Ghidul Admiterii 2015:2016

57
GHIDUL ADMITERII UNIVERSITATEA EMANUEL DIN ORADEA 2015 / 2016

Transcript of Ghidul Admiterii 2015:2016

Page 1: Ghidul Admiterii 2015:2016

GHIDUL ADMITERIIUNIVERSITATEA EMANUEL DIN ORADEA

2015 / 2016

Page 2: Ghidul Admiterii 2015:2016

CUPRINSMESAJUL RECTORULUI

CE ȘTIE EMA

ÎNVĂȚ & DEZVĂȚ

ECONOMIA ÎNVĂȚĂRII - ISPRĂVNICIE & RĂSPLATĂ

UN TUR PRIN ORADEA

UEO - O PRIVIRE ÎN URMĂ

CURRICULA UEO

EXPERIENȚA CAMPUSULUI

3 PROFESORII UEO - DASCĂLI & PRIETENI

VORBITORI EMINENȚI

MISIUNE GLOBALĂ

DO WHAT YOU LOVE, LOVE WHAT YOU DO

CU MÂINILE PE PLUG

INFO ADMITERE

DATE CHEIE

CONNECT @UEO

26

5 29

9 31

12 33

14 38

16 41

17 55

23 56

Page 3: Ghidul Admiterii 2015:2016

CREȘTIMESAJUL RECTORULUI

Viața de student la UEO nu este pentru cei ce doresc o existență lejeră, confortabilă. Nici pentru cei fără de alte opțiuni. Educația la UEO este pentru tine doar dacă tânjești să fii mai mult, să faci mai mult pentru Dumnezeu și împreună cu El. Viziunea și chemarea de a schimba lumea spre mai bine cer pasiune, muncă, sârguință și perseverență. Pășește într-un univers al învățării și formării la UEO, cu cerințe riguroase și provocări multiple, nu doar pentru diploma ce o vei primi la sfârșit, ci mai ales pentru procesul de echipare prin care vei trece în toți anii petrecuți alături de noi. La terminarea studiilor vei putea experimenta promisiunea biblică: “Când străbat aceștia valea plângerii, o prefac într-un loc plin de izvoare, și ploaia timpurie o acoperă cu binecuvântări” (Psalmul 84:6).

La Universitatea Emanuel din Oradea, echiparea ta temeinică este prioritatea noastră. Pregătește-te să înveți și să dezveți, să asculți și să pui întrebări. Vei căuta și vei găsi. În fiecare zi. Acesta este drumul formării. Fii pregătit să crești!

CEREȚI, ȘI VI SE VA DA; CĂUTAȚI ȘI VEȚI GĂSI; BATEȚI, ȘI VI SE VA DESCHIDE.MATEI 7:7

“PAUL NEGRUȚRECTOR UEO

FII PREGĂTIT SĂ

3

Page 4: Ghidul Admiterii 2015:2016

ECHIPA DE CONDUCERE

PREȘEDINTE BORDUL DE GARANȚIPastor Dorin Hnatiuc

RECTORProf. univ. dr. Paul Negruț

PREȘEDINTE SENATLector univ. dr. Aurelian Botica

DIRECTOR ȘCOALĂ DOCTORALĂProf. univ. dr. habil. Corneliu Simuț

PREȘEDINTE C.E.A.C.Conf. univ. dr. Mădălina Hotoran

DIRECTOR ADMINISTRATIVIng. Dorel Tiutin

CONTABIL ȘEFEc. Mirela Lucaciu

SECRETAR ȘEFMarcela Țundrea

DIRECTOR DEPARTAMENT DEZVOLTAREGaius Văduva

DECANProf. univ. dr. Marius Cruceru

DIRECTOR DE DEPARTAMENTLector univ. dr. Adrian Giorgiov

DECANConf. univ. dr. Sebastian Văduva

DIRECTOR DE DEPARTAMENTConf. univ. dr. Agela Vinter

Facultatea de Teologie

Facultatea de Management

4

Page 5: Ghidul Admiterii 2015:2016

Ema a aflat care sunt lucrurile care contează atunci când alegi o universitate la care să studiezi. Ema știe cum să ia o decizie bună. Vezi și tu filmulețul cu Ema:

www.emanuel.ro/academic/admitere/

CE ȘTIE EMA

5

Page 6: Ghidul Admiterii 2015:2016

STUDENTUL UEO: TUUEO atrage studenții ce vor să exceleze și care sunt dispuși să muncească pentru aceasta. Înconjurați de colegi buni și motivați, încurajați de întreaga comunitate UEO, veți petrece 3 sau 4 ani sub îndrumarea unora dintre cele mai frumoase caractere și strălucite minți din România, și nu numai.

Universitatea Emanuel provoacă gândirea studenților săi, iar aceștia acceptă provocarea, înspre creștere și dezvoltare. Dar, pentru studenții UEO, experiența universitară este mult mai mult decât ceea ce se întâmplă la cursuri. Ea mai înseamnă și implicare în comunitate, pe fiecare arie de expertiză studiată, înseamnă părtășie cu Bisericile locale, misiune în România și misiune transculturală, este împlinirea Marii Trimiteri încă de pe băncile școlii, în dreptul fiecărei profesii și activități, în fiecare zi.

6

Page 7: Ghidul Admiterii 2015:2016

Studenții Universității Emanuel vin din peste 37 țări din lume și de peste tot din România. Ei vin din medii diferite - orașe dezvoltate și simple sate, biserici mari și adunări de mici dimensiuni.

Colegii tăi vor fi printre cele mai interesante, creative și influente persoane pe care le vei întâlni vreodată. Ei te vor provoca. Nu vei fi întotdeauna de acord cu ei, dar mare parte din formarea ta în timpul studenției va fi și datorită lor, în urma dezbaterilor din timpul mesei, a discuțiilor târzii din sălile de studiu, a experiențelor trăite împreună.

În fiecare an, peste 100 studenți UEO, de la toate specializările universității, își încheie anii frumoși ai studenției în atmosferă de sărbătoare. Însoțiți de o pregătire temeinică și de o susținere consistentă, absolvenții noștri pornesc pe drumul îndeplinirii Marii Trimiteri.

Experiența UEO nu se termină odată cu absolvirea. Prieteniile legate sunt pentru o viață întreagă. Cărările vi se vor intersecta, fie ca e vorba de un loc de muncă în profesia aleasă, o lucrare de slujire în biserica locală, o inițiativă pentru comunitate sau vastul câmp de misiune.

Vei fi parte a unei largi comunități UEO, răspândite până la marginile pământului, din diferite generații, oameni dedicați împlinirii misiunii UEO, în spiritul UEO al integrității, excelenței și pasiunii.

Un absolvent UEO întâlnit în vreo capitală europeană sau pe băncile unei bisericuțe de la țară, în biroul unei firme sau la ședința cu părinții de la școala copilului tău, este parte din familie. Bucură-te de aceasta! Bucură-te de comunitatea UEO!

Comunitatea Alumni UEO numără peste... (absolvenți) 2000

7

Media anuală a absolvenților UEO103

Page 8: Ghidul Admiterii 2015:2016

MISIUNEA UEO

UNIVERSITATEA EMANUEL DIN ORADEA ESTE O UNIVERSITATE EVANGHELICĂ CONSERVATOARE, DEDICATĂ PREGĂTIRII ȘI ECHIPĂRII NOII GENERAȚII DE PĂSTORI, MISIONARI, OAMENI DE AFACERI, PROFESORI, ASISTENȚI SOCIALI ȘI MUZICIENI CU SCOPUL DE A ÎMPLINI MAREA TRIMITERE.

INTEGRITATE & EXCELENȚĂîn

8

Page 9: Ghidul Admiterii 2015:2016

SCHIMBAREÎNVĂȚ & DEZVĂȚ

testeze, să adâncească, să experimenteze lucrurile pe care le învață.

Nu doar mintea noastră are nevoie de acest întreg proces al schimbării și reformării. Chemarea la sfințire este intrinsecă vieții de creștin. De aceea, la Universitatea Emanuel acestea două merg mână în mână.

În acești termeni, anii de studenție la UEO pot reprezenta o etapă importantă în viața fiecărui tânăr din universitatea noastră, când integritatea, excelența și pasiunea vor fi mai mult decât simple sloganuri, vor fi mod de viață.

SĂ VĂ ÎNNOIŢI ÎN DUHUL MINŢII VOASTRE,  SĂ VĂ ÎMBRĂCAŢI ÎN OMUL CEL NOU, FĂCUT DUPĂ CHIPUL LUI DUMNEZEU, DE O NEPRIHĂNIRE ŞI SFINŢENIE PE CARE O DĂ ADEVĂRUL. EFESENI 4:24

FII PREGĂTIT DE

Lumea este într-o continuă schimbare. Ceea ce am învățat ieri, astăzi poate fi depășit. Pentru a fi eficienți în această lume trebuie să ne obișnuim cu schimbarea, să căutăm în permanență tehnici și idei noi, creative, să inovăm.

Orice schimbare înseamnă însă atât a învăța, cât și a dezvăța - sunt fațete ale aceleiași monezi. Iar dacă învățarea ne ajută să ne extindem granițele cunoșterii, dezvățarea ne ajută să renunțăm la ceea ce ne împiedică să progresăm.

La Universitatea Emanuel, învățarea își ocupă locul de cinste, binemeritat. Este imperativ însă ca orice persoană să fie gata să

9

Page 10: Ghidul Admiterii 2015:2016

DEZVĂȚUL

O INIMĂ PRICEPUTĂ DOBÂNDEȘTE ȘTIINȚA, ȘI URECHEA CELOR ÎNȚELEPȚI CAUTĂ ȘTIINȚA.PROVERBE 18:15

ÎNSEAMNĂ

SĂ CULTIVI O MINTE DESCHISĂ CĂTRE NOUSĂ ACCEPȚI CĂ POȚI SĂ GREȘEȘTISĂ COLABOREZI CU CEILALȚISĂ MUNCEȘTI FĂRĂ FRICĂ DE EȘEC SĂ EXTINZI LIMITELE CUNOAȘTERII

10

Page 11: Ghidul Admiterii 2015:2016

CICLUL CUNOAȘTERII LA

UEOLOGOS, ETHOS ȘI PATHOS LA UNIVERSITATEA

EMANUEL DIN ORADEA. ÎNVAȚĂ CU MINTEA, TRĂIEȘTE ÎN CURĂȚIE, SLUJEȘTE CU PASIUNE. AICI EDUCAȚIA ESTE CROITĂ ÎN JURUL NEVOILOR STUDENTULUI -

INTELECTUALE ȘI SPRITUALE - LA STANDARDE ÎNALTE DE INTEGRITATE ȘI CU EXCELENȚĂ.

GÂNDEȘTEPune întrebări, con-templează, citește, explorează. Ceea ce

gândești, vei deveni!

ÎNVAȚĂ

DESCOPERĂ

INOVEAZĂ

ALEGESLUJEȘTE

Caută adevărul, urmărește-l. Fii

mereu deschis să descoperi mai

mult.Absoarbe, expe-rimentează cât de mult. Fii curios și

tenace.

Gândește altfel și bine, încearcă

soluții noi, țintește sus și caută mereu

simplitatea. Cântărește-ți

opțiunile, prioriti-zează-le, acceptă provocările, înțe-

lege riscurile.

Ia inițiativa, croiește cărări drepte,

păstrează standar-dele, iubește.

11

Page 12: Ghidul Admiterii 2015:2016

Fiecare investiție este însoțită de speranța unui câștig. De unele câștiguri beneficiem într-un timp scurt, iar de altele într-un orizont de timp mai îndelungat. Investiția în educație promite atât câștiguri rapide, cât și de durată.

