gurau 21.02

2
1. O publicație poate să apară: a) în fiecare zi – cotidian (Evenimentul zilei) b) o dată pe săptămână – săptămânal (Timpul, c) de două ori pe lună – bilunar d) o dată pe lună – lunar e) o dată pe trimestru – trimestrial f) o dată pe an – anuar Numiți consecutiv determinativele adjectivale de mai sus și exemplificați cu titluri ce se editează în Republica Moldova. 2. Pornind de la titlurile propuse mai jos, identificați destinatarul următoarelor publicații: a) Moldova b) Natura c) Noi d) Alunelul e) Literatura și arta f) Limba română g) Revistă de lingvistică și știință literară h) Revista de istorie a Moldovei i) Unica j) Contabilitate și audit k) Femeia Moldovei l) VIP Magazin m) Făclia n) Constructorul o) Sport curier 3. Redactați enunțirile astfel încât să evitați echivocul: a. Se uită la mine cu privirea aceea a omului care îngheață.

description

njasg

Transcript of gurau 21.02

1. O publicaie poate s apar:a) n fiecare zi cotidian (Evenimentul zilei)b) o dat pe sptmn sptmnal (Timpul, c) de dou ori pe lun bilunar d) o dat pe lun lunare) o dat pe trimestru trimestrialf) o dat pe an anuarNumii consecutiv determinativele adjectivale de mai sus i exemplificai cu titluri ce se editeaz n Republica Moldova.

2. Pornind de la titlurile propuse mai jos, identificai destinatarul urmtoarelor publicaii:a) Moldovab) Naturac) Noi d) Alunelule) Literatura i artaf) Limba romng) Revist de lingvistic i tiin literarh) Revista de istorie a Moldoveii) Unicaj) Contabilitate i auditk) Femeia Moldoveil) VIP Magazinm) Fclian) Constructorulo) Sport curier

3. Redactai enunirile astfel nct s evitai echivocul:a. Se uit la mine cu privirea aceea a omului care nghea.

b. Vnd pat pentru copii din lemn.

c. Vor gzdui spectacole susinute de formaii de amatori i profesioniste.

d. Citea Moldova Suveran fr ochelari.e. n urm cu cteva zile au aprut n pres documente clasificate secrete sustrase de funcionari ai minisrului din arhiv.

f. Vnd cas din crmid nvelit cu tabl.

g. Am expediat scrisoarea prietenului.

Corectai greelile:1. Aceasta este concluzia sa final.2. Contrabanda ilegal cu igri este la mod n Republica Moldova.3. Srbtoarea festiv de ieri m-a impresionat.4. Au auzit nite zvonuri mincinoase care m-au derutat.5. Copilul a ngheat de frig i a pornit spre cas.6. Acest individ uman nu se comport cuviincios n societate.7. Accidentul l-am vzut cu proprii ochii mei.8. Panorama de ansamblu a oraului era foarte frumoas.