Pelerinaje 2015 - 2016

52
Pelerinaje 2016 israel egipt grecia turcia bulgaria românia Călătorii pentru suflet

description

Christian Tour - catalog Pelerinaje 2015 - 2016

Transcript of Pelerinaje 2015 - 2016

Pelerinaje2016

israel

egipt

grecia

turcia

bulgaria

românia

Călătorii pentru suflet

2

Biserici și mănăstiri faimoase, locuri recunoscute pentru încărcătura lor spirituală pot fi vizitate prin programul

Călătorii pentru suflet, dedicat celor care își doresc excursii de tip pelerinaj în Grecia, Turcia, Israel, Iordania, Egipt, dar și în România.

Programul este lansat sub noul concept Christian Tour, numit Pellerin, care include și circuite culturale în numeroase țări, precum și city break-uri prelungite, în orașe cu o istorie culturală remarcabilă.

De ce să alegi o călătorie pentru suflet? Ca să descoperi locuri cu mare seminificaţie spirituală, ca să te apropii de Dumnezeu în semn de recunoștință și mulţumire, în căutarea vindecării fizice și interioare, ca să îţi regăsești pacea, ca să te rogi pentru tine și familia ta… Indiferent care este motivaţia ta interioară, o călătorie pentru suflet îţi va aduce mereu o transformare și un răgaz să reflectezi profund la tot ceea ce te înconjoară.

Uneori faci câţiva pași la stânga, uneori câţiva pași la dreapta, alteori câţiva pași înapoi, însă atunci când mergi într-un pelerinaj, pașești întotdeauna înainte, alături de Dumnezeu. Mergi spre El cu toate îndoielile, imperfecţiunile, curiozităţile și credinţa ta, dar te întorci mereu plin de speranţă și încredere.

Alegând programele ”Călătorii pentru suflet” participi activ la proiectele desfășurate de Fundația Christian Hope. Toate profiturile generate de aceste programe, vor fi donate pentru actvități de redare a speranței copiilor nevoiași, scopul principal fiind acela de a le oferi acestora șansa la o viață normală.

Te așteptăm cu drag,Echipa ta Christian Tour

CălăToRII PEnTRU sUFlET“OPriţi-vă de la căile vOastre! Priviți și întrebați de căile celOr de demult, de calea cea bună și mergeți Pe dânsa și veți afla Odihnă sufletelOr” IeremIa 6,16

3

IsRAEl & EGIPT

12 Israel - Pământul Făgăduinței14 Pelerinaj Israel – Iordania16 Peninsula sinai – Israel18 Peninsula sinai – Israel – Iordania20 Călătorie în Egiptul creștin

GRECIA

23 sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir24 Insula Corfu, sfântul spiridon25 sfântul Ioan Rusu26 sfântul nectarie Taumaturgul

27 sfântul Paisie Aghioritul - Muntele Athos

28 ocrotitorii insulelor30 Insula Kefalonia31 Complexul Meteora și olimp32 sfântul Munte Athos (5 zile)34 sfântul Munte Athos (4 zile)

TURCIA

36 Turcia – Cele 7 Biserici ale Apocalipsei38 Turcia – Acasa la sfinții capadocieni40 Constantinopol – Izvorul Tămăduirii41 Constantinopol - Incursiune în capitala

Bizanțului

BUlGARIA

43 Veliko Târnovo și Basarabov44 Balcik - Călătorie la “cuibul liniștit”45 Bulgaria – Balcik și nessebar

RoMÂnIA

47 Pe urmele Părintelui Arsenie Boca48 Părintele Arsenie Boca49 Pelerinaj la Părintele Ilie Cleopa50 Călătorie pentru suflet la Mănăstiri

Vâlcene51 sfântul Andrei în Dobrogea

CUPRIns

4

PEllERInîți Place să fii mereu Pe drumuri, să călătOrești în jurul lumii , să aduni amIntIrI de neuItat

Î ncă din cele mai vechi timpuri, rădăcinile cuvântului „turism” au fost strâns legate de călătoriile efectuate de popoarele Biblice

pentru descoperirea tărâmurilor îndepărtate. De exemplu, știai că termenul „turism” a fost folosit prima dată pentru a descrie călătoria profetului Moise către pământurile din Canaán? Pelerinii au devenit astfel primii turiști ai lumii, iar de atunci istoria se referă la ei drept persoanele care călătoresc cel mai mult. Și pentru că acești turiști străvechi ne-au inspirat, am considerat că ție, călătorule modern, însetat de cunoaștere, drumeții și locuri noi din întreaga lume, ți se potrivește perfect apelativul „Pellerin”. nu de alta, dar toate semnele sunt de partea ta: îți place să fii mereu pe drumuri, să călătorești în jurul lumii, să aduni amintiri de neuitat. Aștepți cu nerăbdare să vizitezi locuri inedite și te hrănești spiritual cu fiecare tărâm nou pe care îl descoperi.

Brandul „Pellerin” a luat naștere din dorinţa de a vă oferi atât ţie, cât și celorlalţi împătimiţi de călătorii o gamă variată de programe turistice care să potolească tuturor setea de nou și inedit.Produsele se adresează călătorilor care ar renunța oricând la con-fortul unui sejur la plajă, în favoarea unei experiențe atipice. Acestea fiind spuse, ești dispus să lași sesiunea de bronzat de-o parte și să pornești într-o aventură cu ajutorul căreia vei descoperi istorie, destinații turistice noi, obiceiuri și culturi unice?

Programele „Pellerin” îți pun la dispoziție o gamă largă de opțiuni în materie de călătorii. Poți opta pentru circuite cultura-le, pelerinaje sau chiar city break-uri în destinații dintre cele mai impresionante. Toate opțiunile vin la pachet cu un „bagaj” plin de cultură și spiritualitate, de care te vei bucura din plin și care îți va îmbogăți sufletul. Bonus: o serie de facilități și servicii adiționale care vin în completarea programului ales, astfel încât vacanțele tale să se transforme într-o serie de experiențe și senzații noi. Pellerin e ca o familie! Una plină de membri pasionați de călătorii și însetați de aventură. Fiecare membru va face parte din Pellerin Club Card, un concept creat special pentru el, și va purta însemnele Pellerin în toate călătoriile sale. Adaugă în desaga de vacanță și în jurnalul tău de călătorie experiențe unice cu ajutorul Pellerin Club Card. Acesta îți oferă posibilitatea să vizitezi cele mai interesante și inedite destinații turistice din lume!Cum poți deveni membru? Regulamentul și toate detaliile de care ai nevoie sunt disponibile pe site-ul www.christiantour.ro Pellerin Club Card este un card nominal care se achiziționează contra cost (25 euro) și vine în întâmpinarea ta cu o multitudine de avantaje, încă de la început: de la asigurări gratuite (medicală/ storno sau bagaje), la reduceri de până la 25% acordate la circui-tele cumpărate, dar și beneficii oferite de partenerii Christian Tour, în ţară și în străinătate.

5

așa zice Domnul: “opriti-vă de la căile voastr e! Priviți și întrebați de căile celor de demult, de calea cea bună și

mergeți pe dânsa și veți afla odihnă sufletelor voastre.” Ieremia 6,16.

suntem obișnuiți să așteptăm perioada concediului pentru ca, pe baza cheltuielii unei sume adecvate, să beneficiem de servicii specializate de turism în vederea recomfortării, odihnei și regenerării forței de muncă. Este atitudinea firească a omului modern într-o societate secularizată.

Există, din fericire, și posibilitatea de a “investi” într-un alt domeniu, acela al împlinirii noastre duhovnicești. Este vorba despre actul de pelerinaj care, spre deosebire de orice activitate turistică, impune, pe lângă plata necesară comfortului material și implicații legate de folosul nostru sufletesc.

Un pelerin nu se așteaptă la odihnă, la timp liber, la relaxare. El se dăruiește unui efort duhovnicesc în scopul îmbogățirii sufletului său. se pregătește înaintea pelerinajului, beneficiind de sprijinul dat de părintele duhovnicesc, aflând ca și Apostolul Toma răspunsul : “ Eu sunt Calea, Adevărul și Viaţa” la întrebarea “Unde mergem și cum se ajunge la Tatăl?”.

Pelerinul depune efort în timpul pelerinajului, ajutat de conducătorul spiritual al grupului, retrăiește înnoirea sufletească atunci când, reîntors acasă, rememorează contemplativ șirul evenimentelor la care a participat, înțelegând, ca și pelerinii din evanghelie, “ oare nu ardea în inima noastră, când ne vorbea pe cale și când ne tâlcuia scripturile”.

Investește pentru “a fi”. Ȋn acest sens, a face pelerinaj, nu înseamnă a beneficia de un concediu itinerant, a vizita obiective monumental – istorice, ci a te dedica fiinţial unui efort de creștere duhovnicească, într-un spațiu aureolar, de prezența lui Dumnezeu.

sEMnIFICAŢIAACTUlUI DE PElERInAj

6

calitate și siguranță

Încă de la înființare, scopul nostru principal a fost să le asigurăm tuturor clienților confort, siguranță și cele mai bune condiții de călătorie. Am mizat pe calitatea serviciilor Christian Tour, iar clienții ne-au răsplătit întotdeauna prin faptul că au apelat din nou la noi. Astfel, am devenit o familie care pleacă împreună în vacanțe în fiecare an. Și pentru că familia e foarte importantă pentru noi, suntem mândri să te anunțăm că, la finalul anului 2015, flota de autocare Christian Tour se va mări cu 10 modele noi.

tOtul Pentru tine

Achiziția este cu atât mai importantă pentru noi cu cât autocarele sunt special concepute să ofere tuturor călătorilor condiții excelen-te de transport, fiind dotate cu echipamente de ultimă generație. Printre acestea se află un sistem de asistență la schimbarea benzii de mers, asistență la frânarea de urgență sau un program electro-nic pentru stabilitate pe șosea. Autocarele sunt marca neoplan, brand-ul de lux al deja celebrei companii MAn, unul dintre liderii europeni în ceea ce privește astfel de vehicule. Cu peste 250 de ani de experiență în domeniu, calitatea este garantată!

călătOrie fără dureri!

De multe ori, călătoriile lungi pot deveni destul de incomode atunci când autocarul în care te afli nu beneficiază de condițiile de care ai nevoie. Astfel pot apărea durerile de spate și alte afecțiuni cauzate de o poziție incorectă a corpului. noile autocare neoplan sunt dotate cu scaune de ultimă generație, confecționate din piele textilă și cu protecție eficientă pentru zona lombară. Așadar, excursiile cu autocarul vor trece la un alt nivel în anul 2016, iar noi suntem extrem de entuziasmați de faptul că îți putem oferi confort la cel mai înalt nivel.

ne mărim flOta de autOcare special pentru confortul tău

FloTA CHRIsTIAn ToUR

autOgara christian tOurCând vacanța cu autocarul devine o experiență mult mai plăcută

De-a lungul vremii am dedicat timp pentru a găsi cele mai optime soluții, astfel încât vacanța ta să fie una plăcută încă de la început. Am devenit din ce în ce mai atenți la detalii și am ajuns la concluzia că meriți un loc special, din care să pornești către destinația aleasă. În siguranță, relaxat și cu zâmbetul pe buze. Astfel a luat naștere autogara Christian Tour. Modernă, dotată cu aer condiționat, loc pentru bagaje, Wi-Fi și toalete în apropierea stației de îmbarcare, aceasta face așteptarea mult mai confortabilă. Iar cu o flotă de autocare proprii în care serviciile sunt de cea mai bună calitate, nici nu vei simți cum trece timpul până la destinație. Doar lasă-ți scaunul pe spate și relaxează-te!

7

Î n ultimii 18 ani am învățat cât de dificil este să crești și să te dezvolți prin propriile puteri însă prin muncă, ambiție și

determinare am reușit să devenim cel mai mare tour operator din România.

Privind în urmă, am realizat cât de mult ar fi însemnat pentru noi, ca echipă mică și cu visuri mari, susţinerea din partea cuiva.Tocmai de aceea, ajunși în punctul în care avem puterea să venim în sprijinul comunității cu care ne-am împrietenit deja de mult timp, am pus bazele fundației Christian Hope, menită să ofere cât mai mult ajutor tuturor persoanelor cu care viața nu a fost blândă.Mii de copii din România fac parte din familii pentru care și pâinea reprezintă un lux. Familii care locuiesc în case dărâmate sau, mai rău, chiar sub cerul liber. Iar copiii nu au altă opțiune decât să învețe să supraviețuiască și să se maturizeze mult mai devreme decât și-ar dori. Alte mii sunt loviți de boli incurabile și își petrec mai toată copilăria în spitale, unde fac față unor tratamente pe care mulți dintre adulți nu le-ar putea suporta. sunt oameni care nu au ales să ajugă în situații critice, dar se află în ele. Copii care, teoretic, nu au nici un fel de viitor. Practic însă, Christian Hope își propune să schimbe în bine destinul persoanelor nevoiașe și să le ofere copiilor o șansă la viață, la educație, la un trai decent. În ultimii ani am descoperit, verificat și contribuit la ajutorul multor familii care aveau nevoie de noi. Care erau disperate să supraviețuiască și pentru care am oferit tot ce ne-a stat în putință. Și pe care încă le ajutăm. Pentru că au nevoie de sprijin constant, de speranță...

Fii alături de noi și nu rămâne indiferent la suferința celor din jur. Înscrie-te în echipa noastră de voluntari și întinde o mână de ajutor sau donează o sumă de bani. Un gest mărunt poate face o diferență majoră!

Pentru a te înscrie ca și voluntar, scrie-ne pe adresa [email protected], iar donații în Ron sau EURo poți face în conturile:

Ro52BTRlRonCRT0315902501 (Ron)Ro74BRDE445sV28084054450 (Ron)

Ro02BTRlEURCRT0315902501 (EURo)Ro66BRDE445sV28084214450 (EURo)

Christian Hope are planuri mari de viitor și ne-am bucura ca și tu să faci parte din ele.

Bucuria de pe chipul oamenilor a devenit misiunea noastră supremă și ne luptăm să le schimbăm destinele. Vrem să le oferim șansa la o viaţă mai bună, la o educaţie adecvată, la o familie, la fericire. Pentru că toţi avem dreptul să visăm și să sperăm la un trai mai bun!

CHRIsTIAnHoPEdin suflet, cu speranȚă

8

DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţIsrael - Pământul Făgăduinței 1 - Avion 2-feb.-2016 Avion 6 185 €Turcia - Constantinopol, incursiune în capitala Bizanțului 1 Autocar 10-feb.-2016 Autocar 4 115 €Grecia - Muntele olimp și Meteora 1 Autocar 11-feb.-2016 Autocar 4 95 €Turcia - incursiune în capitala Bizanțului 2 Autocar 24-feb.-2016 Autocar 4 115 €Grecia - Muntele olimp și Meteora 2 Autocar 25-feb.-2016 Autocar 4 95 € DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţIsrael - Pământul Făgăduinței 2 - Avion 1-mar.-2016 Avion 6 185 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 1 Autocar 5-mar.-2016 Autocar 2 185 leiTurcia - incursiune în capitala Bizanțului 3 Autocar 9-mar.-2016 Autocar 4 115 €Grecia - Muntele Athos (4 zile) 1 microbus 10-mar.-2016 Microbus 4 155 €Grecia - Muntele olimp și Meteora 3 Autocar 10-mar.-2016 Autocar 4 95 €Grecia - Muntele Athos 1 microbus 16-mar.-2016 Microbus 5 155 €Grecia - ocrotitorii insulelor 1 Autocar 19-mar.-2016 Autocar 9 325 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 2 Autocar 19-mar.-2016 Autocar 2 185 leiRomânia - sf. Andrei în Dobrogea 1 Autocar 20-mar.-2016 Autocar 1 75 leiGrecia - Insula Kefalonia 1 Autocar 22-mar.-2016 Autocar 6 245 €Grecia - Muntele olimp și Meteora 4 Autocar 24-mar.-2016 Autocar 4 95 €România - Pr. Arsenie Boca 3 zile 1 Autocar 25-mar.-2016 Autocar 3 295 leiRomânia - Pr. Ilie Cleopa 1 Autocar 26-mar.-2016 Autocar 2 195 lei Călătorie la mănăstiri vâlcene 1 Autocar 26-mar.-2016 Autocar 1 65 leiTurcia - acasa la sfinții capadocieni 1 Autocar 26-mar.-2016 Autocar 9 295 €Turcia - Constantinopol, incursiune în capitala Bizanțului 4 Autocar 30-mar.-2016 Autocar 4 115 € DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţRomânia - Pr. Arsenie Boca 2 zile 3 Autocar 2-apr.-2016 Autocar 2 185 leiGrecia - sf. Paisie Aghioritul 1 Autocar 7-apr.-2016 Autocar 4 95 €România - Pr. Arsenie Boca 3 zile 2 Autocar 8-apr.-2016 Autocar 3 295 leiIsrael - Peninsula sinai 1 9-apr.-2016 Avion 8 545 €Călătorie la mănăstiri vâlcene 2 Autocar 9-apr.-2016 Autocar 1 65 leiRomânia - sf. Andrei în Dobrogea 2 Autocar 10-apr.-2016 Autocar 1 75 leiTurcia - cele 7 Biserici ale Apocalipsei 5 Autocar 11-apr.-2016 Autocar 8 275 €Israel și Iordania 1 12-apr.-2016 Avion 7 225 €Grecia - Muntele Athos (4 zile) 2 microbus 14-apr.-2016 Microbus 4 155 €Grecia - sf. Paisie Aghioritul 2 Autocar 14-apr.-2016 Autocar 4 95 €Egiptul creștin 1 16-apr.-2016 Avion 8 495 €Grecia - ocrotitorii insulelor 2 Autocar 16-apr.-2016 Autocar 9 325 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 4 Autocar 16-apr.-2016 Autocar 2 185 leiTurcia - acasa la sfinții capadocieni 2 Autocar 16-apr.-2016 Autocar 9 295 €Israel - Pământul Făgăduinței 3 - Avion 19-apr.-2016 Avion 6 185 €Grecia - Insula Kefalonia 2 Autocar 19-apr.-2016 Autocar 6 245 €Grecia - Muntele Athos 1 microbus 20-apr.-2016 Microbus 5 155 €România - Pr. Ilie Cleopa 2 Autocar 23-apr.-2016 Autocar 2 195 lei DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţGrecia - Muntele Athos (4 zile) 3 microbus 5-mai-2016 Microbus 4 155 €Grecia - sf. Paisie Aghioritul 3 Autocar 5-mai-2016 Autocar 4 95 €Constantinopol - Izvorul Tămăduirii 1 Autocar 5-mai-2016 Autocar 4 115 €Israel - Iordania - Peninsula sinai 1 7-mai-2016 Avion 15 995 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 5 Autocar 7-mai-2016 Autocar 2 185 leiIsrael și Iordania 2 8-mai-2016 Avion 7 225 €Grecia - Insula Kefalonia 3 Autocar 10-mai-2016 Autocar 6 245 €Grecia - Muntele Athos 1 microbus 11-mai-2016 Microbus 5 155 €România - Pr. Arsenie Boca 3 zile 3 Autocar 13-mai-2016 Autocar 3 295 leiIsrael - Peninsula sinai 2 14-mai-2016 Avion 8 545 €Grecia - ocrotitorii insulelor 3 Autocar 14-mai-2016 Autocar 9 325 €Israel - Pământul Făgăduinței 4 - Avion 16-mai-2016 Avion 6 185 €Grecia - sf. Paisie Aghioritul 4 Autocar 19-mai-2016 Autocar 4 95 €Egiptul creștin 2 21-mai-2016 Avion 8 495 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 6 Autocar 21-mai-2016 Autocar 2 185 leiCălătorie la mănăstiri vâlcene 3 Autocar 21-mai-2016 Autocar 1 65 leiTurcia - acasa la sfinții capadocieni 3 Autocar 21-mai-2016 Autocar 9 295 €România - sf. Andrei în Dobrogea 3 Autocar 22-mai-2016 Autocar 1 75 leiIsrael - Pământul Făgăduinței 5 - Avion 23-mai-2016 Avion 6 185 €Grecia - sf. Ioan Rusu 1 Autocar 23-mai-2016 Autocar 6 245 €Grecia - Insula Kefalonia 4 Autocar 24-mai-2016 Autocar 6 245 €Turcia - Constantinopol incursiune în capitala Bizanțului 1 Autocar 25-mai-2016 Autocar 4 115 €România - Pr. Ilie Cleopa 3 Autocar 28-mai-2016 Autocar 2 195 lei Israel și Iordania 3 29-mai-2016 Avion 7 225 €

PlECăRI Ȋn oRDInE CRonoloGICă

9

DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţGrecia - sf. Paisie Aghioritul 5 Autocar 2-iun.-2016 Autocar 4 95 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 7 Autocar 4-iun.-2016 Autocar 2 185 leiCălătorie la mănăstiri vâlcene 4 Autocar 4-iun.-2016 Autocar 1 65 leiRomânia - sf. Andrei în Dobrogea 4 Autocar 5-iun.-2016 Autocar 1 75 leiTurcia - cele 7 Biserici ale Apocalipsei 2 Autocar 6-iun.-2016 Autocar 8 275 €România - Pr. Ilie Cleopa 4 Autocar 11-iun.-2016 Autocar 2 195 lei România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 8 Autocar 18-iun.-2016 Autocar 2 185 lei DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţRomânia - Pr. Arsenie Boca 2 zile 9 Autocar 2-iul.-2016 Autocar 2 185 leiRomânia - sf. Andrei în Dobrogea 5 Autocar 3-iul.-2016 Autocar 1 75 leiRomânia - Pr. Arsenie Boca 3 zile 4 Autocar 8-iul.-2016 Autocar 3 295 leiRomânia - Pr. Ilie Cleopa 5 Autocar 16-iul.-2016 Autocar 2 195 lei România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 10 Autocar 23-iul.-2016 Autocar 2 185 lei DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţRomânia - Pr. Arsenie Boca 2 zile 11 Autocar 6-aug.-2016 Autocar 2 185 leiRomânia - Pr. Arsenie Boca 2 zile 12 Autocar 20-aug.-2016 Autocar 2 185 leiRomânia - Pr. Ilie Cleopa 6 Autocar 27-aug.-2016 Autocar 2 195 lei DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţGrecia - Muntele Athos (4 zile) 4 microbus 1-sept.-2016 Microbus 4 155 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 13 Autocar 3-sept.-2016 Autocar 2 185 leiGrecia - Muntele Athos 1 microbus 7-sept.-2016 Microbus 5 155 €Turcia - cele 7 Biserici ale Apocalipsei 3 Autocar 12-sept.-2016 Autocar 8 275 €Grecia - sf. Paisie Aghioritul 6 Autocar 15-sept.-2016 Autocar 4 95 €Grecia - ocrotitorii insulelor 4 Autocar 17-sept.-2016 Autocar 9 325 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 14 Autocar 17-sept.-2016 Autocar 2 185 leiRomânia - sf. Andrei în Dobrogea 6 Autocar 18-sept.-2016 Autocar 1 75 leiGrecia - Insula Kefalonia 5 Autocar 20-sept.-2016 Autocar 6 245 €România - Pr. Arsenie Boca 3 zile 6 Autocar 21-sept.-2016 Autocar 3 295 leiRomânia - Pr. Arsenie Boca 3 zile 5 Autocar 23-sept.-2016 Autocar 3 295 leiCălătorie la mănăstiri vâlcene 5 Autocar 24-sept.-2016 Autocar 1 65 leiTurcia - acasa la sfinții capadocieni 4 Autocar 24-sept.-2016 Autocar 9 295 €Turcia - Constantinopol incursiune în capitala Bizanțului 2 Autocar 27-sept.-2016 Autocar 4 115 € DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţGrecia - ocrotitorii insulelor 5 Autocar 1-oct.-2016 Autocar 9 325 €România - Pr. Ilie Cleopa 7 Autocar 1-oct.-2016 Autocar 2 195 lei România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 15 Autocar 8-oct.-2016 Autocar 2 185 leiTurcia - cele 7 Biserici ale Apocalipsei 4 Autocar 10-oct.-2016 Autocar 8 275 €Grecia - sf. Paisie Aghioritul 7 Autocar 13-oct.-2016 Autocar 4 95 €Grecia - Muntele Athos (4 zile) 5 microbus 13-oct.-2016 Microbus 4 155 €România - Pr. Ilie Cleopa 8 Autocar 15-oct.-2016 Autocar 2 195 lei Grecia - Muntele Athos 1 microbus 18-oct.-2016 Microbus 5 155 €România - Pr. Arsenie Boca 3 zile 7 Autocar 21-oct.-2016 Autocar 3 295 leiTurcia - acasa la sfinții capadocieni 5 Autocar 22-oct.-2016 Autocar 9 295 €Grecia - sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir 1 Autocar 23-oct.-2016 Autocar 6 95 €Turcia - Constantinopol incursiune în capitala Bizanțului 3 Autocar 26-oct.-2016 Autocar 4 115 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 16 Autocar 29-oct.-2016 Autocar 2 185 lei DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţTurcia - Constantinopol incursiune în capitala Bizanțului 4 Autocar 1-nov.-2016 Autocar 4 115 €Grecia - Muntele olimp și Meteora 5 Autocar 3-nov.-2016 Autocar 4 95 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 17 Autocar 5-nov.-2016 Autocar 2 185 leiTurcia - acasa la sfinții capadocieni 6 Autocar 5-nov.-2016 Autocar 9 295 €Grecia - sf. nectarie 1 Autocar 6-nov.-2016 Autocar 6 245 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 18 Autocar 9-nov.-2016 Autocar 2 185 leiRomânia - Pr. Arsenie Boca 3 zile 8 Autocar 11-nov.-2016 Autocar 3 295 leiTurcia - cele 7 Biserici ale Apocalipsei 5 Autocar 14-nov.-2016 Autocar 8 275 €Grecia - Insula Kefalonia 6 Autocar 18-nov.-2016 Autocar 6 245 €România - Pr. Arsenie Boca 2 zile 19 Autocar 26-nov.-2016 Autocar 2 185 leiRomânia - sf. Andrei în Dobrogea 7 Autocar 30-nov.-2016 Autocar 1 75 lei DENUMIRE CIRCUIT PLECARE TRANSPORT Nr. zile PreţGrecia - sf. spiridon 1 Autocar 9-dec.-2016 Autocar 6 195 €

10

ISRAELISRAEL, țară localizată geografic în Asia de Sud-vest, are ieșire la Marea Mediterană, având graniță la nord cu Libanul, în nord-est cu Siria, în Est cu Iordania și în sud cu Egiptul. Cel mai sudic punct al Israelului este Golful Eilat, un braț al Mării Roșii. Statul Israel a fost întemeiat la 14 mai 1948. Capitala este Tel Aviv. Ierusalimul este considerat cel mai mare oraș al Israelului, dar datorită disputelor pentru Ierusalimul de Est, O.N.U. nu recunoaște acest oraș drept capitală. Moneda: Noul Shekel (IS) IS = 100 agorot (singular, agora; subdiviziunea shekelui).

DE LA 185€

11

IERUSALIMIerusalimul este așezat în Orientul Mijlociu, considerat oraș sfânt pentru credințele iudaică, creștină și musulmană. Orașul care numără aproximativ 800.000 locuitori cu o zbuciumată istorie antică și medievală, s-a extins din a doua jumătate a secolului al XIX-lea în afara zidurilor cetății vechi, mai cu seamă în partea de vest, care acoperă cea mai mare parte a suprafeței orașului. În centrul Ierusalimului se înalță Muntele Templului (Har Habait). Aici se află Zidul de apus sau Zidul Plângerii, principalul loc sacru al evreilor, și Moscheea Al Aqsa cu sanctuarul islamic Cupola Stâncii. În partea de nord a orașului vechi se află Biserica Învierii, cel mai sfânt loc de pe pământ pentru creștini, cu mormântul lui Iisus Hristos. Ca obiective creștine în Ierusalim avem: Via Dolorosa sau Drumul Crucii care începe de la Mănăstirea Ecce Homo (Iată Omul) și se termină la Biserica Învierea Domnului sau Biserica Sfântului Mormânt. Via Dolorosa este calea pe care Mântuitorul a fost dus spre Răstignire, începând cu judecarea Sa în Pretoriu și terminând cu

punerea în mormânt. Drumul Crucii cuprinde 14 opriri, fiecare marcând un moment deosebit. Primele 9 opriri sunt în diferite puncte ale orașului, iar ultimele 5 sunt în interiorul Bisericii Sfântului Mormânt. Fiecare din cele 14 opriri sunt însemnate printr-o plăcuță cu număr. Biserica Sfântului Mormânt mai este cunoscută și sub numele de Biserica Învierii, deoarece Învierea Domnului este temelia, biruința creștinilor. Inițial biserica a fost construită în secolul IV de Împărăteasa Elena, iar cruciații au construit Biserica actuală pe temelia celei vechi în sec al XI lea. Aici sunt adăpostite mai

multe locuri importante cum ar fi: peștera în care Împărăteasa Elena a descoperit Crucea Domnului, Golgota, Mormântul Domnului. În Biserica Sfântului Mormânt slujesc 3 biserici: ortodoxă, catolică și coptă. În partea stângă a intrării, coloanele din marmură albă sunt fisurate deoarece, potrivit tradiției, se spune că ortodocsii într-un an, nu au putut achita taxele impuse de turci, aceștia slujind Sfânta Liturghie afară la intrarea în biserică. Lumina Sfântă, ce se pogoară în fiecare Sâmbătă Mare la Sfântul Mormânt, în chip minunat, a lovit aceste coloane, lăsând urme vizibile până astăzi.

NAzARETh Situat în partea nordică a Israelului, Nazareth este cel mai populat oraș arab din Israel, având aproximativ 80.000 locuitori. Orașul Nazareth este descris ca fiind locul copilăriei lui Iisus Hristos, grație acestui fapt, orașul este un centru de pelerinaj creștin. În sec al XIX lea s-au construit în oraș numeroase biserici și mănăstiri. Biserica Sfântul Arhanghel Gavriil din Nazareth echivalează cu Biserica Catolică Buna-Vestire din Nazareth. Biserica a fost ridicată desupra izvorului considerat a fi al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei în care a locuit. În acest loc, Fecioara Maria a primit vestea de la îngerul Gavriil ca îl va naște pe Mântuitorul. Apa din izvor poate fi văzută curgând în absida bisericii. Există 18 biserici ale Bunei-Vestiri în Nazareth, având diferite confesiuni și comunități.

bEThLEEM Bethleem (casa pâinii, traducere din ebraică) este situat la 10 km sud de Ierusalim. Jumătate dintre locuitorii orașului sunt creștini, jumătate sunt musulmani. Biserica Nașterii Domnului este cea mai veche biserică creștină din Țara Sfântă, ridicată din ordinul împăratului Constantin deasupra peșterii Nașterii Mântuitorului. Forma actuală datează dintre anii 527-565. În prezent, biserica este sub trei jurisdicții: armeană, romano-catolică și greco-ortodoxă. În Grota Nașterii, locul nașterii Mântuitorului este marcat cu o stea de argint cu 14 colțuri dăruită în 1717 de domnul Țarii Românești, Nicolae Mavrocordat. Steaua, montată pe o placă de marmură albă, poartă o inscripție în latină care se traduce: Aici a fost născut Iisus Hristos de către Fecioara Maria. Din fața Bisericii Nașterii se transmite în fiecare noapte de Crăciun, Sfânta Liturghie. Prin interiorul bisericii se ajunge la grota Sfântului Ieronim. În apropiere de Biserica Nașterii se află Grota Laptelui: aici, conform tradiției, s-a refugiat Sfânta Familie după nașterea lui Iisus din fața furiei lui Irod, până la fuga în Egipt.

ISTORIEIstoria iudaismului și a poporului evreu începe în timpuri străvechi și continuă să existe și în ziua de astăzi. Poporul evreu este unul dintre cele mai vechi popoare din lumea civilizată. Iudaismul se bazează pe ideea monoteismului etic și se ocupă în principal cu comportamentul etic al oamenilor unul față de altul. Biblia ebraică numită Torah este cea mai influentă carte din istoria omenirii. Cele 10 Porunci, documentul cel mai cunoscut din Biblie, au contribuit la îmbunătățirea comportamentului etic uman mai mult decât orice altă lege din istorie. După tradiţia evreiască, Torah conţine 613 porunci care includ etica, credinţele de bază, sărbătorile și evenimentele ciclului de viață.

