Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

50
ArcelorMittal Galati , transforming tomorrow Raport de Responsabilitate Corporativă 2013

Transcript of Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Page 1: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

ArcelorMittal Galati ,

transforming tomorrow

Raport de Responsabilitate Corporativă 2013

Page 2: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Din anul 2010 oferim informaţii despre activităţile şi progresul nostru în dome-niul responsabilităţii corporative, prin intermediul Planului nostru de Implicare a Părţilor Interesate. În acest an, am decis că este timpul să publicăm primul nostru Raport de Responsabilitate Corporativă.

2 | ArcelorMittal Galaţi

Page 3: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Cuvânt introductiv05

ArcelorMittal Galaţi07

Investim în oamenii noştri

12

Producem oţel sustenabil

24Adăugăm valoare comunităţilor noastre

40Guvernanţă transparentă

46

Page 4: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Cuvânt introductiv

4 | ArcelorMittal Galaţi

Page 5: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Combinatul nu este doar un producător de oţel. Este locul unde mii de oameni îşi câştigă existenţa ca angajaţi, contractori sau muncitori pentru companiile furnizoare.Suntem responsabili pentru fiecare dintre aceşti oameni şi fiecare acţiune şi decizie pe care o luăm este menită să fie în favoarea oamenilor şi a comunităţii unde trăim şi muncim.Este foarte simplu să pretinzi că eşti un membru al comunităţii şi, poate, prin păstrarea aparenţelor, să încerci să-i convingi pe ceilalţi de bunele tale intenţii. Acest lucru nu se întâmplă în cazul nostru.Am evaluat şi am schimbat în totalitate felul în care abordăm relaţiile cu reprezentanţii comunităţii. Le-gat de problemele de mediu, odinioară problema majoră a Galaţiului, ne-am deschis porţile şi, într-un mod transparent şi onest, am invitat autorităţi, organizaţii non-guvernamentale şi presa pentru a vedea realităţile aşa cum sunt. De asemenea, ne-am schimbat complet filosofia despre felul în care investim în comunitate. Am inţeles că cele mai im-portante aspecte sunt legate de sănătate, educaţie şi dezvoltarea comunităţii. Ne-am concentrat doar pe aceste direcţii, cu scopul de a creşte eficienţa investiţiilor noastre.Scopul nostru nu este doar de a ajuta, ci de a ne asigura că sprijinul nostru adaugă valoare sănătăţii, educaţiei şi dezvoltării comunităţii din care facem parte.Dar contribuţia noastră majoră la bunul mers al comunităţii o reprezintă lupta pentru salvarea Combinatului, a locurilor de muncă şi continu-area producerii oţelului la Galaţi. A fost şi este in continuare o bătălie dură în care putem vedea, deja, rezultate. Am fost afectaţi de costul ridicat al energiei. În ultimii doi ani, am explicat cât de mult ne afectează aceste lucruri. Dar, am făcut mai mult decât să ne plângem, am acţionat imediat, investind resurse semnificative pentru a ne imbunătăţi eficienţa energetică.Cu toate acestea, din cauza deteriorării pieţei şi mediului de afaceri din România, nu ne-am putut întoarce la punctul de echilibru. Grupul ArcelorMittal a ‘injectat’ în ultimii ani 700 de milioane euro pentru a salva Combinatul de la Galaţi. Din această sumă, 200 de milioane euro au fost investiţii. Aceasta a fost replica noastră la condiţiile grele prin care am trecut. Însă, bătălia nu s-a încheiat. Angajamentul nostru către Galaţi este să câştigăm această bătălie, să rămânem principalul pilon al economiei din zonă și un membru activ al comunităţii în care ne desfășurăm activitatea.

Bruno Ribo, Director General al ArcelorMittal Galaţi: “Vom câştiga bătălia pentru supravieţuire. Vom rămâne principalul pilon al economiei locale şi un membru activ al comunităţii”.

Page 6: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

6 | ArcelorMittal Galaţi

Page 7: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Despre ArcelorMittal

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică și minieră din lume, fiind prezentă în peste 60 de ţări. ArcelorMittal este lider pe toate pieţele internaţionale principale ale industriei siderurgice, incluzând sectorul auto, de construcţii, de electrocasnice şi de ambalare, având centre de dezvoltare şi cercetare şi tehnologii remarcabile, precum şi stocuri considerabile de materii prime şi reţele de distribuţie foarte bune.

ArcelorMittal Galaţi

Obiectul raportului

Datele utilizate în scopul întocmirii Raportului acoperă, în primul rând, abordarea ArcelorMittal Galaţi privind responsabilitatea corporativă şi indicatorii cheie de performanţă, pentru a încuraja un dialog regulat şi constructiv între companie şi părţile interesate din comunitate.Ne angajăm la o gestionare responsabilă a ac-tivelor noastre, integrând Sănătatea şi Securitatea în Muncă şi protecţia mediului în afacerile actuale şi viitoare. Ne aşteptăm ca această abordare să conducă la creşterea performanţelor noastre în general şi să susţină un viitor durabil pentru toate părţile interesate: angajaţii noştri, clienţi, furnizori, acţionari, comunităţi, organizaţii, autorităţi.Compania noastră este conştientă de datoria pe care o are faţă de parţile interesate din comuni-tate: să funcţioneze într-o manieră responsabilă şi transparentă, structurată în jurul a patru direcţii, ce reflectă priorităţile cheie ale afacerii noastre şi ale partenerilor noştri.

ArcelorMittal Galaţi

Situat în estul României, ArcelorMittal Galaţi numără 6,980 de angajaţi şi este cel mai mare combinat integrat din ţară şi lider în fabricarea pro-duselor siderurgice, cu o capacitate de producţie de 3 milioane tone oţel. Galaţiul, cunoscut drept ‘oraşul siderurgiştilor’, este situat pe malurile Dunării.Compania are şase unităţi în România, incluzând Galaţi, Tulcea – cariera de var, Iaşi, Roman, Hune-doara şi Romportmet – operator portuar la Dunăre.

Page 8: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Ne concentrăm pe patru direcţii: investim în oame-nii noştri; producem oţel într-un mod sustenabil; adăugăm valoare comunităţilor noastre şi suntem în favoarea unei guvernanţe transparente, princi-piu ce susţine primele trei direcţii.

Investim în oamenii noştri

Oamenii noştri sunt în centrul afacerii noastre. Succesul lor este şi succesul nostru. Avem nevoie de ideile lor şi să ne bazăm pe munca şi anga-jamentul lor. Ne tratăm oamenii cu demnitate şi respect, investind în dezvoltarea lor şi oferindu-le un mediu de lucru sigur şi sănătos.

Producem oţel sustenabil

Ne folosim de cunoştinţele de specialitate pe care le avem în domeniul oţelului pentru a găsi modalităţi de funcţionare mai eficiente, pentru a dezvolta noi procese şi practici mai sustenabile şi pentru a lucra în parteneriat cu clienţii şi furnizorii noştri, ajutându-i să atingă obiectivele de mediu.

Adăugăm valoare comunităţilor noastre

Jucăm un rol important în comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Ne dorim să con-tribuim la dezvoltarea unor comunităţi locale puternice şi sustenabile în oricare parte a lumii. Realizăm acest lucru empatizând cu probleme, culturi şi priorităţi locale, prin implicarea noastră în comunităţi într-o manieră deschisă şi transparentă şi prin parteneriate active cu organizaţii locale şi naţionale.

Guvernanţă transparentă

Noi credem într-o guvernare deschisă şi vizibilă, ancorată în realităţile afacerii. Vom lua măsuri pentru a înţelege impactul pe care îl producem, pentru a prezice viitoarele consecinţe şi pentru a gestiona în mod constant riscurile din operaţiunile noastre. Ne vom implica semnificativ alături de părţile interesate şi vom răspunde într-o manieră transparentă.

ArcelorMittal transformă ziua de mâine…

…toate aceste lucruri sunt susţinute de o Guvernanţă transparentă

Investind în oamenii săiProducând oţel

sustenabil Adăugând valoare comunităţilor

Oamenii noştri sunt în centrul afacerii noas-tre. Succesul lor este şi succesul nostru.

8 | ArcelorMittal Galaţi

Page 9: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Abordarea conceptului de respon-sabilitate corporativă

Poziţia pe care o ocupăm în industrie ne impune responsabilităţi şi răspunderi unice. Avem responsabilitatea de a funcţiona profitabil, în timp ce adăugăm valoare pentru părţile interesate într-un mod transparent şi responsabil. Căutăm să identificăm oportunităţi pentru a insufla mân-drie oamenilor cu care lucrăm, pentru a câştiga admiraţia colegilor noştri şi pentru a consolida încrederea de care avem nevoie în comunităţile unde suntem prezenţi. Ne dorim să îndeplinim aceste lucruri prin strategia noastră în domeniul responsabilităţii corporative.

Harta părţilor interesate

Este foarte important pentru noi să înţelegem nevoile şi aşteptările părţilor interesate, pentru a ne bucura de un succes durabil şi pentru a ne întări reputaţia.

Page 10: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

ARC 2015+Cel mai Complet Program de Transformare ARC (Accelerăm, Consolidăm, Reușim)

Criza izbucnită în 2008 a adus schimbări majore pentru noi. Piaţa noastră naturală, bazinul Mării Negre, este, acum, cea mai dură piaţă din Europa.În ultimii ani au apărut concurenţi noi, iar Turcia, din importator de oţel a devenit exportator. „Suntem acum o insulă roșie într-o mare albastră de competitori”, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi. În plus, piaţa românească s-a redus mult faţa de nivelul din 2008, pe fondul încetinirii și opririi proiectelor de infrastructură. Vremurile în care puteam produce și vinde volume importante de laminate au trecut iar perspectivele de revenire sunt rezervate. Toate aceste probleme au determinat nevoia de a ne transforma, de a ne adapta noilor condiţii. Dacă am fi rămas imobili, am fi avut soarta altor producători de oţel, care și-au închis porţile. Lansat în 2009, programul de transformare ARC 2012 a fost, de fapt, cheia supravieţuirii noastre.

Succesele Programului ARC 2012

Dar ce s-a reușit până acum? Curba descrescătoare a accidentelor este dovada că Zero Accidente este o ţintă realizabilă. Acum avem un set clar de reguli, un sistem bun de descoperire a neconformităţilor, dar și stimulente pentru muncitorii care respectă normele. Calitatea produselor este acum cea mai bună din istorie. Neconformităţile sunt la o treime faţă de anii trecuţi. Livrăm către client mai repede și în între-gime ceea ce ni se comandă. Costurile variabile, cele cu materiile prime și energia au scăzut cu 90 de Euro pe tonă. Am adaptat rapid și “amprenta industrială” a Combinatului, adică folosim acele echipamente necesare pentru ceea ce ne cere piaţa. Am transformat și mentenanţa, adoptând un sistem proactiv prin care să evităm opririle accidentale, iar gestiunea pieselor de schimb este mult îmbunătăţită acum.

