Jurnal cdimm nr. 10 2013 ed maramures-oct 2013

4
Anul XIX, Nr. 10/ Octombrie 2013 Jurnal CDIMM Buletin informativ lunar, gratuit, destinat mediului de afaceri. Editat de Fundaţia CDIMM Maramureş FUNDAŢIA Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.cdimm.org/ PROGRAMUL DE LUCRU 2014 - Prioritate maximă creșterii economice și ocupării forței de muncă În 2014, Comisia se va concentra pe creșterea economică, pe reîncadrarea în muncă a populației și pe im- plementarea propunerilor rămase în așteptare. În acest sens, anul viitor vor fi prezentate aproximativ 29 de inițiative, legate, în cea mai mare parte, de revizuirea normelor europene existente. Alte inițiative se vor axa pe modernizarea normelor privind ajutoarele de stat și a politicii industriale, precum și pe finalizarea pieței unice. Creșterea economică și ocuparea forței de muncă rămân principala priorita- te, cu accent pe combaterea șomajului în rândul tinerilor și pe facilitarea accesului la finanțare. Alte priorități pentru anul următor: * finalizarea uniunii bancare și avansarea că- tre realizarea unei veritabile uniuni economice și monetare; * inițierea unor măsuri menite să sporească investițiile, să promoveze ocuparea forței de muncă și incluziunea socială și să com- bată șomajul în rândul tinerilor cu ajutorul garanției pentru tineret; * stimularea competitivității prin interme- diul unei piețe unice pe deplin integrate, care să includă telecomunicațiile, energia și transporturile; promovarea utilizării pe scară largă a serviciilor digitale în vederea moderni- zării administrațiilor publice; * interconectarea Europei prin inițiative având ca obiect transportul feroviar, porturile, aeroporturile și gestionarea traficului aerian, inițiative care vor deschide noi oportunități și vor stimula competitivitatea; * protejarea cetățenilor eu- ropeni prin consolidarea coope- rării între țări și aplicarea normelor UE, acțiuni esențiale pentru a lupta împotriva criminalității, corupției, amenințării terorismului și pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului; * soluționarea unor provocări globale prin cooperarea cu țările învecinate și cu partenerii strategici, precum și prin consolidarea poziției de lider pe care o ocupă UE în prezent în dome- niul ajutorului pentru dezvoltare. De asemenea, Comisia va prezenta noi propu- neri legislative privind: * aderarea UE la Convenția europeană a drepturilor omului; * reformarea Oficiului European de Luptă Antifraudă; * gestionarea crizei în cazul instituțiilor fi- nanciare (altele decât băncile); * politica europeană privind gestionarea deșeurilor. La începutul anului 2014, Comisia se va con- centra pe finalizarea unei serii de propuneri exis- tente înaintea alegerilor pentru Parlamentul Eu- ropean. De asemenea, va colabora cu guvernele naționale pentru a pune în practică o serie de noi reglementări convenite deja la nivel european.

description

 

Transcript of Jurnal cdimm nr. 10 2013 ed maramures-oct 2013

Page 1: Jurnal cdimm nr. 10 2013 ed maramures-oct 2013

Anul XIX, Nr. 10/ Octombrie 2013

Jurnal CDIMMBuletin informativ lunar, gratuit, destinat mediului de afaceri. Editat de Fundaţia CDIMM Maramureş

FUNDAŢIA Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.cdimm.org/

PROGRAMUL DE LUCRU 2014 - Prioritate maximă creșterii economice și ocupării forței de muncă

În 2014, Comisia se va concentra pe creșterea economică, pe reîncadrarea în muncă a populației și pe im-plementarea propunerilor rămase în așteptare.

În acest sens, anul viitor vor fi prezentate aproximativ 29 de inițiative, legate, în cea mai mare parte, de revizuirea normelor europene existente. Alte inițiative se vor axa pe modernizarea normelor privind ajutoarele de stat și a politicii industriale, precum și pe finalizarea pieței unice.

Creșterea economică și ocuparea forței de muncă rămân principala priorita-te, cu accent pe combaterea șomajului în rândul tinerilor și pe facilitarea accesului la finanțare.

