Nou Ghid Licenta Marketing

34
UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR Specializarea Marketing Ghid de elaborare a LUCRĂRII DE LICENŢĂ Acest ghid este doar orientativ, pentru a uşura munca studenţilor şi coordonatorilor, şi poate fi adaptat în funcţie de specificul temei de licenţă. LUCRAREA DE LICENŢĂ este o lucrare de cercetare scrisă prin care studenta/studentul îşi testează capacitatea de a trata ştiinţific o temă aleasă, considerată interesantă pentru sine şi/sau societate. o cercetare riguros argumentată, bazată pe: abilitatea de a alege o problemă de cercetare – a decupa pertinent un aspect /o componentă al/a realităţii ca subiect pentru propria cercetare; capacitatea de documentare teoretică, de alcătuire şi stăpânire a bibliografiei legate direct şi /sau tangenţial de temă dovedirea abilităţilor de cercetare necesare pentru rezolvarea problemei alese, prin organizarea, desfăşurarea şi prezentarea paşilor metodologici parcurşi şi rezultatelor obţinute. Ce este o lucrare de licenţă? LUCRAREA DE LICENŢĂ LUCRAREA DE LICENŢĂ NU

description

mkt

Transcript of Nou Ghid Licenta Marketing

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA IAI

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA IAI

FACULTATEA DE ECONOMIE I ADMINISTRAREA AFACERILOR

Specializarea MarketingGhid de elaborare a

LUCRRII DE LICEN Acest ghid este doar orientativ, pentru a uura munca studenilor i coordonatorilor, i poate fi adaptat n funcie de specificul temei de licen.

LUCRAREA DE LICEN este o lucrare de cercetare scris prin care studenta/studentul i testeaz capacitatea de a trata tiinific o tem aleas, considerat interesant pentru sine i/sau societate.

o cercetare riguros argumentat, bazat pe:

abilitatea de a alege o problem de cercetare a decupa pertinent un aspect /o component al/a realitii ca subiect pentru propria cercetare;

capacitatea de documentare teoretic, de alctuire i stpnire a bibliografiei legate direct i /sau tangenial de tem

dovedirea abilitilor de cercetare necesare pentru rezolvarea problemei alese, prin organizarea, desfurarea i prezentarea pailor metodologici parcuri i rezultatelor obinute.

o compunere, povestire sau eseu

o colecie de citate

un simplu inventar bibliografic

o sum de opinii personale pe o tem dat orict de interesante ar fi acestea - ne-fundamentate pe teorii anteriore, fapte i rezultate de cercetare o compilaie din mai multe surse o marf obinut contra cost.Prin maniera de abordare o cercetare poate fi plasat pe un continuum, n care la o extrem s-ar afla lucrrile explorative, iar la cealalt lucrrile strict experimentale:

Majoritatea lucrrilor de licen mbin dou sau mai multe dintre modurile de abordare a cercetrii prezentate. Aceast tipologie nu este perfect i nici exhaustiv, ea fiind prezentat doar n scop didactic, orientativ. n materialul de prezentare realizat in Power Point i intitulat Research Design gsii o sistematizare a metodologiei cercetrilor de marketing (orientativ, perfectibil). Pentru studiile de licen sunt mai potrivite cercetrile explorative, descriptive sau constatative, cercetrile investigative sau experimentale, cele cu caracter explicativ sau confirmatoriu fiind recomandate pentru studiile de master.

De ce elaboreaz studenii o lucrare de licen? Pentru a realiza o lucrare de licen, urmtoarele elemente sunt importante:

Scop: acordarea cunotinelor acumulate n timpul formrii de licen la realitatea de ntreprindere/organizaie/instituie/sector de activitate/domeniu etc.

Obiective:

realizarea transferului de cunotine pentru consolidarea i rafinarea deprinderilor aplicative i competenelor definite prin specializarea de baz i raportate la ateptrile angajatorului;

probarea i validarea capacitii absolventului de a realiza transferul de cunotine i a trece la achiziia de know-how aplicativ;

evaluarea potenialului absolventului de a aplica ceea ce a acumulat/deprins n domeniul su de specializare.

Timp alocat: dou semestre destinate documentrii, inclusiv n organizaie sau pe teren, i perioadei de redactare a lucrrii.Resurse disponibile: cunotine achiziionate la disciplinele de profil, prin studii i aplicaii din domeniu (disciplin) sau integrate (proiecte de an), elaborare de referate i comunicri studeneti; relaii personale, sprijin familial, experiene n organizaii/domeniu. Pentru documentarea practic (stagiul n organizaie, obinerea de informaii interne, obinerea acordului de administrare a unor chestionare etc.), studenta/studentul poate solicita la departamentul de Administrarea Afacerilor o recomandare pentru accesarea organizaiei. Atenie! A nu se confunda obiectivele generale ale lucrrii de licen cu obiectivele specifice cercetrii pentru tema aleas!

Pentru a realiza lucrarea de licen n cele mai bune condiii sugerm parcurgerea urmtoarelor etape:

1. Documentare teoretic pentru a clarifica titlul temei i a analiza evoluia conceptelor i a temei. Aceasta implic studiul diferitelor materiale (cri, articole din reviste i internet, articole din baze de date on-line (vezi seciunea e-journals pe pagina http://www.bcu-iasi.ro), diverse studii i cercetri; articolele de cercetare sunt eseniale pentru realizarea unei bune documentri teoretice!. Toate sursele sunt reinute pentru a putea realiza bibliografia final. Intereseaz aspectele de noutate tiinific i legtura cu realitatea, ca i o analiz critic (identificarea punctelor comune, a unor discordane de opinii, limite etc.).

