCRIEREA STATIEI DE TRATARE CHIMICA A APEI

Apa bruta din riul Mures - pompata cu ajutorul pompelor de apa bruta si dupa o prealabila incalzire, in sezonul rece, este introdusa in instalatiile pentru pretratarea apei de la sectia chimica.

Apa de calitate din sursa Riul Mare este preluata din rezervoarele de 1000 m 3 , amplasate in Deva pe dealul Paiului , prin intermediul unei conducte cu diametrul de 500 mm .

Apa tehnologica( bruta ) utilizata pentru prepararea apei demineralizate sau dedurizate este trecuta prin preincalzitorii de apa bruta , mai ales in sezonul rece.

Functionarea corespunzatoare a decantoarelor precum si eliminarea gazelor dizolvate ( oxigen , bioxid de carbon ) dar si o buna functionare a schimbatorilor de ioni utilizati in tratarea chimica a apei (demineralizare , dedurizare) sunt conditionate de temperatura apei tehnologice ,care trebuie sa fie mai mare de 20 0 C .

Pretratarea apei brute consta in indepartarea substantelor coloidale (silice

si substante organice ) si a suspensiilor prin:

a) - coagulare;

b) - decarbonatare;

c) - decantare;

d) - filtrare.

Instalatiile pentru pretratarea apei brute se compun din :

- Decantori suspensionali

3 buc

- Decantori cu ejectori si recirculatia slamului3 buc

- Filtre rapide cu nisip (mecanice)

11 buc

- Rezervoare apa coagulata

2+1 buc

- Pompe apa coagulata

4 buc

- Masini (pompe) dozatoare clorura ferica si var5 buc

Decantorii suspensionali (Kurgaev) si decantorul cu ejector si recirculatia slamului (nr.4) sunt utilizati pentru obtinerea apei limpezite necesara instalatiilor pentru producerea apei demineralizate si a apei dedurizate.

Decantorii cu ejector si recirculatia slamului (nr. 5 si 6) sunt utilizati pentru producerea de apa limpezita pentru racire (mori, casa sitelor, compresoare, , racitori camere prelevat probe, grupuri si pompe Bagger).

Pentru coagularea si decarbonatarea apei brute in decantori se dozeaza clorura ferica si lapte de var cu ajutorul masinilor dozatoare cu trei capete. Namolul rezultat la decantare se purjeaza si este trimis cu pompele in depozitul de zgura si cenusa Bejan ( cu pompele Bagger ).

Vehicularea apei din rezervoarele pentru apa coagulata (R.A.C ) de la iesirea din decantoare se face cu ajutorul pompelor prin 7 filtre cu nisip(FM) pentru decantoarele suspensionale, iar la decantorul cu recirculatie a slamului nr. 4 se face prin cadere libera prin 4 filtre cu nisip, avind loc limpezirea apei.

In decantoarele cu recirculatia slamului nr. 5 si 6 are loc numai operatia de decantare. Apa limpezita obtinuta este stocata in doua rezervoare tampon de apa racire(RAR) cu

V = 25 m3 fiecare, iar vehicularea ei se face cu patru pompe pentru apa racire(PAR).

Prepararea laptelui de var se face cu ajutorul unui stingator rotativ de var, avind o capacitate de 1000 Kg/h, prin stingerea , cu apa ,a varului (CaO) praf sau bulgari.

Apa limpezita obtinuta dupa pretratare este stocata in rezervoarele de apa limpezita(RAL) si cele de afinare(RAA) iar cu ajutorul pompelor de apa limpezita(PAL) este vehiculata spre instalatiile de demineralizare si dedurizare.

Scopul pretratarii:

eliminarea suspensiilor din apa bruta prin decantare

eliminarea substantelor coloidale, a substantelor organice, silicei coloidale, prin coagularea apei cu ajutorul clorurii ferice

reducerea duritatii temporare a apei prin decarbonatare cu ajutorul laptelui de var ( Ca(OH)2)

limpezirea apei prin filtrarea pe strat de nisip cuartos, cu ajutorul filtrelor verticale rapide

I.Descrierea instalatiei de pretratare: (vezi schema)

Instalatia de pretratare se compune din utilaje de baza si auxiliare, prezentate in tabelul 1

Nr.crt.Denumirea utilajuluiCapacitate

[mc]Nr.

