Flori p.speciala

of 36 /36
BOLILE PLANTELOR FLORICOLE BOLILE GAROAFELOR Mozaicul garoafelor - Carnation mosaic virus Boala poate fi semnalată pe diferite specii ale genului Dianthus, cele mai sensibile fiind Dianthus barbatus L. şi Dianthus caryophyllus L. Simptome. Pe frunzele tinere şi uneori pe tulpini, se observă pete de decolorare neregulate ca formă sau dungi de decolorare paralele cu nervurile. Zonele decolorate alternează cu porţiuni de culoare verde închis, dând aspectul de mozaicare. În scurt timp porţiunile decolorate se necrozează şi planta care prezintă internodii scurte nu înfloreşte şi se usucă. Agentul patogen şi epidemiologie - Carnation mosaic virus este încadrat în grupa virusurilor sferice şi nu rezistă la temperaturi de 63-68 o . Transmiterea de la o plantă la alta se face prin vectori, unelte de tăiat, iar de la un an la altul prin butaşi, nematozi şi rădăcini. Prevenire şi combatere. La înfiinţarea culturii se vor folosi numai butaşi liberi de virus sau supuşi terapiei la 33-35 o timp de 20-30 zile. Plantele mamă de la care se recoltează butaşi trebuie să fie cultivate separat iar la recoltarea florilor şi a butaşilor, instrumentele se dezinfectează cu fosfat trisodic 10 %. Pătarea inelară a garoafelor - Carnation ringspot virus Simptome. Frunzele virozate sunt mai mici, cu marginile ondulate, cu mici gofrări, cu baza uşor colorată în brun-roşcat şi cu pete galbene- cenuşii circulare sau inelare, de 1-2 mm în diametru. Pe frunzele mature, apar zone cenuşii sau verzi-gălbui cu pete neregulate sau inelare. Florile plantelor virozate au tije scurte, cu sepale crăpate, deschidere neuniformă-asimetrică şi petale decolorate. Agentul patogen şi epidemiologie - Carnation ringspot virus Virusul face parte din grupa virusurilor poliedrice şi transmiterea lui în sol este asigurată de nematozi ca Longidorus macrosoma şi Xiphinema diversicaudatum iar de la plantă la plantă prin contact în timpul lucrărilor de îngrijire şi recoltare.

Embed Size (px)

description

Boli la plante

Transcript of Flori p.speciala

BOLILE PLANTELOR FLORICOLE

BOLILE GAROAFELOR

Mozaicul garoafelor - Carnation mosaic virus Boala poate fi semnalat pe diferite specii ale genului Dianthus, cele mai sensibile fiind Dianthus barbatus L. i Dianthus caryophyllus L. Simptome. Pe frunzele tinere i uneori pe tulpini, se observ pete de decolorare neregulate ca form sau dungi de decolorare paralele cu nervurile. Zonele decolorate alterneaz cu poriuni de culoare verde nchis, dnd aspectul de mozaicare. n scurt timp poriunile decolorate se necrozeaz i planta care prezint internodii scurte nu nflorete i se usuc. Agentul patogen i epidemiologie - Carnation mosaic virus este ncadrat n grupa virusurilor sferice i nu rezist la temperaturi de 63-68o. Transmiterea de la o plant la alta se face prin vectori, unelte de tiat, iar de la un an la altul prin butai, nematozi i rdcini.Prevenire i combatere. La nfiinarea culturii se vor folosi numai butai liberi de virus sau supui terapiei la 33-35o timp de 20-30 zile.Plantele mam de la care se recolteaz butai trebuie s fie cultivate separat iar la recoltarea florilor i a butailor, instrumentele se dezinfecteaz cu fosfat trisodic 10 %.

Ptarea inelar a garoafelor - Carnation ringspot virusSimptome. Frunzele virozate sunt mai mici, cu marginile ondulate, cu mici gofrri, cu baza uor colorat n brun-rocat i cu pete galbene-cenuii circulare sau inelare, de 1-2 mm n diametru. Pe frunzele mature, apar zone cenuii sau verzi-glbui cu pete neregulate sau inelare. Florile plantelor virozate au tije scurte, cu sepale crpate, deschidere neuniform-asimetric i petale decolorate.Agentul patogen i epidemiologie - Carnation ringspot virusVirusul face parte din grupa virusurilor poliedrice i transmiterea lui n sol este asigurat de nematozi ca Longidorus macrosoma i Xiphinema diversicaudatum iar de la plant la plant prin contact n timpul lucrrilor de ngrijire i recoltare.

Fig. 141 - Vetejirea bacterian a garoafelor - Pseudomonas caryophylli (dup E. Hellmers din O.Appel, 1956)Prevenire i combatere. Plantarea se va face numai cu butai sntoi recoltai din plantaiile mam verificate riguros. Solul se va dezinfecta cu nematocide ca Dazomet n cantitate de 400-500 kg/ha. n timpul lucrrilor de ngrijire i recoltare se dezinfecteaz uneltele i minile lucrtorilor cu fosfat trisodic 3 %.

BacteriozeVetejirea bacterian a garoafelor - Pseudomonas caryophylliBoala este prezent n numeroase ri din Europa i dei pe teritoriul Romniei nu a fost semnalat o prezentm deoarece simptomele se aseamn foarte mult cu cele produse de Fusarium dianthi. Simptome. Plantele bolnave prezint frunze vetede de culoare cenuie-verzuie care n scurt timp se nglbenesc i se usuc. n seciune se observ o nglbenire a fasciculelor vas-culare iar rdcinile putrezesc. La plantele mature se observ i o crpare a tulpinii nsoit de prezena unui mucilagiu (fig. 141). Agentul patogen, epidemiologie - Pseudomonas caryophylli (Burk.) Starr et Burk, fam. Pseudomonadaceae, ord. Pseudomonadales, Div. Bacteria. Bacteria invadeaz xilemul, formeaz pungi de mucilagiu ce produc crparea tulpinii i ulterior vestejirea i uscarea frunzelor. Transmiterea bacteriei se realizeaz prin butai i prin resturile infectate rmase n sol.Prevenire i combatere. Se recomand folosirea butailor sntoi care, nainte de a se pune la nrdcinat se in 10 minute n soluie de permanganat de potasiu 1 %. n ser i solarii solul se va dezinfecta chimic sau termic.

Cancerul bacterian al plantelor floricole - Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciensAceast boal a fost semnalat la sfritul secolului trecut pe via de vie iar la noi n 1928, Tr. Svulescu o descrie la mr. Simptome. La baza plantelor sau la baza butailor de crizanteme, dalie, mucat, trandafir sau begonie, apar tumori de diferite dimensiuni. esuturile plantelor prezint o proliferare rapid i haotic a celulelor care dau natere la tumori ce au iniial o consisten buretoas apoi devin tari, se lignific. La dalii, dup 3-6 sptmni, tumorile crap i prin leziuni pot ptrunde ciupercile saprofite de sol ce putrezesc esuturile.La mucat, tumorile se formeaz la baza tulpinii sau a butailor i au aspect mamelonat (fig. 142).

Fig. 142 - Cancerul bacterian al plantelor floricole - Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens (dup O. Appel, 1956).La trandafir, tumorile pot aprea pe rdcini, la colet sau chiar pe tulpini n plantaiile mai btrne. Prezena tumorilor pe rdcini i colet afecteaz doar n mic msur vigurozitatea plantelor. La begonii tumorile de la colet sau de pe rdcini sunt mici, ct bobul de mazre sau ct o nuc, au suprafaa neregulat i culoare brun-glbuie.Agentul patogen i epidemiologie - Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens (Smith and Townsend) Kerr, Young and Panagopoulos, fam. Rhizobiaceae, ord. Eubacteriales, Div. Bacteria. Bacteria are forma unui bastona i prezint un cil polar. Ea se dezvolt la temperatura optim de 25-30oC rezistnd n solurile umede i grele, n resturile organice atacate, n tumorile desprinse de pe plante, timp ndelungat, de la 5 luni pn la 2 ani. Aceast bacterie are un cerc larg de plante gazd, de la specii pomicole, plante erbacee, plante floricole etc. aa nct solul o dat infectat devine de nefolosit pentru foarte multe specii, exceptnd plantele din Graminaceae.Prevenire i combatere. Se recomand dezinfecia termic sau chimic a solului folosit n sere i solarii precum i a uneltelor folosite la lucrrile de ntreinere. n plantaiile mam din care se iau organe de nmulire vegetativ se vor face controale pentru depistarea i eliminarea plantelor bolnave.Cercetrile efectuate n domeniul combaterii biologice au scos n eviden existena unei tulpini nepatogene a acestei bacterii - tulpina K-84 care este folosit sub form de suspensie. Organele de nmulire vegetativ se trateaz prin imersie n aceast suspensie nainte de plantare.

Micozennegrirea garoafelor - Mycosphaerella dianthiSimptome. Boala apare pe garoafele din cmp, solarii sau ser, sub forma unor pete de decolorare circulare sau eliptice, nconjurate de o zon violacee. n condiii favorabile agentului patogen, petele se brunific, se extinde zona atacat i n final frunzele se nglbenesc, se rsucesc i se usuc.Tulpinile i pedunculii florali atacai se frng foarte uor n dreptul esuturilor necrozate i nnegrite. Bobocii cu sepalele atacate nu se mai deschid sau se deschid asimetric (fig. 143). Agentul patogen - Mycosphaerella diathi (Burt.) Jorstad., fam. Venturiaceae. ord. Pleosporales cl. Loculascomycetes, subncr. Ascomycotina, f.c. Heterosporium echinulatum (Berck.) Cooke.

Fig.143- nnegrirea garoafelor - Mycosphaerella dianthi: a-plant atacat; b-frunze atacate; c-conidiofori; d-conidii (dup E. Docea i V. Severin 1964).Ciuperca are aparatul vegetativ un tal ce se dezvolt intercelular iar la suprafaa organelor atacate formeaz conidiofori brun-olivacei, multicelulari, noduroi, ce ies prin stomate n form de tufe. La captul fiecrui conidiofor se formeaz cte o conidie cilindric, brun-olivacee, cu 3-4 septe transversale i cu pereii exteriori echinulai - tip Heterosporium. n resturile vegetale ciuperca poate forma loculi cu asce i ascospori, ns la noi n ar se cunoate doar forma conidian.Epidemiologie.Curenii de aer, picturile apei de ploaie sau de irigaie vehiculeaz conidiile rspndind agentul patogen n cursul perioadei de vegetaie. De la un an la altul agentul patogen rezist sub form de miceliu deshidratat subepidermal, n resturile de plante atacate i sub form de loculi izolai cu asce i ascospori.

