Norme Tehnice Privind Siguranta Circulatie Rutiere Prin ITP ( Inspectia Tehnica Periodica)

23
LICEUL TEHNOLOGIC CONSTRUCTII DE MASINI COLIBASI- MIOVENI PROIECT PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE CALIFICARE PROFESIONALÃ NIVEL 3 PROFIL: MECANIC DOMENIUL: TEHNIC SPECIALIZAREA: TEHNICIAN TRANSPORTURI Îndrumãtor Absol!nt  Prof. SERBAN AUREL Tistu!"s " Crist i"#- G"$ri! %&'()%&'* 1

Transcript of Norme Tehnice Privind Siguranta Circulatie Rutiere Prin ITP ( Inspectia Tehnica Periodica)

LICEUL TEHNOLOGIC CONSTRUCTII DE MASINI COLIBASI-MIOVENI

LICEUL TEHNOLOGIC CONSTRUCTII DE MASINI COLIBASI-MIOVENI

PROIECT PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE CALIFICARE PROFESIONAL

NIVEL 3

PROFIL: MECANIC

DOMENIUL: TEHNIC

SPECIALIZAREA: TEHNICIAN TRANSPORTURI

ndrumtor

Absolvent

Prof.SERBAN AUREL Tistuleasa Cristian-Gabriel

2013/2014

1

CUPRINS

ARGUMENT.

I. Generalitati .3II. SANCTIUNI PENTRU NEEFECTUAREA ITP LA TERMEN..5III. VERIFICARE VALABILITATE ITP.6

IV. OPERATII ITP..8V. ITP ATV-URI..11VI. Actele necesare ITP..12VII. Legislatie ITP.15I . GENERALITATI

Inspectia tehnica periodica (ITP) este o verificare tehnica a autovehiculului care atesta capacitatea acestuia de a participa in conditii de siguranta la trafic.

Inspectia tehnica periodica este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile publice. In cazul autoturismelor de uz personal, ITP se face o data la doi ani, numai de catre Registrul Auto Roman, prin reprezentantele sale teritoriale sau prin operatorii economici autorizati. Aflati astazi de la noi ce acte sunt necesare pentru a efectua inspectia, ce verificari i se vor face masinii tale, dar si care sunt sanctiunile pe care le risti daca circuli cu o ITP expirata.

Obligatia efectuarii inspectiilor tehnice periodice, precum si a respectarii periodicitatii acestora, in functie de categoria de autovehicul, revine detinatorului legal al autovehiculului, in conformitate cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere inmatriculate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica.

Potrivit Ordonatei nr. 81/2000, categoriile de vehicule supuse inspectiei tehnice periodice si periodicitatea inspectiei tehnice sunt urmatoarele:

a) autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune - la 6 luni;

b) autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune - la 2 ani;

c) autovehicule utilizate transportul de persoane in regim de taxi, in regim de inchiriere si pentru invatarea conducerii - la 6 luni si autovehicule speciale ambulanta - la un an;

d) autovehicule destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an;

e) remorci si semiremorci avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an;

f) autovehicule cu cel putin 4 roti, destinate transportului de marfuri, avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg, cu exceptia tractoarelor - la 2 ani;

g) remorci si semiremorci avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg - la 2 ani;

h) motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roti si cvadricicluri - la 2 ani;

i) tractoare avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - la un an;

j) tractoare avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg - la 2 ani;

k) remorci si semiremorci apicole - la 3 ani.

Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi, in regim de inchiriere si pentru invatarea conducerii se supun primei inspectii tehnice periodice la un an, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

II. SANCTIUNI PENTRU NEEFECTUAREA ITP LA TERMEN

Pe langa amenda contraventionala, in cazul conducerii unui autovehicul care are termenul de valabilitate a inspectiei tehnice periodice expirat, agentul de politie va retine si certificatul de inmatriculare. Politistul ii va elibera conducatorului o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie de 15 zile, in locul certificatului de inamtriculare.

Certificatul de inmatriculare va fi restituit proprietarului sau utilizatorului vehiculului de catre politia rutiera, la prezentarea de catre acesta unei dovezi din care sa rezulte ca a efectuat Inspectia Tehnica Periodica.

Inmatricularea poate fi suspendata din oficiu.

Ordonanta de urgenta nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate a introdus posibilitatatea suspendarii din oficiu a inmatricularii autovehiculelor.

