Examen de Corigenţă v 2015

3
Avizat : EXAMEN DE CORIGENŢĂ LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ CLASA a V – a SUBIECTUL I Se dă textul : „ Şi cum mergea pe marginea unei ,vâlcele , iepuraşul se opri o clipă să se odihnească.Atunci, de la spate , se ridică albă şi ea , ca de gheaţă , luna .(...) Iar iepuraşul împietri de groază : chiar de lângă el se întinse pe pământ o arătare cu două coarne grozave. După o clipă de spaimă , iepuraşul se destinse ca o coardă ţi o sbughi la goană , se prăvăli în vale , veni de- a - dura ca un bulăre , se sculă şi iar se rostogoli , până jos .” Emil Gârleanu – Fricosul 1. Desparte în silabe : mergea , iepuraşul .1p 2. Rescrie din text două cuvinte care să conţină diftongi. 1p 3. Indică sinonime pentru : clipă ,spaimă. 1p 4. Rescrie o comparaţie din textul dat.1p 5. Analizaţi cuvintele marcate în text. 1p 6. Scrie ideea principală a textului.1p SUBIECTUL II

description

corigenta

Transcript of Examen de Corigenţă v 2015

Page 1: Examen de Corigenţă v 2015

Avizat :

EXAMEN DE CORIGENŢĂ

LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ

CLASA a V – a

SUBIECTUL I

Se dă textul :

„ Şi cum mergea pe marginea unei ,vâlcele , iepuraşul se opri o clipă să se odihnească.Atunci, de la spate , se ridică albă şi ea , ca de gheaţă , luna .(...) Iar iepuraşul împietri de groază : chiar de lângă el se întinse pe pământ o arătare cu două coarne grozave. După o clipă de spaimă , iepuraşul se destinse ca o coardă ţi o sbughi la goană , se prăvăli în vale , veni de- a - dura ca un bulăre , se sculă şi iar se rostogoli , până jos .”

Emil Gârleanu – Fricosul

1. Desparte în silabe : mergea , iepuraşul .1p2. Rescrie din text două cuvinte care să conţină diftongi. 1p3. Indică sinonime pentru : clipă ,spaimă. 1p4. Rescrie o comparaţie din textul dat.1p5. Analizaţi cuvintele marcate în text. 1p6. Scrie ideea principală a textului.1p

SUBIECTUL II

Scrie o compunere de 10 – 15 rânduri în care să prezinţi animalul tău preferat. 3 p

Din oficiu se acordă 1 p.

Avizat :

Page 2: Examen de Corigenţă v 2015

SUBIECTUL 1 ORAL

1. Definineşte substantivul .2. Ce este opera literară.3. Desparte în silabe cuvintele : casă , doamnă ,4. Scrie familia lexicală pentru cuvântul „ floare ”

SUBIECTUL 2 ORAL

1. Defineşte adjectivul.2. Ce este opera lirică.3. Ce grup de sunete conţine cuvântul „ toamnă ”4. Scrie două substantive proprii şi două comune.

SUBIECTUL 3 ORAL

1. Numeşte părţile de propoziţie.2. Ce este o operă epică.3. Ce grup de sunete conţine cuvântul „ lalea ”.4. Câte terminaţii are adjectivul „ alb ”

SUBIECTUL 4 ORAL

1. Defineşte verbul .2. Ce este naratorul.3. Scrie câmpul lexical pentru fructe de toamnă.4. Indică părţile de propoziţie din : Soarele strălucea cu putere .