Gripa Porcina Final

21
Intr-un weekend la munte, in februarie 2009, cand nu schiam deoarece nu stiu si cautam pe internet diverse lucruri, am dat intamplator peste o informatie interesanta si anume: “virusul Gripei Spaniole ce a ucis intre 1916 si 1920 mai multi oameni decat ambele razboaie mondiale la un loc a fost descoperit …” Imi aduceam foarte bine aminte cum intr-un documentar pe Discovery mai multe echipe ale unor cercetatori ai armatelor diverselor puteri incercau sa gaseasca ramasitele unor soldati ucisi de gripa din 1918 si ingropate in pamantul care nu se dezgheata niciodata, din apropierea polului nord. Si cum, spre usurarea noastra, a telespectatorilor, nu au gasit nimic ce ar fi putut duce la “reinvierea” ultimului virus mare ucigas de oameni. Eeeee, dar iata ca le-au gasit si chiar inainte de documentarul de pe Discovery, iar acum, dupa peste 10 ani, au ajuns informatie publicata intr-un prodigios site de stiinta. Tot rascolind in acelasi site am mai gasit si un alt articol stiintific in care alti cercetatori descoperisera scaderea eficientei unicului medicament cat de cat efectiv impotriva gripei si anume Tamiflu. Am fost atat de socat de ambele articole, incat mi-a venit imediat in minte urmatorul scenariu de groaza: lansarea unui virus modificat care sa genereze o noua pandemie de gripa si dupa ce scapam de o parte a populatiei din diverse locuri care “ne deranjeaza”, NOI avem vaccinul miraculos care va va salva de la o moarte aproape sigura. Evident ca pe bani, ca totul costa, cam atat de multi cat sa reechilibreze balanta de plati din ultimii ani si sa contracareze efectele crizei. Nu sufar de “scenarita” si nici nu cred in teoria conspiratiei, dar parea evident ca se poate intampla asa ceva. Doua luni mai tarziu a aparut gripa porcina, calificata imediat ca o “pandemie” de catre mass-media. Dupa ce am vazut intr-o seara pe 3 canale de televiziune diferite: CNN, EuroNews si TV5 apeluri disperate la populatie sa nu mearga in Mexic sau SUA fara sa fie absolut nevoie si

description

 

Transcript of Gripa Porcina Final

Page 1: Gripa Porcina Final

Intr-un weekend la munte, in februarie 2009, cand nu schiam deoarece nu stiu si cautam pe internet diverse lucruri, am dat intamplator peste o informatie interesanta si anume: “virusul Gripei Spaniole ce a ucis intre 1916 si 1920 mai multi oameni decat ambele razboaie mondiale la un loc a fost descoperit …”Imi aduceam foarte bine aminte cum intr-un documentar pe Discovery mai multe echipe ale unor cercetatori ai armatelor diverselor puteri incercau sa gaseasca ramasitele unor soldati ucisi de gripa din 1918 si ingropate in pamantul care nu se dezgheata niciodata, din apropierea polului nord. Si cum, spre usurarea noastra, a telespectatorilor, nu au gasit nimic ce ar fi putut duce la “reinvierea” ultimului virus mare ucigas de oameni.

Eeeee, dar iata ca le-au gasit si chiar inainte de documentarul de pe Discovery, iar acum, dupa peste 10 ani, au ajuns informatie publicata intr-un prodigios site de stiinta. Tot rascolind in acelasi site am mai gasit si un alt articol stiintific in care alti cercetatori descoperisera scaderea eficientei unicului medicament cat de cat efectiv impotriva gripei si anume Tamiflu.

Am fost atat de socat de ambele articole, incat mi-a venit imediat in minte urmatorul scenariu de groaza: lansarea unui virus modificat care sa genereze o noua pandemie de gripa si dupa ce scapam de o parte a populatiei din diverse locuri care “ne deranjeaza”, NOI avem vaccinul miraculos care va va salva de la o moarte aproape sigura. Evident ca pe bani, ca totul costa, cam atat de multi cat sa reechilibreze balanta de plati din ultimii ani si sa contracareze efectele crizei.