Astfel, pe baza informatiilor trimise de catre Registrul Auto Roman, Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, din cadrul Politiei, va compara parcul de autovehicule inmatriculate cu cel pentru care au fost indeplinite obligatiile privind efectuarea inspectiei tehnice periodice.

La implinirea unui termen de 90 de zile de la data expirarii termenului de valabilitate al inspectiei tehnice periodice, se poate suspenda de drept inmatricularea vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie. Suspendarea se aduce la cunostinta proprietarului vehiculului, in scris, de catre Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat inmatricularea.

Suspendarea inmatricularii va inceta la data la care proprietarul vehiculului prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice.

Conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a caror inmatriculare a fost suspendata in conditiile Ordonantei de urgenta nr. 189/2005 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.

II. VERIFICARE VALABILITATE ITP

Se verifica la RAR daca Inspectia Tehnica Periodica a masinii este valabila.

Registrul Auto Roman ofera posibilitatea de a verifica daca inspectia tehnica periodica a masinii este valabila - daca a fost inregistrata in baza de date.

Daca ITP-ul a fost corect efectuat intr-o statie autorizata de R.A.R. pentru aceasta activitate si totusi nu se regaseste in baza de date, se completeaza un formular de sesizare. Pentru a evita astfel de situatii, nu se lasa diferite persoane binevoitoare sa "rezolve" aceasta problema ( de cele mai multe ori aceste ITP-uri sunt false ), cel mai bine este mersul personal la o statie ITP autorizata, ocazie cu care se va afla si daca masina are eventuale probleme.

Pentru a consulta baza de date a R.A.R. se cauta vehicolul dupa seria Cartii de Identitate.

Obligaia efecturii inspeciilor tehnice periodice precum i a respectrii periodicitii acestora n funcie de categoria vehiculului, revine deintorului legal al acestuia.

Termenul pentru efectuarea primei inspecii tehnice periodice se socotete de la data primei nmatriculri, iar pentru urmtoarea inspecie tehnic periodic, de la data celei precedente.

Vehiculele noi, nmatriculate pentru prima dat n Romnia, nu se regsesc pe link-ul "Verificare ITP" deoarece acestea nu au fost supuse unei inspecii tehnice periodice.

Actualizarea bazelor de date ce furnizeaz informaiile disponibile pe site se efectueaza periodic. Bazele de date ale R.A.R. ce cuprind vehiculele cu inspecia tehnic periodic n termen de valabilitate sunt actualizate la un interval mult mai scurt de timp.

III. OPERATII ITP

La inspecia tehnic periodic se execut operaiunile cuprinse n Planul de operaiuni, al crui model este prevzut, n funcie de categoria vehiculului rutier. Ordinea de executare a operaiunilor precizate va fi stabilit de fiecare staie n funcie de fluxul de efectuare a inspeciei tehnice periodice propriu, cu excepia identificrii, care va fi prima operaiune efectuat.

-identificare autovehicul (verificare serii caroserie si motor)

-verificare aspect general (fara urme accident, echiparea conform cu CIV, etc)

-verificare frane

-noxe

-faruri+instalatie electrica

-verificare jocuri

-fotografiere finala (dupa caz)

-introducere date in calculator

-completare c.i.

-eliberarea documentelor autovehiculului

-fotografiere autovehicul

IV. ITP MOPEDE SI MOTOCICLETE

Schem efectuare ITP mopede i motociclete

Schema prezentat nu esteobligatorie, nu coninetoatepunctele de verificare din planul de operaiuni, estenumai o recomandare a RAR. Inspectoriitrebuies se asigurencazuln care nu respect schema de maisusctoatesistemeleisubansamblurilecetrebuiesupuseverificrii, conform planului deoperaiuni, au fostcontrolate.

Aliniamentul roilor la mopede i motociclete cu 2 roi

Orice nealiniere vizibil suficient pentru a afecta manevrabilitatea sau conducerea autovehiculului impune respingerea acestuia.

Verificarea anvelopeV. ITP ATV-URI

La inspecia tehnic periodic se execut operaiunile cuprinse n Planul de operaiuni, al crui model este prevzut, n funcie de categoria vehiculului rutier.

Ordinea de executare a operaiunilor precizate va fi stabilit de fiecare staie n funcie de fluxul de efectuare a inspeciei tehnice periodice propriu, cu excepia identificrii, care va fi prima operaiune efectuat.

