Pregatiti pentru viitor

45

description

Ghidul Absolventului aflat în căutarea unui loc de muncă. Broșura a fost editata în cadrul proiectului „Pregătiți pentru viitor” finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune. “Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceasta material reflectă doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.”

Transcript of Pregatiti pentru viitor

Page 1: Pregatiti pentru viitor
Page 2: Pregatiti pentru viitor

Cuprins

1. Cuvânt înainte ......................................................................... 3

2. Căutarea unui loc de muncă – Drd. Lucian Docea ................... 4

3. Instrumente de promovare personală .................................... 7

3.1. CV-ul - Drd. Lucian Docea ................................................. 7

3.2. Scrisoarea de intenție – Prof. Gabriela Onul .................... 15

3.3. Facebook/Twitter/LinkedIn/Blog - noi instrumente de promovare personală – Drd. Cristian Dima ................. 18

4. Interviul de angajare – Drd. Cristian Dima .............................. 21

5. Voluntariatul și internship-ul ca primi pași în carieră – Drd. Cristian Dima, Drd. Denisa Cotîrlea .................. 33

6. Formarea profesională formală și nonformală- școala de dincolo de școală – Drd. Cristian Dima ............................... 39

7. Resurse .................................................................................... 43

Page 3: Pregatiti pentru viitor

Echipa de redacție:

• Drd. Lucian Docea

• Drd. Cristian Dima

• Prof. Gabriela Onul

• Drd. Denisa Cotîrlea

• Ioan Emil Buta

• Ana-Maria Roman

• Cristian Fleșeru

• Bianca Moldovan

• Octavian Crișan

• Andreea Cordon

• Mihai Arsîn

Page 4: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

3

Cuvânt înainte Tinere absolvent, o etapă importantă din viața ta s-a terminat și acum ești în fața unei noi provocări: găsirea unui loc de muncă. Am pregătit pentru tine un ghid care să te ajute într-un fel sau altul ca acest nou pas în viață să ți se pară mai ușor. În acest moment din viața ta întrebările care îți vin în minte se referă la cum ai putea să treci de di-ficultatea găsirii unui loc de muncă? Cum să te pui mai bine în valoare ca angajatorul să fie impresionat? Cum să faci față unor întrebări care vorbesc despre experiența profesională? Ce detalii să dai despre un loc de muncă anterior, dacă acesta a existat?

În mare măsură, tinerii ca tine, absolvenți care părăsesc băncile facultăți și încep să facă primii pași în viață în căutarea unui loc de mun-că, punându-și astfel de întrebări realizează dificutatea în care se află în găsirea unei soluții de angajare, dezavantajat de lipsa de experiență. Aceasta poate fi însă de evidențierea potențialului profesional prin sub-linierea abilităților și cunoștințelor teoretice pe care le deții, experiența acumulată în cadrul activităților de voluntariat sau în cadrul unor pro-grame de internship.

Pentru a începe să îți clădești o carieră este foarte important să ști ce anume dorești pe termen lung, să cunoști care sunt locurile de muncă care te pot ajuta în dezvoltarea ta și care să te ajute sa devii ceea ce îți dorești.

Am încercat în acest ghid să cuprindem un set de informații care să te ajute să îți redactezi o scrisoare de intenție sau un CV specific unul anumit loc de muncă, ținând cont de personalitatea și pregătirea ta. În același timp am cuprins și modalități de găsire a locului de muncă dorit, elemente care te pot ajuta să subliniezi experiența din trecut, cum să te prezinți la un interviu și la ce întrebări să te aștepți din partea angaja-torului, precum și ceea ce e bine să eviți atunci când te afli la interviu. Am mai cuprins o serie de informații legate de programele de internship precum și importanța activității de voluntariat ca experiență în muncă, dar și lucruri legate de formarea ta în timp prin diferite cursuri formale sau nonformale care să te ajute să te perfecționezi continuu, să îți dez-volte unele abilități.

Îți dorim mult succes!

Echipa de redacție

Page 5: Pregatiti pentru viitor

4

Asociația Alumni UAB

Căutarea unui loc de muncă Drd. Lucian Docea

Acest capitol din ghidul absolventului îl voi aborda într-o manieră diferită de cea pe care îndeobște o veți găsi în alte astfel de ghiduri. Acestea vă vor spune unde să căutați, cum să identificați cele mai potrivite anunțuri și care sunt elementele pe care să le aveți în vedere când răspundeți unui anunț ce cuprinde o ofertă de muncă printr-o scrisoare de intenție și un curriculum vitae. În rândurile care urmează eu vă voi spune cum gândesc și acționează

organizațiile care au ieșit la vânătoare de angajați, proces numit cel mai adesea recrutare de personal.

Înainte de a căuta la rubrica de mică publicitate anunțurile cu locurile de muncă trebuie să aveți în minte faptul că pentru a fi competitive, organizațiile trebuie să atragă personalul ce posedă combinația de aptitudini, cunoștințe și experiență optime pentru postul pe care îl pun la bătaie, cu minimum de efort necesar și în condițiile financiare cele mai bune pentru acestea.

Procesul de recrutare nu este unul simplu și începe din momentul în care a fost angajat precedentul ocupant al postului pentru care s-a publicat oferta de lucru. Orice poziție dintr-o organizație este evaluată periodic din două puncte de vedere, primul este al oportunității existenței sale în cadrul organigramei, iar cel de al doilea este din punctul de vedere al eficienței persoanei care o ocupă. Astfel, acest proces este legat de o serie de acțiuni interne pe care organizația le desfășoară regulat, și anume: analiza eficacității unei anumite formule de organizare interne, evaluarea performanțelor personalului angajat, construcția unui mecanism de recompensare și de loializare a angajaților, dezvoltarea unui sistem de menținere a competitivității angajaților prin pregătirea continuă a acestora. Toate acestea influențează modul în care o organizație își recrutează noii angajați.

Presupunând că poziția există în cadrul organizației și nu trebuie înființată, procesul de recrutare presupune mai multe etape:1. Etapa de analiză a poziției respective din cadrul organigramei.2. Etapa de evaluare a personalului angajat pe acea poziție.3. Etapa interviului de exit al angajatului.

Page 6: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

5

4. Etapa de eliberare a poziției respective.5. Etapa de elaborare a profilului candidatului ideal.6. Etapa de alegere a metodelor de recrutare.7. Etapa de identificare a surselor de recrutare.8. Etapa de promovare a ofertei de lucru.9. Etapa de primire a cererilor de muncă și de preselectare a candidaților.10. Etapa de intervievare și selectare candidaților.11. Etapa de angajare propriu-zisă.12. Etapa de evaluare a angajatului. (permanentă)

Nu vom mai vorbi despre primele două etape pentru că sunt prezentate destul de detaliat în rândurile precedente și voi începe prezentarea de la etapa 3.

Etapa interviului de exit al angajatului este neglijată de cei mai mulți dintre angajatori. Aceștia ignoră faptul că răspunsurile oferite de un angajat care are o anumită experiență în organizației pe poziția respectivă și care este eliberat de constrângerile formale ale apartenenței la organizația respectivă pot fi extrem de utile pentru pregătirea procesului de recrutare a viitorilor angajați. De asemenea, acesta poate oferi răspunsuri extrem de valoroase în legătură cu sistemul de recompensare și loializare a angajaților, cu anumite mecanisme birocratice și/sau de comunicare internă etc. Foștii angajați pot fi o sursă extrem de valoroasă de informații și pentru cei care doresc să se angajeze într-o anumită organizație. De aceea, încercați să căutați foști angajați care să vă ofere informații despre organizație, informații care vă pot oferi un avantaj competitiv față de ceilalți contracandidați, poate decisiv în câștigarea competiției pentru acel post.

Etapa de eliberare a poziției respective este tratată de cele mai multe dintre organizații ca o etapă pur birocratică. Diferența între o organizație ce își respectă angajații și una care îi tratează ca simpli furnizori de forță de muncă constă în modul în care este abordat acest moment delicat în viața angajatului. Modul în care se comportă o organizație cu angajații săi în astfel de momente poate oferi informații importante candidaților la angajare.

Etapa de elaborare a profilului candidatului ideal este o etapă determinantă a procesului de recrutare. Funcție de acest profil, se adoptă o metodă de recrutare sau alta. Este o etapă în care sunt colectate și analizate o serie de informații obținute din interiorul sau exteriorul organizației. Pe baza

Page 7: Pregatiti pentru viitor

6

Asociația Alumni UAB

acestora se elaborează un profil ideal al candidatului ideal al pe care organizația, paradoxal, este conștientă că nu îl va găsi niciodată. De aceea, organizațiile eficiente vor elabora un set de caracteristici minime pe care un candidat trebuie să le îndeplinească pentru a putea trece de etapa de preselectare.

Etapa de alegere a metodelor de recrutare este o etapă administrativă în care compania evaluează din punct de vedere logistic, financiar și al gestiunii

resurselor umane și care dintre modalitățile de recrutare o va utiliza pentru această poziție din companie. Principalele metode de recrutare sunt: recrutarea internă, part-time job pentru angajații pensionați din cadrul organizației sau care pot recomanda alte persoane care să se angajeze, recrutarea externă prin metoda formală sau

informală, publicitatea și agențiile de recrutare.

Etapa de identificare a surselor de recrutare este strâns legată de precedenta etapă, clasificarea surselor de recrutare fiind surse interne și surse externe, denumirile fiind ilustrative în ceea ce privește descrierea acestora.

Etapa de promovare a ofertei de lucru este utilizată în care se utilizează ca metodă recrutarea externă formală sau publicitatea. Principalele canale de promovare utilizate sunt cele ieftine și cu audiență mare- ziare prin mica publicitate, în special, portaluri de locuri de muncă. În ultima vreme, rețelele de socializare sunt și ele utilizate ca mijloc de promovare a ofertelor de muncă dar, în același timp, sunt utilizate în documentarea recrutorilor asupra candidaților. De aceea, recomand ca profilul de Facebook, Twitter, G+, Youtube, Pinterest să fie tratate cu mare grijă de fiecare dintre noi, acestea reprezentând practic un spațiu quasipublic.

Etapa de primire a cererilor de muncă și de preselectare a candidaților se desfășoară pe o perioadă limitată de timp. În cadrul ei se desfășoară propriu-zis câteva activități distincte: primirea și înregistrarea cererilor de muncă, preselectarea candidaților care vor fi invitați să participe la următoarea etapă a procesului de recrutare. Pentru a fi siguri de succesul depunerii actelor necesare vă sfătuiesc să vă interesați din timp care este adresa la care trebuie să le transmiteți, adresa fizică sau cea de email și să vă asigurați că acestea pot ajunge în timpul precizat în anunțul de promovare. Mai jos aveți câteva sfaturi:

- Scrieți scrisoarea de intenție de mână, iar CV-ul tehnoredactați-l cu grijă și semnați-l pe fiecare pagină.

- Limba română are diacritice așa că utilizați-le.

- Verificați să nu existe greșeli de exprimare, ortografie sau tehnoredactare în

Page 8: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

7

nici unul din documentele pe care le transmiteți

- Actele transmise nu trebuie să fie niciodată originale și în formă legalizată doar dacă este precizat în anunț.

