licenta 2015

22
Preparate licenta 2015 1. APA OXIGENATA 3%.PREPARARE.INDICATII Rp/ PERHIDROL 30% 10,00g APA DISTILATA 90,00g M.f. sol. D.S. ext. Soluţie de peroxid de hidrogen diluată. Este o soluţie apoasă stabilizată, care conţine cel puţin 2,85% ţi cel mult 3,2% peroxide de hidrogen. Preparare: Se obţine prin diluarea perhidrolului ( peroxid de hidrogen 30%) cu apă distilată. Soluţia obţinută este limpede, incoloră, fără miros, gust slab metallic. Se păstrează în vase de sticlă, ferite de lumină, la loc răcoros. Se etichetează cu etichetă ,,uz extern,, . Observaţii: Perhidrolul se amestecă cu precauţie cu apă; la agitare puternică, soluţia se descompune. Se foloseşte numai apă distilată, deoarece apa potabilă descompune repede peroxidul de hidrogen, mai ales datorită urmelor de fier care catalizează (măreşte) descompunerea. Când se prescrie ,, Apă oxigenată ,, fără altă specificaţie, se va elibera ,,Apă oxigenată 3 % ,,. Se prepară în cantităţi mici la nevoie. Soluţia de ,,Apă oxigenată,, este antiseptic, hemostatică locală decolorantă, dezodorizantă. Este indicată în tratamentul local al plăgilor, otite, angine ( gargară), dermatologie ( decolororarea pielii şi a părului). PREDNISON .Corticosteroid inactiv ca atare,activitate intensa glucocorticoida si minima mineralocorticoida , actiune antiinflamatoare marcata imunosupresiva limfolitica. Indicatii: colagenoze:vasculite,polimiozite,sarcoidoza viscerala,lupus eritematos,forme grave de rectocolita hemoragica si boala Crohn,hepatita cronica activa autoimuna,etc. 2. SOLUTIA RIVANOL 1 %.PREPARARE . Rp/ RIVANOL 1 g APA DISTILATA 99g Mf. Sol. D.S. EXT.

Transcript of licenta 2015

Preparate licenta 2015

1. APA OXIGENATA 3%.PREPARARE.INDICATIIRp/PERHIDROL 30%10,00gAPA DISTILATA90,00gM.f. sol. D.S. ext.Soluie de peroxid de hidrogen diluat. Este o soluie apoas stabilizat, care conine celpuin 2,85% i cel mult 3,2% peroxide de hidrogen.Preparare: Se obine prin diluarea perhidrolului ( peroxid de hidrogen 30%) cu ap distilat. Soluia obinut este limpede, incolor, fr miros, gust slab metallic. Se pstreaz n vase de sticl, ferite de lumin, la loc rcoros. Se eticheteaz cu etichet ,,uz extern,, .Observaii: Perhidrolul se amestec cu precauie cu ap; la agitare puternic, soluia sedescompune. Se folosete numai ap distilat, deoarece apa potabil descompune repede peroxidul de hidrogen, mai ales datorit urmelor de fier care catalizeaz (mrete) descompunerea. Cnd se prescrie ,, Ap oxigenat ,, fr alt specificaie, se va elibera ,,Ap oxigenat 3 % ,,. Se prepar n cantiti mici la nevoie.Soluia de ,,Ap oxigenat,, este antiseptic, hemostatic local decolorant, dezodorizant. Este indicat n tratamentul local al plgilor, otite, angine ( gargar), dermatologie ( decolororarea pielii i a prului).

PREDNISON.Corticosteroid inactiv ca atare,activitate intensa glucocorticoida si minima mineralocorticoida , actiune antiinflamatoare marcata imunosupresiva limfolitica. Indicatii: colagenoze:vasculite,polimiozite,sarcoidoza viscerala,lupus eritematos,forme grave de rectocolita hemoragica si boala Crohn,hepatita cronica activa autoimuna,etc.

2. SOLUTIA RIVANOL 1 %.PREPARARE.Rp/RIVANOL 1 gAPA DISTILATA 99gMf. Sol. D.S. EXT.Preparare: Se cntrete apa distilat i se aduce pe baia de ap aflat n fierbere. Cnd apa clocoteste ,se adaug rivanolul cntrit i se amestec cu o baghet de sticl . Se completeaz cu apa la 100g, se filtreaz prin vat i tifon i se conserv n recipiente bine nchise. Soluia obinut este limpede, de culoare galben. Are aciune antiseptic, micostatic, bactericid. Este indicat n piodermite, eczeme infectate, arsuri, stomatite i dermatite micotice. Se administreaz sub form de comprese umede , gargarisme , splaturi.DICARBOCALM- compr. masticabile cu carbonat de calciu,carbonat de magneziu si trisilicat de magneziu.Simptomatic in hiperaciditate,pirozis.

