Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

download Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

of 28

Transcript of Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  1/28

  1.Elemente componente ale unui sistem informatic

  Cnd ne gndim la un micro-calculator, este posibil s ne vin n minte numai echipamentul, denumit,generic, hard-ware: ne gndim probabil la unitatea central, monitor sau tastatur. Totui, un calculatorreprezint mai mult. Trebuie s-l vedem numai ca o parte dintr-un ansamblu numit sistem in!ormatic".

  #n sistem in!ormatic este compus din urmtoarele patru elemente: operatorii, so!tul, echipamentul hard idatele.

  Utilizatorii: ne gndim rar la indivizi ca pr$i ale unui sistem in!ormatic. %ceasta este totui ra$iunea de a!i a calculatoarelor, aceea de a-i !ace mai per!orman$i pe oamenii care se servesc de ele. &umim utilizatoro persoan care se servete de un calculator, !ie c este vorba de un calculator personal sau de uncalculator de talie mai mare, accesibil la distan$.

  'n cadrul sistemelor in!ormatice mari, sunt specialiti care se ocup s conceap so!turi i scumuleze date. 'n sistemele in!ormatice de mai mic anvergur, utilizatorul este cel care ia asupra sa toateaceste opera$ii.

  Totui, este pu$in important tipul de sistem utilizat, este important s n$elegem no$iunileelementare ale so!t-ului, ale echipamentului i ale datelor.

  Soft-ul: termenul de (so!t" desemneaz unul sau mai multe programe. #n program este unansamblu de instruc$iuni care indic, pas cu pas, calculatorului munca pe care o are de ndeplinit.)rogramele pe care le ve$i utiliza sunt programe pe care le putem cumpra, pe care nu trebuie s le scriemnoi.#n *oc video pe C+-om sau pe ++ este un asemenea eemplu.

  Totui, ne interesm aici de categorii de programe mai utile, cum sunt procesrile/tratrile de tetpentru a realiza documente sau registrele de ci!re electronice pentru a !ace analize. 0ist dou maricategorii de so!t: so!t-ul de aplica$ie i so!t-ul de sistem.

  Soft-ul de aplicaiepoate !i considerat ca un so!t al utilizatorului n msura n care i permiteacestuia s ndeplineasc o munc util, cum ar !i punerea la punct a unui tet sau a unui deviz.

  1at aici cteva so!t-uri de aplica$ie dintre cele mai rspndite: )rocesrile/tratrile de tet - pentru pregtirea documentelor scrise2

  egistrul de calcul electronic - pentru calcularea i analizarea datelor2

  %dministratorii de !iiere i de baze de date - pentru organizarea i administrarea unor mari cantit$i de

  in!orma$ii2 3o!t-urile de prezentare - pentru pregtirea unei lucrri despre un anumit subiect2

  )rogramele de navigare - pentru a naviga pe 1nternet i pentru a utiliza serviciul de pot electronic2

  0ditorii de pagini 405 - pentru punerea la punct a site-urilor 405.

  Soft-ul de sistempermite so!tului de aplica$ie s interac$ioneze cu calculatorul. 3o!t-ul de sistemeste un so!t de sus$inere2 el cuprinde programe al cror rol este s administreze resursele calculatorului.

  Sistemul de operare (SO) care interac$ioneaz ntre so!t-ul de aplica$ie i calculator constituietipul de so!t de sistem cel mai important. 3istemul de operare eecut programele, salveaz datele icontroleaz tratarea/procesarea datelor.

  'n timp ce sistemul de operare preia compleit$ile de !unc$ionare ale calculatorului, utilizatoruli poate concentra e!orturile pe rezolvarea problemelor sale.

  1

 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  2/28

  Echipamentul: materialul - obiectele tangibile - se compune din mai multe tipuri de echipamentecare cuprind blocul sistem i toate dispozitivele care sunt conectate la acesta: peri!ericele de intrare i deieire, peri!ericele de stocare i peri!ericele de comunicare.

  Blocul sistem,care se adpostete n carcasa calculatorului este constituit din circuite organizate

  n dou componente: unitatea central 6#C7 i memoria. 8emoriacon$ine datele i instruc$iunile necesarepentru procesarea n curs. #nitatea central eecut !iecare din instruc$iunile cerute. Componentele celemai importante sunt aezate pe placa de baz.