Fig. 144 - Rugina garoafelor - Uromyces diathni: a-plant atacat; b-uredospori; c-teliospori (dup Vera Bontea din Al. Lazr i col., 1977).Prevenire i combatere. Msurile de igien cultural (strngerea i arderea plantelor atacate) sunt un factor esenial n prevenirea bolii iar n cazul apariiei ei, agentul patogen poate fi combtut prin stropiri cu fungicide sistemice: Bavistin 50 WP 0,05-0,07 %, Derosal 50 SC-0,07 %, Topsin M 70 WP-0,3 % sau fungicide de contact ca: Dithane M 45-0,2 %. n soluiile toxice se va aduga totdeauna aracet 0,2 % pentru a fi siguri de adezivitatea suspensiei toxice pe plante.Rugina garoafelor - Uromyces dianthi Simptome. Pe toate organele aeriene apar pete mici, brun-glbui, n dreptul crora epiderma crap iar esuturile se necrozeaz. Dac sunt atacate tijele florifere, se observ uscarea plantei deasupra zonei atacate.Agentul patogen - Uromyces dianthi (Pers.) Niessl., fam. Pucciniaceae, ord. Uredinales, cl. Teliomycetes, subncr. Basidiomycotina. Ciuperca are aparatul vegetativ un tal care paraziteaz esuturile i pe care se formeaz pustule de uredospori sferici sau elipsoidali, pedunculai, bruni-glbui, cu membran fin echinulat (fig. 144). Pe acelai miceliu, dar mai trziu, apar teliosporii unicelulari, sferici, pedunculai, brun-glbui, cu o papil germinativ la vrf. Epidemiologie.Rspndirea ciupercii se face n cursul vegetaiei prin uredospori iar permanentizarea sa este asigurat de miceliu de infecie i de teliospori. Atacul ciupercii este favorizat la temperaturi n jur de 14oC i de persistena picturilor de ap pe frunze timp de 3 ore. Prevenire i combatere. Sunt avizate pentru tratamente urmtoarele produse: Polyram combi-0,3 % (timp de pauz 21 zile), Polyram DT- 0,3 %( timp de pauz 21 zile), Plantvax 20EC-0,3 %( timp de pauz 28 zile), Plantvax 75 WP-0,2-0,3 %, Baycor 25 WP-0,2 %, Bumper 250 EC-0,02 %, Tilt 250 CE RV - 0,02 %, Tilt 250 EC-0,02 %.

Septoriozele plantelor floricole - Septoria sp. Aceste ciuperci produc boli foliare cunoscute sub numele de ptri brune.Simptome. Ciupercile atac mai nti frunzele bazale i dup ce pe acestea apar organele de nmulire, atacul se extinde i la tulpini, frunze din etajele superioare, sepale i chiar petale. esuturile din dreptul petelor la nceput sunt decolorate, apoi se brunific pentru ca n final, zona central s fie albicioas cu puncte mici negre, vizibile cu ochiul liber sau la lup.Agentul patogen - Septoria sp., fam. Sphaeropsidaceae ord. Sphaeropsidales, cl. Coelomycetes, subncr. Deuteromycotina.

Fig. 145 - Picnidie cu picnospori de tip Septoria (dup G.Goidanich, 1964).Ciupercile formeaz n esuturi un tal filamentos pe care se difereniaz numai organe ale nmulirii asexuate, picnidiile, globuloase sau uor turtite, care prezint un por de eliminare a picnosporilor situat la nivelul epidermei frunzelor atacate. Picnosporii sunt hialini, filamentoi, uor curbai, cu 1-3 perei transversali (fig.145). Epidemiologie. Picnosporii asigur rspndirea ciupercilor n perioada de vegetaie dar pot rezista n resturile atacate peste iarn i n anul urmtor vor produce primele infecii. Septorioza la ochiul boului - Septoria callistephi Gloyer. Septorioza crizantemelor - Septoria . chrysanthemella Sacc. (fig. 146).

Fig. 146 - Septorioza crizantemelor - Septoria chrysanthemella: a-frunz atacat; b-picnospori (dup E. Docea, V. Severin, 1964). Ptarea (septorioza) frunzelor de ciclamen - S. cyclaminis (Dur. et Mont.) Sacc.Septorioza nemiorului - Septoria . delphinella Sacc.Septorioza gladiolei-S. gladioli Pass.Ptarea brun (septorioza) la garoafe - S. dianthi Desm.Acest agent patogen poate produce pete mici, ruginii, apoi brun-negricioase, pe tuberobulbi ducnd la uscarea i mumifierea lor.Ciuperca se poate transmite i prin tuberobulbii parial atacai. Prevenire i combatere. n vederea prevenirii atacului agenilor patogeni din genul Septoria, se recomand respectarea msurilor de igien cultural, aplicarea unui asolament, folosirea de semine dezinfectate i de butai sntoi. Tuberobulbii de gladiole se vor dezinfecta nainte de plantare cu Captadin 50-0,3 %, soluie n care vor fi scufundai timp de 30' sau tot 30' se vor scufunda n soluie de formalin (concentraie-0,4 %). n lipsa acestor substane, se poate folosi i soluie de permanganat de potasiu 0,15 % n care tuberobulbii se in 2 ore.n timpul perioadei de vegetaie se vor face stropiri preventive (1-2 tratamente) cu Mancozeb 800-0,2 %, Captadin 50 PU-0,25 % sau fungicide sistemice Benomyl 50 WP-0,06 %, Topsin M 70 WP-0,1 % etc.

Fuzariozele plantelor floricole - Fusarium oxysporum

Fig. 147 - Conidii, microconidii i clamidospori de tip Fusarium(dup G. Goidanich, 1964).Simptome. Indiferent de forma specializat a agentului patogen, boala se manifest prin clorozarea frunzelor din vrful plantelor i o uoar vetejire a lor. Odat cu avansarea bolii, se observ nglbenirea total a frunzelor, vetejirea i apoi uscarea plantelor. La soiurile tolerante (soiuri rezistente nu exist) se observ nglbenirea parial a frunzelor i o ncetinire a creterii. n seciunile practicate n tulpinile plantelor bolnave, se observ o brunificare a vaselor conductoare. n condiii de umiditate mare pe organele atacate apare un mucegai alb-roz.Agentul patogen - Fusarium oxysporum (Schecht.) Snyd. et Hans., fam.Mucedinaceae,ord.Moniliales, cl. Hyphomycetes, subncr. Deuteromycotina. Ciuperca este o specie parazit facultativ ce rezist n sol sub form de miceliu saprofit pe care n condiii de secet apar clamidospori sferici, iniial strlucitori, apoi brunii care sunt organe de rezisten.Ptrunderea ciupercii n plant se realizeaz prin sistemul radicular, apoi agentul se dezvolt n vasele conductoare pe care le astup i apoi le brunific. Dac solul n care se cultiv plantele floricole nu a fost dezinfectat, dac are nematozi, este umed i temperatura este n jur de 28-29oC, atacul agentului patogen este foarte rapid i se poate compromite cultura.Pe miceliul hialin al ciupercii se formeaz micro i macroconidii grupate n sporodochii. n mas ele au culoarea uor roz. Microconidiile sunt ovoide, neseptate sau cu o sept. Macroconidiile sunt semilunare, uor curbate i prezint 3-5 perei transversali (fig. 147, fig. 148).

Fig. 148 - Vetejirea garoafelor - Fusarium oxysporum f.sp. dianthi:a-plant atacat, b-miceliu i conidii (dup Al. Lazr, 1977).Epidemiologie. Agentul patogen prezint mai multe ci de rspndire n cursul perioadei de vegetaie i de la un an la altul. Se poate transmite prin conidii i prin miceliu n cursul vegetaiei, iar de la un an la altul rezist sub form de miceliu n resturile de plante, conidii sau clamidospori. Ciuperca Fusarium oxysporum (Schlecht.) Snyd. et Hans., are mai multe forme specializate:Fusarium oxysporum f.sp. dianthi (Prill. et Del.) Snyd. et Hans. fuzarioza garoafelor. Fusarium oxysporum f.sp.chrysanthemi (Litt.) Armst. mpreun cu f.sp. tracheiphilum (E.F.Sm.) Snyd. et Hans. produce fuzarioza crizantemelor.Fusarium oxysporum f.sp. narcissi Snyd. et Hans. - putregaiul bazal al bulbilor de narcise. Fusarium oxysporum f.sp. gladioli Mass. - fuzarioza la stnjenel, freesie i gladiole.Fusarium oxysporum f.sp. lilii Imle - finarea crinilor. Fusarium oxysporum f.sp. tulipae Apt. - fuzarioza lalelelor.Prevenire i combatere. Se recomand folosirea obligatorie a solului dezinfectat pentru ghivece sau rsadnie. n sere dezinfecia termic a ntregului strat de sol este obligatorie, dac n anul precedent a fost semnalat parial n ser atac de fuzarioz. Pentru nrdcinarea butailor se va folosi substrat inert (perlit) dezinfectat cu fungicide sistemice Benlate 50 WP 0,05-0,1 % sau Syllit 65 WP-0,1 %. Dezinfecia chimic a stratului superficial a solului nu este suficient deoarece agentul patogen rmne ca saprofit chiar i la 80 cm i apoi revine ca parazit pe rdcini i tulpini n zonele superficiale.La plantare vor fi folosii numai butai, bulbi sau tuberobulbi sntoi.

Putregaiul cenuiu al plantelor floricole - Botrytis spp. Simptome. Atacul se manifest pe flori i pedunculul acestora n condiii de umiditate atmosferic mare. Organele atacate se brunific, esuturile se nmoaie i se acoper cu un mucegai fin gri. Bobocii florali i florile atacate se desprind de pe plant. Atacul este foarte periculos cnd se manifest n ser pe butaii pui la nrdcinat.Agentul patogen - Botrytis spp., fam. Mucedinaceae, ord. Moniliales, cl. Hyphomycetes, subncr. Deuteromycotina.Ciupercile ptrund n plante prin esuturi sntoase dar i prin rnile provocate de om, n timpul ntreinerii culturilor. Pe talul brun al ciupercilor se formeaz conidiofori ereci, ramificai monopodial n treimea superioar, olivacei la baz. Ultimele ramificaii sunt scurt mciucate i prezint sterigme de care se prind conidiile unicelulare, hialine i ovoidale.Ciupercile genului Botrytis evolueaz la temperaturi optime de 15-20oC i umiditate ridicat 98 %. Dac temperaturile depesc 22oC pe miceliul ciupercilor apar scleroi, ca form de rezisten din care vor aprea din nou micelii de infecie.Epidemiologie. Agenii patogeni rezist n sol sub form de miceliu saprofit sau scleroi din care n anul urmtor, apar micelii ce vor parazita.

