rezumat autocad 2007

14
SC ATC PLUS – Authorized Training Center 1 Capitolul I Crearea şi salvarea fi şierelor în AutoCAD 2007 Începerea desenelor cu asisten ţ ii de desenare AutoCAD-ul foloseşte setări implicite pentru a începe un desen de la zero, fie folosind unit ăţile de măsur ă imperiale sau metrice. Aceste set ări implicite pot fi personalizate folosind asistenţii de desenare. Asistenţii de desenare din AutoCAD 2007 sunt:  Start from Scratch - reprezint ă cea mai rapidă metodă de crearea a unui nou fi şier AutoCAD, în care puteţi specifica unul din sistemele de măsur ă: Metric sau Imperial.  Use a Wizard - stabileşte setările fişierului pas cu pas: unitatea de m ăsur ă şi precizia pentru lungimi şi unghi, direc ţia, orientarea unghiului şi limita de lucru pentru afi şarea gridului.  Use a Template - fişierul template conţine setări standardizate. File extension Reprezintă cele trei litere de la sfâr şitul unui nume de fi şier.  Fişierele template au extensia .DWT  şi pot fi apelate cu doar ajutorul comenzii Use a Template.  Fişierele desen au extensia .DWG şi pot fi apelate cu doar ajutorul comenzii Open. Drawing template file location Reprezintă folderul în care se găsesc fişierele template. Acestea se pot găsi  pe o sta ţie de lucru sau în re ţea. Locul unde se g ăsesc acestea este specificat în tab-ul Files din fereastra de dialog Options. Definirea layerelor Layerele asigur ă o metodă de organizare şi grupare a diferitelor tipuri de informa ţii legate de desen. Un desen poate conţine obiecte ce reprezint ă instalaţii electrice, instalaţii de apă, ziduri şi ferestre. Fiecare din aceste obiecte poate fi plasat într-un layer cu un alt nume, alt ă culoare şi alt tip de linie. Acest lucru uşurează vederea, afişarea şi tipărirea obiectelor într-un desen. Termeni cheie: Layere Current – layer-ul pe care sunt plasate obiectele. Exist ă doar un singur layer curent. Freeze – face ca obiectele de pe un layer înghe ţat să fie invizibile. Thaw – face ca layerele înghe ţate să devină iar vizibile . Lock  – protejează selectarea şi editarea obiectelor pe acest layer. Layer 0 – creat implicit la începerea unui nou desen. Acest layer are o culoare implicit ă de 7 (negru sau alb) şi un tip de linie continu ă. Layerul 0 nu poate fi şters sau redenumit. Comanda Layer Guvernează layer-ele şi proprietăţile acestora. Bara cu i nstrumente: Object Properties > Layer Meniul: Format>Layer Linia de comandă: layer 

Transcript of rezumat autocad 2007

Page 1: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 1/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

1

Capitolul I Crearea şi salvarea fişierelor în AutoCAD 2007

Începerea desenelor cu asistenţ ii de desenare

AutoCAD-ul foloseşte setări implicite pentru a începe un desen de la zero, fie folosind unităţile demăsur ă imperiale sau metrice. Aceste setări implicite pot fi personalizate folosind asistenţii dedesenare.

Asistenţii de desenare din AutoCAD 2007 sunt:

•  Start from Scratch - reprezintă cea mai rapidă metodă de crearea a unui nou fişier AutoCAD,în care puteţi specifica unul din sistemele de măsur ă: Metric sau Imperial.

•  Use a Wizard - stabileşte setările fişierului pas cu pas: unitatea de măsur ă şi precizia pentrulungimi şi unghi, direcţia, orientarea unghiului şi limita de lucru pentru afişarea gridului.

•  Use a Template - fişierul template conţine setări standardizate.

File extension  Reprezintă cele trei litere de la sfâr şitul unui nume de fişier.•  Fişierele template au extensia .DWT   şi pot fi apelate cu doar ajutorul

comenzii Use a Template.•  Fişierele desen au extensia .DWG  şi pot fi apelate cu doar ajutorul

comenzii Open.