139 de întâlniri de comunicare au fost organizate între conducere şi angajaţii Combinatului în cadrul Programului ARC 2015+

Viziunea noastră

Cu toţii ne întrebăm: avem o viziune clară? Care este direcţia de urmat? Ştim unde ne vom afla în 2015? Intenţionăm să transformăm ArcelorMittal Galaţi într-un combinat integrat inteligent, flexibil și profitabil, recunoscut drept reper în regiune pentru siguranţa la locul de muncă, calitatea produselor și serviciilor către clienţi. Viziunea noastră este să continuăm procesul major de transformare început în urmă cu patru ani, orientat spre felul în care suntem organizaţi şi cum ne desfăşurăm activita-tea, pentru a atinge stabilitatea economică.

10 | ArcelorMittal Galaţi

Page 11: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Transformarea, un stil de viaţăValorile noastre

Care sunt principalele valori pe care trebuie să le respectăm atunci când ne transformăm? Angaja-mentul este o necesitate, adică dedicaţie şi muncă asiduă. Apoi, este important să cooperăm unii cu alţii pentru a ne atinge obiectivul comun, ceea ce înseamnă lucru în echipe transversale dar şi încredere. Transparenţa este importantă pentru că problemele se rezolvă mai uşor şi atunci când sunt cunoscute de toate părţile implicate. Nu mai puţin important este respectul faţă de clienţi, furnizori, angajaţi, superiori, acţionari, investiţii, respon-sabilitatea – adică asumarea propriilor acţiuni. Numai adoptând aceste valori ne putem recâştiga credibilitatea.

Obiectivele noastre

Sănătatea şi Securitatea în Muncă a propriilor angajaţi şi a contractorilor rămâne pe primul loc. Doar o companie sigură poate fi şi una de succes! Rezultatele bune de până acum trebuie şi confir-mate. Apoi, este esenţial să ne asigurăm loialitatea clienţilor noştri. Cum? Printr-o abordare nouă în privinţa calităţii şi serviciilor. Al treilea obiectiv important pentru noi este obţinerea unor costuri bune, pentru a deveni sustenabili. Bazându-ne pe cel mai mare Program de Transformare din România, putem să ne Accelerăm progresul, să ne Realizăm ţintele şi să ne Consolidăm rezultatele cu implicarea fiecăruia dintre noi, de la muncitor până la director general.

Provocările de astăzi şi de mâine ne arată că singura opţiune viabilă este să ne transformăm permanent. “În ARC 2012 am livrat cele mai multe din rezultatele noastre. Felul în care ne adaptăm este Programul de Transformare. Trebuie să continuăm, trebuie să îl accelerăm, iar acest lucru ne va ajuta să devenim învingători în lumea de după criză. Transformarea trebuie să ne fie un stil de viaţă. Nu este un drum din punctul A în punctul B; este o călătorie fără un punct terminus”, a afirmat Bruno Ribo, director general al ArcelorMittal Galaţi.

Misiunea noastră

Dar cum este posibilă schimbarea unităţii noas-tre? Printr-o transformare rapidă şi o adaptare permanentă la realităţi mereu schimbătoare, “ARC 2015+” este o continuare logică, menită să asigure dezvoltarea combinatului într-o lume post-criză, fiind singura alternativă la dispariţia de pe piaţă. A nu ne schimba, în vreme ce realităţile economice fluctuează de la o zi la alta în mod dramatic, nu este o alegere viabilă pentru noi. Trebuie să ne transformăm şi să ne adaptăm sau vom disparea ca producător de oţel.

Page 12: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

12 | ArcelorMittal Galaţi

Investim în oamenii noştri

Page 13: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Sănătatea şi Securitatea în Muncă

Funcţionăm într-o industrie în care siguranţa la locul de muncă este de o importanţă vitală, iar acest aspect continuă să fie o prioritate pentru noi. Vrem ca ArcelorMittal Galaţi să fie un loc unde oamenii îşi ating potenţialul, unde simt că părerile lor sunt luate în considerare şi că sunt sprijiniţi de o echipă de conducere dedicată. În 2013, ArcelorMittal Galaţi a înregistrat, pentru prima dată în istoria sa, al treilea an consecutiv fără ac-cidente de muncă mortale. În 2014, compania va continua şi va intensifica eforturile de a îmbunătăţi sănătatea şi securitatea angajaţilor săi prin inter-mediul diferitor proiecte şi investiţii în măsuri de Sănătate și Securitate în Muncă.

Acţionăm cu dinamism ca să atingem ţinta zero accidente în muncă. Programul ‘Călătoria către Zero Accidente’ se referă la prevenirea accidente-lor prin crearea unei culturi de vigilenţă împărtășită în interiorul Companiei, luând în discuţie fiecare aspect al siguranţei la locul de muncă. Realizăm acest lucru aducând în atenţia angajaţilor noștri și contractorilor probleme de siguranţă, împărtășind practicile bune, monitorizând potenţialele riscuri și asigurându-ne că sunt luate măsurile potrivite atunci când sunt identificate riscuri.

Pentru a avea succes în demersul nostru, avem nevoie de implicarea și angajamentul fiecăruia dintre cei ce lucrează cu și pen-tru noi. “Siguranţa este treaba fiecăruia”. De acum înainte, ne dorim să ducem mai departe îmbunătăţirile din domeniul Sănătăţii și Securităţii în Muncă, de la atitudinea de confor-mare la nivelul de cultură pentru acest concept. Sănătatea și Securitatea în Muncă este componenta principală pentru fiecare dintre cele 3 valori ale noastre – Calitate, Sustenabili-tate și Leadership. În ultimii trei ani, Compania a dezvoltat instruiri tip SMART pentru angajaţii săi și pentru contractori, pentru a indentifica ris-curile de accidentare și un sistem centralizat de observare, monitorizare și raportare a situaţiilor periculoase.

Accidente mortale: evoluţia din 2005 – 2013

Page 14: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

14 | ArcelorMittal Galaţi

Cultura siguranţei la locul de muncă

Ştim că vom reuși în Călătoria către Zero Accidente doar dacă avem o cultură în care angajaţii, indiferent de locul unde lucrează, își asumă responsabilitatea pentru propria siguranţă și pentru siguranţa celor din jur: colegi, superiori, colaboratori, contractori și vizitatori. Cu această idee în minte, am lansat programe de leadership și conștientizare în cadrul tuturor unităţilor noastre. De exemplu, am stabilit ce poate face fiecare angajat pentru a contribui la un loc de muncă mai sigur în cele 10 Reguli de Aur privind Siguranţa la locul de muncă.

Călătoria către Zero Accidente – Cinci Pași Înapoi

În 2013, s-au împlinit 3 ani de când nu s-a înregistrat niciun accident mortal. În același timp, am inregistrat un număr de 16 accidente de muncă. Pentru a-i face pe colegii noștri să conștientizeze importanţa propriei lor siguranţe la locul de muncă, am realizat un film care să descrie circumstanţele în care s-au produs acele teribile accidente.

“Din nefericire, acest film arată că, în Călătoria noastră către Zero Accidente, am facut cinci pași înapoi în prima jumătate a anului 2013 la Galaţi. Studiind cauzele acestor evenimente, am găsit multe puncte comune. Primul este acela potrivit căruia în spatele fiecărei tragedii de acest fel stă viaţa unui om, familia sa, multă durere, de regulă împărtășită de colegii victimei. Nu vrem ca acest lucru să continue. O altă trăsătură comună este că toate aceste accidente ar fi putut să fie evitate. Să fim vigilenţi! Să ne gândim că de fiecare dată când venim la serviciu, munca noastră poate deveni periculoasă!” a afirmat Bruno Ribo, Directorul General al ArcelorMittal Galaţi.

Sesiuni tematice de Sănătate și Securitate în Muncă pentru studenţi Primul eveniment în cadrul Programului de Intern-ship 2013 s-a concentrat pe prioritatea noastră, Sănătatea și Securitatea în Muncă. Sesiunea tematică a adunat peste 80 de studenţi care au luat parte atât la prezentările teoretice, cât și la activităţile practice, pe lângă aceștia participând și profesori din mediul educaţional al Galaţiului. Studenţii au avut ocazia să pună în practică cunoștinţele dobândite în cadrul unei competiţii.

Page 15: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Acesta este principalul mesaj pe care Bruno Ribo, Directorul General al ArcelorMittal Galaţi, l-a transmis cu ocazia Zilei Sănătăţii și Securităţii în Muncă în 2013. “Împărtășesc sentimente mixte astăzi. Pe de-o parte, sunt mândru și fericit că sunt mai mult de 2 ani de la ultimul accident mortal iar pe de altă parte, am înregistrat patru accidente în muncă cel mai recent petrecându-se, în sectorul Turnare Continuă, unde un tânăr electrician, era să își piardă viaţa”, a punctat Bruno Ribo, legat de faptul că mai avem multe de făcut în Călătoria către Zero Accidente.

“Suntem încă vulnerabili în domeniul Sănătăţii și Securităţii în Muncă”

Aproximativ 96% dintre angajaţii noștri și contractori au fost implicaţi în Ziua Sănătăţii și Securităţii în Muncă în 2013, care s-a transformat în Luna Sănătăţii și Securităţii, în perioada 15 Aprilie – 15 Mai.Ziua Sănătăţii și Securităţii în Muncă la nivel global

a fost sărbătorită în unitatea noastră în prezenţa unor înalţi oficiali din conducerea Flat Carbon Europe, șefi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului în Situaţii de Urgenţă și partenerii noștri sociali. Fiecare dintre aceștia au atras atenţia asupra importanţei cruciale pe care o au munca în condiţii de siguranţă și grijă pentru colegii noștri în spiritul vigilenţei împărtășite. “Este o obligaţie morală pentru noi să evităm toate riscurile care pot duce la pierderi de vieţi. În consecinţă, este foarte important să ne schimbăm atitudinea în momentul în care intrăm pe porţile Combinatului”, s-a adresat celor prezenţi Robrecht Himpe, Director General al Flat Carbon Europe.

Fiecare dintre participanţi a păstrat un moment de reculegere în memoria celor 29 de colegi care și-au pierdut viaţa in timpul activităţilor zilnice din combinatele ArcelorMittal în anul 2012. La finalul ceremoniei, colegii noștri din Departamentul de Sănătate și Securitate în Muncă au organizat o festivitate de premiere în onoarea departamente-lor și companiilor contractoare cu cele mai bune rezultate în domeniu pentru anul 2012.