Investiția într-o educație pertinentă, de calitate, trece dincolo de aspectul monetar. Și la fel putem spune și despre câștigurile obținute.

Universitatea Emanuel își asumă responsabilitatea echipării tale, responsabilitatea de a atrage și folosi cele mai bune resurse, cele mai noi practici în fiecare domeniu de studiu și cele mai alese modele, pentru a-ți oferi uneltele cu care să îți croiești un drum bun în viață.

Este însă și responsabilitatea ta de a-ți duce la capăt isprăvnicia, să fii gata pentru oportunitățile ce le vei întâlni în cale.

RECONOMIA ÎNVĂȚĂRII

IISPRĂVNICIE & RĂSPLATĂ

INVESTEȘT

Timp

Bani

Efort Aspirații

12

Page 13: Ghidul Admiterii 2015:2016

CÂȘTIG

Cunoștințe profesionale

Dezvoltare personală

Abilități & deprinderi

Experiență relevantă

Slujbă & slujire

Integritate, excelență &

pasiune

Viziune nouă

ABILITĂȚILEABSOLVENTULUI UEO

• INIȚIATIVĂ

• LEADERSHIP

• COMUNICARE

• ANALIZĂ ȘI DEDUCȚIE

• ADMINISTRAREA TIMPULUI

• MUNCĂ ÎN ECHIPĂ

• ADAPTABILITATE LA SCHIMBARE

• EXCELENȚĂ PROFESIONALĂ

• GÂNDIRE STRATEGICĂ

• MANAGEMENT PROIECTE

• ORIENTARE GLOBALĂ

• MATURITATE SPIRITUALĂ

• SLUJIRE

13

Page 14: Ghidul Admiterii 2015:2016

Bine ai venit în Oradea, municipiul reședință de județ al Bihorului. Aflat la 10 km de Borș, cel mai mare punct de frontieră la granița de vest, Oradea se află pe locul al 10-lea ca mărime dintre orașele României, întinzându-se pe o suprafață de 11.556 ha.

Oradea este căminul unei populații ce numără 183.123 locuitori (conform recensământului din 2011), o populație eterogenă din punct de vedere etnic și confesional. Din punct de vedere etnic, structura populației se prezintă astfel: români 70,4%, maghiari 27,5%, romi 1,2%, germani 0,3%, slovaci 0,2% și 0,4% alte etnii.

În ceea ce privește confesiunile, acestea se regăsesc în următoarele procente: 59,84% ortodocși, 9,38% romano-catolici, 3,37% greco-catolici, 14,26% reformați, 3,72% baptiști, 5,03% penticostali, 0,3% adventiști, 0,09% creștini după Evanghelie și 4,01 alte religii.

Amplasarea geografică face ca Oradea să fie un punct nodal foarte important pentru turismul național și internațional, dar și o destinație preferată de mulți investitori.

Pe cartea de vizită a Oradiei se regăsește și sintagma rezervație de arhitectură, Oradea fiind dintotdeauna împodobită cu un impresionant număr de clădiri, multe dintre ele adevărate bijuterii arhitecturale, opere ale unor mari arhitecți și proiectanți. De altfel, Oradea a fost integrată în Rețeaua Orașelor Art Nouveau din Europa, alături de orașe ca Barcelona, Helsinki sau Riga.

În acest scurt tur al Oradiei, mai merită să știi următoarele: Palatul Baroc și Bazilica Baroc este cea mai mare clădire, respectiv biserică în stil baroc din țară, Sinagoga Neologă Sion este a 3-a ca mărime din Europa, Biserica Emanuel este cea mai mare biserică baptistă din Europa, Palatul Vulturul Negru este cea mai mare clădire seccesion din țară, pârâul Peța este singurul pârâu termal din Europa. Ar mai fi multe de spus, dar bucuria descoperirii este un prerogativ al studentului adevărat. Așa că îți dorim câte o doză sănătoasă de curiozitate, pantofi buni și te invităm să iei Oradea la pas.

ORADEA UN TUR PRIN

14

Page 15: Ghidul Admiterii 2015:2016

În anii în care studiezi la Universitatea Emanuel, Oradea va fi și casa ta. Un oraș frumos, ospitalier, Oradea îmbină rafinamentul unei metropole cu aerul blând al unui oraș de mai mici dimensiuni.

Viața de căminist nu te izolează. Merită să iei Oradea la picior, să explorezi și să descoperi

orașul unde vei studia. Până la urmă, Oradea va face parte din istoria ta de acum înainte!

ORADEAIa la pas Cetatea Oradiei. Descoperă-i geografia și diferitele corpuri de clădiri pe care le conține.

Vizitează sinagogile din Oradea, străzile și clădirile evreiești și propune un circuit turistic bazat pe acestea.

Bucură-te de oazele de liniște și verdeață din oraș. Asigură-te că vizitezi parcurile Oradiei - cel puțin 17 în acest moment.

Închină-te lui Dumnezeu împreună cu Bisericile Evanghelice din Oradea.

Aleargă pe malul Crișului și bucură-te de briza râului în mijlocul orașului.

LA PAS

goo.gl/2g0HgA15

Page 16: Ghidul Admiterii 2015:2016

UEO - O PRIVIRE ÎN URMĂ

16

2015 25ANI

Istoria Universității Emanuel din Oradea este o istorie a harului și binecuvântărilor divine. De la momentul în care s-a născut gândul unei școli creștine în inimile și rugăciunile credincioșilor din Biserica Baptistă nr. 2 Oradea (actualmente Biserica Emanuel) și până în anul acesta, 2015, când sărbătorim 25 de ani de la înființarea UEO, asistăm la miracolul unei lucrări dumnezeiești în mijlocul nostru. Privind în urmă, iată mai jos, 25 de momente definitorii ale existenței școlii noastre.

• (1) În anii 1974-76 s-a născut ideea unei universități creștine, în vremea trezirii spirituale din Biserica Emanuel din Oradea, biserică păstorită de Liviu Olah

• (2) În anii ’80 este înființată Școala Proorocilor, o școală biblică în secret

• (3) Septembrie 1990 - se înființează Institutul Biblic Baptist

• (4) Octombrie 1990 - IBB începe activitatea cu 1 secție (Teologie) ce număra 69 studenți din 166 candidați

• (5) ‘91-’92 - S-au înființat specializările Teologie Baptistă Litere, Didactică și Asistență Socială

• (6) ’92-’93 - Se înființează specializarea Teologie Baptistă Muzică Bisericească

• (7) 1993 - IBB devine Institutul Biblic Emanuel din Oradea

• (8) 1994 - Prima promoție IBEO, formată exclusiv din teologi

• (9) ’95-’96 - Se înregistrează cel mai mare număr de studenți străini

• (10) 1997 - Inaugurarea campusului

• (11) 1997 - Înființarea Facultății de Management

• (12) 1998 - IBEO devine Universitatea Emanuel din Oradea

• (13) 1998 - Ia ființă Frumusețe în sfințenie

• (14) 1998 - Se înființează Asociația Countryside care va organiza, de-a lungul anilor, cea mai mare parte a călătoriilor misionare UEO

• (15) 2001 - UEO e prezent în mediul online - www.emanuel.ro

• (16) 2002 - UEO primește acreditarea instituțională

• (17) mai 2002 - Prima promoție de Management

• (18) 2003 - Ia ființă Fabrica de bărbați

• (19) 2003 - Facultatea de Management primește numele de Griffiths

• (20) iulie 2004 - Corul mixt de cameră al UEO câștigă locul 2 la concursul Youth and Music Festival - Viena

• (21) aprilie 2005 - Corul mixt de cameră al UEO prezintă oratoriul “Matthaus Passion” de J.S. Bach publicului din Sankt Petersburg, Rusia

• (22) 2009 - În urma evaluării instituționale, UEO primește calificativul grad de încredere ridicat

• (23) mai 2013 - Este acordat primul titlu de Doctor Honoris Causa de către UEO

• (24) mai 2014 - Prima promoție a Școlii de Teologie Practică

• (25) Universitatea Emanuel este singura universitate baptistă conservatoare acreditată din Europa

Page 17: Ghidul Admiterii 2015:2016

CEA MAI BUNĂ ALEGERE

UEOCURRICULA

PROGRAMELE DE STUDIU ALE UNIVERSITĂȚII EMANUEL DIN ORADEA

LICENȚĂ

MASTER

Teologie baptistă pastorală Asistență socială

Limba și literatura română - Limba și literatura engleză

Pedagogie muzicală

M A

N A

G E

M E

N T

Management

Teologie pastorală și misiologie Programe și proiecte comunitare în asistență socialăArtă muzicală

Management antreprenorial

PROGRAM POSTUNIVERSITAR DE FORMARE ȘI DEZVOLTARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ

17ȘCOALA DE TEOLOGIE PRACTICĂ EMANUEL

LICENȚĂ

MASTER

T E

O L

O G

I E

Facu

ltate

a de

Facu

ltate

a de

Page 18: Ghidul Admiterii 2015:2016

Teologie baptistă pastorală

Asistență socială

Limba și literatura română - Limba și literatura engleză

Pedagogie muzicală

• NOUL ȘI VECHIUL TESTAMENT• HOMILETICĂ• ETICĂ• APOLOGETICĂ• SPIRITUALITATE ȘI VIAȚĂ CREȘTINĂ• TEOLOGIE PASTORALĂ• TEOLOGIE DOGMATICĂ• CONSILIERE SPIRITUALĂ

Cursurile principale

• LITERATURA UNIVERSALĂ ȘI COMPARATĂ• LIMBA ROMÂNĂ, ENGLEZĂ• LITERATURA AMERICANĂ• CREATIVE WRITING• RETROVERSIUNI, CONVERSAȚII• INTRODUCERE ÎN PRESA AUDIO-VIZUALĂ• LITERATURA ROMÂNĂ, ENGLEZĂ• SOCIAL MEDIA

Cursurile principale

• PSIHOLOGIA DEZVOLTĂRII UMANE• ASISTENȚA SOCIALĂ A FAMILIEI• DEFECTOLOGIE• MANAGEMENT ÎN ASISTENȚA SOCIALĂ• ELEMENTE DE SOCIOLOGIE APLICATĂ• ASISTENȚA SOCIALĂ A GRUPURILOR VULNERABILE• PSIHOLOGIE SOCIALĂ APLICATĂ• POLITICI SOCIALE

Cursurile principale

• TEORIE SOLFEGIU DICTAT• ARMONIE• CONTRAPUNCT ȘI FUGĂ• ISTORIA MUZICII• FORME ȘI ANALIZE MUZICALE• LITURGICĂ ȘI IMNOLOGIE PROTESTANTĂ• COMPOZIȚIE• ANSAMBLU CORAL

Cursurile principale

LICENȚĂ LICENȚĂ

18

Page 19: Ghidul Admiterii 2015:2016

LICENȚĂ Teologie pastorală și misiologie

Programe și proiecte comunitare în asistență socială

Management

MASTER

• COMPORTAMENT ORGANIZAȚIONAL• MACROECONOMIE, MICROECONOMIE• MANAGEMENT• FINANȚE• MARKETING• ANTREPRENORIAT• COMUNICAREA ÎN AFACERI• CONTABILITATE

Cursurile principale

• ECLESIOLOGIE PASTORALĂ CONTEMPORANĂ• MISIOLOGIE ȘI EVANGHELIZARE• METODOLOGIA CERCETĂRII TEOLOGICE• DOCTRINE BIBLICE ÎN VECHIUL ȘI NOUL TESTAMENT• ISTORIA MISIUNILOR CREȘTINE• ISTORIA TREZIRILOR SPIRITUALE• TEOLOGIA PASTORALĂ ÎN POSTMODERNISM• HERMENEUTICA ISTORICĂ ȘI CONTEXTUALĂ