Fig. 149- Putregaiul cenuiu al lalelelor - Botrytis tulipae (dup E. Rdulescu i E. Docea din Al. Lazr i col., 1977). n timpul vegetaiei, patogenii sunt rspndii prin conidiile formate pe esuturile putrezite, spori ce sunt vehiculati de picturile de ap i de curenii de aer prezeni n cultur . Aceast boal este comun la garoafe, ciclamen, crin, crie, mucat, trandafir, begonie, dalie, gerbera, saintpaulia, gura leului, liliac etc.n ar la noi au fost semnalate specii ale patogenului, ce dau bolile:Putregaiul cenuiu la crie, crizanteme, ciclamen - Botrytis cinerea.Putregaiul cenuiu al narciselor - B. narcissicola Kleb.Putregaiul cenuiu al crinului - B. elliptica (Berk.) Cooke.Putregaiul gladiolelor - B. gladiolorum Timm.Putregaiul cenuiu al bujorului - B. paeoniae Oud.Putregaiul cenuiu al lalelelor - B. tulipae (Lib.) Lind.(fig. 149). Prevenire i combatere.n culturile de plante floricole se va evita excesul de umiditate, folosind irigarea prin brazde. n ser i solarii se va asigura aerisirea corespunztoare i evitarea ngrrii excesive cu azot ce predispune plantele la mbolnvire. Igiena cultural, strngerea i arderea resturilor de plante atacate ca i o corect amplasare a culturii n asolament, limiteaz atacul.La plantare se vor folosi butai, rizomi, bulbi, tuberobulbi luai de la plante sntoase, nernii, cu aspect normal. nainte de plantare, aceste pri vii de plante vor fi dezinfectate prin scufundare n suspensie de Benlate 50 WP-0,05 %, Topsin 70 PU-0,1 %, sau Mirage F 75 WP-2,5 kg/ha.n vederea prevenirii atacului se recomand stropiri cu Ronilan 50 DF-0,15 %, Rovral 50 WP-0,2 %, Sumilex 50 PU-0,1 % sau alte produse antibotritice. Repetarea tratamentelor se va face la interval de 7 zile, alternnd produsele, pentru a nu se ajunge la rase fiziologice rezistente.

BOLILE LALELELORMozaicul frunzelor la lalele - Cucumber mosaic virusVirusul mozaicului castraveilor a fost descris n 1916 i acum este cunoscut n toat lumea ca producnd boli deosebit de grave la diferite plante de cultur, plante ornamentale i specii lemnoase. Poate fi semnalat pe ochiul boului, pe nemior, petunii, flox, zinii, lalele, mucate. n asociere cu alte virusuri este prezent pe lalele, crin i gladiole,producnd viroze grave.

Fig. 150 - Mozaicul lalelelor - Cucumber mosaic virus: atac pe bulbi(dup O. Appel, 1954).Simptome. Pe frunze apar pete inelare sau striuri de culoare galben ce dau aspectul de mozaic n contrast cu zonele verzi ale frunzei. Zonele decolorate cu timpul se nroesc, apoi devin brune i se usuc. Pe unele frunze pot fi semnalate desene clorotice variate ca frunza de stejar sau poate fi observat o necroz a nervurilor.La ochiul boului, n afar de mozaicarea frunzelor apare o scurtare a internodurilor ceea ce d simptomul de piticire nsoit de deformarea ligulelor.La nemior, pe frunze, apar benzi clorotice paralele cu nervurile i clorozri ale marginilor limbului. Inflorescenele au florile foarte apropiate cu aspect de mturi de vrjitoare. La petunii, frunzele plantelor virozate apar gofrate din cauza creterii ncetinite a zonelor mozaicate, zone pe care apar n scurt timp pete necrotice.La flox, se remarc o reducere accentuat a limbului frunzelor virotice pn la aspectul de iret. La crciumrese, frunzele virotice manifest o clarifiere a nervurilor nsoit de mozaicarea i ptarea clorotic a limbului.La lalele, frunzele virotice sunt deformate cu necroze paralele cu nervurile, florile au petalele cu pete decolorate iar pe bulbi apar pete inelare brune-cenuii, adncite n esut (fig. 150). La mucat simptomele de mozaic se observ doar pe frunzele tinere, apoi infecia se menine n stare latent.Acest virus n asociere cu virusul ptrii lalelelor produce marmorarea grav a crinului. n asociere cu virusul latent al crinului produce ptarea necrotic a crinului iar n asociere cu virusul mozaicului galben al fasolei produce dungarea alb a gladiolelor.Agentul patogen - Cucumber mosaic virus. Virusul formeaz n celulele atacate cristale hexagonale sau plci unghiulare i prezint mai multe tulpini ca tulpina G - ce d infecii sistemice la Zinnia, tulpina galben P6 ce atac specii de Nicotiana ca i tulpina 5 a lui Price. Tulpina C este frecvent la garoafe. Particulele virusului sunt izometrice, poliedrice de 28-30 nm n diametru. Virusul poate fi inactivat la temperaturi de 60-70oC. Epidemiologie. Virusul se rspndete n natur prin afide, mecanic i prin cuscut. Uneori la Cucurbitaceae se transmite i prin semine. Rezist n natur n gazdele multianuale ca Stellaria media. Prevenire i combatere. n cmp se impune o izolare spaial ntre speciile ornamentale i culturile de cucurbitacee sau alte plante ce fac parte din cercul de plante gazdal patogenului. Smna se va recolta numai de la plantele sntoase, observate pe ntreaga perioad de vegetaie sau se va trata termic. Plantele din cultur sau ser se vor stropi cu insecticide organo-fosforice pentru combaterea afidelor vectoare.

Ptarea clorotic inelar i n benzi la lalea - Tobacco rattle virus

Fig. 151- Ptarea clorotic inelari n benzi la lalea - Tobacco rattle(dup O. Appel, 1954).Acest virus are numeroase sinonimii n funcie de autorul i planta gazd din care a fost izolat.Simptome. Pe frunzele de ochiul boului, apar pete inelare de decolorare, dar i benzi clorotice sau frunze de stejar de culoare galben-verzuie. Florile nu sunt afectate dar creterea plantelor este stagnat. La flox, frunzele virotice au pete clorotice apoi necrotice de forme variate. Narcisele atacate de acest virus prezint o marmorare pe frunze i tulpini. Lalelele au pe frunze pete clorotice paralele cu nervurile iar la florile de culoare roie, se observ pe petale striuri necrotice i nuane de un rou nchis pe margine. Florile virotice de culoare alb sau galben prezint striuri cu aspect sticlos. Gladiolele virozate au pe frunze pete galbene sau brune, n dreptul crora esuturile bonave se necrozeaz, se brunific, apoi apar rupturi, frunzele prezentnd pe margine crestturi specifice. Pe flori, la toate plantele din diferite genuri (ochiul boului, gladiole, gerbera, narcise), apar striuri i pete de decolorare ca i la lalele (fig. 151). n cazul atacului pe gerbera, pe frunze apar pete clorotice liniare sau inelare fr ca florile s fie afectate.Agentul patogen - Tabacco "rattle" virus. Patogenul a fost descris n 1943 n Olanda ns acum este cunoscut i n S.U.A., Brazilia i Japonia. El infecteaz un numr nsemnat de plante gazd din flora cultivat i spontan prezentnd mai multe tulpini cu virulen variat. Epidemiologie. n natur virusul este transmis de insecte din genul Trichodorus i rezist n buruieni din genurile Capsella i Myosotis. De la plant la plant virusul poate fi transmis i prin nematozi. Prevenire i combatere. Plantele ornamentale vor fi semnate sau plantate numai n sol necontaminat sau dezinfectat cu nematocide iar n cmp, la observarea simptomelor, plantele se vor scoate i se vor arde iar culturile se vor stropi periodic cu insecticide pentru distrugerea vectorilor.

Ptarea lalelelor - Tulip breaking virus Simptome. Plantele virotice se recunosc abia la nflorire deoarece simptomele foliare uneori lipsesc. La unele plante frunzele au striaii longitudinale verzi-nchis sau alb-argintii iar n final frunzele sunt glbui sau argintii. nflorirea este ntrziat cu 7-10 zile iar la apariia lor, florile au petalele cu pete, benzi decolorate sau ntreaga petal este decolorat. ntruct benzile decolorate contrasteaz cu roul, rozul sau violetul florii, apariia acestor flori virotice este dorit. n comer ele sunt numite lalele Rembrandt. Dei plantele sunt virotice ele rmn viabile civa ani. Agentul patogen - Tulip breaking virus Virusul face parte din grupa Potyvirus. El poate fi ntlnit i la speciile floricole ale genului Lilium.Epidemiologie. n timpul vegetaiei, virusul este transmis de Aphis fabae, Macrosiphum euphorbiae i Myzus persicae. Prin sucul rmas pe uneltele de tiat, virusul se poate transmite cu uurin. Prevenire i combatere. Plantele virotice se vor elimina din cultur i se vor arde. Uneltele de tiat se vor dezinfecta cu fosfat trisodic 10 %. Cultura va fi stropit cu uleiuri minerale pentru a mpiedica aezarea vectorilor sau cu insecticide specifice distrugerii afidelor. Lalelele mai pot fi atacate de: Tulip white streak virus - dungarea albastr a lalelelor.Tulip halo necrosis virus - necroza aureolat.

8.2.5. Cancerul bacterian al lalelelor - Corynebacterium oortiiAceast boal bacterian a fost descris n strintate, n 1969, pe lalele cultivate n ser, iar la noi Gh. Marinescu o semnaleaz n 1983, din judeul Ilfov.Simptome. Bacteria atac toate organele plantei formnd pe bulbi pete albe ce devin apoi galbene. esuturile atacate putrezesc, bulbii crap i apar ulceraii pline cu gom bacterian. Frunzele au suprafaa rugoas, cu pete albicioase, circulare, de 1-4 mm. Epidermele frunzei se rup i apar ulceraii alungite nconjurate de esuturi necrozate. Aceleai ulceraii apar pe tulpini i chiar pe boboci, dac este vreme umed. Vasele conductoare din tija floral sunt mai nti nglbenite apoi brunificate; datorit putrezirii esuturilor tijele se rup uor.Agentul patogen i epidemiologie - Corynebacterium oortii (Saal. and Maas) Geest., fam. Corynebacteriaceae, ord. Actinomycetales, Div. Bacteria. Bacteria sub form de bastona se dezvolt la temperaturi optime de 26-28oC i se rspndete prin ploaie, vnt i uneltele de lucru folosite n timpul perioadei de vegetaie.Agentul patogen ptrunde prin rnile de pe partea aerian a plantelor provocate de insecte sau instrumentar. De la un an la altul,bacteria se transmite prin bulbii infectai. Prevenire i combatere. Se vor recolta bulbi numai de la plantele sntoase iar cele bolnave vor fi scoase cu atenie din cultur i se vor arde. Bulbii, cu 1-2 zile nainte de plantare, se vor dezinfecta cu Validacin 3 S-3 %. Se va asigura o rotaie de 3-4 ani i o respectare a msurilor de igien cultural.

