GE 029_1997

download GE 029_1997

of 39

Transcript of GE 029_1997

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    1/39

    GHID PRACTIC PRIVIND TEHNOLOGIA DE EXECUIE APILOILOR PENTRU FUNDAIE

    Indicativ: GE-029-9!n"#c$i%&t%: C '(0-)

    Cuprins

    * GENERALIT*I+ DEFINIII+ CLA,IFICARE DO.ENIUL DE UTILI/ARE CERINE I CRITERII DE PERFOR.AN* .ATERIALE FOLO,ITE+ CONFECIONARE PROCEDEE PRELI.INARE DE REALI/ARE A PILOILOR EXECUTAREA LUCR*RILOR DE !NFIGERE A PILOILOR PREFA1RICAI EXECUTAREA PILOILOR FORAI EXECUTAREA PILOILOR REALI/AI PE LOC PRIN VI1RARE EXECUTAREA PILOILOR FRANI CONTROLUL I EVIDENA LUCR*RILOR DE PILOTA3

    VERIFICAREA CALIT*II LUCR*RILOR DE PILOTA3 .*,URI DE TEHNICA ,ECURIT*II .UNCII .*,URI DE PROTECIE A .EDIULUI

    '+ GENERALIT*I+ DEFINIII+ CLA,IFICARE

    1.1. Prezentul ghid practic se aplic la alctuirea i executarea piloilor de beton, beton armat saubeton precomprimat pentru executarea fundaiilor de adncime la toate tipurile de construcii.

    Pentru lucrrile de poduri, construcii hidrotehnice, alte lucrri de art speciale, preederileprezentului ghid practic se or completa de ctre proiectant prin caiete de sarcini coninndcondiiile suplimentare specifice lucrrii respectie.

    1.!. Piloii sunt elemente structurale de fundare de adncime caracterizate printr"un raport mare#ntre lungimea 1 i latura $diametrul% d, #n general 1&d ' !(.

    1.). Prin fia pilotului se #nelege poriunea #ngropat #n pmnt a acestuia prin care se transmiteterenului sarcina dat de suprastructura construciei.

    1.. Piloii reprezint o fundaie de adncime realizat prin mi+loace mecanizate.

    1.. -efuzul la batere a unui pilot este #nfigerea medie final a lui msurat sub o serie de 1(loituri de berbec executate #n condiiile normale de batere a pilotului.

    1.. Prelungilor, pilot fals sau feti este un element a+uttor din metal fixat pe capul pilotului, la

    piloii #nfipi prin batere, pentru a permite #nfigerea lui sub nielul platformei de batere.

    1./. Piloii forai tubai se execut cu a+utorul unei coloane metalice alctuit din tronsoane detuburi cu lungimea de !...0 m, grosime ... mm i diametre ariabile.

    1.0. Carcasa de armtur este ansamblul de oel beton rezultat din calculul de rezisten efectuatde proiectant dup normele #n igoare, cu care se armeaz pilotul.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    2/39

    1.. 2istanieri sau centrri sunt piese #n general din beton armat, sub form de role, montai pecarcase de armtur, care au rolul s o centreze la introducerea ei #n fora+ #nainte de betonare.

    1.1(. Cmaa pierdut sau teac este un tub de oel subire destinat s rmn #n pmnt dupturnarea betonului.

    1.11. Coloana sau burlan de betonare este un tub de oel alctuit din tronsoane destinate turnriibetonului #n corpul pilotului forat.

    C"a4i5ica6%a 7i"#8i"#6

    1.1!. 2up modul de transmitere #n teren a #ncrcrii axiale se deosebesc dou tipuri de piloi3piloi purttori pe rf i piloi flotani.

    1.1!.1. Piloii purttori pe rf sunt cei la care pilotul ptrunde cu rful #ntr"un strat practicincompresibil $pietriuri i nisipuri #ndesate, argile tari, marne, roci semistncoase sau stncoaseetc.%. 4n acest caz se admite c #ntreaga #ncrcare a pilotului se transmite prin presiunea p lacontactul bazei cu terenul.

    1.1!.!. Piloii flotani sunt cei la care baza sau rful piloilor se oprete #ntr"un strat compresibil.5a acest tip de piloi #ncrcarea axial se transmite la teren preponderent prin frecarea lateral iparial prin contactul terenului de baz.

    1.1). 2up modul de execuie, piloii se clasific #n piloi prefabricai i piloi executai pe loc.

    1.1).1. Piloii prefabricai sunt piloi de lemn, metal, beton armat sau beton precomprimat, care seconfecioneaz #n #ntreprinderi de prefabricate sau pe antier, sunt transportai la locul de punere

    #n oper i #nfipi #n pmnt prin batere, ibrare, ibropresare sau #nurubare.

    1.1).!. Piloii executai pe loc sun piloii la care corpul pilotului se realizeaz prin turnareabetonului #ntr"o gaur format pe locul iitorului pilot.

    1.1).). 2up procedeul de realizare a gurii, se deosebesc piloi executai pe loc prin batere, prinibrare sau prin forare, fr tuba+ sau cu tuba+ recuperabil sau nerecuperabil, sau forat #n uscat,care poate fi executat cu burghiu $sfredel% sau cu o cup $ben% sau cu noroi bentonitic.

    1.1. 2up efectul pe care procedeul de realizare a gurii #l are asupra terenului din +ur, piloii se#mpart #n piloi de #ndesare i piloi de dislocuire.

    1.1.1. Piloii de #ndesare sunt piloii la care prin #nfigerea pilotului $la piloii prefabricai% sau prinrealizarea forat a gurii, fr eacuarea pmntului $la piloii executai pe loc prin batere sauibrare% se produce compactarea pmntului din +urul i de la baza pilotului i uneori chiarridicarea suprafeei terenului #n cazul pmnturilor argiloase.

    1.1.!. Piloii de dislocuire sunt piloi la care se dislocuiete $#ndeprteaz% prin forare un olumde pmnt egal cu olumul pilotului, neafectndu"se prin aceasta #n mod normal starea terenuluidin +ur.

    1.1. 2up materialul din care sunt alctuii piloii se clasific #n piloi de lemn, metal, betonsimplu, beton armat i beton precomprimat.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    3/39

    1.1. 2up modul de ariaie al seciunii transersale se deosebesc piloi cu seciune constantpe toat lungimea fiei i piloi cu seciunea ariabil la care aceasta se modific pe lungimeafei sau la baza pilotului.

    1.1/. 6undaiile pe piloi pentru construcii sunt alctuite din dou pri principale3

    a% piloi care pot fi erticali sau #nclinai7

    b% radierul sau reeaua de grinzi care solidarizeaz captele piloilor i transmite totodat la piloi#ncrcrile date de construcie7

    2up poziia radierului fa de suprafaa terenului se deosebesc3

    " fundaii cu radier +os, la care radierul este #n totalitate sau parial #ngropat #n teren7

    " fundaie cu radier #nalt la care talpa radierului se afl deasupra terenului.

    1.10. 8xecutarea fundaiilor pe piloi se face pe baz de proiect de execuie, #ntocmit conform

    9:;9 !1&)"0) i 9:;9 !1&"(.

    9tabilirea definiti a capacitii portante a piloilor se face prin #ncrcri de prob, efectuateconform 9:;9 !1&!"0).

    Clasificarea i terminologia pentru piloi se face conform 9:;9 !1&1"0.

    1.1. Prezentul ghid nu se aplic la alctuirea i executarea minipiloilor care se execut conform#ndrumtorului tennic C !").

    tilizarea piloilor este #ngeneral legat de existena la suprafaa terenului a unor strate puternic compresibile. 9eurmrete #n general coborrea piloilor pn la un strat practic incompresibil pentru ca piloii sfie purttori pe rf. 2ac pn la adncimi accesibile cu utila+ele disponibile nu se #ntlnete unstrat de baz incompresibil se folosesc piloii flotani.

    !.!. ;doptarea soluiei de fundare pe piloi se face numai #n baza unui studiu tehnico"economicprin care s se demonstreze c aceast soluie este mai aanta+oas prin comparaie cu alte

    soluii de fundare direct de suprafa pe teren natural sau pe teren #mbuntit.

    >neori folosirea piloilor la construcii ciile sau industriale este +ustificat pentru a se eitatasrile mari. 4n cazul podurilor i iaductelor piloii sunt folosii mult mai frecent datoritstratificaiei terenului alctuit din pmnturi necoezie, cu niel ridicat al apei subterane i apericolului de afuiere a terenului de fundare la iituri mari ale apelor.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    4/39

    !.). 5a construciile hidrotehnice portuare, platforme de fora+ marin, folosirea pe scar larg apiloilor se datoreaz att condiiilor dificile de fundare din amplasamente acestor construcii, cti a #ncrcrilor erticale i orizontale foarte mari.

    !.. 4n cazul executrii unor lucrri amplasate #n condiii foarte dificile de teren cu transmitere de#ncrcri mari a construciilor ca cele menionate la pct. !.). fundarea pe piloi sau coloane de

    beton armat apare ca neaprat necesar, deoarece fundarea direct #n acest caz este practicimposibil.

