Newsletter luna septembrie 2014

4
Europa - direct la tine Newsletter Centrul de Informare EUROPE DIRECT V@lcea BIBLIOTECAJUDE|EAN~ „ANTIM IVIREANUL” V^LCEA Nr. 9 - septembrie 2014 - Ziua European` a Limbilor - s`rb`torit` ]i la Centrul ED V@lcea {ncepând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedi- cat` celebr`rii limbilor europene dup` ce Uniunea European` ]i Consiliul Europei au lansat aceast` ini\iativ` de a celebra bog`\ia lingvistic` a Europei. }i Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea a s`rb`torit aceast` zi, chiar în data de 26 septembrie 2014, de la ora 9.30. Prima parte s-a desf`]urat la Sala de conferin\e a Bibliotecii Jude\ene „Antim Ivireanul”, structura gazd` a Centrului ED, iar de la ora 10.00, cei care s-au [nscris la cursurile de limbi str`ine au fost invita\i la Sala Universitarilor, pentru am`nunte despre program. De Ziua European` a Lim- bilor, Centrul de Informare EUROPE DIRECT V@lcea a avut oaspe\i ]i de la Biblioteca Na\ional` a Republicii Moldova. De asemenea, a fost s`rb`torit` ]i una dintre voluntarele Centrului ED, trainer la cursul de limba englez` pentru adul\i, nivel [ncep`tori! Sub acest generic, de-a lungul anului 2014, Cen- trul de Informare EU- ROPE DIRECT Vâlcea organizeaz`, pentru vo- luntarii s`i, 12 cursuri de dezvoltare personal`. Astfel, [n data de 9 septembrie 2014, [n dou` sesiuni, de la ora 10.00 ]i de la ora 14.00, la sala de seminarii a Centrului ED din Biblioteca Jude\ean` „Antim Ivireanul” s-a de- rulat cursul „S` [nv`\`m CUM S~ {NV~|~M”. „For us, for Europe” - cursuri de dezvoltare personal` pentru voluntarii ED - Noul comisar european din partea Rom@niei

Transcript of Newsletter luna septembrie 2014

Page 1: Newsletter luna septembrie 2014

Europa - direct la tineNewsletter Centrul de Informare

EUROPE DIRECT V@lcea

BIBLIOTECAJUDE|EAN~„ANTIM IVIREANUL”V^LCEA

Nr. 9- septembrie 2014 -

Ziua European` a Limbilor - s`rb`torit`]i la Centrul ED V@lcea

{ncepând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedi-cat` celebr`rii limbilor europene dup` ce Uniunea European` ]iConsiliul Europei au lansat aceast` ini\iativ` de a celebra bog`\ialingvistic` a Europei.

}i Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea as`rb`torit aceast` zi, chiar în data de 26 septembrie 2014, de la ora9.30. Prima parte s-a desf`]urat la Sala de conferin\e a BiblioteciiJude\ene „Antim Ivireanul”, structura gazd` a Centrului ED, iarde la ora 10.00, cei care s-au [nscris la cursurile de limbi str`ine aufost invita\i la Sala Universitarilor,pentru am`nunte despre program.

De Ziua European` a Lim-bilor, Centrul de Informare EUROPEDIRECT V@lcea a avut oaspe\i ]i dela Biblioteca Na\ional` a RepubliciiMoldova. De asemenea, a fosts`rb`torit` ]i una dintre voluntareleCentrului ED, trainer la cursul delimba englez` pentru adul\i, nivel[ncep`tori!

Sub acest generic, de-alungul anului 2014, Cen-trul de Informare EU-ROPE DIRECT Vâlceaorganizeaz`, pentru vo-luntarii s`i, 12 cursuri dedezvoltare personal`.

Astfel, [n data de 9

septembrie 2014, [n dou`sesiuni, de la ora 10.00 ]ide la ora 14.00, la sala deseminarii a Centrului EDdin Biblioteca Jude\ean`„Antim Ivireanul” s-a de-rulat cursul „S` [nv`\`mCUM S~ {NV~|~M”.