Putregaiul moale al bulbilor de lalea - Pseudomonas syringaen Romnia, C. Stncescu i I. Zurini au descris n 1981 boala bacterian caracterizat prin putrezirea umed a bulbilor de lalea. Simptome. Pe bulbii bolnavi, apar pete maro-deschis n zona discului central. n timpul evoluiei bolii, putrezirea bulbului are loc n profunzime, aprnd un mucilagiu alb-cenuiu. Plantele aprute din aceti bulbi au tulpini ce rmn mici i nu nfloresc. Agentul patogen. - Pseudomonas syringae van Hall, fam. Pseudomonadaceae, ord. Pseudomonadales, Div. Bacteria. Corpul bacteriei este alungit i prezint capetele rotunjite. Epidemiologie. Agentul patogen se transmite de la un an la altul prin bulbii infectai i prin resturile de plante rmase pe sol. Prevenire i combatere. La plantare, se vor folosi numai bulbi sntoi bine sortai. Solul din serele sau solariile unde s-au cultivat lalele ce au prezentat simptome de atac, va fi dezinfectat termic sau chimic. n timpul vegetaiei, plantele bolnave vor fi eliminate i arse. Dezinfectarea bulbilor cu Validacin 3 S-3 % ca i msurile de igien cultural previn instalarea agentului patogen.

BOLILE CRIZANTEMELORMozaicul crizantemelor - Chrysanthemum virus B

Fig. 152 - Mozaicul crizantemelor - Chrysanthemum virus B (dup M.Klinkovski din Al. Lazr i col., 1977)Simptome. Frunzele tinere manifest o mozaicare, pete inelare de decolorare, galben-verzui ce devin apoi necrotice. Frunzele mozaicate au limbul deformat, cu nervuri translucide iar planta formeaz flori mici i decolorat (fig. 152).Agentul patogen - Chrysanthemum virus B, aparine grupei Carlavirus.Virusul este de form alungit cu margini paralele i capete drepte. Patogenul poate fi inactivat doar la 70-80oC. Virusul este rspndit de afide i prin nmulirea vegetativ a plantelor deja infectate.Prevenire i combatere. Se recomand eliminarea plantelor virotice i stropiri cu insecticide n vederea prevenirii rspndirii agentului patogen. Tratamentul termic al plantelor mam infectate nu poate fi realizat datorit temperaturii nalte de inactivare. La crizanteme mai putem ntlni: - Chrysanthemum vein mottle virus - marmorarea nervurian.- Chrysanthemum stunt viroid - piticirea crizantemelor.- Chrysanthemum chlorotic mottle viroid - ptarea clorotic.

BacteriozeNecroza bacterian a crizantemelor i gerberelor - Pseudomonas cichorii Boala a fost semnalat n S.U.A. dar este rspndit i n Europa. Simptome. Atacul apare la 4-5 sptmni de la plantarea crizantemelor sub form de pete circulare de 2-3 mm n diametru, pete de decolorare pe frunzele bazale care n scurt timp se necrozeaz.Necrozarea zonelor afectate duce la deformarea frunzei iar dac este o atmosfer umed apare putregaiul umed. Simptomele tulpinale apar mai trziu sub form de leziuni n zona nodurilor, zon ce se nnegrete i se extinde spre butonii florali.Pe frunzele de mucat bacteria produce pete de 5-10 mm, cu aspect hidrozat i culoare brun-negricioas. n atmosfer uscat, esuturile atacate se necrozeaz, n timp ce n atmosfer umed, apare putregaiul umed. Cnd boala se extinde, pe pedunculi i tulpini apar pete necrotice iar butonii florali nu se mai deschid.Pe frunzele de gerbera, atacul se observ sub form de pete hidrozate, circulare, brune-negricioase. La un atac puternic, brunificarea se extinde de la marginile frunzelor spre nervura median. Agentul patogen i epidemiologie - Pseudomonas cichorii (Swingle) Stapp, fam. Pseudomonaceae, ord. Pseudomonadales, Div. Bacteria.Bacteria are o evoluie rapid la temperaturi de 26-30oC i se transmite de la plant la plant prin apa de irigaii sau uneltele de lucru. De la un an la altul rezist n sol n resturile infectate. Fertilizarea cu ngrminte pe baz de azot, favorizeaz atacul.Prevenire i combatere. Se recomand dezinfecia termic sau chimic a solului, dezinfecia chimic a utilajelor, plantarea de butai sntoi, fertilizri echilibrate i reglarea temperaturii n ser i solarii.Printr-o rotaie de 3-4 ani a culturii i tratamente preventive cu sulfat tribazic de cupru 0,4-0,5 % sau Dithane M-45 - 0,2 % putem preveni atacul.

MicozeFinarea crizantemelor - Oidium chrysanthemi Boala este semnalat nc din 1954 de C. Sandu-Ville iar acum este prezent att n culturile protejate ct i n cele de cmp. Simptome. Pe ambele fee ale limbului sau pe tulpini apar zone acoperite cu o psl alb cu aspect pulverulent, sub care esuturile se nglbenesc. Agentul patogen i epidemiologie - Oidium chrysanthemi Rob., fam. Mucedinaceae, ord. Moniliales, cl. Hyphomycetes, subncr. Deuteromycotina. Ciuperca prezint numai forme de nmulire asexuat. Pe talul filamentos, ectoparazit, se formeaz lanurile de conidii hialine, unicelulare, eliptice, de 25-40 x 15-20 m. La maturitatea lor, conidiile sunt antrenate de vnt i pot infecta alte frunze i tulpini dac temperaturile sunt peste 20oC i foliajul este uor vetejit. Frunzele care se gsesc ntr-un mediu lipsit de cureni de aer sau cele care aparin plantelor ngrate excesiv cu ngrminte cu azot sunt uor infectate de acest agent. Permanentizarea ciupercii se face sub form de miceliu ce rezist n mugurii plantelor atacate. Tratamentele curative se aplic la intervale de 7-10 zile cu fungicide de contact: Kumulus DS - 0,3 %, Kumulus S - 0,3 %, Microthiol special-0,3 %, Sulfomat P - 20 kg/ha sau sistemice: Benlate 50 WP 0,05-0,07 %, Topsin 70 PU-0,07 %, Topsin M 70 WP-0,1 %, Karathane L.C.-0,05 %, Saprol 190 EC-0,125 %, Afugan- 0,05 %, Bayleton 25 WP-0,05 %, Systhane 12,5 CE- 0,04 %. Se pot folosi i substane din grupa amestecuri care au un spectru mai larg: Shawit F 71,5 WP-0,2 %, Systhane C-0,1 %, Systhane MZ-0,2 %.

Rugina alb a crizantemelor - Puccinia horianaAceast rugin originar din Extremul Orient unde a fost descris n 1901, a ptruns n Europa n 1963 i este semnalat i la noi n Romnia.

Fig. 153 - Rugina alb a crizantemelor - Puccinia holeriana: frunz atacat;a-uredospori; b,c,d-teliospori (dup E. Jacky din J. Eriksson, 1928).Simptome. Pe frunze apar pete mici, circulare de culoare la nceput alb-verzuie, apoi alb i n final cafenie sau castanie. Petele sunt distribuite uniform pe limb i pe nervuri, iar n dreptul lor se formeaz o mic excrescen pe faa superioar i caviti pe partea inferioar.Agentul patogen i epidemiologie - Puccinia horiana P. Henn., fam. Pucciniaceae, ord, Uredinales, cl. Teliomycetes, subncr. Basidiomycotina. Ciuperca formeaz pe frunzele de crizanteme numai pustule cu teliospori care au membrana albicioas iniial, dnd aspect de pat alb. Ulterior membrana teliosporilor devine cafenie-brun. Aceti teliospori germineaz n pustule i dau bazidiospori ce sunt vehiculai de vnt. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin miceliul din butaii infectai. n timpul anului exist dou perioade de predispoziie a plantelor la mbolnvire, martie-aprilie i septembrie-octombrie, acestea fiind perioadele n care plantele sunt umezite mai mult timp i se realizeaz temperatura medie de 17-24oC, optim pentru instalarea atacului (fig. 153).Prevenire i combatere. La toate plantele floricole este necesar s se respecte msurile de igien cultural, deoarece agenii patogeni ce dau rugini rezist sub form de spori n organele atacate. Plantele puternic atacate vor fi strnse i arse.Se va evita recoltarea de butai de la plantele ce au manifestat simptome de rugin. nainte de plantare acetia se vor scufunda n soluii toxice iar amestecul de sol pentru nrdcinare se trateaz cu Ridomil MZ 72 WP-0,04 % sau alt fungicid sistemic udnd cu 4-5 l suspensie la 1 m2.Se recomand udarea prin brazde pentru a evita umectarea prelungit a frunzelor ce favorizeaz instalarea agenilor patogeni.La plantare se vor prefera soiurile rezistente dac n anii precedeni n zon s-au semnalat pagube produse de rugini.n timpul perioadei de vegetaie se vor face 4-5 tratamente cu produse dn grupele: Gr.C: Polyram combi 0,3 %; Mancozeb 80-0,2 %; Gr.D: Benomyl 50-0,08 %; Topsin M 70-0,1 %; Dithane M 45-0,2, Tiuram 70-0,3 %; Gr.H: Saprol 190 EC-0,1 %; Plantvax 75-0,2 %; Gr.J: Baycor 25 WP-0,2%, Bumper 250 E-0,02 %,Tilt 250 CE RV-0,02 %; Mirage 45 EC-0,1 %; Systhane 12 E-0,05 %; Systhane 12,5 CE-0,05 %; Shavit 25 EC-1 l/ha; Systhane MZ-0,2 % (2 kg/ha).

Tratamentele cu fungicide de contact se fac la intervale de 7 zile iar cele cu fungicide sistemice la intervale de 12-14 zile. Se recomand alternarea celor 2 tipuri de fungicide i schimbarea fungicidelor folosite pentru a nu se ajunge la fenomene de rezisten a agentului patogen.

