ppt pinguini

download ppt pinguini

of 26

  • date post

    30-Oct-2015
  • Category

    Documents

  • view

    56
  • download

    1

Embed Size (px)

Transcript of ppt pinguini

  • PASARI IHTIOFAGEORDINUL SPHENISCIFORMESFAMILIA SPEHNISICDAE

  • CARACTERISTICI GENERALE

    Ordinul Sphenisciformes cuprinde 17 specii de pasari marine grupate intr-o singura familie. Ele sunt singurele pasari nezburatoare, adaptate exclusiv la inot, cunoscute sub numele de pinguini antarctici.

    Corpul lor este alungit si usor turtit dorso-ventral. Penele de pe trunchi sunt scurte, cu rahisul flexibil, de forma unor solzi. Aripile sunt scurte si transformate in lopeti cu care pasarile inoata sub apa, picioarele fiind folosite doar drept carma.

    n ap pinguinii pot ajunge la viteze de pn la 60km/h dar viteza lor obinuit este situat ntre 5-10km/h. Rezervele de oxigen se gsesc n esutul muscular care conine mari cantiti de mioglobin ceea ce le face s reziste mult timp scufundate n ap, pn la 20 minute.

  • Dumanii naturali ai pinguinilor sunt rechinii, orcile, lupii marini, leopardul de mare i focile. Exist i unele psri care rpesc puii de pinguin sau se hrnesc cu oule acestora.Pinguinilor le tin de cald doua straturi de pene scurte si indesate si stratul de grasime de sub piele. Pinguinii depun unul sau doua oua. Puii de tip nidicol, sunt acoperiti cu puf negricios si prezinta o dezvoltare postembrionara relativ lenta.

  • RASPANDIRE Pinguinii traiesc in colonii mari n mrile emisferei sudice, doar una singur triete n apropierea liniei ecuatorului. Clocesc n insulele subantarctice, Antarctica, Australia, Noua Zeeland, Africa de Sud, Patagonia i Chile. n afara perioadei de reproducere pot fi ntlnii i n zonele mai calde chiar tropicale cum ar fi Brazilia, Columbia, Ecuador sau insulele Galapagos, acetia fiind mnai de curenii reci precum: Humboldt, Cromwell sau Benguela. Marea parte a populaiei de pinguini se afl pe Antarctica i pe insulele nconjurtoare.

  • PYGOSCELIS ADELIE (PINGUINUL ADELIN) Raspandire: Coastele AntarcticiiGreutate: 4-6 kgInaltime: 70cm

  • CARACTERISTICI GENERALEFormeaza colonii de sute de mii de indiviziEste unul dintre putinii pinguini care traiesc in Antarctica continentala, vara, de-a lungul tarmurilor aproape lipsite de gheata.Este cea mai raspandita si cea mai abundenta specie. Cu exceptia perioadei de clocire, pinguinii Adelie duc o viata exclusiv marina.Capul si spatele de culoare neagra, iar abdomenul alb. Ochii sunt inconjurati de pene albe si scurte. Plisc negru inconjurat de o nuanta rosiatica. Labele sunt de culoare alb palid.Se misca incet pe gheata, dar sunt foarte rapizi sub apa. Masculul este destul de agresiv.Femela depune doua oua albe la doua zile distanta. Acestea sunt clocite atat de femela, cat si de mascul, schimbandu-se intre ei. Puii sunt hraniti de ambii parinti cu hrana regurgitata.Alimentatie: crustacee mici si pesti.

