RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

26

description

Publicația de prezentare a rezultatelor și proiectelor dezvoltate în cadrul programului RAP derulat de Centrul Național al Dansului București în Fabrica de Pensule, Cluj

Transcript of RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Page 1: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014
Page 2: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014
Page 3: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Absența spațiilor destinate dansului contemporan a fost și rămâne una din problemele majore în ceea ce privește producțiile de dans și calitatea acestora. Atât în București cât și în țară există foarte puține locuri de care pot beneficia artiștii din domeniul dansului. Lipsa resurselor și a spațiilor de prezentare a devenit o constantă în activi-tatea scenei coregrafice românești.

Pentru a contrabalansa efectele negative ale acestei stări de fapt, CNDB a inițiat în parteneriat cu Asociația Colectiv A programul RAP – rezidențe, ateliere, public. RAP este un spațiu de rezidențe în care artiștii pot să testeze și să pună în aplicare propriile ideile, să-și dez-volte proiectele artistice, să întâlnească artiști ai comunității artistice locale și să prezinte publicului larg rezultatele perioadei lor de lucru.

La a doua ediție a rezidențelor artistice RAP organizate în perioada mai - noiembrie 2014, au fost găzduite patru rezidențe în cadrul cărora au lucrat împreună artiști, producători și mentori. Rezidențele au fost însoțite și de cursuri de management de proiect aplicate la specificităţile producției de dans contemporan, cursuri de mediere și administrare a resurselor culturale. 

Rezidențe, ateliere, public este mai mult decât un proiect. Este articu-larea unui răspuns la o nevoie culturală autentică. Rezidențele au ca scop sprijinirea procesului creativ și a medierii specifice a produsului cultural (dans contemporan) și facilitarea accesului la public.

RAP | rezidențe ateliere public | 2014

Page 4: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014
Page 5: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

iulie 2014RAP #1: kata bodoki-halmen, Nóra Csoma, Farid Fairuz

august 2014RAP #2: Jean-Lorin Sterian, Olivia Grecea, Eduard Gabia

septembrie 2014RAP #3: Cristian Nanculescu, Nicoleta Moise, Oana Mardare, Mădălina Dan

octombrie 2014RAP #4: Maria Baroncea, Allison Peacock, Csuszner Ferencz, Eduard Gabia

RAP la București

31 octombrie, ora 19.00 și 20.30 / Str. Mircea Vulcănescu nr.19www.orgde kata bodoki-halmen și Nóra Csoma

1 noiembrie, ora 17.30 / Sala Stere PopescuPrezentarea programului RAP

1 noiembrie, ora 19.00 și 20.30 / Sala Stere Popescuwe need to talk about lorgeande Jean-Lorin Sterian

2 noiembrie, ora 19.00 / Sala Stere PopescuThe History of Action and Stillnessde Maria Baroncea și Allison Peacock

2 noiembrie, ora 20.30 / Sala Stere PopescuSolo in Progressde Cristian Nanculescu și Nicoleta Moise

program

Page 6: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Isabelle Danto este critic de dans pentru revista Esprit, conduce în mod constant ateliere în domeniul medierii artistice pentru Festivalul Montpelier-Danse, Sce-na Națională din Besançon, Teatrul Le Prisme - St Quentin în Yvelines (seminarii, conferințe, întâlniri cu artiștii și cu publicul). Ține ateliere și scrie punctual pentru instituții precum Théâtre du Châtelet, Théâtre de la Ville, Les Rencontres d’Arles etc. Este autorul mai multor lucrări de critică și a unui film documentar despre dansatorul japonez Ko Murobushi (2010). A fost jurnalist și critic de dans pentru ziarul Le Figaro, revista Mouvement și Danser (2004-2007). Începând cu anul 2007 este responsabilă de producția culturală audiovizuală la Centrul Pompidou din Paris.