BOLILE GLADIOLELOR

Ria tuberobulbilor de gladiole - Pseudomonas gladioli pv. gladioliBoala a fost descris iniial n S.U.A. ns acum este rspndit n Australia i Europa. n 1943 este semnalat n mprejurimile Bucuretiului.Simptome. Boala se manifest la baza frunzelor sub forma unor pustule de culoare galben-brunie n dreptul crora apar pete necrotice. Dac temperatura este optim ntre 28-30oC, petele se extind i apar zone necrotice cu o margine de culoare roiatic. n atmosfer umed, zonele afectate putrezesc, sunt afectate toate frunzele i plantele se frng de la baz.Tuberobulbii infectai au pe cmi pete ovale, brune apoi negricioase. Pulpa afectat are esuturile distruse, rmn numai vasele conductoare i apar adncituri glbui, de 3-10 mm n diametru i 2-3 mm adncime. esuturile atacate pe timp uscat devin tari, lucioase i se pot scoate ca un dop. Pe timp umed tuberobulbii sunt lucioi, mucilaginoi n zona afectat.Agentul patogen i epidemiologie - Pseudomonas gladioli pv. gladioli Severini, fam. Pseudomonaceae, ord. Pseudomonadales, Div. Bacteria.Bacteria se transmite prin sol i evolueaz rapid producnd pagube mari dac temperatura este ntre 28-30oC. Prin resturile organice rmase n sol bacteria poate rezista pn la ciclul urmtor de cultur. Din cercul de plante gazd ce pot fi atacate fac parte stnjenelul, freesia, garoafele i nemiorul.Prevenire i combatere. Se recomand dezinfecia termic sau chimic a solului, nmulirea prin tuberobulbi sntoi sau tratarea lor preventiv cu Dithane M 45-0,2 % sau Mancozeb 800-0,25 %. Organele de nmulire vegetativ se vor scufunda n soluiile de fungicid timp de 30 minute, cu 1-2 zile nainte de plantare.

BOLILE FREESIEIMozaicul freesiei - Freesia mosaic virusSimptome. Frunzele plantelor bolnave prezint pete mici de decolorare ce cu timpul evolueaz n pete necrotice i apare uscarea frunzelor. Florile plantelor bolnave prezint pete de decolorare, deformri i nu ating dimensiunile normale iar pistilul depete n nlime petalele. Tuberobulbii prezint pete ruginii n dreptul crora apar adncituri n esuturi, zone ce vor fi uor infectate cu ciuperci saprofite de sol. Agentul patogen i epidemiologie - Freesia mosaic virus. Agentul patogen face parte din grupa virusurilor ce au form de "a" i are dimensiuni cuprinse ntre 1000-2500 x 30 nm. Rspndirea sa se face prin afide dar i direct prin sucul rmas pe cuitele de recoltat flori sau pe minile muncitorilor. De la un an la altul se transmite prin tuberobulbii infectai. Prevenire i combatere. Se recomand sortarea i plantarea numai de tuberobulbi sntoi, cultivarea de soiuri rezistente i stropiri cu insecticide pentru combaterea afidelor.

BOLILE TRANDAFIRULUIViroze8.6.1. Mozaicul galben al trandafirului - Cherry necrotic ringspot virus Simptome. Trandafirii virotici prezint frunze cu pete i inele de decolorare verzui, galbene sau albe. n cazul infeciilor grave, la soiurile sensibile apar benzi clorotice n lungul nervurilor iar foliolele se deformeaz. Bobocii sunt mai slab dezvoltai iar florile sunt decolorate (fig. 154).

Fig. 154 - Mozaicul galben al trandafirului - Cherry necrotic ringspot virus (dup\ Tr. S\vulescu, 1959).Agentul patogen i epidemiologia. Virusul se transmite prin altoire i activeaz la temperaturi cuprinse ntre 15-25oC. Toate soiurile de trandafir pot fi infectate dar unele manifest toleran i nu sunt oprite n dezvoltare.Prevenire i combatere. Recoltarea altoilor se va face numai de la plantele sntoase urmrite n perioadele mai reci ale anului, deoarece la temperaturi ce depesc 25oC simptomele pot fi mascate.

Finarea trandafirului - Sphaerotheca pannosa var. rosae Boala a fost descris n ara noastr nc din 1929 de Tr. Svulescu i C. Sandu-Ville. Ea este mai frecvent n spaiile protejate dar i n cmp, n special pe trandafirii buchetari. Simptome. Ciupercile paraziteaz toate organele verzi formnd o psl albicioas, mai fin sau mai dens, constituit din miceliu, din taluri filamentoase ramificate i ntreesute. Sub aceste psle esuturile parazitate se nglbenesc i se necrozeaz. Poriunile atacate capt aspect pulverulent datorit sporilor ce apar i au aspect de pudr fin presrat pe frunze, tulpini sau chiar flori. Miceliul capt n final o coloraie alb-cenuie (fig. 155).Agentul patogen paraziteaz n condiii de secet atmosferic, adic atunci cnd plantele transpir puternic. Organele parazitate se necrozeaz aa nct frunzele se usuc, florile nu se deschid sau au petalele mici, ptate, fr valoare comercial. Lstarii parazitai sunt debili i n cursul iernilor geroase vor pieri.Agentul patogen - Sphaerotheca pannosa (Wallr.) Lv var. rosae Woron. fam. Erysiphaceae, ord. Erysiphales, cl. Pyrenomycetes, subncr. Ascomycotina, f.c. Oidium.Ciuperca prezint un tal filamentos ectoparazit, de culoare alb, pe care apar conidiofori scuri, neramificai, ce susin lanurile de conidii elipsoidale, hialine, de 20-28 x 12-15 m. Pe lstari, spre toamn apar i cleistoteciile, globuloase, brune, de 90-124 m n diametru, cu fulcre flexuoase. Pn n primvar n cleistotecie se maturizeaz o asc mare, 73-86 x 60-70 m cu 8 ascospori eliptici, unicelulari, hialini, de 25-30 x 15-17 m

Fig. 155 - Finarea trandafirului - Sphaerotheca pannosa var. rosae: a-plant atacat; b-conidii de tip Oidium; c-peritecie;d-asc cuascospori (dup T. Ferraris, 1941).Epidemiologie. n timpul vegetaiei agentul patogen se rspndete prin conidiile vehiculate de curenii de aer, infeciile fiind mai frecvente atunci cnd temperatura este de 26-27o i frunzele transpir puternic. De la un an la altul ciuperca rezist sub form de cleistotecii sau miceliu de rezisten n muguri sau la baza ghimpilor. Prevenire i combatere. Msurile de igien cultural trebuie respectate att n cmp ct i n ser, ele constnd din strngerea i arderea resturilor plantelor parazitate. n sere i solarii se recomand o irigare cu norme moderate, nsoit de o bun aerisire pentru a se evita transpiraia exagerat a frunzelor.n timpul perioadei de vegetaie se vor face stropiri cu sulf muiabil 0,4 %, Karatane LC-0,1 %, Topsin M 70 WP-0,1 %, Metoben 70 PU-0,1 % i alte fungicide de contact sau sistemice. n cazul fungicidelor de contact, dup semnalarea atacului, tratamentele se execut din 7-10 zile n 7-10 zile iar fungicidele sistemice se aplic la intervale de 10-14 zile, avnd grij s se alterneze produsele pentru a nu se ajunge la fenomene de rezisten a agenilor patogeni. Ultimele substane avizate sunt: Miraje 45 EC-0,1 %, Systhane 12 E-0,05 % i Systhane 12,5 CE-0,05 %.

Fig. 156- Ptarea neagr a frunzelor de trandafir - Diplocarpon rosae: a-frunz atacat, b-lagr de conidii (dup E. Docea i V. Severin din Al.Lazr i col., 1977).Ptarea neagr a frunzelor de trandafir - Diplocarpon rosae Aceast boal este frecvent ntlnit m rozariile rii i a fost descris nc din 1934 de Tr. Svulescu.Simptome. Pe foliolele frunzelor de trandafir apar pete negre, circulare dispuse pe faa superioar a limbului. Petele au dimensiuni foarte variate de la 3-4 mm i pn la 15 mm n diametru, n funcie de sensibilitatea soiului la acest agent. Frunzele pot prezenta zone mari negre datorit unirii petelor iar n final, prin necrozarea zonelor parazitate frunzele se usuc.Agentul patogen i epidemiologia - Diplocarpon rosae Wolf., fam. Dermataceae, ord. Helotiales, cl. Discomycetes, subncr. Ascomycotina, f.c. Marssonina rosae (Lib.) Died.Ciuperca are aparatul vegetativ un tal ce se dezvolt subcuticular, centrifug, apoi formeaz mici strome pe care apar lagrele de conidii. Conidioforii sunt scuri, hialini i susin conidii bicelulare, trangulate n dreptul peretelui transversal. Aceste conidii asigur rspndirea agentului patogen care va produce noi infecii dac temperaturile se menin ntre 23-25oC i umiditatea atmosferic este mare (70 %).Forma de nmulire sexuat (apoteciile cu asce i ascospori) apare numai n cazul n care frunzele atacate au fost nglobate n sol pe timpul iernii iar primvara au fost scoase la suprafa n timpul lucrrilor de ngrijire. Pe apotecii se gsesc asce cu ascospori bicelulari hialini (fig. 156). Prevenire i combatere. Cultivarea de soiuri rezistente, respectarea msurilor de igien cultural pentru nlturarea sursei de infecie, uureaz combaterea agentului. Combaterea chimic se face prin stropiri repetate cu Polyram combi-0,2 %, Dithane M 45-0,2 %, Captadin 50 PU-0,25 % sau Bavistin 50 WP-0,1 %. Se recomand tratamente cu produsele avizate de ultim or: Miraj 45 EC-0,1 %, Systhane 12 E-0,05 % i Systhane 12,5 CE-0,05 %.

8.6.5.Rugina trandafirului - Phragmidium mucronatum Aceast rugin este cunoscut din secolul trecut i este descris pe toate speciile slbatice ale genului Rosa. n Romnia a fost semnalat nc din anul 1891. Simptome. Agentul patogen infecteaz toate organele aeriene ale trandafirilor : frunze(tinere,mature), lstari, pedunculi florali i muguri.n primvar pe partea inferioar a frunzelor bazale ale soiurilor sensibile dar i pe mce, apar pete circulare, galbene-portocalii, de civa milimetri n diametru pe care se observ ecidiile. n dreptul acestor pete, pe faa superioar apar mici puncte brune - picnidiile. La sfritul lunii mai, apar pe frunze pete de decolorare n dreptul crora pe faa inferioar, apar mai nti pustule mici, galbene, de uredospori i apoi pustule negre, pulverulente, de teliospori. Atacul puternic de rugin duce la defolierea prematur a plantelor i la sensibilizarea lstarilor care vor degera peste iarn i se vor usca. Plantele atacate prezint un numr redus de flori iar fructele formate cad foarte timpuriu.Agentul patogen - Phragmidium mucronatum (Pers.) Schlecht., fam. Pucciniaceae, ord. Uredinales, subncr. Basidiomycotina, f.e. Caeoma.