Page 16: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Săptămâna Sănătăţii

Cu scopul de a îi sprijini pe angajaţi în demersul lor de îmbunătăţire a sănătăţii, ArcelorMittal Galaţi a organizat la începutul lunii octombrie, împreună cu toate unităţile din Grup, Săptămâna Sănătăţii cu activităţi specifice, începând cu controale de rutină și continuând cu evenimente sportive sau instruiri legate de acordarea primului ajutor în diferite situaţii.Așadar, la începutul săptămânii, colegii noștri din Departamentul de Sănătate și Securitate în Muncă au lansat o campanie de vaccinare împotriva gripei sezoniere, potrivit unui regulament comu-nicat la nivel intern. În același timp, fiecare dintre noi a avut posibilitatea să își măsoare nivelul de stres cu ajutorul unui chestionar disponibil pe pagina de intranet a Companiei de la sfârșitul lunii septembrie.În perioada 30 septembrie – 4 octombrie, în toate punctele de acces ale Combinatului, s-a desfășurat o campanie de conștientizare a efectelor devastatoare produse de consumul de alcool și ţigări. Acţiunea a avut un puternic impact vizual. Pe lângă aceasta, s-a mai desfășurat o campanie de prevenire a bolilor cardiovasculare și de nutriţie, care a inclus și o caravană cu personal medical de la clinica Medlife, unde angajaţii ArcelorMittal au avut posibilitatea să facă unele investigaţii medicale.La finele săptămânii, am luat parte la o plimbare de o oră prin oraș, așa numita Cursă Globală, pen-tru a face mișcare și pentru a vedea obiectivele din centrul Galaţiului. A mai avut loc un cros al sănătăţii, sâmbătă, pe 5 octombrie.

Săptămâna Sănătăţii: Controale medicale, vaccinări și campanii de conștientizare

16 | ArcelorMittal Galaţi

Page 17: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

MedLife, noul furnizor de servicii medicale pentru angajaţii ArcelorMittal Galaţi

Începând cu 1 Iulie 2013, serviciile medicale pentru angajaţii ArcelorMittal Galaţi sunt furnizate de către MedLife. MedLife reprezintă cel mai mare

furnizor de servicii medicale din Romania, cu 2.500 de angajaţi (1.700 cu specializare medicală).

“Ne exprimăm încrederea că noul furnizor va îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale oferite angajaţilor”, a declarat Mihaela Crăciun, Director de Resurse Umane al ArcelorMittal Galaţi.

Situaţii de urgenţă: Instruiri și conștientizare

· Programul de instruire și dezvoltare a echipei din cadrul Companiei de Intervenţie și Stingere a Incendiilor continuă pentru salvarea de la înălţimi și exerciţii de descarcerare.· 140 de exerciţii au fost efectuate pe Situaţii de Urgenţă în cadrul departamentelor din ArcelorMittal Galaţi.

- Instruiri lunare pentru 140 de salvatori - Recertificări anuale pentru 78 de salvatori

Page 18: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Cu o ţintă stabilită de 0,81% Neconformităţi raportat la Regulile de Aur, am reușit pe parcursul anului 2013 să fim chiar mai buni de atât; am atins o medie de 0,66%Procentajul de neconformităţi în domeniul Sănătăţii și Securităţii în Muncă raportat la Regulile de Aur 2012 vs. angajaţi 2013

· Nr. total de angajaţi – 6,980

· Angajaţi instruiţi – 5,284

· Angajaţi ce vor fi instruiţi – 1,696

Instruirile SMART* sunt special rea-lizate și organizate pentru dezvoltarea abilităţilor de identificare a pericolelor și pentru conștientizarea riscurilor de la locul de muncă atunci când se întreprind activităţi pe platforma ArcelorMittal, vizând atât conducerea, cât și restul muncitorilor noștri și contractori.*SMART (Specific, Măsurabil, Accesibil, Realist și la Timp)

,

,

18 | ArcelorMittal Galaţi

Page 19: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Resurse Umane

Page 20: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Resursele umane sunt dezvoltate în cadrul ArcelorMittal Galaţi pe baza următoarelor principii-cheie:• Transparenţă• Respect necondiţionat• Abordare echitabilă şi nediscrimi-natorie • Comunicare şi informare corectă şi la timp • Atenţie acordată problemelor de natură socială, precum şi familiilor angajaţilor noştri

Toate aceste principii conduc la respectarea valorilor ArcelorMittal: calitate, sustenabilitate şi leadership, corelate cu angajamentul manifestat faţă de Oameni şi în spiritul cărora ne desfăşurăm activitatea.

Calitate – depinde de Oameni sub toate as-pectele, de orientarea către client, de grija pentru securitatea muncii şi mediul înconjurător;

Sustenabilitate - clădirea durabilă a afacerii pentru următoarele generaţii, ceea ce întăreşte simţul de apartenenţă la companie, grup şi comunitate;

Leadership - dezvoltarea oamenilor care pot să conducă afacerea, oameni care au resurse, iniţiativă, care pot aplica cunoştinţele dobândite şi experienţa în clădirea şi conducerea echipelor, oameni care pot obţine rezultate.

“În Galaţi, oamenii reprezintă cea mai valoroasă resursă a companiei. Prin intermediul performanţei, educaţiei, atitudinii şi experienţei acumulate, oamenii noştri adaugă valoare într-o afacere sustenabilă. - Cheia succesu-lui se regăseşte în valoarea oamenilor noştri şi toate acţiunile în acest sens sunt modelate astfel încât aceştia să fie mândri să sprijine această afacere şi să facă parte din ECHIPA noastră. Este necesar să devenim maimult decât competitivi, atât la nivel internaţional, cât şi pe pieţele locale în cadrul cărora suntem furnizori. Trebuie să devenim un “angaja-tor preferat”. Acest lucru înseamnă schimbarea imaginii noastre, mai exact, cea a companiei din România, astfel încât să avem angajaţi care să îşi dorească să lucreze la Galaţi”, Mihaela Crăciun, Director ResurseUmane.

Valorile ArcelorMittal Galaţi la nivel mondial

20 | ArcelorMittal Galaţi

Page 21: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Sesiuni de pregătireÎn anul 2013, ArcelorMittal Galaţi a oferit:

190 de programe de formare

134 de programe interne de formare

56 de programe externe de formare

21.061 participanţi la programele noastre de pregătire profesională

193.000 ore petrecute “în clasă” de către angajaţii noştri

Săptămâna Învățării

200 de persoane au fost implicate în acest eveniment, organizat pentru prima oară în unitatea noastră. Acestea au participat la programe de formare faţă în faţă, sesiuni de consiliere, ateliere de lucru, simulări online: – toate evenimentele au reprezentat o premieră. Sărbătorită la nivel Corporativ, Săptămâna Învățării din Galaţi a oferit fiecărui angajat şi oportunitatea de a reflecta asu-pra studiului, de a descoperi modalităţi diferite de a învăţa şi de a afla cum pot acestea să influenţeze dezvoltarea carierei. Cu această ocazie, Centrul de Pregătire Profesională din România a lansat o nouă modalitate de studiu: implementarea unui modul e-learning, tradus în limba română şi explicat în sala de clasă. Promovarea acestei noi modalităţi de a învăţa a reprezentat o necesitate, în condiţiile în care numeroasele resurse online furnizate de către Universitatea ArcelorMittal sunt dificil de explorat prin studiu individual.

Page 22: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Programul A.C.T. 2 a fost câştigătorul premiului “Cel mai valoros proiect de formare şi dezvoltare a oamenilor” în cadrul Galei Premiilor de Excelenţă HR, care a avut loc în Bucureşti. Evenimentul a reunit peste 250 de participanţi, profesionişti în do-meniul resurselor umane, lideri de afaceri, directori executivi şi reprezentanţi ai celor mai importante 150 de companii din România. A fost cea de-a cincea ediţie organizată de HR Club România, Asociaţie a profesioniştilor de resurse umane din România, care are misiunea de a încuraja dezvoltarea resurselor umane prin sprijinirea şi promovarea bunelor practici. Deşi a fost primul an când am participat alături de alte 70 de proiecte înscrise, juriul (alcătuit din manageri ai unor com-panii prestigioase) a remarcat ArcelorMittal Galaţi drept compania cu cele mai multe nominalizări, cu proiecte precum Internship 2012, A.C.T. 2 şi Transformarea prin intermediul oamenilor.“Premiul pentru A.C.T. 2 reprezintă o recunoaştere naţională a efortului depus de echipa ArcelorMittal Galaţi în susţinerea, consolidarea şi participarea activă la programul de transformare strategică ARC 2015+”, a subliniat Mihaela Crăciun, Director Resurse Umane, în cadrul ArcelorMittal Galaţi.

Recunoaştere la nivel naţional pentru programul A.C.T. 2

Idei de progres

Începând cu anul 2012, ArcelorMittal Galaţi şi-a implicat angajaţii prin intermediul a diferite canale şi activităţi. Una dintre modalităţile principale în acest sens a fost reprezentată de iniţiativa “Idei de progres”. Angajaţii care au propus şi au implemen-tat cele mai bune “idei de progres” au fost răsplătiţi cu medalii şi premii în bani de până la 310.000 euro, în cadrul celei de-a doua ceremonii anuale organizate de ArcelorMittal Galaţi.

79%Idei recompensate

1.376Număr de idei

1.703Angajaţi premiaţi

22 | ArcelorMittal Galaţi

Page 23: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Unitatea noastră a început colabo-rarea cu Academia de Finanţe ArcelorMittal

În 2013, ArcelorMittal Galaţi a organizat primele sesiuni de formare pentru angajaţii noştri din domeniul financiar, în colaborare cu Universitatea ArcelorMittal – Academia de Finanţe. Timp de trei zile, 52 dintre colegii noştri de la ArcelorMittal Galaţi, Iaşi, Roman, Hunedoara şi Skopje, au beneficiat de sesiuni de pregătire profesională în domeniile: Finanţe pentru Non-finanţiști, Managementul şi Contabilitatea Costului şi Managementul Capitalului de Lucru, desfăşurate la Clubul ArcelorMittal. Iniţiatorul şi principala gazdă a evenimentului a fost Arun Annachhatre, Director Financiar, care a subliniat importanţa gestionării finanţelor în cadrul unităţii noastre în această perioadă dificilă. Acestuia i s-a alăturat Shrinivas Tapadia, formator din partea Universităţii, care deţine o diplomă de Master în Administraţia Afacerilor şi este doctor în Finanţe. În vederea îmbunătăţirii aplicabilităţii informaţiei ofe-rite în cadrul sesiunilor de formare, au fost prezenţi inclusiv directorii din Departamentul Financiar.