„For us, for Europe”- cursuri de dezvoltare personal` pentru voluntarii ED -

Noul comisar europeandin partea Rom@niei

Page 2: Newsletter luna septembrie 2014

Pagina 2 Nr. 9 Newsletter

Consumatorii din România ]i din întreaga Uniune Eu-ropean` vor putea utiliza, în condi\ii de mai mare sigu-ran\`, anumite produse cosmetice, ca urmare a dou` noim`suri de restric\ionare a folosirii conservan\ilor în aces-tea. M`surile au în vedere doi conservan\i din categoriaparabenilor (propilparabenul ]i butilparabenul), precum ]iamestecul de metilcloroizotiazolinon` (]i) metilizotiazoli-non` (MCI/MI).

Decizia Comisiei vine în urma unei evalu`ri efectuatede Comitetul }tiin\ific Independent pentru Siguran\a Con-sumatorilor (CSSC), un organism consultativ care reali-zeaz` o evaluare atent` a riscurilor pe care le prezint`substan\ele înainte de a recomanda restric\ionarea sau in-terzicerea acestora.

Conservan\ii sunt importan\i în produsele cosmeticeîntrucât protejeaz` consumatorii împotriva agen\ilor pato-geni nocivi care altfel ar invada cremele ]i alte produse pecare le folosesc zilnic oamenii. În lipsa conservan\ilor,toate produsele cosmetice ar avea un termen de valabilitatefoarte scurt ]i majoritatea ar trebui p`strate la frigider.

Mai multe detalii sunt disponibile în comunicatul depres` din pagina:

http://ec.europa.eu/romania/news/26092014_comisia_imbunatateste_siguranta_produselor_cosmetice_ro.htm

Parlamentul Europeanofer` diferite stagii de pre-g`tire [n cadrul Secretariatuluis`u pentru a contribui lapreg`tirea profesional` atinerilor cet`\eni ]i la [n-\elegerea mecanismului delucru al institu\iei.

Candida\ii la un stagiu tre-buie:

• s` fie cet`\eni ai unui statmembru al UE sau ai unei \`ricandidate;

• s` fi [mplinit v@rsta de18 ani la data [nceperii stagiu-lui;

• s` cunoasc` [n modaprofundat una dintre limbileoficiale ale UE ]i satisf`c`toro a doua;

• s` nu fi beneficiat de unstagiu de preg`tire sau s` nu fifost angajat [ntr-o institu\ieUE;

• un num`r mic decet`\eni apar\in@nd unor \`riter\e poate beneficia de stagiide preg`tire la ParlamentulEuropean.

Stagiile pl`tite de formarecuprind:

1. Burse Robert Schuman,op\iune general`

2. Burse Robert Schuman,op\iune jurnalism

Criterii:1. Burse Robert Schuman,

op\iune general` - candida\iitrebuie s` demonstreze c` auelaborat o lucrare scris`, caparte a cerin\elor pentruob\inerea licen\ei sau pentru orevist` ]tiin\ific`. Una dintreaceste burse, cunoscut` ca„Bursa Chris Piening” poatefi acordat` unui candidat ac`rui lucrare a tratat [n modspecial rela\iile dintre Uni-unea European` ]i StateleUnite.

2. Burse Robert Schuman,op\iune jurnalism - candida\iitrebuie s` fac` dovada expe-rien\ei profesionale, fie prinarticolele publicate, fie princalitatea de membru al uneiasocia\ii de jurnali]ti dintr-unstat membru al Uniunii Eu-ropene, fie printr-o diplom` [njurnalism recunoscut` [nstatele membre ale UE sau [n\`rile candidate.

Stagiile pl`tite de formarese vor acorda pentru o pe-rioad` de cinci luni.

Datele limit` pentru

[nscriere sunt:- 15 octombrie (pentru

stagiile care [ncep pe 1 mar-tie)

- 15 mai (pentru stagiilecare [ncep pe 1 octombrie).

Fiecare stagiu are criteriispecifice de eligibilitate caresunt prezentate [n regulament.

Stagiile de formarenepl`tite au o durat` cuprins`[ntre una ]i patru luni.

Ele ofer` tinerilor cet`\eniposibilitatea de a [ntreprindeun stagiu de formare profe-sional`:

• [n cadrul studiilor uni-versitare sau al cursurilor uneiinstitu\ii de [nv`\`m@nt denivel echivalent;

• [n cadrul preg`tirii pro-fesionale la nivel [nalt organi-zate de o institu\ie f`r` scoplucrativ (mai ales institute sauorganisme publice);

• pentru a putea exercita oprofesie.