2. Stabilirea obiectivelor lucrrii, planul iniial al cercetrii (research proposal-RP) i crearea unei structuri orientative (cuprins versiunea 0). Structura lucrrii din aceast etap se va modifica destul de mult pe parcurs, astfel nct cuprinsul final va fi elaborat abia dup finalizarea cercetrii i redactrii lucrrii. n Anexa 1 gsii un posibil model de RP.3. Consultarea nr. 1. Pn la sfritul lunii noiembrie (pentru punctul a), respectiv februarie (pentru punctele b i c) va avea loc discutarea urmtoarelor probleme cu ndrumtorul de licen.

a. Realizarea documentrii bibliografice iniiale i stabilirea unor obiective iniiale ale lucrrii, pe baza documentrii realizate. Se rspunde astfel la ntrebri de genul Ce vreau s fac/art/cercetez n lucrarea mea? De ce este important ceea ce mi propun? Cui ar folosi rezultatele obinute? n aceast etap se realizeaz practic aa numitul Literature review. Mai multe detalii pentru LR gsii n Anexa 2.b. Definitivarea documentrii bibliografice i a obiectivelor lucrrii, inclusiv a celor de cercetare propriu-zis.c. Prezentarea unei structuri provizorii a lucrrii, precum i a listei cu materialele bibliografice studiate. Coordonatorul poate oferi i alte surse bibliografice i materiale adiionale, idei, direcii de analiz i cercetare. 4. Elaborarea cadrului de referin teoretic, metodologic i aplicativ privind tema de licen. Aici pot fi incluse concepte, teorii, accepiuni, metode folosite n alte cercetri, rezultate ale acestora, sensuri, evaluarea literaturii de specialitate, etc.5. Construirea abordrii aplicative cuprinde: prezentarea mediului (tip de organizaie / organizaii, domeniu, ramur etc.) n care se va face aplicaia, alegerea tehnicilor i instrumentelor de cercetare, identificarea, culegerea, analiza datelor, interpretarea i sinteza lor. 6. Consultarea nr.2 la coordonator pentru validarea etapelor 4 i 5 (cel trziu pn sfritul lunii martie). 7. Realizarea cercetrii aplicate, prelucrarea datelor, scrierea rezultatelor .8. Consultarea nr. 3 la coordonator pentru feed-back la etapa 6. (cu minimum o lun naintea perioadei de depunere la secretariat) 9. Realizarea ultimelor corecii i revizuiri; stabilirea versiunii finale a cuprinsului. Elaborarea capitolului de Concluzii (aici pot fi incluse i o seciune de Limite ale cercetrii, respectiv una de Direcii viitoare de cercetare). 10. Consultarea nr. 4 la coordonator cu lucrarea finalizat n vederea acceptrii depunerii ei la secretariatul facultii. Lucrarea este considerat acceptat numai n cazul n care coordonatorul, n urma evalurii coninutului lucrrii, acord minimum nota 6. Lucrrile care nu trec prin aceast etap nu vor putea fi acceptate pentru susinere.

11. Depunerea lucrrii la secretariatul facultii.Numrul de consultri cu ndrumtorul i coninutul lor pot fi diferite de la caz la caz. Fiecare coordonator este responsabil pentru disponibilitatea i implicarea n activitatea de finalizare a studiilor. n acest sens, programul de consultaii este anunat la secretariatul departamentului AA, este afiat pe ua biroului sau poate fi obinut prin e-mail direct de la ndrumtor.

La evaluarea lucrrii de licen, coordonatorul propune comisiei o not avnd n vedere urmtoarele criterii:

a. documentarea din literatura romn, documentarea din literatura strin (min .15-20 referine, att cri, ct i articole de cercetare) i documentarea practic (atenie la actualitatea datelor fa de momentul elaborrii i, mai ales, cel al susinerii lucrrii de licen);

b. concordana coninutului lucrrii cu titlul acesteia;

c. programarea i realizarea n timp a cercetrii, conlucrarea cu ndrumtorul;

d. coninutul teoretic i metodologic;

e. coninutul aplicativ;

f. calitatea i actualitatea conceptelor, legtura cu domeniul de specializare i abordarea interdisciplinar;

g. originalitatea abordrii problemelor;

h. calitatea redactrii, corectitudinea gramatical, abilitile de exprimare n scris;

i. coninutul i valoarea concluziilor (aportului personal).

Prin fia de evaluare individual a fiecrei lucrri de licen, coordonatorul i asum rspunderea pentru parcurgerea de ctre student a etapelor de lucru i, n consecin, nu vor fi acceptate pentru susinere la examenul de licen:

i. lucrrile care nu au fost elaborate n baza unui plan aprobat iniial de ctre coordonator;

ii. lucrrile care au fost elaborate fr conlucrarea cu coordonatorul;

iii. lucrrile care conin pri preluate (plagiate) din alte materiale.

Atenie! Se va verifica din timp dac titlul lucrrii corespunde ntocmai cu titlul aprobat iniial i afiat pe portal. Orice neconcordan major n titlul lucrrii duce la neacceptarea nscrierii la examenul de licen.

