Proiect Didactic Integrat Ne Pregatim Pentru Pasti

49
PROIECT DIDACTIC INTEGRAT Gradinita cu program prelungit nr.1-Voluntari Data: 23.03.2012 Grupa pregatitoare 2 Educatoare: Petrache Lucretia Mirela Tema anuala de studiu: “Cu ce si cum exprimam ceea ce simtim?” Tema proiectului: “Ne pregatim pentru Pasti” Tema activitatii: “Surprizele iepurasului” Tipul activitatii: consolidare si sistematizare de priceperi si deprinderi Domenii experientiale: DLC, DS, DOS Forma de realizare: joc didactic Durata: o zi ACTIVITATI DE INVATARE: ADP-ID: “Vine, vine iepuraşul” ALA 1: Joc de masa: “Jocul umbrelor” Stiinta: Labirint “Ajută iepuraşul să ajungă la ouă” Constructii: “Căsuta iepuraşului” ADE:DLC: Educarea limbajului DS: Activitate matematică “Surprizele iepuraşului” DOS: Activitate practică ALA 2:Joc de mişcare: “Cursa iepuraşilor” SCOPUL ACTIVITATII DLC:Dezvoltarea creativitătii şi a expresivitătii limbajului oral şi activizarea vocabularului. DS: Sistematizarea cunoştinţelor şi deprinderilor matematice de utilizare a numerelor în concentrul 1-10, exprimate într-un limbaj matematic corespunzător. 1

description

f

Transcript of Proiect Didactic Integrat Ne Pregatim Pentru Pasti

PROIECT DIDACTIC INTEGRAT

Gradinita cu program prelungit nr.1-VoluntariData: 23.03.2012Grupa pregatitoare 2Educatoare: Petrache Lucretia MirelaTema anuala de studiu: “Cu ce si cum exprimam ceea ce simtim?”Tema proiectului: “Ne pregatim pentru Pasti”Tema activitatii: “Surprizele iepurasului”Tipul activitatii: consolidare si sistematizare de priceperi si deprinderiDomenii experientiale: DLC, DS, DOSForma de realizare: joc didacticDurata: o zi ACTIVITATI DE INVATARE: ADP-ID: “Vine, vine iepuraşul” ALA 1: Joc de masa: “Jocul umbrelor” Stiinta: Labirint “Ajută iepuraşul să ajungă la ouă” Constructii: “Căsuta iepuraşului” ADE:DLC: Educarea limbajului DS: Activitate matematică “Surprizele iepuraşului” DOS: Activitate practică ALA 2:Joc de mişcare: “Cursa iepuraşilor”

SCOPUL ACTIVITATII DLC:Dezvoltarea creativitătii şi a expresivitătii limbajului oral şi activizarea vocabularului. DS: Sistematizarea cunoştinţelor şi deprinderilor matematice de utilizare a numerelor în concentrul 1-10, exprimate într-un limbaj matematic corespunzător. DOS: Consolidarea muncii atat individual, cat şi în echipa, utilizand abilitătile practice însuşite.

OBIECTIVE OPERATIONALEADP: - să salute educatoarea şi colegii la intrarea în clasă; - să fixeze data calendarului şi fenomenul meteo caracteristic zilei;

1

- să participe activ la activităţile zilnice de autoservire, ordine, disciplină şi igienă.

ALA1: ACTIVITATI PE ARII DE STIMULARE Joc de masa: “Jocul umbrelor” -sa identifice imaginea corespunzatoare umbrei si sa o suprapuna peste aceasta ; -sa combine materialele in vederea realizarii temei propuse; -sa motiveze alegerea facuta.

Stiinta: Labirint “Ajuta iepurasul sa ajunga la cosul cu oua” -sa gaseasca drumul corect de la iepuras la cosul cu oua; -sa obtina efecte plastice prin tehnici specifice desenului; -sa utilizeze corect instrumentele de lucru si materialele puse la dispozitie.