CONdUITASalutul obişnuit este “shalom”. Când se vizitează locurile sfinte, femeile trebuie să aibă picioarele și umerii acoperiţi iar bărbății cămăși și pantaloni lungi. Când se vizitează altare evreieşti sau muzee memoriale, se obișnuiește ca bărbații să aibă capul acoperit. Ziua de SHABAT este considerată o zi sfântă iar fumatul sau alte comportamente pot fi considerate ofensatoare. De “sabat” la Zidul Plângerii (ca în toate locurile sfinte religioase evreiești), este interzis a se fotografia și a scrie, conform poruncii din DECALOG ”șase zile să muncești și a 7-a să te odihnești”

LIMbAîn Israel se vorbește limba ebraică, dar se vorbește curent engleză și arabă de către populația de origine arabă. Dacă vorbiți în limba română într-un loc aglomerat, veți găsi cu siguranță un interlocutor care vă va răspunde.

12

ZIuA 1, BucuREștI – tEL AvIv – HAIfA Prezentare în Aeroportul Otopeni la ora 07.45 pentru zbor București-Tel Aviv cu compania El Al. Decolare la ora 10.45, sosire la ora 13.30 pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. Ajunși în Tel Aviv, după formalitățile vamale ne începem pelerinajul în Țara Sfântă urcând coasta Mării Mediterane pe urmele Sf. Petru până la Cezareea, locul unde Corneliu a fost botezat și de unde Sf. Pavel a plecat la Roma. Scurt popas pentru vizitare la apeductul roman. Continuăm cu vizitarea orașului Haifa și a frumoaselor grădini suspendate Bahai și Biserica Stella Marris (grota proorocului Ilie Tezviteanul). Cazare și cină la hotel în Tiberias/Nazareth.

ZIuA 2, cAnA GALILEII – nAZAREtH – MuntELE tABoR – MuntELE fERIcIRILoR – cApERnAuM Mic dejun. Ne începem ziua de pelerinaj cu vizită la Cana din Galilea, locul unde a avut loc prima minune a lui Iisus, minunea prefacerii apei în vin; continuăm cu orașul Nazareth, situat în

partea nordică a Israelului, descris ca fiind locul copilăriei lui Iisus Hristos. Aici vom vizita Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil, ridicată deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei acesteia din Nazareth, biserică pictată de frații Moroșanu în 1977, apoi vom merge către Biserica Catolică Buna-Vestire în incinta căreia se află grota în care Fecioara Maria a fost înștiințată de Arhanghelul Gavriil că Îl va naște pe Iisus. Ne îndreptăm către Muntele Tabor, locul unde a avut loc Schimbrea la Faţă a Domnului; în biserica greco-ortodoxă se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Continuăm cu Muntele Fericirilor unde vom vizita biserica ce fost construită pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a ținut predica despre fericiri. Muntele se înalță la 175 m deasupra nivelului Mării Galileii, dar totodată este la 35m. sub nivelul Mării Mediterane. După aceea ne vom relaxa cu o croazieră pe Marea Galilei așa cum era pe vremea Mântuitorului. Vom merge către Capernaum, oraşul cel mai iubit de către Mântuitorul și unde a săvârșit cele mai multe

minuni; aici vom putea vedea ruinele Sinagogii şi a casei unde a fost vindecată soacra Sf. Petru. La mică distanță se află Tabgha – loc ce aminteşte de minunea înmulţirii a 5 pâini şi 2 peşti și hrănirea a peste 5000 de oameni. Cazare și cină la hotel în Tiberias/Nazareth.

ZIuA 3, QuMRAn – MASSAdA – MAREA MoARtăMic dejun. Coborâm pe valea Iordanului cu oprire la râul Iordan - Yardenit unde este un locul amenajat pentru binecuvântarea credincioșilor în apele Râului Iordan. Ajungem în zona orașului Ierihon, cel mai vechi oraș din lume și vizităm lângă Qumran un magazin de produse cosmetice pe bază de săruri de la Marea Moartă. De aici ne îndreptăm către Cetatea Massada – locul unde s-au luptat evreii cu romanii după care vom face un scurt dar relaxant popas la Marea Moartă – lipsită de viață și situată în cel mai jos punct al lumii -420 m. sub oceanul planetar. Plecăm spre Ierihon, de unde vom avea privire panoramică asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 4, IERuSALIM – MuntELE MăSLInILoR – BEtHLEEM – BISERIcA nAștERII doMnuLuIDupă micul dejun vom merge în Ierusalim, numit și Orașul Păcii, pe Muntele Măslinilor, unde vom vizita: Mănăstirea Ortodoxă a Înălţării Domnului ce amintește de Înălțarea Domnului la cer și unde avem prilejul de a vedea locul unde a fost găsit pentru a doua oară capul Sf. Ioan Botezătorul; Mănăstirea Pater Noster, loc unde potrivit tradiției Mântuitorul i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”; Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrimă, pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a plâns lipsa de pocăință a celor din Cetatea Sfântă dar a deplâns și soarta pe care o va avea Ierusalimul; Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fi prins; Biserica Mormântul Maicii Domnului unde vom coborâ cele 48 de trepte până la Mormântul Fecioarei Maria şi Grota Trădării, grota unde a fost închis Iisus înainte de judecată. După aceea vom merge pe

ITINERARIU: HAIFA – CAnA GAlIlEII – MUnTElE TABoR – MUnTElE FERICIRIloR – CAPERnAUM – MAREA MoARTă – IERUsAlIM, MUnTElE MăslInIloR, MUnTElE sIon, VIA DoloRosA - BETHlEEM – MănăsTIRE sF. sAVA – MănăsTIRE HozEVA

Israel - Pământul Făgăduinței

Sfâ

ntu

l M

orm

ân

t, I

eru

sali

mZ

idu

l P

lân

ge

rii,

Ie

rusa

lim

13

Servicii incluSe• Transport avion București – Tel Aviv – București,• Taxe de aeroport,• Asistenţă în aeroport la sosire,• 5 nopţi cazare la hoteluri de 4* și 3*(categoria este valabilă şi

aferentă pentru Israel) conform clasificării• Demipensiune (2 mese pe zi - conform programului; intrare cu cină,

ieșire cu mic dejun)• Taxe de intrare la obiectivele din program, cu excepția Massada• Croazieră pe Marea Galileii• Transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului,• Preot însoţitor din partea agentiei și ghid local vorbitor de limba

română.

Servicii neincluSe• Taxiul pe Muntele Tabor (aproximativ 5 Euro/pers, se plăteste în Israel)• Taxiul la Mănăstirea Sf. Sava (aproximativ 5 euro/pers, se plăteste în Israel)• Biletul pentru telecabina și biletul de intrare la Cetatea Massada• Tips & porter în valoare de 2 Euro de persoană pe zi (se plătește obligatoriu

către ghidul israelian)• Supliment opțional pentru masa de prânz la croaziera pe Marea Galileii (aprox.

15 Euro/pers.)• Mesele de prânz• Cheltuieli personale.

Muntele Sion unde sunt Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foişorul „Cina cea de Taină” (locul primei biserici creștine din lume) şi Mormântul Sfântului Prooroc şi Psalmist David. Vizită în zona evreiască a Sfintei Cetăți la Zidul Plângerii. După amiaza vom merge în Bethleem unde vom admira Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ce adăposteşte Peştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită “Betleemița” sau “Apărătoarea Bethleemului”. Cazare și cină în Bethleem.

ZIuA 5, Măn. Sf. SAvA – Măn. HoZEvA – IERuSALIM – vIA doLoRoSA (dRuMuL cRucII)După micul dejun ne vom deplasa în pustiul Iudeii pentru a vizita Mănăstirea Sf. Teodosie cu Peştera Magilor în care se află mormintele Sf. Teodosie, Sf. Sofia – mama Sf. Sava, Sf. Evloghia – mama Sf. Teodosie, Sf. Teodota – mama Sf. Cosma şi Damian. De la Mănăstirea Sf. Teodosie ne vom deplasa cu taxiurile către Mănăstirea Sf. Sava, mănăstire care datează din sec. V și care adăpostește moaştele Sf. Sava (accesul în incinta mănăstirii este permis doar bărbaţilor). Apoi vom merge către Hozeva unde vom vizita Mănăstirea Sf. Gheorghe ale cărei baze au fost puse de Sfinţii Ioachim şi Ana, fiind locul unde cei doi sfinţi s-au rugat pentru dăruirea unui prunc. Inițial,

biserica mănăstirii era închinată Maicii Domnului. Astăzi, însă, după reconstruiri şi renaşteri, biserica poartă drept hram pe Sfântul Gheorghe Hozevitul şi pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ. Tot în mănăstire se află şi peştera unde a trăit mulţi ani Proorocul Ilie. Vom pleca spre Ierusalim și vom intra în Cetatea Sfântă a Ierusalimului pe poarta Sf. Ştefan. Parcurgem pe jos Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sf. Învieri în care vom vedea toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce, etc). Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 6, EIn KAREM – tEL AvIv – BucuREștI Mic dejun. Deplasare la Ein Karem, patria Sfântului Ioan Botezătorul. Aici vizităm Biserica și locul unde s-a născut ”cel mai mare om născut dintr-o femeie” şi Izvorul Sfintei Fecioare Maria locul întâlnirii Fecioarei Maria cu vara sa Elisabeta. Ne deplasăm către Tel Aviv și facem tur de oraș cu autocarul apoi vizităm orașul vechi Jaffa, unde admirăm biserica ce adăpostește moaștele Sf. Gheorghe. Deplasare către Aeroportul din Tel Aviv pentru formalitățile vamale și îmbarcare pentru zborul de București. Decolare din Tel Aviv la ora 19.40, sosire în București la ora 22.30.

BOnuS

nou! Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de peller in club card

185 € cAzARE + TRANspoRT+175 € bilet de avion + transferuri+135 € taxe de aeroport + ghid vorbitor de limba română + intrări la obiective)

DATE DE PLECARE 2016: 02.02; 01.03; 19.04; 16.05; 23.05

supliment de single 100 €Reducere copi i 6-12 ani 20 €

TreBuie Să veziHaifaHaifa e locul ce combină influențele arabe și est-europene, tradiția cu modernul. Una dintre atracțiile principale ale orașului este Muntele Carmel, ce oferă o panoramă minunată asupra orașului. Pe munte se află locul sfânt Bahai, ce cuprinde Casa Universitara a Justiției și Altarul lui Bab și parcul Gan Haem. Templul Baha’i, supranumit biserica tuturor religiilor, este una dintre principalele atracții turistice din Haifa.

Nazareth Orașul Nazareth este descris ca fiind locul copilăriei lui Iisus Hristos, grație acestui fapt, orașul este un centru de pelerinaj creștin. În sec al XIX lea s-au construit în oraș numeroase biserici și mănăstiri. Biserica Sfântul Arhanghel Gavriil din Nazareth echivalează cu Biserica Catolică Buna-Vestire din Nazareth. Există 18 biserici ale Bunei-Vestiri în Nazareth, având diferite confesiuni și comunități.

IerusalimIerusalimul este așezat în Orientul Mijlociu, considerat oraș sfânt pentru credințele iudaică, creștină și musulmană. În centrul Ierusalimului se înalță Muntele Templului (Har Habait). Aici se află Zidul de apus sau Zidul Plângerii, principalul loc sacru al evreilor, și Moscheea Al Aqsa cu sanctuarul islamic Cupola Stâncii. În partea de nord a orașului vechi se află Biserica Invierii, cel mai sfânt loc de pe pământ pentru creștini, cu mormântul lui Iisus Hristos.

BethleemBethleem (casa pâinii, traducere din ebraică) este situat la 10 km sud de Ierusalim, care, din anul 1996, a intrat sub Administrația Autorității Naționale Palestiniene. Jumătate dintre locuitorii orașului sunt creștini, jumătate sunt musulmani. Biserica Nașterii Domnului este cea mai veche biserică creștina din Țara Sfântă, ridicată din ordinul împăratului Constantin deasupra peșterii Nașterii Mântuitorului. Forma actuală datează dintre anii 527-565. În prezent, biserica este sub trei jurisdictii: armeană, romano-catolică și greco-ortodoxă.

6 zile de la 185€

Ieru

sali

m,

Isra

el

Str

ad

a C

ard

o,

Ieru

sali

m

14

ZIuA 1, BucuREștI – tEL AvIv – tIBERIAS Prezentare în Aeroportul Otopeni la ora 07.45 pentru zbor București-Tel Aviv cu compania El Al. Decolare la ora 10.45, sosire la ora 13.20 pe aeroportul Ben Gurion-Tel Aviv. După formalitățile vamale ne începem pelerinajul pe urmele Sf. Petru până la Cezareea, locul unde Corneliu a fost botezat și de unde Sf. Pavel a plecat la Roma. Vizităm orașul Haifa și frumoasele grădini suspendate Bahai și Biserica Stella Marris (grota prorocului Ilie Tezviteanul). Cazare și cină la hotel în Tiberias.

ZIuA 2, tIBERIAS – MuntELE tABoR – nAZAREtH – cAnA GALILEII – AMMAn Mic dejun. Vom merge către Muntele Tabor, locul unde a avut loc Schimbarea la Faţă a Domnului; în biserica greco-ortodoxă se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. După aceea ne deplasăm către Nazareth, locul copilăriei lui Iisus Hristos. Aici vom vizita Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil, ridicată deasupra izvorului Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei acesteia

din Nazaret, biserica pictată de frații Moroșanu, apoi vom merge către Biserica Catolică Buna Vestire în incinta căreia se află casa părinților Fecioarei Maria. Plecăm către Cana din Galilea, locul unde a avut loc prima minune a lui Iisus, minunea prefacerii apei în vin. Opțional, croazieră pe Marea Galileii cu o barca asemenea celei de pe timpul Mântuitorului. După amiază ne deplasam la Ben She”an (Decapolis), trecând din Israel în Iordania. Ne îndreptăm spre Amman, capitala Iordaniei, numita în antichitate Philadelphia. Cazare şi cină în hotel în Amman.

ZIuA 3, AMMAn – pEtRA – AMMAn Mic dejun. Vom vizita Petra, o minune a lumii, cea mai valoroasă comoară a Iordanului și cea mai importantă atracție turistică: un oras vast și unic, sculptat în munții Sahara de către nabataeans acum mai bine de două mii de ani și uitat până la redescoperirea sa de către elvetianul Juhann Ludwig Burkhardt în anul 1812. Principala intrare se face printr-un culoar îngust lung de un km (Siq) și flancat pe ambele părți de stânci

înalte de 80 metri. La capătul aleii vei ajunge la Al-Khazneh: o fațadă masivă sculptată din piatră roz pură ce diminuează orice altă atracție în jurul său. Aici vei descoperi totodată Teatrul Roman, Templul Leului, Qasr Bint Pharaoun. Părăsim Petra și trecând peste Valea lui Moise, revenim la Amman și facem un tur panoramic al orașului. Cazare şi cină la hotel în Amman.

ZIuA 4, AMMAn – MAdABA – IERIHon – BEtHLEEM Mic dejun. Ne îndreptăm către “Orașul Mozaicului” – Madaba, unde principala atracție este Biserica Greco – Ordodoxă Sf. Gheorghe și harta din mozaic a Ierusalimului și a Pământului Făgăduinței: reprezentarea grafică conține două milioane de bucăți viu colorate ce ilustrează dealuri, văi, orase dar și Delta Nilului. Continuăm spre Muntele Nebo, unul din cele mai venerate locuri ale Iordaniei de unde Moise a văzut pământul făgăduinței și de unde ne vom bucura de o panoramă asupra Văii Iordanului și a Mării Moarte. Vom trece în Israel în dreptul orașului Ierihon - cel

mai vechi oraș din lume, apoi ne îndreptăm spre valea Iordanului și vom vizita locul botezului Domnului nostru Iisus Hristos; în apropiere este Mănăstirea Sf. Gherasim pe care o vom vizita. Ne deplasăm către Ierihon, de unde vom avea o privire panoramică asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii. După aceea ne vom merge către Mănăstirea „Dudul lui Zaheu” şi Aşezământul Românesc de la Ierihon. Cazare şi cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 5, IERuSALIM, MuntELE MăSLInILoR, vIA doLoRoSAMic dejun. Mergem în Ierusalim, numit și Orașul Păcii, pe Muntele Măslinilor, unde ne vom vizita: Mănăstirea Ortodoxă a Înălţării Domnului ce amintește de Înălțarea Domnului la cer și unde avem prilejul de a vedea locul unde a fost găsit pentru a doua oară capul Sf. Ioan Botezătorul, Mănăstirea Pater Noster, loc unde potrivit tradiției Mântuitorul i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”, Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrimă, pe locul unde

ITINERARIU: HAIFA – MUnTElE TABoR – nAzARETH – PETRA – AMMAn – MADABA – IERIHon – BETHlEEM – MănăsTIREA sF. sAVA – IERUsAlIM, MUnTElE MăslInIloR, MUnTElE sIon, VIA DoloRosA – EIn KAREM

Pelerinaj Israel - Iordania

Bis

eri

ca S

fân

tulu

i M

orm

ân

t, I

eru

sali

mM

asa

da

, Is

rae

l

15

Servicii incluSe• Transport avion București – Tel Aviv – București,• Taxe de aeroport,• Transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului,• 6 nopţi cazare la hoteluri de 4* și 3* conform clasificării din Israel și

Iordania• Demipensiune (2 mese pe zi - conform programului; intrare cu cină,

iesire cu mic dejun)• Taxe de intrare la obiectivele din program• Preot însoţitor din partea agentiei și ghid local vorbitor de limba

română

Servicii neincluSe• Taxiul pe Muntele Tabor (aproximativ 5 Euro/pers, se achită în Israel)• Taxiul la Mănăstirea Sf. Sava (aproximativ 5 euro/pers, se achită în Israel)• Tips & porter în valoare de 2 Euro de persoană pe zi (se achită obligatoriu

către ghidul local, în prima zi din fiecare țară, în funcție de numărul de zile petrecute în țara respectivă)

• Taxe de rezervare și de viză pentru Iordania - 45 Euro/pers. (se achită la înscriere)

• cheltuieli personale.

Mântuitorul Iisus Hristos a plâns lipsa de pocăință a celor din Cetatea Sfântă dar a deplâns și soarta pe care o va avea Ierusalimul, Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fi prins, Biserica Mormântul Maicii Domnului unde vom coborî cele 48 de trepte până la Mormântul Fecioarei Maria şi Grota Trădării, grota unde a fost închis Iisus înainte de judecată. Intrăm în Cetatea Sfântă a Ierusalimului pe poarta Sf. Ştefan și parcurgem pe jos Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sf. Învieri în care vom vedea toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce etc). Aşezământul Românesc de la Ierusalim. Cazare şi cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 6, Măn. Sf. SAvA – BEtHLEEM, BISERIcA nAștERII doMnuLuI – EIn KAREMMic dejun. Ne vom deplasa în pustiul Iudeii pentru a vizita Mănăstirea Sf. Teodosie cu Peştera Magilor în care se află mormintele Sf. Teodosie, Sf. Sofia – mama Sf. Sava, Sf. Evloghia – mama Sf. Teodosie, Sf. Teodota – mama Sf. Cosma şi Damian. De la Mănăstirea Sf. Teodosie ne vom deplasa cu taxiurile către Mănăstirea Sf. Sava, mănăstire care datează din sec V și care adăpostește moaştele Sf. Sava (accesul în incinta mănăstirii

este permis doar bărbaţilor). După amiază vom merge în Bethleem unde vom vizita Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ce adăposteşte Peştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de Maicii Domnului numită “Betleemita” sau “Apărătoarea Bethleemului”; de aici la aproximativ 500m se află Grota Laptelui, unde potrivit tradiției era adăpostită Maica Domnului cu Pruncul, în noaptea în care Dreptul Iosif a primit poruncă de la înger să părăsească Betleemul și să fugă în Egipt. Deplasare la Ein Karem, patria Sfântului Ioan Botezătorul. Aici vizităm Biserica și locul unde s-a născut ”cel mai mare Om născut dintr-o femeie” şi Izvorul Sfintei Fecioare Maria locul întâlnirii Fecioarei Maria cu vara sa Elisabeta. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 7, Măn. HoZEvA – MuntELE SIon – tEL AvIv – BucuREștIMic dejun. Deplasare către Hozeva unde vom vizita Mănăstirea Sf. Gheorghe, locul unde a trăit ultima parte a vieții sale Sf. Ioan Iacob Românul și unde sunt sfintele sale moaştele. Deplasare pe Muntele Sionului – ne vom închina în Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foişorul „Cina cea de Tain㔺i Mormântul Sfântului Prooroc şi Psalmist David. Zidul Plângerii. Sosire la aeroport, decolare spre București.

TreBuie Să veziBethleemBethleem (casa pâinii, traducere din ebraică) este situat la 10 km sud de Ierusalim, avnd jumătate dintre locuitorii orașului creștini, jumătate musulmani. Biserica Nașterii Domnului este cea mai veche biserică creștină din Țara Sfântă, ridicată din ordinul împăratului Constantin deasupra peșterii Nașterii Mântuitorului.

IerusalimIerusalimul considerat oraș sfânt pentru credințele iudaică, creștină și musulmană. numără astăzi aproximativ 800.000 locuitori cu o zbuciumată istorie antică și medieval. În centrul Ierusalimului se înalță Muntele Templului. Aici se află Zidul Plângerii, principalul loc sacru al evreilor, și Moscheea Al Aqsa cu sanctuarul islamic Cupola Stâncii.

Nazareth Situat în partea nordică a Israelului, Nazareth este cel mai populat oraș arab din Israel, având aproximativ 80.000 locuitori. Orașul Nazareth este descris ca fiind locul copilăriei lui Iisus Hristos, grație acestui fapt, orașul este un centru de pelerinaj creștin. Biserica Sf. Arhanghel Gavriil din a fost ridicată desupra izvorului considerat a fi al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei în care a locuit.

PetraOraşul din piatră din pustiul Iordaniei captează atenţia lumii întregi. „Una dintre cele mai preţioase moşteniri culturale ale omenirii”, după cum îl descrie UNESCO, oraşul a fost declarat în anul 1985 monument mondial. Petra este situată de-a lungul poalelor muntelui Hor, întinzându-se apoi pe laterala estică a văii Arabah, cuprinsă între Marea Moartă şi Golful Aqaba.

Madaba – Bis. Sf. GheorgheBiserica Sfântul Gheorghe, aflată în purtarea de grijă a grecilor, este biserica ortodoxă din localitatea Madaba, Iordania. În interiorul acestei biserici, într-un mozaic original ce acoperă o parte din pardoseală, se păstrează până astăzi una dintre cele mai vechi hărți ale Țării Sfinte. Harta din mozaic, întinsă pe podeaua bisericii, datează din anul 560. Pe această hartă apar ilustrate Palestina, cetatea Ierusalim, orașul Betleem, orașul Ierihon, râul Iordan, Marea Tiberiadei și Marea Moartă.

7 zile de la 225€

225 € cAzARE + TRANspoRT+235 € bilet de avion + transferuri+185 € taxe de aeroport + intrări la obiective

DATE DE PlECARE 2016 - 12.04; 08.05; 29.05

supliment de single 155 €

BOnuS

nou! Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de peller in club card

Pe

tra

, Io

rda

nia

Ma

rea

Mo

art

ă,

Isra

el

16

ZIuA 1, BucuREStI – SHARM EL-SHEIKH – tABA Intilnire în Aeroportul București OTOPENI la ora 05.00 pentru zbor București- Sharm El-Sheikh cu compania Blue Air. Decolare la ora 07.00 din Bucuresti cu destinatia Sharm El-Sheikh, sosire la ora 09.15 pe aeroportul din Sharm El-Sheikh. După formalitățile vamale ne îndreptăm către Taba. După amiază timp liber. Cazare și cină în Taba.

ZIuA 2, tABA – MAREA MoARtă – IERIHon După micul dejun ne îndreptăm către cel mai jos punct de pe fața pământul, Marea Moartă. Facem un popas la Marea Moartă - cel mai scăzut punct de pe Terra la -400 metri sub nivelul mării, unde dacă temperatura permite putem face baie în apa cu cel mai mare grad de salinitatea din lume. Oprire pentru servirea opțională a prânzului cu posibilitatea de a achiziționa renumitele produse cosmetice israeliene Ahava pe bază de săruri din Marea Moartă. Spre seară vom vizita Mănăstirea Sfântul Gherasim din apropiere de râul Iordan. Plecare spre Ierihon,

orașul cu cea mai veche istorie din lume, de unde vom avea privire panoramică asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii. Vizită la Așezământul Românesc de la Ierihon. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 3, IERuSALIM, MuntELE MăSLInILoR, MuntELE SIonDupă micul dejun vom merge în Ierusalim, numit și Orașul Păcii, pe Muntele Măslinilor, unde ne vom vizita: Mănăstirea Ortodoxă a Înălţării Domnului ce amintește de Înălțarea Domnului la cer și unde avem prilejul de a vedea și locul unde a fost găsit pentru a doua oară capul Sf. Ioan Botezătorul, Mănăstirea Pater Noster, loc unde potrivit tradiției Mântuitorul i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”, Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrimă, pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a plâns lipsa de pocăința a celor din Cetatea Sfântă dar a deplâns și soarta pe care o va avea Ierusalimul, Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a

rugat înainte de a fi prins, Biserica Mormântul Maicii Domnului unde vom coborî cele 48 de trepte până la Mormântul Fecioarei Maria şi Grota Trădării, grota unde a fost închis Iisus înainte de judecată. Vom intra în Cetatea Sfântă a Ierusalimului pe poarta Sf. Ştefan. Parcurgem pe jos Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sf. Învieri în care vom vedea toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce, etc.). După aceea vom merge pe Muntele Sion unde sunt Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foişorul „Cina cea de Taină” (locul primei biserici creștine din lume) şi Mormântul Sfântului Prooroc şi Psalmist David. Vizită în zona evreiască a Sfintei Cetăți la Zidul Plângerii. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 4, MuntELE tABoR – nAZAREtH – MuntELE fERIcIRILoR – cApERnAuM Mic dejun. Vom merge către Muntele Tabor, locul unde a avut loc Schimbarea la Faţă a

Domnului; în biserica greco-ortodoxă se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. După aceea ne deplasăm către Nazareth, cel mai populat oraș arab din Israel; este descris ca fiind locul copilăriei lui Iisus Hristos. Aici vom vizita Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil, ridicată deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei acesteia din Nazaret, biserică pictată de frații Moroșanu în 1977, apoi vom merge către Biserica Catolică Buna-Vestire în incinta căreia se află casa părintilor Fecioarei Maria. Ne deplasăm către Muntele Fericirilor unde vom vizita biserica ce fost construită pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a ținut predica despre fericiri. Muntele se înalță la 175 m deasupra nivelului Mării Galileii, dar totodată este la 35m. sub nivelul Mării Mediterane. După aceea vom merge către Capernaum, oraşul cel mai iubit de către Mântuitorul și unde a săvârșit cele mai multe minuni; aici vom putea vedea ruinele Sinagogii şi a casei unde a fost vindecată soacra Sf. Petru. Opțional în acestă zi ne putem relaxa cu o

ITINERARIU: TABA – MAREA MoARTă – MănăsTIREA sF. sAVA – BETHlEEM – IERUsAlIM, MUnTElE MăslInIloR, MUnTElE sIon, VIA DoloRosA – nAzARETH – CAPERnAUM – MUnTElE TABoR – MănăsTIREA sF. ECATERInA

Peninsula Sinai – Israel

Ieru

sali

mIe

rusa

lim

, Is

rae

l

17

Servicii incluSe• Transport cu avionul București – Sharm El Sheikh – București• Transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului• 7 nopți de cazare la hoteluri de 3* și 4* (clasificare locală)• Masa în regim demipensiune• Taxe de intrări la obiective• Taxele de frontieră între cele 2 țări• Ghizi locali vorbitori de limba română• Preot însoțitor

Servicii neincluSe• Croaziera opțională pe Marea Galileii• Taxiul pe Muntele Tabor (aproximativ 5 Euro de persoană)• Taxiul la Mănăstirea Sf. Sava (aproximativ 5 euro de persoană)• Mesele de prânz• Tips& porter în valoare de 2Euro de pers. pe zi (se achită obligatoriu către

ghidul local, în prima zi din fiecare țară, în funcție de numărul de zile petrecute în țara respectivă)

• Taxe și cheltuieli personale

croazieră pe Marea Galilei așa cum era pe vremea Mântuitorului. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 5, HoZEvA – IERuSALIM, vIA doLoRoSA (dRuMuL cRucII)Mic dejun. Deplasare către Hozeva unde vom vizita Mănăstirea Sf. Gheorghe, locul unde a trăit ultima parte a vieții sale Sf. Ioan Iacob Românul și unde sunt sfintele sale moaştele. Ne îndreptăm apoi către Ierusalim și vom intra în Cetatea Sfântă pe poarta Sf. Ştefan și parcurgem pe jos Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sf. Învieri în care vom vedea toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce, etc). Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 6, BISERIcA nAștERII doMnuLuI dIn BEtHLEEM – St. cAtHERInE După micul dejun ne vom indrepta către Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului din Bethleem, ce adăposteşte Peştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de Maicii Domnului numită “Betleemita” sau “Apărătoarea Bethleemului”; de aici la proximativ 500m se află Grota Laptelui, unde potrivit tradiției era adăpostită Maica Domnului cu Pruncul, în noaptea în care Dreptul Iosif a primit poruncă de la înger să părăsească

Betleemul și să fugă în Egipt. Vom continua ziua cu drumul prin deșert spre Egipt. Vom ajunge în St. Catherine. Cazare și cină la hotel în St. Catherine.

ZIuA 7, MuntELE SInAI – MănăStIREA Sf. EcAtERInA – SHARM EL SHEIKHDimineața în jurul orei 01.00 se va urca pe Muntele Sinai - locul în care Moise a primit Tablele Legii. Urcarea este opțională. Cine nu dorește sau nu poate depune efort fizic rămâne cazat în cameră. Micul dejun. Se viziteaza Mănăstirea greco – ortodoxă Sf. Ecaterina – cea mai veche mănăstire ortodoxă din lume în care a viețuit Sf. Ioan Scărarul și Sf. Nil, Filotei, Anastasie, Grigore și în care se găsesc moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina. Tot aici găsim și gropnița cu moaștele Sf. Ștefan Sinaitul, Paraclisul Sfântului Prooroc Moise, muzeul mănăstirii – cu o importantă colecție de icoane vechi de o deosebită valoare. Plecăm spre Sharm El Sheikh. Cazare și cină la hotel în Sharm El Sheikh.

ZIuA 8, SHARM EL SHEIKH – BucuREștIMic dejun, Deplasare către aeroport din Sharm El-Sheikh pentru formalitățile vamale și îmbarcare pentru zborul de România. Decolare din Sharm El-Sheikh la ora 10.00, sosire în București la ora 15.45.

BOnuS

nou! Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de peller in club card

545 € cAzARE + TRANspoRT + TAxE dE AERopoRT+195 € intrări la obiective + taxe de frontieră + transferuri

dATE dE pLEcARE: 09.04 ; 14.05

supliment de single 200 €reducere pentru copi i 6-12 ani: 30 €

TreBuie Să veziMănăstirea Sf. Ecaterina – Pen SinaiMănăstirea Sfânta Ecaterina se află pe Muntele Sinai în Egipt și este cea mai veche mănăstire ortodoxă din lume. S-a numit la început “Sfânta și Împărăteasca Mănăstire de pe Muntele Sinai unde a pășit Dumnezeu”, dezvăluind astfel importanța acestui munte. Pe vârful Muntelui Sinai s-a urcat Moise pentru a primi indrumari de la Dumnezeu, precum și tablele Legii care contineau cele zece porunci. Atît creștinii, cât și musulmanii și evreii vin aici să se roage și să se închine, pentru că fiecare credință recunoaste această întâmplare, când Dumnezeu i-a vorbit lui Moise.