Obiectivul nostru este acela de a continua colabo-rarea cu Universitatea ArcelorMittal, precum şi de a avea ocazia de a dezvolta, în viitorul apropiat, noi subiecte de interes pentru îmbunătăţirea nive-lului nostru de înţelegere şi creşterea performanţei în domeniul financiar.

Sesiune Tematică Resurse Umane

Unul dintre evenimentele incluse în programul de internship desfăşurat de ArcelorMittal Galaţi în 2013 a reunit aproximativ 70 de studenţi din diferite domenii de specializare, precum şi profe-sorii lor, în cadrul clubului nostru din oraş, unde aceştia au petrecut o zi în compania specialiştilor noştri în Resurse Umane. Sesiunea, axată pe tema “Transforming your tomorrow”, şi-a propus să ofere studenţilor câteva sfaturi despre cum să-şi construiască viitoarea carieră, dându-le ocazia să afle mai multe despre subiectele de interes pentru ei, cum ar fi: nevoile angajatorilor, pregătirea pentru interviu, dezvoltarea personală şi profesională. În deschiderea evenimentului, Bruno Ribo, Directorul General al Combinatului, le-a

vorbit studenţilor despre nevoia de adaptabilitate şi îmbunătăţire continuă în contextul economic actu-al, aflat în continuă transformare, împărtăşindu-le, de asemenea, din experienţa sa personală. Sfatul său final pentru studenţi s-a rezumat la câteva cuvinte simple, dar puternice: “Fiţi voi înşivă! Propuneţi-vă un obiectiv şi apoi depuneţi toate eforturile pentru a atinge acel obiectiv şi, în cele din urmă, nu vă comparaţi cu ceilalaţi; în schimb, încercaţi sa fiţi cea mai bună versiune a voastră!”Pe parcursul zilei, studenţii au participat la ateliere de lucru şi jocuri, având oportunitatea de a-şi testa câteva dintre aptitudinile lor personale, precum: abilitatea de a lucra în echipă, spiritul de inovaţie şi abilităţile de comunicare. Echipa noastră de Resurse Umane le-a oferit îndrumare şi i-a încura-jat să discute liber despre visurile şi aşteptările în calitate de viitori angajaţi.

Page 24: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Ziua Porţilor Deschise

1.300 de participanţi (angajaţi, famili-ile lor şi autorităţile locale)

2013 a fost primul an în istoria Combinatului când membrii familiilor noastre au avut ocazia să viziteze locurile noastre de muncă. Evenimentul ne-a oferit posibilitatea de a prezenta rudelor noastre procesul de producţie a oţelului, aplicaţiile sale la nivel industrial şi casnic, echipamentele cu care operăm, gama produselor, eforturile noastre pentru protejarea mediului, precum şi angaja-mentul nostru faţă de securitatea şi sănătatea în muncă. Niciodată nu a fost o atmosferă mai animată în faţa clădirii administrative a combinatu-lui nostru! Aşa cum nici echipamentele noastre de producţie – necunoscute famiilor noastre până atunci - nu s-au mai bucurat vreodată de atât de mulţi vizitatori curioşi! Copii noştri au avut ocazia să viziteze anumite sectoare de producţie, de la Uzina de Aglomerare şi Oţelărie, până la Laminoare. Deşi a fost prima experienţă de acest fel în Galaţi, acest eveniment este, de fapt, firesc pentru cultura ArcelorMittal, multe unităţi din vest având această practică, pe care suntem dispuşi să o adoptăm, asemenea oricărei alte bune practici. Peste 1.300 de angajaţi, familiile lor şi autorităţi locale şi-au petrecut ziua de 8 iunie participând la prima ediţie a Zilei Porţilor Deschise. Toţi au primit cadouri la plecare. O echipă numeroasă de membri ai personalului şi voluntari au contribuit la succesul acestui prim eveniment, pe cale să devină o tradiţie a combinatului.

În urma iniţiativei Grupului ArcelorMittal privind diversitatea de gen în cadrul organizaţiei, Departa-mentul de Resurse Umane a demarat un program adresat tuturor femeilor din cadrul unităţii.O primă fază a acestui program a acordat cole-gelor noastre ocazia de a atrage atenţia asupra principalelor probleme cu care se confruntă în carierele lor, precum şi asupra posibilelor arii de îmbunătăţire în activitatea acestora. Aceste probleme au fost dezbătute în cadrul unui atelier de lucru care a strâns mai mult de 60 dintre colegele noastre de pe întreaga platformă.Această sesiune de o zi a fost axată pe găsirea de soluţii pentru cele patru obstacole majore întâlnite de femei în viaţa lor profesională, identificate cu ajutorul unui chestionar distribuit printre angajatele ArcelorMittal.Un al doilea eveniment a reunit mai mult de 130 de femei din Combinat pentru o întâlnire faţă în faţă cu Directorul General, la finalul anului. Femeile au avut ocazia de a afla planul de acţiune anual al Companiei referitor la sprijinul acordat de Consiliu de Conducere al Combinatului, astfel încât să fie realizat un echilibru între viaţa lor profesională şi cea privată, iar prezenţa femeilor în unitate să fie promovată.

Programul Diversitatea de Gen

24 | ArcelorMittal Galaţi

Page 25: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Concurs de felicitări pentru copiii noştri

Începutul lunii iunie este echivalentul cireşelor coapte şi al multor surprize pentru copiii din Galaţi, România. În prima zi a verii, mai mult de 4.500 de copii, ai căror părinţi lucrează pentru ArcelorMittal Galaţi, au primit cadouri din partea Companiei, constând în pachete mari de cărţi, atent selectate pentru toate vârstele.În aceeaşi săptămână, zeci de alţi prichindei şi adolescenţi au fost invitaţi la Clubul ArcelorMittal din oraş. Compania noastră a premiat atât talentul artistic al copiilor noştri, cât şi excelenţa în diferite discipline de studiu a celor mai buni elevi din judeţul Galaţi.Mai mult de 70 de artişti micuţi, dintre copiii cole-gilor noştri, au concurat în arta desenatului, într-o competiţie organizată pe patru grupuri de vârstă, fiecare dintre ei redându-şi viziunea originală asupra propriilor familii. Toţi participanţii au fost răsplătiţi, dar, patru dintre ei, respectiv Vlad Toma, Ionuţ Slabu, Valentin Cocâi şi Cosmin Dumitrescu, au câştigat locul întâi, în timp ce alţi doi, Ana-Maria Iliescu şi Alin Dănilă s-au evidenţiat, câştigând premiul special.Diversele concursuri organizate cu ocazia Zilei Copilului au devenit o tradiţie în ultimii ani, când organizatorii din cadrul Departamentului de Resurse Umane încearcă să atragă cât mai mulţi concurenţi, venind cu surprize tot mai neaşteptate pentru micuţii noştri.

În vederea consolidării cetăţeniei noastre corpora-tive şi promovării diversităţii culturale, compania a lansat un concurs tradiţional de desen pentru copiii angajaţilor, precum şi pentru cei beneficiari ai unor proiecte lansate de Fundaţia ArcelorMittal.Participanţii au avut vârste cuprinse între 6 și 4 ani, tema din anul 2013 fiind “Dăruind, facem lumea un loc mai bun”. Au existat câştigători în 30 de ţări unde compania ArcelorMittal este prezentă, desenele fiind disponibile pe intranet şi supuse la votul tuturor angajaţilor ArcelorMittal din lume, începând cu 19 noiembrie. Primele trei desene care au adunat cele mai multe voturi au fost răsplătite cu 1.000, 750, respectiv 500 de dolari, fiind disponibile pe internet și pe intranet, pentru a fi folosite drept felicitări pentru Anul Nou. Cele trei felicitări câştigătoare la nivel mondial au fost tipărite şi folosite de către conducere drept felicitările ArcelorMittal Corporate pentru Anul Nou.

În iunie, sărbătorim viitorul

Page 26: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Producem oţel sustenabil

26 | ArcelorMittal Galaţi

Page 27: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Table groase

- laminate termomecanic, mărci: de la S355MC, M, ML (S 420, S460, S500) pănă la S500 MC, M, ML;- X46 şi X60 laminare normalizantă, o metodă de laminare mai veche, dar pe care clienţii o solicită din nou;- pentru ţevi conform GOST, un standard de calitate rusesc; mărci: K42, K50, K52 şi K55;- mărci de oţel naval testate cu caracteristica Z35 (teste de tracţiune pe grosimea tablei).

Rulouri

- tablă laminată termomecanic S315, S355 MC, S420 MC pentru ţevi cu desţinatie specială şi industrie;- S235JOV oţel cu înaltă rezistenţă la coroziune (poduri, profile industriale, etc);- DC03 EK pentru emailare.

Gama de produse

Relaţiile cu clienţii sunt consolidate prin diverse activităţi de angajare, inclusiv vizite în secţii. În 2013, am primit clienţi din partea: · Cimtas Turcia · Borçelik Turcia · VARD · ThyssenKrupp · Koyo România · Astra - vagoane · Siemens - Eoliene · Petrochemical · Corinth Pipeworks · Maschio Gaspardo · Titan – Maşini Grele Companii de clasificare navală

Clienţii noştri au apreciat eforturile și abilitățile echipelor noastre pentru realizarea unor performanțe ridicate în calitate. Toți oaspeții noștri au remarcat îmbunătățirea vizibilă în mentenanţă noastră și eforturile depuse în reducerea defectelor de calitate. Împreună cu oaspeții noștri, am fost de acord că astfel de întâlniri sunt utile și trebuie să devină o practică obișnuită.

6% din produsele noastre sunt noutăţi

Page 28: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Industrii pentru care livrăm

În zilele noastre, când piața de tablă groasă este volatilă, iar prognoza evoluției pe termen mediu și lung a vânzărilor este dificilă, atunci când cea mai mare parte a clienților noștri comandă produse adaptate, specialiştii noştri găsesc soluții inovatoare pentru a crește volumul de vânzări și satisfacția clienților.Livrăm tablă groasă pentru industria energiei re-generabile, și anume turnuri pentru morile de vânt și tablă şanfrenată. Printre clienții noștri în acest domeniu se numără: Reuther Germania, Gestamp Spania, Siemens Germania, Cimtas Turcia. Tabla groasă produsă în combinatul de la Galaţi merge, de asemenea, în domeniul construcțiilor civile și industriale, de exemplu: poduri feroviare și rutiere. Clienții noștri turci lucrează în prezent la un proiect important în cooperare cu guvernul turc, și anume podul Izmit în extrema estică a Mării Marmara. Cazanele şi recipientele sub presiune sunt alte destinaţii pentru tabla noastră groasă.