3.SOLUTIE DE ALCOOL BORICAT 4%Rp/ Acid boric 4,00g Alcool q.s ad 100,00g m.s.f.sol.d.s.ext.3-4.gtts(lingurite) in fiecare ureche 3xziIntr-un recipient de sticla se aduc componentele in prealabil cantarite,recipientul trebuie sa aiba deschidere ingusta si inchiderea lui se face cu un dop de vata. Recipientul se adduce pe foc intr-o baie de apa sufficient de mare ca sa nu permita contactul sursei de foc cu alcoolul.OBSERV; -Acidul boric trebuie sa fie pulverizat prin intermediul efemer(10%alcool),fierberea nu trebuie prelungita pt ca acidul boric este antrenat de catre vaporii de alcool dupa dizolv completa.Prep. se lasa sa se raceasca dupa care se completeaza la masa cu alcool.-I se indica pacientului ca prep. sa aiba o temp. apropiata cu cea a corpului AMBALARE-recipiente putin mai mari insotite de system de picurare-eticheta rosie de uz externINTREBUINTARE-antiseptic-adminis sub forma de picaturi in procesele inflamatorii ale urechii sau micoze auriculare

AUGMENTINUL (amoxicilina si acid clavulanic).Penicilina cu spectru larg asociata cu un inhibitor de beta-lactamaze,spectrul cuprinde bacteriile sensibile la amoxicilina.Indicatii terapeutice:infectii ale tractului respirator,genito-urinar,ale pielii si tesuturilor moi,osteo-articulare,dentare.

4.Solutie alcoolica de iod iodurat Solutio iodi spirtuoso (FR.X)Sinonim = tinctura de iodRp/

Iod 2,00 g

Iodura de potasiu 3,00 g

Alcool 50c q. s. ad 100,00 g

Iodul si iodura de potasiu de dizolva in 30g alcool de 50 si se completeaza apoi cu acelasi solvent pina la 100g.Proprietati:Solutie limpede, bruna, cu miros caracteristic de iod si alcool. Este denumita impropriu si tinctura de iod, denumirea de tinctura fiind folosita in trecut pt. a desemna solutiile colorate, indiferent de metoda de preparare.Conservare:In flacoane bine inchise. Lumina actioneaza favorabil asupra stabilitatii tincturii de iod, descompune produsii de alterare, cu punerea in libertate a iodului.Intrebuintari: extern -ca dezinfectant si antiseptic al pielii si ranilor (si pt. plagi deschise)-in tratamentul dermatozelor-in chirurgie pt. dezinfectarea campului operator in practica farmaceutica-se foloseste in concentratii de 1%, 2%, 3% si se prepara in cantitati mici, pt. 2-3 zile

AMBROXOLUL.Forme farmaceutice: spray 10 mg/pulverizare , sol orala 7,5 mg/ml,sirop 30mg/5 ml,comprimante 30 mg,picaturi orale 0,75%,guma orala.Expectorant mucolitic,metabolit activ al bromhexinului. Indicat in boli respiratorii acute si cronice,exacerbari acute in BPOC.

5.GLICERINA BORAXATA 10%.PREPARARE.INDICATIIRp/TETRABORAT DE SODIUM 10,0gGLICERINA 90,0gM.f. sol. D.S. badijonajPreparare: Tetraboratul de sodiu(boraxul) si glicerina cintarite, se incalzesc intr-o capsula de portelan, pe baia de ap aflat n fierbere, pina la completa dizolvare,amestecindu-se cu o bagheta din sticla.Dupa racire,se aduce n sticla de expediie i se eticheteaz ,,EXTERN,,. Este o soluie limpede, vscoas, cu gust dulceag. Se folosete pentru badijonri n gur la nou.nscui, pentru ndeprtarea aftelor cauzate de lapte.

HEMORZON.Forme farmaceutice: supozitoare,unguent. Indicatii:tratament adjuvant in hemoroizi,tromboflebita hemoroidala,proctite, criptite, prurit anal. Este antiinflamator corticosteroid.

6. SOLUTIE COLARGOL 1%. PREPARARE.INDICATIIRp/COLARGOL 1,00gAPA DISTILATAad.100,00gM.f. sol.D.S. ext. pic. In nasPreparare:ntr-o capsul de porelan sau ntr-un pahar Berzelius se presar colargolul la suprafaa apei distillate i se las n repaus, acoperit, circa 30 minute.Observaii: Pentru a mpiedica descompunerea i flocurarea colargolului, la preparare se evit triturarea, agitarea energic i nclzirea. Dizolvarea se face ,, per descensum,, . Prin agitare, lichidul spumific, dispersarea particulelor coloidale din spum devenind dificil.Condiionare: n flacoane colorate.ntrebuinare: Se utilizeaz ca i antiseptic.