    !.. 6undaiile pe piloi constau din piloi #nfipi sau formai #n pmnt, care sunt legai #ntre ei lapartea superioar printr"un radier sau reele de grinzi din beton armat, care preiau #ncrcrile dela construcie i prin intermediul piloilor le transmit terenului.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    5/39

    ).. Piloii metalici sunt de diferite tipuri3 piloi cu profil @, piloi constani i piloi tubulari.;anta+ele acestor piloi sunt3 greutate redus #n comparaie cu piloii din beton armat i #ndirerelati simpl prin sudarea tronsoanelor succesie, ceea ce permite obinerea de lungimi marinecesare atingerii stratului portant. Principalele dezaanta+e ale piloilor metalici sunt consumulridicat de oel i degradarea rapid prin coroziune la umezeal mai ales #n pmnturi cuagresiitate mare.

    Piloii metalici ca i piloii de lemn sunt foarte puin folosii la noi #n ar moti pentru care nu facobiectul prezentului ghid practic, ei fiind amintii aici numai ca tipuri de piloi prefabricai.

    ).. Piloii prefabricai confecionai din beton armat sau beton precomprimat sunt folosii pe scarlarg la noi #n ar la lucrri de construcii, moti pentru care or fi tratai corespunztor #nprezenta reglementare tehnic.

    9eciunea transersal a piloilor din beton armat i beton precomprimat este de obicei ptrat,dar ei pot aea i seciune dreptunghiular, triunghiular, circular, inelar, etc.

    Piloii prefabricai tubulari se fabric dintr"o bucat centrifugai sau sub form de tronsoanecilindrice din beton armat cu gol la interior, de circa

    1 m lungime i diametru de ("( cm.

    Condiiile tehnice i de calitate pe care trebuie s le #ndeplineasc piloii ca elemente prefabricatedin beton armat i beton precomprimat sunt prezute #n 9:;9 /0"/.

    ).. Clasa betonului folosit la confecionarea piloilor prefabricai a fi de minimum AC !!, #ncazul piloilor din beton armat i minimum AC )( la piloii din beton precomprimat sau centrifugat.2ac piloii urmeaz s lucreze #n medii agresie naturale sau industriale, se adopt o reet debeton corespunztoare i eentual se iau msuri de prote+are a suprafeei pilotului. Piloiiprefabricai din beton armat i beton precomprimat se armeaz conform proiectului pentrupreluarea solicitrilor care apar #n fazele de3 confecionare, transport, punere #n oper iexploatare.

    ; Pi"#8i %

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    6/39

    2iametrul minimal pilotului $cm% )( ( ( ( 0( 0(

    ).. Piloii executai pe loc prin ibrare sau ibropresare sunt piloii de beton turnai #ntr"un tub

    metalic introdus #n teren prin ibrare sau ibropresare i extras tot prin ibrare, dup turnareabetonului #n porii, concomitent cu compactarea betonului prin ibropresare.

    9e pot realiza astfel de piloi i cu bulb, la care baza pilotului este lrgit prin operaii succesiede ibropresare cu tubul prezut cu clapete. :ot astfel se pot realiza i piloi cu seciuneariabil pe toat lungimea lor prin ibropresare la #nlimi diferite.

    ).1(. Piloii executai prin percuie $piloi 6ran?i% sunt piloii din beton armat confecionai pe loc, #nteren, prin introducerea prin batere a unei coloane metalice prezute la rf cu un dop de beton.

    ;ceasta se umple cu beton bine compactat pe msura extragerii coloanei, dup ce #n prealabil s"a introdus carcasa #n armtur. 2e regul piloii 6ran?i se execut cu bulb i se armeaz pe toatlungimea exceptnd bulbul.

    ;cest tip de pilot se utilizeaz de regul la fundaii care transmit sarcini importante #n terenuri cucompresibilitate ridicat #n stratele de la suprafa, la care stratul de baz portant se #ntlnete laadncimi de1"1 m.

    4n pmnturile sensibile la umezire se realizeaz #n plus i un efect de #ndesare a acestora.

    ).11. Piloii executai pe loc se armeaz pe toat lungimea #n funcie de solicitrile la foreerticale i orizontale care apar din calculul de rezisten al acestora, efectuat conform 9:;9!1&)"(.

    c C6it%6ii d% a"%=%6% a ti7$6i"#6 d% 7i"#8i

    ).1!. 4n tabelul 1 sunt date sub form de recomandare criteriile de alegere a tipurilor de piloi carefac obiectul acestei reglementri tehnice, #n funcie de caracteristicile terenului $compresibilsensibil la umezire, contractil, refulant, etc.% i ale construciei $sensibilitate la tasri%, capacitateportant necesar%.

    :abelul 1

    Br.

    crt.

    Criterii de alegere atipului de pilot

    :ipuri de piloi

    prefabricai forai

    executai pe

    loc prinibrare sauibropresare

    6ran?i

    1.9trat portant la adncimepn la 1"1 m

    !. 9trat portant la adncime " " "

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    7/39

    mai mare de 1"1 m

    ).Becesar capacitateportant mare $(("((

    ?B&pilot%

    tubulari cu bulb

    .

    8xecuie dificil datoritterenului

    " teren refulant

    " teren care se umfl

    " P9>

    "cu noroi

    sau tubat " "

    "

    . Piloi de #ndesare $#numpluturi P9> etc.% "

    .8itarea ocurilor itrepidaiilor la punerea #noper

    " " "

    BD:E3 :ipul cel mai indicat de pilot este cel care corespunde la ct mai multe criterii din tabelul1, marcate prin semnul $%.

    Pentru o situaie dat, satisfacerea concomitent a dou sau mai multe condiii de ctre un

    anumit tip de pilot, #n desemneaz ca soluie indicat.

    + .ATERIALE FOLO,ITE+ CONFECIONARE

    .1. Faterialele din care se confecioneaz piloii din beton armat $agregate, ciment, adaosurihidraulice, oel beton, etc.%, trebuie s #ndeplineasc condiiile tehnice prezute #n standardele #nigoare, precum i prescripiile tehnice referitoare la lucrrile de beton, beton armat i betonprecomprimat.

    Controlul calitii betoanelor i a materialelor componente se a efectua " ca obiecti i frecen" conform 9:;9 1/"00, iar interpretarea rezultatelor se face conform 9:;9 1!/"00 i 9:;91/"00.

    .!. 2ac piloii sunt destinai s lucreze #n medii agresie naturale sau industriale $stabilite #nconformitate cu 9:;9 ))&1"0)% clasa betonului folosit la confecionarea piloilor prefabricai dinbeton armat i beton precomprimat sau centrifugat a fi cea menionat la punctul )..

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    8/39

    .). Pentru piloii forai clasa betonului folosit la confecionare este de minimum AC 17 pentrupiloii executai pe loc #n teren uscat $piloi forai cu tehnologiile cunoscute, piloii executai prinibrare sau ibropresare, piloii 6ran?i, etc.% i cel puin AC !( pentru piloii executai pe loc subap sau cu noroi bentonitic.

    .. :ipul i marca cimentului se stabilete #n funcie de clasa betonului i agresiitatea mediului

    #n care se execut piloii, iar doza+ul minim de ciment este de )( ?g&m)

    #n cazul betonii #n uscati (( ?g&m)#n cazul betonrii sub ap sau sub noroi bentonitic.

    ;gregatele trebuie s fie de ru sortate, iar dimensiune maxim a granulelor s nu depeasc)1 mm.

    .. Pentru piloii situai #n terenuri cu ape agresie la alctuirea reetei de betoane se a ineseama de preederile 9:;9 )(11"0) i 9:;9 ))&1"0).

    .. Consistena betonului exprimat #n tasarea pe con trebuie s fie de 1(...1 cm la betonarea#n uscat i 1...10 cm la betonarea sub ap sau sub noroi bentonitic.

    ./. ;rmturile piloilor se realizeaz din oel tip DA )/ sau PC ! 9:;9 )0&1"0.

    .0. Clasa betonului, doza+e, agregate i armare este specificat #n proiect, iar compoziiabetonului se stabilete prin #ncercri preliminare conform normatiului C 1("0.

    C#n5%c8i#na6%a 7i"#8i"#6 76%5a;6ica8i 7% &anti%6

    .. 5a confecionarea carcasei de armtur i erificarea calitii piloilor prefabricai pe antierse or respecta preederile 9:;9 /&1"0 i 9:;9 /0"/.

    .1(. 5a partea inferioar a piloilor din beton armat, barele armturii longitudinale se #ndoaiedup pnata rfului pilotului i se sudeaz #ntre ele #ntr"un singur mnunchi, care, la rndul lui, sesudeaz de rful sabotului pe o lungime de minimum 1( cm $fig. 1%.

    4n caz c #nfigerea piloilor prefabricai se realizeaz prin ibrare, se a aea #n edere, laarmarea capului pilotului i sistemul de prindere a utila+ului.

    4ndirea barelor longitudinale este permis numai prin sudarea cap la cap sau cu eclise.

    .11. 9abotul este alctuit dintr"un rf metalic sudat de carcasa de armtur #nainte de aezareaei #n cofra+. ;legerea, precum i detaliile de alctuire a sabotului se face de ctre proiectant #nfuncie de natura i stratificaia terenului.

    .1!. ;rmara longitundinal i transersal a piloilor prefabricai precum i armarea la parteasuperioar a lor se face innd seama de eitarea cedrii la fore tietoare i este cuprins #nproiectul de execuie cu toate detaliile necesare.

    .1). 5a dimensiuni egale, piloii din beton precomprimat armai cu srm permit o reducere cucirca (G a consumului de metal #n comparaie cu piloii din beton armat.