Operatiile sunt:

identificareHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"autovehiculHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" (HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"verificareHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"seriiHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"caroserieHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"siHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" motor) verificareHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" aspect general (HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"faraHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"urmeHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" accident, HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"echipareaHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" conform cu CIV, HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"etcHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/") verificareHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"frane noxe faruriHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"+HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"instalatieHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"electrica verificareHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"jocuriHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" fotografiereHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"finalaHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" (HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"dupaHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"cazHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/") introducereHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" date in calculator completareHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"c.i.

eliberareaHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"documentelorHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"autovehiculului fotografiereHYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/" HYPERLINK "http://www.itp-automoto.ro/"autovehiculVI. Actele necesare ITP

1) Certificatul de inmatriculoare al autovehiculului ( talon)

2) Buletinul de identitate al conducatorului auto- original

3) Polia R.C.A ( Asigurarea de Raspundere Civila Auto ) valabila de la data inspectiei-original

4) Cartea de identitate a autovehiculului (CIV)-originalDaca proprietarul este o societate de leasing se accepta copie dupa cartea de identitate a autovehiculului stampilata de proprietar cu mentiunea conform cu originalul

VII.Legislatie ITP

n conformitate cu prevederile Ordonanei Guvernului nr. 81/2000 aprobat prin Legea nr. 167/2003, modificat i completat prin Ordonana Guvernului nr. 40/2005 aprobat prin Legea nr. 373/2005, vehiculele rutiere nmatriculate pot fi meninute n circulaie numai dac se face dovada ncadrrii acestora n cerinele tehnice specifice privind sigurana circulaiei rutiere, protecia mediului i n categoria de folosin conform destinaiei, prevzute n reglementrile naionale (RNTR 1/2005), prin inspectia tehnica periodica.

Suplimentar, conform prevederilor Ordonanei de Urgen a Guvernului nr. 189/ 2005 aprobat prin Legea nr. 432/2006, "ncepnd cu data de 01 Aprilie 2006, la mplinirea unui termen de 15 zile de la data expirrii ITP sau a asigurrii RCA, se suspend de drept certificatele de nmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate n aceast situaie". Aceast msur nu este imediat materializat, deintorul vehiculului fiind ntiinat de ctre M.A.I. - Direcia Regim Permise de Conducere i nmatriculare a Vehiculelor sau, dup caz, de ctre serviciul public comunitar regim permise de conducere i nmatriculare a vehiculelor asupra datei calendaristice a operrii efective a suspendrii certificatului de nmatriculare. "Suspendarea certificatului de nmatriculare se revoc de drept n cazul n care deintorul vehiculului face dovada c la data instituirii suspendrii ndeplinea toate condiiile prevzute de lege cu privire la asigurarea RCA i ITP".

Obligaia efecturii inspectiei tehnice periodice precum i a respectrii periodicitii acestora n funcie de categoria vehiculului, revine deintorului legal al acestuia.

Termenul pentru efectuarea primei inspectii tehnice periodice se socotete de la data primei nmatriculri, iar pentru urmtoarea inspectie tehnica periodica, de la data celei precedente

Articol I. Cerine i proceduri RAR pentru efectuarea ITP

ART. 13Inspecia tehnic periodic se execut numai la vehiculele rutiere la care se prezint:- certificatul de nmatriculare sau dovada nlocuitoare a certificatului de nmatriculare, eliberat de organele de poliie (completat n mod corespunztor cu datele necesare identificrii) sau, dup caz, autorizaia provizorie de circulaie;- cartea de identitate a vehiculului.

ART. 14Vehiculele rutiere prezentate la inspecia tehnic periodic trebuie s fie curate, n special caroseria, asiul, ansamblurile i subansamblurile ce urmeaz s fie controlate. Ele trebuie prezentate cu anvelopele umflate la presiunea nominal.

ART. 15La inspecia tehnic periodic se execut operaiunile cuprinse n Planul de operaiuni, al crui model este prevzut, n funcie de categoria vehiculului rutier, n anexele nr. 1 - 2 la reglementri. Ordinea de executare a operaiunilor precizate va fi stabilit de fiecare staie n funcie de fluxul de efectuare a inspeciei tehnice periodice propriu, cu excepia identificrii, care va fi prima operaiune efectuat.

ART. 16

1. (1) Pentru fiecare vehicul rutier prezentat la inspecia tehnic periodic se completeaz de ctre inspectorul tehnic un raport de inspecie tehnic corespunztor categoriei vehiculului sau un raport de verificare R.A.R., dup caz, corespunztor categoriei vehiculului rutier. Raportul de inspecie tehnic sau raportul de verificare R.A.R., dup caz, se nregistreaz dup finalizarea inspeciei tehnice periodice a vehiculului respectiv n calculator i n Registrul de eviden a inspeciilor tehnice periodice (pn la data stabilit de R.A.R.).

