PH2 Subiecte Examen Psih Diferentiala 2015

4
Subiecte pentru examenul la disciplina Psihologia personalităţii-2 1. Analizaţi factorii care influenţează gradul de structurare a două situaţii din activitatea şcolară (una slab structurată şi una puternic structurată) şi exemplificaţi modul în care ele exercită sau nu o influenţă uniformă asupra comportamentului elevilor dintr-o clasă. 2. Analizaţi modul în care trei caracteristici de personalitate transmise ereditar influenţează comportamentul în copilărie şi, în special, adaptarea şcolară. 3. Analizaţi modul în care trei caracteristici de personalitate transmise ereditar influenţează comportamentul la vârsta adultă şi, în special, adaptarea la viaţa socială şi alegerea profesiei. 4. Analizaţi relaţia dintre supradotare şi precocitate intelectuală în copilărie. 5. Arătaţi care sunt principalele asemănări şi principalele deosebiri dintre motivaţia de afiliere şi motivaţia de intimitate. 6. Arătaţi care sunt principalele asemănări şi principalele deosebiri dintre motivaţia de realizare şi motivaţia de competenţă. 7. Arătaţi principalele deosebiri dintre motivaţia de putere, motivaţia de realizare şi motivaţia de competenţă. 8. Arătaţi principalele diferenţe de grup în privinţa nivelului de fericire şi argumentaţi importanţa cunoaşterii lor pentru înţelegerea comportamentului. 9. Argumentaţi de ce, în aceeaşi situaţie, nu toţi indivizii sunt influenţaţi la fel de puternic de factorii situaţionali. Care sunt factorii care intervin în interacţiunea personalitate-situaţie? 10. Care sunt modelele explicative ale stării subiective de bine? Ce explică ele la nivel de diferenţe individuale? 11. Care sunt principalele deosebiri între modelul biologic şi cel cognitiv în explicarea nevrotismul? 12. Care sunt principalele diferenţe interindividuale în privinţa conţinutului vieţii afective? Dar în privinţa intensităţii afectelor? 13. Comparaţi comportamentul introverţilor şi extraverţilor în situaţiile de învăţare, punctând punctele tari şi pe cele slabe pentru fiecare tip. 14. Comparaţi influenţele ambientale împărtăşite cu influenţele ambientale neîmpărtăşite în privinţa efectelor pe care le au asupra diferenţelor individuale la nivel de dezvoltare cognitivă şi de trăsături de personalitate. 15. Comparaţi modelele teoretice ale motivaţiei şi arătaţi principalele asemănări şi deosebiri dintre ele. Ce explică aceste modele teoretice la nivelul diferenţelor individuale?

description

subiecte examen la psihologie diferentiala

Transcript of PH2 Subiecte Examen Psih Diferentiala 2015

Page 1: PH2 Subiecte Examen Psih Diferentiala 2015

Subiecte pentru examenul la disciplina

Psihologia personalităţii-2

1. Analizaţi factorii care influenţează gradul de structurare a două situaţii din activitatea şcolară (una slab structurată şi una puternic structurată) şi exemplificaţi modul în care ele exercită sau nu o influenţă uniformă asupra comportamentului elevilor dintr-o clasă.

2. Analizaţi modul în care trei caracteristici de personalitate transmise ereditar influenţează comportamentul în copilărie şi, în special, adaptarea şcolară.

3. Analizaţi modul în care trei caracteristici de personalitate transmise ereditar influenţează comportamentul la vârsta adultă şi, în special, adaptarea la viaţa socială şi alegerea profesiei.

4. Analizaţi relaţia dintre supradotare şi precocitate intelectuală în copilărie.

5. Arătaţi care sunt principalele asemănări şi principalele deosebiri dintre motivaţia de afiliere şi motivaţia de intimitate.

6. Arătaţi care sunt principalele asemănări şi principalele deosebiri dintre motivaţia de realizare şi motivaţia de competenţă.

7. Arătaţi principalele deosebiri dintre motivaţia de putere, motivaţia de realizare şi motivaţia de competenţă.

8. Arătaţi principalele diferenţe de grup în privinţa nivelului de fericire şi argumentaţi importanţa cunoaşterii lor pentru înţelegerea comportamentului.

9. Argumentaţi de ce, în aceeaşi situaţie, nu toţi indivizii sunt influenţaţi la fel de puternic de factorii situaţionali. Care sunt factorii care intervin în interacţiunea personalitate-situaţie?

