Programa Analitica an IV 2010-2011

68
UNIVERSITATEA "ALEXANDRU IOAN CUZA" IAŞI FACULTATEA DE DREPT PROGRAMA ANALITICĂ STUDII DE LICENłĂ ANUL IV Anul universitar 2010-2011

Transcript of Programa Analitica an IV 2010-2011

Page 1: Programa Analitica an IV 2010-2011

UNIVERSITATEA "ALEXANDRU IOAN CUZA" IA ŞI

FACULTATEA DE DREPT

PROGRAMA ANALITIC Ă

STUDII DE LICEN łĂ

ANUL IV

Anul universitar 2010-2011

Page 2: Programa Analitica an IV 2010-2011

2

Page 3: Programa Analitica an IV 2010-2011

Dragi studenŃi,

ÎnvăŃământul universitar se află într-un amplu proces de restructurare, de

compatibilizare cu principiile de la Bologna, cu învăŃământul modern european, astfel încât să se asigure echivalarea studiilor, prin creditele transferabile. Cu unele particularităŃi, învăŃămîntul juridic face parte integrantă din acest proces.

Pentru toŃi studenŃii (ZI, IFR) sunt aplicabile prevederile Regulamentului privind desfăşurarea activităŃii didactice, regulament elaborat şi adaptat în conformitate cu standardele procesului de la Bologna, regulament aprobat prin Hotărârea Senatului UniversităŃii « Alexandru Ioan Cuza » Iaşi nr. 2/22.07.2009.

În acest sens, din punct de vedere didactic, toŃi studenŃii FacultăŃii de Drept au aceleaşi drepturi şi obligaŃii, indiferent de faptul că sunt înmatriculaŃi la cursuri de zi sau cu frecvenŃă redusă. Planurile de învăŃămînt conŃin aceleaşi discipline obligatorii, discipline opŃionale şi discipline facultative, cu acelaşi număr de credite (240), durata standard de studiu a unei discipline fiind de un semestru. Creditul este o unitate convenŃională care măsoară volumul de muncă al studentului, necesar pentru a asimila cunoştinŃele necesare în vederea promovării unei discipline. Fiecare activitate didactică cuprinsă în planul de învăŃămînt al unei specializări se încheie cu o evaluare.

Atât pentru studenŃii de la cursuri de zi cât şi pentru studenŃii înmatriculaŃi la cursuri cu frecvenŃă redusă, datele de evaluare vor fi afişate la avizier şi pe site-ul facultăŃii, în timp util.

În perioada 31 ianuarie - 13 februarie, se poate organiza (timp de o săptămână), o sesiune de restanŃe în vederea promovării sau măririi notei.

Pentru informaŃii complete vă recomandăm să consultaŃi: - regulamentul privind desfăşurarea activităŃii didactice în Universitatea

„Al.I.Cuza” Iaşi; - pagina de internet a FacultăŃii de Drept, aflată la adresa http://laws.uaic.ro

precum şi www.uaic.ro Pentru orice nelămurire nu ezitaŃi să contactaŃi secretariatul sau conducerea

facultăŃii.

Page 4: Programa Analitica an IV 2010-2011

4

PLAN DE ÎNVĂłĂMÂNT 2010-2011

Cod Semestrul 7 Semestrul 8

disciplină Nr.ore/sem FV CR

Nr.ore/sem FV CR Nr

crt

Denumirea disciplinei S L P S L P

DISCIPLINE OBLIGATORII 1. D.D.4.7.71 Drept comercial

Trade Law 28 E 5

2. D.D.4.7.72 Drept internaŃional privat International Private Law

14 E 5

3. D.D.4.7.73 Drept procesual civil I Civil Procedure I

28 E 5

4. D.D.4.7.74 Practica de specialitate (Judecătorie) Specialised Practice

56 C 5

5. D.D.4.8.80 Dreptul comerŃului internaŃional International Trade Law

14 E 5

6. D.D.4.8.81 Drept procesual civil II Civil Procedure II

28 E 5

7. D.D.4.8.82 Dreptul muncii Labor Law

28 E 5

8. D.D.4.8.83 Criminalistică Forensics Sciences

14 E 5

9. D.D.4.8.84 Practică în vederea elaborării lucrării de licenŃă Bachelor Thesis Practice

56 C 5

DISCIPLINE OPTIONALE (la alegere 2 discipline pe semestrul I şi 1 la alegere pe semestrul al II-lea)

1 D.D.4.7.75 Psihologie judiciară Judicial Psychology

14 C 5

2. D.D.4.7.76 Medicină legală Forensic Medicine

14 C 5

3. D.D.4.7.77 Organizarea sistemului judiciar (organizarea magistraturii, avocaturii, notariatului public şi activităŃii executorilor) Organisation of the judicial system (the organisation of the magistracy body, of bars, of public notaries body and officers of court body)

14 C 5

4. D.D.4.7.78 ProtecŃia juridică a drepturilor omului Legal Protection of Human Rights

14 C 5

5. D.D.4.7.79 ConvenŃia europeană a drepturilor omului.Practica CEDO European Human Rights Convenient. EHRC Case Law

28 C 5

6. D.D.4.8.85 Drept penal - InfracŃiuni prevăzute în legile speciale Criminal Law – Crimes in Special Law

14 C 5

7. D.D.4.8.86 Informatică juridică Juridicial Computer Science

14 C 5

8. D.D.4.8.87 Dreptul concurenŃei Anti-trust Law

14 C 5

9. D.D.4.8.88 Drept funciar şi publicitate imobiliară Real Estate Law and Real Estate Survey System

14 C 5

10. D.D.4.8.89 JurisprudenŃa CEDO ECHR Case Law

28 C 5

11 D.D.4.8.90 Executarea silită Forced execution Law

14 C 5

30 30 EXAMENUL DE LICENTA 5

*StudenŃii au obligaŃia să facă dovada efectuării unui stagiu de practică (56 ore) la Judecătorie, adeverinŃa fiind însoŃită de o caracterizare şi un calificativ.

Page 5: Programa Analitica an IV 2010-2011

5

FACULTATEA DE DREPT ÎNVĂłĂMÂNT FRECVEN łĂ REDUSĂ

STRUCTURA ANULUI UNIVERSITAR 2010-2011

ANII I, II, III, IV ŞI MASTER

Semestrul I

27 septembrie – începerea anului universitar 27 septembrie – 19 decembrie – cursuri (vineri, sâmbătă şi duminică)

20 decembrie – 2 ianuarie – vacanŃă de iarnă 17 ianuarie - 30 ianuarie – sesiune de examene (vineri, sâmbătă şi duminică)

31 ianuarie – 13 februarie – vacanŃă In perioada 31 ianuarie - 13 februarie – o săptămână de restanŃe în vederea

promovării sau măririi notei. Semestrul al II-lea

14 februarie – 29 mai – cursuri (vineri, sâmbătă şi duminică) 30 mai - 12 iunie – sesiune de examene (vineri, sâmbătă şi duminică)

27 iunie - 1 octombrie – vacanŃă de vară În perioada 27 iunie – 3 iulie- o săptămână de restanŃe în vederea promovării sau

măririi notei.

Semestrul al II-lea pentru anii terminali

14 februarie – 29 mai – cursuri (vineri, sâmbătă şi duminică) 30 mai - 12 iunie – sesiune de examene (vineri, sâmbătă şi duminică)

In perioada 13 iunie - 26 iunie - o săptămână de restanŃe în vederea promovării sau măririi notei.

27 iunie - 3 iulie - susŃinerea examenului de licenŃă/disertaŃie

D E C A N,

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER

Page 6: Programa Analitica an IV 2010-2011

6

Media generală în sistem credite se calculează astfel:

- nota x numãrul de credite = numãrul de puncte; - se calculează numărul total de puncte (suma punctelor tuturor disciplinelor studiate); - se calculează media ca fiind raportul între numărul total de puncte şi numărul total de credite pe semestru. Exmatricularea are loc atunci când studentul se află în una din următoarele situaŃii (Extras din Regulamentul de activitate didactică):

a) studentul nu a promovat, la încheierea ultimului an de studiu, toate disciplinele obligatorii şi opŃionale înscrise în planul de învăŃământ al specializării pe care o urmează;

b) studentul nu a achitat taxele şcolare în termenele stabilite; c) studentul a fost dovedit că a încercat să promoveze examenele prin fraudă; d) studentul nu s-a înscris la cursuri înaintea începerii semestrului; e) studentul a săvârşit abateri grave de la disciplina universitară. Procedura de exmatriculare se declanşează la propunerea Biroului Consiliului

FacultăŃii şi se finalizează prin decizia Biroului Senatului. Reînmatricularea studenŃilor se poate efectua la începutul fiecărui semestru, într-o perioadă determinată, stabilită de Senatul UniversităŃii (Extras din Regulamentul de activitate didactică):

a) un student exmatriculat care are cel mult 5 discipline nepromovate în anii de şcolarizare parcurşi va fi reînmatriculat într-un an de studiu superior celui din care a fost exmatriculat. El va achita taxa anului în care este reînmatriculat şi taxa pentru disciplinele nepromovate anterior;

b) un student exmatriculat care are mai mult de 5 discipline nepromovate pe întreaga perioadă de şcolarizare parcursă va fi reînmatriculat în acelaşi an de studiu din care a fost exmatriculat. Studentul aflat în situaŃia de reînmatriculare în acelaşi an de studii are obligaŃia de a achita taxele pentru disciplinele la care se înscrie în anul respectiv.

VIZUALIZAREA SITUA łIEI ŞCOLARE

Notele pot fi vizualizate pe noul site http://simsweb.uaic.ro . Pentru a-şi crea cont, studenŃii trebuie să parcurgă următoarele etape:

1. Creare cont (Login->Creare cont nou) Primul lucru pe care trebuie să îl faceŃi este să vă creaŃi un cont. DaŃi click pe “Login” în dreapta sus şi vă duceŃi într-o altă pagină unde apăsaŃi pe ”Creare cont nou”. Acest cont îl creaŃi folosind numărul matricol pe care îl găsiŃi în carnetul dv. de student, iar parola trebuie să fie de minimum 7 caractere din care cel puŃin unul trebuie să fie caracter special gen: “,” “.” “;” etc.

Page 7: Programa Analitica an IV 2010-2011

7

AtenŃie: adresa e-mail trebuie să fie corect scrisă şi validă. AtenŃie: pentru nr. matricole scurte cu mai puŃin de 10 caractere gen: FD1234567 crearea contului va fi făcută de către d-na Ştefanache Cristina [email protected] (veŃi scrie un e-mail la această adresă) AtenŃie: Răspunsul la întrebarea de securitate trebuie să îl ŃineŃi minte în cazul în care veŃi avea probleme cu contul dv. 1.1 Introducere numar matricol, parola, e-mail, întrebare de securitate etc. 1.2 Nume, Prenume, adresă, telefon. 2. Activare cont (primiŃi link-ul pe e-mail) După ce aŃi urmat pasul 1.1 şi pasul 1.2 veŃi primi un e-mail unde aveŃi un link de activare (confirmare a contului) pe care il accesaŃi. AtenŃie: dacă aŃi creat contul cu paşii 1.1, 1.2 dar nu aŃi primit e-mail-ul de activare e posibil să fi scris adresa e-mail greşit. Vă rugăm să scrieŃi un e-mail către d-na Ştefanache Cristina [email protected] în care scrieŃi datele dv de identificare şi solicitaŃi să vi se trimită datele pe e-mail-ul corect. 3. Cu numărul matricol şi parola vă conectaŃi AtenŃie: dacă nu merge parola scrieŃi şi în clar parola (chiar pe câmpul superior apoi stergeŃi) e posibil dacă aveŃi activată tastatura românească de exemplu, să tastaŃi alte caractere decât cele dorite. 4. StudenŃi->Note,taxe->Create and connect După conectare urmaŃi link-urile: StudenŃi Note, taxe Create and Connect 5. Pe fiecare an -> detalii pentru conŃinut După "create and connect" implicit este afisat anul I, pentru ceilalŃi ani apăsaŃi detalii în dreptul anului de studiu dorit. 6. Dacă aŃi uitat parola -> Recuperare parolă FolosiŃi butonul Recuperare parolă doar după 2-3 încercări de conectare şi după ce ştiŃi sigur ca parola este scrisă corect(de exemplu la setarea tastaturii în limba română tastele pot să nu mai corespundă cu ce scrie pe ele) Aici aveŃi suplimentar intrebarea de securitate de aceea e bine să ştiŃi ce aŃi scris la pasul 1. AtenŃie: dacă aŃi uitat parola dar şi întrebarea de securitate: a) consultati e-mail-ul initial primit după crearea contului, aveŃi şi intrebarea de securitate. b) dacă aŃi sters e-mail-ul iniŃial vă rugăm să scrieŃi un e-mail către d-na Ştefanache Cristina [email protected] în care scrieŃi datele dv. de identificare (contul vechi va fi şters şi puteŃi să vă creaŃi contul cu datele pe care le doriŃi - date pe care ar trebui să le memoraŃi să nu fie necesar să reluaŃi procedura).