    8xecuia piloilor din beton precomprimat nu se poate efectua dect #n #ntreprinderi sau atelierede prefabricate.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    9/39

    .1. Hrosimea stratului de acoperire cu beton a armturii trebuie s fie de minim ) cm, care sea mri #n funcie de agresiitatea mediului.

    .1. 9e or prezenta #n mod obligatoriu certificate de calitate pentru piloii ce se introduc #nlucrare att pentru cei confecionai pe antier ct i pentru cei executai #n #ntreprinderi sauateliere de prefabricate, elaborate de executant.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    10/39

    .. :rasarea axelor construciei se face conform preederilor 9:;9 0!&1"0/.

    5a trasarea rndurilor de piloi, ct i la fixarea poziiei fiecrui pilot nu se admit abateri mai maride mm fa de proiect.

    Poziia fiecrui pilot este marcat cu un ru, iar poziia axelor rndurilor de piloi se marcheaz

    prin reperi fici $borne% amplasai #n afara construciei i a drumurilor de acces, unde nu existpericolul de degradare sau micare a acestora #n timpul execuiei lucrrilor.

    Bumerotarea i marcarea piloilor se face dup dou direcii perpendiculare prin litere i cifre,conform notaiilor din proiect i #n funcie de ordinea de #nfigere a piloilor.

    4n acest fel poziia fiecrui pilot este definit prin dou coordonate $exemplu pilotul ;.), A./, C.1(etc.%

    1? O6=ania6%a "$c6@6i"#6 d% 7i"#taB

    .. 5ucrrile de pilota+ se execut #n mod obligatoriu cu muncitori calificai, sub conducerea

    permanent a maistrului specialist, care trebuie s aib experien i cunotine erificate la altelucrri efectuate cu rezultate bune.

    9upraegherea efecti a punctului de lucru trebuie asigurat de un inginer sau subinginerconstructor, cu experien i cunotine #n domeniu erificate. ;cesta este obligat s erifice zilniccalitatea lucrrilor de pilota+ i s semneze documentele de eiden zilnic a acestora.

    a Pi"#8i 76%5a;6ica8i

    ./. Fanipularea i depozitarea piloilor trebuie fcut cu mult atenie, eitndu"se deteriorarealor. ;garea piloilor cu cablul macaralei se face numai de inelele metalice montate de la turnarepe corpul pilotului, iar depozitarea lor se face pe perne de lemn aezate #n dreptul urechilor.

    .0. Pentru construciile cu subsol general, se a preedea o lime a spturii cu suprafasuficient de mare astfel #nct s fie posibil amplasarea corect a sonetei pentru #nfigerea piloilormarginali $minimum ! m de la pilotul taluzului%.

    .. 4nfigerea piloilor se execut prin retragerea sonetei, pentru ca piloii care eentual nu pot fi#nfipi pn la nielul terenului s nu #mpiedice deplasarea acestuia.

    4n ipoteza executrii lucrrilor cu o singur sonet, #nfigerea piloilor se #ncepe dintr"o margine afundaiei, astfel #nct aproizionarea cu piloi s nu fie stn+enit #n timpul lucrului.

    5ucrrile or continua #n rnduri paralele succesie. ;cest flux de batere se folosete pentru toatetipurile de fundaii $radier, fundaii continue sau izolate% la construcii cu sau fr subsol.

    ; Pi"#8i c#n5%c8i#na8i 7% "#c

    .1(. Confecionarea piloilor executai pe loc se difereniaz #n funcie de tipul de pilot $pilot forat,pilot executat pe loc prin ibrare sau ibropresare, pilot 6ran?i, etc.% de utila+ul folosit, precum ide modul de organizare a lucrrilor pe antier.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    11/39

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    12/39

    Aaterea piloilor se realizeaz prin loituri succesie aplicate pe capul pilotului de o pies greadenumit berbec, care #n cazul #nfigerii piloilor din lemn, poate fi construit chiar din lemn deesen tare $ste+ar, fag, etc.%.

    .!. 4n cazul #nfigerii piloilor din beton armat berbecul este din metal rezistent la ocurile produsede lucru mecanic de loire.

    Hreutatea berbecului trebuie s fie, #n general, egal cu greutatea pilotului de beton armat,inclusi greutatea pieselor care se aeaz pe capul lui $capion pern de batere, etc.%.

    Pentru piloii and o greutate sub !( ?B greutatea berbecului poate s a+ung pn la de 1, origreutatea pilotului, iar pentru cei a cror greutate depete ( ?B, aceasta se poate scdeapn la (,/ din greutatea lor.

    4nlimea de cdere a berbecului, la sonetele cu cdere liber trebuie astfel stabilit #nct lucrumecanic pentru fiecare loitur s nu depeasc !( IB pentru piloii de beton armat sauprecomprimat. 4n nici un caz nu se a compensa greutatea mic a berbecului cu #nlimea marede cdere.

    Pentru a se eita spargerea capului pilotului este mai bine s se foloseasc un berbec greu i#nlime mic de cdere, pentru obinerea lucrului mecanic corespunztor.

    4nlimea de cdere odat fixat trebuie pstrat constant pe toat durata #nfigerii piloilor,prezndu"se marca+e izibile pe lumnare.

    5a sonetele cu berbeci mecanici $cu explozie, sau cu aer comprimat% la care lucru mecanic nupoate fi reglat, se or alege pe sonete corespunztoare tipului de pilot, potriit preederilor dincartea tehnic a mainii.

    .). 4nfigerea piloilor prefabricai executai pe antier se efectueaz numai dup atingerea mrciibetonului prescris #n proiect.

    .. ;legerea tehnologiei de #nfigere a piloilor se face #n funcie de dimensiunile acestora, denatura i calitatea stratelor, predominante de pmnt #n care se #nfig, i de performaneleutila+ului disponibil $puterea de ridicare la crlig, #nlimea lumnrii, greutatea berbecului,caracteristice ibro#nfigtoarelor, etc.% astfel3

    a% #n pmnturile slabe $turb, mluri, umpluturi, etc.%, #n pmnturi argiloase $argile, luturi, argileprfoase i nisipoase, prafuri argiloase i nisipoase% de consisten slab i medie $pn laplastic consistente inclusi%, #n nisipuri argiloase i prfoase, #n nisipuri fine i grosiere i pietriurimrunte #n stare afnat, pot fi utilizate de regul, toate tipurile de sonete i berbeci, inclusiibro#nfigtoarele.

    " 9onetele cu berbeci cu cadene rare $"1( lo.&min.%, respecti utila+ele adaptate pe

    excaatoare, pot #nfige piloi pn la 1"10 m lungime i )") cm seciune7

    " 9onetele cu berbeci cu caden medie $("( lo.min.%, de exemplu cele de diesel"2elmag cudiferite performane $9onete H 1/ echipat cu berbec 2 1!, #nfige piloii pn la 1) m lungime i)x) cm seciune, iar sonata H6 !! echipat cu berbec 2 !! poate #nfige piloi pn la 10 mlungime i )x) cm seciune%, Aerbec diesel"2elmag 2 montat pe excaator care pot #nfigepiloi de peste 10 m lungime i seciune (x( cm.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    13/39

    Aerbeci diesel A9P FcIL8-B;B :8-M 28 !(, 28 )( i 28 ( se folosesc pentru #nfigerea depiloi de lungimi ariabile cuprinse #ntre 1"!( m i seciuni de )x) cm i (x( cm.

    " 9onetele echipate cu berbeci i cu cadena rapid $0("1!( lo.&min.% dotate cu berbeci cu aercomprimat, pot #nfige piloi pn la !( m lungime i x cm seciune7

    " Ciocane pneumatice cu caden rapid de tipul F8BI"I->PP, 9A 0(, 9A 10(, 9A (( pentru#nfigerea de piloi metalici sau din beton armat cu lungimi de circa !( m i seciune de x cm7

    " dierse ibro#nfigtoare din import sau produse #n ar cu performane foarte ariante dintrecare, N>A produs #n ar, N>59 Aratislaa, A9P F>558- F9 ! F9 ! 2 $;nglia% cu simpl idubl aciune NP 1 i NP ! $-usia%. 2e asemenea sunt dierse utila+e de #nfigere care folosescibrarea sau ibropresarea cum sunt utila+ele romneti ;NP 1, ;NP !, i ;NPP 1, care #nfig piloide 1"1 m lungime i seciune )x) cm7

    b% 4n pmnturile argiloase de consisten ridicat $plastic rtoase i tari% loessuri i pmnturiloessoide i #n pmnturile nisipoase i pietriuri mrunte de #ndesare slab sau mi+locie, pot fiutilizate cu rezultate satisfctoare numai sonetele cu berbeci cu caden rar i medie.

    .. Capul piloilor prefabricai din beton armat sau precomprimat trebuie prote+at contra loiturilorberbecului prin piese de amortizare a ocului $capion prezut cu perne de batere din lemn deesen tare%, de dimensiuni corespunztoare seciunii transersale a pilotului.

    Capionul de batere este alctuit dintr"o pies metali de seciune ptrat i dimensiuniapropriate de cele ale pilotului and un +oc suficient de mare pentru a se putea introduce uorpilotul.

    .. 4n interiorul capionului, care are o #nlime de ("( cm se introduce o pern de lemn deesen tare, and #n plan dimensiunile golului capionului i o grosime de !(")( cm.

    ./. 4n timpul #nfigerii trebuie urmrit cu atenie starea pernei de batere i a capului pilotului. 5a

    obserarea primelor deformaii sau degradri ale probei se oprete baterea i se #nlocuieteperna.