LORATIDINA(CLARITINE).Forme:comprimante 10 mg ,sirop 1 mg/ml.Indicatii: rinite alergice sezoniere si perene,urticarie cronica idiopatica si alte dermatoze alergice.Este antialergic antihistaminic H1 din generatia a 2.

7. UNGUENT ICHTIOLAT 10%.PREPARARE.Rp/ICHTIOL10,00gVASELINA ALBA 90,00gM.f. ung.D.S. ext.Preparare:se cntrete ihtiolul pe o sticl de ceas sau pe o folie de staniol ori ntr-un creuzet. Se aduce ntr-un mojar nclzit i de triturez cu o cantitate egal de vaselin, cntrit n prealabil, pn se obine un amestec omogen. Se adduce treptat restul de vaselin i se continu amestecarea pn la omogenizare. Din cnd n cnd se cur pereii mojarului i capul pistilului cu o cartel sau cu o spatul flexibil. Se ambaleaz n borcan de culoare nchis i se eticheteaz cu etichet alb cu chenar rou. Pe etichet se va meniona,, Unguent ihtiolat 10%,,Se conserv:n flacoane bine nchise, ferite de lumin i umiditate. Este un unguent omogen, de consisten semisolid, de culoare neagr-gri, cu miros characteristic de gudron.Este indicat n frunculoz, degerturi, fisuri anale, unele dermatoze. Are aciune antiinflamatoare decongestiv.

CAPTOPRIL.Inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei. Indicatii:HTA, IC congestiva, nefropatia diabetic cu macroproteinurie la pacientii cu diabet zaharat de tip 1. Forme farmaceutice:cpr. 25 mg,50 mg.

8. SOLUTIE OFTALMICA DE CLORAMFENICOL 0,5 %.PREPARARE.Rp/CLORAMFENICOL 0,5gACID BORIC 1,6 gBORAX 0,3 gSOLUTIE DE BORAT FENILMERCURIC 0,2% 0,5 gAPA DISTILATAad. 100,0gM.f. sol. D.S. ext.Preparare: Acidul boric i boraxul se dizolv n 80 g ap distilat nclzit la fierbere. Se adaug cloramfenicolul i soluia de borat fenilmercuric 0,2%. Se completeaz cu ap distilat la 100g i se filtreaz. Este o soluie limpede, incolor, fr miros, cu gust foarteamar, pH = 6,8 7,2. Se pstreaz la ntuneric, la loc rcoros. Se elibereaz n flacoane colorate, prevzute cu picurtor. Are valabilitate 10-120zile. Indicaii:Conjunctivite acute, keratine, blefarite, plgi oculare. Are aciune bacteriostatic la nivelul mucoasei conjunctivale.

ACETILCISTEINA: Expectorant mucolitic,Mucolitic al secretiilor oculare vascoase. Indicatii: bronsite acute si cronice,emfizem pulmonar,laringite.Forme farmaceutice:cps 200 mg.

9. SOLUTIE ALBASTRU DE METILEN 1%.PREPARARE.Rp/ALBASTRU DE METILEN 1,00gAPA DISTILATA99,00gM.f. sol. D.S. EXT.Preparare: n apa distilat se aduce albastru de metilen cntrit i se amestec cu o baghet de sticl pn la dizolvarea complet a albastrului de metilen apoi se filtreaz prin tifon sau print-un strat subire de vat. Observaii: Albastru de metilen este o substan puternic colorant, sub form de pulbere uoar. Pentru a se evita mprtierea la locul de munc se iau o serie de precauii: locul de munc va fi ferit de cureni de aer, ustensilele de lucru se vor folosi numai pentru asemenea utilizare. Cntrirea i dizolvarea substanei sva face cu mare atenie. Dup preparare, ustensilele vor fi splate la jet de ap i se vor terge cu alcool.ntrebuinri: Soluia de albastru de metilen aplicat pe mucoasa faringian, bucal i uneori chiar pe arsuri de tegumente are effect antistatic.

INDOMETACINUL: Forme farmaceutice: solutie oftalmica, supozitoare 50 mg, crema 4%, unguent 4 % , gel 2 %,cps 25 mg. Indicatii: artrita reumatoida cronica si pusee acute,guta,periartrita,tendinita.

10.Violet de gentiana 1%Rp./ VIOLET DE GENTIANA 1g APA DISTILATA q.s. ad. 100g M.f..sol. D.s. extern.Preparare:Cistalul violet(violet de gentiana,pioctanina) cntrit se aduce in vasul de lucru tarat Se adauga o portiune de apa distilata fierbinte si se agita cu atentie pn la dizolvarea complet a violetului de gentiana ,apoi se filtreaz prin tifon sau print-un strat subire de vat. Observaii: violetul de gentiana este o substan puternic colorant, sub form de pulbere uoar. Pentru a se evita mprtierea la locul de munc se iau o serie de precauii: locul de munc va fi ferit de cureni de aer, ustensilele de lucru se vor folosi numai pentru asemenea utilizare. Cntrirea i dizolvarea substanei sva face cu mare atenie. Dup preparare, ustensilele vor fi splate la jet de ap i se vor terge cu alcool.ntrebuinri: Soluia de violet de gentiana are actiune antiseptica, dezinfectanta; fungicida.Indicat in piodermite, ulceratii ale tegumentelor,stomatite.