- În această etapă, atenția pe care o primește în medie un CV este de 20 de secunde.

Etapa de intervievare și selectare candidaților este ultima etapă înainte de angajare. Despre interviu veți afla informații mai detaliate într-unul din capitolele acestui ghid. În această etapă trebuie să țineți minte că mai există cel puțin încă un candidat care își dorește la fel de mult ca și voi să fie angajat. De aceea, vreau să vă dau câteva sfaturi:

1. Tratați cu mare seriozitate și atenție atât pregătirea interviului cât și interviul propriu-zis.

2. Fiți punctuali și îmbrăcați-vă corespunzător.

3. Documentați-vă cât mai bine despre organizație, ceea ce face aceasta și ceea ce se presupune că veți face voi dacă sunteți angajați.

4. Gândiți-vă că nu aveți nimic de pierdut, postul pentru candidați nefiind al vostru încă. Asta nu înseamnă să aveți o atitudine prin care să transmiteți că nu vă pasă dacă sunteți angajați sau nu, ci trebuie să arătați că sunteți capabili să vă stăpâniți emoțiile în momente importante.

Vă doresc să fiți în situația de a participa la ultimele două etape ori de câte ori doriți acest lucru.

3. Instrumente de promovare personală

3.1. Curriculum Vitae – Drd. Lucian Docea

Alături de scrisoarea de intenție, Curriculum Vitae este cel mai important instrument de promovare personală pe care îl are la îndemână orice persoană care caută un loc de muncă sau pur și simplu dorește să se prezinte altora. El cuprinde o serie de informații ordonate logic și cronologic, despre activitatea profesională, educația și calificările obținute de către cineva pe parcursul vieții, informații despre aptitudinile și diferitele competențe dezvoltate sau dobândite în cadru formal sau informal. Curriculum Vitae nu este și nici nu trebuie să fie doar o înșiruire de diplome sau certificate, nume de firme sau poziții pe care le-ați ocupat în cadrul acestora, el trebuie să cuprindă în mod necesar cunoștințe, abilități și competențe dobândite pe parcursul

Page 9: Pregatiti pentru viitor

8

Asociația Alumni UAB

procesului educativ sau de calificare pe care le-ați urmat. De asemenea, nu trebuie să fie doar o listă de nume de companii și de posturi pe care le-ați ocupat pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, ci trebuie să fie o ilustrare a experienței pe care ați dobândit-o în timpul petrecut în cadrul acelei companii sau pe aceea poziție și a realizărilor pe care le-ați avut. Acestea sunt elementele esențiale pe care trebuie să le aveți în minte înainte de a începe redactarea unui CV. În cazul în care îl aveți deja făcut, poate ar fi bine să îl analizați și să vedeți dacă el corespunde cerințelor enumerate mai sus.

În medie, angajatorii alocă, în faza de preselectare, aproximativ 20 de secunde pentru fiecare CV depus. Doar atât aveți timp să atrageți atenția unei persoane care poate a mai vizualizat alte 20, 30 sau poate chiar mai multe CV-uri până în momentul în care a ajuns să îl aibă în mână CV-ul tău. Poți aprecia că e mult sau că e prea puțin, ce pot să îți spun este faptul că e cruda realitate. Experiența celor care fac acest lucru este atât de mare încât, știind foarte bine care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească persoana căutată, este suficient să citească în diagonală informațiile conținute de CV pentru a vedea dacă aplicantul corespunde sau nu acestora. Ne putem întreba dacă există posibilitatea ca aceștia să greșească și să scape din vedere un posibil candidat potrivit pentru postul respectiv, iar răspunsul este da. Este posibil ca aceștia să scape din vedere candidați care să se califice din punctul de vedere al criteriilor impuse prin anunțul de angajare, dar sunt atâția alți aplicanți care și-au depus CV-urile încât este foarte probabil să mai găsească alți candidați care să corespundă acestor criterii.

De fapt, ce vor angajatorii de la CV-ul tău?

1. Să fie ușor de citit.

Este de preferat ca CV-ul să fie tehnoredactat și nu scris de mână, spre deosebire de scrisoarea de intenție care este obligatoriu să fie scrisă de mână. Nu scrieți cu caractere mai mici de 10 și fără spații între rânduri. Este important ca informația conținută să fie ușor de citit și inteligibilă.

Documentele ce probează pregătirea profesională sau calificările să fie găsite ușor.

2. Să fie clar și corect scris.

Încercați un exercițiu foarte simplu: Rugați un prieten să vă trimită un text de o pagină în care a strecurat din loc în loc, cuvinte greșit tehnoredactate sau

Page 10: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

9

cărora le lipsesc diacriticele. Citiți-l cu atenție dar în diagonală și veți vedea că primele cuvinte care vă vor atrage atenția sunt cele greșite sau cele cărora le lipsesc diacriticele. Același lucru se întâmplă și în cazul persoanelor care vă citesc CV-ul și nimic nu face o impresie mai proastă unui angajator decât cineva care nu știe să scrie corect sau care nu a acordat atenția cuvenită redactării sau tehnoredactării unui document care îi oferă șansa de a obține un post pe care și-l dorește.

3. Să fie bine structurat și adaptat postului dorit.

Redactarea unui CV nu e un concurs ”Cine are mai multe pagini?”. În schimb, se poate spune că șansele de a obține postul dorit cresc exponențial dacă acesta este bine structurat și adaptat postului dorit. În acest sens, fiți atenți la structura logică și cronologică a informației pe care o includeți și la conținutul pe care îl furnizați angajatorului. El trebuie să fie util pentru angajator și reprezentativ pentru voi.

4. Să i se ofere angajatorului informații despre unde, ce și cu cine ați lucrat anterior.

De asemenea, angajatorului trebuie să i se aducă la cunoștință ce ați lucrat înainte, mai ales responsabilitățile pe care le-ați avut, nivelul de încadrare, poziția ierarhică și, foarte important, rezultatele. El trebuie să realizeze exact care a fost activitatea pe care ați desfășurat-o, numele firmei sau firmelor, mărimea acestora, numărul de oameni cu care ați lucrat în echipă sau pe care i-ați avut în subordine.

5. Să i se ofere angajatorului posibilitatea de a contacta alte persoane cu care ați lucrat pentru a afla informații suplimentare și să te poată contacta.

Să aibă ale îndemână coordonatele dumneavoastră astfel încât să poată să vă contacteze sau să contacteze persoane care pot da relații despre dumneavoastră. Persoanele care sunt menționate în CV-ul vostru pentru referințe trebuie anunțate în prealabil și cerut acordul de a furniza terților datele lor de contact.

Ce vreau eu de la CV-ul meu?

Aceasta este o întrebare esențială în momentul în care te hotărăști să îți redactezi CV-ul pentru a-l trimite unui angajator. Răspunsul trebuie să fie următorul: «Să ”vorbească” despre mine într-un mod cât mai atrăgător , astfel încât să fiu selectat pentru a participa la interviu.»

Page 11: Pregatiti pentru viitor

10

Asociația Alumni UAB

Curriculum Vitae trebui să fie adaptat la ceea ce caut eu și la ceea ce dorește angajatorul. Nu întotdeauna CV-urile primite de către angajatori sunt convingătoare. Ele nu conving atât prin conținut, dar mai ales nu conving pentru că prin aspect, conținut sau prezentare CV-urile primite transmit o lipsă de energie, dorință și angajament al celor care candidează pentru o anumită poziție în companie, mesajul general fiind ”Hai să încerc și aici. Cine știe?!”

Pregătirea redactării unui CV joacă un rol foarte important în succesul demersului de angajare. De aceea următoarea întrebare pe care trebuie să ți-o pui este «Ce trebuie să fac pentru a redacta un CV bun?»

1. Redactați un CV în care datele cu privire la educație, pregătire și experiență profesională, abilități și deprinderi speciale, activități extraprofesionale și hobby-uri să fie cât mai complete.

2. Selectați apoi fiecare informație pe care o veți include în CV-ul pe care intenționați să îl depuneți punându-vă în permanență întrebările: a. Este utilă pentru angajator? b. Mă avantajează?3. Selectați elementele care arată:a. Ce activități ați derulat?b. Ce realizări notabile ați avut?c. Ce v-a plăcut să faceți?d. Ce traseu profesional ați avut?e. Ce vă deosebește?

Care sunt cele mai importante rubrici ale unui CV?

Principalele categorii de informații pe care un Curriculum Vitae trebuie să le conțină și care sunt analizate prima dată de către angajatori sau recrutori sunt:

1. Datele de contact și alte date personale

Singura obligație este să vă dezvăluiți identitatea și datele de contact:

a. Prenumele și NUMELE

b. Adresa… unde puteți fi găsiți

c. Telefonul… la care răspundeți

d. Emailul…pe care îl verificați zilnic

Page 12: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

11

Vârsta, situația familială/starea civilă, naționalitatea nu sunt obligatoriu de menționat decât în măsura în care considerați că vă avantajează.

2. Pregătirea/ educația

Următoarele documente sau dovezi: diplomele de studii, certificatele de calificare/ inițiere/specializare/perfecționare, dovezile stagiilor de practică etc. vă recomand să le scanați și să le păstrați și în format electronic (PDF de preferință) pentru a le avea la îndemână. O soluție foarte comodă este să le păstrați într-un din serviciile de cloud existente, care pot fi accesate de pe orice calculator conectat la internet sau chiar de pe telefon.

3. Experiența profesională

Se prezintă în ordine cronologică pentru a putea arăta parcursul dumneavoastră profesional. Acest tip de CV este recomandat dacă nu aveți experiență bogată.

Prezentarea în ordine inversă cronologic va pune accent pe ultimul post pe care l-ați ocupat sau ultimul sector în care ați lucrat. Puteți de asemenea să vă prezentați experiența profesională sub forma unui clasament funcțional sau tematic. Diferitele poziții ocupate trebuie descrise, pentru fiecare dintre ele detaliind activitatea și abilitățile dobândite

Puteți să vă prezentați experiența profesională combinând cele două tipuri, într-un așa numit CV mixt. Vă veți prezenta domeniile de competență, detaliindu-vă activitățile, apoi indicați firmele și pozițiile ocupate de dumneavoastră.

ATENȚIE!

Locurile de muncă de la începutul carierei nu este obligatoriu să fie precizate, în afara începătorilor.

Nu este obligatoriu să menționați natura contractului, în afară de cazul în care

Page 13: Pregatiti pentru viitor

12

Asociația Alumni UAB

doriți să fie clar motivul duratei ocupării postului respectiv.

Celelalte tipuri de informații conținute de un CV

Dacă datele de mai înainte sunt cele mai importante, atunci de ce mai e nevoie de celelalte rubrici, oare?

Pentru că altfel angajatorul ar vedea doar parte din ceea ce puteți oferi. Închipuiți-vă o carte de colorat înainte de a fi colorată de un copil. Sunt doar contururi mai mult sau mai puțin precise, seci și fără viață. Aceste tipuri de informații aduc la viață contururile trasate de cele legate de educație și experiență profesională.