    2ac degradarea capului pilotului s"a produs pe o lungime mai mare, care poate a+unge subnielul platformei de batere i a betonului de egalizare se a #nlocui pilotul degradat sau se batealtul alturat.

    A ? Un%"% c#n4id%6a8ii d% ca6% 4% 8in% c#nt "a n5i=%6%

    .0. 4nfigerea piloilor sub nielul terenului se face cu a+utorul unui prelungitor metalic de pilot$numit pilot fals sau feti #n limba+ul antierului%, care se monteaz pe capul pilotului, #ntre acestai berbec.

    .. 2ac piloii ptrund greu $de exemplu #n pmnturi argiloase%, este indicat baterea lor #ntrepte, astfel se bat piloii pn la cota la care ptrunderea #n teren se face relati uor, dup care

    #n momentul cnd #nfigerea #ncepe s se fac mai greu, se face o pauz de batere de circa o zi,dup care se reia baterea, #ncepnd cu loituri executate cu #nlime de cdere redus.

    ;cest procedeu se folosete cu condiia ca la reluarea #nfigerii piloilor utila+ul s nu fie incomodatde piloii din +ur.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    14/39

    .1( ;tunci cnd unii piloi #ntlnesc obstacole #n timpul baterii, care nu pot fi #nlturate prinspare mecanic sau manual se a #ncerca spargerea lor cu a+utorul unui trepan, dup care sea continua #nfigerea pilotului pn la cota cerut, sau dac nu se a putea extrage pilotul i nici

    #nltura obstacolul se a #nfige alt pilot alturat.

    .11. 4n cazul #n care #nfigerea iniial a pilotului se face greu din cauza unei lentile de argil tare

    sau a unei cruste de pmnt mai rezistent #n suprafa se a executa #n prealabil o perforarepentru strpungerea acestei poriuni de teren tare, dup care se #nfige pilotul.

    .1!. 4n afara cazurilor de piloi purttori de rf, cu stratul de baz incompresibil $stnc, marn,pietri%, #n toate celelalte cazuri este obligatorie erificarea refuzului, conform 9:;9 !1&!"01.

    2ac minimum 1(G dintre piloii erificai indic posibilitatea de ptrundere peste poziia de refuziniial, se a relua baterea pentru toi piloii.

    .1). Fsurarea, realizarea i inestigarea refuzului sunt obligatorii. ;ceasta nu trebuie sdepeasc aloarea de control prezut #n proiect, care " la rndul lui " trebuie s se bazezepe baterea piloilor de prob.

    Proiectul trebuie s conin aloarea de control, a refuzului determinat #n tehnologia de #nfigereefecti aplicat. 4n cazul #n care proiectul nu conine aloarea de control respecti, executantuleste obligat s o cear i numai dup aceea #i este permis s #nceap lucrarea.

    4n cazurile #n care preederile proiectului #n legtur cu fia i cu refuzul nu se confirm #nlucrare, executantul trebuie s cheme proiectantul care este obligat s se prezinte de #ndatpentru adoptarea proiectului, fr de care lucrarea nu poate fi continuat.

    2e respectarea #ntocmai a acestor preederi rspunde inginerul sau subinginerul responsabil delucrrile de pilota+.

    1? A;at%6i adi4% "a 7#i8i#na6%a 7i"#8i"#6 5a8@ d% 76#i%ct

    .1. 2eierile fa de proiect a poziiei #n plan a piloilor nu trebuie s depeasc urmtoarelelimite3

    " piloii dispui pe un rnd &"/, cm

    " piloii dispui pe dou sau mai multe rnduri &"1( cm

    4n locurile acoperite cu ap, deierile admise sunt3

    " piloii #n grup &"!( cm

    " piloii din rndurile de margine &"1 cm

    Bumrul piloilor deiai de la poziia din proiect nu trebuie s fie mai mare dect !G din totalulpiloilor fundaiei respectie.

    8xecutantul i delegatul beneficiarului or face recepia poziiei piloilor #nainte de executarearadierului, #ntocmind un releeu cu poziia exact a piloilor, pentru fiecare obiecti sau fundaie #nparte.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    15/39

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    16/39

    /.!. 5a procedeul de forare uscat se deosebesc urmtoarele operaiuni principale3

    " fixarea pe punct i erificarea erticalitii pr+inii7

    " sparea7

    " extragerea, descrcarea i introducerea sapei.

    a% 6ixarea sculei de spat pe punct, pentru utila+ul de forat rotati, se face prin deplasareaacestuia pn la ruul care materializeaz pilotul. 9e coboar unealta de spat la nielulterenului, la cia centimetri deasupra ruului. 4n momentul cnd unealta este pe erticalaruului, se coboar #ncet pr+ina, pn cnd sapa se spri+in pe teren i se #ncepe sparea.

    b% 9parea #ncepe prin rotirea cu itez mic a uneltei de spat, pentru meninerea ei ct maibine pe punctul fixat. 4n momentul cnd sapa $cupa% sau burghiul s"au centrat, iar gaura #ncepes se contureze, se continu sparea. 2up umplerea sapei $cupei% cu pmnt, se opreterotaia pr+inii7 aceasta se ridic deasupra terenului, se rotete lateral utila+ul de fora+ pndeasupra depozitului de pmnt i se descarc.

    2up descrcarea uneltei de spat, ea se readuce deasupra gurii de fora+, se introduce #n ea ise continu sparea.

    C? E

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    17/39

    " p@ /,...0,

    " coninutul #n nisip sub 3G

    " decantarea apei la suprafaa practic nul

    noroiului #n ! ore

    " stabilitatea #n ! ore $diferen (,(!...(,(

    de densiti%

    /.).). Controlul noroiului bentonitic, pe antier trebuie fcut permanent, prin erificareaurmtoarelor caracteristici mai principale3

    " densitatea, care se face prin cntrire sau cu areometrul7

    " scozitatea aparent, msurat cu plnia Farsch $timpul exprimat #n secunde pentru

    scurgerea unui litru de noroi printr"un orificiu de O )&17

    " cantitatea de nisip7

    " filtraia, care reprezint cantitatea de ap #n cm), cedat de o prob de circa (,1 noroi supusunei presiuni de / at, timp de )( min. i se determin cu presa Aaroid7

    " stabilitatea suspensiei $nedecantarea%7

    " grosimea peliculei de noroi $turta%, #n mm, ce se depune pe hrtia de filtru aezat la bazacilindrului presei Aaroid i se stabilete odat cu filtraia.

    Proprietile bentonitei folosite la prepararea noroiului sunt cele indicate #n 9:;9 )("01.

    /.).. 5a fora+ul cu circulaia iners, procedeu folosit #n mod curent la execuia piloilor, circulaianoroiului se face prin deersarea din batal #n gaura de fora+, de unde apoi este aspirat cu pompaprin seciunea interioar a pr+inii de forat i eacuarea #n batal, #mpreun cu detritusul antrenat.

    ;ntrenarea fluidului printr"o seciune mic are aanta+ul c iteza ascensional este mare,nemaidepinznd de diametrul fora+ului i putnd astfel s se realizeze, #n mod curent, fora+e cudiametre de circa 1, m.

    /.).. -ealizarea fora+ului hidraulic cu circulaie iners se poate face prin absorbie sau prinaerlift.

    /.).. -ealizarea #n bune condiiuni a fora+ului este determinat #n mare msur de calitateanoroiului folosit, care trebuie s asigure3

    " stabilitatea pereilor gurii pn la terminarea betonrii7

    " rcirea i lubrifierea sculei de fora+7

    " inerea #n suspensie a detritusului i eacuarea acestuia7

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    18/39

    " curirea tlpii fora+ului7

    " calitatea betonrii, prin realizarea unui noroi cu o scozitate optim, care asigur o aderenbun a betonului la teren i meninerea aderenei #ntre beton i armtur.

    /.)./. 4nainte de #nceperea fora+ului, se or executa #n apropriere batale sau rezeroare $habe%

    pentru circulaia noroiului i depunerea detritusului, care or aea un olum de trei ori mai maredect olumul gurii de forat $necesar pentru eentualele pierderi, depunerea detritusului ieacuarea noroiului din gaur #n timpul betonrii%.

    4ntre batal i gaura forat se execut un canal de legtur, de aceeai adncime cu a batalului,prin care noroiul circul spre gaura fora+ului, prin cdere liber.

    2eoarece #n general se execut mai muli piloi pe un amplasament, apare mai economic s seexecute dou batale, fiecare and un olum de circa dou ori olumul gurii. 2up execuiafora+ului folosind primul batal, recupararea noroiului #n timpul betonrii se face #n batalul al doilea.

    8xecuia pilotului urmtor se face folosind noroiul din batalul al doilea, #n care timp se curdetritusul din primul batal.

    /.).0. 4n cazul #n care olumul gurii forate este relati mic $pn la m )%, se pot folosi pentrucirculaia noroiului habe $cue metalice% special construite.

    8acuarea noroiului din fora+, #n timpul turnrii betonului, se face prin expulzarea acestuia dectre betonul turnat. :rebuie acordat o mare atenie asupra pericolului de contaminare anoroiului cu ciment, care influeneaz negati calitile sale. 8entual, noroiul care a enit #ncontact cu betonul se a #ndeprta pe o #nlime de circa 1,(...!,( m $msurat de la faabetonului%.

    /.).. Pregtirea instalaiei de fora+ se face #n mod obligatoriu #nainte de #nceperea spturii iconst #n general din3 erificarea pr+inilor i a sapei de fora+, a instalaiei de aerlift, a aparata+ului

    dispozitielor de betonare, etc.