Constructii: “Casuta iepurasului” -sa construiasca prin alaturare, imbinare, suprapunere utilizand ambele maini; -sa imbine armonios piesele in scopul realizarii temei; -sa manifeste spirit de colaborare in realizarea originala a constructiei.

ACTIVITATI PE DOMENII EXPERIENTIALE JOC DIDACTIC DLC-O1: sa exprime verbal semnificatia sarbatoririi Pastilor si a unor simboluri; O2: sa distinga sunetele ce compun cuvintele si sa le pronunte corect; O3: sa-si imbogateasca vocabularul activ si pasiv pe baza experientei, activitatii personale si a relatiilor cu ceilalti si sa utilizeze un limbaj corect din punct de vedere gramatical; O4: sa utilizeze efectiv instrumentele de scris, stapanind deprinderi motrice elementare folosirii acestora. DS-O1:sa numere corect crescator si descrescator in limitele 1-10; O2: sa efectueze operatii de adunare si scadere cu 1-2 unitati in limitele 1-10; O3:sa argumenteze decizii luate in legatura cu modul cum au rezolvat anumite sarcini. DOS-O1: sa efectueze operatii simple de lucru cu material din natura sau sintetice; O2: sa utilizeze unelte simple de lucru pentru realizarea unei teme date;

2

O3: sa realizeze compozitii originale prin aplicarea tehnicilor de lucru invatate.ALA2: SECVENTA DE MISCARE Joc de miscare: “Cursa iepurasilor” O1: sa execute corect miscarile propuse ; O2: sa participe activ si sa isi aduca contributia la reusita echipei; O3: sa dea dovada de fair-play in intrecerile sportive.

ELEMENTE DE JOC: ghicirea, surpriza, semnalul acustic, intrecerea, aplauzele. REGULI DE JOC: Copiii vor fi impartiti in doua grupe (fluturasi si iepurasi). Educatoarea adreseaza cate o intrebare fiecarei grupe,tot ea numind si copilul care va da raspunsul , acesta fiind recompensat. Castiga echipa cu cele mai multe recompense adunate in cosulet. SARCINA DIDACTICA: -sa raspunda la intrebari/ghicitori, recunoscand anumite lucruri si obiceiuri sarbatorii Pastelui; -desparte cuvintele in silabe, recunoaste sunetele si “scrie” aceasta la tabla; -numara crescator si descrescator, par si impar, face adunari si scaderi cu 1-2 unitati in limitele 1-10. STRATEGII DIDACTICE: METODE SI PROCEDEE: conversatia, explicatia, demonstratia, exercitiul, observarea spontana si dirijata, mana oarba, brainstormingul, invatarea prin cooperare, turul galeriei. MATERIAL DIDACTIC:Iepurasul de Pasti, scrisoare, cos, cutie, siluete, Jocul umbrelor (jetoane de diverse culori), fise cu labirint, creioane colorate, piese Lego, medalioane fluturasi si iepurasi, plicuri cu sarcini, tablite magnetice cu cifre, flanelograf, jetoane cu cifre si semne matematice, cosulete, jetoane ou, fise de lucru, ou de plasti sau polistiren, diverse materiale din natura sau sintetice, foarfeci, lipici, glittere, carioci,clopotel, panouri si tabla punctaj, stimulente. FORME DE ORGANIZARE: frontal, individual, pe grupuri.

BIBLIOGRAFIE: Curriculum pentru invatamantul prescolar-prezentare si explicitari. Editura DPH, Bucuresti-2009