DEXTROMETROFAN: (humex, humisec, robitussin, tussin forte, rofedex).Forme farmaceutice:sirop, comprimante,solutie orala. Indicatii:tratamentul simptomatic al tusei neproductive. Este antitusiv opioid,inhibitor al centrului tusei.

11. SOLUTIA LUGOL-sol apoasa de iod ioduratRp/ Iod 5,00g Iodura de potasiu 10,00g Apa distilata 85,00g Intr-un pahar Berzelius in prealabil tarat se aduc pe rand iodul si iodura peste care se adauga o cantitate de apa distilata. Dupa solubilizare se adauga restul de apa si se omogenizeaza. Solutie de culoare brun-roscat ambalata in flacoane incolore.SE ADMINISTREAZA;-Sub forma de picaturi intern-sub forma de tamponari ca antiseptic,caustic

RANITIDINA: Antagonist al receptorilor histaminici H2 cu efect rapid si specific. Indicatii: ulcer duodenal,ulcer gastric benign,ulcer postoperator,ulcer de stres.

12. Solutie alcoolica de camfor 10 % sinonim= spirt camforatRp/Camfor 10gAlcool 70gApa distilata 100gPreparare:Camforul in prealabil maruntit se dizolva in alcool, se adauga apoi cele 20 g apa distilata in mici portiuni si sub agitare pina la 100g,dupa care solutia obtinuta se filtreaza.Proprietati:Solutie limpede, cu miros caracteristic de camfor si de alcool.Aceasta solutie nu se prepara prin dizolvarea camforului in amestecul hidroalcoolic deoarece apa scade puterea de dizolvare a alcoolului si camforul se dizolva f greu.Cantitatile se cantaresc exact deoarece in cazul in care concentratia alcoolului scadesug val de 70 in solutie apar precipitate voluminoase de camfor.Acest lucru se intampla deoarece se trece peste limita de solubilizare a camforului in amestecul hidroalcoolic.Camforul=este o subst ce se prezinta ca o masa cristalina,alba cu miros caracteristic,care la temperatura camerei se volatilizeaza.Intrebuintari:-extern, in frectii in dureri reumatismale,gripa -sub forma de comprese umede avand actiune revulsiva-in unele dermatoze, in eruptii cutanate pruriginoase,in degeraturi.

STUGERON: Antivertiginos. Indicatii tratamentul simptomelor de dereglare labirintica,de origine cerebrovasculara,de tulburare a circulatiei periferice. Profilaxia raului de transport si migrenei.

13. MIXTURA MENTOLATA 0,5 %.PREPARARE.Rp/ANESTEZINA 5,0gMENTOL 2,5gTALCOXID DE ZINCGLICERINA aa 300,0gAPA DISTILATA Preparare: Mentolul se tritureaz la mojar cu cteva picturi de alcool, se adaug anestezina, talcul i oxidul de zinc cntrite, aduse n poriuni mici. Se adduce tot n mici poriuni jumtate din cantitate de ap. Observaie: Datorit faptului c oxidul de zinc se gsete sub form de particule conglomerate, este necesar la nceput dispersarea acestora cu o cantitate de ap; n astfel de cazuri cernerea nu mai este necesar. Este indicat n alergii, varicel.

NUROFEN SIROP.Tratamentul simptomatic al afectiunilor dureroase si al febrei.Este inhibitor neselectiv al COX.

14. SIROP DE CODEINA 0,2%(FRX)Rp/ Codeina 0,20g Alcool 1,80g Sirop simplu 98,00gIntr-o eprubeta se dizolva codeine in cant.,alcoolul prescris dupa care solutia obtinuta se amesteca cu siropul simplu.AMBALARE;-in flacoane umplute,bine inchise,de capacitate mica ,la loc racoros ferit de lumina ,la VENENAINTREBUINTARI-se foloseste pt acti. Antitusiva,ca atare sau asociat in anumite retete magistrale cu alte subst active.Nu se adminis copiilor sub 3 ani ,bolnavilor cu insuficienta renala,respiratorie,.

FENILBUTAZONA:Forme farmaceutice suspensie si crema. Indicatii:tratament de scurta durata al puseelor acute de reumatism abarticular.Tratamentul crizei de guta.Tratament de lunga durata in spondilartrita ankilopoietica.