    ;legerea uneltei de spat se face #n funcie de natura terenului, astfel3

    " #n terenurile slab nisipoase, se utilizeaz sapa lamelar tip grebl7

    " #n terenurile slab argiloase, se folosete mai ales sapa lamelar eta+at7

    " #n terenurile tari $pietri, boloni, marne etc.% se folosete sapa cu role, care se monteaz lacaptul pr+inii de fora+ de care se prinde cu uruburi i se izoleaz cu garnitura de cauciuc.

    Harnitura de fora+ are diametre i lungimi ariabile i este alctuit din tronsoane de pr+ini#mbinate #ntre ele prin flane prinse cu buloane i cu garnitur de cauciuc sau prin #nurubare.

    Pr+inile de fora+ sunt de regul tubulare i asigur circulaia noroiului. Pe dou generatoarediametral opuse ale coloanei sunt montate dou ei subiri pentru introducerea aerului $#n cazuleacurii noroiului cu aerlift%.

    8xecuia fora+ului numai cu circulaie de noroi i pomp de absorbie se poate realiza pn laadncime mic, dup care se continu forarea cu aerlift.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    19/39

    /.).1(. 4n timpul executrii operaiei de forare, noroiul care circul prin interiorul pr+inilor i afurtunului montat la captul de aspiraie conduce detritusul rezultat din spare la batal, #n care sedecanteaz, iar noroiul curat de la suprafa este recondus prin canalul de legtur #n gaura defora+ $recirculare%.

    2up forarea gurii pn la cota din proiect se execut o circulaie suplimentar din noroi, de

    circa )(, pentru #ndeprtarea detritusului de pe talpa fora+ului i curarea noroiului de particulale#n suspensie.

    Periodic, se a proceda la eliminarea din batal a noroiului necorespunztor i la eacuareadetritusului depus, adugndu"se noroi tixotropic proaspt.

    /.).11. 5a instalaiile de forare cu circulaie direct noroiul este absorbit dintr"un bazin i trimisprin ti+a instalaiei la baza gurii forate. Boroiul antreneaz detritusul, care se ridic la suprafaprin spaiul din +urul ti+ei i ghidat de un tub metalic montat la partea superioar a gurii, estedeersat pe o sit, care reine prile mari i las suspensia s se re#ntoarc #n bazinul"rezerorde unde este pompat din nou #n ti+a instalaiei de fora+.

    D? E

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    20/39

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    21/39

    /..1. 5a armarea piloilor, barele longitudinale or fi distribuite #n general #n mod simetric fa deaxa ertical a pilotului i scoase peste captul pilotului cu lungimea minim necesar realizrii

    #ncastrrii #n grind sau radierul de fundaie, conform preederilor din 9:;9 !1&)"0).

    /..!. 4nainte de introducerea carcasei de armtur #n gaura forat, se face recepia ei, prinerificarea concordanei cu proiectul, a rigiditii, a sudrii corecte a barelor, a dispozitielor de

    meninere a formei, distanierilor, etc.

    Pentru piloii cu lungimi care depesc 1( m, carcas de armtur se confecioneaz dintronsoane care se #mbin #ntre ele prin sudur electric, la gura fora+ului.

    5ungimea maxim a unui tronson este #n funcie de greutatea lui i de #nlimea de ridicare autila+ului cu care se manereaz, fiind #n general de ...1( m. 9udarea barelor se face conformpreederilor din instruciunile tehnice C !0"0).

    4n timpul sudrii se a da o atenie deosebit centrrii tronsoanelor spre a eita deierea de laertical a carcasei la introducerea #n gaura de fora+.

    2iametrul interior al carcasei este limitat de diametrul burlanului de betonare $1...! cm%, care seintroduce #n interiorul carcasei, cu un spaiu de siguran de minimum cm necesar pentrumanerare i pentru o ascensiune uoar a betonului #n coloan $#n timpul betonrii%.

    Carcasa metalic trebuie prezut cu distanieri rigizi, care s permit o alunecare uoar aacesteia pe pereii gurii de fora+ sau a tuba+ului. 2istanierii se or dispune la 1...) m, #n funciede diametrul carcasei, astfel #nct s se asigure corecta centrare a armturii #n fora+.

    /.. 4n cazul unor lungimi mari de piloi $peste 1( m%, armtura se a menine suspendat la gurafora+ului, eitndu"se astfel frecrile armturii de pereii fora+ului.

    F? 1%t#na6%a 7i"#8i"#6

    /./. Compoziia betonului folosit #n corpul piloilor forai se a stabili #n funcie de condiiile decalitate, potriit instruciunilor tehnice C 1("0 i 9:;9 !1&"(.

    Caracteristica principal a betoanelor destinate piloilor forai i turnai pe loc cu a+utorulburlanelor este lucrabilitatea.

    4n acest sens, dup caz, pentru mrirea lucrabilitii betonului i a timpului de priz, se or utilizaplastifiani i #ntrzietori de priz, cu efectuarea de #ncercri preliminare.

    Calitatea agregatelor se a alege #n concordan cu preederile 9:;9 1/"/, iar dimensiuneamaxim a acestora a fi de )1 mm.

    :ipul de ciment se a alege #n concordan cu preederile din normatiul C 1("0.

    /.0. 4n cazul fora+ului uscat, betonarea se face #n mod obligatoriu cu a+utorul unui burlan prezutcu plnie la partea superioar. Pentru a se eita segregarea betonului, burlanul trebuie meninuttot timpul turnrii #nnecat pe cca. 1,( m #n masa de beton din pilot, iar la #nceptul turnrii burlanula fi rezemat pe talpa fora+ului.

    /.0.1. 4n cazul turnrii mecanizate, cu pomp de beton, furtunul se coboar pn aproape detalpa fora+ului.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    22/39

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    23/39

    /.11. Concomitent cu betonarea, se procedeaz la extragerea coloanei de protecie a fora+ului,prin micri continue #n plan orizontal i ertical, efectuate de la nielul terenului prin comenzihidraulice.

    8xtragerea se face treptat, #n funcie de cantitatea de beton turnat, andu"se gri+ ca, iulcoloanei s fie permanent sub nielul betonului turnat, cu minimum ! m. Pentru a se respecta

    aceast condiie, se a ine o eiden permanent a olumului de beton turnat #n coloan i sea erifica periodic nielul betonului din pilot cu a+utorul unei ti+e metalice.

    /.11.1. Pentru a se eita antrenarea carcasei de armtur la extragerea coloanei, ea trebuieprezut la partea inferioar cu o tabl metalic sudat de armtur pe care preseaz greutateabetonului turnat. 2iametrul acestei table metalice de form rotund a fi 1&! din cel al carcasei,pentru a lsa s ptrund uor betonul pe fundul fora+ului. Poziia carcasei de armtur a fiurmrit permanent #n tot timpul betonrii.

    /.11.!. 5a terminarea betonrii pilotului, se #ndeprteaz betonul de la suprafa, care a stat #ncontact cu apa sau cu noroiul tixotropic, pe circa 1 m, care reprezint #n general grosimeabetonului contaminat cu noroi sau splat de ap.

    /.11.). 2up betonarea fiecrui pilot, burlanele i plnia de betonare, precum i coloanele defora+, se or spla ct mai bine, cu +et de ap perie, #ndeprtndu"se complet resturile de betonde pe ele.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    24/39

    " dup epuizarea numrului de ibropresri stabilit prin #ncercri prealabile, se umple complettubul metalic cu beton i se trece la extragerea dispozitiului prin ibrare, dup care utila+ul sedeplaseaz #ntr"o nou poziie unde fazele de lucru sunt reluate7

    " se armeaz partea superioar a pilotului proaspt turnat, pe o lungime de minimum 1&) dinlungimea pilotului conform 9:;9 !1&"(, cu o carcas introdus #n masa betonului prin rotire

    i presare manual, uurnd aceast operaie prin folosirea unui peribrator. Procentul de armaretransersal a pilotului pe zona critic, situat la partea superioar a lui pe !,) d $dOdiametrulnominal% se asigur prin (,0G.

    0.. Pentru realizarea piloilor fr bulb, armai pe toat lungimea, dup introducereadispozitiului $la care s"au scos clapetele din interior%, pn la cota din proiect se procedeazastfel3

    " se introduce #n tub carcasa de armtur7

    " se umple tubul cu beton, dup care acesta se extrage prin ibrare, pn la maximum 1,( m dela suprafaa terenului7

    " se completeaz tubul cu beton, dup care se extrage prin ibrare complet, utila+ul deplasndu"se #ntr"o nou poziie unde fazele de lucru sunt reluate.

    0.. :urnarea betonului se a face imediat dup realizarea gurii, eitndu"se ca #n tub s seproduc infiltraii de ap.

    0.. 4n cazul #nfigerii piloilor #n pmnt prin ibrare sau ibropresare distana de siguran fa decldirile #necinate a fi #n funcie de tipul de ibrator, mrime, putere, natura terenului etc. i sea stabili #n mod experimental pe baz de msurtori efectuate pe antier pentru tipul de utila+folosit, innd cont de natura i starea cldirilor #necinate.

    ;ceste condiii sunt alabile i pentru #nfigerea sau formarea piloilor prin batere cu berbeci,

    ciocane diesel, ciocane cu aer comprimat, trepane etc. care produc ibraii #n teren.