Cursurile principale

• ETICĂ ȘI VALORI ÎN ASISTENȚA SOCIALĂ• PROGRAME DE INCLUZIUNE ÎN SOCIETATE• CONSILIERE SPIRITUALĂ ÎN SITUAȚII DE CRIZĂ• ANTREPRENORIAT SOCIAL ȘI DEZVOLTARE COMUNITARĂ• POLITICI ȘI STANDARDE DE CALITATE ÎN SERVICIILE SOCIALE• CULTURĂ ȘI CLIMAT ORGANIZAȚIONAL• STATISTICA SOCIALĂ ȘI ANALIZA DATELOR• MANAGEMENTUL PROIECTELOR SOCIALE

Cursurile principale

19

Page 20: Ghidul Admiterii 2015:2016

Management antreprenorial

Artă muzicală

• ARMONIA SECOLULUI XX• ARTA INTERPRETĂRII ÎN DIRIJATUL CORAL• TEHNICA DE CÂNT CORAL ȘI FIZIOLOGIA FONAȚIEI• LIMBAJE ȘI ARANJAMENTE CORAL-INSTRUMENTALE• POLIFONIA SECOLULUI XX• STRATEGII ÎN ABORDAREA ANALIZEI MUZICALE• DIALOG INTER-ARTISTIC• TEORIA SUPERIOARĂ A MUZICII

Cursurile principale

• CREAREA CULTURII ORGANIZAȚIONALE ANTREPRENORIALE• MANAGEMENTUL MARKETINGULUI ANTREPRENORIAL• MANAGEMENTUL PROIECTELOR• MARKETINGUL MULTI-CANAL• ANALIZA ȘI DESIGNUL ORGANIZAȚIILOR ANTREPRENORIALE• WEBDESIGN ȘI MARKETING ELECTRONIC• E-COMMERCE• E-BUSINESS

Cursurile principale

MASTER

20

Page 21: Ghidul Admiterii 2015:2016

ȘCOALA DE TEOLOGIE PRACTICĂ EMANUEL

• INTRODUCERE ÎN VT ȘI NT• HERMENEUTICĂ BIBLICĂ• HOMILETICĂ• EVANGHELIZARE• STUDIUL DOCTRINELOR• APOLOGETICĂ• SPIRITUALITATE ȘI VIAȚĂ CREȘTINĂ• ETICĂ

Cursurile principale

PROGRAM POSTUNIVERSITAR DE FORMARE ȘI DEZVOLTARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ

“Unul dintre obstacolele majore ale generației noastre este să credem că nu există obstacole. Interesant e faptul că ele apar atunci când te aștepți

mai puțin și pot avea un impact atât de puternic încât să distrugă viziunea multora. Având parte de binecuvantarea de a studia la Universitatea

Emanuel, echiparea academică și spirituală primită a fost definitorie în formarea mea, astfel încât să pot distinge culorile reale din zonele gri pe

care lumea le oferă.”

Alexandru Stanciu-Ciucur, LLR-LLE 2013Management antreprenorial - Master 1

21

Page 22: Ghidul Admiterii 2015:2016

ÎN EDUCAȚIE, NU TE

LISTĂ DE CRITERII DUPĂ CARE SĂ ALEGI O ȘCOALĂ BUNĂ

MULȚUMI CU PUȚIN

• Mă echipează cu principii clare în domeniul meu de studii și cu experiență relevantă• Mă ajută să îmi dezvolt personalitatea și abilitățile profesionale• Studii de caz, simulări, proiecte ce mă ajută să înțeleg concepte și să le aplic în situații reale• Curriculă relevantă vizavi de domeniul de studiu, actualizată în mod constant, astfel încât să îndeplinească

standardele în creștere ale domeniului • Activități la cursuri, lucrări scrise, discuții de grup, ce îmi dau ocazia să interacționez cu colegii și să îmi dezvolt

abilități specifice• Expunere consistentă la domeniul de studiu prin vizite, internship-uri, profesori vizitatori, ce mă ajută să înțeleg

mai adânc specializarea studiată• Programe ce mai degrabă se focalizează pe punctele tari și slabe individuale decât să fie un program de genul

“one size fits all”• O atmosferă favorabilă învățării• Dotări adecvate pentru întreg procesul educativ• Se îngrijește de întreg binele meu: personal, profesional și spiritual• Mă ajută să descopăr planul lui Dumnezeu pentru mine• Are o vizine misionară: scopul ultim al pregătirii e acela de a da mai departe, de a sluji

22

Page 23: Ghidul Admiterii 2015:2016

Campusul Emanuel este deja un brand. Reprezintă mai mult decât acea clădire cărămizie, clădire frumoasă, de altfel. El este locul tuturor amintirilor pentru absolvenții noștri, al tuturor bucuriilor și durerilor, viselor și strădaniilor studenților noștri. Vibrează de o energie efervescentă și de un entuziasm contagios. Aici sunt vieți în formare, iar pentru acestea fiecare moment contează. Nu doar timpul petrecut în studiu, ci și investiția de timp în interacțiunea cu profesorii și alți mentori, prieteniile cu colegii, slujirea în grupurile de misiune... Întregul mediu este unul ce te inspiră și te susține în devenirea ta.

Anii petrecuţi aici vor fi ani în care Dumnezeu te va forma pentru lucrarea la care te-a chemat. Menirea școlii este să te ajute să înţelegi cum să îţi gândeşti planurile de viitor, amornizându-le cu planul divin. Pe tot parcursul anilor de studenţie campusul va fi casa ta, locul tău de muncă, de respiro, de socializare.

“Fiecare zi petrecută în Campusul Emanuel este una

memorabilă. Dacă nu e vorba într-o zi de un curs excepțional sau un profesor creativ, atunci

sigur e o melodie preferată cântată pe holuri, o colegă

prietenă surprinzându-mă cu o vizită, un meniu gustos de la

mama Jeni, un volei antrenant la ora 6 seara sau o repetiție pentru

o misiune mult așteptată.” (Ioana Maior, Litere 3)

ÎN CAMPUS

EXPERIENȚA CAMPUSULUI

TRĂIND ȘI ÎNVĂȚÂND

23

Cristi Verescu@cverescu

Cui ii arde de somn cand pe hol se canta?!!! Haideti si voi!!!! :)))))) #UEO

Page 24: Ghidul Admiterii 2015:2016

CAZAREApartamentele, recent renovate pentru asigurarea unor condiții deosebite de curățenie, sunt compuse din două dormitoare (câte trei persoane în fiecare dormitor), o mică bucătărie, un hol, două băi şi o sală de studiu comună cu un alt apartament. Dormitoarele sunt dotate cu dulapuri, paturi şi birouri. Partea de decorat îți revine ție. Îți vei putea aranja camera după propriul gust (dar pentru unele modificări va trebui să ceri acordul administraţiei). Depinde de tine cât de acasă vei dori să te simți! Facilităţile potrivite îți sunt oferite, iar atmosfera rămâne să ți-o creezi tu!

INTERNETCampusul Universităţii Emanuel este dotat cu un laborator de computere (la etajul I, al clădirii F1) și cu sistem wireless. Prin urmare, conexiunea la internet îți este asigurată. Vei putea ține legătura atât cu familia şi biserica de acasă, cât şi cu prietenii de pretutindeni, doar printr-un simplu click.

CANTINAUniversitatea Emanuel pune la dispoziţie o cantină modernă, unde studenţii şi profesorii pot servi prânzul şi cina. Cantina nu este doar locul de servire a mesei, ci şi locul unde poți interacţiona cu ceilalţi studenţi, cu profesorii şi personalul universității.

DOCTORÎn incinta campusului există un cabinet medical unde vei fi primit, îngrijit şi sfătuit de către medicul universităţii, indiferent de natura bolii. Pentru problemele de sănătate poți apela la medicul universităţii de luni până vineri, între orele 08.00 - 14.00.

24

Vera Mut@veramut

Mama Jeni ne rasfata!!!! Nu ratati meniul de azi. Desert... surpriza ;) Pofta buna #UEO

Page 25: Ghidul Admiterii 2015:2016

BIBLIOTECĂCampusul Emanuel are o bibliotecă cu aproximativ 65.000 de volume, reviste şi înregistrări audio. Dotările bibliotecii acoperă un spectru amplu de domenii. De la cărţi de teologie, management şi muzică, la cărţi de artă, psihologie, literatură universală, consiliere etc.

CAPELĂÎn zilele de marţi şi joi, studenţii de la teologie se întâlnesc pentru un timp de rugăciune şi studiere a Cuvântului lui Dumnezeu. În fiecare miercuri, întreaga comunitate academică (profesori, angajaţi şi studenţi) se întâlneşte în Capela Mare a universităţii pentru un timp de laudă, rugăciune şi predicare a Cuvântului lui Dumnezeu.

SPORTUniversitatea are un teren de volei, fotbal, baschet, iar studenţii organizează campionate atât între ei, cât şi cu profesorii. De asemenea, în campus sunt amenajate 2 săli de sport pentru băieți, respectiv fete.

SLUJIREProfesorii și studenții sunt implicați în vestirea Evangheliei prin cuvânt și faptă, în țară, peste hotare, pe stradă și în casele oamenilor. Călătoriile misionare în spațiul European și Orientul Mijlociu dau școlii noastre fiorul bucuriei de a călca pe urmele apostolilor și a bisericii primare. Anual studenții Universității Emanuel, împreună cu corpul profesoral, organizează misiuni în Bulgaria, Ucraina, Turcia și Albania. Aceste călătorii sunt deschizătoare de orizonturi pentru viitorii absolvenți.

25

Roxi Vlad@roxivlad

Timp special la capela QVJ - UEO. Asta da experienta!!! Love #UEO

Page 26: Ghidul Admiterii 2015:2016

“Doresc să învăț încontinuu, fiindcă atunci când încetez să învăț, încetez să predau. Scopul predării și, implicit, al învățării este unul foarte bine definit: schimbarea. Schimbarea este importantă la nivel intelectual, volitiv și spiritual.

Cel mai mare Învățător, Domnul Isus Cristos, este pentru mine exemplul perfect în atingerea acestui scop măreț.”

Lector univ. dr. Adrian Giorgiov

PROFESORII UEO - DASCĂLI & PRIETENI

Prof. univ. dr. Paul NegruțDomenii: Consiliere spirituală, Etică

În timpul ultimilor 25 de ani, Universitatea Emanuel a creat o comunitate intelectuală de profesori atrași din mediul academic și din cel profesional, recunoscuți pentru abilitățile lor excelente de predare și pentru contribuția lor la educație, fiecare în dreptul specializării sale, prin crearea și distribuirea de noi cunoștințe.