  Perifericele de intrare sunt echipamente care accept date i comenzi i pe care le pune sub o!orm pe care calculatorul o poate trata. Tastatura i mouse-ul constituie echipamente de intrare dintrecele mai obinuite.

  Perifericele de ieiresunt echipamente care convertesc in!orma$ia tratat prin #C ntr-un !ormatinteligibil pentru !iin$a uman. 8onitorul este, !r ndoial, cel mai important dintre echipamentele deieire. 0l este dotat cu un ecran asemntor cu cel al unui televizor. Calitatea monitoarelor se amelioreazcontinuu2 imaginile sunt din ce n ce mai clare i mai precise, i culorile, din ce n ce mai vii i maistrlucitoare. %lt peri!eric de ieire important - imprimantaproduce ieiri pe hrtie numite (imprimate".)eri!ericele de intrare-ieire sunt echipamente ce au ambele !unc$ii. Cele mai utilizate echipamente deintrare-ieire sunt: plcile de achizi$ii si modemul.

  Perifericele de stocaresunt utilizate pentru stocarea programelor i a datelor n mod permanent.0le constau n echipamente situate n eteriorul blocului sistem, chiar dac sunt adesea ncastrate n cutiacalculatorului. )eri!ericele de stocare utilizeaz supor$i !izici pe care sunt nregistrate in!orma$iile n modconcret. )rincipalii supor$i !izici ai in!orma$iei sunt discul dur, discul optic i discheta 9 nlocuit treptatcu memorii electronice cum sunt memoriile #35.

  Perifericele de comunicare trimit datele i programele dintr-un calculator ntr-altul. %numitemicro-calculatoare utilizeaz un modem pentru convertirea semnalelor electronice ale calculatorului nsemnale electrice care pot s cltoreasc prin !ir/linie tele!onic2 altele utilizeaz un modem numeric sau

  o plac de comunica$ie/plac re$ea conectate la o cale de transmitere cu band de l$ime mare pentruob$inerea de trans!eruri de in!orma$ii mult mai rapide.Datele sunt utilizate pentru a descrie !apte.+ac datele sunt nregistrate electronic n !iiere, ele pot !i utilizate direct ca date de intrare ntr-

  un sistem in!ormatic. #n !iier este un ansamblu de caractere sau de coduri organizate i tratate ca un tot.+ocumentele pregtite prin tratarea/prelucrarea tetelor, !iele de calcul create cu registrul de

  calcul electronic, bazele de date administrate prin sisteme de gestiune a bazelor de date, imaginile puse lapunct cu so!t-uri de in!ogra!ie 6ansamblul tehnologiilor in!ormatice care se re!er la procesareain!orma$iilor gra!ice7, diaporamele elaborate cu so!t-uri de prezentare i site-urile 405 construite cua*utorul editorilor de pagini 405 sunt eemple de !iiere de date.

  2.Era mecanica a informatiei Chiar dac a nceput prin a numra pe degete, omul a cutat din toate timpurile s-i materializezecalculele. +e aceea, instrumentele sale vor !i ntr-un prim nceput de natur mecanic.

  Cu ;;; ani nainte de 1sus Christos, introdus n

 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  3/28

  1642 - 8atematicianul 5laise )ascal construiete, la vrste de >? ani, o main de calculatmecanic 6pascalina7 care poate s adune i s scad $innd cont de ci!rele re$inute pentru a !i adugate laci!ra din rndul urmtor. 0ste prima main de calculat i ea !unc$ioneaz prin opt angrena*e.

  1801 - @oseph 8arie @acAuard pune la punct o main de $esut comandat prin cartele per!orate pecare sunt codate in!orma$iile pertinente cu motive de desenat. 'mbinarea unei anumite con!igura$ii de

  ori!icii provoac schimbarea !irelor de 6urzeal7 bttur. Controlul automat al procesului este asigurat cua*utorul cartelelor per!orate n benzi continue.

