Pr Lege Amnistia Fiscala 12052015

3
LEGE privind anularea unor obligaţii fiscale Parlamentul României adoptă prezenta lege. Art. 1 (1) Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi ca activitate dependentă, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Organul fiscal nu reconsideră/reîncadrează o activitate ca activitate dependentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reconsiderare/reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015. Art. 2 (1) Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizaţie primită pe perioada delegării şi detaşării de către angajaţii care efectuează transport internaţional, precum şi a celor plătite de către agenţii de muncă temporară, aferente perioadelor fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Organul fiscal nu recalifică sumele de natura celor prevăzute la alin. (1) şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de recalificare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015. Art. 3 (1) Se anulează diferenţele de taxă pe valoarea adăugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere

Transcript of Pr Lege Amnistia Fiscala 12052015

LEGE privind anularea unor obligaii fiscaleParlamentul Romniei adopt prezenta lege.Art. 1 (1) Se anuleaz diferenele de obligaii fiscale principale, precum i obligaiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emis i comunicat contribuabilului, ca urmare a reconsiderrii/rencadrrii unei activiti ca activitate dependent, pentru perioadele fiscale de pn la 1 iunie 2015 i neachitate pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi.

(2) Organul fiscal nu reconsider/rencadreaz o activitate ca activitate dependent i nu emite o decizie de impunere n legtur cu o astfel de reconsiderare/rencadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.

Art. 2 (1) Se anuleaz diferenele de obligaii fiscale principale i/sau obligaiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emis i comunicat contribuabilului, ca urmare a recalificrii sumelor reprezentnd indemnizaie primit pe perioada delegrii i detarii de ctre angajaii care efectueaz transport internaional, precum i a celor pltite de ctre agenii de munc temporar, aferente perioadelor fiscale de pn la 1 iunie 2015 i neachitate pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi.

(2) Organul fiscal nu recalific sumele de natura celor prevzute la alin. (1) i nu emite o decizie de impunere n legtur cu o astfel de recalificare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.Art. 3 (1) Se anuleaz diferenele de tax pe valoarea adugat aferent veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectual, precum i obligaiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emis i comunicat contribuabilului ca urmare a depirii plafonului i nenregistrrii ca pltitor de tax pe valoarea adugat, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 i neachitate pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi.

(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaiile fiscale i accesoriile de natura celor prevzute la alin. (1) pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.

(3) n cazul n care contribuabilul i-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, n primul decont de tax pe valoarea adugat depus dup emiterea deciziei de impunere organul fiscal nu anuleaz diferenele de tax pe valoarea adugat. n acest caz, organul fiscal anuleaz doar obligaiile fiscale accesorii aferente diferenelor de tax pe valoarea adugat.Art. 4 (1) Se anuleaz contribuia de asigurri sociale de sntate stabilit prin decizie de impunere emis i comunicat contribuabilului, datorat de persoanele pentru care baza lunar de calcul a contribuiei de asigurri sociale de sntate este mai mic dect salariul de baz minim brut pe ar aferent perioadelor fiscale cuprinse ntre 1 ianuarie 2012 i 31 decembrie 2014 i neachitat pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi.

(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaiile fiscale i accesoriile de natura celor prevzute la alin. (1) pentru perioadele fiscale cuprinse ntre 1 ianuarie 2012 i 31 decembrie 2014.(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile i pentru anul fiscal 2015.

(4) Prevederile alin. (1)-(3) sunt aplicabile i persoanelor care nu realizeaz venituri i pentru care baza lunar de calcul a contribuiei de asigurri sociale de sntate este salariul de baz minim brut pe ar.(5) Contribuabilii care beneficiaz de prevederile prezentului articol i pstreaz calitatea de asigurat n sistemul asigurrilor sociale de sntate.Art. 5 (1) Anularea obligaiilor fiscale prevzute la art. 1- 4 se efectueaz din oficiu, de ctre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaiilor fiscale care se comunic contribuabilului.(2) n cazul n care anterior intrrii n vigoare a prezentei legi organul fiscal competent a emis dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligaii de natura celor prevzute la art. 1- 4 acesta nu mai comunic decizia de impunere iar obligaiile fiscale se scad din evidena analitic pe pltitor pe baz de borderou de scdere.Art. 6 Procedura de aplicare a prezentei legi se aprob prin ordin al preedintelui Ageniei Naionale de Administrare Fiscal care se emite n termen de 30 de zile de la data intrrii n vigoare a acesteia.