Newsletter nr. 5 mai 2014

4
Europa - direct la tine Newsletter Centrul de Informare EUROPE DIRECT V@lcea BIBLIOTECAJUDE|EAN~ „ANTIM IVIREANUL” V^LCEA Nr. 5 - mai 2014 - Cum sunt ale]i… Comisia a propus a treia rectificare a bugetului anual al UE pentru 2014 România ]i celelalte state membre ar putea beneficia de un nivel mai ridicat de credite de plat` în domeniul cercet`rii ]i inov`rii, educa\iei ]i spri- jinului pentru IMM-uri, pre- cum ]i de un cost net mai redus în ceea ce prive]te con- tribu\ia la bugetul UE, în condi\iile în care se va aproba cea de-a treia rectificare bugetar` din 2014 propus` de Comisia European`. Proiectul de buget recti- ficativ nr. 3 r`spunde nevoilor de pl`\i suplimentare pentru programele UE care au fost consolidate pentru a sprijini redresarea economic` a Eu- ropei, cre]terea economic` ]i crearea de locuri de munc`. Mai multe informa\ii: http://ec.europa.eu/ro- mania/news/28052014_modi- ficare_buget_comisia_europe ana_ro.htm Peste 137,000 din- tre cei aproape 1,9 milioane de sem- natari ai ini\iativei cet`\ene]ti "Unul dintre noi/One of us" sunt din Româ- nia. Aceast` ini\iati- v` a fost una dintre primele ini\iative cet`\ene]ti europene înregistrate în Uni- unea European`. Ini\iativa cerea Uniunii s` înceteze finan\area ac- tivit`\ilor care pre- supun distrugerea embrionilor umani, în particular în domeniile cercet`rii, ajutorului pentru dezvoltare ]i s`n`t`\ii publice. În acest sens, ea so- licita modificarea normelor incluse în Regulamentul finan- ciar, în Regulamen- tul de gestionare a programului Orizont 2020 ]i în cel de gestionare a Instru- mentului de Cooper- are pentru Dezvoltare (ICD). Comisia Euro- pean` s-a întâlnit ]i a discutat cu organi- zatorii ini\iativei, apoi a realizat o analiz` aprofundat` a cererii acestora. În urma acestei anali- ze, Comisia a decis s` nu înainteze o propunere legisla- tiv`, având în vedere faptul c` ac- tualul cadru de finan\are, care a fost recent dezb`tut ]i aprobat de statele membre ale UE ]i de Parlamentul Eu- ropean, este cel adecvat. Mai multe in- forma\ii : http://ec.eu- ropa.eu/romania/ne ws/28052014_ini- tiativa_unul_din- tre_noi_ro.htm Comisia apreciaz` c` prin cadrul financiar curent se r`spunde preocup`rilor exprimate prin ini\iativa „Unul dintre noi” Sursa: http://www.elections2014.eu/ro/new-parliament/towards-a-new-parliament

Transcript of Newsletter nr. 5 mai 2014

Page 1: Newsletter nr. 5 mai 2014

Europa - direct la tineNewsletter Centrul de InformareEUROPE DIRECT V@lcea

BIBLIOTECAJUDE|EAN~„ANTIM IVIREANUL”V^LCEA

Nr. 5- mai 2014 -

Cum sunt ale]i… Comisia a propusa treia rectificarea bugetului anualal UE pentru 2014

România ]i celelalte statemembre ar putea beneficia deun nivel mai ridicat de creditede plat` în domeniul cercet`rii]i inov`rii, educa\iei ]i spri-jinului pentru IMM-uri, pre-cum ]i de un cost net mairedus în ceea ce prive]te con-tribu\ia la bugetul UE, încondi\iile în care se va aprobacea de-a treia rectificarebugetar` din 2014 propus` deComisia European`.

Proiectul de buget recti-ficativ nr. 3 r`spunde nevoilorde pl`\i suplimentare pentruprogramele UE care au fostconsolidate pentru a sprijiniredresarea economic` a Eu-ropei, cre]terea economic` ]icrearea de locuri de munc`.