3

D. Raileanu, D. Cieriu, I. Alecsa, Proiectarea pas cu pas (Indrumator pentru cadrele didactice din invatamantul prescolar), Editura Diamant-Bucuresti-2011 S.Breben, E.Gongea, G.Ruiu, M.Fulga, Metode interactive de grup- Ghid metodic, Editura Arves, Pitesti-2002 M.Bocos, L.Carlogea, C.Draghici, Antologie de proiecte tematice pentru activitati integrate,Editura Diana, Bucuresti-2011 S.M.Cioflica, C.Lazar, E.Ilie, N. Mignea-Guga, G.Berbeceanu, C.Marta-Ziua buna incepe la “Intalnirea de dimineata”, Editura Tehno-Art, Bucuresti-2009 Revista invatamantului prescolar numar tematic proiectare integrata, Editura Arlequin, Bucuresti-2009 Revista invatamantului prescolar nr.1-2/2010, Editura Arlequin, Bucuresti-2010 Revista invatamantului prescolar nr.3-4/2010, Editura Arlequin, Bucuresti-2010 w.w.w.didactic.ro

4

SCENARIUL ZILEI

La intrarea in sala de grupa , copiii descopera un cos mare, frumos impachetat. Are loc intalnirea de grup in cadrul careia se cauta raspuns la intrebarea: “Oare cine a adus cosul si de ce?”. Se descopera langa acesta un plic, de la Iepurasul de Pasti, cu urmatorul continut: “Dragi copii, eu, Iepurasul de Pasti voi veni in curand la voi cu multe bucurii. Vreau sa va gasesc pregatiti pentru a ma intampina si de aceea v-am trimis acest cos in care se afla mai multe plicuri cu sarcini pentru voi. Pe masura ce veti rezolva sarcinile, veti avea multe surprize placute si la sfarsit puteti sa v-asteptati la daruri minunate din partea mea.” Copiii descopera in cos plicuri in forma de ou, un cos mai mic impachetat si o cutie legata cu o fundita. Dupa ce au dezlegat misterul cosului, se continua intalnirea de dimineata cu salutul, prezenta, calendarul naturii, stirea zilei si activitatea de grup. Folosind procedeul “mana oarba”, copiii isi aleg centrul de interes la care vor sa lucreze. La “Joc de masa” vor avea de gasit jetonul corespunzator jetonului cu umbra data. La “Stiinta”, vor ajuta iepurasul sa mearga prin labirint si sa ajunga la cosul cu oua, iar la “Constructii” vor avea de construit casuta Iepurasului de Pasti. Dupa realizarea temelor propuse, se expun toate lucrarile si se realizeaza turul galeriei. Se interpreteaza cantecul “Iepurasul de Pasti”. Au loc apoi rutinele si tranzitiile catre activitatile pe domenii experientiale. Dupa jocul didactic desfasurat in cadrul activitatilor pe domenii experientiale, au loc rutine si tranzitii catre jocul de miscare “Cursa iepurasilor”.

5

ACTIVITATI PE ARII DE STIMULARE

Centrul de interes

Tema Mijloc de

realizare

Obiective operationale

Sarcini de lucru

Strategii didactice Evaluare/ instrumente si indicatoriMetode si

procedeeMaterial didactic

Joc de masa

“Jocul umbrelor”

Joc -sa identifice imaginea corespun-zatoare umbrei si sa o suprapuna peste aceasta ; -sa combine mate-rialele in vederea realizarii temei pro-puse; -sa motiveze ale-gerea facuta.

-aleg jetoanele corespunzatoare umbrei si motiveaza alegerea facuta

Conversatia

Observatia

Exercitiul

Jetoane de diferite culori cu imagini si umbre diferite.

Ascultă cu atenţie şi in-teres expli-caţiile edu-catoarei.Înţeleg şi reţin sarci-nile.Evaluare orală, indi-viduală .

Stiinta Labirint :“Ajuta iepurasul sa ajunga la cosul cu oua”

Fisa labirint

-sa gaseasca drumul corect de la iepuras la cosul cu oua;

-gasesc si tra-seaza drumul corect de la ie-puras la cosul cu oua;

Observatia Fise de lucru

Creioane colorate

Asculta cu atentie si interes explicatiile educatoarei.

6

- sa obtina efecte plastice prin tehnici specifice desenului; -sa utilizeze corect instrumentele de lu-cru si materialele pu-se la dispozitie.