Nu sufar de “scenarita” si nici nu cred in teoria conspiratiei, dar parea evident ca se poate intampla asa ceva.

Doua luni mai tarziu a aparut gripa porcina, calificata imediat ca o “pandemie” de catre mass-media.

Dupa ce am vazut intr-o seara pe 3 canale de televiziune diferite: CNN, EuroNews si TV5 apeluri disperate la populatie sa nu mearga in Mexic sau SUA fara sa fie absolut nevoie si chiar pe CNN un analist economic ce a calculat costul ultimei gripe pandemice, gripa aviara, la 40 de miliarde de dolari, DAR SI COSTUL NOII GRIPE PORCINE SI ANUME 3.000 DE MILIARDE DE DOLARI, m-am hotarat sa scriu aceasta prezentare.

Materialele pe care se bazeaza sunt preluate si traduse din diverse surse, dar mai ales din site-uri de informatii stiintifice ce se pot verifica (AAAScience). Din pacate, partea narativa despre actuala pandemie de gripa porcina se opreste aici.

Urmeaza faptele:

Page 2: Gripa Porcina Final

21 Martie 1997

Au gasit virusul ucigas al gripei spaniole din 1918

Sursa AAAScience

Fragmente din ARN-ul virusului au fost recuperate din plamanii unui soldat de 21 de ani, mort in 1918. VIRUSUL UCIGAS ARATA MAI MULT CA UN VIRUS DE GRIPA PORCINA SI NU AVIARA, SE MIRA OAMENII DE STIINTA. DE CE ESTE ATAT DE MORTAL SI DE CE ATACA MAI ALES ADULTII TINERI (DE OBICEI CEI MAI REZISTENTI LA INFECTII) SI CARE AU FOST CEI MAI DECIMATI DE GRIPA PORCINA DIN 1918? “Ar trebui sa urmarim mai bine ce se intampla cu populatiile de porci din lume” spune Rober Webster, virusolog la Spitalul St. Jude din Memphis, Tennessee. El puncteaza de asemenea ca virusii noi de gripa din aceste animale sunt sursa virusilor noi de gripa de la oameni. O echipa canadiana spera sa dezgroape pana la sapte mineri despre care se crede ca ar fi murit in epidemie si ale caror corpuri au fost pastrate in solul inghetat din apropierea arhipelagului Spitzbergen, Norvegia. “Vrem sa stim ce i-a ucis pe acesti oameni” adauga Webster, “ESTE POSIBIL CA ACEST VIRUS SA SE INTOARCA”.

Traducere:

Patologii militari din Institutul de Patologie al Fortelor Armate din Washington SUA, condusi de Jeffrey Taubenberger, tocmai au exhumat fragmente de ARN din virusul gripei spaniole din 1918. Gripa spaniola a ucis intre 20 si 40 de milioane de oameni, mai mult decat ambele razboaie mondiale la un loc.

Page 3: Gripa Porcina Final

Traducere:

Multe din epidemiile de gripa cu cea mai mare mortalitate din lume,inclusiv cele care au ucis peste 100.000 de americani in 1957 si 1968, au fost o varianta virala a triplului salt, trecand de la pasari la porci si in final infectand oamenii. Un nou studiu din Journal of VIrusology arata ca celulele porcine au doua tipuri de receptori, unul pentru tulpinile virusilor aviari si altul pentru tulpinile virusilor umani. Studiul reprezinta prima proba ca la nivel molecular porcii pot servi ca “recipiente de amestec”pentru gripaaviara si umana, schimband material genetic si formand noi virusi impotriva carora oamenii sunt fara aparare.

4 septembrie 1998

Porcii servesc ca recipient pentru amestecarea

virusilor gripei

Page 4: Gripa Porcina Final

Traducere:Oamenii de stiinta pot sa introduca pana la 17 fragmente de ADN intr-o celula si imediat se poate produce un virus de gripa.