    0./. Piloii cu Qsmburii de betonQ sunt elemente de beton simplu sau balast, realizai cu a+utorulunui tub metalic de form tronconic and dimensiuni 1 la ( cm i 1 O ! la m, #nchis lapartea de +os, introdus #n teren prin ibrare.

    -olul piloilor formai #n teren este de a ameliora caracteristicile fizico"mecanice ale pmntului pecare urmeaz s se execute o fundaie direct a unei construcii, deci ei nu fac obiectul prezenteireglementri tehnice.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    25/39

    Piloii 6ran?i se confecioneaz cu a+utorul unor coloane metalice recuperabile, care se #nfig #npmnt prin tubare cu un berbec, #ntr"un dop de beton introdus la captul inferior al coloaneimetalice, denumit Qdop de aansareQ. Prin batere #n dopul de care se realizeaz bulbul, din betoncompactat i se introduce armtura. Aetonarea corpului pilotului se efectueaz apoi #n trane,prin ridicarea treptat a coloanei i compactarea betonului, cu a+utorul loiturilor date de acelaiberbec, menionat mai sus.

    .!. 2eplasarea sonetei IP6"!! se face pe enile sau pe ine de cale ferat, montate laecartamentul de !(( mm, pe traerse de lemn, conform 9:;9 ))(&"0(, la distan una de altade (,...(, m. Rinele se prelungesc prin #mbinare cu eclise i buloane.

    Calea de deplasare a sonetei se monteaz pe direcia rndurilor de piloi, astfel ca, prin rotireasonetei, s se acopere un numr ct mai mare de piloi.

    .). 9chimbarea sensului de deplasare a sonetei se obine prin suspendarea acesteia pe cele inciuri i montarea cii de deplasare #n direcia necesar, dup care se coboar instalaia.

    .. Fontarea sonetei se face de regul pe platforma de lucru sau #n imediata apropriere aacesteia, dac rampele de acces permit coborrea sonetei cu lumnarea montat $dac au

    #nclinri sub 1&1%.

    .. 2up erificarea funcionrii instalaiei, se procedeaz la marcarea semnelor de control $fig.%, astfel3

    " 9emnul de control de pe cablul berbecului $)% corespunde lungimii coloanei, msurate pe cablulberbecului $acesta rezemnd pe teren%7

    " semnul QzeroQ $% se face pe lumnarea sonetei, la partea superioar a coloanei metalice #npoziie iniial, adic and captul inferior la cota platformei de execuie a piloilor7

    " semnul Qcota de batere a coloanei metaliceQ $% se face pe lumnarea sonetei i indic poziia

    captului superior al coloanei metalice dup #nfigerea acesteia la cot. ;cest semn poate fi fcuti direct pe coloana metalic7

    " semnul Qbetonare terminatQ $% se face pe lumnarea sonetei i indic poziia capului superioral coloanei metalice la terminarea betonrii pilotului. ;ceasta se obine msurnd pe lumnare, #n

    +os de semnul QzeroQ, diferena dintre cota platformei i cota de betonare prezut #n proiect.

    .. 5umnarea sonetei trebuie s aib poziia ertical, iar coloana metalic trebuie s fie strict#n axu lumnrii sonetei. ;baterea maxim admis de la poziia ertical, #n timpul execuiei, #ncazul piloilor erticali este de !o, att pentru piloii singulari ct i pentru piloii #n grup. ;cestlucru se obine prin nielarea platformei, prin burarea cilor de deplasare i corectare a cala+elor.

    ./. 4n scopul aezrii corecte a coloanei pe poziia pilotului, se traseaz un cerc cu diametrul de

    !") cm, centrat pe reperul pilotului, dup care coloana se coboar lin pe poziie.

    .0. 6azele de execuie ale unul pilot 6ran?i sunt artate #n figura .

    4n mod deosebit se subliniaz necesitatea ca Qolumul de beton de siguranQ, folosit la fazele debetonare a bulbului i corpului pilotulu s fie asigurat #n permanen, pentru a se eitaQstrngerileQ pereilor gurii i eentualele #ngustri sau chiar #ntreruperi ale corpului pilotului, prinptrunderea pmntului sau apei #n coloan, deficiene ce conduc la neasigurarea capacitii

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    26/39

    portante a piloilor, cu consecinele corespunztoare7 acest fenomen se poate produce #n special#n orizonturile cu umiditae crescut i #n special sub nielul apei subterane.

    >n alt element important este buna centrare a berbecului pe coloana metalic, pentru eitareadeteriorrii armturii #n timpul lucrului cu berbecul.

    Ca un principiu de baz pentru realizarea unor lucrri de calitate, care s asigure i unrandament optim al sonetelor, se a aea #n edere c execuia tuturor fazelor unui pilot trebuies se fac continuu, de la #nceperea #nfigerii coloanei metalice i pn la terminarea betonrii i

    #nchiderea golului de protecie a captului pilotului $strpungere%.

    .. 2efeciunile de execuie rezultate din neaplicarea preederilor din prezentul normati se#mpart #n dou categorii, i anume3

    " defeciuni ce se constat pe parcursul execuiei unui pilot7

    " defeciuni ce se constat dup terminarea pilotului.

    a% 2efeciunile ce se constat pe parcursul execuiei unui pilot $platform cu zone de portanredus, calarea necorespunztoare a sonetei, betoane cu granulozitate sau cu umiditatenecorespunztoare, carcase insuficient de rigide sau deformate, deformri de armtur #ncoloan #n timpul betonrii etc.% se or sesiza imediat de factorii rspunztori cu conducerea icontrolul lucrrilor i se or remedia prin msuri operatie luate pe loc de ctre conductorullucrrii.

    Ptrunderea apei sau a pmntului #n coloan, datorit pierderii dopului #n timpul #nfigeriicoloanei #n pmnt, oblig #n mod obinuit la extragerea coloanei i reluarea operaiei de #nfigere

    #n acelai amplasament, dup formarea la suprafa a unui nou dop de aansare.

    Ptrunderea apei sau a pmntului #n coloan #n timpul betonrii, fapt ce are ca efect#ntreruperea betonrii, oblig #n general la beturarea pilotului. Fsurile corespunztoare se iau #n

    acest caz numai cu aizul proiectantului.

    b% 2efeciuni care nu au fost remediate pe parcurs, dar pot fi obserate direct dup terminareaunui pilot sunt3

    " deieri de la poziia din proiect, peste toleranele admise7

    " lipsa total sau parial a armturii #n capul pilotului7

    " beton de slab calitate #n capul pilotului.

    Pentru acest fel de defeciuni este interzis turnarea fundaiilor fr a se lua msuri de remediere,ce se or stabili de la caz la caz de ctre proiectant.

    .1(. 6inisarea capetelor piloilor const din descopertarea i spargerea betonului pn la cotaprescris #n proiect.

    a% 2escopertarea capetelor piloilor, respecti spturile pentru fundaii, se or executa cel maidereme dup zile de la betonarea ultimului pilot.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    27/39

    b% 9pargerea capetelor piloilor se face de preferin dup turnarea betonului de egalizare.;rmtura longitudinal se desface i se #ndreapt la lungimea necesar.

    .11. Piloii 6ran?i sunt, aa cum s"a artat, piloi executai pe loc prin batere cu tuba+ recuperabili cu beton compactat.

    4n afar de aceast tehnologie se mai poate folosi una asemntoare cu piloii executai pe locprin batere i cu beton turnat.

    .1!. Pentru executarea acestor piloi se folosesc utila+e specializate, fabricate #n strintate$6rana, Aelgia% sau la noi #n ar cu instalaia L6C"((, fabricat #n -omnia.

    6azele principale de execuie ale unui pilot executat cu acest procedeu sunt urmtoarele3

    " se aeaz #n poziia ertical pe o plac metalic rigid un tub cu diametrul de (( mm iar pecapul superior al tubului se monteaz o alt plac metalic de protecie7 tubul este dus la cotprin loituri date de un mai susinut de cablul instalaiei sau cu a+utorul unei sonete grele $berbecdiesel, etc.%

    " se introduce #n interiorul tubului carcasa de armtur cu a+utorul cablului sonetei.

    " se umple cu beton, de lucrabilitate medie $tasate 1("1 cm% tubul pe toat #nlimea.

    " se fixeaz un ibrator la partea superioar a tubului7 concomitent cu ibrare se extrage tubul cucablurile instalaiei7 ibrarea tubului produce oarecare compactare a betonului din corpul pilotului,dar efectul de compactare, att a betonului ct i a terenului din +ur, este mai redus dect #n cazulpiloilor 6ran?i.

    Cu a+utorul acestui procedeu asemntor cu 6ran?i s"au executat piloi formai pe loc, tubai de (( mm i adncime de circa ! m.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    28/39

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    29/39

    4n timpul msurrii refuzului pilotului, trebuie asigurate condiiile normale de #nfigere i anume3

    " #n #nlimea de cdere a berbecului s fie conform preederilor punctului .1. din prezentul ghidpractic7

    " berbecii acionai pneumatic, precum i berbecii cu explozie, trebuie s funcioneze #n regim

    normal7

    " loiturile berbecului s nu fie excentrice fa de axa longitudinal a pilotului7

    " capul pilotului s nu fie degradat.