Exist` trei date limit` fixepe an:

Pentru stagiile de formareneobligatorii:

- 1 octombrie (pentru sta-giile care [ncep la 1 ianuarie)

- 1 februarie (pentru sta-giile care [ncep la 1 mai)

- 1 iunie (pentru stagiilecare [ncep la 1 septembrie)

Pentru stagiile de formareobligatorii

- 1 octombrie (pentrustagiile care [ncep [ntre 1 ianu-arie - 30 aprilie)

- 1 februarie (pentru stagii-le care [ncep [ntre 1 mai - 31august)

- 1 iunie (pentru stagiilecare [ncep [ntre 1 septembrie- 31 decembrie)

Vizite de studiuVizitele de studiu au fost

concepute pentru a ofericet`\enilor Uniunii Europene]ansa studierii mai [n detaliua subiectelor specifice legatede integrarea european`, fieprin consultarea docu-mentelor ]i arhivelor existente[n Biblioteca ParlamentuluiEuropean, fie prin contactulcu membri ai ParlamentuluiEuropean sau cu speciali]ti.Durata maxim` a unei vizitede studiu este de o lun`.

Mai multe informa\ii:http://www.europarl.eu-

ropa.eu/aboutparliament/ro/007cecd1cc/Stagii.html

http://www.europarl.eu-ropa.eu/aboutparliament/ro/002084aa7c /Vi z i t e - d e -studiu.html

Comisia a luat m`suride restric\ionare a folosirii a treiconservan\i [n produsele cosmetice

Stagii ]i vizite de studiula Parlamentul European

Page 3: Newsletter luna septembrie 2014

Nr. 9 Newsletter Pagina 3

Ce înseamn` pentrutine s` fii european? Cefaci pentru a te implicaactiv în povestea comun`a Europei? Spune-necare este viziunea taasupra Europei, într-uncomentariu, la urm`-toarea adres`:

http://ec.europa.eu/de

bate-future-europe/new-narrative/have-your-say/quotes/5_en.htm

Opiniile exprimate vorfi f`cute publice în data de28 octombrie 2014, laevenimentul de închidereal campaniei „New Narra-tive for Europe”/„O nou`viziune asupra Europei”.

Care este viziunea taasupra Europei?

Tinerii care studiaz`sau particip` la activit`\i de for-mare în str`in`tate nu numai c`dobândesc cuno]tin\e în anumitediscipline, ci î]i consolideaz` anu-mite competen\e transversalecheie care sunt foarte apreciate deangajatori. Un nou studiu privindimpactul programului Erasmus alUniunii Europene, care vizeaz`schimbul de studen\i, demon-streaz` c` absolven\ii cu expe-rien\` interna\ional` au ]ansemult mai bune pe pia\a for\ei demunc`. Probabilitatea ca ei s` fieafecta\i de ]omajul de lung` du-rat` este redus` la jum`tate, încompara\ie cu tinerii care nu austudiat sau nu au participat la ac-tivit`\i de formare în str`in`tate;la cinci ani dup` absolvire, rata]omajului lor este mai mic` cu23%. Studiul, realizat de exper\iindependen\i, este cel mai marede acest fel ]i se bazeaz` pe feed-back-ul primit de la aproape80 000 de responden\i, printrecare s-au num`rat studen\i ]i în-treprinderi.

„Concluziile studiuluiprivind impactul programuluiErasmus sunt extrem de impor-tante, date fiind nivelurile inac-ceptabil de ridicate ale ]omajuluiîn rândul tinerilor în UE. Mesa-jul este clar: dac` studiezi sauparticipi la activit`\i de formareîn str`in`tate, ai mai multe ]anses`-\i îmbun`t`\e]ti perspectivele

de a g`si un loc de munc`. Noulprogram Erasmus+ va oferiburse UE pentru patru milioanede persoane în perioada 2014-2020, permi\ându-le s` vad`cum se tr`ie]te într-o alt` \ar`,prin intermediul studiilor, alform`rii, al activit`\ilor depredare ]i al voluntariatului”, adeclarat Androulla Vassiliou, co-misar european pentru educa\ie,cultur`, multilingvism ]i tineret.