  1830 - Charles 5abbage concepe o main analitic 6precursorul calculatoarelor noastre moderne7compus din cinci pr$i: un dispozitiv de intrare i de ieire, (un organ de comand" 6unitate de control7,(o magazie" 6memoria7, (o moric" 6unitate de calcul7 i un dispozitiv de imprimare. 5abbage prevedeapr$i mecanice 6angrena*e7 i pr$i automate 6intrarea datelor i a instruc$iunilor pe cartele per!orate7.

  %ceast main trebuia s !ac munca unui calculator, dar 5abbage nu a putut niciodat sconstruiasc maina respectiv din lipsa unei tehnologii adecvate.

  1842 - %da 5Bron, contes de ovelace i prieten a lui 5abbage, se ocup de publicareaanumitor lucrri ale acestuia 6H;; lmpi i dintr-un cititor de benzi capabil s citeasc H;;; de caractere pe

  secund, calculatorul electronic englez Colossus este conceput pentru decodarea mesa*elor ci!ratemecanic de ctre un echipament german numit 0nigma.

  1$46 - % !ost primul calculatorul n ntregime electronic, numit 0&1%C 60lectronic &umerical1ntegrator and Computer7, !iind construit de @ohn )resper 0cIert i @ohn 4illiam 8auchlB: >E.;;; tuburicu vid, J; tone, H;;;mK, J;; nmul$iri pe secund . %cesta consum mult energie 6;; I47, !ace des

  3

 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  4/28

  pan 6din cauza tuburilor arse7. 0ste programat prin deplasarea !irelor i a ntreruptoarelor. 0ste primulcalculator de aplica$ie general, precedentele !iind concepute pentru rezolvarea unor probleme deosebite.

  1$4$ - 8aurice incent 4ilIes construiete 0+3%C 60lectronic +elaB 3torage %utomaticCalculator7 ntr-un laborator al #niversit$ii din Cambridge n %nglia. 0ste vorba despre primul calculatorbazat pe arhitectura lui on &eumann, care include ntre altele ncrcarea n memorie a instruc$iunilor

  programului.1$%1 - Calculatorul #&1%, creat de ctre 0cIert i 8auchlB, este primul calculator comercial.

  Cincizeci i ase de eemplare au !ost vndute, dintre care unul 5iroului de ecensmnt %merican.

  & 'oua "enera#ie. Cercettorii pun la punct tranzistorii care !oarte curnd vor nlocui tuburile cu vid.Tranzistorii permit reducerea taliei calculatoarelor prin mrirea puterii lor de prelucrare. Calculatoarelenu mai sunt rezervate militarilor2 oamenii de tiin$ utilizndu-le din ce n ce mai mult.

  1$%6 - Crearea primului calculator cu tranzistori de ctre societatea 5ell: calculatorul T%+1Cdeschide gama celei de-a doua genera$ii de calculatoare, mai mici i mai pu$in energivore 6mnctoare deenergie7. 'n plus, 158 comercializeaz primul disc dur cu o capacitate de H 8o.

  1$%$ - +igital lanseaz calculatorul )+)->, primul calculator comercial interactiv 6prin opozi$iecu calculatoarele mari tradi$ionale7.

  1$%$ - 'nceputul utilizrii circuitelor integrate i dezvoltarea de limba*e de programare:L

 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  5/28

  1$% - < mic companie, %T%1, pune pe pia$ primul calculator pentru mai pu$in de G;;O. 3eare n vedere, atunci, o clientel de hobbB-ti pasiona$i de electronic.

  1$ - %))0 C?EO.

  1$80 - 158 i anun$ venirea pe pia$a micro-calculatoarelor i semneaz cu 5ill Dates

  (Contractul secolului": 8icroso!t se anga*eaz s produc sistemul de operare +

 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  6/28

  poate realiza dect prin utilizarea Qcodurilor"care permit materializarea Qmesajelor", codurile putnd !isemnele 6cuvintele7 di!eritelor limbi naturale, limba*ul mimico-gesticular 6speci!ic surdo-mu$ilor7,limba*ul nonverbal, al!abetul 8orse, etc. < alt component esen$ial a unui sistem de comunicare esteconeiunea in!erscare are rolul de a regla emisia mesa*elor n !unc$ie de e!ectele produse.