Drawing template

file location

Reprezintă folderul în care se găsesc fişierele template. Acestea se pot găsi pe o staţie de lucru sau în reţea. Locul unde se găsesc acestea este specificatîn tab-ul Files din fereastra de dialog Options.

Definirea layerelor 

Layerele asigur ă o metodă de organizare şi grupare a diferitelor tipuri de informaţii legate de desen.Un desen poate conţine obiecte ce reprezintă instalaţii electrice, instalaţii de apă, ziduri şi ferestre.Fiecare din aceste obiecte poate fi plasat într-un layer cu un alt nume, altă culoare şi alt tip de linie.Acest lucru uşurează vederea, afişarea şi tipărirea obiectelor într-un desen.

Termeni cheie: Layere

Current – layer-ul pe care sunt plasate obiectele. Există doar un singur layer curent.Freeze – face ca obiectele de pe un layer îngheţat să fie invizibile.Thaw – face ca layerele îngheţate să devină iar vizibile .Lock – protejează selectarea şi editarea obiectelor pe acest layer.Layer 0 – creat implicit la începerea unui nou desen. Acest layer are o culoare implicită de 7 (negrusau alb) şi un tip de linie continuă. Layerul 0 nu poate fi şters sau redenumit.

Comanda Layer Guvernează layer-ele şi proprietăţile acestora.

Bara cu instrumente: Object Properties > Layer Meniul: Format>Layer

Linia de comandă: layer 

Page 2: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 2/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

2

Capitolul al II-lea Crearea unui desen 2D

Crearea de obiecte

Desenarea unei piese mecanice sau a unui plan din arhitectur ă începe prin crearea de elementegeometrice simple. Obiectele tipice folosite includ linii, arce şi cercuri. Desenul final se obţine prin

editări, combinaţii şi poziţionări ale acestor elemente geometrice simple.

Termeni cheie

Object Un element grafic simplu (elementar) din AutoCAD cum ar fi: linia, arculsau cercul.

Grid Puncte aflate la distanţe egale unul faţă de celălalt din zona de desenare,care ajută la plasarea obiectelor servind drept puncte de referinţă.

Snap Grid Grilă invizibilă de puncte care blochează şi dirijează cursorul în aliniere cugrila, permiţând plasarea precisă a obiectelor.

Coordinates Valorile X, Y şi Z care indică poziţia unui punct faţă de originea axelor.Ortho Permite deplasarea cursorului de-a lungul axelor X şi Y.

Direct Distance Entry O metodă de a determina şi modifica poziţia unui punct prin tragereacursorului într-o anumită direcţie şi prin introducerea de la tastatur ă a uneidistanţe.

OSNAP Modul care ne permite să localizăm, cu precizie, punctele principale aleunui obiect din AutoCAD; spre exemplu punctele de sfâr şit şi cel de mijlocale unei linii sau arc; centrul, quadrantul şi tangenta unui cerc sau al unuiarc etc.

Object Snap Bar ă cu instrumente care ne permite să accesăm doar unul din punctele

 principale ale unui obiect din AutoCAD (snap to... ): endpoint , midpoint ,center , intersection, perpendicular etc.

Capitolul al III-lea Comenzi de afişare

Controlul afi şării 

Folosiţi comanda Zoom pentru a mări sau pentru a micşora imaginea afişată a obiectelor, pentru aobserva detaliile sau pentru a afişa întregul desen. Folosiţi PAN pentru a deplasa imaginea afişată cuvalori incrementale.

Termeni cheie: Zoom şi Pan

Zoom – pentru a mări sau pentru a micşora imaginea afişată a obiectelor pentru a le vizualiza.

Pan – pentru a deplasa desenul f ăr ă a schimba mărimea afişării acestuia.

Realtime Zoom and Pan – metodă interactivă de a schimba afişarea desenului.

Extents – zona rectangular ă imaginar ă care cuprinde toate obiectele desenului.

Page 3: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 3/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

3

Capitolul al IV-lea Desenarea obiectelor cu AutoCAD 2007

Comanda Line

Bara cu instrumente: Draw>Line Meniul: Draw>Line 

Linia de comandă: line

Specificarea coordonatelor absolute

Se folosesc coordonatele absolute X,Y atunci când valorile precise X,Y ale localizării unui punct suntcunoscute. Pentru a specifica coordonatele absolute, tastaţi  X,Y  unde X şi Y sunt valorilecoordonatelor absolute raportate la originea curentă.