Mai multe informa\ii:http://ec.europa.eu/ro-

mania/news/28052014_modi-ficare_buget_comisia_europeana_ro.htm

Peste 137,000 din-

tre cei aproape 1,9milioane de sem-natari ai ini\iativeicet`\ene]ti "Unuldintre noi/One ofus" sunt din Româ-nia. Aceast` ini\iati-v` a fost una dintreprimele ini\iativecet`\ene]ti europeneînregistrate în Uni-unea European`.

Ini\iativa cereaUniunii s` încetezefinan\area ac-tivit`\ilor care pre-supun distrugereaembrionilor umani,în particular îndomeniile cercet`rii,ajutorului pentrudezvoltare ]is`n`t`\ii publice. Înacest sens, ea so-licita modificarea

normelor incluse înRegulamentul finan-ciar, în Regulamen-tul de gestionare aprogramului Orizont2020 ]i în cel degestionare a Instru-mentului de Cooper-are pentruDezvoltare (ICD).

Comisia Euro-pean` s-a întâlnit ]ia discutat cu organi-

zatorii ini\iativei,apoi a realizat oanaliz` aprofundat`a cererii acestora. Înurma acestei anali-ze, Comisia a deciss` nu înainteze opropunere legisla-tiv`, având învedere faptul c` ac-tualul cadru definan\are, care a fostrecent dezb`tut ]i

aprobat de statelemembre ale UE ]ide Parlamentul Eu-ropean, este celadecvat.

Mai multe in-forma\ii :

h t t p : / / e c . e u -ropa.eu/romania/news/28052014_ini-t iat iva_unul_din-tre_noi_ro.htm

Comisia apreciaz` c` prin cadrul financiar curentse r`spunde preocup`rilor exprimate prin ini\iativa „Unul dintre noi”

Sursa: http://www.elections2014.eu/ro/new-parliament/towards-a-new-parliament

Page 2: Newsletter nr. 5 mai 2014

Pagina 2 Nr. 5 Newsletter

Comisia a prezentat o nou` strategie[n domeniul securit`\ii energetice

Potrivit celui mai recent raport na\ional (2013)privind calitatea apelor pentru sc`ldat din România,în toate cele 50 de zone monitorizate, parametrii prin-cipali se înscriu în valorile obligatorii pentru ca acesteape s` fie considerate de calitate bun`, în timp ce în17 dintre ele, parametrii se înscriu ]i în cele dereferin\` pentru ca apele s` fie considerate de calitateexcelent`. Monitorizarea are în vedere 49 de zone cuape marine de coast` ]i o zon` cu ape de interior (lac).

Aceste date fac parte din Raportul anual privindcalitatea apei pentru sc`ldat, elaborat deAgen\ia Eu-ropean` de Mediu (AEM), raport ce con\ine in-forma\ii cu privire la calitatea apei din 22.000 de zonepentru sc`ldat din UE, Elve\ia ]i, pentru prima oar`,din Albania. Pe lâng` acest raport, AEM a publicat o

hart` interactiv` care arat` situa\ia fiec`rei zone pen-tru sc`ldat în 2013.

Raportul arat` c`, la nivelul UE, în peste 95% din-tre zonele pentru sc`ldat au fost respectate cerin\eleminime de calitate a apei, iar în 83% dintre ele au fostîndeplinite cerin\e mai stricte, acestea ob\inând cali-ficativul „excelent”. Propor\ia zonelor pentru sc`ldatcu un nivel slab al calit`\ii apei a fost de doar 2%. Deasemenea, propor\ia zonelor în care au fost respec-tate cerin\ele minime în 2013 a fost aproximativ laacela]i nivel ca în 2012, îns` propor\ia zonelor pen-tru sc`ldat care au ob\inut calificativul „excelent” acrescut de la 79%, în 2012, la 83% , în 2013.