BethleemBethleem (casa pâinii, traducere din ebraică) este situat la 10 km sud de Ierusalim, avnd jumătate dintre locuitorii orașului creștini, jumătate musulmani. Biserica Nașterii Domnului este cea mai veche biserică creștina din Țara Sfântă, ridicată din ordinul împăratului Constantin deasupra peșterii Nașterii Mântuitorului. Forma actuală datează dintre anii 527-565. În prezent, biserica este sub trei jurisdictii: armeană, romano-catolică și greco-ortodoxă. În Grota Nașterii, locul nașterii Mântuitorului este marcat cu o stea de argint cu 14 colțuri dăruită în 1717 de domnul Țarii Românești, Nicolae Mavrocordat.

IerusalimIerusalimul este considerat oraș sfânt pentru credințele iudaică, creștină și musulmană. În centrul Ierusalimului se înalță Muntele Templului. Aici se află Zidul Plângerii, principalul loc sacru al evreilor, și Moscheea Al Aqsa cu sanctuarul islamic Cupola Stâncii. În partea de nord a orașului vechi se află Biserica Invierii, cel mai sfânt loc de pe pământ pentru creștini, cu mormântul lui Iisus Hristos. Ca și obiective creștine în Ierusalim avem: Via Dolorosa (Drumul Crucii), Biserica Învierea Domnului și Gradina Ghetsimani. Via Dolorosa este calea pe care Mântuitorul a fost dus spre Răstignire, începând cu judecarea Sa în Pretoriu și terminând cu punerea în mormânt.

NazarethSituat în partea nordică a Israelului, Nazareth este cel mai populat oraș arab din Israel, având aproximativ 80.000 locuitori. Orașul Nazareth este descris ca fiind locul copilăriei lui Iisus Hristos, grație acestui fapt, orașul este un centru de pelerinaj creștin. Biserica Sf. Arhanghel Gavriil din a fost ridicată desupra izvorului considerat a fi al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei în care a locuit. Apa din izvor poate fi văzută curgând în absida bisericii. Există 18 biserici ale Bunei-Vestiri în Nazareth apartinând diferitelor confesiuni și comunități. Biserica Catolică Buna-Vestire din Nazaret este o biserică modernă, în incinta acesteia aflăndu-se locul casei Sfinților Ioachim și Ana. Biserica este cea mai mare biserică din orientul apropiat. A fost construită sub formă de crin, simbolul Fecioarei Maria.

8 zile de la 545€

Ma

na

stir

ea

Sf.

Eca

teri

na

Cro

azie

ra p

e M

are

a G

alile

ei

18

ZIuA 1, BucuREștI – SHARM EL-SHEIKH – tABA Întâlnire în Aeroportul Otopeni la ora 05.00 pentru zbor București- Sharm El-Sheikh cu compania Blue Air. Sosire la ora 09.15. Ne îndreptăm către Taba. Timp liber, cazare și cină la hotel în Taba.

ZIuA 2, tABA – MAREA MoARtă – BEtHLEEM Mic dejun. Ne îndrăptăm spre granița dintre Israel și Egipt, către Marea Moartă unde facem un popas. Servirea opțională a prânzului. Seara vom vizita Mănăstirea Sfântul Gherasim din apropiere de râul Iordan. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 3, MănăStIREA Sf. SAvA – BEtHLEEM, BIS. nAștERII doMnuLuI Mic dejun. Deplasare pentru a vizita Mănăstirea Sf. Teodosie cu Peştera Magilor în care se află mormintele Sf. Teodosie, Sf. Sofia – mama Sf. Sava, Sf. Evloghia – mama Sf. Teodosie, Sf. Teodota – mama Sf. Cosma şi Damian. Ne vom deplasa cu taxiurile către Mănăstirea Sf. Sava, (accesul în incinta este permis doar

bărbaţilor). Mergem în Bethleem unde vom admira Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ce adăposteşte Peştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de Maicii Domnului; la 500 m se află Grota Laptelui, unde potrivit tradiției era adăpostită Maica Domnului cu Pruncul. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 4, IERuSALIM, MuntELE MăSLInILoR șI MuntELE SIonMic dejun. Mergem pe Muntele Măslinilor: Mănăstirea Ortodoxă a Înălţării Domnului, Mănăstirea Pater Noster, loc unde Mântuitorul i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească, Mănăstirea „Dominus Flevit” zidită în formă de lacrimă, pe locul unde Mântuitorul a plâns lipsa de pocăința a celor din Cetatea Sfântă, Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor, Biserica Mormântul Maicii Domnului unde vom coborâ cele 48 de trepte până la Mormântul Fecioarei Maria şi Grota Trădării, grota unde a fost închis Iisus înainte de judecată. Vom merge pe Muntele Sion cu Biserica Adormirii Maicii

Domnului, Foişorul „Cina cea de Taină” (locul primei biserici creștine din lume) şi Mormântul Sfântului Prooroc şi Psalmist David. Vizită în zona Sfintei Cetăți la Zidul Plângerii. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 5, IERuSALIM, vIA doLoRoSA – EIn KAREMMic dejun. Plecăm către Ierusalim unde parcurgem pe jos Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sf. Învieri: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce etc. Deplasare la Ein Karem, patria Sfântului Ioan Botezătorul: Biserica și locul unde s-a născut ”cel mai mare Om născut dintr-o femeie” şi Izvorul Sfintei Fecioare Maria. Cazare și cină la hotel în Bethleem.

ZIuA 6, MănăStIREA Sf. GHEoRGHE, HoZEvA – IERIHon – tIBERIAS.Mic dejun. Deplasare către Hozeva unde vom vizita Mănăstirea Sf. Gheorghe. Plecare spre Ierihon, orașul cu cea mai veche istorie din lume, de unde vom avea privire

panoramică asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii. Vom vizita Mănăstirea „Dudul lui Zaheu” și Așezământul Românesc de la Ierihon. De aici vom merge la Yardenit, locul amenajat pentru binecuvântarea credincioșilor în apele Râului Iordan. Cazare și cină la hotel în Tiberias/Nazareth.

ZIuA 7, MuntELE tABoR – nAZAREtH – cAnA GALILEIIMic dejun. Mergem către Muntele Tabor, locul unde a avut loc Schimbarea la Faţă a Domnului și Nazareth, locul copilăriei lui Iisus Hristos. Aici vom vizita Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil, ridicată deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria, biserică pictată de frații Moroșanu, apoi vom merge către Biserica Catolică Buna-Vestire. Plecăm către Cana Galileii. Cazare și cină la hotel în Tiberias/Nazareth.

ZIuA 8, MuntELE fERIcIRILoR – cApERnAuM – AMMAn Mic dejun. Ne deplasăm către Muntele Fericirilor unde vom vizita biserica, apoi către Capernaum, oraşul unde Mântuitorul a săvârșit cele mai multe minuni; vom putea

ITINERARIU: MănăsTIREA sF. ECATERInA – MAREA MoARTă – MănăsTIREA sF. sAVA – BETHlEEM – IERUsAlIM – MUnTElE MăslInIloR – MUnTElE sIon, VIA DoloRosA – nAzARETH – CAPERnAUM – MUnTElE TABoR – MADABA – PETRA

Peninsula Sinai – Israel – Iordania

stir

ea

Sf.

Eca

teri

na

- S

ina

iZ

idu

l p

lan

ge

rii,

Isr

ae

l

19

Servicii incluSe• Transport cu avionul București – Sharm El Sheikh – București• Transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului• 14 nopți de cazare la hoteluri de 3* și 4* (clasificare locală)• Masa în regim demipensiune• Taxe de intrări la obiective• Taxele de frontieră între cele 3 țări• Ghizi locali vorbitori de limba română și preot însoțitor

Servicii neincluSe• Croaziera optională pe Marea Galileii• Taxiul pe Muntele Tabor (aproximativ 5 Euro de persoană), se achită către

ghidul local în Israel• Taxiul la Mănăstirea Sf. Sava (aproximativ 5 euro de persoană), se achită către

ghidul local în Israel• Mesele de prânz• Tips & porter în valoare de 2 Euro de persoană pe zi (se achită obligatoriu

către ghidul local, în prima zi din fiecare țară, în funcție de numărul de zile petrecute în țara respectivă)

• Taxe și cheltuieli personale

vedea ruinele Sinagogii. Aproape se află Tabgha – loc ce aminteşte de minunea înmulţirii a 5 pâini şi 2 peşti și hrănirea a peste 5000 de oameni. Opțional, croazieră cu o barcă asemenea bărcii cu care a mers Iisus Hristos pe Marea Galileii. Deplasare la Ben She”an (Decapolis), trecând din Israel în Iordania. Cazare şi cină la hotel în hotel în Amman.

ZIuA 9, AMMAn – MAdABA – MuntELE nEBo – AMMAn Mic dejun. Ne îndreptăm către “Orașul Mozaicului” – Madaba: Biserica Greco-Ordodoxă Sf. Gheorghe și harta din mozaic a Ierusalimului și a Pământului Făgăduinței. Vom continua turul spre Muntele Nebo, de unde Moise a văzut pământul făgăduinței și de unde ne vom bucura de o panoramă asupra Vaii Iordanului și a Marii Moarte. Cazare și cină la hotel în Amman.

ZIuA 10, AMMAn – pEtRA – AQABA Mic dejun. Vizităm Petra, cea mai valoroasă comoară a Iordanului și cea mai importantă atracție. Vom descoperi Teatrul Roman, Templul Leului, Qasr Bint Pharaoun. Cazare și cină la hotel în Aqaba.

ZIuA 11, SHARM EL SHEIKH – St. cAtHERInEMic dejun. Vom pleca spre zona centrală a Peninsulei Sinai: Mănăstirea greco – ortodoxă Sf. Ecaterina – cea mai veche

mănăstire ortodoxă din lume. Tot aici găsim și gropnița cu moaștele Sf. Ștefan Sinaitul, Paraclisul Sfântului Prooroc Moise, muzeul mănăstirii. În funcție de program, vom vizita Mănăstirea Sf. Ecaterina în ziua acesta sau în ziua următoare de dimineață. Cazare și cină la hotel în St. Catherine.

ZIuA 12, St. cAtHERInE – tABA Dimineața în jurul orei 01.00 se va urca pe Muntele Sinai. Urcarea este opțională. Cine nu dorește sau nu poate depune efort fizic rămâne cazat în cameră. Micul dejun. Dacă nu am putut vizita mănăstirea în ziua precedentă vom merge pentru a o vizita, apoi plecăm spre orașul Sharm El-Sheikh. Cazare și cină la hotel în Sharm El-Sheikh.

ZIuA 13, AQABA – SHARM EL SHEKH Mic dejun.Timp liber. Cazare și cină la hotel în Sharm El Sheikh.

ZIuA 14, AQABA – SHARM EL SHEKHMic dejun. Timp liber. Cazare și cină la hotel în Sharm El-Sheikh.

ZIuA 15, SHARM EL-SHEIKH – BucuREștI Mic dejun, Deplasare către aeroport din Sharm El-Sheikh pentru formalitățile vamale. Decolare din Sharm El-Sheikh la ora 10.00, sosire în București la ora 15.45.

BOnuS

nou! Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de peller in club card

995 € cAzARE + TRANspoRT +TAxE dE AERopoRT+ 195 € intrări la obiective + taxe de frontieră + transferuri

dATE dE pLEcARE: 07.05

supliment de single 330 €

TreBuie Să veziMănăstirea Sf. Ecaterina – Pen SinaiMănăstirea Sfânta Ecaterina este cea mai veche mănăstire ortodoxă din lume. S-a numit la început “Sfânta și Împărăteasca Mănăstire de pe Muntele Sinai unde a pășit Dumnezeu”, dezvăluind astfel importanța acestui munte. Pe vârful Muntelui Sinai s-a urcat Moise pentru a primi tablele Legii care contineau cele zece porunci. Atît creștinii, cât și musulmanii și evreii vin aici să se roage și să se închine, pentru că fiecare credință recunoaste această întâmplare, când Dumnezeu i-a vorbit lui Moise.

BethleemBethleem (casa pâinii, traducere din ebraică) este situat la 10 km sud de Ierusalim. Biserica Nașterii Domnului este cea mai veche biserică creștină din Țara Sfântă, ridicată din ordinul împăratului Constantin deasupra peșterii Nașterii Mântuitorului. Forma actuală datează dintre anii 527-565. În Grota Nașterii, locul nașterii Mântuitorului este marcat cu o stea de argint cu 14 colțuri dăruită în 1717 de domnul Țarii Românești, Nicolae Mavrocordat.

IerusalimIerusalimul este considerat oraș sfânt pentru credințele iudaică, creștină și musulmană. În centrul Ierusalimului se înalță Muntele Templului. Aici se află Zidul Plângerii, principalul loc sacru al evreilor, și Moscheea Al Aqsa cu sanctuarul islamic Cupola Stâncii. În partea de nord a orașului vechi se află Biserica Invierii, cel mai sfânt loc de pe pământ pentru creștini, cu mormântul lui Iisus Hristos. Ca și obiective creștine în Ierusalim avem: Via Dolorosa (Drumul Crucii), Biserica Învierea Domnului și Gradina Ghetsimani. Via Dolorosa este calea pe care Mântuitorul a fost dus spre Răstignire, începând cu judecarea Sa în Pretoriu și terminând cu punerea în mormânt.

NazarethSituat în partea nordică a Israelului, Nazareth este cel mai populat oraș arab din Israel, având aproximativ 80.000 locuitori. Orașul Nazareth este descris ca fiind locul copilăriei lui Iisus Hristos, grație acestui fapt, orașul este un centru de pelerinaj creștin. Biserica Sf. Arhanghel Gavriil din a fost ridicată desupra izvorului considerat a fi al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei în care a locuit.

PetraOraşul din piatră din pustiul Iordaniei captează atenţia lumii întregi. „Una dintre cele mai preţioase moşteniri culturale ale omenirii”, după cum îl descrie UNESCO, oraşul a fost declarat în anul 1985 monument mondial. Petra este situată de-a lungul poalelor muntelui Hor, întinzându-se apoi pe laterala estică a văii Arabah, cuprinsă între Marea Moartă şi Golful Aqaba. Pe parcursul a 1,2 km, cât se întinde defileul, drumul sinuos se îngustează şi până la 5 metri, fiind din ce în ce mai răcoare.

15 zile de la 995€

Ce

tate

a v

ech

e a

Ie

rusa

lim

ulu

i

Fa

lafe

l

20

ZIuA 1, BucuREștI – HuRGHAdA Întâlnire în Aeroportul Bucuresti Otopeni la 05,00 pentru zbor București – Hurghada cu compania Blue Air. Decolare la ora 07.00 din București, sosire la ora 10.45 în Hurghada. După formalitățile vamale ne îndreptăm către hotel și avem timp liber. Cazare și cină la hotel în Cairo.

ZIuA 2, cAIRoMic dejun. Acestă zi o consacrăm vechiului oraș Cairo în apropierea căruia este binecunoscutul platoul Giza cu cele 3 piramide (Kheops, una dintre cele 3 minuni ale lumii antice, piramida lui Kephren și a lui Mycerinus) şi Sfinxul, apoi se va merge la o fabrică de parfumuri. Ziua se încheie cu vizită la Muzeul de Egiptologie unde opţional se poate vedea și Camera Mumiilor. Cazare și cină la hotel în Cairo.

ZIuA 3, cAIRo – WAdI EL nAtRoun – ALExAndRIADupă micul dejun ne îndreptăm către Valea Schiturilor sau zona Wadi El Natroun unde vizităm cele mai importante locașuri de cult din acestă zona. Primul popas îl vom face la Mănăstirea Sf. Macarie care adăpostește moaște ale Sf. Macarie Egipteanul, Sf. Macarie Alexandrinul, Sf. Macarie Cetateanul, mormântul și o parte din moaștele Sf. Ioan Botezătorul. Continuăm cu un alt important locaș de cult din acestă parte a Egiptului - Mănăstirea. Sf. Paisie cel Mare unde sunt moaștele Sf. Paisie cel Mare. Mănăstirea El Surian este cunoscută mai ales pentru faptul că aici este copacul Sf. Efrem Sirul și sunt adăpostite mai multe părticele din sfinte moaște. Ne continuăm ziua cu Mănăstirea El Paramous care adăpostește moaștele Sf. Maxim și Dometie, Moise cel Negru și

ale Sf. Gheorghe. Plecăm spre Alexandria. Cazare și cină la hotel în Alexandria.

ZIuA 4, ALExAndRIA – MănăStIREA Sf. MInA – cAIRo Mic dejun. Acestă zi o dedicăm celor mai importante obiective religioase dar și laice din zona orașului Alexandria. Prima dată vom merge la Catedrala Sf. Marcu unde se află atât mormântul și o parte din sfintele moaște ale Sf. Ap Marcu cât și moaștele martirilor din El Fayoum. Actuala catedrală este înalțată pe locul în care Sf. Ap. Marcu, sosit în Alexandria în jurul anului 60, a ridicat prima biserică creștină. Conform tradiției, Sf. Ap. Marcu a fost arestat și martirizat în jurul anului 68, fiind înmormântat sub biserica pe care a ridicat-o. Catedrala este sediul Patriarhului Alexandriei, conducătorul Bisericii

Copte Egiptene (primul păstor al acestei Biserici este considerat Sf. Ap. și Ev. Marcu, încreștinătorul egiptenilor și fondatorul Bisericii din Alexandria). Ne vom îndrepta apoi către două din cele mai cunoscute obiective turistice din Egipt: Biblioteca din Alexandria și Farul din Alexandria, considerat una din cele 7 minuni ale lumii. Terminăm ziua cu vizită la Mănăstirea. Sf. Mina unde sunt moaștele Sf. Mina și ale papei Chiril VI. Cazare și cină la hotel în Cairo.

ZIuA 5, cAIRo – ZonA cREștInăMic dejun. Dedicăm această zi vizitării zonei creștine din Cairo și a locurilor prin care Pruncul Iisus a trecut în timpul fugii în Egipt. Astfel ne începem ziua cu vizită la Biserica Maadi, loc unde a poposit Fecioara și Pruncul Iisus, apoi Biserica El Muallaka (Biserica

ITINERARIU: HURHADA – PlAToUl GIzA – CAIRo – WADI El nATRoUn – AlExAnDRIA

Călătorie în Egiptul creștin

21

Servicii incluSe• Transport cu avionul București – Sharm El Sheikh – București• Transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului• 7 nopți de cazare la hoteluri de 3* și 4* (clasificare locală)• Masă în regim demipensiune• Taxe de intrare la obiective• Ghid local vorbitor de limba română și preot însoțitor

Servicii neincluSe• Taxele de viză (25 Euro/pers, se achită în Egipt)• Intrarea în Camera Mumiilor la Muzeul de Egiptologie (aprox 20 euro/pers, se

achită ghidului din Egipt)• Mesele de prânz• Taxe și cheltuieli personale• Tips&porter în valoare de 2 euro de persoana pe zi (se achita obligatoriu catre

ghidul local)

Suspendată - dedicată Sfintei Fecioare), Biserica Sf. Gheorghe unde sunt moaștele Sf. Gheorghe, temnița și uneltele de tortură ale Sf. Gheorghe. Continuăm cu Biserica Sf. Serghie şi Vah unde sunt adăpostite moaștele Sfinților Serghie și Vah și ale Sf. Bashnouna, la baza căreia se găsește peștera ce a adăpostit Fecioara, Pruncul și pe Iosif. Biserica Sf. Varvara, Mănăstirea Sf. Mercurie construită în sec VI și adăposteste moaștele Sf. Mercurie. Biserica Sf. Fecioare Maria din El Zeitoun construită după ce Fecioara Maria i-a apărut Pasei Khalil Ibrahim și i-a cerut să construiască o biserică, promitându-i acestuia că își va face apariția în acel loc timp de 50 de ani, promisiune care a fost ținută odată cu prima apariție în anul 1968. Cazare și cină la hotel în Cairo.

ZIuA 6, cAIRo – HuRGHAdADupă micul dejun ne vom deplasa către Hurghada și ne vom opri la

două mănăstiri importante în viața creștină din Egipt: Mănăstirea Sf. Pavel (datează din sec. V și aici se află moaştele Sfântului Pavel Tebeul) şi Mănăstirea Sf. Antonie a fost ridicată în sec IV, se poate vizita locul în care se află Sf. Antonie cel Mare. Cazare și cină la hotel în Hurghada.

ZIuA 7, HuRGHAdA Mic dejun. Avem timp liber în care ne bucurăm de frumoasa stațiune pe malul Mării Roșii. Cazare și cină hotel în Hurghada.

ZIuA 8, HuRGHAdA – BucuREștI Mic dejun. Deplasare către aeroportul din Hurghada pentru formalitățile vamale și îmbarcare pentru zborul de România. Decolare din Hurghada la ora 11.30, sosire în București la ora 15.45.

BOnuS

nou! Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de peller in club card

495 € (cAzARE + TRANspoRT)+ 195 € (taxe de aeroport + intrări la obiective + transferuri)

dATE dE pLEcARE: 16.04 ; 21.05

supliment de single 250 €

TreBuie Să veziAlexandriaDenumită și perla litoralului mediteraneean, este un oraș care îmbină arhitectura greacă cu cea arabă. A fost primul oraș întemeiat de Alexandru Macedon, destinat să-i poarte numele, pe lângă altele, aflate pe continent asiatic. Cele mai interesante locuri de vizitat în Alexandria sunt: Biblioteca Alexandrină, Muzeul Național al Alexandriei, Gradinile Montazah cu Palatul Regelui Faruk, Amfiteatrul Roman, Fortăreața Qait-Bey, Catacombele Qom-al-Shuqafa și Coloana lui Pompei.

Wadi El NatrounValea din Deșertul Nitriei este acea renumită zonă, numită în Patericul Egiptean drept „Valea Schiturilor”, sau „Valea Schițioților”. Valea se află în regiunea Beheira, în partea de nord-vest a Egiptului, cuprinzând renumitele așezări din Kelia, Scitia și Nitria. Mănăstirea Sfântul Paisie cel Mare din Deșertul Nitriei este una dintre cele mai importante mănăstiri creștine din Egipt. Aceasta păstrează, pe lângaă Peștera Avvei Paisie cel Mare și Moaștele acestuia, spre închinare și ocrotire.

8 zile de la 495€

Bis

Sf.

An

ton

ie c

el

Ma

re -

Eg

ipt

Ca

iro

, E

gip

t

22

GREcIAGrecia este alcatuită din capătul sudic al Peninsulei balcanice și peste 2000 de insule. Căldura verii și cerul senin atrag milioane de vizitatori. Plajele, insulele și arhitectura clădirilor sunt principalele atracții, numărul turiștilor este de peste șapte milioane pe an. Pe lângă aceste atracții, Grecia ascunde și comori spirituale, pe teritoriul ei aflându-se foarte multe sfinte moaște dar tot aici se află și cel mai mare complex monahal din lume – Muntele Athos.

DE LA 95€

INSULA EGhINAInsula Egina, destinația favorită a atenienilor pentru weekend. Orașul Eghina este capitala și portul principal al insulei, Mănăstirea Sfăntului Nectarie aflându-se la șase kilometri. Sfântul Nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei mănăstiri între anii 1904-1910. Moaștele acestuia se păstrează în interiorul mănăstirii, fiind puse spre închinarea pelerinilor ce vin cu credință la acestea.

INSULA EvIAInsula Evia este cea de-a doua mare insulă grecească, după Creta. Mănăstirea Sfântul Ioan Rusu se află în Prokopi, nordul insulei. Anual, mii de pelerini poposesc lângă moaștele Sfântului Ioan Rusu, îngenunchind și rugându-se sfântului, mai ales în data de 27 mai, ziua prăznuirii sale.

PATRASAl treilea oraş ca mărime din Grecia, Patras este capitala regiunii Ahaia din nordul peninsulei Peloponez, fiind asezat la poalele muntelui Panchaikon, cu deschidere la Golful Patras. Catedrala Sfântul Andrei din Patras a fost întemeiată în anul 1908, de către regele George I, sfinţită în anul 1974, de către mitropolitul oraşului, episcopul Nicodim.

INSULA CORfUPentru pelerini, obiectivul al călătoriei în Corfu rămâne închinarea la moaştele Sf. Spiridon din Biserica cu acelaşi nume. Biserica „Sf. Spiridon“ adăposteşte moaştele întregi ale Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, sărbătorit pe 12 decembrie. Biserica este de asemenea celebră pentru valoroasele sale icoane şi gravuri în aur şi argint.

SALONICBiserica Sf. Dumitru, sau Hagios Demetrios este principala biserică dedicată acestui sfânt, ocrotitotul orașului. Racla este așezată în partea stangă a naosului, într-un mic paraclis din marmură și împodobit cu fresce din viața sfântului.

COMPLExUL MONAhAL METEORAMeteora în traducere înseamnă „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” , este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munții Pindului, în centrul Greciei. Cel mai apropiat oraș este Kalambaka.

23

ZIuA 1, 23 octoMBRIE. BucuREștI – SALonIc (700 KM.)Întâlnire la ora 19.30 în București la Autogara Christian Tour, plecare la ora 20.00 spre Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic.

ZIuA 2, 24 octoMBRIE. tuR AL oRAșuLuI SALonIc – pARALIA KAtERInI (70 KM.)Tur pietonal în Salonic: Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Biserica Sfântul Gheorghe, cea mai veche biserică din Grecia, Arcul lui Galeriu, monument situat pe Calea Ignatia; ne îndreptăm spre Biserica Sfânta Sofia (cea mai mare biserică din Salonic) unde sunt moaştele Sfântului Vasile cel Nou și apoi către Catedrala Mitropolitană care adăpostește moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb, simbol al oraşului, aflat pe faleză este ultimul obiectiv. Deplasare și cazare în Paralia Katerini.

ZIuA 3, 25 octoMBRIE. MEtEoRA – Măn. Sf. pARAScHEvI (400 KM.)Mic dejun. Excursie opțională către Mănăstirile din Complexul Monastic Meteora și prezentare a tehnicilor de pictare a icoanelor. Ne îndreptăm către paralia Katerini prin defileul din Valea Tembi cu o pauză în care vizităm Mănăstirea Sfânta Paraschevi. Răspîndind creştinismul şi botezând noi creştini, sfânta a ajuns şi în Grecia. Trupul ei a fost înmormîntat pe ascuns de câţiva creştini. La mormîntul ei s-au făcut multe minuni de vindecare a bolilor de ochi, minuni care continuă şi în zilele noastre. Cazare în Paralia Katerini.

ZIuA 4, 26 octoMBRIE. SăRBătoAREA Sf. dIMItRIE IZvoRâtoRuL dE MIR în SALonIc – Măn. BunA-vEStIRE – SouRotI, Măn. Sf. IoAn tEoLoGuL (400 KM.)Mic dejun. Deplasare către Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, din Salonic, pentru a participa la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului bisericii. Vizităm Mănăstirea Buna-Vestire din Ormilia, apoi ne vom îndrepta către Souroti și vom vizita Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul. Mănăstirea este vestită deoarece aici se află mormântul Cuviosului Paisie Aghioritul și sunt adăpostite moaștele Sfântului Arsenie Capadocianul. Cazare în Paralia Katerini.

ZIuA 5, 27 octoMBRIE. pARALIA KAtERInI – MănăStIREA RILA – BucuREștI (780 KM.)Mic dejun. Plecăm spre casă și facem o oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal din Bulgaria și unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale din Europa Răsăriteană. Face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1983. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946) – un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se crede că ar fi pus bazele primului așezământ monahal de aici în secolul al X-lea. În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, cel care este ocrotitotul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București. Se ajunge în București în funcție de trafic și formalitățile vamale.

Grecia – Sf . Dimitrie Izvorâtorul de Mir ITINERARIU: sAlonIC, BIsERICA sF. DIMITRIE IzVoRÂToRUl DE MIR, BIsERICA sFÂnTA soFIA – CoMPlExUl MonAHAl METEoRA – MănăsTIREA sF. PARAsCHEVI – soURoTI, Măn. sF. IoAn TEoloGUl – MănăsTIREA RIlA

5 zile de la 95 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii de peller in club card .reducere 20% la excursia la Complexul Meteora pentru posesorii de peller in club card

Servicii incluSe• Transport cu autocar climatizat, clasificat;• 3 cazări cu mic dejun la hotel de 3*;• Ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu

și preot însoțitor

Servicii neincluSe• Servicii opţionale: excursia optională la Meteore și

Mănăstirea Sf. Paraschevi (25 Euro/pers.); • Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile

opţionale)• Alte taxe şi cheltuieli personale.

TreBuie Să veziComplexul Monahal MeteoraMeteora în traducere inseamna „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” , este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munții Pindului, în centrul Greciei. În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (sfântul Duh, sfântul Dimitrie, sfântul nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlaam, sfânta Treime, sf. Ștefan, Rusanou, sf. nicolae).

Salonic – Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir Biserica sfântul Dumitru din salonic, sau Hagios Demetrios este principala biserică dedicată acestui sfânt, care este ocrotitotul orașului. Biserica actuală în care se află moaștele sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912.

Souroti – Mănăstirea Sf. Ioan Teologul Dintre învățăturile sf. Paisie Aghioritul amintim “Viaţa duhovnicească a mamei va ajuta fără zgomot și sufletele copiilor ei” , “nu ajunge credinţa în Dumnezeu, ci este nevoie și de încredere în Dumnezeu. Încrederea în Dumnezeu atrage ajutorul lui” , „După cum ciorchinele, dacă îl tai din viţă, se strică, putrezește și nu se mai coace, tot astfel și dragostea, dacă o desparţi de taina nunţii, prin care se hrănește din darul lui Dumnezeu, mai devreme sau mai târziu se va strica, se va denatura într-un fel sau altul.”

stir

ea

Sf.

Tre

ime

- C

om

ple

xul

Me

teo

ra

Bis

. S

f. D

imit

rie

- S

alo

nic

dATE dE pLEcARE: 23.10.2016

supliment opțional de cină 20 €/pers. - 3 c inesupliment single 50 €reducere pentru a 3-a pers în cameră 15€

24

ZIuA 1, BucuREștI – SALonIc (700 KM.)Întâlnire la ora 19.30 în București la Autogara Christian Tour, pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic.

ZIuA 2, tuRuL oRAșuLuI SALonIc – pARALIA KAtERInI (75 KM.)Ajunși în Salonic ne vom îndrepta către Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir unde avem ocazia să ne închinăm la moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Ne vom deplasa pe jos către Biserica Sfântul Gheorghe, cea mai veche biserică din Grecia (sec. V), apoi vom vedea Arcul lui Galeriu, monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297; ne îndreptăm către Biserica Sfânta Sofia (cea mai mare biserică din Salonic) unde sunt moaştele Sfântului Vasile cel Nou și apoi către Catedrala Mitropolitană care adăpostește moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb, simbol al oraşului, ridicat în sec. XV, aflat pe faleză este ultimul obiectiv pe care îl vizităm în turul pietonal. Cazare în Paralia Katerini.

ZIuA 3, pARALIA – coMpLExuL MEtEoRA – coRfu (400 KM.) Mic dejun. Plecare pe ruta Kalampaka (cu oprire la Schitul Sfintei Paraskevi din Valea Tempi, vizitare a complexului monahal Meteora cu o scurtă oprire la atelierul de icoane bizantine. Se vizitează două sau trei mănăstiri în funcție de timp și vom continua către Igoumenitsa de unde vom traversa cu ferryboatul în Insula Corfu. Cazare în Corfu.

ZIuA 4, coRfu, cAtEdRALA Sf. SpIRIdon – MAn. pALEoKAStRItSA (100 KM.)Mic dejun. Participare la Sfânta Liturghie, vizitarea Catedralei care adăpostește Moaștele Sfântului Spiridon dar și Catedrala ce adăpostește Moaștele Sfintei Împărătese Teodora. Ne vom îndrepta către Mănăstirea Paleokastritsa unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Cazare în Insula Corfu.

ZIuA 5, InSuLA coRfu – vERIA – pARALIA (420 KM.)Mic dejun. Traversare cu feribotul spre Igoumenitsa și ne îndreptăm către Panagia Dovras (Sfântul Luca al Crimeii) și Icoana Maicii Domnului (Panagia Soumela). Cazare în Paralia Katerini.