Specificarea coordonatelor relative

Coordonatele relative sunt cel mai folosit mod de a specifica poziţia în desene. Folosiţi coordonatelerelative X,Y când poziţia unui punct în relaţia cu punctul anterior este cunoscută.

Pentru specificarea coordonatelor relative, tastaţi @dX,dY :• Semnul @ indică o distanţă relativă.• dX este distanţa de-a lungul axei X de la poziţia curentă.• dY este distanţa de-a lungul axei Y de la poziţia curentă.

Introducerea coordonatelor polare

Folosiţi coordonatele polare când sunt specificate distanţa şi unghiul dintre două puncte.Pentru a specifica coordonatele polare tastaţi:•  Distance < Angle (Distanţa < Unghi) pentru a specifica poziţia faţă de origine…•  @Distance < Angle (Distanţa < Unghi) pentru a specifica poziţia relativă faţă de ultimul punct…

…unde:

  Distance este distanţa până la următorul punct, lungimea liniei.  Angle este unghiul măsurat de la 0 grade.  Semnul „<” indică faptul că al doilea număr reprezintă măsura unui unghi.

Desenarea poliliniilor 

O polilinie este o succesiune de linii sau de segmente de arc legate între ele. O polilinie reprezint ă unsingur obiect care:

•  Poate avea unul sau mai multe segmente drepte sau curbate;

•  Poate avea grosime;

•  Poate avea segmente de grosime variabilă;

•  Poate fi închisă.

Comanda Pline:

Bara cu instrumente: Draw>Polyline

Meniu: Draw>Polyline 

Linia de comandă: pline

Page 4: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 4/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

4

Desenarea dreptunghiurilor 

Dreptunghiurile şi pătratele sunt create folosindcomanda Rectangle. Opţiunile comenzii Rectangleinclud:

•  Colţuri drepte.

•  Colţuri teşite.•  Colţuri rotunjite.

•  Grosimea liniei pentru toate segmentele.

Notă: Un dreptunghi este stocat în memorie ca o polilinie închisă.

Comanda Rectangle

Bara cu instrumente: Draw>Rectangle

Meniu: Draw>Rectangle

Linia de comandă: rectangle

Desenarea poligoanelor 

Poligoanele sunt polilinii închise cu cel puţin 3 şi până la 1024 laturi egale.

Mărimea poligonului este specificată folosind una din următoarele metode:

•  Înscrierea poligonului într-un cerc imaginar.

•  Circumscrierea poligonului unui cerc imaginar.

•  Specificarea capătului uneia dintre laturi.

Comanda Polygon

Bara cu instrumente: Draw>Polygon 

Meniu: Draw>Polygon

Page 5: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 5/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

5

Desenarea cercurilor 

Cercurile pot fi create prin mai multe metode:

•  Specificarea centrului şi a razei – metodaimplicită.

•  Specificarea centrului şi a diametrului.

•  Definirea diametrului prin două puncte.

•  Definirea circumferinţei prin trei puncte.

•  Crearea cercului tangent la trei obiecteexistente.

•  Crearea cercului tangent la două obiecte şispecificarea razei.

Comanda Circle

Bara cu instrumente: Draw>Circle Meniu: Draw>Circle Linia de comandă: circle 

Desenarea arcelor 

Arcele pot fi create prin mai multe metode, funcţie de poziţia şi modul de dimensionare al acestora. Pentrudesenarea unui arc sunt necesare punctul de început şi alţidoi parametri aleşi dintre următoarele variante:

•  Punctul de centru;•  Punctul de sfâr şit;•  Un punct intermediar;•  Unghi inclus;•  Lungimea corzii (coarda unui arc este o linie dreaptă 

ce uneşte capete acestuia);•  Direcţie;•  Lungimea arcului;•  Raza.

Desenarea elipselor 

Elipsele şi arcurile eliptice pot fi create, ambele fiind reprezentărimatematice exacte ale ecuaţiilor elipsei.Metoda implicită de desenare a unei elipse este de a specifica

 punctele de sfâr şit ale primei axe şi distanţa, care are jumătate dinlungimea celei de-a doua axe.