    1(.!. 4n timpul #nfigerii piloilor prefabricai, constructorul a ine obligatoriu urmtoarele eidene,care se or trece #n Q-egistrul de #nfigere a piloilorQ7

    a% 8idena #nfigerii piloilor, pentru fiecare pilot #n parte a cuprinde cel puin urmtoarele date3

    " ziua i ora #nceperii i terminrii #nfigerii7

    " adncimea la care a ptruns pilotul sub greutatea berbecului liber7

    " ptrunderea sub serii de cte 1( loituri sau pe interale de timp de cte un minut $conf. pct.1(.1.a%7

    " furnizorul, data confecionrii, numrul i dimensiunile pilotului7

    " cota final de #nfigere a pilotului prescris prin proiect i cea realizat7

    " condiiile generale #n care s"a fcut #nfigerea, cuprinznd ostacole #ntlnite, accidente, greuti,#ntreruperi de lucru, degradri ale pilotului #n timpul baterii etc.7

    " orice alte obseraii care ar putea seri la o ct mai bun cunoatere a comportrii pilotului #nlucrare i la determinarea capacitii portante.

    4n anexa 1, se d un model exemplificati al acestei fie.

    b% 8idena general a #nfigerii piloilor, pentru fiecare obiecti sau fundaie #n parte a cuprindecel puin urmtoarele date3

    " ziua, luna i anul #nceperii i terminrii lucrrii7

    " caracteristicile sonetei i berbecului folosit7

    " numrul de piloi #nfipi #n fiecare zi7

    " planul cu poziia exact a piloilor #nfipi, cu deierile fa de poziia i poziia piloilor rebtui$dac este cazul%7

    " numrul i procentul piloilor deiai de la poziia indicat #n proiect7

    " ordinea de #nfigere a piloilor7

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    30/39

    " condiiile generale #n care s"a executat lucrarea, cuprinznd3 dificultile #ntmpinate,accidentele, #ntreruperile de lucru, numrul i poziia piloilor rupi $deteriorai% i #nlocuii profilulgeologic al terenului7

    " refuzul obinut la batere7

    " numele inginerului, subinginerului, maistrului i efului de echip care au condus lucrrile de#nfigere7

    " orice alte obseraii care ar putea seri la o ct mai bun cunoatere a iitoarei comportri aobiectiului sau fundaiei respectie.

    4n anexa ! se d un model exemplificati al acestei eidene.

    4n cazul #n care piloii prefabricai sunt #nfipi prin alte metode dect prin batere sau ibrare, deexemplu prin #nurubare, presare, etc. registrul respecti a cuprinde o descriere amnunit ametodei de lucru folosite, precum i eidenierea rezultatelor caracteristice obinute, pe bazacrora s se poat determina ct mai corect capacitatea portant a piloilor i comportareaiitoare a obiectiului sau a fundaiei #n general.

    2osarul cu fia i registrul de #nfigere a piloilor urmeaz regimul registrului de procese erbalede lucrri ascunse i se anexeaz la acesta.

    1? Pi"#8i %

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    31/39

    1(.. Pentru fiecare pilot #n parte, este obligatoriu s se #ntocmeasc o fi tehnic, care a fiinclus #n registrul de procese"erbale de lucrri ascunse. ;ceast fi, #ntocmit de constructor,conine o serie de date tehnice, alabile oricrui pilot i altele specifice unui anumit procedeu$tehnologie% de lucru.

    4n anexele ),,, / se dau exemplificati modele de fie #n acest sens.

    4n afara acestor fie tehnice, constructorul a #ntocmi i ine la zi un registru general pentrufiecare obiecti de lucru, #n care se or meniona7

    " data #nceperii i terminrii execuiei lucrrii7

    " caracteristicile utila+elor folosite la executarea lucrrii7

    " ordinea de execuie a gurilor i de betonare a piloilor7

    " numrul total de piloi turnai7

    " planul de situaie, din care s rezulte poziia exact a pililor turnai i eentualele abateri fa depoziia indicat #n proiect7

    " condiiile generale #n care s"a desfurat execuia lucrrilor, greuti #ntmpinate, eentualeleaccidente, #ntreruperi de lucru etc.7

    " orice alte date i obseraii care ar putea contribui la o deplin cunoatere a iitoarei comportria fundaiei i la o identificare complet a piloilor turnai.

    6iele tehnice ale piloilor constituie procese"erbale de lucrri ascunse i se anexeaz laregistrul respecti. 8le trebuie semnate zilnic de inginerul care conduce nemi+locit lucrarea depilota+ i de reprezentantul beneficiarului, apoi se centralizeaz #n registru.

    2osarul cu fiele tehnice i registrul se predau comisiei de recepie preliminar a inestiiei, iardatele importante ale lucrrii se trec i #n cartea construciei.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    32/39

    a% Bumrul de piloi care or fi erificai din punct de edere al grosimii stratului de protecie,precum i pentru #ncercarea la #ncrcarea din greutate proprie trebuie s fie de minimum !G dinnumrul total i #n orice caz minimum buci. ;ceti piloi de control se iau din stie diferite,folosindu"se registrul de executare sau lirare a piloilor aflai pe antier. Nerificarea dimensiunilorpiloilor se a face bucat cu bucat.

    b% Nerificarea grosimii stratului de protecie a armturii se face prin tierea pe dou fee alturateale pilotului de control, a dou anuri longitudinale cu limea de 1,"! cm, pe poriuni deminimum 1 m lungime, cel puin una pe fiecare treime din lungimea pilotului.

    c% 4ncercarea piloilor la #ncrcarea din greutate proprie se face prin ridicarea i coborrea piloilorde prob la poziie orizontal apucndu"i de urechile de prindere sau de locurile prezute #nproiect. 4ncercarea se consider reuit dac dup dou ridicri"coborri nu apar fisuri cu ogrosime mai mare de (,! mm #n momentul ridicrii pilotului #n poziie orizontal. Pilotul care nusatisface condiia de mai sus se refuz.

    2ac piloii prefabricai or fi expui unui mediu agresi, grosimea fisurilor admis la proba demai sus este de (,1 mm.

    ;ceast #ncercare se a efectua cu maximum zile #nainte de termenul fixat pentru #nfigereapiloilor din lotul respecti.

    2ac un singur pilot de control nu #ndeplinete prezentele condiii tehnice, se a lua o a douaserie de piloi de control, #n numr de piloi, din lotul recepionat. 2ac la a doua erificarenumai un singur pilot nu corespunde prezentelor condiii tehnice, recepia se a face pentrufiecare pilot #n parte i toi piloii necorespunztori or fi refuzai.

    11.!. Nerificarea calitii lucrrilor de pilota+ $anexa 0% se efectueaz " #n afar de erificrilecurente la fiecare pilot " pentru fiecare fundaie #n parte, #nainte de #nceperea executrii acesteia.

    ;ceast erificare " considerat ca faz determinant de lucrri " const #n3

    a% 8xaminarea poziiei reale a tuturor piloilor, notat pe planurile de execuie, cu modificrile sauabaterile surenite #n cursul execuiei.

    b% 8xaminarea actelor #ncheiate, conform prezentului ghid de protecie practic, #nainte i #n timpulexecutrii piloilor, cu meniunea special pentru lungimea fielor, refuzurile i msurile deprotecie anticorozi.

    c% 8fectuarea #ncercrilor de control, conform pct. 11.).

    ;ceast erificare urmeaz regimul erificrii i recepiei Qpe faza de lucrriQ cu respectarearegulamentului respecti.

    Pentru toate cazurile #n care abaterile constatate depesc pe cele admisibile, decizia asupraexecutrii corpului fundaiei nu se a putea lua dect cu aizul scris al proiectantului.

    11.). 4ncercrile de control, ce se efectueaz pentru erificarea piloilor executai, constau din3#ncrcarea static, carota+ul mecanic, #ncercri nedistructie, etc.

    a !nc@6ca6%a 4tatic@ d% c#nt6#"

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    33/39

    Bumrul piloilor care se #ncearc prin #ncrcare static, bateri sau ibrri de control se stabileteconform 9:;9 !1&)"(. 4ncercarea #n teren a piloilor de prob din fundaii se execut conform9:;9 !1&!"01.

    2ac la executarea unora dintre piloi nu au fost #ndeplinite anumite condiii tehnice din prezentulghid, aceti piloi or fi supui #ncrcrii statice de control dup un program $numr de piloi

    #ncercai, sarcini maxime, condiii de lestare etc.% stabilit de proiectant de comun acord cuexecutantul i beneficiarul.

    ; Ca6#taB$" %canic

    5a piloii executai pe loc este esenial erificarea calitii betonului pus #n oper i a continuitiicorpului pilotului.

    Fetoda carota+ului mecanic const #n extragerea cu a+utorul unei sondeze echipat cu o carotiercu diamant a unor probe cilindrice de beton asupra crora se efectueaz #ncercri pentrudeterminarea rezistenei la compresiune.

    c !nc%6c@6i n%di4t6$ctiv%

    ;ceste metode sunt #n prezent cele mai des folosite pentru controlul de calitate al piloilorexecutai pe loc.

    Carota+ul sonic const #n echiparea piloilor cu tuburi din metal sau plastic fixate de carcasa dearmtur.

    2up #ntrirea betonului, tuburile se umplu cu ap.

    9e coboar simultan un emitor de impulsuri ultrasonice #ntr"un tub i un receptor la impulsuri #nalt tub.

    9e msoar la diferite adncimi timpul necesar pentru ca unda sonor s parcurg prin betondistana emitor"receptor. Niteza de propagare a sunetului poate fi corelat cu rezistena imodulul de elasticitate al betonului.

