Formular E Mici 2011

28
Formularul E PLANUL DE AFACERI AL S.C. ELMAFLUX S.R.L. CU PRIVIRE LA NOUA LINIE DE FABRICATIE PELETI SI BRICHETI S.C. ELMAFLUX S.R.L. STRADA DUMITRU FILIPESCU, NUMARUL 3, BUZAU, ROMANIA, COD POSTAL 120224 PERSOANA CONTACT: MARINESCU EMILIAN – ADMINISTRATOR TELEFON: 0238710346 FAX: 0238710347 E-MAIL: [email protected] FE-1

Transcript of Formular E Mici 2011

Page 1: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 1/28

Formularul E

PLANUL DE AFACERI AL S.C. ELMAFLUX S.R.L. CU PRIVIRE LA NOUA LINIE DE FABRICATIE PELETI

SI BRICHETI

S.C. ELMAFLUX S.R.L.

STRADA DUMITRU FILIPESCU, NUMARUL 3, BUZAU, ROMANIA, COD POSTAL 120224

PERSOANA CONTACT: MARINESCU EMILIAN – ADMINISTRATOR

TELEFON: 0238710346

FAX: 0238710347

E-MAIL: [email protected]

FE-1

Page 2: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 2/28

2. LOCUL DE AMPLASARE, SCOPUL SI OBIECTIVELE

2.1. LOCUL DE AMPLASARE

Noua fabrica va fi amplasata in localitatea Buzau, strada Dumitru Filipescu, numarul 3, judetul Buzau,Romania, cod postal 120224.

2.2. SCOPUL SI OBIECTIVELE PROIECTULUI

Scopul proiectului este cresterea nivelului tehnic de dotare al firmei prin achizitionarea unor noi active

corporale, destinate sa creeze o noua activitate de productie si sa dezvolte aceasta activitate de productie,utiland astfel compania cu tehnologie avansata si eficienta in scopul realizarii unor produse de calitatesuperioara, executate in domeniul combustibililor alternativi denumiti peleti si bricheti, in conditii de siguranta sirespectare a normelor de mediu.

Scopul planului de afaceri il reprezinta elaborarea documentatiei necesare in vederea intocmiriiproiectului pentru accesarea finantarii nerambursabile pentru apelul de proiect in cadrul ProgramuluiOperational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013, Axa prioritara 1 – Un sistem deproductie inovativ si co-eficient, domeniul major de interventie D1.1. Investitii productive si pregatirea pentrucompetitie pe piata a intreprinderilor, in special a IMM, Operatiunea – Sprijin pentru consolidarea simodernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile.

Obiectivul general al societatii este de a creste competitivitatea S.C. ELMAFLUX SRL , de a dezvoltaactivitatea acesteia si de a deveni unul din leaderii pietei de peleti si bricheti in domeniul combustibililor 

alternativi in mod special din judetul Buzau. Pentru aceasta, compania vizeaza implementarea de strategii decrestere a competitivitatii, care sa contribuie la cresterea calitatii produselor realizate, la imbunatatirea raportuluicost/pret, si la reducerea termenelor de livrare a produselor catre clientii sai, precum si la cresterea cotei depiata.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta valorificarea sectorului productiv al activitatii companieiprin crearea unei noi activitati de productie. In acest sens firma va achizitiona utilaje si echipamente deproductie noi, moderne, ceea ce va conduce implicit la inovarea procesului de productie, la dezvoltarea durabilaa companiei, la respectarea normelor de mediu si la cresterea competitivitatii in piata specifica. Proiectulinvestitional concretizat in achizitia de active tangibile este conceput in functie de rezultatele care sepreconizeaza sa se obtina. La baza planului de afaceri stau informatiile existente care au fost analizate de catrereprezentantii societatii, corelat cu istoricul activitatii acesteia. Prezentul studiu contine informatii furnizate decatre reprezentantii societatii, referitoare la performantele viitoare ale societatii cat si la piata potentiala apeletilor si brichetilor in domeniul combustibililor alternativi.

Obiectivele specifice ale proiectului concorda cu scopul propus de schema de finantare, in sensul caprin achizitionarea de utilaje noi, moderne din punct de vedere tehnologic, se asigura consolidarea, dezvoltareadurabila si valorificarea sectorului productiv al unitatii, prin crearea si diversificarea gamei de produse realizate.

In mod implicit, achizitionarea utilajelor tehnologice noi si performante, de ultima generatie (linie defabricatie peleti si bricheti), deschide perspective noi pentru societate in contractarea de noi contracte indomeniul combustibililor alternativi; aceasta inseamna in primul rand o adaptare permanenta la schimbariletehnologiilor si echipamentelor moderne, utilizate in industria producatoare, lucru care va conduce ladiversificarea produselor executate, reducerea timpilor de executie, scaderea consumurilor de combustibili sienergie, eficientizarea activitatii si in final la o crestere a cotei de piata.

Proiectul vizeaza atat satisfacerea cerintelor pietei, prin cresterea calitatii produselor, cat si valorificareaconceptelor moderne si reducerea emisiilor poluante.

Prin implementarea acestui proiect firma va avea o capacitate de lucru mare, va executa produse foartebune calitativ si diversificate clientilor sai, iar personalul va avea un randament mai ridicat, activitatea societatiiurmand sa acopere o cota mare pe piata.

Cresterea in valoare si in calitate a produselor, bazata pe crarea unei noi activitati prin dotarilor tehniceachizitionate, pe inovarea proceselor de lucru si adaptarea la standardelor europene, constituie un deziderat,avand ca finalitate crearea de noi locuri de munca si mentinerea lor, cresterea profitabilitatii, crestereaproductivitatii si reducerea cheltuielilor si a poluarii mediului.

Prin obiectivul general, acest proiect contribuie la realizarea obiectivelor specifice aferente Axei prioritare 1,in sensul ca sprijina îmbunatatirea performantelor tehnologice, cresterea profitabilitatii si a calitatii produselor oferite.

 Achizitionarea utilajelor propuse, duce la dezvoltarea firmei, fapt ce va conduce implicit si la atingereaobiectivului general al POS – CCE, „cresterea productivitatii, intreprinderilor romanesti, asigurarea dezvoltariidurabile si reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii Europene”. Prin urmare,proiectul este in concordanta si aplica principiile dezvoltarii durabile si reducerii decalajelor fata deproductivitatea la nivelul Uniunii Europene, astfel incat Romania sa atinga, pana in anul 2015, un nivel deaproximativ 55% din valoarea medie a productivitatii a UE, asa cum au fost prevazute in Programul OperationalSectorial – Cresterea Competitivitatii Economice.

Este stiut faptul ca una din problemele intreprinderilor mici si mijlocii din Romania fata de cele din altestate membre ale UE este legata de diferenta de productivitate, avand repercursiuni la nivel de performante

FE-2

Page 3: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 3/28

economico-financiare dar si la nivelul resurselor umane, cu efecte asupra nivelului de salarizare si gradului deocupare a fortei de munca. Este evident faptul ca achizitionarea unor utilaje fiabile si moderne care samareasca productivitatea muncii si gradul de independenta tehnologica va avea efecte directe si sesizabileasupra indicatorilor economici si de resurse umane ai S.C. ELMAFLUX SRL si va influenta in mod pozitivcompetitivitatea companiei pe piata de profil de la nivel local si regional, ridicand-o la standarde europene.

Din punctul de vedere al oportunitatii si necesitatii implementarii proiectului propus, subliniem ca acestaeste generat de faptul ca firma functioneaza in jud. Buzau inca din 1993, perioada in care activitatea s-adezvoltat, ajungand la o cifra de afaceri de peste 7.104.488 RON la finele anului 2011 cu un profit net de43.037 RON. In contextul dezvoltarii industriei pe plan local, al cererii crescute de combustibili alternative si a

lipsei de producatori la acest nivel, devine in mod obiectiv necesara crearea acestei noi capacitati de productiea firmei, cresterea gradului de dotare tehnica si implicit, implementarea de noi produse executate ca urmare aachizitionarii unor utilaje noi, superioare tehnologic, care sa asigure independenta tehnologica si suportulexecutarii unor produse performante la nivel european. Necesitatea implementarii proiectului este generata pede alta parte si de cerintele legislative, pe fondul alinierii la standardele europene in privinta calitatii, protectieimediului si consumurilor energetice, precum si de cresterea concurentei si exigentelor in industriacombustibililor alternativi.

Din punctul de vedere al contextului, se cuvine a fi mentionat faptul ca in corelatie cu industriacombustibililor alternativi, domeniul productiei de peleti si bricheti a cunoscut un trend crescator semnificativ inultimii ani, avand ca scop cresterea sigurantei de exploatare, si a gradului de confort si, implicit, a valorii depiata a obiectivelor respective. Aceste produse sunt cerute de exigentele in crestere ale pietei precum si denoile reglementari legislative. Astfel proiectul se incadreaza in contextul general al acestui tip de activitati

precum si al obiectivelor intreprinderii, avand ca finalitate promovarea unei activitati economice generatoare deprofituri, dar in acelasi timp moderne, care confera calitate produselor si serviciilor si eficienta activitatiidesfasurate.

Prin implementarea proiectului capacitatea de productie si independenta tehnologica a intreprinderii vacreste. Extinderea capacitatii productive a S.C. ELMAFLUX SRL cu o activitate de productie noua estenecesara si din punctul de vedere al cresterii investitiilor in industria de profil - regiunea de dezvoltare SUD,astfel incat sa se asigure dezvoltarea si adaptarea acesteia la standardele comunitare.

Proiectul este relevant in raport cu prevederile Operatiunii “Sprijin pentru consolidarea si modernizareasectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile” prin prisma faptului ca implementeaza dezvoltareatehnologica, cresterea calitatii produselor si crearea de noi locuri de munca, care conduc la crestereacompetitivitatii in zona respectiva si la valorificarea resurselor locale. Consideram ca prin investitia in activetangibile superioare tehnologic, avantajul capatat de firma va fi acela ca va putea creste valoarea adaugata aactivitatii prin cresterea productivitatii.

 Avand in vedere aceste aspecte, obiectivul pe termen lung al societatii este dezvoltarea si crestereacompetitivitatii firmei prin realizarea si furnizarea pe piata interna a produselor in domeniul combustibililor alternativi, de inalta calitate si in conditiile unui flux de productie perfectionat, dotat cu echipamente moderne sieficiente, la nivel european.

3. DESCRIEREA AFACERII

3.1. Descrierea afacerii curente

In prezent, societatea S.C. ELMAFLUX S.R.L. desfasoara activitate de productie a polistirenuluiexpandat utilizat pentru izolatia termica a cladirilor. In constructii folosim polistiren expandat si ignifugat inprincipal pentru izolatii termice ale peretilor exteriori, teraselor necirculabile, acoperisurilor cu sarpanta din lemn,plafoanelor suspendate sub acoperisuri sau sub plansee dispuse peste spatii reci etc.

In ultimii anii, concurenta in domeniul produselor termoizolante din polistiren expandat a crescutvertiginos, astfel incat in judetul Buzau exista in acest moment 3 producatori de polistiren expandat. Piata careiai se adreseaza S.C. ELMAFLUX S.R.L. are un caracter local, regional si mai putin national. Geografic aceastapiata este situata in judetul Buzau si in regiunea Sud, Sud Est si Nord Est, iar din punct de vedere alcomponentei este o piata local universala.

Societatea realizeaza vanzari prin reteaua de distributie proprie de pe raza judetului Buzau si prinagenti specializati in vanzarea de polistiren expandat pentru regiune mai sus mentionate. Cu firmele private dedistributie, vanzarea se face pe baza de comenzi ferme si contracte. Distributia produselor finite se face cuajutorul camioanelor proprii, aflate in dotarea societatii. Societatea produce si comercializeaza anual pe piatainterna 133000 baxuri de polistiren de diverse densitati si grosimi. Materia prima folosita pentru producerea

polistirenului expandat este reprezentata de granulele de polistiren expandabil. Aprovizionarea fabricii se facede la furnizori externi intra-comunitari, in special de la fabricile de granule de polistiren din Germania si Austria.Daca la inceputul afacerii de productie a polistirenului expandat, piata in acest domeniu era in continua

dezvoltarea si vanzarile erau direct proportionale cu cresterea acestui segment de piata, in prezent, afacerea deproducere a polistirenului a scazut considerabil si datorita concurentei, motiv pentru care se planifica o noua

FE-3

Page 4: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 4/28

afacere pentru societate, dorindu-se intrarea pe piata cu noi produse, si anume peletii si brichetii.Firma pune la dispozitia beneficiarilor sai lucrari si servicii profesionale la cele mai inalte standarde

existente in domeniu. Astfel ELMAFLUX detine la ora actuala una din cele mai bune si experimentate echipe deprofesionisti in ceea ce priveste productia de polistiren expandat termoizolant pentru constructii. Avand invedere dezvoltarea cunoscuta in ultimii ani, societatea s-a specializat si certificat conform SR EN ISO9001:2008 implementat si certificat si SR EN ISO 14001:2005 implementat si in curs de certificare.