10. Care sunt modelele explicative ale stării subiective de bine? Ce explică ele la nivel de diferenţe individuale?

11. Care sunt principalele deosebiri între modelul biologic şi cel cognitiv în explicarea nevrotismul?

12. Care sunt principalele diferenţe interindividuale în privinţa conţinutului vieţii afective? Dar în privinţa intensităţii afectelor?

13. Comparaţi comportamentul introverţilor şi extraverţilor în situaţiile de învăţare, punctând punctele tari şi pe cele slabe pentru fiecare tip.

14. Comparaţi influenţele ambientale împărtăşite cu influenţele ambientale neîmpărtăşite în privinţa efectelor pe care le au asupra diferenţelor individuale la nivel de dezvoltare cognitivă şi de trăsături de personalitate.

15. Comparaţi modelele teoretice ale motivaţiei şi arătaţi principalele asemănări şi deosebiri dintre ele. Ce explică aceste modele teoretice la nivelul diferenţelor individuale?

16. Comparaţi semnificaţia QI la adulţi şi la copii şi punctaţi cel puţin 2 asemănări şi 2 deosebiri.

17. Construiţi o argumentare în favoarea uneia dintre metodele de identificare a supradotaţilor în şcoală, indicând avantajele şi dezavantajele ei în raport cu celelalte metode.

18. Construiţi o argumentare în favoarea uneia dintre metodele de stimulare a supradotaţilor, indicând avantajele şi dezavantajele ei în raport cu celelalte metode.

19. Daţi 3 exemple de modalităţi de intervenţie activă în modificarea unei situaţii, câte unul pentru fiecare tip de intervenţie activă. Alegeţi o situaţie anxiogenă (ca cea de evaluare). Descrieţi fiecare mecanism de intervenţie în situaţie şi efectele lui. Explicaţi diferenţele dintre elevi în interacţiunea cu situaţia.

20. Daţi exemple de trăsături afective şi de stări afective; analizaţi diferenţele dintre ele.

21. Daţi exemplu de abatere de la convenţii a unei persoane cunoscute (găsiţi uşor exemple printre cei apropiaţi …). Ce trăsătură de caracter este responsabilă pentru acest comportament? Analizând situaţia şi ceea ce ştiţi din trecut despre caracterul persoanei, care credeţi că este influenţa situaţiei şi care este influenţa trăsăturii caracteriale asupra respectivului comportament?

Page 2: PH2 Subiecte Examen Psih Diferentiala 2015

22. Daţi exemplu de abatere morală majoră a unei persoane cunoscute (nu neapărat din cercul de prieteni …). Ce trăsătură de caracter este responsabilă pentru acest comportament? Analizând situaţia şi ceea ce aţi aflat despre caracterul persoanei, care este influenţa situaţiei şi care credeţi că este influenţa trăsăturii caracteriale asupra respectivului comportament?

23. Definiţi aptitudinile şi exemplificaţi manifestarea lor: daţi cel puţin două exemple de aptitudini speciale şi comportamente performante care diferenţiază doi indivizi.

24. Definiţi consistenţa transsituaţională a comportamentului moral şi descrieţi diferenţele dintre situaţii. Argumentaţi de ce, în ciuda variaţiei situaţiilor, comportamentele morale au fost relativ constant pozitive/ negative.

25. Definiţi creativitatea şi exemplificaţi conceptul cu 3 manifestări comportamentale.

26. Definiţi dimensiunea introversie/ extraversie şi arătaţi principalele manifestări ale acestei dimensiuni biologice la nivel comportamental.

27. Definiţi dimensiunile biologice ale personalităţii din modelul lui Gray şi arătaţi principalele deosebiri dintre acest model şi cel al lui Eysenck.

28. Definiţi eminenţa şi stabiliţi prin ce se delimitează ea de supradotare în general.

29. Definiţi ereditatea şi exemplificaţi rolul ei în determinarea personalităţii.

30. Definiţi foamea de senzaţii şi exemplificaţi manifestări ale acestei trăsături biologice la copii de vârstă şcolară.

31. Definiţi geniul şi indicaţi principalele caracteristici care îl delimitează de supradotare în general şi de eminenţă.

32. Definiţi inteligenţa fluidă şi pe cea cristalizată şi arătaţi relaţiile dintre ele.

33. Definiţi inteligenţa şi exemplificaţi manifestarea ei în următoarele 3 situaţii: înţelegerea unor situaţii noi; învăţare; rezolvare de probleme.