De regul o lucrare de licen are 60 de pagini (+/-10%) i este constituit astfel: STRUCTUR:

Introducere

Capitolul 1 Analiza contextului teoretic (Literature Review)Capitolul 2- Contextul cercetrii (titlul se adapteaza in funcie de tema lucrrii)2.1 Prezentarea firmei sau a domeniului investigat (categoria de produse/servicii vizate)

2.2 Analiza pieei

2.3 Propunerea de cercetare

Capitolul 3- Raportul de cercetare (titlul se adapteaza in funcie de tema lucrrii)3.1 Problema de cercetare i obiectivele de cercetare

3.2 Metodologia de cercetare

3.3 Rezultatele cercetrii

3.4 Concluzii

3.5 Limite ale cercetrii

Concluzii

Capitolul de concluzii trebuie s cuprind o analiz detaliat a implicaiilor manageriale:

cine beneficiaz de rezultatele cercetrii?

cum pot fi folosite rezultatele cercetrii?Acest capitol poate s cuprind o parte de constribuii personale bazate pe rezultatele cercetrii (de exemplu, propuneri pentru o campanie de marketing direct, propuneri pentru o campanie de promovare a vnzrilor, propuneri pentru configurarea mixului de marketing etc)

Bibliografie

Anexe

are rolul de a descrie succint motivul alegerii temei, scopul i obiectivele cercetrii, ntrebrile la care se caut rspuns prin cercetare i componenta metodologic general cu privire la designul cercetrii, a principalelor date concluzii ale cercetrii (3-4 pag.).Ea poate fi realizat mai uor cnd lucrarea este terminat.Poate fi prezentat n 3-4 pagini, n care:

n primul paragraf (5 -7 rnduri), se justific de ce s-a ales acea tem (importana /provocarea problemei, necesitatea clarificrii unor aspecte, explorarea unui domeniu, dorina de a genera sau, dup caz, de a testa anumite ipoteze etc.

2 - 5 paragrafe (maximum 10 rnduri fiecare) - se prezint cele 2 - 5 concepte principale pornind de la care s-a realizat partea aplicat. Se precizeaz conceptul, perspectiva din care este analizat i eventuale aspecte particulare /conotaii /situaii specifice la care el este raportat.

paragraful n care se precizeaz problema de analizat/explorat pus i se descriu principalele ntrebri la care se caut rspuns, obiective de cercetare urmrite, ipoteze (dac este cazul);

paragraful n care se rezum designul investigativ;

2 3 paragrafe n care se prezint principalele rezultate obinute i interpretarea acestora, confirmarea sau infirmarea ipotezelor (maximum 15 fraze);

paragraful de ncheiere cu precizarea unor repere ale investigaiilor viitoare i concluzii finale; (Capitolul 1 Literature Review) are menirea de a preciza i analiza fundamentul i statutul teoretic i aplicativ al temei cercetate, de a contura poziia subiectului ales n cadrul de referin. Ea cuprinde o sintez a stadiului cunoaterii i este rezultatul muncii de cercetare realizate n primele 4 etape. Este o dovad /msur a capacitii studentului de a defini conceptele utilizate, de a analiza aceste concepte i de a opera cu acestea, de a folosi paradigme interpretative, de a prezenta critic literatura bibliografic consultat i analiza comparativ a studiilor similare etc. (de preferin maximum 20 - 25 pagini).

Este de preferat s fie organizat sub forma unor capitole distincte, n funcie de principalele concepte sau probleme teoretice analizate i s fie ncheiat de o sintez care s pun n eviden elementele de congruen /conexiune, elementele comune ale problematicii analizate sau care s decupeze un anumit aspect al acestei problematici, pregtind trecerea la prezentarea propriei cercetri; este extrem de important definirea variabilelor i constructelor cu care se opereaz. (Capitolul 2- Contextul cercetrii i Capitolul 3- Raportul de cercetare) este seciunea n care studentul prezint analitic propriul demers de cercetare, fcnd proba aplicrii pe o realitate concret a abilitilor sale de cercetare. Este format de dou capitole.

Capitolul 2- Contextul cercetrii (titlul se adapteaza in funcie de tema lucrrii) 2.1 Prezentarea firmei sau a domeniului investigat (categoria de produse/servicii vizate)

2.2 Analiza pieei

2.3 Propunerea de cercetare

Capitolul 3- Raportul de cercetare (titlul se adapteaza in funcie de tema lucrrii)3.1 Problema de cercetare i obiectivele de cercetare

3.2 Metodologia de cercetare

3.3 Rezultatele cercetrii

3.4 Concluzii

3.5 Limite ale cercetrii

Prezentarea cercetrii proprii impune prezentarea explicit a:

Obiectivului cercetrii (ce urmrete candidatul s identifice/descrie /verifice /testeze)

ntrebrilor/Ipotezelor cercetrii; dac cercetarea este una exploratorie, ea i propune s genereze ipoteze, nu s le testeze

Metodologiei utilizate (metode, instrumente utilizate, modaliti de msurare /control /manipulare a variabilelor) (atenie la ncrederea i validitatea instrumentelor utilizate n cercetare!) Desfurarea /realizarea efectiv a cercetrii (Pe cine/ce?Unde ?; Cnd ?; Cum?) Rezultatele obinute i interpretarea lor (analiz i prezentare pe ntrebri/ ipoteze / grupuri de ipoteze) Interpretarea altor date relevante aprute pe parcursul cercetrii i care nu au fost surprinse n ipotezele iniiale;

este partea final a lucrrii n care studentul, pornind de la elementele cheie ale prii teoretice i punndu-le n legtur cu rezultatele obinute, subliniaz principalele contribuii ale muncii sale, expune dificultile, argumenteaz posibile soluii etc. (3 5 pagini). Capitolul de concluzii trebuie s cuprind o analiz detaliat a implicaiilor manageriale:

cine beneficiaz de rezultatele cercetrii?

cum pot fi folosite rezultatele cercetrii?Acest capitol poate s cuprind o parte de constribuii personale bazate pe rezultatele cercetrii (de exemplu, propuneri pentru o campanie de marketing direct, propuneri pentru o campanie de promovare a vnzrilor, propuneri pentru configurarea mixului de marketing etc) Atenie! Nu tragei concluzii care nu sunt susinute de rezultatele cercetrilor efectuate i nu generalizai n afara cadrului cercetrii proprii. Pot fi prezentate limitele cercetrii atenie la diferena dintre limite i erori ale unei cercetri! Bibliografia