ZIuA 6, pARALIA – MănăStIREA RILA – BucuREștI (775 KM.)Mic dejun. Plecăm spre casă și facem o oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal din Bulgaria și unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale cunoscute în Europa Răsăriteană. Face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1983. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946) – un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se crede că ar fi pus bazele primului așezământ monahal de aici în secolul al X-lea. În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, cel care este ocrotitorul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București. Se ajunge în București în funcție de trafic și formalitățile vamale.

Grecia – Insula Corfu, Sf. SpiridonITINERARIU: sAlonIC, BIsERICA sF. DIMITRIE IzVoRÂToRUl DE MIR – CoMPlExU MonAHAl METEoRA – InsUlA CoRFU, sF sPIRIDon –MănăsTIREA RIlA

6 zile de la 195 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card

Servicii incluSe• Transport cu autocarul climatizat, clasificat• 4 nopți de cazare cu mic dejun la hotel de

3 * (clasificare locală)• Ghid din partea agenției pe traseu și preot

însoțitor

Servicii neincluSe• Intrările la obiective (aprox. 5 euro/pers.), se achită

în Grecia• Ferryboat Igoumenitza – Corfu – Igoumenitza

(Insula Corfu) - aprox. 20 Euro/pers, se achită la ghidul însoțitor

• Alte taxe și cheltuieli personale

TreBuie Să veziInsula CorfuBiserica „sf. spiridon“ din Corfu adăpostește moaștele întregi ale sfântului Ierarh spiridon al Trimitundei, sărbătorit pe 12 decembrie. Biserica este de asemenea celebră pentru valoroasele sale icoane și gravuri în aur și argint. ocrotitorul spiritual al insulei Corfu este sfântul Ierarh spiridon al Trimitundei, ale cărui sfinte moaște se păstrează în biserica din Piaţa sarocco din capitala Corfu Town. Arhitectura veneţiană a catedralei domină întregul oraș prin înălţimea turnului-clopotniţă. Evlavia credincioșilor pentru sfântul spiridon face ca această biserică să fie cel mai important monument religios al insulei. Pentru cele patru rânduri când sfântul a salvat insula de otomani sau de diferite plăgi, se face procesiune cu moaștele sfântului pe străzile orașului.

Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir – SalonicBiserica sfântul Dumitru din salonic, sau Hagios Demetrios este principala biserică dedicată acestui sfânt, ocrotitotul orașului. Biserica actuală în care se află moaștele sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în 1493 și redată cultului creștin în 1912. În ziua de 26 octombrie, în Tesalonic se organizează pelerinaje și procesiuni la sfintele sale moaște. Punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaște ale sfântului Dimitrie. Episcopul care participă la această sărbătoare, se roagă înaintea raclei, apoi sfințește untdelemnul pe care îl toarnă peste mirul izvorât din sfintele moaște. Acest ulei sfințit unit cu mirul izvorât în chip minunat este dăruit credincioșilor spre dobândirea sănătății sufletești și trupești.

Ma

na

stir

e î

n C

orf

u,

Gre

cia

Bis

eri

ca S

f. S

pir

ido

n

dATE dE pLEcARE: 09.12.2016

supliment de single 95 €Reduce pentru a 3 pers. în cameră 15 €

25

ZIuA 1, LunI, 23 MAI, BucuREștI – SALonIc (700 KM.)Întâlnire la ora 19.30 în București la Autogara Christian Tour, pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia - Kulata – Salonic.

ZIuA 2, MARtI, 24 MAI, tuR AL oRAșuLuI SALonIc – pARALIA KAtERInI (75 KM.)Salonic: Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Biserica Sfântul Gheorghe, cea mai veche biserică din Grecia, Arcul lui Galeriu, Biserica Sfânta Sofia unde sunt moaştele Sfântului Vasile cel Nou și apoi Catedrala Mitropolitană care adăpostește moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb este ultimul obiectiv pe care îl vizităm în turul pietonal. Cazare la hotel în Paralia Katerini.

ZIuA 3, MIERcuRI 25 MAI, pARALIA KAtERInI – MEtEoRA – AtEnA (550 KM.)După micul dejun vom pleca spre Kalambaka, unde se vizitează Mănăstirile din Complexul Monastic Meteora și ne vom delecta cu o prezentare a tehnicilor de pictare a icoanelor. Părăsim Meteora, nu înainte de a imortaliza imaginea oferită de mănăstirile „suspendate între cer și pământ”. Cazare la hotel în Atena.

ZIuA 4, joI, 26 MAI, AtEnA – InSuLA EGHInA – nEA MAKRI – AtEnA (200 KM.)Mic dejun. Excursie de o zi în Insula Egina: Vom merge spre Mănăstirea Sfânta Treime unde sunt adăpostite moaștele Sfântului Nectarie. O parte din moaștele Sfântului Nectarie se află la Mănăstirea Radu Vodă din București. La revenire spre Atena vom trece prin Nea Makri. Pe “colina neprihăniților” din localitate este Mănăstirea Buna-Vestire

ce adăpostește moaștele Sfântului Efrem cel Nou. Cazare la hotel în Atena.

ZIuA 5, vInERI, 27 MAI, AtEnA – InSuLA EvIA – pARALIA KAtERInI (440 KM.)Mic djun. Plecăm spre Kalambaka. Vom trece prin localitatea Prokopi aflată în partea nordică a insulei Evia, unde mii de pelerini poposesc la Mănăstirea Sf. Ioan Rusu. Participare la Sf. Liturghie cu ocazia prăznuirii Sf. Ioan Rusu. Traversare cu ferryboatul Agyokambos – Glyfa. Următorul popas este la Mănăstirea Kato Xenia, situată în Volos, care păstrează o parte din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, una dintre cele mai valoroase relicve creștine. Brâul este țesut din păr de cămilă și, alături de Cinstitul ei Acoperământ, constituie singura amintire prețioasă ce se păstrează din viața ei pământească. Cazare la hotel în Paralia Katerini.

ZIuA 6, SâMBătA, 28 MAI, pARALIA KAtERInI – BucuREștI (780 KM.)Mic dejun. Plecăm spre casă cu oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal din Bulgaria și unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale din Europa Răsăriteană. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946) – un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se crede că ar fi pus bazele primului așezământ monahal de aici în secolul al X-lea. În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, cel care este ocrotitotul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București. Se ajunge în București în funcție de trafic și formalitățile vamale.

Grecia – Sf. Ioan RusuITINERARIU: sAlonIC, BIsERICA sF. DIMITRIE IzVoRÂToRUl DE MIR, BIsERICA sF. soFIA – CoMPlExUl MonAHAl METEoRA – InsUlA EGHInA, sF. nECTARIE – MănăsTIREA nEA MAKRI – InsUlA EVIA, sF. IoAn RUsU – MănăsTIREA sF. PARAsCHEVI – MănăsTIREA RIlA

6 zile de la 245 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocar climatizat, clasificat ; • 4 cazări cu mic dejun la hotel de 3* • Ferryboat Pireu - Eghina – Pireu (Insula

Eghina)• Ferryboat Agiocampos – Glyfa (Insula Evia)• Ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu

și preot însoțitor

Servicii neincluSe• Intrările la obiectivele turistice (aproximativ 4 Euro

de Mănăstire la Complexul Meteora)• Alte taxe şi cheltuieli personale.

TreBuie Să veziBiserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir – SalonicBiserica sfântul Dumitru din salonic, sau Hagios Demetrios este principala biserică dedicată acestui sfânt, care este ocrotitotul orașului. Biserica actuală în care se află moaștele sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul leontie, din anii 626-634.

Complexul Monahal MeteoraMeteora în traducere înseamnă „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” , este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munții Pindului, în centrul Greciei.

Insula Eghina – Sf. Nectarie Insula Egina este cea mai apropiată insulă de Atena, la numai o oră depărtare cu ferryboatul. În total contrast cu Atena, reprezintă o oază de culoare și liniste cu o dulceaţă aparte. Eghina, destinația favorită a atenienilor pentru weekend, este renumită pentru culturile de fistic, de măsline, de smochine și migdale și pentru nenumăratele specii de flori.

Insula Evia – Sf. Ioan RusuInsula Evia este a doua insula ca mărime a Greciei după Creta. situata pe partea Estica a Greciei, insula Evia este legată de continent atât prin curse regulate de ferry cât și printr-un pod ce unește continentul cu orașul Halkida, capitala insulei. Evia este cea de-a doua mare insulă grecească, după Insula Creta, având o lungime de 175 de kilometri, o lățime cuprinsă între 6 și 45 de kilometri și o suprafață totală de 3.660 de kilometri pătrați.

Ate

na

, G

reci

a

Bis

eri

ca S

f. I

oan

Ru

su

dATE dE pLEcARE: 23.05.2016

supliment de single 80 €Reducere pt a 3-a pers. în cameră 15 €

26

ZIuA 1, 6 nov. BucuREștI – SALonIc (700 KM.)Întâlnire la ora 19.30 în București la Autogara Christian Tour, pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic.

ZIuA 2, 7 nov. tuR AL oRAșuLuI SALonIc (75 KM.)Salonic: Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Biserica Sfântul Gheorghe, Arcul lui Galeriu, Biserica Sfânta Sofia și apoi către Catedrala Mitropolitană. Turnul Alb, simbol al oraşului, este ultimul obiectiv pe care îl vizităm în turul pietonal al orașului Salonic. Cazare la hotel în Paralia Katerini.

ZIuA 3, 8 nov. pARALIA KAtERInI – MEtEoRA – AtEnA (550 KM.)După micul dejun vom pleca spre zona Kalambaka, unde se vizitează Mănăstirile din Complexul Monastic Meteora (vom vizita 2 sau 3 mănăstiri) apoi ne vom delecta cu o prezentare a tehnicilor de pictare a icoanelor. Părăsim vestitul Meteora, nu înainte de a imortaliza mănăstirile „suspendate între cer și pământ”. Cazare în Atena.

ZIuA 4, 9 nov. AtEnA – InSuLA EGHInA – AtEnA (200 KM.)Mic dejun. Ne vom îndrepta către portul Pireu – de unde ne vom îmbarca pe ferry-boat cu destinația Egina. Odată ajunși pe insulă ne vom îndrepta spre Mănăstirea Sfânta Treime, unde sunt adăpostite moaștele Sfântul Nectarie. O parte din moaștele Sfântului Nectarie se află la Mănăstirea

Radu Vodă din București. Vom participa la Sfânta Liturghie cu ocazia prăznuirii Sfântului Nectarie. Revenind spre Atena vom trece prin Nea Makri. Pe “colina neprihăniților” din este Mănăstirea Buna-Vestire ce adăpostește moaștele Sfântului Efrem cel Nou. Cazare la hotel în Atena.

ZIuA 5, 10 nov. AtEnA – Măn. Sf. pARAScHEvI – pARALIA KAtERInI (500 KM.)Mic dejun. Ne îndreptăm către Paralia și facem o pauză pentru a vizita Mănăstirea Sfânta Paraschevi. La mormîntul ei s-au făcut multe minuni de vindecare a ochilor, minuni care continuă şi în zilele noastre. În apropiere de Paralia vizităm Mănăstirea Sf. Efrem Sirul și Mănăstirea Sf. Dionisie din Olimp. Cazare la hotel în Paralia Katerini.

ZIuA 6, MIERcuRI, 11 nov. pARALIA KAtERInI – BucuREștI (780 KM.)Mic dejun. Plecăm spre casa și facem o oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei și, totodată, unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale cunoscute în Europa Răsăriteană. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946). În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, cel care este ocrotitotul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București. Se ajunge în București în funcție de trafic și formalitățile vamale.

Grecia – Sf. Nectarie TaumaturgulITINERARIU: sAlonIC, BIsERICA sF. DIMITRIE IzVoRÂToRUl DE MIR, BIsERICA sF. soFIA – CoMPlExUl MonAHAl METEoRA – InsUlA EGHInA, sF. nECTARIE – MănăsTIREA nEA MAKRI – MănăsTIREA sF. PARAsCHEVI – MănăsTIREA RIlA

6 zile de la 245 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocar climatizat, clasificat ; • 4 cazări cu mic dejun la hotel de 3* • Ferryboat Pireu - Eghina – Pireu (Insula

Eghina)• Ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu

și preot însoțitor

Servicii neincluSe• Intrările la obiectivele turistice (aproximativ 4 Euro

de Mănăstire la Complexul Meteora)• Alte taxe şi cheltuieli personale.

TreBuie Să veziBiserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir – SalonicBiserica sfântul Dumitru din salonic, sau Hagios Demetrios este principala biserica dedicată acestui sfânt, care este ocrotitotul orașului. Biserica actuală în care se află moaștele sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912.

Complexul Monahal MeteoraMeteora în traducere înseamnă „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” , este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munții Pindului, în centrul Greciei.

Insula Eghina – Sf. NectarieInsula Egina este cea mai apropiată insulă de Atena, la numai o oră depărtare cu ferryboatul. În total contrast cu Atena, reprezintă o oază de culoare și liniste cu o dulceaţă aparte. Eghina, destinația favorită a atenienilor pentru weekend, este renumită pentru culturile de fistic, de măsline, de smochine și migdale și pentru nenumăratele specii de flori. orașul Eghina este capitala și portul principal al insulei, Mănăstirea sfântului nectarie aflându-se la o distanță de aproximativ șase kilometri față de orașul Eghina. Biserica centrală a mănăstirii, numită și „Catedrala sfântul nectarie”, este una dintre cele mai mari și spațioase catedrale ortodoxe din Grecia. sfântul nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei mănăstiri între anii 1904-1910.

Bis

eri

ca S

f. N

ect

ari

e

Acr

op

ole

, A

ten

a

dATE dE pLEcARE: 06.11.2016

supliment de single 80 €Reducere pt a 3-a pers. în cameră 15 €

27

ZIuA 1, joI, BucuREștI – SALonIc (700 KM.)Întâlnire la ora 19.30 în București la Autogara Christian Tour, pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic.

ZIuA 2, vInERI, tuR AL oRAșuLuI SALonIc – pARALIA KAtERInI (70 KM.)Ajunși în Salonic ne vom îndrepta către Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Ne vom deplasa pe jos către Biserica Sfântul Gheorghe, cea mai veche biserică din Grecia (sec. V), apoi vom vedea Arcul lui Galeriu, monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297; ne îndreptăm către Biserica Sfânta Sofia (cea mai mare și renumită biserică din Salonic) unde sunt moaştele Sfântului Vasile cel Nou și apoi către Catedrala Mitropolitană care adăpostește moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb, simbol al oraşului, aflat pe faleză este ultimul obiectiv pe care îl vizităm în turul pietonal al orașului Salonic. Cazare la hotel în Salonic/ Paralia Katerini.

ZIuA 3, SâMBătA, pARALIA KAtERInI – SouRotI – ouRAnopoLIS – pARALIA KAtERInI (430 KM.)După micul dejun ne îndreptăm către Mănăstirea Suroti. În biserica mare sunt adăpostite cu mare evlavie moaștele Sfântului Ioan Teologul și Sfântului Arsenie Capadocianul. Mănăstirea este ocrotită și de Cuviosul Paisie Aghioritul, care este

înmormântat în curtea mănăstirii. De aici ne vom îndrepta către localitatea Vasilika, unde se află Mănăstirea Sfânta Anastasia Vindecătoarea. În biserica mănăstirii se păstrează Capul Sfintei Anastasia cea Izbăvitoare de otrăvuri, trupul întreg al Sfântului Teona, Lemn din Sfânta Cruce, dar făcut mănăstirii de Sfânta Teofana, dar și alte sfinte odoare. De aici ne îndreptăm către Ouranopolis de unde, opțional, se poate face o croazieră în jurul Muntelui Athos și vom putea vedea Mănăstirile Dochiariu, Xenofont, Russikon (Sf. Pantelimon), Xiropotamu, Portul Dafni, Simonopetra, Grigoriu, Dionisiu, Sf. Pavel, Schitul Nou (nea Skiti), Schitul Sfânta Ana (Agia Anna). Cazare în la hotel în Salonic/ Paralia Katerini.

ZIuA 4, duMInIcA, pARALIA KAtERInI – BucuREștI (775 KM.)Mic dejun. Plecăm spre casă și facem o oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei și, totodată, unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale cunoscute în Europa Răsăriteană. Face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1983. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946) – un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se crede că ar fi pus bazele primului așezământ monahal de aici în secolul al X-lea. În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, ocrotitotul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București. Se ajunge acasă în funcție de trafic și formalitățile vamale.

Grecia – Sf. Paisie Aghioritul - Muntele AthosITINERARIU: sAlonIC, sF. DIMITRIE IzVoRÂToRUl DE MIR – soURoTI, sF. PAIsIE AGHIoRITUl – MănăsTIREA sF. AnAsTAsIA VInDECăToAREA – oURAnoPolIs, CRoAzIERă În jURUl MUnTElUI ATHos – MănăsTIREA RIlA

4 zile de la 95 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii peller in club card

reducere 20% la croaziera opțională în jurul Muntelui Athos pentru posesorii de peller in club card

Servicii incluSe• Transport cu autocar climatizat, clasificat;• 2 cazări cu mic dejun la hotel 3*;• Ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu

și preot însoțitor/teolog

Servicii neincluSe• Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile

opţionale)• Alte taxe şi cheltuieli personale.

OPȚiOnAl• Croazieră în jurul Muntelui Athos (25 Euro)• Supliment de cină 15 Euro (2cine)

stir

ea

Gri

go

riu

, M

un

tele

Ath

os

Sf.

Io

an T

eo

log

ul,

Su

roti

dATE dE pLEcARE: 07.04; 14.04; 05.05; 19.05; 02.06; 15.09; 13.10

supliment de single 50 €Reducere ptr. a 3-a pers. în camera 15 €

TreBuie Să veziBiserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir – SalonicBiserica sfântul Dumitru din salonic, sau Hagios Demetrios este principala biserică dedicata acestui sfânt, care este ocrotitotul orașului. Biserica actuală în care se află moaștele sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912. În ziua de 26 octombrie, în Tesalonic se organizează pelerinaje și procesiuni la sfintele sale moaște. Punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaște ale sfântului Dimitrie. Racla este așezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură și împodobit cu fresce din viașa sfântului. Episcopul care participă la această sărbătoare, se roagă înaintea raclei, apoi sfințeste untdelemnul pe care îl toarnă peste mirul izvorât din sfintele moaște. Acest ulei sfințit unit cu mirul izvorât în chip minunat este dăruit credincioșilor spre dobândirea sănătății sufletești și trupești.

Mănăstirea Sf. Ioan Teologul – SourotiDintre învățăturile sf. Paisie Aghioritul amintim “Viaţa duhovnicească a mamei va ajuta fără zgomot și sufletele copiilor ei”, “nu ajunge credinţa în Dumnezeu, ci este nevoie și de încredere în Dumnezeu. Încrederea în Dumnezeu atrage ajutorul lui”, „După cum ciorchinele, dacă îl tai din viţă, se strică, putrezește și nu se mai coace, tot astfel și dragostea, dacă o desparţi de taina nunţii, prin care se hrănește din darul lui Dumnezeu, mai devreme sau mai târziu se va strica, se va denatura într-un fel sau altul.”

28

ZIuA 1, BucuREștI – SALonIc (700 KM.)Întâlnire la ora 19.30 în București la Autogara Christian Tour, plecare la ora 20.00 pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic.

ZIuA 2, tuR AL oRAșuLuI SALonIc (75 KM.)Ajunși în Salonic ne vom îndrepta către Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir unde avem ocazia să ne închinăm la moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Ne vom deplasa pe jos către Biserica Sfântul Gheorghe, cea mai veche biserică din Grecia (sec. V), apoi vom vedea Arcul lui Galeriu, monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297; ne îndreptăm către Biserica Sfânta Sofia (cea mai mare și renumită biserică din Salonic) unde sunt moaştele Sfântului Vasile cel Nou și apoi către Catedrala Mitropolitană care adăpostește moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb, simbol al oraşului, ridicat în sec. XV, aflat pe faleză este ultimul obiectiv pe care îl vizităm în turul pietonal al orașului Salonic. Cazare la hotel în Paralia Katerini.

ZIuA 3, pARALIA – voLoS – pRoKopI – AtEnA (450 KM.)Mic dejun. Ne îndreptăm către Atena. Vom face o oprire la Mănăstirea Kato Xenia, o minunată mănăstire de maici, situată în frumosul oraș Volos. Aceasta, cu deosebită bucurie și evlavie, păstrează o parte din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, una dintre cele mai valoroase relicve creștine. Brâul este țesut din păr de cămilă și, alături de Cinstitul ei Acoperământ, constituie singura amintire prețioasă ce se păstrează din viața ei pământească. Continuăm drumul spre capitala Greciei și trecem pe Insula Evia (cea de-a doua mare insula grecească, după Insula Creta) și ne îndreptăm către Mănăstirea Sfântului Cuvios David, numită și „Osios David”. În biserica acestei mănăstiri se află atât cinstitul Cap al Sfântului David cel Bătrân, cât și mormântul Cuviosului Iacov Tsalikis. Continuăm călătoria noastră pentru suflet spre localitatea Prokopi aflată în partea nordică a insulei Evia. Anual, mii de pelerini poposesc la Mănăstirea Sfântul Ioan Rusu din Prokopi. Biserica mănăstirii adăpostește, cu mare bucurie, moaște ale Sfântului Ioan Rusu, un sfânt cunoscut și iubit în întreaga lume. Cazare la hotel în Atena.

ZIuA 4, AtEnA – InSuLA EGHInA – nEA MAKRI – AtEnA (200 KM.)Mic dejun. Plecăm spre Insula Egina, cea mai întinsă dintre insulele golfului Saronic, cunoscută datorită culturii de fistic dar și datorită faptului că aici sunt moaștele Sfântului Nectarie. Ne vom îndrepta în cursul dimineții către portul Pireu – de unde ne vom îmbarca pe ferry-boat cu destinația Insula Egina. Odată ajunși pe insulă ne vom bucura de atmosfera insulară, apoi ne vom îndrepta spre Mănăstirea Sfânta Treime, vizitată de mii de pelerini anual. Aici sunt adăpostite moaștele Sfântul Nectarie. O parte din moaștele Sfântului Nectarie se află la şi Mănăstirea Radu Vodă din București. La revenire spre Atena vom trece prin localitatea Nea Makri. Pe “colina neprihăniților” din localitate este Mănăstirea Buna-Vestire ce adăpostește moaștele Sfântului Efrem cel Nou. Cazare în Atena.

ZIuA 5, AtEnA – LoutRAKI – coRIntH – pAtRAS (280 KM.)După micul dejun plecăm spre Patras, cu oprire la Mănăstirea Loutraki care adăpostește moaștele Cuviosului Patapie. Sfintele moaște sunt așezate într-una din grotele din incinta

mănăstirii iar grota alăturată este cea în care a viețuit și s-a nevoit sfântul ocrotitor al locului. Cuviosul Patapie este cunoscut ca unul dintre sfinții tămăduitori de cancer. În drum spre al treilea oras ca mărime din Grecia (Patras) ne oprim la Canalul Corint, canal ce leagă Marea Ionică de Marea Egee. Mănăstirea Mega Spileo (Marea Peșteră) ce adăpostește câteva sute de sfinte moaște și Icoana Maicii Domnului făcută de Sf. Ap. Luca, descoperită printr-o minune. Ajunși în Patras ne îndreptăm către Biserica Sfântului Apostol Andrei. În interiorul bisericii pelerinii se pot închina sfintelor moaște ale Sfântului Andrei (capul sfântului), cât și unei părți din crucea în forma de X, pe care acesta a fost răstignit. Cazare la hotel în Patras.

ZIuA 6, pAtRAS – coRfu (300 KM.)După micul dejun vom pleca spre Insula Corfu; trecem cu feryboatul la Igoumenitza în insula Corfu. Ocrotitorul spiritual al insulei Corfu este Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, ale cărui sfinte moaşte se păstrează în biserica din Piaţa Sarocco din capitala insulei. Evlavia credincioşilor pentru Sfântul Spiridon face ca această biserică să fie cel mai

ITINERARIU: sAlonIC, BIsERICA sF. DIMITRIE IzVoRÂToRUl DE MIR – InsUlA EGHInA, sF. nECTARIE – MănăsTIREA nEA MAKRI – InsUlA EVIA, sF. IoAn RUsU – PATRAs, sF. AnDREI – InsUlA CoRFU, sF sPIRIDon – CoMPlExUl METEoRA – MănăsTIREA RIlA

Grecia – Ocrotitorii insulelor

Bis

eri

ca o

rto

do

xa d

in P

ara

lia

Ka

teri

ni

Arc

ul

lui

Ga

leri

u ș

i R

oto

nd

a

29

Servicii incluSe• Transport cu autocarul climatizat, clasificat• 7 nopți de cazare cu mic dejun la hotel de 3 * (clasificare locală)• Ghid din partea agenției pe traseu și preot însoțitor

Servicii neincluSe• Intrările la obiective (aprox. 5 euro/pers.), se achită la ghidul însoțitor• Ferryboat Glyfa – Agiokampos (Insula Evia) - aprox. 5 Euro/pers, se achită la

ghidul însoțitor • Ferryboat Pireu – Eghina – Pireu (Insula Eghina) - aprox. 20 Euro/pers, se achită

la ghidul însoțitor• Ferryboat Igoumenitza – Corfu – Igoumenitza (Insula Corfu) - aprox. 20 Euro/

pers, se achită la ghidul însoțitor• Alte taxe și cheltuieli personale

BOnuS

nou! Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de peller in club card

dATE dE pLEcARE: 19.03; 16.04; 14.05; 17.09; 01.10

supliment de single 119 EuroReducere a 3-a pers. în cameră 15 Euro

TreBuie Să veziInsula EghinaEghina este renumită pentru culturile de fistic, de măsline, de smochine și migdale și pentru nenumăratele specii de flori. Sfântul Nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei mănăstirii cu acelasi nume între anii 1904-1910. Cu toate că în acel moment, Sfântul Nectarie era mitropolit de Eghina, el a lucrat și la ridicarea mănăstirii, cărând pietre și aranjând grădinile. Mănăstirea a fost închinată Sfintei Treimi, însă după moartea Sfântului Nectarie, mănăstirea a primit și un al doilea hram - cel al ocrotitorului și binefăcătorului ei, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Moaștele acestuia se păstrează în interiorul mănăstirii, fiind puse spre închinarea pelerinilor ce vin cu credință la acestea.

Insula EviaInsula Evia este cea de-a doua mare insulă grecească, după Insula Creta. Mănăstirea Sfântul Ioan Rusu se află în localitatea Prokopi. Anual, mii de pelerini poposesc lângă moaștele Sfântului Ioan Rusu, mai ales în data de 27 mai, ziua prăznuirii sale. Grecii din Antolia, locul unde a viețuit și murit Sfântul Ioan, au luat trupul sfântului și l-au așezat într-o biserică din Anatolia, Capadocia, pînă în anul 1920. Moaștele sfântului Ioan au fost aduse din localitatea Prokopi în Evia de către creștinii refugiați din Prokopion - Urgup, regiunea Capadocia, după incidentele ce au cuprins Asia Mica între anii 1922-1924.

PatrasPatras este capitala regiunii Ahaia din nordul peninsulei Peloponez, fiind așezat la poalele muntelui Panchaikon. Catedrala Sfântul Andrei din Patras a fost întemeiată în anul 1908, de către regele George I, sfinţită în anul 1974, de către mitropolitul oraşului, episcopul Nicodim. Pelerinii ajunşi la aici se pot închina Cinstitului Cap al Sfântului Andrei, precum şi unei bucăţi din crucea în formă de X, pe care acesta a fost răstignit. În imediata apropiere a catedralei se păstrează biserica cea veche a oraşului. Lângă această biserică se află şi izvorul Sfântului Andrei.

Insula CorfuPentru pelerini, obiectivul principal al călătoriei în insula Corfu rămâne închinarea la moaştele Sf. Spiridon din Biserica cu acelaşi nume. Aceasta adăposteşte moaştele întregi ale Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, sărbătorit pe 12 decembrie. Biserica este de asemenea celebră pentru valoroasele sale icoane şi gravuri în aur şi argint. Ocrotitorul spiritual al insulei Corfu este Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, ale cărui sfinte moaşte se păstrează în biserica din Piaţa Sarocco din capitala Corfu Town. Arhitectura veneţiană a catedralei domină întregul oraş prin înălţimea turnului-clopotniţă. Evlavia credincioşilor pentru Sfântul Spiridon face ca această biserică să fie cel mai important monument religios al insulei. Pentru cele patru rânduri când sfântul a salvat insula de otomani sau de diferite plăgi, se face procesiune cu moaştele sfântului pe străzile oraşului.

9 zile de la 325 €

important monument religios al insulei. Catedrala mitropolitană a oraşului este Panaghia Spiliotissa - “a Maicii Domnului din Peşteră”, construită în anul 1577. Aici se păstrează moaştele Sfintei Împărătese Teodora, pomenită de Biserică în fiecare an la 11 februarie. Cazare la hotel în Corfu.

ZIuA 7, coRfu – KALAMBAKA (220 KM.)Mic dejun. Plecăm spre Kalambaka vom vizita Mănăstirile din Complexul Monastic Meteora (vom vizita 2 sau 3 mănăstiri în funcție de program) și apoi ne vom delecta cu o prezentare a tehnicilor de pictare a icoanelor. Părăsim vestitul Complex Monahal de la Meteora, nu înainte de a imortaliza imaginea incredibilă oferită de mănăstirile „suspendate între cer și pământ”. Cazare la hotel în Kalambaka.

ZIuA 8, KALAMBAKA – pARALIA (220 KM.)După micul dejun, ne îndreptăm către Paralia Katerini prin defileul din Valea Tempi și facem o pauză și vizităm Mănăstirea Sfânta Paraschevi. Răspândind creştinismul, sfânta a ajuns şi în Grecia. Când a ajuns la Tembi, a fost prinsă de închinătorii la idoli şi a fost dusă la guvernatorul ţinutului, pe nume Tarasios. Încercând să o facă să renunţe la credinţa creştină, a supus-o la multe chinuri, însă sfânta le-a răbdat cu mult curaj. La sfârşit, Tarasios a poruncit să i se taie capul şi aşa Sfânta Paraschevi şi-a încredinţat sufletul lui Iisus Hristos. Trupul ei a fost înmormântat pe ascuns de câţiva creştini. La

mormântul ei s-au făcut multe minuni de vindecare a bolilor de ochi, minuni care continuă şi în zilele noastre. Plecăm către Litochoro, orăşel montan aflat la baza legendarului Munte Olimp, cel mai înalt munte al Greciei și ne oprim la Mănăstirea Sf. Dionisie al Olimpului, unde se află moaștele Sf. Dionisie de la Olimp, una dintre cele mai frumoase şi iubite mănăstiri din regiune. Ne îndreptăm apoi spre Mănăstirea Sf. Efrem Sirul care păstrează cea mai mare comoară a locului: mâna dreaptă a Sfântului Efrem Sirul, cea prin care harul lui Dumnezeu a dăruit lumii nenumărate imne, rugăciuni şi cuvinte de învăţătură. Sfântul Efrem Sirul este prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 28 ianuarie. Cazare la hotel în Paralia.

ZIuA 9, pARALIA – MănăStIREA RILA – BucuREștI (775 KM.)Mic dejun. Plecăm spre casa și facem o oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal din Bulgaria și unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale cunoscute în Europa Răsăriteană. Face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1983. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946) – un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se crede că ar fi pus bazele primului așezământ monahal de aici în secolul al X-lea. În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, ocrotitotul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București unde se ajunge în funcție de trafic și formalitățile vamale.

Bis

eri

ca S

f. A

nd

rei

- P

atr

as

Insu

la E

gh

ina

30

ZIuA 1, BucuREștI – SALonIc (700 KM.)Întâlnire la ora 19.30 în București la Autogara Christian Tour; plecare pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic.