34. Definiţi relaţiile genotip-mediu şi explicaţi criteriile după care ele au fost împărţite în categorii. Exemplificaţi fiecare tip de relaţie.

35. Definiţi supradotarea intelectuală şi exemplificaţi conceptul cu 3 manifestări comportamentale.

36. Definiţi şi exemplificaţi factorii de mediu fizic. Care este rolul lor în dezvoltarea personalităţii?

37. Definiţi şi exemplificaţi factorii de mediu social. Care este rolul lor în dezvoltarea personalităţii?

38. Definiţi şi exemplificaţi factorii nutriţionali şi de igienă. Care este rolul lor în dezvoltarea personalităţii?

39. Definiţi şi exemplificaţi latura de înfruntare şi latura expresivă a comportamentului.

40. Definiţi temperamentul şi trăsătura temperamentală. Care este rolul temperamentului în dezvoltarea personalităţii?

41. Exemplificaţi influenţa unor factori situaţionali asupra performanţelor şcolare.

42. Exemplificaţi influenţa unor factori situaţionali în determinarea comportamentelor de apropiere/ evitare, emoţionalitate pozitivă/ negativă, activism, reglarea atenţiei.

43. Exemplificaţi modul de manifestarea al unei trăsături de personalitate la aceeaşi persoană, la vârste diferite sau în situaţii diferite şi analizaţi natura asemănărilor şi deosebirilor la nivel comportamental.

44. Exemplificaţi principalele manifestări ale eminenţei la vârsta adultă.

45. Exemplificaţi principalele manifestări ale supradotării în copilărie.

46. Exemplificaţi principalele relaţii dintre personalitate şi starea de bine

47. Exemplificaţi rolul unei trăsături temperamentale în dezvoltarea ataşamentului, în socializarea elevului în grupul şcolar şi în formarea conştiinţei morale.

48. Explicaţi de ce nu toate manifestările afective din copilărie sunt datorate trăsăturilor temperamentale.

49. Explicaţi diferenţele dintre genotip şi fenotip.

Page 3: PH2 Subiecte Examen Psih Diferentiala 2015

50. Explicaţi natura laturii de înfruntare şi pe cea a laturii expresive a comportamentului. Pornind de la explicaţiile de mai sus, argumentaţi valoarea aspectelor de înfruntare şi expresive ca sursă de informaţie despre trăsăturile de personalitate.

51. Explicaţi principalele deosebiri dintre explicarea celor 4 tipuri temperamentale prin modelul lui Gray în privinţa impulsivităţii şi a anxietăţii.

52. Explicaţi principalele deosebiri dintre introverţi şi extraverţi în privinţa conformării la reguli.

53. Explicaţi rolul creativităţii în adaptarea şcolară şi profesională. Analizaţi în cazul unui elev cu note mari, pe care îl cunoaşteţi de-aproape: în ce măsură rezultatele sale performante la învăţătură se datorează aptitudinilor şi în ce măsură sunt implicaţi alţi factori (caracter, împrejurări)?

54. Explicaţi rolul factorilor de mediu în afirmarea supradotării de-a lungul vieţii.

55. Explicaţi rolul factorilor de mediu şi al factorilor de personalitate în afirmarea creativităţii de-a lungul vieţii.

56. Explicaţi rolul factorilor de personalitate în afirmarea supradotării de-a lungul vieţii.

57. Explicaţi rolul inteligenţei în adaptarea şcolară şi profesională.

58. Explicaţi rolul nevrotismului în performanţele intelectuale în situaţii de evaluare şcolară.

59. Explicaţi rolul nişei existenţiale în dezvoltarea personalităţii.

60. Explicaţi rolul supradotării în adaptarea şcolară şi profesională.

61. Explicaţi un comportament moral utilizând, pe rând, modelele teoretice prezentate: psihanalitic, behaviorist, cognitivist, sociocognitivist şi situaţionalist.

62. Explicaţi următoarea propoziţie: “Eritabilitatea unei trăsături creşte o dată cu vârsta.”

63. Pe baza “Principiului lui Matei”, argumentaţi accentuarea diferenţelor individuale în adaptarea elevilor la cerinţele şcolii.

64. Ţinând cont de faptul că introverţii sunt mai receptivi la pedepse, iar extraverţii mai receptivi la recompense, cum putem realiza diferenţiat condiţionarea unor comportamente?