Alte priorități pentru anul următor:

* finalizareauniuniibancare și avansarea că-tre realizarea unei veritabile uniuni economice și monetare;

* inițiereaunormăsurimenitesăsporeascăinvestițiile, săpromovezeocupareaforțeidemuncășiincluziuneasocialășisăcom-batășomajulînrândultinerilorcu ajutorul garanției pentru tineret;

* stimularea competitivității prin interme-diuluneipiețeunicepedeplin integrate, care să includă telecomunicațiile, energia și transporturile; promovarea utilizării pe scară largă a serviciilor digitale în vederea moderni-zării administrațiilor publice;

* interconectarea Europei prin inițiative având ca obiect transportul feroviar, porturile, aeroporturile și gestionarea traficului aerian, inițiative care vor deschide noi oportunități și vor stimula competitivitatea;

* protejarea cetățenilor eu-ropeni prin consolidarea coope-rării între țări și aplicarea normelor UE, acțiuni esențiale pentru a lupta împotriva criminalității, corupției, amenințării terorismului și pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului;

* soluționarea unor provocări globale prin cooperarea cu țările învecinate și cu partenerii strategici, precum și prin consolidarea poziției de lider pe care o ocupă UE în prezent în dome-niul ajutorului pentru dezvoltare.

De asemenea, Comisia va prezenta noi propu-neri legislative privind:* aderarea UE la Convenția europeană adrepturiloromului;

* reformarea Oficiului European de LuptăAntifraudă;

* gestionareacrizei încazul instituțiilorfi-nanciare(altele decât băncile);

* politica europeană privind gestionareadeșeurilor.

La începutul anului 2014, Comisia se va con-centra pe finalizarea unei serii de propuneri exis-tente înaintea alegerilor pentru Parlamentul Eu-ropean. De asemenea, va colabora cu guvernele naționale pentru a pune în practică o serie de noi reglementări convenite deja la nivel european.

Page 2: Jurnal cdimm nr. 10 2013 ed maramures-oct 2013

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Buletin de informare lunar Proiect co-finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Centrul Europe Direct Maramureş - Buletin de informare nr. 10/2013

Proiect co-finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

DECLARAȚIA STANDARD privind TVA: Simplificarea procedurilor pentru întreprinderi

În fiecare an, 150 de milioane de declarații TVA sunt depuse de contribuabilii din UE la administrațiile fiscale naționale. În prezent, informațiile solicitate, formatul formularelor naționale și termenele de ra-portare variază considerabil de la un stat membru la altul. Aceasta face ca recuperarea TVA pentru în-treprinderile cu activități transfrontaliere complexe să reprezinte o procedură costisitoare și greoaie.

Întreprinderile care își desfășoară activitatea în mai multe state membre s-au plâns, de asemenea, că este dificil să se conformeze normelor în mate-rie de TVA, din cauza complexității procesului.

Declarația TVA standard propusă miercuri, 23 octombrie, simplifică informațiile pe care întreprin-derile vor trebui să le furnizeze autorităților fiscale.

• Declarațiavaconținenumai5rubriciobli-gatorii care vor trebui completate de că-trecontribuabili.Statele membre au o marjă de manevră pentru solicitarea unui număr de elemente standardizate suplimentare, de până la 26 de rubrici informative. Aceasta este o îmbunătățire substanțială a situației actuale, în care anumite state membre solicită completa-rea a până la 100 de rubrici informative.

Comisia a propus o nouă declarație standard de recuperare a TVA, care poate reduce costurile pentru întreprinderile din UE cu până la 15 miliarde de euro pe an. Această inițiativă face parte din Programul privind o reglementare adecvată și funcțională. Obiectivul este reducerea birocrației pentru întreprinderi, facilitarea respectării obligațiilor fiscale și ameliorarea eficienței administrațiilor fiscale din Uniune.

TVA-ul reprezintă aproximativ 21% din veniturile statelor membre și, cu toate acestea, taxe în valoare de aproximativ 193 miliarde EUR nu au fost colectate în 2011.

• ÎntreprinderilevordepunelunardeclarațiistandardderecuperareaTVA,întimpcemicroîntreprinderilevorfiobligatesăfacăaceastanumaitrimestrial.

• Obligațiadeaprezentaodeclarațiereca-pitulativăanualăderecuperareaTVA,pecareunelestatemembreosolicităînpre-zent,vafieliminată.

• Propunereaîncurajează,deasemenea,de-punerea pe cale electronică a declarațieistandardderecuperareaTVA, aceasta pu-tând fi depusă pe cale electronică în întreaga Uniune.

Această simplificare majoră a procesului de re-cuperare a TVA sprijină angajamentele mai am-ple ale Comisiei în ceea ce privește reducerea obligațiilor administrative și a obstacolelor în calea comerțului în cadrul pieței unice.

Mai multe informații: http://ec.europa.eu/romania/news/23102013_simplificarea_procedu-rilor_pentru_intreprinderi_si_imbunatatirea_res-pectarii_obligatiilor_fiscale_ro.htm

Consultări publice încă deschise

- Revizuireanormeloractualede funcțio-nareaRegulamentuluideExceptarepentrusectorul agricol, forestier și zonele rurale: reducerea sarcinilor administrative, simplificarea și clarificarea normelor combinate cu măsuri de protecție, o mai bună aliniere la viitoarea politică de dezvoltare rurală, dar și alinierea cu normele orizontale. Termen de transmitere a opiniilor: 19 noiembrie 2013.