Anexele

Lucrarea de licen, structurat pe capitole, include urmtoarele elemente:a. Copert informaiile care trebuie s apar pe coperta lucrrii de licen sunt prezentate n fiierul Template lucrare de licenta.doc;

b. Pagina de titlu informaiile care trebuie s apar n pagina de titlu a lucrrii de licen sunt prezentate n fiierul Template lucrare de licenta.doc.

c. Cuprins lucrarea de licen va avea un cuprins care s conin cel puin titlurile tuturor capitolelor i subcapitolelor nsoite de numrul paginii la care ncepe fiecare capitol i subcapitol (exemplul n fiierul Template lucrare de licenta.doc);

d. Lista figurilor i lista tabelelor n cazul n care lucrarea de licen conine figuri (imagini, grafice) i/sau tabele, acestea vor fi prezentate, imediat dup cuprins, sub forma unor liste (separat pentru figuri i tabele) care conin numele fiecrui element i numrul paginii la care se afl acesta (exemplu n fiierul Template lucrare de licenta.doc);

e. Introducere (vezi descrierea de mai sus); NU se numeroteaz ca i capitol.f. Capitole lucrarea de licen va conine 3 numerotate cresctor; titlurile i subtitlurile capitolelor trebuie s fie clar evideniate.Metodologia cercetrii este subcapitol distinct al lucrrii de licen. Cercetarea este prezentat cu detalii privind justificarea alegerii metodei de investigare (de ce opiunea pentru o metod cantitativ sau una calitativ, de ce un anumit tip de eantionare, dup caz, descrierea chestionarelor sau altor instrumente, testelor, interviurilor etc.). g. Concluzii n aceast parte a lucrrii de licen se regsesc cele mai importante concluzii din capitole, opinia personal privind rezultatele obinute n lucrare. Concluziile lucrrii nu se numeroteaz ca i capitol;

h. Bibliografie acesta este penultima parte a lucrrii i va conine lista tuturor surselor de informaie utilizate de ctre absolvent pentru redactarea lucrrii de licen. Bibliografia nu se va numerota ca i capitol al lucrrii.

i. Anexe (dac este cazul) acestea apar ntr-o seciune separat, care nu se numeroteaz ca i capitol. Fiecare anex se va meniona cel puin o dat n textul lucrrii. Anexele se numeroteaz cresctor (Anexa 1, Anexa 2, etc.).

SUGESTII PRIVIND STILUL DE SCRIERE: Rezultatele trebuie prezentate ct mai condensat i sugestiv (tabele, grafice, diagrame), servind ca baz pentru observaiile /comentariile /interpretarea lor :

Pe baza unor serii de observaii generate de diferitele aspecte ale rezultatelor se pot formula concluzii de etap, care vor servi la stabilirea concluziilor finale:

Atenie: este partea

cea mai delicat a cercetrii i demonstreaz capacitatea candidatului de a analiza i interpreta informaia obinut, a aplica cunotinele acumulate n realitate, capacitatea unui ochi format capabil s scoat ct mai mult i ct mai nuanat din datele obinute. Este indicat numerotarea clar a capitolelor, subcapitolelor etc. pentru a-i indica cititorului gradul de generalitate a unui aspect sau altul al lucrrii.

Este de dorit respectarea urmtoarelor principii:

Pertinena - nu vizai subiecte vaste i tratri exhaustive; fixai-v pe un aspect precis delimitat, realizabil cu forele unui student;

Focalizarea - nu tatonai n toate direciile (alegnd orice vi se pare c se leag de subiect), ci ghidai-v tot timpul dup obiectivul i ipotezele stabilite;

Detaarea - nu devenii sclavii bibliografiei; folosii-o i nu v lsai folosii de ea, copleind lucrarea de citate; ndrznii comentarea celor citate, precizarea unor opinii personale, comentarii;

Fair-play-ul- nu ajustai i nu forai rezultatele; i infirmarea unei ipoteze este tot un rezultat tiinific; important este maniera general de lucru, corectitudinea ei; trebuie doar s verificai ipotezele (dac se verific sau nu) i nu s le demonstrai (s le facei s se verifice) !

Sobrietatea - redactai ntr-un stil tiinific, profesionist, dar putei o not personal lucrrii prin modul de prezentare, observaiile i comentariile pe care le facei.

Redactarea lucrrii de licen se va face conform regulilor prezentate n fiierul Template lucrare de licenta.doc.

Lucrarea de licen se susine public, n faa unei comisii de specialitate a departamentului. Susinerea se realizeaz n dou etape: o prim etap n care studentul expune succint rezultatele cercetrii sale i o a doua etap n care studentul rspunde ntrebrilor adresate de membrii comisiei.

Studenii trebuie s pregteasc din timp un rezumat al expunerii, care s nu depeasc 8-10 minute, n care s se refere la: motivaia alegerii temei, legtura temei cu specializarea urmat i cariera dorit (toate acestea foarte succint, fr a mai reveni asupra numelui studentului, respectiv titlului lucrrii, dac au fost deja precizate de membrii comisiei), structura lucrrii (foarte rapid), cazul practic analizat - metodologie, aport propriu, rezultate - concluziile lucrrii , eventuale limite ale cercetrii. Pe ansamblul prezentrii, accentul cade pe partea aplicativ, de cercetare propriu-zis, nu pe cea teoretic.

Dup prezentarea public membrii comisiei pun ntrebri, iar studentul rspunde, susinndu-i cu argumente ale cercetrii ideile. Dac membrii comisiei sunt edificai, ori dac studentul se abate de la subiect, comisia poate decide scurtarea timpului de expunere i trecerea la cea de a doua etap, cea a ntrebrilor.

