Manipulare Si Mass Media

17
Pascu Mihai Grindean Ionut Clasa a XI-a F

description

Mass media si manipularea

Transcript of Manipulare Si Mass Media

PowerPoint Presentation

Pascu MihaiGrindean Ionut Clasa a XI-a FMass-media si manipulareaMassmedia reprezinta totalitatea mijloacelor de informare precum: ziare, reviste , televizor, Internet , etc.

MassmediaClasificarea mediilor

Mijloacele de comunicare n mas pot fi clasificate dup urmtoarele criterii:modul de vehiculare a informaiei, de ex. mijloace scrise (ziarele, revistele), mijloace audio-vizuale (radioul, televiziunea) .a;gradul de noutate i de complexitate, de ex. mijloace tradiionale (ziarele, radioul), mijloace moderne (televiziunea,Internetul, complexe multimedia).

Functiile mediilor de comunicare:

Mediile au un important rol n societate, concretizat prin urmtoarele funcii:informareinfluenareeducaiedivertismentsocializare

n funcie de evenimentele prezentate n buletinele detiri, n presa scris, laradio, etc., oamenii i organizeaz viaa. Oamenii depind de mass-media pentru a fi informai, iar cei care tiu cum s profite de acest lucru, ctig o mare parte din audiena public.

Teoreticienii sunt de acord c presa i celelalte mass-media au efecte asupra indivizilor, grupurilor, instituiilor i maselor, modelnd personalitatea uman sub aspect cognitiv, afectiv i comportamental.

Manipularea

Manipularea este aciunea de schimbare a opiniilor, atitudinilori comportamentelor unei persoane sau ale unui grup social n vederea atingerii unor scopuri dorite de ctre altcineva (persoane, grupuri,organizaii) fr exercitarea forei i lsnd impresia c aceast schimbare este o decizie liber.Tehnicile de manipulare sunt multe i continu s apar altele noi, nuanate i personalizate n funcie de cel ce le pune n aplicare, trecerea timpului scond la lumin altele i altele. Mecanismul lor de funcionare este ns n principiu cel cuprins n diferite tehnici.Pentru manipularea maselor este nevoie de mecanisme complicate i de o conturare diferit a realitii prin acordarea unor argumente credibile.

Cerinte pentru ca manipularea sa aiba success

Dupa George K. Simon:

Manipulatorul i ascunde inteniile i comportamenteleagresive.Manipulatorul cunoate vulnerabilitile psihologice ale victimei i determin ce fel de tactici ar putea fi efective.Manipulatorul este de o cruzime suficient pentru a nu da napoi de la vtmarea victimei dac este necesar.n consecin, manipularea tinde s fie camuflat (relaional agresivsaupasiv agresiv)

Cum isi controleaza manipulatorii victimele

MinciunaMinciuna prin omisiuneNegareaRaionalizareaMinimizareaAtenia sau neatenia selectiv: DiversiuneaEvaziuneaIntimidareamascatCulpabilizareaRuinareaJucarea rolului de victim nvinovirea victimeiJucarea rolului de servitorSeduciaProiectareavinii Simularea inoceneiSimulareaconfuzieiAfiarea furiei

Acelasi George K. Simon a identificat urmatoarele tehnici manipulative:Vulnerabilitatile exploatate de manipulatori

NaivitateaContiinciozitateaexageratIncrederea n sine sczutIntelectualizareaDependenaemoional

Manipularea mass-media prin intermediul televiziunii

PersuasiuneaIntoxicarea

Manipularea mass-media prin intermediul televiziunii

Culorileau nu numai un rol estetic, de decorare a lumii nconjurtoare, ci au i efecte extrem de puternice asupra psihicului, sentimentelor i emoiiloe noastre, asupra strii de spirit i, evident, asupra modului n care recepionm o informaie. i televiziunea a profitat din plin de pe urma acestui lucru i a nvat s foloseasc toate culorile n scopurile pe care i le-a propus: informare, divertisment, educare.

Manipularea mass-media prin intermediul televiziunii

De cele mai multe ori, telespectatorii sunt preocupai de folosirea culorilor din punct de vedere estetic, aprecierile lor fiind strict subiective i avnd la baz criterii superficiale. Aproape niciodat nu se ntreab de ce un studio de tiri este decorat n albastru sau de ce muli politicieni mbrac cmi bleu. Vom vedea n continuare care sunt efectele culorilor de baz i ce tipuri de reacii poate nate folosirea lor:Culorile cu importanta in manipulareRosuPortocaliuGalbenVerdeAlbastruVioletNegruAlb

Cele mai eficiente strategii de manipulare propagate de politicieni prin intermediul mass-media:

Strategia de distragere a atenieiStrategia problema-reacie-soluieStrategia gradualStrategia amnriiStrategia infatilizriiStrategia emoionalStrategia pstrrii publicului n ignoran i mediocritateStrategia de promovare a mediocritii n rndul populaieiStrategia de autonvinovtireStrategia de cunoatere a personalitii individului

Metode de evitare a manipularii:

Prima modalitate de combatere a manipularii: pune totul la indoiala.Nu lua niciodata totul de bun.Cand ceva este prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ca asa este.Este datoria noastra ca oameni evoluati sa formulam intrebari si sa punem totul la indoiala.Ideea este sa consulti si alt punct de vedere, chiar daca nu este corect, si sa faci o medie.Cea mai eficienta metoda prin care poti evita manipularea este cunoasterea corecta.Cunoasterea te poate scoate din aproape orice problema, nu se rezuma numai la evitarea manipularii ci la orice.Atunci cand cunosti, poti avea o opinie si pana la urma asta este cel mai important lucru.