- Revizuirea legislației existente privindTVA-ulaplicatorganismelorpubliceșiscuti-

rilefiscaleîninterespublic. Termen de trans-mitere a opiniilor: 14 februarie 2014.

- FuncționareașieficiențaRegulamentuluiprivind Cooperarea pentru Protecția Consu-matorilor, în scopul aplicării intereselor econo-mice ale consumatorilor din UE. Consultarea este deschisă până pe 31 ianuarie 2014.Pentrumaimultedetaliidespre consultările

publice deschise și despre modalitatea de partici-pare vă invităm să vizitați:

ec.europa.eu/yourvoice/consultations

Page 3: Jurnal cdimm nr. 10 2013 ed maramures-oct 2013

Proiect co-finanţat de Uniunea Europeană

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Buletin de informare lunar Proiect co-finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Centrul Europe Direct Maramureş - Buletin de informare nr. 10/2013

Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

ȘTIRI EUROPENE

• Greciaesteceldeal16-leastatmembrucareaaderatlanoilenormealeUEcesprijinăcuplurileinternaționale

Cuplurile internaționale pot conveni în preala-bil asupra legii care li s-ar aplica în caz de divorț sau de separare de drept. Atunci când un cuplu nu reușește să ajungă la un acord în această privință, judecătorii vor avea o for-mulă comună pentru a sta-bili țara a cărei legislație se aplică.

În condițiile în care, în 2009, s-au înregis-trat aproape 1 milion de divorțuri în UE (date furnizate de Eurostat), aceas-tă soluție vine în ajutorul cuplurilor de cetățenii diferite, al cuplurilor care locuiesc separat în țări diferite sau al cuplurilor care locuiesc împreună în-tr-o țară diferită de țara lor de origine și le ferește de proceduri complicate, lungi și traumatizante.

Țări unde se aplică normele privind divorțul cu-plurilor internaționale: Austria, Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania.

• Obligația de identificare individuală elec-tronicăpentruovineșicaprineestevalidă

Până la importanta epizootie de febră aftoasă produsă în cursul anului 2001, crescătorii de ovine și de caprine trebuiau să își marcheze animalele numai cu ajutorul unei crotalii sau al unui tatuaj care să permită asocierea acestora exploatației lor. În plus, acești crescători trebuiau să țină un regis-tru în care era înscris numărul total de ovine și de caprine prezente în fiecare an.

Pentru a preveni mai eficient astfel de epidemii și pentru a ameliora funcționarea comerțului cu ovine și cu caprine între statele membre, legiui-torul Uniunii a introdus un nou sistem, potrivit că-ruia fiecare animal trebuie identificat individual cu ajutorul a două mijloace de identificare, și anume printr-o crotalie tradițională, precum și printr-un aparat electronic. Acesta din urmă poate lua forma unei crotalii electronice, a unui transponder tip bo-lus, a unui transponder electronic sau a unei mărci electronice pe copită. Identitatea fiecărui animal trebuie înregistrată într-un registru de exploatație.

În plus, în cazul în care animalele părăsesc exploatația, circulația acestora trebuie înregistrată într-un document însoțitor.

Mai mult decât atât, fiecare stat membru este obligat să înființeze un registru central sau o bază de date electronică în care se înregistrează toate exploatațiile situate pe teritoriul său, precum și să întreprindă cu regularitate recensământul anima-lelor deținute în exploatațiile respective.

Statele membre cu un șep-tel ovin sau caprin redus (maximum 600 000 de ani-male, în total, pentru ovi-ne și caprine, și 160 000 numai pentru caprine) au derogare să facă faculta-tiv sistemul de identificare electronică.

• Integrareaamprentelordigitaleînpașa-poarteestelegală

Un cetățean german a solicitat autorităților ad-ministrative eliberarea unui pașaport, refuzând însă prelevarea cu această ocazie a amprentelor sale digitale. Întrucât autoritățile menționate au respins cererea sa, persoana în cauză a introdus o acțiune la Tribunalul Administrativ, solicitând ca respectivele autorități să fie obligate să îi elibere-ze un pașaport fără prelevarea amprentelor sale digitale.

Decizia Curții Europene de Justiție: Chiar dacă prelevarea amprentelor digitale și stocarea lor în pașaport constituie o atingere adusă dreptului la respectarea vieții private și dreptului la protecția datelor cu caracter personal, aceste măsuri sunt în orice caz justificate de obiectivul de a asigura protecția pașapoartelor împotriva utilizării lor fra-uduloase.