Page 8: Programa Analitica an IV 2010-2011

8

SEMESTRUL I

Discipline obligatorii

DREPT COMERCIAL CONSIDERAłII INTRODUCTIVE

CAPITOLUL I. FAPTELE (ACTELE) DE COMER ł

I.1. GeneralităŃi

Terminologie

Reglementerea faptelor de comerŃ

Definirea actelor (faptelor) de comerŃ

I. 2. Clasificarea actelor ( faptelor ) de comerŃ

Criterii de clasificare

Actele (faptele) de comerŃ obiective

a) Acte( fapte) de comerŃ de interpunere în schimb sau circulaŃie

b)Întreprinderile

c) Acte( fapte) de comerŃ conexe ori accesorii

Actele (faptele) de comerŃ subiective

Actele (faptele) de comerŃ unilaterale sau mixte

CAPITOLUL II. SUBIECTELE DREPTULUI COMERCIAL

II. 1 Precizări prealabile

II. 2 Interesul practic al definirii noŃiunii de comerciant

II. 3 Categorii de comercianŃi

II. 4 Dobândirea calităŃii de comerciant persoană fizică

II. 5 Statutul juridic al comerciantului

Drepturile şi obligaŃiile comerciantului

Dovada calităŃii de comerciant

Încetarea calităŃii de comerciant

Fondul de comerŃ

II. 6 CondiŃiile de exercitare ale activităŃii comerciale

Page 9: Programa Analitica an IV 2010-2011

9

Precizări prealabile

IncapacităŃi

IncompatibilităŃi

Decăderi

InterdicŃii

CAPITOLUL III. SOCIET ĂłILE COMERCIALE

III.1 DefiniŃie

III.2 Natură juridică

III.3 Clasificarea societăŃilor comerciale

III.4 Formele societăŃilor comerciale

III.5 Contractul de societate

DefiniŃia. natura juridică. caracterele contractului de societate

CondiŃii generale (de fond) ale contractului de societate

Elementele specifice contractului de societate

CondiŃiile de formă ale contractului de societate

Cuprinsul contractului de societate

III. 6 Constituirea societăŃilor comerciale

III. 7 FuncŃionarea societăŃii în nume colectiv

Deliberările. deciziile asociaŃilor

Drepturile şi obligaŃiile asociaŃilor

Administrarea

Cesiunea părŃilor de interes

Retragerea asociatului din societate

Excluderea asociatului din societate

III. 8 FuncŃionarea societăŃii pe acŃiuni

AcŃiunile

ObligaŃiunile

Drepturile şi obligaŃiile acŃionarilor

Adunările generale

Administrarea societăŃii pe acŃiuni

Page 10: Programa Analitica an IV 2010-2011

10

Cenzorii societăŃii

Registrele societăŃii

Fondul de rezervă

III. 9 FuncŃionarea societăŃii cu răspundere limitată

Drepturile şi obligaŃiile asociaŃilor

Adunarea asociaŃilor

Administrarea . controlul societăŃii

Transmiterea părŃilor sociale.

Retagerea. Excluderea.

S.R.L. cu asociat unic

III. 10 Dizolvarea. lichidarea societăŃilor comerciale

Dizolvarea

Lichidarea

III. 11 Modificarea societăŃilor comerciale

III.12 Societatea europeană

CAPITOLUL IV. PROBELE SPECIFICE DREPTULUI COMERCIA L

IV.1 Facturile acceptate;

IV.2 CorespondenŃa comercială;

IV.3 Telegramele

IV.4 Registrele comerciale

IV.5 Înscrisurile sub formă electronică

CAPITOLUL V. OBLIGA łII COMERCIALE

V.1Reguli speciale privind fomarea obligaŃiilor comerciale

V.2 Reguli speciale privind executarea obligaŃiilor comerciale. Regimul

dobânzilor;

PreŃul şi locul în obligaŃiile comerciale;

InterdicŃia acordării termenului de graŃie;

InterdicŃia retractului litigios;

Solidaritatea codebitorilor;

Page 11: Programa Analitica an IV 2010-2011

11

CAPITOLUL VI. CONTRACTELE COMERCIALE

VI.1 Contractul de vânzare–cumpărare comercială

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte; Încetarea

contractului.

VI.2 Contractul de mandat comercial

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte; Încetarea

contractului.

VI.3 Contractul de comision

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte;

Încetarea contractului;

VI.4 Contractul de consignaŃie

NoŃiune şi caractere juridice; condiŃii de validitate; Efecte;

Încetarea contractului;

VI.5 Contractul de agenŃie

NoŃiune şi caractere juridice; condiŃii de validitate; Efecte;

Încetarea contractului

VI.6 Contractul de cont curent

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte;

Încheierea contului curent ; Încetarea contractului.

VI.7 Contractul de report

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte;

Încetarea contractului;

VI. 8 Contractul de depozit

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte;

Încetarea contractului;

VI. 9 Contractul de asociere in participaŃiune

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte;

Încetarea contractului;

VI.10 Contractul de leasing

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte;

Page 12: Programa Analitica an IV 2010-2011

12

Încetarea contractului;

VI. 11 Contractul de franciză

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte;

Încetarea contractului;

VI. 12 Contractul de garanŃie reală mobiliară

NoŃiune şi caractere juridice; CondiŃii de validitate; Efecte;

Încetarea contractului;

CAPITOLUL VII. TITLURILE DE CREDIT

VII.1NoŃiune;

VII.2 Clasificări;

VII.3 Cambia;

VII. 4 Biletul la ordin;

VII.5 Cecul.

CAPITOLULVIII. ROCEDURA INSOLVEN łEI

COMERCIAN łILOR

VIII.1NoŃiune.Caractere.CondiŃii

VIII.2 ParticipanŃii la procedura insolvenŃei

VIII.3 ConŃinutul şi desfăşurarea procedurii insolvenŃei

VIII.4.Răspunderea membrilor organelor de conducere

BIBLIOGRAFIE:

1. Angheni Smaranda, Volonciu Magda, Stoican Camelia, Drept comercial,

EdiŃia a III a, Editura ALL Beck, Bucureşti, 2004;

2. Cărpenaru Stanciu D., Drept comercial român, Editura Universul Juridic,

Bucureşti, 2009

3. Cărpenaru Stanciu D., Predoiu Cătălin, David Sorin, Pipera Gheorghe,

Legea societăŃilor comerciale. Comentariu pe articole, Editura C.H. Beck,

Bucureşti, 2009;

Page 13: Programa Analitica an IV 2010-2011

13

4. Dominte Nicoleta Rodica, Organizarea şi funcŃionarea societăŃilor

comerciale, Editura C.H.Beck Bucureşti, 2008;

5. Chera Nicolae, ObligaŃiile comerciale, Editura Hamangiu, Bucureşti,

2008;

6.Corsiuc Olia Maria, Drept comercial, Editura Lumina Lex, Bucureşti

2007

7. Piperea Gheoghe, Drept comercial, vol.1, vol.2, Editura C.H.Beck

Bucureşti, 2008, 2009

8. Schiau Ioan, Drept comercial, Editura Hamangiu , Bucureşti, 2009;

9. Schiau Ioan, Titus Prescure, Legea societăŃilor comerciale nr.31/1990,

Analize şi comentarii pe articole, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2007.

Asist. univ. drd. Marina Gabriela POPA

Page 14: Programa Analitica an IV 2010-2011

14

DREPT INTERNAłIONAL PRIVAT

Cap.I. ConsideraŃii generale asupra dreptului internaŃional privat

1. NoŃiunea dreptului internaŃional privat

2. Obiectul dreptului internaŃional privat

3. Metoda de reglementare

Cap.II. Autonomia dreptului international privat

1. Natura dreptului international privat

2. CorelaŃia dreptului internaŃional privat cu alte ramuri de drept

Cap. III - Con Ńinutul dreptului international

1. Normele conflictuale

2. Normele materiale

3. Normele de aplicare imediată

Cap.IV. Conflictele de legi

1. NoŃiune, denumire

2. Forme ale conflictelor de legi

3. SoluŃionarea conflictelor de legi

Cap.V. EvoluŃia dreptului interna Ńional privat

1. NoŃiuni generale

2. Conflictele de legi în antichitate

3. Personalitatea legilor

4. Teritorialismul feudal al cutumelor

5. Şcoala statutarilor italieni

6. Şcoala franceză a statutelor

7. Şcoala olandeză

8. Şcoala germană

9. Şcoala italiană a personalităŃii legilor

10. Şcoala anglo-americană

Cap.VI. Izvoarele dreptului internaŃional privat

1. NoŃiuni generale

Page 15: Programa Analitica an IV 2010-2011

15

2. Izvoarele interne

3. Izvoarele internaŃionale

4. Raportul dintre izvoarele interne si internaŃionale

Cap.VII. Calificarea

1. NoŃiune, apariŃie, importanŃă, feluri

2. Legea după care se face calificarea

3. Calificarea şi conflictele între legi naŃionale

Cap.VIII. Retrimiterea

1. NoŃiunea retrimiterii

2. ApariŃie, forme, limite

3. Retrimiterea şi conflictele între legi naŃionale

Cap.IX. Ordinea publică în dreptul international privat

1. NoŃiune, condiŃii

2. Caracterele ordinii publice

3. Efectele ordinii publice

4. Ordinea publică şi conflictele între legi naŃionale

Cap.X. Frauda la lege

1. NoŃiune, apariŃie

2. CondiŃiile fraudei la lege

3. SancŃionarea fraudei la lege

Cap.XI. Conflictele de legi în timp şi în spaŃiu

1. NoŃiune, evoluŃie

2. Recunoaşterea drepturilor câştigate

3. Conflictele mobile

4. Conflictele decurgând din succesiunea statelor

Cap.XII. Aplicarea legii străine

1. NoŃiunea, temeiul aplicării

2. Titlul cu care se aplică legea străină

3. Aplicarea din oficiu a legii străine

4. Proba legii străine

Page 16: Programa Analitica an IV 2010-2011

16

5. Interpretarea legii străine

6. Controlul aplicării legii străine

PARTEA SPECIALĂ

Cap.I. CondiŃia juridic ă a străinilor

1. NoŃiuni generale

2. Forme ale condiŃiei juridice a străinilor

3. Regimul juridic al străinilor în România

Cap.II. Regimul persoanelor juridice străine

1. NoŃiune, clasificare

2. Recunoaşterea persoanei juridice străine

3. NaŃionalitatea persoanei juridice străine

4. Drepturile persoanelor juridice străine

Cap.III. Starea şi capacitatea persoanelor

1. Legea aplicabilă stării şi capacităŃii persoanelor în dreptul

internaŃional privat.

2. Starea persoanelor

3. Capacitatea persoanelor fizice

Cap.IV. Bunurile şi drepturile reale

1. Regula lex rei sitae

2. Domeniul de aplicare a regulii lex rei sitae

3. Bunuri sustrase regulii lex rei sitae

Cap.V. Forma actelor juridice

1. NoŃiuni generale

2. Legea aplicabilă formei actului juridic

3. Alte forme ale actului juridic

Cap.VI. Contractele

1. Rolul voinŃei părŃilor în determinarea legii aplicabile contractului

2. Domeniul de aplicare a legii contractului

3. Autonomia de voinŃă în practica internaŃională

Cap.VII. Familia

Page 17: Programa Analitica an IV 2010-2011

17

1. NoŃiuni generale

2. Căsătoria

3. FiliaŃia

4. ObligaŃia de întreŃinere

5. AdopŃia

Cap.VIII. Succesiunea

1. NoŃiuni generale

2. Determinarea legii aplicabile succesiunii

Cap.IX. CompetenŃa si procedura civilă în dreptul internaŃional privat

1. Problemele de competenŃă în dreptul internaŃional privat

2. Problemele de procedură civilă internaŃională

Cap.X. Arbitrajul interna Ńional

1. NoŃiuni generale

2. Comisia de Arbitraj Comercial InternaŃional de pe lângă Camera

de ComerŃ şi Industrie a României

3. Recunoaşterea şi executarea sentinŃelor arbitrale străine.

BIBLIOGRAFIE:

1. Ion P. Filipescu, Andrei Filipescu, Tratat de drept internaŃional privat,

Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2007.