15. SIROPUL SIMPLURp/ Zahar 64,00g Apa distilata q.s.ad 100,00gIntr-un vas in prealabil tarat avand emailul intact se aduc zaharul si apa distilata,amestecul se fierbe 1-2 min.agitand continuu.Dupa dizolv. Zaharuluiobtinut se completeaza cu apa fierbinte la 70c pana la 100g si se filtreaza fierbinte.Pt a inlesni dizolv.rapida a zaharului acesta se pulverizeaza pt a mari suprafata de contact,de asemenea apa folosita se incalzeste in prealabil pana la 60-70c.Siropul simplu se poate obtine si prin dizolv.la rece dar dureaza mai mult.Pt a grabi filtrarea se poate folosi o palnie de filtrare la cald cu pereti dublii printer care circula apa incalzita.In timpul filtrarii recipientul in care se colecteaza filtratul se agita in asa fel incat picaturile de apa dupa peretii vasului sa se amestece in sirop.AMBALAREA;-In vase uscate,pline ,la loc racoros-uz intern eticheta albastaINTREBUINTARI;-ca educorant la prep.solutiilor de uz intern -la prep. Pilulelor,drajeurilor,granulatelor,ca adjuvant si aromatizant

FENOBARBITALUL:forme comprimante si sol . Injectabila. Indicatii terapeutice: epilepsie(marele rau epileptic), convulsii la sugari,insomnia,medicatie prenarcotica.

16. Solutia SabouraudRp/ Acid benzoic Acid salicilicIod 1,50Benzoat de sodiu 3,00Alcool 60,70Apa distilata 100,00Acidul benzoic, acidul salicilic i iodul se dizolv n alcool concentrat iar benzoatul de sodiun ap. Soluia apoas se adaug treptat peste soluia alcoolic sub agitare continu. Dupobinere preparatul se ambaleaz i se conserv n recipiente din sticl colorate bine nchise i etichetate corespunztor (uz extern). Aciune farmacologic i ntrebuinri: antiseptic i antimicotic.

COLEBIL.Coleretice, colecistochinetice. Indicatii terapeutice: tulburari dispeptice (meteorism,eructatii,Flatulenta,greata,constipatie)

17. PREPARARE Rp:UNGUENT SIMPLU (F.R.X).Rp/LANOLINA ANHIDRA 10,00gVASELINA ALBA 90,00gM.f. ung. D.S. ext.Preparare: Lanilina anhidr i vaselina se topesc pe baia de ap, ntr-o patentul emailat, i se amestec pn la omogenizare i rcire. Este un unguent omogen, de consisten semisolid, alb-glbui, cu miros slab characteristic.

NICERGOLINA. Cpr. Film 10,30 mg. Indicatii terapeutice: tulburari cerebrale vasculare sau metabolice acute si cronice.Adjuvant in tratamentul HTA iar pe cale parentala si in crizele hipertensive.

18. ALCOOL MENTOLAT 1%Rp/MENTOL 1g ALCOOL 70 99gM.f. sol.D.S.ext.Preparare:Mentolul cntrit pe o tectur se aduce la mojar i se tritureaz cu puin alcool, apoi se adaug restul de alcool, n poriuni mici i sub agitare. Se conserv: la loc rcoros, n sticle bine nchise. Este o soluie limpede, cu miros caracteristic de mentol.Indicaii: alergii.

OMERAN.Inhibitor al pompei de protoni,hiposecretor gastric.Indicatii terapeutice: ulcer duodenal ulcer gastric,reflux gastro-esofagian simptomatic,esofagita de reflux.

19. UNGUENT DE GLICEROLAT DE AMIDON(F.R. X).PREPARARE.Rp/AMIDON7,00gNIPAGIN0,18gNIPASOL0,20gGLICERINA 93,00gAPA DISTILATA 7,00gM.f.ung. D.S. ext. Preparare: ntr-o capsul de porelan, n prealabil cntrit i apoi nclzit, se aduc amidonul, nipaginul nipasolul, se adaug apa ncalzit la 70 grade i se tritureaz. Se las n repaus timp de 10 min. se adaug glicerina n prealabil nclzit pe baia de ap la 90 grade i se continu nclzirea pe sit, amestecnd pn la gelificare. Se completeaz pn la 100 g cu ap nclzit la aproximativ 70 grade i se amestec pn la rcire. Este un unguent omogen translucid, fr miros; hygroscopic.Se conserv ferit de lumin.Este indicat la prepararea unguentelor hidrofile; are aciune emolient

METAMIZOL.Forme farmaceutice-Substanta este metamizolum natricum (algiotop,algocalmin,algoremin,alindor,algozone,metamizol,novocalmin,sintocalmin). Indicatii terapeutice:tratament simptomatic al durerii de etiologii diverse,al febrei ce nu raspunde la alte antipiretice. Este un analgezic-antipiretic derivat de pirazolona.