Mai multe detalii:http://ec.europa.eu/romania/news/27052014_cal

itatea_apei_in_zonele_de_scaldat_ro.htm

Listele cu zonele de sc`ldat propuse în fiecare anpentru monitorizare ]i tabelele privind calitatea apeisunt disponibile în pagina:

http://www.ms.gov.ro/?pag=182

România face parte dintre statele membre UE produc`toarede gaz natural, cu o cot` de 6,5% din produc\ia intern` a Uniu-nii, produc\ie de gaz ce contribuie la acoperire a 23% din con-sumul de energie total al statelor membre. Restul produc\iei deenergie din UE este împ`r\it` între cea ob\inut` din petrol ]i pro-duse petroliere (34%) ]i combustibili fosili (17%), cea nuclear`(13%) ]i cea ob\inut` din surse regenerabile (14%). Pe ansam-blu, îns`, 53% din aceast` produc\ie este bazat` pe importuri.

Ca r`spuns la situa\ia geopolitic` actual` ]i la dependen\aUE în materie de importuri, Comisia pledeaz` pentru o nou`strategie european` de securitate energetic`. Diversificareasurselor de aprovizionare externe, modernizarea infrastructuriienergetice, finalizarea pie\ei interne de energie a UE ]i realizareade economii de energie sunt printre principalele puncte ale aces-teia. Strategia subliniaz`, de asemenea, necesitatea coordon`riideciziilor luate în cadrul politicilor energetice la nivel na\ional]i importan\a de a adopta o viziune unitar` în cadrul negocier-ilor cu partenerii externi.

Propunerile Comisiei, inclusiv în ceea ce prive]te m`surilevizând s` asigure continuitatea aprovizion`rii pentru iarna careurmeaz`, vor fi discutate de ]efii de stat ]i de guvern din UE încadrul Consiliului European din 26-27 iunie.

Mai multe detalii:http://ec.europa.eu/romania/news/28052014_securi-

tate_energetica_strategie_consolidare_ro.htm

Despre calitatea apei pentru scaldat [n Rom@nia]i [n celelalte state membre UE

Performan\ele Rom@niei ]i celorlalte statemembre [n ce prive]te obiectivele AgendeiDigitale fac obiectul tabloului de bord 2014

La sfâr]itul lui 2013, tehnologia în band` larg` acoperea 90%din gospod`riile din România (fa\` de 97% media UE), aria eide acoperire sc`zând la 78% în mediul rural. În acela]i timp,banda larg` de mare vitez` era disponibil` în peste 66% din-tre gospod`rii (fa\` de o medie UE de 62%). Internetul erafolosit, cel pu\in s`pt`mânal, de doar 45% dintre români (întimp ce media UE este de 72%), iar 85% din popula\ie nu aveadeloc sau doar la un nivel redus competen\e digitale (mediaUE fiind de doar 47%). Numai 8% dintre români achizi\ionauproduse ]i servicii online (mult sub media UE de 47), iar doar5% foloseau serviciile de e-guvernare (media UE în domeniufiind de 41%).Acestea sunt doar câteva dintre datele referitoare la Româniaincluse în tabloul de bord al Agendei Digitale, edi\ia 2014. Elevalueaz` progresele înregistrate la nivelul UE ]i la nivelna\ional în ceea ce prive]te atingerea obiectivelor relevante,prin raportarea la 13 indicatori-cheie de performan\`.Pân` în prezent, Comisia a finalizat 72 dintre cele 101 ac\iuniprev`zute în cadrulAgendei Digitale pentru Europa.Alte 23 deac\iuni sunt în curs de realizare cu respectarea termeneloraferente, iar 6 au fost amânate sau risc` s` fie amânate.

Mai multe informa\ii:http://ec.europa.eu/romania/news/28052014_tablou_de_bord_agenda_digitala_ue_2014_ro.htm

Page 3: Newsletter nr. 5 mai 2014

Nr. 5 Newsletter Pagina 3

Consiliul de Mini]trial UE a adoptat noilenorme de punere în apli-care a directivei 96/71/CEprivind deta]area lucr`to-rilor. România ]i celelaltestate membre au la dis-pozi\ie peste 2 ani pentrua-]i armoniza legisla\ia cunoile dispozi\ii, imediatce acestea sunt publicateîn Jurnalul Oficial.