TEOLOGIE

Lector univ. dr. Aurelian BoticaDomenii: Limba ebraică a VT, Teologia VT, Perioada intertestamentală

Prof. univ. dr. habil. Corneliu SimuțDomenii: Teologie dogmatică, Teologia reformei protestante

Prof. univ. dr. Marius CruceruDomenii: Limba greacă, Exegeza Noului Testament, Lingvistică

Lector univ. dr. Adrian GiorgiovDomenii: Tehnica cercetării, Introducere în Vechiul Testament

Lector univ. drd. Gheorghe DobrinDomenii: Introducere în Noul Testament, Teologie pastorală

Asist. univ. Ilie ȚundreaDomenii: Spiritualitate creștină, Teologie pastorală, Practica eclesială

Lector univ. drd. Viorel IleDomenii: Teologie dogmatică, Catehetica cultului creștin baptist

Lector univ. dr. Ilie SorițăuDomenii: Evanghelizare, Homiletică, Misiologie

Lector univ. dr. Ciprian SimuțDomenii: Istoria baptiștilor, Istoria bisericii

26

Lector univ. dr. Istvan BorzașiDomenii: Exegeza Vechiului Testament, Istoria trezirilor spirituale

Page 27: Ghidul Admiterii 2015:2016

Conf. univ. dr. Ioan PopoviciuDomenii: Antreprenoriat social, Asistența socială a familiei

ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Conf. univ. dr. Salomea PopoviciuDomenii: Etică și valori în asistența socială, Psihologie socială aplicată

Lector univ. dr. Adina MiculaDomenii: Defectologie, Asistența Socială a persoanelor cu deficiențe

Lector univ. dr. Anamaria BallaDomenii: Psihologia dezvoltării umane, Recuperarea dependenților de alcool și drog

Prof. univ. dr. Nicolae BicaDomenii: Ansamblu coral, Dirijat cor, Arta interpretării în dirijat

Prof. univ. dr. Teodor CacioraDomenii: Armonie, Elemente de compoziție, Informatica muzicală

Conf. univ. dr. Mădălina HotoranDomenii: Forme și analize muzicale, Teorie solfegiu dictat

Lector univ. dr. Zsolt GaraiDomenii: Instrumente și orchestrație, Orga

Lector univ. dr. Lois VăduvaDomenii: Istoria muzicii, Liturgica și imnologia protestantă

PEDAGOGIE MUZICALĂ

Conf. univ. dr. Ramona SimuțDomenii: Literatură universală și comparată, Estetica, Teoria literaturii

LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ - LIMBA ȘI LITERATURA ENGLEZĂ

Lector univ. dr. Oana BrîndașDomenii: Curs practic engleză, Literatura engleză, Creative writing

Lector univ. dr. Ileana VesaDomenii: Limba engleză, Literatura americană, Retroversiuni

Lector univ. dr. Adriana FoltuțDomenii: Literatura română clasică, Folclor literar

“Am ales să mă raportez la studenții mei așa cum mi-ar plăcea mie să o facă un dascăl în relația cu mine. Nu pretind răspunsul corect sau reproduceri mecanice după

spusele altora. Insist însă ca studenții mei să știe să adreseze întrebările corecte, să problematizeze și să analizeze răspunsurile primite, să gândească divergent și critic,

să-și exprime liber punctul de vedere, să interpreteze și să-și potențeze la maxim resursele creative de care dispun.”

Lector univ. dr. Oana Brîndaș

27

Lector univ. dr. Anca TomoioagăDomenii: Limba română contemporană: Lexicologia, Morfologia, Sintaxa

Page 28: Ghidul Admiterii 2015:2016

Prof. univ. dr. Ioan Gh. PopDomenii: Transdisciplinaritate, Creaționism, Știința informației și comunicării

MANAGEMENT

Conf. univ. dr. Sebastian VăduvaDomenii: Management comparat, Antreprenoriat, Comportament organizațional

Conf. univ. dr. Angela VinterDomenii: Contabilitate, finanțe și gestiune, Bazele contabilității

Conf. univ. dr. Ioan FoteaDomenii: Management, Cercetări de marketing, Managementul marketingului antreprenorial

Lector univ. dr. Emanuel ȚundreaDomenii: Managementul sistemelor informaționale, Baze de date pentru management, Programare Web

Lector univ. dr. Mihai Florin TalpoșDomenii: Managementul proiectelor, E-business, Canale bancare alternative

Lector univ. drd. Florin FilipDomenii: Analiza economico-financiară, Finanțe, Macro-micro economia

ÎMI PLACE PROFESORUL MEU UEO PENTRU CĂ...

28

Page 29: Ghidul Admiterii 2015:2016

În fiecare an, Universitatea Emanuel oferă ocazia studenților săi să asculte și să cunoască vorbitori eminenți, din România și din alte părți ale lumii, oameni cu experiență, expertiză și charismă. Fie că s-au adresat studenților în plen, la capelă sau în cadrul unor întâlniri informale, contribuția lor în formarea studenților noștri este una hotărâtoare.

VORBITORI EMINENȚI

NUME CALITATE ORGANIZAȚIE

PAIGE PATTERSON Pastor, Președinte universitate Southwestern Baptist Theological Seminary, SUAOS GUINESS Teolog, Autor, Apologet creștin RZIMTHOMAS SMITH Profesor Hope College, SUAELENA BADEA Director de Marketing & PR, Speaker Ernst & Young RomaniaGERHARD STEINKE Profesor Seattle Pacific University, SUAOCTAVIAN PANTIȘ Director, Trainer, Autor TMI Training & Consulting Romania, BucureștiKATHRYN DAVITT Specialist Child Life Cook Children’s Medical Center, SUAANDREW THOMAS Autor, Profesor, Antreprenor University of Akron, SUACHRISTIAN SARTORIUS Consultant, Speaker, Director SERVUS Business Development, ElvețiaFLORIAN GHEORGHE Business angel, antreprenor, consultant AXOSUITS, BucureștiDAVID HOWARD JR. Profesor, Teolog Bethel Seminary, SUASAMUEL ECHEVARRIA-CRUZ Profesor, Cercetător Austin Community College, SUA JOHN OSWALT Profesor, Teolog Asbury Theological Seminary, SUAWILLEM VAN GENEREM Profesor, Teolog Trinity Evangelical Seminary, SUADACIAN PALLADI Avocat, Speaker, Consultant Palladi Dacian Consultanță în Afaceri, OradeaJOSEPH TAKACS Entrepreneur, Speaker Tiffin MBA Program, București

CHRIS EVANS Director executiv, Autor, Antreprenor Tethis, DOOR International, SUA

ERIC HOFFMANN...

Entrepreneur, CEO, Speaker European Production Institute, ElvețiaROGER L. COX Senior manager in IT, Lecturer Boeing / Central Washington University, SUAMARIO BRUHLMANN Entrepreneur, Speaker, Filantropist Swiss Consulting Group, ElvețiaTIM WILKINSON Professor, Author, Speaker Montana State University - Billings, SUAWILLIAM POLLARD Founder, Author, Filantropist ServiceMaster

STEVE WINGET Misionar, Profesor, Director ABWE pentru Europa de EstSTAN LEWIS Pastor, Teolog Olive Baptist Church, Pensacola, FL, SUA

29

LORD BRIAN GRIFFITHS Lord în Camera Lorzilor, Politician, Bancher Camera Lorzilor din Parlamentul UK

TED TRAYLOR Pastor, Teolog Olive Baptist Church, Pensacola, FL, SUA

Page 30: Ghidul Admiterii 2015:2016

30

Page 31: Ghidul Admiterii 2015:2016

Viziunea Universității Emanuel este una, prin excelență, misionară. Scopul universității este acela de a pregăti noile generații pentru a îndeplini Marea Trimitere, fiecare în dreptul profesiei sale.

Marea Trimitere din Matei 28:19, 20 este cuprinsă în întreg ethosul școlii. În primul rând, mandatul misionar este dat fiecărui creștin veritabil. Apoi, oportunitățile de misiune abundă pentru studenții UEO, vizând atât România, cât și o serie de alte țări.

Prin intermediul Organizației Countryside, studenții UEO au putut să-și pună deoparte vacanțele pentru a participa în proiecte misionare de anvergură, în diferite părți ale lumii.

Moștenirea Universității Emanuel este una de asemenea misionară. Absolvenții școlii slujesc acum în peste 37 de țări din lume, ducând lumina Evangheliei la orice om.

MARGINILE LUMII

MISIUNE GLOBALĂ

PÂNĂ LA

31

Page 32: Ghidul Admiterii 2015:2016

În țara mea, Albania, nu există universități creștine, iar eu întotdeauna mi-am dorit să învăț într-o astfel de universitate. Pe lângă aceasta, am observat că universitățile creștine erau de obicei mai scumpe decât cele necreștine. Despre Universitatea Emanuel din Oradea am aflat de la un grup de studenți UEO care au venit în misiune în Albania.  Posibilitatea de a studia la Universitatea Emanuel a fost răspunsul rugăciunilor mele și îndeplinirea dorinței mele. În acest loc primesc întotdeauna ajutorul și susținerea de care am nevoie. E un loc special, unde  oameni din diferite țări, culturi și medii vorbesc aceeași limbă.

Endri Matraku, Management 2 32

Până la marginile lumii a devenit de mult timp o realitate a misiunii Universității. Vedem acest lucru atunci când între bobocii anului 1 descoperim studenți din alte țări, și nu orice studenți, ci pe cei care au fost roade ale lucrării misionare din anii precedenți, ale altor generații de studenți.

Vedem acest lucru și când diferite rapoarte misionare, din cele mai exotice dar și periculoase colțuri de lume, ajung în casuța de email și îi recunoaștem acolo pe absolvenții noștri.

Când pasiunea pentru misiune animă viața unui student, astfel încât încă din timpul studenției misionează până pe meleagurile îndepărtate ale Siberiei, ca mai apoi să se dedice împreună cu toată familia unei vieți de misiune în spațiul slavic, știm că mandatul misionar al școlii noastre este împlinit.

Când viața profesională a absolvenților noștri, trăită în curăție și la standarde înalte, rodește în viețile celor din jur, știm că misiunea noastră este îndeplinită.

Când, studenți fiind la Universitatea Emanuel din Oradea, ne-am decis pentru o viață de misiune în Ucraina, a fost o decizie de genul la bine și la rău. Astăzi, când aici războiul se întețește și când resimțim efectele în viața de zi cu zi, înțelegem și mai bine ce înseamnă aceasta. Drumul nostru însă e tot înainte! Lucrarea se lărgește, nevoile cresc, oportunitățile de a-L mărturisi pe Domnul se înmulțesc.Până la marginile lumii pentru noi înseamnă nu doar departe de casă, ci și până la capăt. Până la capătul lucrării de aici. La bine și la rău.

Ion Patraș, Teologie 2001Gabriela Patraș, Asistență Socială 2002

Page 33: Ghidul Admiterii 2015:2016

LOVE WHAT YOU DOConferința internațională GSMAC aduce întotdeauna în discuție teme interesante, pertinente și o perspectivă creștină asupra afacerilor și a modului de a face business.Studenții capătă, de asemenea, experiență valoroasă în organizarea de evenimente cu participare națională sau internațională. EUO Student Symposium on Creativity, Imagination, and Innovation e un astfel de eveniment, care nu doar încurajează, ci și capitalizează investiția de creativitate și inovație a studenților.Conferința anuală a Departamentului de Asistență Socială a devenit deja un cap de pod pentru o serie de inițiative din domeniul social, printre care menționăm înființarea unei noi ocupații în peisajul acestei profesii.Nu în ultimul rând, Conferința Ars Sacra și Concertele de Crăciun ale muzicienilor UEO dau armonie întregii experiențe UEO.

DO WHAT YOU LOVE,

Cine zice că e plictisitor să înveți? Cu un mediu care îți stimulează curiozitatea, cu împrejurimi frumoase și facilități multiple, a studia la Universitatea Emanuel înseamnă nu doar o muncă serioasă, ci și una atractivă. Ca instituție de învățământ superior, Universitatea Emanuel propășește prin schimbul de idei și de experiențe. Academicieni eminenți și experți în varii domenii (păstori, teologi, muzicieni, literați, asistenți sociali și oameni de afaceri) vizitează frecvent campusul pentru diferite conferințe și seminarii organizate aici. Pe măsură ce acești experți se reunesc pe aceeași platformă, studenții nu doar că beneficiază de schimbul de idei, ci și au ocazia de a întâlni și a lega relații cu mulți din vizitatorii UEO.Conferința Pastorală din fiecare toamnă este o oportunitate deosebită pentru studenții de la Teologie de a înțelege provocările vieții de slujitor.

“Am participat la diferite evenimente organizate la Universitatea Emanuel, precum Business Plan Competition, Griffiths School of Management Anual

Conference (GSMAC), și multe altele. Acestea m-au ajutat să-mi rafinez abilitățile, să cunosc profesioniști în domeniul meu de interes și mi-au

oferit o platformă pentru diferite oportunități de carieră.”