2. Mihail Vasile Jakotă, Drept internaŃional privat, 2 vol., Editura

FundaŃiei "Chemarea", Iaşi, 1997.

3. Ioan Macovei, Drept international privat, Editura Ars Longa, Iaşi, 1999.

4. Ioan Macovei, Drept international privat, Editura Ars Longa, Iaşi, 2001.

5. Tudor R. Popescu, Drept internaŃional privat, Editura Romfel, Bucureşti,

1994.

6. Dragoş Alexandru Sitaru, Drept internaŃional privat, Ed. Lumina Lex,

Bucureşti, 2001.

Prof. univ. dr. Ioan MACOVEI

Page 18: Programa Analitica an IV 2010-2011

18

DREPT PROCESUAL CIVIL I Tema I - NoŃiunea si sistemul procesului civil şi ale dreptului procesual

civil

1. NoŃiunea de activitate jurisdicŃională

2. NoŃiunea procesului civil. Procesul civil, mijloc pentru realizarea

pe calea justiŃiei a drepturilor si intereselor pe care legea le recunoaşte

persoanelor fizice si juridice

3. DefiniŃia dreptului procesual civil

4. Izvoarele dreptului procesual civil

Tema a II-a - Principiile fundamentale ale dreptului procesual civil

1. NoŃiunea si importanta principiilor fundamentale ale dreptului

procesual civil

2. Analiza principiilor fundamentale. Principiul legalităŃii. Principiul

independentei judecătorilor si supunerii lor numai legii. Principiul

adevărului; importanta lui pentru justa soluŃionare a cauzelor. Dreptul

justiŃiabililor de a folosi în justiŃie limba maternă. Egalitatea părŃilor în fata

justiŃiei. Publicitatea judecăŃii si publicitatea dezbaterilor. Principiul rolului

activ al judecătorului. Contradictorialitatea si dreptul de apărare.

Disponibilitatea. Nemijlocirea si continuitatea procesului civil.

Tema a III-a - ParticipanŃii la procesul civil

1. Determinarea sferei participanŃilor la procesul civil

2. InstanŃa de judecată: noŃiune, rolul si poziŃia instanŃei în procesul

civil, compunerea si constituirea instanŃei în procesul civil

3. PărŃile în procesul civil. Caracterul necesar participării părŃilor.

PoziŃia si rolul reclamantului si pârâtului în desfăşurarea procesului.

Drepturile si obligaŃiile procesuale ale părŃilor. Abuzul de drept în procesul

civil. CondiŃiile cerute pentru a fi parte în procesul civil: a) capacitatea de

folosinŃă si de exerciŃiu a drepturilor; b) calitatea părŃilor, sancŃiunea lipsei

Page 19: Programa Analitica an IV 2010-2011

19

calităŃii; c) justificarea unui drept care se valorifică prin acŃiune; drepturile

prescrise: drepturi eventuale cu termen si sub condiŃie si protecŃia lor

juridică; d) justificarea unui interes

4. Coparticiparea în procesul civil

5. TerŃele persoane care pot lua parte la judecată si poziŃia lor în proces.

Formele în care terŃele persoane participă la proces; a) intervenŃia; b) chemarea

în judecată a altei persoane; c) chemarea în garanŃie; d) arătarea titularului

dreptului

Tema a IV-a -Competenta în procesul civil

1. DefiniŃia noŃiunii de competentă. Competenta generală si

competenta jurisdicŃională.

2. Competenta jurisdicŃională: a) materială; b) teritorială.

3. Competenta absolută si competenta relativă.

4. Prorogarea de competentă.

5. ExcepŃia de necompetentă. Conflictele de competentă.

6. Incompatibilitatea, abŃinerea si recuzarea judecătorilor,

strămutarea procesului. Delegarea instanŃei.

Tema a V-a - AcŃiunea în procesul civil

1. AcŃiunea. NoŃiunea de mijloc procedural pentru apărarea

drepturilor subiective. Legătura dintre acŃiune si dreptul subiectiv material.

Trăsăturile caracteristice ale acŃiunii civile.

2. Elementele acŃiunii: subiectele, obiectul si cauza

3. Categoriile acŃiunilor: a) acŃiuni în realizarea dreptului, în

constatarea dreptului si constitutive de drepturi; b) acŃiuni personale, reale si

mixte; c) acŃiuni mobiliare si imobiliare; d) acŃiuni petitorii si posesorii.

Critica ultimelor trei categorii de acŃiuni.

4. Asigurarea acŃiunii. Scopul măsurilor asiguratorii. Sechestrul

asigurator, poprirea asiguratorie, sechestrul judiciar.

Tema a VI-a - Probele în procesul civil

Page 20: Programa Analitica an IV 2010-2011

20

1. NoŃiunea probelor. ImportanŃa probelor si rolul în aflarea

adevărului. EvoluŃia sistemului probator în procesul civil.

2. Subiectul si obiectul probatiunii.

3. Admisibilitatea probelor. Concludenta si pertinenta probelor

4. Sarcina probatiunii. Rolul activ al judecătorului în această privinŃă

5. Aprecierea probelor (reguli generale)

6. Clasificarea probelor

a) Probele scrise. Diferite feluri de înscrisuri si forŃa lor probantă

(acte autentice, acte sub semnătură privată), scrisori, telegrame, răboaje etc.

Administrarea dovezii prin înscrisuri. SancŃiunea neprezentării înscrisurilor.

Verificarea de scripte si procedura falsului

b) Proba cu martori. Admisibilitatea acestei probe. Obligativitatea de

a fi martor si cazurile când o persoană nu poate fi ascultată ca martor.

Procedura de audiere a martorilor

c) Expertiza. NoŃiunea si felurile ei. Caracterul juridic al expertizei si

forŃa ei probantă. Recuzarea experŃilor. Contraexpertiza.

d) Cercetarea la fata locului

e) Recunoaşterea părŃii (mărturisirea ca probă în justiŃie). Cazurile

când proba este admisibilă. Procedura interogatoriului. Efectele mărturisirii

f) PrezumŃiile ca mijloc de probă

g) Asigurarea probelor. Competenta si procedura.

Tema a VII-a - Actele de procedură

1. NoŃiune. Obligativitatea pentru părŃi si pentru instanŃă de a

respecta condiŃiile impuse de lege la îndeplinirea actelor de procedură

2. SancŃiunea nerespectării acestor condiŃii. Nulitatea actului.

ConsecinŃele procedurale ale anulării actelor de procedură.

3. Principalele acte de procedura: cererea de chemare în judecată;

întîmpinarea; cererea reconvenŃională; citaŃia.

Page 21: Programa Analitica an IV 2010-2011

21

4. Citarea părŃilor si îndeplinirea actelor de procedură. Cuprinsul

citaŃiei. Îndeplinirea procedurii citării. DispoziŃii speciale în materie de

citare.

Tema a VIII-a - Termenele procedurale si sancŃiunea nerespectării lor

1. Definirea si funcŃiile termenelor procedurale

2. Diferite categorii de termene: a) termenele legale judecătoreşti si

convenŃionale; b) termene imperative si prohibitive; c) termene absolute si

relative

3. Modul de calcul al termenelor

4. SancŃiunea nerespectării termenelor; decăderea si nulitatea în

termen.

Tema a IX-a - Cheltuielile de judecată si amenzile judecătoreşti

1. NoŃiunea cheltuielilor de judecată.

2. Cine suportă cheltuielile de judecată si procedura de obŃinere a

acestora.

3. SituaŃii speciale în legătură cu acordarea cheltuielilor de judecată.

4. Amenzile judecătoreşti ca sancŃiune civilă a abuzului de drept

procesual si a încălcării diverselor obligaŃii procesuale sau de serviciu.

BIBLIOGRAFIE:

1. G.Boroi, O. Spineanu-Matei, Codul de procedură civilă adnotat,

Editura Hamangiu, Bucureşti, 2007;

2. Ciobanu, V.,M., G Boroi G,Drept procesual civil, Curs selectiv – teste

grilă, Editia a IV-a, Editura CH Beck, Bucureşti, 2009;

3. I. Deleanu, Tratat de procedură civilă, vol.I, EdiŃia a II-a, Editura CH

Beck, Bucureşti, 2007;

4. Gh. Durac, Drept procesual civil, Editura FundaŃiei Academice AXIS,

Iaşi, 2010;

Page 22: Programa Analitica an IV 2010-2011

22

5. Gh. Durac, Judecata în primă instanŃă în procesul civil, Editura

Hamangiu, Bucureşti, 2006;

6. Gh. Durac, Drept procesual civil. Actele de dispoziŃie ale părŃilor în

procesul civil, Editura Polirom, Iaşi, 1999;

7. I. Leş, Tratat de drept procesual civil, EdiŃia a V-a, Editura CH Beck,

Bucureşti, 2010;

8. I. Leş, Participarea părŃilor în procesul civil, Editura CH Beck,

Bucureşti, 2008;

9. I. Leş, Codul de procedură civilă. Comentariu pe articole, Editura CH

Beck, Bucureşti, 2008;

10. I. Leş, SancŃiunile procedurale în materie civilă, Editura Hamangiu,

Bucureşti, 2008.

Prof. univ. dr. Gheorghe DURAC

Page 23: Programa Analitica an IV 2010-2011

23

SEMESTRUL I

Discipline opŃionale

PSIHOLOGIE JUDICIAR Ă

I. Obiectivele disciplinei

Cursul şi seminarul de psihologie judiciară îşi propune următoarele

obiective:

� Familiarizarea studenŃilor cu specificul manierei în care psihologia

ca ştiinŃă şi psihologul ca specialist pot ajuta juriştii în activitatea lor

profesională;

� Relevarea manierei în care poate fi conturată psihologic şi psihiatric

personalitatea infractorului;

� Explicarea manierei în care se conturează şi funcŃionează universul

psihologic al minŃii infractorului, în speŃă a criminalilor deosebit de

periculoşi;

� IniŃierea cu privire la afectivitatea umană şi rolul acesteia în contexte

cu relevanŃă legală şi judiciară;

� Explicarea manierei în care emoŃiile se transpun în comportamente

ce pot fi relevante în stabilirea dacă o persoană minte sau nu;

� Introducere în biodetecŃia veridicităŃii declaraŃiilor prin folosirea

poligrafului;

� Arătarea aspectelor psihologice prezente în timpul anchetării şi a

erorilor judiciare ce pot apărea prin folosirea unor tactici şi tehnici

de interogare improprii.

II. Tematica cursurilor

1. Ce este psihologia judiciară? Abordarea psihologică şi legală a dramei

judiciare.

2. EmoŃiile şi detectarea minciunii (I).

Page 24: Programa Analitica an IV 2010-2011

24

3. Infractorul din perspectivă psihologică.

4. EmoŃiile şi detectarea minciunii (II).

5. Infractorul din perspectivă psihiatrică.

6. EmoŃiile şi detectarea minciunii (III).

7. InfracŃiunea de omor şi criminalul ce comite mai multe omucideri.

8. Criminalii în serie. Prezentare de caz (I).

9. Alcătuirea profilului infractorului.

10. Criminalii în serie. Prezentare de caz (II).

11. Aspectele psihologice ale mărturiei judiciare.

12. Falsa confesiune. Prezentare de caz.

13. Detectarea disimulării prin observarea conduitei şi folosirea poligrafului.

BIBLIOGRAFIE:

� Bogdan, T., şi Sântea, I., Psihologie judiciară, Ed. Themis Cart.,

Bucureşti, 2010.

� Bruno Ş., Mediul penitenciar românesc. Cultură şi civilizaŃie carcerală,

Ed. Institutul European, Iaşi, 2006.

� Buş, I., şi David, D., Psihologie judiciară. Poligraf şi hipnoză, Ed.

Tritonic, Bucureşti, 2003.

� Butoi, T., Butoi, I.-T., Tratat universitar de psihologie judiciară. Teorie

şi practică, Ed. Phobos, Bucureşti, 2003.