Dreptul întreprinderi-lor de a oferi serviciiîntr-un alt stat membru al

UE ]i de a deta]a tempo-rar lucr`tori pentru afurniza serviciile respec-tive se bazeaz` pe arti-colul 56 din Tratatulprivind func\ionarea Uni-unii Europene (TFUE).Directiva privinddeta]area lucr`torilor sta-bile]te m`suri de pro-tec\ie a drepturilor socialeale lucr`torilor deta]a\i ]ide prevenire a dumpingu-lui social, prev@zândobliga\ia statelor membre

de a se asigura c` actelecu putere de lege ]i acteleadministrative ale \`rii-gazd` sunt aplicabilelucr`torilor deta]a\i

Noua directiv` adop-tat` de Consiliul deMini]tri al UE are învedere punerea în apli-care a celei men\ionatemai sus ]i va contribui lao mai bun` implementarea acestor norme, în spe-cial în anumite sectoare,cum ar fi de exemplu con-

struc\iile ]i transportul ru-tier. De asemenea, ea vaîmbun`t`\i protec\ia drep-turilor lucr`torilor deta-]a\i prin prevenireafraudei, în special în ceeace prive]te lan\urile desubcontractare, în caredrepturile lucr`torilordeta]a\i nu sunt întot-deauna respectate.

Mai multe detaliihttp://ec.europa.eu/romania/news/13052014_ocuparea_fortei_de_munca_ro.htm

{n urm`torii 2 ani Rom@nia va trebuis`-]i armonizeze legisla\ia cu noile norme UE

privind deta]area lucr`torilor

Potrivit celui mai re-cent raport Eurydice, Ro-mânia face parte dintrestatele membre UE care nudispun de informa\ii pri-vind diversificarea struc-turii corpului studen\esc,au o structur` de finan\area înv`\`mântului superiorbazat` pe anumi\i factori,iau în considerare previz-iunile privind pia\a munciiîn planificarea ]i ges-tionarea educa\iei univer-sitare (în principal, pentrua decide num`rul de locurifinan\ate de stat în pro-gramele de înv`\`mânt) ]iîn care nu exist` serviciide consiliere profesional`a absolven\ilor.

Acestea sunt doarcâteva din datele referi-toare la România din celmai recent raport Eury-dice, intitulat „Moderni-zarea înv`\`mântuluisuperior în Europa: acces,p`strarea în structura deînv`\`mânt ]i capacitateade inser\ie profesional`”.Acest raport analizeaz`m`surile pe care guvernele]i institu\iile de înv`\`-mânt superior le adopt`pentru a extinde accesul laînv`\`mântul superior, amajora num`rul de stu-den\i care î]i termin` stu-diile (p`strarea în structurade înv`\`mânt) ]i a oferistuden\ilor orient`ri pri-

vind intrarea pe pia\a for\eide munc` (capacitatea deinser\ie profesional`).

Peste 30 de \`ri au par-ticipat la anchet` - toatestatele membre ale UE, cuexcep\ia Luxemburgului ]ia Olandei, la care s-auad`ugat Islanda, Liechten-stein, Muntenegru, Norve-gia ]i Turcia.

Misiunea re\elei Eury-dice este de a în\elege ]i aexplica modul în care suntorganizate ]i func\ioneaz`diferitele sisteme educa-\ionale din Europa. Re-\eaua furnizeaz` descrieriale sistemelor na\ionale deeduca\ie, studii compara-tive dedicate unor teme

specifice, indicatori ]i sta-tistici. Prin activitatea sa,Eurydice urm`re]te s` pro-moveze în\elegerea, coo-perarea, încrederea ]imobilitatea la nivel euro-pean ]i interna\ional. Re-\eaua este alc`tuit` dinunit`\i na\ionale, situate îndiferitele \`ri europene, ]ieste coordonat` deAgen\iaExecutiv` pentru Edu-ca\ie, Audiovizual ]i Cul-tur` a UE.