20.Unguent cu oxid de zinc 10% PREPARARE RP. INDICATII Rp./ OXID DE ZINC 10g UNGUENT SIMPLU ad.100g M.f.ung.D.s. externPreparare: Oxidul de zinc cintarit se tritureaza la mojar cu o cantitate mica de unguent simplu topit, pina se omogenizeaza bine. Se adauga restul de unguent simplu topit si se amesteca pina la racire si omogenizare corespunzatoare.Indicatii:extern, in afectiuni dermatologice,actiune topica,protectoare, antiprurit.

AERIUS. Substanta este desloratadinum : cpr. film 5 mg,cpr. orodisp 2,5-5 mg,solutie orala 0,5mg/ml.Actiune: antialergic,antihistaminic H1 din generatia a 2.Indicatii-ameliorarea simptomelor associate cu rinita alergica si urticarial idiopatica cronica.

21.TALC MENTOLAT 1%.PREPARARE.Rp/MENTOL 1,00gTALC 99,00gM.f.pulvis D.S. ext.Preparare:Mentolul cntrit pe tectur se tritureaz la mojar cu cteva picturi de alcool, apoi se adaug talcul cntrit, n poriuni mici i se continu triturarea pn la omogenizarea amestecului. Acesta se trece prin sit i se readuce la mojar pentru a fi omogenizat din nou. Pulberea compus obinut se ambaleaz n cutie de aminoplast cu meniunea ,, EXTERN,, sau n pung de hrtie cerat.Indicaii: varicel

NITROGLICERINA: Comprimate sublinguale, comprimate retard i spray sublingual. Vasodilatator venos coronarian i arterial, donor de oxid de azot cu stimularea guanilatciclazei urmat de creterea conc. GMPc. care promoveaz relaxarea musculaturii netede vasculare, cu vasodilataie. Indicaii: Tratamentul crizelor de angin pectoral. Terapie adjuvant in cazurile urgente de IC stang (astm cardiac). Pentru scderea presiunii de umplere IMA.

22. ALCOOL DILUAT 70%.PREPARARE.INDICATIIRp/ALCOOL675,00gAPA DISTILATA325,00gM.f. sol. D.S. ext..Preparare:ntr-un balom cotat sau ntr-un pahar Berzelius ,tarat, se cntret alcoolul. Peste el se aduce apa. Se amestec cele dou soluii, prin agitare, pn la omogenizare. Este un lichid limpede, incolor, cu miros caracteristic i gust arztor. Se conserv n recipient bine nchise, ferit de surse de foc, la rece.Observaie: Cnd se prescrie ,, alcool diluat,, fr alt specificaie se elibereaz ,, alcool diluat 70%,, .n farmacie se folosete la prepararea ticturilor i extractelor. Intern acioneaz ca excitant, stimulant general i nervos; formeaz vehiculul unei poriuni.Extern este revulsiv i antiseptic fiind prescris sub form de compresii, loiuni i frecii.

COLCHICIN:Cpr 1 mg. Antigutos, reduce reacia inflamatoare la cristalele de urat probabil prin mpiedicarea migrrii leucocitelor i scderea fagocitozei la nivelul articulaiilor. INDICAII: Tratamentul accesului de gut, profilaxia acceselor la nceputul tratamentului gutei cronice cu uricozurice sau uricoinhibitorii, poliartrit reumatoid, maladie periodic i alte boli inflamatorii periodice.

23. Solutie alcoolica de iod iodurat 2% Sinonim = tinctura de iodRp/ Iod 2g Iodura de potasiu 5g Alcool ad 100gIodul si iodura de potasiu de dizolva in 30g alcool de 50 si se completeaza apoi cu acelasi solvent pn la 100g.Proprietati:Solutie limpede, bruna, cu miros caracteristic de iod si alcool. Este denumita impropriu si tinctura de iod, denumirea de tinctura fiind folosita in trecut pt. a desemna solutiile colorate, indiferent de metoda de preparare.Conservare:In flacoane bine inchise. Lumina actioneaza favorabil asupra stabilitatii tincturii de iod, descompune produsii de alterare, cu punerea in libertate a iodului.Intrebuintari: extern -ca dezinfectant si antiseptic al pielii si ranilor (si pt. plagi deschise)-in tratamentul dermatozelor-in chirurgie pt. dezinfectarea campului operator in practica farmaceutica-se foloseste in concentratii de 1%, 2%, 3% si se prepara in cantitati mici.

CEFALEXIN: Cefalosporino oral din generaia 1 cu spectru ce cuprinde coci Gram+ (mai puin stafilococii meticilino-rezisteni, streptococii penicilino-rezisteni i enterococi), coci Gram- , unii bacili Gram+, unii bacili Gram-, bactericid prin inhibarea sintezei peretelui bacterian. INDICAII: Infecii ale aparatului uro-genital, infecii cutanate i ale esuturilor moi, infecii osteo-articulare, infecii respiratorii, infecii ORL, infecii stomatologice produse de microorganisme sensibile.