� Butoi, T. (coord.)., Victimologie. Curs universitar. Perspectiva

psihologiei victimale asupra cuplului penal victimă-agresor, Ed. Pinguin

Book, Bucureşti, 2004.

� Edwards, M., Crime şi criminali celebri, Ed. M.A.S.T, Bucureşti, 2008.

� Florian, G., Psihologie penitenciară, Ed. Oscar Print, Bucureşti, 1996.

� Florian, G., Dinamică penitenciară. Reforma structurilor interne, Ed.

Oscar Print, Bucureşti, 1998.

Page 25: Programa Analitica an IV 2010-2011

25

� Lopez, E., Manual de psihologie juridică, Ed. Oscar Print, Bucureşti,

2005.

� Mitrofan, N., Zdrenghea, V., şi Butoi, T., Psihologie judiciară, Ed.

Şansa, Bucureşti, 1992, 1997, 2003.

� Petcu, M., DelincvenŃa. Repere psihosociale, Ed. Dacia, Cluj, 1999.

� Prună, T., Prelegeri de psihologie judiciară. Note de curs., Ed.

Chemarea Iaşi, 1992.

Conf. dr. Dorin NASTAS

Page 26: Programa Analitica an IV 2010-2011

26

MEDICIN Ă LEGAL Ă

Curs 1

a. DefiniŃia, obiectul de studiu al medicinei legale, istoricul specialităŃii în

funcŃie de evoluŃia sistemului probativ şi cunoştii Ńelor medicale

b. Reglementarea legalã a activitãŃii medicinei legale, rolul şi valoarea

probei medico-legale în justiŃie

c. Organizarea medicinei legale în România

d. Legãtura medicinei legale cu ramuri ale dreptului

e. Responsabilitatea juridică a medicului

Curs 2

a. Leziuni de violenŃã: definiŃie, clasificãri, evoluŃie, timp şi modalitate de

vindecare, efecte asupra vieŃii şi sãnãtãŃii.

b. Modalitatea de descrierea şi interpretarea a leziunilor de violenŃă.

c. Leziuni contuze ale pãrŃilor moi, sistemului osteoarticular, organelor

interne, dinŃi.

d. Plãgi tãiate, înŃepate, despicate ale Ńesuturilor moi şi organelor interne

e. Plãgi împuşcate

f. Plaga muşcatã

g. Leziuni locale produse prin căldură, frig, radiaŃii ionizante, acizi, baze,

substanŃe corozive

Curs 3 – Expertiza medico-legală a persoanei vii. Expertiza medico-

legalã traumatologicã

a. Criterii medicale de apreciere a gravităŃii leziunilor de violenŃă,

infirmitatea, invaliditatea, punerea în primejdie a vieŃii prin leziuni de

violenŃă, pierderea de organ, pierderea de funcŃie

b. Copilul maltratat – acoperire legislativã

c. PTSD

d. Simulare, disimulare, sinistrozã, pathomimie, automutilare

Page 27: Programa Analitica an IV 2010-2011

27

Curs 4 - Expertiza medico-legală a persoanei vii. Expertiza medico-

legală psihiatrică

a. Obiective în cauze penale, obiective în cauze civile: noŃiunea de

„discernămînt”, noŃiunea de „capacitate de exerciŃiu”

b. Probleme medico-legale în oligofrenie, epilepsie, schizofrenie, PMD,

alcoolism cronic, tulburãri de conduitã la minori, psihozã puerperalã

Curs 5 - Expertiza medico-legală a persoanei vii. Expertiza medico-

legală sexologică

a. Sexualizare defectuoasă: disgenezii gonadice, hermafroditism,

transsexualism

b. Abateri cantitative şi calitative de la sexualitatea normală: disfuncŃia

erectilă, incapacitatea de procreere a bărbatului, incapacitatea de

coabitare a femeii, hipersexualitatea

c. Perversiunile sexuale şi homosexualitatea, incriminări juridice

d. Violul incriminare juridică, obiectivare medico-legală; actul sexual cu

un minor, incriminarea juridică a modificării genomului, a clonării şi a

ingineriei genetice

e. Sexualizare defectoasă– transsexualism

Curs 6 - Expertiza medico-legală a filiaŃiei, problematica medico-legală

în avort şi pruncucidere

a. Expertiza medico-legalã a filiaŃiei

- etape ale expertizei, participare medico-legalã în rezolvarea fiecãrei

etape

- profilul AND în stabilirea filiaŃiei faŃă de mamă sau filiaŃiei faŃă de tată

b. Avortul – incriminare juridică, obiectivare medico-legală, expertiza

medico-legală în avortul ilegal şi avortul traumatic

c. Pruncucidere – definiŃii, expertiza medico-legală pe cadavru a copilului,

expertiza medico-legală a mamei (aprecierea semnelor şi datelor naşterii,

aprecierea stării de sănătate în timpul şi imediat după naştere)

Curs 7 - Identificarea în medicina legală

Page 28: Programa Analitica an IV 2010-2011

28

a. Identificarea odontostomatologică, profilul genetic, identificarea pe

schelet, pe cadavru, identificarea produselor biologice

b. Aplicarea metodelor de identificare medico-legală în catastrofe

c. Îmbinarea metodelor de identificare medico-legală cu metodele

criminalistice în omor

Curs 8 – Expertiza medico-legală pe cadavru. Tanatologia medico-legală

- DefiniŃiile şi diagnosticul morŃii, agonia şi etapele morŃii,

- sindroamele tanato-generatoare,

- leziuni de violenŃă tanatogeneratoare în traumatismele cranio-cerebrale,

traumatisme toracice şi ale organelor toracice, traumatisme ale

membrelor, abdomenului şi bazinului osos, traumatisme vertebro-

medulare, traumatisme BMF.

- legătura de cauzalitate în tanatogeneză

Curs 9 - Expertiza medico-legală pe cadavru. Tanatologia medico-

legală

a. Tipuri de moarte

b. Modificări cadaverice, reacŃii vitale, semne vitale, reacŃii supravitale,

supravieŃuirea, importanŃa medico-legală a stărilor agonale

c. Aprecierea datei morŃii în medicina legală

d. Autopsia medico-legală, exhumarea (reglementare juridică, obiective ale

expertizei medico-legale pe cadavru). IntervenŃia expertului parte.

Curs 10 – Expertiza medico-legală pe cadavru în moartea violentă prin

factori mecanici

Mecanismele de producere şi leziuni specifice în:

a. cãdere şi precipitare

b. accidente de circulaŃie

c. alcoolul în accidentele de circulaŃie: metabolizarea alcoolului etilic,

determinarea alcoolemiei şi efectul intoxicaŃiei etilice în momentul

accidentului

Page 29: Programa Analitica an IV 2010-2011

29

Curs 11 - Expertiza medico-legală pe cadavru în moartea violentă prin

factori mecanici

a. Asfixii mecanice: fizipatologie, clasifiare, leziuni specifice în spînzurare,

ştrangulare, obstrucŃia orificiilor şi căilor respiratorii, comprimare

toraco-abdominală. Înecul.

b. Împuşcarea noŃiuni de balisticã, leziuni produse prin împuşcare,

probleme medico-legale în moartea prin împuşcare, identificarea

criminalistică a urmelor împuşcării

Curs 12 - Expertiza medico-legală pe cadavru în moartea violentă prin

factori fizici

a. Arsuri, hipertermie

b. Degerãturi, hipotermie

c. ElectocuŃie – expertiza tehnică, leziuni şi cauze tanatogeneratoare în

electrocuŃie

d. Tanatogeneza în modificãrile presiunii atmosferice

e. Leziuni şi tanatogeneza prin acŃiunea diverselor radiaŃii

Curs 13 - Expertiza medico-legală în moartea prin intoxicaŃii. Moartea

violentă prin factori biologici, psihici, terorism, tortur ă

a. DefiniŃii: intoxicaŃie, toxic, drog, dependenŃã, obişnuinŃã, abuz de

substantã, sevraj, toleranŃã

b. IntoxicaŃia mortală cu CO, substanŃe methemoglobinizante, alcool etilic,

metilic, barbiturice, morfinã, cocainã, haşiş, amfetamine, LSD, acid

cianhidric, arsen şi produşi de arsen, organoclorurate, organofoforate,

mercur

c. IntoxicaŃia mortală cu ciperci

d. Tanatogeneza în înŃepătura de albine şi viesi, paianjeni, muşcătura de

reptile

e. Moartea violentă prin factori psihici

f. Leziuni după actele de terorism, tortură – exemplificări.

Page 30: Programa Analitica an IV 2010-2011

30

COMPETENłE

- cunoaşterea rolului şi scopurilor medicinei legale

- stabilirea diagnosticului de moarte în clinică şi în sala de necropsie

- descrierea adecvată a leziunilor de violenŃă corporale

- cunoaşterea situaŃiilor în care se solicită efectuarea necropsiei medico-

legale precum şi a management-ului cazurilor care se încadrează în

această categorie

- cunoaşterea sindroamelor tanatogeneratoare; cunoaşterea modului de

completare a certificatului de deces

- cunoaşterea principalelor aspecte medico-legale în variate tipuri de

traumatisme, la persoana vie şi la cadavru

- cunoaşterea modului şi a situaŃiilor de solicitare a expertizelor medico-

legale la persoana vie: traumatologică, psihiatrică, de filiaŃie etc

BIBLIOGRAFIE:

1. Gheorghe Scripcaru, Vasile Astarăstoae, Călin Scripcaru,

Medicină legală pentru jurişti, Ed. Polirom 2005;

2. Virgil Tiberiu Dragomirescu , Expertiza medico-legală în

psihiatria judiciară, Ed. Viata Medicală;

3. Scripcaru Gh., Astărăstoae V., Principii de bioetică, deontologie

şi drept medical, Ed. Omnia Iaşi;

4. Călin Scripcaru, Beatrice Ioan, Medicină Legală pentru jurişti,

Ed. Polirom, Iaşi;

5. Gheorghe Scripcaru, Medicină legală, Ed. Didactică şi pedagogică,

Bucureşti, 1993;

6. Călin Scripcaru, Beatrice Ioan, Medicina Legală în justiŃie, Ed.

Cugetarea, Iaşi, 2001;

7. Ionel Groza, Vasile Astărăstoae, Curs de medicină-legală pentru

jurişti, Ed. C.H.Beck, Bucureşti, 2007.

Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE

Page 31: Programa Analitica an IV 2010-2011

31

ORGANIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR

1. Organizarea magistraturii

NoŃiuni generale privind magistraŃii şi categoriile profesionale asimilate

acestora

Dobândirea calităŃii de magistrat

Drepturile şi îndatoririle magistraŃilor

Desfăşurarea activităŃii de magistrat – promovarea, transferul, detaşarea,

suspendarea, încetarea calităŃii de magistrat.

Răspunderea magistraŃilor

Consiliul Superior al Magistraturii – organizare, atribuŃii, activitate

Elemente de drept comparat privind organizarea magistraturii

2. Organizarea profesiei de avocat

ConsideraŃii generale privind profesia de avocat. ModalităŃi de exercitare

a profesiei de avocat

Dobândirea calităŃii de avocat

Drepturile şi îndatoririle avocaŃilor

Răspunderea avocaŃilor

Organele de conducere ale profesiei de avocat

Elemente de drept comparat privind organizarea profesiei de avocat.

3. Organizarea profesiei de consilier juridic

ConsideraŃii generale privind profesia de consilier juridic. ModalităŃi de

exercitare a profesiei de consilier juridic

Dobândirea calităŃii de consilier juridic

Drepturile şi îndatoririle consilierilor juridici

Răspunderea consilierilor juridici

Organele de conducere ale profesiei de consilier juridic

Page 32: Programa Analitica an IV 2010-2011

32

Elemente de drept comparat privind organizarea profesiei de consilier

juridic.

4. Organizarea profesiei de notar public

ConsideraŃii generale privind profesia de notar public. ModalităŃi de

exercitare a profesiei de notar public

Dobândirea calităŃii de notar public

Drepturile şi îndatoririle notarilor publici

Răspunderea notarilor publici

Organele de conducere ale profesiei de notar public

Elemente de drept comparat privind organizarea profesiei de notar

public.

5. Organizarea profesiei de executor judecătoresc

ConsideraŃii generale privind profesia de executor judecătoresc.

ModalităŃi de exercitare a profesiei de executor judecătoresc

Dobândirea calităŃii de executor judecătoresc

Drepturile şi îndatoririle executorilor judecătoreşti

Răspunderea executorilor judecătoreşti

Organele de conducere ale profesiei de executor judecătoresc

Elemente de drept comparat privind organizarea profesiei de executor

judecătoresc.