• PropunereaComisieicaregaranteazădreptulcetățenilordeafiasistațideunavocatvade-veniactlegislativ

Acest lucru înseamnă că, în viitor, tuturor per-soanelor suspectate, indiferent de locul în care se află pe teritoriul Uniunii Europene, le va fi garan-tat dreptul de a fi asistate de un avocat încă din etapele inițiale ale procedurii și până la încheierea acesteia.

În cazul în care o persoană suspectată este arestată, noile norme vor garanta că persoana re-spectivă are posibilitatea de a comunica cu familia sa. În cazul în care cetățenii suspectați se află în afara țării lor de origine, ei vor beneficia de drep-tul de a lua legătura cu consulatul țării din care provin.

Page 4: Jurnal cdimm nr. 10 2013 ed maramures-oct 2013

Centrul Europe Direct MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org. Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizare de seminarii pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.Program cu publicul: 9.00-16.00

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.orgConsultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Maramureş

Colectivul de redacţieMargareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

ISSN - 1454 -7007

Colecţia publicaţiei lunare „Jurnal CDIMM” o găsiţi în format electronic pe site-ul Centrului Europe Direct Maramureş: http://europedirect.cdimm.org/jurnalul-cdimm

FINANȚĂRI ACTIVE

• Programul “Erasmuspentru tineri antre-prenori”Obiectivul general al acestui program este de a

dezvolta spiritul antreprenorial, internaționalizarea și competitivitatea noilor antreprenori potențiali și a celor care conduc microîntreprinderi și întreprinderi mici nou-înființate.

Solicitanțieligibili: - Noii antreprenori sunt tineri care doresc să se

lanseze în afaceri în baza unui plan de afaceri via-bil, precum și antreprenorii care s-au lansat recent (cu o vechime de cel mult trei ani).

- Antreprenorii-gazde sunt oameni de afaceri de succes și cu experiență, în mod ideal să fie deținătorii unei IMM sau cel puțin să fie implicați în funcționarea unei astfel de afaceri, la nivel de consiliu de administrație.

Condițiidefinanțare: Suma totală disponibilă este de 170.000 de

euro. Fiecare participant la program va primi între 560 și 1.100 de euro lunar. Suma variază în funcție de țara-gazdă.

Durata deplasărilor în străinătate trebuie să fie între 1 și 6 luni. Pot exista mai multe perioade de ședere de minim o săptămână fiecare, în cursul unui singur an.

Termenlimită: 30 noiembrie 2013Maimulteinformații: http://www.erasmus-entrepreneurs.eu

• Competiția europeană pentru soluții socialeinovatoareEuropean Social Innovation Competition va

finanța cu câte 30.000 de euro trei proiecte de an-treprenoriat social. Propunerile trebuie să urmă-rească integrarea pe piața muncii a categoriilor vul-nerabile (tineri, șomeri pe termen lung, persoane cu dizabilități, etc.).

Solicitanțieligibili: companii, organizații non-profit sau persoane fizice din România, atât pentru proiecte noi, cât și pentru extinderea unor proiecte aflate deja în derulare.Condiții de finanțare: Se așteaptă de la

câștigători să folosească această finanțare pentru a-și pune în practică ideile, în beneficiul grupurilor-țintă, dar nu există restricții impuse referitoare la cum vor fi folosiți banii. Propunerile vor fi juriza-te de experți provenind din mediul academic, me-diul de afaceri sau sectorul non-profit. Aceștia vor analiza propunerile în funcție de gradul de inovare (50%), impact (30%) și sustenabilitate (20%).

Alteoportunități:- Organizarea unei sesiuni de mentorat înainte

de etapa finală a competiției. Mentorii, antreprenori cu experiență, vor oferi asistență pentru dezvolta-rea unui plan de afaceri sustenabil.

- Facilitarea contactului participanților cu potențiali investitori sau parteneri, în cadrul unei sesiuni de networking și mentorat care va avea loc după finalizarea competiției.

- Promovarea celor mai bune idei prin canalele proprii (site-ul competiției, social media, etc.).

Primele 30 de propuneri vor intra în semifinală și vor participa la sesiunea de mentorat, care se va desfășura la începutul lunii martie 2014. În urma acesteia, semifinaliștii vor elabora un plan detaliat al propunerii lor.

Planurile de afaceri vor intra într-o nouă fază de jurizare, pentru stabilirea celor mai bune 10 proiec-te. Dintre acestea, trei proiecte vor fi finanțate cu câte 30.000 de euro. Câștigătorii competiției vor fi anunțați în cadrul unei Gale de premiere, organiza-te în luna mai 2014.Termenlimitădedepunereon-lineacandi-

daturilor:11 decembrie 2013Maimulteinformații: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/innovation/

policy/social-innovation/competition/index_ro.htm