Utilajele aflate in dotare

LINIE COMPLETA DE PRODUCTIE POLISTIREN

EXPANDATCAMION MANCAMION MERCEDES BENZ ACAMION IVECO

De asemenea, firma dispune de hale proprii de productie, terenuri si sedii aflate in proprietate, unde isidesfasoara activitatea curenta.

Promptitudinea si calitatea produselor executate au plasat firma ELMAFLUX pe unul din locurileimportante in judet, continua imbunatatire a standardelor de calitate constituind una din principalele preocuparila nivelul managementului companiei.

Compania este permanent interesata de gasirea unor solutii optime pentru realizarea microclimatuluiprecum si de asigurarea tuturor utilitatilor si facilitatilor necesare activitatilor prestate de catre clienti. Specialistiisunt preocupati de realizarea unor produse cu costuri de investitii minime la nivel calitativ ridicat si totodataeconomice in ceea ce priveste consumul de energie termica, electrica etc.

Dotarea tehnica si umana a societatii permite implicarea in proiecte de anvergura, printre principaliiclienti/beneficiari ai produselor noastre.

De asemenea, in prezent societatea are in derulare contracte cu clientii sai de valori importante,constand in produse ce se vor livra atat in jud. Buzau cat si in judetele invecinate, ale caror beneficiari suntprimarii locale si consilii judetene cat si agenti economici; lucrarile de reabilitare termica se vor intinde peparcursul acestui an si anul viitor, corelat cu proiectele aflate in curs si de fondurile alocate pentru acestereabilitari.

Tinand cont de evolutia din ultimii ani in sectorul productiv, caracterizat de o crestere agresiva aactivitatii, precum si de numeroasele proiecte de reabilitare termica, S.C. ELMAFLUX SRL are ca obiectivpentru perioada imediat urmatoare consolidarea pe piata prin eficientizarea activitatii de polistiren expandat sidezvoltarea afacerii curente cu o activitate noua de productie a peletilor si brichetilor. Firma are experienta inproductia destinata atat beneficiarilor privati cat si celor din sectorul public.

Concret, planul de dezvoltare al societatii ELMAFLUX SRL pentru perioada urmatoare vizeazaachizitionarea unei game de utilaje si echipamente de productie a peletilor si brichetilor care sa continaurmatoarele mijloace de productie:

# linie de productie peleti (1 set)# linie de productie bricheti (1 set)

3.2. Istoria intreprinderii

INFORMATII GENERALE- Adresa: str. Dumitru Filipescu, nr.3, Localitatea Buzau, judetul Buzau, cod postal 120224.

- Mod de constituire : in conditiile legii nr.31/1990 republicata. Societatea a fost inmatriculata laOficiul Judetean Buzau al Registrului Comertului sub nr. J10 /467 /20.12.1993 potrivit caruia functioneaza si inprezent.

- Cod fiscal : RO 3868569;- Obiectul de activitate : Cod CAEN 2550 – Fabricarea produselor metalice obtinute prin

deformare plastica ; metalurgia pulberilor.

STRUCTURA ACTIONARIATULUI

Societatea Comerciala ELMAFLUX SRL cu sediul in municipiul Buzau, judetul Buzau, este persoana

Nume Aport (%) Prezentare

MARINESCUEMILIAN

50% Cetatean roman 56 ani; experienta inmanagement de proiect si de echipa;experienta in domeniul productiei

MARINESCUDOINA 50% Cetatean roman 55 de ani; experienta inmanagement financiar contabil si experientavasta ca director economic.

FE-4

Page 5: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 5/28

 juridica romana, organizata si autorizata sa functioneze în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind înfiintarea societatilor comerciale în Romania.

Societatea Comerciala ELMAFLUX SRL, înregistrata la Registrul Comertului sub nr. J 10/467/1993, areforma juridica de Societate Comerciala cu Raspundere Limitata si a devenit în ultimii ani o firma de traditie sirenume în domeniul productiei, mai ales în domeniul productiei de materiale termoizolante pentru cladiri.

Structura organizatorica este determinata si adoptata pentru a raspunde oricarei situatii conjuncturale,fara a omite si elimina vreuna din functiile sau obligatiile societatii, inclusiv în ce priveste elementele constitutiveale SR EN ISO 9001. Se asigura de fiecare data crearea cadrului organizatoric-functional cel mai potrivit pentru îndeplinirea de catre firma a obligatiilor asumate prin contracte precum si aplicarea strategiei manageriale si apoliticii în domeniul calitatii.

 În scopul satisfactiei depline a beneficiarilor, pentru mentinerea încrederii în calitatea produselor sipentru demonstrarea capabilitatii si competitivitatii în conditii de rentabilitate economica s-a decisimplementarea, mentinerea, certificarea si îmbunatatirea continua a unui sistem de management al calitatii înconformitate cu referentialul ISO 9001:2008 si SR EN ISO 14001:2005, societatea detinand certificarilenecesare in acest sens sau fiind in curs de certificare.

Realizarea tuturor produselor se face cu personal calificat pe meserii cu experienta în domeniu,coordonarea acestora se face de catre sefi de atelier / dispeceri de productie cu calificari in domeniul productiv.

Departamentele de executie din cadrul Societatii Comerciale “ ELMAFLUX “ SRL, sunt structurate încompartimente functionale si formatii de lucru care-si desfasoara ativitatea pe departamente de productie.

De la începutul activitatii s-a avut în vedere ca societatea sa acumuleze capacitatea tehnica necesarapentru a putea executa în regie proprie o gama larga a produselor folosite în procesul de productie, asa încat, laora actuala, se produc în regie proprie urmatoarele produse: polistiren expandat termoizolant pentru constructii.

Se folosesc numai materii prime si materiale dintre cele mai bune si performante, pentru ca produsele

finite rezultate sa se poata încadra în cele mai înalte standarde de calitate.In ceea ce priveste cantitatea de produse care se ofera clientilor, compania poate fi considerata un

furnizor competitiv, care poate asigura un volum mare de produse cu consumuri reduse (datorita pierderilor foarte mici), respectand normele si standardele de calitate.

Pentru asigurarea fluxului de productie necesar, societatea are asigurat transport cu autovehiculeproprii, detinand în acest sens licentele de transport cerute de normele în vigoare.

Misiunea societatii este aceea de a oferi si efectua pentru clientii sai produse la un nivel calitativsuperior si cu preturi competitive.

ELMAFLUX a dezvoltat o echipa de profesionisti care este animata permanent de un spirit creativ careii insoteste in realizarea lucrarilor si serviciilor necesare la un inalt nivel profesional. ELMAFLUX este ocompanie care are posibilitatea de a oferi produse de cea mai buna calitate, avand ca scop principal satisfactiaclientilor sai. In prezent produsele firmei se adreseaza intregului teritoriu regional, iar compania este cunoscutaca o firma dinamica aflata in plina ascensiune, reprezentand unul dintre participantii importanti pe piatabuzoiana in domeniul productiv.

Principiul fundamental al companiei este identificarea nevoilor clientilor si oferirea solutiilor optime inconditii de maximizare a calitatii produselor oferite. Succesul companiei se bazeaza pe profesionalismul siseriozitatea angajatilor.

Calitatea produselor realizate recomanda intreprinderea, motiv pentru care ELMAFLUX este implicatain proiecte de anvergura inclusiv ale autoritatilor locale, unde colaboreaza cu companii de prestigiu, avandperspective de a deveni o companie de tip lider in domeniul sau de activitate.

Motto-ul firmei este: " Calitatea se afla pe primul plan".

Valorile de baza ale SC ELMAFLUX SRL:- calitate- competenta- performanta- profesionalism- promptitudine- incredere- flexibilitate

 Atuurile SC ELMAFLUX SRL:1. Produse de calitate superioara pentru care stau garantie:

- o tehnologie dezvoltata;- testele si analizele din cadrul Laboratoarelor de încercari autorizate la care sunt supuse

produsele în timpul procesului tehnologic de executie pentru verificarea conformitatii;- materiale utilizate furnizate de firme recunoscute pe plan european pentru calitatea produselor 

pe care le pun la dispozitia clientilor;- utilaje si echipamente performante;- tarife competitive

2. Oamenii – cea mai importanta resursa:- in spatele rezultatelor firmei, a produselor si lucrarilor performante se afla specialistii SC ELMAFLUX

SRL în productie, executie, marketing, vanzari, a caror competenta este dezvoltata în permanenta prinFE-5

Page 6: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 6/28

programe speciale de instruiri atat în interiorul cat si în exteriorul organizatiei

3. Responsabilitate si grija pentru mediul inconjurator - Grija pentru mediul inconjurator se manifesta prin implementarea unor tehnologii performante si

inovatoare in activitatea de productie prevazute cu sisteme speciale de filtrare, ventilare si curatire.

4. Sistemul de management al calitatii, mediului, sanatatii si securitatii ocupationale- In conformitate cu cerintele SR EN ISO 9001/2008 si SR EN ISO 14001/2005 CERTIFICAT NR.

C.2531.1/15-04-2009..

3.3. Managementul intreprinderii

Managementul intreprinderii este asigurat de o echipa de profesionisti, coordonata de administratorulfirmei dl. Marinescu Emilian. Orientat in permanenta spre cerintele pietei, acesta vizeaza satisfacereasolicitarilor clientilor prin oferirea unor solutii globale in conformitate cu legislatia national si standardeleinternationale in vigoare, in conditiile respectarii normelor de siguranta si calitate a produselor, a cerintelor clientilor si de protejare a mediului inconjurator, detinand toate autorizatiile necesare in acest sens.Managementul firmei are ca responsabilitati:

- stabilirea obiectivelor generale ale firmei;- organizarea, conducerea si controlarea activitatii generale a societatii, stabilind criteriile de

performanta ale activitatii departamentelor si asigurand calitatea produselor si serviciilor oferite;

- aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli (BVC) si a rectificarilor acestuia;

- identificarea oportunitatilor de afaceri;- reprezentarea firmei in relatiile cu furnizorii, clientii si alte organizatii cu impact real/potential

asupra rezultatelor firmei;- asigurarea managementului firmei si a retelei de relatii necesara dezvoltarii activitatii firmei;- coordonarea activitatilor din domeniul economic al companiei.

Informatii despre personalul societatii

Numar total angajati in prezent: 21, din care: Personal TESA: 4

Din punct de vedere al pregatirii:

Personal calificat: 12 (din care 2 persoane sunt angajate cu timp partial) Personal necalificat: 5

In scopul obtinerii unor bune rezultate in cursul implementarii, se va constitui o echipa de management aproiectului care va avea urmatoarea structura:

1. Managerul de proiect(administratorul societatii) – MARINESCU EMILIAN, care va supraveghea toateactivitatile desfasurate in cadrul proiectului si va fi responsabil cu implementarea cu succes aactivitatilor proiectului si atingerea rezultatelor planificate in proiect;

2. asistent financiar – MARINESCU DOINA, responsabil cu aspectele financiare ale proiectului;3. asistent tehnic – MANOLE ADRIAN, responsabil din punct de vedere tehnic si operational al proiectului

acestea fiind persoanele cu cea mai mare experienta in firma si care au capacitatea de a monitoriza realizareaacestei investitii.

Din punctul de vedere al managementului proiectului, implementarea acestuia se va face in pasi

structurati, in etape si activitati clar definite, astfel incat actiunile sa fie consistente si sa asigure convergentacatre obiectivele proiectului.Fiecare etapa in procesul de elaborare a strategiei va fi definita prin decizie comuna a partilor implicate

in realizarea acesteia, iar intreg procesul de elaborare si realizare a strategiei poate fi reprezentat astfel:

PROBLEMATIZAREA Identificarea si cautarea solutiilor pentru diverseleprobleme de implementare prin eforturi propriiDiscutii organizate pentru identificarea aspectelor pecare le impun rezolvarea problemelor aparute de-alungul procesului de implementare, precum siinformarea opiniei publice locale privind progresulimplementarii proiectului.