Am realizat certificare TUV pentru mărcile: P275, P355N, NH, GH, NL, NL2 și, pentru piaţa americană, certificare AAR (Asociația Căilor Ferate Americane) pentru TC128 Grad B.În cadrul noului proces de dezvoltare a mărcilor, am dezvoltat pentru Laminorul de Benzi la Rece, HC300LA, HC430LA, banda laminată la rece, tratată termic și dresată, cu aplicaţii în sectorul

auto şi în industrie. A doua marcă de oțel la care am lucrat este oțelul pentru emailare cu rezultate bune în ultimul an. Am dezvoltat clasele S315MC, S355MC, benzi laminate la cald din oțel microaliat, pentru aceleaşi domenii.

28 | ArcelorMittal Galaţi

Page 29: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

O productivitate mai bună, costuri mai mici, calitate garantată şi protejarea mediului. Sunt tot atâtea motive pentru care zgura de furnal a devenit un material esenţial în construcţii. În contextul dezvoltării durabile şi al recuperării deşeurilor în condiţii de mediu controlate, utilizarea zgurii de furnal este acum extrem de actuală. ArcelorMittal Galaţi are o procedură clară pentru controlul producţiei de agregate din zgură de furnal, precum şi un plan al calităţii, pentru a răspunde cerinţelor clienţilor săi şi pentru a se încadra în standarde. Cu un laborator propriu de încercări, acreditat RENAR, se testează toate caracteristicile agregatelor, în conformitate cu standardele actuale. Spaţiile proprii de depozitare betonate asigură condiţiile pentru ca zgura să nu îşi piardă din calităţi ori să fie poluată.Caracteristicile agregatelor din zgură de furnal conduc la folosirea cu succes a acestora în materialele de construcţii, iar principalul consuma-tor de cantităţi importante îl constituie sectorul de drumuri. Utilizarea acestor agregate duce la micşorarea consumatorilor energetici şi la diminu-area impactului asupra mediului, prin: micşorarea necesarului de materiale pietroase clasice, extrase din litosferă, ceea ce înseamnă o limitare a degradării mediului înconjurător; scăderea volumului haldei de zgură de furnal, care duce la limitarea impactului asupra echilibrului natural şi asupra peisajului.

Producător de agregate

Capacitatea noastră de producţie: 3.000 tone de zgură pe zi, unică în România.

Page 30: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Identificată ca aspect esențial în activitatea noastră, mentenanţa face parte acum din prioritățile noastre. Este şi motivul pentru care unitatea noastră a organizat un seminar axat pe mentenanţă. Scopul acestui eveniment a fost de a crește gradul de conștientizare a colegilor noștri în ceea ce privește impactul mentenanţei asupra profitabilității și sustenabilității operațiunilor noas-tre. În timpul acestui seminar de o zi, participanții au avut ocazia de a-şi împărtăși experiența în do-meniu, de a aborda problemele identificate în secţii și a discuta îmbunătățirile recente în sectoarele lor de activitate. Participanţii au fost, de asemenea, implicați în diverse ateliere de lucru. Împreună, ei au trebuit să cadă de acord asupra unei strategii pentru a stabili urmatorii paşi care trebuie făcuţi pentru a îmbunătăți sustenabilitatea mentenanţei din unitatea noastră.

Seminar de mentenanţă Progres important în scoaterea de metal

Trendul ascendent a început de la 85,7% în mai 2012 şi a atins

87,43% în febuarie 2013

O realizare record a fost atinsă de o echipă transversală în ceea ce privește eficiența costurilor și calitatea. Ca urmare, scoaterea de metal obținută în prezent în Laminorul de Tablă Groasă este cea mai bună dintotdeauna. Proiectul Îmbunătățirea Scoaterii de Metal a constituit o preocupare constantă a echipei de la L.T.G. încă de la punerea în funcțiune a acestei capacități de producţie în 1979. Având în vedere că cele mai multe comenzi pentru tabla groasă sunt orientate către produsele de bază, iar raportul cost-preţ caracteristic acestor produse este foarte scăzut, importanța calităţii scoaterii de metal devine vitală. Demararea proiectului a fost determinată totodată de criza economică de la sfârșitul anului 2008, când ponderea produselor cu valoare adăugată a scăzut dramatic, impunând identificarea unor soluții orientate către “econo-mie”. Prin urmare, a fost lansat proiectul având drept obiectiv îmbunătățirea scoaterii de metal “cu ambiția de a atinge ținta cea mai ridicată obținută vreodată, pe baza unei noi abordări”, a explicat Brahim Boubaz, pilotul proiectului. “O matrice suplimentară a fost implementată, luând în considerare constrângerile de calitate, optimizarea probelor, rectificarea tuturor abaterilor care, în final, au dus la o durabilitate a rezultatelor.” Alături de echipa de la L.T.G., cele din cadrul de-partamentelor de Programare, Calitate, I.T., Piese de Schimb și Oţelărie au contribuit la succesul acestui proiect uriaș.

30 | ArcelorMittal Galaţi

Page 31: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Ziua Contractorului – apropiere de partenerii noştri

Întâlnire cu furnizorii noştri de servicii de mentenanţă

Ajuns deja la cea de a treia ediţie, evenimentul anual care adună laolaltă reprezentanţii firmelor ce desfăşoară activităţi pe Platformă, s-a bucurat de o prezenţă numeroasă la clubul nostru din oraş. Bruno Ribo, Directorul General al ArcelorMittal Galaţi, a prezentat situaţia economică curentă a unităţii noastre şi le-a cerut contractorilor să ni se alăture în efortul de a redeveni profitabili: “ Scopul nostru este acela de a face oţel la Galaţi, într-o companie integrată, agilă, flexibilă, de referinţă. Sunteţi parte a transformării noastre”. Timpii morţi şi exploatarea ineficientă a resurselor au fost aspectele cele mai dezbătute în relaţia cu contractorii, motiv pentru care acestora li s-a pus în vedere necesitatea responsabilizării angajaţilor proprii referitor la utilizarea corectă a utilajelor, extinderea timpului de lucru efectiv, în paralel cu o continuă preocupare pentru creşterea perfomanţei şi reducerea costurilor totale ale beneficiarului. Securitatea şi sănătatea în muncă, respectul pentru mediu, performanţa constantă, precum şi calitatea lucrărilor executate au fost criteriile de apreciere în prestaţia contractorilor noştri, cei mai performanţi dintre aceştia fiind premiaţi de către Anca Toader, Director de Cumpărări.

2013 a fost primul an când departamentele Mentenanţă Centrală şi Cumpărări au organizat o întâlnire cu contractorii care ne furnizează servicii de mentenanţă. Partenerii noştri au fost încurajaţi să vorbească despre dificultăţile cu care se confruntă în Combinat, să vină cu idei de a-şi îmbunătăţi prestaţia şi calitatea colaborării pe care o au cu unitatea noastră.Directorul departamentului de Mentenanţă Centrală le-a vorbit contractorilor noştri despre: • necesitatea unui angajament ferm în privinţa angajaţilor şi pertenerilor noştri, • problemele care apar din cauza utilizării unel-telor necorespunzătoare şi a prezentat o serie de unelte standard şi performante, • transformarea activităţilor de mentenanţă în unele sigure şi de o calitate superioară, • planurile noastre privind dezvoltarea de bune practici în mentenanţă,• productivitatea – conducerea a prezentat cifre referitoare la Timpul Efectiv de Lucru. Una din principalele acţiuni care vor fi luate în această direcţie este folosirea diagramei “cauză-efect”, în scopul identificării cauzei-rădăcină a oricărei execuţii de slabă calitate.În cele din urmă, contractorii au avut ocazia de a-şi clarifica problemele în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Fady Azzi – Şef Mentenanţă Centrală Anca Toader – Şef Departament Achiziţii

Page 32: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Club electric Clubul fiabiliştilor

“Reţeaua Inginerilor Fiabilişti” a luat fiinţă la începutul lunii martie 2013. Scopul stabilirii acestei reţele este dezvoltarea personalului care ocupă posturile de Ingineri Fiabilişti din departamentele de pe Platformă, precum şi implementarea conceptului de fiabilitate la ArcelorMittal Galaţi.Obiectivele acestui grup au fost definite ţinându-se cont de necesităţile de dezvoltare şi susţinerea activităţilor de mentenanţă din toate departamen-

tele, cum ar fi: implementarea bunelor practici, dezvoltarea aptitudinilor personalului de speciali-tate în vederea îmbunătăţirii fiabilităţii echipamen-telor, realizarea de proiecte de aducere la “Statut Standard”, promovarea metodologiilor de analiză a cauzei-rădăcină sau realizarea de instruiri speci-fice în departamentele de producţie.

Un nou proiect transversal startat anul acesta se referă la constituirea cluburilor specialiştilor pe par-te de mentenanţă din cadrul ArcelorMittal Galaţi.Scopul acestor cluburi îl reprezintă cristalizarea unor nuclee de specialişti la nivel de unitate, cu potenţial în analiza evenimentelor majore, în identificarea de soluţii la problemele cu caracter transversal, care să acorde suport la analiza cauzelor defectelor majore din departamente şi să realizeze instruiri specifice cu personalul de execuţie, ca punct de intrare pentru metode şi metodologii noi.Obiectivul iniţial al acestui club îl reprezintă dezvoltarea modului de lucru transversal, definirea şi împărtăşirea celor mai bune practici între de-partamente şi suplinirea lipsei unor specialişti din cadrul departamentelor. Deja grupul a identificat 40 idei de îmbunătăţire, le-a prioritizat, iar membrii lucrează săptămânal în grupuri dedicate şi lunar în echipă completă. Scopul final al clubului constă în implementarea bunelor practici de mentenanţă şi dezvoltarea aptitudinilor personalului de specialitate în vederea îmbunătăţirii fiabilităţii echipamentelor, cât şi a reducerii cheltuielilor de mentenanţă.

32 | ArcelorMittal Galaţi

Page 33: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

ACT 3 (Acţionez Constant pentru Transformare)

În concordanţă cu actualul context and priorităţile afacerii ArcelorMittal Galaţi, Departamentul de Resurse Umane şi Departamentul de Schimbarea Mentalităţii în Calitate, împreună cu membrii Comi-tetului Director, au dezvoltat conceptul de instruire pentru programul ACT3.La fel ca toate valurile programului ACT, ACT 3 este complementar programului de transformare ARC2015+, cu accent pe instrumentele de calitate, statistici şi prevenţie. Noul program combină concepte teoretice privind instrumentele de analiză cu aplicaţii practice şi exemple concrete din Combinat, ducând la o mai profundă înţelegere a aplicabilităţii şi utilităţii instrumentelor.