Lucrarea de licen primete o not din partea coordonatorului, nainte de susinerea public, pe baza criteriilor de evaluare sus-amintite. La susinere, fiecare membru al comisiei acord cte o not, pe baza analizei lucrrii, a prezentrii realizate de student i a rspunsurilor la ntrebri. Nota final obinut de student este o medie aritmetic a notelor ndrumtorului i membrilor comisiei. Exist dou note, una pentru lucrarea propriu-zis, alta pentru verificarea cunotinelor de specialitate; nota final este media celor dou note. Licena se consider promovat dac nota este mai mare sau egal cu 6 (ase). La acest tip de evaluare expunere oral - nu se poate face contestaie.Anexa 1 Research ProposalRESEARCH PROPOSAL

1. Introducere descrierea contextului decizional.2. Obiectivele i problemele de cercetare (1-4 probleme sau ntrebri de cercetare).3. Documentarea teoretic (bibliografic) sau aa numitul Literature Review (LR trecerea n revist a bazei teoretice i cadrului conceptual) vezi material ataat.4. Metodologie

4.1. Metode de cercetare posibile (plecnd de la LR) i alese pentru cercetarea prezent (plecnd de la obiectivele proprii i diferite constrngeri timp, abiliti etc.);4.2. Populaia investigat volum, structur;4.3. Tipul de investigare exhaustiv sau prin sondaj, iar n cel de-al doilea caz tipul de eantionare, volum i structur ale eantionului;4.4. Instrumente de cercetare (preluate din LR, adaptate sau create n ultimele dou situaii cu prezentarea modalitilor de testare ntreprinse) chestionar, ghid de focus-grup, ghid de interviu, fi de observaie etc.

5. Rapoarte de cercetare intermediare, finale.6. Plan de aciune (perioade, deadline-uri, persoane i responsabiliti etc.).7. Buget.Anexa 2 Literature Review

LITERATURE REVIEW

Scopul realizrii unei astfel de documentri teoretice:

stabilirea bazei teoretice i derivarea cadrului conceptual al cercetrii (concepte utilizate, mod de definire a lor, variabile dependente i independente, legturi anterior testate ntre variabile, constructe create, modele, etc.); ngustarea domeniului/problemei de cercetare, o mai bun definire a problemelor de cercetare, formularea ipotezelor pentru propria cercetare, etc.; identificarea celor mai potrivite metode de cercetare pentru culegerea datelor.Structur posibil:

prezentarea problemei de cercetare pentru care s-a realizat documentarea, eventual cu grupurile de cuvinte cheie pentru care s-au efectuat cutri n diferitele baze de date; corpul prezentarea surselor de informare, organizate cronologic, tematic i metodologic; pentru fiecare tem sau problem de interes, sunt prezentate lucrrile n favoarea unei anumite explicaii, cele mpotriv, cele oscilante etc.; concluzii ce variabile au fost studiate, ce rezultate s-au obinut, ce limite au fost identificate, ce contradicii au fost sesizate etc.

LR nu este o simpl niruire a unor titluri bibliografice sau definiii, concepte etc., ci presupune o interpretare, o analiz critic a acestora, o selecie a punctelor de vedere pe care noi le adoptm, argumentat.

Gsii mai jos o list de lucrri de metodologia cercetrii disponibile la biblioteca FEAA. Pentru articole de cercetare putei utiliza (de pe calculatoarele din Biblioteca FEAA sau din laboratoarele FEAA) bazele de date online oferite de BCU (http://www.bcu-iasi.ro) (click pe categoria e-journals, apoi pe baza dorit Proquest, Ebsco, SpringerLink etc.)

BIBLIOGRAFIE CERCETARE Strin

1. M.Saunders, Ph.Lewis, A.Thornbill Research Methods for Business Students, Prentice Hall, 4th edition, 2007.

2. M.Riley, R.Wood, M.Clark, E.Wilkie, E.Szivas Researching and Writing in Business & Management, Thompson Learning, 2000.

3. H.Savall, V.Zardet Recherche en sciences de gestion Approche qualimetrique. Observer lobjet complexe, Economica, Paris, 2004.

4. Gina Wisker The Postgraduate Research Handbook, Palgrave, 2001.

5. S.Potter Doing Postgraduate Research, Sage Publications, 2002.

6. N. Walliman Your research project. A step by step guide for the first-time researcher, Sage, 2001.

7. S. Quinton, T.Smallbone Postgraduate Research in Business: A critical guide, Sage, 2006.

8. J.Wellington, A.M.Bathmaker, C.Hunt, G.McCulloch, P.Sikes Succeeding with your doctorate, Sage, 2005.

9. R.Murray Writing for Academic Journals, Open University Press, 2005.

10. N.Graves, V.Varma Working for a Doctorate A guide for humanities and social sciences, Routledge, 1997.

11. Ch.Hart Doing a literature search, Sage, 2001.

12. Ch.Hart Doing a literature review, Sage, 2001

13. G.D.Garson Guide to writing empirical papers, theses and dissertations, Marcel Dekker, NY, 2002.

14. R.Brouse Writing your doctoral dissertation invisible rules for success, Routledge, 2000.

15. F.Bourguignon, Y.Elkana, B.Pleskovic Capacity building in Economics Education and Research, The World Bank, 2007.

16. Malcolm Smith, Research methods in Accounting, Sage Publications, London, 2004

17. Dumontier Pascal, Teller Robert, Faire de la recherche en comptabilit financiere, Vuibert, Paris, 2001

Strin tradus n limba romn

1. Ronald King Strategia cercetrii Treisprezece cursuri despre elementele tiinelor sociale, Polirom, 2005.

2. Garry King si colectiv,Fundamentele cercetarii sociale, ed. Polirom 2000

3. J.Rodney Turner, Stephen J. Manual Gower de Management de Proiect, Editura CODECS, 2004.

4. Anthony Boardman, David Greenberg, Aidan Vining, David Weimer-Analiza cost-beneficiu, editia aIIa, editura Arc Publishing House, Chisinau, 2004