…ei pot construi virusul gripei de la zero, inserand cele 8 segmente de ADN ale virusului …

Intr-un tur de forta, echipa virusologului Yoshihiro Kawaoka si colegii sai de la Universitatea din Wiscosin au transferat un amestec de 12 plasmide in celule de cultura. Dupa 24 de ore aproximativ o celula din 1000 continea particule virale. Mai mult, adaugand genele pentru toate celelalte proteine virale, echipa a marit productia de virusi de 10 ori.

11 August 1999

Construieste-ti propriul virus

Sursa Proceedings of the National Academy of Science

Page 5: Gripa Porcina Final

Traducere:

Echipa a introdus gene dintr-un virus ucigas ce infecteaza si omoara pasarile in proportie de 100% la 3 zile dupa infectare intr-unul benign. Rezultatul testarii pe soareci a fost dramatic, soarecele murind in 5 zile de la expunere cu infectii in toate organele.

Intr-o prezentare separata virusologul Mark Gibbs si colegii din Universiatea Nationala Australiana din Canberra au aratat ca o gena cheie din virusul ce a cauzat pandemia din 1918 este partial uman, partial porcin. Printr-un proces de recombinare ce nu a mai fost intalnit inainte la virusii de gripa, o parte din genele umane si din cele porcine se unesc si creaza o antigena noua pentru care sistemul imun uman nu este pregatit.

6 Septembrie 2001

Indicii noi, iarasi apare porcul

Page 6: Gripa Porcina Final

Traducere:

Plamanii unei tinere londoneze moarte in 1918 de gripa spaniola pot detine cheia intelegerii celei mai puternice pandemii de gripa din istoria moderna. Oamenii de stiinta cred ca trupul lui Phyllis Burn ce a murit la 20 de ani este unul din cele 40 de milioane de victime ale flagelului; este posibil sa fi fost pastrat suficient de bine pentru ca celulele furnizate sa dezvaluie natura virusului.

Deoarece a fost ingropata intr-un cimitir din sudul Londrei intr-un cosciug de plumb umplut cu alcool si fiind unul dintre cele 10 corpuri ingropate in acest fel dintre cele 400 de victime ale gripei din acea perioada, tesuturile extrase din plamanii doamnei Phyllis Burn pot da oamenilor de stiinta secventa intregului genom viral.Motivele pentru care pandemia de gripa din 1918 a fost atat de grava raman un mister.

15 mai 2002

Noi indicii ale gripei spaniole?

Page 7: Gripa Porcina Final

Traducere:Gripa spaniola din 1918-1919 a fost cea mai mortala plaga din istoria omenirii, ucigand 50 milioane de oameni. Acum cercetatorii folosesc secventarea genetica pentru a aduce la viata virusul.Descoperirile unei decade de eforturi sustinute de patologul Jeffrey Taubenberg de la Institutului de Patologie al Fortelor Armate SUA. Virusul reinviat nu si-a pierdut puterea: ucide un soarece in 3 – 5 zile si cauzeaza inflamatia severa a plamanilor, amintind de ceea ce au gasit doctorii cand au examinat victimele gripei din 1918. De asemenea, virusul ucide si embrionii de gaina, spre deoasebire de majoritatea virusilor de gripa umana.O examinare amanuntita a virusului a dezvaluit si alte surprize. Acesta poate aparent sa infecteze multe tipuri de celule, in afara de cele pulmonare, deoarece nu se bazeaza pentru patrundere doar pe enzima specifica ce este prezenta doar in aceste celule.

10 mai 2005

Reinvierea gripei spaniole

Page 8: Gripa Porcina Final

Traducere:

Printre alte surse de ingrijorare crescanda se afla si avansul tehnologic ce poate face usoara fabricarea armelor cu potential biologic.Spre deosebire de tehnologia de recombinare traditionala a ADN-ului in care cercetatorii incearca sa manipuleze gene individuale si proteine biologia sintetica poate din ce in ce mai mult sa modifice secvente lungi de genom dintr-o data sau sa asambleze una de la zero.Sinteza organismelor complete, chiar si a celor periculoase, este o realitate. In 2002 o echipa de cercetare a recreat un poliovirus prin lipirea la un loc a secventelor de ADN comandate la diverse companii. Anul trecut (2005) un alt grup a recreat tulpina gripei pandemice ce a ucis zeci de milioane de oameni din intreaga lume in 1918. …numarul tot mai mare de companii din intreaga lume care pot sintetiza secvente de ADN lungi de zeci de mii de baze reprezinta o potentiala tinta. (virusul gripei are doar aprox. 14.000 baze).