[ buc]Debit

[mc/h]

1Decantor suspensional - tip Kurgaev3100

2Decantor - cu ejector si recirculatie de slam3250

3Rezervor apa coagulata1003

4Pompa apa coagulata

475

100

5Filtru vertical rapid,

pentru limpezire1175

6Rezervor apa racire252

7Pompe apa racire4120

Descrierea si exploatarea decantoarelor

Functiile decantoarelor sunt: - coagularea

- decarbonatarea

- decantarea apei

- limpezirea apei

Decantorul suspensional :

Din vasul de linistire,apa bruta intra tangential, cu viteza mare la partea inferioara (conica) zona A - unde se amesteca cu reactivii de coagulare (FeCl3) iar pentru decarbonatare (Ca(OH)2) In aceasta zona are loc coagularea ortocinetica (coagulare produsa de ionii introdusi din exterior). Din zona conica A apa ajunge in zona B unde sectiunea libera pentru trecerea apei este mai mica, din cauza vasului interior F. In zona B viteza apei este mare. Tot aici sunt fixate mai multe profile care au rolul de a produce o agitare intensa necesara desavirsiri coagularii, iar miscarea circulara a apei primeste un curs ascensional. In aceasta zona are loc flocularea.

In zona C sectiunea libera se mareste treptat iar viteza de deplasare a apei scade, iar la un anumit nivel, in functie de debitul de apa din decantor, viteza ascensionala de deplasare a apei devine egala cu viteza de sedimentare a flocoanelor mari , de hidroxid feric. In aceasta zona se intilneste stratul suspensional stationar de flocoane ce au proprietati absorbante mari .

In timpul functionarii decantorului, stratul suspensional de flocoane se tot imbogateste in namol, astfel ca se impune indepartarea acestuia pentru a nu se micsora zona de limpezire a apei. Indepartarea flocoanelor inactive (imbatrinite) se face aspirindu-le , in mod continuu, in vasul colector de namol F ( con interior ) prin orificiile O . Vana G asigura evacuarea apei limpezite din vasul F spre jgheabul deversor D, sub nivelul apei din decantor datorita inaltimei hidrostaticeadica diferenta de nivel , de cca. 5 cm , dintre apa din decantor si apa din jgheab.

In vasul colector F, flocoanele aspirate sedimenteaza, depunindu-se sub forma de namol ce se evacueaza prin purjarea conului interior.

In drumul sau ascensional, apa dupa ce depaseste zona B, deci dupa ce a trecut prin stratul suspensional de namol, ajunge in zona de limpezire C. In aceasta zona unde are loc limpezirea, viteza de limpezire a apei trebuie sa fie mai mica decit viteza de sedimentare a particulelor agregate existente inca in apa. In zona (C) viteza apei scade avind loc separarea slamului si limpezirea apei. Pe toata inaltimea zonei (C) se mentine un strat de slam in suspensie. Reglarea nivelului de slam se face prin modificarea debitului de apa aspirat prin ferestrele colectorului (E). Slamul se aduna in acumulatorul de slam (F). Purjarea slamului greu, care a lucrat in strat se face din acumulatorul (F) si din conul exterior decantorului. Evacuarea apei limpezite se face prin colectorul (D).

Exploatarea decantorului

2p > m: exces var, se reduce doza

1. Decarbonatarea : priza A: 2p = m : dozare buna

2p< m: var insuficient, se adauga lapte de var

2. Coagularea :priza E : Cl-E Cl-AB [ mval/l] Cl

35,5

unde: ClE clorura la priza E

ClAB clorura apa bruta

Dozele uzuale de coagulant : 15 30 mg/l FeCl3doza de coagulant : (FeCl3) EFeCl3 = 162,22 = 54,073 g

3 * 1

0,2 mval/l pentru ape opalescente: 0,2 x 54 = 10,8 mg/l FeCl3 0,4 mval/l pentru ape tulburi : 0,4 x 54 = 21,6 mg/l FeCl3 0,7 mval/l pentru ape foarte tulburi : 0,7 x 54 = 37,8 mg/l FeCl3deci doza de FeCl3 : Cl-E Cl-AB = 0,2 0,7 mval/l

35,5

(10 40 mg/l FeCl3)

3. Priza a: apa sa fie limpede si trebuie ca 2p = m

Priza b : daca apa este tulbure- se purjeaza conul exterior

Priza d: daca apa este tulbure

- se purjeaza conul interior

Pentru a nu deranja procesul de limpezire debitul apei brute si temperatura se vor mentine cit mai constante. ( Variatiile de debit mai mari de 10% sau de temperatura mai mari de 1 C deranjeaza).

O purjare excesiva a namolului produce o scadere a nivelului sau a concentratiei stratului suspensional de namol necesar functionarii normale a decantorului, avind in vedere pozitia colectorului de namol, respectiv pozitia orificiilor O pentru colectarea namolului.

Cantitatea de namol ce se evacueaza trebuie sa fie egala cu cantitatea de namol ce intra in decantor, o data cu apa bruta, plus namo