  imba*ul !iind Qlimba n ac$iuneQ sau limba preluat 6interiorizat7 i utilizat de !iecare subiectuman 6care o gsete la natere gata constituit7, nseamn c limba*ul preia i latura semantic a limbii.atura semantic a limba*ului nu se suprapune integral pe cea a limbii ntruct, pe de o parte, individulnu-i poate nsui toate semni!ica$iile cuvintelor eistente n leicul unei limbi, iar pe de alt parte, !iecareindivid adaug semni!ica$iei principale a unui cuvnt alte sensuri secundare, strns legate de eperien$a sapersonal. +e eemplu, cuvntul QmatematicQ semni!ic Qtiin$a eact a numerelor i a rela$iilor dintreeleQ dar la aceast semni!ica$ie valabil pentru oricine, se asociaz triri subiective 6predominant a!ectiv-motiva$ionale7 di!erite n cazul unui elev premiant la olimpiada de matematic !a$ de un elev corigent.%cestea sunt tocmai sensurile personale ale cuvntului respectiv, rezultate din eperien$ele speci!ice,unice, ale !iecrui elev n legatur cu aceast disciplin de studiu.

  %.*peratiile "an'iriiOperaiile #ndiriisunt trans!ormri mintale ale obiectelor i !enomenelor care nu pot !i prelucrate dectprin intermediul limba*ului:

  anali$a6des!acerea ntregului n pr$ile componente72

  sinte$a6re!acerea ntregului7 necesit utilizarea limba*ului2

  comparaia 6relevarea asemnrilor i a deosebirilor dintre obiectele gndirii pe baza unui

  criteriu72 abstracti$area6re$inerea unor nsuiri prin renun$are la altele72

  enerali$area6!ormarea claselor pe obiecte i !enomene7 presupune interven$ia limba*ului ca

  suport sau instrument pentru vehicularea semni!ica$iilor corespunztoare.

  6.Definiti notiunea 'e +informatica, si +informatie,1n!ormatica este tiin$a prelucrrii/tratrii automate a in!orma$iei.

  'ntr-un manual ca acesta este cu totul logic s ne ntrebm despre semni!ica$ia termenului dein!ormatic. Consultnd diverse dic$ionare, ne dm seama .+0P-ul precizeaz c ( informatica este tiinacare se ocup cu studiul prelucrrii informaiei cu ajutorul sistemelor automate de calcul".

  &o$iunea de in!orma$ie are un sens mai vast dect cele descrise mai sus pentru in!ormatic.%nformaia este o !ormul scris care poate s transmit o cunotin$.

  Termenul in!orma$ie posed, n limba*ul curent, un sens care l apropie de termeni, cunotin$,noutate, etc.

 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  7/28

  %lt!el spus, in!orma$ia este !orma pe care o dm cunotin$elor ca s le putem trata/prelucraautomat. 0ste un ansamblu organizat de semnale care servete la vehicularea altor lucruri dect acestesemnale. Contrar mainii, !iin$a uman dobndete noi cunotin$e prin e!ectuarea unei prelucrriintelectuale asupra unor cunotin$e de*a dobndite.

  'ntr-adevr, suntem capabili s recunoatem o !igur !amiliar, s ra$ionm, s ne amintim

  evenimente trecute, etc. Calculatoarele procedeaz n mod di!erit. Trebuie s le !urnizm cunotin$e sub o!orm adecvat, pentru ca acestea s poat s le aplice proceduri de tratare automat. 0vident, sensul nuare importan$ pentru calculatoare2 nu conteaz dect !orma. ezultatele, adic noile in!orma$ii ob$inutedin aceast prelucrare, sunt interpretate de ctre utilizator atunci cnd ia la cunotin$ despre ele.

  emarcm ast!el cele dou tipuri de in!orma$ii: informaia semantic - adic semni!ica$ia pe care o con$ine un ansamblu de semne2

  informaia sintactic- ansamblul regulilor de realizare a codului.