Fig. 157- Rugina trandafirilor - Phragmidium mucronatum: a-ecidii pe frunze; b-lagre de uredospori pe frunze; c- frunz cu picnidii i ecidii; d-sectiune prin frunz cu picnidii i ecidii; e-lagr de uredospori cu parafize; f-lagr de teliospori (dup Tr. Svulescu, 1953). Ciuperc este macrociclic i autoic, prezentnd toate cele 5 tipuri de spori. Primvara apar picnosporii i ecidiosporii n ecidii de tip Caeoma foarte larg deschise cu sete marginale (parafize). Uredosporii sunt sferici sau elipsoidali, cu membrana fin echinulat, unicelulari i pedunculai. Teliosporii sunt fusiformi, multicelulari, cu membran brun, uor strangulai n dreptul pereilor transversali, cu un vrf mucronat i cu un peduncul hialin umflat la baz (fig. 157).Epidemiologie. Transmiterea ciupercii n cursul perioadei de vegetaie este asigurat de picnospori, ecidiospori, dar mai ales de uredospori. De la un an la altul agentul patogen rezist sub form de miceliu n lstari i sub form de teliospori.Prevenire i combatere. De la plantele puternic atacate se taie lstarii mpreun cu foliajul atacat, organe ce vor fi strnse i arse.Se recomand udarea prin brazde pentru a evita umectarea prelungit a frunzelor ce favorizeaz instalarea agentului patogen. Trandafirul va fi plantat la distane care s asigure o bun aerisire a rozariului iar tufele de mcie din preajm, vor fi distruse.La plantare se vor prefera soiurile rezistente, dac n anii precedeni n zon, s-au semnalat pagube produse de rugini.n timpul perioadei de vegetaie se vor face 4-5 tratamente cu Polyram combi-0,3 %, Mancozeb 80-0,2 %, Zineb 75-0,3 %, Topsin M 70-0,1 %, Saprol 190 EC-0,1 %, Plantvax 75-0,2 %, Dithane M-45 0,2 %, Tiuram-70 0,3 %, Baycor 25 WP 0,2 %, Bumper 250 EC-0,02 %, Tilt 250 CE RV-0,02 %, Mirage 45 EC-0,1 %, Systhane 12 E-0,05 %, Systhane 12,5 CE-0,05 %, Shavit 25 EC-1 l/ha, Systhane MZ-0,2 % (2 kg/ha). Tratamentele cu fungicide de contact se fac la intervale de 7 zile iar cele cu fungicide sistemice la intervale de 12-14 zile. Se recomand alternarea celor 2 tipuri de fungicide i schimbarea fungicidelor folosite pentru a nu se ajunge la fenomene de rezisten a agentului patogen.

BOLILE CRINULUI

Rozeta crinului - Lily rosette virus

Fig. 158 - Rozeta crinului - Lily yellow-flat virus (dup P. Brierley i F. Smithdin O. Appel, 1954).Simptome. Plantele virotice au o cretere lent, tulpina prezentnd internodii scurte din care cauz frunzele apar dispuse n rozet. Frunzele au o culoare verde-glbuie sau roiatic, sunt uor aplecate n jos, iar n final prezint necroze vasculare i se nroesc. Plantele formeaz flori mici ce nu se deschid n totalitate iar n sol bulbii infectai sunt mici i turtii (fig.158). n floemul i xilemul frunzelor apar necroze. Agentul patogen - Lily rosette virus, (sin. Lily yellow-flat virus ).Virusul nu a fost nc bine studiat, fiind ns semnalat destul de frecvent pe plante .Epidemiologie. Virusul se transmite n mod nepersistent prin afide i rezist n bulbii infectai. Prevenire i combatere. Se recomand eliminarea imediat a plantelor virotice din cultur, stropiri cu insecticide i folosirea la plantare de bulbi sntoi. Alte virusuri ce paraziteaz crinul:- Lily mosaic virus - mozaicul crinului.- Lily simptomless virus - viroza latent.- Lily ringspot virus - ptarea inelar. - Cucumber mosaic virus + Tulip breaking virus in lily - marmorarea grav a crinului.- Cucumber mosaic virus + Lily simptomless virus in lily - ptarea necrotic.- Lily simptomless virus + Tulip breaking virus in lily - ptarea inelar brun a bulbilor.

BOLILE ZAMBILELORPutregaiul galben al bulbilor de zambil-Xanthomonas hyacinthi Boala a fost descris n Olanda n 1883 ns acum ea este prezent n mai multe ri europene, S.U.A. i Japonia. Tr. Svulescu a gsit agentul patogen n 1936 pe culturile forate de zambile. Simptome. Bulbii atacai prezint n seciune, n zonele centrale, puncte mici galbene, lipicioase. n solul cu exces de umiditate, poriuni mari ale bulbului sunt transformate ntr-o mas mucilaginoas, galben, urt mirositoare. Din bulbii bolnavi, frunzele nu mai apar sau apar i apoi se nglbenesc i se smulg uor. Dac atacul se instaleaz mai trziu, frunzele ca i tijele florifere, au dungi galbene, se vetejesc i plantele pier (fig. 159).

Fig. 159 Putregaiul galben al bulbilor de zambil-Xanthomonas hyacinthi (dup Tr. Svulescu, 1959).Agentul patogen i epidemiologie - Xanthomonas hyacinthi (Walker) Dowson, fam. Pseudomonaceae, ord. Pseudomonadales, Div. Bacteria. Patogenul se dezvolt la temperaturi optime de 25-30oC i se transmite de la plant la plant prin apa de irigaie. De la un an la altul rezist n bulbii parial atacai. Prevenire i combatere. Se recomand distrugerea prin ardere a plantelor atacate, plantarea de bulbi sntoi sau dezinfectai cu ap cald la 47-48oC timp de 20-25 minute. Cu 1-2 zile nainte de plantare bulbii se vor scufunda timp de 30 minute n soluie de fungicid: Dithane M 45-0,2 %, Mancozeb 800-0,3 % sau hidroxid de cupru 10-15 %.Recoltarea bulbilor se va face timpuriu iar pstrarea bulbilor destinai pentru plantare se va face n spaii aerisite cu umiditate i temperatur constant.

Fig. 160 - Rugina nalbei - Puccinia malvacearum: a-frunz atacat; b-teliospor (din Al. Lazr, 1977).

BOLILE NALBEIRugina - Puccinia malvacearumBoala original din Chile a devenit cosmopolit i este semnalat n ar la noi pe diferite specii ale genurilor Althaea i Malva. Simptome. Pe frunzele atacate apar pete de decolorare, mici, circulare. Petele de 1-2 mm n diametru, cu timpul devin albicioase i pot fi ntlnite pe peioluri, nervuri i chiar tulpini. Teliosorii se formeaz subepidermic aa nct frunza apare bombat la locul de atac (fig. 126). Agentul patogen - Puccinia malvacearum Mont., fam. Pucciniaceae, ord. Uredinales, cl. Teliomycetes, subncr. Basidiomycotina.Ciuperca este microciclic i autoic. ntruct prezint numai teliospori a mai fost numit Micropuccinia. Teliosporii sunt alungii, rareori mciucai, bicelulari, uor gtuii la mijloc, de dimensiuni cuprinse ntre 35-70 x 16-26 m i cu un pedicel foarte lung. Culoarea teliosporilor este galben-portocalie iar la maturitate brun-nchis. Frunzele puternic atacate se usuc iar plantele rmn mici i nu nfloresc.Epidemiologie. Transmiterea ciupercii de la un an la altul este asigurat de miceliul din plantele perene iar n timpul anului rspndirea agentului este asigurat tot de teliospori.Prevenire i combatere. Se recomand strngerea i arderea resturilor de plante atacate iar la nfiinarea culturii, seminele vor fi tratate preventiv cu Bumber 250 EC-0,02 % sau Plantvax 20 EC-0,3 % (timp pauz 28 zile).

Cercosporioza nalbei - Cercospora althaeinaBoala a fost descris de Fr. Bubak n 1900, dar la noi prezena sa a fost semnalat de Tr. Svulescu i C. Sandu Ville n 1935.Simptome. Pe frunzele diferitelor specii ale genului Althaea se observ pete circulare sau variate ca form, clorotice, apoi brune. esuturile din centrul petelor, dup necrozare devin cenuii iar frunzele puternic ptate se usuc.Agentul patogen - Cercospora althaeina Sacc. (sin. C. althaeina var. althaeae-officinalis Svul. et Sandu, C. kellermani Bub.), fam. Dematiaceae, ord. Moniliales, cl. Hyphomycetes, subncr. Deuteromycotina. Ciuperca dezvolt n esuturile parazitate un tal filamentos de pe care pornesc grupuri de conidiofori bruni, ce ies la suprafaa epidermei prin stomate. Conidioforii cenuii, au 75-130 x 4,5 m i susin conidii aciculare, multicelulare, hialine, de 90-110 x 4,5 m.Epidemiologie. Transmiterea ciupercii n cursul perioadei de vegetaie ca i persistena ei peste iarn este asigurat de conidii.Prevenire i combatere. Msurile de igien cultural previn instalarea atacului iar tratarea seminelor cu fungicide sistemice specifice face ca apariia bolii s fie mult ntrziat.

BOLILE GLBENELELOR

Finarea glbenelelor - Sphaerotheca fuligineaBoala este rspndit n toate culturile de glbenele producnd debilitarea plantelor i deprecierea cantitativ i calitativ a produciei de flori. Simptome. Pe frunzele plantelor apare o psl alb micelian, la nceput sub form de pete izolate apoi acestea conflueaz i acoper limbul frunzei ce capt un aspect finos. Sub psla alb, frunza se nglbenete, apoi se usuc i miceliul capt o culoare cenuie datorit unor mici puncte negre - cleistoteciile ciupercii.Agentul patogen - Sphaerotheca fuliginea (Schlecht. ex Fr.) Poll, fam. Erysiphaceae, ord. Erysiphales, cl. Pyrenomycetes, subncr. Ascomycotina.Ciuperca produce un miceliu ectoparazit ce se fixeaz cu apresorii i se hrnete prin intermediul haustorilor ce penetreaz celulele. Pe miceliu se formeaz lanuri de conidii tip Oidium ce dau un aspect pulverulent-finos poriunilor de frunz parazitate. Conidiile au 30-34 x 94 m iar cleistoteciile cu apendici simpli, dispui pe toat suprafaa, au 87-97 m n diametru. Asca din interiorul cleistoteciei are 8 ascospori hialini, eliptici, unicelulari, de 17-22 x 12-20 m.Epidemiologie. Conidiile asigur rspndirea agentului n timpul perioadei de vegetaie iar cleistoteciile rezist peste iarn i ascosporii vor produce n primvar infeciile primare. Prevenire i combatere. Se recomand respectarea msurilor de igien cultural i dac plantele sunt puternic atacate se va efectua tratament cu Tilt 250 EC-0,5 l/ha n 300 l ap, Sulf muiabil 0,4 % sau Karathane LC-0,05 %, Karathane FN 57-0,1 %.