BIBLIOGRAFIE:

1. Ion Popa, Tratat privind profesia de magistrat în România, Universul

Juridic, Bucureşti, 2007;

2. Liliana Crângaşu, Dan Lupaşcu, Culegere de hotărâri ale Consiliului

Superior al Magistraturii privind independenŃa, imparŃialitatea şi

reputaŃia profesională a judecătorilor şi procurorilor, Universul Juridic,

Bucureşti, 2006;

Page 33: Programa Analitica an IV 2010-2011

33

3. Florea Măgureanu, Organizarea sistemului judiciar, Universul Juridic,

Bucureşti, 2006;

4. Ioan Leş, Organizarea sistemului judiciar românesc, Editura All Beck,

Bucureşti, 2004;

5. Ioan Leş, Organizarea sistemului judiciar în dreptul comparat, Editura

All Beck, Bucureşti, 2005;

6. Ligia Dănilă, Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Editura CH

Beck, Bucureşti, 2007.

Asist. univ. drd. Nicolae Horia łIł

Page 34: Programa Analitica an IV 2010-2011

34

PROTECłIA JURIDICÃ A DREPTURILOR OMULUI

Titlul I : Sistemul internaŃional de protecŃie a drepturilor omului

Capitolul I: Sistemul O.N.U. de protecŃie a drepturilor omului

Capitolul II: Sisteme regionale de protecŃie a drepturilor omului

Sectiunea I: Sistemul european de protecŃie a drepturilor

omului

Sectiunea II: Sistemul interamerican de protecŃie a

drepturilor omului

Sectiunea III: Sistemul african de protecŃie a drepturilor

omului

Sectiunea IV: Sistemul asiatic de protecŃie a drepturilor

omului

Titlul al II-lea : Recursuri internaŃionale

Capitolul I: Caracteristici generale ale recursului internaŃional

Capitolul II: CondiŃiile de introducere ale unui recurs internaŃional

Capitolul III: Tipuri de recursuri internaŃionale

Sectiunea I: Sistemul ONU

SecŃiunea II: Sisteme regionale

Titlul III : Alte mijloace de acŃiune în domeniul protecŃiei dreptului omului

Capitolul I: Rapoarte statale

SecŃiunea I: Proceduri universale

SecŃiunea II: Proceduri regionale

Capitolul II: InspecŃii şi anchete internaŃionale

SecŃiunea I: Nivel universal

SecŃiunea II:Nivel regional

Titlul IV : OrganizaŃii nonguvernamentale

Capitolul I: Nivel universal

Capitolul II: Nivel regional

Page 35: Programa Analitica an IV 2010-2011

35

BIBLIOGRAFIE:

1. Jean Francois Renucci, Tratat de drept european al drepturilor

omului, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2009

2. Frederic Sudre, Droit international et droit européen des droits de

l'homme, Polirom, Iasi, 2006

3. Raluca Miga Besteliu, Catrinel Brumar, Protectia internationala a

drepturilor omului : note de curs, Pro Universitaria, Bucuresti,

2006

4. Bianca Selejan-Gutan, Protectia europeana a drepturilor omului,

Ed. CH Beck, Bucuresti, 2008

5. Aurora Ciuca, Protectia internationala a drepturilor omului, Ed.

a 2-a rev. si adaug., Editura Fundatiei Axis, Iaşi, 2004

6. Corneliu Liviu Popescu, ProtecŃia internaŃională a drepturilor

omului – surse, instituŃii, proceduri, Ed. ALL Beck, Bucureşti, 2000;

7. Irina Moroianu Zl ătescu, ProtecŃia juridică a drepturilor omului,

Institutul Român

Lect. univ. dr. Alina Mirabela GENTIMIR

Page 36: Programa Analitica an IV 2010-2011

36

CONVENłIA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI

1. ConsideraŃii generale

1.1. Drepturile garantate de ConvenŃia europeană a drepturilor omului şi

protocoalele sale adiŃionale

1.2. Principiile sistemului ConvenŃiei europene a drepturilor omului

1.2.1. Principiile convenŃionale

1.2.1. 1. Principiul solidarităŃii

1.2.1. 2. Principiul suveranităŃii

1.2.2. Principiile jurisprudenŃiale ale ConvenŃiei Europene a Drepturilor

Omului

1.2.2.1. Principiul efectivităŃii dispoziŃiilor ConvenŃiei

1.2.2.2. Principiul subsidiarităŃii mecanismului ConvenŃiei

2. Dreptul la viaŃă – art. 2 din ConvenŃie

2.1. ObligaŃiile statelor privind dreptul la viaŃă

2.2. Frontierele dreptului la viaŃă

2.3. Restrângeri ale dreptului la viaŃă prevăzute de art. 2 par. 2 din

ConvenŃie

2.4. Restrângeri ale dreptului la viaŃă prevăzute de art 15 par. 2 din

ConvenŃie

3. Dreptul de a nu fi supus torturii şi altor tratamente sau pedepse

inumane sau degradante – art. 3 din ConvenŃie

3.1. Caracterul interdicŃiei

3.2. ObligaŃiile statelor privind protecŃia împotriva torturii şi a

tratamentelor inumane ori degradante

3.2.1. ObligaŃia negativă a statelor

3.2.2. ObligaŃii pozitive ce cad în sarcina statului

3.3. Tortura

Page 37: Programa Analitica an IV 2010-2011

37

3.3.1. DefiniŃie. Trăsături ale actelor de tortură

3.4. Tratamentele şi pedepsele inumane

3.4.1. Acte ce constituie tratamente inumane

3.4.2. Tratamentele aplicate deŃinuŃilor şi bolnavilor

3.4.3. Tratamentul străinilor. Extrădarea şi deportarea

3.5. Pedeapsa cu moartea

3.6. Tratamente şi pedepse degradante

3.6.1. Discriminările

3.6.2. Pedepsele corporale

4. Dreptul de a nu fi supus sclaviei, servituŃii şi muncii for Ńate sau

obligatorii – art. 4 din ConvenŃie

4.1. Sclavia

4.2. Servitutea

4.3. Munca forŃată sau obligatorie – definiŃie

4.4. SituaŃii exceptate de la domeniul de aplicare a interdicŃiei muncii forŃate

sau obligatorii – art. 4 par. 3 din ConvenŃie

5. Dreptul la libertatea şi siguranŃa persoanei –art. 5 din ConvenŃie

5.1. Caracterul dreptului la libertatea şi siguranŃa persoanei

5.2. NoŃiunea de libertate

5.3. Cazurile permise de privare de libertate - art. 5 par. 1 lit.a-e din

ConvenŃie

5.4. Cazuri de privare de libertate ca nu intră sub incidenŃa art. 5

5.5. GaranŃiile instituite pentru persoanele private de libertate – art. 5 par.

2-5 din ConvenŃie

5.5.1. Dreptul de a fi informat - art. 5 par. 2 din ConvenŃie

5.5.2. Dreptul de a fi adus de îndată în faŃa unui judecător, de a fi trimis în

judeactă într-un termen rezonabil sau eliberat – art. 5 par. 3 din ConvenŃie

5.5.3. Dreptul la recurs - art. 5 par. 4 din ConvenŃie

5.5.4. Dreptul la despăgubiri pentru detenŃia ilegală – art. 5 par. 5 din

ConvenŃie

Page 38: Programa Analitica an IV 2010-2011

38

6. Dreptul la un proces echitabil - art. 6 din ConvenŃie

6.1. Caracterele dreptului la un proces echitabil

6.2. Aplicabilitatea art. 6 din ConvenŃie

6.2.1. Plângerile privind „drepturile şi obligaŃiile cu caracter civil”

6.2.1.1. NoŃiunea de „plângere”

6.2.1.2. NoŃiunea de „drepturi şi obligaŃii cu caracter civil”

6.2.2. NoŃiunea de „acuzaŃie în materie penală”

6.2.2.1. Materie penală

6.3. GaranŃiile generale ale dreptului la un proces echitabil - art. 6 par. 1

din ConvenŃie

6.3.1. Dreptul de a fi judecat de un tribunal independent şi imparŃial prevăzut

de lege

6.3.2. Dreptul de a fi judecat într-un termen rezonabil

6.3.2.1. Modul de calcul al termenului rezonabil în materie civilă şi

în materie penală

6.3.3. Publicitatea procedurii

6.4. GaranŃiile speciale ale dreptului la un proces echitabil în procesele

penale – art. 6 par. 2 şi 3 din ConvenŃie

6.4.1. PrezumŃia de nevinovăŃie – art. 6 par. 2 din ConvenŃie

6.4.2. Dreptul la apărare – art. 6 par. 3 lit. a-e din ConvenŃie

6.4.2.1.Dreptul de a fi informat asupra naturii şi cauzei acuzaŃiei

6.4.2.2. Dreptul de a dispune de timpul şi facilităŃile necesare

apărării

6.4.2.3. Dreptul de a se apăra în mod eficient

6.4.2.4. Dreptul la martori

6.4.2.5. Dreptul la interpret

6.5. GaranŃiile implicite ale dreptului la un proces echitabil

6.5.1. Dreptul de acces la un tribunal

6.5.2. ObligaŃia de motivare a hotărârilor

6.5.3. Principiul egalităŃii armelor

Page 39: Programa Analitica an IV 2010-2011

39

6.5.4. Dreptul de a nu se autoacuza

7. Dreptul de a nu fi supus unor unor legi şi pedepse ex post facto – art.

7 din ConvenŃie

7.1. Principiul legalităŃii incriminării şi pedepselor

7.1.1. Sfera de aplicare a principiului legalităŃii incriminării şi pedepselor

7.2. Principiul neretroactivităŃii legii penale

8. Dreptul la viaŃă privată şi de familie

8.1. ConŃinutul noŃiunii de viaŃă privată

8.1.1. Dreptul la intimitatea vieŃii private

8.1.2. Dreptul la libertatea vieŃii sexuale

8.1.3. Dreptul la imagine

8.1.4. Dreptul la căsătorie

8.1. 5. Dreptul la un mediu înconjurător sănătos

8.2. NoŃiunea de viaŃă de familie

8.2.1. RelaŃiile care se includ în sfera relaŃiilor de familie

8.3. Dreptul la respectarea corespondenŃei

8.4. Dreptul la respectarea domiciliului

8.5. GaranŃii ale dreptului la viaŃă privată şi de familie – art. 8 par. 2 din

ConvenŃie

9. LibertăŃile gândirii

9.1. Libertatea de gândire, de conştiinŃă şi a religiei – art. 9 din ConvenŃie

9.1.1. Dreptul de a avea o convingere

9.1.2. Dreptul individului de a-şi manifesta convingerile

9.1.2.3. ObiecŃia de conştiinŃă

9.1.2.4. Dreptul la instruire şi dreptul părinŃilor de a li se respecta

convingerile în privinŃa educaŃiei

9.1.2.4.1.P rincipiul pluralismului educativ

9.2. Libertatea de expresie – art. 10 din ConvenŃie

9.2.1. Specificitatea dreptului

9.2.2. ConŃinutul dreptului la libertatea de expresie

Page 40: Programa Analitica an IV 2010-2011

40

9.2.3. Domeniul de aplicare a libertăŃii de expresie

9.2.4. RestricŃii aduse libertăŃii de expresie

BIBLIOGRAFIE:

• -C. Bîrsan, ConvenŃia Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu pe

articole, vol. I, Drepturi si libertăŃi, Editura ALL Beck, Bucureşti, 2010

• - Jean Francois Renucci, Tratat de drept european al drepturilor omului, Ed.

Hamangiu, Bucuresti, 2009

• - C. Bîrsan, ConvenŃia Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu pe

articole, vol. I, Drepturi si libertăŃi, Editura ALL Beck, Bucureşti, 2005;

• - C. Bîrsan, ConvenŃia Europeană a Drepturilor Omului. Vol. II – Procedura

în faŃa CurŃii. Executarea hotărârilor, Editura ALL Beck, Bucureşti, 2006;

• - C. Bîrsan, M. Eftimie, ConvenŃia europeană a drepturilor omului.

Protocoale adiŃionale, la ConvenŃie. Regulamentul CurŃii Europene.