  3e observ deci o dihotomie ntre !orm i sens, ntre suportul care con$ine i con$inut, ntresemantic i sinta.Cunotin$e-Tratare/prelucrare intelectual-Cunotin$e noi-1nterpretare2 Codi!icare-1n!orma$ii-Tratare/prelucrare automat- Cunotin$e noi.

  %bordarea american. Termenul de in!orma$ie mbrac un sens mai practic, mai concret ndocumenta$ia anglo-saon. %ici, in!orma$ia rezult din tratarea datelor. +atele sunt !apte observate saumsurate, valori brute crora li se aplic un anumit tratament n vederea mririi valorii i utilit$iiacestora.

  +up asemnarea produselor manu!acturate ieite din trans!ormrile aplicate materiilor prime,in!orma$ia este constituit din date nscute sub o !orm ordonat i utilizabil dup tratare.

  Trebuie s !im pruden$i, deoarece n limba englez cuvntul in!orma$ie are un sens mai restrictivdect n limba !rancez i desemneaz rezultatele prelucrrii.+e alt!el, in!ormatica, ce n limba !rancez trateaz/prelucreaz in!orma$ii, este numit n limba englezdata processing deoarece trateaz date.

  .aracteristicile informatiei

  aloarea unei in!orma$ii este dat n !unc$ie de calit$ile ei. Cutm in!orma$ia ast!el nct sreducem elementul de incertitudine care poate !i prezent cu ocazia unui proces de luare de decizie. Cu cto in!orma$ie va !i de calitate, cu att ea va !i n msur s ne ghideze n alegerile noastre. a trebui, totui,s !acem compromisuri. &u este ntotdeauna posibil s ob$inem la timp o in!orma$ie, i pe deasupraeact, precis, complet, pertinent i concis.

  < in!orma$ie poate s !ie: 'act: o in!orma$ie corect, ne-eronat, con!orm cu realitatea. +e eemplu: vrsta unei persoane

  nscut pe H iunie >??; este de >H ani n ;;H. %ceast in!orma$ie este eact, dei i lipsete precizia.+ac, totui, aceast persoan declar c are >E ani pentru a !i admis ntr-o discotec, in!orma$ia!urnizat este ineact.

  Precis: o in!orma$ie detaliat sau specializat. 0emplu: valoarea constant )1 este egal cu J,>G sau

  J,>G>M sau nc, cu J,>G>H?MHJJHE?=?J. Toate aceste valori sunt eacte2 ele nu variaz dect nprecizie. Dradul de precizie necesar depinde de obiectivul prelucrrii ce trebuie e!ectuat.

  omplet: o in!orma$ie creia nu-i lipsesc elemente. 0emplu: cnd !im o ntlnire unei persoane, este

  necesar s men$ionm locul i momentul. &u numai unul sau cellaltR

  7

 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  8/28

  Pertinent: o in!orma$ie care constituie un aport util de cunotin$e. 0emplu: dac se ia n considera$ie

  transportul urban la 8ontreal, este mai pertinent o list cu orarele metroului i al autobuzelor dect listaplecrilor de la un aeroport.

  oncis: o in!orma$ie scurt pe care o putem lua la cunotin$ rapid. #n rezumat al punctelor esen$iale

  care s pun n eviden$ ecep$ii.

  1n!orma$ia important nu trebuie s !ie plasat oriunde ntr-un raport voluminos. 0emplu: un gra!ic carereprezint evolu$ia ci!rei de a!aceri a unei ntreprinderi este mai uor de consultat dect releveul completi cotidian al cotelor la 5ursa ultimelor ase luni de la aceast ntreprindere.

  *isponibil la timp: o in!orma$ie care a*unge la punctul numit, care las timpul de reac$ie. 0emplu: dac

  am !i putut s prevedem, ntr-un termen rezonabil, c un tsunami 6un val gigantic7 urma s devasteze %sian +ecembrie ;;G, numeroase vie$i omeneti ar !i putut s !ie cru$ate.

  Totui, dup cum am men$ionat mai sus, suntem nevoi$i, !recvent, s !acem compromisuri.