 Actiunile de promovare ale acestui proiect vor fistructurate pe mai multe directii:•mass media•diseminarea rezultatelor proiectului la nivel

COMUNICAREA

FE-6

Page 7: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 7/28

organizational intern (echipa) si extern (comunitatealocala)Rezolvarea problemelor prin eforturi proprii, pornind dela documentare si pana la adoptarea modalitatilor legale de actiune si a variantelor tehnice acceptabilepentru rezolvarea acestora. Gasirea unor solutiioptime pentru perioada de elaborare si implementare.

DOCUMENTAREA

SELECTIA VARIANTELOR OPTIME Organizarea activitatilor bazate pe selectia de variantepentru a asigura parametri optimi de derulare (adica

alegerea unor variante in ceea ce privestemanagementul general al proiectului dar si selectareaprin licitatii publice pentru realizarea diverselor activitati impuse de implementarea proiectului). Se arein vedere, de asemenea, si alegerea variantelor tehnice optime aferente procesului de implementare.Echipa care va fi implicata direct in implementareaproiectului va pastra un contact permanent cureprezentantii Autoritatii Contractante, responsabili cuimplementarea pentru a asigura succesul realizariiproiectului si pentru a minimiza orice eventuale riscuri.

PLANIFICAREA Are ca scop stabilirea activitatilor determinante precumsi a alocarii a resurselor tehnico financiare necesareimplementarii care sa asigure derularea fazelor deexecutie si a necesarului de fonduri in conformitate cusuccesiunea fazelor de executie implementate impusede specificul lucrarii

VERIFICAREA PERIODICA SISTEMATICA Verificarea se va face pe tot parcursul derulariiproiectului si se va baza pe:- monitorizarea executarii activitatilor proiectului, careva tine evidenta utilizarii resurselor proiectului si aobtinerii rezultatelor preconizate- monitorizarea financiara care va urmari utilizareacorecta a fondurilor, modul de efectuare a platilor,incadrarea in prevederile capitolelor bugetare decheltuieli ale proiectului. Se va urmari permanenteficienta cheltuielilor realizate.- diagnoza proiectului pentru a vedea, in cazul aparitieiunor probleme de implementare, care sunt noile solutiinecesare continuarii implementarii si finalizariiproiectului.

VERIFICAREA PERIODICA SISTEMATICA Verificarea se va face pe tot parcursul derulariiproiectului si se va baza pe:- monitorizarea executarii activitatilor proiectului, careva tine evidenta utilizarii resurselor proiectului si aobtinerii rezultatelor preconizate- monitorizarea financiara care va urmari utilizareacorecta a fondurilor, modul de efectuare a platilor,

incadrarea in prevederile capitolelor bugetare decheltuieli ale proiectului. Se va urmari permanenteficienta cheltuielilor realizate.- diagnoza proiectului pentru a vedea, in cazul aparitieiunor probleme de implementare, care sunt noile solutiinecesare continuarii implementarii si finalizariiproiectului.

EVALUAREA SI RAPORTAREA REZULTATELORINTERMEDIARE SI FINALE

•Se vor realiza evaluari ale activitatilor desfasurate sianalize privind impactul acestora;•Membrii echipei de proiect vor planifica actiunileviitoare si masurile corective in cazul aparitiei unor abateri de la calendarul de implementare.

Detalierea pe activitati conturate asa cum au fost descrise mai sus, permite, pe de o parte, exercitareaunui control permanent, simplu si eficient asupra desfasurarii sarcinilor asumate, iar pe de alta parte, oferaposibilitatea evaluarii cat mai precise a gradului de indeplinire a obiectivelor specifice.S-a optat pentru alegerea acestei metodologii pentru a asigura toate conditiile necesare realizarii investitiei curespectarea transparentei si a managementului eficient al resurselor.

FE-7

Page 8: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 8/28

Principalul obiectiv pe care echipa de implementare il are de realizat este acela ca la sfarsitul lucrariiobiectivul general sa satisfaca toate cerintele pe care beneficiarii proiectului le au. Eventualele ajustari trebuie inprimul rand identificate si aplicate pentru a minimiza efectele oricarei categorii de riscuri asupra procesului deimplementare.

Managementul proiectului va fi asigurat de catre responsabilii din cadrul SC ELMAFLUX SRL avand carol :• Semnarea acordului de finantare si efectuarea raportarilor catre finantator;• Realizarea obiectivelor proiectului;•

Diseminarea informatiei, promovarea rezultatelor proiectului.

Managementul de proiect va pune accent pe:- abordarea de solutii concrete in functie de etapele stabilite- un proces participativ bine coordonat- evaluarea si asigurarea permanenta a calitatii prin procesul participativ, evaluari interne si revizuiri- identificarea, armonizarea problemelor tehnice si financiare de implementare a proiectului.

Metodele propuse pentru implementare, desi enuntate intr-un mod general vor avea rolul de principii debaza ale implementarii proiectului si care vor avea ca efecte:1. Maximizarea indicatorului cost/performanta2. Minimizarea posibilitatii de aparitie a unor deficiente de conceptie sau executie care sa afecteze calitateaimplementarii proiectului.

3. Posibilitatea alocarii judicioase a resurselor tehnice, financiare si umane pentru realizarea proiectului, curespectarea termenelor de executie si cu posibilitatea finantarii continue pana la finalizarea proiectului.4. Respectarea conditiilor impuse de finantator si incadrarea in obiectivele generale ale programului.5.Transparenta si eficienta in utilizarea fondurilor precum si alocarea judicioasa a resurselor umane sitehnologice pentru implementarea proiectului.6. Nediscriminarea si respectarea principiului egalitatii de sanse.

La finalul implementarii proiectului firma va dispune de 6 noi angajati implicati direct in procesul nou deproductie a peletilor si brichetilor. Prin urmare implementarea acestui proiect va crea si va mentine 6 noi locuride munca. Angajarea noilor salariati se va face cu respectarea cerintelor legale in vigoare, respectand principiulegalitatii de sanse si al nediscriminarii, iar noii angajati vor fi supusi proceselor de training intern si extern lanevoie, in scopul usurarii integrarii in colectivitate si in procesul operational.

3.4. Resursele umane implicate

 A fi angajat al intreprinderii ELMAFLUX inseamna provocare si responsabilitati intr-un mediu de lucrudinamic si deschis care permite dezvoltare profesionala si evolutie personala. Compania este structurata in 5departamente operative (productie, departamentul tehnic responsabil cu ofertarea-contractarea-derulareacontractelor, departamentul vanzari, transporturi, aprovizionare) si 1 departamente neoperative (economic-financiar) avand 19 angajati la sfarsitul anului 2011.

Din punctul de vedere al resurselor umane, la baza organizarii, dezvoltarii si activitatii curente, stauurmatoarele principii:a) respectarea normelor legale in vigoareb) profesionalismul si pregatirea profesionala continuac) asigurarea egalitatii de tratament

d) impartialitatea si nediscriminareae) motivarea personaluluif) deschiderea si transparentag) comunicareah) integritatea profesionalai) respectarea culturii organizationale j) incadrarea in obiectivele stabilite

Managementul societatii este preocupat de crearea unui climat de lucru sanatos, care sa ajute larealizarea obiectivelor stabilite, astfel incat acorda o atentie deosebita evolutiei profesionale a angajatilor,indeplinind prin functiile departamentului resurse umane mai multe programe, dintre care exemplificam :

Pachet salarial structurat pe:i. salariu

ii. bonusuri in functie de performanta Dezvoltare profesionala si evolutie personala:i. training-uri individualeii. training-uri la nivel organizationaliii. teambuilding-uri

FE-8

Page 9: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 9/28

 Alte facilitati:i. posibilitatea realizarii unei cariere intr-o companie tanara si extrem de dinamicaii. negocieri anuale ale pachetelor salarialeiii. diverse alte bonusuri si programe recreative

3.5. Sinteza situatiei financiare (minimum ultimul an)

In cele ce urmeaza vom face o scurta prezentare a situatiei financiare in evolutie a firmei in perioada2008 – 2011:

1. Evolutia cifrei de afaceri si a numarului de angajati

Data Cifra de afaceri (RON) Nr. Mediu Anualde Angajati

1 31.12.2008 1.270.101 10

2 31.12.2009 4.673.711 23

3 31.12.2010 8.121.227 22

4 31.12.2011 7.104.488 24

2. Situatia patrimoniala si Contul de Profit si Pierderi la sfarsitul anului 2011 evidentiaza urmatoarelenivele ale indicatorilor bilantieri:

 Bilant sintetic 2011 RON

  Anul 2011

1 Imobilizari necorporale 02 Imobilizari corporale 1.458.3373 Imobilizari financiare 104.558I Active imobilizate - total (1+2+3) 1.562.895

3 Stocuri 4.907.8134 Creante 1.038.9965 Casa si conturi la banci 17.043II Total active circulante (3+4+5) 5.963.852

IIIDatorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la unan 3.815.477

Active circulante nete/datorii curente nete 2.148.375TOTAL ACTIV MINUS DATORII CURENTE 3.711.270

IVDatorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare deun an(bilant - chelt in avans) 1.550.384

V Venituri in avans -

Provizioane -

12 Capital social 1.800.00013 Rezultatul exercitiului financiar 43.03714 Rezerve 4.040VI Total capitaluri proprii 2.160.886

 Contul de profit si pierderi 

FE-9

Page 10: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 10/28

  Anul 2011Nr. Crt Categoria

Venituri dinexploatare

 

1 Cifra de afaceri RON 7.104.488

2 Productia vanduta RON 5.854.979

3 Venituri din vanzarea marfurilor RON 1.249.509

4 Venituri aferente costului de productie incurs de executie – SOLD C

RON 322.252

4 Alte venituri din exploatare RON 4.000

5 Venituri din exploatare – total RON 7.430.740

Cheltuieli pentru exploatare

6 Cheltuieli materiale – total RON 6.358.476

7 Cheltuieli cu personalul – total RON 392.286

8 Cheltuieli cu amortizarile si provizioanele RON 176.131

9 Cheltuieli privind prestatiile externe RON 203.296

10Cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminteasimilate RON 36.446

11 Alte cheltuieli de exploatare RON 302.286

12 Cheltuieli pentru exploatare - total RON 7.229.179

13 Rezultatul din exploatare RON 201.561

14 Venituri financiare – total RON 1.514

Cheltuieli financiare, din care: RON 140.356

15 Cheltuieli privind dobanzile RON 56.407

16 Alte cheltuieli financiare RON 83.949

17 Cheltuieli financiare - total RON 140.356

18 Rezultatul brut RON 62.719

19 Impozitul pe profit / venit RON 19.682

20 Rezultatul net al exercitiului financiar RON 43.037

 Avand in vedere situatia bilantiera prezentata mai sus, putem calcula cativa indicatori importanti aiactivitatii curente, care evidentiaza performanta, profitabilitatea si randamentul economico-financiar al activitatiidesfasurate, respectiv:

Nr.crt. INDICATOR NIVEL

1 LICHIDITATEA CURENTA 1.9726882 LICHIDITATEA IMEDIATA 26189343 SOLVABILITATEA PATRIMONIALA 28,71%4 VITEZA DE ROTATIE A ACTIVELOR

IMOBILIZATE4,54

5 VITEZA DE ROTATIE A ACTIVELORTOTALE

0,94

6 MARJA BRUTA DIN VANZARI 0,88

7 PRODUCTIVITATEA MUNCII 296020

3. Evolutia inregistrata de companie in ultimii 4 ani de activitate in termeni calitativi-economici (cifra deafaceri, profit net, angajati, active totale, marja profitului net) este prezentata in mod grafic in cele ce urmeaza:

FE-10

Page 11: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 11/28

Dezvoltarea societatii si activitatii acesteia a condus si la cresterea numarului de salariati. Numarul mediu desalariati la ELMAFLUX SRL a crescut de la 10 salariati in 2008 la 24 in 2011. Cresterea numarului de salariatispecializati pe diverse meserii specifice sectorului productiv, arata capacitatea societatii de a recruta si pastraangajati, mai ales in conditiile in care acest sector s-a confruntat cu un deficit de forta de munca in ultimii ani.

Deasemeni firma a avut o preocupare si a reusit sa se doteze in ultimii ani cu o gama variata de utilaje ,echipamente si masini care sa o faca competitiva si sa asigure capacitatea de a productie la o calitate inalta.De menitonat faptul ca valoarea activelor corporale s-a mentinut la 1,5 milioane RON atat in 2008 cat si in 2011.

Cifra de afaceri a intreprinderii a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii patru ani, ajungand de la 1,2

milioane RON in 2008 la peste 7 milioane RON la sfarsitul anului 2011, respectiv o crestere de peste 5 ori incadrul perioadei ce face obiectul analizei.