Formulare şi note explicative, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2006;

• - Radu ChiriŃa, ConvenŃia europeană a drepturilor omului. Comentarii şi

explicatii, Ed. CH. Beck, Bucuresti, 2008

• - D. Bogdan, M. Selegean, Drepturi şi libertăŃi fundamentale în

jurisprudenŃa CurŃii Europene a Drepturilor Omului, Editura ALL Beck,

Bucureşti, 2005;

• - C. -L. Popescu, Drepturile de procedură in jurisprudenŃa CurŃii Europene

a Drepturilor Omului (2001-2002), Editura ALL Beck, Bucureşti, 2003;

• - O. Predescu, ConvenŃia europeană a drepturilor omului şi implicaŃiile ei

asupra dreptului penal român, Editura Lumina Lex., Bucureşti, 1998.

Lect. univ. dr. Radu Răzvan HORAłIU

Page 41: Programa Analitica an IV 2010-2011

41

SEMESTRUL II

Discipline obligatorii

DREPTUL COMERłULUI INTERNA łIONAL

Cap. I - NoŃiunea de drept al comerŃului interna Ńional

1. Denumirea de drept al comerŃului internaŃional

2. DefiniŃia dreptului comerŃului internaŃional

3. Obiectul dreptului comerŃului internaŃional

Cap. II - EvoluŃia dreptului comerŃului interna Ńional

1. NoŃiuni generale

2. ComerŃul internaŃional în antichitate

3. Dreptul comerŃului internaŃional în evul mediu

4. Dreptul comerŃului internaŃional în epoca modernă

5. Dreptul comerŃului internaŃional în epoca contemporană

Cap. III - Izvoarele dreptului comerŃului interna Ńional

1. NoŃiuni generale

2. Izvoarele interne

3. Izvoarele internaŃionale

Cap. IV - ComercianŃii persoane fizice

1. NoŃiunea de comerciant persoană fizică

2. ObligaŃiile profesionale ale comercianŃilor

3. Întreprinderea şi fondul de comerŃ

Cap. V - ComercianŃii persoane juridice

1. ConsideraŃii generale

2. SocietăŃile de persoane

3. SocietăŃile de capitaluri

4. Societatea cu răspundere limitată

Cap. VI - Falimentul

1. NoŃiune, elemente, condiŃii

Page 42: Programa Analitica an IV 2010-2011

42

2. Procedura şi efectele falimentului

3. Administrarea falimentului

4. Suspendarea şi încetarea falimentului

Cap. VII - OperaŃiuni pregătitoare încheierii contractelor comerciale

internaŃionale

1. Studierea pieŃei externe

2. Publicitatea comercială

3. Alegerea partenerului extern

Cap. VIII - Negocierile contractelor comerciale internaŃionale

1. Tratativele comerciale

2. Cererea de ofertă

3. Oferta

4. Răspunderea părŃilor în perioada negocierilor

Cap. IX - Încheierea contractelor comerciale internaŃionale

1. Momentul încheierii contractului

2. Locul încheierii contractului

3. Forma încheierii contractului

4. ConŃinutul contractului

Cap. X - Contractele internaŃionale de vânzare de mărfuri

1. Vânzarea comercială internaŃională

2. Vânzarea prin burse

3. Vânzarea prin licitaŃie

Cap. XI - Contractele de intermediere în comerŃul internaŃional

1. Contractul de mandat comercial

2. Contractul comercial de comision

3. Contractul de agency

Cap. XII - Contractele de concesiune în comerŃul internaŃional

1. Contractul de concesiune exclusivă

2. Contractul de franchising

Page 43: Programa Analitica an IV 2010-2011

43

Cap. XIII - Contractele de transfer de tehnologie în comerŃul

internaŃional

1. Contractul de licenŃă

2. Contractul de know-how

3. Contractul de consulting-engineering

Cap. XIV - Contractele de finanŃare în comerŃul internaŃional

1. Contractul de leasing

2. Contractul de factoring

Cap. XV – Contractele de transport internaŃional de mărfuri

1. Contractul internaŃional de transport rutier de mărfuri

2. Contractul internaŃional de transport de mărfuri pe calea ferată

3. Contractul internaŃional de transport de mărfuri pe mare

4. Contractul internaŃional de transport fluvial de mărfuri

5. Contractul internaŃional de transport aerian de mărfuri

6. Contractul internaŃional de transport multimodal de mărfuri

Cap. XVI - Titlurile de valoare în comerŃul internaŃional

1. NoŃiune, clasificare, rol

2. Cadrul juridic al titlurilor de valoare

3. Principalele titluri de valoare

Cap. XVII –Modalit ăŃile de plată internaŃionale

1. Acreditivul documentar

2. Incaso documentar

3. Ordinul de plată

4. PlăŃile prin compensaŃie

Cap. XVIII- Arbitrajul comercial interna Ńional

1. NoŃiune, caractere, feluri

2. ConvenŃia de arbitraj

3. Forme ale arbitrajului ad-hoc

4. Forme ale arbitrajului instituŃional

Page 44: Programa Analitica an IV 2010-2011

44

5. Recunoaşterea şi executarea hotărîrilor străine

BIBLIOGRAFIE:

1. Octavian CăpăŃână, Brânduşa Ştefănescu, Tratat de drept al comerŃului

internaŃional, 2 vol., Ed. Academiei, Bucureşti, 1985, 1987.

2. Mircea N. Costin, Sergiu Deleanu, Dreptul comerŃului internaŃional, 2

vol., Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 1994, 1995.

3. Ioan Macovei, Dreptul comerŃului internaŃional, Ed. Junimea, Iaşi, 1980.

4. Ioan Macovei, InstituŃii în dreptul comerŃului internaŃional, Ed. Junimea,

Iaşi, 1987.

5. Ioan Macovei, Dreptul comerŃului internaŃional, 2 vol. Editura All Beck,

Bucureşti, 2006, 2009.

6. D. Mazilu, Dreptul comerŃului internaŃionale, 2 vol., Ed. Lumina Lex,

Buc., 1999, 2000.

7. Tudor R. Popescu, Dreptul comerŃului internaŃional, E.D.P., Bucureşti,

1983.

8. Dragoş Alexandru Sitaru, Dreptul comerŃului internaŃional, 2 vol.,

Editura Universul juridic, Bucureşti, 2009.

Prof. univ. dr. Ioan MACOVEI

Page 45: Programa Analitica an IV 2010-2011

45

DREPT PROCESUAL CIVIL II

Tema I - Procedura prealabilă şedinŃei de judecată

1. Depunerea cererii de chemare în judecată. Cuprinsul si anexele ei.

Fixarea primului termen de judecată. Comunicarea cererii şi citarea părŃilor.

2.Efectele introducerii cererii de chemare în judecată.

Tema a II-a - Dezbaterea procesului civil în şedinŃa de judecată

1. DefiniŃia şedinŃei de judecată si importanta ei. Principiile

procedurale aplicabile în această fază a procesului civil.

2. Prima zi de înfăŃişare si funcŃia ei procedurală

3. Lista proceselor. Ordinea în care se dă cuvântul părŃilor.

DispoziŃii procedurale menite să faciliteze judecata. Judecata în lipsă.

Concluziile orale si scrise ale părŃilor. Închiderea dezbaterilor

4. Exceptiile procedurale. Clasificarea si importanta lor. Principalele

excepŃii reglementate de Codul de procedură civilă: necompetenta, lipsa de

capacitate si calitate, litispendenta si conexitatea

5. Incidente în desfăşurarea procesului civil care întârzie judecata în

fond a cauzei. Suspendarea judecăŃii si perimarea

6. Actele procesuale ale părŃilor: desistarea; achiesarea; tranzacŃia

judiciară

7. Contractele judiciare

Tema a III-a - Hotărârile judecătoreşti

1. ÎnŃelesul noŃiunii de hotărâre judecătorească

2. Importanta si natura juridică a hotărârii judecătoreşti

3. Procedura dării hotărârii. Închiderea dezbaterilor. Minuta

(dispozitivul). PronunŃarea hotărârii.

4. Elemente constitutive ale hotărârii judecătoreşti: practicaua,

considerentele si dispozitivul. Norme legale cu privire la redactarea în scris a

hotărârii.

Page 46: Programa Analitica an IV 2010-2011

46

5. Clasificarea hotărârilor: sentinŃe si decizii; hotărâri de primă

instanŃă, definitive, irevocabile, provizorii etc.

6. Încheierile judecătoreşti

7. Efectele hotărârilor judecătoreşti: modificarea prescripŃiei,

curgerea dobânzilor etc. Efectele constitutive si efectele declarative de

drepturi. Puterea lucrului judecat. CondiŃiile în care operează puterea

lucrului judecat.

8. Îndreptarea, lămurirea şi completarea hotărârilor judecătoreşti

9. Executarea vremelnică a hotărârilor.

Tema a IV-a - Căile legale de atac

1. Importanta căilor de atac. Controlul judiciar ca mijloc pentru

repararea erorilor judiciare

2. Clasificarea căilor de atac; ordinare si extraordinare de reformare

si retractare

3. Regulile generale pentru exercitarea căilor de atac.

Tema a V-a - Apelul. Elementele apelului. Competenta instanŃelor

judecătoreşti de soluŃionare a apelului. Procedura de soluŃionare a apelului.

Tema a VI-a - Recursul. Importanta recursului pentru exercitarea

controlului judiciar. Hotărârile care pot fi atacate cu recurs. Termenul de

recurs. CondiŃiile de fond si de formă. Competenta. Motivele de recurs.

Procedura judecării recursului. SoluŃiile pe care le poate da instanŃa de

recurs. Efectele recursului si ale hotărârilor de casare.

Tema a VII-a - ContestaŃia în anulare. Felurile contestaŃiei în anulare:

obişnuită si specială. Obiectul contestaŃiei în anulare. Competenta. Procedura

de judecată a contestaŃiei în anulare

Tema a VIII-a - Revizuirea. Reglementare. Obiectul revizuirii. Cererile si

procedura de judecată. Competenta. Efectele hotărârii.

Page 47: Programa Analitica an IV 2010-2011

47

Tema a IX-a - Recursul în interesul legii. Motive pentru declararea

recursul în interesul legii. Competenta privind declararea si soluŃionarea

recursului în interesul legii.

BIBLIOGRAFIE:

1. G.Boroi, O. Spineanu-Matei, Codul de procedură civilă adnotat, Editura

CH Beck, Bucureşti, 2007;

2. Ciobanu, V.,M., G Boroi G,Drept procesual civil, Curs selectiv – teste

grilă, Editia a IV-a, Editura CH Beck, Bucureşti, 2009;

3. I. Deleanu, Tratat de procedură civilă, vol. al II-lea, Editura CH Beck,

Bucureşti, 2007;

4. Gh. Durac, Drept procesual civil, Editura FundaŃiei Academice AXIS,

Iaşi, 2010;

5. Gh.Durac, Judecata în primă instanŃă în procesul civil, Editura

Hamangiu, Bucureşti, 2006;

6. Gh.Durac, Drept procesual civil. Actele de dispoziŃie ale părŃilor în

procesul civil, Editura Polirom, Iaşi, 1999;

7. I. Leş, Tratat de drept procesual civil, Edişia a V-a, Editura CH Beck,

Bucureşti, 2010;

8. I. Leş, Participarea părŃilor în procesul civil, Editura CH Beck,

Bucureşti, 2008;

9. I. Leş, Codul de procedură civilă. Comentariu pe articole, Editura CH

Beck, Bucureşti, 2008;

10. I. Leş, SancŃiunile procedurale în materie civilă, Editura Hamangiu,

Bucureşti, 2008.