23 mai 2006

Biologia sintetica

Page 9: Gripa Porcina Final

Traducere:

… Echipa a infectat soareci cu: virusul din 1918, o tulpina de gripa umana moderna si cu doi hibrizi formati din 2 si 5 gene din cele 8 gene ale gripei din 1918 si virusul modern de gripa.Apoi au studiat plamanii soarecilor la microscop si au masurat expresia catorva zeci de gene din tesutul pulmonar din zilele 1, 3 si 5 dupa infectare.Virusul din 1918 a activat mai multe gene decat virusul gripei moderne si decat cei doi hibrizi. Multe din genele afectate produc compusi ce activeaza celulele sistemului imunitar, asa numitele citokine si chemokine care sunt implicate in moartea programata a celulelor (apoptoza). Aceasta sugereaza ca distrugerile plamanilor sunt rezultatul unei suprareactii a gazdei mai degraba decat a virusului ce ucide celulele.

28 septembrie 2006

Misterul gripei din 1918

Page 10: Gripa Porcina Final

Traducere:

Extrema virulenta a virusului gripei spaniole ce a ucis aproape 50 de milioane de oameni in intreaga lume in 1918 si 1919 a nedumerit oamenii de stiinta in ultimii zeci de ani. Acum un studiu asupra efectului virusului asupra maimutelor a dezvaluit cate ceva despre puterea misterioasa, propulsand ideea ca virusul ucide prin interferenta cu sistemul imunitar al victimei. (vezi HIV – SIDA)… a infectat 7 macaci cu virusul reconstruit. Simptomele dezvoltate de aceste maimute erau similare celor descrise in 1918 la victimile umane. Virusul a invadat si devastat plamanii. In ziua a opta, cand cele trei maimute de control infectate cu un virus uman de gripa obisnuita se refaceau, celelalte animale din experiment au fost atat de

27 ianuarie 2007

Portretul unui ucigas

bolnave incat au trebuit euthanasiate. Experienta a reconfirmat observatiile anterioare cum ca virusul ar provoca suprareactia sistemului imunitar. De asemenea, virusul a inchis sau redus expresia genelor ce codifica un grup de proteine numite interferoni si care ajuta organismul uman in ultima linie de aparare impotriva invadatorilor virali.

Page 11: Gripa Porcina Final

Traducere:

…echipa condusa de Jonathan McCullers, virusolog la St. Jude Children’s Research Hospital din Memphis,Tennessee, a modificat genetic o tulpina de virus gripal pentru a produce o proteina identica celei din tulpina de la 1918. Atunci cand cercetatorii au picurat doze mari ale virusului modificat in nasul soarecilor, toate animalele au murit in 8 zile si au avut plamanii mai inflamati decat animalele ce au primit doze similare cu virusul nemodificat. Intr-un experiment separat cercetatorii au dat soarecilor doze neletale de virus gripal modificat genetic si apoi au infectat cu bacteria penumoniei Streptococcus pneumoniae. Toate animalele au murit in 4 zile si au prezentat semne de pneumonie severa. Prin comparatie, 80% din soarecii ce au primit virusul nemodificat erau in viata dupa 4 zile de la expunerea la bacteria pneumoniei si 20% inca supravietuiau la incheierea studiului dupa 14 zile.

11 octombrie 2007

De la gripa la SUPERGRIPA

Page 12: Gripa Porcina Final

Traducere:

Vaccinurile antigripale provoaca in principal antigene care tintesc partea “capului” de pe secventa de hemaglutina a virusului. Cercetatorii au dragat gigantica librarie ce contine peste 27 de miliarde de antigene umane pentru a identifica ce molecule se potrivesc peste H5, versiunea de hemaglutinina din virusul gripei aviare. Au identificat 10 antigene care pot bloca virusul gripei: nu numai H5 de la gripa aviara, dar si alte 8 tipuri de virus inclusiv 6000 de variante, cat si pe cel al gripei spaniole din 1918.