ZIuA 2, tuR dE SALonIc (75 KM.)În Salonic vom vizita Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Biserica Sfântul Gheorghe, vedea Arcul lui Galeriu, Biserica Sfânta Sofia, (cea mai mare și renumită biserică din Salonic) unde sunt moaştele Sfântului Vasile cel Nou și apoi către Catedrala Mitropolitană care adăpostește moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb este ultimul obiectiv pe care îl vizităm în turul pietonal al orașului Salonic. Cazare la hotel în Paralia Katerini.

ZIuA 3, pARALIA – pAtRAS (430 KM.)Mic dejun. Deplasare spre Patras. Ajunși în Patras ne îndreptăm către Biserica Sfântului Apostol Andrei. În interiorul bisericii pelerinii se pot închina sfintelor moaște ale Sfântului Andrei (capul sfântului), cât și unei părți din crucea în forma de X, pe care acesta a fost răstignit. Cazare la hotel în Patras.

ZIuA 4, pAtRAS – InSuLA KEfALonIA – pAtRAS (200 KM.) Mic dejun. Deplasare spre portul Kilini. Traversare cu ferryboatul în insula Kefalonia. Mănăstirea Sf. Gherasim, care adăpostește moaștele Sf. Gherasim (izgonitor de diavoli); în funcție de programul ferryboatului se poate merge în localitatea Markopoulo, unde în curtea bisericii din localitate apare o specie de șerpi cu cruce pe cap și pe limbă, nepericuloși, care de sărbătoarea Sf. Fecioare Maria, pe 15 august, se adună în biserică, la icoana ei. Cazare la hotel în Patras.

ZIuA 5, pAtRAS – tEMBI – pARALIA KAtERInI (450 KM.)După micul dejun, ne îndreptăm către Paralia Katerini prin defileul din Valea Tempi și facem o pauză și vizităm Mănăstirea Sfânta Paraschevi. La mormîntul ei s-au făcut multe minuni de vindecare a bolilor de ochi, minuni care continuă şi în zilele noastre. Plecăm către Litochoro, orăşel montan aflat la baza legendarului Munte Olimp și ne oprim la Mănăstirea Sf. Dionisie al Olimpului, una dintre cele mai frumoase şi iubite mănăstiri din regiune. Ne îndreptăm apoi spre Mănăstirea Sf. Efrem Sirul care păstrează cea mai mare comoară a locului: mâna dreaptă a Sfântului Efrem Sirul, cea prin care harul lui Dumnezeu a dăruit lumii nenumărate imne, rugăciuni şi cuvinte de învăţătură. Sfântul Efrem Sirul este prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 28 ianuarie. Cazare la hotel în Paralia Katerini.

ZIuA 6, pARALIA – Măn. RILA – BucuREștI (775 KM.)Mic dejun. Plecăm spre casă și facem o oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei și, totodată, unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale cunoscute în Europa Răsăriteană. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946) – un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se crede că ar fi pus bazele primului așezământ monahal de aici în secolul al X-lea. În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, cel care este ocrotitotul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București. Se ajunge în București în funcție de trafic și formalitățile vamale.

Grecia – Insula KefaloniaITINERARIU: sAlonIC, BIsERICA sF. DIMITRIE IzVoRÂToRUl DE MIR, BIsERICA sF. soFIA – PATRAs – InsUlA KEFAlonIA, MănăsTIREA sF. DIonIsIE – MănăsTIREA sF. EFREM sIRUl – MănăsTIREA RIlA

6 zile de la 245 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocar climatizat clasificat• 4 nopți de cazare cu mic dejun la hotel de

3* (clasificare locală)• Ghid din partea agenției și preot însoțitor

Servicii neincluSe• Intrări la obiective• Ferryboat Killini – Popros – Killini (Insula Kefalonia)

– aprox. 20 Euro/pers, se achită către însoțitorul de grup

• Alte taxe și cheltuieli personale

TreBuie Să veziPatrasAl treilea oraș ca mărime din Grecia, Patras este capitala regiunii Ahaia din nordul peninsulei Peloponez. Catedrala sfântul Andrei din Patras a fost întemeiată în anul 1908, de către regele George I, sfinţită în anul 1974, de către mitropolitul orașului, episcopul nicodim. Pelerinii ajunși la aici se pot închina Cinstitului Cap al sfântului Andrei, precum și unei particele din crucea în formă de x, pe care acesta a fost răstignit. În imediata apropiere a catedralei se păstrează biserica cea veche a orașului, construită între anii 1836-1843 - ridicată peste ruinele unei foste bazilici bizantine, dărâmată de turci, care la rândul ei fusese ridicată peste ruinele unui templu antic grecesc. lângă această biserică se află și izvorul sfântului Andrei.

Insula KefaloniaAnual, sute de turiști vin aici și rămân impresionaţi atât de puterea divină, cât și de priveliștea exotică a locului. Kefalonia este cea mai mare dintre insulele ionice, cunoscută sub denumirea de „insula contrastelor”, deoarece sub același cer senin și-au găsit loc sate modeste, ruine antice, lăcașuri de cult (Mănăstirea și Peștera sfântului Cuvios Gherasim, Mănăstirea Maicii Domnului „Themata”). Ridicarea măreţei catedrale a început în 1953, îndată după cutremurul distrugător care a afectat grav insula, fiind finalizată în 1992. Tradiţia locală ne spune că prima minune a avut loc când ţinutul a fost atacat de piraţi, în anul 1705. Maicile Mănăstirii „langouvarda” s-au rugat Fecioarei Maria să le transforme în șerpi, spre a nu fi luate ostatice și pentru a apăra mănăstirea de invazia prădătorilor. Rugăciunea le-a fost ascultată iar piraţii au renunţat la planul lor, înfricoșaţi la vederea șerpilor.

stir

ea

Sf.

Gh

era

sim

- K

efa

lon

ia

Ke

falo

nia

dATE dE pLEcARE: 22.03 ; 19.04 ; 10.05 ; 24.05; 20.09; 18.11

supl iment de single 95 euroReducere a 3-a pers. în cameră 15 Euro

31

ZIuA 1, joI BucuREștI – SALonIc (700 KM.)Întâlnire la ora 19.30 în București la Autogara Christian Tour, plecare pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic.

ZIuA 2 vInERI tuR AL oRAșuLuI SALonIc – pARALIA KAtERInI (75 KM.)Tur pietonal în Salonic: Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir (aici sunt adăpostite moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir), Biserica Sfântul Gheorghe, cea mai veche biserică din Grecia, Arcul lui Galeriu, monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297; ne îndreptăm spre Biserica Sfânta Sofia (cea mai mare și renumită biserică din Salonic) unde sunt moaştele Sfântului Vasile cel Nou și apoi către Catedrala Mitropolitană care adăpostește moaştele Sfântului Grigorie Palama. Turnul Alb, simbol al oraşului, ridicat în sec. XV, aflat pe faleză este ultimul obiectiv pe care îl vizităm în turul pietonal al orașului Salonic. Cazare în Paralia Katerini.

ZIuA 3 SâMBătA, MEtEoRA – Măn. Sf. pARAScHEvI (400 KM.)Mic dejun. În acestă zi vă propunem o excursie opțională către mănăstirile suspendate între cer și pământ - Mănăstirile din Complexul Monastic Meteora și ne vom delecta cu o prezentare a tehnicilor de pictare a icoanelor. Ne îndreptăm către Paralia Katerini prin defileul din Valea Tembi și facem o pauză și vizităm Mănăstirea

Sfânta Paraschevi. Răspândind creştinismul şi botezând noi creştini, sfânta a ajuns şi în Grecia. Când a ajuns la Tembi, acolo unde astăzi se află altarul închinat în cinstea ei, a fost prinsă de închinătorii la idoli şi a fost dusă la guvernatorul acelui ţinut, care se numea Tarasios. Acesta a încercat să o facă să renunţe la credinţa creştină şi la lucrarea ei, dar nu a reuşit. Atunci a supus-o la mai multe chinuri, însă sfânta le-a răbdat cu mult curaj. La sfârşit, Tarasios a poruncit să i se taie capul şi aşa sfînta Paraschevi şi-a încredinţat sufletul lui Iisus Hristos, pe care L-a propovăduit şi Căruia şi-a închinat toată viaţa. Trupul ei a fost înmormîntat pe ascuns de câţiva creştini. La mormîntul ei s-au făcut multe minuni de vindecare a bolilor de ochi, minuni care continuă şi în zilele noastre. Cazare în Paralia Katerini.

ZIuA 4 duMInIcA, pARALIA KAtERInI – MănăStIREA RILA – BucuREștI (775 KM.)Mic dejun. Plecăm spre casă și facem o oprire la Mănăstirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei și, totodată, unul din cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale cunoscute în Europa Răsăriteană. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan de Rila († 946) – un sfânt eremit de origine bulgară, despre care se crede că ar fi pus bazele primului așezământ monahal de aici în secolul al X-lea. În biserica mănăstirii se păstrează moaștele Sf. Ioan de Rila, cel care este ocrotitotul Bulgariei. Ne urmăm drumul spre Sofia – Ruse – București. Se ajunge în București în funcție de trafic și formalitățile vamale.

Grecia – Complexul Meteora și OlimpITINERARIU: sAlonIC – BIsERICA sF. DIMITRIE IzVoRÂToRUl DE MIR, BIsERICA sFÂnTA soFIA – CoMPlExUl MonAHAl METEoRA – MănăsTIREA sF. PARAsCHEVI – MănăsTIREA RIlA

4 zile de la 95 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii peller in club card

reducere 20% la croaziera opțională în jurul Muntelui Athos pentru posesorii de peller in club card

Servicii incluSe• Transport cu autocar climatizat, clasificat ;• 2 cazări cu mic dejun la hotel de 3*;• Ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu

și preot însoțitor/teolog

Servicii neincluSe• Intrările la obiectivele turistice (inclusiv în excursiile

opţionale)• Alte taxe şi cheltuieli personale

OPȚiOnAlExcursie opțională la Complexul Monahal Meteora (25 Euro)supliment de cină (15 euro-2 cine)

Me

teo

ra,

Gre

cia

Sf. P

aras

chev

i - T

emb

i

dATE dE pLEcARE: 11.02; 25.02; 10.03; 24.0; 03.11; 17.11

supl iment de single 50 €Reducere a 3-a pers. în camera 15 €

TreBuie Să veziComplexul Monahal MeteoraMeteora în traducere inseamna „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” , este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munții Pindului, în centrul Greciei. Cel mai apropiat oraș este Kalambaka. În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (sfântul Duh, sfântul Dimitrie, sfântul nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlaam, sfânta Treime, sf. Ștefan, Rusanou, sf. nicolae). Primele mănăstiri datează din secolul al xIV-lea, fiind construite pentru a scăpa de turci și albanezi.

Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir – SalonicBiserica sfântul Dumitru din salonic, sau Hagios Demetrios, în care se află moaștele sfîntului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912. În ziua de 26 octombrie, în Tesalonic se organizează pelerinaje și procesiuni la sfintele sale moaște. Punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaște ale sfăntului Dimitrie. Episcopul care participă la această sărbătoare, se roagă înaintea raclei, apoi sfințește untdelemnul pe care îl toarnă peste mirul izvorât din sfintele moaște. Acest ulei sfințit unit cu mirul izvorat în chip minunat este dăruit credincioșilor spre dobândirea sănătații sufletesti și trupești.

32

ZIuA 1, BucuREștI – ouRAnopoLIÎntâlnire la ora 6.00 în București la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr 158, plecare la ora 06.30 pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Serres – Ouranoupoli. Cazare în Ouranopoli.

ZIuA 2, ouRAnopoLI – KARyES – MănăStIREA vAtopEduLa ora 6.00 pornim spre portul din Ouranopolis pentru îmbarcare pe ferryboat până în portul Dafni. Din Dafni ne îndreptăm către capitala Sf. Munte, Karyes. Vom vizita Biserica Protaton unde s-au ținut aproape toate sinoadele athonite, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos. Ne îndreptăm apoi

către Mănăstirea Cutlumuș care adăpostește mai multe sfinte moaște, din care amintim: Sf. Mucenic Evstratie, Sf. Mucenițe Marina, Sf. Mucenic Eustatie Plachida, Sf. Haralambie, Sfintei Ana și o părticică din Lemnul Sfintei Cruci. La mică distanță de Mănăstirea Cutlumuș se află Chilia Panaguda unde a viețuit Sfântul Paisie Aghioritul. Continuăm cu Schitul Sf. Andrei – Serai, unde avem posibilitatea de a ne închina într-una din cele mai mari biserici din Balcani. Aici găsim spre închinare o parte din Capul Sf. Ap. Andrei. În incinta schitului funcționează astăzi un Seminar Teologic, cunoscut sub denumirea de “Academia Athonită”, vrând a fi oarecum o continuare a fostei “Școli Athonite”, de lângă Mănăstirea Vatoped. În biserica

schitului se păstrează o icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, renumită pentru tămăduirea mai multor muți și paralizați. Ne îndreptăm către Mănăstirea Vatopedu. În această mănăstire, pe lângă multe părți din sfinte moaște, se află și o parte din Brâul Maicii Domnului precum și șapte Icoanele Maicii Domnului făcătoare de minuni. Cazare la Mănăstirea Vatopedu.

ZIuA 3, Măn. pAntocRAtoR – Măn. IvIRon – Măn. cARAcALu – ScHItuL LAcuNe deplasăm cu mașina spre Karyes, iar de aici plecăm pentru a vizita: Schitul Sf. Prooroc Ilie unde ne închinăm în biserica, unde se află Icoana Maicii Domnului – Înlăcrimată și alte sfinte odoare. Mănăstirea Pantocrator - printre

multele odoare pe care le deține Mănăstirea Pantocrator, se găsesc sfinte moaște de la Sf. Haralambie, Sf. Cozma și Damian, Sf. Mucenic Mercurie, Sf. Arhidiacon Ștefan, Sf. Mucenic Pantelimon, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sf. Fotini Samarineanca și de la mulți alți sfinți, precum și două părticele din Lemnul Sfintei Cruci și o bucată din hlamida cu care a fost îmbrăcat Mântuitorul Hristos. Mănăstirea Stavronikita este următorul popas; aici găsim mai multe odoare sfinte dintre care amintim: mâna Sf. Ana, mâna Sf. Elefterie, părticele de la Sfinții Trei Ierarhi și de la alți sfinți. În Mănăstirea Iviron avem ocazia să ne închinăm la una din cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni Maica Domnului-Portărița și să mergem la Izvorul Maicii

ITINERARIU: DAFny – KARyEs – MănăsTIREA CUTlUMUs – MănăsTIREA VAToPEDU - MănăsTIREA KARAKAlU – MănăsTIREA MAREA lAVRă – MănăsTIREA xEnoFonT- sCHITUl PRoDRoMU – sCHITUl lACU

Grecia – Sfântul Munte Athos (5 zile)

Ma

na

stir

ea

Xir

op

ota

mu

- M

un

tele

Ath

os

Ma

na

stir

ea

Sf.

Pa

nte

lim

on

- M

un

tele

Ath

os

Ma

na

stir

e i

n M

un

tele

Ath

os

33

Servicii incluSe• Transport cu microbuz cu aer condiționat• Cazare 1 noapte în Ouranopoli• Însoțitor de grup

Servicii neincluSe• Deplasarea în Sf. Munte (microbus, autobus) - aproximativ 130 Euro/pers.• Taxe de intrare în Muntele Athos - 25 Euro (se achită în Grecia)• Deplasarea cu vaporul Ouranopoli-Dafni (10 Euro/pers. pe sens, se achită în

Grecia)

BOnuS

nou! Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de peller in club card

dATE dE pLEcARE: 16.03; 20.04; 11.05; 07.09; 18.10

OBServATii Este posibil ca uneori datorita conditiilor meteorologice, sa nu ne putem deplasa din Ouranoupoli spre Sfantul Munte si suntem nevoiti sa ne cazam o noapte la un hotel (20 euro nu sunt inclusi in pret). Programul pelerinajului poate suferi mici modificari in functie de locurile disponibile de cazare la manastiri dar obiectivele afisate vor fi atinse.

TreBuie Să veziMarea Lavra este cea dintâi mănăstire cu viață de obște din Sfintul Munte. A fost zidită de Sfântul Atanasie Atonitul în anul 963, cu ajutorul împăraților bizantini Nichifor Focas (963-969) și Ioan Tsimiskes (969-976). Este considerată cea dintâi mănăstire atonită între cele 20, bucurându-se între toate de cinste și întâietate. Schitul românesc Prodromu, aparținând de Marea Lavră, a fost întemeiat de călugării moldoveni Iustin, Patapie și Grigore în 1810. În 1840 schitul a fost pustiit de armatele turcești. În 1848 alți doi monahi moldoveni, Nifon și Nectarie, construiesc un nou schit în locul celui risipit, cu ajutor de la domnitorul Grigore Ghica. A fost terminat și sfințit în 1866.

Mănăstirea Caracalu datează din secolul XI. Ajunsă în ruină în anul 1535, intră în grija domnului moldovean Petru Rareș care se angajează s-o refacă în întregime. Astfel s-a început cu construcția portului mănăstirii (arsanaua) și cu ridicarea unui turn înalt de pază. Se reconstruieste biserica și întreg ansamblul de chilii.

Mănăstirea Iviru (Iviria – Georgia) este una dintre cele mai importante mănăstiri atonite, a treia în ordine ierarhică. Cel mai de preț odor aflat aici este vestita icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită „Portărița”, poate cea mai renumită din toate țările ortodoxe. Tradiția spune că această icoana a venit singură pe mare de la Constantinopol, în secolul al VIII-lea.

Mănăstirea Vatopedu este una din cele mai vechi și mai mari mănăstiri atonite, a doua în ordine ierarhică după Marea Lavră. Din punct de vedere istoric, este considerată cea mai veche mănăstire din Sfântul Munte. Prima așezare, după tradiție, datează din anul 383. Pe un bazorelief de marmură montat pe unul din ziduri apare Sf. Ștefan cel Mare cu coroana pe cap, închinând Maicii Domnului cu Pruncul, o bisericuță. Mai jos se vede stema Moldovei, capul de zimbru și anul 1496. Este un semn de prețuire și aducere aminte pentru marile ajutoare date de acest însemnat domnitor și sfânt moldovean.

5 zile de la 155 €

Domnului. La Mănăstirea Filotheu se află la Icoana Maicii Domnului – Glycophilousa – Dulce Sărutare. Continuăm cu Mănăstirea Caracalu unde se află o parte din Lemnul Sfintei Cruci, capul Sf. Apostol Vartolomeu, părticele de la Sf. Mucenic Mercurie, Sf. Ioan cel Milostiv, Sf. Mucenic Pantelimon. Schitul Lacu. Cazare la Chilia Buna-Vestire – Lacu a părintelui Ștefan.(în funcție de disponibilitatea grupului se poate face o drumeție până la biserica centrală - kiriakon)

ZIuA 4, MAREA LAvRA – ScHItuL podRoMuDe la Schitul Lacu plecăm cu mașina și ne vom îndrepta către Mănăstirea Marea Lavră (închinare la moaștele și crucea Sf. Athanasie și la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului – Cucuzeliţa, Iconoama și Portărița). În drum spre Marea Lavra vom face un scurt popas la izvorul Sf. Atanasie. De la Marea Lavra vom pleca către Schitul Românesc Prodromu care adăpostește părticele din sfintele moaște ale Sfinților Ierarhi Ioan Gură de Aur și Grigorie Teologul,

Sf. Ap. Matei, Sf. Muceniță Varvara, Cuvioului Antipa de la Calapodești dar și cunoscuta icoana făcătoare de minuni Maicii Domnului Prodromița. Cazare la Schitul Prodromu.

ZIuA 5, ouRAnopoLI – BucuREștIDe la Schitul Prodrumu ne vom pleca cu mașina până în capitala Sf. Munte Athos, iar de aici ne vom îndrepta către Mănăstirea Xenofont care adăpostește particele din sfintele moaște ale Sf. Mucenic Trifon, Sf. Muceniță Marina, Sfinților Cosma și Damian, Sf. Arcadie, precum și o bucată de piatră de la Mormântul Domnului. De aici vom merge pe jos către Mănăstirea Dochiariu unde este o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul. Vom lua vaporul pentru a ieși din Muntele Athos prin Ouranopoli. Din Ouranopoli ne vom îndrepta către casă; sosire în București în funcție de formalitățile vamale și de trafic.

Ma

na

stir

ea

Do

chia

riu

- M

un

tele

Ath

os

Ma

na

stir

e i

n M

un

tele

Ath

os

Ma

na

stir

ea

Va

top

ed

u -

Ath

os

34

ZIuA 1, BucuREștI – ouRAnopoLIÎntâlnire la ora 6.00 în București la Autogara Christian Tour, plecare la ora 06.30 pe ruta București – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Serres – Ouranoupoli. Cazare în Ouranopoli.

ZIuA 2, ouRAnopoLI – KARyES – ScHItu LAcuLa ora 6.00 pornim spre portul din Ouranopolis pentru transfer cu ferryboatul până în Dafni. Ne îndreptăm către capitala Sf. Munte, Karyes. Luăm masina și vizităm: Mănăstirea Iviron unde ne închinăm la una din cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni Maica Domnului-Portărița și să mergem la Izvorul Maicii Domnului. La Mănăstirea Filotheu se află la Icoana Maicii Domnului – Glycophilousa – Dulce Sărutare. Continuăm cu Mănăstirea Caracalu unde se află o parte din Lemnul Sfintei Cruci, capul Sf. Apostol Vartolomeu, părticele de la Sf. Mucenic Mercurie, Sf. Ioan cel Milostiv, Sf. Mucenic Pantelimon. Schitul Lacu. Cazare la Chilia Buna-Vestire – Lacu a părintelui Ștefan. În funcție de disponibilitatea grupului, drumeție până la biserica centrală - kiriakon.

ZIuA 3, Măn. MAREA LAvRA – ScHItuL podRoMuDe la Schitul Lacu ne vom îndrepta către Mănăstirea Marea Lavră (închinare la moaștele și crucea Sf. Athanasie și la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului – Cucuzeliţa, Iconoama și Portărița). În drum spre Marea Lavra vom face un scurt popas la izvorul Sf. Atanasie. De la Marea Lavra vom pleca către Schitul Românesc Prodromu care adăpostește părticele din sfintele moaște ale

Sfinților Ierarhi Ioan Gură de Aur și Grigorie Teologul, Sf. Ap. Matei, Sf. Muceniță Varvara, Cuvioului Antipa de la Calapodești dar și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița. Cazare la Schitul Prodromu.

ZIuA 4, ouRAnopoLI – BucuREștIDe la Schitul Prodrumu vom pleca cu mașina până în capitala Sf. Munte Athos, unde vom vizita Biserica Protaton unde s-au ținut aproape toate sinoadele athonite, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos. Ne îndreptăm apoi către Mănăstirea Cutlumuș care adăpostește mai multe sfinte moaște, din care amintim: Sf. Mucenic Evstratie, Sf. Mucenițe Marina, Sf. Mucenic Eustatie Plachida, Sf. Haralambie, Sfintei Ana și o părticică din Lemnul Sfintei Cruci. Continuăm cu Schitul Sf. Andrei – Serai, unde avem posibilitatea de a ne închina într-una din cele mai mari biserici din Balcani. Aici găsim spre închinare o parte din Capul Sf. Ap. Andrei. În incinta schitului funcționează astăzi un Seminar Teologic, cunoscut sub denumirea de “Academia Athonită”, vrând a fi oarecum o continuare a fostei “Școli Athonite”, de lângă Mănăstirea Vatoped. În biserica schitului se păstrează o icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, renumită pentru tămăduirea mai multor muți și paralizați. Ne îndreptăm către portul Dafni de unde vom lua vaporul pentru Ouranopoli. Din Ouranopoli ne vom îndrepta către casă; sosire în București în funcție de formalitățile vamale și de trafic.

Grecia – Sfântul Munte Athos (4 zile)ITINERARIU: DAFny – KARyEs – MănăsTIREA CUTlUMUs – MănăsTIREA VAToPEDU – MănăsTIREA KARAKAlU – MănăsTIREA MAREA lAVRă – MănăsTIREA xEnoFonT - sCHITUl PRoDRoMU – sCHITUl lACU

4 zile de la 155 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu microbuz cu aer condiționat• Cazare 1 noapte în ouranopoli• Însoțitor de grup

Servicii neincluSe• Deplasarea în Sf. Munte (microbus, autobus) -

aproximativ 100 Euro/pers.• Taxe de intrare în Muntele Athos - 25 Euro (se

achită în Grecia)• Deplasarea cu vaporul Ouranopoli-Dafni (10 Euro/

pers. pe sens, se achită în Grecia)

TreBuie Să veziMarea Lavra a fost zidită de sfântul Atanasie Atonitul în anul 963, cu ajutorul împăraților bizantini nichifor Focas și Ioan Tsimiskes. Este considerată cea dintâi mănăstire atonită între cele 20. schitul românesc Prodromu, aparținând de Marea lavră, a fost întemeiat de călugării moldoveni Iustin, Patapie și Grigore în 1810. În 1840 schitul a fost pustiit de armatele turcești. În 1848 alți doi monahi moldoveni, nifon și nectarie, construiesc un nou schit în locul celui risipit, cu ajutor de la domnitorul Grigore Ghica. A fost terminat și sfințit în 1866.

Mănăstirea Caracalu datează din secolul xI. Ajunsă în ruină în anul 1535, intră în grija domnului moldovean Petru Rareș care se angajează s-o refacă în întregime. Astfel s-a început cu construcția portului mănăstirii (arsanaua) și cu ridicarea unui turn înalt de pază.

Mănăstirea Iviru (Iviria – Georgia) este una dintre cele mai importante mănăstiri atonite, a treia în ordine ierarhică. Cel mai de preț odor aflat aici este vestita icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită „Portărița”, poate cea mai renumită din toate țările ortodoxe. Tradiția spune că această icoana a venit singură pe mare de la Constantinopol, în secolul al VIII-lea.

Mănăstirea Vatopedu este una din cele mai vechi și mai mari mănăstiri atonite, a doua în ordine ierarhică după Marea lavră. Din punct de vedere istoric, este considerată cea mai veche mănăstire din sfântul Munte. Pe un bazorelief de marmură montat pe unul din ziduri apare sf. Ștefan cel Mare cu coroana pe cap, închinând Maicii Domnului cu Pruncul, o bisericuță. Mai jos se vede stema Moldovei, capul de zimbru și anul 1496. Este un semn de prețuire și aducere aminte pentru acest însemnat domnitor și sfânt moldovean.

Sch

itu

l S

f. I

lie

- M

un

tele

Ath

os

Sch

itu

l S

f. A

nd

rei

- M

un

tele

Ath

os

dATE dE pLEcARE: 10.03; 14.04; 05.05; 01.09; 13.10

35

tuRcIATurcia este o țară întinsă pe două continente, avand o moștenire cultural și istorică veche. Unii geografi consideră Turcia ca parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice și istorice. datorită poziției sale geografice între Europa și Asia și între trei mări, Turcia a fost o răscruce istorică, patria și câmpul de luptă a mai multor mari civilizații și un centru de comerț. Religia predominantă în Turcia este Islamul, și limba oficială a țării este turca.

DE LA 115€

PATRIARhIA ECUMENICA este centrul spiritual al Bisericii Ortodoxe, așa cum Vaticanul este centrul Bisericii Romano – Catolice.

bISERICA Sf. SOfIA Cel mai important edificiu creştin din Istanbul, Catedrala „Sfânta Sofia“, a găzduit scaunul episcopal al Constantinopolului timp de 916 ani.

bISERICA ROMANEASCA Sf. PARASChEvA: Această frumoasă și veche biserică se află pe malul răsăritean al golfului “Cornul de Aur’’, în cartierul Haskoy.

bISERICA vLAhERNE – în timpul împăratului Leon cel Înțelept (886 – 912), făcându-se priveghere în Biserica Vlaherne, întru slava Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în ziua de 1 octombrie, Sf. Andrei și ucenicul său, Epifanie au văzut pe Maica Domnului -

Acoperitoarea a toată lumea, rugându-se. De atunci datează sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului – 1 octombrie.

MăNăSTIREA IzvORUL TăMădUIRII din Istanbul mai este una din cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Istanbul. Aceasta se află în cartierul Zeitinburnu.

CAPAdOCIA este renumită pentru peisajul ei misterios, fantastic, săpat de natură în lava vulcanică a muntelui. Pentru creștini este regiunea unde au trăit câțiva dintre cei mai importanți părinți și teologi ai Bisericii.

ChILIA SIMEON STâLPNICUL sau Simeon cel Mare (aprox. 390-459) era o chilie mica unde își petrecea zilele în rugăciune și post. Stătea în picioare sau aşezat, la rugăciune, săptămâni întregi.

ORASUL SUbTERAN KAIMAKLI se află la 20 km sud de Nevşehir şi ascunde urmele unei civilizaţii despre care doar ghizii îţi amintesc, atunci când te însoţesc pe potecile foarte înguste ale oraşului subteran.

EfES este probabil locul cel mai incarcat de istorie; impunatoarea cetate aminteste de călătoriile misionare ale Sf. Ap. Pavel și de minunile savarsite aici.

bISERICA Sf. IOAN EvANGhELISTUL a pastorit Biserica din Efes dupa care a fost exilat de imparatul Domitian în insula Patmos, unde va scrie Apocalipsa.

CASA MAICII dOMNULUI, aflata intr-un frumos parc localizat intre Efes și Seljuk, este socotita, conform traditiei locului, drept locul în care Fecioara Maria și-a petrecut ultimii ani ai vietii pamantesti.

36

ZIuA 1, BucuREștI – cAnAKKALE (660 KM.)Întâlnire la ora 6.00 în București de la Autogara Christian Tour. Plecare la ora 6.30 pe traseul București – Ruse – Veliko-Tarnovo – Capitan Andreevo – Kapikule – Edirne. Tur panoramic Podul Tunca și Moscheea Selimiye Cami cu cea mai mare cupolă a unei moschei din Turcia. Traversarea Strâmtorii Dardanele cu ferryboatul. Cazare la hotel în Canakkale.

ZIuA 2, KAnAKKALE – AyvALIK – pERGAMuM – SMyRnA (IZMIR) – KuSAdASI (440 KM.)Mic dejun. Pasind pe locurile prin care au trecut Fecioara Maria, Sf. Ap. Pavel, Sf. Ap. Ioan, Sf. Ap. Luca. La Pergam, „oraș al tămăduirii”, vom vizita altarul lui Zeus – “Știu unde locuiești: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei” (Apocalipsa 2:12-17), templul închinat zeiței Atena, o bibliotecă antică ce rivaliza cu Biblioteca din Alexandria și centrul de tratamente dedicat zeului medicinii, Asclepius. Continuăm spre cea de-a doua Biserică dintre cele șapte, din Smirna – Izmirul de astăzi (Smirna înseamnă “miros plăcut” sau “jertfă plăcută”, aluzie la miile de martiri din

perioada persecuțiilor împotriva creștinilor). Aceasta este una din cele 2 biserici cărora Iisus nu le adresează nicio mustrare, mesajul Său fiind de încurajare “Cel ce va birui nicidecum nu va fi vătămat de a doua moarte” (Apocalipsa 2: 8-11). Continuăm spre Selcuk. Cazare și cină la hotel în Kusadasi.

ZIuA 3 KuSAdASI – EfES, cASA fEcIoAREI MARIA – SELcuK – KuSAdASI (50 KM.)La 20 km de Kusadasi se găsesc ruinele orașului antic Efes („Poarta Asiei!”, patria filosofului Heraclit, cu urme ale prezenței Apostolilor Ioan și Pavel) și ale Templului zeitei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii antice). Aici se găsește prima din cele șapte Biserici ale Apocalipsei, fondată de Apostolul Pavel – locul unde s-a ținut cel de-al III-lea Sinod Ecumenic. Vizităm ruinele bisericii și vestigiile cetății: Biblioteca lui Celsius, Templele lui Adrian și Domitian, amfiteatre, camerele consiliului, gimnaziul, terme, Marele Teatru. În Efes vom merge efectiv pe urmele Maicii Domnului și ale Apostolilor Ioan și Pavel care au trăit aici în anii de după Învierea Domnului. Biserica din Efes trăia și lupta în mijlocul unei societăți păgâne dar pericolul

venea însă de la falșii apostoli. “Știu faptele tale, osteneala ta și răbdarea ta, și că nu poți să suferi pe cei răi; că ai pus la încercare pe cei ce zic că sunt apostoli și nu sunt, și i-ai găsit mincinoși” (Apocalipsa 2: 1-7). Casa Fecioarei Maria este chiar deasupra, în vârful Muntelui Privighetorilor. După prânz se vizitează Basilica Apostolului Ioan, uriașa catedrala refăcută de împărații Constantin și Elena unde se păstrează intact mormântul Sf. Apostolului Ioan Teologul. Cazare și cină în Kusadasi.