4. In ultimii 4 ani de activitate, firma a inregistrat un trend ascendent impresionant, cifra de afacericrescand de peste 5 ori, iar valoarea activelor totale majorandu-se de 5 ori.

Indicatori Bilant dec2008

Bilant dec2009

Bilant dec2010

Bilant dec2011

Cifra de afaceri 1270101 4.673.711 8121227 7104488Profit brut 68497 77082 94516 62719Profit net 56756 64287 71462 43037 Active imobilizate 1513494 1504898 1507446 1562895 Active circulante 1542425 4658847 5713806 5963852Capital social 110000 900000 1800000 1800000Capital propriu 292100 1146387 2117849 2160886Marja profitului brut 5,39% 1,65% 1,16% 0,88%

4. PREZENTAREA PROIECTULUI

 Acest proiect se inscrie in contextul general al obiectivelor companiei vizand dezvoltarea si promovareaunei activitati economice generatoare de profituri, prin crearea unei noi capacitati de productie in paralel cucrearea si cresterea independentei tehnologice, cu respectarea cerintelor standardelor internationale de calitate

implementate la nivelul firmei (ISO 9001/2008) si urmarind atat satisfacerea cerintelor clientilor, a cerintelor legale, a celor de reglementare, cat si imbunatatirea continua a calitatii produselor oferite beneficiarilor, inconditii de rentabilitate economica pentru firma si de mentinere a reputatiei acesteia pe piata de profil.Realizarea investitiei in active corporale este o necesitate obiectiva rezultata din faptul ca societatea a ajuns pepiata locala la un grad de dezvoltare si la o reputatie ce implica obligativitatea asigurarii in continuare aprofesionalismului si performantei in produsele executate si comercializate. Ori aceste lucruri nu pot fi realizatedaca prin echipa si prin dotarile tehnice intreprinderea nu se ridica la nivelul exigentelor pietei. Prin urmarepentru realizarea obiectivelor este necesara cresterea nivelului de tehnologizare, automatizare, valorificareasectorului productiv al intreprinderii, prin achizitionarea unor utilaje specifice noi, moderne.

In cadrul acestui proiect SC ELMAFLUX SRL propune achizitionarea unor active corporale noi,profesionale, cu grad de tehnologizare ridicat, ce vor fi folosite in vederea optimizarii si dezvoltarii activitatii defabricatie de peleti si bricheti in sectorul energetic, respectiv:

1. Linie de fabricatie peleti (1 set) cu urmatoarele componente:

1. Taietor rotativ:- Model: XQJ-2000 55+2.2KW- Taietorul rotativ marunteste material prima: paie de grau, coceni de porumb si altele in bucati mici de 2-15 cm.- diametrul balotului ar trebui sa fie ma mic de 1800mm

FE-11

Page 12: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 12/28

2. Banda transportoare magnetica:- Model: PSJ40 1.5KW- separa material prima de metal; frecventa de conversie- cu magnet permanent- latimea benzii transportoare 40cm

3. Moara cu ciocan multifunctionala:- Model: SG65x55 37KW- zdrobeste material prima in pudra marunta de 5 mm- numar bucati de ciocane: 48

4. Ventilator:- Model: 9-26 7.5KW- sulfa materialul in ciclon

5. Conducta de aer - transmite material prima la ciclon

6. Cyclone- Model Φ80- material prima va trece prin ciclon separand materialele intre ele si de particulele de praf; diametru: 800mm

7. Ecluza pneumatica- Model BFY-7 3KW- permite coborarea materiei prime in instalatie

8.Nivelmetru de material- Model: EAK-2 0.1KW- acesta este utilizat pentru verificarea cantitatii de material in siloz

FE-12

Page 13: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 13/28

9.Siloz pneumatic pentru material- Model: QJLΦ219 4KW- limiteaza si pastreaza material prima inaintea procesului de peletizare, avand deasemeni si functie deamestecare

10.Sistem de colectare a prafului-1.1KW- Colecteaza praful rezultat in urma procesului de maruntire la moara cu ciocanele

11. Alimentator cu surub

- Model Φ219 2.2KW- Alimenteaza masina de peletizare cu materie prima, conversie de frecventa

12.Conditionor -2.2 KW- Ajusteaza continutul de umiditate a materiei prime de la 15-20% la 6-10 % si inmoaie materie prima cu abur sau apa

13. Structura de otel circulara- ajuta la mutarea conditionorului pentru mentenanta masinii de peletizare sau pentru schimbarea pieselor deschimb (inel de macinat sau cilindri)

14.Masina de peletizat centrifuga eficienta- Model: XGK560 90+0.25+1.5+2.2 KW- masina de peletizare cu inel de macinat vertical; combina avantajele masinii de peletizare cu inel de macinatplat cu cele ale masinii de peletizare cu inel de macinat traditional; sistem de auto-lubrifiere pentru cilindri,diametrul peletilor:8mm, lungime pe,eti: 20-40mm.- capacitate : 1-1.2 T/H

- masina de peletizare poate peletiza paie, rumegus, XGJ series pellet machine can press straw, hard wood,pleava de orez, coceni de porumb si alte deseuri agricole si lemnoase fara nicio legatura cu peletii de densitatemare.- inelul de macinat in dublu strat are durata de viata lunga salvand astfel costuri considerabile cu inlocuirea luifrecventa.

15.Transportator cu ridicator - Model: TDJ28*15 1.5KW- ridica peletii catre racitor 

16. Ecluza pneumatica- Model: BFY-7 1.5KW

FE-13

Page 14: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 14/28

- invalideaza aerul exterior deoarece presiunea din sistemul de trimitere a produselor este negativa

17. Nivelmetru de material- Model: EAK-2 0.1KW

- verifica cantitatea de peleti din racitor 

18. Racitor in contracurent- Model: SKLN-1.5 0.25 KW- Raceste peletii de biomasa din moara de peleti la temperature camerei- Timpul de racire: intre 6-10 min- Temperatura peletilor din racitor nu este mai mare de +3-5 grade fata de temperatura camerei

19. Ventilator suflant- Model: BFY-5 7.5 KW- genereaza curent de aer 

20. Ciclon- ajuta la reducerea prafului si are un diametru de 1000mm

21. Ecluza pneumatica- Model: BFY-5 0.75 KW- invalideaza aerul exterior 

22. Transportator cu ridicator - Model: TDJ28*15 1.5 KW- ridica peletii de biomasa catre ciuruitor 

23. Ciuruitor cu vibratie- Model: SKFZ80*2C 0.25 KW- cerne pudra si peletii rupti de peletii buni

FE-14

Page 15: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 15/28

24. Nivelmetru material- Indica cantitatea de peleti in siloz

25. Silozul de produse finite- Depoziteaza peletii de biomasa inaintea impachetarii

26. Masina de impachetare- 2.2 KW- impacheteaza peletii de biomasa in saci de plastic de 15 kg/sac- Greutatea se poate ajusta de la 10kg la 50kg deoarece la caderea peletilor in saci greutatea este masurataautomat sic and sacul atinge greutatea dorita va cade automat catre transportatorul de jos si va fi transportatcatre unitatea de sigilare pe caldura, urmand ca sacii sa fie sigilati automat si printati cu data specificaambalarii. Viteza de cadere a sacilor de peleti poate fi deasemeni ajustata.

27.Sistem de colectare a prafului- 7.5 KW- Colecteaza praful rezultat din procesul de productie in toata incinta halei de productie.

28. Sistemul de control electronic.- Controleaza toate motoarele liniei de fabricatie peleti- Sistem de operare electronic PLC.

2. Linie de fabricatie bricheti (1 set) cu urmatoarele componente:1) Banda transportoare (1 set): comandat fluid cu unda electrica a sistemului de dozare continua

a materiei prime uscate sau transportor melc tip cuveta.2) Siloz de distribuire (1 set): acesta este complet echipat si foarte usor de manevrat.3) Presa de brichetare (5 seturi):

Nr.crt Parametrul Valoarea

1 Alimentare 3x400V, 50Hz

2 Motor electric 30kW*

3 Randamentul 500kg/h**

4 Forma brichetelor cub 120mm x 60mm x 80mm***

5 Greutatea 2600kg

6 Gabaritul înălţ. 1,8m - lăţ. 1,8m - lung. 1,8m

FE-15

Page 16: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 16/28

Presa este destinată pentru brichetarea biomasei cu un grad de fragmentare <2cm şi umiditate sub 14%.

Parametrii utilizaţi:+ ciclul de presare de la 6 sec. (foarte rapid)+ ciclul de lucru automat+ economică în exploatare:

(motor 18,5kW, min. 300kg/h brichete, motor 30kW, min. 500kg/h brichete )+ uşor de utilizat+ asortiment bogat al biomasei presate cum ar fi rumeguş, paie, turbă, material uscat etc.

+ soluţie inovatoare

4) Transportor bricheti (1 set): se foloseste pentru transportarea brichetilor catre urmatoarea etapain procesul de productie.

5) Cabinet sistem de control electronic (1 set): asigura protectia impotriva scurt-circuitariisistemului, supra-alimentarea si supra-incalzirea.

6) Masina de impachetat cu folie PE (1 set): Impacheteaza brichetii rezultati in procesul deproductie folosind folie contractabila din polietilena.

Prin implementarea acestui proiect se intentioneaza optimizarea si dezvoltarea capacitatii de productie,pe fondul unei experiente anterioare a firmei atat in domeniul realizarii efective a produselor, cat si in activitateade marketing, organizare/optimizare fluxuri de productie. De precizat faptul ca societatea detine personalspecializat si cu experienta in domeniul productiei, astfel incat utilajele vor fi utilizate corespunzator. Putemspune ca firma are maturitarea necesara realizarii acestui tip de investitie prin prisma produselor efectuate si aexperientei societatii in contractele de productie si de furnizare a produselor in bune conditii catre diversii clienti,prin faptul ca detine resursele umane necesare si resurse materiale aferente. Avand in vedere caELMAFLUX SRL se numara printre companiile locale care realizeaza o cifra de afaceri si o productieconsiderabila, s-a constatat de-a lungul experientei profesionale ca „solutiile integrate” sunt cele mai profitabiledin punct de vedere economic.

 Astfel, managementul s-a orientat catre reorganizarea si eficientizarea fluxurilor operationale prinachizitionarea unor noi mijloace de productie care sa ofere suportul unui flux operational eficient, sa creeze

independenta tehnologica si economica, sa contribuie la cresterea productivitatii, a competitivitatii economice asocietatii, astfel incat firma sa realizeze produse la standarde calitative inalte, iar in cadrul echipei sa seimplementeze conceptul de „integrare a operatiunilor”.

Experienta anterioara acumulata de-a lungul anilor de activitate in sectorul productiv, trendul ascendental activelor corporale si al resurselor umane, contractele realizate pana in prezent cu clientii nostri in buneconditii, precum si performantele economico-financiare ale companiei rezultate conform bilantului, atesta faptulca echipa are capacitatea, maturitatea, competenta si resursele necesare implementarii proiectului.

Echipamente de achizitionat si caracteristicile acestora, furnizori

In cadrul acestui proiect, sunt estimate urmatoarele achizitii de mijloace fixe:

Nr.crt.

DenumireValoarea estimata

Euro (*) Lei (*)

FE-16

Page 17: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 17/28

1. Achizitie linie de fabricatie peleti (lot 1) cu urmatoarelecomponente:

226848 1009700

1.1. Taietor rotativ 25837 115000

1.2. Banda transportoare magnetica 4718 21000

1.3. Moara cu ciocanele multifunctionala 12133 54000

1.4. Ventilator 1685 7500

1.5. Conducte de aer 1235 5500

1.6. Ciclon cu melc 2134 9500

1.7. Ecluza pneumatica 2516 11200

1.8. Nivelmetru material 449 2000

1.9. Siloz pneumatic de materiale 7302 32500

1.10 Sistem de colectare a prafului 5842 26000

1.11 Alimentator cu surub 1573 7000

1.12 Regulator de umiditate(conditionor) 3708 16500

1.13 Structura de otel circulara 1123 5000

1.14 Masina de peletizare eficienta cu centrifuga 70097 312000

1.15 Transportor cu elevator 2808 12500

1.16 Ecluza pneumatica 2 1415 6300

1.17 Nivelmetru material 2 449 2000

1.18 Racitor in contracurent pentru peleti 8089 36000

1.19 Ventilator 2 1685 7500

1.20 Ciclon 2 2134 9500

1.21 Ecluza pnaumatica 3 2516 112001.22 Transportor cu elevator 2 2808 12500

1.23 Separator cu vibratie 4718 21000

1.24 Nivelmetru material 3 449 2000

1.25 Siloz produse finite 2584 11500

1.26 Masina de impachetare 14379 64000

1.27 Sistem de colectare a prafului in spatiul de lucru 22916 102000

1.28Sistem de control electronic

19546 87000

2.  Achizitie linie tehnologica de fabricatie bricheti (lot 2) cuurmatoarele componente:

86565 385300

2.1. Banda transportoare 6381 28400

2.2. Siloz de distribuire 5033 22400

2.3. Presa de brichetare 55605 247500

2.4. Transportor bricheti 7414 33000

2.5. Cabinet sistem de control electronic 7302 32500

2.6. Masina de impachetat cu folie PE 4830 21500

(*) Valorile sunt fara TVA. Curs valutar utilizat pentru convertirea sumelor in euro este cursul Infoeuro valabil  pentru luna iulie 2012: 1 euro=4,4510 lei.