Adrian F. Cioară, Licență Management - Alumni 2014Master Management - Anul 1

33

Page 34: Ghidul Admiterii 2015:2016

Dumnezeu a rânduit lucrurile în aşa fel încât eu să ajung la Universitatea Emanuel. Deşi la început am fost sceptică, deoarece consideram distanţa un obstacol mult prea mare, am ascultat chemarea Sa şi azi pot spune din toată inima că nu regret decizia luată.

Am ales specializarea Limba şi literatura română-engleză, deoarece am decis să îmbin utilul cu plăcutul. Din ceea ce am experimentat până acum, pot spune că profesorii au un rol foarte important în a te face să participi cu drag la cursuri. Ne surprind mereu cu noi învăţături care ne fac adesea să aşteptăm cu nerăbdare ziua în care vom fi asemeni lor şi vom împărtăşi cunoştinţele noastre altor persoane.

Părerea mea este că pentru a ajunge să excelezi în domeniul tău şi să te bucuri de ceea ce faci trebuie să te cunoşti pe tine însuţi: preferinţe, aptitudini, competenţe, ceea ce te caracterizează. Unind toate aceste lucruri, şi mai ales incluzându-L pe Dumnezeu în toate planurile noastre, vom căpăta izbândă în umblarea noastră pe pământ.

Am ajuns la concluzia că tot ce dorim să facem independent este efemer, pe când ceea ce facem pentru Domnul va dăinui. Eu am ascultat glasul Domnului şi am ajuns să fac lucruri la care visam de mult timp deoarece, pe lângă dezvoltarea profesională, Universitatea Emanuel mi-a acordat creşterea spirituală şi râuri de binecuvântări.

Pentru mine Universitatea Emanuel din Oradea reprezintă răspunsul lui Dumnezeu pentru dezvoltarea mea spirituală, academică și practică în domeniul în care mă pregătesc. Fiind student în anul III la secția de Teologie baptistă pastorală, am avut ocazia de a-mi evalua și confirma chemarea la lucrare prin cunoașterea practică a nevoilor pe care Biserica le întâmpină la ora actuală atât în țară, cât și peste hotare. Pe lângă aceasta, viața mea spirituală a cunoscut o creștere accentuată, cunoscând și fiind în preajma unor oameni integri și maturi din punct de vedere spiritual, care au avut o influență pozitivă asupra mea.

De asemenea, din punct de vedere academic, Universitatea Emanuel din Oradea a fost și este o adevărată binecuvântare pentru mine, fiind o sursă bogată de informație prin biblioteca foarte bine dotată, dar mai ales prin profesorii mei extrem de pregătiți, atât teoretic, cât și practic. Aceștia reprezintă pentru fiecare student al Universității nu doar simple cadre didactice, ci și frați în Cristos și prieteni.

Universitatea Emanuel din Oradea a fost și continuă să rămână pentru mine un izvor nesecat de oportunități oferite pentru aplicarea practică a celor învățate în cadrul cursurilor, prin relația pe care o are cu Bisericile Evanghelice din România și din diaspora. O astfel de oportunitate mi s-a oferit și mie în vara anului trecut, când am slujit două luni la Biserica Baptistă Română din Atlanta, Georgia, S.U.A.

Cred cu tărie că Universitatea Emanuel din Oradea poate oferi mediul propice pentru orice student doritor să fie echipat atât din punct de vedere academic, cât și spiritual. Este locul în care orice credincios, poate experimenta într-un mod mai clar, călăuzirea și binecuvântarea lui Dumnezeu.

FLAVIA MINCIUNĂ,Litere - Anul 1

LORAND HORVAT,Teologie - Anul 3

34

Page 35: Ghidul Admiterii 2015:2016

Venirea mea la Universitatea Emanuel din Oradea a fost una dintre alegerile cele mai bune pe care le-am făcut vreodată. Am ales Pedagogia muzicală pentru că iubesc muzica și pentru că vreau să învăț cum să slujesc mai bine în biserică.

Mă bucur nespus de mult că pot învăța de la profesorii cei mai buni, plini de pasiune, răbdare și disponibilitate. Lucrul care m-a impresionat cel mai mult este pasiunea și dragostea lor pentru muzică și felul lor de a preda, ceea ce mă face și pe mine să iubesc muzica mai mult și să învăț cu mai mult interes.

Pe lângă faptul că pot învăța muzică la un nivel atât de profesional, ceea ce mă ajută foarte mult este atmosfera creștină și principiile biblice promovate. Aici poți găsi toate condițiile pentru a avea o creștere spirituală sănătoasă și corectă. Mă bucur pentru că aici am găsit băieți de încredere și plini de râvnă pentru Domnul, care mi-au devenit prieteni foarte buni. Timpul de părtășie unii cu alții este de neprețuit.

Integritate și excelență? DA, la Universitatea Emanuel se poate.

Pentru mine Universitatea Emanuel din Oradea este locul unde mi-am găsit chemarea profesională, o ușă spre un viitor pe două picioare, o etapă de acomodare pentru un viitor pe cont propriu, totul împletit în armonia unui mediu creștin departe de tumultul lumii de afară. Universitatea Emanuel m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă să fii un asistent social, având încă de pe băncile școlii oportunitatea de a împleti învățătura cu slujirea aproapelui. Iar aceste oportunități au fost și sunt adevărate binecuvântări pentru mine. Slujind pacienților de la Hospice, spre exemplu, am putut experimenta un crâmpei din ce înseamnă să duci vestea mântuirii și dragostea agape în casele celor a căror speranță a devenit mai mult un mit, umbrit perpetuu de suferința orbitoare a bolii.

În această școală am simțit ce înseamnă să fii pus deoparte și să fii binecuvantat de Domnul prin apartenența la familia Sa, deoarece atât profesorii cât și întregul personal administrativ îți comunică prin tot ceea ce fac că sunt acolo pentru tine, să te ajute, să te slujească. Atitudinea lor binevoitoare și dragostea lor față de noi, studenții, este lecția permanentă, din afara sălilor de curs, care se întipărește zi de zi în mințile și inimile noastre.

GEORGE MIHALACHE Muzică - Anul 1

CRISTINA CSAKIAsistență socială - Anul 3

35

Page 36: Ghidul Admiterii 2015:2016

Salut! Numele meu este Marcus. Studiez la Facultatea de Management Griffiths din cadrul Universității Emanuel și, dacă ar fi să descriu în câteva cuvinte acest loc, aș menționa cu siguranță faptul că aici mă simt binecuvântat, îmi place și mi-aș dori cât mai mulți tineri să ajungă în această școală.

La Universitatea Emanuel am găsit locul potrivit în care pot să pun accentul atât pe slujire, cât și pe latura profesională a vieții. Această școală mi-a devenit o încurajare deosebită în a-L sluji pe Domnul, văzând că atât profesorii de teologie, cât și cei de management pun la loc de cinste în viața lor slujirea. Tot aici am întâlnit colegi care mi-au stat aproape în toate momentele prin care am trecut, tineri alături de care m-am bucurat și cu care m-am închinat Domnului, fiind încurajat de exemplul lor de dăruire.

Facultatea de Management Griffiths reprezintă, de asemenea, locul în care am învățat să privesc cu responsabilitate latura de sub soare a vieții, anume munca, sau profesia. Motivul pentru care cred că această facultate este specială constă în faptul că aici am avut ocazia să îmbin într-un mod deosebit cunoștințele teoretice cu cele practice. De când mă aflu în acest loc am fost implicat în numeroase activități precum organizarea de evenimente, telemarketing, networking, în urma cărora am învățat mult, am crescut și m-am dezvoltat, în prezent continuând să colaborez cu unii antreprenori.

Îi mulțumesc Domnului pentru această perioadă deosebită pe care a dăruit-o vieții mele!

MARCUS BUZLE,Management - Anul 2

Gabriela Elisabeta@gabiptrs

Azi am reintrat pe portile scolii mele. Ce multe amintiri!!!!! Aici a inceput totul. Multumesc #UEO

36

Page 37: Ghidul Admiterii 2015:2016

Între semestrele anului 3 de facultate am avut parte de o oportunitate deosebită: un stagiu de practică în compania Ernst & Young, o multinațională de renume. Timpul petrecut la EY poate fi descris într-un singur cuvânt: scurt. Am experimentat tot felul de situații, care mai de care mai interesante, unele stresante, dar de fiecare dată unice. Pe parcursul a 4 săptămâni, și colindând 3 locații EY, am învățat, am experimentat, am încercat. Ce e interesant și unic în acest domeniu e faptul că nu există rutină. Fiecare client e diferit și, chiar dacă procedurile de lucru sunt aceleași, un job nu seamănă cu altul. Primele două săptămâni au fost de departe cele mai pline de provocări. Am avut de învățat multe lucruri noi, însă de la oameni care știu bine meserie și au răbdare să-ți explice. În fiecare zi atenția trebuia adusă și menținută la cote maxime, altfel seara nu aveai satisfacția unui lucru bine făcut. În a treia săptămână am căpătat siguranță și eram uimită să văd că pot observa nuanțe în problematicile studiate și în situațiile unor clienți noi față de cei precedenți. Am început să capăt mai multă siguranță și să înțeleg și mai bine ce am de făcut. Ultima săptămână a venit pe neașteptate, ca și acea ultimă zi de vacanță în viața unui student. E timpul să mă întorc la școală. Și totuși trecerea nu e una bruscă. Apreciez acest lucru la școala mea: educația primită aici este relevantă pentru lumea de dincolo de gardul școlii, pentru piața muncii, astfel încât trecerea dintr-o parte în alta este una firească.Cele patru săptămâni de internship s-au scurs, dar pot spune și eu, cu toată convingerea, cuvintele motto-ului EY: „Whenever you join and however long you will stay, the exceptional EY experience lasts a lifetime!”

CRISTINA LERINȚLicență Management - Anul 3

INTERNSHIPS OCAZII DE VALOARE

37

Page 38: Ghidul Admiterii 2015:2016

Absolvenții Universității Emanuel din Oradea părăsesc școala fiind echipați temeinic pentru o viață de slujire în mijlocul comunității lor. Integritatea caracterului și excelența profesională reprezintă mult mai mult decât un slogan enunțat mereu și mereu în timpul studenției; sunt calități gravate în conduita studentului UEO, ce au în vedere o viață plină de rod atât în domeniul spiritual, cât și în cel profesional.

În anii tăi de vrednicie, când mâinile îți sunt pe plug și muncești cu râvnă, nu este timp de cântărit și negociat valori, iar excelența se cultivă mai greu, cu mult mai multă investiție de timp și efort. Atunci își vor arăta cu adevărat valoarea anii de studiu la Universitatea Emanuel, când integritatea și excelența au fost puse înaintea ochilor tăi ca un model de viață, devenind, dacă nu un automatism, cel puțin o primă alegere în ceea ce privește trăirea de fiecare zi.

ORICE FACEȚI SĂ FACEȚI DIN TOATĂ INIMA, CA PENTRU DOMNUL, NU CA PENTRU OAMENI, CA UNII CARE ȘTIȚI CĂ VEȚI PRIMI DE LA DOMNUL RĂSPLATA MOȘTENIRII. VOI SLUJIȚI DOMNULUI HRISTOS.COLOSENI 3:23,24

CU MÂINILE PE PLUG INTEGRITATE & EXCELENȚĂ

38

Page 39: Ghidul Admiterii 2015:2016

10 CE SE CAUTĂ ÎN PROFESIA TA...

PUTE

REA

CEL

OR

CALITĂȚI

1

Felicitări tuturor acelora dintre voi care ați ales să vă realizați parcursul profesional prin intermediul Universității Emanuel din Oradea. Ați făcut cea mai bună alegere!Este tot mai mare nevoie de profesioniști, oameni bine pregătiți și cu o etică a muncii ireproșabilă, în fiecare domeniu profesional.Universitatea Emanuel nu doar te ajută să îți însușești cunoștințe, ci și abilități vitale pentru a performa în viața ta profesională. Mai mult decât atât, un caracter integru al fiecărui student și absolvent UEO este prioritatea numărul 1 pentru educația ta.