Celelalte tipuri de informații conținute de un CV sunt:

1. Aptitudini și competențe personale

a. Limba maternă

Dacă este cazul, specificați limba maternă. Sunt cazuri în care, în piața vizată de firma care vă angajează, să fie nevoie de vorbirea unei alte limbi decât limba română, la un nivel foarte avansat.

b. Limba(i) străină(e) cunoscută(e)

Există posibilitatea să vă autoevaluați nivelul de cunoaștere a uneia sau mai multor limbi străine. Pentru fiecare este indicat să se facă dovada printr-un certificat de competențe lingvistice eliberat de un centru autorizat de evaluare și care este încă valabil. Pentru certificatele ale căror evaluări nu sunt echivalate cu Cadrul European de Referință pentru Limbi Străine, acestea se pot echivala. Nivelele de echivalare sunt A- Începător; A1- Începător; A2- Începător plus; B- Intermediar; B1- Intermediar; B2- Intermediar plus; C- Avansat; C1- Avansat; C2- Avansat plus.

c. Competențe și abilități sociale

Descrierea competențelor și abilităților sociale pe care le posedați înseamnă să prezentați modul în care ați reușit să vă integrați într-un colectiv, capacitatea dumneavoastră de a trăi și munci împreună cu alți oameni, în locuri de muncă unde comunicarea este importantă, iar munca în echipă este esențială (de exemplu în cultura și sport), în mediile multiculturale etc.

Page 14: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

13

Descrieți competențele și abilitățile sociale, de exemplu:

- Competențe spiritul de echipă, capacitatea de adaptare la medii multiculturale obținută prin experiența de muncă în străinătate

- O bună capacitate de comunicare, obținută ca urmare a experienței de director de vânzări.

- Abilități de conducere în calitate de coordonator în cadrul AEGEE, AIESEC sau LSUA.

d. Competențe și aptitudini organizatorice

Competențele și aptitudinile organizatorice se referă la capacitatea de a coordona și administra oameni, proiecte și bugete în timpul activităților profesionale, de voluntariat (de exemplu cultură și sport) și acasă etc.

e. Descrieți competențele și aptitudinile organizatorice, de exemplu:

- leadership (în prezent responsabilul unei echipe compuse din 10 oameni);

- spirit organizatoric (experiență în logistică);

- experiență bună a managementului de proiect sau al echipei.

f. Competențe și aptitudini tehnice

Descrieți competențele și aptitudinile tehnice, de exemplu o bună cunoaștere a proceselor de control al calității ( am fost responsabil cu implementarea controlului calității în departamentul în care am lucrat).

Competențele și aptitudinile tehnice se referă la capacitatea de a mânui echipamente și mașini, altele decât calculatoarele, sau la cele dintr-un domeniu specializat (industrie manufacturieră, sănătate, domeniu bancar etc.)

g. Competențe și cunoștințe de utilizare a calculatorului

Competențele și cunoștințele de utilizare a calculatorului se referă la abilitățile de utilizare a procesoarelor de texte și a altor aplicații, a bazelor de date, a internetului, precum și la abilități avansate (programare, editare foto-video etc.).

Descrieți competențele și cunoștințele de utilizare a calculatorului de exemplu:

Page 15: Pregatiti pentru viitor

14

Asociația Alumni UAB

- O bună stăpânire a instrumentelor Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Acces, Outlook)

- Cunoștințe elementare sau avansate ale aplicațiilor de grafică (Adobe Illustrator, PhotoShop, Corel Draw)

h. Competențe și aptitudini artistice

Descrieți competențele și aptitudinile artistice care constituie un avantaj (muzica, designul, caligrafia, sculptura etc.)

i. Alte competențe și aptitudini

Descrieți aici orice alte competențe și aptitudini care constituie un avantaj și care nu sunt menționate în rubricile anterioare (hobby-uri, sporturi, funcții de răspundere în organizații de voluntari)

ATENȚIE!

Indiferent ce aptitudini sau competențe menționați, este indicat să specificați în ce context au fost dobândite (formare profesională, context profesional, activități de voluntariat sau chiar autodidact).

2. Informații suplimentare

Suplimentare ≠ neimportante

Menționați aici orice alte informații pe care le considerați utile:

- publicații sau activități de cercetare;

- apartenența la organizații profesionale;

- starea civilă (dacă e important)

- stagiul militar (dacă e important)

- persoane de contact sau referințe

Nu indicați datele de contact ale unei persoane fără a fi obținut în prealabil acordul acesteia; e de preferat câteodată să menționați ”Referințele pot fi furnizate la cerere” pentru a nu supraîncărca CV-ul.

Dacă este cazul faceți o descriere scurtă a publicației menționate sau a asociației

Page 16: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

15

profesionale din care faceți parte.

3. Anexe

Enumerați orice document atașat CV-ului, cum ar fii:

- Copii după diplome și certificate obținute;

- Orice certificat al unui curs de formare finalizat fără o atestare formală a calificării;

- Dovezi ale angajării(lor) și stagiului(ilor);

- Publicații sau activitatea de cercetare;

Nu trimiteți niciodată diplomele și certificatele în original deoarece acestea ar putea fi pierdute sau rătăcite; legalizarea copiilor documentelor atașate se face doar dacă este cerută în procedura de aplicare.

Enumerați documentele în ordine logică pentru a ușura efortul cititorului.

3.2. Scrisoarea de intenție – Prof. Gabriela Onul.

Oare ce vrea angajatorul de la ea?

Să vadă clar punctele comune între experiența anterioară și postul pentru care candidezi;

Motivele pentru care ai ales acel post;

Disponibilitatea ta.

Ce vrea candidatul la angajare de la scrisoarea de intenţie?

Să trezească interesul angajatorului de a citi CV-ul atașat;

Să ajute la lecturarea CV-ului prin evidențierea punctelor comune între experiență și postul vizat;

Să se înțeleagă exact ce cauți prin acel post;

Page 17: Pregatiti pentru viitor

16

Asociația Alumni UAB

Să argumentezi, să punctezi calitățile, competențele și atuurile care te recomandă pentru acel loc de muncă.

Greşeli frecvente care duc la.............

Scrisoarea copiază conținutul CV-ului

Formule de “disperare”, care arată dificultățile situației, nevoia de a avea un loc de muncă, angoasa căutării etc.

Banalitate...banalitate....banalitate.... “În urma anunțului d-voastră din..... am onoarea să vă adresez....”

Exprimări negative “Nu am putut......”, “Nu mi s-a dat voie.....”

Text prea îndesat, fără paragrafe clare, distincte, fără spații libere;

Ştersături, pete, tăieturi, mâzgăleli;

Pix de slabă calitate, foi de slabă calitate;

Uitarea elementelor importante: Semnătura, date de contact valabile.

Conținutul unei scrisori de intenție diferă în funcție de situație. Cu toate că nu există un conținut standard, sunt totuși câteva elemente de bază care nu pot lipsi din niciun astfel de document. La nivel general, orice scrisoare de intenție trebuie să exprime:

• motivul pentru care aplici la jobul respectiv;

• argumentele care te recomandă drept potrivit pentru poziția respectivă;

• dorința de a fi contactat pentru a demonstra mai multe.

Din punctul de vedere al celui care candidează pentru un loc de muncă, scrisoarea de intenție ar trebui să atingă trei scopuri, la fel de importante:

• scrisoarea de intenție trebuie să atragă atenția angajatorului;

• scrisoarea de intenție trebuie să folosească în mod eficient atenția câștigată;

• scrisoarea de intenție trebuie să conducă la pașii următori: citirea CV-ului și

Page 18: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

17

obținerea unui interviu de recrutare.

Managerul de resurse umane sau specialistul în recrutare trebuie să fie impresionat pozitiv de primele rânduri din scrisoarea de intenție pentru a fi

interesat să o parcurgă în continuare. Aspectele cele mai simple care favorizează acest lucru se găsesc chiar în formula de adresare. Este întotdeauna indicat să te adresezi unei persoane specifice în loc să folosești o formulare generală și rece. De aceea, atunci când această informație este disponibilă, folosește în formula de adresare numele persoanei

care va citi scrisoarea. Atenție! Trebuie să te asiguri că vei scrie numele corect și complet al persoanei care va citi scrisoarea!

O altă formă de a atrage atenția în mod pozitiv este de a preciza încă din primele rânduri o trăsătură despre care știi că te diferențiază favorabil de ceilalți candidați pentru postul respectiv.

După ce ai reușit să câștigi atenția recruiterului, profită de următorul paragraf pentru a te “vinde” drept persoana potrivită pentru a răspunde nevoilor companiei. Este partea din scrisoarea de intenție în care vei prezenta argumentele care te recomandă drept candidatul ideal pentru poziția respectivă.

Scopul final al unei scrisori de intenție este acela de a determina persoana responsabilă de angajare de a dori să te cunoască mai bine și de a programa un interviu în acest sens. Fii sigur că scrisoarea de intenție conține datele tale de contact și exprimă-ți în paragraful final dorința de a fi contactat în vederea stabilirii unui interviu.

Cele 7 Reguli de Aur în redactarea unei scrisori de intenție...

1) Scrisoarea de intenție este indicat să aibă o lungime de maxim o pagină. Astfel încât trebuie o exprimare scurtă, concisă și tonică;

2) Nu vorbi doar despre tine. Trebuie să abordezi și nevoile firmei, faptul că îndeplinești cristeriile precizate în anunț;

3) Selectează câteva aspecte importante pe care le vei evidenția, nu spune tot despre tine;

4) Fii original, percutant, direct, dar fără a fi agresiv sau arogant;

Page 19: Pregatiti pentru viitor

18

Asociația Alumni UAB

5) Incită la lecturarea CV-ului atașat și arată-ți disponibilitatea pentru a oferi mai multe informații în cadrul unui interviu;

6) Scrie de MÂNĂ!!! CV-ul trebuie scris la calculator, dar scrisoarea trebuie scrisă de mână.

7) Scrisoarea trebuie să aibă un aspect îngrijit (Utilizează hârtie A4 de bună calitate, lasă margini la pagină (3 cm la stânga și 1 la dreapta), aerisește textul, lasă 1,5 rânduri între paragrafe, corectează și recorectează până te asiguri că nu ai greșeli de ortografie sau de exprimare).

Alte aspecte importante....

Datele tale de contact în calitate de candidat sunt plasate la începutul scrisorii, în colțul din stânga sus. În cazul în care scrisoarea este trimisă sub formă de e-mail, datele apar la finalul scrisorii, în semnătură;

Numele și adresa companiei angajatoare vor fi menționate în colțul din dreapta sus în cazul în care scrisoarea de intenție este trimisă în format fizic, iar în procesele de recrutare care presupun aplicarea on-line, acestea sunt, de obicei, omise;

Scrisoarea de intenție trebuie datată, aceasta trecându-se de obicei în colțul din dreapta sus, sub informațiile referitoare la angajator;

Formula de încheiere a unei scrisori de intenție trebuie să aparțină, ca și restul conținutului, unui stil profesional, neutru, nicidecum personal. Sunt potrivite formulări de tipul “Cu considerație/stimă/respect/sinceritate,” etc.

Semnătura în clar trebuie să fie dublată de cea de mână.