Miki Braniște este la bază manager cultural și s-a dezvoltat profesional ca și producător de spectacole și curator al Festivalului TEMPS D’IMAGES de la Cluj. Este interesată de artă ca factor de dezvoltare al comunității în care activează. Preocupată de transformările economice și social-politice care traversează soci-etatea globală, se implică în proiecte culturale alături de artiști inspirați de imaginea timpului nostru.

Cristiana Vlad a absolvit Facultatea de Litere din București; Academia de Teatru și Film din București și un Master în Artă teatrală. Are stagii de practică teatrală, management și marketing cultural, dezvoltare organizațională, planificare strategică și strategii de dezvoltare locală. A coordonat proiecte în domeniul industriilor creative și promovarea și conservarea patrimoniului cultural în Germania, Olanda, Polonia, Danemarca, Belgia, Bulgaria, Slovenia, Marea Britanie, Italia, Spania, Irlanda și Suedia. Este formator în domeniul educației adulților și aplicației învățării permanente. A fost expert consultant și evaluator în cadrul AFCN și a Mecanismului Financiar Norvegian și EEA.

cursuri

Page 7: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014
Page 8: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Anticipând nevoile rezidenților artiști și producători, cât și nevoile publicului de dans con-temporan (public prezent și viitor) și a scenei artistice, programul RAP a propus o serie de cursuri dedicate producătorilor, care au abordat teme precum managementul de proiect, producție artistică, mediere și comunicare a spectacolului de dans contemporan.

Isabelle Danto: Voci multiple – atelier de mediere culturală

Întâlnirea istoriei dansului și a practicilor corporale cu mizele de astăzi ale transmiterii cunoașterii și ale acompanierii publicului. De la începutul secolului până azi, în Statele Unite, în Franța precum și în Germania, dansul este o artă în transformare care se reinventează în raport cu bulversările și rupturile societății contemporane. Plecând de la acquis-urile recente din dansul contemporan precum și de la cele din noile practici de mediere și curatorie, aceste zile de studiu propun traversarea istoriei dansului și demer-surile de creație pentru a livra câteva chei și metode de înțelegere a acestui domeniu. Invocând figuri emblematice ale dansului (Anna Halprin, Lucinda Childs, Pina Bausch, Maguy Marin, Jérôme Bel sau Boris Charmatz), analize și studii de spectacole filmate vom învață câteva chei pentru a ști cum să înțelegem un demers creativ și cum să dezvoltăm o privire critică asupra operei de artă.

Page 9: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Miki Braniște: Dans contemporan în lucru. De la gând la realitate.

Într-o lume ideală Artistul face artă iar Producătorul îi crează condițiile să o poată realiza. În lumea reală amândoi lucrează să creeze un context favorabil dezvoltării unui nou proiect, alteori Artistul este propriul Producător. Cursul a încercat să identifice rolul Producătorului în raport cu munca Artistului, să creeze un moment de vizibilitate pentru munca invizibilă ce face posibil accesul la artă.

Cristiana Vlad: Managementul proiectelor: Proiectul – un vis cu termene de realizare

Cursul a îmbinat abordarea structurată a fiecărei etape a unui proiect cu exemple concrete, exerciții interactive, schimb de experiență și lucru în echipă. Acesta a combinat materialele de managementul proiectelor cu instrumente folosite în mod curent și are ca finalitate înmânarea unui set de instrumente de managementul proiectelor ce pot fi folosite de participanți imediat în activitatea lor.

Page 10: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

kata bodoki-halmen (artistă)kata bodoki-halmen s-a născut în anul calului, cam acum 20 de ani. Plus-minus. Și-a petrecut copilăria într-un oraș micuț, unde a terminat niște școli. În Cluj a studiat filosofie și teatrologie. N-a terminat nici una. Acum cochetează cu diferite arte performative.

Nóra Csoma (producătoare)Nóra Csoma s-a născut în luna taurului, acum 24 de ani. A terminat Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, iar acum învață tot acolo la masterat. Nóra a început să se ocupe de teatru la sfârșitul anului 2013 și este pe drumul de a deveni manager cultural.