ZIuA 4, KuSAdASI – LAodIcEA – HIERApoLIS – pAMuKKALE (220 KM.)Mic dejun. Pornim spre a șaptea Biserică a Apocalipsei, ce se află la Laodicea. Situat la intersecția a trei drumuri comerciale, orașul a devenit o metropolă a luxului și a bogăției. Caravanele au adus nu numai mărfuri, ci și obiceiuri diferite. În cetate domnea toleranța, în care normele absolute au fost lăsate la o parte. „Laodicea” înseamnă „Voia poporului, dreptatea poporului”. Fiecare era liber să trăiască după voia lui. Tocmai de aceea, bisericii din această cetate, Mântuitorul

îi transmite una dintre cele mai impresionante scrisori din Cartea Apocalipsei. “Dar fiindcă esti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea. Pentru că zici: Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic, și nu știi că esti ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol” (Apocalipsa 3: 14-22). După prânz se vizitează Necropola și Cetatea Hierapolis, biserica ridicată pe locul martiriului Sf. Filip. Continuăm cu Pamukkale – relief unic în lume, unde calcarul a fost modelat și s-a stratificat, astfel încât s-au creat terase. Apa care s-a scurs pe aceste trepte a săpat formând mici cratere umplute cu apă termală. Cazare și cină la hotel în Pamukkale.

ZIuA 5, pAMuKKALE – pHILAdELpHIA – SARdIS – tIAtIRA – IStAnBuL (700 KM.)Mic dejun. Ne îndreptăm spre cea de-a șasea Biserică, în Philadelphia, una din cele mai bune adunări creștine. Domnul Iisus nu-i găsește nici un fel de acuzare. “Fiindcă ai păzit cuvântul răbdării Mele, te voi păzi și Eu de ceasul încercării care are să vină peste lumea întreagă ca să încerce pe locuitorii pământului. Eu vin curând. Păstrează ce ai, ca nimeni

ITINERARIU: CAnAKKAlE – PERGAM – IzMIR (sMIRnA) – KUsADAsI – EFEs – lAoDICEA – PAMUKKAlE – PHIlADElPHIA – sARDEs – TIATIRA – IsTAnBUl

Turcia – Cele 7 Biserici ale Apocalipsei

Ce

tate

a E

fes

37

Servicii incluSe• Transport cu autocarul climatizat, clasificat• 7 nopți de cazare la hotel de 3*(clasificare locală)• 7 mic dejun și 3 cine• Ghid din partea agenției și preot însoțitor

Servicii neincluSe• Intrările la obiective• Ghizii locali (aprox. 10 Euro/pers.)• Croaziera optională pe Bosfor (aprox. 6 Euro/pers.) • Alte taxe și cheltuieli personale

BOnuS

nou! Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de peller in club card

dATE dE pLEcARE: 11.04 ; 06.06 ; 12.09 ; 10.10 ; 14.11

supl iment de single 100 EuroReducere a 3-a persoană în cameră 20 Euro

TreBuie Să veziBisericile ApocalipseiBiserica din Efes a fost construită chiar pe locul unde a fost înmormântat Sf. Ioan Teologul, autorul cărții Apocalipsa. Astăzi, se pot vedea ruinele bisericii, pe dealul Ayasoluk, la aproximativ 3.5 km de situl argeologic. În Efes se află una din cele 7 minuni ale lumii, Templul Dianei și una din cele 7 biserici ale Apocalipsei, cea pe care Iisus o credea plină de răbdare în credință. Pergam, înseamnă cetate împărătească și, asemenea Efesului, a avut o perioada, ceva mai scurtă însă, de prosperitate. Biserica din Pergam a fost, pe de o parte, laudată de Iisus, fiindcă a ținut piept păgânilor, iar pe de altă parte, mustrată că a lăsat loc liber ereticilor. Fostul oraș Filadelfia, (iubirea de frate), este astăzi pe jumătate îngropat sub orașul Alasehir. Biserica din Filadelfia, a fost cel de-al doilea lăcaș laudat de Iisus, cea de-a doua biserică fără prihană. Sardes se traduce “bogație peste măsură”.

PamukkaleStațiunea Pamukkale se află în regiunea Aegean (sud-vestul Turciei), pe valea râului Menderes. Fenomenul geologic se prezintă sub forma unor terase de un alb imaculat, mari, presărate cu ochiuri de apă, dispuse ca un amfiteatru cu vedere spre mica localitate Pamukkale. Proprietățile terapeutice ale apelor sunt cunoscute încă din anul 190 i.Hr când a fost fondat orașul Hierapolis chiar pe acest platou. Cunoscută fiind pasiunea romanilor pentru băi și ape termale, orașul a fost inclus în anul 129 i.Hr. în Imperiul Roman și descris ca fiind o stațiune balneară. Pamukkale se traduce din limba turcă prin “castel/fortăreață de bumbac”, denumire primită ori pentru că această cascadă uriașă de travertin natural seamănă cu un castel alb din basme ori pentru faptul că în trecut localnicii își uscau bumbacul pe aceste terase. Acest peisaj fantastic format din ziduri, terase și stalactite se întinde pe o distanță de 2,5 kilometri lungime și o lățime de jumătate de kilometru. Culorea albă care caracterizează ansamblul se datorează conținutului ridicat de var și de minerale dizolvate care se regăsește în apa din izvoarele vulcanice fierbinți.

Catedrala Sf. SofiaCel mai important edificiu creştin din Istanbul este Catedrala „Sfânta Sofia“, care a găzduit scaunul episcopal al Constantinopolului timp de 916 ani. Deşi a fost transformată pentru 481 de ani în moschee şi din 1935 în muzeu, lăcaşul este o voce puternică a veacurilor creştine apuse. Construită în perioada 532-537, „Sfânta Sofia“ este un ansamblu impresionant prin dimensiuni şi arhitectură, fapt care l-a făcut pe Sfântul Împărat Justinian cel Mare (527-565), care a rectitorit-o din temelii, să exclame: „Te-am întrecut, Solomoane!“. Cupola enormă, ridicată cu 55 de metri faţă de paviment şi susţinută de 4 arcuri, cu un diametru de 31 de metri, fascinează pe oricine. În absida frontală, în galeriile de la etaj şi deasupra uşii de la ieşire, pot fi admirate cele mai bine păstrate mozaicuri din epoca bizantină, înfăţişându-i pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus, Arhanghelul Gavriil, Hristos Pantocrator, flancat de Fecioara Maria şi de Sfântul Ioan Botezătorul, precum şi pe unii dintre marii împăraţi bizantini, între care un loc central îl ocupă ctitorii bisericii, Sfântul Constantin cel Mare şi Sfântul Justinian cel Mare.

8 zile de la 275 €

să nu-ți ia cununa.” (Apocalipsa 3: 7-13). Apoi se vizitează cea de-a cincea biserică, din Sardes, corespondentul spiritual al Bisericii aflate pe moarte. Numele cetății înseamnă „rămășițe”. De două ori Sardes a fost transformată în ruine. “Știu faptele tale: că îți merge numele că trăiești, dar ești mort.” (Apocalipsa 3: 1-6). De aici pornim spre cea de-a patra Biserica, Tiatira, în centrul orașului Akhisar. Tiatira este „Biserica îngropată sub influența lumii”. Scrisoarea aceasta este cea mai lungă dintre toate cele șapte, un rechizitoriu împotriva compromisului și o judecată asupra păcatului. “Știu faptele tale, dragostea ta, credința ta, slujba ta, răbdarea ta și faptele tale de pe urmă, că sunt mai multe decât cele dintâi. Dar iată ce am împotriva ta: Tu lași ca Izabela, femeia aceea care se zice proorocița, să învețe și să amăgească pe robii Mei ca să se dedea la curvie și să mănânce din lucrurile jertfite idolilor” (Apocalipsa 2:18-29). Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 6, IStAnBuL, pALAtuL topKApI, cAtEdRALA Sf. SofIAMic dejun. Tur pietonal pentru a vizita: Palatul Topkapi, fosta reședință a sultanilor otomani; Hagia Sofia care adăposteşte: sabia Psalmistului David, toiagul lui Moise, o parte a capului şi mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, turbanul lui Iosif și cel al lui Avraam, sabia Sfântului Ştefan cel Mare; Catedrala Sfânta Sofia (Biserica Sfintei Înțelepciuni) fosta Catedrală a Patriarhiei din Constantinopol; Basilica Cisterne,

Moscheea Albastră cunoscută sub numele de Moscheea Albastră datorită celor 21.000 de panouri de faianță; locul fostului Hipodrom, unde acum se află Fântâna lui Wilhem II, Obeliscul Egiptean, Coloana Şerpuită ridicată pe locul forumului lui Constantin, Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Vom încheia ziua cu timp liber în Bazarul lui Bayazid. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 7, Măn. vLAHERnE – Măn. IZvoRuL tăMăduIRII – pAtRIARHIA EcuMEnIcă (30 KM.)Micul dejun. Ne îndreptăm spre Mănăstirea Izvorul Tămăduirii construită de împăratul Leon I (457-474), apoi continuăm cu vizita la Biserica Românească cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi. Ne deplasăm la Biserica din Vlaherne cu hramul Acoperământul Maicii Domnului; după Catedrala Sfânta Sofia, aceasta este cea mai importantă biserică închinată Maicii Domnului din oraș. Ziua continuă cu vizită la Patriarhia Ecumenică şi Muzeul Chora, fostă biserică ortodoxă, socotită una din cele mai frumoase biserici bizantine din Turcia. Opţional se poate termina ziua cu o relaxantă croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 8, IStAnBuL – BucuREștI (660 KM.)Mic dejun. Plecăm spre România. Se ajunge în București în funcție de traficul auto și de formalitățile vamale.

Tera

sele

de

ca

lca

r d

e l

a P

am

ukk

ale

, Tu

rcia

Mo

sch

ee

a A

lba

stra

38

ZIuA 1, BucuREștI – cAnAKKALE (660 KM.)Întâlnire la ora 6.00 în București de la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr. 158. Plecare la ora 6.30 pe traseul București – Ruse – Veliko-Tarnovo – Capitan Andreevo – Kapikule (Turcia) – Edirne (fostul oraș Adrianopol), tur panoramic Podul Tunca și Moscheea Selimiye Cami cu cea mai mare cupolă a unei moschei din întreaga Turcie. Traversarea Strâmtorii Dardanele (leagă Marea Egee cu Marea Marmara) cu ferryboatul până la Canakkale. Cazare la hotel în Canakkale.

ZIuA 2, cAnAKKALE – pERGAM – KuSAdASI (450 KM.)După micul dejun plecăm către Kusadasi. Se vizitează ruinele vechilor cetăți Troia I – IX. Conform mitologiei grecești, troienii erau vechii locuitori ai orașului Troia din Asia Mică, astăzi în Turcia. Troia era renumită pentru bogățiile sale, datorită comerțului pe mare cu orientul și occidentul, zidurilor masive

de apărare, hainelor luxoase și producției de fier. Apoi mergem către cetatea antică Pergam cunoscută mai ales datorită faptului că slujitorii Bibliotecii din Pergamon au inventat o materie nouă pentru codice, numită pergaminus sau pergamena, după numele orașului și Biserica Apocaliptică Curtea Roşie. Trecem prin Izmir (Smyrna). Cazare și cină la hotel în Kusadasi.

ZIuA 3, KuSAdASI – cEtAtEA EfES – KuSAdASI (65 KM.) După micul dejun se vizitează Cetatea Efes unde conform tradiției Fecioara Maria și-a petrecut ultimii ani ai vieții. Aici se vizitează Biblioteca lui Celsus, marele teatru în care a predicat Sf. Apostol Pavel, Biserica Maicii Domnului – în care s-a ţinut Sinodul al III-lea Ecumenic în anul 431), Cetatea Bizantină cu ruinele bisericii ridicate de Împăratul Iustinian şi mormântul Sf. Ioan Evanghelistul, Templul zeiţei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii). Cazare și cină la hotel în Kusadasi.

ZIuA 4, KuSAdASI – cEtAtEA HIERApoLIS – pAMuKKALE (230 KM.)Mic dejun. Ne deplasăm către Pamukkale și vizităm Necropola și Cetatea Hierapolis unde se află o biserică care a fost ridicată pe locul unde, potrivit tradiției, Sfântul Apostol Filip a fost martirizat. În continuare vom vizita un fenomen unic în lume - terasele calcaroase cu apă termală din Pamukkale. Cazare și cină la hotel în Pamukkale.

ZIuA 5, pAMuKKALE – cAppAdocIA (650 KM.)După micul dejun ne vom deplasa către zona centrală a Turciei (Cappadocia) pe traseul Pamukkale – Denizli – Konya (fostul Iconium, oraș evanghelizat de Sf. Ap. Pavel) – Aksaray – Nevsehir – Urgup / Ortahisar. Cappadocia este locul unde au trăit unii dintre cei mai importanți preoți și teologi ai bisericii creștine: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Ioan Gură de Aur (Hrisostomul) sau Sf. Grigorie de Nazianz (Teologul), numiți și

Sfinții Trei Ierarhi. Datorită izolării sale, Cappadocia a fost vreme îndelungată loc de refugiu pentru creștinii persecutați de legiunile romane, iar între secolele X și XV, a devenit loc de pusnicie pentru mulți monahi. Așa au luat naștere peste 3000 de biserici săpate în spectaculoasele formațiuni, rezultate ca urmare a unor erupții vulcanice. Cazare și cină la hotel în zona Cappadocia.

ZIuA 6, cAppAdocIA (100 KM.)Mic dejun. Ne deplasăm către Muzeul în aer liber Goreme, care adăpostește mănăstiri și biserici paleocreștine săpate în tuf vulcanic, chilia în care a locuit Sfântul Vasile Cel Mare, oraşul subteran Kaymakli. Doar patru etaje sunt deschise pentru vizitare. Se coboară pe galeriile oraşului la o adâncime de aproximativ 20 m. Apoi vizităm Valea Gyuvercinlik (Valea Porumbeilor) și Uchisar (cel mai înalt punct din Cappadocia), Chilia Sfântului Simeon Stâlpnicul. Apoi facem o vizită la ieslea unde a vieţuit şi s-a nevoit Sfântul Ioan

ITINERARIU: CAnAKKAlE – IzMIR – KUsADAsI – EFEs – PAMUKKAlE – CAPPADoCIA – IsTAnBUl

Turcia – Acasă la sfinții capadocieni

Bib

lio

teca

lu

i C

els

us,

Efe

s, T

urc

iaTr

oia

, Tu

rcia

Ma

rele

Ba

zar,

Ist

an

bu

l

39

Servicii incluSe• Transport cu autocarul climatizat, clasificat• 8 nopți de cazare la hotel de 3* (clasificare locală)• 8 mic dejun și 5 cine• Ghid din partea agenției și preot însoțitor

Servicii neincluSe• Intrările la obiective• Ghizi locali (aproximativ 10 Euro/pers.)• Croaziera opțională pe Bosfor (aprox. 6 euro/pers.)• Alte taxe și cheltuieli personale

BOnuS

nou! Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj pentru posesorii de peller in club card

dATE dE pLEcARE: 26.03 ; 16.04 ; 21.05 ; 24.09 ; 22.10 ; 05.11

supl iment de single 110 EuroReducere a 3-a persoană în cameră 26 Euro

TreBuie Să veziTroiaOrașul Troia este situat în Provincia Canakkale și reprezintă locul în care s-a desfășurat Războiul Troian. Conform mitologiei grecești, troienii erau vechii locuitori ai orașului Troia din Asia Mica, astăzi Turcia. Troia era renumită pentru bogățiile sale, datorită comerțului pe mare cu orientul și occidentul, zidurilor masive de apărare, hainelor luxoase și producției de fier. Orașul Troia se află pe o colină, dincolo de Câmpia Scamadrului, unde au avut loc bătăliile Războiului Troian. Odată cu căderea orașului, troienii de pe țărmul European au plecat către nord, devenind etruscii din Italia. Straturile de ruine descoperite de arheologi sunt numerotate Troia I – Troia IX.

PamukkaleStațiunea Pamukkale se află în regiunea Aegean (sud-vestul Turciei), pe valea râului Menderes. Fenomenul geologic se prezintă sub forma unor terase de un alb imaculat, presărate cu ochiuri de apă, dispuse ca un amfiteatru cu vedere spre mica localitate Pamukkale. Proprietățile terapeutice ale apelor sunt cunoscute încă din anul 190 î.Hr când a fost fondat orașul Hierapolis chiar pe acest platou. Cunoscută fiind pasiunea romanilor pentru băi și ape termale, orașul a fost inclus în anul 129 î.Hr. în Imperiul Roman și descris ca fiind o stațiune balneară. Pamukkale se traduce din limba turcă prin “castel/fortăreață de bumbac”, denumire primită ori pentru că această cascadă uriașă de travertin natural seamănă cu un castel alb ori pentru faptul că în trecut localnicii își uscau bumbacul pe aceste terase.

Muzeul GoremeGoreme este o localitate aflată în vechea Capadocie, o regiune cu o puternică istorie, aflată în Turcia. Parcul Național Goreme, aflat în localitatea cu același nume, a fost trecut în lista monumentelor mondiale UNESCO în anul 1985. Muzeul Național în aer liber din Goreme, un complex monahal de mai multe biserici săpate în piatră și capele acoperite cu fresce, este unul dintre cele mai cunoscute locuri din Turcia. Se numește Goreme, ceea ce înseamnă „nu ne puteți vedea aici”.

Palatul TopkapiDintre miile de obiective turistice care împânzesc Istanbulul, niciunul nu este mai reprezentativ pentru istoria capitalei fostului Imperiu Otoman decât Palatul Topkapi, emblema traiului somptuos pe care îl ducea Măria Sa, sultanul, înveșmântat în cele mai scumpe stofe și încărcat cu cele mai strălucitoare bijuterii. Până acum două secole, oricare străin ar fi pășit dincolo de porțile Topkapi, se temea pentru viața sa. Astăzi, turiștii sunt mai mult decît încântați să poată intra în acest palat, această experiența unică neputând fi ratată. Construcția datează din anul 1453, un moment de cumpănă al istoriei, când Constantinopolul a fost cucerit de otomanii conduși de Mahomed al II-lea.

Catedrala Sf. SofiaCel mai important edificiu creştin din Istanbul este Catedrala „Sfânta Sofia“, care a găzduit scaunul episcopal al Constantinopolului timp de 916 ani. Deşi a fost transformată pentru 481 de ani în moschee şi din 1935 în muzeu, lăcaşul este o voce puternică a veacurilor creştine apuse. Construită în perioada 532-537, Catedrala „Sfânta Sofia“ este un ansamblu impresionant prin dimensiuni (75,5 m x 69,5 m) şi arhitectură, fapt care l-a făcut pe Sfântul Împărat Justinian cel Mare (527-565), care a rectitorit-o din temelii, să exclame: „Te-am întrecut, Solomoane!“.

9 zile de la 295 €

Rusu și unde s-a ridicat o biserica închinată acestuia, clădită către sfârşitul secolului al XIX-lea de grecii care trăiau atunci în Prokopi. Cazare și cină la hotel în zona Cappadocia.

ZIuA 7, cAppAdocIA – IStAnBuL (750 KM.) După micul dejun vom pleca spre Ankara (fosta cetate Ancyra, creștinată de Sfântul Apostol Pavel) unde se viziteză Mausoleul lui Ataturk, după care ne vom deplasa către Istanbul. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 8, pALAtuL topKApI – cAtEdRALA Sf. SofIA Micul dejun. Vom porni într-un tur pietonal în cadrul căruia vom vizita cele mai importante obiective laice din Istanbul: Palatul Topkapi, fosta reședință a sultanilor otomani, astăzi muzeu; alături de Hagia Sofia, palatul este cel mai vizitat loc din Turcia; adăposteşte exponate unice: sabia Psalmistului David, toiagul lui Moise, o parte a capului şi mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, turbanul lui Iosif și cel al lui Avraam, sabia Sfântului Ştefan cel Mare; Catedrala Sfânta Sofia (Biserica Sfintei Înțelepciuni) fosta Catedrală a Patriarhiei din Constantinopol, apoi moschee,

astăzi fiind muzeu; prima biserică a fost construită în anul 325 de către Constantin cel Mare ultima ceremonie creștină fiind ținută în data de 29 mai 1453; Basilica Cisterne, Moscheea Albastră (singura moschee din lume cu 6 minarete) cea mai mare moschee din Istanbul, fiind un simbol al Turciei; moscheea este cunoscută sub numele de Moscheea Albastră datorită celor 21.000 de panouri de faianță; locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II, Obeliscul Egiptean, Coloana Şerpuită ridicată pe locul forumului lui Constantin, Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Vom încheia ziua cu timp liber în Bazarul lui Bayazid. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 9, IStAnBuL – BucuREStI (670 KM.)Mic dejun. Începem ziua cu vizită la Biserica Românească din Istanbul cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi. Continuăm cu Patriarhia Ecumenică. În jurul orei 10.00 vom pleca spre țară. Sosire în București aproximativ ora 22.00 în funcție de formalitățile vamale și trafic.

Ca

pp

ad

oci

a,

Turc

ia

Pa

mm

uka

le

40

ZIuA 1, joI, BucuREștI – IStAnBuL (650 KM)Întâlnire la ora 06.00 în București, autogara Christian Tour, plecare la 06.30 pe ruta Ruse - Edirne - Istanbul. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 2, vInERI, MănăStIREA IZvoRuL tăMăduIRII – BISERIcA vLAHERnE – MuZEuL cHoRA (50 KM)Mic Dejun. Ne îndreptăm spre Mănăstirea Izvorul Tămăduirii, construită de împăratul Leon I (457-474); participare la Sfânta Liturghie cu ocazia Sărbătorii Izvorul Tămăduirii; vom continua cu turul oraşului cu vizitarea Patriarhiei Ecumenice; Biserica din Vlaherne cu hramul Acoperământul Maicii Domnului; cel mai important eveniment a avut loc în anul 626, atunci când Constantinopolul a fost asediat de avari, în timp ce împăratul Heracle cu trupele sale erau plecați la luptă cu perșii. Icoana Maicii Domnului Blachernitissa a fost scoasă în procesiune, iar avarii au încetat asediul; victoria a fost pusă pe seama ajutorului Maicii Domnului; după Catedrala Sfânta Sofia, aceasta este cea mai importantă biserică închinată Maicii Domnului din oraș, Muzeul Chora, fostă biserică ortodoxă, una din cele mai frumoase biserici bizantine din Turcia; după ce a fost transformată în moschee, astăzi este muzeu bizantin, Închisoarea Yedikule, zidurile vechiului oraş. Timp liber în Marele Bazar. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 3, SâMBătă, pALAtuL topKApI – cAtEdRALA Sf. SofIA – MoScHEEA ALBAStRA După micul dejun se pleacă într-un tur pietonal vizitând cele mai importante

obiective din Istanbul: Coloana Încercuită ridicată pe locul forumului lui Constantin, Palatul Topkapi, fosta reședință a sultanilor otomani, astăzi muzeu; alături de Hagia Sofia, palatul este cel mai vizitat loc din Turcia; adăposteşte exponate unice: sabia Psalmistului David, Toiagul lui Moise, partea frontală a craniului şi mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, Turbanul lui Iosif și cel al lui Avraam, sabia Sfântului Ştefan cel Mare; Catedrala Sfânta Sofia (Biserica Sfintei Înțelepciuni) fosta Catedrală a Patriarhiei din Constantinopol, apoi moschee, astăzi fiind muzeu; prima biserică a fost construită în anul 325 de către Constantin cel Mare, ultima ceremonie creștină fiind ținută în data de 29 mai 1453, Basilica Cisterne, Moscheea Albastră (singura moschee din lume cu 6 minarete) cea mai mare moschee din Istanbul, fiind un simbol al Turciei; moscheea este cunoscută sub numele de Moscheea Albastră datorită celor 21.000 de panouri de faianță; locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II, Obeliscul Egiptean, Coloana Şerpuită, Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Opţional, se poate încheia ziua cu o frumoasă croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European și Asiatic. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 4, duMInIcă, IStAnBuL – BucuREștI (650 KM)Mic dejun. Facem o scurtă vizită la Biserica Românească Sf. Parascheva (ctitoria lui Constantin Brâncoveanu). Plecare spre ţară aprox. ora 10.00. Sosire în funcţie de formalităţile vamale și trafic, aprox. ora 22.00.

Constantinopol – Izvorul TămăduiriiITINERARIU: MănăsTIREA IzVoRUl TăMăDUIRII – BIsERICA VlAHERnE – PAlATUl ToPKAPI – CATEDRAlA sF. soFIA

4 zile de la 115 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocarul clasificat • 3 nopți de cazare cu mic dejun la hotel de

3* • Ghid și preot însoţitor din partea agenţiei

Servicii neincluSe• Taxe și intrări la obiective • Ghid local • Mesele de prânz și cină• Croaziera opțională pe Bosfor (aprox 6 Euro/pers.)• Taxe și cheltuieli personale.

TreBuie Să veziMănăstirea Izvorul TămăduiriiMănăstirea Izvorul Tămăduirii din Istanbul mai este cunoscută și sub numele de Mănăstirea Izvorului Maicii Domnului, fiind una din cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Istanbul. Biserica Izvorul Tămăduirii se află în apropiere de Balikli, în cartierul zeitinburnu. Potrivit unei vechi tradiții, biserica a fost construită de împăratul leon I Tracul (457-474), datorită unei minuni de care s-a împărtășit acesta pe când era încă soldat. se spune că pe data 4 aprilie 450, mai înainte de a intra în cetate, leon Marcelus a întâlnit un om orb care l-a rugat să-i dea apă de băut și să-l îndrume spre cetate. Atunci, un glas de femeie i-a poruncit să caute în apropiere unde se afla un izvor și să ude ochii orbului cu apa curată. Făcând astfel, orbul a deschis ochii și a început să-l slăvească pe Dumnezeu, apoi, același glas i-ar fi zis lui leon că va moșteni tronul împărătesc.

Catedrala Sf. SofiaCel mai important edificiu creștin din Istanbul este Catedrala „sfânta sofia“, care a găzduit scaunul episcopal al Constantinopolului timp de 916 ani. Deși a fost transformată pentru 481 de ani în moschee și din 1935 în muzeu, lăcașul este o voce puternică a veacurilor creștine apuse.

Palatul TopkapiDintre miile de obiective turistice care împânzesc Istanbulul, niciunul nu este mai reprezentativ pentru istoria capitalei fostului Imperiu otoman decât Palatul Topkapi, emblema traiului somptuos pe care îl ducea Măria sa, sultanul, între acești pereți, înveșmântat în cele mai scumpe stofe și încărcat cu cele mai strălucitoare bijuterii. Până acum două secole, oricare străin ar fi pășit dincolo de porțile Topkapi, se temea pentru viața sa.

Mo

sce

he

ea

Alb

ast

ra,

Ista

nb

ul

Ma

rele

Ba

zar

dATE dE pLEcARE: 05.05.2016

supliment de single 95 euroReducere a 3-a pers. în cameră 15 Euro

41

ZIuA 1, BucuREștI – IStAnBuL (650 KM.)Întâlnire la ora 20.30 în București de la Autogara Christian Tour, plecare pe ruta Ruse - Edirne - Istanbul. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 2, Măn. IZvoRuL tăMăduIRII – BISERIcA vLAHERnE – pAtRIARHIA EcuMEnIcăVizita în Istanbul: Mănăstirea Izvorul Tămăduirii, construită de împăratul Leon I (457-474), Biserica din Vlaherne cu hramul Acoperământul Maicii Domnului; cel mai important eveniment a avut loc în anul 626, atunci când Constantinopolul a fost asediat de avari, în timp ce împăratul Heracle cu trupele sale erau plecați la luptă cu perșii. Icoana Maicii Domnului Blachernitissa a fost scoasă în procesiune, iar avarii au încetat asediul; victoria a fost pusă pe seama Maicii Domnului; după Catedrala Sfânta Sofia, este cea mai importantă biserică închinată Maicii Domnului din oraș. Continuăm cu Patriarhia Ecumenică. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 3, BISERIcA RoMânEAScă – pALAtuL doLMABAHcE – MuZEuL cHoRAMic dejun. Vizitam Biserica Românească cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi și Sfinţii Martiri Brâncoveni după care, Palatul Dolmabahce, Moscheea Suleymanyie și Muzeul Chora, fostă biserică ortodoxă, socotită una din cele mai frumoase biserici bizantine din Turcia; după ce a fost transformată în moschee, astăzi este muzeu bizantin. Opţional, se poate încheia ziua cu o frumoasă croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European și Asiatic. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 4, pALAtuL topKApI – cAtEdRALA Sf. SofIA – MoScHEEA ALBAStRăDupă micul dejun se pleacă într-un tur pietonal vizitând cele mai importante obiective din Istanbul: Coloana Încercuită ridicată pe locul forumului lui Constantin, Palatul Topkapi, fosta reședință a sultanilor otomani, astăzi muzeu; alături de Hagia Sofia, palatul este cel mai vizitat loc din Turcia; adăposteşte exponate unice: sabia Psalmistului David, Toiagul lui Moise, partea frontală a craniului şi mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, Turbanul lui Iosif și cel al lui Avraam, sabia Sfântului Ştefan cel Mare; Catedrala Sfânta Sofia (Biserica Sfintei Înțelepciuni) fosta Catedrală a Patriarhiei din Constantinopol, apoi moschee, astăzi fiind muzeu; prima biserică a fost construită în anul 325 de către Constantin cel Mare, ultima ceremonie creștină fiind ținută în data de 29 mai 1453, Basilica Cisterne, Moscheea Albastră (singura moschee din lume cu 6 minarete) cea mai mare moschee din Istanbul, fiind un simbol al Turciei; moscheea este cunoscută sub numele de Moscheea Albastră datorită celor 21.000 de panouri de faianță; locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II, Obeliscul Egiptean, Coloana Şerpuită, Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Timp liber în Bazarul lui Bayazid. Cazare la hotel în Istanbul.

ZIuA 5, IStAnBuL – BucuREștI (650 KM.)După micul dejun vom pleca spre București. Vom ajunge Bucureşti în funcţie de traficul auto și de formalităţile vamale.

Constantinopol - Incursiune în capitala Bizanțului ITINERARIU: Măn. IzVoRUl TăMăDUIRII – BIsERICA VlAHERnE – PAlATUl DolMABAHCE – PAlATUl ToPKAPI – CATEDRAlA sF. soFIA

4 zile de la 115 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocarul clasificat • 3 nopți de cazare cu mic dejun la hotel de

3* • Ghid și preot însoţitor din partea agenţiei

Servicii neincluSe• Taxe și intrări la obiective • Ghid local • Mesele de prânz și seară• Croaziera opțională pe Bosfor (aprox. 6 Euro/pers.)• Cheltuieli personale.

TreBuie Să veziMănăstirea Izvorul TămăduiriiMănăstirea Izvorul Tămăduirii din Istanbul mai este cunoscută și sub numele de Mănăstirea Izvorului Maicii Domnului, fiind una din cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Istanbul. Biserica Izvorul Tămăduirii se află în apropiere de Balikli, în cartierul zeitinburnu. Potrivit unei vechi tradiții, biserica a fost construită de împăratul leon I Tracul (457-474), datorită unei minuni de care s-a împărtășit acesta pe când era încă soldat.