2. (2) Prima operaiune care se efectueaz n cadrul inspeciei tehnice periodice este identificarea.

3. (3) n cazul n care la identificare se constat necesitatea respingerii pentru motivele precizate la rubrica "Defecte constatate", grupa cod 200, se interzice continuarea efecturii inspeciei tehnice periodice, persoana care a prezentat vehiculul rutier fiind ndrumat la reprezentana R.A.R. din judeul n care este nmatriculat vehiculul rutier sau la celelalte organisme abilitate legal. n acest caz nu se accept efectuarea unei noi inspecii tehnice periodice dect dup rezolvarea problemelor care au condus la respingere pentru motivele precizate la grupa cod 200.

4. (4) Dac vehiculul rutier nu prezint la identificare motive de respingere dintre cele precizate la cod defect 200, se efectueaz dup aceea toate verificrile prevzute n Planul de operaiuni corespunztor categoriei vehiculului rutier i tipului de inspecie tehnic periodic efectuat, precum i verificarea dotrilor obligatorii.

5. (5) n continuare se procedeaz dup cum urmeaz:

a. a) dac vehiculul rutier corespunde cerinelor tehnice precizate n Planul de operaiuni corespunztor, inspectorul tehnic consemneaz n raportul de inspecie tehnic sau n raportul de verificare R.A.R., dup caz, "Bun tehnic", semneaz, tampileaz i aplic matca elementului de securizare; consemneaz n anexa la certificatul de nmatriculare data pn la care trebuie efectuat urmtoarea inspecie tehnic periodic, semneaz, tampileaz, noteaz numrul de nregistrare al inspeciei tehnice periodice i aplic elementul de securizare corespunztor. n continuare, inspectorul tehnic aplic pe placa cu numrul de nmatriculare din fa ecusonul corespunztor inspeciei tehnice periodice, cu excepia remorcilor i autovehiculelor cu dou sau trei roi, n cazul crora acesta se aplic pe placa cu numrul de nmatriculare din spate. Raportul de inspecie tehnic sau raportul de verificare R.A.R., dup caz, completat se arhiveaz, la el atandu-se, dup caz, buletinul de prob de la operaiunea de verificare a emisiilor poluante i/sau buletinul de prob de la operaiunea de verificare a eficacitii sistemului de frnare.

b. b) n cazul n care vehiculul rutier este prezentat la una din reprezentanele R.A.R. pentru inspecia tehnic n vederea redobndirii certificatului de nmatriculare, verificarea se va efectua numai la subansamblurile (sistemele) la care sunt localizate defeciunile nscrise n dovada nlocuitoare a certificatului de nmatriculare. Dac vehiculul rutier corespunde cerinelor tehnice precizate pentru subansamblurile (sistemele) la care au fost menionate defeciuni, personalul R.A.R. consemneaz n raportul de verificare R.A.R. "Bun tehnic pentru ... [subansamblurile (sistemele) la care au fost menionate defeciuni]", semneaz, tampileaz i aplic matca elementului de securizare; consemneaz pe versoul dovezii nlocuitoare a certificatului de nmatriculare, "Bun tehnic pentru ... [subansamblurile (sistemele) la care au fost menionate defeciuni]", semneaz, tampileaz, noteaz numrul de nregistrare al inspeciei tehnice i aplic elementul de securizare. Raportul de verificare R.A.R. completat se arhiveaz, menionndu-se la rubrica "Observaii privind respingerea vehiculului la inspecia tehnic" numrul, seria i emitentul dovezii nlocuitoare a certificatului de nmatriculare; la raport se ataeaz, dup caz, buletinul de prob de la operaiunea de verificare a emisiilor poluante i/sau buletinul de prob de la operaiunea de verificare a eficacitii sistemului de frnare. Dovada nlocuitoare a certificatului de nmatriculare se nmneaz persoanei care a prezentat vehiculul rutier la inspecia tehnic pentru redobndirea certificatului de nmatriculare. n acest caz nu se fac meniuni n anexa la certificatul de nmatriculare. Dac redobndirea certificatului de nmatriculare presupune efectuarea ntregii inspecii tehnice periodice, se va completa anexa la certificatul de nmatriculare, respectndu-se cerinele precizate anterior iar n acest caz elementul de securizare se aplic pe anexa la certificatul de nmatriculare.