Tciunele glbenelelor - Entyloma calendulaeBoal cunoscut i sub numele de ptarea neagr a frunzelor, este semnalat pe tot globul. La noi n ar a fost descris n 1932 de Tr. Svulescu i apoi de ali cercettori din toate zonele unde se cultiv aceast plant.Simptome. Pe frunzele atacate se formeaz numeroase pete izolate, circulare, de 5-7 mm n diametru, de culoare verde-mslinie, apoi albicioase i n final brune-negricioase. Frunzele se usuc nainte de vreme (fig. 161).

Fig. 161 - Tciunele glbenelelor - Entyloma calendulae (dup Olga Svulescu i col., 1969).Agentul patogen - Entyloma calendulae (Oudem.) De Bary., fam. Tilletiaceae, ord. Ustilaginales, cl. Teliomycetes, subncr. Basidiomycotina.Ciuperca prezint un miceliu ce se dezvolt n esutul lacunar, unde formeaz numeroi teliospori sferici, de 10-18 x 9-15 m, cu membrana brun i neted. Aceti spori pot germina imediat dup formarea lor i produc o epibazidie cu 3-8 bazidiospori terminali ce se conjug i dau un nou miceliu de infecie. Datorit acestui mod rapid de multiplicare boala se extinde foarte repede.Epidemiologie. n cursul perioadei de vegetaie se rspndete prin bazidiospori iar n cursul iernii rezist prin teliospori (clamidospori).Prevenire i combatere. n vederea limitrii atacului se recomand rotaia culturii i smulgerea i arderea primelor plante atacate. n culturile puternic afectate se recomand un tratament cu Captan 50 WP-0,2 %.

BOLILE DEGEELULUI

Fig. 162 - Septorioza degeelului - Septoria digitalis: picnidie cu picnospori (E. Rdulescu i col., 1973).Septorioza degeelului - Septoria digitalisBoala a fost semnalat n 1884 n Germania iar la noi Tr. Svulescu i C. Sandu Ville au descris-o n 1940. Simptome. Pe frunze apar la nceput pete mici, circulare care se extind i devin alungite, brune-nchis, mrginite de o dung violet-purpurie. Pe aceste esuturi care se usuc, se observ nite puncte mici, negre, uor scufundate n substrat, reprezentate de picnidiile ciupercii (fig. 162).Agentul patogen - Septoria digitalis Pass., fam. Sphaeropsidaceae, ord. Sphaeropsidales, cl. Coelomycetes, subncr. Deuteromycotina.Ciuperca se dezvolt n esuturile frunzelor formnd picnidii globuloase sau uor turtite, negre, de 56-150 m n diametru. Picnosporii sunt filamentoi, drepi sau uor curbai, neseptai, cu 2-3 picturi de ulei, hialini i de dimensiuni cuprinse ntre 25-30 x 1,5 m. Dintre speciile de Digitalis, D. lanata i D. purpurea sunt mai sensibile, la acestea constatndu-se prima dat ptarea i uscarea frunzelor bazale.Prevenire i combatere. Se recomand strngerea i arderea frunzelor atacate i uscate, n vederea limitrii potenialului infecios pentru anul urmtor. La depirea pragului economic de dunare (PED) se poate recomanda o stropire cu Zeam bordolez 0,5-0,75 % sau cu alt fungicid de contact.

BOLI LA MENTRugina mentei - Puccinia menthae

Fig. 163 - Rugina mentei - Puccinia menthae: ecidii pe tulpin i frunze (dup G. Viennot Bourgin, 1949).Boala este cunoscut din 1801 iar n Romnia, I. Constantineanu o descrie nc din 1920.Simptome. Pe frunzele plantelor atacate, apar pete galbene n dreptul crora frunza este gofrat iar pe partea inferioar se observ grupuri de cupe mici (ecidiile). Peiolurile atacate, nglbenite, prezint umflturi i rsuciri anormale. Mai trziu pe frunze apar pete galbene-brune n dreptul crora epiderma se sfie i apar sporii ciupercii (fig. 163). Agentul patogen - Puccinia menthae Pers., fam. Pucciniaceae, ord. Uredinales, cl. Teliomycetes, subncr. Basidiomycotina.Ciuperca este autoic i macrociclic cu stadiul picnidian i ecidian pe diferite specii de Mentha. Lagrele cu uredospori unicelulari, bruni-castanii i cele cu teliospori bicelulari bruni, provoac la deschiderea lor, rupturi mari n epiderm, ceea ce duce la uscarea rapid a frunzelor. Uredosporii au dimensiuni de 20-28 x 15-22 m iar teliosporii bicelulari, bruni au 26-32 x 20-29 m.

Fig. 164-Ptarea bacterian a frunzelor - Xanthomonas campestris pv.papavericola (dup O. Appel, 1956).Epidemiologie. n cursul vegetaiei ciuperca se rspndete prin picnospori, ecidiospori i uredospori iar de la un an la altul rezist ca teliospori din care, la germinare, apar bazidiospori ce vor produce primele infecii primvara.Prevenire i combatere. Culturile de ment atacate se vor menine doar doi ani iar resturile vegetale atacate se vor arde. Butaii folosii la plantare se vor recolta numai din culturi sntoase iar tratamentele chimice cu Dithane M 45-0,2 % sau Maneb-0,3 % se vor aplica la apariia primelor simptome. BOLILE MACULUIPtarea bacterian a frunzelor - Xanthomonas campestris pv. papavericolaBoala este cunoscut nc din 1909 n SUA iar la noi a fost descris de E. Docea i V. Severin n 1966. Simptome. Pe toate organele aeriene boala se observ prin petele mici, neregulate ca form, galben-verzui, hidrozate, care n scurt timp devin brune. Pe vreme umed petele conflueaz, apar exudate bacteriene i suprafee mari din frunz se usuc. Tulpinile pot prezenta ptri brune sub form inelar care duc la uscarea rapid a ntregii plante (fig. 164). Agentul patogen - Xanthomonas campestris pv. papavericola (Br. et Mc Whoert.) Dye., fam. Pseudomonadaceae,ordinul Pseudomonadales, Div. Bacteria.Bacteria are form de bastonae, dispuse n perechi sau lanuri scurte. Ea ptrunde n plant prin stomate iar evoluia bolii este apoi favorizat de o vreme clduroas i umed.Epidemiologie. Pe zonele afectate, prin stomate sau leziuni, iese goma bacterian, vehiculat apoi de apa de ploaie iar de la un an la altul patogenul se transmite prin bacteriile rmase n resturile vegetale sau prin smna infectat. Prevenire i combatere. Se recomand o rotaie de 3 ani a culturilor de mac i folosirea de smn sntoas,recoltat din lanuri avizate fitopatologic.

Fig. 165 -Mana macului - Peronospora arborescens:a-sporangiofori; b-sporangi; c-oospori (dup Ed. Prillieux,1895).MicozeMana macului - Peronospora arborescensBoala a fost descris n ar la noi de C. Oescu i I. Rdulescu de la Iai, iar acum poate fi gsit n toate culturile de mac.Simptome. In culturile din zonele cu precipitaii abundente, boala poate fi prezent n toate stadiile de vegetaie ale macului. Atacul pe cotiledoane duce la uscarea rapid a plantulelor. Pe toate organele atacate, apar pete undelemnii n dreptul crora pe partea inferioar a limbului frunzei, prin stomate, apare un puf cenuiu-violaceu. Frunzele atacate se vestejesc i se usuc iar ca urmare, florile rmn mici, se deformeaz, iar capsulele prezint puine semine (fig. 165).Agentul patogen - Peronospora arborescens (Berk.) de Bary., fam. Peronosporaceae, ord. Peronosporales, cl. Oomycetes, subncr. Mastigomycotina. Ciuperca formeaz sifonoplati intercelulari de pe care, prin stomate, ies grupuri de sporangiofori dicotomic ramificai, de 300-850 m lungime, ce susin metasporangi sferici, de 20-24 x 16-20 m. n frunzele atacate apar n urma procesului de sexualitate, oosporii sferici, bruni, de 25-40 m n diametru. Primele infecii n primvar sunt asigurate de zoospori provenii din oosporii ce germineaz la 8-12oC iar infeciile secundare din timpul vegetaiei se fac prin zoospori provenii din metasporangii vehiculai de vnt i de picturile de ploaie ce ajung pe frunzele umede timp de 1-2 ore.Epidemiologie. Transmiterea ciupercii este asigurat de zoosporangi n tot cursul verii iar de la un an la altul agentul rezist sub form de oospori.Prevenire i combatere. Se recomand un asolament de 4 ani, evitarea terenurilor grele, respectarea desimii plantelor i semnarea de smn sntoas sau tratat cu Dithane M 45-0,2 %. La avertizare, se aplic un tratament cu Ridomil MZ-0,1 %.

Putrezirea coletului i cderea rsadurilor de legume -Pythium de BaryanumBoala cea mai grav ce poate fi ntlnit n rsadnie, sere nmulitor sau chiar n cmp, la plantele tinere de flori, legume, plante din cultura mare si chiar arbusti ornamentali si arbori care se inmultesc prin seminte este putrezirea coletului i cderea plantulelor. Ea se ntlnete la toate rsadurile de legume, flori, puiei n pepiniere sau chiar la plantele din cultura mare, n toate rile cultivatoare de pe glob.