Utilajele mentionate vor avea provenienta europeana si vor fi furnizate cu certificate de conformitate si

FE-17

Page 18: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 18/28

certificate de garantie, carte/fisa tehnica, potivit standardelor de calitate internationale specifice, furnizoriiurmand a fi alesi in urma unui proces de selectie ce va fi efectuat in conformitate cu prevederile programului.Furnizorii vor fi societati autorizate sa comercializeze astfel de utilaje.

Modul in care echipamentele noi vor fi utilizate in dezvoltarea productiei

Prin intermediul acestui proiect se doreste modernizarea dotarii tehnice a companiei in vederea cresteriieficientei utilizarii fortei de munca si resurselor materiale, valorificarea sectorului productiv, avand in vederepozitionarea firmei in piata si evolutia acesteia din urma.

Noile utilaje achizitionate vor face parte din departamentul mecanizare si vor opera intr-un singur schimb prin functionare efectiva la locatia de productie, in mod planificat. Prin punerea lor in functiune va crea simentine o noua capacitate de productie.

Prin urmare se poate estima ca noile echipamente vor aduce cateva avantaje competitive deloc deneglijat in cadrul firmei, si anume:- cresterea productivitatii muncii prin diminuarea ponderii muncii manuale in anumite operatiuni;- cresterea numarului si tipurilor de operatiuni realizate in mod mecanizat in cadrul fluxului de productie;- cresterea gradului de flexibilitate al firmei in abordarea produselor;- cresterea vitezei de operare si diminuarea timpilor de realizare a produselor.

Se va avea in vedere si faptul ca aparitia noilor echipamente in cadrul firmei va impune si masuri deprotectia muncii, atat pentru personalul operant cat si pentru personalul care executa lucrari in vecinatateaacestora. Impreuna cu aceste masuri, achizitia noilor mijloace de productie va induce un impact pozitiv in

activitatea firmei.

Viitoare noi produse, servicii planificate

Proiectul isi propune sa obtina si sa evidentieze noi produse, consolidand astfel prin tehnologizare, unsector productiv nou al companiei si pe piata locala si sectoriala si inregistrand profituri ce pot fi maximizate prinaceste investitii in active tangibile si intangibile.

Realizarea investitiei va conduce la imbunatatirea fluxurilor operationale facand parte din strategiamanagementului de creare, mentinere si dezvoltare pe piata specifica, avand ca finalitate eficientizareaactivitatii deci cresterea competitivitatii firmei pe acest plan.

Avantaje obtinute de societate prin implementarea proiectului

Pornind de la caracteristicile mijloacelor de productie ce fac obiectul investitiei, si subliniind faptul ca acesteaofera- un mix perfect de putere- confort si fiabilitate- capacitate de productie marita- un consum foarte redus de combustibili, fiind prietenoase cu mediul- multifunctionalitate in producerea de peleti si bricheti- productivitatea excelenta - folosesc cele mai noi tehnologii- durata lunga de functionare,

putem mentiona avantajele pe care ELMAFLUX SRL le poate obtine fata de concurenta, in urma realizariiinvestitiei . Acestea pot fi grupate in cateva categorii, respectiv: tehnologice, tactice si strategice si pot fidetaliate dupa cum urmeaza:

avantaje tehnologiceo dotarea firmei cu utilaje ce inglobeaza cele mai noi tehnologiio modularitate si flexibilitate in fabricarea peletilor si brichetilor o productivitate sporitao precizie si siguranta in productieo simplitate in utilizareo respectarea normelor actuale de protectie a mediului valabile in zona UEo robustete si fiabilitate

avantaje tactice (cu efecte obtinute pe termen scurt)o cresterea eficientei productieio cresterea rentabilitatiio posibilitatea de a executa peleti si bricheti cu mijloace de productie propriio optimizarea cash-flow ului

FE-18

Page 19: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 19/28

o amortizarea investitiei in timp relativ scurt

avantaje strategice (cu efecte pe termen lung)o cresterea competitivitatii pe piata localao imbunatatirea imaginiio dezvoltarea accelerata si sustenabila a intreprinderii

Un alt avantaj foarte important pentru firma il reprezinta faptul ca aceasta, avand in prezent in derularecontracte cu beneficiari importanti pe programe de reabilitare termica, realizarea investitiei va permitederularea in bune conditii a acestora, contractarea unor noi clienti de amploare si in viitor in ceea cepriveste energia „verde”, deci implicit, dezvoltarea sustenabila pe termen mediu, prin crearea uneiindependente tehnologice si economice.

Totodata, prin realizarea acestui proiect se ating obiectivele de dezvoltare durabila ale firmei, intrucat seachizitioneaza utilaje noi si performante, cu durata mare de functionare, fiabilitate crescuta, deci se crestenivelul de dotare tehnica si are loc un upgrade al sectorului productiv. Acestea vor fi utilizate in procesul deproductie si vor contribui la dezvoltarea unei noi activitati a societatii, de viitor , respectand standardeleeuropene de mediu, iar performantele acestor echipamente vor contribui la reducerea decalajului deproductivitate existent pe plan local si national fata de cel european in domeniul surselor de energieregenerabila.

Sursele de energie regenerabila trebuie sa asigure, în mod obligatoriu, 20% din consumul energetic alUniunii Europene, pana în anul 2020 potrivit proiectului declaratiei finale a summitului UE. Liderii celor 27 destate membre s-au angajat sa reduca emisiile de gaze poluante cu 20%, pana în 2020, iar procentul ar 

putea ajunge la 30%, daca alte natiuni vor lua masuri similare.Lucrarile si serviciile viitoare si planificarea dezvoltarii acestora , evolutia strategiei de dezvoltare in functie deevolutia pietei

Ca urmare a arderii combustibililor sunt posibile urmatoarele efecte negative: poluarea aerului; poluareaapei; poluarea solului datorita reziduurilor solide; poluarea sonica a imprejurarilor. Dimensiunea poluarii depindede combustibilul utilizat pentru generarea energiei electrice sau termice pe de o parte, precum si de modalitatilede ardere a combustibililor, pe de alta parte.

 În cadrul proiectului se vor achizitiona si pune in functiune echipamentele pentru fabricarea peletilor sibrichetilor (tocator de resturi vegetale, masini de brichetat si peletizat, transportoarele de alimentare si deevacuare) pentru prelucrarea biomasei solide agricole si forestiere în vederea obtinerii de peleti si bricheti,precum si tehnologia de fabricatie a acestora.

Peletii sunt produsi din deseuri de lemn, inclusiv rumegus, asemenea brichetelor, sau pot fi realizati dinreziduurile agricole (paie, coceni de porumb, tulpini de porumb, reziduurile de in si canepa, corzile de vita devie, cojile de seminte de floarea-soarelui, rapita etc.), ambele produse fiind un combustibil ecologic sireprezentand o alternativa eficienta la combustibilii clasici destinati centralelor termice (gaze naturale, CLU,lemne de foc, etc.). Deosebirea majora, fata de produsele clasice, consta în dimensiunea redusa si formaregulata a peletilor si brichetilor, fapt ce permite utilizarea acestora, drept combustibil, pentru centralele termiceautomatizate.

 Avantajele acestui combustibil sunt, însa, mai mult decat concludente:- prin abordarea tehnologiilor de fabricare a peletilor si brichetilor din biomasa solida agricola si

forestiera, se rezolva problema poluarii mediului cu rumegus, deseuri lemnoase sau prin arderea miristiilor si aresturilor vegetale;

- biomasa uscata agricola si forestiera reprezinta o resursa inepuizabila de materie prima;- realizarea peletilor si brichetilor (produse ecologice, nepoluante) se face cu o tehnologie cu grad

ridicat de mecanizare, costuri de fabricatie reduse si permite obtinerea unei energii termice cu costuriavantajoase.In alta ordine de idei achizitionarea acestor echipamente a devenit imperios necesara si datorita faptului

ca este necesara optimizarea si dezvoltarea activitatii de productie de peleti si bricheti, pe fondul lipseiconcurentei in piata locala specifica, iar societatea doreste achizitionarea acestor mijloace de productietehnologice noi, profesionale astfel incat sa se asigure competitivitatea produselor finite. Aceste echipamentecompleteaza activitatea curentaa firmei, contribuind in mod semnificativ la crearea si cresterea productivitatiiacestei activitati economice. Activitatile implicate vor fi planificate riguros. Prin urmare gradul de productie alfirmei va fi mai mare pe acest palier, conducand la o dezvoltare sustinuta din surse materiale si de forta demunca proprii pe termen lung, si la o adaptabilitate a companiei in functie de cerintele si evolutia pietei.

Furnizorii vor fi alesi in urma parcurgerii procedurilor de licitatie aferente Programului. Conform procedurilor, peintreg procesul de achizitie a echipamentelor vor fi respectate urmatoarele principii si reguli:

- nediscriminarea- tratamentul egal- recunoasterea reciproca- transparenta- proportionalitatea

FE-19

Page 20: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 20/28

- eficienta utilizarii fondurilor publice- asumarea raspunderii- evitarea conflictului de interese- neretroactivitatea contractului.

Dar, pentru fundamentarea bugetului, s-a apelat si la oferte orientative ale unor operatori din domeniu, ofertecare sunt atasate prezentului plan de afaceri. Decizia finala referitoare la furnizor va fi luata in functie defacilitatile la dotarile tehnice, pret, performante, calitate, optiuni oferite.

Expunem in cele ce urmeaza principalele caracteristici pentru care s-a optat pentru acest tip de echipamente –

din punct de vedere strict tehnic: precizie si confort in productie fiabilitate productivitate folosesc cele mai noi tehnologii ofera solutii pentru economisirea timpului consum redus de combustibili utilaje nepoluante.

Toate modelele dispun de solutii tehnice similare si sunt realizate din materiale si componente de cea mai bunacalitate, provenienta fiind europeana la standardele de calitate, siguranta si performanta cerute de legislatie.Datorita flexibilitatii in productie de care dispun, aceste echipamente se integreaza perfect fluxului tehnologic

ideal de fabricatie a peletilor si brichetilor.Pentru montarea echipamentelor, s-a amenajat deja (inaintea depunerii cererii de finantare) o hala de productiespeciala pentru dezvoltarea noii activitati, societatea detinand mai multe hale de productie la locul deimplementare mentionat. De asemenea nu sunt necesare racorduri sau alimentari specifice si nici avize siacorduri suplimentare. In prezent sunt respectate toate normele in ceea ce priveste protectia mediului.

Devizul total al investitiei

Nr.crt.

Denumirea cheltuielii*

Valoarea totala a 

cheltuieliicu TVA

(lei)

Valoarea totala 

eligibila a cheltuielii

(lei)

Finantarea nerambursabila Contributia proprie

Procentul(%)

Valoarea finantarii

nerambursabile(lei)

la valoarea eligibila a cheltuielii

(lei)

Cheltuieli conexesi neeligibile (lei)

0 1 2 = 3+8 3 = 6+7 5 6 7 8

1. Teren - - - - - -

2.

Cladire (total), dincare:– Modernizare/amenajare

- - - - - -

3.

1.Mijloace fixe (total),din care:– Tangibile:– Linie fabricatiepeleti(LOT 1)

– Linie fabricatiebricheti(LOT 2)– Intangibile:2.Alte cheltuieli:– Materialepublicitare

1729800

17298001252028

477772

-

1736

1395000

1395000100970

0

385300

-

1400

7070

70

-

-

976500

976500706790

269710

-

-

418500

418500302910

 115590

-

1400

334800

334800242328

92472

-

336

4.

Consultanta (total),din care:– pentru pregatirea proiectului– elaborare de studiitehnice, etc.– pentruimplementarea proiectului

- - - - - -

5. Instruire specializata  - - - - - -

FE-20

Page 21: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 21/28

Nr.crt.