Prof. univ. dr. Gheorghe DURAC

Page 48: Programa Analitica an IV 2010-2011

48

DREPTUL MUNCII

Cap. I – NOłIUNI INTRODUCTIVE

§1. DefiniŃia şi obiectul dreptului muncii

§2. Trăsături caracteristice ale raporturilor juridice de muncă

§3. Izvoarele dreptului muncii

§4. Principiile dreptului muncii

Cap. II - DREPTUL INDIVIDUAL AL MUNCII

I. Contractul individual de muncă

§1. NoŃiune şi reglementare

§2. Trăsăturile caracteristice ale contractului individual de muncă

§3. Încheierea contractului individual de muncă

3.1. CondiŃiile generale de validitate a contractului

individual de muncă

3.1.1. Capacitatea părŃilor

3.1.2. ConsimŃământul

3.1.3. Obiectul şi cauza contractului individual de muncă

3.2. CondiŃii speciale de validitate a contractului individual

de muncă

3.2.1. Examenul medical

3.2.2. CondiŃii de studii şi de vechime

3.2.3. Verificarea aptitudinilor profesionale şi personale

3.2.4. Perioada de probă

§4. Forma, înregistrarea şi evidenŃa contractului individual de

muncă

§5. Cumulul de funcŃii

§6. Durata contractului individual de muncă

§7. ConŃinutul contractului individual de muncă

Page 49: Programa Analitica an IV 2010-2011

49

A. Partea legală

B. Partea convenŃională (clauze esenŃiale obligatorii şi

clauze facultative)

§8. Executarea contractului individual de muncă

§9. Modificarea contractului individual de muncă

A. Delegarea

B. Detaşarea

C. Alte cazuri de modificare unilaterală şi temporară a

locului şi a felului muncii

§10. Suspendarea contractului individual de muncă

A. Trăsăturile specifice ale suspendării (caracterul

temporar şi caracterul parŃial)

B. Cauzele de suspendare ale contractului individual de muncă

a) Suspendarea de drept

b) Suspendarea contractului de muncă din iniŃiativa

salariatului

c) Suspendarea contractului de muncă din iniŃiativa

angajatorului

d) Suspendarea contractului de muncă prin acordul

părŃilor

C. Efectele suspendării contractului individual de muncă

§11. Nulitatea contractului individual de muncă

§12. Încetarea contractului individual de muncă

12.1. Încetarea de drept a contractului individual de muncă

12.2. Concedierea

A. InterdicŃii la concediere

B. Concedierea pentru motive care Ńin de persoana

salariatului

C. Concedierea pentru motive care nu Ńin de

persoana salariatului (individuală şi colectivă)

Page 50: Programa Analitica an IV 2010-2011

50

D. Decizia de concediere

12.3. Demisia

§13. Contractul individual de muncă cu timp parŃial

§14. Munca prin agent de muncă temporară

§15. Munca la domiciliu

II. Timpul de muncă şi timpul de odihnă

§1. Timpul de muncă

1.1. NoŃiuni introductive (definiŃie, clasificare, repartizare)

1.2. Munca de noapte

1.3. Munca suplimentară

1.4. Norma de muncă

§2. Timpul de odihnă. Formele timpului de odihnă

§3. Concediile pentru formare profesională

III. Salarizarea

§1. NoŃiuni introductive (salariul, cadrul normativ aplicabil)

§2. Sistemul de salarizare (principii şi elemente)

§3. Plata salariilor

IV. Sănătatea şi securitatea în muncă

§1. Reguli generale

§2. Comitetul de securitate şi sănătate în muncă

§3. ProtecŃia salariaŃilor prin servicii medicale

V. Formarea profesională a salariaŃilor

§1. Obiectivele principale şi formele formării profesionale

§2. Accesul salariaŃilor la formare profesională şi realizarea

acesteia

§3. Contractul de calificare profesională

§4. Contractul de adaptare profesională

§5. Contractul de ucenicie la locul de muncă

VI. InspecŃia Muncii

VII. Răspunderea disciplinară

Page 51: Programa Analitica an IV 2010-2011

51

§1. Abaterea disciplinară

§2. Cercetarea abaterii disciplinare şi stabilirea sancŃiunii

disciplinare

§3. SancŃiunile disciplinare generale

VIII. Răspunderea patrimonială

§1. Răspunderea patrimonială a angajatorului faŃă de salariat

§2. ObligaŃia de restituire

§3. CondiŃiile răspunderii patrimoniale a salariatului faŃă de

angajator

§4. Răspunderea conjunctă

§5. Procedura de stabilire si recuperare a prejudiciilor

§6. Executarea silită a despăgubirilor

IX. Conflictele de drepturi şi jurisdicŃia muncii

§1. NoŃiunea de conflict de drepturi

§2. PărŃile conflictelor de drepturi

§3. CompetenŃa instanŃei care soluŃionează conflictele de drepturi

§4. Cererile în vederea soluŃionării unui conflict de muncă

§5. Procedura de soluŃionare a conflictelor de muncă

Cap. III - DREPTUL COLECTIV AL MUNCII

I. Sindicatele şi patronatele – parteneri de dialog social

§1. Sindicatele

A. Reglementare B. Dreptul la asociere în sindicate

C. ProtecŃia si garantarea libertăŃii sindicale

D. AtribuŃiile organizaŃiilor sindicale

§2. Patronatele

A. NoŃiunea de patron

B. AtribuŃiile patronatelor

II. Contractul colectiv de muncă

§1. NoŃiune, reglementare, natură juridică

§2. Categorii de contracte colective de muncă

Page 52: Programa Analitica an IV 2010-2011

52

§3. PărŃile contractelor colective; condiŃii de reprezentativitate

§4. Încheierea contractelor colective (negocierea colectivă)

§5. ConŃinutul contractelor colective de muncă

§6. Forma, înregistrarea şi publicitatea contractului colectiv de

muncă

§7. Efectele contractului colectiv de muncă

III. Conflictele de interese

§1. Declanşarea conflictelor de interese

§2. SoluŃionarea conflictelor de interese prin conciliere, mediere şi

arbitraj

§3. Greva

3.1. Exercitarea dreptului la grevă

A. CondiŃii de declarare a grevei

B. Tipuri de grevă

C. Hotărârea de declarare a grevei

D. Categorii de personal care nu pot declara grevă

E. Declararea grevei cu condiŃia asigurării

serviciilor esenŃiale

F. Suspendarea începerii sau continuării grevei

3.2. Desfăşurarea grevei

A. Participarea la grevă

B. Continuarea activităŃii salariaŃilor ce nu

participă la grevă

C. ObligaŃii pentru organizatorii grevei şi

conducerea unităŃii pe timpul desfăşurării grevei

3.3. Încetarea grevei

3.4. Răspunderea juridică

Page 53: Programa Analitica an IV 2010-2011

53

BIBLIOGRAFIE SELECTIV Ă: 1. Ion Traian Ştefănescu, Tratat teoretic şi practic de drept al muncii, Ed.

Universul Juridic, Bucureşti, 2010;

2. Alexandru łiclea, Tratat de dreptul muncii, ed. a IV-a, Ed. Universul

Juridic, Bucureşti, 2010;

3. Dan łop, Tratat de dreptul muncii, Ed. Wolters Kluwer, Bucureşti,

2008(-2009);

4. Şerban Beligrădeanu, Studii de drept român al muncii, Ed. C. H. Beck,

Bucureşti, 2007;

5. Alexandru Athanasiu, LuminiŃa Dima, Dreptul muncii, Ed. C.H. Beck,

Bucureşti, 2005;

6. Andrei Popescu, Dreptul internaŃional şi european al muncii, ed. a II-a,

Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2008;

7. Nicolae Voiculescu, Dreptul muncii. Reglementări interne şi

comunitare, Ed. Wolters Kluwer, Bucureşti, 2007;

8. Alexandru łiclea (coord.), Codul muncii - comentat şi adnotat cu

legislaŃie, doctrină şi jurisprudenŃă, vol. I şi II, Ed. Universul Juridic,

Bucureşti, 2008;

9. Costel Gâlcă, Codul muncii adnotat, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2008;

10. Alexandru Athanasiu ş.a., Codul muncii. Comentariu pe articole, Ed.

C.H. Beck, Bucureşti, 2007;

11. Andrei Săvescu ş.a., Codul muncii adnotat: doctrină şi jurisprudenŃă,

Ed. Indaco, Bucureşti, 2005;

12. Veronica Pribac, Abuzul de drept şi contractele de muncă, Ed. Wolters

Kluwer, Bucureşti, 2007;

13. Radu Răzvan Popescu, Dreptul penal al muncii, Ed. Wolters Kluwer,

Bucureşti, 2008;

Page 54: Programa Analitica an IV 2010-2011

54

14. Mischie Beatrice, Conflicte de muncă. Culegere de practică judiciară,

Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2010;

15. Lucia UŃă, Florentina Rotaru, Simona Cristescu, JurisdicŃia muncii.

Contractele colective. Conflictele de muncă. Practică judiciară, Ed.

Hamangiu, Bucureşti, 2010;

16. Lucia UŃă, Florentina Rotaru, Simona Cristescu, Dreptul muncii.

Salarii, sporuri şi concedii, formare profesională. Practică judiciară, Ed.

Hamangiu, Bucureşti, 2010;

17. Lucia UŃă, Florentina Rotaru, Simona Cristescu, Dreptul muncii.

Răspunderea disciplinară. Practică judiciară, Ed. Hamangiu, Bucureşti,

2009;

18. Lucia UŃă, Florentina Rotaru, Simona Cristescu, Dreptul muncii.

Răspunderea patrimonială, contravenŃională şi penală. Practică judiciară,

Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2009;

19. Lucia UŃă, Florentina Rotaru, Simona Cristescu, Încetarea contractului

individual de muncă. Practică judiciară, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2009;

20. Lucia UŃă, Florentina Rotaru, Simona Cristescu, Contractul individual

de muncă. Încheiere, executare, modificare, suspendare. Practică judiciară,

Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2009;

21. Carmen-Georgiana Comşa, Bianca-Antoaneta Scrob, Litigii de muncă.

JurisprudenŃa relevantă a CurŃii de Apel Bucureşti pe semestrul I 2010, Ed.

Hamangiu, Bucureşti, 2010;

22. Alexandru Cornescu, Drept sindical, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2010;

23. Gabriela Georgiana Schmutzer, Dreptul muncii: practică judiciară, Ed.

Moroşan, Bucureşti, 2008;

24. Dan Lupaşcu (coord.), Curtea de apel Bucureşti. Culegere de practică

judiciară în materie de litigii de muncă 2005-2006 (semestrul I), Ed.

Universul Juridic, Bucureşti, 2006;

25. Septimiu Panainte, Contractul individual de muncă. Practică judiciară,

Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2006;

Page 55: Programa Analitica an IV 2010-2011

55

26. Şerban Beligrădeanu, LegislaŃia muncii comentată, Ed. Lumina Lex,

Bucureşti, 1992-2002;

27. Revista Română de Dreptul Muncii, Ed. Rosetti/Wolters Kluwer,

Bucureşti, 2003-2008;

28. Revista de dreptul muncii şi dreptul securităŃii sociale, disponibilă la

http://costelgilca.wordpress.com/revista-de-dreptul-muncii-si-

dreptul-securitatii-sociale-nr12008.

Lect. univ. dr. Vasile Septimiu PANAINTE

1

Page 56: Programa Analitica an IV 2010-2011

56

CRIMINALISTIC Ă

I. NoŃiuni introductive privind obiectul, caracterele şi principiile

criminalisticii

Sistemul cursului – A. Tehnică criminalistică

B. Tactică criminalistică

C. Metodologie criminalistică

II. Elemente de tehnică criminalistică

II.1. Identificarea criminalistică

- noŃiune

- principii

- metode şi mijloace tehnico-ştiinŃifice destinate investigării

criminalistice

II.2. Tehnici de identificare a persoanelor după urmele lăsate de

corpul uman

II.3. Identificarea persoanelor prin alte metode – după

semnalmente exterioare, după voce

II.4. Cercetarea urmelor lăsate de obiecte şi a altor categorii de

lucru

III. Elemente de tactică criminalistică

III.1. Tactica efectuării cercetării la faŃa locului

III.2. Tactica ascultării învinuitului sau inculpatului

III.3. Tactica ascultării martorilor

III.4. Tactica ascultării părŃii vătămate, părŃii civile şi părŃii

responsabile civilmente

III.5. Reguli tactice aplicate în efectuarea unor acte de urmărire penală

IV. Metodologie criminalistică – vizând cercetarea unor categorii de

infracŃiuni

IV.1. InfracŃiuni contra vieŃii

IV.2. InfracŃiuni contra patrimoniului

Page 57: Programa Analitica an IV 2010-2011

57

IV.3. Alte infracŃiuni

IV.4. Cercetarea accidentelor de circulaŃie; accidentelor de muncă

BIBLIOGRAFIE:

1. A. Ciopraga, I. IacobuŃă, Criminalistică, Editura Junimea, Iaşi, 2001;

2. A. Ciopraga, Criminalistica – tratat de tactică, Editura Gama, Iaşi, 1996;

3. Ion Mircea, Criminalistica, Editura FundaŃiei “Chemarea”, Iaşi,1992;

4. Emilian Stancu, Tratat de criminalistică, ediŃia a 2-a revăzută şi

adăugată, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2002.

