Proces Verbal Contest. Barem Contencios Administrativ Septembrie 2010

3
Proces- verbal Privind soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva baremului afişat pentru examenul la disciplina Drept administrativ, anul II, susţinut în data de 22 septembrie 2010. Analizând contestaţiile, membrii catedrei de Drept administrativ constată următoarele: A fost formulat un număr de 6 contestaţii, vizând întrebările nr. 6 şi 8 din grila de examen. 1. Răspunsul la întrebarea nr. 6 a fost contestat de auditorii Ivăncioiu (Paraschiv) Florentina şi Pena Anca Maria. Răspunsul corect indicat în barem (varianta a) reflectă norma de competenţă prevăzută în art. 10 din Legea nr. 554/2004 : (1) Litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 500.000 de lei se soluţionează în fond de către tribunalele administrativ- fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai mari de 500.000 de lei se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel. Completul de judecată este format din 2 judecători. După cum se poate observa, textul de lege citat stabileşte pragul valoric fără a face distincţii în raport cu natura sau izvorul debitelor fiscale contestate, punând pe acelaşi plan debitele fiscale principale şi debitele fiscale accesorii. Motivarea contestaţiilor reflectă o confuzie pe care o fac autorii lor între noţiunea de “capăt de cerere accesoriu” şi cea de “debit fiscal accesoriu”. 1

description

contencios

Transcript of Proces Verbal Contest. Barem Contencios Administrativ Septembrie 2010

Proces- verbal

Proces- verbal

Privind soluionarea contestaiilor formulate mpotriva baremului afiat pentru examenul la disciplina Drept administrativ, anul II, susinut n data de 22 septembrie 2010.

Analiznd contestaiile, membrii catedrei de Drept administrativ constat urmtoarele:

A fost formulat un numr de 6 contestaii, viznd ntrebrile nr. 6 i 8 din grila de examen.

1. Rspunsul la ntrebarea nr. 6 a fost contestat de auditorii Ivncioiu (Paraschiv) Florentina i Pena Anca Maria.Rspunsul corect indicat n barem (varianta a) reflect norma de competen prevzut n art. 10 din Legea nr. 554/2004 : (1) Litigiile privind actele administrative emise sau ncheiate de autoritile publice locale i judeene, precum i cele care privesc taxe i impozite, contribuii, datorii vamale, precum i accesorii ale acestora de pn la 500.000 de lei se soluioneaz n fond de ctre tribunalele administrativ-fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau ncheiate de autoritile publice centrale, precum i cele care privesc taxe i impozite, contribuii, datorii vamale, precum i accesorii ale acestora mai mari de 500.000 de lei se soluioneaz n fond de seciile de contencios administrativ i fiscal ale curilor de apel, dac prin lege organic special nu se prevede altfel. Completul de judecat este format din 2 judectori.

Dup cum se poate observa, textul de lege citat stabilete pragul valoric fr a face distincii n raport cu natura sau izvorul debitelor fiscale contestate, punnd pe acelai plan debitele fiscale principale i debitele fiscale accesorii.

Motivarea contestaiilor reflect o confuzie pe care o fac autorii lor ntre noiunea de capt de cerere accesoriu i cea de debit fiscal accesoriu.

n plus, este de menionat c, n spe, impozitul pe venit suplimentar i penalitile de ntrziere erau stabilite printr-o singur decizie de impunere, care a format obiectul excepiei de nelegalitate. Acesta constituie un argument suplimentar n sensul c nu se poate vorbi despre capt de cerere principal i capt de cerere accesoriu.n consecin, contestaia referitoare la ntrebarea nr. 6 este respins. 2. Rspunsul la ntrebarea nr. 8 a fost contestat de auditorii Dasclu Crina, Ivncioiu (Paraschiv) Florentina, Mihai Elena Robertina, Ceslea Nicolae Alexandru, Ilisie Mariana i Amariei Anca- la a crei contestaie a mai achiesat un numr de 9 auditori.

Rspunsul corect indicat n barem (varianta b) corespunde soluiei adoptate n practica judiciar actual, n scopul de a oferi un sens juridic coerent i unitar prevederilor neclare ale art. 8 din Legea nr. 290/2003. n esen, s-a pornit de la ideea c interpretarea unei norme juridice nu se rezuma la cea literal i c nu exist motive rezonabile pentru care acte administrative, tipice sau asimilate, intervenite n etapele succesive ale aceleiai proceduri administrative, s aib regimuri juridice diferite i s fie contestate la instane diferite.

Neplata n termenul legal a unor despgubiri stabilite printr-un act administrativ, emis n procedura reglementat de Legea nr. 290/2003 este o ipotez asimilat refuzului nejustificat de rezolvare a unei cereri, conform art.2 alin.(1) lit.i) teza final din Legea nr.554/2004.Problema de drept a fost supus dezbaterilor de judectorii Seciei de contencios administrativ i fiscal a naltei Curi de Casaie i Justiie la data de 23 noiembrie 2009, cnd a fost adoptat un punct de vedere, de principiu, n sensul indicat n barem.

Avnd n vedere ns caracterul confuz al prevederilor legale n discuie i existena unei incertitudini n privina accesului tuturor auditorilor la soluiile adoptate n practic, urmeaz a se acorda punctajul corespunztor i lucrrilor care au indicat, ca fiind corect, varianta de rspuns c).Prin urmare, contestaia referitoare la ntrebarea nr. 8 este admis, n sensul celor menionate mai sus. Catedra de Drept administrativ Judector Gabriela Bogasiu

PAGE 2