Denumirea cheltuielii*

Valoarea totala a 

cheltuieliicu TVA

(lei)

Valoarea totala 

eligibila a cheltuielii

(lei)

Finantarea nerambursabila Contributia proprie

Procentul(%)

Valoarea finantarii

nerambursabile(lei)

la valoarea eligibila a cheltuielii

(lei)

Cheltuieli conexesi neeligibile (lei)

0 1 2 = 3+8 3 = 6+7 5 6 7 8

6.Consolidarea cursului de schimb

- - - - - -

7.

Cheltuieli neeligibile(transport utilaje,montare si punere infunctiune a liniei defabricatie peleti sibricheti)

- - - - - -

TOTAL 1731536 1396400 976500 419900 335136

5. PLANUL OPERATIONAL

5.1. Descrierea fluxului tehnologic

Reglementîrile cuprinse in legislatia UE privind ecologia mediului referitoare la valorificarea aproapeintegrala a deseurilor din materiale lemnoase impune o tehnologie de prelucrare a acestor deseuri in vedereaunei valorificari eficiente. Aceasta tehnologie include:- in prealabil o sortare manuala, ocazie cu care se elimina materialele nedorite, cum ar fi : obiectemetalice, pietre, etc. (provenite in caz accidental);- o operatie de sitare mecanica, ocazie cu care se selecteaza numai deseul lemnos cu granulatiaoptima pentru efectuarea peletizarii;- o operatie de peletizare a deseurilor lemnoase ;- o ambalare in saci de plastic, lazi, recipienti metalici sau de lemn, etc., pentru manipulari,depozitare si transport eficiente .

Operatia de ambalare conduce la :a) manipularea eficienta a baloturilor de peleti în cadrul depozitului de deseuri cat si în afara lui ;b) posibilitatea depozitarii baloturilor pe vertical ;c) eficientizarea transportului deseurilor balotate la consumatori (o reducere a mijloacelor de transport de5-25 ori pentru aceeasi cantitate de deseuri) ;d) cresterea calitati peletilor prin evitarea venirii în contact a acestora cu diversi contaminanti pe timpultransportului.

Fluxul tehnologic pentru producerea peletilor consta în: tocarea si stocarea rumegusului umed si adeseurilor agricole; uscarea si stocarea rumegusului uscat; presarea rumegusului în vederea realizarii peletilor;cantarirea si ambalarea peletilor.

Fluxul tehnologic complet cuprinde urmatoarele ansamble principale: Moara cu ciocanele; Transportor pneumatic; Instalatie de uscare a rumegusului; Transportor cu melc; Unitate de conditionare; Modulul derealizare a peletilor prin presare; Transportor evacuare peleti; Elevator peleti; Unitate de racire; Sita

vibratoare; Transportor cu melc; Elevator peleti; Unitate exaustare; Masina de cantarit peleti; Masinaautomata de ambalat; Instalatie electrica de actionare.Schema fluxului tehnologic pentru linia de fabricatie bricheti, se prezinta astfel:

 ALIMENTARE – STOCARE MATERIAL UD – USCARE – STOCARE MATERIAL USCAT – SEPARAREMATERIAL GRANULAR COMBUSTIBIL – BRICHETARE – RACIRE – AMBALARE.Fluxul tehnologic complet de fabricatie a brichetilor cuprinde urmatoarele ansamble principale : bandatransportoare ; siloz de distribuire ; presa de brichetare ; transportor bricheti ; cabinet sistem de controlelectronic ; masina de impachetat cu folie PE.

5.2. Descrierea produselor/serviciilor oferite

Peletii din lemn si resturi agricole sunt deseuri lemnoase, deshidratate si comprimate pana la dubluldensitatii energetice a lemnului verde, neuscat. Cu alte cuvinte rumegusul rezultat in urma prelucrarii lemnului

este bine uscat, apoi i se adauga un liant, acest amestec se supune presarii, apoi taierii cu utilaje specializate siare ca rezultat peletul. Peletul are o putere calorica mare, densitate mare, costuri relativ reduse de transport, ologistica imbunatatita de stocare si utilizare automatizata. Peletul de lemn va deveni treptat-treptat un inlocuitor viabil pentru ceilalti combustibili conventionali (gazul natural, GPL, petrol, carbune, lemn, ulei, electricitate, etc.).

FE-21

Page 22: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 22/28

Caracteristicile peletilor:

• Diametru: 3-15 mm• Lungime:<60 mm• Greutate in vrac: ~650 kg/mc• Densitate volumetrica: >1200 kg/mc• Umiditate: <8%• Cenusa: <1.5%• Putere calorica: intre 3500 si 4500 kcal/kg

 Avantajele peletilor de lemn:

• sunt relativ ecologici, proveniti din deseuri lemnoase;• sursa de energie curata, moderna si ieftina;• autonomie foarte ridicata; functie de depozitul de peleti construit si de automatizarea centralei termice,

autonomia unei centrale termice pe peleti poate fi 1 luna de zile sau chiar 2 luni de zile;• o centrala termica pe peleti, fiind considerata ecologica, poate fi achizitionata prin programul CASA 

VERDE, unde puteti beneficia de o suma de pana la 6000 RON;• producerea peletilor se realizeaza prin utilizarea deseurilor lemnoase si astfel se produce o curatare a

mediul natural de materialele poluante pentru sol;•

sunt neutrii din punct de vedere al emisiilor de carbon, deoarece la ardere emit cam aceeasi cantitatede CO2 ( dioxid de carbon ) care a fost absorbit de copac in timpul cresterii acestuia;• emisia de fum rezultata din arderea peletului este foarte redusa;• in gazele de ardere praful este alcalin;• au un continut scazut de metal, iar sulfurile sunt aproape inexistente;• cenusa rezultata in urma arderii peletului poate fi folosita ulterior ca si ingrasamant natural deoarece

este bogata in minerale• costul in exploatarea peletilor este mai redus decat in cazul combustibililor fosili• facand o comparatie cu lemnul de foc rezulta ca peletii sunt mai eficienti din punct de vedere al

randamentului de ardere, puterii calorice, confortul si sigurantei in utilizare;• facand comparatie cu o centrala termica pe gaz conventionala, o centrala termica pe peleti va

consuma, cu un cost pentru aceeasi putere termica produsa, cu aproximativ 20-30% mai redus; in cazul

in care se face comparatia cu o centrala termica pe gaze cu functionare in condensatie, care are unrandament mai bun decat una conventionala, o centrala termica pe peleti va consuma, cu un costpentru aceeasi putere termica produsa, cam la fel;

• necesita un spatiu relativ redus de depozitare, pentru 1 tona de peleti fiind necesar un volum deaproximativ 1200 – 1500 litri / 1,2 – 1,5mc.

Dezavantajele peletilor din lemn:

• costul cu achizitia unei centrale termice pe peleti de calitate, respectiv a echipamentelor aferente( buncar, snec, motor, pompe, supape de siguranta, vase de expansiune, etc.) poate depasi de 2 sau 3ori costul cu achizitia unei centrale termice pe lemne obisnuite, a unei centrale termice pe lemne cufunctionare pe principiul gazeificarii, a unei centrale termice electrice, cu functionare pe gaz metan sauGPL;

• sensibilitate ridicata la sistemul de alimentare cu peleti ai centralei termice; motorul snecului se poateinfunda sau chiar arde destul de repede, snecul si arzatorul se pot infunda cu peleti in cazul in care nuse face o curatare periodica la 2-3 zile si in cazul in care peletul folosit este de o calitate foarte slaba;

• in cazul unei centrale termice pe peleti este nevoie de un spatiu tehnic destul de mare atat pentrumontarea centralei, a echipamentelor aferente cat si a buncarului / depozitului de peleti, camera care sacorespunda normelor si normativelor in vigoare;

• intreruperea curentului electric implica introducerea unor elemente de siguranta in instalatie ( ceea ceduce la cresterea investitiei initiale ), cum ar fi: generator automat pe benzina sau motorina sau UPSsau protector automat lipsa curent;

• o centrala termica pe peleti necesita montarea obligatorie a unui cos de fum;• desi centrala termica cu functionare pe peleti este considerata ca fiind ecologica totusi in urma arderii

peletilor rezulta degajarea unor noxe, chiar si intr-o cantitate redusa, dar tot noxe sunt; daca puneti un

accent foarte important pe latura ecologica, ca si alternativa puteti opta pentru o instalatie cu panourisolare sau pentru o instalatie cu pompa de caldura;

• alegerea peletului se face de regula pe criteriul pretul cel mai mic - cei mai ieftini peleti, iar in acest cazexista mari sanse sa luati un pelet de proasta calitate care sa afecteze functionarea corecta a cazanuluipe peleti, respectiv a echipamentelor aferente acestuia.

FE-22

Page 23: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 23/28

Brichetii sunt combustibili solizi, cu continut scazut de umiditate, obtinuti din resturile lemnoase ramasedupa prelucrare (rumegus, aschii de lemn sau chiar scoarta de copac), cu ajutorul unei masini automata debrichetizare si ambalare a brichetilor.

Rasinile si liantii existenti in mod natural in rumegus au rolul de a mentine brichetii compacti si de aceeaacestia nu contin aditivi. Folosind resturile ramase dupa prelucrarea lemnului obtinem un produs valoros,respectand natura.

Pentru producerea brichetilor nu se recurge niciodata la defrisari sau despaduriri. Din contra, aceastaactivitate e una benefica pentru mediu, eliminand deseurile rezultate in urma prelucrarii lemnului.

 Acest nou tip de combustibil raspunde noilor cerinte de utilizare a energiei “curate” si regenerative,reprezentand alternativa de incalzire domestica cea mai curata, iar in conditiile alinierii preturilor combustibililor clasici la preturile europene in curand va deveni si in Romania alternativa cea mai economica si in acelasi timpconfortabila.

Energia alternativa este un nou concept de energie, atributul ei principal fiind faptul ca nu afecteazaresursele naturale protejand totodata mediul inconjurator.

Omul foloseste lemnul pentru a se incalzi inca din preistorie, dar si-a pus problema eficientei utilizariiacestei resurse doar in ultimele decenii.

Incalzirea cu bricheti este total ecologica si perfecta pentru intrunirea cerintelor de incalzire rezidentiala in

totalitate prin sistemul insusi ori in combinatie cu alte sisteme ce folosesc surse regenerative fara a aveadezavantaje de ordin ecologic.

Sistemul de incalzire cu bricheti are un rol foarte important la reducerea efectului de sera global.Folosirea energiilor alternative joaca un rol important pentru viitorul nostru in materie de energie. Multe tari auintrodus ideea de energie alternativa pentru a reduce dependenta de combustibilii minerali, care reprezinta ocauza majora in deteriorarea mediului inconjurator datorita emisiei de gaze nocive.

Brichetii reprezinta o energie mai ieftina decat cea obtinuta de combustibilii fosili, fiind si regenerabila.Emisiile mici de dioxid de carbon inseamna ca nu afecteaza mediul ambiant, dovada fiind si neincluderea saprintre substantele poluante, de catre protocolul de la Kyoto.Nu se cunosc cazuri de alergie provocata dearderea sau de depozitarea acestora in apropiere.

Datorita tendintei naturale de a umple in mod uniform un spatiu, flacara creata de bricheti e una constanta siechilibrata.

Combustia brichetilor e una indelungata pentru ca acestia sunt compactati in procesul de fabricatie,ajungand sa aiba un continut de apa care coboara si sub 10%.

Ca si confort sau usurinta de utilizare, brichetii satisfac aceleasi cerinte ca si gazul metan sau produselepetroliere.

In prezent, brichetii sunt considerati ecocombustibili, pentru ca nu contin niciun fel de substante periculoasesi emit mai putin CO2 decat carbunele sau petrolul. Spre deosebire de lemnul de foc, brichetii au o puterecalorica de 1,5 ori mai mare, iar centralele care folosesc astfel de combustibil pot fi reglate astfel incat nivelul decaldura sa fie cel dorit.

Caracteristicile brichetilor:

• contin pana la 92% substanta uscata

• pana la 0,5% cenusa

• nu contin aditivi

• densitate: 660-690 kg/metru cub

• arderea a 20 de kg de bricheti produce mai putin de 100 de grame de cenusa.

• brichetii ard aproape fara emisie de fum.

• in gazele de ardere praful este alcalin.

FE-23

Page 24: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 24/28

• au continut scazut de metal iar sulfurile sunt aproape inexistente.