Farid Fairuz (mentor)În 2010 artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficționalizare a propriei biografii, devenind Farid Fairuz și lansând în spațiul public o serie de întrebări și reflecții cu privire la producția culturală, capitalism, sexualitate și religie.Până să se reinventeze în Farid Fairuz artistul Mihai Mihalcea a fost unul dintre cei mai activi din domeniul coregrafiei contemporane din România de după 1989. A avut un rol esențial în multe dintre inițiativele care au condus la recunoașterea internațională a dansului con-temporan românesc și la înființarea unor structuri și instituții devenite repere ale acestui domeniu. Între 2006-2013 a fost director al Centrului Național al Dansului din București. A dansat şi creat spectacole şi lucrări coregrafice prezentate în: Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Polonia, Olanda, Belgia, Elveţia şi Slo-venia. În 2013-2014 a fost bursier al Academiei de Arte din Berlin.

rezidențe

Page 11: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014
Page 12: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

www.org

de Kata Bodoki-Halmen și Nóra Csoma

Fă cunoștință cu Jessey, 156 cm înălțime, 55-60 kg, caucaziană, păr maro scurt, ochi căprui. O persoană atrăgătoare cu tatuaje și piercinguri, care abia așteaptă să te cunoască. Caracterul ei jucăuș vine din copilăria ei fericită unde deja a avut diferite interacțiuni sexu-ale. Jessey o să-ți satisfacă toate nevoile, dorințele și visele indiferent dacă ești bărbat sau femeie. O să-ți dăruiască un show despre/pentru tine. Un performance site-specific. Un performance web-site specific. O speci-ficțiune. O acțiune conform spațiului. Un loc unde dorințele tale cele mai adânci devin palpabile.

Page 13: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014
Page 14: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Jean-Lorin Sterian (artist)Jean-Lorin Sterian e scriitor, dramaturg, performer şi manager cultural. A publicat mai multe cărţi de ficţiune şi una de antropologie. În 2008 a creat lorgean theatre – “un teatru al spaţiilor intime” – în propriul apartament, un spaţiu deschis actorilor şi dansatorilor, care a devenit o marcă a culturii alternative din Bucureşti. În 2014 a organizat HomeFest, primul festival artistic desfăşurat exclusiv în locuinţe private. În 2012 a primit bursa danceWEB pentru ImpulsTanz Vienna 2012 şi rezidenţa la Mar-guerite Yourcenar Villa. Şi-a făcut debutul solo în performance (Zugzwang, 2012) la Platforma.ro, eXplore Festival. În 2013 a făcut parte din echipa care a performat în cadrul proiectului O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia de Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş la Bienala de la Veneţia.

Olivia Grecea (producătoare)Olivia Grecea este regizor de teatru. Studii de regie şi teatrologie la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, şi Université Paris III Sorbonne Nouvelle, Paris. A regizat Alergătorul de Matiass Andersson la Teatrul Naţional Timişoara şi a fost asistent de regie în proiecte de teatru şi teatru-dans. Doctorat în pregătire pe tema teatrului devised. Membru Lincoln Center Theater Directors Lab.

Eduard Gabia (mentor)Eduard Gabia este un facilitator și un contextualizator. Spectacolele lui Fine tuning be-tween me and the universe in a black box, my brut material-your performance, 5 minutes of my life, Bonus, My presence proof of time, 8 days a week, How to become invisible au fost prezentate în cadrul DTW Dance Theater Workshop New York, Tanzquartier Wien, Paris Quartier d’Eté, Internationales TanzFest Berlin/Tanz im August, ImpulsTanz Wien, Kaaitheater Brussels, Festival de Avignon, etc.În 2009, împreună cu alți patru coregrafi/performeri, a inițiat Cooperativa Performativa – o utopie lucrativă comună care propunea un model open source anarhic pentru contextul performativ. În 2010, împreună cu Maria Baroncea și Dragana Bulut, a primit premiul Prix Jardin d’Europe pentru proiectul EIO - one hour society. Eduard face parte din trupa Karpov not Kasparov și Jazzadezz.