24. APA OXIGENATA 3%.PREPARARE.INDICATIIRp/PERHIDROL 30%10,00gAPA DISTILATA90,00gM.f. sol. D.S. ext.Soluie de peroxide de hidrogen diluat. Este o soluie apoas stabilizat, care conine celpuin 2,85% i cel mult 3,2% peroxide de hidrogen.Preparare: Se obine prin diluarea perhidrolului ( peroxid de hidrogen 30%) cu ap distilat. Soluia obinut este limpede, incolor, fr miros, gust slab metallic. Se pstreaz n vase de sticl, ferite de lumin, la loc rcoros. Se eticheteaz cu etichet ,,uz extern,, .Observaii: Perhidrolul se amestec cu precauie cu ap; la agitare puternic, soluia sedescompune. Se folosete numai ap distilat, deoarece apa potabil descompune repede peroxidul de hidrogen, mai ales datorit urmelor de fier care catalizeaz (mrete) descompunerea. Cnd se prescrie ,, Ap oxigenat ,, fr alt specificaie, se va elibera ,,Ap oxigenat 3 % ,,. Se prepar n cantiti mici la nevoie.Soluia de ,,Ap oxigenat,, este antiseptic, hemostatic local decolorant, dezodorizant. Este indicat n tratamentul local al plgilor, otite, angine ( gargar), dermatologie ( decolororarea pielii i a prului).

TERTENSIF: Substana activ este indapamidum (induren, impamid, indapen, indapamid, reditesn, serdimid, rawel). Este diuretic asemntor cu tiazidele, acioneaz la nceputul tubilor contori distali unde mpiedic reabsorbia de sodiu, clor i ap, crete excreia de potasiu i magneziu. INDICAII- HTA ESENIAL.

25 GLICERINA BORAXATA 10%.PREPARARE.INDICATIIRp/TETRABORAT DE SODIUM 10,0gGLICERINA 90,0gM.f. sol. D.S. badijonajPreparare: Tetraboratul de sodiu(boraxul) si glicerina cintarite, se incalzesc intr-o capsula de portelan, pe baia de ap aflat n fierbere, pina la completa dizolvare,amestecindu-se cu o bagheta din sticla.Dupa racire,se aduce n sticla de expediie i se eticheteaz ,,EXTERN,,. Este o soluie limpede, vscoas, cu gust dulceag. Se folosete pentru badijonri n gur la nou.nscui, pentru ndeprtarea aftelor cauzate de lapte.

CONTROLOC: Substan activ pantoprazolum (azatol, controloc, nolpaza, pantoprazol, sentraz, zencopan, gesoflux). Inbitor al pompei de protoni, hiposecretor gastric. INDICAII: Tratamentul ulcerului duodenal, ulcerului gastric, al refluxului esofagian i al simptomelor asociate, tratamentul i profilaxia esofagitei de reflux, eradicarea helicobacter pylori.

26. SER EFEDRINAT 1%.PREPARARE.Rp/EFEDRINA 1,00gCLORURA DE SODIU 0,9 gAPA DISTILATAad. 100,00gM.f. sol. D.S. EXT.Preparare: Efedrina( clorhidratul de efedrina) cintarita ,se dizolva intr-o cantitate mica de apa distilata .Se adaga clorura de sodiu cntrita si apa pina la dizolvarea completa, apoi se aduce la cantitatea ceruta cu ap distilat.Se elibereaza in flacon brun prevazut cu picurator.Se conserva la loc racoros. Indicaii:se administreaza sub forma de picaturi in nas ,ca decongestionant,in rinite ,corize.

SIMVASTATIN: (Ranvor, simcor, simgal, sintenal, zocor, zeplan, vasilip). Statin hipolipemiant, inhibitor al HMG-COA reductazei, cu scderea nivelului plasmatic LDL-colesterol i de trigliceride i cu creterea nivelului plasmatic de HDL-colesterol. INDICAII: Hipercolesterolemie: cnd rspunsul la diet sau alte msuri nefarmacologice a fost insuficient. Cardiopatie ischemic: reducerea riscului mortalitii, ncetinirea dezvoltrii aterosclerozei coronariene, inclusiv reducerea dezvoltrii de noi leziuni i noi ocluzii totale.

