Imagini Costume Populare

download Imagini Costume Populare

of 20

 • date post

  29-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  45
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Descrierea unor costume populare, din diferite zone etnografice ale țării

Transcript of Imagini Costume Populare

Cma scurt pentru brbat, din zona nord-vest a rii, realizat din bumbac natural cu textur tradiional, cu motive florale i geometrice.

Ie stilizat, realizat din bumbac natural cu textur tradiional, cu motive florale i geometrice.

Bru tricolor.

Fustc cu margine dantelat.

Cma terminat la poale cu dantel.

Primul costum popular femeiesc: Ia are mneci lungi, largi, cu nurule pe mn, ce le ncreete uor; ele au acelai model de broderie cu motiv floral ca i rurile verticale de pe piepi. Pe altie, rurile cu motiv floral sunt dispuse orizontal.Fota este dintr-o singur bucat, ce nconjoar corpul i se petrece n partea stng; se folosete firul de aurg i argint; predomin culoarea roie.

Al doilea costum femeiesc este compus din cma i fot larg, plisat, n cromatic predominnd culorile rou, negru i firul argintiu. Brul se asorteaz cromatic cu custurile iei, folosindu-se mult galbenul, firele de aur i argint, grenaul. Ia este puin nceit la gt, cu mneci largi, nencreite pe mn, avnd ruri brodate n lungimea lor, cu acelai model de broderie ca i rurile de pe piepi; modelul de broderie este mai lat.Cmaa brbteasc lung are mneci largi i broderii discrete la poale i pe mn, cu un bru tradiional, n culorile rouu, negru i alb-crem, cu vergi bine armonizate, cu franjuri la capete, ca celelelalte, de la costumele femeieti.

Piepii i mnecile cmii sunt ornamentate cu motive mari i dese, cu broderii compacte.Culorile care predomin sunt roul, grenaul, verdele.

Altiele sunt complet acoperite cu broderii.

Mnecile lungi sunt largi, nestrnse pe mn, iar la gt ia este rotund, nencreit, brodat.

Se remarc graia i perfecta unitate a tuturor elementelor.

Fota este o pstur ce nvluie ntregul corp, purtndu-se de femei peste poale. Ea este cusut n fir verde-argintiu.

Brul, de culoare verde, este n ton cu culorile folosite att la ie, ct i la fot.

Ia are motiv ornamental fitomorf. Ornamentaia este realizat din iruri verticale i orizonatale de trandafiri roii, nviorai cu viiniu nchis, galben, mov i bleu, frunzele sunt verzi.n dreptul altiei, se practic motivul geometric, n aceeai cromatic a irurilor de trandafiri.

Altia este desprit de irurile duble de trandafiri verticali, cusui n lungimea mnecii, de cte un ir orizontal de boboci de trandafir.

Gura de la gt a iei este puin ncreit, fr gulera.

Cromatica este vie, tinereasc.

Pe maneta de la ie s-a cusut o bant albastr, ngust, ce pune n eviden dantelria cu care se termin mneca.

Fota, de form dreptunghiular, este nfurat strns n jurul oldurilor. Este sobr, realizat pe un fond nchis, negru-bleumarin, cu motiv floral, aleas cu mna la rzboi.

Brul este mpodobit cu vergi bine armonizate.

Marama este un voal lung, cu o nfiare fin, spumoas, mpodobit cu ornamente realizate cu fir auriu, presrate uniform, pe ntregul cmp; sunt ornamente geometrice, ncadrate cu dungue. Costumul femeiesc este compus din cma i fot larg, plisat, n cromatic predominnd culorile rou, negru i firul argintiu.

Brul se asorteaz cromatic cu custurile iei, folosindu-se mult galbenul, firele de aur i argint, grenaul. Ia este puin nceit la gt, cu mneci largi, nencreite pe mn, avnd ruri brodate n lungimea lor, cu acelai model de broderie ca i rurile de pe piepi; modelul de broderie este mai lat.

Cmaa brbteasc lung are mneci largi i broderii discrete la guler, la piept, la umeri i la mneci, motivele fiind geometrice.

Pnza din care este fcut cmaa brbteasc are vrgi n estur.

Fota este un ur cu flori mari, drept n fa, realizat pe fond nchis.Brul este n culori vii, predominnd verdele i albastrul.

Ia este simpl, cu motiv floral, predominnd culorile galben-crem, verdele, rozul; are o benti verde, rotund, la gt.

Mnecile sunt largi, nencreite pe mn, cu acelai motiv floral ca i pe piepi.

Poalele cmii, separate de ie, de culoare alb, sunt dantelate.

Cmaa brbteasc lung are mneci largi i broderii discrete la poale i la mneci, strns la mijloc cu un bru n vrgi bine armonizate, cu fanjuri la capete, predominnd roul, negrul i alb-glbuiul.

Ia ghidului este decorat cu motiv floral i geometric, pe piept i pe mnecile largi, lungi, ncreite pe mn, n culori vii, tinereti, predominnd nuanele de galben-orange i rou, pe fond alb, motive ncadrate n chenare cusute discret cu fir verde, numite bortie. Este o ie cu fodori, cu pui peste cot.