rezidențe

Page 15: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014
Page 16: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

we need to talk about lorgean

Jean-Lorin Sterian

Un recital de dansuri populare ale sinelui, prilej cu care se vor pune marile întrebări: Suntem născuți pe o săgeată deja pornită? Care este animalul tău preferat? Ce este lorgean? Vom descoperi împreună ceea ce știm și ceea ce nici el nu știe încă. 

Page 17: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014
Page 18: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Oana Mardare (producătoare)Oana Mardare a terminat Actoria la Cluj, în anul 2009. În vara aceluiași an, a participat la programul Atelierele internaționale Eugen Ionescu, Burghausen (Germania), organizate la Școala Athanor Akademie. Aceste ateliere au prilejuit întâlnirea cu noi metode de lu-cru, printre care și cea a pedagogului francez Jacques-Lecoq și au determinat-o să își con-tinue studiile în Barcelona. Acolo a intrat în contact cu o zona independentă dezvoltată și multiculturală, prin intermediul companiei de teatru 45Tallers (Atelier 45). Reîntoarsă în Cluj din 2013, inițiază proiectul Reactor de creație și experiment, un spațiu de cercetare și exprimare artistică.

Cristian Nanculescu (artist)Performer, din 2006 începe să colaboreze cu mai mulți coregrafi și regizori pentru diverse creații coregrafice, performance, dans și teatru-dans, prezentate în diferite teatre, muzee și spații de artă din Europa și Asia. Printre aceștia, Maria Baroncea, Eduard Gabia, Frederic Gies, Isabelle Schad, Gigi Căciuleanu, Cosmin Manolescu, Manuel Pelmuș și Alexandra Pirici. În luna mai 2014, prezintă cu sprijinul CNDB prima sa piesă “reCreație Coregrafică Originală”.

Nicoleta Moise (artistă)Nicoleta Moise (n.1989) trăiește și activează în București, România. A absolvit în 2013 masteratul din cadrul departamentului Foto-Video la Universitatea Națională de Arte București, iar între 2012-2013 a beneficiat de o bursă la Facultad de Bellas Artes Valencia, Spania. În 2013 obține Start Point Prize, care prezintă cele mai bune lucrări de diplomă ale academiilor de artă din Europa. În 2014 publică la Galeria Posibilă cartea “Nu-mi placea numai marea, dar și muntele!”. A expus până acum în București, Germania, Spania, Austria.

rezidențe

Page 19: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Mădălina Dan (mentor)Mădălina Dan este dansatoare, performer, coregraf și profesor de dans. A absolvit secția de coregrafie a Universității de Teatru și Film din București și master în dramaturgie la aceeași universitate. Începând din 1998, Mădălina a profesat ca dansatoare a Teatrului de Balet Oleg Danovsky, Constanța. Mai apoi, Mădălina a lucrat ca profesor de dans pentru amatori, ca performer și coregraf asistent, colaborând cu mai mulți artiști. Mădălina Dan a participat la schimburi de dans contemporan în New York si Potsdam și a fost artist invitat la Arizona State University. Lucrările ei au fost prezentate la Sprindance Festival Utrecht, Tanzquartier Wien, Balkan Dance Platform Novi Sad, eXplore Dance Festival Bucharest, Temps d’Images Cluj, SouthBank Center& Chisenhale Dance Space London, Fabrik Potsdam, DTW New York. În 2012 a inițiat, împreună cu Mihaela Dancs, Școala de Vară Azuga, un program anual de educație artistică pentru copii. Începând din aprilie 2014 Mădălina studiază la programul MA SODA în Berlin.