c. c) dac vehiculul rutier inspectat nu corespunde cerinelor tehnice precizate, inspectorul tehnic consemneaz defeciunile n raportul de inspecie tehnic sau n raportul de verificare R.A.R., dup caz, la rubrica "Observaii privind respingerea vehiculului la inspecia tehnic" i marcheaz codurile defectelor constatate n momentul identificrii acestor defecte. Vehiculul nu va avansa la alt post de verificare pn nu sunt consemnate explicit i amnunit pe raport neconformitile constatate la postul curent. La finalizarea inspeciei tehnice periodice, raportul de inspecie tehnic sau raportul de verificare R.A.R., dup caz, se nmneaz persoanei care a prezentat vehiculul la inspecia tehnic periodic.

6. (6) n cadrul inspeciei tehnice periodice va fi respectat ordinea posturilor de verificare comunicat R.A.R. i existent n dosarul de autorizare al staiei. n eventualitatea modificrii succesiunii posturilor de verificare, noua organizare a acestora trebuie comunicat R.A.R. Inspectorul tehnic nu va ncepe o alt inspecie tehnic periodic pn nu o finalizeaz pe cea curent, inclusiv nregistrarea n calculator, completarea anexei la certificatul de nmatriculare.

7. (7) Pentru fiecare vehicul inspectat se realizeaz o nregistrare fotografic digital cu vehiculul amplasat pe standul de frnare care va fi salvat n calculatorul staiei.

8. (8) Dup finalizarea operaiunilor de verificare tehnic prevzute n Planul de operaiuni corespunztor, personalul abilitat al R.A.R. poate efectua reverificarea vehiculului inspectat, prevzut la lit. b) de la alin. (7) al art. 3, n intervalul de timp prevzut la lit. b) de la alin. (8) al art. 3 din reglementri.

9. (9) Reverificarea de ctre personalul abilitat al R.A.R. a vehiculului inspectat se efectueaz n

10. (10) Nu se efectueaz reverificarea de ctre personalul abilitat al R.A.R. a vehiculului inspectat procedndu-se de ctre inspectorul tehnic la finalizarea inspeciei tehnice periodice n urmtoarele situaii:

a. a) nu s-a solicitat de ctre R.A.R. prin mijloace informatice sau prin intermediul personalului su abilitat reverificarea vehiculului;

b. b) R.A.R. solicit reverificarea unui vehicul, dar personalul abilitat R.A.R. nu se prezint n intervalul de timp prevzut la lit. b) de la alin. (8) al art. 3.

11. (11) Se interzice completarea a dou anexe la certificatul de nmatriculare pentru acelai vehicul.

12. (12) Datele de identificare i rezultatele inspeciei tehnice periodice se nregistreaz dup finalizarea inspeciei tehnice periodice a vehiculului respectiv n calculator i n Registrul de eviden a inspeciilor tehnice (pn la data stabilit de R.A.R.).

ART. 17

1. (1) Dac n termen de 30 de zile calendaristice de la data primei prezentri la inspecia tehnic periodic defeciunile constatate au fost remediate, verificarea se face numai la ansamblurile (sistemele) la care s-au constatat defeciunile i se procedeaz potrivit art. 16 lit. a) din reglementri, data urmtoarei inspecii tehnice periodice urmnd s fie stabilit n funcie de data la care s-a constatat remedierea.

2. (2) Dac aceste verificri evideniaz i alte defeciuni la subansamblurile (sistemele) respective, produse n intervalul precizat de 30 de zile, acestea trebuie consemnate, iar admiterea la inspecia tehnic periodic este condiionat de remedierea acestor defeciuni. n cazul n care controlul vizual general evideniaz defeciuni produse n intervalul precizat de 30 de zile, acestea trebuie consemnate, iar admiterea la inspecia tehnic periodic este condiionat de remedierea acestora.

3. (3) Reverificarea impune n mod obligatoriu efectuarea identificrii vehiculul rutier prezentat.

4. (4) n cazul depirii termenului de 30 de zile calendaristice de la data primei prezentri, admis pentru remedierea defeciunilor, se va efectua o nou inspecie tehnic periodic.

ART. 18Staia de inspecie tehnic periodic va pune la dispoziia R.A.R. datele privind activitatea de inspecie tehnic periodic.

ART. 19

1. (1) Reverificarea unui vehicul prevzut la lit. c) de la alin. (7) al art. 3 se poate efectua cu ocazia prezentrii acestuia la R.A.R. pentru efectuarea activitilor pentru care R.A.R. este abilitat prin legislaia n vigoare.