• cenusa bogata in minerale, poate fi folosita cu succes drept ingrasamant.

• 5.500 kg bricheti sunt echivalentul a 2820 metri cubi gaz metan sau 2700 l motorina, sau 8.800 kglemn.

• m3 pot inlocui aproximativ 180.000.000 litri de combustibil conventional fosil.

• studiile arata ca un kilogram de bricheti are o putere energetica de 4,8 kWh.

Avantajele folosirii brichetilor:

• sunt economici. Costul incalzirii pe baza de bricheti este cu pana la 60% mai mic decat pretulproduselor petroliere si cu cel putin 40% mai mic decat pretul energiei electrice.

• sunt non-poluanti. Cantitatea de CO2 provenita din arderea brichetilor este egala cu cantitatea folositade copaci pentru a creste.

• este combustibil domestic, deoarece materia prima folosita provine din padurile nationale, se reduceimportul si alti combustibili si totodata se creaza locuri de munca.

• este confortabil: intretinerea este necesara dar este mult mai redusa decat in cazul lemnului.

• brichetii au un randament mai bun decat lemnele datorita continutului scazut de apa.

Dupa achizitionarea utilajelor, societatea va efectua instalarea acestora, va elabora proceduri tehnice deproductie, va instrui personalul si le va include in fluxul de productie, prin programarea lor pe tipuri de produsefinite, durate de functionare, normare.

IN CONCLUZIE , prin achizitionarea acestor utilaje societatea va executa produse eficiente din punctul devedere al costurilor cu transportul si montajul, angajare de personal, cat si imbunatatirea continua a calitatiiproduselor oferite clientilor, in conditii de rentabilitate economica pentru firma.

5.3. Productia preconizata (volum)Previziunea nivelului vanzarilor pentru produsele pe care firma le va realiza in conditiile utilizarii noilor echipamente este relativa in situatia in care S.C. ELMAFLUX S.R.L. mai desfasoara si alte activitati deproductie, dar in alt domeniu. Astfel s-a estimat cresterea unei cifre de afaceri cu 11% fata de cea actuala in alsaselea an de la implementare. Ca si productie preconizata putem calcula astfel :

1. pentru peleti : 200 kg/ora * 1 schimb(8ore) * 174 ore/luna * 12 luni = 3340800 kg/1000 = 417,6tone/anual.

2. Pentru bricheti : 100 kg/ora * 1 schimb(8ore) * 174 ore/luna * 12 luni = 1670800 kg/1000 = 208,8tone/anual.

5.4. Costuri operationale si costuri de intretinere (forta de munca, materii prime, materiale, utilitati, etc)

STABILIREA PREMISELOR• Capacitate ( to/h ) – 8 ore /zi ; 0.2 to/h peleti si 0.2 t/h bricheti• Materii prime: conform listei de materii prime de mai jos• Produse: peleti si bricheti din deseuri agricole si material lemnos• Flexibilitate tehnologica : mancare pentru animale• Investitie : prin fonduri UE (nerambursabile) si contributie proprie• Nivel tehnologic : tehnologii certificate CE• Scenariu economic : situatia cea mai defavorabila tehnologica si comerciala

Materii prime utilizate :• de natura lemnoasa (rumegus , salcie energetica, deseuri din taiere de padure si curatire parcuri,

gradini, liziere, liziere rutiere, resturi lemnoase din fabricatii )• de natura vegetala (paie cereale, coceni porumb, tulpini vegetale din diferite culturi, coji de seminte,

samburi)• mixte, proportional cu potentialul de resurse al zonei

 Avand ca deziderat principal “calitatea produselor” ce vor fi realizate in cadrul firmei, SC ELMAFLUX SRL

FE-24

Page 25: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 25/28

va utiliza in cadrul procesului tehnologic si fluxurilor de activitati produse de fiabilitate si calitate. De asemenea,asigurarea a 6 locuri de munca pe perioada nedeterminata va conduce la eforturi financiare suplimentare. Astfelpentru forta de munca nou angajata se preconizeaza costuri salariale de 700 lei/luna /salariat; se va avea invedere un consum mediu de energie electrica de 2500 KW/luna si apa curenta, astfel incat costurile lunare cuutilitatile vor ajunge la aproximativ 1150 lei. In ce priveste costurile de intretinere acestea vor fi la nivel minimintrucat furnizorii vor livra echipamentele cu termene de garantie astfel incat societatea va suporta numai reviziiperiodice la preturi minime sau utilizand echipa proprie de interventii pe utilaje.

Luand in considerare cele specificate mai sus costurile operationale anualizate vor ajunge pana in anul 6 laurmatoarele valori:

- costuri cu materii prime si materiale auxiliare: 460.000 lei

- costuri cu forta de munca: 151.500 leiIn aceste conditii, dupa scaderea impozitelor si taxelor precum si a amortizarilor, rezulta un profit net

estimat in anul 6 de 80 mii lei. Acest profit net va creste odata cu atingerea nivelului de profitabilitate al tuturor echipamentelor ce alcatuiesc fluxul tehnologic creat.

6. ANALIZA PIETEI

6.1. Clientii existenti si potentiali

Produsele companiei noastre sunt destine unei arii georgrafice largi, fie din randul utilizatorilor decombustibil ecologic de pe piata autohtona fie din randul consumatorilor straini.Clientii potentiali sunt, in marealor majoritate, din randul consumatorilor individuali,care folosesc peletii si brichetii ca sursa de energie pentrulocuinte,fie drept combustibil pentru centralele destinate consumului de bircheti sau peleti, fie pentru locuintelerurale care sunt incalzite cu sobe de lemn.O alta categorie de clienti potentiali o pot reprezenta termocentralelepe baza de bricheti si peleti. In Romania exista 5 astfel de termocentrale dezvoltate in urma promovariiprogramului „Rumegus 2000”, program finantat de Agentia Romana de Conservare a Energiei, PHARE,Ministerul Mediului si Energiei din Danemarca. Aceste centrale termice au fost construite in 5 mari zone deinteres : VatraDornei, Huedin, Gheorghieni, Intorsura Buzaului si Vlahita. Prima termocentrala ecologica bazatape peleti si bricheti din Romania a fost termocentrala de la Vatra Dornei aparuta in anul 2004 si care a costat4,5 milioane de euro, bani stransi prin PHARE, Departamentul pentru Mediu din Danemarca, GuvernulRomaniei si bugetul local. Aceasta termocentrala are o putere de 18 megawati destula pentru a incalzii peste13.000 de oameni si se poate aproviziona de la toti potentialii furnizori si producatori de bricheti si peleti pe bazade biomasa.

6.2. Concurenta existent ape piata (cota acesteia pe piata)

Compania SC ELMAFLUX SRL se va confrunta in cadrul pietei productiei de combustibili ecologici cu oserie de concurenti, atat directi cat si indirecti. Pe plan local, adica pe raza judetului Buzau, nu exista in acestmoment o fabrica de producere a peletilor si brichetilor, acest lucru oferind o piata de desfacere localanelimitata pentru produsele ce urmeaza a fi produse in urma finalizarii proiectului « Achizitie linie de fabricatiepeleti si bricheti ».

Concurentii directi sunt constituiti de firmele care au ca domeniu de activitate productia de peleti sibricheti la nivel national, dintre acestia enumeram doua mari firme, care isi desfasoara activitatea pe piatanationala:Ecolemn Products SRL este cel mai mare producator de peleti din rumegus si bricheti din rumegusdin Romania folosind in producerea acestora numai rumegus 100%fag (esenta tare). Fabrica produce 100 tonepeleti din rumegus si peste 35 tone bricheti din rumegus pe zi.

SC Ameco Renewable Energy SRL este o intreprindere cu capital majoritar elvetian. Firma"Transylvania Pellets" a cumparat intreprinderea poloneza Athos Pellet, care functiona in Gheorgheni, in 2006,anul infiintarii. Intreprinderea cuprinde si punctul de lucru din Miercurea-Ciuc, unde se ocupa cu productiabrichetelor. La punctul de lucru dinGheorgheni se desfasoara fabricarea peletilor, capacitatea de productieajungand la 3 tone pe ora, in cazul brichetelor la 0,7 tone pe ora.

Concurenti indirecti sunt reprezentati de firmele care au ca obiect de activitate producereacombustibililor ecologici:Concernul german "MAN", compania"Retter Project Management"si societatea"Dafora"SA Medias s-au asociat pentru a realiza in zona de nord a judetului Sibiu cea mai mare rafinarie pentru uleiurinaturale din rapita si biodiesel din Europa de Est. Investitia directa in constructia rafinariei urmeaza sadepaseasca 88 de milioane de euro.

Grupul Profiland, a construit la Galati una dintre cele mai mari fabrici de motorina ecologica dinRomania. Investitia totala se ridica la sapte milioane de euro, iar omul de afaceri spera ca va fi recuperata foarterepede. Capacitatea de productie a fabricii este de 200 de tone de biodiesel pe zi, ceea ce înseamna peste70.000 de tone pe an. Aprovizionarea cu materie prima (rapita) se face din productia interna.

6.3. Marimea pietei de desfacere, prognoza cereriiRomania, conform datelor oficiale, dispune de o suprafata de paduri de aproximativ 6.300 mii ha,

reprezentand cca. 27% din suprafata totala a tarii. Fondul forestier al Romaniei reprezinta cca. 0,30 ha /locuitor.

FE-25

Page 26: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 26/28

Reglementarile cuprinse în legislatia UE in domeniul ecologic, si anume de a se valorifica deseurilelemnoase rezultate in urma prelucrarilor primare si secundare, se pot respecta prin plasarea unor utilaje decompactare stationare înserate in fluxul tehnologic specific la agenti economici din domeniu.Peletii si brichetii din lemn si deseuri agricole sunt un combustibil relativ nou aparut care raspunde noilor cerintede utilizare a energiei "curate" si regenerative. Acestia reprezinta alternativa de încalzire domestica cea maicurata, iar în conditiile alinierii preturilor combustibililor clasici la preturile europene în curand va deveni si înRomania alternativa cea mai economica si în acelasi timp confortabila.

Peletii si brichetii se produc prin presarea rumegusului rezultat de la gatere, din tocatura de lemn acopacilor si în general din deseurile rezultate în urma prelucrarii lemnului si din deseuri agricole. Producereapeletilor si brichetilor de obicei nu necesita aditivi sau lianti datorita rasinilor existente în mod natural în materia

prima de baza.Piata pentru aceste produse este foarte mare si vasta, cuprinzand:

- Consumatorul casnic• Peletii si brichetii sunt folositi pentru producerea caldurii si apei calde menajere in sobe si

centrale cu puteri cuprinse intre 7 si 50 KW. Suedia a consumat 140.000 tone peleti in anul 2001. În ultimii ani,trecerea la consumul de peleti pentru încalzirea locuintelor, a crescut vertiginos la nivel mondial. Numai înSuedia cresterea în anul 2007 a fost de 42%. Consumul Suediei a crescut de peste 8 ori intre anii 2001 si 2007.

• Peletii si brichetii sunt considerati inlocuitori ai gazelor naturale. Din comparatia celor doua tipuride incalzire rezulta urmatoarele: peletii sunt mai ieftini cu 20-25% fata de gazul natural, nu prezinta pericol deexplozie, se utilizeaza cu acelasi confort.

• Facand aceiasi comparatie cu lemnul de foc, rezulta faptul ca peletii si brichetii sunt maieficienti din punct de vedere al randamentului de ardere, puterii calorice, confortului si sigurantei in utilizare.

• Este un combustibil “curat” pentru mediu.

- Consumatorul mediu• Peletii si brichetii sunt folositi pentru incalzirea si producerea apei calde la nivelul spitalelor,

gradinitelor, hotelurilor, pensiunilor, cladirilor administrative, dotate cu instalatii cu puteri instalate cuprinse intre50 si 500 KW.

- Consumatorul industrial• Consumatorii industriali mari. Avem exemplul Suediei care utilizeaza peletii de lemn drept

combustibil in termocentrale de district, prin modificarea arzatoarelor cu gartare mobile pentru carbuni. In anul2001 Suedia a consumat 460.000 tone peleti.

• Consumatorul industrial mediu cu puteri cuprinse intre 0,5 si 4 MW. Consumul Suediei in 2001a fost de 120.000 tone.

• Utilizatorii peletilor pot beneficia de credite carbon, conform Tratatului de la Kyoto pentrureducerea dioxidului de carbon, de pana la 60EURO/tona folosita.

• Utilizatorii pot obtine credite nerambursabile pentru retehnologizarea instalatiilor de ardere prinaccesarea fondurilor structurale acordate de CE.