Page 20: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Solo in Progress

Cristian Nanculescu și Nicoleta Moise

Solo In Progress este un solo dedublat, a cărui material se construiește pintr-o repro-ducere și un amestec de evenimente, experiențe și referințe autobiografice, abordate din două perspective diferite. O detașare și reatașare de sine. O compoziție retrospectivă a propriei identități, abordată dintr-o perspectivă duală.O confruntare cu propriile influențe și o expunere a efectelor acestora.

Page 21: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

O analiză și un dialog cu propriul gând critic.O incursiune în fizicalitatea și calitatea mișcării. O experiență ambiguă și iresponsabilă.Un joc al contrastelor cu elemente autobiografice.

Page 22: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

rezidențe

Maria Baroncea (artistă)Maria Baroncea (n.1979, București) locuiește în București și Berlin. În proiectele ei artistice este interesată de colaborări care se alimentează din curiozitatea pentru experiment care devoalează existența cotidiană.

Allison Peacock (artistă)Allison Peacock (n. 1979, Sain John, Canada) – artistă, locuiește în Berlin. Proiectele ei abordează noțiuni generale despre expresie, strategii de documentare a acțiunilor, provocând sentimentul separației dintre oameni și natură.

Csuszner Ferencz (producător)Csuszner Ferencz (n.1985, Reghin) locuiește în Cluj, este doctorand al Facultății de Teatru și Televiziune (UBB). În cercetările și activitățile lui explorează posibilitățile aferente producției și managementului proiectelor artisitice independente și interdisciplinare. 

Eduard Gabia (mentor)

Page 23: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014
Page 24: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

History of Action and Stillness

Maria Baroncea și Allison Peacock

Pentru rezidența RAP, Maria Baroncea și Allison Peacock și-au propus să cerceteze două proiecte simultan. Primul proiect investighează noțiunea de ‘magazin’ ca loc de speculație asupra valorii artistice, de propunere a tranzacțiilor neobișnuite și de a imagina strategii de finanțare alternative pentru proiecte artistice. În urma unei cercetări și a unor discuții în Berlin și Cluj, ne-am imaginat un magazin care comercializează un singur obiect. Obiectul este rezultatul selecției noastre colaborative, este impregnat cu speranță și apoi

Page 25: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

atent expus. Prețul obiectului este dat de suma cheltuielilor noastre lunare, combinate cu costurile de închiriere a spațiului care îl găzduiește și ne găzduiește și activitățile noastre artistice. A doua parte a propunerii noastre se concentrează pe utilizarea spațiului de rezidență pentru a construi un eveniment artistic și social timp de o oră. Continuăm să investigăm posibilitățile opuse și relaționale de a performa acțiunea și repaosul.

Page 26: RAP - rezidențe | ateliere | public 2014

Centrul Național al Dansului – București (CNDB) este singura instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susține, dezvolta și promova dansul contemporan. Statutul său de instituție de spectacole dar și de finanțator al coregrafiei contemporane, face din CNDB o instituție singulară și vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.CNDB încurajează cercetarea, experimentul și inovația în câmpul practicilor și teoriilor din arta contemporană și contribuie la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecției și dezbaterii.www.cndb.ro

Colectiv A este un ONG cultural, membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Asociația promovează cultura activă prin proiectele pe care le propune și le susține în România și în străinătate.

Principalele obiective al asociației sunt realizarea festivalului internațional Temps d’Images și coordonarea proiectului La Terenuri. Pe lângă aceste proiecte, Colectiv A participă la dezvoltarea scenei culturale prin workshop-uri de dans contemporan, producții de spectacole interdisciplinare, rezidențe artistice ș.a.m.d.www.colectiva.ro

RAP – rezidențe, ateliere, public este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Centrul Naţional al Dansului

Centrul Naţional al Dansului

Centrul Naţional al Dansului

organizatori

Echipa:

Cristina Bodnărescu – coordonator RAPCorina Bucea – comunicator RAPRoland Váczi – documentator RAPRăzvan Anton – designer RAP

www.cndb.ro