Comanda Ellipse

Bara cu instrumente: Draw>Ellipse Meniu: Draw>Ellipse Linia de comandă: ellipse

Page 6: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 6/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

6

Utilizarea osnap-ului (salturilor orientate pe obiecte) pentru a localiza puncte

Salturile orientate pe obiecte (osnap) sunt folosite pentru a localiza rapid şi eficient punctele relativ lageometria existentă. Folosiţi salturile orientate pe obiecte pentru a desena precis, f ăr ă a trebui să introduceţi coordonate sau să realizaţi calcule obositoare.

Salt orientat

pe obiecte Buton

Linia de

com. Se agaţă de ...

 Endpoint  END Capătul obiectelor 

 Midpoint  MID Mijlocul obiectelor 

 Intersection INT Intersecţia obiectelor 

Center  CEN Centrul cercurilor, arcelor şi elipselor 

Tangent  TAN Punct pe un cerc sau un arc ce formează o tangentă la obiect

Quadrant  QUA Cadranul arcelor, cercurilor, elipselor 

 Perpendicular  PER Puncte obiect ce formează o aliniere perpendicular ă  Extension EXT Cale de extensie a obiectelor 

Capitolul al V-lea Extragerea de informatii dintr-un desen

M ăsurarea distanţ elor şi a pozi ţ iilor 

Măsur ătorile includ:• Determinarea poziţiei unui punct sau al unui obiect.

• Distanţa dintre două puncte şi unghiul format de dreapta ce le uneşte cu axa OX şi cu planul XY.

• Mărimea unui obiect.Toate măsurile sunt raportate la UCS-ul curent, în concordanţă cu setările curente ale unităţilor  şiunghiurilor.

Comanda ID

Bara cu instrumente: Inquiry>Locate Point Meniu: Tools>Inquiry>ID Point Linia de comandă: id 

Comanda List 

Bara cu instrumente: Inquiry>List Meniu: Tools>Inquiry>List Linia de comandă: list

Comanda Dist 

Bara cu instrumente: Inquiry > Distance Meniu: Tools>Inquiry> Distance Linia de comandă: dist

Page 7: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 7/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

7

M ăsurarea suprafeţ elor 

Suprafeţele care pot fi măsurate sunt:

•  O suprafaţă definită de o serie de puncte.

•  O suprafaţă definită de un cerc, o curbă spline, un poligon, o elipsă sau o polilinie.

•  O suprafaţă compusă care conţine câteva suprafeţe pozitive şi negative (găuri).

Comanda Area

Bara cu instrumente: Inquiry>Area Meniu: Tools>Inquiry> Area Linia de comandă: area

Capitolul al VI-lea Editarea cu AutoCAD 2007

Editarea obiectelor prin deplasare

Obiectele pot fi editate folosind numeroase metode. Acest paragraf se ocupă de editare folosind Copy,

 Mirror, Offset, Array, Move şi Rotate. Aceste comenzi au efect asupra obiectelor din setul de selecţiecurent.

Termeni cheie: Editarea prin deplasare

Base Point – Un sistem de coordonate XY temporar, folosit ca referinţă pentru comenzi ca Move şiCopy.

Displacement – distanţa dintre punctul de bază şi cel de-al doilea punct în comenzi ca Move şi Copy.

Rectangular array – creează copii ale obiectelor pe linii şi coloane.

Polar array - creează copii ale obiectelor într-un model circular în jurul punctului de bază.

Mirror line – o linie bidimensională din planul XY al UCS-ului curent. Obiectele sunt oglindite înraport cu această linie.

Rotation Angle – o valoare absolută sau relativă pentru a roti obiectele.

Scale factor – mărirea şi micşorarea obiectelor pe baza unei valori numerice. Valorile mai mari decât1 măresc obiectul, iar cele mai mici decât 1 îl micşorează.

Reference – folosirea mărimii unui obiect existent pentru a scala un alt obiect.

Boundary – limita până la care vor fi extinse celelalte obiecte şi care este de obicei un alt obiect.