Înțelege bine domeniul profesional în care lucrezi.

2 Fii clar în privința a ceea ce dorești.

3 Ai încredere în capacitățile tale, fără a fi încrezut.

4 Fii de încredere și nu te compromite niciodată.

5 Fii articulat în vorbire și formează-ți mereu abilități noi.

6 Concentrează-te pe învățarea continuă, ca mod de viață.

7 Pune întrebări și caută clarificări.

8 Fii gata să mergi o milă în plus.

9 Fii hotărât și perseverent în fața adversităților.

10 Caută mereu să fii creativ în lucrul tău.

39

Page 40: Ghidul Admiterii 2015:2016

Universitatea Emanuel a reprezentat o nouă călătorie în viața mea, pentru care am cumpărat biletul în ultimul minut, neavând nici măcar o idee despre cum va arăta destinația. În țara mea, Albania, aflasem doar că e o universitate creștină, iar faptul că urma să fac parte din ea se anunța a fi o experiență mai mult decât frumoasă. Îmi amintesc când am ajuns prima dată, admirând înalta clădire prin geamul mașinii. Mi-a dat acea senzație de bun venit și că toate lucrurile bune aveau să înceapă de aici.Dar, de îndată ce am avut primul contact cu limba română, am realizat că nu aveam nicio șansă să decodez regulile pentru a vorbi o astfel de limbă; mă bucur însă că m-am înșelat. Mi-a luat doar trei luni ca să mă adaptez în acest mediu și să reușesc să pronunț două vocale puse una lângă alta.Am petrecut patru ani lucrând la diploma mea de licență și pot mărturisi că a fost locul unde am beneficiat de prezența unor oameni amabili, educați, de un corp didactic alcătuit din profesori cu un plus de profesionalism și comunicare, de ucenicizare, de prietenie, de resurse academice de o înaltă calitate, de un mediu educativ foarte bine pus la punct care te învață nu numai să alegi slujba care ți se potrivește cel mai bine, ci să alegi drumul pe care ai fost chemat să îl urmezi.Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult, în afara terenului de fotbal și a liniștei prețioase, au fost competițiile (după care întotdeauna tânjesc) și iubesc faptul că GSM și UEO le oferă din abundență. Una dintre ele a făcut posibilă deschiderea propriei mele firme care operează în Europa și SUA: www.mylovestorybook.com. Totul a început cu participarea la “Cercul de Antreprenoriat”, un club din cadrul Facultății de Management, care, pas cu pas, s-a transformat în “Incubatorul de afaceri”.

Fiind pusă în situația în care trebuia să construiesc și să cresc afacerea mai departe, am optat și pentru programul de master la antreprenoriat, o oportunitate unică de a construi un network valoros și de a învăța cu cei mai experimentati oameni pe plan mondial, o gândire elvețiană, modelată/mixată cu cea americană. Dumnezeu a folosit mulți oameni și multe circumstanțe care au scris povestea mea la UEO, dintre care, în momentul de față cea de ‘My Love Story book’ rămâne preferata mea.

MARCELA MATRAKULicență Management - Alumni 2013Master Management - anul 2Antreprenor

40

Page 41: Ghidul Admiterii 2015:2016

ELIGIBILITATE

Programele de studiu sunt accesibile candidaților care îndeplinesc următoarele condiții:

• sunt absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat sau echivalentă cu aceasta (pentru programul de licență) sau sunt absolvenți de studii universitare de licență cu diplomă de licență sau echivalentă (pentru programul de master)

• sunt membri botezați ai unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România

PERIOADELE DE ADMITERE

Pentru ambele programe de studiu (licență și master), perioadele de admitere sunt:

Prima sesiune:

• Înscrierea candidaților: 13 - 21 iulie 2015

• Examinarea (probe scrise sau orale): 22/23 iulie 2015 (în funcție de specializare)

A doua sesiune:

• Înscrierea candidaților: 7 - 22 septembrie 2015

• Examinarea (probe scrise sau orale): 16/17 septembrie 2015, respectiv 23/24 septembrie 2015 (în funcție de specializare)

INFO ADMITEREUniversitatea Emanuel din Oradea urează bun venit tuturor celor ce doresc să se alăture comunității sale, ca viitori studenți la oricare din specializările sale. Dacă ai abilitatea, adaptabilitatea și râvna de a dezvăța, învăța și experimenta, îți oferim platforma și mijloacele potrivite pentru formarea ta, cu scopul de a-ți împlini misiunea pe acest pământ.

Stefi Pal@stfpl

Univ. Emanuel din Oradea printre primele optiuni. Voi ce aveti pe lista?!!! @UEO

41

Page 42: Ghidul Admiterii 2015:2016

ACTE NECESARE LA ÎNSCRIERE

Înscrierea se va realiza prin depunerea la Secretariatul facultății a dosarului de admitere care trebuie să conțină următoarele:

1. Cerere de înscriere (formular tipizat)2. Un dosar plic3. Diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în

original4. Foaia matricolă care însoțește diploma de bacalaureat5. Diploma de licență sau diploma echivalentă cu aceasta în copie

legalizată6. Suplimentul la diplomă (foaia matricolă) în copie legalizată7. Certificat de naștere în copie legalizată8. Certificat de căsătorie în copie legalizată, unde este cazul de

schimbare a numelui9. Adeverință medicală tip, eliberată de medicul de familie, vizată

de medicul Universității Emanuel din Oradea10. 4 poze mărimea 2/311. Recomandare (prezentată în plic închis) din partea pastorului și a

comitetului bisericii în care să fie menționată calitatea morală a tânărului, precum și data botezului

12. O scurtă autobiografie care să cuprindă aspectele motivaționale și evoluția spirituală

13. Copie xerox carte de identitate14. Chitanță taxă de înscriere (taxa e în cuantum de 70 lei)

Notă:(3)(5) Absolvenții din promoția 2015 pot prezenta în locul diplomei de studii, adeverință tip care să confirme absolvirea programului de studii liceale și promovarea examenului de bacalaureat, respectiv de licență.

SELECȚIA

Admiterea la programul de studii se face în ordinea descrescătoare a mediilor obținute și în limita numărului de locuri pentru care se organizează concursul. Media minimă de admitere nu poate fi mai mică de 5 (cinci). În caz de egalitate, pentru ultimul loc departajarea se face pe baza mediei obținute la bacalaureat, respectiv media la licență.

• rezultatele concursului de admitere sunt aduse la cunoștința celor interesați prin afișare

• contestațiile la probele scrise se depun la Secretariatul facultății în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor, cu termen de soluționare de cel mult 72 de ore de la expirarea termenului de depunere a acestora

• la probele orale nu se admite contestații

• confirmarea opțiunilor de studii, pentru candidații admiși, se va realiza până la data de 30 septembrie 2015, prin depunerea la Secretariatul facultății a unei copii a chitanței ce atestă că s-a achitat taxa de școlarizare pe semestrul I. Plata taxei se va face în lei la cursul BNR din ultima zi a lunii precedente celei în care se efectuează plata.

Notă:(*) Dosarele candidaților respinși sau ale acelora care renunță la școlarizare se restituie acestora, la cerere, pe baza actelor de identitate și a legitimației de concurs, potrivit calendarului stabilit de fiecare facultate, cu excepția recomandărilor care rămân în arhiva universității.(**) La plata taxei de școlarizare în termenul stabilit, studentul beneficiază de o reducere de 10%. a acesteia.

Alina Cornic@alinanic

Vino degraba luna Iulie!! E timpul pentru @UEO in viata mea! :)

42

Universitatea Emanuel din Oradea oferă candidaților, pe perioada desfășurării concursului de admitere, cazare și masă (prânz și cină), contra cost, în incinta campusului. cazare - 15 lei/noapte

prânz - 8 lei/zicină - 6 lei/zi

Page 43: Ghidul Admiterii 2015:2016

SPECIALIZARE NR. ANI STUDIU / CREDITE / LOCURI

TAXĂ DE ȘCOLARIZARE

COMPETENȚE PROBELE DE EXAMEN CONDIȚII SPECIALE

1. Teologie baptistă pastorală(specializare acreditată)

Învățământ cu frecvență (la zi)4 ani240 credite40 locuri

385 Euro / an pastori, evangheliști, misionari, profesori de religie

1. Interviu motivațional și Mărturisirea de Credință a Cultului Creștin Baptist din România. (notare admis / respins)

2. Examen scris pentru verificarea cunoștințelor biblice de Vechiul și Noul Testament. (evaluare prin note de la 1 la 10)

Candidatul trebuie să fie membru botezat al unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România și se recomandă să aibă cel puțin 2 ani de la data botezului.

2. Pedagogie muzicală(specializare acreditată)

Învățământ cu frecvență (la zi) 3 ani180 credite20 locuri

385 Euro / an +modul instrument150 Euro / an

profesor de muzică, dirijor de cor, corist, profesor de canto / instrument, pianist acompaniator

1. Interviu motivațional și Mărturisirea de Credință a Cultului Creștin Baptist din România. (notare admis / respins)

2. Verificarea aptitudinilor muzicale (oral)

2.1 Proba de aptitudini vocale 2.2 Verificarea calităților muzicale generale și un solfegiu unic, pentru toți candidații (evaluare prin note de la 1 la 10)

Candidatul trebuie să fie membru botezat al unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România.În cazuri excepționale, Comisia de admitere, cu aprobarea Consiliului de administrație, va putea accepta și candidați nebotezați sau provenind de la alte culte.

LICENȚĂPentru detalii și lămuriri contactați, după caz, unul dintre secretariate:Secretariatul Facultății de Teologie: 0359.405.602, [email protected] Facultății de Management: 0359.405.601, [email protected]

43

Page 44: Ghidul Admiterii 2015:2016

SPECIALIZARE NR. ANI STUDIU / CREDITE / LOCURI

TAXĂ DE ȘCOLARIZARE

COMPETENȚE PROBELE DE EXAMEN CONDIȚII SPECIALE

3. Asistență socială(specializare acreditată)

Învățământ cu frecvență (la zi)3 ani180 credite40 locuri

385 Euro / an asistent social în instituții și organizații non-profit, inițiere organizații de profil, întocmire proiecte europene de dezvoltare comunitară

1. Interviu motivațional și Mărturisirea de Credință a Cultului Creștin Baptist din România. (notare admis / respins)

2. Examen scris pentru verificarea cunoștințelor generale de asistență socială (evaluare prin note de la 1 la 10)

Candidatul trebuie să fie membru botezat al unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România.În cazuri excepționale, Comisia de admitere, cu aprobarea Consiliului de administrație, va putea accepta și candidați nebotezați sau provenind de la alte culte.

4.Limba și literatura română - Limba și literatura engleză(specializare în proces de acreditare)

Învățământ cu frecvență (la zi)3 ani180 credite20 locuri

385 Euro / an editare carte, creație artistică literară, redacții radio și televiziune, public relations - purtător de cuvânt, profesor de limba și literatura română, profesor de limba și literatura engleză, jurnalism, traducător specializat și autorizat

1. Interviu motivațional și Mărturisirea de Credință a Cultului Creștin Baptist din România. Se va verifica și nivelul cunoștințelor de limba engleză (notare admis / respins)

2. Examen scris de compoziție literară. (evaluare prin note de la 1 la 10)

Candidatul trebuie să fie membru botezat al unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România.În cazuri excepționale, Comisia de admitere, cu aprobarea Consiliului de administrație, va putea accepta și candidați nebotezați sau provenind de la alte culte.