Romneasc

1. Dumitru Zai, Alain Spalanzani Cercetarea n Economie i Management, Editura Economica, Bucureti, 2006.

2. Septimiu Chelcea, Metodologia cercetrii sociologice, ed. Economica, 2008

5. Irina Culic, Metode avansate n cercetarea sociologic, ed. Polirom, 2004

6. Mihaela T. Radulescu, Metodologia cercetrii tiinifice, ed. Didactica, 2007

7. C.Enchescu, Tratat de teoria cercetrii tiinifice, Polirom, 2007 (mai ales seciunea a III-a )

8. C.Brtianu, A.Curaj, S.Vasilache, C.Blei Managementul cercetrii tiinifice universitare, Economica, Bucureti, 2007.

9. Petre Datculescu, Cercetarea de Marketing, Editura BrandBuilders, 2006

Coperta lucrrii de licen

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA IAI

FACULTATEA DE ECONOMIE I ADMINISTRAREA AFACERILOR

Specializarea Marketing

LUCRARE DE LICEN

Coordonator tiinific

Absolvent

[ Titlu academic Prenume NUME ]

[ Prenume NUME ]

Iai

Anul

Prima pagin a lucrrii de licen

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA IAI

FACULTATEA DE ECONOMIE I ADMINISTRAREA AFACERILOR

Specializarea Marketing

[Titlul propriu-zis al lucrrii]

Coordonator tiinific

Absolvent

[ Titlu academic Prenume NUME ]

[ Prenume NUME ]

Iai

Anul

Cuprins

iiiLista tabelelor

ivLista figurilor

5Introducere

6Capitolul 1.Reguli de redactare a lucrrii de licen

61.1.Dimensiuni i format

61.2.Alte reguli

10Capitolul 2.Denumire capitol

102.1.Denumire subcapitol

11Concluzii

11Bibliografie

11Anexe

Lista tabelelor

7Tabelul 1.1 Situaia angajailor la data de 1.10.2014

10Tabelul 2.1 Situaia omerilor la data de 1.10.2014

Lista figurilor

7Figura 1.1 Relaia dintre motivaie i performan

10Figura 2.1 Relaia dintre stres i performan

Introducere Reguli de redactare a lucrrii de licenDimensiuni i format

Lucrarea de licen va avea 60 de pagini (=/-10%) (fr paginile de cuprins i fr anexe), format A4 standard, Times New Roman 12, cu spaiere la 1,3 linii i margini 2,5 cm stnga i 2 cm sus, dreapta i jos (similar acestui template). Anexele se numeroteaz separat.

Listarea tuturor paginilor lucrrii se va realiza pe ambele fee ale fiecrei foi, pentru a realiza o economie de hrtie i a contribui astfel la protecia mediului. Fiecare capitol ncepe pe o foaie nou. Lucrarea se va lega cu coperi de carton n sistem broat. Este de evitat legarea cu coperi mbrcate n plastic de tip imitaie de piele. Acestea nu aduc dect un plus de greutate i n acelai timp nu sunt reciclabile. Lucrrile se pstreaz un timp limitat n arhiva facultii.

Alte reguli

a. Fontul: fontul utilizat pentru redactare va fi Times New Roman, cu dimensiunea de 12 puncte, utiliznd diacriticele specifice limbii romne (, , , , ).

b. Paragrafele: textul din cadrul paragrafelor normale va fi aliniat ntre marginile din stnga i dreapta (justified). Primul rnd al fiecrui paragraf va avea o indentare de 1,5 cm. Excepie fac titlurile capitolelor, care pot fi aliniate centrat, precum i etichetele tabelelor i figurilor (a se vedea explicaiile de mai jos); nu se las rnduri albe ntre paragrafe dect dac se dorete n mod expres evidenierea unei anumite seciuni. Textul va respecta o spaiere ntre rnduri de 1,3 linii.c. Titlurile capitolelor i subcapitolelor: se recomand s fie formatate folosind stiluri (Styles) de tipul Heading 1, Heading 2 etc. i numerotate cu ajutorul opiunii Multilevel List (similar template-ului). Respectnd aceste reguli vei obine o formatare unitar pe parcursul ntregului document i vei putea genera mult mai uor cuprinsul lucrrii.

d. Numerotarea paginilor: numerotarea paginilor se face ncepnd cu pagina de introducere, pn la ultima pagin a lucrrii. Folosii comanda Section Break (Next Page) nainte de Introducere (similar acestui template). Numrul de pagin se insereaz n subsolul paginii, centrat. Pentru acest tip de lucrare nu se recomand utilizarea antetului.

e. Tabele: tabelele se numeroteaz cu 2 cifre, prima reprezentnd numrul capitolului, iar cea de a doua reprezentnd numrul tabelului din capitolul respectiv. Fiecare tabel are numr i titlu, care se menioneaz deasupra tabelului, aliniat la marginea din dreapta. n tabele textele vor fi scrie cu Times New Roman, max. 11 puncte, la 1 rnd.

Recomandare: folosind opiunea References: Insert Caption (similar acestui template) putei obine numerotarea automat a tabelelor i putei genera mult mai uor Lista tabelelor.

Dac este cazul, sursa datelor se precizeaz sub tabel, aliniat ntre marginile din stnga i dreapta (justified), indicnd n mod obligatoriu numele autorului(lor), lucrarea (cartea), editura, anul, pagina sau adresa de Internet complet. Pentru sursele bibliografice menionate sub tabele sau figuri se folosete Times New Roman, 8-10 puncte, la 1 rnd.