• In procesul de ardere nu necesita filtre la cosul de evacuare gaze, deoarece cantitatea dedioxid de carbon rezultata este egala cu cantitatea folosita de copaci pentru crestere.

• Cenusa poate fi folosita drept ingrasamant, deci nu necesita transportul si depozitarea ca incazul folosirii carbunelui.

• Livrarea se face in “big bag”.

La acest capitol se ataseaza si analiza SWOT a afacerii, in anexele la prezentul plan de afaceri.

7. STRATEGIA DE MARKETING

7.1. Strategia de abordare/introducere a produselor si serviciilor pe piata. Strategia de marketing pentrupromovarea produselor si modalitatile de punere in practica a acesteia.

Pentru o buna derulare a activitatii sale productive si pentru valorificarea capacitatilor de productie sicompetentelor echipei, SC ELMAFLUX SRL va practica in continuare un marketing modern si agresiv ce secaracterizeaza, pe linga realizarea unor produse de calitate la un pret atractiv, printr-o permanenta comunicarecu clientii si activitati sustinute de promovare.

Concentrarea se va face pe clientul care doreste calitate, utilizarea de metode de lucru careincorporeaza tehnologii noi, inovatie, si toate acestea la un pret acceptabil. Pentru nivelul de adresabilitate alcompaniei aspectul practic si fiabilitatea produselor realizate sunt caracteristicile cele mai importante.Luand in considerare piata tinta si caracteristicile produselor, strategia de marketing este orientata spre afurniza solutia corecta, la momentul potrivit, clientului potrivit. In acest sens, strategia este de a utiliza orice

canal de publicitate/promovare in mod progresiv si diversificat, cu scopul de a face firma cat mai cunoscuta inpiata si de a castiga cat mai multi clienti. Pentru a mentine prezenta firmei in piata in mod continuu se vor utilizametode specifice precum: participarea la evenimentele semnificative din industria prelucratoare de peleti sibricheti si conexe, sau participarea la evenimentele organizate de principalele publicatii economice si financiare.

FE-26

Page 27: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 27/28

Obiectivele Strategiei de marketing vizeaza:- asigurarea calitatii lucrarilor si serviciilor oferite in piata la nivel european ;- asigurarea satisfactiei clientilor ;- crearea si consolidarea portofoliului de clienti si implicit a pozitiei in piata, prin mentinerea si dezvoltarearelatiilor cu clientii, prin programe de loializare a acestora ;- identificarea unor noi tipuri de produse specifice pe care firma le poate oferi în conditii atractive pentru client.

In ceea ce priveste politica de marketing, aceasta are la baza urmatoarele principii :- satisfacerea exigentelor beneficiarilor atat din punct de vedere calitativ cat si din punct de vedere al respectariitermenelor de executie a produselor ;

- respectarea contractelor incheiate ;- reducerea costurilor non calitatii ;- imbunatatirea continua a produselor executate prin intermediul cresterii nivelului de dotare tehnica siperfectionarii personalului ;- profesionalism in relatia cu clientul.

 Avand in vedere cerintele pietei precum si concurenta existenta in domeniu, politicile de marketing vor ficorelate si cu cerintele clientelei, punandu-se accent pe urmatoarele aspecte:

- oferta complexa de produse venita de la un singur producator, asa incat clientul sa negocieze cu un singur furnizor toata cantitatea de produse de care are nevoie. SC ELMAFLUX S.R.L. are aceasta capacitate prinechipele sale de lucru care pot executa o mare cantitate de produse conforme si cu capacitatea de productiecrescuta a utilajelor noi achizitionate prin proiect.

- timp scurt de executie a produselor. Prin numarul optim de lucratori calificati pe meserii, SC ELMAFLUX S.R.Lpoate aborda comenzi complexe cu timp minim de executie, datorat intrepatrunderii operatiilor aferenteaceleiasi zone.- flexibilitatea produselor oferite ce acopera orice tip de solicitare in domeniu. SC ELMAFLUX S.R.L. poateexecuta produse diverse in gama de peleti si bricheti.- acordarea de garantii credibile la produsele executate.

Reamintim ca activitatea firmei este guvernata de procedurile tehnologice si de calitate cuprinse inSistemul de Management al Calitatii.

Strategia de marketing are în vedere printre altele si dezvoltarea paginii de internet a companiei pentrua mari gradul de vizibilitate al firmei precum si parteneriatele strategice cu firme din industrii conexe.

Strategia de mentinere/imbunatatire a cotei de piata

Societatea se gaseste in prezent intr-o pozitie de crestere si consolidare iar implementarea proiectuluiva conduce la cresterea numerica si valorica si calitativa activelor fixe.

Dupa implementarea proiectului activitatea va fi in continuare orientata pentru satisfacerea clientilor dincategoriile consumatorilor de peleti si bricheti. Strategia de viitor va fi centrata pe competitivitate si eficientaastfel incat sa fie valorificate toate oportunitatile dar si atuurile castigate pana in prezent. Ne referim in principalla certificarile obtinute, la experienta si abilitatile acumulate in perioada de activitate desfasurata de la infiintarepana in prezent, precum si la performantele economico-financiare inregistrate.

 Activitatea SC ELMAFLUX SRL este legata de dinamica evolutiei din domeniul productiei, domeniu ces-a aflat intr-o perioada de dezvoltare fara precedent in ultimii ani, tendinta care se va mentine insa cu un ritmusor incetinit in conditiile crizei economice globale. Sub impulsul adus de posibilitatile de finantare (atat bancaracat si cu fonduri structurale), proiectele societatii in producerea de peleti si bricheti vor fi din cele mai optimiste.Spre acest segment se va orienta in principal societatea avand in vedere ca potentialii beneficiari, in momentuldemararii productiei, vor fi sub influenta mai multor constrangeri- cheltuielile cu incalzirea vor fi cel maiimportante - acestia vor apela si la combustibilii alternativi, avand in vedere ca, in prezent, preturile lacombustibilii clasici a crescut cu aproape 100% fata de anii precedenti.

7.2. Pretul propus pentru noile produse (analiza in contextul pietei).

In general societatea a lucrat cu o marja de profit de 8% functie de tipul de activitati si mai ales deconditiile de piata la un anumit moment. Preturile de vanzare sunt in marja competitiei, acest lucru facandu-sein conditii de profitabilitate. Se prezuma ca prin implementarea proiectului firma va lucra cu o marja medie deprofit de 10%, prin urmare acesta va imbunatati performantele de profitabilitate a activitatii.

 Avantajele competitive ale societatii constau in integrarea pe verticala, echipamentele moderne sicompetitive din punct de vedere calitate si costuri de operare, managementul competent si cu experientaacumulata in acest domeniu.

 Apreciem ca in viitor numarul competitorilor pe piata peletilor si brichetilor mai ales cele cu grad marede complexitate va ramane la fel de redus, avand in vedere limitarea tehnologica si lipsa de personal calificat.

 Astfel pretul unei tone de peleti poate fi calculat la 380 lei, iar pretul unei tone de bricheti la 400 de lei.

7.3. Metode de vanzare preconizate

FE-27

Page 28: Formular E Mici 2011

7/27/2019 Formular E Mici 2011

http://slidepdf.com/reader/full/formular-e-mici-2011 28/28

Strategia de vanzari a firmei va fi orientata in principal pe identitatea clientului si pe posibilitatile salefinanciare. Clientii acorda importanta unor caracteristici precum calitatea, pretul acceptabil, livrarea la termen siun serviciu/relatie cu clientul de inalt profesionalism.

Conform politicii generale a firmei in domeniul preturilor, acestea vor fi flexibile, usor adaptabile lacerintele pietei, insa plafonul acestora se va situa usor sub nivelul celor practicate pe piata de resort. Preturilerelativ scazute vor fi tinute sub control prin adaosul practicat, dar mai ales prin costuri de productie scazutedatorate performantelor tehnice ale noilor echipamente de productie achizitionate, ce minimizeaza consumul demateriale, energie, timp, forta de munca si pierderile tehnologice prin reglajele si service-ul la componentelemijloacelor de productie achizitionate.

Previziunea vanzarilor (conform cash flow prognozat) ia in considerare urmatoarele ipoteze rezonabile:- Nu vor avea loc schimbari majore in structura de cost sau de pret- O rata medie de crestere anuala cuprinsa intre 5%-10% in functie si de evolutia industriei specifice inurmatorii ani- Sezonalitatea acestui tip de business, cu varfuri in perioadele de iarna si scaderi pe timpul verii.

Echipamentele ce vor fi achizitionate vor putea fi folosite in executarea produselor efectuate de firma –ne referim la produse proprii. Avantajul competitiv ce va fi dobandit se bazeaza in primul rand pe eficientizareafinanciara a costurilor unor operatiuni in care se va diminua componenta de manopera umana. Daca nivelulcosturilor de productie va fi ridicat in primii ani de functionare a capacitatii de productie, regasirea lor totala inpretul produsului poate afecta serios volumul vanzarilor. In aceasta situatie nivelul preturilor va fi fixat astfelincat sa cuprinda o marja bruta corespunzatoare si corelata cu costul de productie, urmand ca acesta sa fie

modificat ulterior de catre firma, in momentul in care conditiile pietei permit aceste schimbari.Raporturile dintre cerere-oferta-pret vor fi stabilite prin mecanismul concurential. SC ELMAFLUX SRL

va executa produse ale caror costuri pot concentra un numar mare de beneficiari de tipuri diferite. Se vor evitagreseli de tipul orientarii excesive a preturilor dupa costuri sau nerevizuirii preturilor la intervale care sa permitavalorificarea schimbarilor survenite pe piata precum si a investitiilor proprii.

In ceea ce priveste modalitatile de vanzare si plata, firma va aplica politici flexibile de lucru cu clientii saiprin negocieri, acordarea unor tarife diferentiate si a unor facilitati de plata.

8. PLANUL FINANCIAR

S-a realizat in format PDF cu numarul de inregistrare 272706001341309039, in aplicatia de pe site-ulhttp://acb.minind.ro. In prezenta aplicatie se utilizeaza doua ipoteze de lucru, si anume ipoteza cu proiect siipoteza fara proiect, in ambele cazuri alegandu-se metoda valorii de lichidare ca metoda de calcul a valoriireziduale.

1. In ipoteza fara proiect, s-au introdus in anul 1 datele din bilantul societatii ELMAFLUX SRL din31.12.2011 si s-a estimat o crestere a cifrei de afaceri de 8% in anul 2 si de 10% incepand din anul 3 cand setermina de achizitionat utilajele deoarece in aceasta ipoteza de lucru utilajele vor fi achizitionate pe parcursul a3 ani, nefiind posibila din punct de vedere financiar achizitionarea utilajelor intr-un singur an. Deasemeni seestimeaza o crestere a cheltuielilor totale din exploatare de 3% in primii 3 ani pana se termina de achizitionatutilajele, urmand ca in urmatorii ani sa fie de aproximativ 13%.

In ceea ce priveste utilajele achizitionate, s-a estimat o valoare totala a lor de 900.000 lei deoarece dinmotive financiare in ipoteza fara proiect utilajele achizitionate nu vor fi la fel de performante ca si utilajele noiachizitionate prin proiect. Aceasta cheltuiala cu achizitionarea utilajelor se imparte in 3 ani, in primul an sumacheltuita fiind de 400.000 lei, in al doilea an 300.000 lei si in al treilea an 200.000 lei.Suma necesaraachizitionarii utilajelor in varianta fara proiect provin din imprumuturi generand astfel si cheltuieli cu dobanda.

2. In ipoteza cu proiect, se pleaca tot de la datele introduse din bilantul societatii ELMAFLUX SRL din31.12.2011 estimandu-se crestere a cifrei de afaceri de 11% din anul 2 deoarece utilajele vor fi achizitionatecomplet in anul 1, crescand deasemeni si cheltuielile de expoatare preconizate cu 11% din anul 2.

Valoarea utilajelor achizitionate este de 1397 lei, investitia realizandu-se exclusiv in primul an datoritaajutorului financiar nerambursabil. Suma necesara cofinantarii proiectului in valoare de 759.000 lei provine dinimprumuturi, generand cheltuieli cu dobanda.

In final, rata interna de rentabilitate financiara calculata conform ipotezelor de mai sus este de 4,80%, justificandu-se necesitatea finantarii publice, iar proiectul este sustenabil.

9. ANEXE SI ALTE DOCUMENTE1. Analiza SWOT a afacerii.

2. CV-urile si fisele de post ale echipei de management a proiectului.3. Copia certificatului de management al calitatii conform SR EN ISO 9001 :2008.