  • PYGOSCELIS ANTARCTICA (PINGUINUL ANTARCTIC)Raspandire: Coastele AntarcticiiGreutate: 3-5 kgInaltime: 72 cm

  • CARACTERISTICI GENERALESpatele si partea superioara a capului de culoare neagra, iar abdomenul alb. Plisc negru si labele de culoare rosiatica. Are o anumita banda cu pene care ii inconjoara pliscul, dandu-i un aspect de barba. Traieste in zonele cu banchize usoare si se inmulteste in colonii cu densitati mari, uneori uriase pe zonele lipsite de gheata de pe coaste.Pe pamant este foarte sociabil, dar devine foarte agresiv cand vine vorba sa isi apere teritoriul. Coloniile sale ajung sa numere mii de indivizi. Spre deosebire de pinguinii adelini, acestia frecventeaza foarte putin campurile de gheata.Cuiburile sunt alcatuite dintr-o platforma circulara cu pietre mici, cu o cupa putin adanca a cuibului si sunt formate adesea din oase si pene.Alimentatie: crustacee mici .

  • PYGOSCELIS PAPUA (PINGUINUL PAPUA)Raspandire: Coastele Antarcticii, Australiei si Noua ZeelandaGreutate: 5-8 kgInaltime: 75 cm

  • CARACTERISTICI GENERALEEste cel mai rapid inotator dintre toate speciile de pinguini, putand ajunge la o viteza de 27 km/ h. Cele doua sexe nu se pot deosebi dupa aspectul exterior si chiar intre ei se recunosc numai dupa comportament. Traieste in colonii si este fidel. Poate realiza scufundari pana la 100 m adancime. Pe pamant, acesta este cel mai timid dintre pinguini.Alimentatie: Pesti, cefalopozi, crustacee. Spatele negru cu o anumita tenta rosiatica. Are un fel de blanita formata din pene albe, asezate deasupra capului, asemanatoare cu o bentita. Picioarele sunt de culoare rosie sau galbuie. In perioada de imperechere, scot sunete puternice ca de trompeta si isi fac cuibul dintr-o gramada de pietre asezate in mod circular. Dusmanii lor cei mai mari in apa sunt focile leopard, leii de mare, balenele ucigase. Pe sol, pinguinii papua in general nu au dusmani, cu exceptia pasarilor rapitoare care le fura ouale.In colonia pinguinilor domina o ordine bazata pe forta. Perechile sunt formate intotdeauna de un partener mai inalt in rang si unul cu un rang mai inferior.

  • SPEHINSCUS DEMERSUS (PINGUINUL CU OCHELARI)Raspandire: Coastele de S si SV ale AfriciiGreutate: 2-5 kgInaltime: 70 cm

  • CARACTERISTICI GENERALETraieste in colonii mari, reprezentand una dintre cele mai surprinzatoare aparitii de pe continentul african. Din cauza sunetelor stridente pe care le scote, a mai fost denumit si pinguinul magar.Pinguinii africani sunt adaptati vietii acvatice si pot inota cu o viteza de 20 km/h, parcurgand distante cuprinse intre 30 si 70 km intr-o singura calatorie; scufundarea dureaza in medie 2 minute si jumatate si atinge o adancime de 60 m. Se hranesc cu ansoa sau sardine.Au o constructie robusta, corpuri greoaie si o coloratura speciala: spatele este negru, iar zona inferioara este alba, cu pete negre de dimensiuni diferite pe piept si pe abdomen, care ii ajuta sa se camufleze (albul deruteaza pradatorii aflati in aer, iar negrul pe cei aflati in apa). Masculii sunt mai mari decat femelele si au ciocurile mai dezvoltate.In mod neobisnuit, nu au un sezon fix de imperechere, insa perioada clocitului in Namibia este cuprinsa intre lunile noiembrie si decembrie, iar in Africa de Sud intre martie si mai. Este o specie amenintata cu disparitia, in principal, din cauza pescuitului intens si a poluarii apelor cu petrol.