5. Management (specializare acreditată)

Învățământ cu frecvență (la zi)3 ani180 credite40 locuri

550 Euro / an manager în organizații comerciale sau non-profit, angajat în bănci, companii locale, naționale sau multinaționale

1. Interviu motivațional și Mărturisirea de Credință a Cultului Creștin Baptist din România. (notare admis / respins)

2. Test de cunoștințe și aptitudini (examen scris) care cuprinde probe de limba engleză, economie, aptitudini. (evaluare prin note de la 1 la 10)

Candidatul trebuie să fie membru botezat al unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România.În cazuri excepționale, Comisia de admitere, cu aprobarea Consiliului de administrație, va putea accepta și candidați nebotezați sau provenind de la alte culte.

NOTĂ: Plata taxelor se va face în lei la cursul BNR din ultima zi a lunii precedente celei în care se efectuează plata.44

Page 45: Ghidul Admiterii 2015:2016

SPECIALIZARE NR. ANI STUDIU / CREDITE / LOCURI

TAXĂ DE ȘCOLARIZARE

PROBELE DE EXAMEN CONDIȚII SPECIALE

1. Teologie pastorală și misiologie(specializare acreditată)

Învățământ cu frecvență (la zi)2 ani (4 semestre)120 credite20 locuri

220 Euro / semestru

1. Interviu motivațional și verificarea cunoștințelor de limba engleză. (notare admis / respins)

2. Examen scris din Teologie creștină vol. 1, 2 și 3, autor Millard Erickson. (evaluare prin note de la 1 la 10)

- Candidatul trebuie să fie membru botezat al unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România și să fie implicat în lucrări care au legătură cu profilul specializării (dovada: recomandare din partea bisericii locale).

- Candidatul trebuie să dețină o diplomă de licență în orice domeniu.

- Cunoașterea limbii engleze la nivel mediu-avansat (citire și traducere)

2. Artă muzicală(specializare acreditată)

Învățământ cu frecvență (la zi)2 ani (4 semestre)120 credite20 locuri

220 Euro / semestru + modul instrument150 Euro / an

1. Prezentarea unui proiect de disertație în specializarea propusă.

2. Probă de aptitudini în dirijatul coral (evaluare prin note de la 1 la 10)

- Candidatul trebuie să fie membru botezat al unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România. În cazuri excepționale, Comisia de admitere, cu aprobarea Consiliului de administrație, va putea accepta și candidați nebotezați sau provenind de la alte culte.

- Candidatul trebuie să dețină o diplomă de licență

MASTERPentru detalii și lămuriri contactați, după caz, unul dintre secretariate:Secretariatul Facultății de Teologie: 0359.405.602, [email protected] Facultății de Management: 0359.405.601, [email protected]

45

Page 46: Ghidul Admiterii 2015:2016

SPECIALIZARE NR. ANI STUDIU / CREDITE / LOCURI

TAXĂ DE ȘCOLARIZARE

PROBELE DE EXAMEN CONDIȚII SPECIALE

3. Programe și proiecte comunitare în asistență socială(specializare acreditată)

Învățământ cu frecvență (la zi)2 ani (4 semestre)120 credite20 locuri

220 Euro / semestru

Interviu în care candidatul va prezenta un proiect de dezvoltare comunitară sau organizațională. (evaluare prin note de la 1 la 10)

- Candidatul trebuie să fie membru botezat al unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România și să fie implicat în lucrări care au legătură cu profilul specializării (dovada: recomandare din partea bisericii locale).

- Candidatul trebuie să dețină o diplomă de licență în orice domeniu.

- Cunoașterea limbii engleze la nivel mediu-avansat (citire și traducere)

4. Management antreprenorial (MMA)(specializare acreditată)

Învățământ cu frecvență (la zi)2 ani (4 semestre)120 credite40 locuri

500 Euro / semestru

1. Interviu motivațional. (notare admis / respins)2. Examen scris de tip GMAT(evaluare prin note de la 1 la 10)

- Candidatul trebuie să fie membru botezat al unei biserici aparținând unuia dintre cultele ce compun Alianța Evanghelică din România. În cazuri excepționale, Comisia de admitere, cu aprobarea Consiliului de administrație, va putea accepta și candidați nebotezați sau provenind de la alte culte.

- Candidatul trebuie să dețină o diplomă de licență

- Cunoașterea limbii engleze, cel puțin la nivel mediu

- Abilitatea de operare PC

NOTĂ: Plata taxelor se va face în lei la cursul BNR din ultima zi a lunii precedente celei în care se efectuează plata.46

Page 47: Ghidul Admiterii 2015:2016

CE TREBUIE SĂ ÎNVEȚI PENTRU ADMITERE

LICENȚĂ

Examenul de cunoștințe biblice va urmări familiarizarea generală a studentului cu următoarele teme și capitole cheie din Vechiul Testament și din Noul Testament:

Vechiul Testament1. Creația și căderea în păcat (Geneza 1-4) 2. Legămintele din cartea Geneza (Noe [6-9], Avraam [12-22], Isaac [26],

Iaacov [28])3. Chemarea lui Moise și formarea poporului Israel (Exod

2-20) 4. Cele zece porunci (Exod 19-20/Deuteronom 5)5. Sistemul cultic în Israel: cortul întâlnirii (Exod 26-27), jertfele (Lev. 1-7) și

sărbătorile (Lev. 23) 6. Iosua și moștenirea Țării Promise (Deut. 34-Iosua 1-4) 7. David și formarea monarhiei (1Sam. 16; 2Sam. 7:1-16) 8. Istoria monarhiei divizate și exilul (1Regi 1, 11-12; 2Regi 17; 23-25)9. Reîntoarcerea din exil (Ezra 5-6; Neemia 8) 10. Literatura poetică: Psalmii mesianici (Psalmul 2; 22; 40; 110)11. Literatura sapiențială: Înțelepciunea în cartea Proverbe (Pv. 1, 8)12. Literatura profetică: identificarea și listarea corectă a profeților mari și

mici, și a celor pre-exilici și exilici/post-exilici - profeții pre-exilici (Isaia, Ieremia, Osea, Ioel, Amos, Obadia, Iona, Mica, Naum, Habacuc, Țefania)

- profeții exilici/post-exilici (Daniel, Ezechiel, Hagai, Zaharia, Maleahi)

Teologie baptistă pastorală

Noul Testament1. Evangheliile – Contextul şi mesajul Predicii de pe Munte (Matei 5-7)2. Evangheliile – Prezentarea şi analiza sumară a pildelor cuprinse în Matei

cap. 133. Evangheliile – Mesajul Naşterii Domnului Isus în cadrul Evangheliilor -

prezentare, analiză, comparare şi implicaţii practice (Matei 1-2, Luca 1-2, Ioan 1)

4. Evangheliile – Patimile, moartea, învierea şi înălţarea lui Cristos (Matei 26-28, Marcu 14-16, Luca 22-24, Ioan 18-21, Faptele Apostolilor 1)

5. Faptele Apostolilor – Călătoriile misionare ale apostolului Pavel (Faptele Apostolilor 13:1-14:28, 15:36-18:22, 18:23-21:26, 21:27-28:31)

6. Epistola către Romani – Prezentarea creaţiei, căderii, răscumpărării şi glorificării în Epistola către Romani (Romani 1-3)

7. 1,2 Corinteni – Prezentarea problemelor existente în Biserica din Corint şi soluţiile prezentate de apostolul Pavel (1,2 Corinteni)

8. Epistola către Galateni – Creştinul şi Legea (Galateni 3-5:15)9. Epistola către Efeseni – Omul nou în Cristos (Efeseni 4)10. Apocalipsa – Scrisorile adresate bisericilor (Apocalipsa 2-3)

Bibliografie:1. Mărturisirea de Credinţă a Cultului Creştin Baptist din România2. Sfânta Scriptură (Traducerea Dumitru Cornilescu).

47

Page 48: Ghidul Admiterii 2015:2016

CE TREBUIE SĂ ÎNVEȚI PENTRU ADMITERE

LICENȚĂ LICENȚĂ

Pentru examenul oral de verificare a aptitudinilor muzicale: 1. Proba de aptitudini vocale: două piese, la alegerea candidatului, din Cântările Evangheliei, Imnurile Credinţei sau Cântările Triumfului. 2. Verificarea calităţilor muzicale generale (simţul ritmic, auzul melodic, memoria muzicală) şi un solfegiu unic, pentru toți candidații, din culegerea Solfegiu pentru toţi, vol. I, de Constantin Rîpă – Nelida Nedelcuţ, Editura Institutului Biblic „Emanuel” din Oradea, 1998 sau Editura MediaMusica a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, 2002. 3. Candidaţii care optează pentru modulul instrumental (pian, orgă, chitară, instrumente de suflat din alamă) vor prezenta (la alegere) o lucrare din literatura muzicală universală, care să le reflecte nivelul tehnic.

Bibliografie:1. Mărturisirea de Credinţă a Cultului Creştin Baptist din România2. Solfegiu pentru toţi, vol. I, de Constantin Rîpă – Nelida Nedelcuţ, Editura

Institutului Biblic „Emanuel” din Oradea, 1998 sau Editura MediaMusica a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, 2002.

Pedagogie muzicală

Tematica pentru examenul scris:1. Cum se defineşte sistemul naţional de asistenţă socială?2. Cine are dreptul să fie beneficiar al asistenţei sociale?3. Definiţi următorii termeni: anchetă socială, beneficii de asistenţă socială,

comunitate locală, dezvoltare comunitară, dizabilitate, eligibilitate, furnizor de servicii sociale, nevoie socială, servicii comunitare, standarde de calitate.

4. Cine poate deţine titlul de asistent social?5. Care sunt drepturile şi obligaţiile asistentului social?6. Care sunt atribuţiile principale ale Colegiului Naţional al Asistenţilor

Sociali?

Bibliografie:1. Mărturisirea de Credinţă a Cultului Creştin Baptist din România2. Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, publicată în Monitorul Oficial nr.

905 din 20/12/20113. Legea nr. 466/2004 privind statutul asistentului social, publicată în

Monitorul Oficial nr. 1088 din 23/11/2004, cu modificările și completările ulterioare aduse de Legea 187/2012 publicată în MO nr. 757 din 12.11.2012.

Asistență socială

48

Page 49: Ghidul Admiterii 2015:2016

CE TREBUIE SĂ ÎNVEȚI PENTRU ADMITERE

LICENȚĂ

LICENȚĂ

1. Mărturisirea de Credinţă a Cultului Creştin Baptist din România2. Programa pentru examenul de bacalaureat a materiei Limba şi literatura

română, clasele IX – XII. Va trebui să susţii o examinare scrisă, o compunere liberă referitoare la o temă dată pentru a demonstra că “ai condei”, vocabular, stil, talent în a controla expresia scrisă.

Limba și literatura română - Limba și literatura engleză

1. Mărturisirea de Credinţă a Cultului Creştin Baptist din România;2. Economie: Manual cls. a X-a (profilul servicii), cls. a XI-a (toate profilurile şi

specializările), Editura ANTET XX PRES, manual aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prin Ordinul Ministrului, în 2006, autori prof. univ. dr. Gheorghe Creţoiu şi colaboratorii.