Recent echipa a testat 3 din aceste antigene pe soareci care au fost infectati cu doze letale de virus al gripei aviare. Cand au primit antigenele pana in a 3-a zi dupa infectie cele mai multe rozatoare au supravietuit, sugerand ca antigenele au efect terapeutic si preventiv.

23 februarie 2009

Protectie permanenta impotriva gripei?

Page 13: Gripa Porcina Final

Traducere:

Totul se schimba constant in lumea gripei, dar ultimele evenimente au luat prin surprindere chiar si cercetatorii experimentati. O tulpina de virus al gripei, rezistent la cel mai folosit medicament antiviral oseltamivir - cunoscut ca Tamiflu, a trecut din tara in tara, fiind acum stabilit pe tot globul. “Se poate imagina cum o tulpina rezistenta la medicamente poate deveni pandemie”, a spus Angus Nicoll de la Centrul European de prevenire si control a bolilor (ECDC) din Stockholm.

27 februarie 2009

Rezistenta la vaccin

Page 14: Gripa Porcina Final

Traducere:

Nouazeci de ani dupa, supravietuitorii celei mai mari epidemii din istorie detin inca la nivel celular cunoasterea acestui eveniment. Oamenii de stiinta au gasit ca sistemul imun al unui grup de batrani cu varste intre 91 si 101 de ani continua sa produca antigenele impotriva virusului pandemiei din 1918 ce a ucis 40 de milioane de oameni. Mai mult, antigenele inca functioneaza: atunci cand sunt transferate la soareci, rozatoarele devin rezistente la infectiile mortale cu gripa.

18 august 2008

Supravietuitorii sunt imuni si dupa 90 de ani!

Page 15: Gripa Porcina Final

Traducere:

Doctorii cunosc de mult ca stresul si emotiile negative pot pune in pericol sanatatea, dar pana acum nu prea stiau cum creierul intermediaza acest efect.O echipa de la Universitatea din Wisconsin, condusa de absolventul de psihologie Melissa Rosenkranz, a inregistrat emotiile unui grup format din 52 de adulti chiar inainte sa primeasca un vaccin antigripal. Subiectii au fost rugati sa se gandeasca si sa scrie despre emotii extrem de fericite si despre emotii extrem de rele in timp ce cercetatorii le urmareau activitatea cerebrala folosind electroencefalografe. Sase luni mai tarziu subiectii s-au intors si oamenii de stiinta le-au masurat nivelul antigenelor impotriva virusului gripal din sange. Subiectii care au avut cele mai negative emotii au avut cele mai putine antigene, deci un semn al unui raspuns slab al sistemului imunitar.

2 septembrie 2003

Gandirea pozitiva ajuta

Page 16: Gripa Porcina Final

Traducere:

Anul trecut, armata SUA a facut un pas fara precedent interzicand in unul dintre cele mai bune laboratoare de bio-aparare orice lucrare ce implica agenti patogeni periculosi. Acest laborator este parte a Institutului de Patologie al Fortelor Armate din Washington D.C. Desi armata a refuzat sa specifice ratiunile care au stat in spatele respectivei decizii, aceasta a fost luata la cateva luni dupa ce un inspector general al armatei a descoperit un numar de probleme de securitate in laboratorul BSL-3 (biosafety level 3), inclusiv personal in care nu se poate avea incredere, ce avea acces la antrax si alti agenti patogeni mortali. Intregul institut ce are in componenta 93 de oameni de stiinta si 75 de patologi va fi inchis pana in septembrie 2011.