Lect. univ. dr. Daniel ATASIEI

Page 58: Programa Analitica an IV 2010-2011

58

SEMESTRUL II

Discipline opŃionale

DREPT PENAL - INFRACłIUNILE PREV ĂZUTE ÎN LEGILE

SPECIALE

Capitolul I - Aspecte generale privind incriminările din legile speciale.

CorelaŃii cu partea specială a Codului penal. ParticularităŃi.

Capitolul al II-lea – InfracŃiuni privind siguranŃa naŃională, ordinea şi

liniştea publică.

Capitolul al III-lea – InfracŃiuni în legătură cu alegerile şi iniŃiativa

legislativă.

Capitolul al IV-lea – InfracŃiuni în legătură cu protecŃia atributelor

fundamentale ale persoanei şi exercitarea unor profesii.

Capitolul al V-lea – InfracŃiuni privind sănătatea publică.

Capitolul al VI-lea - InfracŃiuni în legătură cu protecŃia patrimoniului.

Capitolul al VII-lea – InfracŃiuni în legătură cu activitatea economică.

Capitolul al VIII-lea – InfracŃiuni privind agricultura.

Capitolul al IX-lea – InfracŃiuni privind silvicultura.

Capitolul al X-lea – InfracŃiuni în legătură cu mediul înconjurător.

Capitolul al XI-lea – InfracŃiuni privind contabilitatea şi activitatea

financiar-contabilă.

Capitolul al XII-lea – InfracŃiuni privind transporturile.

Capitolul al XIII-lea – InfracŃiuni privind relaŃiile de muncă, protecŃia

muncii şi protecŃia socială.

Page 59: Programa Analitica an IV 2010-2011

59

BIBLIOGRAFIE:

1. A. Ungureanu, A. Ciopraga, DispoziŃii penale din legi speciale române,

vol. I-IX, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 1996-1998;

2. G. Antoniu, C. Bulai (coord.), Practica judiciară penală, vol. V, Ed.

Academiei Române, Bucureşti, 1998;

3. T. Toader, Gh. Popescu, InfracŃiunile prevăzute în legile speciale, Editura

All Beck, Bucureşti, 2003;

4. T. Toader, A. Stoica, N. Cristuş, Codul penal şi Legile speciale, Editura

Hamangiu, Bucureşti, 2007.

5. Mh. A. Hotca, M. Dobrinoiu, InfracŃiuni prevăzute în legi speciale,

Comentarii şi explicaŃii , EdiŃia 2-a, Editura C.H.Beck, Bucureşti, 2009.

Prof. univ.dr. Tudorel TOADER

Page 60: Programa Analitica an IV 2010-2011

60

INFORMATIC Ă JURIDICĂ

1. Rolul statisticii în cunoaşterea juridică

a) Principii de bază ale observării statistice

b) Surse de date statistice juridice

2. Sistematizarea şi prezentarea datelor statistice juridice cu ajutorul

programului Microsoft EXCEL

a) Formatarea şi tipărirea foilor de lucru EXCEL

b) Utilizarea formulelor şi funcŃiilor

c) Crearea şi modificarea diagramelor

3. Prezentarea distribuŃiilor statistice unidimensionale

a) Fenomene colective, lege stochastică

b) Variabile, unităŃi, serii statistice

c) Reprezentarea grafică a distribuŃiilor statistice

unidimensionale

- poligonul şi curba frecvenŃelor

- curba frecvenŃelor cumulate

- histograma (comanda HISTOGRAM din EXCEL)

- diagrama de structură

d) Indicatori ai intervalului de variaŃie

- comenzile: MIN, MAX, FREQUENCY din EXCEL

- comenzile: QUARTILE şi PERCENTILE din EXCEL

e) Indicatori ai tendinŃei centrale:

în EXCEL

- media artimetică ----------- > AVERAGE

- media geometrică ---------- > HYPGEOMDIST

- media armonică ---------- > HARMEAN

- modul ---------- > MODE

- mediana ----------- > MEDIAN

Page 61: Programa Analitica an IV 2010-2011

61

f) Indicatori ai împrăştierii (în EXCEL comenzile STDEV şi

DEVSQ), asimetriei (comanda SKEW) şi boltirii (comanda KURT)

4. Prezentarea distribuŃiilor statistice bidimensionale

a) FrecvenŃele relative marginale, parŃiale şi condiŃionate

b) Prezentare tabelară şi grafică

c) CorelaŃie şi covarianŃă (comenzile CORRELATION şi

COVARIANCE)

d) Regresia simplă (comanda REGRESSION)

BIBLIOGRAFIE:

1. Elisabeta Jaba, Statistica – ediŃia a treia, Editura economică – 2002;

2. Patrick Blatner , Microsoft EXCEL 2002, Editura TEORA – 2003.

Conf. univ. dr. Silvia LUCHIAN

Page 62: Programa Analitica an IV 2010-2011

62

DREPTUL CONCURENłEI

Tema I. DREPTUL CONCURENłEI COMERCIALE

1. DefiniŃie

2. Obiect de reglementare

3. Caractere juridice

4. InterferenŃa dreptului concurenŃei cu alte ramuri de drept

a) Drept comercial

b) Drept administrativ

c) Drept civil

d) Dreptul consumatorilor

e) Dreptul proprietăŃii intelectuale

f) Drept penal

5. Izvoare formale

a) Izvoare interne

b) Izvoare internaŃionale

Tema II. CONCURENłA LOIAL Ă

1. NoŃiuni introductive

2. Istoricul reglementărilor comunitare în domeniul concurenŃei

3. Alinierea legislaŃiei româneşti la acquis-ul comunitar

a) Comunitatea Europeană

b) Acordurile de asociere la Uniunea Europeană

Tema III. CONCURENłA NELOIAL Ă

1. NoŃiuni introductive

2. Reglementarea concurenŃei neloiale

A. Cadrul general

a) ConvenŃia Uniunii de la Paris

b) Acordul TRIPS

Page 63: Programa Analitica an IV 2010-2011

63

B. Aspecte de drept comparat privind reglementarea concurenŃei

neloiale

3. Acte şi fapte de concurenŃă neloială

a) Clasificare

b) Confuzia

c) Denigrarea

d) Dezorganizarea

TEMA IV. CONCUREN łA NELOIAL Ă PE PIAłA TERNAłIONAL Ă

1. DispoziŃii comune

2. Dumping-ul

3. SubvenŃiile

Tema V. CADRUL INSTITU łIONAL: CONSILIUL CONCUREN łEI

1. Rolul Consiliului ConcurenŃei

2. Structura Consiliului ConcurenŃei

3. AtribuŃiile Consiliului ConcurenŃei

BIBLIOGRAFIE:

1. Octavian CăpăŃînă, Dreptul concurenŃei comerciale. ConcurenŃa

onestă, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1992;

2. Octavian CăpăŃînă, Dreptul concurenŃei comerciale. ConcurenŃa

patologică. Monopolismul, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1993;

3. Yolanda Eminescu, ConcurenŃa neleală. Drept comparat,

Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1993;

4. Octavian CăpăŃână, Dreptul concurenŃei comerciale.

ConcurenŃa neloială pe piaŃa internă şi internaŃională, Editura Lumina Lex,

Bucureşti, 1994;

5. Octavian Manolache, Regimul juridic al concurenŃei în dreptul

comunitar, Editura All Beck, Bucureşti, 1997;

Page 64: Programa Analitica an IV 2010-2011

64

6. Emilia Mihai , Dreptul concurenŃei. Drept comunitar şi drept

românesc, Editura Mirton, Timişoara, 2001;

7. Paul Mircea Cosmovici, Roxana Munteanu, Dreptul european

an concurenŃei, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2001;

8. Emilia Mihai , Dreptul concurenŃei, Editura All Beck, Bucureşti,

2004;

9. Titus Prescure, Curs de dreptul concurenŃei comerciale, Editura

Rosetti, Bucureşti, 2004.

Lect. univ. drd. Lucia IRINESCU

Page 65: Programa Analitica an IV 2010-2011

65

DREPT FUNCIAR ŞI PUBLICITATE IMOBILIAR Ă

I. Fondul funciar şi proprietatea asupra terenurilor

1. NoŃiunea de fond funciar şi clasificarea terenurilor.

2. Domeniul public şi domeniul privat.

3. Delimitarea domeniului public şi a domeniului privat al statului şi

al unităŃilor administrativ-teritoriale.

4. Dobândirea proprietăŃii private asupra terenurilor potrivit Legii

fondului funciar nr. 18/1991 republicată, cu modificările şi completările

aduse prin Legea nr. 1/2000 si Legea nr. 247/2005.

5. Regimul juridic al terenurilor

II. Exploatarea terenurilor agricole în România

1. DesfiinŃarea şi lichidarea formelor de organizare existente până în

anul 1990 (cooperativele agricole de producŃie şi întreprinderile agricole de

stat), ca urmare a aplicării Legii nr. 18/1991 republicată, cu modificările şi

completările aduse prin Legea nr. 1/2000 si Legea nr. 247/2005.

2. Formele de asociere potrivit Legii nr. 36/1991.

3. Contractul de arendare.

4. Renta viageră agricolă.

III. Sistemele de publicitate imobiliară aplicabile până la intrarea în

vigoare a Legii cadastrului funciar şi publicit ăŃii imobiliare nr. 7/1996

1. Sistemul registrului de transcripŃiuni şi inscripŃiuni.

2. Sistemul cărŃii funciare potrivit Legii nr. 115/1938.

3. CărŃile de publicitate funciară.

4. CărŃile de evidenŃă funciară.

IV. Publicitatea imobiliar ă potrivit Legii nr. 7/1996

1. Cadastrul funciar.

1.1. NoŃiune, obiective, funcŃii.

1.2. Organizarea şi realizarea activităŃii de cadastru.

Page 66: Programa Analitica an IV 2010-2011

66

1.3. Procedura elaborării documentaŃiei cadastrale pentru înscrierea

în cartea funciară.

1.4. DocumentaŃia cadastrală.

1.5. Numerotarea cadastrală.

2. CărŃile funciare

2.1. NoŃiunea, obiectul şi funcŃiile cărŃilor funciare.

2.2. EntităŃile de bază ale evidenŃei cadastrale şi publicităŃii

imobiliare.

2.3. Cuprinsul cărŃii funciare.

2.4. Principiile de carte funciară.

2.5. Înscrierile în cartea funciară.

2.6. Reguli referitoare la înscrierea drepturilor reale imobilare.

2.7. Notarea drepturilor personale, faptelor juridice şi acŃiunilor de

carte funciară.

2.8. AcŃiunile de carte funciară.

2.9. Procedura în materie de carte funciară.

BIBLIOGRAFIE:

1. Marian Nicolae, Publicitatea imobiliară şi noile cărŃi funciare, Edit Press

Mihaela S.R.L., Bucureşti, 2000;

2. Liviu Pop, Dreptul de proprietate şi dezmembrămintele sale, Editura

LUMINA LEX, Bucureşti, 2001;

3. Corneliu Bârsan, Drept civil. Drepturile reale principale, Editura ALL

Beck, Bucureşti, 2001;

4. Radu I. Motica, Anton Tr ăilescu, Manual de drept funciar şi publicitate

imobiliară, Editura ALL Beck, Bucureşti, 2001;

5. Nicolae Boş, Cadastru general, Editura ALL BECK, Bucureşti, 2003;

6. Marian Nicolae, Tratat de publicitate, vol I-II, Edittura Universul Juridic,

Bucureşti, 2006.

Lector univ. dr. Dan Constantin TUDURACHE

Page 67: Programa Analitica an IV 2010-2011

67

EXECUTARE SILIT Ă

1. ParticipanŃii la executarea silită

2. Titlurile executorii

3. Cererea de executare silită şi incidente în cursul executării

4. Procedurile de executare silită

5. ContestaŃia la executare

BIBLIOGRAFIE:

1. S. Zilberstein, V. M. Ciobanu, Tratat de executare silită, Editura

Lumina Lex, Bucureşti, 2001;

2. Evelina Oprina, Executarea silită în procesul civil, Editura

Universul Juridic, Bucureşti, 2007;

3. Gabriela Raducan, Dreptul executării silite , Titlul executoriu

european, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2009;

4. Dan Constantin Tudurache, ContestaŃia la executare, Editura

Hamangiu, Bucureşti, 2009.

Asist.univ.drd. Nicolae Horia łIł

Page 68: Programa Analitica an IV 2010-2011

68