Cma scurt pentru brbat, din zona nord-vest a rii, realizat din bumbac natural cu textur tradiional, cu motive florale i geometrice.

Ie stilizat, realizat din bumbac natural cu textur tradiional, cu motive florale i geometrice.

Bru tricolor.

Fustc cu margine dantelat.

Cma terminat la poale cu dantel.

Primul costum popular este compus din cma cu poale n clini i broderie orizontal, i zadie (catrin), mai scurt n fa, esut n gungi cu linii orizontale, n mai multe culori, predominnd nuanele de rou.

Ia are o benti cu fir n nuan de rou la gt, care realizeaz ncreitura. Ia este simpl, motivul realizat pe piept regsindu-se i pe mneci, care pornete de sus, de la alti, dispus vertical.

Mnecile sunt lungi, largi, nencreite pe mn.

Pe maneta de la ie s-a cusut o bant roie, ngust.

Al doilea costum este compus dintr-o fot bogat mpodobit cu motiv floral, pe fond de culoare nchis, a crei margine de jos este conturat cu un galou lat, cu motiv geometric, precum i dintr-o ie cu mneci largi, ncreite pe mn; este o ie cu fodori.Ia este ncreit la gt i mai jos, la piept; este o ie cu lcez, cu motiv discret pe alti, n nuan de verde.

n fa, sub guler, creurile sunt strnse i fixate laolalt, iar pe muchia lor este aplicat o broderie. Toate mpreun creuri i broderia cu motiv geometric poart denumirea de lcez.

Aceeai broderie de pe muchie ncadreaz motivul vegetal de la alti.

La mijloc, se vede un bru.

Al treilea costum popular femeiesc este compus dintr-un ur cu motiv vegetal, drept n fa, realizat pe fond nchis, un bru esut n culorile urului, predominnd nuanele de verde.Ia este ncreit la gt, cu motiv vegetal vertical pe piept i orizontal la alti.

Mnecile se termin cu o benti alb pe mn, ngust, ce o ncreete destul de vag.

Cromatic, predomin nuanele de verde i grenaul.

Primul costum popular femeiesc este compus dintr-o ie ncreit la gt, o cma de tip tunic, croit de-a-ntregul, fcndu-se numai o tietur unghiular , cusut n motiv floral i geometric; ncreitura, la gt, este pe iret.

Cromatic, predomin nuanele de verde i albastru, combinate cu fiul auriu.Cmaa are mnecile lungi, drepte, nencreite.Rurile de pe piepi sunt dispuse vertical, iar cele de la alti, compacte, orizontal.

Ornamentul mnecilor, vertical, compact, este desprit de cel de pe alti de dou ruri nguste, n motiv geometric, n nuane de verde i grena.

Maneta mnecilor are o bant cu acelai motiv ca i pe piepi sau alti; ea se termin cu un un ireel croetat, albastru, ca la ncreitura de la gt.

Brul, frumos, este n ton cu ornamentul i cromatica iei.

Fota (pritoare sau catrin) este dintr-o singur bucat de estur dreptunghiular, cu care femeile i acoper corpul de la talie n jos. Ea este ornat cu vrgulie mai late, cu motiv geometric, pe un fond negru, esut n dou ie, la care nu se observ bate.

Al doilea costum popular femeiesc este compus dintr-o ie cu ciupag; cipagul are o lucrtur fin, cu motiv geometric, compact.

Pe mneci, se practic acelai motiv geometric ca i pe piepi, dispus vertical.

Ia este ncreit la gt, pe iret.

n motivul iei predomin roul carmin.

Pe ncreul iei este aplicat o broderie.

Alegerea motivelor decorative se bazeaz pe o reuit armonizare a altiei, ncreului, rurilor de pe mnec i rurilor de pe piept.

A doua pies a acestui costum o formeaz pritoarea sau fota, simpl, neagr. La poale, exist o bant lat, roie, numit bat, apoi o discret dantelrie neagr.

Cmile brbteti sunt cu clini, acoperite cu custuri la gt, la mneci i la poale, practicndu-se motivul geometric.

Din componena primului costum popular brbtesc face parte i o vest neag, iar cel de-al doilea este marcat cu un bru tricolor.

Fota costumului este mpodobit cu vergi dispuse orizontal, de la cele nguste, la cele mai largi.

Marginile fotei, ca i poalele cmii separate de ie, se termin cu o frumoas dantelrie.

Ia este simpl, alb, cu custuri fine, n fir alb, cu motiv geometric. Ea este ncreit la gt, cu un mic anchior, legat cu nurule n fa.Mnecile sunt scurte (trei sferturi), terminate cu nurule, care ns nu le ncreete.

Pe mneci se practic acelai motiv discret ca i cel de pe piept.

Brul este simplu, n ton cu fota.

Se observ tristua, mpodobit cu vrgi nguste.

PAGE 20