  8.ipuri 'e informatie

  Conform teoriei informaiei, exist trei categorii de informaii: cantitativ, semi-cantitativ i calitativ

  antitati!: in!orma$ia msurabil, numrabil, calculabil. 0a reprezint o cantitate. 0emplu: un

  salariu, durata unui curs, vrsta unei persoane. %cest tip de in!orma$ie este adesea reprezentat sub !ormaunui numr 6HO7.

  Semi-cantitati! (sau calitati! ordonat7: in!orma$ia care prezint un rang, o rela$ie de ordin, o

  modalitate, o progresie. 0emple: al!abetul, numerele de reviste, numerele de drumuri. &ota$i c, toatein!orma$iile cantitative sunt, n egal msur, prin natura lor, semi-cantitative, dar c, inversul nu estevalabil. %dic toate in!orma$iile care reprezint cantit$i, reprezint, n egal msur, o progresie 6unsalariu mai ridicat dect altul7. +in contr, in!orma$iile care reprezint o progresie nu pot !i toate, din

  punct de vedere numeric, cuanti!iabile 6evaluate sub aspect cantitativ7. 0emplu: nu putem s avem*umtatea unui numr dintr-o revist.

  alitati!: in!orma$ia nominal, nici calculabil, nici ordonabil. 0emple: titlul unui curs, modelele de

  maini, grupele de alimente, statutele matrimoniale, numele de !amilie 6nota$i c, n lista al!abetic anumelor de !amilie, codul-adic, al!abetul este ordonat i nu valoarea in!orma$iei n sine. #n nume de!amilie nu este superior nici in!erior unui alt nume7.

  $.ipuri 'e calculatoare

  -8icrocalculatorul 6)C7 - monouser, monoprocesor, monotasI pn la 4indows ?H, multitasI pentru 3??H7. Cu toate acestea, re$eaua 1nternet ca mediu pentru testarea psihologic areunele avanta*e, unele identice cu testarea asistat de computerul personal i altele unice. 'n primul rnd,1nternet-ul permite o testare rapid, simpl, comod i !oarte accesibil. 'n al doilea rnd, !iindc

  26

  http://www.utne.com/cgi-bin/eqhttp://www.iatp.md/aspmhttp://www.iatp.md/aspmhttp://www.utne.com/cgi-bin/eq
 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  27/28

  rspunsurile sunt date de utilizator electronic 6prin clic1-urile e!ectute cu mouse-ul pe monitor7, ele suntgata pentru prelucrare imediat ce subiectul a terminat de rspuns. 'n al treilea rnd, calcularea puncta*uluieste e!ectuat electronic i de aceea este practic lipsit de erori. 'n al patrulea rnd, nnoireainstruc$iunilor, itemilor testului, tehnicilor de calculare a puncta*ului sunt uor de e!ectuat i devin imediatactive. 'n al cincilea rnd, testele pot !i !cute oricnd i de oriunde pentru maim comoditate. 'n al

  aselea rnd, se !ace economie de materiale consumabile.#n avanta* suplimentar i !oarte important altestrii pe 1nternet este reprezentat de o caracteristic a computerului imposibil ntr-o testare obinuit:utilizarea inter!e$ei gra!ice, a realit$ii virtuale, tridimensionale 6J+7. 'n cazurile de evaluare a percep$iei,cum ar !i abilitatea spa$ial-tridimensional sau percep$ia subiectiv a realit$ii 6de eemplu, imagineacorporal7, computerul poate !i de maim utilitate. iva 6>??E7 descrie utilizarea realit$ii virtuale nevaluarea/testarea psihologic i eempli!ic aceast tehnic printr-o aplica$ie speci!ic de msurare aimaginii corporale individuale. +up cum noteaz autorul, aplica$ia poate !i !olosit !oarte simplu prinintermediul re$elei 1nternet. a !el de e!icient pot !i aplicate n testarea /evaluarea psihologic icon!erin$ele video. %ceasta este important n cazurile cnd evaluatorul se a!l geogra!ic la o distan$!oarte mare. 5all, 3cott, 8cearn, i 4atson 6>??J7 arat cum evalurile schizo!reniei, depresiei itulburrilor de micare la pacien$ii psihiatrici pot !i ntr-un mod sigur e!ectuate prin con!erin$e video.