3.3. Facebook/Twitter/LinkedIn/Blog - Noi instrumente de promovare personală – Drd. Cristian Dima

În cazul în care te întrebi, 56% dintre angajatori au recunoscut că se uita pe Social Media când analizează un candidat.

Așa că dacă vrei să afli cum poți să îți crești considerabil șansele să fii

Page 20: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

19

chemat la un interviu, dacă te afli în poziția în care simți că ai mai multe de oferit la job și o legatură mai strânsă cu șeful tău ar înseamna și o mica promovare, acordă o atenție acestor tip de siteuri gen Facebook, Linkedln, Twiter.

Completează secțiunea de “About” & “Likes”

Primul loc în care se uită un angajator este secțiunea de about și secțiunea de likes care oferă un sumar al activității și hobby-urilor pe care o persoană le are. Cum poți ieși tu în evidență, fața de alți candidați?

1. Trece joburile anterioare. Câteva, nu toate, angajatorul nu vrea să stie ce lucrai la 16 ani. Însă detaliază, la fiecare, proiectele pe care ai lucrat sau clienții mari cu care ai colaborat. Şeful/viitorul tau angajator te va percepe ca pe o persoană, în primul rând, cu experiența și în al doilea rând cu experiența proiectelor mari, adică responsabilitate. Avantaj tu. ;)

2. Completează lista de carți pe care le-ai citit și ți-au plăcut. Bila alba pentru cei ce citesc, fie romane, carți de dezvoltare personală sau cărți din domeniul în care lucrezi. Bineînteles, ultimele două sunt considerate mai importante decât restul, pentru că scot în evidență faptul că nu ești un angajat blazat și cauți să te îmbunătățești și dezvolți în continuu, să fii la curent cu noutățile din domeniul tău și ca sluba ta nu e un simplu job, ci o pasiune.

3. Completează-ți lista de filme și hobby-uri. Nimeni nu vrea un workaholic. Iar angajatorii inteligenți știu că o persoana este infinit mai productiva dacă are și o listă de pasiuni de care se îngrijește. Faci un sport? Trece-l la pasiuni! Te pasioneaza prăjiturile? Notează acolo! Angajatorul vrea vadă că ești un om (accent pe om!) multilateral dezvoltat. Un om cu pasiuni e un om fericit.

4. Completează reușitele tale de până acum. Nu există nici un motiv pentru care să nu te mândrești cu munca ta. Ai câștigat un premiu? Ai absolvit un curs special? O diplomă? Ai învățat o limbă straină sau ai venit dintr-o excursie super? E indicat să treci cateva dintre reușitele tale in lista. Asta dă de înteles unui angajator, că ești un om încrezător în forțele sale.

Albumele de poze

Al doilea loc important în care un angajator se uită sunt albumele de poze. Iată în continuare câteva secrete din domeniu, ce e bine și ce e mai puțin bine să arăți și cum iți poți îmbunătăți imaginea și la punctul asta:

Page 21: Pregatiti pentru viitor

20

Asociația Alumni UAB

5. Pozele de la petreceri. Contrar percepției generale, e chiar indicat să ai poze de la petreceri sau din club! Da, ai citit corect. E un indicator al faptului că ești o persoană sociabilă, că ai prieteni și că poți relaționa. Atenție însă! Pe cât de ok este să ai ŞI poze de la party-uri, pe atât de important este ca procentajul lor să nu fie foarte mare. Asta indica unui angajator care iți scanează și analizează profilul, că tu doar de asta ai timp, doar asta te intereseaza și că numai pe asta pui accent.

Sfatul nostru? Menține procentul undeva în jur de 20%. De asemenea, dacă planuiești să lucrezi într-un job ce necesită interacțiunea cu clienții sau funcții de conducere, ai grija și la ținutele din pozele respective – se poate analiza cu usurință, inconștient chiar, dacă ești un om potrivit pentru job în funcție de stilul vestimentar pe care îl abordezi. Keep it classy. ;) Şi o ultima recomandare legată de pozele de pe la petreceri – un pic “crazy” relevă personalitate… un pic prea mult relevă neseriozitate.

6. Daca, totuși, ai unele poze pe care crezi că nu e ok să le vedem cu toții, ajusteaza-le, la fiecare, setarile de privacy, astfel încat doar prietenii buni să le poată vedea. Nu le lasa publice. Un recuiter experimentat poate “citi” în pozele tale dacă ești o fire visătoare, daca apreciezi frumosul, daca ești un pic narcisist, dacă ești o fire extravertită și care iubește să iasă. Ține minte toate astea și încearcă și tu de-acum înainte să exersezi “cititul unui profil”.

7. Un angajator e interesat de atitudinea ta. Poate citi cu usurință dacă ești un tip negativist, dacă ai o atitudine de tip “can do” față de job sau dacă ești o fire optimista. Mai ții minte poza aia cu “I hate mondays”? Nimănui nu cred ca îi place lunea, în mod special, doar că tu poți sa strigi în continuare “I haaate!” sau poți să arăți ca ai chef să profiți de începutul de saptamână cât mai mult ca sa iți indeplinești obiectivele.

8. Şi în ultimul rând, pozele cu lucruri casnice (mâncare, animale – ale tale – cu lucruri personale – nu neaparat haine) exprimă devotament.

Comentariile si postarile pe wall

9. Dă share lucrurilor interesante. Mai ales dacă sunt din domeniul în care activezi sau vrei să activezi. Astfel angajatorul își dă seama că ești pasionat de ceea ce faci.

10. Atenție la postarile negative. Cu cât ești mai negativist și te vaiți mai tare, cu atât zbori mai repede de pe lista unui angajator/șef. Mai ales daca subiectul postarilor este

Page 22: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

21

jobul/mediul de lucru sau un fost angajator!

11. Fii atent și la orele în care postezi/comentezi. Dacă multe dintre postari și comentarii sunt între orele 10:00 și 17:00, se poate înțelege ca iți irosești timpul online, în loc să fii atent la ce ai de lucru. Nu-ți spunem să nu postezi/comentezi, dar ai grija mereu la câte dintre acestea se petrec în orele de serviciu.

12. Unii angajaotir încearcă să sape un pic mai adânc și să caute un conflict. Din conflicte și din felul în care o persoana reacționeaza în situatii aiurea iți dai seama ce fel de caracter are. Dacă în acel conflict posibilul candidat a reacționat violent, cu o replica nesimțită, în loc să raspundă într-un mod deștept sau măcar amuzant, deja se poate forma o impresie despre viitoarea relație de muncă..

13. Şi nu în ultimul rând, nu-ți cenzura profilul! Pentru un angajator, daca vei fi la acelasi nivel profesional cu un alt candidat, faptul ca acesta ofera acces la unele informații ii arată angajatorului că este o fire deschisa iar tu ai ceva de ascuns. Atât șefii cât și angajatorii sunt și ei oameni și vor să vadă că au de-aface cu un om, nu un robot. Da, vor să vadă ca iți place ceea ce faci dar nu numai asta, vor sa vadă dacă vă potriviți și dacă omul care va lucra alaturi de ei este o persoana de care are nevoie!

4. Interviul de angajare – Drd. Cristian DimaDacă scrisoarea de prezentare și CV-ul au plăcut și ai reușit să trezești interesul angajatorului pentu a te cunoaște, cel mai probabil vei fi chemat la interviu. Un interviu poate dura de la câteva minute, până la mai multe ore și la el participă candidatul și unul sau mai mulți reprezentanți din partea fimei. De fapt, interviul nu este decât o conversație pe tema abilităților tale profesionale pe care o porți cu aceste persoane, interesate să te cunoască mai bine și să se convingă de faptul că ești omul cel mai potrivit pentru acel post.

Prima impresie se creează în primele minute de interacțiune. În acest interval de timp, atenția părților și puterea de a reține amănunte este maximă. Anumite persoane pot fi extraordinar de interesante, însă comportamentul lor de întâmpinare nu este conform așteptărilor noastre. Dacă judecăm strict pe baza acestui comportament, s-ar putea să trecem pe lângă oportunități. Recruterii

Page 23: Pregatiti pentru viitor

22

Asociația Alumni UAB

nu caută angajați impersonali care să ocupe pur și simplu locurile vacante. Ei au nevoie de oameni care să aducă ceva nou și valoros în cadrul firmei pentru care recrutează.

Pregătirea generală ÎNAINTE de interviu

Cea mai eficientă metodă de pregătire este aceea de a învăța să răspunzi la câteva întrebări-cheie, folosind o serie de informații pe care le poți obține din diverse surse, chiar înainte de interviu:

1) De ce vreau acest loc de muncă?

Patronii nu caută angajați impersonali care să ocupe pur și simplu locurile vacante. Ei au nevoie de oameni care să aducă ceva nou și valoros în cadrul firmei pe care o conduc.

De aceea, încearcă să afli cât mai multe informații despre societate.

Dacă ști intr-adevăr să răspunzi la întrebarea „De ce dorești să fi angajat pe acest post?” vei fi capabil să răspunzi și la alte întrebări importante care ți se pot pune și, prin care angajatorul dorește să afle care este motivația ta profesională.

2) Ce pot să ofer?

Cei care angajează vor să știe de ce să te angajeze pe tine (și nu pe altcineva). Pentru a afla, îți vor pune niște întrebări generale care să-i ajute să te cunoască cât mai bine. Încearcă să anticipezi întrebările posibile formulând din timp răspunsurile cele mai convenabile, pentru a nu fi luat prin surprindere.

Pentru a pregăti răspunsurile, întocmește o listă cu întrebările care presupui că ți se pot pune. Exemple de astfel de întrebări:

1. Vorbește-mi despre tine!

- Încearcă să răspunzi scurt în cel mult 2 minute fără să te bâlbâi;- Evită să te întoarci în copilarie, dă câteva detalii despre ce a fost în trecut și unde vrei să ajungi;- Folosește introducerea din CV ca bază de început;- Răspunde în așa fel încat să lași să se ințeleagă că ești un om stabil, adaptabil și pozitiv;- Spune doar lucruri pozitive.

Page 24: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

23

2. Ce știi despre compania noastră?

- Arată că ți-ai făcut temele, că știi cu ce se ocupă firma și locul ei pe piață , cunoști produsele, venitul aproximativ al companiei, care este reputația ei în cadrul industriei din care face parte, dar și în general, cunoști istoria companiei, imaginea, țelurile și psihologia;

- Arată-te interesat de noi informații, lasă intervievatorul să-ți furnizeze mai multe detalii despre companie.

3. De ce vrei să lucrezi pentru noi?

- Evită să vorbești despre ce vrei tu și vorbește despre nevoile lor și despre ce poți face tu pentru ei;

- Vrei să faci parte din proiectul companiei lor;

- Vrei să rezolvi problemele companiei și iți plac provocarile;

- Poți avea o contribuție majoră la îndeplinirea țelurilor companiei.

4. Ce ai face pentru noi? Ce poți face pentru noi și altcineva nu poate?

- Prezintă experiențele anterioare care arată succesul reportat în rezolvarea problemelor similare cu cele care le-ar putea avea compania respectiva;

- Fii pozitiv.