“Faceţi parte dintr-un proces de transformare, poate cel mai ambiţios din România. Trăim într-o lume competitivă în care nu putem reuşi fără instrumentele şi metodologia corespunzătoare. Proiectele sunt importante cu adevărat şi am constatat un fenomen în masă în Laminoare. Aveţi multe provocări în faţă şi tot ceea ce trebuie să faceţi este să aplicaţi ceea ce aţi învăţat”, s-a adresat Emil Rău, Director de Operaţiuni în zona Laminoare, participanţilor la sesiunile de follow-up.

340 de angajaţi instruiţi în 7.500 de ore, cu 60 de proiecte generate.

Emil Rău – Director de Operaţiuni în Laminoare

Page 34: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Mediu

34 | ArcelorMittal Galaţi

Page 35: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Începând cu anul 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, ArcelorMittal Galaţi a participat în calitate de operator la schema Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU-ETS). Această schemă constituie un mecanism de promovare a reducerii emisiilor de gaze de seră la nivelul Uniunii Europene. Schema este bazată pe principiul de “plafonare şi comercializare” utilizat în cadrul politicii UE privind schimbarea climatică şi nu este realizată prin

Protocolul de la Kyoto. Este stabilită o plafonare a întregului volum de gaze de seră care poate fi emis de toţi operatorii.

Emisii de dioxid de carbon pe tona de oţel produs

Evoluţia factorului de emisie CO2 în perioada 2008-2013

Diagrama de mai sus prezintă evoluţia factorului de emisie CO2 al ArcelorMittal Galaţi, raportată la producţia de oţel lichid în perioada 2008 - 2013. Tendinţa de scădere a factorului de emisie CO2 este vizibilă în perioada 2010 - 2013.Implementarea modernizării Furnalului 5, care a început în 2012, precum şi proiectele de econo-misire a energiei au permis obţinerea atingerea unor obiective ambiţioase de reducere a impactului asupra mediului înconjurător. În 2013, factorul de emisie a scăzut sub nivelul de bază de 2 tone CO2/t OL, ajungând la un nivel mediu anual în 2013 de 1,997 t CO2/t OL. Aceste rezultate au fost obţinute după ce ArcelorMittal Galaţi şi-a redus intensitatea consumului de materiale cu conţinut ridicat de carbon, cum sunt cocsul şi cărbunele. Proiectul a determinat ArcelorMittal Galaţi să atingă obiectivul ambiţios de reducere a impactului asupra mediului înconjurător cu 15%. În 2013, datorită îmbunătăţirilor aduse Furnalului 5, emisiile de CO2 au fost reduse cu 224 kilograme pe tona

de oţel lichid, adică 465.000 de tone de CO2 în 2013.Aceasta este echivalentul înlocuirii a aproape 180.000 de maşini care folosesc combustibil fosil – luând în considerare normele UE – cu maşini electrice. Este echivalentul întregului parc auto din judeţ şi al judeţelor alăturate! Mai mult, rezultatele au fost obţinute sub constrângeri de piaţă, înre-gistrând, anul trecut, o producţie de 1,6 milioane de tone de metal lichid. proiectul a îmbunătăţit nivelul emisiilor de CO2, datorită reducerii ratelor de consum a materialelor cu conţinut ridicat de carbon: cărbuni, cocs importat şi gaz natural. Factorul de emisie CO2 a scăzut sub 2 tone de CO2 pe tona de oţel lichid (1,997 în 2013 şi 2,178 în 2012)

2012 – 2.178 tone CO2 pe tona de oţel lichid

2013 – 1.997 tone CO2 pe tona de oţel lichid

Vespasian Popescu – Director Departament Protecţia Mediu

Page 36: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Emisii de praf

Conform legislaţiei româneşti şi europene, limita medie zilnică permisă pentru emisiile PM10 este 50 µ/Nm3, iar limita medie anuală permisă este 40 µ/Nm3. Analizând rezultatele de mai sus, se poate observa faptul că în 2013, mediile lunare de PM10 au fost menţinute sub limita zilnică, dar media anuală este încă deasupra VLE, în ciuda înregistrării unei scăderi sistematice de la un an la altul. Nivelul particulelor PM10 în ArcelorMittal este în principal influenţat de activitatea industrială, fiind favorizat de condiţiile meteorologice (direcţia şi viteza vântului, umiditatea aerului). De asemenea, un alt factor care influenţează nivelul emisiilor este transportul auto.

8.651.598 Euro au fost cheltuiţi în 2013 pentru proiecte de protecţie a medi-ului înconjurător.

* Standardul PM-10 include particule cu un diame-tru mai mic sau egal cu 10 micrometri care pot fi responsabile pentru efecte de sănătate adverse,

din cauza capacităţii lor de a ajunge la niveluri inferioare ale tractului respirator.

36 | ArcelorMittal Galaţi

Page 37: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Consumul de apă

În 2013, am continuat proiectul demarat în 2010 privind reducerea consumului de apă (m3 de apă brută consumaţi).Paşii care au fost urmaţi în vederea atingerii obiectivului nostru au fost:• Identificarea surselor de pierderi de apă;• Identificarea punctelor de monitorizare;• Îmbunătăţirea condiţiei tehnice a echipamentelor şi instalaţiilor;• Reducerea pierderilor de apă în sistem;• Optimizarea consumului de apă;

Calitatea apei reziduale a fost îmbunătăţită în urma implementării proiectului „Mălina Nord”, prin care concentraţia materiilor solide în suspensie luată în calcul este semnificativ mai scăzută decât cea înregistrată înaintea proiectului.Proiectul iazului Mălina, care presupune patru etape şi a primit aprobarea Administraţiei Naţionale Apele Române, a fost demarat în 2011 şi va fi finalizat până la finalul anului 2014. Scopul proiectului a fost acela de a opera iazul Mălina în condiţii de siguranţă: îmbunătăţirea digurilor, protejarea iazului împotriva inundaţiilor, respec-tarea legii apelor şi creşterea calităţii apei rezi-duale deversate în Râul Siret.Etapa desfăşurată în anul 2013 vizează îmbunătăţirea calităţii apei evacuate prin reducerea suspensiilor solide la 60 mg/litru şi a altor indicatori precum: CCO (cererea chimică de oxigen) şi pH. Iazul tehnologic Mălina adună 80% din apele reziduale ale combinatului, colectând canalele de la Oţelărie şi Laminoare.

În 2013, consumul de apă al ArcelorMittalGalaţi s-a redus la jumătate faţă de 2009

Page 38: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Închiderea depozitului de deşeuri industriale nepericuloase - a haldei de zgură, în iulie, 2009, a impus amenajarea unei zone temporare de depozitare a deşeurilor nepericuloase, în confor-mitate cu cerinţele legale. Această nouă abordare faţă de gestionarea deşeurilor în ArcelorMittal Galaţi, coordonată de o companie terţă, a condus la recuperarea prin reciclare a unei cantităţi totale de aproximativ 929.000 de tone de deşeuri. În depozitul temporar de deşeuri industriale, numit „Valea Lupului”, sunt desfăşurate activităţi precum cele de: colectare, selectare, procesare, recu-perare, reciclare, depozitare temporară şi vânzare a deşeurilor industriale nepericuloase generate de ArcelorMittal Galaţi. „Valea Lupului” reprezintă prima bună practică de reciclare implementată în Galaţi.

Depozitul temporar de deşeuri nepericuloase „Valea Lupului”

Halda de zgură a fost dată în folosinţă în 1968 şi, de-a lungul anilor, s-a dezvoltat şi a ajuns la o suprafaţă de aproximativ 111 ha, cu o cantitate de deşeuri industriale (zgură de furnal, zgură de oţelărie, materiale refractare, precum şi alte tipuri de deşeuri industriale) de aproximativ 60 de milio-ane de tone. Începând cu anul 2009, activitatea de depozitare în haldă a fost sistată. După suspen-darea acestei activităţi, compania noastră a început valorificarea depozitului de deşeuri indus-triale din haldă, conform unui proiect pregătit de o companie specializată. De asemenea, ArcelorMittal Galaţi a dezvoltat modalităţi de a revalorifica zgura, evaluând oportunităţile de a o utiliza în construcţia de drumuri. Acest lucru con-tribuie la efortul companiei de a reduce impactul asupra mediului înconjurător şi de a îmbunătăţi valorificarea deşeurilor. Exploatarea haldei de zgură are un beneficiu dublu: pentru ArcelorMittal Galaţi – recuperarea deşeurilor şi pentru comunitate – un volum mare de materiale pentru infrastructură.

Halda de zgură

Total deşeuri primite – 281.822.410 tone Total deşeuri reciclate/recuperate – 268.818.085 tone Deşeuri pentru reciclare/depozitare – 13.004.325 tone Deşeuri pentru eliminare – 0 tone Total economii ArcelorMittal Galaţi – 0,4 milioane Euro

Recuperarea externă a deşeurilor ArcelorMittal Galaţi a crescut cu 37,6% faţă de 2012

Proiectul AGORA are obiectivul de a spori recicla-rea anumitor categorii de deşeuri / pe produs cu un conţinut ridicat de fier, în vederea reintroducerii lor în procesul tehnologic, înlocuind unele dintre materiile prime utilizate în aglomerare.

AGORA

38 | ArcelorMittal Galaţi

Page 39: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Energie

Lansat în octombrie 2012 în Galaţi, Proiectul Energize a înregistrat un progres semnificativ.Obiectivul proiectului – care va fi desfăşurat în toate unităţile Diviziei Flat Carbon Europe – este de a identifica potenţialul pentru optimizarea energiei şi de a reduce semnificativ costurile în următorii patru ani. La ArcelorMittal Galaţi, metodologia actuală a fost implementată la Linia de Finisare şi Laminorul de Tablă Groasă nr. 2, iar o altă echipă transversală a abordat aspectele legate de consumul de apă potabilă şi de apa supraîncălzită. De asemenea, a fost abordată şi gestionarea performanţei cu indicatori de energie în Combinat şi Laminorul de Benzi la Cald.

Unele dintre ideile de eficienţă energetică identifi-cate au fost deja implementate, cum este cazul reconfigurării sistemului de distribuţie de aburi la linia de finisare, reducerea aerului fals la Maşina de Aglomerare nr. 5. Alte idei sunt în derulare şi vor fi implementate în perioada 2014 - 2016, toate contribuind la obţinerea obiectivului de reducere a costurilor cu energia cu 15%.De asemenea, a fost lansată şi o campanie de conştientizare. Scopul acesteia este de a face cunoscut impactul tuturor tipurilor de energie, nu doar asupra consumului, ci şi asupra mediului înconjurător.

„Let’s do it, Romania!” – Curăţenie în ţară timp de o zi!