  0ist ns i unele probleme i dezavanta*e ale testrii/evalurii psihologice pe 1nternet care pot violastandardele acceptate ale testrii psihologice 6%merican )sBchological %ssociation, >?EH7. 'n primul rnd,multe dintre testele i chestionarele publicate pe 1nternet nu sunt pro!esionale sau, n cel mai bun caz, n-au !ost dezvoltate sau utilizate n concordan$ cu standardele testrii n termenii construc$iei i selec$iei deitemi, consisten$ei interne, ncrederii test-retest i validit$ii. %ceasta rezult n multe teste i proceduri detestare invalide, iar n consecin$ n evaluri i concluzii invalide. 8ai mult, utilizatorii obinui$i ai re$elei1nternet nu au nicio posibilitate de a determina gradul validit$ii testului i deci ei trebuie s se bazeze peintui$ie. 8ulte site-uri web care con$in teste ncearc s conving utilizatorii privind credibilitateaprobelor i rezultatelor ob$inute, dei testele nu sunt n mod necesar bazate pe evaluri tiin$i!iceriguroase. 'n al doilea rnd, dup cum s-a descris mai devreme, multe site-uri cu teste sunt interactive, ele

  propunnd stimuli la care utilizatorii rspund. Ca regul, rspunsurile utilizatorilor sunt acumulate deproprietarii site-urilor. ]i !iindc multe site-uri cer identi!icarea i alte date personale, se pune problemaintimit$ii /con!iden$ialit$ii n legtur cu in!orma$ii !oarte sensibile. +ei unele site-uri promitcon!iden$ialitate, altele nu !ac nici o promisiune n legtur cu acest aspect etic. 'n contrast cu procedurileclasice de testare, contactul cu cei testa$i prin intermediul re$elei 1nternet este indirect i nu eist nici ocale de a con!irma c ei au n$eles corect instruc$iunile i itemii sau de a le o!eri ndrumare n procesultestrii. %ceast situa$ie poate in!luen$a validitatea rezultatelor testului. Testele sunt publicate i o!eritetuturor utilizatorilor re$elei 1nternet, !r o moderare privind cine poate, trebuie sau are voie s utilizezetestul. 8ulte site-uri ignor cu totul aceast problem. ezultatele la test i interpretrile le sunt o!eritecelor testa$i !r niciun suport sau cu unul minimal privind eactitatea i implica$iile acestora. 8ai mult,i aceast omisiune este !oarte problematic n cazurile de !eed-bacI negativ 6de eemplu, un 1X sczut7 9

  nu se o!er nici un suport emo$ional. Consecin$ele acestor procese pot !i !oarte destructive pentrupersonalitate. +e asemenea, de!ini$ia de lucru este c testul este ndeplinit de subiec$i n condi$ii standard,!r nici un a*utor sau inter!eren$e. %ceast de!ini$ie poate !i in mod general violat i de aici testelebazate pe web nu pot !i considerate ca o metod valid de selec$ie, cu att mai mult pentru consiliere indrumare, dac nu este asigurat cel pu$in o minim monitorizare. &ecutnd la acestea nea*unsuriserioase, avanta*ele testrii i evalurii pe 1nternet o!er unele oportunit$i pozitive. +ac sunt !urnizatede pro!esioniti sau agen$ii pro!esionale n coneiune cu consilierea sau psihoterapia continu, testarea pe

  27

 • 7/26/2019 Rezolvare Subiecte Informatica-partea 2

  28/28

  web poate o!eri o mbunt$ire a testrii clasice i a procedurilor de asisten$ psihologic, datorit vitezei,e!icien$ei i accesului mai mare dect n trecut.)roblema de baz, totui, se re!er la ntrebarea - calitateapsihometric a probelor hrtie-creion se pstreaz atunci cnd ele sunt aplicate on-line'ntr-un studiurecent, )asveer i 0llard 6>??E7 au comparat rezultatele unui chestionar aplicat n ambele versiuni asuprastuden$ilor de colegiu. 0i au stabilit c n general valorile psihometrice sunt comparabile2 doar varian$a

  scalei a !ost semni!icativ mai mare pentru versiunea web a testului, dar nu eist eplica$ii pentru acest!apt.