5. De ce gasești oferta noastra atractivă? Sau neatractivă?

- Enumera 3 sau mai mulți factori atractivi și doar un aspect negativ, cel mai minor, aspecte care ar putea include, locația birourilor, reputația companiei, șansa de a lucra cu oameni de excepție.

6. De ce ar trebui să te angajam?

- Datorită cunoștințelor, a experienței, abilităților și calităților pe care le deții. Fii foarte sigur și încrezator în modul de a raspunde, nu vag.

7. Ce anume dorești de la un loc de muncă?

- O oportunitate de a-mi folosi calitățile și de a-mi fi recunoscute;

- Posibilitatea de a-mi îmbunătăți cunoștințele, deoarece în viață trebuie să învățăm continuu;

- Răspunsuri vagi cum ar fi: “îmi place să lucrez cu oamenii, îmi plac provocările la locul de muncă”;

- Leagă răspunsul de postul pentru care concurezi “Sunt interesat să creez un soft care să vă rezolve problema”.

Page 25: Pregatiti pentru viitor

24

Asociația Alumni UAB

8. Spune-mi parerea ta despre …(poziția pentru care ești intervievat)

- Fii concis, activități și rezultatele dorite.

9. Cât va dura până veți avea o contribuție în firma noastră?

- Foarte repede după o scurtă perioadă de acomodare și orientare.

10. Cât timp veți sta cu noi?

- Atâta timp cât suntem de aceeași părere contribui, îmbunătățesc, cresc, etc.

Întrebări despre experiență și management

11. Care este stilul tău de conducere?

- (dacă nu te-ai gândit până acum la acest aspect, este timpul să o faci. Consultă tipurile de management de pe GoJobsite’s), de exemplu „Conducerea prin dezvoltare și antrenare” când managerii se văd în primul rând ca un instructor al angajaților.„Uși deschise” este o idee bună.

12. Ești un conducător bun? Dă un exemplu. De ce crezi ca ai potențial de conducător?

- Răspunde concis prezentant realizarile și sarcinile avute, accentueaza calitățile manageriale: planificarea, organizarea, controlul, calitățile interpersonale;

- Descrie trăsăturile personale relevante.

13. Ce ai cautat când ai angajat oameni în trecut?

- Calități, inițiativă, adaptabilitate.

14. Ai concediat pe cineva? Dacă da, care au fost motivele și cum ai tratat subiectul?

- Ai avut experiență și totul a decurs normal;

- Descrie cum ai vorbit cu persoana și i-ai explicat cu tact dar exact unde nu a făcut față.

15. Care crezi că este cea mai dificilă sarcină a unui conducator?

- Planificarea și realizarea activităților la timp și în bugetul alocat;

- Nu lasă de înțeles că este o sarcină de nebiruit.

16. Care este cea mai mare slăbiciune a unui conducator?

- Să fie onest și termina pe o notă pozitiva.

Intrebari legate de dinamica industriei respective

Page 26: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

25

17. Ce tendințe importante ai văzut legat de industria în care activam?

- Rezumă răspunsul la două sau trei tendințe;

- Îmbogățește exemplele cu referințe ale companiilor importante de pe piață;

- Prezintă un punct de vedere optimist și entuziast.

Dacă părăsești un loc de muncă

18. De ce pleci de la actualul loc de muncă?

- Nu mai reprezintă o provocare, este timpul să merg mai departe, mi-ar plăcea să lucrez în domeniul…(domeniul companiei la care vrei să te angajezi);

- Dă un raspuns grupat dacă este posibil, ex: departamentul nostru se consolidează sau se restructurează.

19. Ce parere ai că trebuie să renunți la toate beneficiile?

- Simți că provocarile și satisfacția noului post depășesc beneficiile pierdute.

20. Descrie cum crezi că este un mediu ideal de lucru

- Acolo unde oamenii sunt tratați cât mai corect posibil;

- Evită să menționezi despre zilele de vineri libere.

21. Cum ai descrie firma actuală la care lucrezi?

- O companie excelenta care mi-a permis capătarea unei experiențe bogate.

Cuantificarea experienței și a realizărilor

22. Ai ajutat la creșterea vânzărilor? Profitului? Cum?

- Sugereaza câteva ocazii, apoi opresșe-te asupra uneia și detaliaz-o;

- Prezintă creșterea procentuala a profitului cu fapte și cifre.

23. Ai contribuit la reducerea costurilor? Cum?

- La fel ca mai sus.

24. De câți bani poți vorbi ca profit?

- Fii specific, relatează un anume contract cu fapte și cifre.

25. Câți oameni ai supervizat la vechiul loc de muncă?

Page 27: Pregatiti pentru viitor

26

Asociația Alumni UAB

- Fii specific, cu cât mai mulți cu atât mai bine.

26. Iți place să lucrezi cu acțiunile mai mult decât cu vorbele?

- Fii onest dar pozitiv;

- Evită să spui sintagme de genul “depinde de acțiuni...”.

27. La actualul loc de muncă sau la cel anterior, ce caracteristici ți-au plăcut mai mult? Mai puțin?

- Rezumă răspunsul la ce poate oferi noul loc de muncă.

28. La actualul sau fostul loc de muncă, care au fost/sunt cele mai importante realizări?

- Te poți referi la realizările principale trecute în CV.

Stilul tău de lucru și obiceiurile

29. Daca aș vorbi cu șeful anterior, care ar spune el că sunt punctele tale forte și slabe?

- Pune accent pe abilități fără să pui accent pe slăbiciunile tale; este întotdeuna mai sigur să identifici lipsa unei calități sau a experienței ca un defect, decât o caracteristică personală.

30. Poți lucra dupa termene limita, sub presiune, etc?

- Da. Foarte simplu, este un mod de viață în afaceri.

31. La actualul loc de munca, ce probleme ai identificat care au fost inițial trecute cu vederea?

- Fii concis și nu uita să spui cum ai rezolvat problemele.

32. Nu crezi ca te-ai simți mai bine într-o companie mai mare? Domeniu diferit?

- Depinde de post – explică succint;

- Repetă cum experiența ta anterioara te pretează pentru postul pentru care candidezi în cadrul companiei.

33. Cum rezolvi problemele într-o echipa?

- Pentru început discuți problemele în privat și cu tact. Dacă problema nu se rezolvă atunci trebuie luate măsuri, ceea ce ar putea însemna eliminarea unui membru al echipei.

34.Care a fost decizia cea mai grea pe care a trebui să o iei?

Page 28: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

27

- Încearcă să rezumi răspunsul la situația viitorului loc de muncă;

Întrebări legate de salariu

35. Ce salariu iți dorești?

- Răspunde cu o întrebare, de ex. “care este salariu unei poziții similare în compania dvs.?”;

36. La ce sumă te astepți, dacă iți oferim acest post?

- Fii atent; valoarea pe piață a postului respectiv ar putea fi răspunsul cheie, de ex. “Am înteles că un post ca cel pe care-l oferiți valorează cam ….”

37. Ce fel de salariu meriți?

- Daca ai ceva în minte... nu ezita.

Întrebări legate de personalitate

38. Care a fost ultima carte pe care ai citit-o? Film văzut? Evenimentul sportiv la care ai participat?

- Vorbește despre cărți, sport sau filme care să reprezinte echilibru în viața ta;

- Limitează-te la ceva clasic.

39. Cum ți-ai descrie personalitatea?

- Echilibrat;

- Corect, onest, de încredere, prietenos, etc.

40. Care sunt punctele tale forte?

- Prezintă cel puțin 3 care să aibă legatură cu firma angajatoare sau cu postul oferit;

- Leagă răspunsul de nevoile intervievatorului.”Mă văd ca o persoana orientată spre obiectiv…” prezintă cum în postul anterior ai obținut rezultate superioare celor stabilite.

41. Care sunt punctele tale slabe?

- Nu spune că nu ai;

- Încearca să nu transformi caracteristicile personale în slăbiciuni, dar fi gata să ai unul dacă interviatorul insista;

- Încearcă să transformi raspunsul și intrebarea într-un punct forte.”Sunt genul de om căruia îi plac provocările și se implică. Unii oameni vad asta ca pe o întârziere, dar sunt sigur că poate fi vazută și ca un punct forte deoarece vreau să fiu sigur că lucrul este bine făcut.”

Page 29: Pregatiti pentru viitor

28

Asociația Alumni UAB

Recomandări generale pentru prezentarea la un INTERVIU:

- alegeți cu grijă ținuta vestimentară cea mai adecvată, de regulă discretă și potrivită situației curată și îngrijită. Hainele nu trebuie să atragă atenția asupra lor, ci asupra persoanei care le poartă. Evită excesul de bijuterii și de parfum.

- ia-ți un interval de timp suficient de mare pentru a ajunge cu câteva minute înainte de pra programată pentru interviu

- înainte de interviu mănâncă puțin și consistent, nu consuma multe lichide, băuturi alcoolice sau cafea și nu lua medicamente calmante sau energizante

- pregătește-ți documentele și recitește-le: nu uita CV-ul, scrisorile de recomandare potențial utile și ia copii xerox ale diplomelor, certificatelor etc.

În timpul interviului

1. Recomandări generale

- punctualitatea este esențială și foarte apreciată

- prezintă-te în cea mai bună formă a ta, caută să exprimi o atitudine pozitivă și evită să arăți neîncredere în sine, lipsă de motivație, plictiseală față de muncă sau de domeniul respectiv

- păstrează-ți calmul în sala de așteptare, deoarece ai putea fi observat

- în camera unde are loc întâlnirea intră calm, surâzător, cu pas hotărât, salută într-un mod ferm privind interlocutorul în ochi și strânge mâna acestuia dacă ți-o întinde

- nu te așeza decât după ce ai fost invitat

- nu folosi în mod exagerat cuvântul deci! Chiar dacă vrei să răspunzi rapid la întrebare, mai întâi gândește-te la ce ai de spus și după aceea ia cuvântul. În felul acesta nu vei folosi la începutul propoziției deci, știți ori aaa

- lasă interlocutorului inițiativa în conversație, așteaptă întrebarea. Nu întrerupe intervievatorul, chiar dacă ești convins că știi ce anume te va întreba. Dacă te vei repezi, s-ar putea să dai răspuns la o cu totul altă întrebare...

- nu te comporta și nu vorbi dezordonat. Fi clar în exprimare și nu pierde șirul ideilor, mai ales dacă persoana care te întreabă sugerează ordinea și disciplina

- nu te adresa prea familiar persoanei din fața ta! S-ar putea ca persoana care

Page 30: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

29

te ia la întrebări să fie cam de aceeași vârstă ca tine ori mai tânără. Asta nu înseamnă că vei putea să te adresezi cu tu sau, mai rău, să-ți permiți un ton familiar, ca și când v-ați cunoaște din copilărie

- gândește-te înainte de a răspunde la întrebări complexe, nu răspunde monosilabic și încearcă tot timpul să-ți argumentezi răspunsurile

- cere mai multe informații când crezi că este necesar pentru a putea da cel mai potrivit răspuns

- fi atent la ceea ce ești întrebat, răspunde exact, concis și la obiect, iar atunci când este cazul, încearcă să dai exemple relevante pentru a ilustra experiența profesională

- fi pregătit pentru a demonstra posibilitatea transformării punctelor tale tari în beneficii pentru compania pentru care candidezi

- evită critica și vorbește în termeni pozitivi despre munca anterioară, foștii șefi sau colegii,

- evită să provoci mila interlocutorului vorbind despre problemele tale (de sănătate, financiare, familiale etc.)