Urmând exemplul altor ţări europene, am demon-strat faptul că ne pasă de mediul în care trăim şi, începând cu anul 2010, am determinat oamenii să îşi asume responsabilitatea şi am luat iniţiativa de a schimba aspectul locurilor înconjurătoare. Departamentul de Protecţia Mediului a continuat, în 2013, să promoveze această acţiune în cadrul echipei ArcelorMittal Galaţi. Voluntari din cadrul companiei noastre, alături

de famillile lor, au participat la proiectul „Let’s do it, Romania!” şi au colectat gunoaiele din oraş. Compania noastră a sprijinit iniţiativa cu diverse materiale şi, împreună cu iniţiatorul proiectului din judeţul Galaţi, ONG-ul „S.O.S. Pro Natura”, a oferit transport tuturor voluntarilor, precum şi tricouri „Let’s do it, Romania!”.

Întâlnirea părților interesate de activi-tatea combinatului

În vederea promovării angajamentului proac-tiv şi transparent privind subiecte importante pentru partenerii de interes, ArcelorMittal Galaţi organizează, de două ori pe an, întâlniri cu aces-tea, invitând o varietate largă de “părți interesate” atât interne şi externe.

„ Linia verde ArcelorMittal Galaţi”a fost, de asemenea, iniţiată pentru a furniza angajaţilor şi contractorilor o linie telefonică pentru raportarea urgenţelor de mediu.

0733 180 98872 10 48

În anul 2013, asemenea întâlniri au avut loc în iulie şi în decembrie, abordând subiecte precum:• Sustenabilitate în activitatea de mediu – gestionarea apei, activităţile de demolare;• Proiecte de mediu reprezentative, ArcelorMittal Galaţi şi comunitate.

Page 40: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Dezvoltarea comunităţilor noastre

40 | ArcelorMittal Galaţi

Page 41: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Punte către comunitatea noastră

Pe lângă impactul social şi economic al afacerii noastre, ne propunem să aducem o contribuţie pozitivă asupra dezvoltării sociale a comunităţii noastre.Credem că educaţia reprezintă mecanismul - cheie pentru dezvoltarea individuală şi a comunităţii: o educaţie de calitate ajută oamenii să îşi construiască o viaţă mai bună şi să contribuie la schimbarea socială colectivă.Accesul la asistenţă medicală este un drept fun-damental al fiecărui individ. Una dintre priorităţile noastre este reprezentatată de protejarea sănătăţii comunităţii unde ne desfăşurăm activitatea.Pe lângă contribuţia adusă comunităţii din care fa-cem parte, ArcelorMittal şi unitatea sa de referinţă în România, ArcelorMittal Galaţi, rămân un pilon economic pentru industria şi economia naţională.Cu patru unităţi: Galaţi (produse plate), Hune-doara (produse lungi), Iaşi şi Roman (ţevi) şi unităţile sale de servicii operaţionale, ArcelorMittal angajează 15.000 de persoane, inclusiv contrac-tori.Numărul total de locuri de muncă indirecte legate de operaţiunile noastre este 60.000.

47.189.300 Euroau fost plătiţi pentru bugetul statului, asigurări sociale şi buget local în 2013

De asemenea, contribuim şi la exportul României, transportând în străinătate mai mult de 70% din producţia noastră. Unitatea noastră din România rămâne unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul local şi naţional, sprijinind proiecte impor-tante pentru comunităţi şi pentru România.ArcelorMittal Galaţi continuă să reprezinte cel mai mare producător industrial din România: cea de-a 10-a companie în funcţie de cifra de afaceri, un membru activ în cadrul asociaţilor CONPIROM şi ABIEC. Acesta este un aspect important, de-oarece, în România, industriile energointensive contribuie cu 32,5% din PIB.

Începând cu anul 2008, toate unităţile ArcelorMittal din România s-au confruntat cu o scădere severă şi fără precedent a producţiei. Drept urmare, compania a lansat Programul de Transformare, implementând măsuri pentru a-şi adapta procesele şi impactul asupra mediului înconjurător la paradigma economică actuală, mult diferită de cea dinaintea crizei.Toţi paşii făcuţi (inclusiv decizii dificile cu impact social) au avut în vedere un singur obiectiv: acela de a menţine România pe harta ţărilor producătoare de oţel.

Page 42: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Sănătate

Compania donează echipamente medicale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi

ArcelorMittal Galaţi continuă să sprijine Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” donând echipamente de ultimă generaţie pentru trei secţii medicale – Anestezie şi Terapie Intensivă, Secţia Chirurgie Plastică şi reparatorie – compartimentul Arsuri, precum şi Neurochirurgie, în conformitate cu solicitările specifice medicilor.Spitalul a primit patru monitoare de funcţii vitale de ultimă oră, destinate Secţiei de Anestezie şi Tera-pie Intensivă. Compartimentul Arsuri a primit un echipament Skin Mesher pentru grefele de piele şi un Motor Braun cu acumulator pentru intervenţii chirurgicale specializate. Jumătate din secţie a fost echipată cu aer condiţionat, urmând ca anul viitor întreaga secţie să beneficieze de această facilitate. De asemenea, Secţia de Neurochirur-gie a primit o trusă cu instrumentar chirurgical specializat pentru intervenţii neurochirurgicale, precum şi zece cărucioare rulante. Pentru unele echipamente se vor organiza sesiuni de pregătire a personalului. ”Echipamentele donate de ArcelorMittal Galaţi rezolvă unele probleme ale spitalului”, a declarat Mihaela Debita, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei Galaţi”. Dorim să salutăm decizia Combi-natului de a le cumpăra şi a ni le dona. Sperăm că acest parteneriat va continua şi în anul 2014”. În 2014, ca parte a angajamentului nostru pe ter-men lung faţă de comunitatea locală, vom continua şi vom dezvolta acest tip de parteneriat în virtutea programului nostru de responsabilitate socială, axat pe sănătate şi educaţie.

ArcelorMittal Galaţi sprijină SMURD, oferindu-le echipamente complete de lucru

ArcelorMittal Galaţi sprijină Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Galaţi oferind echipamente de lucru de cea mai bună calitate, necesare celor 40 de paramedici, asistenţi medicali, lucrătorilor de pe ambulanţe şi şoferi. “Apreciem foarte mult profesionalismul, munca asiduă şi hotărârea tuturor angajaţilor SMURD Galati. Gestul făcut de noi reprezintă doar o dovadă infimă a preţuirii noastre”, a declarat Bruno Ribo, Director General al ArcelorMittal Galaţi. Dr. Angel Trifan, Şeful SMURD Galaţi a declarat: “Salutăm iniţiativa ArcelorMittal Galaţi şi ne dorim un parteneriat pe termen lung cu această com-panie, în interesul comunităţii noastre”.

42 | ArcelorMittal Galaţi

Page 43: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Lansat în 2012, programul Internship este destinat studenţilor în ani terminali şi proaspeţilor absolvenţi de facultăţi tehnice şi a fost conceput pe patru direcţii majore: sesiuni tematice, scurte stagii de practică, vizite în uzine şi o şcoală de vară. Pro-gramul reprezintă o punte între mediul universitar şi viitoarele cariere ale studenţilor şi îi ajută pe aceştia în planificarea studiilor. Experienţa pe care o câştigă pe parcursul acestui internship va indica modul în care aceştia îşi vor structura studiile viitoare, în special aspectele pe care ar trebui să se concentreze. Îi va familiariza cu potenţiale locuri de muncă, iar ei vor putea decide dacă acestea le întrunesc dorinţele şi interesele în carieră. Internii mai pot dobândi abilităţi suplimentare şi să intre în contact cu posibili viitori angajatori. Cea mai complexă parte a Programului Intern-ship o constituie Şcoala de Vară, care a reunit în 2013, 28 de studenţi români şi patru francezi. Aceştia au petrecut două luni în Combinat lucrând

cot la cot cu mentorii lor şi au fost implicaţi în diverse proiecte care să aducă valoare activităţii noastre zilnice. În timpul experienţei în compania noastră, internii au avut ocazia de a interacţiona cu managerii şi specialiştii noştri. Pe lângă faptul că s-au familiarizat cu domeniile de activitate, cu regulile specifice şi politicile companiei, facilitate de mentori, cei 28 de învăţăcei au putut participa la instruiri pe teme diverse, precum managementul timpului, tehnici de comunicare, de prezentare sau recrutare, care le vor fi utile în cariera viitoare. La finalul Şcolii de Vară, internii şi-au prezentat proiectele la care au lucrat, care însumează rezul-tatele colaborării cu specialiştii din diverse domenii de pe Platformă. Cu toţii au fost premiaţi în cadrul ceremoniei de închidere, la care au participat membri din Comitetul de Conducere şi profesori. Aceasta a fost cea de a doua promoţie a Şcolii de Vară a ArcelorMittal Galaţi.

Programul Internship la ArcelorMittal Galaţi

Educaţie

Page 44: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Programul educaţional European “Întreprinderea socială”, axat pe dezvoltarea abilităţilor antre-prenoriale şi derulat de Asociaţia JuniorAchievement Romania în parteneriat cu Fundaţia ArcelorMittal, a fost lansat recent la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri. Lansarea programului a reunit peste 150 de liceeni, profesorii lor, oficiali din cadrul companiei noastre, ai Inspectoratului Şcolar, conducerea colegiului şi reprezentanţi ai Junior Achievement pentru a dezbate ideea de antreprenoriat. Întâlnirea s-a încheiat printr-un concurs în care tinerii aspiranţi la o carieră în afaceri au prezentat propriile idei care să rezolve o parte din proble-mele oraşului, cele mai bune 10 propuneri fiind premiate.

Junior Achievement şi Fundaţia ArcelorMittal ajută elevii de liceu să identifice soluţii viabile pentru comuni-tatea gălăţeană

Răsplătim excelenţa în educaţie

Sporim calitatea educaţiei preşcolare

Peste 60 de elevi cu rezultate remarcabile la Concursurile Naţionale la toate disciplinele de învăţământ au primit din partea ArcelorMittal Galaţi o recunoaştere pentru performanţele lor. Este pentru al şaptelea an când compania noastră îi răsplăteşte pe Olimpicii naţionali şi internaţionali. „Întotdeauna facem o promisiune: aceea de a transforma ziua de mâine. Prezenţa noastră aici, în semna de recunoaştere pentru valoarea voastră, este o garanţie că dorim să investim în viitorul nostru, iar voi reprezentaţi acest viitor!” , li s-a adresat Mihaela Crăciun, Director de Resurse Umane, elevilor prezenţi la gala de premiere, însoţiţi de părinţi şi profesorii lor.