Edge – există două opţiuni care determină dacă un obiect poate fi extins sau nu. Opţiunea Extend vaextinde obiectul până la o limită implicită. Opţiunea No Extend va extinde numai obiectele pentru careexistă un punct de intersecţie cu limita.

Cutting edge – marginea de la care vor fi tăiate celelalte obiecte: limită de tăiere sau muchie tăietoare.

Edge – sunt două opţiuni care determină dacă un obiect poate fi extins sau nu. Opţiunea Extend vaextinde obiectul până la o margine implicită. Opţiunea No Extend va extinde numai obiectele pentrucare există un punct de intersecţie.

Fillet – un colţ rotunjit (racordat) creat din obiecte deja existente.

Chamfer – un colţ teşit creat între obiecte deja existente.

Page 8: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 8/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

8

Comanda Copy 

Bara cu instrumente: Modify>Copy Meniu: Modify>Copy Linia de comandă: copy

Comanda Move

Bara cu instrumente: Modify> Move Meniu: Modify> Move Linia de comandă: move

Comanda Offset 

Bara cu instrumente: Modify>Offset

Meniu: Modify>Offset Linia de comandă: offset 

Comanda Array 

Bara cu instrumente: Modify>Array Meniu: Modify>Array Linia de comandă: array 

Comanda Mirror 

Bara cu instrumente: Modify>Mirror

Meniu: Modify> Mirror

Linia de comandă: mirror

Comanda Rotate

Bara cu instrumente: Modify>Rotate

Meniu: Modify>Rotate Linia de comandă: rotate

Comanda Scale

Bara cu instrumente: Modify>Scale Meniu: Modify>Scale Linia de comandă: scale

Comanda Stretch

Bara cu instrumente: Modify>Stretch Meniu: Modify> Stretch Linia de comandă: stretch 

Comanda Lenghten

Bara cu instrumente: Modify>Lenghten Meniu: Modify> Lenghten Linia de comandă: lenghten 

Page 9: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 9/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

9

Comanda Extend 

Bara cu instrumente: Modify> Extend Meniu: Modify> Extend Linia de comandă: extend

Comanda TrimBara cu instrumente: Modify> Trim Meniu: Modify> Trim

Linia de comandă: trim

Comanda Fillet 

Bara cu instrumente: Modify> Fillet

Meniu: Modify> Fillet

Linia de comandă: fillet

Comanda Chamfer 

Bara cu instrumente: Modify> Chamfer Meniu: Modify>Chamfer

Linia de comandă: chamfer 

Comanda Pedit 

Bara cu instrumente: Modify II> Edit Polyline

Meniu: Modify> Polyline

Linia de comandă: pedit

Capitolul al VII-lea Adnotarea desenelor 

Folosirea stilurilor de text 

Un stil de text dat stabileşte proprietăţile textului, ca font (tipul de liter ă), grosime şi caracteristicigenerale. Poate de asemenea stabili înălţimea textului şi poate aplica diferite efecte acestuia. Puteţidefini mai multe stiluri de text într-un desen şi puteţi folosi diferite stiluri pentru diferite situaţii.

Termeni cheie: Stiluri de text 

Text Style – o colecţie de setări salvată sub un nume, care stabileşte înf ăţişarea textului, incluzândfontul, mărimea, grosimea şi alte efecte.

Special Characters – caractere speciale cum ar fi simbolurile pentru diametru sau grad.

Character Set – numerale, litere şi caractere speciale.Font File – defineşte formele caracterelor textului într-un set de caractere.

Text Height – o valoare diferită de 0 (zero) care predefineşte înălţimea textului pentru stil. Dacă valoare este 0, înălţimea este setată la introducerea textului.

Width Factor – raportul dintre grosimea textului şi înălţimea sa. O valoare mai mare decât 1 (unu)lăţeşte textul, iar o valoare mai mică decât 1 îl condensează.

Single Line Text – fiecare linie a unui text este un obiect separat al AutoCAD-ului.

Text Justification – alinierea textului bazată pe punctul de inserare al textului şi metoda de aliniere.