Noul studiu arat` c`, înluarea unei decizii de recrutare,92% dintre angajatori caut` anu-mite tr`s`turi de personalitate pecare programul le dezvolt`, pre-cum toleran\a, încrederea, abi-lit`\ile de solu\ionare aproblemelor, curiozitatea, cu-noa]terea propriilor puncte forte/-puncte slabe ]i hot`rârea. Testeleadministrate înainte ]i dup` pe-rioada schimbului arat` c` stu-den\ii care particip` la programulErasmus ob\in scoruri mai maripentru aceste tr`s`turi de person-alitate, chiar înainte de a participala program, iar pân` în momentulîn care se întorc, diferen\a dintrescorurile ob\inute de ei ]iscorurile ob\inute de ceilal\i stu-den\i cre]te în medie cu 42%.

Studen\ii care benefi-ciaz` de finan\are prin programulErasmus pot alege s` studieze saus` efectueze un stagiu înstr`in`tate. Raportul arat` c` maimult de o treime din stagiarii

Erasmus primesc o ofert` de alucra în întreprinderea în care î]iefectueaz` stagiul. Stagiarii Eras-mus sunt, de asemenea, mai între-prinz`tori decât colegii lor care î]iefectueaz` stagiile în propria \ar`:1 stagiar din 10 ]i-a început pro-pria afacere ]i mai mult de treisferturi dintre ei inten\ioneaz` s`fac` acest lucru sau î]i pot imagi-na c` vor face asta. Ei pot, deasemenea, s` se a]tepte la oavansare mai rapid` în carier`;conform declara\iilor a 64% din-tre angajatori, personalului cu ex-perien\` interna\ional` i seîncredin\eaz` responsabilit`\i maimari.

Programul Erasmus nuîmbun`t`\e]te numai perspec-tivele de carier`, ci îi ajut`, deasemenea, pe studen\i s` î]il`rgeasc` orizontul ]i leg`turilesociale. 40% ]i-au schimbat \arade re]edin\` sau \ara în caremuncesc cel pu\in o dat` dup` ab-solvire; acest procent esteaproape de dou` ori mai maredecât în cazul persoanelor care nuau mers în str`in`tate pe duratastudiilor. În timp ce 93% dintrestuden\ii cu experien\` interna-\ional` î]i pot imagina c` vor tr`iîn str`in`tate în viitor, acest lucrueste valabil doar pentru 73% dincei care r`mân în aceea]i \ar` întimpul studiilor.

De asemenea, exist` oprobabilitate mai mare ca fo]tii

studen\i Erasmus s` formeze uncuplu cu o persoan` de alt`na\ionalitate: 33% din fo]tii stu-den\i Erasmus au un partener dealt` na\ionalitate, în compara\iecu 13% din cei care r`mân în \aralor pe parcursul studiilor; 27%dintre studen\ii Erasmus î]i întâl-nesc partenerul în timpul progra-mului Erasmus. Pe aceast` baz`,Comisia estimeaz` c`, începânddin 1987, este posibil ca aproxi-mativ un milion de copii s` se fin`scut din cupluri formate da-torit` programului Erasmus.

În urm`torii ]apte ani(2014-2020), noul program Eras-mus+ va oferi posibilitatea de amerge în str`in`tate unui num`rde 4 milioane de persoane, printrecare se num`r` 2 milioane de stu-den\i ]i 300 000 de angaja\i dinînv`\`mântul superior. În plus,programul va finan\a 135 000 deschimburi de studen\i ]i de per-sonal care implic` \`ri parteneredin afara Europei. Erasmus+ va fi]i mai accesibil, datorit` cre]teriisprijinului lingvistic, normelormai flexibile ]i sprijinului supli-mentar pentru persoanele cunevoi speciale, provenind dinmedii defavorizate sau din regi-uni izolate.Mai multe informa\ii:http://ec.europa.eu/romania/news/22092014_rezultatele_studiu-lui_privind_impactul_progra-mului_erasmus_ro.htm

ED V@lcea - [n revista „Buletin de Europa”

Publica\ia poate fiob\inut` gratuit dela Centrul de Infor-mare EUROPE DI-RECT V@lcea dinB i b l i o t e c aJude\ean` „AntimIvireanul” - parter.