Tot în 2013, două gradiniţe unde sunt înscrişi mulţi dintre copiii angajaţilor noştri au beneficiat de donaţii constând în: calculatoare, videoproiec-toare, imprimante şi software educaţional, menite să adauge valoare calităţii actului de învăţare. Copiii de la Grădiniţele “Cristal” şi “Motanul Încălţat” au primit cu bucurie vizita reprezentanţilor noştri, oferindu-le în schimb câte o mostră din programele pregătite de ei şi dascălii lor pentru a întâmpina sărbătorile. Acţiunile de donaţie pentru cele două gradiniţe au fost circumscrise programului privind Diversitatea de Gen, în semn de susţinere a mamelor cu copii de vârstă preşcolară. Programul a fost conceput ca o acţiune multianuală, acestă iniţiativă fiind una pilot.

Susţinem elevii în domeniul roboticii

ArcelorMittal Galaţi a sprijinit participarea a trei liceeni gălăţeni la Olimpiada Internaţională a Roboţilor care a avut loc la Jakarta, Indonezia, în noiembrie, 2013. Robotul conceput de aceştia a suferit modificări şi îmbunătăţiri treptate, prin adăugarea de elemente noi şi optimizarea timpului de acţionare, întreg conceptul fiind regândit de fiecare dată, departa-jarea în cadrul competiţiei făcându-se în funcţie de timpii de mişcare.World Robot Olympiad reuneşte tineri de pe ma-pamond care se întrec în spiritul inovativ în con-struirea şi programarea unor aplicaţii robotizate, încurajându-i pentru a deveni ingineri, cercetători, inventatori.

78.103 ¤ au fost investiţi în proiecte de Fundaţie în 2013

44 | ArcelorMittal Galaţi

Page 45: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Din cauza ploilor abundente, multe zone din Sud – Estul a României au fost inundate la începutul lunii septembrie. Satele din jurul platformei siderurgice au fost printre cele mai afectate. 39.000 de tone de zgură de la combinatul siderurgic au fost donate către 18 sate învecinate pentru refacerea drumurilor și podurilor afectate de inundațiile masive care au cauzat distrugeri ale infrastructurii de mai mult de 1.6 milioane €. Mai mult de 1735 de gospodării au fost afectate de inundații și 6901 de persoane au fost evacuate.

Ajutor de urgenţă pentru comunităţile afectate de inundaţii

Voluntariat

Un an încărcat pentru voluntarii de la ArcelorMittal Galaţi

2013 a fost un an plin de acţiuni umanitare, organizate de grupul de voluntari de la ArcelorMit-tal Galaţi în sprijinul celor aflaţi în nevoie. Pornind de la iniţiative de susţinere a unor familii nevoiaşe, botezul unor copii orfani şi până la abordări colec-tive cu grupuri-ţintă numeroase, solidaritatea a fost „motorul” care a animat nucleul de voluntari care lucrează la Combinatul Siderurgic. Anul 2013 s-a încheiat la fel de dinamic pen-tru grupul de voluntari cu suflet mare. Aceştia au strâns laolaltă mai mult de 100 de copii instituţionalizaţi, persoane cu dizabilităţi şi orfani în

cadrul a două spectacole organizate la clubul ArcelorMittal din oraş în preajma sărbătorilor, pentru a le oferi, cu sprijinul colegilor şi a man-agementului unităţii noastre, momente pline de emoţie, dar şi împlinirea dorinţelor lor, exprimate în scrisori către Moş Crăciun.

Ziua Voluntariatului în cifre

Numărul beneficiarilor:

564 Numărul participanţilor:

212 Numărul orelor de voluntariat din timpul de lucru:

84

Page 46: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Guvernanţă transparentă

46 | ArcelorMittal Galaţi

Page 47: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Reprezentanţi ai Guvernului au vizitat Combinatul

Menţinem un angajament permanent cu autorităţile publice. Anul trecut, Dl. Constantin Niţă, Ministrul Delegat pentru Energie şi Dl. Dan Nica, Ministru al Societătii Informaţionale, au vizitat Combinatul şi s-au întâlnit cu Directorul General şi cu Country Managerul ArcelorMittal. Managementul ArcelorMittal Galaţi a informat că, în calitate de mare consumator de energie, îşi manifestă îngrijo-rarea faţă de preţul total al energiei, aşa cum este inclus în factura finală, care cuprinde pe lângă preţul efectiv, toate costurile suplimentare cu: tarifele reglementate cu transportul şi distribuţia, certificate verzi, stimulentele pentru cogenerare, costurile de echilibrare şi accizele.

Dl. Lakshmi Mittal, Preşedinte şi Director General al ArcelorMittal, alături de echipa de conducere a ArcelorMittal din România, s-a întâlnit la Bucureşti, cu Dl. Victor Ponta, Prim - Ministrul României şi cu Dl. Traian Băsescu, Preşedintele României. Autorităţile române au fost informate în legătură cu situaţia actuală a industriei oţelului şi cu dificultăţile cu care se confruntăm, precum şi cu eforturile făcute de ArcelorMittal în Europa şi în România în mod particular, pentru a ne asigura că siderurgia are un viitor sustenabil.

Dl. Lakshmi Mittal se întâlneşte cu Preşedintele României şi cu Dl. Victor Ponta

ArcelorMittal şi-a exprimat speranţa că România va rămâne o ţară atractivă pentru investiţii străine şi că Guvernul român va lua măsurile adecvate, precum asigurarea competitivităţii costurilor cu en-ergia, pentru a menţine sustenabilitatea industriei oţelului din România. Premierul Victor Ponta a asigurat, la rândul său, de susţinerea din partea Guvernului român pentru o activitate eficientă şi pe termen lung a ArcelorMittal România, precum şi interesul ţării noastre de a-şi consolida atributele competitive cu privire la investiţiile străine, cu precădere în industria siderurgică, aşa cum se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. O poziţie similară de susţinere a fost primită şi din partea Preşedinţiei României.

Angajament faţă de autorităţile statului şi cele locale

Page 48: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Politicile Grupului

Cadrul nostru de administrare sprijină modul în care compania noastră este condusă, gestionată și structurată, de la compoziția comitetului nostru de administrație, la modul în care ne așteptăm să se comporte fiecare angajat.Credem într-o administrare deschisă şi vizibilă, susţinută prin angajamentul de a opera în mod etic şi transparent. Avem procese robuste implementate pentru a ne asigura că identificăm şi gestionăm riscurile şi că înţelegem impactul atât al operaţiunilor noastre, cât şi cel al lanţului furnizor. Investim totodată timp şi resurse pentru a îmbunătăţi continuu şi a spori programul nostru de conformare.

5.385 de angajaţi au fost instruiţi în timpul anului în codul de conduită, ghidul anticorupţie şi respectarea drepturilor omului

Mecanismul de soluţionare a reclamaţiilor

Scopul mecanismului de soluţionare a reclamaţiilor este de a demonstra receptivitatea la plângerile venite din partea părţilor interesate. Canalele directe de adresare a reclamaţiilor sunt acum concepute pentru părţi interesate precum: angajaţi (pentru încălcări ale legii sau ale regula-mentelor interne), ONG-uri neguvernamentale şi public (pentru teme legate de mediul înconjurător), sindicate şi reprezentanţi ai angajaţilor (pentru teme legate de resurse umane şi securitatea muncii), precum şi mass-media. Toţi angajaţii sunt încurajaţi să transmită reclamaţii în scris şi sunt asiguraţi că ceea ce se transmite în scris nu se va utiliza în niciun fel pentru a-i intimida pe cei care comunică aceste plângeri.

O plângere/ reclamaţie trebuie să includă următoarele: numele, prenumele, patronimicul reclamantului; interesul plângerii sau reclamaţiei, propunerea soluţiei, dacă există o astfel de soluţie. Reclamaţiile în formă scrisă trebuie semnate de către reclamant (reclamanţi) cu specificarea datei. Reclamaţiile întocmite cu greşeli vor fi trimise înapoi la reclamant cu explicaţii relevante în ter-men de maximum 10 zile de la data primirii. Au fost primite 7 reclamaţii în anul 2013 prin intermediul avertizorului de integritate. Unul din cazuri a fost concludent şi fondat, iar neregulile descoperite au fost rectificate. Pentru celelalte, s-au identificat soluţii de îmbunătăţire.

Procedura privind soluţionarea reclamaţiilor

Conform legislaţiei ţării şi Politicii de Protecţie a Datelor de la ArcelorMittal, datele personale care derivă dintr-o reclamaţie nu vor fi dezvaluite fără acordul persoanei respective, precum şi informaţiile despre secrete de stat ori altele protejate prin lege, la fel cum nici alte informaţii derivate din reclamaţii nu vor fi dezvăluite dacă aceasta încalcă drepturile şi legitimează interesele reclamaţiei.

Politica ArcelorMittal privind sesizările

Reclamaţiile făcute la linia pentru sesizări înfiinţată în acest scop sunt analizate şi rezolvate de echipa de Audit Intern, formată din 12 auditori. Această structură realizează misiuni de audit pe toate pro-cesele de activitate (Achiziţii, Operaţiuni, Resurse Umane, Financiar, Taxe şi Salarii, Mediu, Vânzări, Proiecte, etc).

Sesizările

Linia la care pot fi adresate plângeri: [email protected] link: https:// arcelormittal.alertline.euNumărul telefonic scurt în interiorul companiei: 3248Numărul telefonic care poate fi apelat din afara companiei: 00800.89.6794

Confidenţialitatea

48 | ArcelorMittal Galaţi

Page 49: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

82.4 milioane € investiţi în modernizarea Furnalului nr. 5

Proiectul de modernizare a Furnalului nr.5 a fost finalizat de o echipă internaţională de specialişti la nivel de Grup, provenind de la Galati, Gent , Asturias, Fos - sur - Mer şi alte unităţi. Obiectivul investiţiei a fost de a contribui la reducerea costurilor variabile ale Combinatului şi a îmbunătăţi performanţele de mediu.În urma investiţiei, Furnalul nr. 5 de la Galaţi şi-a prelungit durata de viaţă cu 15 ani.

Page 50: Raport de Responsabilitate Corporativa 2013

Echipa editorială

Bruno Ribo – Country HeadIonel Borş – Country ManagerDorian Dumitrescu – Country CommunicatorOana Lupu – Coordonator Responsabilitate CorporativăOana Vasile - Coordonator Responsabilitate CorporativăRaluca Lefter – Specialist Relaţii PubliceTheodora Maria Gătin - Specialist Relaţii PubliceLaurenţiu Iordache – Foto şi tehnoredactare

© Toate drepturile rezervate ArcelorMittal Galaţi 2013

50 | ArcelorMittal Galaţi