- ferește-te să abordezi probleme politice, sindicale, religioase

- spune adevărul fără a te autosubestima sau supraevalua (dacă vei spune că vorbești fluent engleza și se va dovedi că nu ești capabil să porți o conversație în această limbă, cu siguranță vei fi descalificat)

- uită de termenii tehnici. De regulă, prima întâlnire cu cei de la firma la care vrei să lucrezi este cu un responsabil de la resurse umane. Există chiar riscul ca interlocutorul să nu înțeleagă nimic!

Ce să eviți să faci la un interviu de angajare

Căutarea unui loc de muncă pare să meargă foarte bine, de la aplicarea pentru un job, la feed-back-ul angajatului și prezentarea la interviu. Aici lucrurile pot lua o întorsătură foarte urâtă dacă ținuta nu este adecvată sau dacă sunt încălcate niște reguli elementare. „Interviul în sine poate fi ‚game over’ pentru candidat dacă nu știe cum să se poarte”, spune Warren Lundy, partener al firmei canadiene de recrutare și coatching Feldman Daxon Partners Inc.

Căutarea unui loc de muncă pare să meargă foarte bine, de la aplicarea pentru un job, la feed-back-ul angajatului și prezentarea la interviu. Aici lucrurile

Page 31: Pregatiti pentru viitor

30

Asociația Alumni UAB

pot lua o întorsătură foarte urâtă dacă ținuta nu este adecvată sau dacă sunt încălcate niște reguli elementare.

“Interviul în sine poate fi ‘game over’ pentru candidat dacă nu știe cum să se poarte”, spune Warren Lundy, partener al firmei canadiene de recrutare și coatching Feldman Daxon Partners Inc. Dacă în urmă cu câțiva ani angajatorii erau mai răbdători, criza i-a transformat total. Teancurile de CV-uri primite de la miile de oameni care caută disperați un loc de muncă i-au făcut să renunțe ușor la orice candidat dacă acesta nu a lăsat o impresie bună încă din primele minute.

Specialiștii în resurse umane au făcut astfel o întreagă listă a lucrurilor care e bine să le eviți la un interviu.

Îmbrăcăminte prea provocatoare

Motiv de eșec pentru 67% din candidați

Ce spun experții: Hainele prea colorate sau prea provocatoare denotă o lipsă de respect față de angajator și față de job în sine. O întrevedere de business nu trebuie să semene deloc cu o întâlnire. Femeile sunt cele mai expuse la aceste riscuri și trebuie să fie foarte atente la ținuta pe care o adoptă.

Sfat: A purta o ținută adecvată pentru un loc de muncă este poate unul dintre cele mai importante lucruri. Angajatorul vrea să vadă încă de la interviu cum ar putea arata viitorul său angajat, iar candidatul trebuie să facă impresie bună. Simplitatea și bunul gust sunt astfel regulile de bază.

Erorile din CV

Motiv de eșec pentru 58% din candidați

Ce spun experții: Greșelile din CV și cele de vorbire sunt un semn clar al neglijenței sau chiar a lipsei de instruire. Angajatorul nu va vrea să aibă în echipa sa un om care nu face corect acordurile gramaticale.

Sfat: Citește de mai multe ori CV-ul și fii sigur că tot ceea ce spui este corect. Nu te avânta în discuții pe care nu le poți stăpâni.

Întârzirea la interviu

Motiv de eșec pentru 58% din candidați

Page 32: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

31

Ce spun experții: Timpul este foarte prețios pentru angajatori, mai ales în această perioadă de instabilitate economică. Întârzierea seamănă cu un steag roșu al dorinței de a pica la interviu.Este aproape ca și cum ai spune «nu vreau acest job».

Sfat: Aloca-ți mai mult timp decât crezi că ai putea face până la întâlnirea cu angajatorul. Dacă apare o situație neprevăzută, sună la companie și anunță că vei întârzia, pentru a-ți exprima respectul.

Bârfirea fostului șef

Motiv de eșec pentru 49% din candidați

Ce spun experții: Dacă îți vorbești de rău fostul șef dai în primul rând dovadă de imaturitate. Mai mult, angajatorul se va simți foarte prost și va considera că în viitor va ajunge și el „în gura” subalternilor săi.

Sfat: Interviul este despre tine și despre realizările tale, nicidecum despre fostul șef. Conflictele personale nu au ce

căuta în această discuție. Atenția trebuie îndreptată spre rolul avut la fostul job și la dorința de afirmare în noua funcție. Dacă ești întrebat de vechiul șef, trebuie mereu spus un lucru frumos, sau cel puțin neutru.

Telefoanele care sună

Motiv de eșec pentru 40% din candidați

Ce spun experții: Dacă sună telefonul la interviu și candidatul răspunde, atunci își poate lua adio de la eventualul job. Mai mult chiar, deranjul provocat de soneria telefonului îl poate enerva pe intervievator. Dacă situația este una gravă (un copil bolnav acasă sau un părinte în spital), angajatorul trebuie anunțat de la început că este posibil să primiți un telefon urgent.

Sfat: Dacă nu sunt situații extreme, închideți telefonul de tot. Dacă uitați, respingeți pur și simplu apelul, cereți-vă scuze și continuați discuția. Nu vă lăsați luat de val și nu vă rupeți de context.

Fără mâncare și băutură

Motiv de eșec pentru 31% din candidați

Ce spun experții: Să aduci mâncare sau băutură cu tine la interviu este cu

Page 33: Pregatiti pentru viitor

32

Asociația Alumni UAB

adevărat un lucru grav. Să le mai și consumi, este o adevărată catastrofă. Apa minerală este acceptată, în cazul în care sunteți foarte emotivi și simțiți nevoia să vă „dizolvați” nodul din gât.

Sfat: Chiar dacă vă sunt oferite cafea sau gustări la interviu, trebuie să le refuzați politicos. Sunteți la o întâlnire de afaceri, nu la un prânz cu prietenii! În plus, ar fi păcat să vărsați cafea pe birou sau să lăsați firimituri pe scaun.

Fotografia din CV

Motiv de eșec pentru 20% din candidați

Ce spun experții: În urmă cu câțiva ani era aproape obligatoriu să ai o fotografie în CV, însă acum lucrurile s-au schimbat. Scandalurile și miile de plângeri privind angajarea unei persoane după aspectul fizic, au făcut angajatorii mai precauți atunci când vine vorba de fotografia din CV.

Sfat: Dacă totuși există o fotografie, trebuie să fie una tip buletin sau asemeni celor din profilul LinkedIn.

Purtare prea comună

Motiv de eșec pentru 18% din candidați

Ce spun experții: Nimeni nu spune că trebuie să vii la interviu pus la patru ace, cu cravată și ac, dar nu trebuie să ai nicio atitudine foarte comună, de tipul celei când ieși cu prietenii. Chiar dacă angajatorul e prietenos, nu trebuie să uiți că în mâinile lui stă jobul tău.

Sfat: Trebuie să fii optimist și relaxat, dar nu să te întinzi pe canapeaua din birou. Zâmbetul nu trebuie să lipsească, dar angajatorul nu trebuie să știe că tocmai te-ai căsătorit.

Angajarea...în cifre

• 50% din deciziile de angajare se bazează pe o „chimie” specială între angajator și candidat

• 58% dintre angajatori iau în mai puțin de 15 minute decizia de a angaja sau nu pe cineva

• 5% dintre intervievatori știu din primul minut dacă au în față candidatul ideal

Page 34: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

33

• 50% dintre angajatori cred că un email de la candidat, după interviu, cu un cuvânt de mulțumire, este foarte important

5. Internship-ul și Voluntariatul ca primi pași în carieră – Drd. Denisa Cotîrlea, Drd. Cristian Dima

Pentru dezvoltarea personală a tinerilor este imperios necesară creșterea competitivității prin dezvoltarea capitalului uman în concordanță cu cerințele existente pe piața muncii modernă, flexibilă și inclusivă. Este binecunoscut faptul că studenții pot beneficia de diferite programe prin intermediul cărora se pot deplasa în străinătate pentru efectuarea stagiilor de practică; printre acestea se numără programele de mobilități Erasmus/Socrates, programele Leonardo da

Vinci, Comenius și alte burse ce pot fi obținute prin acord bilateral sau prin intermediul altor organisme, exceptând Agenția de Credite și Burse de Studii. Scopul stagiilor de practică finanțate prin intermediul acestor programe este unul comun – și anume dezvoltarea abilităților și aptitudinilor tinerilor în corelație cu cerințele existente pe piața muncii. Astfel, stagiile de practică –privite per ansamblu- facilitează prima legătură pe care studenții o au cu mediul de afaceri și cultura organizațională a companiilor, oferindu-le șansa de a se familiariza cu rigorile și cerințele unui mediu de lucru profesionist; mai mult, un stagiu de practică oferă posibilitatea de a aplica cunoștințele asimilate pe parcursul studiilor, în timp ce permite acumularea de experiență și cunoștințe practice într-un anumit domeniu.

În context general, desfășurarea unui stagiu de practică are ca scop completarea şi adâncirea cunoştinţelor dobândite, familiarizarea studenților cu modul de aplicare în cadrul entităţilor economice a cunoştinţelor teoretice însuşite în procesul de învăţământ şi formarea de noi deprinderi practice în problemele specifice domeniului iniţierii, dezvoltării şi gestionării afacerilor.

Pe de o parte, se poate afirma faptul că practica nu reprezintă, în contextul actual, o opțiune – ci, mai degrabă, o obligație;ne raportăm aici nu la obligativitatea legală, ci la cea morală: pe de o parte, obligativitatea fiecărei instituții de învățământ superior de a asigura stagiile de practică pentru facilitarea tranziției de la școală la piața muncii, iar pe de altă parte, obligativitatea morală a fiecărui student de a conștientiza faptul că –deși școala

Page 35: Pregatiti pentru viitor

34

Asociația Alumni UAB

are obiective mai mari decât piața muncii (dat fiind faptul că nu formează doar muncitori, ci –în primul rând- caractere)-, dimensiunea practică a procesului de învățare nu trebuie neglijată.

Un stagiu de practică relevant reprezintă îmbinarea mai multor factori care să ducă, în final, la dobândirea unor abilități și competențe nu numai de specialitate, ci și sociale –precum leadership-ul, considerat element-cheie în dezvoltarea oricărei persoane sau organizații; mai mult, efectuarea unui stagiu practic, în contextul în care acesta reprezintă prima tangență pe care tânărul o are cu piața muncii, îl poate ajuta pe acesta să se dezvolte personal, să își depășească limitele și să se încreadă în propriile-i forțe.

Punerea studenților în contact cu mediul economic și de afaceri nu face altceva decât să testeze posibilitățile personale ale acestora de adaptare, să îi încurajeze să facă față unei noi provocări – oferindu-le, în același timp, posibilitatea completării cunoștințelor teoretice cu deprinderi practice specifice domeniului în care fiecare studiază. Mai mult, efectuarea unui stagiu practic oferă tuturor posibilitatea de a culege, respectiv centraliza, sistematiza, analiza și interpreta informațiile necesare elaborării lucrării de licență sau disertație –după caz- prin rezolvarea unei teme din cadrul companiei.

Astfel, prin intermediul stagiilor de practică, studenții sunt ajutați să înțeleagă mai bine așteptările și cerințele mediului de afaceri și, totodată, modul în care pot utiliza experiența academică în practică. Este binecunoscut faptul că -de foarte multe ori- există discrepanțe majore între cunoștințele și aptitudinile acumulate de către absolvenții universităților și cerințele solicitate de către companii. Un stagiu de practică oferă studenților posibilitatea de a interacționa cu profesioniști din domeniu, de a lucra în cadrul unei echipe competitive și de cunoaște dinamica reală a mediului organizațional, de a se afirma și de a obține toate instrumentele necesare pentru a face față provocărilor după momentul absolvirii. Mai mult, integrarea studenților pentru perioade determinate în cadrul unei companii în diferite colectivități reprezintă, de cele mai multe ori, punctul de plecare pentru absolventul care decide să aplice pentru un loc de muncă. Trebuie luat în calcul, totodată, faptul că statisticile arată că multe

Page 36: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

35

organizații/firme/companii fac oferte de muncă -în primul rând- acelora care, în perioada studenției, au fost interni/practicanți în organizațiile respective.

Practica converge către realizarea competențelor de bază ale profesiei alese de către student și, din acest punct de vedere, dacă ne raportăm la rezultatele învățării, la formarea de competențe -și nu doar acumularea de cunoștințe-, am putea afirma faptul că rolul practicii este chiar mai important decât al unei discipline obișnuite, în sensul că -în timpul practicii- studenții au șansa să piloteze cumva ceea ce au învățat, să aplice cunoștințele lor într-un context concret și, în acest mod, să realizeze un „job shadowing” cu privire la ceea ce vor face după absolvirea studiilor superioare, își fac o idee referitor la în ce ar consta activitatea lor în cadrul profesiei pentru care au optat.

Astfel, stagiile de practică îi ajută pe studenți nu doar în a-și forma competențe, dar și în a-și forma un set de așteptări cu privire la ce va urma după absolvire; în urma efectuării unui stagiu de practică, studenții vor avea capacitatea de a-și dezvolta atitudini față de profesie, de a-și internaliza anumite valori ce țin de etică, deontologie profesională și munca în echipă, de integrarea într-un colectiv,respectiv într-o instituție.

Dacă până acum studenții și absolvenții au fost puși în fața unor dificultăți majore din cauza lipsei de conectivitate și sincronizare între mediul academic și cel privat/public, datorită faptului că în cadrul studiilor universitare se pune accent pe teorie, iar studenții acumulează informații pe care nu știu să le adapteze și să le aplice în viața de zi cu zi, iată că proiectele elaborate prin intermediul POSDRU vin în întâmpinarea nevoilor și dorințelor lor: este necesar doar ca fiecare să dea dovadă de seriozitate, orientare către învățare și perfecționare, deschidere și spirit competitiv, iar rezultatele nu vor înceta să apară.

Voluntariatul – Un plus valoare Curriculmului tău!

Voluntariatul poate fi o sursă foarte bogată de învățare, atunci când există atât dorința de a învăța din partea voluntarului, cât și preocupare pentru motivația voluntarului din partea organizației la care acesta activează. Implicându-se în diverse proiecte și activități, lucrând în echipă sau de unii singuri, confruntându-se cu diverse situații și probleme, voluntarii dobândesc implicit noi abilități, noi cunoștințe, noi atitudini - într-un cuvânt, noi competențe.

Page 37: Pregatiti pentru viitor

36

Asociația Alumni UAB

În timp ce altruismul, preocuparea pentru cei din jur și pentru diverse subiecte cu impact comunitar este cea mai evidentă motivație pentru a deveni voluntari, pentru mulți tineri este deosebit de motivantă oportunitatea de a dobândi noi abilități utile pentru a-și găsi un loc de muncă sau posibilitatea de a explora diferite opțiuni de carieră. Activitățile de voluntariat pot avea un impact puternic asupra traiectoriei profesionale a unui tânăr. Dintre toate tipurile de învățare informală și nonformală, voluntariatul este cea mai complexă modalitate de a învața, de a te dezvolta și de a împărtăși cele învățate.

Ai trait deja experiența unui interviu de angajare? Daca da, cu siguranță ai întâlnit întrebări care merg dincolo de studiile tale, referitoare la modul în care lucrezi în echipă sau individual, modul în care faci față unui termen limită, modul în care rezolvi o anumită problemă sau modul în care te comporți într-o anumită situație. Chiar dacă nu ți-au fost formulate ca atare, poți fi sigur că în spatele anumitor întrebări s-au aflat raționamente privind capacitatea ta de a face față stresului, de relaționare cu cei din echipă, de a duce la capăt o sarcină și așa mai departe. Desigur că poți răspunde elocvent și poți fi convingator raportându-te la situații din viața ta personală sau la situații ipotetice; însa nu ți-ar plăcea, totuși, să poți dovedi aceste lucruri cu fapte și experiențe concrete?

Acea mult ravnită „experienta” de care toata lumea are nevoie în CV atunci când aplică la un job nu poate fi, din pacate, obținuta în nici un fel de instituție de învațământ, însă nici stând acasă sau distrându-te cu prietenii. Voluntariatul, în schimb, iți oferă oportunitatea de a îmbina munca într-un proiect concret, aplicat în comunitate, și deci de a dobândi experiența practică de care ai nevoie, cu socializarea și relaționarea cu persoane și situații deosebit de diverse. Experiențele de lucru și de relaționare pe care le vei trăi pe parcursul implicării tale ca voluntar se pot dovedi o excelentă sursă pentru atunci când vei fi pus în fața faptului de a-ți dovedi într-un fel sau altul valoarea, competențele, atitudinile. Poate va fi în fața unui angajator sau poate chiar în fața unei comisii de admitere într-o instituție de învațământ. Oricum, important e să fii pregatit să demonstrezi aceste competențe pe care tu le deții.

Unele organizații oferă voluntarilor lor instruire în anumite subiecte de interes pentru derularea în bune condiții a activității acestora sau oportunitatea de a participa la diverse cursuri sau școli de vară în subiecte conexe activiății lor sau pur și simplu pentru a-i ajuta în dezvoltarea lor personala și pentru a-i motiva. Alte programe și activități de voluntariat, în schimb, nu necesită instruire prealabilă sau nu au posibilitatea de a-și motiva voluntarii în acest fel. Dincolo de aceste instruiri la care au acces, voluntarii învață mult mai multe din experienta lor practică directă

Page 38: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

37

din cadrul activităților. Majoritatea programelor și a activităților de voluntariat nu sunt concepute pentru a propune obiective de învățare specifice voluntarilor pe care îi implică, ci sunt axate pe nevoile comunității. O excepție ar fi, de exemplu, chiar programul Serviciul European de Voluntariat, care este conceput special pentru a ține seama de obiective de învățare adresate voluntarilor SEV. Însa chiar și activitățile obișnuite de voluntariat rezultă în dezvoltarea personală a voluntarilor, de exemplu prin creșterea încrederii în sine sau a abilităților de relaționare interpersonală sau printr-o raportare mai matură la propria responsabilitate într-o comunitate. Indiferent de instruirea pe care o primesc sau nu, voluntarii spun, adesea, că au învățat indirect, prin experiența lor concretă, prin interacțiunile pe care le-au avut sau prin observarea altora sau a situațiilor în care au fost implicați pe parcursul activităților.

Câteva competențe pe care le menționeaza voluntarii că le-au dobândit pe parcursul implicării lor în proiecte și activități de voluntariat sunt:

- competențe generale precum comunicare în scris sau verbal – în limba materna sau într-o limbă straină, relaționare cu beneficiari / sponsori / autorități / mass-media / personalități publice, etc., negociere, cooperare, asumarea responsabilității, luarea de inițiativă, rezolvarea de probleme, gestionarea conflictelor, lucrul în echipa, leadership, comunicare interculturală, buna gestionare a timpului de lucru, etc.

- competențe legate de sarcini specifice precum redactare de documente, scrierea de proiecte, contabilitate primară și gestionarea de fonduri, documentare, competențe administrative, animație socio-culturală, organizare de evenimente, lucrul cu diverse tehnnologii moderne, etc;

Mai mult decât atât, voluntariatul te poate ajuta să iți dezvolți noi atitudini față de cei din jur și față de lumea care ne înconjoară: civism și participare la viața publică, toleranță, deschidere culturala, preocupare față de mediul înconjurator, etc.

Crezi că vei avea nevoie de unele dintre aceste competențe în viața ta de adult și pentru parcursul tau profesional? Noi credem ca da!

Portofoliul tău de dovezi

Ca să poți să și dovedești aceste competențe acumulate, e bine să te gândesti la modalitățile pe care le ai la dispoziție de a culege și pastra într-o formă organizată aceste dovezi - noi iți propunem un

Page 39: Pregatiti pentru viitor

38

Asociația Alumni UAB

portofoliu de dovezi. Acesta este de fapt o colecție de documente de diferite tipuri care vorbesc despre cine ești tu și ce știi să faci. Ca experiența ta să nu fie trecută cu vederea, merită să colecționezi dovezile experiențelor tale, dovezile învățării tale, pentru că oamenii cu competențe sunt oameni căutați, în toate domeniile vieții.

Pentru a-și construi un portofoliu de competențe, trebuie să parcurgi următorii pași:

Planificare și organizare: mai întâi te gandești ce competență vrei sa iți demonstrezi, care este cea mai relevantă în functie de locul de muncă pe care vrei sa îl dobandești sau de domeniul de activitate în care vei folosi portofoliul creat. Apoi iți planifici acest proces de colectare a dovezilor: cât timp îi aloci, ce resurse, cu cine te poți sfătui, de la cine poți cere sprijin.

Colectarea dovezilor: aici începi să strângi diverse documente care crezi tu că demonstrează faptul ca tu ai învățat ceva, că deții o competență, că știi să faci mai bine ceva anume sau că ți-ai dezvoltat o anumita atitudine. E foarte important să ai în această etapă un mentor, un facilitator, o persoana care te cunoaște și te poate îndruma în acest proces. Vei identifica toate ocaziile în care ai invățat ceva legat de acea competență, vei transforma învățămintele în competențe, gândindu-te cât de bine poți sau știi să faci acel lucru, vei colecta dovezile și le vei selecta și ordona într-un portofoliu – un dosar de acte și obiecte, în funcție de specificul competenței pe care dorești să o demonstrezi.

Ce fel de acte ai putea strânge într-un portofoliu de competențe?