Palatul TopkapiDintre miile de obiective turistice care împânzesc Istanbulul, niciunul nu este mai reprezentativ pentru istoria capitalei fostului Imperiu otoman decât Palatul Topkapi, emblema traiului somptuos pe care îl ducea Măria sa, sultanul, între acești pereți, înveșmântat în cele mai scumpe stofe și încărcat cu cele mai strălucitoare bijuterii. Până acum două secole, oricare străin ar fi pășit dincolo de porțile Topkapi, se temea pentru viața sa.

Catedrala Sf. SofiaCel mai important edificiu creștin din Istanbul este Catedrala „sfânta sofia“, care a găzduit scaunul episcopal al Constantinopolului timp de 916 ani. Deși a fost transformată pentru 481 de ani în moschee și din 1935 în muzeu, lăcașul este o voce puternică a veacurilor creștine apuse. Construită în perioada 532-537, Catedrala „sfânta sofia“ este un ansamblu impresionant prin dimensiuni (75,5 m x 69,5 m) și arhitectură, fapt care l-a făcut pe sfântul Împărat justinian cel Mare (527-565), care a rectitorit-o din temelii, să exclame: „Te-am întrecut, solomoane!“, cuvinte care dau mărturie de faptul că biserica ar fi fost mult mai frumoasă și mai impunătoare decât templul iudaic ridicat de fiul regelui și profetului vechi-testamentar David.

Sf.

So

fia

Ist

an

bu

l

dATE dE pLEcARE: 10.02; 24.02; 09.03; 30.03; 25.05; 27.09; 26.10; 01.11

supl iment de single 95 €Reducere a 3-a pers. în cameră 15 €

Pa

latu

l D

olm

ab

ah

ce

42

Pa

rte

a v

ech

e a

ora

sulu

i V

eli

ko T

an

ovo

- B

ulg

ari

a

BuLGARIAbulgaria se învecinează cu România la nord (în cea mai mare parte de-a lungul dunării), Serbia şi Republica Macedonia la vest şi Grecia şi Turcia la sud. La est, teritoriul ţării este delimitat de Marea Neagră. Sud-vestul muntos al ţării prezintă două lanţuri alpine - Rila şi Pirin - iar mai la est sunt munţii Rodopului. Pe lângă vestitele stațiuni de pe malul Mării Negre, bulgaria atrage și prin obiective încarcate de spiritualitate; chiar dacă teritoriul bulgăresc a fost aproximativ 400 ani sub dominație otomană aici se mai păstreaza vechi mănăstiri și biserici pe care le propunem spre vizitare în cadrul călătoriilor noastre pentru suflet.

DE LA 115 lei

MăNăSTIREA ALAdjAMănăstirea Aladja este situata doar la cativa km sud de statiunea Nisipurile de Aur și face parte din parcul natural Zlatni Pyasatsi. Numele mănăstirii Aladja vine de la cuvantul turcesc ce inseamna “colorat” și a fost denumita asa datorita peretilor pictati în culori vii. Mănăstirea a fost amenajata în galeriile unor pesteri afectate de cutremure, în urma carora intre galerii s-au stabilit legături pe verticala. Mănăstirea Aladja a fost înființată în sec 13, reprezentind astfel cea mai veche vatra monahala din Bulgaria și a fost locuită de călugării hermiti. Chiliile, sapate în roca erau construite pe 2 nivele și erau conectate prin scări exterioare. Mănăstirea Aladja a fost deschisă publicului ca muzeu în anul 1906, iar ulterior a fost declarată monument național de cultură și antichitate. La mai puțin de 1 Km distanta de mănăstire se afla un alt complex monahal similar mănăstirii Aladja numit Katakombite (Catacombele), însă acesta este mult mai puțin conservat.

bALCIKBalcik încântă turiștii cu străduțele în pantă pietruite, cu clădirile sale albe cu influențe mediteraneene, cu golful care oferă o priveliște încântătoare asupra mării. În anul 1913, după terminarea Războiului Crimeii, Balcik a fost anexat României, până în anul 1940, când a revenit din nou Bulgariei. Această perioadă de numai 27 de ani a adus orașului faima de mai târziu, prin atașamentul pe care l-a manifestat Regina Maria pentru aceste locuri, atașament arătat prin construirea unui palat de vară de o frumusețe și eleganță impresionantă. Palatul imbina intr-un mod fericit mai multe stiluri, este construit pe trei terase și este strajuit de un minaret. Are camere puține, ziduri groase, iar interiorul este amenajat cu modestie și simplitate. Grădina care înconjoara complexul a fost proiectată minuțios, cu diverse tematici. În prezent, datorită numărului impresionant de plante adăpostite de ea (peste 3000 de specii), a fost transformată în Gradină Botanică.

NESSEbAROraşul Nessebar se numără printre cele mai vechi aşezări urbane din Europa, având o istorie care se întinde pe parcursul a şase epoci diferite: tracică, elenă, romană, slavă, bizantină şi bulgară. Cea mai grea perioadă din istoria acestui oraş a fost cea din timpul stăpânirii otomane. În aceea vreme, prospera citadelă a fost secătuită de taxe şi impozite, iar valorile culturale şi creştine au fost dărâmate din temelie. Foarte puţine biserici au supravieţuit acestui masacru. Locuitorilor li s-a interzis dreptul de a face comerţ, de a cultiva viţa-de-vie, iar înălţimea bisericilor nu trebuia să depăşească nivelul solului. O biserică cu valoare de patrimoniu este şi Biserica Sfintei Milostiviri sau Eleusis, ale cărei temelii au fost ridicate la începutul Evului Mediu. Tot aici a fost adăpostită o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni sau Eleusis. Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan“ a îndeplinit funcţia de catedrală pentru credincioşii din Nessebar pe toată perioada secolului al IX-lea.

43

Întâlnire la ora 06.00 în București la Autogara Christian Tour, plecare la ora 06.30 din Bucuresti. Ne vom îndrepta către Basarabovo unde se află Mănăstirea Basarabov. Datele istorice atestă că Mănăstirea Basarabov a fost ctitorită de familia Basarabilor, mai precis de Ioan Basarab I, primul domn al Ţării Româneşti. Cele mai vechi mărturii documentare în legătură cu mănăstirea poartă pecetea secolului al XV-lea. Anii ce au urmat au lăsat urme adânci asupra locaşului de închinăciune, măcinat de războaie, jafuri, inundaţii. Biserica păstrată în forma actuală a fost construită în anul 1865. În anul 1953, călugărul Hrisant Hadji, de numele căruia se leagă restaurarea complexului monastic, a primit vizita Patriarhului Justinian şi a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, pe atunci vicar patriarhal. De altfel, înflorirea aşezământului monastic se datorează şi ajutoarelor primite din România de-a lungul anilor. Dintotdeauna, accesul în sfântul locaş s-a făcut urcând cele 48 de trepte. În partea dreaptă din capătul scării de piatră, şerpuitoare, se găseşte bisericuţa care păstrează iconostasul sculptat în lemn din anul 1941. O icoană de mari dimensiuni cu o părticică din moaştele Cuviosului Dimitrie cel Nou domină încăperea. Icoana, dăruită de către Patriarhia Română, păstrează o inscripţie în limba română, scrisă cu litere chirilice, şi una în limba greacă. Mănăstirea rupestră impresionează de la prima întâlnire

şi consider că seamănă izbitor cu chiliile pustnicilor noştri, îngerii nevăzuţi din Munţii Bucovinei, de pe crestele Rarăului, şi nu numai. Faptul că e singura mănăstire de acest fel locuită din Bulgaria o face să fie unică în peisajul monahal al vecinilor bulgari. Continuăm cu vizită în „Orașul Tarilor”- Veliko Târnovo (sau Târnovgrad, cum mai era cunoscut în perioada sa de maximă înflorire, între secolele al XIII-lea şi al XIV-lea) a fost, începând cu 1187, capitala Regatului Bulgar. Aici, pe dealul Tsarevets, se aflau palatul ţarului şi Patriarhia Bulgariei. Ruinele vechii cetăţi străjuiesc şi astăzi oraşul construit pe canioanele printre care şerpuieşte râul Yantra, de la poalele dealurilor Tsarevets şi Trapezitsa. Veliko Târnovo şi-a păstrat statutul de capitală a Bulgariei până în anul 1879, anul eliberării ţării de sub dominaţia turcă, când capitala a fost mutată la Sofia. Vizităm Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului (construită între anii 1933-1934). Catedrala mitropolitană actuală, Adormirea Maicii Domnului, construită între anii 1933-1934, se află pe locul unei biserici foarte vechi, ce a avut hramul „Nașterea Maicii Domnului“. În pridvorul ei sunt îngropați mitropoliții Clement, Sofronie și Antim de Târnovo - Cetatea Medievala Tsarevets (6 leva intrarea) și Catedrala Patriarhala (din vremea lui Ionita Caloian unde au fost așezate o perioada și moaștele Sf. Mucenițe Filofteea).

Veliko Târnovo și BasarabovITINERARIU: BAsARABoV, MănăsTIREA sF. DIMITRIE BAsARABoV – VElIKo TARnoVo, CATEDRAlA MITRoPolITAnă, CETATEA MEDIEVAlă TsAREVETs

1 zi de la 115 lei

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocarul clasificat • Însoţitor din partea agenţiei preot/teolog

Servicii neincluSe• Taxe de intrare la obiective• Cheltuieli personale.

TreBuie Să veziCatedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo a fost construită pe locul unei biserici romane, ce data din secolele V-VI. se crede că basilica romană ar fi putut rămâne în uz până în vremea Primului Imperiu Bulgar.Edificiul actual al Catedralei Patriarhale este considerat de către cercetători ca fiind construit în două etape. Prima, s-a desfasurat în secolele xI-xII. Catedrala a fost inițial construită ca biserică principală a unui așezământ monahal, însă la începutul sec. al xII-lea era deja reședința a Patriarhului Bulgariei.Așezământul monahal a suferit mari pierderi din cauza unui incendiu, fapt ce a necesitat reconstrucția bisericii la mijlocul sec. al xIV-lea, probabil în timpul domniei Țarului Ioan Alexandru al Bulgariei. Pe lângă lucrările de restaurare, au fost construite pridvorul exterior și turnul clopotniță.Prima atestare a bisericii ne spune despre mutarea moaștelor sf. Mihail cel Războinic de la Cetatea Potuka spre Catedrala Patriarhală la ordinul Țarului Caloian. spre sfârșitul secolului al xIV-lea, ultimul Patriarh de Târnovo, sf. Eftimie, descrie locașul de cult în scrierile sale ca „marea catedrală patriarhală a sfintei Înălțări”.Catedrala Patriarhală a fost distrusă în timpul asedierii cetății Tarnovo din 17 iulie 1393.Biserica a fost reconstruită integral între anii 1978 -1981. locașul de cult are plan de cruce cu cupolă și turn clopotniță. Prezența turnului clopotniță este considerară o excepție în arhitectura bisericilor din Balcani.

Ca

ted

rala

ve

che

din

Ve

liko

Ta

rno

vo

Ba

sara

bo

v

dATE dE pLEcARE: 06,03 ; 03.04 ; 08.05 ; 05.06 ; 04.09 ; 02.10 ; 06.11

44

ZIuA 1, BucuREștI – cAp KALIAKRA – vARnA (410 KM.) Întâlnire la ora 06.00 în București la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr. 158, plecare la ora 06.30. Primul popas îl vom face la Mănăstirea Techirghiol unde se află mormântul părintelui Arsenie Papacioc și izvorul Sf. Pantelimon. De aici ne vom îndrepta către frontiera româno-bulgară, iar după formalitățile vamale ne vom deplasa către Cap Kaliakra, o spectaculoasă peninsulă în Marea Neagră, locul unde apele mării se întrepătrund cu stâncile de culoare roșiatică, într-un peisaj de o frumusețe rară. Vom vizita vestigiile vechii cetăți medievale, muzeu arheologic și capela închinată Sfântului Nicolae (ocrotitorul marinarilor). Apoi vom vizita, în apropiere de stațiunea Nisipurile de Aur, Mănăstirea Aladja, una din cele 120 mănăstiri din piatră situate în apropierea țărmului Mării Negre; după aceea vom merge în stațiunea Constantin și Elena pentru a vedea Mănăstirea Constantin și Elena, unde sunt o parte din moaștele Sf. Valentin. Cazare în zona Balcik/Varna.

ZIuA 2, BALcIK – GRădInA BotAnIcă, doMEnIuL REGAL dE LA BALcIK (90 KM.)După micul dejun vom vizita Castelul Reginei Maria și Grădina Botanică, obiectivul turistic cel mai interesant din Balcik. Domeniul regal

a fost construit din dorința Reginei Maria a României, în timpul ocupației române a Cadrilaterului. Complexul cuprinde mai multe vile rezidențiale, o capelă, construită cu pietre aduse din Creta, o grădină botanică de 35 de hectare – unică în Europa Centrală și de Est, îndeosebi datorită colecției de cactuși și un palat, al cărui parc este o imitație a faimosului labirint cretan. Timp liber pentru vizitarea împrejurimilor și pauză de prânz. Cazare în zona Balcik/Varna.

ZIuA 3, vARnA – BucuREștI (320 KM.)După micul dejun ne vom îndrepta către Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului din Varna (împodobită cu icoanele dăruite de Țarul Rusiei Nicolae al II). În jurul prânzului vom pleca spre România, se trece frontiera pe podul rutier Ruse-Giurgiu - Podul Prieteniei, primul pod peste Dunăre, deschis la 20 iunie 1954, și proiectat de V. Andreev. Sosire în București în funcție de formalitățile vamale.

Balcik - Călătorie la “cuibul liniștit” ITINERARIU: MănăsTIREA TECHIRGHIol – CAP KAlIAKRA – MănăsTIREA AlADjA – BAlCIK – VARnA

3 zile de la 105 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocar clasificat;• 2 nopţi de cazare în camere duble hotel 3*

(clasificare locală);• Mic dejun• Însoţitor de grup preot/teolog

Servicii neincluSe• Intrările la obiective• Cheltuieli și taxe personale

Min

are

tul

Ca

ste

lulu

i R

eg

al,

Ba

lcik

, B

ulg

ari

a

stir

ea

Ala

dja

dATE dE pLEcARE: 15,04 ; 13.05 ; 27.05 ; 08.09 ; 07.10 ; 11.11

supl iment de single 30 €

TreBuie Să veziMănăstirea Sf. Maria - TechirghiolMănăstirea este deschisă și bineprimitoare pentru toți cei care doresc să cunoască acest așezământ unde, pe lângă minunata bisericuță de lemn, monument istoric din secolul al xVIII-lea, găsesc și mormântul și chilia unde s-a nevoit marele duhovnic, părintele Arsenie Papacioc, duhovnicul care a dăruit acestei mănăstiri renumele și vibraţia duhovnicească deosebită, omul care și-a împletit destinul sau cu cel al mănăstirii.

Mănăstirea AladjaMănăstirea Aladja este situată doar la câțiva km sud de stațiunea nisipurile de Aur și face parte din parcul natural zlatni Pyasatsi (nisipurile de Aur). numele mănăstirii Aladja vine de la cuvântul turcesc ce înseamna “colorat” și a fost denumită așa datorită pereților pictați în culori vii. Mănăstirea a fost amenajată în galeriile unor peșteri care au fost afectate de cutremure, în urma cărora între galeriile longitudinale s-au stabilit legături. Mănăstirea Aladja a fost înființată în sec xIII, reprezentând astfel cea mai veche vatră monahală din Bulgaria și a fost locuită de călugării hermiți.

BalcikBalcik este unul dintre cele mai cunoscute orașe din punct de vedere turistic ale Bulgariei. Balcik beneficiază din plin de poziționarea pe un teren terasat și încântă turiștii cu străduțele în pantă pietruite, cu clădirile sale albe cu influențe mediteraneene, cu golful care oferă o priveliște încântătoare asupra mării. În anul 1913, după terminarea Războiului Crimeii, Balcik a fost anexat României, până în anul 1940, când a revenit din nou Bulgariei. Această perioadă de numai 27 de ani a adus orașului faima de mai târziu, prin atașamentul pe care l-a manifestat Regina Maria pentru aceste locuri, atașament arătat prin construirea unui palat de vară de o frumusețe și eleganță impresionantă.

45

ZIuA 1, BucuREștI – cAp KALIAKRA – vARnA (410 KM.) Întâlnire la ora 06.00 în București la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr. 158, plecare la ora 06.30. Primul popas îl vom face la Mănăstirea Techirghiol unde se află mormântul părintelui Arsenie Papacioc și izvorul Sf. Pantelimon. De aici ne vom îndrepta către frontiera româno-bulgară, iar după formalitățile vamale ne vom deplasa către Cap Kaliakra, o spectaculoasă peninsulă în Marea Neagră, locul unde apele mării se întrepătrund cu stâncile de culoare roșiatică, într-un peisaj de o frumusețe rară. Vom vizita vestigiile vechii cetăți medievale, muzeu arheologic și capela închinată Sfântului Nicolae (ocrotitorul marinarilor). Apoi vom vizita, în apropiere de stațiunea Nisipurile de Aur, Mănăstirea Aladja, una din cele 120 mănăstiri din piatră situate în apropierea țărmului Mării Negre; după aceea vom merge în stațiunea Constantin și Elena pentru a vedea Mănăstirea Constantin și Elena, unde sunt o parte din moaștele Sf. Valentin). Cazare în zona Balcik/Varna. (410km)

ZIuA 2, BALcIK – GRAdInA BotAnIcă, doMEnIuL REGAL dE LA BALcIK (90 KM.)După micul dejun vom vizita Castelul Reginei Maria și Grădina Botanică, obiectivul turistic cel mai cunoscut din Balcik. Domeniul regal a fost construit din dorința Reginei Maria a României, în timpul ocupației române a Cadrilaterului. Complexul cuprinde mai multe vile rezidențiale, o capelă, construită cu pietre aduse din Creta, o grădină botanică de

35 de hectare – unică în Europa Centrală și de Est, îndeosebi datorită colecției de cactuși și un palat, al cărui parc este o imitație a faimosului labirint cretan. Timp liber pentru vizitarea împrejurimilor și masă de prânz. Cazare în zona Balcik/Varna.

ZIuA 3, BALcIK – nESSEBAR – BALcIK (300 KM.)După micul dejun de îndreptăm către orașul-stațiune declarat monument istoric de către Unesco, dezvoltat pe locul unei vechi așezări trace – Mesambria, Nessebar. Se spune că în timpul existenței sale, în Nessebar au existat peste 40 de biserici. În prezent există însă date certe doar pentru 26 dintre ele. Moștenirea culturală a vechiului oraș poate fi observată de turiști în cele patru muzee existente: de arheologie, etnografic, Biserica Sf. Ștefan care conține fresce din perioada secolelor XI-XVII și Biserica Sf. Spas care conține fresce din secolul XVII. Cazare în zona Balcik/Varna. (210km)

ZIuA 4, vARnA – BucuREștI (320 KM.)După micul dejun ne vom îndrepta către Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului din Varna (împodobită cu icoanele dăruite de Țarul Rusiei Nicolae al II). În jurul prânzului vom pleca spre România, se trece frontiera bulgaro-română pe podul rutier Ruse-Giurgiu - Podul Prieteniei, primul pod peste Dunăre, deschis la 20 iunie 1954, și proiectat de V. Andreev. Sosire în Bucuresti în funcție de formalitățile vamale.

Bulgaria – Balcik și NessebarITINERARIU: MănăsTIREA TECHIRGHIol – CAP KAlIAKRA – MănăsTIREA AlADjA – BAlCIK – nEssEBAR – VARnA

4 zile de la 125 €

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii cardului peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocar climatizat, clasificat;• 3 nopţi cazare în camere duble hotel 3*

(clasificare locală) cu mic dejun• Însoţitor de grup preot/teolog

Servicii neincluSe• Intrările la obiective• Taxe și cheltuieli personale

TreBuie Să veziBalcikBalcik este unul dintre cele mai cunoscute orașe din punct de vedere turistic ale Bulgariei. În 1913, după terminarea Războiului Crimeii, Balcik a fost anexat României, până în anul 1940, când a revenit din nou Bulgariei. Această perioadă de numai 27 de ani a adus orașului faima de mai târziu, prin atașamentul pe care l-a manifestat Regina Maria pentru aceste locuri, atașament arătat prin construirea unui palat de vară de o frumusețe și eleganță impresionantă. Palatul este construit pe trei terase și este străjuit de un minaret. Are camere puține, ziduri groase, iar interiorul este amenajat cu modestie și simplitate. Grădina a fost proiectată minuțios, cu diverse tematici, cu alei și băncuțe de piatră pentru odihnă. În prezent, datorită numărului impresionant de plante (peste 3000 de specii), a fost transformată în Gradină Botanică.

Nessebarsituat pe o mică peninsulă de pe litoralul vestic-bulgăresc al Mării negre, nessebar se numără printre cele mai vechi așezări urbane din Europa, având o istorie care se întinde pe parcursul a șase epoci diferite: tracică, elenă, romană, slavă, bizantină și bulgară. Cea mai grea perioadă din istoria acestui oraș a fost cea din timpul stăpânirii otomane. Valorile culturale și creștine au fost dărâmate din temelie, iar înălţimea bisericilor nu trebuia să depășească nivelul solului. o biserică cu valoare de patrimoniu este Biserica sfintei Milostiviri sau Eleusis, ale cărei temelii au fost puse la începutul Evului Mediu. Tot aici a fost adăpostită o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni sau Eleusis. Biserica „sfântul Arhidiacon Ștefan“ a îndeplinit funcţia de catedrală pe perioada secolului al Ix-lea. „sfântul Ștefan“ este singura biserică din oraș ale cărei fresce sunt aproape sută la sută conservate. Deși pictura interioară nu s-a păstrat în întregime, Biserica Iisus Hristos Pantocrator este una dintre puţinele biserici vechi din Bulgaria care au rămas în picioare după perioada ocupaţiei otomane.

Bis

eri

ca H

rist

os

Pa

nto

cra

tor,

Ne

sse

ba

r

Ca

p K

ali

akr

a

dATE dE pLEcARE: 07.04 ; 19.05 ; 15.09 ; 13.10

supliment de single 45 €

46

RoMânIAMănăstirile și schiturile noastre ortodoxe, prin sacralitatea lor și prin frumusetile imprejurimilor sunt vetrele de spiritualitate cele mai potrivite pentru închinare și liniste sufletească.

DE LA 65 lei

MăNăSTIREA NEAMțMănăstirea Neamţului sau „Ierusalimul Ortodoxiei române“, a fost şi este unul dintre cele mai însemnate aşezăminte monahale din România, care a dat nu doar sfinţi pentru închinăciune Ortodoxiei româneşti şi celei din afara graniţelor, ci şi numeroşi cărturari sau oameni de cultură. Sfânta Mănăstire a Neamţului este cea mai importantă ctitorie din vremea ştefaniană, fiind o încununare a tuturor bisericilor din acea epocă. Aşezământul nemţean a dat creştinătăţii nenumăraţi sfinţi, unul dintre aceştia, ale cărui moaşte sunt întregi în biserică, fiind Sfântul Necunoscut, descoperit de călugării nemţeni în chip minunat în urmă cu 30 de ani. Un alt sfânt pe care tot Mănăstirea Neamţ l-a dat Ortodoxiei este Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul).

MăNăSTIREA SECUÎn acest lăcaș, unde rugăciunea se impletea cu ascultarea, starețul Zosima fondează o școală în care se studia gramatica, muzica, pictura și sculptura. Ucenicii starețului Zosima devin viitori mitropoliți ai Moldovei.Schitul Zosima a durat până în anul 1602 când vornicul Nestor Ureche, tatăl celebrului cronicar Grigore, ctitorește actuala biserica

din zid inchinată Sfântului Ioan Botezătorul, care păstrează caracteristicile ctitoriilor voievodale moldave din secolul al XVII-lea cu unele mici modificări în arhitectura exterioară. În biserica se găsesc moaște ale mai multor sfinți, inclusiv al Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceva, o cruce facută dintr-o părticică din crucea pe care a pătimit Mântuitorul Iisus Hristos și chivotul în care s-au aflat moaștele Sfântului Ioan Botezătorul. Mănăstirea este descrisa de Nicolae Iorga: “Puține mănăstiri din țară vor fi având o înfățișare atât de deosebită, atât de senină în vechime, atât de cuviincioasă în credință ca aceasta.”

MăNăSTIREA AGAPIAMănăstirea Agapia este cea mai populată dintre toate mănăstirile de maici din România. Agapia nu este străjuită doar de zidurile de piatră ci și de perdeaua densa și răcoroasă a codrilor de brazi și fagi. În lunile de vară, curtea mănăstirii este plina de flori de o frumusețe rară. Principala atracție însă este pictura interioară, comparabila ca renume cu pictura exterioară de la Voroneț. Pictura a fost realizată de Grigorescu, care a fost ghidat de operele înaintașilor renascentisti (DaVinci, Rafael, Tizian, Rembrandt sau Murilo) pentru

compozitiile complexe, iar pentru cele mai simple se spune că a îndrăznit să se inspire după modele umane autentice.

MăNăSTIREA PRISLOPMănăstirea Prislop mai este cunoscută şi sub numele de “Silvas”. La 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan, îl aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca de la Sâmbata de Sus. Astfel, mănăstirea a fost reconstruită şi pictată de cel de-al treilea ei ctitor, Părintele Arsenie Boca, recunoscut pentru icoanele sale luminoase şi înălţătoare. Tot el a sculptat personal catapeteasma şi executat mai multe lucrări de renovare a bisericii şi a celorlalte clădiri. Părintele Arsenie Boca a fost un fenomen unic în istoria monahismului ortodox român, duhovnic şi clarvăzător intrat în istorie, mare trăitor, dar şi mare învăţat, teolog şi pictor de icoane, s-a născut în anul 1910 în Vața de Sus, judeţul Hunedoara. Părintele a fost închis, torturat şi urmărit de către securitate pană la sfârşitul vieţii. În anii petrecuti la Prislop, a pictat fresce şi icoane deosebit de valoroase astăzi, a reorganizat viaţa de obşte şi a redat mănăstirii strălucirea şi frumuseţea de care se bucură astăzi mii de credincioşi ce calcă pragul lăcaşului de cult.

47

ZIuA 1, BucuREștI – Măn. SInAIA – Măn. BRâncovEAnu – HAțEG (460 KM.)Întâlnire la ora 6.00 în București la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr. 158, plecare la ora 06.30. Primul popas duhovnicesc îl vom face la Mănăstirea Sinaia din cea mai cunoscută stațiune de pe Valea Prahovei - Sinaia. Mănăstirea Sinaia, așezată la poalele masivului Bucegi a fost ctitorită de Mihail Cantacuzino în anul 1690, la sfințirea ei participând însusi Sf. Constantin Brâncoveanu. După ce a fost nevoit să se retragă în localitatea Sinaia, părintele Arsenie Boca avea obiceiul să participe la slujbe aici. Ne continuăm drumul și trecem în Ardeal, având o privire panoramică asupra Cetății Râsnov. Primul popas în Ardeal îl facem la Mănăstirea Sâmbata de Sus. Prima vatra monahală a fost înființată din grija vornicului Preda Brâncoveanu iar prima biserică a fost ridicată din grija Sf. Constantin Brâncoveanu între anii 1696-1707. Între anii 1940-1944 aici a fost stareț Părintele Arsenie Boca. La aproximativ 15 min. de mers pe jos se află izvorul Părintelui Arsenie Boca. Cazare Deva/Hunedoara.

ZIuA 2, HAțEG – Măn. pRISLop – BucuREștI (450 KM.)Dis de dimineață plecăm spre Mănăstirea Prislop în cimitirul cărei se află mormântul Pr. Arsenie Boca și ne așezăm pentru închinare la rândul format. După ce toate persoanele s-au închinat la crucea mormîntului Arsenie Boca ne îndreptăm spre București pe traseul Oraștie – Sebes – Sibiu. Vom trece prin unul dintre cele mai pitorești locuri din România – Valea Oltului, iar aici vom face un popas pentru a vizita prima și cea mai importantă ctitorie a lui Mircea cel Bătrân – Mănăstirea Cozia. Aici aveam ocazia să vedem locul unde este înmormântat voievodul Mircea cel Bătrân și locul unde a fost scrisă poezia “Umbra lui Mircea la Cozia”. Trecem pe lângă orașul tipografilor – Râmnicu Vâlcea, așa cum îl numea Nicolae Iorga, și ne îndreptăm către București. Se ajunge în București în funcție de trafic.

Pe urmele Părintelui Arsenie BocaITINERARIU: MănăsTIREA sInAIA – MănăsTIREA sÂMBăTA DE sUs – MănăsTIREA PRIsloP, MoRMÂnTUl PR. ARsEnIE BoCA – MănăsTIREA CozIA

2 zile de la 185 lei

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii de peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocarul climatizat, clasificat• o noapte de cazare• Însoțitot de grup preot/teolog

Servicii neincluSe• Intrările la obiective• Masele pe parcursul călătoriei• Cheltuieli personale.

TreBuie Să veziMănăstirea Sinaiaspătarul Mihail Cantacuzino (1650-1716), însoţit de familia sa, fiind într-un pelerinaj la locurile sfinte a ajuns până la Muntele sinai, unde a vizitat o vechea mănăstire ortodoxă sf. Ecaterina (secolul IV). Impresionat de cele văzute a hotărât să construiască în acest loc o mănăstire care să poarte numele muntelui sinai. Ulterior, denumirea „sinaia” s-a extins și asupra localităţii. Prin grija lui Carol I, a devenit primul lăcaș de cult electrificat din România.

Mănăstirea Sâmbăta de SusMănăstirea a fost construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii 1696 - 1707 s-a construit o biserică de zid, prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. În secolul xVII a început calvarul distrugerii mănăstirilor și bisericilor din Transilvania, iar apogeul a fost atins atunci când mai mult de 150 de mănăstiri au fost distruse de generalul vienez Bucov. Și mănăstirea Brancoveanu a avut de suferit devenind pentru mulți ani ruină. Mitopolit Dr. nicolae Bălan poate fi considerat al doilea ctitor al Mănăstirii Brâncoveanu de la sâmbata de sus, iar IPs Antonie Plamadeală este al treilea ctitor. Antonie Plamadeala a rezidit din temelie incinta Mănăstirii Brâncoveanu. În 1939, în luna iunie, tânărul Arsenie Boca intră în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la sâmbăta de sus. la data de 3 mai 1940 este tuns în monahism, primind acum numele de Arsenie. Doi ani mai târziu, la 10 aprilie 1942, el este hirotonit preot. odată cu intrarea în monahist și cu amenajarea unei chilii în Munții Făgăraș, unde dorea să se retragă pentru a petrece timpul în rugăciune Părintele Arsenie Boca intra în vizorul securității, fiind anchetat în mai multe rânduri la Râmnicu Vâlcea și Brașov.

Mănăstirea Prislop – mormântul Pr. Arsenie BocaÎn zona Hațeg, sfântul nicodim a ctitorit Mănăstirea Prislop, după ce zidise Mănăstirile Vodiţa, Topolniţa, Vișina și Tismana. În 1948, Mitropolitul nicolae Bălan, a adus pentru restaurarea mănăstirii pe Ieromonahul Arsenie Boca, până atunci stareţul mănăstiri brâncovenești de la sâmbăta de sus. În 1950, din lipsă de călugări, Prislopul devine mănăstire de călugăriţe. Protosinghelul Arsenie Boca, considerat al treilea ctitor al mănăstirii, a conceput și a îndrumat toate lucrările de construcţie și înfrumuseţare a Mănăstirii Prislop, între anii 1948-1988. În cimitirul mănăstirii se află mormântul Pr. Arsenie Boca, devenit loc de pelerinaj pentru mulți oameni care vin cu dragoste și credință către părinte pentru a primi vindecare de neputințele sufletești și trupești dar mulți revin la Mănăstirea Prislop pentru a mulțumi pentru binefacerile pe care le-au avut în urma rugăciunilor către Părintele Arsenei Boca.

stir

ea

Pri

slo

p

dATE dE pLEcARE: 05,03 ; 19,03 ; 03.04 ; 16.04 ; 07.05 ; 21.05 ; 04.06 ; 18.06

supliment de single 55 lei

48

ZIuA 1, BucuREștI – Măn. BIStRIțA – Măn. HuREZI – tG. jIu (310 KM.)Întâlnire la ora 6.30 în București la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr 158, plecare la ora 07.00 pe ruta București – Pitești – Rîmnicu Vîlcea. Primul popas il vom face la Mănăstirea Govora, una din cele mai vechi mănăstiri din Țara Românească, datând din secolul XIV. Vom continua cu Mănăstirea Bistrița unde sunt moaștele Sf. Grigore Decapolitul. Aici avem ocazia să admirăm și frumoasa pictură a bisericii realizată de către Gheorghe Tattarescu. La mică distranță se află următorul nostru obiectiv, Mănăstirea Hurezi cea care definește cel mai bine stilul brâncovenesc. Aici putem vedea biserica veche ctitorită de Sf. Constantin Brâncoveanu dar și paraclisul mănăstirii pictat de Pârvu Mutu Zugravu. Ajungem în orașul lui Constantin Brâncuși-Târgu Jiu, unde vom vedea și noi cele mai reprezentative lucrări ale marelui sculptor - Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii. Cazare în Tg. Jiu.