- colorează drumul găsit, folosind teh-nici specifice desenului, uti-lizând corect creioanele colorate.

Explicatia

Lucrul individual

Înţeleg şi reţin sarci-nile.Evaluare orală, indi-viduală .

Constructii “Casuta iepurasului”

-să contruiască prin alăturare, îmbinare, suprapunere, utili-zând ambele mâini;-să îmbine armonios formele în scopul realizării temei;-să coopereze pentru realizarea temei propuse.

Foloseşte trusele Lego puse la dis-poziţie şi realizează construcţia sugerată.

Explicaţia

Lucrul în echipă

Truse Lego Înţeleg şi reţin sarci-nile.Rezolvă sar-cinile prin cooperare.Evaluarea prin produsul realizat.

7

Rutine: “Hai copii în pas vioi, Câte unul, câte doi Către baie ne-ndreptăm Pe mâini ca să ne spălăm Spre masă să ne-ndreptăm Micul dejun să-l luăm”.

Tranzitii: “Suntem mititei, Suntem voinicei, Iepurasul aşteptăm, Şi ne bucurăm. Suntem mititei, Suntem voinicei, Iepurasul il iubim, Cu el ne veselim.”

8

PROIECTUL ACTIVITATII INTEGRATE

Secvente didactice

Continut Strategii didactice EvaluareMetode şi procedee

Mijloace didactice

Forme de organizare

Forme Metode şi instrumente

Indica-tori

Moment organiza-

toric

Crearea condiţiilor necesare bunei desfăşurării a activităţii:●aerisirea sălii de grupă;●amenajarea spaţiului de desfăşurare a activităţii;●pregătirea materialului demontrativ şi distribu-tiv; ●introducerea copiilor în sala de grupă, interpre-tând cantecul “La Pasti”de G.Toparceanu●alegerea de către fiecare copil a unui medalion (fluturaş sau iepuraş) .

Conversa-tiaCantecul

Explicaţia Medalioane iepuraşi şi fluturaşi

Frontal

Individual

Evaluare globala Observatia

9

Captarea atenţiei

Aducerea în fata copii-lor a scrisorii si a cosului primite de la Iepurasul de Pasti. Astăzi copiii vor trebui să îl ajute pe acesta.

Conversa-ţia

Explicaţia

Scrisoarea

Cosul si cutia

Frontal Evaluare globală

Observaţia Ascultă cu atenţie şi interes explicaţii-le date.

Anunţarea temei

“In curand vom sarba-tori Pastile. Pentru a fi pregatiti de aceasta sarba-toare, ati promis Iepura-sului ca veti rezolva sar-cinile trimise de el, ju-candu-va. Jocul se intitu-leaza: “Surprizele iepurasului”.

Explicaţia Conversaţia

Frontal

Evaluare globală

Observaţia Înţeleg mesajul transmis.Repetă denumi-rea jocului.

Prezenta- rea noului

Copiii vor trebui sa des-parta in silabe si sa repre-

Frontal

continut zinte grafic unele cuvinte Explicaţia

10

date, sa gaseasca dimi-nutivele unor cuvinte da-te, sa alcatuiasca propo-zitii simple si dezvoltate cu ajutorul lor. Vor avea de realizat sirul crescator si descrescator 1-10, de numarat par si impar in limitele 1-10, de recunos-cut vecinii cifrei date, de raportat numarul la can-titate si invers,de rezolvat probleme, de completat fisa de lucru.

Conversaţia

Individual

Evaluare globală

Observaţia Ascultă instrucţiu- nile.

Dirijarea învăţării

Se realizează jocul de probă, se oferă explicaţii suplimentare în cazul în care se constată că regu-lile sau modul de desfă-şurare nu au fost bine înţelese.