27. SOLUTIE COLARGOL 1%. PREPARARE.INDICATIIRp/COLARGOL 1,00gAPA DISTILATAad.100,00gM.f. sol.D.S. ext. pic. In nasPreparare:ntr-o capsul de porelan sau ntr-un pahar Berzelius se presar colargolul la suprafaa apei distillate i se las n repaus, acoperit, circa 30 minute.Observaii: Pentru a mpiedica descompunerea i flocurarea colargolului, la preparare se evit triturarea, agitarea energic i nclzirea. Dizolvarea se face ,, per descensum,, . Prin agitare, lichidul spumific, dispersarea particulelor coloidale din spum devenind dificil.Condiionare: n flacoane colorate.ntrebuinare: Se utilizeaz ca i antiseptic. ZENTEL: Substanta activa albendazolum (albendazol, duador, vermigal, zentel). Derivat de benzimidazol, cu efecte antiprotozoarice si antihelmintice impotriva parazitilor cu localizare intestinala si tisulara, actiune larvicid, ovicid i vermicid, probabil prin inhibarea polimelizrii tubulinei, cu deplaia rezervelor energetice ale parazitului. INDICAII : Helmintiazele intestinale i giardoz. Helmintiaze sistemice: echinococoz, trichineloz, toxocarioz, capilarioz, gnatostomiaz.

28.Tricomicon ovule.Preparare.Indicatii.Pentru 10 ovuleRp/Cloramfenicol 2gNistatin 1gMetronidazil 10 tablete Vitamina A 3 fioleHidrocortizon acetat 0,100gButir cacao q.s 10gCantarim substantele,vitamin A se pune la sfarsit.Butir cacao este inactiv din punct de vedere therapeutic.Cate 1 ovul seara pentru giardia lamblia,tridomonas vaginalis.

ASPENTER 75 mg:Indicatii terapeutice-dureri de intensitate slaba sau moderata,febra, boli cardiovasculare sau cerebrovasculare,angina pectorala instabila,ischemie acuta tranzitorie.Este analgezic-antipiretic,antiinflamator,antiagregant plachetar.

29.Unguent cu camfor 10 %.Preparare.Rp/Camfor 10 gUnguent simplu 90 gD.s extern.Unguentul de camfor are actiune antiseptic,antiinflamatoare,excitanta.Se administreaza in cazul artritelor. Preparatul se prezinta sub forma de unguent de culoare galbena cu miros de camphor.

ANAFRANILUL:Forme farmaceutice-drajeuri 10mg,25 mg.Indicatii-stari depressive cu etiologie si simptomatologie variate.Fobii si atacuri de panica.Enurezis nocturne. Este antidrepresiv.

30.Colir cu azotat de argint 1 %.Preparare.Rp/Azotat de argint 1gApa distilata 99 gAzotatul de Ag si azotatul de Na se dizolva in 90g apa distilata fiarta si racita. Se completeaza la 100g apa, se filtreaza pH-ul optim care asigura stabilitatea colirului este 6,3. La dizolvarea azotatului de Ag in apa se obtine un pH=5, iar in prezenta azotatului de Na, care serveste la izotonizare, pH-ul creste la 6,asigurandu-se astfel stabilitatea preparatului.Conservarea se face in vase din sticla bine inchise. Sticla trebuie bine curatata deoarece urmele dematerie organica produc reducere sau precipita nitratul de argint.Se prepara la nevoie.Utilizare si administrare:-se utilizeaza in scop profilactic pt. prevenirea oftalmiei nou-nascutilor -se administreaza cate o picatura in fiecare ochi, imediat dupa nastere.

CAPTOPRIL: Forme farmaceutice-cpr. 12,5 mg, 25 mg, 50 mg.Indicatii terapeutice: HTA, nefropatia diabetica cu macroprotenurie la pacientii cu diabet zaharat.Este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei.

31.Unguent cu sulf 10%.Preparare.Indicatii terapeutice.Rp/Sulf precipitat 10,0Sulfat de zinc 10,0Spun de potasiu 15,0Ap 5,0Unguent simplu 50,0M.f. ung.D.S. externSulful precipitat se tritureaz cu o cantitate egal de unguent simplu, se adaug apoi restul unguentului simplu i spunul de potasiu. Se ncorporeaz apoi sulfatul de zinc (dizolvat n ap la fierbere) i se amestec pn la omogenizare. Datorit reaciei dintre spun i sulfat se formeaz spunul de zinc cu rol emulgator A/U care crete calitatea preparatului. La prepararea acestui unguent se folosete sulf precipitat (pentru c se resoarbe mai bine). Antiparazitar, n eczeme, dermatite, acnee.

DIGOXIN.Indicatii- IC acuta,IC congestive,cord pulmonar cronic,IC la copii,tahicardie supraventriculara.Este glicozid cardiotonic cu effect antiaritmic si inotrope pozitiv.

32.Rp/Acid salicylic 2gRezorcina 1 gAcid benzoic 1 gAlcool diluat 100gDs extern.Badijonaj

Oxacilina.Cps 250 mg,500 mg,pulbere injectabila 500 mg,1 g.Antibiotic din grupa peniciline antistafilococice,cu spectru asemanator cu cel al penicilinei G. Indicatii - infectii respiratorii,ORL,cutanate,osoase.Septicemii si endocardite.