    4n funcie de dimensiunile seciunii elementului controlat se dispun dou sau mai multe tuburi,efectundu"se #nregistrri pe una sau mai multe direcii.

    D alt metod nedistructi este cea a impedanei mecanice.

    Pe capul pilotului se instaleaz un ibrator cu frecen ariabil. >n captor aezat pe capulpilotului #nregistreaz amplitudinea i frecena itezei sinusoidale a capului pilotului, care pot ficorelate cu caracteristicile betonului.

    5a efectuarea acestor #ncercri de control se or respecta preederile urmtoarelor standarde iinstruciuni3 9:;9 !1&!"01, 9:;9 !&1"0!, C !"0, C "01 i C !(("01.

    2ac unele #ncercri de control efectuate la recepie au data rezultate nesatisfctoare,proiectantul a stabili msurile de adaptat pentru fiecare caz #n parte.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    34/39

    -ezultatele #ncercrilor de control efectuate pentru erificarea calitii lucrrilor de pilota+ or fitrecute #n procese"erbale separate, #ntocmite pentru fiecare obiecti #n parte, #n care se ormeniona toi piloii #ncercai i la care se or anexa toate diagramele executate.

    11.. 4ncastrarea capetelor piloilor #n radierul sau grinzile fundaiei, adic modul de rezemare alradierului sau grinzilor fundaiei pe capul piloilor i legtura #ntre aceste elemente, trebuie

    indicate #n detaliu prin proiectul de execuie al lucrrii, cu respectarea preederilor din 9:;9!1&"(.

    4nainte de betonarea corpului fundaiei se a face erificarea i recepia lucrrilor de pilota+ prin#ncheierea unui proces"erbal de faz de lucrri, conform regulamentului respecti.

    11.. -ecepia radierelor sau a grinzilor de fundaie cuprinde recepia cofra+elor, armturilor ibetoanelor.

    -ecepia se face pe baza planurilor de execuie aflate pe antier, cu luarea #n considerare aeentualelor modificri efectuate sau admise de proiectant prin dispoziii de antier.

    9e a da o atenie deosebit la recepionarea armturilor $calitate i poziie, respectareaacoperirii cu beton, msuri de protecie anticorozi, #ncatrarea #n radier sau grinzile de fundaieetc.%.

    4nainte de turnarea betonului #n radier se a face recepionarea armturilor i se a consemna#ntr"un proces"erbal #ncheiat #ntre executant i proiectant.

    4n cazul radierelor aflate #n contact cu apa subteran sau acelora solicitate la sarcini permanente,nu se admit rosturi de turnare, segregarea betonului fiind interzis #n orice caz.

    5a efectuarea recepie lucrrilor se a ine seama de legea 1(&1 cu priire la calitatealucrrilor pentru construcii i de regulamentul de recepie a lucrrilor de construcii publicat #nFonitorul Dficial nr. 1)&1.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    35/39

    a% 9e recomand ca zilnic, dup terminarea lucrului, lumnarea sonetei s fie #n poziie ertical,berbecul s fie cobort la baza lumnrii, cu cablul uor #ntins, iar asiul sonetei se a asigura cucleti pe in.

    b% 9e interzice ridicarea sau tragerea piloilor sau altor greuti, cu cablul #nclinat din rfullumnrii.

    4n acest scop se #ntrebuineaz cablul de la rola de #ntoarcere montat la maximum 1 m #nlimede la nielul cii de rulare.

    Pilotul trebuie astfel aezat lng sonet #nct, la ridicarea lui, cablul s fie aproximati #n poziieertical.

    4n timpul ridicrii piloilor sau a altor greuti este interzis accesul pe lumnare sau #n apropriereaei. ;ccesul pe lumnare este permis numai dup ce pilotul a fost ridicat i fixat pe punctul de

    #nfigere.

    c% Pe timp de furtun puternic lucrrile de #nfigere trebuie oprite. 9e coboar imediat berbecul,iar asiul sonetei se a asigura cu cletii de in, pentru ca soneta s nu mai poat fi micat.

    d% ;nexele contrafielor de siguran, precum i toate buloanele sau legturile prin boluri trebuieinute permanent #n perfect stare de curenie.

    :oate uruburile trebuie erificate zilnic dac sunt bine strnse.

    e% 4n cazul cnd suprafaa terenului nu a fost bine nielat, iar linia cii de rulare a sonetei a fostmontat cu #nclinare transersal $lateral%, trebuie luate de la #nceput msuri de #ndreptarealumnrii cu a+utorul contrafiei.

    2ac #nclinarea lateral este prea mare i nu poate fi compensat prin contrafia lumnrii,trebuie luate msuri de refacerea nielrii terenului i pozarea corect a inelor.

    f% Pentru a putea fi cobort #n bune condiii, platforma de monta+ se ine permanet cu siguranatras cu frnghia de cnep. 5a o eentual rupere a cablului sau lanului prin cderea brusc aplatformei, frnghia se slbete i sigurana acioneaz automat.

    g% 4n timpul urcrii pe lumnare i al lucrului pe platforma de monta+ trebuie luate urmtoarelemsuri de tehnica securitii muncii3

    " lucrtorul respecti trebuie permanent asigurat cu centura de siguran7

    " este interzis staionarea sub platform #n timpul micrii acesteia7

    " urcatul pe scar este permis numai dac platforma este bine fixat $zort%7

    " scara de urcare pe lumnare trebuie s fie permanent curat, fr urme de unsoare, pentru aeita alunecarea.

    h% Cnd se lucreaz la berbec sau se face o pauz de lucru mai mare de 1, berbecul trebuieasigurat cu furca de asigurare.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    36/39

    1!.. Pe lng msurile generale de protecia muncii obligatorii pe antier pentru lucrrile depiloi, #n timpul lucrului cu instalaii speciale, se impune s se in seama i de urmtoarele3

    " personalul de deserire al instalaiei trebuie s cunoasc bine tehnologia de execuie iinstruciunile de monta+, exploatare i #ntreinere, cuprinse #n cartea tehnic a instalaiei.

    " periodic i ori de cte ori se prezint ocazia, se or erifica punctele de legtur principale aleinstalaiei, comenzile hidraulice i funcionarea lor, funcionarea articulaiilor, locurile de prinderea agregatelor etc.

    4n acelai mod se a controla starea cablurilor, a troliilor macaralelor, organelor de asamblare,geamblacurilor, a tuturor mecanismelor aflate #n micare care trebuie prezute cu siguranacorespunztoare.

    -eizia utila+ului se a face numai pe timpul staionrii lui, iar periodic se a face o reiziegeneral.

    " se a controla, #nainte de #nceperea lucrului, dac toate organele aflate #n micare suntprezute cu aprtori.

    " se a controla instalaia electric a utila+ului numai de ctre personal calificat.

    " dat fiind lucrul #n mediul umed $ap, noroi, tixotropic, betoane etc.% se a controla zilnic, stareainstalaiilor i izolaiilor conductelor electrice.

    " se a controla periodic starea troliilor, a tobelor de fora+ i a cupla+elor lor.

    " locurile periculoase de munc, de pe antier i din zona de lucru a utila+elor, se or pune #neiden prin plci sau tblie aertizoare.

    " tot personalul de deserire a purta #n mod obligatoriu cizme, mnui de cauciuc i caschete de

    minier.

    " antierul de lucru a fi #mpre+muit #n mod corespunztor, spre a eita accesul unor persoanestrine #n zona de lucru a utila+elor.

    " #n cazul fora+ului hidraulic, din cauza noroiului, terenul din +urul fora+ului este alunecos i se potproduce alunecri sau cderi. 2e aceea trebuie s se fac un instructa+ special al echipei asupracondiiilor de lucru i asigurarea securitii pe timpul lucrului.

    " gaura pilotului trebuie s fie permanent acoperit cu capac de lemn, dup terminarea fora+ului ipn la betonare, spre a se eita cderea #n fora+.

    " personalul de deserire, precum i alte persoane, nu trebuie s staioneze #n apropriereamacaralei, #n timpul manerelor pe care acesta le efectueaz la ridicarea coloanelor, a benei debeton, graifr, sapei, etc.

    " instruciuni B.:.9. se or ine sptmnal, cu #ntreg personalul echipei i cu noii anga+ai, dectre responsabilul cu protecia muncii de pe antier, care a erifica i respectarea acestora, peparcursul executrii lucrrilor.

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    37/39

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    38/39

  • 8/13/2019 GE 029_1997

    39/39

    !0. C "01 " Lnstruciuni tehnice pentru #ncercarea betonului cu a+utorul carotelor.

    !. C !(("01 " Lnstruciuni tehnice pentru controlul calitii betonului la construciile #ngropate, prinmetoda carota+ului sonic.

    )(. C 1("0 " Bormati priind calitatea #mbinrilor sudate din oel ale construciilor ciile,

    industriale i agrozootehnice.

    )1. C !") " 4ndrumtor tehnic pentru proiectarea i executarea minipiloilor forai.

    )!. S S S " -egulament priind protecia i igiena muncii #n construcii. 4nlocuiete B.-.P.F.

    )). 5egea 1(&1 " 5egea calitii pentru construcii $Fonitorul Dficial, anul NLL, nr. 1!&1%.

    ). -egulamentul de recepia lucrrilor de construcii i instalaii aferent acestora $FonitorulDficial nr. 1)&1%.

    ). Bormele de #ntocmire a crii tehnice a construciei $Fonitorul Dficial nr. 1)&1%.

    ). 5egea 1)/ " 5egea priind protecia mediului.