Tabelul 0.1 Situaia angajailor la data de 1.10.2014Coloana 1

Coloana 2Coloana 3Coloana 4Coloana 5

datedateDatedatedate

datedateDatedatedate

Sursa: Prodan, A. (2004), Managementul Resurselor Umane, Editura Universitii Alexandru Ioan Cuza, p. 15

f. Figuri: figurile (aici sunt incluse imagini, grafice, capturi de ecran) se numeroteaz cu 2 cifre, prima reprezentnd numrul capitolului, iar cea de a doua fiind numrul figurii din capitolul respectiv; fiecare figur are numr i titlu, care se menioneaz sub figur, centrat; dac este cazul, sursa figurii se indic pe rndul imediat urmtor, justified, indicnd numele autorului(lor), lucrarea (cartea), editura, anul, pagina sau adresa de Internet complet.

Recomandare: folosind opiunea References: Insert Caption (similar acestui template) putei obine numerotarea automat a figurilor i putei genera mult mai uor Lista figurilor.

Figura 0.1 Relaia dintre motivaie i performan

g. Trimiteri la sursa bibliografic pot fi intercalate n text, la locul potrivit, fie sub forma [45, pp.23-25], fie sub cea prin care se identific autorul [Charieux M., 2009]. Notele de subsol pot fi utilizate mai ales n cazul comentariilor ample, explicaii,etc. Lucrrile menionate vor figura obligatoriu n lista referinelor bibliografice. h. Note de subsol n situaia n care se citeaz definiii, puncte de vedere, clasificri, etc., se menioneaz cifre (ex. rata inflaiei, poziie n clasamente, PIB, etc.) sau se dorete explicarea unor termeni (ex. stakeholders, formule folosite), se vor introduce note de subsol (Footnotes) pentru a se indica sursa(ele). Inserarea notei de subsol n fraz trebuie s aib loc, pe ct posibil, exact acolo unde este citat documentul. Ca alternativ nota de subsol ar putea fi inserat la sfritul frazei respective. Notele de subsol se introduc n text dup semnele de punctuaie, ca de exemplu virgulele sau punctele, i n afara ghilimelelor sau parantezelor. Formatul notelor de subsol va fi: Times New Roman, 10-11 puncte, la 1 rnd. Toate detaliile bibliografice se vor preciza la prima citare n cadrul aceluiai capitol; prescurtrile obinuite (op. cit.; art. cit.; idem, ibidem) nu se vor folosi dect n cadrul aceluiai capitol, altfel reidentificarea sursei risc s devin dificil. Numerele notelor de subsol nu sunt nici precedate nici urmate de spaii, linii, paranteze sau alte semne. Acestea se numeroteaz unitar pentru toat lucrarea i vor respecta urmtoarele reguli de citare:

n cazul citrii din articole, cri etc. cu mai muli autori:

Exemplu:

n contextul implicrii lor sociale, companiile sunt parte a aa numitului model al ceteniei corporative, model format din trei componente mari i anume:

n cazul citrii din articole, cri etc. cu un singur autor:

Exemplu:

fiind definite o serie de valori specifice acestui concept, valori ce sunt pe urm adoptate la nivelul firmei.

n cazul citrii mai multor lucrri:

Exemplu:

Responsabilitatea social a companiilor este considerat un instrument folosit pentru construirea identitii companiei (corporate identity) respectiv a imaginii firmei (corporate image).

n cazul citrii unor documente ale unor organizaii, instituii, etc.

Exemplu:

Analiznd documentele oficiale ale Uniunii Europene, remarcm c responsabilitatea social este abordat, de asemenea, n corelaie cu dezvoltarea durabil.

Idem (se folosete pentru a evita repetarea unui nume sau a unei referine) n mod identic; la fel; tot aa; acelai) se utilizeaz, de regul, pentru a indica faptul c este vorba despre acelai autor i aceeai oper; Ibidem (cu privire la un text deja citat, ca indicaie n note) tot de acolo, din acelai pasaj al crii, n acelai loc - se utilizeaz cnd trimiterea se face la aceeai lucrare.

i. Menionarea autorilor n text (cu nota de subsol aferent) se face prin indicarea prenumelui i a numelui acestora (ex. Ovidiu Nicolescu, Philip Kotler);

j. Bibliografia va cuprinde cri, capitole n cri, articole tiprite, articole i lucrri prezentate la conferine i disponibile on line, list site-uri consultate. Lista bibliografic se va ordona alfabetic n funcie de numele autorilor i vor fi respectate urmtoarele reguli de redactare:

Carte cu un singur autor

Exemplu:

Kotler, Ph. (2004), Zece pcate capitale de marketing, Editura CODECS, Bucureti.

Carte cu mai muli autori:

Exemplu:

Ctoiu, I., Teodorescu, N. (2004), Comportamentul consumatorului, Editura Uranus, Bucureti.

Capitol din carte

Exemplu:

Meade, J. (1973), The Balance of Payment.., n The Economics of Integration (ed. M. Krauss), George Allen and Unwin, London, pp. 155-176

Documente ale unor organizaii, la care s-a avut acces on-line:

Exemplu:

EC (2001), Promoting a European Framework for Corporate Social Responsibility-Green Paper, European Commission, DG for Employment and Social Affairs, Unit EMPL/D.1, [http://europa.eu.int/comm/employment_social/ soc-dial/csr/greenpaper_en.pdf], accesat aprilie 2006.

Articol dintr-o revist la care s-a avut acces direct, a fost consultat forma tiprit a revistei

Exemplu:

Kenen, P.B (1975), Floating, glides, and indicators: a comparison of methods for changing exchange rates, Journal of International Economics, 5, pp. 12-30.