Explicaţia

11

•Jocul de probă(prezentarea unor ghici-tori)Sărbătoarea primăverii,Sărbătoarea ÎnvieriiSărbătoarea luminilor,Bucuria creştinilor. (Sfintele Paşti)Mititel, fricos, pufosEl aduce într-un coşOuşoare colorateŞi frumos încondeiate. (Iepurasul) Educatoarea va numi câte un copil de la fiecare echipă care va îndeplini sarcina trasată de echipa adversă. •Desfăşurarea jocului-exerciţiu

Exerciţiul

Ghicitori

Frontal Evaluare globală

Evaluare orală

Observaţia

Chestionarea

Ascultă cu atenţie.

Descope-ră răs-punsurile corecte la ghici-tori.

12

Proba 1-DLCEchipa 1

Spune cu ce sunet incepe cuvantul ce reprezinta raspunsul la ghicitoarea pe care o voi rosti.“In ce zi e-ntampinat Domnul ca un imparat. In orasul Ierusalim Calare pe un asin? (Florii)

Echipa 2Desparte in silabe si re-prezinta grafic cuvantul dat.

Echipa 2Spune cu ce sunet incepe cuvantul ce reprezinta raspunsul la ghicitoarea pe care o voi rosti.

Lucrul individual

Lucrul în echipă

Cosulete pentru fiecare echipă;TablaCreta

Frontal

Evaluare globală

Evaluare orală

Exercitiul

Apreciaza raspunsul corect

13

“E palat?....Sau ce e oare? Si o vezi din departare. Clopotul ei bate tare Cheama crestini la-nchi-nare.” (Biserica)

Echipa 1Desparte in silabe si re-prezinta grafic cuvantul dat.

Echipa 1Spune cu ce sunet incepe cuvantul ce reprezinta raspunsul la ghicitoarea pe care o voi rosti.“Intr-un cosulet gatit Mama mea a pregatit Vin, pasca si ousoare Pentru-o mare sarba-toare.” (Pasti)

Lucrul individual

Lucrul în echipă

Cosulete pentru fiecare echipă

Tabla

Creta Frontal

Evaluare globală

Evaluare orală

Exercitiul

Apreciaza raspunsul corect

14

Echipa 2Desparte in silabe si re-prezinta grafic cuvantul dat.

Echipa 2Spune cu ce sunet incepe cuvantul ce reprezinta raspunsul la ghicitoarea pe care o voi rosti.“Cine-ascunde-n mare graba In gradina printre iarba Ousoare colorate De copii sunt cautate? (Iepurasul)

Echipa 1Desparte in silabe si re-prezinta grafic cuvantul dat.

Lucrul individual

Lucrul în echipă

Cosulete pentru fiecare echipă

Tabla

Creta

Frontal

Evaluare globala

Evaluare orala

Exercitiul Apreciaza raspunsul corect

15

Proba 2Gasiti diminutivele urma-toarelor cuvinte: ou, miel, pasca, cozonac, apoi alcatuiti propozitii cu ajutorul lor. Proba 3Alcatuiti propozitii simple si dezvoltate cu ajutorul acestor cuvinte.(Pe rand fiecare echipa va alcatui cate o propozitie simpla, iar cealalta echipa o va dezvolta). Proba 4-DS

Echipa 1Realizati sirul crescator in limitele 1-10.

Conversatia

Invatarea prin cooperare

Explicatia Jetoane matematice

Frontal

Evaluare globala

Evaluare orala

Exercitiul

Observatia

Asculta cu atentie si dau raspunsul corect.

Apreciaza raspunsul corect

16

Echipa 2Realizati sirul descrescator in limitele 1-10. Proba 5

Echipa 1Numarati din 2 in 2 par.

Echipa 2Numarati din 2 in 2 dar impar. Proba 6

Echipa 1Spuneti care sunt vecinii lui 5 si 9.

Echipa 2Spuneti care sunt vecinii lui 3 si 8. Membrii celor doua echipe lucreaza in acelasitimp pe tablite magnetice.

