POLITICA DE COEZIUNE A UE ÎN PERIOADA 2014-2020

2
 Politică Regional ă și Urbană POLITICA DE COEZIUNE A UE  Î N PERIO A D A 2014 2020 Direcţionarea investiţiilor către priorităţile cheie de creștere Noua politică de coeziune presupune necesitatea ca regiunile și statele membre să direcţioneze investiţiile UE către patru domenii cheie pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă: • Cercetare și inovare • Tehnologiile informaţiei și comunicaţiilor (TIC) Creșterea compet itivităţii î ntreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) Sprijinirea t recerii la o economie cu emisii reduse de carbon Prioritate: Consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării (ţinta C&I); și De ce să investim în cercetare și inovare? Deceniile de cercetare macroeconomică au arătat că inovarea generează 80 % din creșterea economică în ţările dezvoltate. • Europa trebuie să ino veze pentru a exploata rezult atele din cercetare și a le t ransforma în produse și procese vandabile, generatoare de creștere economică. • Europa a rămas în urma principalilor săi competitori de la nivel global. În 2011, cheltuielile în domeniul cercetării și dezvoltării (C&D) s-au ridicat la puţin peste 2 % din PIB-ul Europei. Această cifră este mult sub valorile înregistrate de SUA, Japonia și Coreea de Sud, investiţiile Chinei în acest domeniu înregistrând o tendinţă rapidă de creștere. Cum a sprijinit politica de coeziune cercetarea și inovarea în 2007-2013? Până în prezent, raportările prezentate de statele membre au arătat că: Aproximativ 25 % din fon durile structurale ale UE sau în jur de 86 miliarde EUR au f ost investite în cercetare și inovare. În plus, investiţiile d in cadrul politicii de coeziune sunt suplimentate cu încă 53,6 miliar de EUR, of erite prin intermediul programelor specifice ale UE destinate finanţării proiectelor de cercetare și inovare „al șaptelea Program-cadru pentru cercetare” și „Programul-cadru pentru competitivitate și inovare”, predecesoarele programului „Horizon 2020”.

description

Noua politică de coeziune presupune necesitatea ca regiunile şi statele membresă direcţioneze investiţiile UE către patru domenii cheie pentru creştere economicăşi crearea de locuri de muncă:• Cercetare şi inovare• Tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC)• Creşterea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri)• Sprijinirea trecerii la o economie cu emisii reduse de carbon

Transcript of POLITICA DE COEZIUNE A UE ÎN PERIOADA 2014-2020

  • Politic Regional i Urban

    POLITICA DE COEZIUNE A UE N PERIOADA 2014-2020

    Direcionarea investiiilor ctre prioritile cheie de cretere

    Noua politic de coeziune presupune necesitatea ca regiunile i statele membre s direcioneze investiiile UE ctre patru domenii cheie pentru cretere economic i crearea de locuri de munc:

    Cercetare i inovare Tehnologiile informaiei i comunicaiilor (TIC) Creterea competitivitii ntreprinderilor mici i mijlocii (IMM-uri) Sprijinirea trecerii la o economie cu emisii reduse de carbon

    Prioritate: Consolidarea cercetrii, dezvoltrii tehnologice i inovrii (inta C&I); i

    De ce s investim n cercetare i inovare?

    Deceniile de cercetare macroeconomic au artat c inovarea genereaz 80 % din creterea economic n rile dezvoltate.

    Europa trebuie s inoveze pentru a exploata rezultatele din cercetare i a le transforma n produse i procese vandabile, generatoare de cretere economic.

    Europa a rmas n urma principalilor si competitori de la nivel global. n 2011, cheltuielile n domeniul cercetrii i dezvoltrii (C&D) s-au ridicat la puin peste 2 % din PIB-ul Europei. Aceast cifr este mult sub valorile nregistrate de SUA, Japonia i Coreea de Sud, investiiile Chinei n acest domeniu nregistrnd o tendin rapid de cretere.

    Cum a sprijinit politica de coeziune cercetarea i inovarea n 2007-2013?

    Pn n prezent, raportrile prezentate de statele membre au artat c: Aproximativ 25 % din fondurile structurale ale UE sau n jur de 86 miliarde EUR au fost investite n

    cercetare i inovare. n plus, investiiile din cadrul politicii de coeziune sunt suplimentate cu nc 53,6 miliarde EUR, oferite prin

    intermediul programelor specifice ale UE destinate finanrii proiectelor de cercetare i inovare al aptelea Program-cadru pentru cercetare i Programul-cadru pentru competitivitate i inovare, predecesoarele programului Horizon 2020.

  • Politica de coeziune 2014-2020 va merge i mai departe n ceea ce privete concentrarea fondurilor n domeniul cercetrii i dezvoltrii:

    Sprijinind actorii din sectorul inovrii (n special centrele de cercetare i IMM-urile), care sunt direct implicai n dezvoltarea de soluii inovatoare, precum i exploatarea economic a ideilor noi prin: servicii de consiliere i sprijin; investiii directe; i instrumente financiare care contribuie la accesarea surselor private de finanare.

    Investind n infrastructur, echipamente, linii-pilot i tehnologii avansate de producie destinate cercetrii aplicate i activitilor de inovare, inclusiv tehnologii care genereaz capaciti suplimentare de inovare ntr-o serie de alte sectoare.

    Facilitnd cooperarea, activitile de creare de reele i parteneriate n rndul diverilor actori din sectorul inovrii care activeaz n acelai domeniu universiti, centre tehnologice i de cercetare, IMM-uri i mari ntreprinderi n vederea crerii de sinergii i transferuri de tehnologie.

    Investind n inovare la nivelul IMM-urilor, n vederea creterii competitivitii acestora. Punnd accentul pe formarea cercettorilor, dezvoltarea de cursuri postuniversitare i de competene

    antreprenoriale.

    O nou abordare strategic

    Anterior alocrii resurselor din Fondul european de dezvoltare regional ctre sectorul cercetrii i inovrii, statele membre i regiunile vor trebui s elaboreze aa-numitele strategii de specializare inteligent.

    Aceste strategii de specializare inteligent vor sprijini regiunile n vederea exploatrii potenialului propriu de inovare i a atuurilor i punctelor forte specifice. Fiecare regiune va pune accentul pe un numr limitat de domenii prioritare, unde respectiva regiune deine deja un avantaj competitiv.

    Cum difer o strategie de specializare inteligent de o strategie obinuit de inovare?

    O astfel de strategie face uz de know-how-ul local n vederea exploatrii punctelor forte i atuurilor existente ntr-o anumit regiune. Aceasta permite regiunilor s se diferenieze unele de celelalte n funcie de capacitile proprii i s se poziioneze pe pieele naionale i internaionale.

    Strategia de specializare inteligent nu pune accentul exclusiv pe noile tehnologii, concentrndu-se, de asemenea, pe modaliti noi de a exploata cunotinele actuale i de a desfura activiti antreprenoriale, ceea ce poate genera o cretere a competitivitii.

    Aceasta este dezvoltat printr-un proces de descoperire antreprenorial, cu implicarea activ a prilor interesate: cercettori, ntreprinderi, comunitatea de inovare i autoritile publice, astfel nct s poat identifica nevoile reale ale economiei locale.

    O astfel de strategie genereaz sinergii ntre politica de coeziune i alte politici ale UE i instrumentele de finanare, precum Horizon 2020 (prin care cercetarea i inovarea vor beneficia de nc 70,2 miliarde EUR pn n 2020).