Page 10: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 10/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

10

Comanda Style

Meniu: Format>Text Style

Linia de comandă: style

Comanda Text Meniu: Draw>Text>Single Line Text 

Linia de comandă: text (sau dtext)

Modele de haşurare şi aplicare de culoare uniformă S-ar putea să aveţi nevoie să evidenţiaţi păr ţi ale desenului dumneavoastr ă folosind modele de haşuri.Acest model umple o suprafaţă selectată cu o reprezentare regulată de puncte, linii punctate, linii,forme sau colorare completă. Puteţi crea uşor haşuri pe suprafeţe şi le puteţi edita proprietăţile maitârziu.Controlaţi vizibilitatea haşurii cu ajutorul comenzii Fill sau cu variabila de sistem FILLMODE.

Termeni cheie: Haşurare

Hatch Pattern - aranjament regulat de puncte, linii punctate, forme sau linii într-o suprafaţă închisă.

Solid Fill – un tip de haşur ă sub formă de culoare uniformă ce acoper ă o arie selectată.

Islands – suprafeţe ce nu trebuie haşurate din interiorul unui contur.

Comanda BhatchBara cu instrumente: Draw

Meniu: Draw>Hatch Linia de comandă: bhatch

Capitolul al VIII-lea otarea desenelor 

Tipuri de coteObiectele pot fi cotate folosind formatele Linear, Aligned, Radial, Diameter sau Angled.

Cote liniare Cot ă înclinat ă 

Cot ă radial ă  şi diametral ă Cot ă unghiular ă 

Page 11: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 11/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

11

 Ad ăugarea cotelor liniare, radiale şi diametrale. Cotarea cu linie de indicaţ ieCele mai multe piese sunt formate din linii, arce sau cercuri. Aceste obiecte sunt cotate folosind coteliniare, radiale sau diametrale. Notele pot fi adăugate desenului folosind liniile de indicaţie.

Termeni cheie: Linii de indicaţ ieLeaders – adnotare adăugată la sfâr şitul unei linii personalizate. Rânduri singulare de text, textmultilinie sau toleranţe geometrice sunt exemple de adnotări.

Comanda Dimlinear 

Bara cu instrumente: Dimension>Linear Dimension Meniu: Dimension>Linear Linia de comandă: dimlinear

Comanda Dimdiameter 

Bara cu instrumente: Dimension > Diameter Dimension Meniu: Dimension>Diameter

Linia de comandă: dimdiameter

Comanda DimradiusBara cu instrumente: Dimension>Radius Dimension Meniu: Dimension>Radius

Linia de comandă: dimradius

Comanda Qleader 

Bara cu instrumente: Dimension>Quick Leader

Meniu: Dimension>Leader Linia de comandă: qleader

Comanda Dimcenter Bara cu instrumente: Dimension>Center Mark 

Meniu: Dimension> Center Mark 

Linia de comandă: dimcenter 

 Ad ăugarea cotelor folosind Quick Dimension, Baseline şi Continue

Termeni cheie:Baseline – o serie de cote măsurate de la prima linie de extindere (cotare paralelă).Continued – o serie de cote măsurate în secvenţe (cotare în lanţ).

Comanda QuickdimBara cu instrumente: Dimension > Quick Dimension Meniu: Dimension > Quick Dimension Linia de comandă: qdim

Comanda Baseline 

Bara cu instrumente: Dimension > Baseline

Meniu: Dimension > Baseline Linia de comandă: dimbaseline

Page 12: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 12/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

12

 Comanda Continue

Bara cu instrumente: Dimension > Continue

Meniu: Dimension > Continue Linia de comandă: dimcontinue

Capitolul al IX-lea Administrarea desenelor 

Termeni cheie:

Base Point – punctul de bază specificat pentru inserarea blocurilor. De obicei, acesta este centrul saucolţul obiectelor blocului.

Insertion Point – locul unde este plasat punctul de bază al blocului, la inserarea acestuia.

Long Block Name – numele poate fi de maximum 255 caractere, inclusiv spaţii. Dacă aveţi date cesunt împăr ţite cu sisteme ce nu suportă nume lungi de fişiere, limitaţi numele blocului la 8 caractere

sau chiar mai puţin şi nu folosiţi spaţiile.Nested Block – un bloc ce este componentă a unei definiţii de bloc mai complexă.

