Manual Licenta Management 2012

download Manual Licenta Management 2012

of 203

 • date post

  03-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  27
 • download

  7

Embed Size (px)

Transcript of Manual Licenta Management 2012

 • UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE I ADMINISTRAREA AFACERILOR

  CUNOTINE DE SPECIALITATE PENTRU EXAMENUL DE LICEN

  PROGRAMUL DE STUDIU:MANAGEMENT

  CRAIOVA 2012

 • Volumul a fost elaborat de un colectiv de autori, coordonat de: Conf.univ.dr. Crciun Liviu Lect.univ.dr. Ogarc Radu Contribuia autorilor pe capitole: Capitolul 1. Managementulproduciei Conf. univ.dr.CrciunLiviuCapitolul 2. Managementulcalitii Conf.univ.dr.SitnikovCtlinaCapitolul 3. Managementulvnzrilor Prof.univ.dr.StancuIonCapitolul 4. Managementulcumprrilor Conf.univ.dr.ScrioteanuAdrianaCapitolul 5. ManagementulIMMurilor Lect.univ.dr.OgarcRaduCapitolul 6. Managementpublic Prof.univ.dr.BurleachiopoiuAdrianaCapitolul 7. Managementulresurselorumane Prof.univ.dr.DragomirGheorgheCapitolul 8. Comunicareinegocierenafaceri Conf.univ.dr.GrboveanuSorinaCapitolul 9. Strategiimanageriale Prof.univ.dr.NistorescuTudorCapitolul 10. Analizaactivitiieconomicofinanciare Prof.univ.dr.BueLucian

  Lect.univ.dr.CrciumaruDaniel

 • CUPRINS Capitolul1. Managementulproduciei.. 5Capitolul2. Managementulcalitii. 26Capitolul3. Managementulvnzrilor 46Capitolul4. Managementulcumprrilor 64Capitolul5. ManagementulIMMurilor. 80Capitolul6. Managementpublic. 101Capitolul7. Managementulresurselorumane. 121Capitolul8. Comunicareinegocierenafaceri 140Capitolul9. Strategiimanageriale. 161

  Capitolul10. Analizaeconomicofinanciarafirmei.... 182

 • Pachetul 1. MANAGEMENTUL PRODUCIEI I CALITII

  4

 • CAPITOLUL 1.MANAGEMENTUL PRODUCIEI

  1.1. TIPURILE PRODUCIEI INDUSTRIALE

  Tipul produciei industriale se definete ca fiind ansamblul elementelor sau trsturilor care caracterizeaz modul specific de organizare a activitii productive n ntreprinderea respectiv. Exist trei tipuri ale produciei industriale:

  producia n mas producia de serie; producia de unicate.

  1.1.1.Producia n mas - caracteristici, forme de organizare

  Acest tip al produciei este specific combinatelor siderurgice i chimice, ntreprinderilor care produc materiale de construcii (ciment, sticl de geam),ntreprinderilor de rulmeni, de ulei comestibil si zahr, celor care fabric srm i cabluri etc. Producia n mas se caracterizeaz printr-o nomenclatur a produciei limitat la cteva sortimente de produse, o nomenclatur stabil n timp sau chiar permanent. Fiecare produs se execut anual n cantiti mari (n proporii de mas).Gradul de ritmicitate al fabricaiei - n sensul constanei cantitii de produse obinut n fiecare unitate de timp - este foarte ridicat. Capacitile de producie ale seciilor, atelierelor i instalaiilor sunt corelate, nct probabilitatea apariiei locurilor nguste este exclus sau foarte redus. Aceste caracteristici denot un nalt grad de specializare a produciei n ntreprinderile respective. Stabilitatea nomenclaturii i proporiile de mas ale produciei permit o specializare intern riguroas, pe secii, pe ateliere, mergnd pn la nivelul locurilor de munc. La fiecare loc de munc se execut permanent aceeai operaie, asupra aceluiai obiect. n aceste condiii este posibil i eficient folosirea de utilaje i SDV-uri speciale, de mare productivitate, proiectate anume pentru executarea obiectelor respective. Caracteristica organizatoric esenial a produciei n mas o constituie fabricaia n flux pe linii tehnologice, respectiv organizarea produciei pe principiul fluxului tehnologic. Organizarea n flux a produciei necesit ndeplinirea concomitent a dou condiii eseniale, pe care le ntlnim cu deosebire la producia n mas:

  proporiile de mas ale produciei; fiecare produs s se execute n cantiti anuale mari, nct s se justifice folosirea unor utilaje speciale pentru fabricarea lui, adic s se asigure o ncrcare la capacitate, pe tot parcursul anului, a acestor utilaje;

  stabilitatea n timp a nomenclaturii de fabricaie, a acelorai sortimente de produse; stabilitatea produselor n nomenclatura de fabricaie nseamn, implicit, o stabilitate a fluxului tehnologic, respectiv a itinerariului pe care l parcurg materiile prime n procesul de prelucrare pentru obinerea de produse finite.