ZIuA 2, tG. jIu – BISERIcA dIn dEnSuș – Măn. pRISLop – ALBA IuLIA (260 KM.)De dimineața plecăm spre unul din cele mai pitorești locuri din România – Defileul Jiului. Aici vom vizita Mănăstirea Lainici ce adăposteste moaștele Sf. Irodion și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Grabnic Ajutătoare”. Ne continuăm drumul admirând frumoasele peisaje ale Defileul Jiului și vom opri la cea mai veche biserica în care se slujește și în vremea noastră – Biserica din Densuș. De aici vom continua cu Mănăstirea Prislop în cimitirul cărei se află

mormântul Pr. Arsenie Boca și ne așezăm pentru închinare la rândul format. După ce toate persoanele s-au închinat la crucea mormântului Arsenie Boca ne îndreptăm spre Alba Iulia unde vom ramâne peste noapte. Cazare în Alba Iulia.

ZIuA 3, ALBA IuLIA – SIBIu – BucuREștI (250 KM.)După micul dejun pornim într-o călătorie în istorie vizitând unul dintre cele mai frumoase locuri din România și care a fost votat ca fiind una din cele 7 minuni ale țării noastre -Cetatea Alba Iulia. Continuăm turul nostru prin Alba Iulia cu vizitarea Catedralei Reîntregirii. Apoi continuăm cu deplasare către orașul care în 2007 a fost capitală cultural-europeană – Sibiu. Aici vom vedea Catedrala Mitropolitană “Sfânta Treime” din Sibiu, care adăposteste moaștele Sf. Andrei Șaguna, după care vom face un tur pietonal al orașului cu vizitarea Catedralei Evanghelice, Catedralei Romano-Catolice și a Podului Minciunilor. Plecăm din Sibiu îndreptându-ne spre București prin valea Oltului și facem un popas pentru a vizita prima și cea mai importantă ctitorie a lui Mircea cel Bătrân – Mănăstirea Cozia. Aici aveam ocazia să vedem locul unde este înmormântat voievodul Mircea cel Bătrân și locul unde a fost scrisă poezia “Umbra lui Mircea la Cozia” de către Grigore Alexandrescu. Trecem pe lângă orașul tipografilor – Râmnicu Vâlcea, așa cum îl numea Nicolae Iorga, și ne îndreptăm către București. Se ajunge în București în funcție de trafic.

Pelerinaj la Părintele Arsenie BocaITINERARIU: MănăsTIREA BIsTRIȚA (VÂlCEA) – MănăsTIREA HUREzI – MănăsTIREA lAInICI - MănăsTIREA PRIsloP, MoRMÂnTUl PR. ARsEnIE BoCA – CETATEA AlBA IUlIA – MănăsTIREA CozIA

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii de peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocarul clasificat • 2 nopți de cazare la hotel de 3 * • Insotitor de grup preot/teolog

Servicii neincluSe• Intrările la obiective• Masele de prinz și seara• Cheltuieli personale.

TreBuie Să veziMănăstirea Bistrița - VâlceaRidicată pe la sfârșitul secolului al xV-lea, Mănăsti-rea Bistriţa a cunoscut o istorie tumultuoasă. Rivalităţile din casa domnitoare a Ţării Românești, în care boierii Craiovești erau implicaţi, au condus la distrugerea mănăstirii, însă, sub domnia marelui voievod neagoe Basarab, mănăstirea a renăscut. În aceeași perioadă, mănăstirea a primit moaștele sfântului Grigorie Decapolitul. Mănăstirea a fost refăcută între 1846 și 1855, prin ajutor domnesc, iar la 1850, Gheorghe Tattarescu a pictat noua biserică. În 1948 au fost desfiinţate orfelinatul și școala care funcţiona pe lângă mănăstire, iar în 1959, chinovia a fost risipită. Mănăstirea Bistriţa a început să renască după 1984.

Mănăstirea Prislop – mormântul Pr. Arsenie BocaMănăstirea Prislop este situată într-una din regiunile cele mai pitorești din ţara noastră. În acest spaţiu încărcat de istorie al poporului nostru, sfântul nicodim a ctitorit Mănăstirea Prislop, la 14 km de Haţeg. la 25 noiembrie 1948, Mitropolitul nicolae Bălan, a adus personal la Prislop, pentru restaurarea mănăstirii aflată într-o stare jalnică, pe Ieromonahul Arsenie Boca, până atunci stareţul mănăstiri brâncovenești de la sâmbăta de sus. Ca stareţ al mănăstirii, Părintele Arsenie începe imediat înfrumuseţarea locului și restaurarea mănăstirii, ajutat de fratele nicolae zaharia. În 1950, din lipsă de călugări, Prislopul devine mănăstire de călugăriţe. Protosinghelul Arsenie Boca, al treilea ctitor al mănăstirii, a conceput și a îndrumat toate lucrările de construcţie și înfrumuseţare a Mănăstirii Prislop. În cimitirul mănăstirii se află marmântul Pr. Arsenie Boca, loc de pelerinaj pentru oamenii care vin cu dragoste și credință către părinte pentru a primi vindecare de neputintele sufletești și trupești.

Cetatea Carolina – Alba IuliaCetatea de la Alba Iulia a fost votată ca una dintre cele 7 minuni ale României. Istoria cetăţii începe cu mult înainte de era noastră, vestigiile arheologice atestând că trecutul orașului este legat direct de cetatea dacică de la Piatra Craivii (Apoulon). A fost dezvoltată de Carol al VI-lea, iar habsburgii au redenumit orașul „Karlsburg” în onoarea sa. Aici putem admira Catedrala ortodoxă (Catedrala Încoronării), ridicată între 1921-1922, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu. Aici au fost încoronaţi suveranii României Mari la data de 15 octombrie 1922. De o parte și de alta a intrării apar portretele suveranilor României Mari - regele Ferdinand I Întregitorul și cu soţia sa, Maria. locul de supliciu - un simbol al locului unde au fost trași pe roată Horea și Cloșca. Aici există securea, cătușele, scaunul de sub spânzurătoare, roata de tortură, precum și un panou explicativ cu Răscoala din 1784.

dATE dE pLEcARE: 25.03; 08.04; 13.05; 08.07; 23.09; 09.21; 21.10; 11.11

supl iment de single 100 lei

3 zile de la 295 lei

Pa

rin

tele

Ars

en

ie B

oca

49

ZIuA 1, BucuREștI – BuZău – RoZnov – BăLțătEștI (420 KM.)Întâlnire la ora 6.00 în București la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr. 158, plecare la ora 06.30 pe traseul București – Buzău. Aici vizităm Catedrala Arhiepiscopala din Buzău, ctitoria lui Matei Basarab. După aceea plecăm spre zona neamțului pe traseul Focșani – Adjud – Bacău – Dobreni. Mănăstirea Horaița este următorul popas. Aici vom putea vedea o catapeteasma unicat în țară, probabil și în lume, datorită așezării amvonului-deasupra ușilor împărătești. Tot aici ne vom putea închina la odorul cel mai de preț al mănăstirii, icoana Maicii Domnului “Izbăvitoare de secetă” – icoană făcătoare de minuni. De aici ne vom îndrepta către Mănăstirea Văratec unde sunt adăpostite moaștele Sf. Cuv. Iosif de la Văratec și icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana; mănăstirea a fost ctitorită de către maica Olimpiada între anii 1781-178. La mică distanță se află Mănăstirea Agapia pictată de către marele pictor Nicolae Grigorescu și unde se află icoana Maicii Domnului, secolul al XIV - lea. Cazare în zona Târgu Neamț.

ZIuA 2, Măn. nEAMț – Măn. SIHăStRIA – BucuREștI (450 KM.)De dimineață ne îndreptăm către Mănăstirea Neamţ numită și “Ierusalimul ortodoxiei române”. Aici sunt adăpostite icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoana Maicii Domnului cu 3 mâini, moaștele Sf. Paisie de la Neamț și ale sfântului necunoscut. Următorul popas îl facem la Mănăstirea Sihastria locul unde a slujit marele duhovnic Părintele Cleopa Ilie. Aici vizităm la chilia Părintelui Cleopa și ne închinăm la mormântul părintelui. Vom continua cu vizită la Mănăstirea Secu unde se află icoana Maicii Domnlui făcătoare de minuni, cipriota și moaștele Sf. Varlaam, Mitropolitul Moldovei; în jurul prânzului plecăm spre București; vom ajunge în funcție de trafic.

Pelerinaj la Părintele Ilie CleopaITINERARIU: CATEDRAlA DIn BUzăU – MănăsTIREA HoRăIȚA – MănăsTIREA VăRATEC – MănăsTIREA AGAPIA – MănăsTIREA nEAMȚ – MănăsTIREA sIHăsTRIA

2 zile de la 195 lei

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii de peller in club card .

Servicii incluSe• Transport cu autocarul climatizat, clasificat • 1 noapte de cazare • Însoţitor de grup preot/teolog

Servicii neincluSe• Intrările la obiective• Mesele pe parcursul programului • Cheltuieli personale.

TreBuie Să veziMănăstirea NeamțMănăstirea neamț, potrivit documentelor datează din secolul al xIV-lea și este una din cele mai vechi mănăstiri din Moldova. Pe baza izvoarelor istorice, nu se cunoaște până în prezent cu exactitate cine a întemeiat mănăstirea neamț, când anume și în ce împrejurări. Voievozii Petru Mușat (1375-1391), Alexandru cel Bun (1400-1432) și Ștefan cel Mare (1457-1504) sunt ctitorii acestei mănăstiri. Un odor de mare preţ păstrat în acest lăcaș de cult de la începutul secolului al xIV-lea este icoana ”Hodighitria” sau „lidiana”, a Maicii Domnului făcătoare de minuni, pictată în anul 665, în orașul lida, și dăruită domnitorului moldovean Alexandru cel Bun de împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul. se pare că domnitorul a primit în dar de la împărat trei asemenea icoane, celelalte două aflându-se la mănăstirile Agapia și Bistriţa de neamț.Mănăstirea Horăițasituată în comuna Crăcăoani, judeţul neamţ, Mănăstirea Horaiţa este locul în care poţi să te simţi acasă. În arhitectura bisericii sunt prezente elemente din arhitectura romano-bizantină, precum și influenţe rusești în ceea ce privește forma și numărul turlelor. Au fost construite opt pentru a se exprima veșnicia Bisericii. Catapeteasma este unicat, în primul rând datorită așezării amvonului deasupra ușilor împărătești. În al doilea rând, iconostasul, în formă de mitră arhierească, este unic datorită dispunerii celor două registre: al sfinţilor Apostoli, de-a lungul unui bandou semicircular ce are în centru icoana Deisis, și registrul profeţilor Vechiului Testament, în 14 medalioane intercalate în două vrejuri de viţă-de-vie din lemn sculptat. În biserica mănăstirii se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Provenienţa ei nu se cunoaște, dar se presupune însă că a fost pictată în secolul al xVIII-lea și că ar fi stat în biserica de lemn ridicată de părintele Irinarh, la 1822. Este cunoscută sub numele de „Izbăvitoarea de secetă“ sau „Aducătoarea ploii“. numele ei a fost dat de credincioșii prin satele cărora aceasta a trecut la vreme de secetă, aducând de îndată sau a doua zi ploaia. Dar icoana îi ajută nu numai pe cei năpăstuiţi de secetă, ci pe toţi oamenii care vin și se roagă cu credinţă la ea.

stir

ea

Sih

ast

ria

stir

ea

Ne

am

t

Ag

ap

ia M

on

ast

ery

dATE dE pLEcARE: 26,03 ; 23.04 ; 28.05 ; 11.06; 16.07; 27.08; 01.10; 15.10;

supl iment de single 55 lei

50

Întâlnire la ora 06.30 în București la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr 158, plecare la ora 07.00 pe ruta Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Vâlcea. Primul popas îl vom face la Mănăstirea Govora. Data la care s-a pus crucea pentru sfinţire a aşezământului rămâne încă pierdută în negura timpului. În lipsa altor dovezi clare, presupunerile cu privire la întemeierea lăcaşului de cult duc la perioada mijlocului de secol al XV-lea, în timpul domniei lui Vlad Dracul. De altfel, dovezile arheologice scoase la lumină datează tot cam din acea perioadă. Una dintre legendele referitoare la începuturile mănăstirii susţine că în primă fază ar fi fost o biserică, iar voievodul Radu cel Mare ar fi ridicat actuala mănăstire pe fundaţia acesteia. Săpăturile arheologice din secolul al XX-lea nu au descoperit nici un fel de indiciu în acest sens. În schimb, sondările din aceeaşi perioadă au scos la suprafaţă, în partea de sud a actualei biserici, fundaţiile unei clădiri vechi, despre care se presupune că ar data din secolul al XIV-lea. Clădirea nu a fost excavată total din cauza amplasării sub actuala biserică, dar este considerată biserica originală a mănăstirii. Vom continua cu Mănăstirea Bistrița unde sunt moaștele Sf. Grigore Decapolitul. Ctitorie a boierilor Craioveşti Mănăstirea Bistriţa datează din jurul anului 1490. Însă prima atestare documentară a mănăstirii se păstrează în „Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 aparţinând lui Vlad Vodă Călugărul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul (780-842). A fost puternic avariată de expediţia condusă de Mihnea cel Rău în 1509. După

înlăturarea acestuia, banul Barbu, cu sprijinul lui Neagoe Basarab o reface între 1515-1519. Pictura a fost atribuită meşterilor zugravi Dumitru, Chirtop şi Dobromir de numele cărora se leagă şi fresca Mănăstirii Dealu de lângă Târgovişte şi executarea lucrărilor în piatră de la ansamblul Curtea de Argeş. La mică distranță se află următorul nostru obiectiv, Mănăstirea Hurezi. Cel mai reprezentativ ansamblu monastic al artei brâncoveneşti este Mănăstirea Hurezi. Aşezat la poalele Munţilor Carpaţi, asemenea mănăstirilor oltene de la Tismana, Lainici, Polovragi, Bistriţa, Arnota şi Cozia, cinstitul aşezământ a fost ctitorit de Constantin Brâncoveanu cu scopul de a rămâne gropniţa familiei sale. Mănăstirea Hurezi a avut de la început ca scop promovarea culturii şi artei medievale româneşti, aici fiind organizate o bibliotecă importantă şi o bolniţă pentru călugării şi mirenii bolnavi, fiind conceput acest ansamblu mănăstiresc după exemplul dat lumii creştine de Sfântul Vasile cel Mare în Cezareea Capadociei.Mănăstirea Dintr-un Lemn. Potrivit unei vechi tradiţii locale, mănăstirea s-ar fi înfiinţat în primele decenii ale secolului al XVI-lea şi a fost ridicată din materialul unui singur stejar. Ea a fost înălţată în cinstea Icoanei Maicii Domnului. Această icoană se păstrează şi azi în biserica de piatră a mănăstirii. În baza acestei tradiţii, aşezarea monahală de aici poartă numele „Dintr-un Lemn“. Cea mai veche mărturie despre mănăstire a fost consemnată în scris de diaconul Paul de Alep, care l-a însoţit pe patriarhul Macarie al Antiohiei în călătoriile sale prin Ţările Româneşti, între anii 1653-1658.

Călătorie pentru suflet la Mănăstiri VâlceneITINERARIU: MănăsTIREA GoVoRA – MănăsTIREA BIsTRIȚA – MănăsTIREA HUREzI – MănăsTIREA DInTR-Un lEMn

1 zi de la 65 lei

Servicii incluSe• Transport cu autocarul clasificat • Însoţitor din partea agenţiei preot/teolog

Servicii neincluSe• Cheltuieli personale• Intrările la obiective.

TreBuie Să veziMănăstirea Govora În muzeul mănăstirii se găsește un clopot spart cu inscripţia: „s-a turnat acest clopot în numele lui Dumnezeu și al sfântului nicolae 6965“ (1456-1457), adică în timpul domniei lui Vlad Ţepeș. După ce a fost prădată de boierul Albu cel Mare, mănăstirea a fost refăcută de Vlad Călugărul și Radu cel Mare între. În perioada 1640-1645, Matei Basarab a reparat-o în întregime, pentru a instala o tiparniţă, oferite de Petru Movilă de la Kiev. Mănăstirea Govora a contribuit la promovarea culturii neamului românesc, aspect ce-i conferă un loc de cinste în panoplia mănăstirilor de cultură din ţară. Astăzi, Mănăstirea Govora se prezintă ca o fortăreaţă a artei medievale bine păstrată, pregătită să protejeze și să transmită mai departe identitatea spirituală a neamului românesc.

Mănăstirea Bistrița Din ctitoria Craioveștilor astăzi se mai păstrează bisericuţa Bolniţei (1520-1521). De remarcat faptul că în complexul monahal de la Bistriţa s-a instalat prima tiparniţă din Ţara Românească, precum și o legătorie de cărţi bisericești. Aici - după opinia unor cercetători - s-a tipărit în 1508 “liturghierul slavon” al călugărului Macarie, prima carte tipărită pe pământ românesc. Ieromonahul Eftimie, egumen al mănăstirii a redactat în limba română primul act mănăstiresc, cunoscut sub numele de zapisul lui Eftimie 1573.

Mănăstirea Hurezi Biserica bolniţă a Mănăstirii Hurezi, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ este ctitoria doamnei Maria, soţia lui Constantin Brâncoveanu. Pentru ca mănăstirea să nu fie sub puterea domnitorilor sau a mitropoliţilor și astfel să se depărteze de la scopul pentru care fusese ridicată, Constantin Brâncoveanu obţine gramata patriarhală prin care Mănăstirea Hurezi primea statutul de stavropighie ce îi conferea deplina autonomie faţă de domnie și ierarhii locului.

Mănăstirea Dintr-un Lemn El susţine că un călugăr ar fi găsit o icoană a Maicii Domnului în scorbura unui stejar secular. În acel moment, el a auzit o voce ce l-a îndemnat să zidească o mănăstire din trunchiul acelui copac.

stir

ea

Bis

trit

a

dATE dE pLEcARE: 26.03; 09.04; 21.05; 04.06; 24.09

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii de peller in club card .

Va

lea

Olt

ulu

i

51

Întâlnire la ora 06.30 în București la Autogara Christian Tour, Calea Griviței, nr 158, plecare la ora 07.00 pe ruta București - Cernavodă. Ne îndreptăm către localitatea Ion Corvin în apropierea căreia se află Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei. La Peștera Sf. Andrei apostolul a predicat cuvântul lui Iisus Hristos, a oficiat slujbe, fapt ce a determinat, în timp, pe mulți doritori de viață creștină să vină aici și chiar să viețuiescă pe acest loc sfânt, prin aceasta făcând să ia ființă viața monahală pe pământul nostru. Numeroase dovezi istoriografice care s-au păstrat atestă că noua religie care se născuse - creştinismul - a fost propovăduită şi în Dobrogea de către Sf. Apostol Andrei şi ucenicii săi, răspândindu-se apoi pe întreg teritoriul ţării noastre, prin urmaşii acestora: preoţi, monahi şi mărturisitori creştini. Ţinutul Dobrogei a fost primul care a luat contact cu Evanghelia lui Hristos. Din acest motiv, teritoriul dintre Dunăre şi mare este deseori numit „Bethleemul românesc“. Poartă a creştinismului pentru spaţiul locuit de români, Mănăstirea „Peştera Sf. Apostol Andrei“ atrage anual mii de credincioşi din toată ţara. În continuare ne îndreptăm către Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Lipniţa. A luat fiinţă în noiembrie 2004 şi are hramurile „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” (29 august) şi Sf. Mucenic Dasie (20 noiembrie). Orice lucru făcut pentru Dumnezeu cere jertfă, astfel încât şi noua mănăstire a pornit de la un simplu grajd amenajat, donat de Danciu Stelian, locuinţă care a folosit timp de mai mulţi ani atât ca paraclis, cât şi ca un corp de chilii pentru mica obşte de maici adunată aici. Sfântul Mucenic Dasie - martir

dobrogean care a trăit în secolele III-IV, a fost rod vrednic al seminţei creştine aruncate în acest ţinut de Sfântul Apostol Andrei. Conform actului martiric, Sfântul Mucenic Dasie a primit cununa mucenicească în ziua de 20 noiembrie a anului 304. În timpul sărbătorii Saturnaliilor, închinată zeului Cornos, sorţii au căzut pe Sfântul Dasie şi, conform tradiţiei păgâne, acesta trebuia să se dedea plăcerilor trupeşti, urmând apoi a fi sacrificat în numele zeului Cronos. Sfântul Mucenic Dasie a refuzat să accepte obiceiul roman, mărturisind că este creştin. Din această pricină el a fost condamnat la moarte. Sfintele sale moaşte au fost păstrate la Durostorum până în anul 579 când, au fost duse în oraşul Ancona din Italia pentru a nu fi profanate în timpul invaziilor barbare. În anul 2002, o parte din moaştele Sfântului Mucenic Dasie au fost readuse în Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Silistra. Pe urmele Sfântului Apostol Andrei în Scythia Minor, Dobrogea de astăzi, facem un nou popas la Mănăstirea Dervent. Continuarea operei misionare a Sf. Ap. Andrei va reveni unor ucenici, anume un preot și trei fecioare care vor veni în marea cetate Dervent la Dunăre să-l mărturisească pe Hristos. Ajunși aici cei patru sunt prinși și condamnați la moarte, după ce au fost sfătuiți să se lepede de Hristos. În momentul martirajului, tradiția ne spune ca ei erau așezați astfel: preotul se afla pe locul în care se află acum Crucea Sfânta din absida stângă a bisericii, crucea făcătoare de minuni și tămăduitoare iar cele trei fecioare se aflau în fața bisericii, mai precis în fața Sfântului Altar.

Sfântul Andrei în DobrogeaITINERARIU: MănăsTIREA PEȘTERA sF. AnDREI – MănăsTIREA sF. IoAn BoTEzăToRUl – MănăsTIREA DERVEnT

1 zi de la 75 lei

stir

ea

Sf.

An

dre

i

Servicii incluSe• Transport cu autocarul clasificat, climatizat • Preot/teolog însoţitor din partea agenţiei

Servicii neincluSe• Intrările la obiective• Cheltuieli personale.v

TreBuie Să veziMănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei. Complexul monahal „sf. Apostol Andrei“ este alcătuit din biserica mare a mănăstirii, cu hramul „sf. Apostol Andrei“, peșterea „sf. Andrei“ (grota amenajată în paraclis), casa socială, corpul de chilii și gospodăria anexă. În vecinătatea lor descoperim cu ușurinţă pârâul „sf. Andrei“, cele 9 izvoare în care sf. Andrei boteza pe cei convertiţi la Evanghelia lui Hristos, precum și o fântână tot a sf. Andrei, spune tradiţia. Tradiţia ne mai spune că, după sinodul Apostolic din anul 50, la care sf. Apostol Andrei a fost prezent, acesta a plecat în a doua călătorie misionară, purtând în drumul său un toiag cu crucea la capăt, prin care făcea minuni. Venind dinspre izvoarele niprului și nistrului, în localităţile Deltei Dunării, a înfiinţat puternice comunităţi creștine la Histria, Tomis (Constanţa), Callatis (Mangalia). Primul sălaș l-a făcut într-o peșteră din Valea Casimcei, apoi a predicat în grotele de la Basarabi (Murfatlar), unde au fost descoperite celebrele bisericuţe rupestre. Dar cel mai cunoscut sălaș al sf. Apostol Andrei în ţara noastră este acest adăpost săpat în inima muntelui de lângă localitatea Ion Corvin, care a servit mult timp ca lăcaș de închinăciune pentru el și ucenicii lui. Peștera sf. Ap. Andrei datează din primul veac de după Hristos când sf. Apostol Andrei a poposit și pe meleagurile dregătorilor Cutusan și Dura, satul Cuzugun (Ioan Corvin de azi), unde a găsit această minunată peșteră.

Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul Alături de moaștele sfântului Mucenic Dasie, în biserica mănăstirii se mai află spre închinare și o părticică din moaștele sfântului Ioan Botezătorul și din moaștele sfântului onufrie cel Mare, precum și cu o copie adusă din Rusia a icoanei făcătoare de minuni „Maica Domnului - Potolește întristările noastre”.

Mănăstirea Dervent Văzând ca nu pot fi determinați să-și renege credința lor, sfinții Martiri au fost supuși la chinuri groaznice iar în cele din urmă au fost omorâți. Trupurile lor au fost aruncate în Dunăre. Pe locul unde au fost martirizați tradiția ne spune că au crescut din pământ patru pietre în formă de cruce, făcătoare de minuni.dATE dE pLEcARE: 20.03; 10.04; 22.05; 05.06; 03.07; 18.09; 30.11

BOnuS

Pachet asigurări inclus: asigurare medicală, asigurare storno, asigurare de bagaj, pentru posesorii de peller in club card .

M.

De

rve

nt

Branch Office – Kogălniceanu

Bd. Mihail Kogălniceanu 23, sector 5, Bucureștitel.: (+4) 021 313 52 26Email: [email protected]

Branch Office – Magheru

Bd. nicolae Bălcescu, nr. 25, sector 1, Bucureștitel.: (+4) 021 312 01 66; (+4) 021 312 01 53Email: [email protected]

Branch Office – Moșilor

Calea Moșilor 199, bl. 3, sector 2, Bucureștitel.: (+4) 021 210 16 87Email: [email protected]

Branch Office – City Mall

Șoseaua olteniţei nr. 2, sector 4, Bucureștitel.: (+4) 021 317 04 35Email: [email protected]

Branch Office – Liberty Center

liberty Center, parter, Calea Progresuluinr. 151-171, sector 5, București;tel.: (+4) 021 369 98 35Email: [email protected]

Branch Office – Plaza Mall

Plaza Mall, Bd. Timisoara nr. 26, sector 6, Bucureștitel.: (+4) 0374 913 442Email: [email protected]

Branch Office – Vitan Mall

Vitan Mall, Calea Vitan nr.55-59, sector 3,Bucureștitel.: (+4) 0374 913 443Email: [email protected]

Branch Office – Galeriile Titan

str. liviu Rebreanu nr.6A, sector 3, Bucureștitel.: (+4) 0314 282 238Email: [email protected]

Branch Office – Mall Promenada

Mall Promenada, Calea Floreasca nr. 246B,sector 1, Bucureștitel.: (+4) 0314 253 843Email: [email protected]

Nou! Branch Office – Băneasa Mall

Băneasa Mall, parter, Șos. București-Ploiești, nr. 44A sector 1, Bucureștitel: (+4) 031 710 56 20Email: [email protected]

Nou! Branch Office – MegaMall

Mega Mall, nivel –1; Bld. Pierre de Coubertin, nr. 3–5sector 2, București tel: (+4) 031 710 55 22Email: [email protected]

NOU! Branch Office – Universitate

Bld. Regina Elisabeta, nr. 29-31sector 5, Bucurestitel: (+4) 021 314 14 92Email: [email protected]

NOU! Branch Office – Gara de Nord

Piaţa Gării de nord, nr. 3-5, Bucureștitel.: (+4) 021 211 11 39E-mail: [email protected]

Branch Office – Mihai Bravu

sos. Mihai Bravu 39, bl. P15, sector 2, Bucureștitel: (+4) 021 252 19 [email protected]

Branch Office – Timișoara

str. Carol Telbisz nr. 3 (Centrul Comercial Bega – parter), Timișoara tel.: (+4) 0256 240 321;Email: [email protected]

Branch Office – Cluj-Napoca

Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 10, Cluj-napocatel.: (+4) 0264 411 101Email: [email protected]

Branch Office – Bacău

strada Erou Gh. Rusu, nr. 2 (lânga Casa de Cultură), Bacăutel.: (+4) 0234 525 298;Email: [email protected]

Branch Office – Iași

Bd. Ștefan cel Mare și sfânt nr. 1C, Iașitel.: (+4) 0232 267 261Email: [email protected]

Branch Office – Constanţa

Bd. Tomis nr. 60, Constanţatel: (+4) 0241 550 180; (+4) 0241 550 200Email: [email protected]

Branch Office – Galaţi

str. Brăilei, nr. 4, GalaţiTel: (+4) 0236 317 077; (+4) 0236 318 018Email: [email protected]

Branch Office - Buzău

Bd. Unirii, nr. 232, Aurora Mall, BuzăuTel: (+4) 0338 71 03 10Email: [email protected]

Branch Office – Râmnicu Vâlcea

Calea lui Traian, nr.145, bl. D4, parter, Rm. ValceaTel: (+4) 0250 730 202Email: [email protected]

Branch Office – Sibiu

Piaţa Mare, nr.16, sibiuTel: (+4) 0369 710 310Email: [email protected]

Branch Office – Brăila

str. Ana Aslan, nr.42-44, BrăilaTel.: (+4) 0339 710 310; (+4) 0339 710 311Email: [email protected]

Branch Office – Arad

Bd. Revoluţiei, nr.31, ap.17, sc. A, AradTel: (+4) 0357 711 128; (+4) 0357 711 129Email: [email protected]

Branch Office - Focșani

str. Republicii, nr.68, FocșaniTel: (+4) 0337 711 140Email: [email protected]

Branch Office – Deva

Bd. Decebal, bl.s, DevaTel: (+4) 0354 710 310; (+4) 0354 710 311Email: [email protected]

Branch Office – Ploiești

Bd. Republicii, nr.169, bl.26F, parter, PloieștiTel: (+4) 034 471 0305Email: [email protected]

Branch Office – Suceava

Centrul Comercial Bucovina,str. Ștefan cel Mare, nr. 56, suceavatel.: (+4) 033 071 08 44; (+4) 033 071 08 45Email: [email protected]

Branch Office – Piatra Neamţ

Bd.Traian, s3, parter, Piatra neamţTel: (+4) 021 270 00 91Email: [email protected]

NOU! Branch Office Brașov

str. Piaţa sfatului, nr. 28, Brașov, RomaniaEmail: [email protected]

Branch Office – Chișinău

Bd. Constantin negruzzi, nr. 5, Chișinăutel.: (+3) 732 227 00 90Email: [email protected]

NOU! Branch Office Budapesta

Rákóczi út, nr. 13., District VIII, Budapesta, UngariaTel.: (+36) 709 462 700E-mail: [email protected]

NOU! Branch Office - Varșovia

Pańskiej ul., nr. 96, unit. 206, Varșovia, PoloniaE-mail: [email protected]

NOU! Branch Office Belgrad

Kneza Miloša, nr. 15-17, Belgrad, serbiaTel: +38 111 40 44 480email: [email protected]

FRANCIZE CHRISTIAN TOUR

Sun Travel - Sf. Gheorghe

str. Grof Miko Imre, nr. 6, Parterul Magazinului Șugaș, sfântu Gheorghetel.: 0267 – 312330; 310047Email: [email protected]

Sun Travel - Miercurea Ciuc

str. Revoluţiei din Decembrienr. 9, sc. B, Ap. 1; Miercurea Ciuctel.: 0266 – 315476Email: [email protected]

Blue Travel

str. nicolae Bălcescu, bl.45, parter, Giurgiutel.: (+4) 0371 325 031Email: [email protected]

www.christiantour.ro