8 mai 2009

Inchiderea unui laborator de cercetari biologice al fortelor armate

Problemele au inceput la o inspectie de siguranta biologica a armatei in martie 2008. Oficialii au gasit sisteme de incuiere inadecvate si alte probleme de securitate fizica. De asemenea, cel mai important, oficialii au descoperit personal care nu era calificat sa aibe acces la agenti patogeni periculosi si care avea anumite probleme ce nu au fost divulgate in raport, dar care ar putea fi orice: de la alcolism la instabilitate mentala. In ciuda eforturilor depuse pentru solutionarea problemelor, armata a decis inchiderea acestui laborator de nivel BSL-3. De asemenea, a fost destituit directorul laboratorului si al diviziei de microbiologie. Un alt incident ce a determinat decizia de inchidere s-a intamplat pe 24 noiembrie 2009, cand 4 vase de sticla sparte ce contineau diversi agenti au fost gasite la efectuarea unui inventar intern al agentilor patogeni din laborator. Doi lucratori au fost trimisi la clinica pentru evaluarea starii de sanatate si pentru urmarire. Pe 2 decembrie armata a recomandat desfiintarea permanenta a acestui laborator.

Directorul AFIP dna. Florabel Mullick

Page 17: Gripa Porcina Final

Traducere:

Aproape toate vaccinurile de gripa sunt facute cu o tehnologie neatractiva, veche ce 50 de ani, in care companiile multiplica virusul in oua de gaina, apoi purifica antigenele cheie ca sa faca vaccinul. Procesul dureaza 5 luni, deoarece alte procese de pro-ductie alternative foarte promitatoare nu sunt inca functionale. Dar cat de mult vaccin pot produce companiile farmaceutice dupa 5 luni? Un studiu platit de fundatia Bill si Melinda Gates a fost incheiat in februarie impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii si Federatia Internationala a Producatorilor de Farnaceutice si arata ca toti producatorii impreuna pot produce 680 milioane de doze de vaccin pe an si acest numar poate creste la 1.4 miliarde pana in 2014.In 2006 de exemplu, guvernul Olandei a semnat un contract cu Solvay, garantand ca va primi 16 milioane doze de vaccin pandemic pentru a-si proteja propria populatie. In plus, guvernele tarilor in care functioneaza fabrici de vaccin vor fi sub o puternica presiune politica pentru a-si proteja intai propria populatie, Fedson prezicand: "Nu-ti trebuie un contract, ci o armata ca sa previi exportul vaccinului". "De aceea, chiar si tarile bogate cum ar fi Suedia, care nu are pe teritoriul ei o astfel de fabrica, ar putea ramane cu mainile goale si din pacate nu exista alta alternativa pe moment“, a spus aceasta. Cei mai multi producatori de vaccin antigripal lucreaza la inlocuirea vechii tehnologii cu oua de gaina cu una bazata pe celule de mamifere. Aceasta ar avea urmatoarele avantaje: producatorii ar fi mai putin dependenti de aprovizionarea cu oua de gaina care s-ar dovedi dificila la o cerere urgenta si mare in cazul unei pandemii si pot scurta procesul de productie cu 10 din cele 22 de saptamani necesare astazi. Dar datorita limitarilor tehnologice nu va fi posibila o crestere semnificativa a productiei. Pe de alta parte virusul gripei spaniole nu creste bine in oua de gaina, in ciuda secventei aviare din componenta sa...

AZI

Se poate produce un vaccin?CAT DUREAZA?

Page 18: Gripa Porcina Final

In urma cu peste 220 de ani, Samuel Hahnemann a descoperit homeopatia. Spre deosebire de medicina alopata, medicamentele sunt denumite remedii si functioneaza dupa principiul similia similibus sau pe romaneste, cui pe cui se scoate. Cu alte cuvinte, o substanta care in cantitate mare te otraveste si iti da o senzatie de greata poate in cantitati infinitezimale sa combata aceasta senzatie.

Spre deosebire de medicina alopata, unde schemele de tratament sunt dozate in functie de cantitate, de substanta activa pe kg. corp, in homeopatie remediile vindecatoare actioneaza calitativ, adica este suficienta o singura doza pentru a vindeca simptomul respectiv. Se considera ca daca toate simptomele unei boli au fost eliminate, atunci boala nu mai exista. Mecanismul prin care actioneaza este total necunoscut si o parte din oamenii de stiinta considera ca homeopatia nu functioneaza deoarece multe din remediile homeopate sunt atat de diluate, incat nu se mai afla nimic din substanta originala.