Capitolul 3 - Consumatorul și comportamentul său rațional Subcapitolul I. Nevoile și resursele (p. 22-24)

Capitolul 5 - Producătorul/întreprinzătorul și comportamentul său rațional Subcapitolul IV. Factorii de producţie. Progresul factorilor și “noua economie” (p. 40- 44)

Capitolul 6 - Combinarea factorilor de producție și eficiența economică Subcapitolul III. Productivitatea și importanța creșterii ei (p. 50-53) Subcapitolul IV. Costul de producție (p. 53-56)Capitolul 7 - Piața și sistemul economiei de piață Subcapitolul II. Piața - spațiul economic de întâlnire al agenților economici (p. 65-67) Subcapitolul III. Legea cererii ofertei și echilibrului pieței (p. 67-70)Capitolul 9 - Piaţa monetară. zrolul băncilor Subcapitolul I. Banii și moneda (p. 79-81)Capitolul 10 - Piaţa de capital Subcapitolul I. Modalități de finanțare a activității economice (p. 90-91) Subcapitolul II. Conținutul și funcțiile pieței de capital (p. 91-92) Subcapitolul III. Componentele / formele pieței de capital (p. 93-94)Capitolul 11 - Piaţa muncii Subcapitolul I. Conținutul și trăsăturile pieței muncii (p. 98) Subcapitolul II. Cererea și oferta de muncă (p. 98-101) Subcapitolul III. Salariul (p. 101-103)

ManagementCapitolul 13 - Echilibru și dezechilibre economice Subcapitolul III. Dezechilibrele economice (p. 114-115) Subcapitolul IV. Inflația - Dezechilibru major complex. Țintirea inflației (p. 115-119) Subcapitolul V. Șomajul și politicile ocupaționale (p. 120-122)

3. Proba de aptitudiniAceastă probă va verifica aptitudinile, cunoştinţele generale şi aspectul motivaţional al candidatului. Următoarele cerinţe trebuie avute în vedere: - Lecturarea publicaţiilor financiare, de ex. Capital, The Economist (prin facilităţile Internet), Business Week. - Lecturarea unei publicaţii zilnice româneşti şi dacă se poate una de limba engleză: Financial Times, International Herald Tribune (ambele pot fi lecturate pe Internet), Wall Street Journal.- Audierea ştirilor de la televiziune şi radio.

Candidatul trebuie să fie pregătit pentru a spune ce intenţionează cu privire la viitorul său.

49

Page 50: Ghidul Admiterii 2015:2016

CE TREBUIE SĂ ÎNVEȚI PENTRU ADMITERE

MASTER MASTER

Tematica pentru concursul de admitere:1. Revelaţia specială a lui Dumnezeu, vol. 1 (pp. 183-210)2. Concepţii despre ispăşire, vol. 2 (pp. 363-384)3. Tema centrală a ispăşirii, vol. 2 (pp. 385-410)4. Dimensiunile ispăşirii, vol. 2 (pp. 411-429)5. Începutul mântuirii: aspecte subiective, vol. 3 (pp. 97-116)6. Începutul mântuirii: aspecte obiective, vol. 3 (pp. 117-138)7. Continuarea mântuirii, vol. 3 (pp. 139-156)8. Desăvârşirea mântuirii, vol. 3 (pp. 157-176)9. Natura bisericii, vol. 3 (pp. 201-228)10. Rolul bisericii, vol. 3 (pp. 229-248)

Bibliografie:Millard Erickson, Teologie creştină, vol 1, 2 şi 3, Editura Cartea Creştină, Oradea, 1998

Teologie pastorală și misiologie

Admiterea în cadrul programului de Master în Artă muzicală constă în: 1. Prezentarea, de către candidat, a unui proiect de disertaţie în specializarea propusă, cu referire la următoarele aspecte:

• Titlul şi obiectivele proiectului• Motivaţia alegerii temei (cu menţionarea preocupărilor anterioare

ale candidatului în domeniul vizat, în cazul în care acestea există)• Bibliografia aferentă

2. Probă de aptitudini în dirijatul coral. Candidatul va dirija o lucrare corală, după o înregistrare pe CD, la recomandarea comisiei, din următorul repertoriu:

• Ave verum corpus, de W. A. Mozart• Ziua ninge, de Gh. Dima• Gustaţi şi vedeţi, de Gh. Dima• Exultate Deo, A. Scarlatti

Bibliografie teoretică:Bena, Augustin, Dirijorul de cor, Editura Muzicală, Bucureşti, 1962Bica, Nicolae, Compendiu de cânt şi dirijat, Universitatea Emanuel din Oradea, 2009Botez, Dumitru D., Tratat de cânt şi dirijat, vol. I-II, ICED, Bucureşti, 1985

Artă muzicală

50

Page 51: Ghidul Admiterii 2015:2016

CE TREBUIE SĂ ÎNVEȚI PENTRU ADMITERE

MASTER

MASTER

Admiterea va consta dintr-un interviu în care candidatul va prezenta un proiect de dezvoltare comunitară sau organizaţională. În prezentarea proiectului, fiecare canditat trebuie să facă referire la următoarele aspecte:

• Titlul proiectului • Justificarea sau motivaţia alegerii temei• Obiectivele generale şi specifice ale proiectului • Impactul proiectului în societate• Rolul bisericii locale în implementarea proiectului.

Programe și proiecte comunitare în asistență socială

Teste de tip GMAT.

Management antreprenorial (MMA)

51

Page 52: Ghidul Admiterii 2015:2016

FINANȚAREA STUDIILOR

Universitatea Emanuel din Oradea nu primeşte subvenţii de la stat, ci este finanţată prin contribuţii venite din partea unor persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate, precum şi din contribuţia studenţilor.

Campusul Universităţii Emanuel oferă cele mai bune şi avantajoase condiţii de studiu şi cazare studenţilor care doresc să realizeze lucruri mari cu Dumnezeu. Taxele de școlarizare, precum și costurile de cazare şi masă sunt subvenţionate de Universitatea Emanuel în aşa fel încât studentul să beneficieze de un ajutor substanţial în formare profesională.

Există, prin urmare, două categorii principale de costuri ce sunt, în mod normal, acoperite de fiecare student: taxele de școlarizare și taxele de cazare & masă.

INVESTEȘTI...

Taxe de școlarizare

Taxe de cazare & masă

52

Page 53: Ghidul Admiterii 2015:2016

Taxe de școlarizare

Taxe de cazare & masă

Sistemul de taxare, pentru acoperirea cheltuielilor de școlarizare, practicat la UEO, reprezintă un caz aparte în peisajul educației private. Astfel, Universitatea Emanuel participă în proporție de aproximativ 70% din total la cheltuielile de școlarizare a fiecărui student. Prin sistemul de subvenționare practicat de UEO, taxele de școlarizare au un nivel rezonabil.

Alte precizări:

• Școlarizarea este gratuită pentru studenții a căror părinți sau soți lucrează cu norma de bază la UEO

• În caz de exmatriculare sau retragere înainte de absolvire, studentul trebuie să returneze integral finanțarea de care a beneficiat de-a lungul anilor

• La plata anticipată a taxei de școlarizare (în prima lună din semestru) se beneficiază de o reducere de 10% a acesteia

Experiența vieții de student UEO nu este completă și nu e pe deplin satisfăcătoare dacă nu ai gustat ce înseamnă să locuiești în campus și să iei masa la cantina universității, împreună cu colegii tăi. Universitatea Emanuel oferă prețuri subvenționate (de până la 50%), pentru cazare și masă, în cadrul următorului pachet promoțional:

CAZARE + PRÂNZ (5 zile din 7) + CINĂ (5 zile din 7) = 350 lei/lună (pentru studenți licență) și 400 lei/lună (pentru studenți master)

Dacă nu dorești să cumperi pachetul subvenționat, ci preferi să le cumperi pe fiecare în parte, prețurile sunt următoarele:

• Cazarea: 200 lei/lună (licență) și 220 lei/lună (master)

• Prânz (5 zile din 7): 160 lei/lună (licență) și 190 lei/lună (master)

• Cină (5 zile din 7): 110 lei/lună (licență) și 155 lei/lună (master)

Indiferent de varianta aleasă, taxele de cazare și de masă se vor plăti lunar.

SECȚIATAXĂ

LICENȚĂEURO/AN

TAXĂ MASTER

EURO/SEM.

Teologie 385 220

Asistență socială 385 220

Muzică 385 / +150 220 / +150

Litere 385 -

Management 550 500Cuantumul taxelor a fost stabilit în ședința Consiliului de administrație din data de 15/12/2014.

Taxele de școlarizare se pot plăti la casieria Universității Emanuel din Oradea, prin transfer bancar sau prin mandat poştal intern clasic, direct în contul bancar al UEO.Contul bancar al universității este RO93 BACX 0000 0030 0686 1000 deschis la Banca Comerciala Unicredit Tiriac Bank S.A. Codul de identificare al băncii (BIC) este BACXROBU. Plata taxelor de școlarizare se va face în lei la cursul BNR din ultima zi a lunii precedente celei în care se efectuează plata.

53

Page 54: Ghidul Admiterii 2015:2016

BURSELE UEOUniversitatea Emanuel din Oradea oferă studenților două tipuri principale de burse:

• BURSA DE ȘCOLARIZARE

• BURSA UEO INTEGRITATE ȘI EXCELENȚĂ

Pentru regulamentul de acordare a burselor și formularele de cerere accesați link-ul următor:

http://www.emanuel.ro/viata-in-campus/burse/

DOMNUL TE VA FACE SĂ FII CAP, NU COADĂ; ÎNTOTDEAUNA VEI FI SUS, ŞI NICIODATĂ NU VEI FI JOS, DACĂ VEI ASCULTA DE PORUNCILE DOMNULUI DUMNEZEULUI TĂU PE CARE ŢI LE DAU ASTĂZI, DACĂ LE VEI PĂZI ŞI LE VEI ÎMPLINIDEUTERONOM 28:13

54

Page 55: Ghidul Admiterii 2015:2016

DATE CHEIEMartie

26 - 28Are loc Quo Vadis Juvenis, un eveniment de tipul zilei porților deschise. Vino să vezi cum e viața de student la UEO. Află detalii și înscrie-te aici ----->

Iulie

13 Au început înscrierile. Depune-ți și tu dosarul pentru a-ți rezerva un loc la specializarea aleasă. Perioada de înscrieri se încheie în data de 21 iulie.

Iulie

22/23 E ziua cea mare! Au loc examinările - interviul, probele orale și cele scrise. Sperăm că ești bine pregătit!

Septembrie

7A început a doua sesiune de admitere. Depune-ți dosarul până în data de 22 septembrie, pentru oricare din specializările Facultății de Teologie și Facultății de Management.

Septembrie

30Dacă ești unul dintre candidații admiși, aceasta e ultima zi pentru confirmarea opțiunii de studiu. Confirmarea se face prin depunerea la Secretariatul facultății a dovezii de plată a taxei de școlarizare pe semestrul 1.

Octombrie1 Bine ai venit la Universitatea Emanuel din Oradea! E prima ta zi din viața

de student la UEO.

http://goo.gl/5d2iN1

55

Page 56: Ghidul Admiterii 2015:2016

CONNECT @UEOConectează-te la UEO!

Fă parte din comunitatea Universității Emanuel dn Oradea.

56

Viața ta la Universitatea Emanuel din Oradea o vei trăi atât în offline cât și în online, așa că poți

activa în ambele medii.

Fie în persoană sau pe web, înainte de a veni la UEO sau după, dacă ai nelămuriri importante

sau câteva mici întrebări, poți să te conectezi la comunitatea UEO în orice fel ți-e mai la

îndemână.

Page 57: Ghidul Admiterii 2015:2016

SOC

IAL

MED

IA U

EO

57

Postează o întrebare despre admitereCaută și scrie tweets folosind #UEO mediaVizualizează un clip video despre viața la UEO

Conectează-te cu comunitatea ta UEOfacebook.com/universitatea.emanueldinoradeatwitter.com/UEO_mediavimeo.com/universitateaemanuel