Exercitiul Jetoane matematice

Flanelograf

Tablite magnetice cu cifre si semne matematice

Frontal

Evaluare globala

Evaluare orala

Observatia

Exercitiul Asculta cu interes si rezolva exercitiile

Urmaresc activitatea copiilor

17

Proba 7Echipa 1

Voi bate din palme. Alca-tuiti o grupa cu tot atatea elemente cate batai ati auzit.Raportati numarul la cantitate.

Echipa 2Alcatuiti o grupa cu 2 ele-mente mai putin decat a colegilor vostri. Raportati cantitatea la numar.

Echipa 1Cu cate elemente este mai mare grupa pe care voi ati alcatuit-o fata de cea a co-legilor din echipa adversa?

Echipa 2Cate elemente ar trebui sa mai puneti ca sa aveti in grupa 10 elemente?

Problema-tizarea

Jetoane ou

Cifre

Frontal

Evaluare frontala

Evaluare orala

Chestionarea Dau raspunsul corect.

18

Proba 8Pe rand, de la fiecare echi-pa vor veni in fata 2 copii (cate unul din fiecare echipa), unul va extrage un plic cu o problema, o va citi si o va rezolva co-pilul de la echipa adversa.Au de rezolvat cate 2 probleme de echipa. Proba 9Ambele echipe au de re-zolvat o fisa de lucru.Castigatoare la aceasta proba va fi echipa care va realiza prima fisa.

Exercitiul

Cosul cu sarcini de la Iepuras

Fise de lucru

Carioca

Frontal

Evaluare frontala Observatia

Asculta cu atentie.

Rezolva exercitii-le.

19

Pe parcursul acestor probe pentru fiecare raspuns co-rect, echipa va fi recom-pensata cu cate un ou. Castigatoare va fi decla-rata echipa care a acumu-lat cele mai multe oua.

Clasamentul

Panou punctaj

Jetoane ou

Evaluare orala

Conversatia

Tranzitia Educatoarea invită copiiisă se ridice de la măsuţe pentru a interpreta cantecul “Iepurasul de Pasti” (vezi Anexa 3) La sfârşitul interpretării, copiii vor reveni la măsu-ţe.

Conversaţia Explicaţia

Exerciţiul

Grup

Evaluare frontal

Manifesta interes.

Obţinerea performan- ţei

Proba 10-DOSPentru aceasta proba sunt pregatite materiale diferi-te. Copiii vor avea de rea-

Explicatia

Conversatia

Evaluare frontal a

Explicatia

20

lizat o felicitare sau un pui din ou, pe care le vor darui apoi Iepurasului de Pasti in semn de multumire pentru darurile lasate. Prima echipa care va da raspunsul corect la urma-toarea ghicitoare isi va alege activitatea preferata. “Cine a fost pedepsit Si pe cruce rastignit? Pentru oameni a murit… Fiul Domnului iubit. “ (Iisus)Se vor intui materialele si ustensilele de lucru de la masute si se va interpreta cantecelul “Cine a facut?”

Explicatia Ghicitoare

Frontal Evaluare frontala

Chestionarea

Asculta cu interes.

Dau raspunsul corect.

21

prin care se executa mis-cari de incalzire a mus-chilor mici ai mainii.(vezi anexa )În continuare se vor pre-zenta regulile pe care tre-buie să le respecte în rea-lizarea lucrărilor:- poziţia lor pe scăunele în timpul lucrului;- îmbinarea originală a elementelor de limbaj plastic;- respectarea spaţiilor de lucru.Copiii incep activitatea, iar educatoarea suprave-gheaza modul in care isi

Observatia

Explicaţia

Exerciţiul

Cartoane şi coli colora-teFoarfeciLipiciMateriale din natură şi sinteticeGlittereCariocaOua din plastic sau polistirenCapsator

Individual

Evaluare individuală

Conversatia

Manifestă atenţie şi interes

Rezolvă sarcinile corect.

Manifestă atitudine de întraju- torare şi inventive-tate

22

indeplinesc sarcinile si intervine acolo unde este cazul.

Evaluareaperforman-ţelor

Lucrările vor fi expuse.Copiii, vizitează expozi-ţia şi apreciază punând în dreptul lucrării preferate o steluţă .