2. (2) Stabilirea oportunitii reverificrii unui vehicul se realizeaz numai de ctre personalul R.A.R. abilitat n acest scop.

3. (3) Reverificarea unui vehicul se efectueaz numai de ctre personal R.A.R. atestat pentru activitatea de inspecie tehnic periodic i abilitat n acest scop.

4. (4) Reverificarea unui vehicul se decide n cazul constatrii urmtoarelor:

a. a) lipsa unor elemente de caroserie prin care este afectat sigurana rutier i/sau utilizarea corespunztoare a vehiculului (constatare vizual);

b. b) coroziuni strpunse sau deformaii semnificative ale caroseriei prin care este afectat sigurana rutier i/sau utilizarea corespunztoare a vehiculului (constatare vizual);

c. c) aplicarea pe parbriz sau geamurile laterale fa a unor folii sau tratamente care reduc semnificativ vizibilitatea conductorului auto (constatare vizual);

d. d) lipsa elementelor principale de iluminare i semnalizare luminoas (constatare vizual);

e. e) aplicarea pe elementele de iluminare i semnalizare luminoas de folii sau alte tratamente (constatare vizual);

f. f) existena unor elemente de iluminare i semnalizare luminoas neomologate (constatare vizual);

g. g) lipsa unor elemente ale sistemului de evacuare sau deteriorri importante ale acestuia (constatare auditiv - zgomot anormal);

h. h) emisii poluante excesive la autovehiculele echipate cu motoare cu aprindere prin comprimare (constatare vizual n timpul funcionrii motorului);

i. i) joc excesiv n sistemul de direcie (constatare n timpul conducerii autovehiculului);

j. j) anvelope care prezint tieturi, rupturi ale cordului sau alte deteriorri importante vizibile (constatare vizual);

k. k) eficacitate redus a sistemului de frnare (constatare n timpul conducerii autovehiculului);

5. (5) Reverificarea se efectueaz conform Planurilor de operaiuni precizate prin prezentele reglementri.

6. (6) Se anuleaz de ctre personalul R.A.R. abilitat inspecia tehnic periodic a unui vehicul reverificat conform prevederilor din alin. (4) n cazul n care n urma reverificrii se constat cel puin una din urmtoarele defeciuni:

a. a) neconcordane privind numrul de identificare al vehiculului;

b. b) lipsa unor elemente de caroserie prin care este afectat sigurana rutier i/sau utilizarea corespunztoare a vehiculului;

c. c) coroziuni strpunse sau deformaii semnificative ale caroseriei prin care este afectat sigurana rutier i/sau utilizarea corespunztoare a vehiculului;

d. d) aplicarea pe parbriz sau geamurile laterale fa a unor folii sau tratamente neoriginale/necertificate ori care nu asigur transparena minim precizat prin reglementrile n vigoare;

e. e) lipsa elementelor principale de iluminare i semnalizare luminoas (faruri, lmpi de frnare, lmpi de semnalizare);

f. f) aplicarea pe elementele principale de iluminare i semnalizare luminoas de folii sau alte tratamente (faruri, lmpi de frnare, lmpi de semnalizare, lmpi de poziie);

g. g) existena unor elemente de iluminare i semnalizare luminoas neomologate;

h. h) lipsa unor elemente ale sistemului de evacuare sau deteriorri importante ale acestuia;

i. i) emisii poluante care depesc limitele stabilite prin prezentele reglementri;

j. j) joc excesiv n sistemul de direcie;

k. k) eficacitate a sistemului de frnare mai mic dect limitele stabilite prin prezentele reglementri.

7. (7) Pentru fiecare reverificare efectuat se completeaz un raport de verificare R.A.R.

8. (8) Pe raportul de verificare R.A.R. se vor meniona defeciunile care atrag anularea inspeciei tehnice periodice, precum i, ca Observaii, celelalte defecte constatate cu ocazia reverificrii i care sunt precizate n Planurile de operaiuni corespunztor.

9. (9) Raportul de verificare R.A.R. se nmneaz prezentatorului vehiculului.

10. (10) n cazul anulrii inspeciei tehnice periodice conform prevederilor prezentului articol, dup remedierea defeciunilor, vehiculul se supune inspeciei tehnice periodice n staiile de inspecie tehnic periodic autorizate sau n staiile reprezentanelor R.A.R.

PAGE 15