Fig. 42- Putrezirea coletului i cderea rsadurilor de legume - Pythium de Baryanum: a-rsaduri atacate; b-sifonoplast cu ortosporangi, anteridie, oogon i zoospori (dup E. Docea i col. 1979).Agentul patogen atac o multitudine de specii din familiile Cruciferae, Gramineae, Compositae, Leguminosae, Solanaceae, Coniferae etc.Simptome. Plantulele rsrite din teren infestat prezint n zona coletului o brunificare a esuturilor care se extinde att n sus pe tulpin ct i n jos spre rdcin. Tulpiniele se subiaz n zona atacat iar plantula se vetejete i se culc pe pmnt unde va putrezi n ntregime (fig. 42).Simptomele apar sub form de vatr de atac ce se extinde repede, n cazul n care temperatura se menine la 20-30oC i umiditatea este peste 90 %. n 2-3 zile ntreaga rsadni sau ser nmulitor poate prezenta toate plantele distruse.La suprafaa solului se constat prezena unui strat fin micelian albicios care se extinde. n cazul unei infestri puternice a solului se observ doar vetre de atac fr plante rsrite, deoarece acestea sunt putrezite pn la ieirea lor la suprafa.Atacul are o evoluie mai lent dup repicare, cnd plantele sunt mai bine aerisite i capt rezisten prin nverzirea tulpinielor i formarea esuturilor mecanice, protectoare. Absena luminii, insuficienta aerare, excesul de umiditate i pH-ul acid, sunt factori favorizani ai instalrii i evoluiei grave a agentului patogen.Agentul patogen - Pythium de Baryanum Hesse, fam. Pythiaceae, ord. Peronosporales, cl. Oomycetes, subncr. Mastigomycotina.Aparatul vegetativ al patogenului este un sifonoplast, hialin, bogat ramificat care se dezvolt intercelular dar i la exteriorul celulelor. Hifele miceliene sunt lipsite de haustori, absorbia hranei fiind fcut prin pereii sifonoplastului. Pe ramificaiile aparatului vegetativ, apar zoosporangi sferici din care ies numeroi zoospori flagelai ce sunt vehiculai de apa din sol dar ei au viabilitate redus (1 or).nmulirea sexuat are loc sub form de oogamie, n urma creia pe ramificaiile sifonoplatilor apar oospori cu perete gros, dublu, ce rezist n sol i vor da natere n primvara urmtoare la zoospori ce vor produce noi infecii.Epidemiologie. Transmiterea patogenului de la un an la altul se face prin oosporii ce rezist n sol, iar n cursul vegetaiei transmiterea ciupercii, de la plant la plant, se face prin zoosporii vehiculai de apa din sol.Prevenire i combatere. Producerea rsadurilor se va face numai n soluri dezinfectate, fr exces de umiditate i cu pH usor alcalin.Seminele se vor dezinfecta prin tratare cu: Royal FLO 42 S-3 l/t, Apron FL-10 l/t, Apron 35 SD-2,5 g/kg; Mancoben 60 PTS-4 kg/t; Super Homai 70 PM-5 g/kg; Tiramet 60 PTS-4 kg/t sm.; Tiramet 600 SC-4 ml/kg sm.; Apron XL-350 ES-1 l/t sm.Dup rsrirea plantulelor se va executa un prim tratament cu unul din produsele: Previcur 607 SL-0,15 %; Proplant 72,2 SL 0,15-0,25 % (3-5 l/ha/m2); Folpan 50 WP-0,2 % (rsad 4-5 l/m2); Merpan 80 WDG-0,15 % (1-5 l sol/m2 rsad); Rovral 50 WP-0,075 %. Mana de sol PHYTOPHTHORA PARASITICA DAST.PE PLANTA GAZD PETUNIA HYBRIDA HORT.

Ciuperca Phytophthora parasitica Dast., produce mana de sol i are un cerc larg de plante gazd, majoritatea fiind culturi horticole. Micromiceta odat instalat poate produce pagube semnificative, ajungndu-se chiar n punctul pierderii culturii respective.Dei aceast ciuperc a fost descris n lucrri mai vechi, nu a mai fost semnalat n ultimii ani ns condiiile climatice ale anului 2014 au fost favorabile apariiei i evoluiei micromicetelor din familia Pythiaceae. n ultimul deceniu agentul patogen Phytophthora parasitica nu a mai fost semnalat dect sporadic. De asemenea i creterea importului de material horticol din ultimii ani favorizeaz riscul de transmitere i rspndire al ciupercii.Phytophthora parasitica Dast. (sinonim cu Phytophthora nicotianae Breda de Haan.) este o specie polifag care apare n mod special n climatul de tip mediteranean cu temperaturi peste 27C, unde temperatura solului i umiditatea sunt ridicate (Lamour K., 2013). Aceast micromicet rezist n sol sub form de clamidospori sau n resturile vegetale infectate. Cercul de plante gazd al acestui agent patogen este compus de obicei din plante cu importan economic deosebit cum ar fi: specii din familia Solanaceae (Solanum lycopersicum L., Capsicum annuum L., Solanum melongena L., Solanum tuberosum L., Nicotiana tabacum L.), specii din familia Rosaceae (Prunus, Malus, Pyrus,), specii din familia Lythraceae (Punica), specii din familia Juglandaceae (Juglans), specii din familia Rutaceae (Citrus), specii din familia Cucurbitaceae i Brassicaceae i o serie de plante ornamentale (Petunia hybrida Hort., Dianthus caryophyllus L., Vinca minor L.) (Becktell M. C. et al., 2006).Agentul patogen a fost semnalat pentru prima oar de ctre botanistul de origine arab Ibn el Awan n anul 1832. n anul 1913 n India, Dastur descrie un organism similar ciupercii Phytophthora nicotianae Breda de Haan pe planta gazd Ricinus communis L. i l denumete Phytophthora parasitica. n anul 1993 Hall descrie acest agent patogen sub numele de Phytophthora nicotianae (Lamour K., 2013). n Romnia aceast boal a fost semnalat pentru prima oar n anul 1968, provocnd pagube semnificative att n cmp (5-20%) ct i n sere i solarii (10-60%) (Ulea E., 2003). n ultimul deceniu agentul patogen Phytophthora parasitica nu a mai fost semnalat dect sporadic. De asemenea i creterea importului de material horticol din ultimii ani favorizeaz riscul de transmitere i rspndire al cipercii. Pe planta gazd Petunia hybrida Hort. boala este descris pentru prima dat n Colorado, de ctre Phillips i Baker n anul 1962 (Philips DJ., Baker R., 1962 ).Agentul patogen Phytophthora parasitica Dast. atac att plantele tinere ct i plantele mai avansate n perioada de vegetaie. La plantele tinere, literatura descrie atacul ca o putrezire a rdcinii i coletului, ce determin ofilirea i ntr-un final moartea acestora. Se observ de altfel tendina plantei de a forma rdcini adventive deasupra poriunii atacate (Hao W. et al., 2012).

Figura 1 Petunia hybrida Hort. infectat cu Phytophthora parasitica la 3 sptmni dup semnat (original)n ceea ce privete atacul pe plantele avansate n vegetaie se observ simptome de traheomicoz, ofilirea frunzelor bazale i brunificarea coletului i a rdcinii (Olson H. A. et al.,2013). n literatur, la plantele descrise, esuturile atacate se nmoaie i apoi se usuc prezentnd n cele din urm o textur spongioas.

Figura 2 Petunia hybrida Hort. infectat cu Phytophthora parasitica la 6 sptmni dup semnat (original)Putrezirea coletului este cel mai frecvent simptom al bolii, iar odat cu acesta apar pete brun-cenuii, iar n dreptul lor n timp apar mici depresiuni (Hu J., Li Y., 2014). Pe aceste poriuni mduva din interiorul tulpinii se brunific, se deshidrateaz i apar goluri n interiorul tulpinii, unde ulterior n condiii favorabile de umiditate i temperatur se formeaz miceliul ciupercii.

Figura 3 Seciune n tulpina de Petunia hybrida Hort. infectat cu Phytophthora parasitica (original)Boala se manifest i pe fructe, n special pe cele care sunt n contact cu solul sau n proximitatea acestuia. De exemplu, pe fructele de tomate, fie c acestea sunt verzi sau coapte, apar pete brun-cenuii cu un contur neregulat, de asemenea tot pe fructe apare un mucegai umed i moale zonat concentric de culoare brun (Lamour K., 2013). Simptomatologia micozei poate fi confundat cu cea a bolii provocate de agentul patogen Phytophthora capsici Leon. ns exist cteva diferene care ajut la determinarea agentului patogen. Astfel Phytophthora capsici nu produce putrezirea la Brassica rapavar.rapa, n vreme ce Phytophthora parasitica Dast. nu produce putrezirea la Daucus carota. O alt diferen este numrul de organe atacate la plantele de ardei care la Phytophthora parasitica Dast. este mult mai redus fa de Phytophthora capsici Leon. care atac toate organele ardeiului. Cele dou ciuperci mai pot fi difereniate prin dimensiunea zoosporangilor, care la Phytophthora parasitica Dast. sunt mai mari (35 m- 60 m), iar la Phytophthora capsici Leon. nu se formeaz clamidospori, ci doar nite ngrori ale hifelor miceliene n vreme ce Phytophthora parasitica Dast. formeaz clamidospori cu perei groi, bruni.Phytophthora parasitica Dast. produce i putregaiul reventului. Organele atacate sunt rdcinile, peiolul frunzelor i inima plantei. Printre simptomele micozei se observ ofilirea frunzelor, care se nglbenesc sau capt o culoare roiatic, peiolurile frunzelor se rup, iar boala se poate observa pe limbul frunzei mai ales de-a lungul nervurilor.Agentul patogen Phytophthora parasitica Dast. face parte din Subncrengtura Mastigomycotina, Clasa Oomycetes, Ordinul Peronosporales, Familia Pythiaceae.n esuturile infectate apar sporangiofori lungi, cu dimensiuni cuprinse ntre 100-300 m, cu zoosporangi sferici sau ovoizi, papilai, cu dimensiuni cuprinse ntre 25-35 m X 30-45 m, care la germinare dau zoospori sau direct miceliu. Zoosporangii nu sunt caduci. Oosporii sunt sferici, incolori, cu o dimensiune cuprins ntre 25-30 m. Pot s apar clamidospori rotunzi, cu perei groi i bruni, i cu dimensiuni cuprinse ntre 20-60 m (Lamour K., 2013).Pentru Phytophthora parasitica Dast. gsit pe Petunia hybrida Hort. au fost determinate urmtoarele dimensiuni: sporangioforii cu dimensiuni cuprinse ntre 120-270 m, iar pentru zoosporangi dimensiunile determinate au fost cuprinse ntre 25-30m X 30-42 m, ambele dimensiuni ncadrndu-se n cele citate n literatur.innd cont de observaiile asupra evoluiei patogenului, n cmp, se recomand folosirea de rsad liber de ageni patogeni, evitarea terenurilor depresionare, slab drenate i rotaia culturilor timp de 3-4 ani (Hao W. et al., 2012).n ser n schimb, se recomand dezinfecia solului pe ci termice sau chimice, evitarea irigrii exact dup plantare cu ap foarte rece, pentru a nu supune planta la un oc termic ce favorizeaz producerea infeciei, evitarea mprocrii particulelor de sol pe frunze n timpul udrii, ndeprtarea plantelor atacate sau a organelor atacate ale plantei (Ahonsi M. O. et al., 2010) .n ceea ce privete prevenirea i combaterea chimic, se vor utiliza produse cum ar fi: APRON XL 350 ES- 0,35 g/kg smn, CAPTADIN 50 PU (WP) -2 g/kg smn, PREVICUR 607 SL n concentraie de 0,25 %, PREVICUR ENERGY (XX) - 0,1%, MERPAN 80 WDG (WG) n concentraie de 0,15%, TACHIGAREN 30 L n concentraie de 0,1% (Ulea E., 2003).