  Existnd cele dou condiii, devine posibil fabricarea produsului respectiv pe o linie tehnologic (linie de fabricaie) constituit dintr-un ir de utilaje sau, dup caz, locuri de munc la care se execut operaii manuale, amplasate n ordinea n care se succed operaiile tehnologice. Fabricaia n flux, pe linii tehnologice, reprezint forma clasic superioar de organizare a produciei. Ea ofer importante avantaje economice:

  o productivitate superioar a muncii, datorit specializrii pe obiect (pe produs) a liniei tehnologice i pe operaii a locurilor de munc componente;

  un flux tehnologic minim, i, n consecin, o folosire mai economic (raional) a suprafeelor de producie;

  un nalt grad de ritmicitate a fabricaiei;

  5

 • ntrirea disciplinei n munc i folosirea ntregului timp de lucru, datorit legturilor stricte de interdependen care se creeaz ntre locurile de munc (fiecare loc de munc din linie fiind furnizor i beneficiar n raport cu locurile de munc vecine).

  Fluxul tehnologic va fi n acest caz cel mai simplu posibil. Forma superioar a organizrii produciei n flux este aceea a liniilor tehnologice cu

  flux continuu. Linia tehnologic cu flux continuu se caracterizeaz prin continuitatea fluxului tehnologic, adic printr-o transmitere ritmic uniform a obiectelor de la o operaie la alta. Transmiterea obiectelor se poate face fie individual (bucat cu bucat), fie n cantiti mici, egale, denumite loturi de transport. Aceast din urm modalitate de transmitere (care se practic, mai ales n cazul pieselor mrunte) prezint avantajul c eventualele abateri () ale duratelor efective ale operaiilor fa de cele alocate se compenseaz n cadrul lotului de transport, fr a afecta ritmicitatea funcionrii liniei. Liniile cu flux continuu pot funciona cu tact (cadene) impus (reglementat) i cu tact liber. Tactul de lucru al liniei () reprezint cadena de lucru a acesteia i se definete ca intervalul de timp (de regul n minute) la care linia livreaz dou piese consecutiv sau dou loturi consecutive de piese, trecute prin toate operaiile.

  Tactul de lucru al liniei se stabilete potrivit relaiei: ( )ft P

  kNsPTd == 1480

  n care: Td reprezint fondul de timp disponibil zilnic al liniei,

  n minute; Pf - programul de fabricaie zilnic al liniei, n buci; Ns - numrul de schimburi pe zi n care lucreaz linia; k - coeficientul ntreruperilor reglementate

  n funcionarea liniei. Dac transmiterea pieselor de la o operaie la alta de pe linie se face sub forma loturilor

  de transport de mrime l, atunci se va calcula un tact pe lot (l), cu formula: ll = Pf

  Td Pe baza determinrii tactului de lucru se pot stabili i ali parametri ai liniilor n flux continuu dup cum urmeaz: Ritmul fabricaiei sau cadena orar (R):

  60=R

  Se exprim n buci / or. Numrul locurilor de munc (maini) la fiecare operaie (Mj)

  Acestea se calculeaz n funcie de natura liniei tehnologice. n cazul liniilor tehnologice monovalente:

  tjM j =

  iar n cazul liniilor tehnologice polivalente:

  i

  ijtijM =

  Pasul conveiorului (d) Reprezint distana, n metri, dintre dou obiecte consecutive de pe conveior. Mrimea

  acestui parametru depinde de gabaritul obiectelor ce se execut pe linie i de distanele dintre maini, aceste distane fiind impuse de normele de securitatea muncii.

  6

 • Viteza conveiorului (v) La liniile deservite de conveioare cu mers continuu, viteza acestora trebuie stabilit

  astfel nct s serveasc drept mijloc de meninere a tactului de lucru stabilit, adic:

  dv = metri/minut

  n cazul n care conveiorul are o micare periodic cu opriri pe durata executrii operaiilor, viteza acestuia, la repunerea n micare, va depinde exclusiv de posibilitile tehnice de acionare, urmrindu-se ca transferul obiectelor de la o operaie la alta s se fac n timpul cel mai scurt. n acest caz, la stimularea meninerii tactului de lucru contribuie diferite mijloace de semnalizare, care avertizeaz cu puin nainte de pornirea conveiorului. Zona de lucru a muncitorului sau echipei (Zlj)

  La conveioarele de lucru cu micare continu, la care operaiile au loc chiar pe conveior, concomitent cu micarea obiectului, din mers, trebuie stabilit, la fiecare operaie, zona de lucru a muncitorului (echipei) care execut acea operaie.

  Zona de lucru reprezint poriunea, de-a lungul conveiorului, n metri, n limitele creia muncitorul, deplasndu-se odat cu obiectul, execut operaia, dup care revine la punctul iniial (de la intrarea n zon).

  Mrimea zonei de lucru la operaia j, n metri (Zlj), se determin dup formula:

  =jtdjZl sau jtvjZl =

  Stabilirea zonei de lucru are un dublu scop: stimularea meninerii tactului la fiecare operaie i evitarea ptrunderii muncitorului n zona n care se execut o alt operaie, ceea ce ar putea provoca accidente ori perturbri ale procesului de munc. Liniile tehnologice att monovalente, ct i polivalente, se pot organiza cu tact impus dac n afara condiiei de ncrcare a liniei se realizeaz i condiiile urmtoare: pentru liniile monovalente:

  = kt j pentru liniile polivalente:

  iij kt =n care: j = 1,m reprezint operaiile care se execut pe linie; i = N,A nomenclatura liniei;; tactul de lucru (minute