Globalizarea Si Mediul

download Globalizarea Si Mediul

of 25

Embed Size (px)

Transcript of Globalizarea Si Mediul

1

Globalizarea si mediul

Procesele Globalizarii:IndustrializareaUrbanizareaConsumul mare de energie

n prezent, ne confruntm cu o multitudine de probleme, cum ar fi razboaiele din Orientul Mijlociu pentru resurse, migraia, srcia, terorismul. Dar ceea ce ncepe s ne ngrijoreze este globalizarea i impactul acestui fenomen asupra mediului nconjurtor.

Industrializarea

Urbanizarea

Cresterea consumului de energie

Pmntul se nclzete din ce n ce mai mult, iar acest lucru se datoreaz unor cauze, care n principal omenirea, prin dorinele i cerinele tot mai mari de avea ct mai mult fr a se gndi la consecine, este devin, se defrieaz, se polueaz aerul cu diverse noxe, se polueaz apa, contribuie la dispariia unor specii de animale i plante, etc.

Defrisarea padurilorPoluarea apeiPoluarea aerului

Alte cauze duc la efecte devastatoare pentru glob:

efectul de sergurile din stratul de ozonploile acidetopirea ghearilor care va duce la o cretere a nivelului mriilor furtuni tot mai devastatoare secete i multe altele

Cea mai grav ameninare adresat globalizrii este lipsa tot mai mare a resurselor naturale. Iar cei mai mari consumatori sunt statele precum Statele Unite, China, India, unde cerinele cresc pe zi ce trece i sunt nevoite s se transforme din exportatori n importatori de resurse naturale i alte materii prime. Ne putem atepta la o epuizare a resurselor naturale pn n prima jumtate a secolului al XXI-lea.

Oamenii de tiin ncearc s rezolve aceast problem prin crearea unor combstibili ecologici, surse naturale de energie, precum cea solar i eolian, care va salva Planeta, att de nclzirea global ct i de lipsa tot mai accentuat a acestor surse vitale.

Se pare c noi tot continum s aducem deteriorri sistemului ecologic. Acestea au ajuns la un punct n care este din ce n ce mai posibil ca ele s genereze probleme care pot fi mai puin anticipate. Ecosistemul Terrei i arat limitele, iar efectele economice ale distrugerii i nimicirii mediului au fost mai mult locale, epuizarea zonelor piscicole, terenuri agricole abandonate i pduri n restrngere. Dar acest lucru se va agrava i nu va mai fi doar o problem local, va ajunge la una global, cnd toi vor avea de suferit n urma acestor pierderi.

EfecteSpecialitii nclzirii globale au configurat deja modificrile prin care va trece planeta n urmtoarea sut de ani. Aceste modificri vor fi simite cel mai mult n zonele urbane foarte aglomerate. Se va simi o lips a resureselor naturale, o scdere a resurselor de ap, a hranei, sntatea va fi pus la grele ncercri, vor aprea multe cazuri de boli respiratorii, alergii, boli cardiovasculare i gastrointestinale.SolutiiPentru a mpiedica aceste procese, a luat natere ecologia i instituiile neguvernamentale pentru protecia mediului. i au reuit s se implice i n structurile de putere ale statului, iar unele dintre ele s-au transformat n partide politice.

Globalizarea este un proces complex care are loc la nivel mondial i care redefinete structura lumii, i de asemenea un fenomen care are trei cauze principale n impactul su asupra mediului: tehnologia, politica i economia. n consecin, globalizarea din ultimele decenii provoac degradarea mediului, prin domenii care pn acum le-am acordat o mare importan, dar fr o idee despre efectele pe care le-a provocat. Inevitabil, nclzirea global este unul dintre efectele nedorite, care tinde s devin o problem major a umanitii care este neglijat sau dat pe un plan secundar n mod voit.ConcluzieEfectele nclzirii globale sunt graduale i exist posibilitatea si necesitatea ca guvernele lumii s ia msuri necesare pentru ca populaia s se adapteze la noile condiii. Dar aceste msuri in de strategia, educaia, ajutor etc, elemente care nici n prezent nu sunt uor manevrabile. Iar ceea ce lipsete vel mai mult n realizarea acestui lucru este voina politic din partea multor state ca de exemplu Statele Unite. Atunci cnd apare problema economic, multe state se retrag i nu se gndesc ndeajuns la efectele pe care le produc n lume. Dar un lucru este totui mbucurtor, acela c muli economiti si-au dat seama c o cooperare ntre economie i mediu va fi benefic pentru viitorul nostru i vom reui s lsm generaiilor un Pmnt locuibil.