• Diplome, certificate de participare, atestate

• Fotografii relevante

• Extrase din proiecte pe care le-ai scris sau din rapoarte aferente acestor proiecte

• Mesaje electronice, scrisori care atestă rolurile și responsabilitățile tale în cadrul unui proiect

• Scrisori de recomandare și adeverințe primite în diferite proiecte și activități

• Extrase din lucrări pe care le-ai elaborat, studii, cercetari, eseuri

Page 40: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

39

• Declarații ale unor terțe persoane despre tine, abilitățile tale, implicarea ta concreta într-un proiect sau altul

• Produse rezultate în urma muncii tale (de exemplu, afișe create, un site, produse artizanale)

• Mărturii ale beneficiarilor muncii tale

• Extrase din interviuri pe care le-ai dat tu

• Extrase din marturiile colegilor sau șefilor tăi despre tine (materiale scrise, audio sau video)

De ce iți este util sa iți creezi un astfel de portofoliu al competențelor?

Vei întelege ce te impulsioneaza, ce tip de activitate îți este potrivita pentru a acumula cât mai mult. Vei avea o dovadă a ceea ce ai învățat și a valorii muncii tale de voluntariat – pe care să o poți prezenta și altora. În urma conștientizării a ce ai invatat și ce știi să faci mai bine, poți să iți creezi un plan de dezvoltare personală, insistând pe acele competențe pe care înca mai consideri că e nevoie să lucrezi in viitor

6. Formarea profesională formală și nonformală- școala de dincolo

de școală - Drd. Cristian DimaDacă ai făcut și voluntariat în timpul

facultății și ai fost și într-un program de internship poate ar fi momentul dacă nu ai făcut-o până acum să te și formezi și să câștigi unele abilități în cadrul unor cursuri de formare profesională, altele decât ceea ce ți-a oferit specializarea din facultate, dar și să îți dezvolți unele abilități prin intermediul unor cursuri sau ateliere care promovează educația nonformală.

Activitățile de educație nonformală se adresează unor nevoi de învățare identificate la nivel personal, de grup sau comunitar, în raport cu grupul țintă căruia ne adresăm. Identificarea nevoilor este un proces co-participativ în care sunt implicați beneficiarii și facilitatorii, dar și alți actori educaționali cărora le

Page 41: Pregatiti pentru viitor

40

Asociația Alumni UAB

sunt acordate roluri specifice.

Pentru ca procesul de învățare în context nonformal să fie unul justificat și calitativ, nevoile identificate sunt reale, abordabile și realizabile, iar adresarea lor asumată de toți cei implicați.

Se stabilesc obiective de învățare în raport cu nevoile identificate ale grupului țintă, prin care facilitatorii își propun dezvoltarea de competențe, abilități, atitudini. În același timp, beneficiarii - parte activă a procesului - își pot stabili obiective personale de atins în cadrul unor astfel de activități.

Facilitatorii activităților de educație nonformală (fie că ne referim la persoane sau organizații/ instituții) decid asupra contextului cel mai potrivit pentru desfășurarea acestora în raport cu aspectele enumerate.

Stabilirea de obiective de învățare în context nonformal se corelează cu utilizarea unor indicatori de măsurare a nivelului de realizare a acestora care să permită apoi reajustarea acestora la nevoile grupului țintă.

Obiectivele de învățare pot fi corelate cu obiectivele organizației, scopul și activitateaacesteia (pe termen, mediu sau lung).

Pentru ca învățarea în context nonformal să fie eficientă, este importantă stabilirea etapelor de realizare a activităților, bazată pe un proces bine structurat.

Activitățile propuse sunt realizabile prin alocarea unor resurse adecvate (de timp, spațiu, resursă umană și financiară etc.) și includ aspecte legate de monitorizarea implementării și evaluare (de diferite tipuri: proces, rezultate, autoevaluare, externă, internă etc.).

Metodele alese sunt adecvate nevoilor identificate ale grupului/ grupurilor țintă și permit atingerea obiectivelor stabilite.

Rezultatele activităților de educație nonformală sunt vizibile, cu impact pozitiv în cadrul grupului țintă, au în vedere gradul de utilitate a celor învățate, transferabilitatea și aplicabilitatea cunoștințelor, abilităților și atitudinilor în viața reală.

Rezultatele acestor tipuri de activități, dat fiind că au drept meta-obiectiv, dinamizarea comunitară prin producerea unor schimbări pozitive la nivelul acestora, este important să fie susținute și promovate de diferiți actori sociali cu rol de decizie în diferite domenii (ex. educație, muncă,sectorul privat etc.).

Page 42: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

41

Un alt aspect este legat de recunoașterea rezultatelor activităților de învățare în context nonformal, care să permită beneficiarilor o mai mare mobilitate și o mai bună exploatare a acestora în diferite contexte (ex. muncă sau educație). Inițiativele prezente permit acest lucru la o scară redusă, fiind necesară o mai amplă promovare și conștientizare a importanței utilizării acestor competențe în beneficiul tuturor actorilor implicați.

Educația nonformală și Educația Formală – Versus sau Împreună?

Aflăm dintr-un interviu cu Gabriela Onul, o tânară profesoară de limba engleză și română la Liceul Tehnologic Silvic „Năsaud”, membră în Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, cum reușește să înlăture „versus” dintre educația nonformală și cea formală.

Cum v-a schimbat educaţia nonformală?

De când am descoperit educația nonformala și conceptele promovate de Programul Tineret în Acțiune, am început să utilizez metode și activități bazate pe nonformal cam în toate domeniile unde activez. M-am format în primul rând pe mine, apoi am început să-i informez și formez pe cei din jurul meu. Cel mai mult mă mândresc cu faptul că am reușit să înființăm un ONG de și pentru tineret în liceul unde lucrez, „Eco-Silvic Nasăud”, având școala ca instituție drept membru fondator. Printr-o altă organizație, Asociația Eco Rodna, am reușit să dezvoltăm un sistem de monitorizare a biodiversitătii și să implicăm tineri din mai multe țări în activităti legate de natură, utilizând metode ale educației nonformale.

Ca multiplicator Tineret în Acțiune, am reușit sa conving și să ajut Primăria orașului Năsăud să se implice în proiecte TiA, ajungând momentan la al cincilea proiect de schimburi, ceea ce le-a adus o imagine mult mai bună față de tinerii din oraș, față de comunitate. Flash-mob-uri sau angajați ai primăriei care se dau pe tiroliană nu sunt fapte obișnuite într-un orășel micuț de provincie.

Iar ca profesor, mă bucur că am folosit metode de genul Cafeneaua publică și la orele de română, teatru de improvizație la cele de engleza. E un mare avantaj formarea unor deprinderi pe care nici școala și nici societatea nu

Page 43: Pregatiti pentru viitor

42

Asociația Alumni UAB

le oferă tinerilor. E, practic, un alt fel de educație, o educație pentru viață, o educație care produce o schimbare vizibilă în orice participant. Cum îmbinăm educaţia formală cu cea nonformală? Cum devin complementare?

Se pot îmbina perfect, dacă ar fi de interes și din partea autorităților, a ministerului. Programele școlare sunt super-saturate, există multe blocaje și multe lacune care nu pot fi acoperite prin orele clasice. Îi face pe tineri mult mai încrezători, mult mai curajoși, le dă posibilitatea să se exprime, să-și descopere personalitatea.

Un exemplu din activitatea mea ar fi legat de Şcoala Altfel, de anul trecut. Le-am propus unor elevi de clasa a IX-a să încercăm o Cafenea publică despre o lecție legată de comunicare. Ei au fost de acord și după ce le-am explicat detalii legate de metodă, am pus-o în practica. Pe langă ocazia de a discuta la fiecare masă, am analizat și câteva aspecte legate de prezentarea rezultatelor, explicandu-le cum trebuie sa ne poziționăm, să gesticulăm când facem o prezentare în fața unui auditoriu. Aveam emoții, pentru clasa a IX-a e o metoda destul de complicată. Dar a ieșit foarte bine. În toamna, discutam cu aceeași elevi și au propus să facem tot o cafenea, fiind la o lecție legatp de „Adolescență”. Am acceptat, deși le-am zis elevilor că, deoarece din toamna predau și într-o alta scoala, nu o să pot ajunge decât la ora 12.00, când începea efectiv cafeneaua și ca trebuie să ne organizam din timp. Raspunsul lor a fost „Nu vă stresați, doamna profesoară, că ne descurcăm singuri. Nu ne credeți?”

Când am ajuns la ora 12.00, am avut placuta surpriză să găsesc clasa amenajata ca o cafenea, tablele desenate cu numele cafenelei «Cafe a la clase» și cu motto-ul proiectului NONFORMAL: „Oricine poate învăța. Oriunde. Tot timpul.” Elevii erau așezati în jurul unor mese rotunde, deja iși selectaseră moderatorul și asteptau temele pe care trebuia să le selectez eu dintre cele propuse de ei pentru tema mare.

Aceste lucruri mă motivează cel mai mult. Să văd schimbarea în tinerii cu care lucrez, să-i văd cum capată curaj să se exprime, să-și schimbe mentalitățile „închise” cu altele deschise, să devina mai buni și mai motivați că pot să fie o schimbare pentru societate.

Page 44: Pregatiti pentru viitor

Pregătiți pentru viitor

43

7. Resurse:

1. Neamțu A.; Neamțu L., Performanță și competență academică în economia bazată pe cunoaștere, in „Analele Universității Constantin Brâncuși”, Târgu-Jiu, no. 2/2011,pp.71-76;

2. Stremțan, F.; Cotîrlea D., SOP HRD – An approach to quality in higher education and a fac-tor of influence for ensuring an ascending professional career path, lucrare prezentată în ca-drul Conferinței Internaționale „Managementul Carierei în societatea Bazată pe Cunoaștere” (CMKS 2013), 30-31 Mai 2013, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Romania;

3. Vela, A., Studiu sociologic din România: cu lupa pe stagiile de practică, available online at http://www.scoalaedu.ro/news/756/60/Al-doilea-studiu-sociologic-din-Romania-Cu-lupa-pe-stagiile-de-practica, retrieved April, 2nd, 2013;

4. ***Studiu referitor la practica studenților, available online at pact.cs.pub.ro/studiu_practica.pdf, retrieved April, 1st, 2013;

5. *** Convergence of the university training with active life in economical field – Improving the competences of the students who follow specializations in marketing and management, placed in the transition situation from school to labor market;

6. ***ARACIS, Guide of the Evaluating Activities of the Quality of the University Studies Pro-grammes and of the High Education Institution;

7. http://stefconsulting.ro/servicii/1-1-descriere-programe-operationale-por-pos-cce-feadr-pos-dru-po-dca-pos-mediu-pos-transport-po-pescuit-po-at/programul-operational-sectorial-%E2%80%9Edezvoltarea-resurselor-umane%E2%80%9D-pos-dru/, retrieved April, 1st, 2013;

8. http://www.proiecte-fse-fundatianejloveanu.ro/intre-teorie-si-practica-pr22.html

9. http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ce-sa-nu-faci-la-un-interviu-128906.html

10. http://www.vrancea.anofm.ro/interviu.htm

11. http://www.itex.ro/ro/articole/cum-te-prezinti-la-interviu/

12. http://www.nonformalii.ro

13. http://www.voluntareuropean.ro

14. http://mayhem.ro/angajare-cu-ajutorul-facebook

Page 45: Pregatiti pentru viitor