TurulgalerieiConversaţia

Lucrările executate de copiiStelute

Frontal

Individual

Evaluare globala

Evaluare reciprocă

Observaţia

Analiza produselor

Apreciază răspunsuri- le şi com – portamen- tul copiilor

Încheierea activităţii

Copiii vor putea acum deschide cutia legata cu funda pe care a lasat-o Iepurasul de Pasti. In ele sunt recompensele Iepu-rasului pentru copii.

ExplicaţiaConversaţia

SurprizaCutia legata cu fundarecompense

Frontal

Individual

Evaluare globală

Primesc cu bucurie recompen-sele oferite

23

Rutine: “Voi cu drag azi ati lucrat Pentru Iepurasul drag. Repede ne costumam In iepuri ne transformam Joculet sa ne jucam Oul sa il transportam.” Copiii isi vor pune mascutele de iepurasi pe care le-au facut in alta zi, dupa care se pregatesc pentru secventa de miscare: “Cursa iepurasilor”.

24

ALA 2-CURSA IEPURASILOR

Tipul activităţii: Consolidare de priceperi şi deprinderi- destindere şi relaxareMijloc de realizare : Joc de mişcare cu caracter sportivForma de organizare: în grupScopul activităţii: Consolidarea deprinderii copiilor de a alerga , ocolind obstacole, într-o direcţie indicată. Întărirea sănătăţii şi a organismului. Dezvoltarea fizică armonioasă. Consolidarea deprinderilor psiho-motrice.

Obiective operaţionale:O1- să se comporte civilizat în joc;O2- să-şi dezvolte calităţi motrice de bază: viteză şi rezistenţă;O3-să alerge în zig-zag , până la cosulet, apoi sa il ocolească;O4-să respecte regulile joculuiO5-să participe activ, în spiritul regulilor jocului şi să-şi aducă contribuţia la reuşita echipei. O6-să respecte semnalul de plecare de pe loc la începutul concursului.

Strategii didactice: Metode şi procedee: conversaţia, explicaţia, demonstraţia, jocul.

25

Strategii didactice: Metode şi procedee: conversaţia, explicaţia, demonstraţia, jocul.

Material didactic: linguri de lemn, oua de lemn, 2 cosulete, tabla pentru scor, fluier.

26

Secvenţe didactice Conţinut Strategii didactice EvaluareMoment

organizatoric Pregătirea sălii de grupă pentru buna desfăşurare a jocului.

Captarea atenţiei Se realizează prin întrebări:-Ce sunteţi voi astăzi? (iepurasi)-Vreţi să jucăm astăzi un joc în care voi trebuie să alergaţi in zig-zag avand in mana cate o lingura cu care tranportati cate un ou de lemn?

Conversaţia

Anunţarea temei şi a obiectivelor

Voi anunţa grupa de copii că vor juca un joc cu caracter sportiv:„Cursa iepurasilor” Le voi cere să fie atenţi şi ascultători, să execute co-rect alergarea spre cosulete şi sa transporte oul fara sa il scape din lingura.Cand ajung la cosulet, lasa oul acolo, apoi se intorc respectand alergarea in zig-zag si predau stafeta colegului. Vom pastra cele două echipe de la activitatea an-terioara. La semnalul meu, primii copii vor incepe

Explicaţia

Instructajul oral

Demonstraţia

Exerciţiul

Prin impuls emoţional

Se urmăreşte

27

alergarea in zig-zag spre cosuletele unde vor lasa oul, se vor intoarce respectand acelasi traseu si vor preda stafeta altui coleg. Jocul continua pana ce toti membrii echipei vor fialergat. Este castigatoare, echipa a carei membrii vor fi terminat primii alergarea. Daca este timp, jocul se poate repeta.

Întrecerea

executarea corectă a exerciţiilor: alergarea in zig-zag şi ocolirea

Încheierea activităţii În încheiere voi face aprecieri individuale şi colective asupra modului de executare a jocului, a alergării corecte, a participării la activitate.