Insa cu toate acestea si in pofida fizicii cunoscute, un remediu homeopat este cu atat mai puternic cu cat este mai diluat, la dilutii foarte inalte putand provoca toate simptomele bolii la omul sanatos.

In Franta unul din primele 10 medicamente vandute este OSCILLOCOCCINUM, remediu homeopat impotriva gripei. Acesta este produs de firma Boiron si poate fi gasit si in farmaciile din Romania.

Este produs din ficatul unor rate bolnave de gripa si este diluat de 10 la puterea 400 de ori. Conform fizicii moderne, nici daca am avea in fiecare atom din acest univers un alt univers, deci daca am dilua un univers de universuri, la o asemenea dilutie nu am mai avea nici macar un singur atom din original.Si cu toate astea remediul functioneaza daca este luat la inceputul simptomelor gripei, indiferent de gripa.

Incepand cu 1795 ne putem trata HOMEOPATIC

Page 19: Gripa Porcina Final

1. Au dezgropat virusul gripei denumite “Doamna Spaniola”, care a facut peste 50 de milioane de victime in 1918 – 1919 si care este astazi la fel de mortala ca si atunci

2. Modificarea unui virus sau reconstructia lui se pot face relativ usor “comandand” partile componente la companii specializate

3. Porcii au reprezentat intotdeauna un rezervor de amestec pentru virusii gripali ai oamenilor, pasarilor si porcilor

4. Vaccinurile cunoscute sunt din ce in ce mai putin eficiente si doar daca sunt luate in primele 12-48 ore

5. Virusul gripei spaniole ucide prin modificarea raspunsului imunitar al organismului infectat

6. Durata evolutiei bolii mortale este de 8 zile, in timp ce un vaccin eficient s-ar putea produce in cantitati insuficiente in minim 4-5 luni

7. Este unica gripa ce ataca in mod predilect persoanele sanatoase din intervalul 20 – 40 ani

8. Rata mortalitatii din 1918 a fost de peste 2.5%, cu peste 850 de milioane de persoane infectate

PE SCURT:

Page 20: Gripa Porcina Final

9. Virusul actual al gripei porcine este DEJA catalogat ca o pandemie si s-au calculat si costurile acesteia (3.000 de miliarde dolari SUA)

10. S-au facut diverse studii asupra combinarii virusului 1918 cu virusii moderni ai gripei prin inginerie genetica

11. Persoanele ce au dezvoltat rezistenta impotriva virusului si-o mentin toata viata. Ceilalti pot fi afectati de valurile succesive ale aceluiasi virus la fel ca in 1918 (3 valuri la cateva luni diferenta)

12. Chiar si in cele mai sigure laboratoare ale armatei pot exista scurgeri, scapari, neglijenta sau rea intentie. Oamenii de stiinta sunt ingrijorati de usurinta cu care se pot accesa armele biologice.

13. Gandirea pozitiva scade probabilitatea ca sa faceti gripa.

14. Medicamentele cunoscute au eficienta din ce in ce mai mica, insa puteti incerca prin terapii neconventionale: Oscillococcinum - medicament homeopatic

15. Feriti-va de aglomeratie, purtati masca nazala, intariti-va sistemul imunitar, sperati, rugati-va, fiti optimisti.

16. NU VA FIE FRICA. Gripa aviara sau ultima mare pandemie care a speriat lumea si a costat doar 40 de miliarde dolari nu a omorat decat 2 – 300 de oameni pe tot globul.

Page 21: Gripa Porcina Final

1. Este posibil ca gripa porcina (swine flu) sa fie produsa prin manipulare genetica

2. Virusul gripei porcine se poate sa fi fost “scapat” voit sau nu din laboratorul in care a fost re-creat

3. Daca cele de mai sus sunt adevarate, se poate urmari reducerea populatiei globului prin alte metode decat razboiul, cat si reducerea efectelor crizei economice si relansarea economica

4. Este posibil ca gripa porcina sa fie doar o metoda de “intoxicare informationala” a opiniei publice, in scopul sperierii si abaterii atentiei de la problemele majore care au generat criza economica

Comentariile sunt binevenite la: [email protected]

Concluziile mele:

VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE