Raport raftul cu experiente 2015

16
RAPORT FINAL 2015 un proiect &

description

 

Transcript of Raport raftul cu experiente 2015

Page 1: Raport raftul cu experiente 2015

RAPORT FINAL

2015un proiect

&

Page 2: Raport raftul cu experiente 2015

cupr

ins

POVESTEA PROIECTULUI .1 DESFĂȘURAREA PROIECTULUI .2

APLICANȚI .3 PARTICIPANȚI .4

IMPACTUL PROIECTULUI .5 OPINII .6

DESPRE .7 2

Page 3: Raport raftul cu experiente 2015

pove

stea

pr

oiec

tulu

i

După ce în 2014 am desfășurat cu succes etapa-pilot, “Raftul cu experienţe” s-a extins și a adus și mai multă substanţă.

Dacă anul trecut am avut 8 licee partenere, 30 de elevi și 12 mentori din 6 magazine Kaufland, anul acesta am mărit miza. Proiectul a ajuns și în afara Bucureștiului, în orașele Arad, Cluj-Napoca, Galaţi, Iași și Timișoara. Dintre cei 360 de elevi care au aplicat la proiect în toată ţara, am selectat peste 100 de participanţi, care și-au arătat motivația să cunoască lumea comerţului modern.

Ei au avut alături pe parcursul stagiului de practică 48 mentori din cadrul a 24 de magazine Kaufland ce le-au îndrumat primii pași spre o carieră de succes în industria comerţului.

"Asupra României, atât ca societate cât și ca economie, acţionează două fenomene îngrijorătoare. Pe de o parte asistăm la un număr mare de absolvenţi de studii medii și superioare care nu își găsesc locuri de muncă, în timp ce, de cealaltă parte, mulţi angajatori întâmpină dificultăți în a-și găsi candidaţi potriviţi pentru organizaţiile lor.

Mulţi tineri dezamăgiți ajung să plece din ţară sau fac compromisuri mari legate de carieră, ajungând să lucreze în domenii cu totul noi faţa de studiile realizate.

În acest context, un efort continuu al Școlii de Valori, (organizaţie pe care mă mândresc să o conduc) este acela de a îmbunătaţi învăţarea adolescenţilor din România cu programe educaţionale valoroase, concentrate pe experienţe și pe legatura cu mediul de afaceri.

Cel mai ambiţios program de acest gen este "Raftul cu experienţe" realizat în colaborare cu partenerii noștri de la Kaufland România.

Aflat la ediţia a doua anul acesta, programul a ajuns să fie realizat la scară naţională - acoperind 6 orașe, fiecare cu specificul său local și regional. “Raftul cu experienţe” a continuat să ofere atât abilităţi personale, cât și cunoștinţe temeinice despre modul în care funcţionează comerţul modern, toate în jurul unei experienţe practice de lucru în fiecare din raioanele magazinelor partenere.

Colaborarea cu mentorii implicaţi în program – provenind din peste 20 de magazine din cele 6 orașe - dar și cu colegii din echipa de resurse umane din București și de la nivel local a fost una excelentă. La final de program suntem mândri de rezultatele atinse, de impresiile participanţilor și a celor care i-au ghidat. Ca și în anul

anterior, în urma proiectului "Raftul cu experienţe", numeroși participanţi și-au dorit să continue să lucreze în Kaufland, în timp ce mentorii lor, cunoscându-i la lucru, le- au susţinut integrarea în cadrul firmei.

Ne dorim să ducem colaborarea cu liceele partenere la nivelul următor, continuând să asigurăm adolescenţilor participanţi, la fel ca și până acum, o experienţă unică, în urma căreia să se autodescopere și să poată lua decizii potrivite pentru carieră."

Stefan Pălărie - Președinte Școala de Valori

“Proiectul Raftul cu experienţe se alătură celorlalte proiecte desfășurate anterior de Kaufland pentru susţinerea sistemului educaţional din România. Acesta a fost demarat pentru a oferi posibilitatea elevilor să-și lărgească bagajul de cunoștinţe acumulate în școală și să-și dezvolte abilităţi practice pentru o integrare optimă pe piaţa muncii.

Succesul proiectului s-a datorat tuturor celor care s-au implicat activ și au sprijinit elevii în această experienţă - mentorii practicanţilor, referentele de resurse umane, managerii de magazin și toţi ceilalţi colegi care au făcut posibil proiectul.

Nu ne oprim aici și în continuare ne vom implica din suflet în spijinirea educaţiei și vom fi un partener dinamic și de încredere pentru elevii care aleg să adauge acest program de practică pe "raftul" lor cu experienţe.”

Corina Preda - Manager Proiect „Raftul cu Experienţe”

Departament Dezvoltare Personal – Kaufland România

3

Page 4: Raport raftul cu experiente 2015

desf

ășur

area

pr

oiec

tulu

i

CONTEXT

Dezvoltarea accelerată a comerțului modern în România atrage nevoia de a integra tineri specialiști care să asigure sustenabilitatea acestei evoluţii prin crearea de și mai multă valoare pentru clienți. În aceste condiţii, atragerea, pregătirea și dezvoltarea tinerilor talente încă de pe băncile școlii reprezintă o soluție cheie pentru viitor. Factorii care asigură succesul acestei iniţiative constau în organizarea eficientă și standardizarea programelor de practică, mentorat pentru practicanți și dezvoltarea abilităților necesare la locul de muncă.

SCOP

Scopul proiectului este să ofere tinerilor de clasa a XI-a o perspectivă reală asupra mediului de lucru din domeniul comercial. Acest proiect îndrăzneț îmbină stagiul de practică și cunoștinţele utile cu ateliere dinamice de dezvoltare personală unde elevii învață ce valori personale au, cum pot gândi critic și creativ, cum pot comunica eficient sau cum pot fi proactivi. Ca rezultat, participanţii au lucrat strâns alături de angajaţii Kaufland îndeplinindu-și cu succes obiectivele setate la începutul stagiului de practică. La final, 102 din cei 104 de participanți au primit scrisoarea de angajare din partea Kaufland. Proiectul s-a desfășurat timp de 4 săptămâni, în perioada 22 iunie - 24 iulie, timp în care elevii și-au însușit noi cunoștinţe și experiență în domeniu.

SĂPTĂMÂNA I Prima săptămână de proiect a însemnat un mix de ateliere de dezvoltare personală facilitate de echipa Școala de Valori, în cele 6 orașe participante la proiect. Adolescenţii au descoperit mai multe despre valorile personale și etică și au aflat care sunt avantajele proactivității și ale luării de inițiativă. În plus, în cadrul zilei dedicate comunicării, tinerii au învăţat să relaționeze eficient, exersând ascultarea activă și feedback-ul constructiv. Au urmat workshop-uri despre gândirea critică, sistemică și creativă, apoi despre tipuri de inteligență, iar săptămâna s-a încheiat cu perspective despre modul de lucru într-un mediu organizaţional.

4

Page 5: Raport raftul cu experiente 2015

desf

ășur

area

pr

oiec

tulu

i

SĂPTĂMÂNILE II-IV

După un debut plin de energie, proiectul Raftul cu experienţe a mers mai departe cu noi activităţi în același ton, de data asta pe un “teren de joacă” diferit: în magazinele Kaufland. Liceenii au avut activităţi de practică în baza unui program bine stabilit de acumulare de informaţii și activităţi practice în toate raioanele și departamentele magazinului. Au urmărit activităţile lucrătorilor de pe raion, având oportunitatea de a asimila cunoștinte noi cu privire la tehnici și cerinţe comerciale, interacţiunea cu clienţii și administrarea activităţii diferitelor raioane. În tot acest timp ei au fost sub îndrumarea celor 48 de mentori din cele 24 de magazine din ţară.

Mentorii au fost selectaţi din rândul angajaţilor Kaufland și au trecut printr-o pregătire de 2 zile, timp în care au aflat de la trainerii Școlii de Valori mai multe detalii despre proiect, obiectivele lui cât și ce presupune interacţiunea și lucrul cu adolescenţii generaţiei Y. Aceștia au avut și oportunitatea de a-și dezvolta abilităţi de prezentare, mentoring și coaching, care se pot dovedi utile pe parcursul traseului lor profesional.

De asemenea, pe toată perioada proiectului, participanţii au abordat, împreună cu directorii de magazine, teme precum industria comerţului, managementul stocurilor, relaţiiile cu clienţii și principiile comerţului modern.

La final, participanţii au prezentat câte un colaj prin care au exprimat ceea ce a însemnat pentru ei “Raftul cu experienţe”. Perioada de practică a fost trăită cu entuziasm de liceeni, care au fost încântaţi să poată experimenta munca într-un magazin mare și să interacţioneze cu clienţii.

5

Page 6: Raport raftul cu experiente 2015

aplicanți

"Raftul cu experiențe" se adresează elevilor de clasa a XI-a de la liceele economice, tehnologice și chiar teoretice din țară. Această ediție a reușit să atragă aproximativ 360 de aplicanți din peste 40 de instituții de învățământ.

București Arad Cluj Galați Iași Timișoara

2841

85

20

61

124

6

Page 7: Raport raftul cu experiente 2015

participanțiÎn urma unui proces de selecţie realizat de intervievatorii Școala de Valori și Kaufland, au fost aleși cei mai motivaţi 104 adolescenți, din 35 de licee, dornici să-și însușească prima experiență profesională.

București Arad Cluj Galați Iași Timișoara

121615

85

48

7

Page 8: Raport raftul cu experiente 2015

Teoretic 17%

Tehnic 33%

Economic 50%

La nivel național, din cei 104 de participanți 52 provin de la licee cu profil economic, 34 de la licee tehnice și 18 de la licee teoretice.

8

Page 9: Raport raftul cu experiente 2015

BUCUREȘTI

Școala Superioară Comercială “Nicolae Kretzulescu” Colegiul Economic Viilor

Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Grup Școlar Economic Administrativ “Mircea Vulcănescu”

Liceul Tehnologic “Sfântul Pantelimon” Colegiul Tehnic “Costin D. Neniţescu” Colegiul Tehnologic “Barbu A. Stirbey”

Liceul Tehnologic Tărtășești Liceul Greco-Catolic “Timotei Cipariu”

Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Colegiul Naţional “Iulia Hașdeu”

Colegiul Naţional Bilingv “George Coșbuc” Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.

ARAD

Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Liceul Teoretic Adam Müller Guttenbrunn

Colegiul Naţional “Moise Nicoară”

CLUJ-NAPOCA

Colegiul Economic “Iulian Pop” Colegiul Tehnic “Raluca Ripan”

Colegiul Tehnic de Transporturi "Transilvania" Liceul Teoretic “Eugen Pora”

Colegiul Naţional “George Bariţiu”

GALAȚI

Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Colegiul Tehnic De Alimentaţie Și Turism “Dumitru Moţoc”

Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna"

IAȘI

Liceul Tehnologic Economic “Virgil Madgearu” Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”

Liceul Tehnologic “Petru Poni” Liceul Tehnologic Economic de Turism.

TIMIȘOARA

Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu” Colegiul Naţional Bănăţean

Liceul “Grigore Moisil”, Colegiul Naţional “Ana Aslan”

Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Liceul de Arte Plastice

Grupul Școlar Agricol “Iulian Dracea”

Liceele din care au provenit participanții

Page 10: Raport raftul cu experiente 2015

impa

ctul

pr

oiec

tulu

i

Pentru o analiză cât mai precisă a impactului generat de “Raftul cu experiențe” principalii indicatori pe care i-am urmărit sunt numărul de participanți, numărul de instituții de învățământ implicate, gradul de satisfacţie al participanţilor, gradul de îndeplinire al obiectivelor de practică și cel mai importante lucruri cu care au rămas adolescenţii în urma acestei experiențe.

Astfel, dintre cei 360 de elevi care au aplicat la proiect în toată țara, am selectat 104 de participanţi, dintre cei mai motivaţi, din 35 de licee din țară. Ei au avut alături pe parcursul stagiului de practică 48 mentori din cadrul a 24 de magazine Kaufland ce le-au îndrumat primii pași spre o carieră de succes în industria comerțului.

ÎNDEPLINIREA OBIECTIVELOR DE PRACTICĂ În ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor, 94% dintre participanți au considerat că ele au fost îndeplinite.

1%

Nota 9 5%

Nota 10 94%

Nota 10Nota 9Nota 8Nota 7Sub nota 7

10

Page 11: Raport raftul cu experiente 2015

impa

ctul

pr

oiec

tulu

i

SATISFACȚIA PARTICIPANȚILOR FAȚĂ DE STAGIUL DE PRACTICĂ 86% dintre participanți au fost foarte mulțumiți, acordând nota 10 stagiului de practică.

1%Nota 9

13%

Nota 10 86%

Nota 10Nota 9Nota 8Nota 7Sub nota 7

11

CARE AU FOST CELE MAI INTERESANTE ASPECTE ALE PROGRAMULUI?

Printre cele mai menţionate aspecte se numără: “practica în magazine”, “munca în echipă alături de mentori”, “interacțiunea cu clienții”, “săptămâna de educaţie non-formală”, “experiența de lucru”, “am învățat lucru noi despre mine”, “am aflat cum funcționează un hypermarket”, “mentorii au avut multă răbdare cu noi” și “să mă integrez în rândul angajaților”.

Page 12: Raport raftul cu experiente 2015

impa

ctul

pr

oiec

tulu

iCE V-A PLĂCUT LA MENTORI Cei mai mulți dintre participanți au apreciat implicarea și deschiderea pe care au arătat-o mentorii: “ne-au învățat foarte multe lucruri noi”, “s-au ocupat de noi și au fost interesați să iasă totul bine”, “am apreciat răbdarea, implicarea, devotamentul și atmosfera creată pentru noi”, sau “s-a dedicat total nouă și am ajuns o familie, ne iubea ca o mamă”

CALITATEA PARTICIPANȚILOR

Având în vedere că s-au implicat și au reușit să se integreze, 102 din 104 de participanți au primit scrisoare de angajare din partea Kaufland România.

OPINII

Recunoștință. Prietenie. Împlinire. Wow. Îndrumare. Familie. Așa au descris cei 104 de elevi participanţi la “Raftul cu experiențe” săptămânile de practică și învățare nonformală din cadrul programului.

12

Page 13: Raport raftul cu experiente 2015

opin

iile

parti

cipan

ților

“M-am înscris la acest proiect ca să învăț lucruri noi și să capăt experienţă în acest domeniu, ceea ce s-a și întâmplat. Am învățat să comunic mai ușor cu ceilalţi, am aflat cum se fac reducerile, etichete cu preţurile, iar la Kaufland am fost trataţi ca niște angajaţi adevărați. Am mai învățat despre relația cu clienţii și despre managementul stocurilor, lucruri pe care eu nu le știam. Jocurile pe care le-am făcut în săptămâna non-formală și lucrul în echipă m-au ajutat foarte mult. Trainerii mei, Florin și Ioana, au fost foarte tari; să nu o uit pe Cristina, care este super ok. Îmi pare rău că timpul a trecut atât de repede! Îi sfătuiesc pe tinerii care au ocazia să participe la un proiect ca acesta să se înscrie, pentru că pot învăța cum să comunice, cum să lucreze într-un colectiv. Vă mulţumesc!”

Nicoleta Negrea, participantă

“Programul a fost foarte interesant și practic, am învăţat multe lucruri noi. Mentorii sunt geniali, au avut incredibil de multă răbdare, ne-au explicat tot ce i-am întrebat. Aș recomanda programul tuturor tinerilor, deoarece chiar au ce învăţa din el.”

Cristina Gașpar, participantă

“Raftul cu experiențe este un proiect la care merită să participi, o experiență plăcută și unică. Vin de la un liceu teoretic, fără vreo experiență de muncă sau vreo practică. A fost ca o gură de aer proaspăt.

A reușit să mă facă să văd lucrurile în cu totul alt mod. Pentru mine, cel mai provocator lucru a fost comunicarea cu clienţii noștri, deoarece Kaufland este numărul 1 în vânzări și dorim să rămână așa, făcându-ne clienţii mulţumiţi și fericiţi. Am descoperit oameni noi, am creat amintiri pentru viitor. Sfatul meu pentru tineri este să nu stea pe gânduri și să se înscrie!”

Ionela Haraseniuc, participantă

13

Page 14: Raport raftul cu experiente 2015

opin

iile m

ento

rilor

și

prof

esor

ilor

OPINIILE MENTORILOR “Proiectul a fost dinamic, practicanții au pus mult suflet și au fost foarte interesați de tot ce înseamnă “Kaufland”.

Gabriela Dobra, mentor

“O experiență în urma căreia am avut foarte multe satisfacții și un sentiment de împlinire că am reușit să fim deschizători de drumuri în viață”.

Dan Drăgoi, mentor

OPINIILE PROFESORILOR IMPLICAȚI ÎN PROIECT “Pentru a avea un randament maxim, consider că participarea într-un astfel de proiect trebuie să fie necondiționată.

De ce acest proiect? pentru că elevii au participat la programe de formare profesională complexe, stagii de practică în magazinele Kaufland, ateliere de dezvoltare personală ținute de echipa Școala de Valori.

De asemenea, le-a dat posibilitatea elevilor de a acumula experiență, de a-și dezvolta noi competențe în domeniul comerțului modern, de a interacționa, de a deveni mai responsabili și de a obține un certificat de participare pe care îl pot folosi atât la CV, cât și atunci când se vor integra pe piața muncii.

Pentru mine, ca profesor și director adjunct al Colegiului Economic Viilor, proiectul reprezintă o provocare începută în anul 2014 cu 3 elevi participanți și continuată în anul 2015 cu 16 elevi.

Proiectul „Raftul cu experienţe” poate fi reluat pentru a da posibilitatea și altor elevi să-și completeze „biblioteca personală” cu o carte numită „CARTEA RAFTULUI CU EXPERIENȚE”.

Viorica Dorin, director adjunct al Colegiului Economic Viilor

14

Page 15: Raport raftul cu experiente 2015

opin

iile tr

ainer

ilor

GÂNDURILE TRAINERILOR ȘCOALA DE VALORI

“Gândindu-mă la toate activitățile de până acum ale acestui proiect, îmi dau seama că sentimentul cel mai intens cu care rămân e speranța unei educații mai bune pentru tinerii din România.

Interacțiunea cu mentorii din Kaufland, modul în care am lucrat cu colegii din Școala de Valori, precum și pasiunea lor pentru ceea ce fac demonstrează că există oameni cărora le pasă de viitor și de generațiile care urmează. Iar momentele petrecute alături de participanți, entuziasmul lor, bucuria din privire pe care o aveau după ce au învățat ceva nou sau și-au depășit limitele îmi dau o mare încredere în generațiile care urmează”.

George Țibulcă, trainer

15

Page 16: Raport raftul cu experiente 2015

desp

reDESPRE ȘCOALA DE VALORIȘcoala de Valori este o organizaţie nonguvernamentală modernă ce are ca viziune dezvoltarea unei societăți bazate pe valori prin educație inovativă. Punem sub semnul întrebării granițele educației tradiționale și creăm oportunitatea persoanelor de a accesa informații de valoare, experienţe de formare a caracterului, de a interacționa cu modele pozitive și de a avea expunere internațională, cu scopul de a crește responsabilitatea personală și controlul fiecăruia asupra alegerilor personale.

DESPRE KAUFLAND Grupul Kaufland se numără printre companiile de top în comerțul cu amănuntul din Europa. Compania se diferențiază pe piață prin varietate, calitate, prospețime și amabilitate față de clienți. Momentan în România există peste 85 de magazine Kaufland cu peste 12.000 de angajați. Nici un magazin Kaufland nu seamănă unul cu altul. Fiecare magazin este unic și adaptat cerințelor locale, în ceea ce privește amplasamentul, suprafața și arhitectura. Kaufland este prezent acolo unde este nevoie: în mijlocul cartierelor, în centrul orașelor, la periferie și în mod excepţional, magazine amplasate pe spații verzi.

Respectarea principiilor companiei are un rol cheie în companie: corectitudinea și respectul față de clienți, angajați și parteneri. Numai împreună putem să ne atingem scopurile.

Din acest motiv dorim să ne îmbunătățim în continuu performanețele - în conformitate cu motto-ul nostru: „Cine încetează să se dezvolte, încetează să fie bun.“

16