Conversaţia Evaluarea orală

Rutine: “Hai la baie, ne spălăm/ Masa apoi ca sa o luăm.”- ne pregătim pentru masa de prânz. “Merg încet, încetişor/ Să mă culc la dormitor/Singurel eu mă dezbrac/ Şi mă urc singur în pat”- ne pregătim să ne relaxăm.

ANEXA 1

La Pasti Refren:

28

1.Astazi in sufragerie 4.Pan’ la urma tot nu scap! Dormitau pe-o farfurie Ne gateste de parada. Necajite si manjite Ne ciocneste cap in cap Zece oua inrosite. Si ne-arunca coaja-n strada.

Refren: [:O, o, o (x,x,x):] Refren:

Un ou alb abia ouat 5.Ce rusine! Cu mirare le-ntrebat: Ce dezastru! Preferam sa fiu omlet 2.Ce va este fratioare? Eu de m-ar fi dat la closca Ce va doare? As fi scos un pui albastru. Nu va ninge , nu va ploua Si eu unul violet. Stati gatite-n haina noua. Refren: Refren: 6.Eu mai bine-ar fi sa tac Parca Dumnezeu ma ierte Asa galben sunt ca-mi vine N-ati fi oua! Sa-mi inchipui ca pe mine -Suntem fierte! [:M-a ouat un…:] Te-a ouat un cozonac. 3.Zise-un ou rotund si fraise Langa pasca cu orez. Refren: Si schimbandu-si brusc alura Toate-au inceput cu gura!

ANEXA 2

Ghicitori 29

Sărbătoarea primăverii, Intr-un cosulet gatit Sărbătoarea Învierii Mama mea a pregatit Sărbătoarea luminilor, Vin, pasca si ousoare Bucuria creştinilor. Pentru-o mare sarbatoare.” (Sfintele Paşti) (Pasti)

Mititel, fricos, pufos Cine-ascunde-n mare graba El aduce într-un coş In gradina printre iarba Ouşoare colorate Ousoare colorate Şi frumos încondeiate. De copii sunt cautate? (Iepurasul) (Iepurasul)

In ce zi e-ntampinat Cine a fost pedepsit Domnul ca un imparat. Si pe cruce rastignit? In orasul Ierusalim Pentru oameni a murit… Calare pe un asin? Fiul Domnului iubit. (Florii) (Iisus)

E palat?....Sau ce e oare? Si o vezi din departare. Clopotul ei bate tare Cheama crestini la-nchinare.” (Biserica)

ANEXA 3

Iepurasul de Paste Cine a facut?

30

1.Cu sfiala-n ochi si-n pasi 1.Cine a facut? 5.Cine a facut? A venit un iepuras [:Sa creasca floricele!:] x 3 Sa creasca floricele! Imbracat cu haina noua Cine a facut? Sa zboare pasarele! Si pe brat cu-n cos de oua. Sa creasca floricele. Sa straluceasca stele! Marele Dumnezeu! Cine ne-a facut?Refren: Le-o fi luat de la bacan? Pe mine si pe tine! [: Ba e Paste! Recunoaste! 2.Cine a facut? Marele Dumnezeu! Si-s de martipan.:] [:Sa zboare pasarele!:] x 3 Cine a facut?2.Primavara cum se stie Sa zboare pasarele. A deschis cofetarie. Marele Dumnezeu! Si-n vitrina ei cea noua A pus dulciuri, a pus oua. 3.Cine a facut? [:Sa straluceasca stele!:] x 3Refren: Le-o fi luat dintr-o poiata? Cine a facut? [: Ba e Paste! Recunoaste! Sa straluceasaca stele. Si-s de ciocolata!:] Marele Dumnezeu!

4.Cine ne-a facut? [:Pe mine si pe tine.:] x 3 Cine ne-a facut? Pe mine si pe tine. Marele Dumnezeu!

31