Explode – separarea blocului în componentele originale ce l-au definit.

Block Redefinition – schimbarea definiţiei unui bloc, dar păstrarea numelui acestuia. Blocurileinserate anterior cu acelaşi nume sunt schimbate automat pentru a reflecta schimbările.

Comanda Block 

Bara cu instrumente: Draw Meniu: Draw>Block>Make Linia de comandă: block  

Inserarea blocurilor Blocurile şi alte desene AutoCAD pot fi inserate în desenul activ. Funcţie de proprietăţile obiectelor originale ce compun blocul, proprietăţile aparente ale blocului pot fi afectate de setările curente.

Comanda Insert 

Bara cu instrumente: Draw 

Meniu: Insert>Block  

Linia de comandă: insert 

Multiple Design Eviroment Cu ajutorul Multiple Design Enviroment (MDE) puteţi:

•  Deschide desene multiple.

•  Prelua cu mouse-ul fişiere din Windows Explorer pentru a le plasa în sesiunea curentă de lucru.

•  Copia sau muta rapid obiecte dintr-un desen în altul.

•  Copia proprietăţile unui obiect dintr-un desen în altul.

•  Comuta între desene f ăr ă a întrerupe comanda curentă.

Page 13: rezumat autocad 2007

5/16/2018 rezumat autocad 2007 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/rezumat-autocad-2007 13/13

SC ATC PLUS – Authorized Training Center

13

 Folosirea Windows Clipboard Folosiţi opţiunile Windows “cut/copy” şi “paste” în AutoCAD pentru a transfera date în interiorul unuidesen sau într-un alt desen. Datele pot fi plasate ca obiecte individuale sau ca bloc. Obiectele sunttrecute în Windows Clipboard şi pot fi copiate într-o altă aplicaţie Windows.

Termeni cheie: Opţ iunile Windows de editareCopy – copie obiectele selectate în Windows Clipboard.

Linia de comand ă: copyclip 

Copy Base – copie obiectele în Clipboard şi apoi cere un punct de bază, la fel ca definiţia de bloc.Linia de comand ă: copybase 

Copy Link – copie vederea curentă în Clipboard.Linia de comand ă: copylink 

Cut – şterge obiectele selectate din desen şi le plasează în Clipboard.Linia de comand ă: cutclip 

Paste – inserează obiectele din Clipboard în desen.Linia de comand ă: pasteclip 

Paste As Block - inserează obiectele din Clipboard în desen, ca bloc.Linia de comand ă: pasteblock 

Paste To Original Coordinates – inserează obiectele dintr-un desen în altul folosind aceleaşicoordonate ca şi în cel original.

Linia de comand ă: pasteorig 

Clipboard – aplicaţie a sistemului de operare Windows care conţine obiectele copiate sau tăiate dintr-un desen.

 AutoCAD DesignCenter 

AutoCAD DesignCenter asigur ă acces direct la date specifice AutoCAD-ului aflate în calculatoruldumneavoastr ă, din reţea sau de pe Web. Aceste date includ desene, blocuri, layere şi date

 personalizate. Informaţiile sunt afişate într-o paletă din care puteţi căuta sursa datelor.Folosiţi AutoCAD DesignCenter pentru:

•  Vizualiza definiţii de bloc şi layer din orice fişier desen precum şi tipuri de linie, stiluri de text,stiluri de cotare şi planuri de dispunere. Selectaţi şi mutaţi definiţiile din desene aflate pecalculatorul personal, în reţea sau de pe Web, în desenul curent.

•  Creaţi scurtături la desene, directoare şi adrese Web pe care le accesaţi frecvent.•  Deschideţi desenele prin tragerea unui fişier desen din Palette într-o zonă liber ă din fereastra

AutoCAD.

•  Vizualizaţi şi ataşaţi imagini raster prin selectarea şi mutarea unei imagini din Palette în desenulactiv.

•  Folosiţi Palette pentru a previzualiza imagini sau pentru a afişa o descriere a datelor selectate.

Folosirea AutoCAD DesignCenter pentru a copia blocuri dintr-un desen în altul este mai eficientă decât folosirea Windows Clipboard.