Detalii suplimentare:http://ec.europa.eu/ro-

mania/news/22052014_deficitul_de_informatii_piedica_in_calea_invata-mantului_ro.htm

Cel mai recent raport Eurydice analizeaz` aspecteale moderniz`rii [nv`\`m@ntului superior [n Rom@nia

]i celelalte state membre UE

Page 4: Newsletter nr. 5 mai 2014

Pagina 4 Nr. 5 Newsletter

Con\inutul acestei publica\ii nu reprezint` [n mod necesar pozi\ia oficial` a Uniunii Europene

Centrul de Informare EUROPEDIRECTV@lceaBiblioteca Jude\ean`

„Antim Ivireanul” V@lcea

Str. Carol I, nr. 26, Rm. V@lcea, cod 240591Telefon/fax: 0350/424 540

E-mail: [email protected], [email protected]

Proiectuleste finan\at

deComisiaEuropean`

]iConsiliul Jude\ean

V@lcea

Cei interesa\i pute\i g`sila Centrul de Informare EUROPEDIRECT V@lcea bro]ura „Securi-tatea la frontiere” - O Europ` maisigur` ]i mai deschis`.

Din cuprins: „UE, unspa\iu al libert`\ii de mi]care;Norme europene comune pentrutrecerea frontierelor; UE, un spa\iual siguran\ei; Norme europene co-mune pentru a garanta siguran\apentru to\i”.

Bro]ura este editat` deOficiul pentru Publica\ii al UniuniiEuropene ]i face parte din seria „S` [n\elegem politicile UniuniiEuropene”.

Col\ul de lectur` EUROPE DIRECT

Locuri de munc` pentru Europa,Europa pentru locuri de munc`

- concurs de fotografie -Vre\i s` câ]tiga\i material fotografic în valoare de

pân` la 2000 EUR ]i o excursie de trei zile pentru dou` per-soane la Bruxelles?Atunci e timpul s` lua\i aparatul foto ]i s`fotografia\i.

A ]aptea edi\ie a concursului anual de fotografieeste o ac\iune de continuare a campaniei de ocupare a for\eide munc` în rândul tinerilor, desf`]urat` în 2013 de GrupulPSE din cadrul Comitetului Regiunilor (bit.ly/youth-em-ployment).

„Locuri de munc` pentru Europa - Europa pen-tru locuri de munc`” îi invit` pe fotografii amatori s` sur-

prind` într-o fotografie diversitatea realit`\ilor ]i a aspira\iilorlegate de locurile de munc` în Europa. Pentru a g`si idei desubiecte pe care s` pun` accentul, participan\ii pot consulta„col\ul de inspira\ie” (inspirational cloud) de pe site-ul inter-net al ini\iativei (bit.ly/jobs4eu).

Concursul se încheie la 30 iunie 2014 ]i este deschisreziden\ilor europeni cu vârsta de peste 18 ani.

Cele mai bune trei fotografii vor fi selec\ionate dereprezentan\i ai autorit`\ilor locale ]i regionale din UE ]i dinprofesioni]ti în domeniul fotografiei. În plus, publicul vaputea selec\iona în septembrie un al patrulea câ]tig`tor prinvot on-line pe pagina de Facebook (www.facebook.com/pes-groupcor).

Câ]tig`torii vor fi anun\a\i în octombrie 2014 încadrul unei ceremonii de decernare a premiilor la Bruxelles.

Pentru informa\ii suplimentare privind concursul ]imaterialele promo\ionale, vizita\i site-ul internet al concur-sului (www.pes.cor.europa.eu).

{n ziua de 13 mai 2014, de la ora 9.00,Colegiul Na\ional „Mircea cel B`trân” a fostgazda echipei Europa, casa noastr` care le-aprezentat elevilor vâlceni concursul Lider Eu-ropean. În calitate de invitat special, unul dintreconsilierii de comunicare ai Centrului de Infor-mare EUROPE DIRECT V@lcea le-a vorbittinerilor prezen\i despre importan\a voluntari-atului ]i activitatea Centrului ED. Lidia Nico-leta Iosif, elev` a Colegiului Na\ional „Mirceacel B`trân”, viitoare student` la celebra Univer-sitate francez` SORBONA, le-a [mp`rt`]it dinexperien\a de voluntar la EUROPE DIRECTcolegilor s`i.

Elevii vâlceni au stat de vorb`cu echipa Europa, casa noastr`despre leadership ]i voluntariat