  • SPHENISCUS MAGELLANICUS (PINGINUL LUI MAGELLAN)Raspandire: Coastele de SV ale Americii de Sud, Tara Focului si Ins. FalklandGreutate: 3-7 kgInaltime: 70 cm

  • CARACTERISTICI GENERALEEste un pinguin sud-american , ce se reproduce n zonele de coast ale Argentinei , Chile si Insulele Falkland , cu unele migratii in Brazilia si ocazional observate n nordul Rio de Janeiro . Ei sunt nativi din Stramtoarea Magellan, de aici si originea numelui. Adulii au spatele negru i abdomenul alb. Exist dou benzi negre ntre cap i piept, cu banda inferioar n form de potcoav ntr-o inversat. Capul este negru cu un chenar alb larg care ruleaza din spatele ochiului, n jurul urechii negru-converteste si barbia, i se altur la gt. Pui i pinguini tineri au culoare gri-albastru pe spate, si mai stins pe piept. Pinguinii Magellan pot tri pn la 25 de ani n slbticie, dar la fel de mult si n captivitate. Pinguini Magellan hrnesc n ap cu sepie , calmar , kril , i alte crustacee. Pinguinii Magellan cltoresc n stoluri mari cnd vneaz pentru hran. n sezonul de mperechere, aceste pasari se aduna in colonii mari cuibrindu-se la coastele Argentinei , sudul Chile si Insulele Falkland , si au o densitate de 20 de cuiburi pe 100 de metri ptrai.

  • SPHENISCUS MENDICULUS (PINGUINUL DE GALAPAGOS)Raspandire: Ins. GalapagosGreutate: 1.6 - 2.5 kgInaltime: 50 cm

  • CARACTERISTICI GENERALEEste cea mai nordica specie si singura care traieste la ecuator. Traiesc doar in aceste insule si sunt o specie adaptata climei specifice. In ciuda faptului ca sunt asezate pe Ecuator, Ins. Galapagos, nu au o clima fierbinte ci una uscata si moderata, datorita apei cu temperatura moderata formata prin unirea Marelui Curent Polar de Sud (Humboldt) cu cel cald Ecuatorial si curentul subteran si rece Cromwell. Rezulta temperaturi ale aerului intre 22 si 28 de grade si ale apei intre 21 si 25 de grade in tot cursul anului. Pinguinii Galapagos au o band alba, subire,care ruleaza sub barbia lor, i o potcoava cu susul n jos, neagra, n jurul abdomenului lor. Ei pot arata ca pinguinii Magellan, dar sunt mai mici i marcajele lor negre de pe burta sunt mai subtiri. Alimentatie: nutrienti, crustacee si sardine.Ei depind de curenii oceanici ca sa le aduca pete pentru hrnire. Acum 20 de ani un El Nino a provocat un deficit sever de hran din cauza caruia peste 70% din pinguinii de Galapagos au murit.

  • EUDYPTES CRESTATUS (PINGUINUL MOTAT)Raspandire: Ins. Falkland si Ins. SubantarcticeGreutate: 3-5 kgInaltime: 65 cm

  • CARACTERSTICI GENERALEExista doua specii de pinguini motati care traiesc in Antarctica si isi iau numele de la penele aurii si ascutite de deasupra ochilor.Adultii au crestetul capului impodobit cu o creasta formata din pene de culoare galben-aurie, care se extind pe cap inapoi, asemenea unei coroane si coboara pana deasupra ochilor. Capul, gatul, obrajii si spinarea sunt negre, abdomenul alb, iar aripile sunt negre pe partile superioare si, in mare, albe dedesubt.Exemplarelor tinere le lipseste creasta, insa pot avea cateva pene galbene pe crestetul capului; corpul este acoperit cu pene de culoare maroniu inchis si obrajii si gatul sunt cenusii. Pasarile revin la colonia de reproducere in fiecare an, in lunile octombrie si noiembrie, masculii ajungand inaintea femelelor. Deseori parcurg sute de metri peste zone acoperite cu pietris pentru a ajunge la locul destinat cuibaritului.Se hranesc in principal cu krill (crustacee asemenatoare crevetilor), dar si cu alte tipuri de peste.

  • EUDYPTULA MINOR (PINGUINUL MIC)Raspandire: Coastele si insulele din sudul AustralieiGreutate: pana la 1 kgInaltime: 40 cm

  • CARACTERSITICI GENERALEPinguinul mic este c