Articol dintr-o revist la care s-a avut acces on-line

Exemplu:

Zairi, M. (2000), Social responsibility and impact on society, The TQM Magazine, Volume 12, Number 3, 2000, pp. 172-178, accesat aprilie 2006 la adresa: [http://www.emeraldinsight.com/Insight/ViewContentServlet?Filename=/ published/emeraldfulltextarticle/pdf/1060120302.pdf]

k. Plagiatul reprezint nsuirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obinute, prezentndu-le drept creaie personal (LEGE nr. 206 din 27 mai 2014). Cea mai popular surs de informare pentru licen este internetul i cele mai multe probleme apar n legtur cu plagiatul din aceste surse. n citarea www se aplic punctul j, indiferent dac este vorba de grafice, design de pagini etc. Dac se preiau chestionare i studii de caz, jocuri, exerciii trebuie cerut acordul scris al autorului. Plagiatul se pedepsete conform procedurii de etic a UAIC.

l. Alte aspecte:

Denumirile de firme sau instituii pe care se realizeaz aplicaia practic se scriu cu majuscule (de exemplu: Facultatea de Economie i Administrarea Afacerilor; Centrul de Pregtire Profesional a Funcionarilor Publici; Biserica Catolic; Institutul de Cercetare i Proiectare, Primria Trgu-Mure). Nu se scriu n italic denumirile de instituii.

Conceptele, expresiile, cuvintele care apar n lucrare transcrise conform limbii de origine, nefiind asimilate n limba romn (nu exist n DE sau DEX), se scriu n italic. Exemple: a priori; a posteriori; de facto; de jure.

Dac sunt utilizate traduceri, pentru un cuvnt care n original apare n alt limb, se menioneaz n subsolul paginii, n nota traductorului n limba francez / englez / german / n original (n.t.).

Alte instrumente utile studenilor n realizarea lucrrilor tiinifice pot fi descoperite la adresele:

http://owl.english.purdue.edu/owl/resource/545/01/ http://www.aresearchguide.com/sampleworks.html Denumire capitol

Denumire subcapitol

Tabelul 0.1 Situaia omerilor la data de 1.10.2014Coloana 1

Coloana 2Coloana 3Coloana 4Coloana 5

datedatedatedatedate

datedatedatedatedate

Figura 0.1 Relaia dintre stres i performan

Concluzii

Bibliografie

Anexe

Cum poate fi redactat lucrarea de licen?

LUCRAREA DE LICEN ESTE:

explorativ o analiz-explorare a unui concept, a unui mecanism sau proces organizaional sau de pia, a evoluiei unui domeniu etc., pe baza unei sinteze bibliografice exhaustive; miza este nuanarea sau schimbarea accepiunii curente acordate obiectivului cercetat sau, cel puin, o sistematizare a direciilor i tendinelor abordrii acestuia.

descriptiv - o descriere a unei activiti, unui fenomen sau proces, descriere sprijinit de observaii sistematice, interviuri, studii de caz, analiz cantitativ sau calitativ a activitii etc.

constatativ o identificare (constatare) a relaiilor existente ntr-o anumit realitate organizaional mai puin cercetat, o radiografie a percepiilor, relaiilor de cauzalitate sau consecinelor percepute subiectiv fa de un anumit fenomen intra sau interorganizaional. Poate fi cercetare realizat pe un anumit eantion /lot de persoane folosind interviuri, chestionare de opinie, scale de atitudini etc.

investigativ o verificare a relaiilor existente ntre anumite variabile ale unei realiti organizaionale,

sub aspectul prezenei, intensitii i semnificaiei acestor relaii.Poate fi realizat pe un eantion reprezentativ pentru o anumit populaie, folosindu-se ca metode chestionare de opinie sau chestionare standardizate, scale de atitudini, teste psihologice, situaii qvasi-experimentale etc.

experimental o verificare a prezenei sau absenei unei relaii ntre dou sau mai multe variabile,

verificare realizat prin intermediul unor manipulri experimentale "de laborator", avnd control asupra variabilelor independente.

Cum poate fi structurat o lucrare de licen?

I. Introducere

SE REDACTEAZ DUP

REALIZAREA NTREGII LUCRRI !

II. Partea teoretic

III. Partea practic

IV. Concluzii

..deci, n percepia eantionului de firme investigat

c1) recrutarea prin relaii este o caracteristic .

c2) ea este dependent de .

c3) tendina este mult mai accentuat pe grupul de firme dect ..

rezultatele la analiza X, prezentate n tabelul Y, permit urmtoarele observaii:

este evident , faptul se poate datora dar i

o alt serie de date cele prezentate n ., pun n eviden faptul c ; aceste date sunt n acord ce cele obinute de X n cercetarea din (Icsulescu X, 1997, p 123).

Evaluarea final a lucrrii de licen

Susinerea lucrrii de licen

Ce este o lucrare de licen?

Repere generale

SCOP, OBIECTIVE,TIMP, RESURSE

Etapele de lucru

Cum este evaluat o lucrare de licen? structurat o tez de licen ?

Reguli de redactare a lucrrii de licen

LUCRAREA DE LICEN NU ESTE:

Ctoiu, I., Teodorescu, N. (2004), Comportamentul consumatorului, Editura Uranus, Bucureti, p. 43.

Kotler, Ph. (2004), Zece pcate capitale de marketing, Editura CODECS, Bucureti, pp. 386-398.

Papasolomou-Doukakis, Krambia-Kapardis, Katsioloudes (2005), pp. 263-279; Arpan (2005), pp. 83-98.

EC (2001), Promoting a European Framework for Corporate Social Responsibility-Green Paper, European Commission, DG for Employment and Social Affairs, Unit MPL/D.1,[http://europa.eu.int/comm/employment_social/soc-dial/csr/greenpaper_en.pdf], accesat aprilie 2006, p. 24.