Studiul privind impactul programului Erasmus:Programul de schimb de studen\i al Uniunii

cre]te capacitatea de inser\ie profesional` ]i mobilitatea profesional`

Page 4: Newsletter luna septembrie 2014

Pagina 4 Nr. 9 Newsletter

Con\inutul acestei publica\ii nu reprezint` [n mod necesar pozi\ia oficial` a Uniunii Europene

Centrul de Informare EUROPEDIRECTV@lceaBiblioteca Jude\ean`

„Antim Ivireanul” V@lcea

Str. Carol I, nr. 26, Rm. V@lcea, cod 240591Telefon/fax: 0350/424 540

E-mail: [email protected], [email protected]

Proiectuleste finan\at

deComisia

European`]i

Consiliul Jude\eanV@lcea

Cei interesa\i pute\i pro-cura gratuit de la Centrul deInformare EUROPE DI-RECT V@lcea din Bi-blioteca Jude\ean` bro]ura„Ajutor umanitar ]i pro-tec\ie civil`”.

Din cuprins: „De ceavem nevoie de o politic`european` privind ajutorulumanitar ]i protec\ia civil`- Salv`m vie\i ]i prevenimsuferin\a; Cum ac\ioneaz`UE - O abordare bazat` penevoi; Ce face UE - Re-spectarea angajamentelor;{ncotro ne [ndrept`m - Noiprovoc`ri.”

Bro]ura este editat` de Oficiul pentru Publica\ii al UniuniiEuropene ]i face parte din seria „S` [n\elegem politicile Uniunii Eu-ropene”.

Col\ul de lectur` EUROPE DIRECT

Consultare public` privind reutilizarea apelor epurateCe crezi despre reutilizarea apelor epurate? Care sunt

preocup`rile tale în ce prive]te un astfel de demers ]i ce fel dem`suri ar putea fi luate pentru a r`spunde lor? Care ar fi prin-cipalele obstacole din calea reutiliz`rii? Pân` în data de 7 noiem-brie 2014, ai posibilitatea de a-\i spune p`rerea asupra tuturoraspectelor referitoare la reutilizarea apei în Europa.

În acest sens, po\i participa la consultarea public`, lansat`de Comisia European`, cu privire la o serie de eventuale m`suri aleUE care ar încuraja reutilizarea apelor reziduale epurate. Con-

sultarea este deschis` tuturor cet`\enilor, întreprinderilor,ONG-urilor, autorit`\ilor publice etc., interesate de poten\ialul re-utiliz`rii apei epurate ]i obstacolele care împiedic` o astfel de re-utilizare. Rezultatele consult`rii vor sta la baza unei evalu`ri aimpactului care va acoperi toate aspectele-cheie ale reutiliz`rii apei,avându-se în vedere întrebuin\`rile sale în agricultur`, în mediulurban, în cel industrial ]i în scop recreativ. În 2015, Comisiainten\ioneaz` s` prezinte o propunere oficial` în materie, bazat` pedovezile cuprinse în evaluarea de impact.

Mai multe informa\ii:

http://ec.europa.eu/romania/news/05082014_reutilizarea_apei_in_europa_ro.htm

EuresDespre:

EURES este o re\ea de cooperare [ntreComisia European` ]i serviciile publice de ocupare afor\ei de munc` din statele membre ale UE, Norve-gia, Islanda, Liechtenstein ]i Elve\ia. La nivel euro-pean, re\eaua cuprinde peste 850 de consilieriEURES care ofer` servicii de informare, orientare ]iconsiliere profesional` pentru angajatori ]i pentrupersoanele care []i caut` un loc de munc`.

Se adreseaz`:Persoanelor aflate [n c`utarea unui loc de

munc` ]i angajatorilor interesa\i de pia\a de munc`european`.

}tia\i c`?Exist` peste 900 de consilieri Eures [n Eu-

ropa, dintre care 43 sunt [n [email protected]:Portal Eures (portalul mobilit`\ii eu-

ropene pentru ocuparea for\ei de munc`)https://ec.europa.eu/eures

Sursa: bro]ura Re\ele de informare ]i asisten\` aleUniunii Europene

• Este bine s` ]ti\i! • Este bine s` ]ti\i! •